[ DzoA @ 25.04.2005. 10:40 ] @
Mozda sam mogao i bolje da formulisem naslov ali ...
Interesuje me za kakvu funkciju imaju mladezi u organizmu?
Da li je "bolje" imati ih vise ili ne?
Primetio sam (a mozda se i varam) da mnogo cesce imam priliku da vidim crveni mladez. Znam bre ranije ne pamtim kad sam to video a sad mi je to po defaultu.
Sta bre "rade" ti mladezi?


[Ovu poruku je menjao secret dana 25.04.2005. u 14:26 GMT+1]
[ pajaja @ 25.04.2005. 11:08 ] @
To su hemangiomi, krvni mladezi, oni ne sluze nicemu, to je prosirenje kapilara...
Najcesci su na jetri...
[ Miloje Sekulic @ 25.04.2005. 11:41 ] @
Mladeži su mesta oštećenja kože. Ne fizičkog nego u formiranju.
Svaki je mesto mogućeg razvoja benignog ili malignog tumora. Ako rastu, vlaže, bole, svrbe, crvene se itd treba se obratiti dermatologu.

U Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa postoji "Melanom centar", pravo mesto ako sumnjaš na probleme te vrste.

Miloje
[ fanfon @ 25.04.2005. 15:04 ] @
U svakom slucaju bolje je kad ih imas sto manje...
[ Dark Icarus @ 26.04.2005. 08:35 ] @
Dobro, de, ne mora crveni mladež odmah da bude hemangiom. Mladeži nemaju nikakvu korisnu funkciju, a imati mnogo mladeža nije poželjno jer a) skloni su povređivanju (ako su veći, van nivoa kože) i b) veliki broj mladeža ukazuje na to da imuni sistemi odbrane protiv tumora rade sa smanjenom efikasnošću. Kažu da je 50 mladeža na torzu kritična vrednost iznad koje je rizik za kancer naglo povećan. Naravno, mladeži nisu ništa "krivi" za to - oni su samo nevini posmatrači. Slažem se da je za sve koji imaju neki sumnjivi mladež najbolja opcija da odmah odu kod dermatologa - bolje sprečiti nego lečiti.
[ AlexanderTheGreatest @ 26.04.2005. 10:06 ] @
Ja imam male mladeze u predelu potiljka. Ne bih da ih nazovem crvenim nego braon.
Da li oni mogu da se otkolone(operisu)? Da li je operacija rizicna? Velika je verovatnoca da ih povredim pa sta ako se to desi?
[ Dark Icarus @ 26.04.2005. 18:46 ] @
Citat:
AlexanderTheGreatest: Ja imam male mladeze u predelu potiljka. Ne bih da ih nazovem crvenim nego braon.
Da li oni mogu da se otkolone(operisu)? Da li je operacija rizicna? Velika je verovatnoca da ih povredim pa sta ako se to desi?


Operacija mladeža se radi rutinski, ali se plaća (ako ti dermatolog napiše da su opasni po tebe, onda možeš i u državnu ustanovu da ti seku mladež). Naravno, sve se radi pod lokalnom anestezijom... u poslednje vreme se koristi laser, što je vrlo bezbolna i estetski poželjna opcija (nema šavova).

Mladeži su nezgodni pri povredi, pogotovo ako su iznad nivoa kože, jer se onda otkida njihova "peteljka" u kojoj je po pravilu klupče arteriola malo većeg kalibra pa može da šiklja krv više nego što je normalno za jednu tako malu ranu... da i ne pominjemo da je to vrlo bolno iskustvo.
[ Aleksandar Marković @ 17.07.2006. 21:18 ] @
Skoro da nema čoveka koji negde na telu nema mladež. Mladež je dobroćudna okrugla tvorevina na koži, pomalo ispupčena i tamnija od okolne kože. U poslednje vreme često se govori o raku kože zbog pojačanog ultraljubičastog zračenja. Stoga posebnu pažnju treba obratiti na mladeže, jer su oni često prvi indikator da se nešto dešava, pošto se u mladežu nagomilava najviše melanocita, ćelija od kojih nastaje melanom, jedan od najzloćudnijih tipova karcinoma.

Normalan mladež ima pravilan oblik: okrugao, ovalan ili duguljast. Njegove ivice su ravne, čistih obrisa, ujednačene boje. Mladež najčešće ima boju bele kafe ili je svetlosmeđ. Ako je boja mladeža veoma tamna, skoro crna, ili je crvenkasta, odnosno tamnokestenjasta, to je možda nagoveštaj da nešto nije u redu. Bitna je i veličina mladeža. Oni su uglavnom mali, prečnika do šest milimetara. Ako primetite da se neki od vaših mladeža povećava, obavezno se obratite lekaru.

Zašto mladež prerasta u melanom?

Pre svega zbog ultraljubičastog zračenja. Iz godine u godinu ozonski omotač je sve tanji, pa su i sunčevi zraci sve jači i opasniji. Ne treba, međutim, prenebregnuti da je sunčanje u solarijumu podjednako opasno i štetno. Drugo, povreda mladeža može da se izrodi u melanom: recimo ako ste ga slučajno zakačili noktom, brijačem ili odećom (bretelom, lastišem...). Opasne su i opekotine i promrzline, to jest sve što nadražuje kožu. Treće, na mladež mogu uticati hormonske promene u organizmu za vreme polnog sazrevanja, u trudnoći, klimaksu, u slučaju endokrinih bolesti.

Ako pocrvenite, bežite u hlad

Kad ultraljubičasti zraci dospevaju do površine kože, organizam počinje da se brani od radijacije. Melanociti proizvode specijalnu supstancu - pigment melanin, koji nam obezbeđuje lepu bronzanu boju zbog koje smo spremni satima da se čvarimo na suncu. Ali to se ne dešava odmah. Prvo dolazi do pripreme gornjeg sloja kože u vidu širenja mreže sitnih kapilara. Pojavljuje se crvenilo. To znači da je čovek primio svoju dozu zračenja za taj dan. Svako dalje izlaganje suncu dovodi do opekotina, a to je signal za uzbunu, koji nam govori da se povećava verovatnoća da obolimo od melanoma. Stoga treba imati na umu da prvi kontakt sa suncem mora da bude kratak, makismum deset-petnaest minuta, kako bi melanociti stigli da se spreme za odbranu kože od sunčevih zraka. Iako vam se možda čini da već sve znate o dejstvu sunca, možda nije na odmet da se podsetite da se ono u određenim situacijama povećava: na snegu do 85 odsto, na livadi za pet odsto, u pesku do 20 odsto, a u vodi ili na njoj, čak 75 odsto.

Kad kod lekara

Bitno je da se sve promene što pre prijave lekaru, jer se melanom uspešno leči hirurškim putem samo u najranijem stadijumu. Kod žena se melanom najčešće javlja na nogama (47 odsto), a kod muškaraca na leđima (43 odsto). Naravno, nipošto ne znači da će svaki mladež koji imamo da se pretvori u zloćudni tumor. Većina mladeža je sasvim bezopasna. Naučnici smatraju da se jedan na 100.000 pretvara u melanom. Ukoliko na telu imate mladež koji stalno povređujete (vešom, kaišem), treba ga operativno ukloniti.

CDC/JS
[ Not now, John! @ 17.07.2006. 22:04 ] @
Citat:
Dark Icarus: veliki broj mladeža ukazuje na to da imuni sistemi odbrane protiv tumora rade sa smanjenom efikasnošću. Kažu da je 50 mladeža na torzu kritična vrednost iznad koje je rizik za kancer naglo povećan

Jesi li siguran!? Ja imam mnogo više od 50 mladeža (kao i moja rodbina), ali ne znam ni za jedan slučaj tumora ili karcinoma u porodici.
[ goranvuc @ 17.07.2006. 22:15 ] @
Citat:
Not now, John!: Jesi li siguran!? Ja imam mnogo više od 50 mladeža (kao i moja rodbina), ali ne znam ni za jedan slučaj tumora ili karcinoma u porodici.

I kod mene je isti slucaj, a cuo sam vec odavno za taj podatak o kolicini na torzo-u, ali se trudim da se ne uzbudjujem previse. Ako mi je sudjeno da obolim nakon sto vise ne pusim, ne pijem, ne drogiram se, nisam promiskuitetan, ne izlazem se suncu i zdravo se hranim - "cest la vie"! (ne znam da li sam dobro citirao - nisam ucio francuski)
[ lord_celtic @ 28.11.2006. 20:23 ] @
Ja imam na grudina po jedan mali crveni mladež. Malo ispupčeni i prečnika 1 mm.
Da li je u mom slučaju to opasno. Mladež imam od malena.
Malena uplašena
[ boccio @ 28.11.2006. 23:01 ] @
Vec je odgovoreno na #2 postu u ovoj temi.

Evo interesantnog linka za sve koje interesuje samopregled mladeza:
http://www.ors.co.yu/srp/koza/ABCD.html