[ Gojko Vujovic @ 27.08.2002. 20:00 ] @
Elitesecurity.org je dobio sertifikat Internet Radar servisa:Problem je samo sto prikazane statistike nisu tacne, naime ovde dnevno dodje mnogo vise od '150 posetilaca', kako se inace navodi na ovom linku: http://www.radar.co.yu/cgi_bin...ip=0&url=elitesecurity.org

Znam da ovaj broj predstavljaju iskljucivo posete korisnika koji koriste RADAR u svom internet exploreru, ali to je ujedno i veliki nedostatak ovog servisa u startu. Jer:

1. ne koriste svi Internet Explorer
2. nemaju svi internet radar instaliran

Samo nemojte da pricate o teoriji velikih brojeva, kada se ove greske zbog velike statisticki ispitane populacije mogu ignorisati.

Znacajan broj korisnika ES-a predstavljaju osobe koje koriste Linux i ostale UNIX-like operativne sisteme uz koje se ne dobija Internet explorer, a i ako ga instaliraju na neki nacin (emulacijom ili kako vec), sigurno nece moci da stave .MSI paket u kome se distribuira Internet Radar.

Da ovaj servis postoji uz neki jak domaci search engine - pa da razumem da se ovi podaci o posecenosti koriste za rangiranje na njemu, nesto slicno kako google skuplja informacije o sajtovima preko svog toolbar-a, ako mu to dozvolite.

Takodje, nisam primetio da internet radar pri instalaciji trazi dozvolu za slanje podataka nazad vasem sajtu, niti kaze koji ce tacno podaci biti poslati i u kom obliku?

I jos ne razumem zasto se hvalite slicnoscu sa ALEXA sistemom, koji je kod vecine poznavalaca i IT strucnjaka ocenjen kao najveca prevara, a informacije koje daje o sajtovima nemerodavnim. Da ne pricamo sto se pozicija moze kupiti. Kvalitet -> 0.

Toliko za pocetak, pa cemo nastaviti kada se ove uvodne stvari razjasne.
[ Predrag Damnjanovic @ 27.08.2002. 23:23 ] @
Zasto je uopste sertifikat vezan za IE?
Zar nisu mogli jednostavno da naprave recimo ovako:
<img src="http://www.radar.co.yu/prikaz_....php?referer=elitesecurity.net">
i sad ta php skripta da belezi broj prikaza banera?
[ Veljko @ 28.08.2002. 10:26 ] @
Ma stavljanjem skripte na sajt tek pocinje pracenje statistika.
Npr. moj sajt pre nego sto sam stavio skriptu prema njihovim cenjenim statistikama imao je 37 posetilaca dnevno i 500 mesecno ???
37*30=1110 sto je razlicito od 500

a sada kada sam stavio skriptu prikazuje od 500-600 posetilaca iako je to
manje nego sto mi extreme tracker pokazuje.

Sve u svemu prema radaru imam vise poseta nego nostlgija.com

Radar.co.yu - Daleko od istine
[ Milos Milic @ 28.08.2002. 14:20 ] @
Odgovor na primedbe vlasnika foruma:

Ako postavite sertifikat na vas sajt on posatje aktivan nakon 24 - 48 casova, belezi svakog jedinstevenog posetioca vasem sajtu nezavisno od toga da li koristi Explorer, Windows i Radar (moze i Linux, Operu ili sta vec) i tada vasa statistika ne zavisi od Radar korisnika. Neko je u jednoj od prethodnih poruka pitao zasto se jednostavno ne broje ucitavanja sertifakata? Pa broje se, u tome i jeste stvar, uporno to pokusavam da objasnim. Mislim da sam ovo razjasnio i vise necu odgovarati na primedbe webmastera ciji sajtovi koriste sertifikate, jer je sertifikat obican uniqe visitor counter i tu nema dileme. Ako se u broju razlikuje od extreme trackera ili cega vec, to je zbog toga sto se uzima razliciti interval u kome se posetilac tretira kao novi i te razlike su zanemraljive, a Radar ima manji interval od 24 casa koliko je standardno.

Sto se tice sajtova koji ne koriste sertifikate, Radar pravi top listu na osnovu svojih korisnika tako da je odnos izmedju tih sajtova tacan, jer se procena broja posetilaca za sve sajtove pravi po istom algoritmu, a na osnovu podataka od sajtova koji koriste sertifikate. Sto vise ime sertifikata i korisnika procena je sve preciznija, ali odnos izmedju sajtova se time nece znacajno menjati i vec sam objasnajavao da je taj odnos ono sto je prioritet ovakvom servisu i da ne sluzi procena posetilaca kao zamena za counter, nego kao nezavisan pokazatelj u slucaju sajtova koji nemaju counter.

Slicnost sa Alexom je u domenu rada i to sam istakao da bi posetioci mog sajta lakse shvatili o cemu se radi, ali je nacin rada drugaciji, jer Radar kombinuje podatke iz dva izvora i pravi procenu ukupnog broja posetilaca, a ne samo svojih korisnika. Ni ja nisam zadovoljan kvalitetom i azurnsocu Alexe, zato sam i osmislio drukciji princip rada.

Za sve sajtove koji iz bilo kog razloga misle da Radar ne procenjuje kvalitetno broj njihovih posetilaca, neka postave sertifikat i time ce dilema biti zavrsena.

Sto ce tice privatnosti korisnika, to je takodje objasnjeno na sajtu, Radar ne salje nikakve podatke o posetama sajtova, on samo poziva svoj skript kada ga korisnici aktivno koriste i iz tih poziva pravi statistike, a to je ono sto i svi sajtovi rade, dakle ne dolazi do ugrozavanja privatnosti bilo kakve vrste, jer je Radar prakticno samo jos jedan sajt. Medjutim, posto se Radar koristi u Explorer bar-u, paralelno sa drugim sajtovima dakle, to mu omogucava da ima statistike koje ima...
[ Milos Milic @ 28.08.2002. 14:22 ] @
Citat:
Predrag Damnjanovic:
Zasto je uopste sertifikat vezan za IE?
Zar nisu mogli jednostavno da naprave recimo ovako:
<img src="http://www.radar.co.yu/prikaz_....php?referer=elitesecurity.net">
i sad ta php skripta da belezi broj prikaza banera?Upravo tako je i napravljeno, sertifikat NIJE vezan ni za Radar ni za IE, samo sto je kod isti za sve tj. ne traba se pisati URL sajta (da bi se sprecile zloupotrebe i da bi kod bio isti za sve), nego se ta informacija vuce iz referer-a samog http-a.
[ broker @ 28.08.2002. 15:09 ] @
A kako se prevazilazi problem cache-a za ovakve stvari?
i sam definicija counter jedinsvenih korisnika je prilicno rastegljiv pojam...
[ alex @ 28.08.2002. 17:09 ] @
Mislis proxy-ja? ;)

Elem, taj Radar je marketing udica. Drugim recima, crap. Nimalo merodavno a i podlozno raznoraznim manipulacijama i malverzacijama.
[ broker @ 28.08.2002. 19:36 ] @
Da, mislim na cache proxy.
[ Predrag Damnjanovic @ 28.08.2002. 21:25 ] @
Citat:
Milos Milic:
nego se ta informacija vuce iz referer-a samog http-a.

Pa ako cemo o zloupotrebama, i taj referer iz http-a moze da se lazira...
Nista nisi dobio time, cak malo i gubis, jer browser nije obavezan da ti prosledi tu vrednost, pa ces verovatno naleteti na zahteve i bez tog referer-a.
[ Poglavica Plemena Bulshit @ 01.09.2002. 12:56 ] @
Evo sta kaze pravi alexa


http://info.alexa.com/data/details?url=elitesecurity.org
[ seljak tasa @ 16.09.2002. 12:30 ] @
Evo posle desetak dana praćenja rada servisa www.radar.co.yu na sajtu o izborima mogu se izvući neki zaključci. Da napomenem da se na SVAKOJ stranici sajta nalazi sertifikat.

a) radar žestoko podbacuje broj posetilaca i TO JE KONSTANTNO. juče je odnos bio 969:152.
pošto je prvoplasirani sajt www.pretrazivac.com imao prema radaru 3680 posetilaca, da bi ovaj sajt izbio na prvo mesto potrebno mu je 23 460 unikatnih posetilaca. to nema ni jedan domaći sajt.

b) radar greši u u trendu, kad broj posetilaca raste on izbacuje negativan trend.

c) sajtovi u kategorijama se skoro svakodnevno menjaju. ima i ekstremnih primera. jednom se u kategoriji turizam pojavio sajt o stradanju Srba na Kosovu!

jednom rečju treba skinuti sertifikate, jer oni samo donose besplatnu reklamu radaru, a webmasterima očiglednu štetu! radar šalje našim sajtovima izuzetno mali broj posetilaca. poštenije je radaru ponuditi razmenu banera po principu 1:1.

vlasnik radara još nije argumentovano odgovorio ni na jadnu primedbu.
umesto toga dobili smo prazne priče i jalova objašnjenja, kako nemamo pojma šta je posetilac, a šta poseta.

ne isključujem mogućnost da će radar dobro raditi ako platimo par hiljada maraka za najskuplju reklamnu ponudu, što je očigledno i bio cilj celog projekta.

treba nam NOVI SERVIS za praćenje poseta domaćih sajtova!
[ Milos Milic @ 16.09.2002. 14:42 ] @
Citat:
a) radar žestoko podbacuje broj posetilaca i TO JE KONSTANTNO. juče je odnos bio 969:152.


OK, sada cemo lepo da analiziramo to. Radar za sajt izbori.org kaze da je juce (nedelja 15.9.) imao 152 jedinstvena posetioca i to mora biti tacno jer izbori.org koristi sertifikate. Dakle, vasa informacija da je imao 969 je netacna i zelim da utvrdim gde ste pogresili, zato mi odgovorite na sledeca pitanja:
- iz kog izvora je podatak o 969 posetilaca?
- o kom se tacno intervalu radi (Radar govori za nedelju, dakle od ponoci do ponoci po YU vremeskoj zoni).
- da li je to podatak o jedinstveni posetiocima kao kod Radara, dakle NE obracunavaju se posete od strane istih posetioca, NE obracunavaju se posete drugim stranama tj. svejedno je da li 1 posetilac poseti jednu ili vise strana sa sertifikatom - to su sve fake posete.
- da li vas sajt radi u EUnet local rezimu (ili slicnim) jer Radar server nije vidljiv iz lokal rezima.

Kad odgovorite na ova pitanja mocicemo da analiziramo uzroke te greske. Tvrdim da ne moze biti toliko podbacaj ako se posmatra isti interval, razlika izmedju dva uniqe visitor counter-a moze biti samo 10%-15% max. u istom intervalu bez obzira koji algoritam koriste - takva odsupanja su teoretski moguca samo ako bi nas server pao i bio nevidljiv neko vreme, ali to bi se onda odmah primetilo jer se ne bi ucitavali sertifikati.

Citat:
b) radar greši u u trendu, kad broj posetilaca raste on izbacuje negativan trend.


Kao sto je objasnjeno u legendi na sajtu trend tj. tendencija se uvek odnosi na dnevnu top listu svih sajtova, cak i kad posmatrate mesecne i top liste po kategorijama, tako da je greska vasa.

Citat:
c) sajtovi u kategorijama se skoro svakodnevno menjaju. ima i ekstremnih primera. jednom se u kategoriji turizam pojavio sajt o stradanju Srba na Kosovu!

Sajtovi se ne dopunjuju bas svakodnevo, mada se tridimo. Podatke o kategoriji daju sami webmasteri, takodje imaju mogucnost da promene istu; desava se da daju pogresnu kategoriji i Radar tim to ispravi kada primeti. Podrazumeva se da ne mozemo otici na svaki sajt i licno utvrditi kategoriju. Kada primetite neku gresku bilo bi lepo da na to ukazete i bice ispravljeno, a ne odmah da se krece sa pljuvanjem.

Jedina Vasa kritika koja nije bila neosnovani napad na sistem do sad jeste u vezi onog sajta freeoglasi, cije su posete bile znacajno precenjene i kada sam to proverio pronasao sam uzrok toga (bio je statisticke prirode) i otklonio ga.

Napadima na sertifikate i slicno cinite kontra uslugu i sebi i drugima, jer vise sertifikata znaci i preciznije procenjivanje za sajtove koji ih ne koriste. Konstruktivnim kritikama i uz malo strpljenja ucinicete da Radar postane jos bolji tj. da procene budu preciznije, jer cu ja nastaviti da razvijam sistem i kao navigacionu alatku ali i kao statisticku, bez obzira na neprijateljstva webmastera nezadovoljnih pozicioniranjem.

PS
Sto se tice opaske da bi Radar radio preciznije da platite reklamu, gresite sve bi bilo isto, eventualni bih vam u tom slucaju dozvolio da koristite nevidljivi sertifikat ali bi on funkcionisao isto.
[ seljak tasa @ 19.09.2002. 23:09 ] @
Pokušao sam da analiziram posećenost političkih stranaka, ali nisam uspeo jer na http://www.radar.co.yu/toplista/00091top0_d.html
piše da sve domaće stranke imaju 0 (NULAAAAAAAAAA) posetilaca dnevno. Malo čudno jer ja svakoga dana posetim bar desetak sajtova.
Otišao sam na Alexu i našao malo podataka!
[ Milos Milic @ 20.09.2002. 11:55 ] @
Citat:
Pokušao sam da analiziram posećenost političkih stranaka, ali nisam uspeo jer na http://www.radar.co.yu/toplista/00091top0_d.html
piše da sve domaće stranke imaju 0 (NULAAAAAAAAAA) posetilaca dnevno. Malo čudno jer ja svakoga dana posetim bar desetak sajtova.
Otišao sam na Alexu i našao malo podataka!


Evo, sad sam pogledao i danas nije takav slucaj. Inace, niste odgovorili na pitanja u prethodnoj poruci.

Ono sto je kljucno kod posmatranja posecenosti je interval u kome se posmatraju podaci. Na dnevnim Radar top listama taj interval je jedan dan. Za slabo posecene sajtove, cak i srednje, to nije dovoljan interval. Zato su tu mesecne kod kojih je interval od pocetka meseca do danas. Alexa ima interval od TRI meseca! To je previse, predugacko, neazurno... To su kumulativni podaci od prethodna tri meseca, a vi to poredite sa podacima od prethodnog dana na Radaru?

To su razlicite informacije, sa razlicitom namenom i tako ih treba i tretirati. Inace, postavio sam FAQ listu, http://www.radar.co.yu/faq.html a tu se izmedju ostalog nalazi i odgovor na temu Radar vs. Alexa.
[ seljak tasa @ 23.09.2002. 00:29 ] @
Da li neko ima informaciju zasto danas radar NE RADI, pa umesto sertifikata po sajtovima imam brljotine.

------------------------------------------------------
Internal Server Error
The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.
Please contact the server administrator, admin@internet-radar.net and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.

[ Milos Milic @ 24.09.2002. 09:52 ] @
Citat:
Da li neko ima informaciju zasto danas radar NE RADI, pa umesto sertifikata po sajtovima imam brljotine.


Radilo se o problemu na samom serveru (koji se nalazi u USA). Ameri su nesto brljali po konfiguraciji sistema i uspeli da izvedu da nijedan CGI skript ne radi, nego da izbacuje "Internal server error". Situacija je sredjena, ali zbog toga sto juce nisu ispravno logovane posete ostale su informacije od prekjuce. Nocas ce biti generisane nove statistike (ako host provajder u medjuvremenu opet nesto ne zabrlja).

PS
Jos uvek niste odgovorili na postavljena pitanja i obrazlozili onaj napad.
[ seljak tasa @ 25.09.2002. 21:49 ] @
Iako i dalje držim sertifikate na nekim sajtovima, moram da priznam da me ovaj servis sve više uveseljava. Evo današnjih bisera:

Šampion po posetama u kategoriji Turizam i putovanja/gradovi i regije
je svima nama dobro poznati sajt

http://galeb.etf.bg.ac.yu/~qqqqqq/va.html
)))))))))
Ljudi su toliko ludi za ovim sajtom da ih je čak 160 došlo da vidi ovo remek delo

Na devetoj poziciji je sajt Geografskog istraživačkog društva čiji sam osnivač http://www.gid.org.yu
Lično bih bio presrećan da ovaj sajt poseti dnevno bar 5 osoba.

Na desetom mestu je http://www.ljig.net sa 80 posetilaca po radaru
Prema statistici na serveru bilo je 47 poseta. Broj posetilaca nikada ne može bit veći od broja poseta.

i tako dalje. moj odgovor ne neke ranije primedbe je snimljen na računaru, ali ne vidim neku veliki potrebu jer ovde više nema smisla trošiti vreme.
moj jedini cilj je ukažem na loše strane ovog servisa kako bi od njega imali neke koristi, što sada nije slučaj.
[ Milos Milic @ 26.09.2002. 10:11 ] @
Citat:
Šampion po posetama u kategoriji Turizam i putovanja/gradovi i regije
je svima nama dobro poznati sajt

http://galeb.etf.bg.ac.yu/~qqqqqq/va.html
:-))))))))))
Ljudi su toliko ludi za ovim sajtom da ih je čak 160 došlo da vidi ovo remek delo :-)

Na devetoj poziciji je sajt Geografskog istraživačkog društva čiji sam osnivač http://www.gid.org.yu
Lično bih bio presrećan da ovaj sajt poseti dnevno bar 5 osoba.


Sajtovi koje ste nabrojali ne koriste sertifikate, pa su grube dnevne procene posecenosti za njih moguce. To i dalje nema veze sa prethodnim napadima na sertifikate.

Sto se procena tice, problem je sledeci: kako se smanji greska koja tezi da poveca procenjenu posecenost malih sajtova, tako se poveca greska koja tezi da smanji posecenost velikih sajtova i obrnuto.

Sta cemo da uradimo? Necemo jednostavno cekati da se poveca broj korisnika Radara (trenutno 9000) nego vec radimo na razdvajanju statistickih modela procenjivanja posecenosti za male, srednje, velike, najvece sajtove, tako da ce greske biti nezavisne i minimalizovane. Taj sofisticiraniji sistem koji ne koristi isti model za sve sajtove ce davati preciznije procene kada su slabo poseceni sajtovi u pitanju. U principu prioritet Radara je tacan redosled na top100 listi, ali posto vidim da najvise zuci izazivaju procene malih sajtova koji ne zele da koriste sertifikate pozuricemo sa implementacijom ovog sistema.

[ broker @ 27.09.2002. 14:29 ] @
Milose, ako aludiras na mene i Tasu, ni jedan od nas ne drzi samo male sajtove.
Stavise, moj komentar na radar je bio da to upravo nece koristiti veliki sajtovi, jer im se ne uklapa u imidz da trpaju onoliku reklamu za radar zbog malo statistike...
[ seljak tasa @ 10.10.2002. 21:51 ] @
Predlažem vam da pogledate dve različite rang liste domaćih sajtova.

Prva je mesečna lista je zasnovana na radaru

http://www.radar.co.yu/toplista/top0_m.html

a druga tromesečna lista zasnovana na Alexi

http://www.eutelnet.com/yutop100istolice

Kome više verujete, ako imate poverenja u ove liste?
[ Dragan Varagic @ 11.10.2002. 08:55 ] @
Interesantno je da sam i ja ovih dana malo poredio ove dve liste. Ono što sam zaključio je da bi spoj ove dve liste po principu statističke interpretacije doneo bolje rezultate nego svaka pojedinačna lista.

Kako već četiri meseca mogu dosta precizno da poredim posećenost određenih sajtova u kampanjama za Continental banku i za Fresh&Co (prikaz istih banera na različitim sajtovima), i kada se ovako nešto uporedi s spomenutim listama (Radar i Alexa), dobijaju se interesantni rezultati:

- ES je mnogo realnije prikazan na Alexa listi.
- Sportska centrala (veoma posećen sajt) je mnogo bolje prikazan na Radaru (iako baš nije najposećeniji kako tamo stoji).
- Glas javnosti je mnogo bolje prikazan na Alexi.
- Blic nije nigde dobro prikazan.
...

Ovo poslednje je veoma interesantno. Imam fizičke dokaze da tvrdim da je Blic izuzetno posećen sajt, čak i posećeniji od Glasa (što je inače i činjenica u realnim tiražima ovih novina).

Ceo problem kod Radara po mom mišljenju proizilazi iz nedovoljno adekvatne statističke obrade podataka. Ako postoji preko 9.000 sajtova koji drže sertifikat, to je i više od dovoljnog statističkog uzorka za interpretaciju podataka. Primer sajta Blic.co.yu govori o tome da statistički algoritam nije dovoljno dobar u obradi podataka za sajtove koji nisu od naročitog interesovanja korisnika iz postojećeg uzorka (sistem ekstrapolacije podataka). Drugim rečima, kada Radar bude donosio dovoljno sredstava Miloš će moći da plati profesionalnog statističara da se bavi ovom tematikom.
[ Milos Milic @ 13.10.2002. 14:47 ] @
Citat:
Ceo problem kod Radara po mom mišljenju proizilazi iz nedovoljno adekvatne statističke obrade podataka. Ako postoji preko 9.000 sajtova koji drže sertifikat, to je i više od dovoljnog statističkog uzorka za interpretaciju podataka. Primer sajta Blic.co.yu govori o tome da statistički algoritam nije dovoljno dobar u obradi podataka za sajtove koji nisu od naročitog interesovanja korisnika iz postojećeg uzorka (sistem ekstrapolacije podataka). Drugim rečima, kada Radar bude donosio dovoljno sredstava Miloš će moći da plati profesionalnog statističara da se bavi ovom tematikom.


Nema 9000 sertifikata nego korisnika Radar plug-ina (tacnije sada vec skoro 11000). Sertifikata ima samo par stotina, a najmanje ih ima kod srednje posecenih sajtova (kojih i inace ima najmanje). Nema ni potrebe za toliko sertifikata, par hiljada je vise nego dovoljno; bitno je medjutim da sertifikati budu zastupljeni u svim redovima velicina sajtova.

Sada su razdvojeni statisticki modeli za male, srednje, velike sajtove i svaka se grupa posmatra odvojeno sto znaci da greske u proceni malih sajtova ne uticu na velike i obrnuto, sto je do sada bio slucaj. Ipak, grube su procene moguce za sajtove ispod 30-ak posetilaca dnevno (to je sada neka granica malog sajta na Radaru; ona se smanjuje sa povecenjem korisnika).
Tacno je da Radar jos uvek ne donosi sredstva, u projekat se jos uvek ulaze, ali bez obzira na to vec radimo na novoj verziji koja ce imati vise navigacionih opcija i vise ce motivisati laike da non stop drze ukljucen Radar, a samim tim ce doneti i veci statisticki uzorak.

Sto se tice profesionalnog statisticara, ako je neko od takvih zainteresovan da se prikljuci projektu, (volonterski, barem za sada), ja sam otvoren za saradnju i predloge, iako mislim da se model ne moze vise unaprediti (pogotovu ne znacajno), sada je stvar samo u velicini i kvalitetu uzorka internet populacije.

PS
Naglasavam da se prica o procenama ne odnosi na sajtove koji koriste sertifikate. kod njih se tacno meri. Jedini ko to nije priznavao je Tasa i to usled nerazumevanja podataka. I meni su na mejl stizale poruke tipa: "kako Radar pokazuje 252 posetilaca dnevno kada imam preko 2000?" Ja odem na sajt da proverim, na sajtu postavljen exteme tracker koji pokazuje 256 unique visitor za jucerasnji dan. Takvi slucajevu su se desavali nekoliko puta, samo sto neko prvo pita o cemu se radi, a Tasa odmah napada, pre nego sto shvati koje podatke uopste uporedjuje...
[ dacha @ 13.10.2002. 23:14 ] @
Mislim da cete tesko uspeti sa korektnim razvojem takvog projekta (ocigledno vrlo osetljive teme) bez materijalnih ulaganja, samo volonterski. Tesko cete motivisati dovoljno velikih sajtova, onih najvecih pa i onih srednjih, za postavljenje vaseg sertifikata, bar sve dok radar ne postane veoma kvalitetan servis, cenjen, postovan i podrzan od strucne javnosti (mislim na webmastere). A opet, ovo ne mozete postici bez kvalitetne statistike i procene, za koju vam trebaju veliki sajtovi. Mislim da se ovaj krug moze razresiti tako sto bi ste platili saradnju odredjenog broja velikih i srednjih sajtova. Tako bi ste dosli do kvalitetnog uzorka, pa ako je vasa statisticka obrada dobra dobicete i kvalitetne rezultate, zadobiti podrsku webmastera i dovesti Radar u polozaj da moze ocekivati postavljanje sertifikata i na velike sajtove bez novcane naknade.

Ovo je moje vidjenje moguceg resenja ovog problema sa uzorkom.

Pozdrav
[ dacha @ 13.10.2002. 23:31 ] @
Uzgred, ne bih da nesto kritikujem, ali zanima me kako dolazi do sledeceg stanja u kategoriji u koju je zapao moj sajt - prvi na listi je sajt sa oko 1300 posetilaca, drugi je sajt sa 48 posetilaca, treci sa 41, cetvrti sa 12 a peti sajt sa 413 posetilaca. Ovo je bilo slicno i kada sam pre jedno mesec dana pogledao. Ne bi trebalo da je tesko bar popakovati sajtove kada se dodje do neke cifre :)

2 Kasica - vaš najbolji prijatelj!
Dolar po dolar do sigurne zarade!
http://kasica.on.neobee.net
Rang na dnevnoj top listi svih sajtova: 490 48
0.05%

3 YU Besplatno
Sve besplatno sto se moze pronaci na internetu.
http://search_free.tripod.com
Rang na dnevnoj top listi svih sajtova: 497 41
0.04%

4 Laka zarada
Zarada za webmastere i ostale,besplatne stvari,akcije zarade,nagradne igre,kladjenja,erotika
http://www.lakazarada.co.yu
Rang na dnevnoj top listi svih sajtova: 511 12
0.01%

5 Bestof.co.yu
http://www.bestof.co.yu
Rang na dnevnoj top listi svih sajtova: 57 413
0.42%
[ Milos Milic @ 16.10.2002. 12:29 ] @
Citat:
Uzgred, ne bih da nesto kritikujem, ali zanima me kako dolazi do sledeceg stanja u kategoriji u koju je zapao moj sajt - prvi na listi je sajt sa oko 1300 posetilaca, drugi je sajt sa 48 posetilaca, treci sa 41, cetvrti sa 12 a peti sajt sa 413 posetilaca. Ovo je bilo slicno i kada sam pre jedno mesec dana pogledao. Ne bi trebalo da je tesko bar popakovati sajtove kada se dodje do neke cifre :)


Radilo se o bagu koji se ispoljavao samo u toj grupi, koji je sada otkriven i otklonjen.
[ broker @ 16.10.2002. 12:37 ] @
Jutros zatekoh tvoj spam u mailu kojim reklamiras Radar...
[ Milos Milic @ 16.10.2002. 13:18 ] @
Citat:
broker:
Jutros zatekoh tvoj spam u mailu kojim reklamiras Radar...


Izvinjavam se, mail je bio namenjen clanovima YU linka i jos nekolicini webmastera koje imam u adresaru i cije sajtove imam u bazi sa sturim informacijama pa sam zeleo da ih pozovem da dopune te informacije. Iako sam prakticno od pocetka na Internetu, manje od jednom godisnje saljem mailove na mailing listu webmastera (sa YU linka lii drugih projekata) i sve te adrese stoje na istom mestu. Mislio sam da sam izabrao samo one sa kojima sam ranije kontaktirao i koje zelim da uputim u mogucnost dopune podataka na Radaru, ali ako je mail dospeo do tebe to znaci da sam ocigledno negde pogresio i da je otisao i kolegama kojima nije bio namenjen (po svoj prilici cije sam sajtove posetio i rucno "ubacio" u bazu sajtova i adresa :(

Iskreno mi je zao zbog toga, izvinjavam se ako se jos nekom desilo slicno, nije bila ideja da spemujem nego da pozovem konkretne ljude za konkretnu stvar, ali naravno ako je mail stigao i tamo gde nije trebalo imas pravo da se ljutis... zbog toga iskreno izvinjene. Nece se ponoviti.
[ -zombie- @ 20.10.2002. 04:20 ] @
Citat:

- da li vas sajt radi u EUnet local rezimu (ili slicnim) jer Radar server nije vidljiv iz lokal rezima.


kako pretendujete da ocenjujete posecenost domacih sajtova kada vas servis ne radi u lite rezimima provajdera (koji ljudi obicno koriste kada zele da pristupaju iskljucivo domacim sajtovima???

i da li neko zna koji je procenat covek-sati u lite rezimu kod provajdera?

Citat:

Sto se tice profesionalnog statisticara, ako je neko od takvih zainteresovan da se prikljuci projektu, (volonterski, barem za sada), ja sam otvoren za saradnju i predloge, iako mislim da se model ne moze vise unaprediti (pogotovu ne znacajno), sada je stvar samo u velicini i kvalitetu uzorka internet populacijemalo pretenciozno? za nekog ko je u roku od samo desetak dana, i to samo na ovoj temi, i to o svom projektu naveo desetak stvari koje ne rade dobro...
[ broker @ 21.10.2002. 11:05 ] @
Citat:
Milos Milic:
Citat:
broker:
Jutros zatekoh tvoj spam u mailu kojim reklamiras Radar...


Izvinjavam se, mail je bio namenjen clanovima YU linka i jos nekolicini webmastera koje imam u adresaru i cije sajtove imam u bazi sa sturim informacijama pa sam zeleo da ih pozovem da dopune te informacije. Iako sam


Hmmm... vec smo utvrdili da nisi slao iz adresara nego si uzeo spisak yu domena i slao na webmaster@domen....

Drugim recima, provaljen si... Radaru je sudbina odredjena...

[ broker @ 21.10.2002. 11:09 ] @
Trazim dobrovoljca koji bi napravio markicu slicnu Radarovom sertifikatu ali na kojoj bi bilo jasno da sajt koji ima markicu NE PODRZAVA Radar.
[ Milos Milic @ 21.10.2002. 11:28 ] @
Citat:
Hmmm... vec smo utvrdili da nisi slao iz adresara nego si uzeo spisak yu domena i slao na webmaster@domen....Gluposti. Da je tvoja teorija tacna samo na EUnet bi dakle tog dana stiglo nekoliko hiljada takvih poruka... Ako je otislo na neku pogresnu adresu to znaci da je u bazi Radara upisana pogresna adresa za taj sajt.

Uostalom imas poseban forum za spam/antispam polemiku; ovo sto ti sada radis na ovom forumu gore je od onoga protiv cega se bunis.
[ Milos Milic @ 21.10.2002. 11:37 ] @
Citat:
kako pretendujete da ocenjujete posecenost domacih sajtova kada vas servis ne radi u lite rezimima provajdera (koji ljudi obicno koriste kada zele da pristupaju iskljucivo domacim sajtovima???


Iako servis ne moze da radi u lite rezimu zbog nedostatka dovoljnog kapaciteta kod domacih provajdera, pitanje je da li bi radio i kada bi postojali uslovi za to. Pitanje se svodi da li je postilac iz lite rezima uopse "internet posteilac", jer lite ili bilo koji drugi lokalni rezim vise lici na intranet nego na internet. Takvi rezimi nemaju fundamentalnu osobinu interneta - pristup udaljenim serverima i takav korisnik ne moze da koristi nista sto nije u lokalu, ni reklamne banere, skriptove, brojace, sadrzaje sa drugih servera, pa kao takav nije uglavnom zanimljiv ni potencijalnim oglasivacima....

Ne znam, voleo bih da cujem i druga misljenja u vezi ovoga...

Sto se mene licno tice ja sam protivnik lokalnih rezima, veliki deo cak i domaceg weba je nedostupan iz njih, lite rezim vraca pricu unazada na BBSove. Jasna je potreba provajdera da smanje troskove, ali se to mozda moglo resiti i na drugi nacin - npr. da se na kraju sesije izracuna koliko je bilo procentualno opterenecenje spoljasnjeg linka, pa da se na osnovu toga odredi da li se naplacuje lite tarifa.
[ Milos Milic @ 21.10.2002. 11:44 ] @
Danas Radar pokazuje za ElitteSecurity da je juce bio 1 posetilac. Radi se ociglednoj zloupotrebi sertifikata, tj. neko je iz lokala ucitavao sertifikat falsifikujuci refer kao da je dosao sa ellitesecurity.org

Trenutno se radi na zastiti protiv ovakvih upada, a posto se preko IP adrese moze doci do onih koji rade ovakve zloupotrebe, ubuduce cu protiv njih preduzimati odgovarajuce mere.
[ broker @ 21.10.2002. 19:11 ] @
Citat:
Milos Milic:
Trenutno se radi na zastiti protiv ovakvih upada, a posto se preko IP adrese moze doci do onih koji rade ovakve zloupotrebe, ubuduce cu protiv njih preduzimati odgovarajuce mere.


Idi prepadoh se.... domaći provajderi ne izlaze u sustret kada se radi o spameima za koje je vrlo očigledno da čine zloupotrebe a tebi će da daju podatke zato što imaš rupu u sistemu? :)

Još ako se uzme u obzir da si spamer.. čisto sumnjam...

[ -zombie- @ 22.10.2002. 02:07 ] @
Citat:
Milos Milic:
Sto se mene licno tice ja sam protivnik lokalnih rezima, veliki deo cak i domaceg weba je nedostupan iz njih, lite rezim vraca pricu unazada na BBSove. Jasna je potreba provajdera da smanje troskove, ali se to mozda moglo resiti i na drugi nacin - npr. da se na kraju sesije izracuna koliko je bilo procentualno opterenecenje spoljasnjeg linka, pa da se na osnovu toga odredi da li se naplacuje lite tarifa.


sta god vi "osecali" povodom lite rezima (ovo me podseti na kostunicu i prevtanje stomaka ) on je tu, on postoji, i ljudi ga koriste!

(nisam upucen u procente, ali broj ne bih zanemarivao)

vase licno misljenje o njemu gubi svaki smisao ako on utice na vas posao. tu subjektivni razlozi ne igraju nikakvu ulogu (kao sto je politika kostunicin posao, intenet je vas posao).

to je narocito izrazeno kod ovakvih sajtova kakav je [es]. na ovakvim sajtovima ljudi provode dosta vremena, a u kakvoj bedi zivimo, svaki dinar je vazan, pa to ne smete ignorisati!


a i zbog cega ljudi u lite rezimu ne bi bili zanimljivi oglasivacima? oni ne gledaju reklame?? oni ne kupuju proizvode??? dobro, mozda je razlog sama cinjenica da oni koriste lite rezim, sto samo po sebi dokazuje da imaju manje para, pa samim tim nisu interesanti oglasivacima
[ -zombie- @ 22.10.2002. 02:10 ] @
Citat:
Milos Milic:
Trenutno se radi na zastiti protiv ovakvih upada, a posto se preko IP adrese moze doci do onih koji rade ovakve zloupotrebe, ubuduce cu protiv njih preduzimati odgovarajuce mere.


a koji to zakon sankcionise laziranje referala pri ucitavanju sertifikata? ??? LOL
[ broker @ 22.10.2002. 11:34 ] @
Ma cela ova priča samo pokazuje besmisao upoređivanja brojača poseta i rejtinga. Najispravniji je način koji koristi Varagić, prijave se oni koji imaju reklamni prostor, prilože dokaze o posećenosti i strukturi posetilaca i on to dodatno isproverava i klijentima preporuči gde da se reklamiraju.

Ja se još nijednom nisam pozivao na bilo kakav rejting kada je trebalo da pokažem da li je neki moj sajt dobar za nečiju promociju ili ne.
[ Bludnik_Grada_Chikaga @ 26.10.2002. 19:09 ] @
Citat:
zombie / DDG:
kako pretendujete da ocenjujete posecenost domacih sajtova kada vas servis ne radi u lite rezimima provajdera (koji ljudi obicno koriste kada zele da pristupaju iskljucivo domacim sajtovima???Da stvarno kako merite posecenost licnih prezentacija, recimo licnih na EUnetu?
[ Miloje Sekulic @ 27.10.2002. 12:37 ] @
Citat:
nije bila ideja da spemujem ... zbog toga iskreno izvinjene. Nece se ponoviti.


OK, ja molim da se ova diskusija prebaci na:
http://www.elitesecurity.org/tema/15157/0#110238
ukoliko uopste ima jos nesto da se doda.

Pozdrav Miloje

[ broker @ 27.10.2002. 22:48 ] @
Ne vidim razlog da se premešta. Primarna tema je radar, a sad što se provuklo i to da spamuju to je uzgred. Na anti-spam već postoji posebna tema kojoj je spam sa radara u fokusu.