Nikodim @ 27.10.2005. 00:41
Hocu da uvedem ADSL...jos nisam odlucio kog provajdera, ali mi PTT net nekako najvise pristaje :-D
Pa me zanima da li neko od vas ima iskustava i kakva su?? Mislite li da su ok??
Da li je mozda logicno da imaju veoma kvalitetan ADSL s obzirom na to da su deo kompanije koja ga i uvodi??
Dakle, pre svega iskustva a potom i kritike :-)
Eto toliko...pozdrav!
A da, jos samo nesto...molim nekou dobru dusu da mi pojasni srpski (posto nikako nisam uspeo da skapiram, a zaista sam se trudio) koja je razlika izmedju pojedinih tipova IP adresa?? Pominju se termini "dinamicka", "staticka", "privatna" i "javna"...pa sta koja znaci, jesu li to sinonimi ili ne?
Hvala unapred!!
PS samo bih dodao jos nesto, posto sam sada jos malo razgledao ostale provajdere...cena je gotovo ista kod verata, beotela, tehnicom i ptta (1700 din, za 256), pa s obzirom na cenu, koga od ovih preporucujete...
Napominjem, da sam jedino za Ptt video da imaju promo period od 3 meseca gde je 1050 din mesecno...sto nije malo...
[Ovu poruku je menjao Nikodim dana 27.10.2005. u 01:55 GMT+1]
Beltrammi @ 27.10.2005. 01:18
po meni je najlogicnije da telecom nastupi kao provajder.
U Italiji je tako. ALI postoji i antimonopolski zakon. Dobro je to ali je i smesno. Zna se da je Telekomunikaciona kompanija provajder svih provajdera. Onda ovi drugi budze svoju opremu u drzavnim centralama.
Kod nas pak drzava tj, telekom ima i DSLAMove a provajderi samo zakupljuju to od drzave...
djricky @ 27.10.2005. 15:31
Citat:
Beltrammi: po meni je najlogicnije da telecom nastupi kao provajder.
pa meni bas i nije... ali necemo od tome
Citat:
Nikodim: Da li je mozda logicno da imaju veoma kvalitetan ADSL s obzirom na to da su deo kompanije koja ga i uvodi??
raspitaj se malo ciji link koristi PTT.net, i koliko je on deo kompanije koja uvodi aDSL?

Nikodim @ 27.10.2005. 19:28
Zasto je bitno koji se link koristi? I sta bi trebalo da bude najbolja varijanta??
Koje su varijante linka? Da li to ima neke veze sa Telekomom, ili sa nekim drugim?
djricky @ 27.10.2005. 23:08
ja se izvinjavam sto sam skrenuo sa teme...
ima li neki korisnik PTT-ovog ADSL-a da prenese svoja iskustva???
NickS @ 28.10.2005. 01:08
Ja sam sa njima (ptt.yu) potpisao ugovor 7.9. Jos uvek cekam ADSL, ali to nije do njih jer su oni odmah prosledili nalog Telekomu, koji sada pravi probleme na mojoj centrali (Centar), bez obzira sa kojim si provajderom potpisao ugovor.
Koliko sam video po forumima, ljudi koji imaju ADSL kod ptt-a su zadovoljni uslugom, download ne pada ispod 25 kb/s, sto nije ni cudo zbog najsireg linka (209 Mbps sa dva nezavisna linka: 155 Mbps preko Deutsche Telekom-a i 54 Mbps preko Telekoma Srbija), kroz koji doduse ide cela Srbija jer ptt ima pristupne tacke u svim vecim gradovima Srbije.
Glavni razlog zbog kojeg sam bas sa njima potpisao ugovor je taj sto sam kod njih bio na dial-up-u i nisam imao nikakvih problema. Sav mail primam preko njih, kao i moja supruga, pa nismo zeleli da menjamo mail adrese samo zbog ADSL-a.
Kada (ako uopste) dobijem ADSL od njih, napisacu svoje utiske.
optix @ 28.10.2005. 01:15
Pa sad ako nekog bas zanima cije linkove ptt koristi >
http://www.cidr-report.org/cgi-bin/as-report?as=AS13091 pa pogledajte deo: Upstream Adjacent AS list. Tesko da imaju nezavisan link sa dtag-om, vec ako postoji ide preko nekog od ova dva.
[Ovu poruku je menjao optix dana 28.10.2005. u 02:17 GMT+1]
djricky @ 28.10.2005. 20:12
pa nema ptt najveci link... nego telekom. 622mbita iliti 4x155mbita, s tim sto su trenutno samo 2 aktivna, a druga 2 su na standby-u... a prica se da je PTT presao potpuno na deutche telekom...
optix @ 28.10.2005. 20:56
Mislis presao na Verat :) Kolko ja vidim adrese od 82.208.192.0-82.208.233.255 se rutuju preko Telekoma. Sve ostalo ide preko ptt-7200-01.verat.net :)
djricky @ 28.10.2005. 23:19
pa dobro sad... nisam hteo da budem tako explicitan

ko zna kuda ustvari sve to putuje... samo zato sto se taj cisco7200 zove tako kako se zove... a gde si ti to video kuda idu koje adrese?
optix @ 28.10.2005. 23:37
Citat:
djricky: pa dobro sad... nisam hteo da budem tako explicitan :)
Shvatio sam naravno, al reko da ne bunimo previse.
Ovo drugo, uz pomoc traceroute komande i brute-force primene iste, prvo sa mog kompa, pa onda sa nekih stranih rutera :) Lista adresa koje koriste moze da se vidi sa onog linka.
Jasno da taj ruter moze da se zove kako god, to je isto bila samo simbolika.
bokili @ 14.11.2005. 11:35
Ovaj DJ Ricky Moderator bas voli da brise moje poruke:)
Dj Ricky hteo sam da ti kazem da jednostavno nisi obavesten o onome sto si napisao o Telekomu uz duzno postovanje naravno.
[Ovu poruku je menjao bokili dana 14.11.2005. u 12:36 GMT+1]
djricky @ 14.11.2005. 13:43
stvarno? bas bih zeleo da znam gde sam to pogresio?
PS. ostatak price na private, forum ne sluzi da se mi prepucavamo!
bokili @ 15.11.2005. 19:32
Dj Ricky a sto ti ne uzmes ADSL kod PTT-a umesto te Beogrid Wireless Mreze? :)
djricky @ 15.11.2005. 22:41
@bokili:
ja bih vrlo rado uzeo adsl i od crnog djavola samo da imam tehnicke mogucnosti, ali posto telekom srbija trenutno nije u mogucnosti da mi iste obezbedi moram da se zadovoljim ovim bezicnim provajderima i njihovim cudima
takodje, ovaj forum ne treba da sluzi za ovakve razgovore... da li ja imam informacije o linkovima odredjenih provajdera, to je moja stvar, kao i volja da pomenutu informaciju podelim sa drugima na forumu u nadi da ce se lakse odluciti za nekog od ponudjenih provajdera...
i kao sto vidis, ovo ti je druga poruka za redom u ovom topicu koja nema skoro nikakve veze sa temom, a nije obrisana samo da bi bila primer ostalima na forumu kako ne treba da se pisu poruke

svaka sledeca off-topic poruka ce biti obrisana...
bokili @ 16.11.2005. 00:33
Pa cekaj DJ Ricky, nisi u pravu! :)
Da li je tema u vezi PTT ADSL-a? Jeste.
Da li sam ja postavio tebi pitanje u vezi PTT ADSL-a? Jesam!
Evo sad cu da dodam jos nesto u vezi ADSL-a kod PTT-a:)
PTT je ponudio potpisivanje predugovora onim ljudima koji su se prijavili preko njihovog sajta a iz Nisa su. E sad druga stvar je sto od toga nece biti nista pa zelim svima da skrenem paznju koliko je ova kompanija ozbiljna u tome.
Medjutim ovo nema nikakve veze sa njihovim internetom. I dalje mislim da imaju najbolji internet u Srbiji (naravno koji je dostupan gradjanima, za razliku od Telekoma ciji je internet dostupan povlascenima).
I moj je savet svima ako imate tehn. mogucnost za ADSL, PTT je odlicna solucija.
Nazalost, veoma je ponizno za nasu zemlju sto mi ovde diskutujemo o tehnickim mogucnostima za ADSL koje 95% ljudi u ovoj zemlji nema.
DJ Ricky, tj. gospodine moderatore, nadam se da sam vratio ovu temu na pravi kolosek!
Freespirit @ 15.12.2005. 15:25
Da li je moguce da niko konkretno da napise iskustva sa PTT ADSL-om? Mene zanima paket 256/64, koliki je download/upload...U ovoj temi se vise pisalo o nekim tehnickim stvarima tipa preko koga koriste link nego konkretna iskustva. Pretpostavljam da ima korisnika koji koriste PTT ADSL.
Da li ako koristim PTT ADSL mogu da proveravam postu drugog provajdera? Na primer, da se na kratko prebacim na dial up tog provajdera?
TheRiddler @ 07.05.2006. 15:36
Da ne otvaram novu temu nadovezacu se na ovu.Konkretno me zanimaju islustva krisnika na ptt-u sa P2P programima(konkretno DC++,ali i ostali).Ne verujem da cu ih puno igrati,ali me ipak zanima kako se PTT pokazao i sa igrama.Nadam se de ce mi neko odgovoriti.Unapred hvala!
pasi @ 07.05.2006. 17:36
Ja imam Ptt ADSL 512/128 , eMule , eDonkey rade bez problema , down je 53-54Kb , i apsolutno nemam nikakve zamerke za sada. Preporucujem

enes @ 07.05.2006. 21:12
Citat:
Nikodim
A da, jos samo nesto...molim nekou dobru dusu da mi pojasni srpski (posto nikako nisam uspeo da skapiram, a zaista sam se trudio) koja je razlika izmedju pojedinih tipova IP adresa?? Pominju se termini "dinamicka", "staticka", "privatna" i "javna"...pa sta koja znaci, jesu li to sinonimi ili ne?
Ne znam sto niko coveku nece da objasni i ove termine... Ja nesto nisam najstrucniji, ali cu probati da budem sto tacniji:
necu ici redom, jer je meni lakse da ti ovako pojasnim
privatna - adresa koja ne postoji na internetu i koristi se samo u lokalnim mrezama (LAN). Recimo ako ukucas u pretrazivacu adresu
192.168.0.1 on nece ni pokusavati TU IP adresu da pronadje na internetu jer "zna" da je to privatna IP adresa i probace da pronadje komp sa tom adresom u okviru lokalne mreze. Naravno 192.168.x.x nije jedini opseg privatnih IP adresa...
javna - adresa koja je vidljiva na internetu tj. svaka druga koja NIJE privatna.
staticka - nepromenjiva IP adresa - recimo ako prilikom svakog kacenja na net uvek dobijes ISTU IP adresu, onda imas staticku. Naravno to se ne desava ako nisi tu uslugu dodatno zakupio.
dinamicka - suprotno od prethodne, adresa koja nije stalna tj. dinamicka (promenljiva)

U praksi to je najcesci slucaj. Znaci svaki put kada pozoves net, ti dobijes neku IP adresu. U sustini to ti nista ne znaci osim ako ne zelis da iz nekog razloga ljudi znaju tvoju IP adresu. Mada, ako ti i to treba, to se sada resava VEOMA jednostavno (no-ip ili sl.)
Nadam se da su sada stvari nesto jasnije oko ovih termina....
A sto se tice aDSL-a kod PTT-a, ja sam njihov korisnik od pre neki dan i za sada sam zadovoljan. SVE radi OK!
Pozdrav
TheRiddler @ 08.05.2006. 00:08
@enes
A mozes li mi reci koliko je proslo vremena od potpisivanja ugovrora do pustanja u rad ADSL-a?
enes @ 08.05.2006. 18:56
Citat:
TheRiddler:
A mozes li mi reci koliko je proslo vremena od potpisivanja ugovrora do pustanja u rad ADSL-a?
Ugovor sam potpisao 19.04.2006. a pustili su ga 05.05.2006. Ovoliko se cekalo jer su bili praznici, a inace prica se da ide dosta brze... 7-10 dana!
Pozdrav
Hackman @ 14.05.2006. 02:33
Što se igrica tiče pokušao sam sa drugom preko mreže da igram Kanter ali
nisam uspeo da se prikačim na server možda je razlog što imam ruter ali
nisam siguran
>
> --
> No virus found in this incoming message.
> Checked by AVG Free Edition.
> Version: 7.1.392 / Virus Database: 268.5.5/333 - Release Date: 5.5.2006
>
>
Goticni @ 16.05.2006. 13:58
zvao sam danas PTT i kazu mi da za centralu tosin bunar nema slobodnih portova i da sam na cekanju sad... kapiram da cu cekati metar dana sigurno :-\
botoseli @ 19.05.2006. 15:03
Pozdrav,
Moze li netko da mi kaze zasto nemogu da saljem fajlove, samo da primam, imam ISDN, ASDL kod ptt 512/128?
ivan_021 @ 21.05.2006. 21:30
Moguce je da je zbog routera
zavisi koji imas al probaj neki port forwarding ili tako nesto
enes @ 08.06.2006. 23:08
U poslednjih par dana primetio sam da mi sve ide sporo... Sada sam proverio preko nekih sajtova brzinu, i razocarao sam se.... Na Beocity ne moze da predje 24 kpbs a jedan strani je dao sledece rezultate:
Download Speed: 24 kbps (3 KB/sec transfer rate)
Upload Speed: 50 kbps (6.3 KB/sec transfer rate)!!!!!!!!!!!!!!!
Znaci UPLOAD izgleda OK, ali DL je ocajan!!! Inace sve je radilo OK do pre neki dan... cak i P2P mi je radio veoma dobro.... Sada se na surfu oseca ova sporoca od neta.... Pre nego sto ih napljujem, samo da proverim da generalno nema nekih problema u mrezi. Ne znam sta bi sve trebalo od podataka, ali pored toga sa sam na PTT, centrala je Bezanija...
Pozdrav
enes @ 11.06.2006. 20:42
Nisam bio kuci 2 dana i sve je bilo iskljuceno, ali sada kada sam proverio brzinu na istom stranom sajtu, sada su rezultati sledeci:
Download Speed: 246 kbps (30.8 KB/sec transfer rate)
Upload Speed: 51 kbps (6.4 KB/sec transfer rate)
Ovo je OK.... Za sada nikoga necu pljuvati....

djurex @ 21.06.2006. 11:45
ja se izvinjavam sto budim ovaj stari topik, ali juce sam dobio ptt adsl 256/64, posle samo nedelju dana, interesuje me da li postoji nesto kao lokal kod sbb-a( hub?), da li postoji neki njihov forum? za sad mi se svidja kako radi, jedino mi nije jasno zasto kada nista nije ukljuceno ipak postoji neki mali protok (cini mi se da komunicira sa provajderom) i da li je to normalno?
enes @ 21.06.2006. 23:43
PTT ne da nema nikakav LOCAL vec kao sto si primetio kod njih ne dobijas NISTA osim interneta! Nema provere potrosnje, promene lozinke, maila ili bilo cega drugog! A da radi... radi! Ja preko mesec dana i samo jednom problem, a kasnije sam cuo da je nesto slicno bilo kod svih... valjda. A to zasto postoji mali protok i da li treba da ga ima... najiskrenije ne znam... Ne bih te lagao ali mi se cini da ne bi trebalo, ali najverovatnije nesto drugo ti vuce protok (neki Messanger, antivirus program ili ko zna sta...)
Pozdrav
mr_bungle @ 29.06.2006. 23:46
evo i ja posle mesec dana od prijavljivanja dobih adsl
prvih par dana je utisak bio ok. ali ipak... KABL JE KABL.
torrenti su ono sto najvise koristim i tu sam se i najvise razocarao.
upload je katastrofalan a rezultat toga je i slab download.
u DUmeteru kad krene torent kriva protoka ima izgled ko EKG srca:
povuce..pa stane..povuce.. pa stane... i tako u nedogled.
imam i bolji broj konekcija ka ostalima ali je ipak tako.
ubih se da podesim i uvek isto. na kablu nista nisam ni podesavao i sve je cepalo ko ludo
nisam gasio komp po 2 nedelje i ratio mi je bio 1:1.
sa ovakvim adslom ratio ce biti katastrofalan!
kad skidam klasican ftp ili http sve je ok (naravno 28 KB/sec je plafon jelte)
a na kablu je 256k bio full 32 KB/sec i plus 128k upload a ne 64.
ali *ebi ga, to je adsl....bolje nego dial up.
ali ne mogu da prezalim ostavljeni kablovski net u starom stanu :(
neo geo @ 01.08.2006. 22:49
i ja dobih adsl ptt, torenti ne da se vuku, nego uzas, surf ide ok, ali ako se radi nesto drugo, opet ocaj blagi i za surf, inace 256-64 ... izgleda da tu nema leka, sem kabla ... cackao, pokusavao, namestao, premestao .. nista
moon510 @ 02.08.2006. 10:03
neo,
ng> i ja dobih adsl ptt, torenti ne da se vuku, nego uzas, surf ide
ng> ok, ali ako se radi nesto drugo, opet ocaj blagi i za surf, inace
ng> 256-64 ... izgleda da tu nema leka, sem kabla ... cackao, pokusavao,
ng> namestao, premestao .. nista
Na alost, ima vie od dva meseca kako torrenti ne idu bre od 6 Kb/s na paketu 256/64. PTT je definitivno ogranicio protok na p2p servisima. Voleo bih da me neko demantuje :-). Ova brzina je prihvatljiva samo ako se torrenti umereno koriste, recimo, ako se skidaju stvari do 100 Mb.
pozdrav
mr_bungle @ 02.08.2006. 18:04
KONACNO neko se javio posle mog posta... u medjuvremenu ja sam nekako imao protok ali NIJE TO TO...opet hoce pa nece pa hoce. Probao sam SVE ...enkripcija,klijenti,podesavanja...ma vec sam pisao sta li ponavljam sad...definitivno PTT nesto mulja. Interesuje me kakva li je stvar sa brzim paketima ?? To je trebao da bude moj sledeci korak (kupovina brzeg paketa) ali... iznenada pre nedelju dana, totalno ne nadajuci se necemu, ugledah na sajtu SBB da je moja zgrada dobila kablovski net ! I sad cekam prebacaj modema iz prethodnog stana. Kako smo samo skakali od srece :) nadam se da ce biti OK jer je radio super u starom stanu. A jednomesecna ADSL avantura kod PTT ce nadam se biti zaboravljena. Sta da vam kazem prijatelji...ako ne mozete bez torrenta (kao ja), menjajte provajdera!
--
mr_bungle
moon510 @ 02.08.2006. 20:01
mr_bungle,
m> OK jer je radio super u starom stanu. A jednomesecna ADSL avantura
m> kod PTT ce nadam se biti zaboravljena. Sta da vam kazem prijatelji...ako
m> ne mozete bez torrenta (kao ja), menjajte provajdera!
Ja nikako ne mogu do SBB-a, tako da mi ostaje adsl. Na srecu, ne korstim mnogo torrente, skinem poneki mp3 album koji BAS ne mogu naci drugacije. Tako pustim ga da skida i to se zavrsi za 2-3 sata. Za to vreme mogu surfovati na ostalih 20 KB/s.
pozdrav
starisloven @ 02.08.2006. 21:31
Mislim da to nije do ptt-a. Torrenti hoće loše da idu ako je malo seedova,
ako ste iza natai tome slično. Jeste li probali staviti više torrenata pa da
vidite hoće li klijent uzeti svu brzinu?
strba @ 02.08.2006. 21:52
Koristim ptt i od mreza za razmenu koristim one bazirane na bit torrent-u... zadovoljan sam... ne znam sta nije u redu kod tebe, ali i meni nece svaki torrent da "pici" 50-56kbs, tacnije ima ih raznih zavisi koliko je seedova i koliko peerova online dok pustas fajl za skidanje... kakav je swarm speed itd itd... ovo naravno pod uslovom da je sve podeseno kako treba...
Evo skidam trenutno jedan dvd i petkom, subotom & nedeljom konekcija je ok, dosta seedva/peerova je online i brzina swarm-a je ok.. dok ponedeljkom i utorkom ide nenormalno lose... 1 seed je online i brzina skidanja je 1-2kbs
e da zaboravih paket je 512
[Ovu poruku je menjao strba dana 06.08.2006. u 23:00 GMT+1]
mr_bungle @ 02.08.2006. 21:58
hm...pa upravo o tome sam i pisao. bez obzira sta radili, samo preko torena NIKAKO da zauzme celi protok. totalno bezveze, a SVE ostalo radi ko sat. razocarao sam se i u tu enkripciju...jel ima to efekta uopste. trebalo bi da ima...ali..
--
mr_bungle
mr_bungle @ 03.08.2006. 00:20
eto ovo je interesatno.
512?
ja sam upravo i mislio da kupovinom jaceg paketa od 256/64
pokusam da vidim jel je uzrok slabog downloada spori upload
(sve ga 5-6KB/sec)..moguce,moguce
--
mr_bungle
CiCmi @ 06.08.2006. 09:27
Kući imam 512/128 kod PTT-a već 6 meseci i da kucnem u drvo nisam imao do sada nikakve probleme. Inače nas 5 je povezano preko rutera koji smo dobili for free. Torenti piče oko 50-56kbs u "normalnim" uslovima, tj. kad ima više seedera, latency u igricama je više nego zadovoljvajući. Sve u svemu nemam nameru da menjam provajdera pri ovim uslovima.
NBG @ 06.08.2006. 21:57
Koristim paket 512/128 kod njih vec 5 meseci ,zadovoljan sam..Najvise mi se svidjao onaj promotivni period od 3 meseca ali je prosao

Turin Turambar @ 09.08.2006. 13:02
Meni je zanimljiva ova stavka:
"PTT NET korisnicima ADSL usluge nudi sledeće modeme na korišćenje bez nadoknade:
za fizička lica: ASUS USB modem ( 1 USB interfejs), ZyXEL Prestige 630-C3 za ISDN liniju ( 1 USB interfejs), ASUS Ruter modem ( 1 USB i 1 Ethernet interfejs), uz korišćenje dinamičkih IP adresa"
Da li to znaci da moze da se bira, sto ce reci da se asusov ruter dobija - besplatno - ? Ima li ga neko i kako sljaka?
Jel se dobijaju filteri i spliteri ili to mora posebno da se kupuje? Ne pise ni kolika je cena setap-a? Jel besplatna?
Hackman @ 09.08.2006. 13:21
Ja sam dobio taj ruter i strašno dobro šljaka inače sa njim dobiješ i
spliter kao i sve što je potrebno >
> __________ NOD32 1.1698 (20060808) Information __________
>
> This message was checked by NOD32 antivirus system.
>
http://www.eset.com
>
>
moon510 @ 09.08.2006. 14:16
Turin,
TT> Da li to znaci da moze da se bira, sto ce reci da se asusov ruter
TT> dobija - besplatno - ? Ima li ga neko i kako sljaka?
Kod PTTa u Nisu nije moglo da se bira na pocetku. Licno sam trazio od sluzbenika da mi da taj Asusov ruter. On je izvrdao, rekavsi da nemaju dooljno rutera. Dao mi je Asusov USB modem i spliter. Ovaj modem kristim vise od 4 meseca i veoma sam zadovoljan. Vrlo retko se desi da ne moze da povuce signal. U tom slucaju restart racunara obicno resi problem.
tdjokic @ 09.08.2006. 14:45
Citat:
moon510: Dao mi je Asusov USB modem i spliter. Ovaj modem kristim vise od 4 meseca i veoma sam zadovoljan. Vrlo retko se desi da ne moze da povuce signal. U tom slucaju restart racunara obicno resi problem.
A koji OS koristis?

Jbyn4e @ 09.08.2006. 15:11
tdjokic, sta ima veze koji koristi :) ruter lepo radi (manje vise... kad nema problema na centrali), lepo kad odes da uzmes trazis ruter jer usb modem ne radi pod linuxom a tebi za to treba ... (barem mu tako kazes, sto bi se ti mucio da podesis usb modem kad ruter radi sam za sebe... ima podesavanje preko browsera, ali mozes i ssh na njega da uradis.. u pozadini trci busybox... tacnije BusyBox v0.61.pre (2005.11.08-02:49+0000) Built-in shell (ash)...)
Btw. ima 6 MB memorije :) :
Citat:
# cat /proc/meminfo
total: used: free: shared: buffers: cached:
Mem: 6533120 6262784 270336 0 552960 1486848
Hackman @ 09.08.2006. 15:25
Pa meni su u Nišu dali ruter bez problema kada sam im kazao da ja i brat
imamo svako svoj računar ne znam zašto tebi nisu dali
> __________ NOD32 1.1698 (20060808) Information __________
>
>
>
>
moon510 @ 09.08.2006. 17:28
Hackman,
H> Pa meni su u Niu dali ruter bez problema kada sam im kazao da ja i brat
H> imamo svako svoj racunar ne znam zato tebi nisu dali
Ko zna, no nije ni vazno. I ovako lepo radi :-)
moon510 @ 09.08.2006. 17:28
tdjokic,
t> A koji OS koristis? :-)
Windows XP Pro SP2
tdjokic @ 09.08.2006. 19:22
Citat:
Jbyn4e: tdjokic, sta ima veze koji koristi :) ruter lepo radi
Da, ali moon510 hvali USB modem, zato sam ga i pitao koji OS koristi i stavio smajlija. Cesto je USB modem "bol u donjem delu ledja" ako koristis Linux. Nije bas uvek, ali pretezno jeste. A Turin koristi Ubuntu, zato se moze desiti da mu USB modem ne vredi.
Jbyn4e @ 10.08.2006. 08:45
tdjokic, pa i ti si sam ucestvovao u temi koja govori o asus usb modemu pod linuxom.. znaci ako je to taj, onda ima :)
http://www.elitesecurity.org/t156162-Asus-adsl-usb-modem-LINUX
A zanimljivi su i sledeci linkovi:
http://faq.eagle-usb.org/wakka.php?wiki=ModemSupport
samo je pitanje je li to
modem Asus AAM6000UG
http://eciadsl.flashtux.org/modems.php?modem=20
ili
Asus AAM6000UG - ALC / AME (sa alcatel-ovim chipsetom), mada ima i za njega drajver (zyxel):
http://eciadsl.flashtux.org/modems.php?lang=en&modem=35
itd itd na googletu ima hrpa toga... a da li to radi kod nas - ko zna :)
Zato najbolje uzeti ruter ako mozes...
P.S. samo ispravka, cesto je MODEM "bol u donjem delu ledja" ako koristis linux... (ne samo USB).
jogi @ 15.08.2006. 09:58
Zao mi je sto ranije nisam izneo svoje iskustvo sa pttnet-ovom adsl uslugom, jednostavno dugo nisam posecivao forum.
Sto se tice brzine, download ide 25K. Preko toga nece. Deluje mi kao da sam dobio 192/64. Medjutim, sve vreme koriscenja, a koristim njihov adsl vise od godinu dana, nikad nisam imao situaciju da download padne nize od 25. Uvek je isao "punom" brzinom. Voleo bih da jos neko izlozi svoje iskustvo. Generalno sam zadovoljan, jer mi se problem agregacije nije manifestovao.
A sto se tice pinga, 25~30 ms do ptt-ovog dns servera. Burazer ima kds kablovski, i isti ping je 4~7ms. Drasticna razlika. Kabl je kabl. :)
djurex @ 15.08.2006. 11:22
posle vise od dva meseca mogu da kazem da mi se svidja ptt adls 256/64 , postoji problem sa malim uploadom, ali sto se tice igrica i obicnog download-a nemam problema (download 28 max), kod torenta je problem sto je nemoguce odrzati ratio 1:1, ali ako se ne koriste oni trackeri koji racunaju ratio onda ni to nije problem, sve u svemu za 1000 dinara nema nista bolje. kad smo vec kod toga istice mi promotivni period da ne zna neko jos nekog provajdera koji daje primamljivi promotivni period
jos jedna stvar, da vam se nije desilo da vam ne stignu racuni, meni nije stigao ni za prosli ni za ovaj mesec ?
moon510 @ 15.08.2006. 17:30
Hello jogi,
j> A sto se tice pinga, 25~30 ms do ptt-ovog dns servera
ping 212.62.32.1 = 47 ms
http download = 26-29 Kb/s
p2p download = 6 Kb/s ( bez obzira na broj peerova i seedova, bez obira na podesavanja programa i OS-a.) Nita ne menja ni broj aktivnih torrenta, ni tweakovanje TCPIP.SYS-a, ni vreme downloada... uvek mi ide na 6 Kb/s
i dalje mi smrdi na ogranicavanje protoka p2p-a
Generalno sam zadovoljan uprkos slabom protoku na p2p. Kad uporedim sa dialup-om, ovo je i-ha-ha. Da ne trazimo sad dlaku u jajetu, jel'te? :-) E da, da dodam da dugo nije bilo niikakvog prekida ili usporavanja u internet saobracaju, tj veza sa ptt.netom je odlicna
strba @ 15.08.2006. 18:01
Citat:
jos jedna stvar, da vam se nije desilo da vam ne stignu racuni, meni nije stigao ni za prosli ni za ovaj mesec ?
hehe meni je za prosli mesec stigao pre otprilike cetri dana... tj nisam te srece kao ti :))
Moje Ptt iskustvo
Veza ok
koristim 512k paket
uz molbu:) i obrazlozenje sam dobio ethernet Adsl hardware ;)
nisam platio setup
promotivni period traje jos dva meseca..
sve u svemu nE! promenama :)
Iksi @ 15.08.2006. 18:10
Caos! Mislim da ogranicavanja nema jer meni na 768 kbps download zna da ide
preko torrenata i do 70 kbps ali jako retko kada ima puno seedera ali nikad
ne ide manje od 30.
moon510 @ 15.08.2006. 18:30
Iksi,
I> Caos! Mislim da ogranicavanja nema jer meni na 768 kbps download zna da ide
I> preko torrenata i do 70 kbps ali jako retko kada ima puno seedera ali nikad
I> ne ide manje od 30.
Koji torrent klijent koristis? Ja bih bio zadovoljan kad bih na 256/64 postigao i 15 Kb/s
Iksi @ 16.08.2006. 09:40
Utorrent
moon510 @ 16.08.2006. 10:52
Iksi,
I> Utorrent
I ja ga koristim. Sad sam jos vise zbunjen :-)) Interesantno je da kod mene na 256/64 ni slucajno nece da prekoraci granicu od 6,2 Kb/s. Vrti se stalno izmedju 5,7 i 6,2 Kb/s. Nema sta mun nisam radio. Poboljsanja nema. U nekom upustvu za utorrent sam procitao da kad podesavanja ne pomazu, onda ISP nesto muti. Mnogi od vas na PTTu tvrde da nemaju problema sa protokom na p2p, zato ostavljam u rezervi mogucnost da je greska u mom sistemu. Videcemo...
Hackman @ 16.08.2006. 13:06
>Kod mene je protok konstantan 25 26 kbs ne znam što je kod tebe tako slav do
ptt_a nije jer bi onda i ja imao tako slab protok
> __________ NOD32 1.1707 (20060815) Information __________
>
>
>
>
mr_bungle @ 17.08.2006. 05:28
64k upload je definitivno mali da bi se postigle neke brzine.
izgleda da je jedino resenje kupovina jaceg paketa (min 128k upload)
--
mr_bungle
Talion @ 19.08.2006. 21:48
e ljudi od sinoc me nesto za***ava modem, mnooooogo mi treba da se konektujem, a i kad se konektujem protok ili ne postoj ili je nikakav - jedva otvara google, da li se jos nekom desavao takav problem, restartovao sam modem (sagem), reinstalirao drajvere, reinstalirao sistem (cak), jos uvek ne radi?! ...
moon510 @ 25.08.2006. 21:43
Dakle, na ovoj temi sam više puta ustvrdio da PTT ograničava protok na P2P protokoliama, torrentu, emule itd. pošto su se javili novi momenti, tj. pošto sam rešio "misteriju" sporog protoka, ovoga puta sa zadovoljstvom konstatujem da misam bio u pravu. PTT je OK. Greška je bila u pogrešno konfigurisanom firewallu. Naime, na portu za uTorrent pustio sam samo ulazeće pakete, a blokirao izlzeće. Rezultat je bio taj da download nikako nije hteo da pređe 6.2 Kb/s. Kad sam promenio podešavanja u firewallu, download je odmah skočio na 25 KB/s
Izvinjenje PTT-u
LordVLAD @ 26.08.2006. 02:28
Ja rekoh da PTT koliko ima losu tehnicku podrsku (tj. kao da je nema), toliko ih zabole ko sta i koliko skida...
Da nije tako, ponavljam da bi recimo mene odavno sredili - juce sam bash prepi*io 700Gb (600Gb eMule + 100Gb DC++) :P (+ cimerovih 100Gb) za 7 meseci koriscenja...
kojovici @ 31.08.2006. 01:21
Da li uopste postoji bilo kakva mogucnost da se kod ptt-a izvuce maksimalna download adsl brzina od 32 kb/s koliko predvidja paket od 256 kbps, umesto dosadasnje brzine od 26 kb/s, i od cega to zavisi ???
LordVLAD @ 31.08.2006. 10:05
Teoretski nemoguce zbog ogranicenja tehnologije / protokola...
Max je nekih 27-28Kbyte/s
sEaGhOsT @ 16.09.2006. 14:51
Poslao mi je PTT mail da ispunjavam tehnicke mogucnosti, tako da cu kod njih da uzmem aDSL, vidim da ga svi hvalite, nije bas savrseno, ali je najbolje od konkurencije.
strba @ 16.09.2006. 15:55
Dobrodosao u klub... sta drugo reci. Nadam se da ces biti zadovoljan...
Boe @ 19.09.2006. 16:23
da li telekom ima jos uvjek link ka "deutsche telekom" ili su se odvojili i postali nezavisni? mislim, odakle d.t. ima svoj link?
sekvoja @ 23.09.2006. 22:34
Ja koristim PTT-ov paket 256/64 od aprila, download je max 27 tacnije 27,1 kada samo nesto skidam tj ne otvaram druge stranice. Razmisljao sam da se prebacim na 512/128 posto nenormalno mnogo skidam filmove skoro svaki dan po jedan. Koliki je max DL kod 512? Jeste zadovoljni sa tim paketom?
strba @ 24.09.2006. 09:16
Koristim 512 paket i zadovoljan sam njim.. Meni je DL 56kb..
Pozz
Marcony @ 19.10.2006. 19:20
Moze li mi ko reci parametre za PTT ADSL?
Hteo bih da podesim ruter, ali ne znam da li koriste PPPoE ili PPPoA, i ostale stvari.
pasi @ 19.10.2006. 22:31
PPPoE/LLC , to stoji u njihovom uputstvu
sEaGhOsT @ 27.10.2006. 08:05
Da ne postavljam novu temu, naime imam jedan problem koji mi se desava zadnje dve veceri a to je da posle dvanaest sati uvece ne mogu da se konektujem na net i da dobijam poruku da mi username i password nisu ok, ujutro normalno radi. Da li je nekom imao slicnih problema?
kojovici @ 27.10.2006. 14:23
Takodje sam sinoc imao problema sa konektovanjem, pisalo je modem report error.
moon510 @ 27.10.2006. 15:03
sEaGhOsT,
s> Da ne postavljam novu temu, naime imam jedan problem koji mi se
s> desava zadnje dve veceri a to je da posle dvanaest sati uvece ne mogu da
s> se konektujem na net i da dobijam poruku da mi username i password nisu
s> ok, ujutro normalno radi. Da li je nekom imao slicnih problema?
Kod mene se to sinoc desilo pred ponoc. Javio gresku 718, koliko se secam. U objasnjenju se kao jedan od razloga navodi zagusenje na mrezi (network congestion). Bice da je to. Navalio narod :-)
kojovici @ 27.10.2006. 15:31
Meni je vec mesec dana ocajan protok, ne prelazi 150 kbps, a imam paket od 256 kbps, ovi iz korisnickog servisa ne znaju o cemu se radi jos mi kazu da su prosirili link.
sEaGhOsT @ 27.10.2006. 16:02
Citat:
kojovici: Takodje sam sinoc imao problema sa konektovanjem, pisalo je modem report error.
Prvo mi je zakucao net i onda sam se diskonektovao i kada sam pokusao ponovo dobio sam tu gresku modem report error, posle sam pokusao oko 1h i onda mi je javljalo da username ili password nisu dobri, naravno da su dobri ukucao sam ih posle da vidim mozda sam pokresio, ali nisam. Verovatno je neka greska kod PTT-a ili Telekoma, treceg nema.
shone1 @ 27.10.2006. 23:57
Ja imam isti problem ne mogu da se konektujem tako nekako iza ponoci i to nekoliko puta s,obzirom da sam novi pretplatnik na ADSL PTT. Imam modem Sagem dobio sam od Trigona i on je za IDN liniju. Download mi ponekad padne na 8kb a kada istu stvar downloadujem sa dial-upa imam istu brzinu. Da li neko zna da li mi je neispravan modem jer sam zaduzio modem koji je neko vratio bas sa razlogom da nije mogao da postigne brzinu. Nije bio drugi pa sam bio primoran da uzmem taj. Rekli su mi da taj sto je vratio nije dobro podesio parametre a to je za Sagem prosto. Zbog toga hocu da kupim novi modem ali ne znam gde. Bio bi zahvalan ako mi neko moze dati adresu ili link
Pozdrav
pasi @ 28.10.2006. 03:36
Posto sam i ja primetio istu stvar kod mene oko i iza ponoci , mogu samo da predpostavim da to telekom nesto radi , pretpostavljam ugradjuje novu opremu koja je stigla i sprema se za najavljanu akciju UMREZAVANJE.
sEaGhOsT @ 28.10.2006. 19:34
Citat:
pasi: Posto sam i ja primetio istu stvar kod mene oko i iza ponoci , mogu samo da predpostavim da to telekom nesto radi , pretpostavljam ugradjuje novu opremu koja je stigla i sprema se za najavljanu akciju UMREZAVANJE.
Izgleda da je Telekom, sinoc je ok radio net, nemam problema, danas sve radi kako treba.
igvan @ 29.10.2006. 00:43
meni je ptt ocajan u zadnjih nekoliko dana, surf je uzasno naporan, kliknem link i onda cekam 3-4 sekunde dok ne krene ucitavanje stranice a onda ide kilavo ucitavanje
pre toga ptt mi je sljakao odlicno
ili Telekom izvodi radove ili je nesto do mene...
moon510 @ 29.10.2006. 00:50
sEaGhOsT,
s> Izgleda da je Telekom, sinoc je ok radio net, nemam problema, danas sve radi kako treba.
Bolje jeste ali protok ipak malo varira u popodnevnim i vecernjim casovima
strba @ 29.10.2006. 07:58
Ja sam imao problema u par dana prethodne radne nedelje... Inace sada je ok... Radovi verovatno.. strpite se i proci ce.. a ako ne prodje...:)
sEaGhOsT @ 04.12.2006. 23:16
Da ne otvaram novu temu. Danas imam problema sa PTT ADSL-om, sve radi, ali je užasno sporo, da li neko ima slične probleme, nalazim se na Novom Beogradu, Blok 19a?

Hackman @ 05.12.2006. 02:12
Ja sam kod ptt-a u nišu ali je do sad sve ok
Rastko Vukicevic @ 05.12.2006. 10:25
Ja sam na retenziji i takodje mi uzasno radi poslednja 2-3 dana. Kada sam zvao podrsku rekli su mi da je u toku gomila radova na centralama, mrezi i bla bla... Jos mi rece da ce da pozove telekom i zamoli ih da me stave na bolji profil. Znam da je sarena laza ali sta bi to, uopste, u teoriji znacilo?
shone1 @ 07.12.2006. 09:32
Kod mene vec nedelju dana radi kilavo inace ja sam u Zemunu. Skidam atachment sa yahoo com-a 3.9Mb. Treba mi najmanje 40 minuta za to. Transver je 2.3kb/sek uzassssssssss. Dail up mi je brzi. Vec sam 2 meseca na ADSL kod ptt-a i uopste nisam zadovoljan.Ovo sto oni rade to je za***avanje korisnika. Hocu da ih menjam. Da li ima neko bolji ili je to sve ista prica.
Nama ipak neko treba ovde da dodje da nas nauci kako se radi.Sta vredi sto su dobili opremu kada ne znaju da je koriste.
Ovi koji su zadovoljni konekcijom verovatno nisu videli kako to preko radi. Ako nesto placas onda onda to treba da i da dobijes. Ako je 256 onda to mora da bude 256. Samo u ovoj drzavi moze neko da ti naplati uslugu koju ti nije pruzio. Kada ce to jednom da se regulise ovde. Nema nikakvih opravdanja, te radovi na mrezi te nije kriv PTT nego Telekom i tako u krug a mi i dalje placamo ono sto ne dobijamo. Izvinjavam se forumu ako sam preterao ali mislim da se se vecina sloziti da sam u pravu
pozdrav
sEaGhOsT @ 07.12.2006. 10:47
Evo i danas se problem nastavlja, primetio sam da se desava samo kad se konektujem na server kojem je ip adresa 213.137.103.139, on pravi problema, kada se konektuje ADSL na neki drugi net radi ok, ali poslenjih dana se samo na taj konektuje...
PiceCLuE @ 13.02.2007. 08:36
Ljudi, kako radi PTT u poslednje vreme? Sa poslednjim
pojeftinjenjem i ovim popustom koji zavisi od dužine korisničkog staža PTT je postao najjeftinije ADSL rešenje pa razmišljam da se prijavim. I da li su vama koji ste duže tamo stigli novi niži računi?
djricky @ 13.02.2007. 08:59
kako cujem, prilicno im je skucan link...
kojovici @ 13.02.2007. 16:28
Evo meni od danas nesto slabije radi adsl na ptt-u, nadam se da ovakvo stanje nece potrajati.
Hackman @ 13.02.2007. 18:00
Računi još nisu stigli a radi odlično isto kao i uvek juče sam podneo zahtev
za 512 kbs
> __________ NOD32 2056 (20070212) Information __________
>
>
>
>
sEaGhOsT @ 13.02.2007. 23:10
Topla preporuka za PTT adsl, ja sam prezadovoljni korisnik :)
nikola87 @ 23.06.2008. 23:46
jeste da je matora tema, ali da ne otvaram novu..
kakav je sad ptt adsl?
razmisljam da predjem sa verata, koji prilicno lepo radi.. jedini razlog je popust posle par meseci..
i da li se taj popust obracunava npr ukoliko prva 3 meseca koristim 1024/128 po punoj ceni i onda mi cetvrtog naprasno zatreba 1536/192 i placam sa 10% popusta?
gslavko @ 24.06.2008. 02:52
Pa evo situacija sada kod ptt-a je sledeca:
Zbog toga sto su najjeftinija opcija za korisnike koji zele adsl na duze vreme, veliki broj ljudi je presao na ptt.
Nazalost, ptt preprodaje svoj link sto znaci da ne dobijas ono sto si platio.
Na primer, ako imas 1536/192 tj najskuplji flat paket u toku dana ce ti brzina biti spustena na samo oko 256kbs!!
To znaci da ti daju 6 PUTA SPORIJI INTERNET OD ONOG KOJI SI PLATIO!!!!!
Samo nocu ti daju "punu" brzinu koja po svim testovima NE PRELAZI 1260 kbps
Dakle, zaobidji ptt i vidi dal mozes da uzmes sbb kablovski posto je on u Srbiji najbolje resenje pod uslovom da imas tehnicke mogucnosti za uvodjenjem istog.
Ovo sto radi PTT svojim korisnicima je sramotno i kriminalno.
Ako se pozalis korisnickom servisu obicno ti spuste slusalicu.
Ako te jos nesto zanima u vezi ptt adsl-a slobodno pitaj.
nikola87 @ 24.06.2008. 10:15
ako je takva situacija, nista drugo u vezi ptt-a me ne zanima..
..sasvim dovoljan razlog da se ne cimam oko prebacivanja.
hvala puno na odgovoru
Hackman @ 24.06.2008. 12:52
U opšte se ne slažem sa tobomupravo sad skidam jedan fajl i ide mi najvećom
brzinom 110. KBS dakle to je možda nešto do tebe meni ide i preko dana i
uveče onoliko koliko i trebba, možda ima nekih malih oscilacija ali je to za
adsl normalno.
nikola87 @ 24.06.2008. 14:04
onda jos ima prostora za razmisljanje.. sacekacu jos neki komentar..
batancev @ 24.06.2008. 16:05
mozda je frazetina ali...
dobitnu kombinaciju ne treba menjati
sam si rekao da si veratom zadovoljan, isto kao i ja ali ako zelis da jos manje placas
ne znam da li znas ali verat ti daje 1 mesec free ako uplatis 5 odjednom
naravno da je to mnogo novca odjednom ali onda 512/64 ispadne 1072dinara sto je manje i od najjeftinijeg ptt-a
mislim da je u ovo danasnje vreme kada svakog provajdera a pogotovu telekom boli dupe ako nesto nije u redu sa tvojom linijom i kada ti svi slegnu ramenima i kazu da nisu nadlezni za bilo kakve smetnje na adsl-u
rizicno menjati provajdera koji ti vec sada zavrsava posao samo zato da bi za 7 meseci imao jeftiniji net i to za 50-150din jer ne zaboravi da bi ti ptt dao tu jeftinu cenu ti prvo moras da placas malo skuplje
ovo je naravno analiza za 512/64 a za druge pakete je malo drugacija situacija sto se tice cena
calexx @ 24.06.2008. 17:28
Ja bih u svakom slučaju takođe izbegao promenu ako dobro radi jer se zna šta se dešava kad neko traži veće ... a razlika je previše sitna da bi se oko nje cimao. Ako plaćaš mesec za mesec, posle godinu dana bi Veratu platio 15432 a PTT sa popustima 15120 što i nije neka razlika. Jedino što bi sledeće godine imao bolju cenu kod PTT-a ali to možeš da rešiš tako što Veratu platiš unapred pa onda bude i povoljniji.
A šta ako ti ADSL ne bude dobro radio posle promene?
Inače ne znam da PTT preprodaje svoj link mada ništa nije nemoguće. Koliko znam, imaju ga dovoljno za svoje potrebe a ako prifali, čas posla da ga pojačaju.
kojovici @ 24.06.2008. 17:40
@ gslavko
Decko, nemoj da siris dezinformacije, ovo sto si napisao je najblaze receno prava nebuloza i besmislica, ukljucujuci i za ponasanje sluzbe korisnickog servisa koje je sasvim OK. Imam adsl kod ptt-a preko dve godine i retko kada su se javljali problemi. Od subote 21.06.2008 zaista postoji problem sa protokom, ali nadam se da ce ga resiti vrlo brzo. U prethodnih godinu dana nije postojao barem kod mene apsolutno nikakav problem sa adsl-om. Radio je savrseno do ove subote, a i siguran sam da ce uskoro odlicno funkcionisati kao do sada, to jest sa protokom od 860 kbps, sto je sa standardnom agregacijom OK. Imam paket od 1024/128 kbps.
kristi1 @ 24.06.2008. 18:00
Citat:
kojovici: @ gslavko
Decko, nemoj da siris dezinformacije, ovo sto si napisao je najblaze receno prava nebuloza i besmislica, ukljucujuci i za ponasanje sluzbe korisnickog servisa koje je sasvim OK. Imam adsl kod ptt-a preko dve godine i retko kada su se javljali problemi. Od subote 21.06.2008 zaista postoji problem sa protokom, ali nadam se da ce ga resiti vrlo brzo. U prethodnih godinu dana nije postojao barem kod mene apsolutno nikakav problem sa adsl-om. Radio je savrseno do ove subote, a i siguran sam da ce uskoro odlicno funkcionisati kao do sada, to jest sa protokom od 860 kbps, sto je sa standardnom agregacijom OK. Imam paket od 1024/128 kbps.
Potpuno se slazem s tobom, ja imam 512/64 vise od 1/5 god. i nikad nekih vecih problema.
nikola87 @ 24.06.2008. 19:45
verat 1024/128
12*2124=25488
12 meseci (sa placanjem deset unapred) = 21240 --> 1 mesec ispadne 1770
ptt 1024/128
3*2100+3*1890+3*6*1785=22680 --> 1 mesec 1890 sto je skuplje od verata, ali treba dati 20k+ odjednom, sto sigurno ne bih uradio...
i na kraju
25488-22680=2808 sto mu dodje da po najjeftinijoj ceni posle godinu dana kod ptt-a moze da se kupi 1,66 meseci..
..tako da mislim da nije bas zanemarljivo..
@batancev
@calexx
hvala na savetima da ne menjam
..slazem se da nisu neke bog zna kolike pare..ali sto bih davao veratu pare, ako mogu da ih potrosim na nesto drugo?
Citat:
calexx:
A šta ako ti ADSL ne bude dobro radio posle promene?
nisam jos definitivno odlucio, ali ako budem, nadam se da nece biti problema..
za sad je 3:1 za ptt (od onih koji koriste)
sacekacu da se jos neko javi...
da li ptt daje rutere ili modeme?
kako radi torrent? sa veratom uspevam i po 100-110 kada je dobar L/S odnos..
kristi1 @ 24.06.2008. 20:17
Daje rutere, mislim da trenutno Sagem 1201, odlicno radi torrent, kod mene oko 50 kbs sa 512/64 (imam taj ruter i ne gasim ga).
lazamil @ 24.06.2008. 20:26
Citat:
kojovici: @ gslavko
Isto se potpuno slažem sa ovim. Imam ADSL već više od 2 godine kod njih i nikad imao problema do pre par dana kada se javio ovaj globalni problem ali videćemo šta će biti...
Što se tiče tehničke službe ja ih lično nikad nisam kontaktirao (nisam imao potrebu) ali ne verujem da su baš preterano uslužni ipak je to državna firma:)
calexx @ 24.06.2008. 20:28
Sa tim paketom i nije zanemarljivo, ja sam računao onaj najmanji gde skoro da jeste.
Ćoba @ 24.06.2008. 21:19
Citat:
Od subote 21.06.2008 zaista postoji problem sa protokom, ali nadam se da ce ga resiti vrlo brzo. U prethodnih godinu dana nije postojao barem kod mene apsolutno nikakav problem sa adsl-om. Radio je savrseno do ove subote, a i siguran sam da ce uskoro odlicno funkcionisati kao do sada
Isti slučaj i kod mene, samo što ja baš nisam siguran da će uskoro funkcionisati kao i dosada. Prošlo je 4 dana već i ništa. Malo li je? Tek su danas u tehničkoj priznali da "izgleda problem postoji pošto ih sve više ljudi zove". Koliko treba dana da prođe i koliko ljudi da zove da bi priznali da problem postoji i koliko još vode treba da prođe Savom da bi konačno krenuli da rešavaju problem?
Malo sam rezigniran trenutno, što potencijalne korisnike PTT ADSL-a može da odvrati ali moram još jednom da napomenem, da je ovo stvarno prvi put da postoji problem sa protokom. Bilo je povremenih prekida ali stvarno nisu vredni spomena. Kad radi, radi. A radi 99,99% vremena. Takođe, ja ne vidim jeftiniju soluciju od PTT-a. Moj zadnji račun je iznosio 1682 RSD (1024kbps). Ako ima jeftinije, recite. Takođe, kao državna firma, nisu zainteresovani za bilo kakvo ograničavanje p2p ili bilo čega drugog. Za sada, kod mene još uvek imaju kredita za ovo 4-oro dnevno ignorisanje problema.
strba @ 24.06.2008. 22:09
Vec vise od godinu (u avgustu ce biti dve) dana sam njihov korisnik i uz povremene padove kojih je ranije bilo vise, sasvim su ok... jedino sto nisam probao su igre i na to ne mogu da dam pozitivan odgovor....
Da i posle godinu dana cena paketa u odnosu na kvalitet je povoljna.
pozzz
Fac Ut Vivas @ 24.06.2008. 22:29
Jel neko zvao tehničku podršku? Šta kažu? Zbog čega je protok ovako loš? Jel bar lažu nešto kad će biti bolje i to?
Ovo što se dešava sa protokom je strašno. Meni na paketu 1536/192 na
http://my.beocity.net/ pokazuje 500-600 kbps!
Kako je kod ostalih korisnika?
nikola87 @ 24.06.2008. 22:33
..nadam se da ce se uskoro resiti problemi..
..pa javljajte kakva je situacija..da znam da li da trazim MIK ili ne..
edit:
ili cete vi da trazite MIK :)
...ali bi mi vise odgovaralo da ja to uradim..
[Ovu poruku je menjao nikola87 dana 25.06.2008. u 00:09 GMT+1]
Ćoba @ 24.06.2008. 22:44
Citat:
Fac Ut Vivas: Jel neko zvao tehničku podršku? Šta kažu?
Zvao ja juče u BG. Kažu mi da zovem u NS. Ja kažem da u NS ne rade sada. Kažu mi da instaliram DU Meter, da pustim DL i da pošaljem screenshot na pttadsl@ptt.rs. Uradim to. Danas zovem dva puta NS. Ništa. Kažu zovi BG. Zovem BG. Kažu da nije do njih ali pošto ih sve više ljudi zove, proveriće. Zato, zovite, dosađujte (011/3641-999).
Kod mene 169kbps na 1024/128 :(
Hackman @ 25.06.2008. 00:46
Ljudi kod mene je protok normalan nije mi jasno što kod bas nije.
Mare The Walker @ 25.06.2008. 08:54
Telekomov ADSL je odlican,toplo ti ga preporucujem,cini mi se da je 512/64 oko 1400 dinara!Ja ga imam!
Pali zari @ 25.06.2008. 09:22
koristim ptt vec 5 meseci i imam samo reci hvale za njih, sluzbu sam zvao 2 puta i resio sam problem za 5 min , od 21.6 meni jedino ide malo sporije direktno skidanje sa neta , dok torrent , apexdc++, limewire idu punom brzinom 53 i nepada , tako da posto retko skidam nesto direktno sa neta meni licno nesmeta ovo malo "bagovanje" veze , ja sam i vise nego zadovoljan sa njima, dok za eunet imam samo reci mrznje i prezira i dabogda ih ugasili mamicu im lopovsku
nikola87 @ 25.06.2008. 09:42
Citat:
Mare The Walker: Telekomov ADSL je odlican,toplo ti ga preporucujem,cini mi se da je 512/64 oko 1400 dinara!Ja ga imam!
nije rec o telekomu, vec o ptt-u..
..a direktno od telekoma ne bih uzeo iz principa, iako uglavnom sve ide preko njih..
..a za 1024/128 je cak skuplji od verata 12,98, a od ptt-a 36,98din :)
Fac Ut Vivas @ 25.06.2008. 10:01
@Pali zari
Da... primetio sam da torrent radi normalno, maksimalnom brzinom. Zanimljivo p2p radi a web ne radi...
Evo sada sam ponovo probao na beocitiju da izmerim brzinu i sve je OK. Videćemo da li će potrajati...
Fac Ut Vivas @ 25.06.2008. 11:06
Nije dugo potrajalo opet je loš protok...
Zvao sam tehničku podršku i kažu: "Problem je do nas, rečeno nam je da će od početka sledeće nedelje problem biti rešen, tako da nećete imati više problema."
Ćoba @ 25.06.2008. 11:19
Da, i meni su isto rekli. Samo što "od početka sledeće nedelje" može da bude i 20 dana posle toga. A već je 5 dana od kako postoje problemi. Znači, cenim da to neće biti baš u ponedeljak, što bi bilo 10 dana posle nastanka problema, nego tamo "one" nedelje, gde već se bližimo cifri koja je potpuno neprihvatljiva. I 10 dana je neprihvatljivo. Koji to tehnički porblem ne može da se reši za 10 dana? Ima jedan, zove se AGREGACIJA! Nažlost da me je neko u petak pitao da li da uzme PTT, toplo bi mu ga preporučio. Sada, teško. Mislim da ću i ja da palim.
shut_down @ 25.06.2008. 11:34
Ne razumem, beocity pokazuje 208kbps, a speedtest.net 461kbps...
Rapidshare mi varira od 40 do 30.
Fac Ut Vivas @ 25.06.2008. 12:03
Da čudno je, i meni speedtest pokazuje više od becity-ja. Ali ono što je najbitnije, download sa recimo filefront-a ide očajno. A ipak p2p radi...
@Ćoba
Milsim da nije u pitanju agregacija, mada izgleda upravo tako. Da je agregacija ne bi radio torrent.
[Ovu poruku je menjao Fac Ut Vivas dana 25.06.2008. u 13:21 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Fac Ut Vivas dana 25.06.2008. u 13:34 GMT+1]
snake_master @ 25.06.2008. 13:19
Juce sam uzeo ruter sagem 1201 kod ptt-a i sve radi ok. Medjutim jutros pogledam i dalje sve ok, skida torrent, dodjem malo kasnije vidim utorrent ima onu zutu ikonicu kao da nije uradjen port forwarding. Forwardovao sam port prema uputstvu sa ovog foruma i sve je radilo super koristio sam 56679 port. Onda otvorim Mozillu i nece da mi ucita ni jednu stranu, pogledam ruter sve 4 lampice sijaju zeleno i tek kada sam resetovao ruter, internet je proradio opet normalno.
Ruter sam dobio vec podesen ja sam samo uneo DNS servers i IP.
Physical Address: 16-00-54-40-D4-58
IP Address: 192.168.1.2
Subnet Mask: 255.255.255.0
Default Gateway: 192.168.1.1
DNS Servers: 212.62.32.1, 212.62.32.5
WINS Server:
Da li je to do mene ili do ptt-a?
shut_down @ 25.06.2008. 13:32
Citat:
snake_master: Juce sam uzeo ruter sagem 1201 kod ptt-a i sve radi ok. Medjutim jutros pogledam i dalje sve ok, skida torrent, dodjem malo kasnije vidim utorrent ima onu zutu ikonicu kao da nije uradjen port forwarding. Forwardovao sam port prema uputstvu sa ovog foruma i sve je radilo super koristio sam 56679 port. Onda otvorim Mozillu i nece da mi ucita ni jednu stranu, pogledam ruter sve 4 lampice sijaju zeleno i tek kada sam resetovao ruter, internet je proradio opet normalno.
Ruter sam dobio vec podesen ja sam samo uneo DNS servers i IP.
Physical Address: 16-00-54-40-D4-58
WINS Server:
Da li je to do mene ili do ptt-a?
Probaj da za DNS stavis 192.168.1.1, a IP recimo 192.168.1.139
kristi1 @ 25.06.2008. 13:39
Code:
Sta ti je ovo jel si ti to nesto proizvoljno ili sta.
Fac Ut Vivas @ 25.06.2008. 13:53
Ma OK si sve podesio, pravi se da se ništa nije desilo. Ako se ponovo desi onda počni da se brineš...
brzibg @ 25.06.2008. 14:05
He, he, ja se prijavio kod njih za ADSL i sve OK ali moram da cekam ISDN modeme par nedelja... Koji provajder dozvoljava sebi da nema modeme na stanju? Inace i ja sam bio prijatno iznenadjen ljubaznoscu osoblja koji se javlja kao teh. podrsci. Mozda zato sto se nisam javljao sa problemima vec sam ih kontaktirao oko uvodjenja ADSL-a.
snake_master @ 25.06.2008. 15:06
Citat:
kristi1:
Code:
Sta ti je ovo jel si ti to nesto proizvoljno ili sta.
Nisam to su DNS serveri koje koristi PTT. (bar tako pise u uputstvu
Citat:
shut_down: Probaj da za DNS stavis 192.168.1.1, a IP recimo 192.168.1.139
ako se i dalje budu javljali isti problemi, probacu hvala!
kristi1 @ 25.06.2008. 15:23
Ako nisi dirao podesavanja u ruteru za dns je cekirano na automatic. Znaci samo ukucaj start\ run\ cmd ok\ ipconfig /all - enter i videces sta da upises u my network- internet
Kod mene stoji za dns 192.168.1.1 a alternativna ip xxx.1.2
ti mozes da upises i neki drugi dns server, ali moras da podesis i ruter i komp.
snake_master @ 25.06.2008. 15:57
Citat:
kristi1: Ako nisi dirao podesavanja u ruteru za dns je cekirano na automatic. Znaci samo ukucaj start\ run\ cmd ok\ ipconfig /all - enter i videces sta da upises u my network- internet
Kod mene stoji za dns 192.168.1.1 a alternativna ip xxx.1.2
ti mozes da upises i neki drugi dns server, ali moras da podesis i ruter i komp.
Aha, juce kada sam prikljucio modem prvi put dugo mi je pokazivao "aquired network adress" jedno 3-4min, pa sam mislio da ne moze da uspostavi vezu,nego sam rucno uneo DNS servers i IP i odmah je proradilo. Evo sad sam u Properties - TCP/IP vratio na "Obtain IP automaticallly" i Obtain DNS automatically i sada kada idem "ipconfig /all" stoje adrese kao sto si rekao
DHCP server: 192.168.1.1
DNS Servers: 192.168.1.1
Ostavicu ovako pa cu videti kako ce da se ponasa....
Hvala!
kristi1 @ 25.06.2008. 16:08
Dabome tako moras da postavis, samo te to zezalo, u zadnje polje unesi kao alternativnu ip 192.168.1.2 i ima da radi super.
snake_master @ 25.06.2008. 19:22
Evo opet se desava, nemam pojma do cega je. Praticu par dana pa da vidim kako radi...
Citat:
kristi1: Dabome tako moras da postavis, samo te to zezalo, u zadnje polje unesi kao alternativnu ip 192.168.1.2 i ima da radi super.
A gde treba da unesem alternativnu ip? Mislis u TCP/IP - properties - Alternative DNS server?
Ja sam ukljucio automatski IP i DNS...
Da li je moguce da ne radi microfilter na drugom telefonu na kojem nije prikacen modem, pa da kada se koristi tel. linija, ona stvara probleme?
Fac Ut Vivas @ 25.06.2008. 19:35
Ne moraš da unosiš za DNS 192.168.1.1 možeš i 212.62.32.1 a ako uneseš 192.168.1.2 prilično sam siguran da nećeš dobiti ništa, jer je to adresa USB konekcije rutera (valjda). Siguran sam da nije DNS server.
Ono što bi trebalo da ti stoji je ono što si bio stavio:
212.62.32.1,
212.62.32.5
To su PTT DNS serveri.
djmilkov @ 25.06.2008. 20:52
ja sam stavio open dns servere i radi extra
Telekomov adsl naravno ...
kristi1 @ 25.06.2008. 21:14
@snake_master
Moguce da je do filtera proveri kako si povezao, i proveri kad podignes slusalicu da li dolazi do prekida. Evo kako je kod mene samo sto moras i u ruteru da postavis isti DNS. Ovo je open dns server koji je mnogo bolji od ptt-a, ali ti na ruteru imas postavljeno na automatic, tako da i ne moras nista da upisujes prakticno on mora da radi.
Fac Ut Vivas @ 25.06.2008. 23:56
Zašto su bolji od PTT DNS-ova?
Brodoplovac @ 26.06.2008. 00:13
Citat:
verat 1024/128
12*2124=25488
12 meseci (sa placanjem deset unapred) = 21240 --> 1 mesec ispadne 1770
ptt 1024/128
3*2100+3*1890+3*6*1785=22680 --> 1 mesec 1890 sto je skuplje od verata, ali treba dati 20k+ odjednom, sto sigurno ne bih uradio...
i na kraju
25488-22680=2808 sto mu dodje da po najjeftinijoj ceni posle godinu dana kod ptt-a moze da se kupi 1,66 meseci..
..tako da mislim da nije bas zanemarljivo..
Problem sa ovom računicom je što je određeno koliko će koštati paket kod ptt i kod verata. Kod ptt-a će paket verovatno koštati koliko piše, ali nema razloga zašto cena ne bi padala i kod verata. Cena interneta će sa vremenom sigurno padati. PTT je jednostavno iskoristio tu činjenicu da se reklamira. Verat može da spusti cenu čak i više od PTT-a i tako postane povoljniji. Zato je ova računica nesigurna.
kojovici @ 26.06.2008. 01:11
Posle jucerasnjeg pozivanja sluzbe korisnickog servisa i slanja e-maila na adresu pttadsl@ptt.rs sa screenshotom programa DU Meter, protok je od danas u redu. Preko sajta
http://my.beocity.net/ izmereno izmedju 850 i 860 kbps sa paketom 1024/128 kbps.
nikola87 @ 26.06.2008. 01:18
Citat:
Brodoplovac: Problem sa ovom računicom je što je određeno koliko će koštati paket kod ptt i kod verata. Kod ptt-a će paket verovatno koštati koliko piše, ali nema razloga zašto cena ne bi padala i kod verata. Cena interneta će sa vremenom sigurno padati. PTT je jednostavno iskoristio tu činjenicu da se reklamira. Verat može da spusti cenu čak i više od PTT-a i tako postane povoljniji. Zato je ova računica nesigurna.
..ne znam zbog cega je nesigurna racunica.. takvo je trenutno stanje i naravno da je odredjeno koliko ce kostati..ne mogu ja da odredjujem koliko cu placati necije usluge..ali zato mogu da biram kome cu.. i zbog toga sam pitao za kvalitet ptt-ovih usluga, jer su najispativije resenje za dugorocno koriscenje adsl-a..
..a jedva cekam da se snize cene interneta.. neka verat odmah sutra spusti cene, da ne moram da se cimam oko "selidbe"...
kristi1 @ 26.06.2008. 08:03
Imaju mnogo veci kes i cesce ze azuriraju od dns servera ptt-a. Brze se otvaraju stranice, uostalom probaj pa ces videti.
snake_master @ 26.06.2008. 09:01
Citat:
Brodoplovac: Problem sa ovom računicom je što je određeno koliko će koštati paket kod ptt i kod verata. Kod ptt-a će paket verovatno koštati koliko piše, ali nema razloga zašto cena ne bi padala i kod verata. Cena interneta će sa vremenom sigurno padati. PTT je jednostavno iskoristio tu činjenicu da se reklamira. Verat može da spusti cenu čak i više od PTT-a i tako postane povoljniji. Zato je ova računica nesigurna.
Kada si ovo pisao verovatno nisi imao na umu da PTT ima takvu politiku naplacivanja od 1.2.2007god tako da se ne moze reci da ocekuju pojeftinjene interneta jer su pojedini korisnici iskoristili ovaj popust, ako ne ceo onda bar veci deo. Sto se tice novih korisnika tu si donekle u pravu ako bi verat isao na drasticno pojeftinjenje, mada ne vidim da oni mogu da pojeftine a svi ostali provajderi da ostanu na istim cenama, ali kao sto rece
nikola87 to je trenutno stanje i ako se budu snizavale cene internet usluga onda ce do pojeftinjenja doci kod svih provajdera.
Citat:
kristi1: Imaju mnogo veci kes i cesce ze azuriraju od dns servera ptt-a. Brze se otvaraju stranice, uostalom probaj pa ces videti.
Postavio sam Open DNS, pa da vidim kako radi;)
Ćoba @ 26.06.2008. 09:56
Citat:
kojovici: Posle jucerasnjeg pozivanja sluzbe korisnickog servisa i slanja e-maila na adresu pttadsl@ptt.rs sa screenshotom programa DU Meter, protok je od danas u redu. Preko sajta
http://my.beocity.net/ izmereno izmedju 850 i 860 kbps sa paketom 1024/128 kbps.
Blago tebi. Kod mene 270 kbps.
kristi1 @ 26.06.2008. 10:20
Proradice i kod tebe, zezao je net zadnjih nedelju mozda i jace i od jutros i kod mene radi odlicno i otvara i DL. Verovatno je do njih nesto bilo.
Fac Ut Vivas @ 26.06.2008. 10:24
@kristi1
Kako ti znaš ko ima veći keš, šta god to značilo. Ne kažem da nisu bolji serveri ali ne znam kako ti to primetiš.
Probao sam ih juče, naravno, ali nisam primetio da mi se stranice brže otvaraju. Što je i normalno jer DNS serveri baš i nemaju mnogo veze sa brzinom otvaranja stranica. Ono što je činjenica jeste da je ping sa tim serverima 10 puta veći nego sa PTT serverima. Takođe kada otvaraš Google sa tim serverima otvaraš Google koji ima mnogo veći ping nego Google koji otvaraš sa PTT DNS-om.
Ne znam po čemu je tebi bolji taj open DNS ali meni sve izgleda isto....
kristi1 @ 26.06.2008. 10:32
Pa kod mene bolje otvara, a informisao sam se o tim serverima preko neta naravno, i dosta ljudi ih hvali. Naposletku probas, vidis, odgovara, ne odgovara i molim lepo. Ne kazem da necu da vratim na staro ako zeza nesto, ali za sada odlicno radi.
sto se tice pinga nisam primetio razliku isti je kao na ptt serverima, evo bas sad sam proveravao.
nikola87 @ 26.06.2008. 11:54
zvao ptt da se raspitam oko prelaska.. i informacija je: "zovi za mesec dana, trenutno nemamo modema"
..mnogo su neozbiljni..
...tako da jos nece biti prelaska..ne daje mi se 30-40 eura za ruter...
Brodoplovac @ 26.06.2008. 18:55
Nikola87, verovatno si u pravu - kada nema drugih informacija odluku donosiš na osnovu onih informacija koje imaš.
Snake_master, ne nisam znao odkad traje takav način tarifiranja PTT-a.
Pale su mi na pamet još dve stvari koje se tiču računice koju je napravio Nikola87.
Prva stvar je da je Verat imao akciju da ako uzmeš kod njih ADSL prvi mesec dobiješ besplatno. Ne znam da li ta ponuda još uvek važi ali je bogme dugo trajala (nekoliko meseci). Sada će na leto sigurno biti opet neka akcija i zanima me da li PTT uopšte ima ovakve akcije.
Druga stvar je da je u Srbiji inflacija dosta visoka. Ako cene ostanu onakve kakve ih je predvideo Nikola 87 onda će inflacija više umanjiti cenu Verata nego PTT-a. Razlog je što kod PTT-a veći deo ukupne mase novca daješ u prvim mesecima, a manji u kasnijim. Kod Verata je ta masa novca barem nominalno raspoređena po mesecima.
Ova dva faktora bi mogla da izokrenu ili barem ublaže ukupni rezultat.
Ja sam isto razmišljao da uzmem ADSL kod PTT-a. Jedini razlog što to nisam uradio je što je sajt PTT-a užasan. To mi je jednosatavno bio signal da očekujem lošu uslugu. Takođe mi je bio veliki plus kod Verata i Sezama što je ugovor postavljen na njihovim sajtovima. Uvek se plašim tih ugovora i klauzula sitnim slovima.
Jednom sam u korisničkom centru Telekoma tražio da vidim šta piše u ugovoru i, naravno, nisu mi ga dali. Posle sam bio nešto da pitam i video sam ljude kako potpisuju ugovor, a da ga čak i ne pročitaju. To me je stvarno zapanjilo.
Fac Ut Vivas @ 26.06.2008. 19:02
Kakva je situacija sa protokom kod ostalih korisnika PTT ovih dana?
Ja sam upravu izmerio 256 kbps na paketu 1536 kbps!!!
Postaje krajnje nepodnošljivo....
shut_down @ 26.06.2008. 21:30
Citat:
Fac Ut Vivas: Kakva je situacija sa protokom kod ostalih korisnika PTT ovih dana?
Ja sam upravu izmerio 256 kbps na paketu 1536 kbps!!!
Postaje krajnje nepodnošljivo....
Evo da te malo utesim :) U pitanju je 512.
Ovo je od juce...
:::.. Download Stats ..:::
Download Connection is::
149 Kbps about 0.1 Mbps (tested with 1013 kB)
Download Speed is:: 18 kB/s
Tested From::
http://testmy.net/ (Main)
Test Time:: 2008/06/25 - 9:11am
Bottom Line:: 3X faster than 56K 1MB Download in 56.89 sec
Tested from a 1013 kB file and took 55.814 seconds to complete
Download Diagnosis:: May need help : running at only 2.88 % of your hosts average (199.110)
D-Validation Link::
http://testmy.net/stats/id-MRU4K1HF6
User Agent:: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-GB; rv:1.9) Gecko/2008052906 Firefox/3.0 [!]
I evo od veceras:
:::.. Download Stats ..:::
Download Connection is:: 100 Kbps about 0.1 Mbps (tested with 1013 kB)
Download Speed is:: 12 kB/s
Tested From::
http://testmy.net/ (Main)
Test Time:: 2008/06/26 - 2:29pm
Bottom Line:: 2X faster than 56K 1MB Download in 85.33 sec
Tested from a 1013 kB file and took 82.713 seconds to complete
Download Diagnosis:: May need help : running at only 2.11 % of your hosts average (199.110)
D-Validation Link::
http://testmy.net/stats/id-JRHIFWTGD
User Agent:: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-GB; rv:1.9) Gecko/2008052906 Firefox/3.0 [!]
popusicko @ 26.06.2008. 21:42
Kod mene su problemi počeli subotu na nedelju noć.Glavni simptom je zapucavanje Sagem 1201 routera.Ugasim upalim malo sacekam -net radi 15 min solidno i opet se
router zapuca(acces denied ili češće waiting for isp)
Jutros je emule radio punom brzinom a i otvaranje http-a je išlo bolje nego zadnjih dana.
Večeras je skoro puna brzina što znači da se polako vraća u normalu.
Centrala je NS Salajka,paket 1024
shut_down @ 26.06.2008. 22:45
Ne razumem. Speedtest mi pokaze kao da nema problema, ali
http://www.speakeasy.net/speedtest/ mi pokazuje 216kbps. Takodje i bilo koji download varira 20-40kbps. Nisam video preko 50KBps od subote

Ako bude ovako do ponedeljka zvacu teh sluzbu, da malo porazgovaram sa njima. Ajde da su stavili neko obavestenje, ali nista. Strpljiv sam ja, ali ako ovoliko smaraju - moram malo da im odbrusim

Bar da meni bude lakse
P.S. Ahhhaaaa. Izvalio sam. Kada testiram na speedtest-u sa linkom iz BG-a onda je sve uredu, ali ako to uradim sa nekim linkom recimo iz Amerike - e onda pokazuje slabiji protok. Znaci sve bi bilo uredu da skidam nesto sa domacih sajtova, a zeza sa stranim.

snake_master @ 26.06.2008. 22:54
@Brodoplovac
Sigurno da Verat fleksibilniji sto se tice samog poslovanja i marketinga (akcije besplatan 1 mesec i sl.), PTT je ipak veliki i odluke se donose sporo tako da se neke takve stimulacije ne trebaju ocekivati... Pa svedoci smo da su im cene za dial up ostale iste kao na pocetku, bar kada sam ja poceo da koristim PTT dial up 2002god. U jos jednom slucaju bi Verat bio bolji, ako bi npr: cena interneta porasla, a ti kod Verata vec imas uplaceno unapred 6 meseci zbog popusta:)
Eto cisto konstatacija, ne navijam ni za jedne ni za druge:)
Ja sam od Verata odustao kada sam po forumima procitao komentare, da to vise nije isti Verat kao sto je bio. I sam sam na Veratovom dial up primetio predhodnih meseci da uzasno radi kao da je 33kb a ne 56.
Citat:
popusicko: Kod mene su problemi počeli subotu na nedelju noć.Glavni simptom je zapucavanje Sagem 1201 routera.Ugasim upalim malo sacekam -net radi 15 min solidno i opet se
router zapuca(acces denied ili češće waiting for isp)
Jutros je emule radio punom brzinom a i otvaranje http-a je išlo bolje nego zadnjih dana.
Večeras je skoro puna brzina što znači da se polako vraća u normalu.
Centrala je NS Salajka,paket 1024
Ja par dana koristim PTT, i slicno mi se desavalo kao sto sam vec pisao, ali juce i danas izgleda sve normalno...
Koliko su izdrzljivi ovi ruteri sto daje PTT? Moze li to non-stop da se ganja?;) Meni je racunar u podkrovlju, vece su temperature ovih dana pa ponekad ugasim PC, plasim se da se ne istopi;)
shut_down @ 26.06.2008. 23:10
Citat:
snake_master:
Koliko su izdrzljivi ovi ruteri sto daje PTT? Moze li to non-stop da se ganja?;) Meni je racunar u podkrovlju, vece su temperature ovih dana pa ponekad ugasim PC, plasim se da se ne istopi;)
Sagem? Ja ga przim 24/7 i ne buni se :)
P.S. Da se nadovezem na svoj prosli post. Evo videh 52KBps, ali samo kada sam otvarao
www.sk.rs Znaci koliko ja vidim - problem je sa linkom sa inostranstvom, a sa domacim sajtovima je sve ok.
Aj vi kojima je uredu brzina na speedtest-u - testirajte na neki drugi link koji nije u regionu.
gslavko @ 26.06.2008. 23:37
PTT adsl je postala kriminalna organizacija!!
Evo pogledajte moj rezultat brzine na paketu 1536/192 FLAT u Beogradu!:
http://www.thinkbroadband.com/...s/id/12142200187038663219.html
Ovi iz PTT-a se jos usudjuju da kazu kako oni "ne prihvataju" ovakve testove brzine!!!!
SAVET SVAKOME KO ZELI DA UZME PTT ADSL JE BEZITE STO DALJE OD OVIH LOPOVA JER CETE POSLE PLAKATI!!!!
Juce sam u toku dana pokusao da preuzmem fajl sa
www.download.com i sa
www.microsoft.com i prenos je padao na svega 6.8Kb/s a prosecna brzine je bila svega 15Kb/s!!!
Tehnicka podrska se pravi blesava (Branka iz tehnicke podrske ovo je na tvoj racun) i traze da im posaljete DUmeter print screen sa VISE OD 5 DOWNLOAD-A U ISTO VREME!!!!
Sa ovakvim sporim internetom sam probao da pokrenem 5 download-a da bi posle pola sata odustao jer nije bilo moguce.
Dakle kao sto rekoh ranije PTT PREPRODAJE svoj link, znaju da su najjeftiniji na duze staze kao i da ljudi ne vole da menjaju adsl provajdere cesto jer ostaju par nedelja bez interneta i zato ovako za*ebavaju svoje korisnike.
U inostranstvu se adsl provajder menja pomocu MAC koda (Migration Authorisation Code) i covek ostane bez interneta najvise sat vremena!!
Nekada je ptt davao kvalitetan adsl sada daje uzasan i treba ga zaobici u sirokom luku.
Na zalost kod mene nije moguce uzeti sbb kablovski koji definitivno najbolje radi, tj. uvek za isti paket je bolji download i upload od adsl-a i cenama su takodje konkurentni.
Ko moze nek se prebaci sa ptt-a na sbb i posle moze da mi se zahvali!!
Mi ostali korisnici ptt adsl-a cemo morati da trazimo drugog provajdera jer ptt ocigledno nije vredan davanje para za ovakvu uslugu.
calexx @ 26.06.2008. 23:56
Kako PTT može da preprodaje svoj link? Tačnije, ako im to donosi više para nego ADSL provajding, zašto onda uopšte nude ADSL?
Fac Ut Vivas @ 27.06.2008. 00:17
@shut_down
Milsim i da domaći sajtovi ne rade... Probaj da skineš nešto sa Beotel-a (zabava -> download) i videćeš da ne radi. Sećam se pre šta god da sam skidao bilo je zakucano 159 KB/s i nije se mrdalo. Sada brzina varira dosta i nikada ne prilazi blizu 160 KB/s. Takođe i beocity pokazuje loš protok.
Sve me ovo podseća na onu epizodu South Park-a kada im ne radi net i cela Amerika propada zbog toga, pa na kraju dođe Kajl (valjda) i resetuje Internet (u epizodi prestavljen kao jedan veliki plavi ruter) i sve proradi....
Možda je i to slučaj sa PTT-om. Neki njihov veliki Sagem se zablentavio (setite se da P2P radi savršeno) i mi sada nemamo net, a hakeri iz PTT ne znaju šta je :)
@gslavko
Lupaš gluposti. Ti znaš da PTT preprodaje link. Da li ti znaš šta to znači? Jel imaš neki dokaz za to ili pričaš napamet? Čak i da preprodaje link, u čemu je tu problem. Misliš da PTT nema dovoljan link? Misliš da PTT kao državna firma (isto što i Telekom) ne može da ima link koliki želi?
I ne znam zašto su prema tebi iz tehničke podrške bili neljubazni, ali meni su lepo rekli da imaju problem i da će biti rešen početkom sledeće nedelje.
Ne znam koliko dugo koristiš PTT ADSL ali ovo je za godinu dana prvi veći problem. Jedini do sada sa protokom, što je i najbitnije. Tako da saveti potencijalnim korisnicima u smislu bežite od PTT i idite kod SBB-a su krajnje besmisleni.
Ćoba @ 27.06.2008. 00:57
Meni se protok popravio! Download piči, raznorazni speed testovi vraćaju oko 800kbps. Jedino se web stranice otvaraju malo sa zadrškom. Ali nije strašno. Videćemo sutra tokom dana šta će biti. Plašim se daovo nije privremeno pošto je skoro dva ujutru.
snake_master @ 27.06.2008. 08:24
@shut_down
Da, da Sagem 1201, koliko je vreo preko dana cini mi se da mogu kajganu na njemu da isprzim:)
Probao sam sinoc speedtest na: SAD, Washington, DL 385kb, UP38kb
@gslavko
A sto ne prekines da se nerviras i predjes kod drugog provajdera?
kristi1 @ 27.06.2008. 09:13
@snake_master nemoj da te brine sto je vruc, ja ga ne gasim godinu ipo dana osim kad nestane struja. Pre ce da rikne ako ga non stop gasis i palis nego ovako. Zato uzivaj samo radi on odlicno.
Jos nesto, radi se u telekomu unajvece (iptv) zato je i losiji internet, ne samo kod korisnika ptt vec i kod telekoma. Kad se zavrse radovi duplirace se i brzina ujedno.
Pali zari @ 27.06.2008. 10:05
gslavko koliko dugo imas adsl kod ptt-a? ja ga imam 5 meseci i ovo je PRVI put da za to vreme ima nekih problema, u cemu je problem? lepo su rekli problem je do nas radimo na tome.
zdr @ 27.06.2008. 14:02
Citat:
kristi1:Jos nesto, radi se u telekomu unajvece (iptv) zato je i losiji internet, ne samo kod korisnika ptt vec i kod telekoma.
Kad se zavrse radovi duplirace se i brzina ujedno.
Samo da pitam jel to iz nekih pouzdanijih izvora ili si samo nacuo...? Hoce li i ovaj osakaceni UL da se duplira ili samo DL?

Hvala.
shut_down @ 27.06.2008. 14:25
Kod mene se vratilo u normalu...
kristi1 @ 27.06.2008. 14:49
Reko mi je covek koji radi u telekomu, ali nisam pitao za detalje, a istu informaciju sam dobio od njega i prosle godine kad je bilo povecanje tako da ne sumnjam.
Fac Ut Vivas @ 27.06.2008. 20:16
I kod mene je trenutno OK.
Ferry @ 29.06.2008. 13:43
Ako vec uvodish ADSL onda ti je najbolje uvesti Telekom ADSL .. jer je u sustini sve isto....

shut_down @ 29.06.2008. 15:24
Citat:
Ferry: Ako vec uvodish ADSL onda ti je najbolje uvesti Telekom ADSL .. jer je u sustini sve isto.... ;)
A, ako zelis da ukines adsl pre predvidjenog vremenskog perioda kod Telekoma moras da kesiras :)
tesla017 @ 30.06.2008. 14:52
Ja imam ADSL kod PTT i uopshte nisam zadovoljan uslugom.Zadnjih 2 meseca katastrofa download spor,internet puca vishe ga nema nego shto ga ima.Zvao sam ovde u Vranju tehnicku sluzbu na 7 brojeva koje su mi davali radnici ptt-a da skinu svoje obaveze sa sebe niko se ne javlja na kraju sam zvao u Beogradu i lepo na fin i kulturan nacin rekao da ovaj zadnji racun necu da platim jer adsl nisam koristio i zato shto sam prijavio kvarove i smetnje pre 1 jun-a a niko nije mrdnuo malim prstom da neshto uradi po tom pitanju.Zena iz Bg-a mi je rekla da ce da me zove sutra i da ce da proba da mi sve to proradi i da ce da vidi da mi sredi za racune koji uvek stizu na vreme i koje treba da platim na vreme e sad da li sam imao adsl uslugu to nije bitno.Router je spakovan i spreman za vracanje ako neko planira uvodjenje ADSL-a neka bezi shto dalje od ptt-a ne znam za ostale gradove ali ovde u Vranju je katastrofa.
snake_master @ 30.06.2008. 15:48
Meni se sinoc opet zaglupeo ruter. Ostavio sam da utorrent skida neke fajlove, jutros kada sam pogledao vidim da je zaglavio. Ne znam da li mi se to desava zato sto sam ostavio 2 fajla na seed po 1kB, i dva na downloadu sa max uploadom 1kB, i kada se zavrsilo skidanje jednog od dva fajla, poceo je sledeci koji je bio na queued, stigao je do 7% i sve je stalo!
Jutros resetujem ruter i sve proradi normalno, opet utorrent + surf radilo mozda 30min , i opet se ruter zaglupi, jos jedan reset i radi opet.
Koliko cesto resetujete ruter?
Da li se ruter zaglupi zato sto sam toliko opteretio utorrent? Konekcija je 512/64kb...
[Ovu poruku je menjao snake_master dana 30.06.2008. u 16:59 GMT+1]
Fac Ut Vivas @ 30.06.2008. 16:22
Ako misliš na Sagem F@st 1201S onda je odgovor nikada. Sada sam pogledao log i ovo je šesti dan kako radi, verovatno sam ga resetovao kada je bilo problema sa protokom.
Mislim da ne bi trebao da imaš probleme sa brzinom uploada, ja konstantno seed-ujem oko 15-16 KB/s preko noći i radi bez problema. Mislim da sam negde čitao da možeš da imaš probleme sa brojem konekcija u smislu ako imaš nakačeno 200 peerova po torrentu.
Možda bi mogao da pitaš da ti zamene router, možda je pokvaren. Možda ti je problem sa paricom, loša telefonska linija. Imaš sa leve strane u opcijama Advanced Status -> Statistics -> ADSL.
Kada klikneš tu otvoriće ti se tabela. Pogledaj koje su ti vrednosti pa paste-uj ovde da uporedimo.
Fac Ut Vivas @ 30.06.2008. 16:26
@tesla017
Proveri sa nekim iz okoline ko isto ima PTT ADSL kako mu radi, jer je moguće da ti imaš neke probleme sa linijom koji nisu vezani za provajdera. Takođe možeš da zamoliš nekoga ko ima ADSL kod Verata ili Euneta ili nekog drugog provajdera da ti kaže svoj user name i pass da probaš kako ti radi sa tim drugim provajderom.
snake_master @ 30.06.2008. 18:06
Malopre mi se opet zaglupio. Od juce cesto mu se dogadja... prvih par dana ili bude ili ne...
Evo okacicu sliku da uporedimo.
Ovako... Na tavanu mi je na glavni kabl privezan jedan koji ide na prvi sprat tj. kod mene do racunara. Ne pristupacno mi je bilo da na tavanu stavim spliter i vodim jos jedan kabl do moje sobe pa sa ga stavio na ovaj koji ide do PC, znaci ispred racunara pa onda u njega utakao telefon i ruter. U prizemlju sam uzeo jos jedan spliter za postojeci telefonski aparat. Prvo sam sumnjao na njega, ali kada mi se zapucao ruter sinoc oko 02h a niko nije razgovarao na tel. onda mi je to malo nelogicno...
Za telefonsku centralu znam samo da je digitalizovana pre par godina kad i ostale u gradu...
utorrent:
global max connection 100
max connected peers per torrent 50
max of upload slots per torrent 2
max of active torrent (DL or UL) 4
max of active torrent download 2
port forwarding uradjen.
tesla017 @ 30.06.2008. 19:16
Brate katastrofa.Da li mozesh da verujesh da nemogu da se konektujem na web server na routeru.Znaci meni je ruter podeshen na static IP adrese tako je radio celo ovo vreme i sada kada ukucam u web browseru 192.168.1.1 dobijam adresa ne postoji.Inace mi ide sa routera na switch pa na ostale racunare.probao sam sve varijante i ne radi.Ali treba mesec dana da ih zovem da bi mrdnuli svoje guzice i radili svoj posao kako treba.Dva dana objashnjavam debilima koje mi lampice svetle i oni meni ladno poshalju racun na vreme a nema veze shto glupavi internet ne radi...
savo26 @ 30.06.2008. 19:37
Ja bih da se malo umesam. Dva meseca koristim PTT adsl I prezadovljan sam
uslugom! Centrala Beograd-Miljakovac ,ISDN tel. prikljucak, modem-ruter
SAGEM i sve radi OK.Posle 16 meseci EUneta I njihovog ogranicavanja
saobracaja ovo je totalno pozitivno drugacije! Sve u svemu ziveo MIK kod I
ako bude problema idemo kod sledeceg provajdera.Pozz
P.S. Probaj da otkacis switch I da povezes ruter I jedan komp!
No virus found in this incoming message.
Checked by AVG.
Version: 8.0.101 / Virus Database: 270.4.3/1526 - Release Date: 6/30/2008
8:43 AM
kristi1 @ 30.06.2008. 19:41
@snake_master
Po meni nisi dobro povezao. Sta ce ti spliter u prizemlju ispred telefona, znaci ako imas dva telefona, na glavni utikac ubodes spliter pa iz njega ide direktno u ruter, a u drugi izlaz ubodes drugi spliter, i iz njega izvedes dva telefona. A ovo ne znam sta si cackao oko staticke na ruteru, ja imam dinamicku ip, i tu nisam cackao nista.
Sad citam da je i @tesla podesavao staticku na ruteru.
snake_master @ 30.06.2008. 20:08
Instalacije zica su vec bile ovakve, ja sam samo dodao spliter.
Koliko sam ja gledao na ovom forumu, ispravno je da se ispred svakog telefona stavi spliter ili microfilter stagod... ako vec ne moze da se poveze na tip:
linija---------spliter---------telefon-------telefon
+
+
ruter
P.S. ova rec "ruter" bi trebala da je ispod splitera.
Ovako sam povezao samo iz tog razloga zato sto nisam u mogucnosti da sa sprata iz te linije tj. iz splitera koji razdvaja ruter i telefon (kako si ti kazao) sprovedem kabl do prizemlja.
Da li moze ovaj telefon u prizemlju da radi bez splitera ili microfiltera? Ovaj lik u posti kad sam uzeo ruter mi rece da teoretski moze da pravi smetnje ali u praksi se nije pokazalo?
Nisam nista dirao u podesavanjima za ruter sem sto sam otvorio port za utorrent. A gde mogu da promenim na dinamicku ip?
kristi1 @ 30.06.2008. 20:33
Jel imas prekid veze kad neko podigne drugi telefon, ako nemas onda je dobro, a dinamicku ip mozes da promenis kad restartujes ruter, onda se automatski promeni. Meni se ucinilo da si cackao nesto oko podesavanja za staticku.
evo kako sam ja povezao: posto imam jednu liniju a 2 tel. ja sam spliter uboo u glavni tel prikljucak u zidu, iz jednog izlaza na spliteru ide direktno u ruter, a u drugi sam uboo drugi spliter i iz njega izveo dva telefona. I nemam nikakvih problema evo ima 16-17 meseci.
linija-------spliter----spliter-----telefon------telefon
|
ruter
ruter treba da stoji ispod prvog splitera
snake_master @ 30.06.2008. 20:52
Evo malopre posto sam poslao zadnji post, radi torrent ja sedim pored racunara i odjednom se sve cetiri lampice se ne gase. Proverim torrent, nista. Otvorim mozillu ukucam google nece. Probam u mozilli 192.168.1.1 nece. Iskljucim ruter pozadi na dugme i ukljucim ponovo ono proradi?
Nisam primetio, da kada se koristi telefon u prizemlju pukne veza. Ako se to desava, jel mora stalno ili moze da bude i sporadicno?
kristi1 @ 30.06.2008. 21:08
Kod mene se desavalo svaki put kad je neko razgovarao na telefon, nisam znao sta je izludeo sam, a ovi u ptt-u pojma nisu imali, dok nisam ukapirao sta i kako. Onako kako si ti povezao, onaj spliter u prizemlju ti nista ne znaci, slobodno mozes bez njega,
shut_down @ 30.06.2008. 21:38
Citat:
snake_master: Evo malopre posto sam poslao zadnji post, radi torrent ja sedim pored racunara i odjednom se sve cetiri lampice se ne gase. Proverim torrent, nista. Otvorim mozillu ukucam google nece. Probam u mozilli 192.168.1.1 nece. Iskljucim ruter pozadi na dugme i ukljucim ponovo ono proradi?
Nisam primetio, da kada se koristi telefon u prizemlju pukne veza. Ako se to desava, jel mora stalno ili moze da bude i sporadicno?
Meni se desavalo isto dok nisam postavio spliter pre telefona. Islo je sporadicno, neki put kada se zapocne razgovor - a neki put kada se slusalica spusti. U pocetku sam ludeo sto mi rapidshare stane na 70ak posto, dok nisam skapirao da neko prica telefonom za to vreme :)
snake_master @ 30.06.2008. 21:46
Nista, ovako cu. Prvo da probam da stavim drugi spliter na telefon u prizemlju. Ako ne bude nista, onda cu da pokusam da promenim nacin povezivanja rutera (kao sto ste predlagali). Pa ako i to ne bude dalo rezultate onda cu da se obratim PTTu. Obavestavacu o daljim desavanjima!
Hvala svima za sad. Nadam se da necete zameriti ako budem imao jos neka pitanja u medjuvremenu.
popusicko @ 30.06.2008. 22:04
Citat:
snake_master: Evo malopre posto sam poslao zadnji post, radi torrent ja sedim pored racunara i odjednom se sve cetiri lampice se ne gase. Proverim torrent, nista. Otvorim mozillu ukucam google nece. Probam u mozilli 192.168.1.1 nece. Iskljucim ruter pozadi na dugme i ukljucim ponovo ono proradi?
Isti simptomi i kod mene.Stane iz cistog mira.Gasenje rutera i ponovo paljenje i adsl proradi neko vreme ali opet stane posle izvesnog vremena.imam jos jedan adsl router ali nisam ga jos probao kako radi.
Ujutru javljam kako radi sa airlive routerom
zdr @ 30.06.2008. 23:22
I meni se to desava, nadam se da ce uraditi nesto povodom toga uskoro, VRLO USKORO!!!

Valjda cita neko od zaposlenih ovaj forum???
Fac Ut Vivas @ 01.07.2008. 01:17
@snake_master
Uporedio sam sa mojim vrednostima i deluje manje više isto. Moj drugar je imao jednom problem sa netom i na kraju se ispostavilo da je bio neispravan telefonski kablić koji je dobio uz router. Kada je imao taj problem vrednosti za ove prve dve, tri stavke su bile znatno drugačije. Kod tebe je, čini se, sve OK.
Što se tiče instalacije sve si dobro povezao sem ako nisi slučajno zabo telefon u prizemlju u pogrešno mesto na spliteru (u konektor za router).
Sad tek vidim da u trenutku kada ti pukne veza ti ne možeš da pristupiš ruteru. To jasno ukazuje da se sam ruter blokira. Proveri da li se greje, stavi ga uspravno (nasloni ga na nešto), probaj da ga hladiš nečim da vidiš da li će raditi, mada najbolje da ga vratiš i uzmeš drugi.
I koji ti je tačno model rutera? Meni na tvojoj slici se razlikuje dosta od menija kod mene.
@tesla017
I kod tebe izgleda ista stvar, ruter se blokira???
snake_master @ 01.07.2008. 07:35
@Fac Ut Vivas
Model rutera je Sagem F@st 1201, tako pise na nalepnici sa donje strane rutera. Ruter sam okrenuo naopako cim sam ga uzeo jer sam primetio da se dosta greje, tako da se oslanja na one delove sa strane sto su malo vislji nego sredina rutera (verovatno znas o cemu pricam) Tako da se ruter oslanja samo ivicama o sto.
Sad su da probam to sa tel. kablicem... (cim se opet zapuca:))
Sinoc sam se setio da skinem splliter i da ruter prikljucim direktno na liniju (negde sam procitao da ADSL moze tako da radi.) Malopre gledam, ruter se zapucao posle 1h rada. Od juce popodne se bas cesto desava, skoro na svakih sat vremena. Prvih 5 dana nije bilo tako, mozda se desilo 2 puta. Izgleda da su mi uvalili neispravan ruter.
@zdr, popusicko
Od kada vam se desava da zablokira ruter?
Popusiko ajde probaj taj ruter pa javi da vidimo da li je do toga.
kristi1 @ 01.07.2008. 07:48
Koji ti je glavni telefon jel onaj u prizemlju ili ovaj gore, probaj da otkacis ovaj drugi telefon i povezes samo glavni naravno preko splitera. To sto se greje nemoj da te zabrinjava, taj ruter se dosta greje ali radi bez problema, ja ga ne gasim ni nocu, nista mu ne fali evo 17 meseci skoro. Ja sam ga povezao preko usb-a posto imam lokalnu mrezu, i potpuno isto radi kao preko lan kartice.
Ako je ruter los zamenice ti ga bez problema nemoj da brines, ali prvo moras da budes siguran da je ruter u pitanju.
snake_master @ 01.07.2008. 09:58
Citat:
kristi1: Koji ti je glavni telefon jel onaj u prizemlju ili ovaj gore, probaj da otkacis ovaj drugi telefon i povezes samo glavni naravno preko splitera. To sto se greje nemoj da te zabrinjava, taj ruter se dosta greje ali radi bez problema, ja ga ne gasim ni nocu, nista mu ne fali evo 17 meseci skoro. Ja sam ga povezao preko usb-a posto imam lokalnu mrezu, i potpuno isto radi kao preko lan kartice.
Ako je ruter los zamenice ti ga bez problema nemoj da brines, ali prvo moras da budes siguran da je ruter u pitanju.
Glavni telefon je u prizemlju, posto je na taj kabl zavezan ovaj koji ide do racunara. Cudi me sto je prvih 5 dana radilo sve koliko toliko dobro, mozda sam 2 -3 puta morao da iskljucim-ukljucim ruter a od juce katastrofa!
Naravno, hocu prvo da se uverim da li je do mene da mi ne bi dzabe menjali ruter ako ovaj radi a da posle opet imam problema. Ako bas ne bude moglo nista zadnja solucija je da zovnem PTT i da vidim mogu li da mi zamene ruter.
zdr @ 01.07.2008. 13:51
Citat:
@zdr, popusicko
Od kada vam se desava da zablokira ruter?
Ima vec jedno dve nedelje ako ne i vise. Znaci samo reset pomaze!

I bas bas bas bas ide na zivce!!!!!!!!!!!
stojanovic predrag @ 01.07.2008. 17:54
Moje iskustvo sa Telekomom Srbije je vise nego prijatno.Iz Jagodine sam i uveo sam ADSL krajem aprila.Ugovor i modem sam dobio za nepunu radnu nedelju od podnosenja zahteva na njihovom sajtu.Modem je Huawei HG 510 i sa instalacijom nisam ima nikakvih problama,jednostavno sam prikljucio kablove i automatski se aktivirao.Dosad nisan imao nikakvih prekida,skidam preko uTorrent-a 1.7.7 24h non-stop.Koristim antivirus zastitu BitDefender Total Security 2008,i firewall Comodo.Zelim ostalim korisnicima bolji protok i manje prekida.
nikola87 @ 02.07.2008. 00:39
kad ce ljudi vise shvatiti da ptt nije isto sto i telekom?
guslac @ 02.07.2008. 02:19
Citat:
Zelim ostalim korisnicima bolji protok i manje prekida.
i posle ovakvog posta zelish da ti poverujemo...
popusicko @ 02.07.2008. 22:46
Tek veceras je ptt adsl proradio kao u stara dobra vremena.Mogu u tehnickoj podrsci skidati odgovornost sa sebe koliko hoce ali problem je skroz i sasvim do njih.Nesto im se zaglupilo i baje nisu znale da nadju kvar.Ni promena routera i splitera nije pomogla.Zaglupi se router nasumice i samo hardverski reset je pomagao.U ns sam na ptt adsl-u od septembra 2006 i do sada je ovo najduzi prekid interneta.Bilo je jos dva - tri puta prekida ali kracih od ovog.Dacu im jos malo sansu.
snake_master @ 02.07.2008. 23:28
Citat:
popusicko: Tek veceras je ptt adsl proradio kao u stara dobra vremena.Mogu u tehnickoj podrsci skidati odgovornost sa sebe koliko hoce ali problem je skroz i sasvim do njih.Nesto im se zaglupilo i baje nisu znale da nadju kvar.Ni promena routera i splitera nije pomogla.Zaglupi se router nasumice i samo hardverski reset je pomagao.U ns sam na ptt adsl-u od septembra 2006 i do sada je ovo najduzi prekid interneta.Bilo je jos dva - tri puta prekida ali kracih od ovog.Dacu im jos malo sansu.
Jesi li probao onaj drugi ruter? Kako s njim radi? Jel ti se i dalje desava da se ruter zaglupi??? Jel se i taj drugi zaglupljivao?
Ja probao i da reinstaliram ceo sistem, mislio sam da je do toga, i
Kristi1 mi je pomagao
(hvala, druze!) al ne vredi, danas oko 16h odradio format HDD, instalirao Win, eto ti ga u 20h zablokira ruter opet! Malopre oko 00h opet!
Trazio sam da kupim drugi spliter, al ga niko ne drzi u prodaji. Probacu sutra jos negde da potrazim.
Samo me interesuje, da li moze da bude do splitera, jer kada mi se ruter zaglupi, ne mogu uopste da mu pristupim u podesavanja preko mozille na 192.168.1.1, nego moram da ga iskljucim i ponovo ukljucim da bi pristupio podesavanjima, ali tad vec proradi i veza ka netu takoreci pocne da radi normalno! Pazi malopre 00h, niko mi tada ne telefonira u kuci, pa da zbog podignute veze nastane prekid!
@ popusicko
Jesi li i ti imao slicne simptome?
popusicko @ 02.07.2008. 23:51
Ne da sam imao slicne nego u dlaku iste.Ne mozes routeru pristupiti preko ip adrese bez hard reseta(ali ne uvek-nekad i dopusti).Sa airlive adsl routerom je potpuno ista situacija ali on napise not connected a ne acces denied ili waiting for isp kao na sagemu.postepeno se popravljalo zadnja dva dana dok veceras od recimo 16:00 nije ni jednom pukao net.
A sve ocekujem da ping stane posto sam stalno imao u pozadini ping -t
www.ptt.yu
Inace zadnjih dana je i ping ka ptt-u bio velik i mnogo je skakao.
Jbg mi korisnici uvek prvo mislimo da je kod nas kvar i izokrenemo sistem naglavacke dok ne utvrdimo da nije do nas.
Dobri su u teh. podrsci tacnije ona simpaticna i ultraljubazna devojka koja se na sve nacine trudila da mi dokaze da router nija dvanaest nula jedan nego hiljadu dvesto jedan i da je on pogresno setovan.
snake_master @ 03.07.2008. 07:36
@popusicko
Koliko sam ja shvatio ti si vec duze vreme korisnik i ranije ti se nije desavalo ovo, tek u zadnjih 10ak dana? Znaci instalacija telefonskih kablova ti je ispravna cim je ranije radilo dobro,
Ja non stop gledam da li sam ja dobro povezao sve, brine me kakva je instalacija kablova na tavanu, sve mislim da je do toga...
Praticemo, pa cemo videti sta ce biti...
ademare @ 03.07.2008. 20:21
Zbog te ili slicne "plavuse" iz tehnicke podrske ja sam napustio PTT bez obzira na nesto nizu cenu. Na moje pitanje da li pored sebe imate kompjuter i internet ladno je odgovorila NE.
altasmc @ 04.07.2008. 00:37
Evo i ja sam imao iste simptome kao i vi. Izgleda (ili sta vec) da su radili nesto, pa je dolazilo do prekida. Od juce sve radi kako treba.
snake_master @ 04.07.2008. 06:54
I kod mene se bitno popravilo ali jos nije najbolje... Ja sam probao drugi spliter na telefonu u prizemlju, ali vec pre toga sam primetio poboljsanje (radilo je bez prestanka vise od 12h), tako da je verovatno do PTT bilo sva ova guzva.
madmax-wifi @ 10.07.2008. 16:18
Vidim da je od poslednjeg posta proslo 6 dana...
Kakva je sada situacija dali nekog jos muci problem zaglupljivanja ADSL rutera kod PTT-a...?
Mene muci isti problem ruter mi se zaglupljuje konstantno, i jako se greje...
Nekada izgura 20h nekada 12h a nekada samo 1h-2h...
Koristim PTT ADSL u Subotici
Ruter Sagem 1201
Mada moram priznati ruter mi se poceo zaglupljivati od kada sam poceo da skidam torente (ne znam dali to ima neke veze)...
Inace sve je perfektno podeseno...
Promenio sam IP opseg u lokalu...
Pristup ruteru je dozvoljen samo sa jedne IP adrese...
Napravljen je port forwarding za torente...
Ma sve je nastelovano 100% kako treba...
ne znam sta bi to moglo biti...
Nisam se dosada obracao ovima u PTT-u
Pa me zanima neki savet sta kako itd...
npero @ 11.07.2008. 07:26
Citat:
madmax-wifi: Vidim da je od poslednjeg posta proslo 6 dana...
Kakva je sada situacija dali nekog jos muci problem zaglupljivanja ADSL rutera kod PTT-a...?
Mene muci isti problem ruter mi se zaglupljuje konstantno, i jako se greje...
Nekada izgura 20h nekada 12h a nekada samo 1h-2h...
Koristim PTT ADSL u Subotici
Ruter Sagem 1201
Mada moram priznati ruter mi se poceo zaglupljivati od kada sam poceo da skidam torente (ne znam dali to ima neke veze)...
Inace sve je perfektno podeseno...
Promenio sam IP opseg u lokalu...
Pristup ruteru je dozvoljen samo sa jedne IP adrese...
Napravljen je port forwarding za torente...
Ma sve je nastelovano 100% kako treba...
ne znam sta bi to moglo biti...
Nisam se dosada obracao ovima u PTT-u
Pa me zanima neki savet sta kako itd...
Najverovatnije ti je problem broj konekcija na torentima, smanji broj konekcija u torentima i onda testiraj.
nikola87 @ 11.07.2008. 12:47
kao sto rece npero, to je problem sa konekcijama 100%
kad sam koristio bezicni, imao sam naviku da ostavim po 10-15 torrenata odjednom, ali sam video da to ne moze da radi na adsl-u posto mi se svaki put morao da restartujem ruter..
...nego..da li se vratilo stanje u normalu?
altasmc @ 12.07.2008. 12:35
Ljudi, evo kod mene se vratio problem od pre nedelju i kusur dana. Opet se ruter zakuca posle 1-2h, a bogami i manje, pa samo restart pomaze!
Jel kod nekog isto?
dakuri @ 16.07.2008. 21:34
Evo jos jedan sa problemom
samo sto je ovde router TP-Link TD-8811
desi se ovo slika clip1
kada ga resetujem
desi se slika clip_21
ukljucena svega 2 torrenta.
snake_master @ 16.07.2008. 21:58
Citat:
altasmc: Ljudi, evo kod mene se vratio problem od pre nedelju i kusur dana. Opet se ruter zakuca posle 1-2h, a bogami i manje, pa samo restart pomaze!
Jel kod nekog isto?
Slicna stvar, samo veci vremenski interval isti simptomi kao ranije, ne znam dal mnogo da kukam mozda proradi, ili ako kazem da ne radi lose onda obavezno posle toga stane!
Da ne ureknem:)
kristi1 @ 16.07.2008. 22:02
I meni nesto u zadnja dva dana sporije otvara stranice, doduse ne zakucava imam net, ali jutros kad sam se probydio nisam imao, bila je crvena lampica. Posto sam restartovao ruter lampica je pozelenela, znaci sigurno opet nesto petljaju i 100% je do njih.
factor @ 16.07.2008. 22:37
Koristim ptt adsl od petka prosle nedelje, router TP-Link TD-8811 preko wireless routera USR5463, staticke ip adrese, sve radi skoro savrseno. Speed testovi uvek pokazuju ~860/102, torrenti rade ok (testirao sa open office, preko 100kBps), ponekad MSN gubi vezu (Miranda IM) juce se prvi put desilo da je pucala veza na 15-tak minuta oko ponoci. Kakvi su vama rezultati na speed testovima, speedtest.net, beocity?
Jbyn4e @ 17.07.2008. 08:42
Sto se tice pucanja veze nocaske, lepo stoji na pttovom sajtu:
Citat:
: Obaveštenje!
Zbog radova Telekoma na redovnom održavanju mreže dolaziće do otežanog rada i prekida Internet saobraćaja po sledećem rasporedu:
- 16.07.2008. godine, u periodu 18h - 20h, na području mrežnih grupa 010, 019
- 17.07.2008. godine, u periodu 00h - 06h, na području mrežne grupe 011
Dakle, sve regularno...
snake_master @ 17.07.2008. 08:57
Citat:
Jbyn4e: Sto se tice pucanja veze nocaske, lepo stoji na pttovom sajtu:
Dakle, sve regularno...
Uporno trazim na ptt-ovom sajtu tu informaciju, ali ne mogu da nadjem. Mozes li da napises link?
Jbyn4e @ 17.07.2008. 10:02
Pazi kad su u medjuvremenu izbacili obavestenje! Verovatno zato sto je sad to vec proslo vreme... bilo je bukvalno prva informavcija na
www.ptt.rs, znaci izmad onog gde sad stoji