[ Aleksandar Marković @ 25.04.2005. 23:12 ] @
Prva privatna mini hidroelektrana u Srbiji počeće da radi za mesec dana u blizini Aleksinca, na brani „Bovan“. Energija koja se u njoj proizvede biće uključena u postojeći energetski sistem, što je država omogućila prošlogodišnjim usvajanjem Zakona o energetici. Iako je ova mini elektrana, kapaciteta 250 kilovata, patuljak u džinovskom energetskom sistemu Srbije, značajan je korak koji nas udaljava od uvoza struje.

Mini hidroelektrane se mogu graditi na gotovo svakoj reci, kao i na mestima gde već postoje brane koje treba obnoviti, kao što su, recimo, brana na užičkoj Đetinji ili brane Bojnik i Ćelije. Stručnjaci, međutim, tvrde da treba dosta vremena i znanja kako bi se na nekoj reci pronašla idealna lokacija za izgradnju mini elekrtane.

- Da bi se moglo govoriti o većem energetskom doprinosu, treba izgraditi 1.000 do 1.500 takvih elektrana. Za to će nam trebati sedam do osam godina, uz velika privatna ulaganja. Firma „DV inženjering“ otvoriće prvu mini elektranu, ali postoji još zainteresovanih ulagača - pojasnio je Vladimir Potparević, glavni inženjer Građevinske direkcije Srbije.

Država se zakonom obavezala i da sva energija proizvedena u privatnim elektranama mora biti uključena u sistem.

- Prednost izgradnje ovakvih izvora energije je, prvenstveno, u iskorišćavanju obnovljivih resursa i smanjivanju potrebe za uvozom struje. Uz to će se poboljšati i efikasnost postojećeg sistema električne energije - tvrdi Potparević.

Za izgradnju najjednostavnije hidroelekrane, kapaciteta između 20 i 50 kilovata, treba uložiti oko 80.000 evra, a investicija se isplaćuje za šest do sedam godina.

Od izgranje privatnih hidroelektrana imaće korist i država i investitor. Što je više privatnih proizvođača energije, konkurentnost i tržište su veći, a to utiče i na konačnu cenu kilovat-sata. Sa druge strane, opštine na čijoj teritoriji će biti izgrađene mini elektrane imaju svu kontrolu i ekonomsku korist od toga.

Veća izgradnja malih elektrana, sve više će nas udaljavati od problema nedostatka struje i iskorišćavanja neobnovljivih resursa za njenu proizvodnju.

M. Jeveričić
[ gane1 @ 26.04.2005. 20:35 ] @
Ovo je ocito prva mini elektrana za koju autor zna,a daleko od toga da je prva!U svakom slucaju je primer dobar,ali mislim da je besmisleno prikljucivati je na elektro-energetski sistem!Doduse eksploatacija ce reci svoje bez obzira sta ko mislio!
[ micto @ 27.04.2005. 15:40 ] @
Ja mislim da nije besmisleno priključivati na sistem male hidroelektrane. One možda i nisu veliki proiѕvođači el. energije ali su vrlo bitne za regulaciju snage/frekvencije ee. sistema jer se snaga koju jedna jedinica predaje mreži može menjati gotovo trenutno, a to nije slučaj sa termoelektranama. Naravno, potrebno je da broj tih elektrana bude veći.

S druge strane mislim da se nekom privatniku ne isplati da gradi privatnu hidroelektranu. Ako mu EPS plaća struju onda je cena koju bi on dobio za KWh dosta manja od cene koju plaćaju domaćinstva. Njegova privatna elektrana može da pokrije 50-100 domaćinstava maksimalno što je poprilično sitno. Onda dok isplaća poreze, održavanje, remonte, nađe se u minusu, ili radi za klikere.
[ Zikka @ 27.04.2005. 17:32 ] @
U nekoj EU studiji su govorili pre par godina visokoj isplativosti mini hidroelektrana po Srbiji i Bih.
[ gane1 @ 29.04.2005. 18:32 ] @
Ili su neki nasi spasioci hteli da nam uvale neku propalu tehnologiju!
[ micto @ 29.04.2005. 20:09 ] @
Citat:
Zikka: U nekoj EU studiji su govorili pre par godina visokoj isplativosti mini hidroelektrana po Srbiji i Bih.


Velika je isplativost ako bi oni (EU) otkupljivali tu struju po nekim beneficiranim cenama...ono kao obnovljivi izvori, ekologija itd. Tako na primer u Danskoj 20 posto energije daju vetrogeneratori, kod nas ih bas nesto i nema :-(
[ mitar1982 @ 29.04.2005. 22:16 ] @
Citat:
micto: Velika je isplativost ako bi oni (EU) otkupljivali tu struju po nekim beneficiranim cenama...ono kao obnovljivi izvori, ekologija itd. Tako na primer u Danskoj 20 posto energije daju vetrogeneratori, kod nas ih bas nesto i nema :-(


Pitanje je i kada će ih biti...
Da bi se uopšte razmišljalo o gradni vetrogeneratora potrebni su precizni podaci o "vetrovitosti" terena na kojima se grade, koji teško da postoje kod nas.
Veliki broj danskih vetrogeneratora je na moru, što bi takođe mogao da bude problem kod nas - vetrogeneratori se prave u grupama koje zauzimaju mnogo prostora, i koje se projektuju za optimalno iskorišćenje energije vetra...

Citat:
gane1: Ovo je ocito prva mini elektrana za koju autor zna,a daleko od toga da je prva!U svakom slucaju je primer dobar,ali mislim da je besmisleno prikljucivati je na elektro-energetski sistem!Doduse eksploatacija ce reci svoje bez obzira sta ko mislio!


Ne znam što je besmisleno priključivanje na EES. Ne može da škodi, a čim ne škodi znači da koristi... :)
[ Belovegrad @ 07.06.2005. 05:35 ] @
Zanimljiv detalj!

Vetrenjace nece da rade bez vetra...
Hidrocentrale nece bez vode.....
Termoelektrane nece bez lignita.....
Nuklearke opet zahtevaju nesto drugo.....

A da li ste pomislili na neko resenje gde bi se sila zemljine teze koristila za proizvodnju elektricne energije? Ima je svuda, ne kosta nista, ekoloski savrsena...

Koja su Vasa misljenja?

Belovegrad
[ ZEXA @ 15.06.2005. 14:25 ] @
Da li neko zna i hoce da mi kaze gdje mogu naci podatke o karakteristikama generatora koji se koriste u malim elektranama kao i o generatorima u elektranama na vjetar.Koliki dotok vode je potreban za koji tip odn kolika snaga je potrebna da pokrece turbinu?
[ NikolaVeber @ 15.06.2005. 15:28 ] @
Citat:
Belovegrad: Zanimljiv detalj!
A da li ste pomislili na neko resenje gde bi se sila zemljine teze koristila za proizvodnju elektricne energije? Ima je svuda, ne kosta nista, ekoloski savrsena...


Pa hidrocentrale koriste upravo gravitaciju :)
[ Aleksandar Marković @ 15.06.2005. 21:03 ] @
Makedonski ministar za ekonomiju Fatmir Besimi i generalni direktor slovenačke firme "Turboinstitut" Vladimir Kercan potpisali su danas u Skoplju Protokol kojim se utvrdjuju uslovi investiranja i gradnje 20 mini-hidrocentrala u Makedoniji, u vrednosti od oko 100 miliona evra. Izgradnja ovih hidrocentrala bi trebalo da počne odmah i da traje 20 meseci. Ukupna instalirana snaga budućih hidrocentrala koje će izgraditi slovenačka kompanija trebalo bi da bude 70 megavata, s godišnjom proizvodnjom 300 miliona kilovat časova električne energije.

Posle izgradnje centrala, Slovenci će se starit i o njihovom održavanju, koristeći ih 30 godina, a potom izvore energije, bez nadokande, ustupi Makedoniji. Ukupan makedonski hidropotencijal, utvrdjeno je naučnim studijama iz 1982. godine, omogućava izgradnju više od 400 mini hidrocentrala. Godišnja proizvodnja električne energije u Makedoniji iznosi 1,5 milijardi kilovat časova.

[ pppooo @ 22.06.2005. 13:29 ] @
Nedavno je u okolini Banjaluke opština Kotor Varoš puštena u rad mini HE snage 2MW (konačno 5,5MW) i isporučuje energiju ERS dnevni prihod je oko 800 evra. Što se tiče izbora tipa turbine on se bira na osnovu visinskog pada, protoka i snage. Zatim se bira generator.
[ mraz @ 30.07.2005. 08:17 ] @
Posedujem imanje koje je okruženo sa tri strane jakim potocima koji nikad ne presušuju na nadmorskoj visini od 965 metara.Odavno želim da izgradim mini hidrocentralu do 10 kw koja bi pokrila potrošnju na mom imanju.Međutim nigde
na internetu nisam mogao da nađem dokumentaciju i način kako da izvedem i proračunam projekat MHE.Da li neko zna sajtove gde mogu to da nađem unapred zahvalan mraz1@ptt.yu
[ Firtz_1979 @ 13.09.2005. 10:26 ] @
Da živimo u normalnoj zemlji koja priznaje ono što se napravi, za tu istu proizvedenu struju bi se dobijale i subvencije, jer je ukupna potrošnja struje na nivou države porasla, a nije napravljena nijedna nova elektrana.
Da li se više isplati državi da pravi nove elektrane koje su ogromne investicije ili je jednostavnije da stimuliše male elektrane, konkretno mini hidrocentrale koje bi pokrivale manja naselja, ako već ne idu na mrežu.

Sreća pa su doneli zakonsku regulativu pa je sada moguće proizvoditi struju i prodavati je mrežu, jer nije moglo do sada.

Treba favorizovati obnovljive izvore energije, pa ostajemo bez goriva, polako ali sigurno.

Zemni gas je jedno od rešenja. Kogeneracije su nešto što se preporučuje u čitavom svetu - proizvodnja električne i toplotne energije istom mašinom - jako dobra za industrije koje imaju potrebe za ova dva vida energije, za prehrambenu posebno, za hotele. Moguće su i trigeneracije - struja+toplota+rashladna energije. Ovim se može recimo čitav jedan hotel snabdeti svim što mu je potrebno...

Mislite o tome...
[ Aleksandar Marković @ 25.09.2006. 10:29 ] @
Ukoliko bi se u Srbiji izgradile male hidrocentrale na svim identifikovanim pogodnim lokacijama, one bi mogle da zadovoljavaju osminu domaćih potreba za električnom energijom - izjavila je Zorana Mihajlović-Milanović u autorskom tekstu za beogradski veb sajt Energyobserver. Prema njenoj oceni, taj potencijal ostaće neiskoriščen kao i do sada, ukoliko ga prepustimo samo javnim preduzećima poput Elektroprivrede Srbije a treba i da treba hitno dozvoliti priliv privatnog kapitala. Mihajlović-Milanović podseća da u Srbiji postoji oko 860 lokacija pogodnih za izgradnju malih hidroelektrana snage do 10MW, što bi omogućilo instaliranje ukupno 455 MW snage. Njime je moguće po snazi zadovoljiti pola Beograda, a po proizvedenoj energiji Beograd je moguće snabdevati skoro dva meseca ili 15 dana celu Srbiju.

R. D.
[ jungle @ 07.07.2008. 11:53 ] @
Stvarno primamljiva tema! Ja iskreno verujem u to da ce se u nekoj blizoj buducnosti (do 10-ak godina) pojaviti poprilican broj tih privatnih malih hidroelektrana. Vala, islo bi nam svima u korist. Nego, cisto sumnjam da ce drzava, tj pojedinci da to posmatraju tek tako. Po meni...imamo na bilione mesta gde bismo mogli izraditi male hidroelektrane. Kad svet postize zavidne rezultate sa eolskim postrojenjima (vetrogeneratori), zamislite sta bismo tek mi uradili sa vodom. Svetu nedostaju ambiciozni ljudi kao mi...a ne postrojenja. Da su oni na nasem mestu...napajali bi pola evrope. Ali...ma ostaje samo jedno veliko "ali"!
[ Black_eyed @ 07.07.2008. 12:24 ] @
Veruj mi da te niko nece sprecavati da gradis elektranu. Toliko nam fali energije tj. toliko ce nam faliti da ce nam biti potrebno svaki KWh.
Zakon ti dozvoljava izgradnju mini-elektrana. Jedno sto te zeza je cena struje koja u tom slucaju nece tebi ici u korist. Znaci, kada se cena struje liberalizuje to ce biti okidac za gradnju elektrana.

[ jungle @ 07.07.2008. 13:07 ] @
Zaboravih da "reknem"... imam jedan patent vezan za hidroelektrane. Na moj nacin, moguce je na nekoj maloj recici proizvesti i preko 50 KW. Negde gore sam u tekstu procitao da je za takvu HE potrebno izdvojiti oko 80.000 €...auuu. Za ovu moju proizvodnju biste trebali precrtati jednu nulu (na pomenutoj sumi)...pa cak i podosta "pasti" nize. Sto znaci da bi se za tih 80 (000 €) "soma" , po meni, moglo napraviti postrojenje koje bi "gruvalo" oko 1 MW. Naravno, patent bi bio dostupan i za nove gigante, stim sto bi se dobilo na ceni nekih 90%. A to je lepa para! Jos uvek radim na njemu (patentu), ali se nadam da ce za godinu dana startovati. Inace je provereno funkcionalan.
[ risp73 @ 07.07.2008. 21:40 ] @
Citat:
jungle: ... imam jedan patent vezan za hidroelektrane.

Ma šta nam napriča.
1. kW (ne KW!) je oznaka za snagu, a snaga se ne može proizvesti, "proizvodi" se energija, ali to su onda kWh,
2. Čudna ti računica: "oni" za 80.000 € naprave elektranu snage 50 kW, a ti možeš da budeš deset puta jeftiniji, da za iste pare napraviš deset puta veću elektranu, 10 x 50 kW = 1 MW (!?),
3. Leba ti šta ti znači ovo "provereno funkcionalan", znači li to da imaš "papir" sa odgovarajuće katedre nekog građevinskog ili mašinskog fakulteta ili si se oslonio na sopstveno "provjeravanje"?
4. Jesi li nekad razmišljao kako to ozbiljni proizvođači turbina (Toshiba, Riva Calzoni, Andritz, Voith, ...) jedva uspijevaju da proizvodnju pojeftine za jedan procenat, a ti bup pa hiljadu procenata,
5. Da slučajno nisi inspirisan idejom ing. Glada (čini mi se da se tako zvaše) koji je svojevremeno imao "provjereno rješenje" kojim se svako domaćinstvo moglo kompletno snabdijevati energijom iz njegove turbine prikačene na najobičniju slavinu u stanu. Tvrdio je i da može napraviti elektranu na Savi, ako se ne varam negdje kod Obrenovca, koja će po snazi biti ravna Đerdapu,
6. Vidim u tvom profilu da si "inženjer energetike", živo me interesuje gdje si stekao tu diplomu, možda će taj podatak biti od koristi mladim kolegama kad budu donosili odluku da se (ne)upišu na fakultet?[Ovu poruku je menjao risp73 dana 07.07.2008. u 23:28 GMT+1]
[ jungle @ 07.07.2008. 23:04 ] @
Auuu al me ovaj covek izbombardova...kao da je placen za to. Zamislite...nekada su ljudi (kad smo vec kod vaseg pominjanja grafjevinarstva) mesali beton rucno, a danas to radi masina...tako da ovi "vasi ozbiljni proizvođači turbina" ne moraju sami da "mesaju"...mozete im se pridruziti. Isto tako i dalje se radi (oko poslednjih 150 god) na poboljsanju obicnog motora (govorim o motorima sa unutrasnjim sagorevanjem), pa neki lik izmisli motor koji koristi iskljucivo vodu kao pokretacku snagu...i sta sad??? BUM !!! Revolucija...i to ne samo u auto industriji ! Sta ce da rade jake kuce automobila poput Peugeot-a, Reno-a, Mercedes-a (da ih ne nabrajam sad) nego da otkupe patent i da sami plasiraju trzistu isti proizvod! Verujte mi mene ovi "vasi" "Toshiba, Riva Calzoni, Andritz i dr." ne zanimaju! Tacno je da sam rekao da bi jedna HE kostala manje od 8 000 €, a zaboravio da kazem da ako bi se vise njih nadovezivalo da bi svaka druga bila jeftinija... i tako dosao do tog 1 MW (to prozivanje i mogu da opravdam u vasem tekstu...ali ovo ostalo...auuuu). Sta sam mislio pod tim da je patent proveren...pa recimo samo to da se odusevio jedan Doktor elektrotehnickih nauka koji predaje na ETF-u u BG-u, a inace je i sluzbenik (iskreno ne znam koji) u "zavodu za intelektualnu svojinu - sektoru za patente". Ako vi po njemu procenite da nase kolege (ne)treba da upisu fakultet...onda vama svaka cast.
[ Bou @ 05.07.2009. 15:29 ] @
jungle moja podrška i poverenje!!!
Ni u Teslu niko nije verovao pa opet....

Mene zanima nešto drugo... Kroz moje imanje prolazi jedan potok, sa protokom cca 1000 (i više al nek bude orijentaciono 1000) l/min. Naravno leti, kad je nivo vode mali. Zimi, u proleće ili jesen, tj kad su kiše, ide i do 5000 l/min.
Mene zanima sledeće, pošto imam baš česte probleme sa napajanjem el. energijom, ali baš česte, i dojadilo mi je to, palo mi na pamet da to iskoristim te saberem to branicom i jednom cevkom i postavim turbinu i generator. Znači zanima me oko max 5kW snage. Ali bih i sa 1.5 do 2 kW bio zadovoljan. I to samo zbog cena hardvera.
Znači, želim vaše mišljenje šta mi i kako treba, kakva turbina i kakav generator.
A sve to treba da bude polovno, sa otpada, ili neka improvizacija, neki deo nečeg drugog što bi se moglo prepraviti i iskoristiti, nešto što bi se moglo kod kuće napraviti.
I da... moja profesija je skroz na drugom kraju , nema veze sa elektrotehnikom a ni mašinstvom, tako da ne zamerite ako sam pomalo lupao u svom postu...
Imam prijatelje majstore, limare, bravare, strugare.... mislim da neće biti problem da se sastavi nešto.... samo su mi ppotrebne neke smernice, sugestije... ili bar usmerenja na neki sajt... neki linkovi... neka dokumentacija...

Hvala u napred i pozdrav!!!
[ Horvat I @ 05.07.2009. 22:35 ] @
Jos da pogledamo u pasulj da vidimo oklensi,kaki je potok u pitanju
[ Bou @ 08.07.2009. 16:12 ] @
Tu sam negde oko Zaječara... pa kao što sam rekao manja planinska rečica-potok pomenutog protoka. Naime ovaj potok je dovoljne snage da pokrene vodenicu kojih je nekad bilo na svakih 100-tinak metara, a vodenički je točak par 100kg, na primer prečnika oko 1.5m i debljine oko 15-20cm. Za pokretanje ovakve vodenice komšija koji je jednu preselio u svoje dvorište koristi asinhroni monofazni motor snage oko 3kW, tako da sam 100% siguran da se minimalno može bar toliko proizvesti.
Ono što sam ja planirao je brana obzirom na dubinu korita, visine oko 80cm, i sva voda skoncentrisana kroz cev odgovarajućeg prečnika postavljene pri vrhu brane. Kao što sam rekao, obzirom na dubinu korita, ostavio bih mogućnost da u periodima kiša i otapanja snega, višak vode se prelije preko brane čime bi bila otklonjena svaka opasnost od prelivanja i plavljenja.
Ako treba još nešto od podataka, racite.
Znači moje je pitanje kakva mi turbina treba, nešto manje gabaritno od starinskih drvenih vodeničkih točkova, "armiranih" gvozdenim trakama istih onih koje se koriste kod buradi i bačvi. Ja sam mislio neku koja bi se slagala sa onom cevkom kroz koju bi izlazila voda iz brane... Nemam iskustva, pa da ne bih provodio vreme i vreme experimentišući i učeći na greškama i greškama, ja bih molio za neku ideju, sugestiju... od čega i kako, kakvu turbinu napraviti. Trebali neki reduktor ili multiplikator... Kakav treba da je elektro deo... mislim kakav generator da upotrebim, kako da mi frekvencija bude stabilnih 50 Hz, kako da mi napon bude stabilnih 220V. Da li treba da zapravo generator bude jednosmerni, pa regler na 12V, pa preko akumulatora, na pretvarač jednosmerno 12V u ~220V 50Hz... (to je neka moja logika, to sa generatorom 12V, ali ne znam može li se takav generator naći od par kW)?
Pokušao sam da potražim na netu, ali nisam uspeo... sa engleskim nisam najbolji.... pa ako može neki predlog, gde naći info, gde literaturu, koju...... Znači nešto u stilu "uradi sam", u amaterskoj ne profi izvedbi...
Ponovo molim da mi se oprosti na nestručnosti, i možda naivnosti... i ako su neophodni još neki podaci, ako imate volju savetima pomoći, recite koju su to podaci...

Hvala što ste pročitali moj prethodni post,
PozZz
[ Horvat I @ 08.07.2009. 21:57 ] @
Turbina mora biti kabasta,oda mora podneti snagu generatora + gubitke.Najbolje da kopiras komsije,jer proracuni su komplikovani,a gotove se tesko nabavljaju
Pretrazi stare SAMove
[ Odin D. @ 08.07.2009. 23:03 ] @
@jungle

Svaka cast, ali zakasnio si. Veljko Milkovic iz Novog Sada i Miroslav Stabek iz Sarajeva su te pretekli.
(I Veljku je proracune radio neki vispreni ETF-ovac)
[ lancia88 @ 09.07.2009. 07:25 ] @
Pozdrav,

@Bou, Ministarstvo privrede je ove godine kao apsolutni prioritet za subvencionisanje, kreditiranje i sufinansiranje imalo privredne projekte u istocnoj Srbiji, zbog iseljavanja stanovnistva. To treba da imas u vidu i da ozbiljno razmotris ovaj projekat, samo ne cekaj previse.
[ Black_eyed @ 09.07.2009. 12:16 ] @
Ne cudi me da nema nista konkretno na netu jer stvar nije bas jednostavna...

Da bi dobio stabilnu ucestanost i napon treba ti i regulator na turbini koji ce automatski (povratnom spregom) da reaguje na poremecaje (opterecenje). Ovo nije naivno i nema sanse da ga sklepas od delova sa otpada...Govorim samo o jednom elemntu a gde je ostalo...Bojim se da bez udubljivanja u teoriju ova samogradnja prosto nije izvodljiva.

Generator koji bi stavio morao bi da ima mnogo pari polova jer ne mozes ostvariti veliku brzinu, ovo odmah povlaci skuplji generator nego onaj u npr. benziskim agregatima. Probaj da nadjes cene za takav generator.

Evo par linkova za proucavanje:

http://www.educypedia.be/electronics/generatorasync.htm

http://www.microhydropower.net/

http://www.reuk.co.uk/Micro-Hydro-Simplified-Guide.htm

http://books.google.co.uk/book...ult&ct=result&resnum=7


Ako bi vec isao na nesto mislim da bi u ovom slucaju najpametnije uci na punjenje akumulatora pa onda invertorom dobijati 220/50Hz.

Posto si naveo da bi isao na snagu od oko 3KW (ovo upste nije malo) treba videti cene invertora za tu snagu, npr. invertor za 150-200W kosta oko 100E.
[ Bou @ 09.07.2009. 19:32 ] @
Epa ljudi... poludeo sam...
3 puta pišem post, i to malo veći, i izbaci mi stranica... odloguje me...
Nemam sad više strpljenja. Rećiću samo hvala svima puno na savetima, pomoći, linkovima i vremenu utrošenom na vaše odgovore.
Mislim da ću sad da se bacim na deteljno čitkanje i pomalo experimentisanja, pa polako možda i sklepam nešto.
Inače o državi i njenoj brizi za seljaka i stimulaciju za ostanak na selo ne treba ni pričati. Nemamo struje, nemamo telefon (centrala od pre preko 30 god koja jedva radi, i to po sistemu konferencijskih razgovora), nema TV signala, nema mreže za mobilni poštene. Evo uzeo ovaj MTS-ov us*ani modem, jedva da radi, gore od dialUp-a, samo bacih pare.
Hranu proizvodim sam, i spremam u zamrzivače za zimu, a onda se sva pokvari zbog učestalih nestanka el energije. Juče ode pola od one oluje, ili više... I još kad mi se pokvari i ovo malo što sam spremio... poješću samog sebe...
Tako da NE, državu boli uvo za seljaka, sve je samo marketing..

Srdačan pozdrav!!!

PS.
Ako se pojavi još neka ideja, sugestija i sl, nekad u buduće, i ima dobra volja da se zapiše, meni će značiti da je pročitam. Hvala!
[ Bou @ 09.07.2009. 20:00 ] @
A palo mi na pamet da su stari Ladini alternatori solidni. Ne znam koju snagu guraju (sigurno nešto jako malo recimo 300-350W), ali ako saberem 5 njih paralelno vezanih, i odgovarajući broj akumulatora, i jedan invertor od bar 1.5kW, valjda ću za prvu pomoć i stalan rad 2 zamrzivača i frižidera (ja mislim ukupno oko 350W) i neko svetlo uveče kao i malo televizije da imam???
Šta vi mislite, koliko takvih alternatora za punjenje kog akumulatora i rad invertora od max 1.5kW bi mi trebalo?

Pozdrav
[ Black_eyed @ 10.07.2009. 06:32 ] @
Ovo ti je pametnije sa alternatorima, em znas na koliko treba da se vrte, em imas reglere koji ce da ti drze punjenje akumilatora stabilnim nema sta da se petljas sa elektronikom. Uzmi jedan pa napravi probu, nemoj odmah 5 da kupujes ili nabavljas...

Razmisljam da li bi mozda alternator od nekog kamiona (ili traktora, sa sela si, znaci toga bi trebalo da ima) bio bolja solucija, to bi trebalo da je jos jace a mislim da daju 24v, mogao bi koristiti one vece akumulatore za kamine i traktore (vise Ah, znaci vise i energije se moze uskladistiti).

[ Bou @ 12.07.2009. 21:41 ] @
Hvala puno...beskrajno!!!
Pomučiću se da nađem neki generator polovni i povoljni...eto jedan prijatelj mi pre neki dan pokazao jedan od 2kW...kaže kupio sa otpada za par desetina evra... eh...
Ma ako i pola kW naberem ima da budem srećan...
Ako neko zna snage nekih alternatora (iz ovog ili onog vozila) baš bi mi značilo...

Nego pričao mi komšija da je imao, takođe sa otpada, staro dinamo koje se nekad koristilo preko vodenice za svetla... pre nego se u selima uvela mreža (gradska)... on to postavio na plac ali mu razbucali (eh naš narod, ljubomoran)... Jel zna neko kakva su to dinama bila, karakteristike...? Kaže komšija bilo baš prosto (verovatno permanentni magneti)... sa kliznim ležajevima u telu od livenog gvožđa...

Citat:
Odin D.: @jungle

Svaka cast, ali zakasnio si. Veljko Milkovic iz Novog Sada i Miroslav Stabek iz Sarajeva su te pretekli.
(I Veljku je proracune radio neki vispreni ETF-ovac)

http://www.veljkomilkovic.com/index.htm
Bogami, bilo bi to korisno ako stvarno radi (za pumpe za vodu)...
Nego Odine D, jel si hteo da kažeš da je ovaj pomenuti prevarant, ili?
Znam da su njegove knjige popularne, naročito "Perpetuum mobile"... i baš sam razmišljao da ga malo čitam, pa zato pitam... jel nije neka utopija,a?

PozZz
[ Bou @ 02.08.2009. 16:35 ] @
Oprostite... greškom sam ostavio post na 2 mesta... pa sam ovaj uklonio...

[Ovu poruku je menjao Bou dana 03.08.2009. u 18:25 GMT+1]
[ devil 2000 @ 10.10.2010. 18:24 ] @
Evo da odgovorim Npnetworku na postavljeno pitanje o hidroelektranama iz sobe o vetrenjacama.

Npnetwork, nemoras da vijas ministra energetike da bi dobio odgovore o nacinu prikljucenja svoje mini hidroelektrane na mrezu.
Potrebno je da se javis centrali Elektrodistribucije za taj region, npr mom prijatelju je to u Nisu.
Tamo se raspitas kako da sklopis ugovor o dostribuciji struje.
Onda ti oni daju sta ti je sve potrebno od dozvola da bi mogao da sklopis ugovor sa njima ( koji inace mozes i da procitas u zakonu na internetu).

Zatim ako si uspeo da proizvedes struju sa svojom centralom krenes da dobijas papire jedan po jedan.

Sto se tice tvog pitanja koliko vode mozes da iskoristis od celog toka to zavisi od jednog coveka, Hidroinzenjera, tj posebnog inspektora koji ce ti doci i izmeriti posebnim uredjajima protok vode i reci tacno koji procenat potoka smes da preucmeris, posto moj prijatelj je napravio zahvat vode na potoku i sam izgradio par stotina metara kanal kroz selo (srecom da je imao dogovor sa komsijama, a nesto od te zemlje je i bilo njegovo) kako bi doveo vodu na svoj plac gde mu je bila nusprostorija u kojoj se nalazio generator.

Evo sta ti treba od dozvola i koliko su njega kostale:

30.000 elektro projekat - daje elektro inzenjer
50.000 masinski projekat - daje sever tj ljudi koji su pravili i ugradjivali generator i pravili strujnu kutiju
30.000 gradjevinski projekat - daje arhitekta za zgradu
20.000 hidroinzenjer
legalizovan objekat
ovo su neke najosnovnije, pogledaj jos zakon

sve u svemu ne bi trebalo da ispadne vise od 2000e za sve dozvole bez legalizacije.

Kada prikupis sve dozvole i generator ti prozivodi struju treba da imas strujni orman koji ti ovi iz severa (sadasnji loher) prave i preko njega kontrolises koliko struje pravis, koji im je napon po fazi i koliko je obrtaja tvoj generator jer je on podesen preko meraca broja obrtaja da se pali posle odredjene brzine za koju je projektovan generator da pravi struju.

Isto tako moras stupiti u kontakt sa serviserima EPSa da ti daju procenu da li ce ti trebati sopstvena trafo stanica ili ne.
Sopstvena trafo stanica ce ti omoguciti u nekim slucajevima da ako budu neke havarije na mrezi da mozes i dalje prodavati struju (ovo sam zaboravio kako i zbog cega pa cu pitati ponovo), inace stanica ti dize napon tvoje struje na 10.000v sa tvoje 3 faze od 400v

Iznos troskova:
generator sinhroni sa sto manje brojem obrtaja (recimo 800/min) 20kW 3000-4000e nov napravljen po narudzbini iz severa
strujni orman 2000e
zgrada 50m2 sa legalizacijom (lupam) max 10.000e
trafo stanica 10.000e
papiri i dozvole max 2000e
propeler bar 5000e ali ako hoces neki kvalitetniji onda 10.000e
preuredjivanje postojeceg objekta da primi generator i propeler i ostale uredjaje recimo 5000e

Sto znaci da:
ako imas svoju zgradu i reka ti prolazi kroz plac i legalizovan ti je objekat i imas trafo stanicu u blizini i jos ti ne treba propeler jer imas tocak na vodenici onda mozes da se provuces ispod 20.000 evra ulaganja.

Ukoliko moras da gradis objekat dodaj jos 10.000e
Za trafo stanicu dodaj jos 10.000e
A ako moras da pravis zahvat i da vuces vodu po celom selu kako je moj prijatelj radio onda moja licna procena da je ulozio jos bar 20.000e za nekih par stotina metara sto je preusmerio deo potoka (naravno ovu vodu moras nekako i da vratis nazad u potok)
sto znaci da za nekog ko nema vodenicu i mora sve ispocetka da gradi ce ga izaci bar 50.000evra investiranja

Svake godine se potpisuje nov ugovor sa EPS-om.
Tvoje je da brines da centrala ispravno radi, uglavnom se to svodi na to da lisce,granje,otpatke i mulj svakodnevno cistis sa resetaka koje ces postaviti prvo na zahvatu vode pa onda na pre ulaska u propeler jer oni mogu da ti naprave lom.
Ovih problema neces imati na tvojoj vodenici jer nemas propeler sto ti je jako zgodno u odnosu na nas koji hoce da prave klasicnu hidrocentralu sa propelerom. Mada mislim da je i efikasnost vodenice mnogo manja od sistema sa propelerom.

I jos da dodam da bi trebalo da imas otvorenu firmu kao preduzetnik na koju ce ti se uplacivati mesecno iznos od strane EPSa, trenutno je 9.7din po kW dok kako neki kazu od nove godine bice 12din po kW.
Troskovi preduzetnicke firme su ti nesto ispod 10.000din mesecno za doprinose, mada sam negde cuo da mozes i kao fizicko lice da potpises ugovor ali nisam 100% siguran.

Racunica ti ide ovako:
10kW = 10*9,7=97din po satu
24 sata puta 30 dana=720 sati mesecno puta 97din/sat = 69840din mesecno minus 10.000din za doprinose ostaje ti cisto 60.000din zarade mesecno

Evo to ti je otprilike krupna slika sta treba da radis i sa okvirnim cenama troskova papira i izgradnje i delova.

Pozdrav, Devil 2000

[Ovu poruku je menjao devil 2000 dana 10.10.2010. u 19:35 GMT+1]
[ Black_eyed @ 11.10.2010. 07:59 ] @
Samo da dodam da se jos uvek ne zna trosak koji ce takav mali proizvodjac da placa EPS-u za troskove balansiranja sistema. Lepo je to sto svi hoce da prizvode struju ali sta se desava kada takvi objekti pocnu da ispadaju. EPS mora imati operativnu rezervu koja ce pokriti takav debalans i to ce da kosta.

Naravno, ovo je prica koje je vise za vetro-parkove i vece generatore (ovaj mali od par KW se i ne vidi u sistemu). Samo da se ljudi ne zalecu sa feed-in tarifama, postoje tu jos troskova.

[ devil 2000 @ 11.10.2010. 10:55 ] @
Ko misli da napravi hidrocentralu i da je posecuje jednom nedeljno, taj je u velikoj zabludi.
[ ventura @ 11.10.2010. 11:39 ] @
Citat:
devil 2000
generator sinhroni sa sto manje brojem obrtaja (recimo 800/min) 20kW 3000-4000e nov napravljen po narudzbini iz severa

Na koju foru je dobio status povlašćenog proizvođača, kad generatori iz Severa ne ispunjavaju tehničke uslove (minimum 80% iskorišćenosti)?

Citat:
devil 2000: Ko misli da napravi hidrocentralu i da je posecuje jednom nedeljno, taj je u velikoj zabludi.

Istina... Pogotovo ako praviš neku budžet varijantu, pa imaš tirolski zahvat bez automatike, u tom slučaju moraš da imaš nekoga ko će povremeno da obiđe to, da očisti rešetku i isprazni taložnik.. A sada u ovom jesenjem periodu moraš da imaš nekog non stop na zahvatu, da svako 2 sata čisti rešetke od lišća...
[ devil 2000 @ 11.10.2010. 20:08 ] @
Sever daje sva potrebna dokumenta i projekat o instaliranom generatoru i povezuje ceo sistem generatora sa strujnom tablom.
Za iskoriscenost nisam cuo da iko trazi, ali ovo je sigurno prolazilo gde god je Sever postavljao generator (a ima dosta hidroelektrana sa njihovim generatorima).

Najbolje bi bilo da se zivi u blizini same hidroelektrane, ili na samom placu hidroelektrane.
Takodje ako se nema zaposleno tehnicko lice, onda treba imati osnovno znanje masinstva i elektronike-elektrike kako bi se odrzavao sistem ukoliko dodje do nekih problema.Kao i DA SI U JAKO DOBRIM ODNOSIMA sa serviserima EPS-a i Severa ukoliko nesto nedajboze podje po zlu (dobrim odnosima znaci obavezno pice i meze pre i posle obavljenog posla i to obilato i plus novcana nadoknada za njihov ekstra psihicki i fizicki trud).

Sto se tice poreza i ostalih troskova,koliko sam upoznat,porez se ne placa sve dok je godisnji promet manji od 4 miliona dinara ( za to treba imati hidroelektranu od preko 50kW) , kada predje onda se ulazi u pdv sistem, a koja je stopa poreza to ne znam.

Pare od prodate struje se uplacuju svakog meseca tako da nema cekanja tipa par meseci ili godinu dana da bi se pocelo zaradjivati, cak je moj prijatelj njima isporucivao struju pre nego sto je potpisao ugovor sa njima (posto je strujomer bio prvo povezan na sistem pa se tek onda sklapao ugovor) i tuzio ih odma posle potpisivanja ugovora i dobio tuzbu i morao mu je EPS isplatiti svu struju koju je ovaj njima isporucivao pre potpisivanja ugovora (kako je ovo uspeo nemam pojma).

[Ovu poruku je menjao devil 2000 dana 11.10.2010. u 21:18 GMT+1]
[ devil 2000 @ 11.10.2010. 20:43 ] @
Kao sto rekoh da se mora ziveti u blizini hidroelektrane sto znaci da oni iz grada ili sela kojima reka nije u blizini stanovanja, a hoce da pokrenu mini hidrocentru, morace da se odluce da se presele zajedno sa porodicom u blizini iste.(jedino ako ste Novak Djokovic koji ima milione i moze sebi da priusti da ima savremenu hidrocentralu odradjenu po PS-u zajedno sa zaposlenim cuvarima i tehnickim licima koji ce odrzavati i brinuti se o istoj, vi to ne mozete sebi priustiti jer samo plata jednog zaposlenog coveka ce vam verovatno pojesti dobar deo zarade - sem ako nemate sistem od bar 50kW)

E sad tu dolazi do zackoljica:

Za koliko para bi vi, ja ili bilo ko drugi pristao da sa svojom porodicom ode u selo ili cak prirodu da zivi i odrekne se svoga doma ?

Onaj ko zivi u Beogradu ili bilo kom vecem gradu po meni ne bi hteo da ide bez bar 2000e mesecnog primanja od hidrocentrale, sto znaci da vasa hidrocentrala mora da bude minimum 30kW, sto opet dovodi do veceg troska pocetnog ulaganja (minimum 50.000e) plus sto nije lako pronaci mesto na reci gde se moze ostvariti ovolika snaga, a kada se i nadje ovakvo mesto, onda je vrlo verovatno da cete naici na vlasnika parcele koja bi odgovarala za potrebe vase hidrocentrale koji ce na vas gledati kao na okorelog kapitalistu koji zeli da mu oduzme dedovinu i da ga za***e i iskoristi i onda ce da preceni svoju zemlju terajuci vas da odustanete od placa kao i do gubljenja potencijalne zarade vas i vlasnika parcele.

Neko ko je sa sela(citaj juzna srbija), obicno nema toliko para za ulaganje osim ako nije radio u inostranstvu, i recimo 500e mesecno bi mu bilo i vise nego dovoljno za njegove potrebe, a posto je vec sa sela i jos ako kojim srecnim slucajem vec pored reke onda ovakve projekte ostvaruju ljudi koji:
1.Imaju jaku zelju da naprave nesto ovakvo jos od ranijih godina a nisu imali para, vremena
2.I mogu zenu i porodicu da nagovore da je to pametna investicija uskracujuci njima odredjene udobnosti u zivotu

Zena mog prijatelja kada smo pricali o ukupnim troskovima njihove hidroelektrane (oko 50.000e) na moju opasku da su za te pare mogli da kupe garsonjeru u BG ili jednosoban stan u Novom Sadu i da ga izdaju i dobijaju sigurne pare(doduse nekoliko puta manje) bez ikakvih rizika i zezancija sa dozvolama i majstorima i inspektorima, ona se slozila samnom da je to po njoj sigurnija i bolja opcija. Ovde je ipak muz balkanac uspeo da preovlada i potrosi zivotnu ustedjevinu na neciji san ili inat (prosudite sami).

[Ovu poruku je menjao devil 2000 dana 11.10.2010. u 21:54 GMT+1]
[ ventura @ 11.10.2010. 21:05 ] @
Citat:
devil 2000:
Onaj ko zivi u Beogradu ili bilo kom vecem gradu po meni ne bi hteo da ide bez bar 2000e mesecnog primanja od hidrocentrale, sto znaci da vasa hidrocentrala mora da bude minimum 30kW, sto opet dovodi do veceg troska pocetnog ulaganja (minimum 50.000e)

Računica ti je debelo pogrešna, samo bez veze neko može da se zaleće kada čita ove stvari.. Čuj, 50 hiljada ulaganje, 2 hiljade mesečni prihod.. Kako da ne..

Ako imaš dobru lokaciju, možeš da računaš na 3000-3500 sati godišnje sa max snagom. Sa 30kW elektranom to mu dođe 90.000 kWh godišnje, sa otkupnom cenom to je ukupno 8.730 evra (cca 730 evra mesečno).

E sada, od tog prihoda ti treba da održavaš tu elektranu (ne znam kakve su cifre za tako male snage, ali sigurno nisu 0 evra), treba da poplaćaš sve troškove firme (raspitaj se koliki su godišnji troškovi firme bez obzira na PDV), tako da ako ti ostane i pola od toga čisto, smatraj da si odlično prošao.

Vezano za samu investiciju... Ono što sam rekao 1500 €/kW, nije baš bukvalna računica... Ne možeš sad da kažeš hoću 5kW to je 7500 evra, ili hoću 30kW to je 45.000 evra. Sami papiri za elektranu (geometar, hidrologija, projektovanje, dozvole) te moraju koštati bar 20.000 evra, i to pod uslovom da gledaš svaki dinar i da štediš bukvalno na svemu.

Dakle kad hoćeš da napraviš elektranu, gruba računica je sledeća:
Cena zemlje + Dokumentacija + Kilovati = Ukupna cena

Da ne pričamo o tome da su lokacije fiksne, i da ne možeš ti tek tako gde god hoćeš postaviti mini elektranu. A pošto seljak vrlo dobro zna da je na njegovom placu predviđena elektrana, spremi se za opasno udaranje po ušima... Ja sam recimo pre neki dan bio na takvoj lokaciji, to je neki potok, neka šuma, litice, put do lokacije je neki šumski, nema infrastrukture (moraš sam da praviš dalekovod), ma medved nogu da polomi... Al seljak uredno traži 140.000 evra za par ari placa pored tog potoka, i neće da čuje nizašta drugo...

Ulaganje u MHE je svakako isplativo, ali ne tako što investitor uloži 100% svog novca, već tako što gro novca uzme od banke (koja se zadovolji relativno malom kamatom), a investitoru onda u odnosu na novac koji je dao za učešće godišnji prihod je mnogo veći nego da je sam sve finansirao.
[ devil 2000 @ 11.10.2010. 22:04 ] @
Sto se tice mesecnih troskova firme znam jako dobro posto imam nekoliko firmi.
Kao preduzetnik mozes proci sa 10.000 mesecnih troskova firme provereno milion posto.
Ne treba ti knjigovodja za ovakve firme niti ti treba da osnivas DOO i ostala drustva da bi sklopio ugovor sa EPS-om takodje milion posto provereno.

Molim te da dobro proveris sta napises pre nego sto nekom prokomentarises da mu nisu racunice dobre.

Takodje, odakle ti uopste pogresna informacija da se Severovi generatori nemogu koristiti u mini hidrocentrali zbog manje iskoriscenosti kada ima dosta hidroelektrana koje koriste njihove generatore i imaju sklopljen ugovor sa EPS-om ?( da dodam da ima i hidroelektrana koje imaju prepravljane stare motore i opet imaju sklopljen ugovor sa EPS-om)

Ko je pratio moje postove video je da su cene dozvola koje sam ja napisao oko 2.000e i NE UKLJUCUJU CENU LEGALIZACIJE I UPOTREBNE DOZVOLE OBJEKTA. Ove dozvole sam namerno izbacio iz racunice jer odgovaram Npnetworku za njegovo pitanje u vezi njegove vodenice koje bi trebala da je legalizovana.

Ako se ubaci u troskove i cena legalizalije opet svi troskovi nemogu preci 10.000e posto niko nece praviti 200m2 objekat da bi stavio generator i strujni orman, 50m2 je i vise nego dovoljno.

Drugo da si uopste usao u neku minihidroelektranu video bi da se odrzavanje motora svodi na menjanje kaiseva, lezaja i podmazivanje sto je minimalno ulaganje na godisnjem nivou u odnosu na zaradu tako da i ne spada u veliki trosak (pravi trosak je u stvari kada elektrana stoji prilikom remonta ali to nisu vremenski zahtevni poslovi). Pravi trosak bi bio pregorevanje motora koje nije planiran trosak i moze da se desi sto puta godisnje zbog loseg projektovanja ili jednom u deset godina.Drugi trosak bi bio kada bi lisce ili mulj usao u turbinu i pokidao istu sto je onda bas veliki trosak, sto zbog kompletnog zastoja elektrane na ko zna koliko nedelja ili meseci sto zbog velike cene same turbine)

Svi troskovi oko dozvola sto sam napisao su provereni za razliku od tvog teoretisanja i licitiranja cifrom od 20.000evra (molim daj napismeno kao sto sam ja prepisao troskove od prave minihidroelektrane koja je u radu).

Jedino sto sam zaboravio da napisem je da nivo vode raste i opada tokom godine, kada se projektuje minihidroelektrana uvek se projektuje na bar 50% vecu snagu od one koje bi se dobilo sa maksimalnim vodostajem.

Moj proracun je bio za prosek u godini , sto znaci da bi u maju imao recimo duiplo vecu snagu nego u avgustu( sve zavisi od reke do reke).

Sto se tice investiranja i ulaganja i uzimanja para od banke, to su price za malu decu.
To sto pricas nema veze sa nama koji posecujemo forum. Niko od nas nema vise od 100.000e da ulozi niti mu pada na pamet da zalozi kucu ili dva stana da bi uzeo kredit da bi ispunio neki decacki san da napravi hidroelektranu.

Vecina minihidroelektrana kod nas su male hidroelektrane do 50.000e, sve iznad toga su velike korporacije sto strane sto tipovi kao sto su Novak Djokovic i drugi koji imaju milione i neznaju gde da ih uloze, takvi likovi se obracaju profesionalnim timovima za projektovanje i izgradnju minihidroelektrana, a ne budze generator od severa na sklepanu turbinu koju je precrtao sa nekih slika sa sajmova pa ih uneo u CAD i izradio na CNC-u ili jos gore sa brusilicom, aparatom za varenje i cekicem pravio.
E sad pomisao da ce banka da bilo kome od nas tek tako da da pare je bas utopija, pogotovo kada im na pitanje koliko godina iskustva imamo u radu sa hidroelektranama i kazemo im nula onda cemo tek dobiti dobre uslove za kredi tipa na stan od 50.000evra, 10.000e kredita sa nenormalnim kamatama.


[Ovu poruku je menjao devil 2000 dana 11.10.2010. u 23:26 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao devil 2000 dana 11.10.2010. u 23:30 GMT+1]
[ ventura @ 11.10.2010. 22:28 ] @
Citat:
devil 2000
Ne treba ti knjigovodja za ovakve firme niti ti treba da osnivas DOO i ostala drustva da bi sklopio ugovor sa EPS-om takodje milion posto provereno.

Jel imaš elektranu ili si u postupku za istu?

Ja sam oko godinu dana u toj priči oko obnovljivih izvora, i baš ovih dana pregovaramo oko dve lokacije u Pirotu (700 i 500kW) kao i oko jedne lokacije u Vojvodini (8MW). Konsultanti koje imamo u celom poslu su toliko analni da napominju da firma sa koje idemo u projekat mora da bude registrovana pod određenom šifrom za delatnost kako ne bi bilo problema za dobijanje saglasnosti, a ti sada pričaš da ti čak ne treba ni DOO... Sorry, ali mislim da su to gluposti. Proizvodnja električne energije je posao za pravna lica, a ne za zanatlije i agencije.

Citat:
devil 2000
Molim te da dobro proveris sta napises pre nego sto nekom prokomentarises da mu nisu racunice dobre.

Pa na koju foru ti je računica dobra kad si stavio da elektrana max snage 30kW mesečno može da zaradi 2000 evra!!!

"Onaj ko zivi u Beogradu ili bilo kom vecem gradu po meni ne bi hteo da ide bez bar 2000e mesecnog primanja od hidrocentrale, sto znaci da vasa hidrocentrala mora da bude minimum 30kW..."

Ja znam kako si došao do te računice: 30kW x 24 sata x 354 dana u godinu = 25.291 evro = ~2000 evra/mesečno

Ako si ovako napravio računicu, ja to mogu jedino da prepoznam kao grubu grešku. Da si stavio 4000-5000 sati godišnje, rekao bi ti da si optimista i da je to nerealno.. Smatram da kad neko navede 8600 sati godišnje za hidroelektranu, da ni ne treba skretati pažnju na pogrešku u računici.

Citat:
devil 2000
Drugo da si uopste usao u neku minihidroelektranu video bi da se odrzavanje motora svodi na menjanje kaiseva, lezaja i podmazivanje sto je minimalno ulaganje na godisnjem nivou u odnosu na zaradu tako da i ne spada u veliki trosak (pravi trosak je u stvari kada elektrana stoji prilikom remonta ali to nisu vremenski zahtevni poslovi). Pravi trosak bi bio pregorevanje motora koje nije planiran trosak i moze da se desi sto puta godisnje zbog loseg projektovanja ili jednom u deset godina.

Ogradio sam se u svojoj poruci da ne znam koliki su troškovi održavana mikro elektrana (ispod 200kW), međutim za veće elektrane postoji održavanje, nije značajan deo prihoda, ali opet je tu. Za manje elektrane ne mogu da pretpostavim koji procenat prihoda ide u održavanje, ali sasvim sigurno nije 0%.

Citat:
devil 2000
Sve cene sto sam napisao su proverene za razliku od tvog teoretisanja i licitiranja cifrom od 20.000evra (molim daj napismeno kao sto sam ja prepisao troskove od prave minihidroelektrane koja je u radu).

Ono što si naveo je otprilike kako mali perica zamišlja troškove projekta.

Samo ću da se osvrnem na jednu stvar:
"20.000 hidroinzenjer"

Dakle stavio si da je ispitivanje hidrologije 200 evra. Šta to znači? Da će za 200 evra čovek sesti u auto i otići u neku nedođiju do tvoje reke. Da će prepešačiti kompletan sliv sa pritokama i izvršiti merenja, da će nakon toga na osnovu merenja na terenu, topologije i meteorologije izraditi elaborat, i eve to za 200 evra!!

A sada ću ti ja dati realne cifre. Da ti hidrologiju odrade u Nišu (pri čemu verovatno neće ni izaći na teren) će te koštati 1000-2000 evra, zavisi kako se pogodiš. Da ti hidrologiju odradi kvalitetna firma/institut iz Beograda to će te koštati 3000-5000 evra.

Dalje cene nema potrebe da komentarišem... Nije ozbiljno..

Citat:
devil 2000
Jedino sto sam zaboravio da napisem je da nivo vode raste i opada tokom godine, kada se projektuje minihidroelektrana uvek se projektuje na bar 50% vecu snagu od one koje bi se dobilo sa maksimalnim vodostajem.

Moj proracun je bio za prosek u godini , sto znaci da bi u maju imao recimo duiplo vecu snagu nego u avgustu( sve zavisi od reke do reke).

Naravno da se elektrana projektuje na max kapacitet i da se za protok vode uzima godišnji prosek. Ali takođe i znači da ti u investiciji plaćaš max snagu, a od kvaliteta lokacije ti zavisi koliko ćeš sati izvući godišnje.

-------------------

Sve one koje zanima realna procedura za izgradnju mini hidroelektrane, generalni postupak je opisan u ovom dokumentu:
http://www.ssl-link.com/mre/cm...UploadFajlove/proceduraMHE.pdf

Za elektranu koja će mesečno donositi 2000 evra PRIHODA (prihod ≠ profit) potrebna je dobra lokacija, i max kapacitet od minimum 85kW, što u ciframa znači 150-250 hiljada evra u zavisnosti od cene zemljišta, infrastrukture (blizina puta, dalekovoda...) itd. Dakle tu pričamo o povratu investicije za 8-10 godina, što je realno.


[ devil 2000 @ 11.10.2010. 23:08 ] @
Sto se tice dozvola, ocigledno je da razliciti ljudi i ustanove razlicito tumace zakon kao i razlicito naplacuju svoje usluge.

Ove iznose dozvola sam prepisao od prijatelja iz Zitoradja koji ima registrovanu firmu kao "preduzetnik"( znaci szr) i sklopio je ugovor o prodaji elektricne energije.

Nijedna moja firma nema veze sa proizvodnjom el. energije, razmisljam o tome ali kao sto sam napomenuo, niko ovde ko hoce da pravi sam hidroelektranu nema vise od 100.000 evra na raspolaganju, vecina ih jedva sakupi 50.000e i dobar deo elektrane nabudzi snalazeci se na svakojake nacine.

Ako ulazis u tako velike poslove sa hidroelektranama tebi nista ne znaci jel dozvole kostaju 20.000e ili 50.000e niti treba da se interesujes na ovom forumu o nacinu pravljenja hidroelektrana na srpski nacin, nego da prepustis timu strucnjaka koji ce ti sve to isprojektovati i izgraditi. Cisto sumnjam da ces se sa tolikim parama igrati budzenja i rizikovati da ih izgubis.

Jacinu u kW sam napisao kao prosecnu godisnju proizvodnju kada se podeli po satu sto znaci da treba da se projektuje veci generator i kapacitet hidroelektrane od maksimalnnog vodostaja.

Ako nadjem sliku poslacu sliku objekta sa tablom koja stoji na objektu hidroelektrane Munja u Zitoradju gde pise da je firma szr a ne doo kako ti tvoji traze sto znaci da oni sa kojima saradjujes drugacije tumace zakon.

Sto se tice tih cena koje si napisao samo jedan komentar na ovu tvoju recenicu :

"A sada ću ti ja dati realne cifre. Da ti hidrologiju odrade u Nišu (pri čemu verovatno neće ni izaći na teren) će te koštati 1000-2000 evra, zavisi kako se pogodiš. Da ti hidrologiju odradi kvalitetna firma/institut iz Beograda to će te koštati 3000-5000 evra."

Sam si napisao da hidrologija moze da ti bude od 1000e do 5000e sto je ogromna razlika za nekog ko planira troskove. Isto tako kada trazis od arhitekte da ti napravi nacrte i planove mozes da prodjes sa 100e i sa 10.000e za isti posao - znas i sam kako te ko proceni i odere, ako su vas procenili kao lovarne i kao neko ko ce da investira par stotina hiljada evra naravno da ce da ti uzmu deset puta vise od nekog seljaka koji ce da te upuca zbog 200e.
Mnogo ljudi ima koji rade u firmama koji imaju licencu za nesto i preko firme ti papreno izadje dok posle kada izadjes iz firme i privatno ih kontaktiras oni ti ponude da ti odrade te iste papire za neke sitne pare.

To je slucaj kod svih projekata i tako je moj prijatelj prosao sa 200 evra, mislim da ti ovo koliko god nemozes da poverujes kad pogledas ipak zvuci logicno.

[ veselinovic @ 12.10.2010. 05:41 ] @
Kao neko ko radi projekte, tvrdim da projekat za 200E ( makar i male porodicne kuce) moze da sluzi iskljucivo i samo iskljucivo za dobijanje gradjevinske dozvole i to ako revizor i opstina ne rade svoj posao. Elektrana za 200E je hmmm- bez komentara.
Cicija i siromah placaju dva ili vise puta.
[ devil 2000 @ 12.10.2010. 08:10 ] @
Za 200e sam napisao za hidrologiju.

Ocigledno ima ljudi koji rade ove poslove za te pare. Pitanje je koliko ko ceni svoje vreme.
[ ventura @ 12.10.2010. 08:17 ] @
Pazi, hidrologija ti je nešto najbitnije za hidroelektranu, i ja nikako ne bi štedeo na tome... Da ne govorim o običaju da se hidrologija radi dva puta, od strane dve različite osobe/kuće čisto kako bi sve bilo apsolutno i 100% tačno.

Čak i da privatno angažuješ hidrologa, za neki mali potok on ima 6-10 sati da gaza po slivu i da radi merenja, pa čak i da ti to radi kao uslugu posle posla, da je običan fizički radnik koga si naterao kroz potok morao bi da mu platiš više od 200 evra.

P.S. Za one zanatske radnje si bio u pravu... Vidim sad na sajtu MRE da su status povlašćenog proizvođača dobijale i zanatske radnje.. Ali to je verovatno za postojeće objekte..
[ npnetwork @ 10.02.2011. 19:25 ] @
Na ovom linku http://www.predmer.npnetwork.c...rgije/Vodic_za_investitore.htm je objavljen tekst sa vodičima za investitore od početka pa do upotrebne dozvole za elektrane.

male hidroelektrane
vetroelektrane
biogas
geotermalne

Nadam se da će nekome pomoći i skratiti im muke
[ qazqaz @ 13.03.2012. 02:17 ] @
Kako ide budućnost nam? =)
[ ventura @ 13.03.2012. 08:33 ] @
Sa sada ide jako lepo, koliko imam prilike da vidim dosta malih elektrana je već pušteno u rad..
[ qazqaz @ 13.03.2012. 14:01 ] @
Drago mi je da to čujem. Mnogi nisu videli ovo kao šansu.
Kakvo je iskustvo, sa ove vremenske distance?
[ ventura @ 13.03.2012. 14:21 ] @
Pa nema tu sta... Sve dobre lokacije su vec razgrabljene, neke su izgradjene, dok se sa vecinom jos uvek mesetari... U sustini sa ovim porastom cena struje,te mini hidroelektrane ne predstavljaju nikakvo opterecenje za drzavu, pa se nisu ni ocekivali neki specijalni problemi sa te strane ako si na to mislio...

A sad, da li su to mnogi videli kao sansu ili ne, sve zavisi u kojim se krugovima kreces.. U mojim krugovima se samo o tome prica, tako da ja imam utisak da retko ko nije u tome prepoznao sansu :)
[ dlalic @ 07.09.2012. 13:20 ] @
Slikovito i nesebicno:
http://www.ludens.cl/paradise/turbine/turbine.html
[ ventura @ 07.09.2012. 14:05 ] @

Vrlo interesantno... Koliko mi se čni po slikama, ovo su neki tropski predeli, i takav DIY projekat možeš da izvedeš jedino u takvim krajevima...
[ introitus @ 07.09.2012. 14:41 ] @
Mislim da sam na nekoj fotki video Chile tablice na kolima.
Svaka cast ljudima na trudu, za ovo su se bas naradili.
[ irenadimitrov @ 10.07.2013. 10:14 ] @
Pozdrav forumasi!

U postupku sam dobijanja dozvole za izgradnju mini hidroelektrane. U stvari nisam jos uvek u postupku jer mi je potreban elaborat projekta. Da li bi neko od vas, ko je vlasnik jedne, mogao da mi prosledi primer svog elaborata? Radi se o maloj hidroelektrani male vrednosti, pa nam se ne isplati da dajemo mnogo novca za elaborat. Iskreno i nemamo ga. U porodici imam inzinjere koji bi mogli da izrade takav elaborat ali nikad nisu videli kako izgleda pa ako bi neko mogao i hteo da mi prosledi preko poruke.

Pretpostavljam da niko nece, posto se iz nekog razloga to krije kao najzasticeniji patent, a ne znam zasto (ja da imam ja bih dala). Razumem zasto firme koje izradjuju kriju, ali ne razumem ljude koji vec imaju hidroelektranu zasto ne bi dali projekat na uvid. Onda me bar uputite kojoj firmi da se obratim koja nije preskupa i koja bi mogla da mi uradi elaborat bez izlazenja na lice mesta, posto to sve ima ko da uradi. Obratila sam se i ministarstvu ali ni oni ne daju.

Unapred hvala i pozdrav.
[ draxim @ 13.11.2013. 22:58 ] @
Pozdrav!
Da li ima neko ko ima sveza iskustva sa dobijanjem dozvola za MHE? Konkretno, interesuje me sta sve treba za dobijanje lokacijske dozvole. Da li ja, kao fizicko lice, mogu da dobijem lokacijsku dozvolu i da li mi je za to potreban uradjen celokupan projekat MHE? I, naravno, koliko to otprilike kosta?
[ ventura @ 13.11.2013. 23:28 ] @
Za lokacijsku dozvolu ti treba:
1. Kopija plana iz katastra
2. Izvod iz katastra podzemnih instalacija
3. Kupoprodajni ugovor za zemljište
4. Idejni projekat
5. Tehnički uslovi:
- Uslovi za priključenje
- Vodni uslovi
- Ostali uslovi (u zavisnosti od veličine projekta, zaštita životne sredine, spomenici kulture itd.)

(prikačio sam ti u poruci kompletan vodič za investitore u MHE u kome možeš da vidiš bukvalno celu proceduru)

Koliko to sve košta je prilično rastegljiva stavka... Ako ti je ideja da što manje potrošiš na dokumentaciju sa ciljem da to uvališ nekome posle kao 'gotov' projekat, to odmah zaboravi... Projekat sa samo lokacijskom dozvolom nikoga ne zanima.

Sa druge strane ako hoćeš sve da radiš kako treba, sa ciljem da sam gradiš elektranu (ili da prodaš zaista spreman projekat), onda treba odmah da ideš na idejno-glavni projekat, jer ako radiš idejni projekat samo reda radi to će da te košta 2-3-4-5 hiljada evra, i to ti je kvalitetno koliko i guz papir... Ako ti je zaista bitno da li će ti proizvodnja biti 2500 ili 3500 sati, da li ti je oprema optimizovana kako treba, da li cevovod ide najboljom trasom, da li je vodozahvat urađen kako treba, onda treba da računaš na sledeće troškove za neku hipotetičku elektranu od 1MW:
a) geodezija 2.000 €/km trase, za prosečnu elektranu oko 5.000 €
b) geologija po elektrani oko 5.000 €
c) hidroloska studija po elektrani oko 5.000 €
d) revizije podloga za projektovanje po elektrani 2.000 €
e) projektovanje 10.000 € – 30.000 €
f) glavni projekat (formalnosti tipa sitne dorade, overa projekta, troškovi štampanja, revizija...), oko 3.000 €

Sveukupno cca 40.000 €

Na to treba da dodaš troškove zemljišta od par desetina hiljada evra (ili već koliko) i to ti je to.

Tako spakovan projekat (sa građevinskom dozvolom) možeš da prodaš na tržištu za red veličine 50-100.000 € po MW (ugrubo rečeno - jednogodišnji profit elektrane). Dakle to ti nije nešto na čemu ćeš na brzinu da se obogatiš. Kad prodaješ nekome gotov projekat ti moraš da imaš u vidu da ne prodaješ neku čarobnu stvar, već prosto prodaješ vreme. Ti investitoru prodaješ vreme , koje bi on inače izgubio da sam juri tu svu dokumentaciju koju si ti izjurio. Ti ćeš na osnovu toga da imaš godišnju dobit od 20-30-40% na uložena sredstva, i smatraš da si napravio odličan posao.
[ draxim @ 14.11.2013. 07:17 ] @
Hvala na informacijama.
Naime, ja imam svoje zemljiste, koje je tik uz planinsku reku (lokacija je obuhvacena katastrom MHE iz 1987.), na mestu gde mi stoji vodenica planiram izgradnju MHE. Tacnije, u pregovorima sam sa investitorom koji bi preuzeo investiranje u projekat od dobijanja lokacijske dozvole.
Sto znaci da se taj investitor mora ukljuciti malo ranije, tj. mora mi dati idejni projekat?

[Ovu poruku je menjao draxim dana 14.11.2013. u 08:47 GMT+1]
[ cika dacha @ 14.11.2013. 21:14 ] @
ventura@ na ulozeno 100.000e za jednu godinu se vrati??? uff :-)
[ ventura @ 14.11.2013. 21:21 ] @
Citat:
draxim:
Naime, ja imam svoje zemljiste, koje je tik uz planinsku reku (lokacija je obuhvacena katastrom MHE iz 1987.), na mestu gde mi stoji vodenica planiram izgradnju MHE. Tacnije, u pregovorima sam sa investitorom koji bi preuzeo investiranje u projekat od dobijanja lokacijske dozvole.
Sto znaci da se taj investitor mora ukljuciti malo ranije, tj. mora mi dati idejni projekat?

Taj investitor će svakako morati da angažuje nekoge da napravi krštenu projektnu dokumentaciju, jer niko nije lud da baca pare na osnovu nekih tamo šacometrijskih procena iz 1987 godine... Tako da oko svega toga se dogovori sa njima... Ali ako ti on to sve finansira i gura, cenim da osim novca za zemljište, nećeš nešto mnogo profitirati...

Citat:
cika dacha: ventura@ na ulozeno 100.000e za jednu godinu se vrati??? uff :-)

Ono gore su cifre samo za pripremne radnje :)

Sama izgradnja elektrane košta cca 1.3 miliona evra po MW.
[ cika dacha @ 14.11.2013. 21:35 ] @
ventura@ eee tako vec moze! :-)