[ mc80 @ 03.04.2006. 11:22 ] @
Upravo pisem seminarski rad o matematickoj indukciji sa naglaskom da se objasni razlika izmedju induktivnog i deduktivnog zakljucivanja u matematici.Ako neko slucajno zna neku adresu gde bih mogao naci nesto o ovome,neka mi javi,hitno mi je!Hvala unapred!
[ Nedeljko @ 03.04.2006. 16:49 ] @
Induktivno zaključivanje bi bilo zaključivanje da ako neku osobinu ima neki broj objekata iz nekog skupa, da je onda imaju svi elementi tog skupa. Dedukcija je metod zaključivanja kod koga je zaključak nužna posledica pretpostavki. U matematici je jedino takav metod zaključivanja dozvoljen.

Ako znamo da je neki skup konačan, i znamo sve njegove elemente i za svaki od njih dokažeš da ima osobinu P, i na osnovu toga zaključiš da svi elementi tog skupa imaju tu osobinu, onda je to zaključivanje induktivno, ali i deduktivno, pa se može koristiti u matematici. To je jedini slučaj induktivnog zaključivanja koje je u matematici dozvoljeno, a dozvoljeno je zato što ima deduktivnu snagu.

Matematička indukcija nije primer induktivnog zaključivanja. Ona je jedna od aksioma Peanove aritmetike, odnosno deo definicije strukture prirodnih brojeva.
[ mc80 @ 04.04.2006. 11:09 ] @
Bas ti hvala na odgovoru!Znaci koliko sam razumeo,matematicka indukcija predstavlja deduktivno zakljucivanje,zar ne?
[ braker @ 04.04.2006. 19:04 ] @
A,ne.Ako je to tema seminarskog rada onda ce ti zakljuchak koji iznosi Nedeljko,koristiti u epilogu prethodno objashnjene matematichke semantike pojmova,kao svojevrstan paradox.Zanimljivo i zahtevno.Pozzzzzzz
[ Nedeljko @ 04.04.2006. 22:59 ] @
Matematička indukcija nije nikakvo zaključivanje, već aksioma, odnosno deo definicije strukture prirodnih brojeva.