[ MMX @ 28.06.2002. 23:33 ] @
Imam graficku Riva TNT 2 Vanta M64 8 MB, DVD Afreey, plocu Abit VA6, Celeron II 466 MHz... DVD mi trza, a cuo sam da moze da se nasteluje odlicno da radi. Kako???
[ jc denton @ 28.06.2002. 23:41 ] @
Mislis, pomera kuciste fizicki (sto uopste nije cudno za BTC DVD ROM-ove) :), ili playback 'secka' ?

Ako je ovo drugo, nema pomoci, bar sa tom tvojom grafickom karticom.

pozdrav
[ MMX @ 28.06.2002. 23:44 ] @
Pokreti su nekako malo sporiji. Uskoro kupujem novu graficku. Sta preporucujes da DVD radi odlicno sa mojom konfiguracijom?? A do tada ako postoji neko resenje da DVD radi sto bolje sa Vantom, molim te reci.
[ jc denton @ 29.06.2002. 00:13 ] @
Sa Vantom tesko, ali probaj u 16 bita kako ide.

pozdrav
[ MMX @ 29.06.2002. 22:12 ] @
Isto. Mada nema veze. Ionako za par dana uzimam novu karticu sa 64 MB i TV Outom. Koja od kartica ima najkvalitetniji TV Out a DVD radi odlicno na njoj.
[ Miroslav Cvejić @ 03.07.2002. 01:48 ] @
Traži karticu koja ima MC (Motion Compensation)! Prvi nVidia čip koji je to umeo je GeForce256. Dok je npr. Savage4 to radio odlično mnogo ranije. MC je baš za DVD, tj. MPEG2. Foraj e i da uključiš DMA za DVD-ROM, da imaš što svežije drajvere i program za gledanje DVD-a. Ipak u ovom sportu nije najbitniji hardver.
[ jc denton @ 04.07.2002. 02:04 ] @
Citat:
Cvejic:
... Ipak u ovom sportu nije najbitniji hardver.


???
[ Miroslav Cvejić @ 04.07.2002. 09:21 ] @
Može se imati zver od provcesora, ploče, grafičke karte i DVD-ROMa i da se jedva gleda film sa DVDa. To sam hteo reći. Treba to lepo uskladiti. Drajveri, malo podešavanja i tako to ume da sredi stvar.

Najbtiniji je softver. PowerDVD4XP ili WinDVD4.1 su sada "favoriti".
[ jc denton @ 04.07.2002. 09:34 ] @
Pogledaj ovu temu, kad stignesh :
http://www.elitesecurity.org/tema.php?TopicID=8211


pozdrav

[ Miroslav Cvejić @ 04.07.2002. 16:12 ] @
Interesantno moram priznati. Samo kakve to veze ima sa ovom temom?
Na pomenutom linku se pričalo o DivXu. Ovde pričamo o DVDu.

DVD (moja omiljena tema) ima video zapis MPEG-2 sa bitrateom od 5-9.8 Mbps, i zvuk sa bitrateom u proseku 384-440kbps (do 96kHz i do 24bit) . Mnooogo manja kompresija nego kod DivXa a opet neuporedivo bolji kvalitet slike. A pride na DVDu može se imati 8 audio streama (čak i u različitim formatima, Dolby Digital, DTS, PCM) i 9 video streama.

Za razliku od DivXa DVD se može gledati na mnogo slabijim mašinama. Sliku otpakuje procesor ali grafička kartica malo učestvuje. Ako ima Motion Compensation onda se oko 40% video maltretiranja prebaci na grafičku karticu. Zvuk takođe procesor obrađuje. Mada, u poslednje vreme to rade same zvučne kartice. Meni SB live! 5.1 sam otpakuje Dolby Digital i pušta zvuk na šest kanala.
Pošto su ovoliki bitrateovi a i sama kompresija nije velika ne treba toliko jak procesor.

Za DVD je jedan od bitnijih faktora da li je uključen DMA za DVD-ROM. To nema nikakvog uticaja za gledanje DivXa. I naravno, drajveri! Za ploču (ako je potrebno), za grafičku, zvučnu. I naravno sam program iz kog se gleda DVD.
[ talicni_tom @ 04.07.2002. 19:07 ] @
Citat:
Cvejic:
Može se imati zver od provcesora, ploče, grafičke karte i DVD-ROMa i da se jedva gleda film sa DVDa. To sam hteo reći. Treba to lepo uskladiti. Drajveri, malo podešavanja i tako to ume da sredi stvar.svasta...


za DVD su najbolje ati-jeve kartice,sve imaju motion compensation jos od rage 128
VIDEO IMMERSION™ technology allows for adaptive de-interlacing for best quality motion video and text
Process full-frame rate, full-screen DVD or MPEG-2 video
Hardware DVD saves the expense of buying a separate MPEG-2/DVD decoder card
Motion compensation and iDCT allow for DVD decoding with minimum CPU usage

takodje ati ima bolji tv out od bilo kog jeftinog geforce-a i uz njih se dobija ati dvd plejer koji nije bas bogat u opcijama ali izvlaci max i kartice

bez obzira koji program koristis moras u opcijama ukljuciti hardversku akceleraciju a s obzirom na brzinu tvog procesora izaberi 2 speaker configuration
na jacim mashinama to uopste nije bitno ali na slabijim moze znaciti razliku izmedju sjeckanja i normalnog plejbeka

iz licnog iskustva znam da se DVD bez problema moze gledati na celeronu 333 sa radeonom 32MB ddr sa ukljucenom hardverskom akceleracijom

[ jc denton @ 04.07.2002. 23:49 ] @
Citat:
Cvejic:
Interesantno moram priznati. Samo kakve to veze ima sa ovom temom?
Na pomenutom linku se pričalo o DivXu. Ovde pričamo o DVDu.


Hm, vidi ovako. Kod playbacka-a Divx i DVD datoteka jedna stvar je zajednicka i to je upotreba hardverskog ubrzanja kad je to moguce (sve inache ide preko DirectDraw-a u ovom slucaju, a u suprotnom preko GDi-ja). Na Win platformama pristup ovim datotekama vrsi se preko specijalnog skupa interfejsa nazvanog DirectShow, a koji je ujedno i sastavni deo DirectX biblioteke pocevsi od verzije 8.x. Znachi, hardver 'preuzima' posao na sebe kad SW 'zakljuci' da je to moguce, u suprotnom procesor je taj koji odradjuje veci deo posla. Bitrate utice na playback, ali ne toliko kao rezolucija filma. Imajuci u vidu da svaki frejm DVD filma sadrzi otprilike oko 3-4 puta vise pixela nego DivX frejm (jedna slicica) jasno i prosto moze da se zakljuci da je za DVD playback najbitnija graficka kartica i njene mogucnosti za playback. Kod DivX-a desava se otprilike ista stvar (ne uzimajuci u ozir procesorsko vreme za dekmpresiju) zato sto 'otpakovani' podaci opet idu idu u memoriju graficke kartice u istom formatu kao kod DVD-a.
Da li ATI, recimo, ili neka druga kartica koja poseduje MPEG2 hardversku akceleraciju ima i hardverski MPEG2 decoder (kao sto kartica miro dc10 ima bas odredjen chip na sebi za ove namene - Zoran), pitanje je. Ja licno mislim da je tzv. Motion Compesation jedino orudje koje kartice u sirokoj upotrebi poseduju i nista vise. Ako bi hteli da prichamo o nekom Hardware Overlay-u, morali bi da predjemo na neke profi kartice za MPEG2 playback (koje imaju poseban chip na sebi za MPEG2 dakompresiju). Verovatno znate da je kod playback-a u Hardware Overlay modu procesor maltene oslobodjen potpuno dekompresije MPEG2 podataka.
Zato, u nasem slucaju opet je tu jadni procesor da 'potpomogne' u dekompresiji svih potrebnih podataka, a i naravno da svoje dragocene resurse potrosi i na ATA zajebanciju.

Jos par stvari. Pomenuo si da je najbitnije da se ukljuci opcija DMA za DVD ROM. To stoji, ali ne slazem se nikako da je to najbitnija stvar. Jasno je svima da je protrebno da se svi drajveri instaliraju na pravi nachin, ali ni to nije presudno po meni. Ako nemash 'sa cim' (graf. kartica i proc.), dzaba onda i drajveri i DMA.
Sto se zvuka tiche, slicno stoje stvari, ali ne bih u to da ulazim posto i nemam neko veliko iskustvo sa tamo nekim dolby-jem i sl.

Pozdrav
[ Miroslav Cvejić @ 06.07.2002. 19:20 ] @
DMA je veoma bitan. Kada gledaš DivX učitava se CEO .avi fajl. Slika i zvuk i to je sve. Kod DVDa ima više .vob fajlova od po 1GB. Ne učitava se ceo fajl po redu!! Samo oni delovi koji su potrebni. Preskaču se audio i video streamovi jer može samo jedan odjednom da se koristi. Titlovi jedan od 32 se prikazuje. Tako da je čitanje samog DVDa mnooogo komlikovanije nego DivXa. Nema sličnosti, na žalost.

Tako da iako je procesor zver i grafička izuva nema svrhe ako drajv ne stiže da pročita potreban sadržaj. U tome je fora. Pre će film da "trza" zbog ovoga nego zbog slabog procesora ili grafičke.
[ jc denton @ 06.07.2002. 21:51 ] @
E, tako kazi. Posteno, nisam to uzeo u obzir iako sam znao da ima vise vob-ova. S druge strane, ne treba odbaciti nikako ni ostatak hardvera koji po meni ipak igra presudnu ulogu.
A, sta je sa keshiranjem ? Ne verujem da je DVD tehnologija toliko 'glupava' i da ne postoji nikavo citanje 'unapred'.
I jos jedno pitanje. Sta ima od stream-ova u svakom vob-u ponaosob ?
[ Miroslav Cvejić @ 07.07.2002. 00:07 ] @
Here we go...

Maksimalno može biti u .vob fajlu:
- 9 video strimova (ne moraju biti čak isti format (widescreen, standard) ali mora biti isti format PAL ili NTSC), ovo se još zovu uglovi
- 8 audio streama (Dolby Digital, DTS ili PCM)
- 32 titla (mogu čak biti i slike u 2 boje) mogu čak biti i meniji

Što više stvari imaš to jedan film zauzima više. U proseku je jedan video stream, 2 ili 3 audio (2 jezika i npr. jedan je u 5.1 a drugi stereo) i nekoliko titlova. i To sve stane na jedan jednostrani dvoslojni disk (8.5GB)

To je to manje više. A informacije o tome gde je šta se nalazi u .ifo fajlovima.

Read-ahead se može u samom windowsu podesiti ali nema neku posebnu ulogu jer "glupi" windows (win9x, NT/2k/XP to drugačije rade) krene da učitava ceo fajl. Pa napuni memoriju a ne koristi se sve što je keširao. ja sam imao gadnih problema u WinME dok nisam sredio to keširanje sa Cacheman-om. Kod widowsa sa NT osnovom to malo drugačije ide. Ume da iznervira ali dok se gleda DVD windows nešto mulja sa hardom. meni ne secka ali ume da iznervira jer se ponekad pri tišim scenama čuje oranje po hardu.
[ jc denton @ 07.07.2002. 08:01 ] @
Znachi tako stoji 'situacija' u .vob fajlu. Ok, sad smo isterali celu stvar na cistinu.

Citat:
Cvejic:
Ume da iznervira ali dok se gleda DVD windows nešto mulja sa hardom. meni ne secka ali ume da iznervira jer se ponekad pri tišim scenama čuje oranje po hardu.


Po ovome sto rece, izgleda da je ipak i fioka ili neki regal ili zatvorena polica u stolu jedno od resenja :)


Pozdrav