[ Aleksandar Marković @ 05.05.2005. 21:29 ] @
Na Beogradskom univerzitetu studira oko 120.000 studenata, uzrasta od 18 do 30 godina, a od tog broja 54 odsto čine studentkinje, koje bi po prirodi stvari trebalo da budu upućene na Studentsku polikliniku.

Anketa, kojom je bilo obuhvaćeno 1550 akademaca, pokazala je da se studenti u 38 odsto slučajeva o metodama kontracepcije informišu putem:
1.) medija,
2.) vršnjaka i kolege,
3.) ginekologa i stručnih predavanja,
4.) roditelji su „svrstani” tek u četvrtu kolonu zdravstvenih informatora, zajedno sa knjigama, internetom i školom.

- Čak 90 odsto studentkinja ne pokazuju interesovanje za susret sa ginekologom, iako je redovnim sistematskim pregledom studenata predviđen i ginekološki pregled

- Samo 12 odsto njih koristi kontraceptivnu pilulu kao metod zaštite od neželjene trudnoće, uklapajući se u neslavnu nacionalnu statistiku koja kazuje da je stepen korišćenja antibebi pilule u našoj zemlji među najnižima u Evropi

- 42 odsto anketiranih studentkinja ima negativno mišljenje o piluli.

- Više od polovine studenata koristi kondom kao zaštitu tokom seksualnog čina – što je ohrabrujući podatak, s obzirom na to da svega četvrtina seksualno aktivnih osoba u opštoj populaciji koristi prezervativ.

- 80 odsto partnera u braku i dalje koristi metod prekinutog snošaja kao prevenciju neželjene trudnoće. Verovatno iz tog razloga i ne treba da čudi podatak da je stopa abortusa u našoj zemlji veoma visoka.

- Na Studentskoj poliklinici godišnje se obavi između 70 i sto prekida trudnoće, iako ginekolozi tvrde da je ukupan broj prekinutih trudnoća u ovoj starosnoj dobi i do deset puta veći.

- 60 odsto studenata je seksualno aktivno,

- Svaki treći student, pored stalnog partnera, ima i jednog „sa strane”.

- Veliki procenat akademaca koristi metod prekinutog snošaja koji je i zvanično najnesigurniji metod prevencije neželjene trudnoće, što govori o tome da je i u najobrazovanijem delu populacije još nedovoljno razvijena svest o zaštiti od polno prenosivih bolesti.

Ovo su samo neki od razloga koji su kumovali odluci Studentske poliklinike da pokrene organizovanu edukaciju među studentima kako bi se oni na vreme i na pravi način obavestili o zaštiti svog zdravlja i očuvanju reproduktivne sposobnosti. Pored predavanja, koja se dva do tri puta mesečno organizuju na višim školama i fakultetima Beogradskog univerziteta, odnosno u studentskim domovima, u Studentskoj poliklinici postoji i Savetovalište za kontracepciju gde se mogu dobiti sve potrebne stručne informacije.

Ono što je zanimljivo jeste da je nakon odslušanih predavanja broj studentkinja koje su zaključile da je pilula najbolja zaštita od neželjene trudnoće čak tri puta veći. Međutim, zabrinjava podatak da Krajem ove godine sprovešće se nova anketa koja treba da pokaže da li je promena stava, zabeležena nakon predavanja ...

Katarina Đorđević
[ Aleksandar Marković @ 21.06.2005. 20:15 ] @
Savremeni parovi imaju na raspolaganju desetak metoda kontracepcije. Ostavili smo za neki drugi put hormonske kapsule, flastere i injekcije, mušku i žensku sterilizaciju, i sabrali sve što je uopšte poznato i što svaka žena treba da zna o najčešćim metodama planiranja porodice, odnosno sprečavanja začeća.

Bez obzira na to za koji metod se opredelite, trebalo bi to da učinite utroje, zajedno sa svojim partnerom i ginekologom. Idealan način kontracepcije - pouzdan, siguran i lak - još uvek nije izmišljen.

- Abortus je najgore rešenje. Apelujemo na devojke i žene da se, umesto na bolnička odeljenja za prekide trudnoće, javljaju u savetovališta za planiranje porodice. Ima ih svaki dom zdravlja, a pouzdano znam da je u mnogim privatnim ordinacijama, kao u mojoj, to takođe besplatno. U Srbiji sada to čini samo šest odsto žena, tek svaka 17. buduća majka.

Mnogi parovi, dodaje, praktikuju prekid polnog čina, pre trudnoće žene najčešće piju hormonske pilule, a posle porođaja ugrađuju spirale, ali bitno je reći da svaki par može da nađe metod koji im najviše odgovara i koji pouzdano štiti u 90, 95 ili 99 odsto slučajeva.


Antibebi pilule

Kontraceptivne pilule sadrže malu količinu hormona, po dejstvu sličnih ženskim hormonima - estrogenu i progesteronu. Oni sprečavaju ovulaciju i zgušnjavaju sekreciju na grliću, čime se onemogućava prodor spermatozoida. Prva tableta se uzima prvog dana menstruacije ili odmah posle abortusa, a zatim po jedna svakodnevno u isto vreme. Pakovanja sadrže 21 tabletu. Pre otvaranja sledeće kutije pravi se pauza od sedam dana, bez obzira na to kada je nastupila menstruacija. Ako ste zaboravili da popijete pilulu, uradite to čim ste se setili, čak i ako treba da popijete dve istog dana. Ako ste zaboravili dve ili više tableta, treba da uzimate po dve dnevno dok ne uhvatite ritam. Te sedmice treba koristiti kondom. Ako niste dobili menstruaciju, morate da odete kod ginekologa.

Plusevi
- potpuno su bezopasne
- nisu vezane za polni čin
- ako ne postoje kontraindikacije, mogu se uzimati onoliko dugo koliko želite
- mogu da se piju odmah posle abortusa.
- ako ne dojite bebu, pilule mogu da počnu da se uzimaju tri sedmice posle porođaja
- menstruacije postaju redovne, manje obilne i manje bolne

Minusi
ponekad se javljaju neželjena dejstva koja nisu štetna i obično prolaze ili se smanjuju posle nekoliko meseci uzimanja pilula (laka mučnina, malo povećanje težine, glavobolja i vrtoglavica, bolne dojke, krvav sekret između menst.); pojedine tegobe sprečava uzimanje pilule pre spavanja

Kontraindikacije
- sumnja na trudnoću
- dojenje
- vaginalno krvarenje nepoznatog uzroka
- pušenje posle 35. godine
- visok pritisak, bolesti srca, migrene
- rak dojke, uključujući izlečeni
- bolesti jetre i žuči u akutnoj fazi
- imate jake bolove u stomaku
- osećate jake bolove u grudima ili imate astmu
- patite od jakih glavobolja, praćene smetnjama s vidom
- imate jake bolove u nogama


Spermicidi

Spermicidi su hemijska kontraceptivna sredstva (u vidu krema pena, želea i tableta) koja se uvlače duboko u vaginu pomoću specijalnog aplikatora pre polnog čina i koja počinju da deluju kroz 10-15 minuta; za samo nekoliko sekundi ubija spermatozoide. Takva agresivnost je neophodna zbog toga što spermatozoidi dospevaju do grlića materice nekoliko sekundi posle ejakulacije, a kroz 90 sekundi najbrži među njima stižu do jajovoda. Prilikom svakog polnog čina potrebna je nova doza, posle čega se ne treba ispirati 6-8 sati. Aplikator se posle upotrebe opere vodom i sapunom.

Plusevi
- smanjuju rizik od polnih bolesti, ali ga ne isključuju

Minusi
- deluju sat vremena, posle čega je potrebna nova doza
- nizak stepen efikasnosti
- u slučaju trudnoće štetno deluje na plod
- mogućnost alergijske reakcije, pojačan sekret i žarenje


Prekid polnog odnosa

Metod prekinutog snošaja se zasniva na prekidu polnog odnosa pre ejakulacije, pa se izlivanje sperme vrši izvan polnih organa žene. Kako se izvesna količina sperme izbacuje u spoljnu sredinu i pre ejakulacije, ovo je u potpunosti nepouzdan metod. Žena i tokom predigre može ostati trudna.

Plus
- prirodan metod

Minus
- odvlači pažnju od samog čina i ako se previše često primenjuje može da frustrira oba partnera


Prezervativi

Prezervativ je tanka navlaka od lateksa, vinila ili prirodnih materijala koja se stavlja na polni ud u stanju erekcije. Onemogućava spermatozoidima ulazak u vaginu, a štiti i od seksualno prenosivih bolesti.

Plusevi
- efikasan je ako se pravilno koristi
- kupuje se bez recepta
- nema neželjenih dejstava - veoma su retke alergije na lateks

Minusi
- prezervativi kojima je istekao rok upotrebe često pucaju; ako se to dogodi, obratite se ginekologu u roku od 72 sata da biste dobili hormonske preparate za „noć posle“
- neki parovi se žale na smanjenu seksualnu osetljivost


Intrauterina spirala

Unutarmaterična spirala je mala plastična sprava (3-4 cm) s končićima na kraju. Stavlja se u matericu i onemogućava kretanje spermatozoida ka jajnoj ćeliji, a time i njenu oplodnju.

Plusevi
- traje 2-5 godina
- primena nije vezana za polni čin
- ginekolog je može staviti za vreme ili odmah posle menstruacije, odmah posle porođaja i abortusa, urađenog u prvom trimestru, ako nema infekcija

Minusi
- menstruacije mogu postati obilnije i bolnije
- moguć krvavi iscedak između dve menstruacije
- ako postoji infekcija koja se prenosi polnim putem, povećava se opasnost od razvoja upalnih procesa organa karlice

Kontraindikacije
- trudnoća
- postojanje više od jednog seksualnog partnera
- upala grlića materice ili organa karlice
- krvarenje iz materice nepoznatog uzroka
- teška anemija
- bolesti koje smanjuju imunitet
- ranice na grliću
- menstruaciju ne dobijete 4-6 nedelja posle ugrađivanja
- sumnjate na trudnoću
- imate obilniju ili dužu menst. nego obično
- imate jake bolove u stomaku; bol i krvarenje se javljaju za vreme polnog čina
- znaci infekcije (pojačan sekret, groznica, povišena temperatura)

CDC/JS
[ Aleksandar Marković @ 27.06.2005. 20:49 ] @
Efikasnost spirale procenjuje se na 99%, ali korisnice ovog kontraceptivnog sredstva moraju da se zaštite od polno prenosivih bolesti

[img][att_url][/img]

Unutarmaterični (intrauterini) ulošci ne sprečavaju ovulaciju kako to čine oralni hormonski kontraceptivi. Prvi unutarmaterični ulošci, poput Lipesove zamke, izazivali su sterilni upalni odgovor unutar materice, a konačni rezultat bilo je uništenje spermatozoida. Ako ipak dođe do oplodnje, upalna reakcija endometrijuma (sluznice maternice) onemogućiće već oplođenoj jajnoj ćeliji da se ugnezdi u sluznicu materice.

NOVA SPIRALA BEZ BAKRA
Starije spirale imale su bakarnu žicu namotanu oko uspravnog kraka uloška u obluku slova "T". Osnovno zaštitno delovanje unutarmateričnog uloška koji sadrži bakarnu žicu sastoji se u polaganom i stalnom otpuštanju jona bakra koji uništavaju spermatozoide na njihovom putu kroz matericu prema jajovodima. Oni deluju i na stvaranje cervikalne sluzi i na lučenje proteina i prostaglandina u sluznici materice.

Joni bakra ne utiču na hormonske parametre. Zato će žene koje imaju nepravilan ciklus ili jake menstruacije, s bakarnom spiralom i dalje imati neredovne i/ili jake menstruacije. Kako žene nakon 40. godine života često imaju neredovne i obilne menstruacije, bakarna spirala bi u njihovom slučaju mogla čak i da pogorša postojeće probleme.

Dobro rešenje mogla bi da bude novija spirala koja oslobađa hormone gestagene, koji uzrokuju ubrzano sazrevanje sluznice materice (decidualizaciju) i propadanje jednog dela sluznice te smanjuju preživljavanje spermatozoida. Delimično, ovakva spirala koči razvoj folikula i ovulacije. Napravljena je od specijalne plastike, ima oblik slova T, ali umesto bakra sadrži u sebi hormon gestagen (levonorgestrel). Odmah nakon postavljanja spirale dolazi do kontinuiranog otpuštanja gestagena koja višestruko štiti od neželjene trudnoće: deluje na sluznicu materice (endometrijum) koja ostaje tanka pa onemogućava implantaciju oplođene jajne ćelije, smanjuje ili čak potpuno koči pokretljivost spermatozoida u materici što onemogućava oplodnju, povećava gustoću cervikalne sluzi što onemogućava ili otežava ulazak spermatozoida u matericu i, iako nema značajnijeg uticaja na hormonski sistem žene, ponekad blokira ovulaciju.

Osim sigurne kontracepctivne uloge, ovakva spirala ima zaštitno dejstvo na sluznicu materice, koja pod uticajem gestagena ostaje tanka pa menstruacije postaju slabe, a ponekad čak i izostanu. Upravo takvo delovanje na sluznicu materice se koristi u lečenju neredovnih i obilnih menstruacija, a pri tom se organizam ne opterećuje sistemskom, hormonskom terapijom.

KADA I ZA KOGA?
Ovakva vrsta zaštite od trudnoće preporučuje se ženama sa niskim rizikom nastanka polno prenosivih bolesti, ženama koje su završile reprodukciju ili žele da naprave veću pauzu između dve trudnoće kao i onima kojima su kontraindikovana hormonska sredstva kontracepcije.

Materični ulošci koji otpuštaju gestagene preporučuju se ženama koje uz zaštitu od neželjene trudnoće žele da smanje jaka menstrualna krvarenja koja uzrokuju malokrvnost, onima koje imaju bolne menstruacije, pacijentkinjama koje dobijaju tamoksifenom zbog karcinoma dojke, kod hiperplazije endometrijuma i dopunskog hormonskog lečenja estrogenima. Prema najnovijim studijama, upotreba gestagenskog materičnog uloška smanjuje rizik pojave raka sluznice matrice.

Kod psihijatrijskih pacijentkinja kod kojih je nepouzdano uzimanje tableta, takođe se preporučuje kontraceptivna zaštita u vidu unutarmateričnog uloška.


KAKO SE POSTAVLJA SPIRALA
Za sve unutarmaterične uloške važe ista pravila. Pre postavljanja uloška ginekološki nalaz pacijentkinje mora biti uredan - dakle ne sme postojati nikakva upala, ranica na grliću ili pojačani sekret. Eventualno postojanje cista i/ili adneksalnih tumora takođe predstavlja kontraindikaciju za ugradnju spirale. Postavljanje spirale obavlja se u sterilinim uslovima, uz bimanuelne preglede i proveru šupljine materice (provera položaja materice i dužine šupljine). Spirala se postavlja u prvoj fazi ciklusa, pred kraj menstruacije, zbog manjeg rizika od izbacivanja spirale kontrakcijama materice, otvorenijeg ušća materice te brzih obnavaljućih reakcija sluznice na sitne traume u ovoj fazi menstrualnog ciklusa.

Po postavljanju spirale ostavlja se končić dužine 2-3 cm koji slobodno visi u vagini. Zbog velike opasnosti od izbacivanja uloška ne preporučuje se postavljanje unutarmateričnog uloška neposredno nakon porođaja. Treba pričekati kraj babinja (6 nedelja nakon porođaja), kada se materica vraća na početnu veličinu. Za vreme dojenja unutarmaterični uložak se pokazao kao izvrstan način kontracepcije. Neposredno nakon postavljanja i 6 i 12 nedelja potom, preporučuje se pregled transvaginalnim ultrazvukom radi provere položaja spirale. Pet godina nakon postavljanja unutarmaterični uložak treba zameniti jer nakon tog perioda može doći do smanjenja delotvornost uloška i veće učestalosti komplikacija.

NEDOSTACI UNUTARMATERIČNOG ULOŠKA
Spontano izbacivanje spirale dešava se u 5-6% slučajeva i to tokom prve godine njene primene, a kasnije u samo 1-2 % slučajeva. Učestalost spontanog izbacivanja je veća ako se spirala postavi neposredno nakon porođaja.

Do pojačanog menstrualnog krvarenja dolazi u 30 % slučajeva. Nakon postavljanja spirale obično se javljaju kratkorajni slabiji bolovi, naročito kod osetljivijih žena. Takođe se u manjem broju slučajeva javlja predmenstrualno slabo krvarenje. Ostale komplikacije i rizici zabeleženi u literaturi jesu: gubitak idealnog položaja uloška koji se može detektovati ultrazvukom, perforacija ili probijanje zida materice, urastanje spirale u mišićni sloj materice, vanmaterična trudnoća i infekcije i upalna bolest male karlice.

U slučaju primene savremenih uložaka koji sadrže gestagene (levonorgestrel-Mirena), učestalost ektopičnih trudnoća je niža nego u kontrolnoj populaciji. Nastupanje trudnoće uz unutarmaterični uložak nije medicinska indikacija za pobačaj jer se 60% ovako nastalih trudnoća uredno zaršava. Ustanovljeno je da ne postoji rizik od nastanka fetalnih anomalija.

Zapaženo je da se kod nekih pacijentkinja mogu javiti nuspojave koje se mogu povezati sa otpuštanjem progesterona s uloška poput osećaja napetosti i mučnine, ali se ove komplikacije javljaju veoma retko.

KADA SPIRALA NE DOLAZI U OBZIR
Upotreba unutarmateričnog uloška je apsolutno kontraindikovana u sledećim slučajevima:

-SUMNJA ILI POSTOJANJE UNUTARMATERIČNE ILI VANMATERIČNE TRUDNOĆE
-SUMNJA NA POSTOJANJE KARCINOMA GENITALNOG TRAKTA
-AKUTNA UPALA GENITALNOG TRAKTA
-DOKAZANA ALERGIJA NA METAL BAKAR KOJI JE SASTAVNI DEO NEKIH VRSTA MATERNIČNIH ULOŽAKA

SLUČAJEVI U KOJIMA SE SPIRALA NE PREPORUČUJE:

-HRONIČNA UPALA KARLICE (PID) I POLNO PRENOSIVE BOLESTI
-VANMATERIČNA TRUDNOĆA U ANAMNEZI
-BOLEST METABOLIZMA KOD KOJE DOLAZI DO NAKUPLJANJA BAKRA U ORGANIZMU ZBOG POREMEĆENOG IZLUČIVANJA TOG METALA (VILSONOVA BOLEST)
-UROĐENE ANOMALIJE MATERICE (DVOROGA, JEDNOROGA MATERICA, PREGRAĐENA MATERICA, DVOSTRUKA MATERICA)
-MIOMATOZNI ČVOROVI KOJI MOGU DA DEFORMIŠU MATERIČNU ŠUPLJINU
-OBILNA KRVARENJA UZ SEKUNDARNU MALOKRVNOST
-GODINE ŽIVOTA (ISPOD 16 GODINA)
-BOLESTI KOJE SU VEZANE ZA POREMEĆAJE ZGRUŠAVANJA I TERAPIJU HEPARINOM I DRUGIM ANTIKOAGULANSIMA (VARFARIN)
-BOLEST SRČANIH ZALIZAKA (STENOZE UŠĆA, PROLAPSI ZALIZAKA, PRELEŽANA REUMATSKA -GROZNICA)
-SIDA

VAŽNO!
Efikasnost unutarmateričnog uloška procenjuje se na 99%, što se smatra visoko efikasnim kontraceptivnim sredstvom.

Spirala ima nizak nivo sekundarnih neželjenih dejstava, a po odnosu cene i efikasnosti zauzima prvo mesto među kontraceptivima.

Korisnice ovog kontraceptivnog sredstva svakako moraju da se zaštite od polno prenosivih bolesti.

Link

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 27.06.2005. u 21:50 GMT+1]
[ Aleksandar Marković @ 12.07.2005. 11:01 ] @
Šta su to seksualno prenosive bolesti (SPB)?

Nazivaju se još i seksualno prenosive infekcije (STI), a takođe i venerične bolesti (VB) po boginji ljubavi Veneri. SPB su zarazne. Najčešće se prenose polnim odnosom ili neposrednim kontaktom zdrave sa zaraženom osobom. Često i lako mijenjanje seksualnog partnera, alkoholizam, narkomanija, nepoznavanje zaštite i posljedica polnih infekcija, kao i druge pojave, uslovile su posljednjih deset godina postepeni i neprekidan porast oboljenja od SPB.

Mnogi oboljeli od SPB, sa željom da njihova bolest ostane u tajnosti, kriju izvor zaraze ili se liječe kod nestručnih osoba, izlažući se na taj način opasnosti da ne budu potpuno izliječeni ili da se njihova bolest nepotrebno komplikuje. I najzad, što nije bez značaja, omogućuju dalje širenje zaraze.

Nije pravilo da treba imati više seksualnih partnera da bi dobili neku od seksualno prenosivih bolesti. Svako ko upražnjava seks, bilo da je muško ili žensko, bilo da je stupio u seksualne odnose sa osobama suprotnog pola ili istog pola, ili i sa jednima i sa drugima - može biti zaražen!

PRIKAZ NAJČEŠĆIH SEKSUALNO PRENOSIVIH BOLESTI

Postoji više od 25 vrsta polno prenosivih bolesti. Ovdje su date najznačajnije informacije u vezi sa najčešćim seksualno prenosivim oboljenjima- tu si podaci o načinu prenosa, simptomima, određivanju dijagnoze i tretmanu, odnosno liječenju pomenutih oboljenja.

KLAMIDIJA

Klamidija je veoma uobičajena infekcija koju uzrokuje bakterija. Podaci govore da skoro polovina seksualno aktivnih žena preleži klamidiju prije svoje 30 godine. Statistika iz SAD govori da je 1999. godine zabilježeno 650 000 slučajeva oboljelih od ove bolesti, a kako ona često i nema simptoma procjena je da ih je bilo 4 puta više, dakle 2 600 000 ljudi. Simptomi, ukoliko ne izostanu javljaju se 7 – 21 dan nakon odnosa.

HERPES

Herpes je izazvan virusom. Herpes živi u nervnim završecima i jednom inficirana osoba je inficirana čitavog života. Posle infekcije slijedi napad koji je najbolniji. Mali plihovi se pojavljuju oko usana ili genitalija poslije dva do dvadeset dana od dana infekcije. Plihovi mogu biti praćeni jakom groznicom, osipom, bolom kao i otečenim žlijezdama. Ne treba ljubiti u usta ili genitalije osobu koja ima suve ranice. Nema lijeka za herpes, plihove treba ispirati toplom slanom vodom, a bolove ublažavati tabletama.

U SAD (bila nam je dostupna samo njihova statistika) svaka četvrta žena i svaki peti muškarac ima genitalni herpes, u poslednjih 20 godina došlo je do porasta oboljelih za 30 %.

GENITALNE BRADAVICE

Genitalne bradavice mogu da se pojave na ili oko polnih organa. Izazvane su od strane virusa (papiloma virusa) i veoma se lako prenose u toku seksualnog odnosa. Lako su vidljive ukoliko se pojave na površini tijela, ali ih je jako teško otkriti ukoliko se nalaze u unutrašnjosti, npr. ženskog polnog organa. Po statistici iz SAD- a, 50- 70% ljudi biva zaraženo ovom bolešću tokom svog životnog vijeka.

HEPATITIS B i C

Hepatitis B i C su izazvani virusom. Narodno ime za hepatitis je žutica. Standardna žutica, ili "oboljenje prljavih ruku", ne spada u grupu seksualno prenosivih oboljenja i ovaj oblik ima medicinsko ime - hepatitis A. Virusi iz ove grupe primarno izazivaju upalni proces na jetri (hepatitis) i njeno oštećenje u manjem ili većem obliku.

HEPATITIS B

Hepetitis B se može prenijeti preko direktnog kontakta sa krvlju ili tjelesnom tečnošću oboljelog. Kao i kod HIV- a, bolest se može prenijeti seksualnim odnosom, korišćenjem istog pribora kod intravenskog koriščenja droga ili sa majke na dijete, pri trudnoći (2 - 5%) i pri porođaju (preko 90% slučajeva). Iz pomenutog razloga svaka trudnica se testira na hepatitis B kako bi se plodu odmah po rođenju dala zaštitna vakcina ukoliko je majka zaražena. Po našem Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti svi intravenski korisnici narkotika se obavezno vakcinišu protiv B hepatitisa. Hepatitis B se ne može prenijeti preko vode, hrane ili odjeće. Sam virus je dosta otporan. Vakcina protiv hepatitisa B je dostupna u Institutu za zdravlje Crne Gore u Podgorici, a u planu je da se uvede redovno vakcinisanje djece po rođenju.

Njime je u svijetu zaraženo 400 000 000 ljudi. U našoj zemlji 2- 7 % cjelokupne populacije ima ovaj virus u sebi. Rizične grupe su intravenski narkomani i seksualno promiskuitetne osobe, kao i medicinski radnici.

HEPATITIS C

Što se tiče hepatitisa - C, za njega ne postoji vakcina i mnogo je češći u akutnoj fazi bez simptoma. Najčešće se otkriva na testu za transfuziju krvi, u hroničnoj fazi, kada terapija nema efekta. Samim tim, brže progresira u cirozu i karcinom jetre.

KAPAVAC (GONOREJA, TRIPER)

Simptomi gonoreje pojavljuju se u roku od 2 do 7 dana (u prosjeku 3) nakon infekcije. Zaraza se prenosi neposrednim polnim snošajem, kao i putem raznih inficiranih predmeta, ali mnogo rjeđe. Uzročnik tripera je gonokok, bakterija koja se lako razmnožava na sluzokoži polnih organa.Po svom toku i komplikacijama, kapavac kod muškaraca se razlikuje od kapavca kod žena.

U Americi je trenutno zaraženo 650 000 ljudi, od kojih je 75 % njih uzrasta od 15 – 29 godina.

SIFILIS

Sifilis je hronična infektivna bolest, koja može da zahvati sve organe i sva tkiva tijela. Uzročnik je jedan mikroorgenizam - bakterija spiroheta, oblika spirale, koji prodire u organizam preko kože i sluzokože neposrednim dodirom, najčešće polnim odnosom.

Znaci oboljenja od sifilisa su vrlo raznoliki i zavise od mjesta infekcije, starosti zaraze i liječenja. U svom razvoju bolest obično prolazi kroz nekoliko, uglavnom tri stadijuma, između kojih se često nalazi u skrivenom stanju, kada se na bolesniku na vide nikakvi znaci oboljenja.

Od sifilisa može da oboli svaka osoba, u svakom dobu života. Na postoji ni urođeni, ni stečeni imunitet na ovo oboljenje. Ovo može da bude veoma ozbiljna bolest, čak i smrtonosna ako se ne liječi.

Moderni testovi je skoro uvek otkriju prije nego što uznapreduje. Simptomi su vidljivi nakon 14 dana do 3 mjeseca. Sifilis ne predstavlja suviše rasprostranjeno oboljenje.

SINDROM STEČENOG NEDOSTATKA IMUNITETA (SIDA - AIDS)

SIDA je posljednji i najteži stadijum infekcije virusom humane imunodeficijencije (HIV). To je neizlječiva bolest koja u svojoj osnovi ima potpuno i bespovratno propadanje odbrambrenih (imunoloških) funkcija organizma.

Postoji razlika između SIDA- e i HIV-virusa. Ako je osoba zaražena HIV-om ne znači da je i oboljela od SIDA- e. Osoba oboljeva od SIDA- e kada je HIV virus nanio dovoljno štete njenom imunološkom sistemu tako da on nije u stanju da je odbrani od raznih infekcija i tumora. Tada broj tzv. t – limfocita pada sa normalnih 800 – 1050ml u krvi na oko 200ml.

Od SIDA- e može da oboli svako, bez obzira na uzrast, pol ili rasu. HIV virus je mali, suviše mali da bi bio viđen običnim mikroskopom. Da bi se reprodukovao, on mora da uđe u tjelesnu ćeliju, u ovom slučaju to je ćelija imunološkog sistema. Svaki čovjek koji je nosilac ovog virusa je potencijalni prenosilac zaraze. Samo u krvi (uključijući i menstrualnu), spermi i vaginalnim sekretima virusa ima u dovoljnoj količini da izazove infekciju. Suza, pljuvačka i znoj sadrže znatno manju količinu virusa koja ne može da izazove infekciju.


Iz neobjavljenog Juventasovog priručnika za vršnjačke edukatore
Autori: Anđa Backović i Ivana Vojvodić

LINK
[ Krvavi @ 07.11.2006. 18:11 ] @
uh jako korisni linkovi, savjetovacu ovo onoj mojoj :)
[ Fuzz @ 07.11.2006. 22:51 ] @
Koji si ti lik, ja ne verujem :)
[ zraj @ 20.11.2006. 14:24 ] @
Vazektomija kao kao sredstvo kontrole radjanja :

http://www.maksimalno.com/Sex/kontracepcija/sterilizacija.htm

Ženska sterilizacija i muška vazektomija zamišljene su kao stalno sredstvo kontrole radjanja. Ovo su jednostavne operacije koje podvezuju jajovode kod žena i presecaju semenovode kod muškaraca. Vazektomija se obicno izvodi pod lokalnom anestezijom i traje nekoliko minuta. Za žensku sterilizaciju potrebno je duže vremena i može se izvesti pod opstom ili lokalnom anestezijom.
Postoji nekoliko nacina sterilizacije žene, a najuobicajni je laparaskopijom, pri cemu se jajovodi podvežu prstenom. Ni muška ni ženska sterilizacija ne uticu na proizvodnju hormona odgovornih za seksualni nagon, pa se seksualni osecaji ne menjaju, osim na bolje, zbog uklanjanja rizika neželjene trudnoce. Sterilizacija se nekada birala kao izlaz u nuždi za parove s mnogo dece. Danas se za nju uglavnom odlucuju parovi koji su zavrsili stvaranje porodice. U mnogim zemljama jedna od pet žena u plodnoj dobu se sterilise ili se muškarci podvrgnu vazektomiji. U savremenom društvu to se doživljava pozitivnim i odgovornim korakom. S druge strane, u doba narastajucih slomova brakova, javljaju se i mnogi zahtevi za povratkom na staro stanje. Ali povratne operacije cesto nisu uspešne pa bi se na sterilizaciju trebalo odluciti samo nakon dubokog promišljanja svih posledica.

http://www.vasectomyinfo.com.au/


[ MyWay @ 21.11.2006. 08:23 ] @
Citat:
Aleksandar Marković:
- 80 odsto partnera u braku i dalje koristi metod prekinutog snošaja kao prevenciju neželjene trudnoće. Verovatno iz tog razloga i ne treba da čudi podatak da je stopa abortusa u našoj zemlji veoma visoka.

Ortodoksno glup zaključak.
[ vindic8or @ 21.11.2006. 18:05 ] @
zasto glup?

iz a sledi b. niko ne tvrdi da je to jedini razlog za visoku stopu abortusa, ali je ocigledno jedan od glavnih, i kod udatih zena i kod neudatih.
[ MyWay @ 21.11.2006. 20:51 ] @
iz ovakvog a ne mora da sledi b.
Plus što to nema veze sa bračnim ili predbračnim sexom (kao što i sam kažeš) a kod njih ima nekakve veze.
Plus što je veći rizik od greške u računanju ((ne)poznavanju) plodnih dana nego u zakasnelom prekidu...
[ Nenad Vranjanac @ 21.11.2006. 21:41 ] @
mozda se tebi cini glupim jer ti govoris o IMPLIKACIJI, tj. pravilu, a u toj recenici se radi o KOINCIDENCI.
niko nije rekao da bracni parovi koji prekidaju snosaj idu na abortuse,
vec da je broj abortusa u relativnoj srazmeri sa procentom populacije koja koristi nesigurne mere zastite (pa i bracnih parova).
naravno da tu ima mnogo drugih uticaja, kao na primer cinjenica da obe pojave idu sa nizim nivoom obrazovanja itd...
pa to sto je "medjuracun" izbacen, mozda cini recenicu glupom (tebi).
ali ako si vec koristio zakone logickog rasudjivanja da nadjes gresku, mogao si i da razmotris da je suvisan text izbacen.

na kraju, cak i da i jeste glupost, radi se o gluposti koja je u realnom svetu proverena, tako da... u medicinskoj nauci formalisti nisu daleko dogurali...
[ MyWay @ 22.11.2006. 07:52 ] @
btw u članku/temi se govori o studentskoj populaciji a, opet citiram:
Citat:
80 odsto partnera u braku i dalje koristi metod prekinutog snošaja kao prevenciju neželjene trudnoće. Verovatno iz tog razloga i ne treba da čudi podatak da je stopa abortusa u našoj zemlji veoma visoka.

Dakle misli se na studente koji su u braku.
I onda se na tako malom uzorku zaključuje zašto je stopa abortusa u našoj zemlji visoka???!!!!!! zato je, ponavljam, ortodoksno glup zaključak (druga rečenica iz citata)
[ vindic8or @ 22.11.2006. 13:44 ] @
istrazivanje je o studentskoj populaciji, a ta cinjenica je ubacena da pojasni detljanije vezano za svu populaciju, s obzirom da su studenti suvise mladi da bi bili u braku (bar velika vecina).
a to da je stopa abortusa u nasoj zemlji velika je cinjenica nevezano za ovo istrazivanje. znaci uzme se prosek broj abortusa/broj zena/broj porodjaja ili sta vec, i uporedi se medju svim evropskim zemljama.
[ zraj @ 22.11.2006. 20:34 ] @
Savremeno i pouzdano kontraceptivno sredstvo u obliku "filma" je i ABF film za kontracepciju u pakovanju od 10 komada.Proizvodi Galenika,i preporucuje se onima koji imaju stalne partnere ili su u braku:)

Koriste se jednostavno prema uputstvu u pakovanju.
[ zraj @ 12.04.2007. 07:57 ] @
21dan - kontraceptivne metode, saveti, pitanja-odgovori, udruženje za reproduktivno zdravlje:
http://www.21dan.com/index.jsp
[ zraj @ 28.07.2007. 22:12 ] @

Flasteri za kontracepciju - novost na nasem trzistu... (Contraceptive Patch And Blood Clot Risk Warning)

Flasteri za kontracepciju su nazvani "naj kul" inovacijom u 2002 godini po Time magazinu. Zahvaljujuci njima žene mogu da zaborave na svakodnevno uzimanje kontraceptivnih pilula zato što se flasteri lepe jednom nedeljno i efikasnija su zaštita od pilula.

Kontraceptivni flasteri koji se lepe direktno na kožu ( ruku, stomak, torzo..), kao što je studija pokazala su mnogo efikasniji od kontraceptivnih pilula. Do sada se pokazalo da su 99% efikasni u sprecavanju neželjene trudnoce. Ovi flasteri su tanki tako da su neprimetni ispod odece, i ne skidaju se usled vlage ili tokom fizickih vežbi.

Kontraceptivni flasteri se menjaju jednom nedeljno, tokom 3 kljucne nedelje, tokom jedne nedelje u mesecu se ne nosi. Preko flastera hormoni kroz kožu dolaze do krvotoka i zaustavljaju ovulaciju.

Pored toga što su bezbedniji u sprecavanju neželjene trudnoce od pilula njihova prednost je što rede izaziva sporedne efekte kao što je glavobolja, muka posle prve nedelje upotrebe. Prednost kontraceptivnih flastera je što na njihovu efikasnost ne uticu stanja kao što je povracanja, korišcenje nekih vrsta antibiotika, pošto hormoni ne prolaze kroz gastrointestinalni trakt. Prakticni su i jednostavni za korišcenje.

Postoji i bezbednosni dvodnevni period, pa ako zaboravite da zamenite flaster sedmog dana zašticeni ste još dva dana.

http://www.topvita.info/clanak.asp?id=419

Contraceptive Patch And Blood Clot Risk Warning

Users of the Ortho Evra contraceptive patch have twice the risk of developing clots in their legs and lungs, when compared to women who do use traditional contraceptive pills, according to a new study commissioned by the drug's makers, Johnson & Johnson. The FDA (Food and Drug Administration) announced yesterday that it has updated the label on the patch with a warning.

The weekly Ortho Evra contraceptive patch is the only contraceptive patch approved by the FDA. The warning tells women that the patch delivers a much higher dosage of estrogen than birth control pills. It is this higher level of estrogen that may raise some women's chances of developing blood clots.

The FDA has asked Johnson & Johnson to lengthen the follow-up period of women taking the Ortho Evra contraceptive patch, and to look out for links to heart attack, stroke and blood clots.

This study conflicts with another one which has shown the patch does not raise the user's risk of blood clots compared to women who take traditional birth-control pills - this other study was also commissioned by Johnson & Johnson.

The FDA, in its web site, decided to update the label because the study that showed the elevated blood clot risk supports the agency's concerns. Other factors can exacerbate the risk of blood clots, such as smoking, obesity/overweight, physical inactivity and surgery.


Frequently Asked Questions About the Contraceptive Patch

http://www.arhp.org/healthcare...ity/transdermal/faq.cfm?ID=234