valeksic @ 29.12.2005. 15:49
http://www.internodium.org/node/2506

BEOGRAD, 29. decembra 2005. (Beta) - Vlada Srbije oduzela je u četvrtak Mobtelu licencu za obavljanje telekomunikacionih delatnosti u mobilnoj telefoniji.

Mobtel je, kako je utvrdila Vlada, bez neophodne saglasnosti sklopio ugovor sa firmom Mobikos iz Peći i na taj način državnu licencu za mobilnu telefoniju na Kosovu i Metohiji, protivpravno ustupio toj firmi čiji je vlasnik Ekrem Luka i tako ugrozio nacionalno-bezbednosne interese Srbije.

http://www.beta.co.yu/default....p;h=Home,sr&prikaz=1337867

:::

Beograd, 29. decembar 2005. godine - Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici jednoglasno odluku da se zbog najgrubljeg kršenja ugovora oduzme licenca Mobtelu za obavljanje telekomunikacione delatnosti u mobilnoj telefoniji.

Vlada Srbije je utvrdila da je Mobtel bez neophodne saglasnosti, koju je mogla da odobri samo i jedino Vlada Srbije, sklopio ugovor sa firmom Mobikos. Na taj način je Mobtel državnu licencu za obavljanje telekomunikacija na Kosovu i Metohiji protivpravno ustupio firmi Mobikos iz Peći, čiji je vlasnik Ekrem Luka.

Mobtel je sklapanjem ugovora sa Mobikosom na najteži mogući način oštetio ekonomske interese države Srbije i omogućio da Ekrem Luka, koristeći licencu države Srbije i državnu infrastrukturu, ostvari enormnu zaradu od eksploatacije mobilne telefonije na Kosovu i Metohiji. Pored toga, jasno je da sklapanje ovakvog ugovora i
uključivanje Mobikosa u sistem mobilne telekomunikacije Srbije direktno ugrožava nacionalne bezbednosne interese.

Iako je imao izričitu obavezu da zatraži saglasnost Vlade Srbije pre nego što je sklopio ugovor sa Mobikosom, Mobtel je to izbegao, znajući da Vlada Srbije nikada ne bi dozvolila da Ekrem Luka koristi državnu licencu i državnu telekomunikacionu infrastrukturu na Kosovu i Metohiji. Vlada Srbije je zbog toga donela odluku da se Mobtelu oduzme licenca.

Vlada Srbije će odlučno zaštititi državne i nacionalne interese i neće dozvoliti da se na Kosovu i Metohiji državni resursi tajnim ugovorima ilegalno koriste za bogaćenje vlasnika Mobikosa i Mobtela.

Vlada Srbije je preduzela sve neophodne mere da se svim korisnicima mreže 063 omogući da normalno koriste sve usluge ove mreže.

Pored oduzimanje licence Mobtelu, Vlada Srbije nalaže svim ministarstvima da u okviru svojih nadležnosti do kraja ispitaju ugovor uzmeđu Mobtela i Mobikosa.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=42771

:::

...

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić je ranije najavio da bi danas mogao biti postignut dogovor s Mobtelom.

Dogovor se odnosi na naplatu dividendi vrednih više od 50 miliona evra, a pregovori o tome su u toku. "Državne obaveze moraju biti izmirene i tu nema milosti. To će sigurno biti plaćeno i dogovoreno pre Nove godine, inače ćemo ući u drugi način razrešenja problema", rekao je Ilić.

http://www.b92.net/info/vesti/...v_id=183807&nav_category=9

Ivan Dimkovic @ 29.12.2005. 15:55
Kao sto kolega Milivojevic kaze - to je proces raztranzicije i deprivatizacije u Srbiji - na pravi put ;-)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 29.12.2005. u 16:59 GMT+1]
valeksic @ 29.12.2005. 16:57
Okačili su i stream sa konferencije Vlade. Preporučujem da obavezno preslušate:

http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/audio/vlada291205.ram
superbaka @ 29.12.2005. 17:00
@Ivan Dimkovic
Brka odavno ne ebe zakone Srbije ma kakvi oni bili, ne vidim sta ima lose u tome da mu se konacno stane na put u njegovom bahatom ponsanju...
markom @ 29.12.2005. 18:02
Dejane, ti izgleda fundamentalno ne razumeš onu moju izjavu što je Ivan citirao, jel' da? :-)

Marko.
Ivan Dimkovic @ 29.12.2005. 18:05
Citat:

Brka odavno ne ebe zakone Srbije ma kakvi oni bili, ne vidim sta ima lose u tome da mu se konacno stane na put u njegovom bahatom ponsanju...

Koliko znam Brka nije vlasnik Mobtela vec neki austrijski tajkun ;-) Garant se Brka sada smeje svemu ovome i planira svoju sledecu investiciju ;-))

Vlada je naravno prekoracila ovlascenja koje je sama sebi postavila (agencija za telekomunikacije, hint za one koji ne znaju) - i naravno, preuzela ulogu i sudske i izvrsne vlasti - bas kako treba :-))

A rano su se setili "opste opasnosti po sigurnost zemlje" posle N godina ;)

NR Banana.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 29.12.2005. u 19:07 GMT+1]
markom @ 29.12.2005. 18:07
NR? Misliš VŠ? ;-)

Marko.
Slobodan Miskovic @ 29.12.2005. 18:13
Ovo bi bio OK potez Vlade da je ugovor izmedju Mobtela i Mobikos-a potpisan juce, pre nedelju dana ili mesec dana a ne pre vise od godinu :)
markom @ 29.12.2005. 18:14
Naravno da ne bi ni tad! To je posao suda, pobogu. Uostalom, koji je zakonski osnov? Zato što "Velji smrde Šiptari", šta?

Marko.
D.i M.e @ 29.12.2005. 18:14
Citat:

Vlada je naravno prekoracila ovlascenja koje je sama sebi postavila (agencija za telekomunikacije, hint za one koji ne znaju) - i naravno, preuzela ulogu i sudske i izvrsne vlasti - bas kako treba :-))

Pa valjda je ona tu licencu i dodelila pre desetak godina, tada nije ni bilo Agencije za telekomunikacije, a koliko vidim, ona i sada ne radi.
Slobodan Miskovic @ 29.12.2005. 18:20
Pa nije tako Marko, jer ni ja ni ti ne znamo sta pise u ugovoru i ko je nadlezan u slucaju spora ili krsenja nekog clana iz ugovora. Naravno da to sto je oduzeta dozvola nije uopste posao suda, jer ni Agencija za telekomunikacije nije sudski organ. To je samo telo koje je osnovala Vlada. Vlada u svakom trenutku moze uredbom ili odlukom da oduzme dozvolu za rad nekom privrednom i pravnom subjektu ako postoji sumnja da ono moze dovesti u pitanje nacionalnu bezbednost.
Ivan Dimkovic @ 29.12.2005. 18:58
Vecinski vlasnik Mobtela, Austrijanac je najavio tuzbu ;)

Dakle stvar ce postati medjunarodna :)

Citat:

Pa nije tako Marko, jer ni ja ni ti ne znamo sta pise u ugovoru i ko je nadlezan u slucaju spora ili krsenja nekog clana iz ugovora. Naravno da to sto je oduzeta dozvola nije uopste posao suda, jer ni Agencija za telekomunikacije nije sudski organ. To je samo telo koje je osnovala Vlada. Vlada u svakom trenutku moze uredbom ili odlukom da oduzme dozvolu za rad nekom privrednom i pravnom subjektu ako postoji sumnja da ono moze dovesti u pitanje nacionalnu bezbednost.

Tacno je da sve Vlada to moze - samo vladavina uredbama je losa praksa jer raste nepoverenje industrije u drzavu. Da kojim slucajem Srbija ima svoju berzu - video bi kako to zapravo izgleda :)

Ako je pitanje o nacionalnoj bezbednosti, potpuno je sramotno sto je to pitanje potegnuto tek kad Mobtel nije platio reket vladi (bez izvrsne sudske odluke, posto o ugovoru ipak vlada ne moze da sudi) - ovo me podseca na spor sa MAT-om koji se desio tek posle nekog incidenta sa nekim popom - a JAT nije dobijao pare godinama ;)

Citat:

Ivanji je agenciji Beta kazao da je PTT samo posredno sazanao da su Mobtel i kosovski mobilni operater Mobikos zaključili ugovor 8. decembra 2003. godine. "Ugovor, kojim je Mobtel ustupio Mobikosu pravo na korišćenje mobilne telefonije na Kosovu i 70 odsto prihoda, omogućio je nelegalno bogaćenje Ekremu Luki i porodici Karić na račun države", kazao je on.

Dakle ugovor postoji 2 godine - a niko od briznih zastitnika "Nacionalne Bezbednosti" (TM) stvar nije izneo na sud - koliko znam, za takvu stvar se ipak ide u zatvor ako je stvarno "ugrozavanje nacionalne bezbednosti"

Ovako, da su platili reket - mogli su da nastave da ugrozavaju nacionalnu bezbednost bez frke ;-)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 29.12.2005. u 20:05 GMT+1]
twiddle @ 29.12.2005. 19:20
Da ste vi meni živi i zdravi, ovde je oduzimanje licence najmanja stavka...

Ono što je Vlada danas zapravo uradila jeste de fakto preuzimanje Mobtela, pored živih akcionara -- naredila je brisanje firme iz registra preduzeća, preusmerila sve pare sa računa i postavila konkurentsku firmu da upravlja poslovanjem kompanije.

Vlada sada kontroliše 100% fiksnih i mobilnih telekomunikacija i svako ko kaže da građani Srbije neće osetiti posledice ove sumanute akcije, nisu ni svesni koliko nisu u pravu.

Pozdrav,
Sloba
drbogi @ 29.12.2005. 19:24
Citat:
Dogovor se odnosi na naplatu dividendi vrednih više od 50 miliona evra, a pregovori o tome su u toku. "Državne obaveze moraju biti izmirene i tu nema milosti. To će sigurno biti plaćeno i dogovoreno pre Nove godine, inače ćemo ući u drugi način razrešenja problema", rekao je Ilić.

Izvinte, a sta se tu ima da dogovara??? Vecinski vlasnik onaj sa kontrolnim paketom akcija donosi ODLUKU, o isplacivanju ili neisplacivanju dividendi. Sta se ova drzava trpa tamo gde joj nije mesto? Kolko me secanje sluzi pristali su da budu manjinski akcionari u mobtelu i ne vidim osnov za potrazivanje dividendi.
Naravno ovo vazi samo ukoliko ne postoji odluka, a ako postoji , a nisu isplatili, onda tuzba pa sud... samo sta su chekali do sada
markom @ 29.12.2005. 19:28
Citat:
Ono što je Vlada danas zapravo uradila jeste de fakto preuzimanje Mobtela, pored živih akcionara -- naredila je brisanje firme iz registra preduzeća, preusmerila sve pare sa računa i postavila konkurentsku firmu da upravlja poslovanjem kompanije.

Kao što rekoh, deprivatizacija :-)

Marko.
aleksandaraleksandar @ 29.12.2005. 20:30
nego zasto mobtel i dalje radi? firma nema licencu i telekom srbija onda neovlasceno emituje signal putem 063 mreze?

mislim, licenca nije suspendovana.
(pijacni) inspektor nije podneo zahtev za preispitivanje validnosti uslova za licencu; pa da postoji neko suspend vreme.
markom @ 29.12.2005. 20:55
A, ne, vidiš, preduzeli su sve mere da korisnici MOBTEL-a ne osete nikakve posledice. Ta nisu oni obični vandali... samo banditi ;-)

Marko.
aleksandaraleksandar @ 29.12.2005. 21:10
svasta. pa svrha vlade je da zastiti pravni poredak zemlje, a ne da brine o korisnicima (u uzem smislu).

ako je kompanija izgubila licencu, a to je preduslov za pocetak rada, onda nema mogucnosti za rad.
i onda vlada prekrsi zakon i imenuje telekom!? za sta !? da odrzava signal firmi koja nema licencu?
ta karika je mnogo slabija od osnovne ideje uredbe.

uostalom busao se u grudi (premijer) da je mobtel ne znam ni ja kako ok firma i da je ekstraprofit ne znam ni ja kako kosmicki nepravedan. eto mu sad isti taj kuca na (politicka) vrata i zabavlja (birace) goste.
pisac @ 29.12.2005. 21:57
Ma u redu je što su to uradili, ali nije u redu što su ovoliko čekali.

Smrdi mi na neko teško prepucavanje sa ovim Martinom Šlafom, verovatno nisu postigli dogovor pa sad primenjuju zakon.
Ivan Dimkovic @ 29.12.2005. 22:03
Meni se cini da ce Martin lepo podneti tuzbu, pa moze lako da se desi da sledece godine u ovo vreme bude repriza nove 2004 kada ce neka nova Vlada Srbije isplatiti shit load of money za svoju "pravdu" :)

Sa sve kamatom ;)
markom @ 29.12.2005. 22:05
@pisac: Jel' te ne bi mrzelo da argumentovano kažeš i napišeš šta je tačno u redu sa otimačinom privatne svojine. Dok to budeš radio, jel' nije frka da ti ja uzmem PC, pošto mislim da je OK da to uradim.

Marko.
superbaka @ 29.12.2005. 22:09
Citat:
markom

Dejane, ti izgleda fundamentalno ne razumeš onu moju izjavu što je Ivan citirao, jel' da? :-)

uopste mi nije palo na pamet da si to ti, a i ocigledno nisam razumeo recenicu u stratu... :)

Citat:
Slobodan Mišković

Vlada u svakom trenutku moze uredbom ili odlukom da oduzme dozvolu za rad nekom privrednom i pravnom subjektu ako postoji sumnja da ono moze dovesti u pitanje nacionalnu bezbednost.

upravo tako, i ne samo to vec i po ustavu moze da ogranici i oduzme vlasnistvo nad opstim dobrom i nekom vrednoscu od opsteg interesa...

Citat:
Ivan Dimkovic

Tacno je da sve Vlada to moze - samo vladavina uredbama je losa praksa jer raste nepoverenje industrije u drzavu. Da kojim slucajem Srbija ima svoju berzu - video bi kako to zapravo izgleda :)

u jeee.... sve se srusilo kad je britanska vlada nacionalizovala, sta ono bese, zelezare, rudnike...? ah da, zaboravili smo da su takvi potezi dozvoljeni na zapadu ali ne i u banana republikama...

ipak je malo mnogo i za brku da potkupi bas sve clanove vlade bez obzira sto nisu imuni na korupciju...
Ivan Dimkovic @ 29.12.2005. 22:14
Citat:

Austrijski konzorcijum najavio žalbu

Predstavnici austrijskog konzorcijuma, koji je većinski vlasnik Mobtela, najavili su da će u roku od 30 dana podneti žalbu srpskim sudovima na odluku Vlade Srbije da se oduzme dozvola za rad tom mobilnom operateru.

"Sigurno ćemo se u narednih 30 dana žaliti na odluku Vlade Srbije da oduzme licencu za mobilnu telefoniju kompaniji Mobtel", kazao je agenciji Beta iz Beča portparol većinskog vlasnika Mobtela, austrijskog biznismena Martina Šlafa, Majkl Sink.

Austrijski kozorcijum, na čelu sa Šlafom, otkupio je većinski udeo u Mobtelu od kompanije BK trejd, čiji je vlasnik Bogoljub Karić. Vlada Srbije, u ime PTT-a, kao suvlasnika Mobtela, pregovara sa Šlafom o naplati dividendi PTT-u od Mobtela. U toku je spor o vlasničkim odnosima u Mobtelu, pred Medjunarodnim sudom u Cirihu.

Anyways, ja bih ocekivao tuzbu - verovatno i pred medjunarodnim institucijama i povracaj svih para do poslednjeg centa sa sve kamatom ;)

Na zalost, to likovima koji ovo rade nije ni bitno - budzet ce biti popunjen lovom koju ce oteti od Mobtela - a vracanje... to ce sacekati neku novu "Vladu Srbije" - pa nek se oni zlopate ;-)

Ko je kriv "Republici Srbiji" sto je potpisivala stetan ugovor za sebe 1994-te godine... za greske se odgovara i trpe posledice.

Citat:

upravo tako, i ne samo to vec i po ustavu moze da ogranici i oduzme vlasnistvo nad opstim dobrom i nekom vrednoscu od opsteg interesa...

Uh ovo mi vec previse lici na "Ziveo SKOJ - zemlja narod.. pardon drzavi" - no videcemo kako ce to da izgleda. Obicno kad se neko u Srbiji poziva na "opsti interes i nacionalnu bezbednost" to obicno znaci neku "legalizovanu" pljacku ;))

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 29.12.2005. u 23:17 GMT+1]
Kosta ******um Rex Persia @ 29.12.2005. 22:15
Ne znam dobri ljudi, meni ovo sve liči na političku osvetu G17+ i DSS-a prema Kariću, jer in je on trn u oku. Baš Dinkić ne bira sredstva kako da se otarasi političkih protivnika.

Skandalozna je ta odluka vlade, i sumnjam da su rekli istinu, baš naprotiv. Ovih dana će sve izaći na videlo, kada se oglasi i druga strana, koja je sa druge strane Save, odnosno Vlade.
Ivan Dimkovic @ 29.12.2005. 22:22
Uzgred, ako je Mobtelu licenca ukinuta, onda on vec ne bi trebao da radi - a koliko vidim, radi.

"Briga za korisnike Mobtela" je u stvari banditsko preuzimanje privatne kompanije (tj. njenog profita) koja ima investitore koji su ulozili pozamasnu sumu novca u nju - bojim se da ovo moze kostati Srbiju poprilicno puno para ako se investitor odluci da pokrene tuzbu, u sta cisto sumnjam da nece ;)
markom @ 29.12.2005. 22:27
Aj' što će koštati para (to je neminovno), ali što će veoma pozitivno da se odrazi na strane investicije. Znaš, Zapadni Glupani su do ja*a hazarderi i najviše od svega na svetu vole da investiraju u državne tvorevine (sic) u kojima im lokalni Šerif to otme, zato što su, zamisli bezobrazluka, gledali kako da sebi i svojim suvlasnicima obezbede što veći profit.

Nekad me naša vlada podseća na Linux zealote. Ovi potonji misle da je 1995., al' zato se oni prvi spremaju za Prvi svetski rat (pošto su balkanske podobijali, jelte).

Bravo Milivojeviću, najbolji potez života.

Marko.
valeksic @ 29.12.2005. 22:29
Još jedna interesantna informacija. Prošle nedelje je izabran novi generalni direktor Mobtela. Ko može da promeni direktora? Upravni odbor. Setimo se da je UO bio blokiran zbog bojkota članova iz PTT-a, a do okončanja dogovora Vlada - Šlaf. Ako je sednica UO održana, znači da su na nju došli i članovi iz PTT-a. Šta nam to govori?
Ivan Dimkovic @ 29.12.2005. 22:32
... osim toga, u Srbiji ce zaliti za vremenima kad je "trebao da dodje treci operater" - sada ce se sanjati o "drugom operateru" ;-)
drbogi @ 29.12.2005. 22:33
Citat:
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić izjavio je danas da je Ekrem Luka, vlasnik firme "Mobikos" kojoj je "Mobtel" ustupio svoje poslove na Kosovu i Metohiji, mogao da prisluškuje razgovore na 063 mreži na teritoriji čitave Srbije. "Mogle su da se koriste i sve statistike o komunikacijama, dakle u sve moguće listinge koji postoje moglo je da se uđe sa te strane", rekao je Jočić na konferenciji za novinare posle sednice vlade na kojoj je "Mobtelu" oduzeta licenca operatera mobilne telefonije.

Sve bolji od boljeg, evo i unutrasnjeg i spoljnasnjeg neprijatelja...
Tuga je sto cemo to platiit mI poreski obveznici, a kolko vidim ljude stoli bojko, Nova Godina je....
Srbija je to
markom @ 29.12.2005. 22:36
Baš sad napisah Slobi Markoviću na ICQ... Tajming je fantastičan. Jedini razlog zašto ovo nije odrađeno sutra uveče (što je Sovin omiljeni termin za donošenje sumnjivih zakona) je taj što Šerif verovatno sutra ima zakazan krmokolj negde u Šumadiji ...

E, da:
Citat:
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić izjavio je danas da je Ekrem Luka, vlasnik firme "Mobikos" kojoj je "Mobtel" ustupio svoje poslove na Kosovu i Metohiji, mogao da prisluškuje razgovore na 063 mreži na teritoriji čitave Srbije. "Mogle su da se koriste i sve statistike o komunikacijama, dakle u sve moguće listinge koji postoje moglo je da se uđe sa te strane", rekao je Jočić na konferenciji za novinare posle sednice vlade na kojoj je "Mobtelu" oduzeta licenca operatera mobilne telefonije.

... ovo je belosvetska budalaština.

Marko.

[Ovu poruku je menjao markom dana 29.12.2005. u 23:41 GMT+1]
acabgd @ 29.12.2005. 23:34
Citat:
Vlada Srbije će vrlo brzo (najkasnije do proleća) raspisati tender za davanje druge licence za mobilnog operatera. Time će se izbeći stvaranje monopola na tržištu i omogućiti najvećim evropskim kompanijama, poput „Vodafona“ i drugih koje su pokazale zainteresovanost da uđu na naše tržište, da ponude najnovije usluge, ali i povoljnije cene.

Hahah, pa da li su oni normalni? Zar posle ovakve kradje ocekuju da ce jos neko tako da se upeca, napravi mrezu, a onda drzava dodje i kaze "Daj to vamo" i oduzme im licencu?

Dobro, oduvek sam se pitao kako radi MTS, pa cu sad imati priliku da se i sa 063 broja u to uverim.
markom @ 29.12.2005. 23:35
Citat:
Okačili su i stream sa konferencije Vlade. Preporučujem da obavezno preslušate:

http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/audio/vlada291205.ram

Majko mila... jel' neko odslušao ovo!?

"Mobtel nema licencu, ali je administrativna uprava prebačena na Telekom, koji ima licencu".

Ja sam bez teksta :-(

Marko.
bojan_bozovic @ 29.12.2005. 23:43
Pa ko ce sada ulagati ovde? Neverovatno, ovime su Srbiju, bar sto se investicija tice, stavili gde su i africke kraljevine pout Svazilenda gde kralj moze da pleni kako hoce! Koja tranzicija j****a, da li smo u komunizmu ili feudalizmu, ja ne znam... Sta su cekali j****e dve godine?

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 30.12.2005. u 00:54 GMT+1]
drbogi @ 29.12.2005. 23:51
@bozovic

Sad posto su zeznuli austrijance, sledeci mudar drzavnicki potez je da mu "uzmu" i BK TV, pa da za***edu i Grke pa da nas Bog dragi vidi. Kao u zlatna vremena SMa. Sve bre neprijatelji oko nas.

[Ovu poruku je menjao drbogi dana 30.12.2005. u 00:52 GMT+1]
markom @ 30.12.2005. 00:05
Diznilend.
NeoBG @ 30.12.2005. 00:12
Konačno neka pametna odluka naše vlade. Sad bi trebalo da se javno razmota i ispita osnivanje i poslovanje Mobtela.
Davor Vlajkovic @ 30.12.2005. 00:18
Čekaj prvo da se privatizuje...
fantomas @ 30.12.2005. 00:19
Ko ne kidne preko grane do zavrsetka demokratizacije i privatizacije, a sto nije daleko, neka racuna na zivot bar bez jednog bubrega, pola jetre, jednog plucnog krila ili nekog drugog organa.

A kako ce nam sada biti na 063/062 sta rece vec mesec dana nemogu da koristim telefonsku liniju za internet, dok komsijinu mogu, kada pozovem da prijavim krvar/problem dobijem odgovor:
"Molimo Vas da nas neuznemiravate laznim prijavama. Vi sa nama niste potpisali ugovor u vezi interneta vec da zelite telefon, a posto Vas mogu zvati a i Vi ih mozete zavati Vasa linija je potpuno ispravna.

Ukoliko zelite internet podnesite zahtev za iznajmljivanje linije i tada ce te biti na internetu 24casa dnevno.

Tu tu"

Nadam se da nisam otisao previse OFF

Puno pozdrav od Ivice.
cicika @ 30.12.2005. 00:22
Pa i nisi otišao previše off... imala sam i ja slične probleme sa njima.

Citat:
... ovo je belosvetska budalaština.

Markome, intergalaktička budalaština :)
xtraya @ 30.12.2005. 00:34
ok martin podnese tuzbu i sta?

pa vlada je ona koja DAJE licencu a ne agencija za TK

procitajte ugovor telekoma srbija 064 (vukao se po es-u) gde lepo pise ko daje licencu, na koje vreme i za sta daje licencu...

a to sto je karic preprodao mobtel "na foru" siptaru na kosovu, da moze da ga de-facto koristi kako mu je drago (i uzima lovu iz mreze) ,a pritom prodao firmu u medjuvremenu austrijancu, je samo snalazljivost Boggy-a

I vrapci znaju da je Mobtel bio velika praonica para i sistem isisavanja love u dzepove Boggy & Co.

samo tada 2003 godine kada je sporan ugovor potpisan, bivsa vlada je vratila one silne milione karicu i to par dana pred novu godinu.... tipican drugarski potez....

dimke

Citat:
"Briga za korisnike Mobtela" je u stvari banditsko preuzimanje privatne kompanije (tj. njenog profita) koja ima investitore koji su ulozili pozamasnu sumu novca u nju - bojim se da ovo moze kostati Srbiju poprilicno puno para ako se investitor odluci da pokrene tuzbu, u sta cisto sumnjam da nece ;)

investitor? hahah dosao bogi sa 5 milona, uzeo opreme za 3 i napuhao fakture na 25
i tako se virtuelno napravi 51% akcija

a onda je firma sama sebe napravila iz nule, jer jelte, 90-tih godina nije svako imao mobilnu telefoniju na izvolte, a narod je zeljan razgovora dalje od dometa bezicnog... ne stvarno,rizik u ulaganje u 90tim godinama za mobilnu je bio smesno mali jer je to tada bilo IN i po celoj evropi su eksplodirali razni vodafoni,A1 i ostali operateri

[Ovu poruku je menjao xtraya dana 30.12.2005. u 01:42 GMT+1]
bojan_bozovic @ 30.12.2005. 00:42
@xtraya

I za 30 godina cemo biti isto sto i Albanija zbog ovakvih gluposti. Investitori ce nas zaobilaziti u velikom luku.
xtraya @ 30.12.2005. 00:45
Citat:
I za 30 godina cemo biti isto sto i Albanija zbog ovakvih gluposti. Investitori ce nas zaobilaziti u velikom luku.

ne znam, stavi se u situaciju da imas svoju firmu sa 49% akcija u njoj,pritom ista firma ima NAJVECI dnevni priliv para u zemlji, a ti od svega toga nemas nista... kad preseces knjige, firma ti je non stop na nuli svake godine....

neko te lera tu zar ne?
pisac @ 30.12.2005. 01:23
Citat:
markom:@pisac: Jel' te ne bi mrzelo da argumentovano kažeš i napišeš šta je tačno u redu sa otimačinom privatne svojine. Dok to budeš radio, jel' nije frka da ti ja uzmem PC, pošto mislim da je OK da to uradim.

Izvini, a kad je Mobtel bio privatna svojina? Čija je to privatna svojina? Osnovan je mućkom uz velike državne pare, u vreme diktatora Slobe, a bogatio je isključivo porodicu Karić. Martin ga je kupio ispod (realne) cene da bi namlatio pare preprodajom, a pretpostavljao je da će vlasničke probleme (za koje je inače i znao) rešiti tako što će podmititi ključne ljude iz vlade.

Mobtel od kada postoji, postoji samo da bi izvukao pare na naizgled legalan način, i strpao ih u privatni džep. Ugovori sa firmama u vlasništvu Karića su katastrofalni po sam Mobtel, što samo po sebi govori da to nije privatna svojina o kojoj brine vlasnik (Karić), već državna koju pelješi direktor (Karić). A ovoga Šlafa nema šta da žalim, znao je šta kupuje, mislio je da će profitirati, ali se za***o.
baneveliki @ 30.12.2005. 01:30
Sta to pada, pada Vlada.

Zar nisu mogli da smisle bolji nacin da odu sa vlasti, nego moraju ovi spolja da ih oteraju.

Nisam nesto primetio da se toliko Vlada bunila kad je dala *Biodekor*-u da joj sisa travnjake po deset puta skupljoj ceni (10 din/kvadrat)nego sto je trzisna. Moj bato to su velike pare kad se pomnozi 45.000 metara kvadratnih, a puta mesecno i puta godisnje.
pisac @ 30.12.2005. 01:38
Citat:
acabgd:Dobro, oduvek sam se pitao kako radi MTS, pa cu sad imati priliku da se i sa 063 broja u to uverim.

Imam obe mreže, pa mogu da tvrdim:

Nemoj da brineš, Mobtel je dosta ugasio u zadnjih godinu dana po pitanju kvaliteta podrške (nemoj mi reći da nisi primetio), a Telekom je dosta porastao, tako da nećeš primetiti nikakve promene, ili će čak biti na bolje.

U svakom slučaju, kvalitet starog Mobtela je odavno umro, i žao mi je zbog toga (ali sam već i prežalio).
NeoBG @ 30.12.2005. 01:44
@xtraya i @pisac

Apsolutno se slažem sa vama. Samo što je ovo trebalo da se desi ranije.
Gledam šta se gore piše pa se čudim, "otimačina" reče neko. A kako bi se nazvalo bogaćenje Don Bogija i familije. Niko ništa nije oteo od nikog...jednostavno je prekršen ugovor i oduzeta licenca (dozvola za rad). Glup primer je: voziš pijan, oduzmu ti dozvolu i to je po vašem otimačina?
boki @ 30.12.2005. 01:48
Pa sad ces da vidis kako je lepo imati monopol i na polju mobilne telefonije....

(sa fixnom se nadam imas iskustva)

Citat:
voziš pijan, oduzmu ti dozvolu

Ali ne posle 2 godine....
Neboj se ti nisu oni za***ali Karica, ne verujem da je ista tu mnogo protiv njegove volje...

[Ovu poruku je menjao boki dana 30.12.2005. u 02:52 GMT+1]
NeoBG @ 30.12.2005. 02:14
Karica nisu zeznuli ali ima dosta mutnog u poslovanju te kompanije i zbog toga se treba ispitati kompletno poslovanje od osnivanja a svi koji su vrsili malverzacije nadju iza rešetaka. To što se Karic izvuko iz Mobtela ne skida sa njega odgovornost u poslovanju dok je on bio na čelu kompanije. Istina je da su to trebali da urade ranije. ne znam da li si gledao emisiju na B92, mislim da se zove insajder o izvlačenju para iz Mobtela. Tu je bilo i reči o kupovini celog tiraža (plaćeno iznad cene) grupe u pokušaju DnD koju su kasnije uvaljivali korisnicima uz prepaid pakete itd.

Monopol neće ostati stalno a i sa fiksne će morati da ga skinu jer će to zahtevati EU u procesu pregovora o pridruzivanju.
baneveliki @ 30.12.2005. 02:20
Srbija je zrela za one politicare koji zaista znaju, mogu i pre svega imaju hrabrosti da se obracunaju sa parazitima ovog naroda. Treba im samo dozvoliti da isplivaju na povrsinu. IZBORI
Cileinteractiv @ 30.12.2005. 02:41
Da covek ne poveruje! Pa moze li se u Srbiji desiti nesto sto ce biti dobro i sto obecava prosperitet?! Uvek nam se desi ono najgore sto moze i naravno krivi su bas ti paraziti zbog kojih je cela nacija 'dunula u fenjer'!
radovic @ 30.12.2005. 03:12
Recicu Vam samo nesto Mobtel nije 'otet' zbog preduzeca Mobikos iz Peći. To je cisto prica za medije i naivne a nije ni zbog "clanova u skupstinskom parlamentu".

A sto se tice izjave da je "oduzeta licenca Mobtelu za obavljanje telekomunikacione delatnosti u mobilnoj telefoniji". Oni to jednostavno ovako formulisu "Licenca je oduzeta firmi Mobtel" Mobtel firma vise ne postoji a vlasnistvo "BIVSE" firme Mobtel je "PRENETO" na Republiku Srbiju a sa tom firmom upravlja Telekom Srbija. Tj de-fakto su preneli vlasnistvo na preduzece Telekom Srbija.

Dakle VEC od Danas svi koji imaju 063 mrezu su korisnici Telekoma Srbija.

Definitivno je Srbija zemlja cuda.

[Ovu poruku je menjao radovic dana 30.12.2005. u 04:24 GMT+1]
Mister Big Time @ 30.12.2005. 05:37
Citat:
radovic:

Mobtel firma vise ne postoji a vlasnistvo "BIVSE" firme Mobtel je "PRENETO" na Republiku Srbiju a sa tom firmom upravlja Telekom Srbija. Tj de-fakto su preneli vlasnistvo na preduzece Telekom Srbija.

Dakle VEC od Danas svi koji imaju 063 mrezu su korisnici Telekoma Srbija.

Slazem se. Srbija™.
Seljekom ce da opet ima monopol (imao ga je i do sada sa onih 50%, ali sada je i finalno).

Divota. A ovo znaci da nema nista od onog dugoocekivanog treceg operatera... sada tek nece da daju.
IŠ!
Ivan Dimkovic @ 30.12.2005. 08:23
Vidim da se ovde mnogi slazu sa SKOJ-evskim metodom oduzimanja imovine bez upliva sudske vlasti, valjda je to ovde preslo u sasvim normalnu stvar. Srbija se nije promenila iz doba "Gospodje Ministarke"

Kao sto je neko primetio - "siptarin" je zvaka za ludaka - Mobtel i dalje funkcionise i ubira profit, zato sto je nasilno preotet od strane drzave koja ce ubirati veliki profit koji ne zasluzuje, niti ima i jednu sudsku odluku koja to pokriva - dakle o "oduzimanju licence" nema ni govora. Postedite se price o "brizi za nacionalnu bezbednost" jer drzavi nije smetao "dil sa siptarom" citavih 2 godine - a SF o prisluskivanju je samo dolivanje vatre na narod koji se lozi na Zarka Radosavljevica i Vidovitu Zorku, i ima da prodje 101%.

Sve u svemu - nacin na koji je preuzimanje uradjeno je cist drzavni terorizam post-sovjetskog ruskog tipa (doduse nedostaju AK-47mice i specijalne jedinice), samo sto Srbija nije Rusija pa da lezi na najvecoj zalihi prirodnog gasa i "da joj se moze" u krsenju medjunarodnog prava, vec jedna malecka banana drzava relativno siromasna u prirodnim resursima a i kapitalu.

Sto bi se reklo, totalno sulud potez - koji naravno Vladi sluzi da popuni finansijske rupe, jer je Srbija zemlja sa dvostruko vecom inflacijom od zemalja u regionu - sigurno ce strani investitori znati da cene ovakvo ponasanje prema privatnoj svojini.

A sve te price o malverzaciji Karica i navodnoj vecinskoj vlasti drzave u Mobtelu su SF dok ne presudi arbitraza u Cirihu - mogu i ja da pricam da je Mobtel 90% moj.

Na kraju, "vlada ce na prolece prodati mobtel" - tj. prodace tudju svojinu ;) Kako je to divno, samo jos JB Tito fali iz groba da se digne :) A racun za naplatu ce verovatno stici nekoj novoj.

Inace, SKOJ metode ne uspevaju na duzi rok - cak i domaci to znaju. BK Trade je strana firma (austrijska) i za ostecenje poslovanja je zaduzen medjunarodni sud u Cirihu - koliko je pametno kockati se sa ovim, ne znam. Platice naravno "Narod Srbije", kao mnogo puta do sad.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 30.12.2005. u 09:32 GMT+1]
Ivan Dimkovic @ 30.12.2005. 08:38
A evo i potvrde naseg straha ;)

Citat:

Mobtel pod starateljstvom
30. decembar 2005. | 08:38 | Izvor: B92
Beograd -- Telekom Srbija potvrdio da je privremeno preuzeo upravljanje mrežom Mobtela.

Vlada Srbije prethodno je kompaniji mobilne telefonije Mobtel oduzela licencu za rad. Kako se navodi u saopštenju Telekoma Srbija, saobraćaj na Mobtelovoj mreži odvijaće se neometano tokom praznika i privremenog upravljanja, a uslovi korišćenja usluga mreže mobilne telefonije 063 ostaće isti.

1,5 miliona evra mesečno

Novac iz Mobtela od juče ide na poseban račun u Narodnoj banci Srbije. U skladu s tim, NBS je svim bankama dostavio dopis Ministarstva finansija u kom je naloženo da Ministarstvu finansija dostave podatke o stanju na računima Mobtela prikupljene od naplate za obavljanje telekomunikacionih usluga, na dan 29. decembra 2005.

Dakle, nije bas "oduzeta licenca za rad" nego su preoteti korisnici i profit - i to od strane drzave direktno ;)

Kao u doba narodne revolucije 1945 ;)
Ivan Dimkovic @ 30.12.2005. 08:43
Citat:

Izvini, a kad je Mobtel bio privatna svojina? Čija je to privatna svojina? Osnovan je mućkom uz velike državne pare, u vreme diktatora Slobe, a bogatio je isključivo porodicu Karić. Martin ga je kupio ispod (realne) cene da bi namlatio pare preprodajom, a pretpostavljao je da će vlasničke probleme (za koje je inače i znao) rešiti tako što će podmititi ključne ljude iz vlade.

Mobtel je privatna svojina, u vecinskom vlasnistvu medjunarodne firme BK Trade. Tako pise u ugovorima i u cinjenicnom stanju stvari.

Posto je u pitanju medjunarodna firma kao suvlasnik, bojim se da Vlada Srbije nema bas odresene ruke da tek tako stvari brise iz registra, pa makar i glasali "jednoglasno" (kao u vreme druga starog) ;) To jest... moze u svojoj prciji sve, ali ce joj stici debeo racun za naplatu ako druga strana podnese medjunarodnu tuzbu i dobije.

Te stvari se inace resavaju na sudu - postoji nadlezan sud za ovakve sporove i nalazi se u Cirihu.

Posle kad Srbiji opet uvedu sankcije, opet ce biti medjunarodna zavera :(
mexico @ 30.12.2005. 08:48
Stavite na stranu licne (ne)simpatije prema Bogoljubu Karicu. Prema njemu nemam nikakvih simpatija. Naprotiv. Ali razmislite, ljudi, bar malo realno.

1. Drzava je ovlastila osobu X (ili vise njih, svejedno, zvacmo ih X) da zastupa njene interese u Mobtelu. Nisu neuplacene dividende problem od pre 7 dana vec, kako kazu malo duze. Znaci osoba X je:

a.) znala za to ali zbog "licnog" interesa (citaj mito) tolerisala problem. Tesko izvodljiva varijanta. Poslodavac tj. drzava mora da kontrolise rad osobe na takvom polozaju, pogotovo sto dividenda u mil. eura ne dolazi.

b.) nije znala nista o tome. Takodje tesko izvodljiva varijanta. Em sto je blam za drzavu da postavi na takvo mesto nesposobnu osobu, em da je tolerise em isiti razlog kao pod a.)

c.) znala za sve, skrenula paznju poslodavcu, ali po nalogu "vise instance" tj. poslodavaca tolerisala sve to zbo sveopsteg interesa. Najverovatnije je ovako. Jer nemoguce je da drzava ne dobija dividendu toliko dugo, a kao sto vidite moze sebi da uzme za pravo da "presece" stvar jako brzo.

2. Vlada dodeljuje licence i vlada, kao sto neko rece, oduzima licence. Ali da bi oduzela mora da ima neki razlog. Razlog JEDINO moze da presudi sud. Tek na osnovu presude suda da je neki ugovor stetan i protivdrzavni, a sve u skladu sa clanovima zakona koji to zabranjuju, vlada kao organ koji oduzima licence moze da oduzme licencu. Ovako je vlada na sebe uzela ulogu zakonodavne vlasti sto je NEDOPUSTIVO i vodi ka diktaturi. Vlada moze da donese odluku da su svi koji nose, recimo, kackete drzavni neprijatelji. Na osnovu cega??? Ako im ne treba sudska odluka (kao sa Mobtelom) onda mogu da rade sta hoce. To nije demokratija!!!! Vlada moze da konstatuje i da zatrazi istragu, pa nakon istrage sud da presudi pa tek onda da oduzme licencu.

Nije vise u pitanju samo Mobtel i Karic. Ko ce doci da ulaze u ovu nasu drzavu??? Niko. Ne postoji pravna i zakonska sigurnost koja vazi za sve.

Gotova prica.
markom @ 30.12.2005. 09:41
Citat:
Ne postoji pravna i zakonska sigurnost koja vazi za sve.

Zapravo, nije postojala ni do sad, ali su sada svake sumnje otklonjene.

Marko.
Ivan Dimkovic @ 30.12.2005. 09:48
Citat:

"Ugovore na uvid"

Vest o oduzimanju licence Mobtelu pojavila se u trenutku kada država pregovara sa austrijskim konzorcijumom, koji predvodi Martin Šlaf, o naplati 52 miliona evra dividenti koje Mobtel duguje PTT-u. Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić kaže da je za ugovor s Mobikosom znao i Martin Šlaf. "Mi smo Šlafu i rekli da i on mora da ugovor koji je sklopio donese na uvid jer ne možemo razgovarati dalje ako nismo videli ugovor, a još nismo videli ni njegov ugovor koji je sklopljen s BK trejdom. Ugovor mora biti donet na uvid i da se vidi šta je u tom ugovoru napisano, da naši pravnici to analiziraju i da donesemo određene odluke", kaže Ilić.

Hahaha - pa BK Trade je bio i ostao strana firma, nekada u vlasnistvu Karica, a danas u vlasnistvu austrijanaca. Kakve to veze ima sa Vladom Srbije i odakle njima pravo da traze ugovore potpisane van teritorije Srbije u vezi firme koja nije registrovana u Srbiji (BK Trade)

Mislim ovo je stvarno diznilend - zamisljam Ilica kako trazi Koka Koli da donese ugovore na uvid ako slucajno promene kljucne akcionare u Atlanti - inace nista od posla :)

Diznilend ^ 3

@edit - jako lep komentar na b92 online:

Citat:

Nikada u zivotu sve nije bas crno-belo, pa tako ni ovo. Zato sledi par dodatnih informacija i komentara:
1. Vlada R.Srbije nije ovlašćena za donošenje odluke o ukidanju licence. Tu odluku može doneti samo Agenicja za telekomunikacije.

2. Ugovor sa Mobikosom je istekao pre nesto vise od godinu dana. Sklopljen je bio u cilju zaštite mreže na Kosovu. UBPOK je upoznat sa svim aktivnostima. Nije reč o astronomskim sumama i milionima evra, već isključivo oko 150,000 EUR. Šta je država učinila da zaštiti svojih 49% na Kosovu? Zašto je nemo gledala na pokušaj Vlade Kosova da raspiše licencu za 2. operatera na Kosovu?

3. Jočićeva izjava je notorna glupost. Ako već tvrdi da je 2 godine bilo moguće prisluškivati razgovore u Beogradu sa Kosova, zašto je čekao dve godine? I Telekom Srbija ima bazne stanice na Kosovu, pa po toj logici znači da su i one prisluškivane. Suština je upravo obrnuta. Bilo je moguće prisluškivati iz Beograda saobraćaj na Kosovu. Mobtel je prva srpska kompanija koja je dobila dozvolu UNMIKA za rad na Kosovu.

4. Kako je moguće da je Telekom Srbija dobio mogućnost upravljanja Mobtelom, a da to nije bio PTT, kao vlasnik 49% kapitala? Ko će normalan kupiti Mobtel, a da zna da je on bio pod kontrolom glavnog konkurenta?

5.Da li se neko zapitao kako je moguće da vlasnik kapitala u jednoj firmi (u ovom slučaju PTT) sam sebi obračunava kamatu na dividende i to po zakonskoj kamatnoj stopi. Zar vam ovo ne liči na pranje novca? Pa svaki vlasnik firme sebi ne bi isplaćivao dividendu, već bi je za par godina uzeo sa kamatom.

6.Ovo je odličan signal za investitore da ulažu u Srbiju.
(Djole, 30. decembar 2005 09:57)

Inace stavka 4 je jako interesantna za buducu cenu Mobtela cak i ako se Vlada drzne da proda tudju svojinu - pitam se koja bi budala platila punu cenu firmi gde je glavni konkurent, ko zna koliko dugo (videcemo) imao pristup svim poslovnim informacijama, poslovnom praksom - i upravljao istom kompanijom :)))))

I uopste kako misle da prodaju tudje - sa nesigurnoscu oko sudskog spora, za bilo sta veceg od $1 ;) Odgovor naravno svi znaju.... ne planiraju ;)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 30.12.2005. u 11:19 GMT+1]
Ronald @ 30.12.2005. 13:52
Ovo sto cujemo u medijima je samo vrh ledenog brega.Ko zna koji su tu interesi i pravi razlozi za ovakav postupak vlade, cinjenica je jedino da je Karic sve to znao unapred i da je zbog toga napustio zemlju.Izgleda da je on uvek za korak ispred vlade..
A posto govorimo o privatnoj svojini koja je "neprikosnovena" , zelim samo da kazem sledece.
Mobtel nikad nije ni bio privatna svojina u pravom smislu te reci , osnovan je da bi ljudi iz Milosevicevog vremena mogli da ubiraju lovu i da imaju debele racune u svajcarskim bankama, posrednik u celom poslu je bio Karic koji im je debelo placao za njihove usluge i finansirao drzavni aparat i njihove prohteve , studije i skolovanje nihove dece po inostranstvu a oni su mu zavrsavali poslove nelegalno i bez zadovoljavanja elementarnih zakonskih okvira iz oblasti telekomunikacija, i jos se Karic za sve to vreme ponasao kao da je cela Srbija njegovo vlasnistvo.Cela prica oko Mobtela je Foliraza.Celi Mobtel je podignut parama koje su "napravile Krug" i koje su u stvari pare opljackanih gradjana Srbije.
Sve su to znali Austrijanci , tako su se ukljucili na isti nacin u Kupovinu i Bugarskog mobilnog operatera.Ni u jednoj normalnoj zemlji nebi mogli da kupe nesto sto se nezna cije je , samo lud covek bi bacio pare tako u vetar..Pitanje je dali su oni uopste i kupili BK Trade iz Moskve ili su napravili neki dogovor sa Karicem.Oduzimanje licence je kasno uradjeno, Karic je vec zavrsio posao i ostvario svoje ciljeve moze samo da se smeska.
Cela stvar koja me je svih ovih godoina nervilala jeste kada mi neko polupismen na TV-u prica kako je uspeo zahvaljujuci svom radu.To nije bilo moguce u Komunistickom periodu u Srbiji , moguce je bilo da uspes jedino ako si imao dovoljno "savitljivu kicmu" i ako si znao kome i gde treba da platis, i ako si bio licemer i poltron.Slusajuci o raznim malverzacijama oko Mobtela i razne price kako su radjene malverzacije,to sto je Oduzeta licenca nije nista strasno, a ponajmanje otimacina i napad na privatnu svojinu.Kad bi se krenulo od pocetka da se lepo analizirju stvari shvatili bi da je celi mobtel , pocevsi od prvog potpisanog ugovora ustvari nelegalno poslovao.Zato molim vas nemojte da pisete ovde o privatnoj svojini.Potreban nam je raskid sa celim sistemom i potreban nam je novi sistem vrednosti.A Karic ce opet da stane na svoje noge u to sam siguran samo sto ce u narednom periodu morati da nauci da posluje po trzisnom principu..Neverujem da ce ova vlada na to da ga natera, Nebi me iznenadilo ni da mu vrate licencu.U stvari u ovoj zemlji ne moze vise nista da me iznenadi.I na karaju drzava je uzela ono sto je njeno , tj Licencu ..privatno vlasnistvo nije povredjeno.
radovic @ 30.12.2005. 16:22
Citat:
Ovo sto cujemo u medijima je samo vrh ledenog brega.Ko zna koji su tu interesi i pravi razlozi za ovakav postupak vlade

Da tako je. Razlozi su mnogo zesci od ovoga. Kao sto sam vec rekao uopste se ne radi ni o prisluskivanju, ni o mandatima u skusptini, ni o Karicu kao politickom protovniku, ni o procentima u Mobtelu ma ni o uplati prihoda iz Mobtela. To ama bas uopste nikoga od njih ne zanima.

Da Vlada RS nije uradila ovo sto je uradila stranke DS, DSS i G17+ bi imale zescih finansijskih problema.

Naime vec 2 meseca nije stigla uplata na njihove racune..... i postali su veoma nervozni.
Za Vladu Republike Srbije bitna samo jedna magicna rec od cetiri slova "VOIP".

UPBOK im je oteo celu arhivu i jedino sto ih je zanimalo preko koga Mobtel vrsi terminaciju i kako.

Mislite o tome.

markom @ 30.12.2005. 17:00
Uh, uh, uh, uh... Uz svo dužno poštovanje, terminacija je samo jedan mali deo mobilnog kolača... :-). Vladu zanima VoIP, ali ni najmanje u meri u kojoj misliš da je to faktor.

Ali interesting point... ova cela priča dosta negativno utiče i na Verat, zar ne?

Marko.
Iksi @ 30.12.2005. 17:09
Cao! Da Slobo skroz si u pravu. Meni ovo sta vise smrdi na novo
uspostavljanje monopola ali ovoga puta na kompletnu telefoniju u srbiji.
Pitam se samo zasto se od ukidanja monopola telekomu nista nije uradilo da
dodje drugi operater, a sada dolazi do uspostavljanja kontrole nad mobtelom
cime se uspostavlja ausolutna kontrola nad svi telekomunikacijskim sistemima
u drzavi i bojim se da ce tek sada biti opsti haos.
Iksi @ 30.12.2005. 17:10
Naravno! ma ova vlada je propast, a g 17 + narocito jer poznato je koliko
Dinkic mrzi cika Bogija tako da.... Bice tu jos guzve
kv66 @ 30.12.2005. 17:18
Hajde,hajde dragi moderatori,nemojte liti suze nad Mobtelom.Prosto vam se divim kako naricete nad sudbinom istog...Niti sam glasao za ovu vladu,niti volim Bogija,ali ovo je trebalo davno uraditi,jer setite se samo kako je ta cudna firma nastala:direktnim dogovorom Miska i Bogija,nadasve legalno.O vlasnickom udelu,porezima itd. valjda znate sve.Sad mi je jasnije zasto na ES ne postoji podforum 064,kada sam to pitanje postavio niko se nije javio,ali sada-to je cudo jedno.
edit:ma sta ko napisao kao event.komentar na moj post,ja sam zavrsio sa ovom temom:-))
xtraya @ 30.12.2005. 17:57
mislim da se provlaci strahovita zamena teza u ovoj prici...

mobtel je eto jadan,oteli ga....

a to KAKO je napravljen, tacnije KAKO je nastao odnos 51/49% tacnije kako su ericcson fakture prepravljane i predstavljane po vecim ciframa... to nije naravno bitno... ma jok i nije...

samo se stavite u situaciju da VI imate firmu i partnera koji vas posredno (kroz raznorazne igrice) laze i na kraju krade sa otimanjem para preko firmi svojih rodjaka... sta bi vi uradili?

potapsali po ramenu i rekli "da hvala ti, odlican si maher da me potkradas" ili bi digli frku i to resili (makar i zatvaranjem firme)

pa smesno je stvarno... ovo se u EU ne bi desilo, ali i kad bi se desilo, pa za ugovor sa shiptarom bi bogi odavno lomio kicmu u pandurskoj buvari
Cileinteractiv @ 30.12.2005. 18:18
Politicka odmazda protiv Karica koji politicki sve vise jaca a DS, DSS, G17 plus to opasno ugrozava! Prosto da ne poverujes na koji nacin ovi mufjuzi cuvaju vlast i grabe sve sto mogu! I jos sve to pred novu godinu, sad kad narod malo 'odmara mozak' od problema da bi bila sto manja fama. Katastrofa jedna!
bojan_bozovic @ 30.12.2005. 18:21
Vladanko, ti si zakle za raztranziciju i deprivatizaciju? ;-)
Iksi @ 30.12.2005. 18:47
Cao! auuf pa ako je i od telekoma mnogo je. Ovo sto sam cuo je zaista
strasno..... Uzas i no coment.
Iksi @ 30.12.2005. 18:48
Pa dobro bre dal si ti normalan ovo je otimacina veka ovo se ne radi nigde u
svetu sto rade ovi nasi a ovamo hoce da dodju stranci da investiraju ma nema
sanse jer je ovo pre svega unistavalje politickih protivnika ali ako
austrijanac podnese tuzbu bice svasta jer na zapadu nece da trpe ove nase
pametnjakovice pa da vidis bato kad budu morali da plate otstetu samo sto ce
to na zalost preko nasih ledja.
Kako su tebe ispalili?
hoce hoce al za 50 god... ma nemoj biti smesan ko zna dokle ce ovo ostati
ovako sad cemo kao sto neko rece sanjati drugog operatera...
naravno Tomo care na tebe je red da pokazes sta znas ovim muckarama
xtraya @ 30.12.2005. 19:38
Citat:
Vladanko, ti si zakle za raztranziciju i deprivatizaciju? ;-)

ma kakvi... nene, samo postavi stvari da si ti vlasnik i da te neko posredno potkrada
acabgd @ 30.12.2005. 19:44
Nije poenta ko je vlasnik i ko koga potkrada nego kako se neke stvari u normalnim zemljama rade. Po ovome kako se kod nas radi (vladinim dekretom), mi ne pripadamo Evropi, vec udruzenju banana republika.
Ivan Dimkovic @ 30.12.2005. 19:50
Pre bih rekao udruzenju kora od banana.

@Xtraya - tri stvari:

1. Ako postoji vlasnicki spor, zna se procedura - sud u Cirihu - kakva bre uredba vlade - kao sto vidis, kompanija je preuzeta, nije joj oduzeta dozvola za rad. To je nacionalizacija, i zna se sta to znaci.

2. Ako postoji spor oko deonica... zapravo on ne postoji, jer vecinski vlasnik ima pravo da ih ne isplati - i ovo je paradoks da jedan deonicar firme tuzi svoju firmu zarad isplate deonica - moze samo u filmovima, i u Srbiji.

3. Ako postoji problem sa Albancem - ho ho ho, sto se nisu bunili od 2003 - i sta je to Vlada Srbije uradila povodom toga da se to "otimanje frekvencija" spreci. Kako to da je tek to od prekjuce postao takav problem... i zapitaj se da li bi bio problem da je Mobtel platio reket, a? ;)

Uzgred - Telekom sasvim nesmetano ima data link ka Kosovu pa se nesto Vlada ne buni o "ugrozavanju interesa" ;)

Sta je, na kraju, tragicno sto se posluje sa covekom sa Kosova - realna situacija i jeste da UNMIK administrira te frekvencije, i to je ono sto je Skupstina Srbije sa sve Predsednikom i dozvolila u Junu 1999 godine takozvanim "aktom pobede" (hint: 1244) - naravno, ovoj zemlji ljudi koji posluju smetaju - a oni koji politisu i prde u cabar i podizu raju na bunt su pametni.

Naravno "realpolitik" nikad nije bio omiljen na Balkanu - uvek se islo u ekstreme, pa eto tako i Vlada Srbije i dalje administrira frekvencije na Kosovu (i sprecava domace firme da prave poslovne veze i novac) - yeah right, and pigs can fly.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 30.12.2005. u 20:56 GMT+1]
Ivan Dimkovic @ 30.12.2005. 20:03
Citat:

Hajde,hajde dragi moderatori,nemojte liti suze nad Mobtelom.Prosto vam se divim kako naricete nad sudbinom istog...Niti sam glasao za ovu vladu,niti volim Bogija,ali ovo je trebalo davno uraditi,jer setite se samo kako je ta cudna firma nastala:direktnim dogovorom Miska i Bogija,nadasve legalno.O vlasnickom udelu,porezima itd. valjda znate sve.Sad mi je jasnije zasto na ES ne postoji podforum 064,kada sam to pitanje postavio niko se nije javio,ali sada-to je cudo jedno.
edit:ma sta ko napisao kao event.komentar na moj post,ja sam zavrsio sa ovom temom:-))

Neki ovde ipak vise cene pravnu drzavu - u kojoj se ne vlada uredbama. Mozda neka nova "Vlada Srbije" tako dodje i po tvoju imovinu jer je "opste poznato da si ti lopov" bez ikakve sudske presude.

Sta je trebalo ili ne je irelevantno - ako neko nije u stanju dokazati to na sudu, nije ni u poziciji da to uradi. Kraj price.

U protivnom se sve svodi na banana republiku.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 30.12.2005. u 21:04 GMT+1]
markom @ 30.12.2005. 20:06
Zvati Srbiju banana republikom u datom trenutku vremena je izuzetno nepravedno i neumesno. Čestite banana republike mogu biti povređene poređenjem.

Marko.

P.S. Sadame, Slobo! ;-)
xtraya @ 30.12.2005. 20:50
Citat:
3. Ako postoji problem sa Albancem - ho ho ho, sto se nisu bunili od 2003 - i sta je to Vlada Srbije uradila povodom toga da se to "otimanje frekvencija" spreci. Kako to da je tek to od prekjuce postao takav problem... i zapitaj se da li bi bio problem da je Mobtel platio reket, a? ;)

sto bi voleo da te vidim kako besnis sa svojom firmom ciji si vlasnik a ne mozes nista da uradis zato sto ti otimaju lovu iz iste...

baj d vej, taj ugovor je bio skriven (nista novo) a zakljucen je za vreme vladavine prosle (citaj boggy volimo te) ekipe koja mu je par dana pred novu godinu 2003/4 vratila neke silne pare zbog kojih je bio u sporu sa drzavom

a sto se reketa tice, pih... kao da si otkrio toplu vodu (citaj www.verat.net vs. www.telekom.yu)
valeksic @ 30.12.2005. 23:11
http://www.blic.co.yu/danas/broj/strane/tema.htm#3

PTT podneo tužbu protiv „Mobtela“ zbog 52 miliona evra
Država uzima svoj deo

Država, odnosno PTT, juče je, samo dan nakon oduzimanja licence „Mobtelu“, podnela Trgovinskom sudu tužbu za naplatu dividendi od ovog operatera u iznosu od 52 miliona evra.

- Očekujem da se brzo počne sa naplatom duga u celokupnom iznosu, a moguće je da naplata odvede „Mobtel“ u stečaj. U tom slučaju iz stečajne mase se namiruju poverioci, a zatim osnivači srazmerno osnivačkom ulogu, koji još nije poznat, jer traje arbitraža u Cirihu - kaže za „Blic“ Željko Ivanji, direktor Direkcije za strategiju, razvoj i marketing PTT.

On ističe da je juče takođe Trgovinskom sudu podnet i zahtev za donošenje privremene mere, kojom bi se zaustavilo moguće štetno delovanje poslovodstva „Mobtela“.

- Naime, prošle nedelje je održana sednica UO „Mobtela“ bez predstavnika PTT-a, na šta druga strana ima statutarno pravo, pošto se mi nismo pojavljivali na više sednica uzastopno. Na toj sednici je imenovan novi direktor „Mobtela“, predstavnik Austrijanaca. Imajući u vidu da je sednicu Upravnog odbora održala firma „BK trade LLC“, a ne firma „Sistem braća Karić - BK trade“, koja je osnivač „Mobtela“, smatramo da je sednica predstavljala pravnu uzurpaciju. Zato tražimo od Trgovinskog suda da tom rukovodstvu privremenom merom onemogući obavljanje dužnosti - kaže Ivanji i podseća da spor oko naziva osnivača i dalje traje.

Prema njegovim rečima, predstavnici „Telekoma“ preuzeli su upravljanje „Mobtelom“, mreža 063 će normalno funkcionisati, a korisnici ne smeju da osete promene. Ivanji najavljuje da će Vlada vrlo brzo raspisati tender za drugog operatera, čime će se izbeći trenutni monopol koji ima „Telekom“.

Predstavnici austrijskog konzorcijum, koji su kupili „BK trade“ od Bogoljuba Karića, najavili su da će se žaliti Vrhovnom sudu Srbije u predviđenom roku od 30 dana.

Sava Anđelković, advokat bivšeg suvlasnika „Mobtela“ Bogoljuba Karića, koji pomaže i Šlafovom pravnom timu, kaže da je odluka Vlade nezakonita, jer o licencama od letos odlučuje Agencija za telekomunikacije. On ocenjuje da će vrhovni sud sigurno u skladu sa zakonom poništiti rešenje Vlade o oduzimanju licence, nakon čega će se postupak prebaciti u nadležni sud.
baneveliki @ 31.12.2005. 00:06
Citat:

Platice naravno "Narod Srbije", kao mnogo puta do sad.

Korisnik koji je ovo napisao potpuno je u pravu. 5-og oktobra narod je palio i pljackao drzavne institucije, unistavao policijska vozila i sve je to narod platio. Naravno i opet ce sve dok se ponovo srbi ne ujedine i dok ne ustane kuka i motika. Pa sve politicare i finansijere ne udarimo govnjivom motkom po glavi.
MORA NAROD DA SE OSVESTI

[Ovu poruku je menjao baneveliki dana 31.12.2005. u 01:07 GMT+1]
acabgd @ 31.12.2005. 00:37
Serbia and Montenegro isn't a failed state like Iraq or Sudan, but a faked state. This purported country, which has had serious problems settling on an anthem and a flag, is best understood as a giant covert operation, like Iran-Contra or Enron.
baneco @ 31.12.2005. 09:40
Od jutros pokusavam da pristupim Mobtel-ovom sajtu tj, forumu ali bezuspesno.
Da li je to slucajno ili ahmmm....?!?!?!
baneco @ 31.12.2005. 09:45
Uspeo!!
Bioskop ponovo radi!!!
Ivan Dimkovic @ 31.12.2005. 09:58
Citat:

- Očekujem da se brzo počne sa naplatom duga u celokupnom iznosu, a moguće je da naplata odvede „Mobtel“ u stečaj. U tom slučaju iz stečajne mase se namiruju poverioci, a zatim osnivači srazmerno osnivačkom ulogu, koji još nije poznat, jer traje arbitraža u Cirihu - kaže za „Blic“ Željko Ivanji, direktor Direkcije za strategiju, razvoj i marketing PTT.

Odvesce uspesnu firmu u stecaj - i valjda podeliti lovu radnicima Zastave, posto je to uspesna firma koja treba da funkcionise ;)

Citat:
xtraya
sto bi voleo da te vidim kako besnis sa svojom firmom ciji si vlasnik a ne mozes nista da uradis zato sto ti otimaju lovu iz iste...

PTT je manjinski vlasnik, Xtraya-o - a za takve slucajeve postoji Sud, zar ne?

U kojoj normalnoj drzavi se novac naplacuje uredbama Vlade? Kako bi se osecao da "Vlada" tebi lepo konfiskuje stan nekom uredbom zato sto im se ne svidja kako izgledas ili zato sto zvaces engleske zvake?

Ako imas problem, tuzis drugog akcionara sudu, dobijes spor - i onda ulazi drzava u pricu sa organima prisile ;) Ovako, ispada da drzavi ne treba Sud - vec Vlada eto moze "jednoglasno" da odluci da se firma zatvori.

Cak je i Sloba koristio "pravne usluge" izvesne gdje iz Trgovinskog Suda, nije mu padalo na pamet da ovako kaubojski zatvara firme odlukama vlade.

Citat:
baj d vej, taj ugovor je bio skriven (nista novo) a zakljucen je za vreme vladavine prosle (citaj boggy volimo te) ekipe koja mu je par dana pred novu godinu 2003/4 vratila neke silne pare zbog kojih je bio u sporu sa drzavom

Pa ovog puta ce morati da vrate jos "silnije pare" sledece godine, posto neke osnovne norme pravne drzave moraju biti postovane.

Ne vidim kakve veze ima "boggy volimo te" sa bilo cim - isplatu para nazad je naredio vrhovni sud zbog nepravilnosti u celom postupku, zato sto je i prosla vlada izigravala SKOJ sa "porezom na ekstra profit" koji jednostavno nije kao takav mogao da prodje ni jednu pravnu instituciju.

Mogli su naravno i da ignorisu odluku suda - ali bi to samo, Xtraya-o, znacilo vecu kamatu i verovatno medjunarodnu akciju posto je jedan akcionar strana firma.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 31.12.2005. u 11:02 GMT+1]
Ivan Dimkovic @ 31.12.2005. 10:36
Pocelo je ;)

http://www.b92.net/info/vesti/...12&dd=31&nav_id=183985

Citat:

Beč, Beograd -- Zvaničnici Austrije, zemlje koja sutra preuzima predsedavanje EU, najavili su slanje protestne note Vladi Srbije zbog Mobtela.

Portparol Ministarstva za saobraćaj Martin Štandl je rekao da oduzimanje licence Mobtelu predstavlja kršenje i srpskog zakona o telekomunikacijama i bilateralnog sporazuma o zaštiti investicija, zaključen 2001. godine. Austrijski vicekancelar i ministar za saobraćaj i infrastrukturu Hubert Gorbah uputiće protestnu notu Vladi Srbije zbog oduzimanja licence Mobtelu.

Austrijsko ministarstvo za saobraćaj i infrastrukturu ocenilo je da će, ako Vlada Srbije ostane pri oduzimanju licence kompaniji Mobtel, to predstavljati fatalan signal za druge međunarodne i austrijske investitore.

Podsećamo, austrijski investitori Martin Šlaf, Josef Traus i Herbert Kordt, koji su od BK trejda otkupili udeo u Mobtelu, najavili su da će preduzeti sve neophodne pravne mere protiv mera Vlade s punim poverenjem u pravosudne organe Srbije.

Citat:

Bubalo kaže da je država ponovo vlasnik licence, a administrativni operater je Telekom: "Tražilo se rešenje da svi korisnici mreže Mobtelovih usluga nemaju nikakve štete, da zaposleni i veliki broj banaka-poverilaca takođe nemaju štete. 16. januara je rok za podnošenje ponuda strateškog savetnika za telekomunikacije. Izabraćemo jednu renomiranu kuću, jer od onih koji su do sada u procesu sve su vrlo kvalifikovane kompanije."

lol ;)

I... naravno

Citat:

Prese: Oduzimanje licence - autogol za Srbiju

Srpska vlada se nalazi na najboljem putu da tokom ekonomskog približavanja Evropi ode na pogrešnu stranu, ocenjuje bečki dnevnik "Prese" povodom odluke o oduzimanju licence Mobtelu.

"Samo 600 kilometara vožnje dele Beč i Beograd. Međutim, ekonomski glavni grad Srbije trenutno je od Evrope udaljen koliko i Moskva, koja jeftinim pretnjama oko isporuke gasa nervira Evropu", piše list, prenosi Beta.

:(( Samo, za razliku od Moskve mi nemamo taj gas sa kojim mozemo da se q*rcimo. Zasto uvek mi moramo ovako :(

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 31.12.2005. u 11:37 GMT+1]
Pici man @ 31.12.2005. 11:41
Nisam primetio ovu temu na ES-u ovde a doduše o ovoj otimačini sam raspravljao na jednom drugom. Šta reći? Čitajući postove ovde videh da na ES-u ljudi još energičnije i realnije sagledavaju stvari u drzavi i normalno osudjuju ovo što je uradila vlada srbije uz obrazloženje, citiram:
Ministar Ilić je objasnio da je odluku o oduzimanju dozvole za rad „Mobtelu“ Vlada donela jer je „sramota da jedan od najvećih albanskih ekstremista koristi resurse Srbije za svoje nezavisno Kosovo“.
"Sramota"?!? Razlog?!?

Svaki komentar je suvišan jer je do u tančina dat ovde na forumu od ostalih korisnika i samo bih se ponavljao.

Zanima me jedino kako ovdašnja vlada misli da u zemlju privuče strane investitore i kapital naravno kada im se jasno stavlja do znanja da u svakom trenutku moze da konfiskuje njihovu imovinu i doda je u drzavne jasle bez ikakvog razloga?!? Bilo je primera i sa Galenikom ako se ne varam?!? Trebali bi mi da se ugledamo na Bugarsku i Rumuniju(dok ugledanje na članice EU treba prepustiti normalnima)!!!
Neverovatno!!!

Ovo je takodje zanimljivo:

Citat:
Ministarstvo finansija zajedno sa NBS utvrdiće tačno stanje na računima „Mobtela“ na jučerašnji dan, a biće otvoren poseban podračun po Trezoru Ministarstva finansija na koji će se slivati sredstva „Mobtela“.
Guverner NBS daće nalog svim bankama da se plaćanja umesto na „Mobtelov“ račun transferišu na ovaj podračun kod Trezora.
Vlada je takođe dala instrukcije republičkom javnom pravobraniocu da preduzme sve pravne radnje da zaštiti interese i imovinska prava Srbije.

Opet tipovi uz partije koja je zamenila "jul" gospodare finansijama. Je***te ovaj Dinkić ima apsolutnu vlast nad svime u ovoj drzavi........

Sta više reći a ne ponavljati ono što je rečeno.
Slobodan Miskovic @ 31.12.2005. 11:54
Sta reci osim da je sve ovo u najmanju ruku tuzno....jos tuznije je to sto ovo nije usamljen primer bahatosti i lopovluka.

Hint: Jugoremedija, Nacionalna stedionica, Dijamant...

pisac @ 31.12.2005. 12:53
Citat:
Slobodan Mišković:jos tuznije je to sto ovo nije usamljen primer bahatosti i lopovluka.

Da, da, bahatost i lopovluk je odavno prisutan u radu Mobtela, tako da ovo oduzimanje licence i nije toliko strašno kao što se čini.

Ma ajde bre, smešni ste svi koji branite Mobtel. Mora da radite u Mobtelu ili imate 063 brojeve pa ste pogođeni. Mobtel je bio dobra firma do pre godinu dana, ali je uvek bio lopovska firma i to je činjenica.

I ja mislim da ima i neki razlog u pozadini što je licenca baš sad oduzeta (a ne ranije) ali bahatost i lopovluk je termin koji mnogo više opisuje Karića i rad Mobtela ranije, nego vladu i ovo ukidanje licence. Nemojte više da ste smešni
Ivan Dimkovic @ 31.12.2005. 13:47
@Pisac - nemam veze sa mobtelom, ne zivim u Srbiji (pa nemam ni 06x broj) i nemam nikkakvu korist od odbrane Mobtela, ali ovo sto se radi je cist kriminal.

Za mobtelov pretpostavljeni "bahatost i lopovluk" kojim mnogi ovde masu postoji nadlezni Sud i drzava ima sve sto joj treba da Mobtel tuzi i dokaze krivicu ako postoji, ali joj ocigledno to ne ide - za bahatost Republike Srbije ce postojati medjunarodna sankcija i vracanje otetog sa kamatom. Nije uspelo ni KPJ-u 1945-te, pa nece ni serifima iz trenutne vlade.

Ovo sto se desilo prekjuce se jedino tumaci kao "nacionalizacija 500 miliona evra austrijske investicije dekretom izvrsne vlasti bez ikakvog sudskog pokrica" - i to je to. Tako ce na to gledati svaki strani investitor koji je ikada i razmisljao da ulozi nesto u Srbiju - da mu izvrsna vlast svakog momenta moze ukrasti imovinu tako sto ce jednoglasno izglasati "uredbu o ugrozenoj nacionalnoj bezbednosti" i "mere za brigu o pretplatnicima" (sic!!).

Samo da te podsetim da ce Austrija postati predsedavajuci EU za 2 dana, a mi smo im upravo uboli prst u oko na najgori moguci nacin, onaj sibicarski balkanski.

Svakom coveku sa vise od 2 nervne celije nije potrebno objasnjavati kakav ce ovo imidz Srbije ostaviti u 2006-toj godini. Ako Srbija bude i trpela neke ekonomske mere zbog toga - zapitaj se ko ce to da oseti.

A vi koji podrzavate nacionalizacije, kad se setate Beogradom, zapitajte se zasto ne vidite Siemens, SUN, Sony, Bosch, Philips i sl... gde bi ste radili vi i vase kolege, vec jedino sto se u Srbiji kupuje su pivare i secerane, a visoko obrazovani ljudi gledaju kako da pobegnu iz takvog sibicarskog cirkusa.

:( uzas... "doom and gloom" (economist.com - Serbia survey) :(

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 31.12.2005. u 14:59 GMT+1]
bojan_bozovic @ 31.12.2005. 14:14
Sto je najgore ovo ce da ugrozi investiranje u Srbiju na duze vreme. I nakon 5-10 godina bice ljudi koji ce se uzdrzati od plasiranja svog kapitala ovde (a mozda to bude i vecina potencijalnih investitora, po mom skromnom misljenju, tako ce i biti)
Ivan Dimkovic @ 31.12.2005. 14:19
Ako neko malo bolje razmisli - pre nego sto krene u "borbu protiv tajkuna"

1. Veliki tajkun prodaje svoju imovinu EU investitoru za pozamasnu lovu

2. Drzava nacionalizuje tu imovinu, i time izazove veliku krizu i nesigurnost u investicijama, i diplomatske probleme sa EU

3. Takva klima, upravo najvise i odgovara lokalnim tajkunima, jer nece imati strane konkurente koji se boje da uloze, vec ce opet moci da nesmetano gospodare lokalnom privredom bez konkurencije

4. Veliki tajkun iz 1. sa parama od prodaje imovine koja je kasnije nacionalizovana, moze da kupi ponovo sta hoce - pa mozda cak i tu svoju kompaniju.

5. Srbija i dalje zivi u mraku - ljudi imaju samo jednu telekomunikacionu kompaniju, nema stranih firmi, ali zato "Vlada Srbije" moze da popuni svoj ogroman budzetski rashod (JAT-ovi, Zastave, Skupstine, poslanici, vozovi, isplata nagrada putnicima za Hag i sl...) opljackanom imovinom, i potpunim monopolom nad telekomunikacijama

I ko se onda poslednji smeje, i ko je kome stao na put? ;)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 31.12.2005. u 15:22 GMT+1]
pisac @ 31.12.2005. 14:38
Ja baš od tih "investicija" ne vidim nikakvo dobro. Nije sreća uopšte u parama, nego u nekim drugim stvarima. Potrošačko društvo će samo sebe upropastiti za kojih stotinak godina.

A Šlaf je znao da kupuje nesigurnu investiciju, i zato je i kupio za manje pare. Kupovinom Mobtela prihvatio je i sve ugovore koje je Mobtel napravio, i sve posledice koje ti ugovori izazivaju.

Uostalom, ja definitivno uopšte ne podržavam to da nam stranci kupuju bilo šta u zemlji, niti se baš tangiram oko toga što sad neće da investiraju. Sve te "investicije" su samo kolonizacija zemlje na fin način. Da su ljudi ovde dovoljno civilizovani i pametni da shvate da društvo treba da ima prednost nad sitnim ličnim interesima, imali bi mnogo bolji život nego bilo kakav život koji ćemo imati kada nam stranci sve pokupuju i počnu da diktiraju šta treba da radimo u svojoj zemlji i kakve zakone da donosimo i sprovodimo.

I uzgred, Srbija u EU je šarena laža. Videla žaba da se konj.... (znate ostatak). Prvo treba da sredimo situaciju u zemlji zato što je to bolje za nas, a ne zato što to traže od nas, a onda će nas i sami pozvati u EU. Nego, pitanje je da li bi onda (kad smo već sređeni) uopšte i hteti da udjemo u EU.

[Ovu poruku je menjao pisac dana 31.12.2005. u 15:39 GMT+1]
Mobtel @ 31.12.2005. 14:54
Meni je zanima ono o prisluskivanju sto su rekli da je taj ekrem il ko vec mogo da nas prisluskuje...
Iksi @ 31.12.2005. 15:10
Cao! hmm prijatelju malo si pobrkao loncice Zarko radosavljevic je
kompjuterski strucnjak vlasnik jedne od najboljih skola racunara u zemlji, a
verovatno si mislio na svestenika Oca Zarka Gavrilovica koji do duse ima
brdo mana i napravio je x y gresaka ali ne treba ga ipak uporedjivati sa
vidovitom Zorkom jer je on svesteno ilce i ipak treba imati malo postovanja
prema svesteniku.
Iksi @ 31.12.2005. 15:10
Ode ti sad malo predaleko prijatelju.... ne znam kako mozes da kazes da
mobtel nije bio privatna svojina. po ugovoru on je vlasnistvo bk trejda ciji
je vlasnik bio Bogoljub Karic. Dakle u privatno vlasnistvo nije smelo da se
dira do odluke suda a posto te odluke nije bilo jasno je koja je namera
vlade da unisti telekomunikacije u srbiji a pre toga da preuzme kompletan
telekomunikacioni sistem i da zgrne mnooogo velike pare
bojan_bozovic @ 31.12.2005. 15:56
@pisac

Citat:
Ja baš od tih "investicija" ne vidim nikakvo dobro. Nije sreća uopšte u parama, nego u nekim drugim stvarima. Potrošačko društvo će samo sebe upropastiti za kojih stotinak godina.

A to kazes ko vidovita Zorka, je li? Nije li potrosacko drustvo postojalo i pre prvih zlatnika (skoljke, krzna itd...) ;)

Citat:
A Šlaf je znao da kupuje nesigurnu investiciju, i zato je i kupio za manje pare. Kupovinom Mobtela prihvatio je i sve ugovore koje je Mobtel napravio, i sve posledice koje ti ugovori izazivaju.

Nece bas biti. Mislio je da ne ulaze u drzavu sa sibicarskom vladom ;)

Citat:
Uostalom, ja definitivno uopšte ne podržavam to da nam stranci kupuju bilo šta u zemlji, niti se baš tangiram oko toga što sad neće da investiraju. Sve te "investicije" su samo kolonizacija zemlje na fin način.

Nacional-ekonomija, je li? Iskreno mi reci, zasto je uopste bitno sto je neki Amerikanac vlasnik Vespe kad Italiji placa porez i zaposljava italijane? Volimo li Srbe i krv kad piju?

Citat:
Da su ljudi ovde dovoljno civilizovani i pametni da shvate da društvo treba da ima prednost nad sitnim ličnim interesima, imali bi mnogo bolji život nego bilo kakav život koji ćemo imati kada nam stranci sve pokupuju i počnu da diktiraju šta treba da radimo u svojoj zemlji i kakve zakone da donosimo i sprovodimo.

Potpuno se slazem sa tobom. Zasto gledas svoje licne interese kada mi mozes pokloniti sav svoj novac? Put your money where your mouth is.

aleksandaraleksandar @ 31.12.2005. 16:11
Citat:
Iksi:jer je on svesteno ilce i ipak treba imati malo postovanja
prema svesteniku.

zasto?
aleksandaraleksandar @ 31.12.2005. 16:14
mene i dalje zanima zasto radi 063 signal, zna li neko?

a kada je odluka suda u vezi spora oko ucesca u mobtelu (drzava vs bk trade)? u januaru?
bojan_bozovic @ 31.12.2005. 16:18
Citat:
mene i dalje zanima zasto radi 063 signal, zna li neko?

Pa to je Telekomov signal sada (i poenta prisvajanja 'u ime naroda') ;)
Ivan Dimkovic @ 31.12.2005. 16:53
Citat:

Uostalom, ja definitivno uopšte ne podržavam to da nam stranci kupuju bilo šta u zemlji, niti se baš tangiram oko toga što sad neće da investiraju. Sve te "investicije" su samo kolonizacija zemlje na fin način.

Brr

Kao sto neko davno rece, meni je jako zao one male manjine u Srbiji... koja mora da zivi sa ovakvom vecinom :(

Uostalom budi ti protiv stranih investicija, to je tvoje pravo - ali svako ko podrzava kradju necega sto je vec prodato je u neku ruku odgovoran ako zemlja bude trpela sankcije.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 31.12.2005. u 18:01 GMT+1]
pisac @ 31.12.2005. 17:18
Citat:
bojan_bozovic:A to kazes ko vidovita Zorka, je li? Nije li potrosacko drustvo postojalo i pre prvih zlatnika (skoljke, krzna itd...) ;)

Nemaš ti predstavu šta znači termin "potrošačko društvo".

Potrošačko društo je nastalo zadnjih decenija, nosi sa sobom nervozu i frustriranost što nemaš sve što se nudi, i nosi loše proizvode koji uništavaju psihu i zdravlje onih koji ih koriste (ali zato donosi pare prodavcima), a kao posledicu imaš agresivnu omladinu koja je vaspitana na komercijalnim agresivnim filmovima, koja je gledajući TV uobrazila da život mora da bude savršen i da joj je neko nešto uskratio samo zato što ne može da ima sve što se nudi u reklamama, i da se život sastoji od lakog rada, dobrih kola, velike kuće, letovanja...

Očigledna posledica potrošačkog društva je i ovo zadnje bezrazložno nasilje u Francuskoj, i ova ubistva medju srednjoškolcima u Beogradu i Nišu, kao i mnoga nasilja koja će tek doći gde god je potrošačko društvo došlo.

Citat:
bojan_bozovic:Potpuno se slazem sa tobom. Zasto gledas svoje licne interese kada mi mozes pokloniti sav svoj novac? Put your money where your mouth is.

Ovo razmišljanje je razlog zbog čega će nas do kolena potući svi oni narodi koji razmišljaju malo pametnije (recimo Albanci). Budućnost Srbije je vrlo crna, natalitet je katastrofalan jer su ljudi uobrazili da je udoban život važniji od dece, a Srbi su podmitljivi i prodaće i državu za dobru cifru na svom računu u banci na Kipru.

Aj, pozdrav. Videćemo za 30 godina gde će biti Srbija a gde Albanija.
pisac @ 31.12.2005. 17:39
Citat:
Ivan Dimkovic: Brr Kao sto neko davno rece, meni je jako zao one male manjine u Srbiji... koja mora da zivi sa ovakvom vecinom :(

Ako malo pratiš situaciju u svetu i zemljama takozvanog trećeg sveta, videćeš da je to što sam rekao istina, i da se sa time slažu i mnogi analitičari iz razvijenih zemalja. Onaj ko to ne vidi, taj je slep.

A reci mi zašto postoji veliki pritisak da se strancima odobri da kupuju gradjevinsko zemljište u Beogradu, umesto što ga sad dobijaju na korišćenje? Šta će biti ako se stvarno odobri kupovina, i onda stranci (koji imaju drastično više para) pokupuju svo zemljište u Beogradu? Šta će onda biti za Srbijom? Hoćeš reći da nećemo biti kolonija ako je svo zemljište u vlasništvu stranaca? Hoćeš reći da oni neće imati ogroman uticaj na sve što se dešava u ovoj zemlji, uključujući i donošenje zakona koji im odgovaraju?

Šta se dešavalo u zemljama koje su pokušale da se odvoje od američke šape na njihovom zemljištu i fabrikama? Jel si upoznat sa (kratkim) ratovima koje je vodila Amerika da bi to sprečila, i sa atentatima na demokratski izabrane predsednike da bi se postavili diktatori koji podržavaju Ameriku? Jel se sećaš rata u Panami zbog Panamskog kanala za koji Amerika smatra da je njeno vlasništvo? Treba da navodim još?

Kad stranac dođe da bude gazda u tvojoj zemlji, biće ti dobro samo ako si poslušan, i samo koliko on smatra da treba da ti bude dobro. Ali pošto si ti u inostranstvu, tebi to i neće smetati mnogo.
Slobodan Miskovic @ 31.12.2005. 17:42
Citat:
A reci mi zašto postoji veliki pritisak da se strancima odobri da kupuju gradjevinsko zemljište u Beogradu, umesto što ga sad dobijaju na korišćenje? Šta će biti ako se stvarno odobri kupovina, i onda stranci (koji imaju drastično više para) pokupuju svo zemljište u Beogradu? Šta će onda biti za Srbijom? Hoćeš reći da nećemo biti kolonija ako je svo zemljište u vlasništvu stranaca? Hoćeš reći da oni neće imati ogroman uticaj na sve što se dešava u ovoj zemlji, uključujući i donošenje zakona koji im odgovaraju?

Zasto mislis da je to toliko lose? U svakom slucaju mislim da stranac ne moze da bude toliko los ko ovi sibicari...
aleksandaraleksandar @ 31.12.2005. 17:53
Citat:
pisac:Nemaš ti predstavu šta znači termin "potrošačko društvo".

ipak ce biti da su tebi ti pojmovi nepoznati.

Citat:
pisac:Ovo razmišljanje je razlog zbog čega će nas do kolena potući svi oni narodi koji razmišljaju malo pametnije (recimo Albanci). Budućnost Srbije je vrlo crna, natalitet je katastrofalan jer su ljudi uobrazili da je udoban život važniji od dece, a Srbi su podmitljivi i prodaće i državu za dobru cifru na svom računu u banci na Kipru.

a to ko ce nestati a ko ostati, pa nema tu nicega strasnog. i monogli su unistilu evropu, pa ih sada ima, koliko, jedan milion sa sve kravama. ti imas nesto protiv toga da albanci opstanu?

Citat:
pisac:Kad stranac dođe da bude gazda u tvojoj zemlji, biće ti dobro samo ako si poslušan, i samo koliko on smatra da treba da ti bude dobro. Ali pošto si ti u inostranstvu, tebi to i neće smetati mnogo.

ovo se odnosilo na Ivana Dimkovica, tako? mozes samo da mi pojasnis njegovu poziciju iz ugla njegovih domacina. jel on spada u one koji su pokorili nemacku i on sada tamo odredjuje sta je dobro za nemackog radnika ili je neka posebna vrsta domacih izdajnika?
Ivan Dimkovic @ 31.12.2005. 18:02
@Pisac,

Zivim u Berlinu - vlasnici zemljista oko najmodernijeg trga (Potsdamer Platz) su japanci... vlasnici zgrada - Sony, udjes u lift u Bundestagu - a ono pise "Hitachi"... zamisli ponosne Nemce da prodaju "svoju zemlju" Japancima i da daju mrskom Hitachiju da postavi lift u skupstini pored toliko nemackih firmi ;)

A zamisli sad - Nemac popizdi, neki nemacki Velja Ilic kaze "gde bre kosooki da to drzi" - i nacionalizuju sve to lepo (na osnovu izgovora, recimo, japanski lift prisluskuje nemacke poslanike), iako je Japanac ulozio nekoliko milijardi eura u zgrade ;)

U realnosti je - nema nikakve razlike - business is business, postoje samo javno i privatno vlasnistvo - ako je javno, to se tebe tice - ako je privatno, ne znam zasto bi se ti uzbudjivao da li je vlasnik Pera Peric, ili Peter Smith ili Petriju Smitici - nije tvoje, i jedan i drugi su vlasnici i imaju ista prava i iste obaveze prema drzavi na cijoj teritoriji je neko zemljiste - tvoja prava na njihovom vlasnistvu su exactly nil (0).

Ocigledno je tebi to mnogo tesko da ukapiras - 50 godina komunizma je ucinilo svoje u Srbiji, pa su mnogima sasvim uobicajeni koncepti poptuno strani. No kako neko kaze - komunizam je kao sida - zivi i umire sa pacijentom :(

Isti takav primer - gomila zemlje u Spaniji je englesko i spansko (sta ces, ljudi vole tamo da zive) - nisam primetio da Spanci imaju bilo sta protiv - lepo svima, ovi doneli pare - ovi im prodali zemlju.

I tako dalje... raspitaj se malo kako stvari funkcionisu.

Jel neko Srbe sprecava da kupuju imovinu u USA ili EU? Zamisli da ti Amer kaze da ne mozes da kupis zemlju u USA zato sto si Srbin... ;)

Citat:

pisac:Kad stranac dođe da bude gazda u tvojoj zemlji, biće ti dobro samo ako si poslušan, i samo koliko on smatra da treba da ti bude dobro. Ali pošto si ti u inostranstvu, tebi to i neće smetati mnogo.

A, tu smo dakle - znaci ako ti je gazda "domaci covek" bice ti dobro i ako nisi poslusan, ono "neeemoj brate pa nasi smo" i slicne gluposti, jel da? ;) Tako obicno govori lumpen proletarijat ;) A jos ako je vlasnik "drustveni" onda te bole dupe, ne moras nista ni da radis - kao u Zastavi, posto je "drustveno"="svacije"="nicije" ... to je nama nasa borba dala ;)

Neko deder, objasni mi koja je razlika ako je vlasnik firme stranac ili Srbin po pitanju tebe, koji nisi vlasnik :) Mislis da Srbin vise ceni svoje ulozene pare od Amerikanca ili Nemca? :)

Ili ti ne cenis njihove ;)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 31.12.2005. u 19:14 GMT+1]
Ivan Dimkovic @ 31.12.2005. 18:06
Citat:

Ovo razmišljanje je razlog zbog čega će nas do kolena potući svi oni narodi koji razmišljaju malo pametnije (recimo Albanci). Budućnost Srbije je vrlo crna, natalitet je katastrofalan jer su ljudi uobrazili da je udoban život važniji od dece, a Srbi su podmitljivi i prodaće i državu za dobru cifru na svom računu u banci na Kipru.

Hoces da kazes da Albanci ne postuju strane investicije ;)

Hmm.... :)
acabgd @ 31.12.2005. 18:38
> Ja baš od tih "investicija" ne vidim nikakvo dobro. Nije sreća
> uopšte u parama, nego u nekim drugim stvarima. Potrošačko društvo
> će samo sebe upropastiti za kojih stotinak godina.

Zbog ovakvih likova Srbija jos 20-30 godina nece krenuti napred. Brate, iz koje si ti pecine upravo izasao? Jesi bio nekad u inostranstvu, a da to nije Solun ili Budimpesta? Ako jesi, da li si tamo proveo duze od 2-3 dana?

Jel znas ti sta je 21. vek?
pisac @ 31.12.2005. 19:30
Citat:
acabgd:Zbog ovakvih likova Srbija jos 20-30 godina nece krenuti napred. Brate, iz koje si ti pecine upravo izasao? Jesi bio nekad u inostranstvu, a da to nije Solun ili Budimpesta? Ako jesi, da li si tamo proveo duze od 2-3 dana? Jel znas ti sta je 21. vek?

Ma brate šta je to napred? Jel atomska bomba "napred"? Jel ozonska rupa "napred"?

Bio sam u inostranstvu :-) Imam kuću blizu tamo gde su počele one paljevine u Parizu, ali ne živim tamo. Nadam se da ću u nekoj budućnosti naći neku normalniju zemlju od ove i one, možda neku Skandinavsku, tamo nisam nikad bio. Ja znam šta se nalazi napred, a vi ćete tek videti za neku deceniju.

Raspravljati o tome da vlada nije smela da ukine licencu jer će tamo neki stranci da misle ko zna šta, je žalosno. Raditi nešto samo da bi "investitori" mislili pozitivno je poltronizam. Ja se uopšte ne mešam u to da li je zakonski ili nije (pokazaće vreme), ali ako ti je glavni motiv da stranci koji su kupili mačku u džaku (i to ne od države, već od lopova koji je u sporu sa državom) treba da uživaju zaštitu svoje visoko rizične investicije, pa jadni onda mi sa takvim razmišljanjem. Ne da nećemo krenuti napred, nego ćemo biti isto što i Argentina.

Argentina je isto kapitalistička zemlja, i ima isto mnogo (previše) stranih investicija i vlasništva. Pa što im onda baš nešto i ne ide u životu?
Ivan Dimkovic @ 31.12.2005. 19:37
@Pisac, mesas babe i zabe - ocigledno je da je drzava preuzela stranu investiciju, a nije smao ukinula licencu. Tako da... mi ovde pricamo o tome, o anuliranju tudje investicije (bez obzira cija je) i preuzimanju kompanije od strane direktnog konkurenta.

Sto se Argentine tice, tema je malo prevelika za ovu diskusiju, i najvise sto mogu da ti kazem je da je argentinska finansijska kriza nastala pre svega zbog prevelike neobuzdane javne potrosnje koja je nastala usled buma ekonomije... no to je vec duga prica, ako hoces da diskutujes o tome uvek mozes da otvoris temu u Nauci recimo sa "[ekonomija]" tagom - a siguran sam da ce nam se i Slobodan Miskovic pridruziti ;)

Citat:

Bio sam u inostranstvu :-) Imam kuću blizu tamo gde su počele one paljevine u Parizu, ali ne živim tamo. Nadam se da ću u nekoj budućnosti naći neku normalniju zemlju od ove i one, možda neku Skandinavsku, tamo nisam nikad bio. Ja znam šta se nalazi napred, a vi ćete tek videti za neku deceniju.

;) Thus spoke Pisac ;) Lepo kazu testovi da je Srbija najsamouverenija nacija - uvereni smo da mozemo i da vidimo nekoliko decenija u buducnost ;) Hbt, uz takve ljude stvarno ne znam sto nam tako lose ide ;)

I, bre, kako su te Srbina pustili Francuzi da imas kucu ... ccc - vidis bre kako ne vode racuna o svojoj zemlji ;)))))))) (joke)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 31.12.2005. u 20:41 GMT+1]
baneveliki @ 31.12.2005. 19:57
Citat:
acabgd: > Ja baš od tih "investicija" ne vidim nikakvo dobro. Nije sreća
> uopšte u parama, nego u nekim drugim stvarima. Potrošačko društvo
> će samo sebe upropastiti za kojih stotinak godina.

Burazeru, videli bi mi mnogo vise od ovih investicija da su nasi politicari, novinari i drugi imuni na novac koji im se nudi kao nagrada. Uzmi samo primer LUKE BEOGRAD. U svom vlasnistvu imaju 144.000 kvadratnih metara skladisnog prostora. Neka svaki kvadrat kosta 1000 eura, to 144 miliona eura, a Luka je prodata za 40. Da ne pominjemo investicije koje su u toku, poslovni prostor, novi dokovi, kranovi.

SAD SE ZAPITAJ KO OVDE KOGA JEBE.
acabgd @ 31.12.2005. 20:04
Citat:
Aj, pozdrav. Videćemo za 30 godina gde će biti Srbija a gde Albanija.

Sa takvima kao što si ti prešišaće nas i Burkina Faso, a kamoli Albanija.

[Ovu poruku je menjao acabgd dana 31.12.2005. u 21:24 GMT+1]
pisac @ 31.12.2005. 21:02
Citat:
Ivan Dimkovic:Thus spoke Pisac ;) Lepo kazu testovi da je Srbija najsamouverenija nacija - uvereni smo da mozemo i da vidimo nekoliko decenija u buducnost ;) Hbt, uz takve ljude stvarno ne znam sto nam tako lose ide ;)

Nije teško, pogledaj nekoliko decenija u prošlost (evrope) pa pogledaj danas, pa ćeš videti šta te čeka u budućnosti.

Citat:
Ivan Dimkovic:I, bre, kako su te Srbina pustili Francuzi da imas kucu ... ccc - vidis bre kako ne vode racuna o svojoj zemlji ;)))))))) (joke)

Jasno je da se šališ, ali nisi ni svestan koliko si u pravu. Nerede su izazivali upravo doseljenici (deca doseljenika), koji sada imaju svoje kuće, koji su doneli svoju (ne)kulturu sa sobom, i koji hoće više od onoga što mogu da imaju na osnovu svog obrazovanja i znanja (brate, svi su neobrazovani jer ne vole školu), jer misle da tako treba (videli su na TV).

Udji u centru Pariza u autobus, i vozač (Francuz) će ti reći "bon žur". Kupi kartu za metro na periferiji (Bobinji) i arapin koji radi na šalteru će ti namrštenog lica bez ijedne reči izbaciti kartu kroz šalter (skoro pa isto kao što se ponašaju Srbi u Srbiji, ali ipak malo kulturnije).
Skaarj @ 31.12.2005. 22:42
Ajd i ja da se ukljucim...

Samo me zanima na osnovu cega neki ovde tvrde da je Mobtel preuzet? Cini mi se da mu je oduzeta licenca za mobilnu telefoniju koju je uostalom i iznajmiljvao... Znaci nikad nije ni bila Mobtelova...
Koliko vidim vlada je preuzela sve da spreci Mobtel da i nadalje uzima pare za telefoniju za koju vise nema licencu... Efektivno to je i obesmislilo postojanje Mobtela ali nigde njegova imovina nije oduzeta... Drugo je pitanje kako i na koji nacin je to uradjeno, trapavo svakako ali da li je nezakonito e to ce vreme da pokaze.

Slaf i ekipa su investitori koji u svojim akcijama preuzimaju veliki rizik zarad ogromnog profita, u Bugarskoj im se isplatilo a ovde izgleda nece... I sta je tu problem? Da je Mobtel kupio Telekom Austrija onda bih vec bio zabrinut za nas ovako i nisam preterano. Jasno je zasto Telekom Austrija nije ni usao u ovaj posao, suvise veliki rizik...

Eh da jos nesto sto mi je interesantno... Naime sredinom januara se raspisuje konkurs za licence za emitovanje TV programa... Opet negde sredinom januara vojska ce da preispita ugovor sa BKTV po kome ova koristi silne repetitore koji su na razne nacine u vlasnistvu vojske... I nekako mi se cini iz svega toga da BKTV nece dobiti licencu za nacionalno pokrivanje, ako je uopste i dobije... Drugim recima ovde se cuda tek ocekuju...

Odoh na docek...

Srecna Nova godina svima i neka vam se sve zelje ostvare!

pisac @ 01.01.2006. 01:52
Aj sretna vam ova nova godina, i još što više sledećih, pre nego što počne 3 svetski(verski/ideološki) rat.

I da u Srbiji padne vlada, na vlast dodje koalicija XYZ (teško bogami, rogovi u vreći, odraz našeg mentoliteta), Djindjićeva energija i vizija vaskrsne u nekom novom vizionaru, Mobtel bude prodat Vodafonu ili Orangeu (pošto su ovi domaći sa parama uglavnom lopovi), Šlaf izgubi predstojeću parnicu i ne uspe da podmiti nikog u Srbiji i tako totalno puke sa svojom lopovskom investicijom u lopovsku firmu, Kosovo ostane u Srbiji, a ja nadjem neku normalnu zemlju gde su ljudi ljubazni, smireni, pametni, pošteni, i neopterećeni sa novcem i materijalnim zabludama (ako takva postoji, a nije Bocvana)

[Ovu poruku je menjao pisac dana 01.01.2006. u 02:53 GMT+1]

mod edit> izbačen koalicioni spisak partija.

[Ovu poruku je menjao ton_majstor dana 02.01.2006. u 17:30 GMT+1]
Mister Big Time @ 01.01.2006. 06:38
Citat:
Kompanija Mobtel koristi priliku da se zahvali svojim korisnicima na dugogodišnjoj vernosti i lojalnosti koju su iskazali tokom svih ovih godina, želeći im srećne predstojeće novogodišnje i božićne praznike.

Zvuci kao oprostajno pismo?

http://www.mobtel.co.yu/cms/view.php?id=18838
Slobodan Milivojevic @ 01.01.2006. 16:57
Ne znam, niti me kao korisnika mobtela zanima kako je osnovana firma, oni su na tržište izašli sa svojom ponudom cena i kvaliteta usluga, na osnovu čega sam se ja odlučio i podpisao ugovor sa njima, sa tim odnosom kvaliteta i cena mogu reći da sam zadovoljan. I barem su do sad postojale mnogobrojne marketingške akcije koje su oba operatera realizovala da bi korisnike privukli sebi. Sad toga više neće biti, jer u etru postoje fizički dve mreže, ali obema upravlja telekom, tako da je sad sve jedno da li neko koristi mrežu 220 01 (MOBTEL) ili 220 03 (MTS). Tako da uopšte ne postoji konkurencija.

A s obzirom na izjavu nekog od direktora telekoma, na nekom skupu o telekomunikacijama, ne mogu da se setim tacno kad i na kom skupu je bilo, al ima teme na es-u, da se on nada da će telekom i u budućnosti zadržati poziciju monopoliste na polju fiksne telefonije, ne nadam se napretku telekomunikacija kod nas. Telekom baca pare na kojekakve portale, i raznorazne gluposti, umesto da ulaže u infrastrukturu, al šta ih briga kad im se može.

Kolko sam ja upoznat Telekom srbija kao preduzeće koje ima infrastrukturu za fiksnu telefoniju je imalo obavezu da do kraja isteka zakonskog monopola na fiksnu telefoniju izvrši digitalizaciju kompletne mreže, što naravno nisu uradili... Pa sumnjam da će nešto da se pretrgnu na polju mobilne telefonije, jer i MTS mreža radi smešno loše.

U poslednjih nekoliko dana se dešava da kad sa 063 mreže pozovem 064 broj, dobijem nekog ko je ko zna gde u Srbiji, a taj koga pozivam vidi moj broj, a kad se javi čuje glas nekog sasvim četvrtog, i taj razgovor mi bude naplaćen po redovnoj tarifi. Da li je ovo slučajnost ili neko namerno pokušava da me otera sa MOBTEL mreže???

Ok, ovo bi možda i prihvatio da iza ove odluke stoji sud, koji ima pravo da na osnovu zakona presudi spor, a ne da se šačica jada ove države (vlada) nije samovoljno odlučila na ovakav lopovski korak otimanja kompanije.

Ovo je samo jedan razlog da ne razmislim dobro pre nego što počnem sa bilo kakvim biznisom u ovoj državi. Ako se stvari ne promene za par godina dok završim fakultet mene u ovoj ludoj državi neće videti.
Iksi @ 01.01.2006. 21:12
too brate skroz si u pravu samo govnjiva motka ovde radi posao...
xtraya @ 01.01.2006. 22:24
videcete vec, nikakva ali nikakva buka nece biti oko ovoga, eventualno malo neka frka i nista vise... da je situacija bila takva da je austrijanac legalno kupio ovo , pobedivsi na tenderu, do ovoga ne bi ni doslo... uostalom covek je hteo da preproda mobtel i to ni ne krije. realno je shvatio da se zeznuo kad je video koliko je to preduzece bilo u dosluhu sa Karic & Co. u momentu kada su krenuli da ispilivavaju stetni ugovori sa firmama Karic & Co.

ko mu je kriv? niko ga nije tukao po usima da placa nesto sto nije pravno i finansijski jasno.
Ivan Dimkovic @ 02.01.2006. 11:21
@Xtraya - privatne firme se ne prodaju na tenderu, osim ako vlasnik to ne zeli ;) Svoj udeo u privatnoj firmi mozes prodati bas kome god hoces - mozes i da ga poklonis ako zelis.

Pardon... osim ako ta firma nije C Market ;)))

A da li ce stvar leci - pa ne znam, ljudi obicno cene svoje pare, pogotovu ako su u pitanju stotine miliona evra :))) Videcemo, ja se ipak bojim da ce doci do "Isplate v2.0" samo ovog puta nece biti par desetina miliona evra nego malo vise ;)

Samo zamisli sta ce se desiti ako Slaf tuzi Srbiju medjunarodnom Sudu i dobije spor - pa kad krene prinudna naplata zaplenom imovine SCG po EU.

Citat:

uostalom covek je hteo da preproda mobtel i to ni ne krije

A sta je ovde ilegalno ili cudno - i sta drzavi daje za pravo da tu imovinu prisvoji bez odluke suda? :)

Citat:
Skaarj
Samo me zanima na osnovu cega neki ovde tvrde da je Mobtel preuzet? Cini mi se da mu je oduzeta licenca za mobilnu telefoniju koju je uostalom i iznajmiljvao... Znaci nikad nije ni bila Mobtelova...

Jel mobtel radi - radi.

To znaci sta? Da neko opsluzuje mobtelove pretplatnike - iako Mobtel nema licencu - jel tako? Tako je.

Da li se Telekom oglasio da "opsluzuje mobtelove pretplatnike administracijom Mobtel mreze" - jeste.

Da li je Telekom konkurentska firma, i to u vlasnistvu drzave - jeste.

Da li su banke dobile dopis da sve uplate za Mobtel preusmeravaju na drugi racun, drzavni - jesu.

Izvini - a kako se to zove? U civilizovanom svetu se to zove preuzimanje firme - a bez sudske odluke se to zove i kradja.

U Srbiji, Kubi i Severnoj Koreji se takve stvari zovu drugacijim imenima kroz istoriju - nacionalizacija imovine zarad ciljeva socijalisticke revolucije, vracanje narodu onoga sto je njegovo, "pravda", "zastita visih nacionalnih interesa" i tako dalje...

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 02.01.2006. u 12:31 GMT+1]
kv66 @ 02.01.2006. 12:08
Davno nisam video na ES-u megalomanskije krsenje pravilnika i toliku kolicinu OT i to iniciranu,odrzavanu i podgrevanu od koga?Od sm,administratora(znaci onih koji bi inace trebali to da sprece!!!)
Ovo se pretvorilo u cisto politicku temu,a tako nesto ne postoji na Es-u....Kako imam visegodisnje iskustvo sa polit.forumima,mislim da imam pravo...
@ivane
pokusavas da odbranis mobtel(karica?)kao da se radi o najcistijoj firmi u univerzumu,etalonu legalnosti,postenja i poslovanja...Ili si zaboravio predistoriju ovog slucaja ili te ne interesuje.Puna su ti usta suda i opet suda iopet suda...Ako si proveo duze od 5 minuta u Srbiji onda znas da je ovde sve relativno,pa i sud (nazalost)
Cemu tolika pena,za samu novu godinu?Budi realan osvrni se 15-tak godina unazad pa pogledaj kako je Karic i Taj mobtel nastao,poslovao,KRAO drzavu i korisnike sve ove godine,izbegavao poreze,takse.Samo nemoj da kazes -gde je tu bio sud?Jer smesno je pominjati (bas uvek)sud u zemlji gde ubiju premijera kao zeca,gde se ubijaju novinari,gde se na sudu odlucuje ko je pobedio na izborima,gde nema para za redovnu vakcinaciju dece....
Jos uvek se nadam da si samo naivan po pitanju ovog slucaja...
Ivan Dimkovic @ 02.01.2006. 12:18
Citat:

@ivane
pokusavas da odbranis mobtel(karica?)kao da se radi o najcistijoj firmi u univerzumu,etalonu legalnosti,postenja i poslovanja...Ili si zaboravio predistoriju ovog slucaja ili te ne interesuje.Puna su ti usta suda i opet suda iopet suda...Ako si proveo duze od 5 minuta u Srbiji onda znas da je ovde sve relativno,pa i sud (nazalost)

Pokusavam da odbranim pravnu drzavu, tj. Srbiju kakvu ja zelim da ona bude - gde se imovina ne pleni na SKOJ-evski nacin vec se stvari regulisu sa i u skladu sa medjunarodnim pravom.

Kao sto mnogi napisase - Mobtel nema vise veze sa Karicem (prodata je firma suvlasnik Mobtela) - a i da ima, bas me briga da li je vlasnik Kurta, Karic, Murta ili Slaf - ono sto je tragicno ovde je da drzava preuzima profit i korisnike jedne privatne firme.

U toku je medjunarodni spor u Cirihu - ako SCG ima dokaze, i uspe da pokaze da je Karic kriv - tj. da postoji nepravilnost u ulaganju, nista ne sprecava SCG (tj. PTT) da preuzme svojih 51, 66, 75, 90 ili 100% imovine u Mobtelu - ili koliko god Sud presudi da SCG ima udela... ovako bez toga se sve pretvara u cirkus i klasicnu balkansku sibicarsku otimacinu, kakve se obicno zavrsavaju lose iskljucivo po gradjane, a ne po sibicarske gologuzane zvane "politicka elita" (mada mislim da su oni i uvreda za sibicare).

Razmisli, ovo se moze desiti bilo kome, ako nije dobar sa nekom "Vladom Srbije" - a to je vec totalno rasulo kakvo siguran sam niko ne zeli ovde... ako zeli, onda se izvinjavam.

Ja ne razumem kako neko to moze da pravda sa "relativitetom" ili sa tim kakav je Karic - Karic ili bilo ko drugi mozda bude ispao lopov, mozda i ne, arbitraza u Cirihu ce pokazatii - ali drzava to sebi ne sme da dozvoli. Ljudi, takve drzavne otimacine bez saglasnosti sa medjunarodnim pravom u istoriji nisu prolazile dobro - evo posle 60 godina, SCG ce morati da vraca imovinu koja je nacionalizovana svim ostecenim gradjanima - ruka zakona je mozda spora - ali svakako dovoljno dugacka.

A to ce opet placati gradjani Srbije... to jest oni koji u njoj stanuju :( Gologuzija zvana "politicka elita" ce odavno biti bivsa gologuzija, i zivece negde daleko.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 02.01.2006. u 13:22 GMT+1]
markom @ 02.01.2006. 12:22
Ova tema je prebačena iz regularnog ES foruma koji se bavi novostima na mobilnoj mreži (sic) u Srbiji u UKT forum, zato što je ovo "sponzorisani" forum, tj. forum koji je u nadležnosti Udruženja Korisnika Telekomunikacija i kao takav je namenjen upravo ovakvim temama.

Diskusija na ovu temu će prestati kad moderatori ovog foruma (iz UKT) kažu da je bilo dosta diskusije na istu.

Marko.

[Ovu poruku je menjao markom dana 02.01.2006. u 13:23 GMT+1]
kv66 @ 02.01.2006. 12:41
Citat:
U toku je medjunarodni spor u Cirihu - ako SCG ima dokaze, i uspe da pokaze da je Karic kriv - tj. da postoji nepravilnost u ulaganju, nista ne sprecava SCG (tj. PTT) da preuzme svojih 51, 66, 75, 90 ili 100% imovine u Mobtelu - ili koliko god Sud presudi da SCG ima udela... ovako bez toga se sve pretvara u cirkus i klasicnu balkansku sibicarsku otimacinu, kakve se obicno zavrsavaju lose iskljucivo po gradjane, a ne po sibicarske gologuzane zvane "politicka elita" (mada mislim da su oni i uvreda za sibicare).

:))vrtis se stalno u krug,kao pile u kucini...pravna drzava:)kao da si kostunicin ucenik;)
Tom tvojom gore pomenutom logikom mogli bi reci:neka Slaf pokrene proces pred istim tim sudom u Cirihu:))pa neka sud vidi kako je dosao u posed iste.
Vidis ti si generalno u pravu,ali ne mozes traziti 100%legalnosti za nesto sto je nastalo na obmani,prljavom dilu S>M i B>K.A ako vec brines za interes gradjana i njihov dzep,reci mi ko je tom istom mobtelu ikada naplatio porez,dividende.Jel znao neko do 5.oktobra koliki je prihod te "firme"dnevno,mesecno,godisnje (koju ti nazivas privatna,a ni ne sanjas koliko si u pravu-toliko je bila privatna da su samo SM i BK znali koliko novca donosi ali NJIMA)
valeksic @ 02.01.2006. 12:47
Evo transkripta Poligrafa od 30.12.05. kada je gostovao Pregrad Bubalo.

http://www.b92.net/info/vesti/...&start=0&nav_id=184003
Skaarj @ 02.01.2006. 12:59
Prvo da razjasnim jedno. Ne navijam ni za vladu ni za mobtel tako da me nije ni briga ko ce dobiti. Kakav god da bude ishod svi mi koji ovde zivimo cemo na kraju svakako platiti racun.

@Ivan
Opet ja kazem da Mobtel nija nacionalizovan kako tvrdis. Oduzeta mu je licenca. Po clanu ugovora koji je predocio neki ministar (Bubalo?) Vlada je imala pravo da tako nesto uradi. Mobtelu ostaje mogucnost da zastitu potrazi pred nadleznim sudom i oni ce to i uciniti. Na sudu je da odluci da li je vlada ispravno tumacila ugovor ili ne. To ce vreme pokazati.
Uopste ne vidim sta je tu sporno.

@all
Ono sto bi moglo da bude sporno je adminstracija mreze od strane Telekoma. Alternativa tome je da Vlada ugasi mrezu Mobtela jer ovaj za to nema licencu i da ukine tih 2 miliona pretplatnika. Posto to bas i ne bi bilo popularno pred Novu godinu dali su administraciju mreze (posredno frekvecnije) jedinoj firmi koja to moze da uradi (Telekom). Sto ce reci u pitanju je neko prelazno stanje do gasenja mreze za nekih 4-6 meseci po mojoj proceni tj. dok ne dodje neki drugi operater i usportavi mrezu koja bi mogla da prihvati te pretplatnike. Posto je u pitanju strateski resurs ja ne vidim sta su drugo i mogli da urade.

Naravno nigde u civilizovanom svetu nece dozvoliti da neka firma i dalje prima uplate za resurs koji vise nema pravo da koristi.

Naravno uvek ostaje mogucnost da Mobtel dobije spor i da trazi odstetu... ali to je vec druga prica...

Ivan Dimkovic @ 02.01.2006. 14:10
Citat:

:))vrtis se stalno u krug,kao pile u kucini...pravna drzava:)kao da si kostunicin ucenik;)

Jel to sve sto moze da se kaze? Vidi, znam da su u Srbiji politicari kao medijske zvezde i vlasnici drzave, pa se drugi ljudi porede po njima, ali postuj malo cinjenicu da ima ljudi koji i ne gledaju TV ;)

Hoce li pomoci to da je Srbija zbog svoje gluposti pljunula desetinu miliona evra ekstra u vidu kamate, zato sto je pokusala da "naplati ekstraprofit" ? Znas da si i ti to platio?

Citat:
Tom tvojom gore pomenutom logikom mogli bi reci:neka Slaf pokrene proces pred istim tim sudom u Cirihu:))pa neka sud vidi kako je dosao u posed iste.

Sudski postupak je odavno pokrenut od strane SCG, ali jos nije zavrsen. Vlada Srbije je izigravala vece mudraca - i bez odluke suda preuzela poslovanje tudje firme. Vlada Srbije je ta koja je trenutno prekoracila svoja prava.

Verujem da ce Slaf sigurno pokrenuti spor oko toga - ono sto mene brine da ce Srbija taj spor i izgubiti - i da ce to platiti gradjani (kao i prosli put) a ne politicka gologuzija koja verovatno i nece vise biti na vlasti i uzivace negde plodove svog 'teskog rada'.

Citat:
Vidis ti si generalno u pravu,ali ne mozes traziti 100%legalnosti za nesto sto je nastalo na obmani,prljavom dilu S>M i B>K.A ako vec brines za interes gradjana i njihov dzep,reci mi ko je tom istom mobtelu ikada naplatio porez,

Hoces da kazes da Mobtel nije placao porez? Znas, ipak mislim da bi Bogoljub bio u zatvoru do sad da je tako - nije bas ministarstvo finansija Srbije sisalo vesla pa da mozes da imas telefonsku kompaniju a da ne placas porez ;)

I koliko legalnosti da trazimo od Srbije, 10%, 15%... 55% - ko na pijaci? Ili si legalna pravna drzava, ili si Avganistan - to jest Kostunistan.

Citat:
dividende.

Aman - o dividendama odlucuje vecinski vlasnik - dividende ne moraju da se isplacuju ako je vecinski u bordu tako odluceno, konsultuj korporacijsko pravo. Nije Karic kriv drzavi Srbiji sto je potpisala imbecilne ugovore za Mobtel, RTV Pink itd... bitno je da ih je ona, ipak, potpisala. Odgovornost snosi sama. Ako joj smeta - nek proda svoje akcije i u buduce ne pravi gluposti.

Citat:
Jel znao neko do 5.oktobra koliki je prihod te "firme"dnevno,mesecno,godisnje (koju ti nazivas privatna,a ni ne sanjas koliko si u pravu-toliko je bila privatna da su samo SM i BK znali koliko novca donosi ali NJIMA)

?! Pa posto je firma privatna, njeni prihodi su stvar njenih akcionara, zar ne? Kome to drugo treba da donosi novac? :)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 02.01.2006. u 15:46 GMT+1]
Ivan Dimkovic @ 02.01.2006. 14:12
@Skaarj,

Sam si sebi odgovorio na pitanje - kako to neko moze da preuzme 2 miliona pretplatnika i ubira profit investicije od 500 miliona evra :) to vise nema veze sa licencom, jel da?

Citat:

Naravno nigde u civilizovanom svetu nece dozvoliti da neka firma i dalje prima uplate za resurs koji vise nema pravo da koristi.

Ali se to ipak danas desava, u Srbiji ;) Mobtel ne postoji, nema licencu za rad, a neko ipak uzima pare od pretplatnika mimo zivih investitora... nije nego ;)

Citat:
Naravno uvek ostaje mogucnost da Mobtel dobije spor i da trazi odstetu... ali to je vec druga prica...

Ja pak mislim da ce to ipak biti 'prva' prica - ES je uvek tu, videcemo za jedno godinu dana sta ce se desavati sa ovim.
bojan_bozovic @ 02.01.2006. 14:20
Citat:
Opet ja kazem da Mobtel nija nacionalizovan kako tvrdis. Oduzeta mu je licenca. Po clanu ugovora koji je predocio neki ministar (Bubalo?) Vlada je imala pravo da tako nesto uradi.

Nije mu samo ukinuta licenca, jer i dalje radi, i neko (ko?) ubira profit od tudje firme.

Citat:
Vidis ti si generalno u pravu,ali ne mozes traziti 100%legalnosti za nesto sto je nastalo na obmani,prljavom dilu S>M i B>K.A ako vec brines za interes gradjana i njihov dzep,reci mi ko je tom istom mobtelu ikada naplatio porez,dividende.Jel znao neko do 5.oktobra koliki je prihod te "firme"dnevno,mesecno,godisnje (koju ti nazivas privatna,a ni ne sanjas koliko si u pravu-toliko je bila privatna da su samo SM i BK znali koliko novca donosi ali NJIMA)

WTF? To je privatno , kako da toliko ne moze u glavu da udje? Zasto bi ti meni odgovarao na pitanje koliko zaradjujes, sta ja to treba da znam, jel' da? E sto bi ti ocekivao od mene ili Slafa ili Janka da ti govori koliko zaradjuje, isto tako
kv66 @ 02.01.2006. 14:48
Citat:
Ipak mislim da bi Bogoljub bio u zatvoru do sad da je tako ;)

mega lol
Citat:
Citat:

Jel znao neko do 5.oktobra koliki je prihod te "firme"dnevno,mesecno,godisnje (koju ti nazivas privatna,a ni ne sanjas koliko si u pravu-toliko je bila privatna da su samo SM i BK znali koliko novca donosi ali NJIMA)

?! Pa posto je firma privatna, njeni prihodi su stvar njenih akcionara, zar ne?