[ Dragan Varagic @ 24.01.2003. 20:06 ] @
Mislim da je diskusija o programima za praćenje statistika posećenosti dovoljno interesantna da se vodi kao poseban thread.

Citat:
ventura:


Dragane, software je HTTP-Analyze 2.4 on je instaliran na skoro svakom hosting servisu...


Ono što sam do sada imao prilike da vidim na velikoj većini linux hosting servisa jesu programi Webalizer ili Analog. Oba imaju određene prednosti kada se nameste kako treba, ali ni jedan nema (koliko sam do sada video) cache, sto predstavlja veoma bitan podatak.

Šta ostali misle o kvalitetnim programima za statistike posećenosti?
[ broker @ 25.01.2003. 12:33 ] @
Pravo da ti kazem, najzadovoljniji sam bio dok samo koristio program koji sam sam pravio. Tad sam imao analizu onakvu kakava eni treba. Medjuitm, program je bio prilican krpez, radio je pod Fox-om za DOS pa sam vremenom digao ruke od njega. Probao sam neke programe i Webalizer mi se cini ponajbolji.

Ono sto meni najvise nedostaje kod analize statistike, to je statistika pojedinacnih delova sajta. Drzim www.uzice.net koji je prilicnoobiman i u sustini se sastoji od celina koje su sajtovi za sebe pa mi treba statistika za svaki pojedinacno i naravno njihov medjusobni odnos. Jedino sam u Webalizer-u nasao nesto sto moze da posluzi za ovu svrhu, a i ostale inforamcije koje prikazuje su sasvim ok.
[ Goran Aničić @ 22.01.2004. 10:06 ] @
Danas naiđoh na vrlo koristan, upotreblji, a pri tome i potpuno besplatan softver za analizu web log datoteka. Reč je programu kompanije "Quest" koja se inače bavi razvojem raznorodnog poslovnog softvera.

Navedeni program je "Free Funnel Web Analyzer" u najnovijoj verziji 5.0, a možete ga skinuti sa adrese:

http://www.quest.com/solutions/download.asp

Potrebno je samo da unesete registracione podatke, te da "skinete" instalacioni fajl veličine oko 8,5 megabajta. Takođe, preporučio bih vam i komplementarni softverski proizvod iste kompanije "Funnel Web™ Profiler" koji je takođe freeware (doduše 90 dana). Možete ga skinuti sa iste stranice (11 MB).

Reč je o softveru koji se integriše sa "Funnel Web Analyzer"-om i omogućava da dovedete u korelaciju podatke o saobraćaju na vašem web sajtu sa strukturom sajta i njegovim sadržajima, te vam obezbeđuje relevantne savete u cilju optimizacije sajta.
[ Gojko Vujovic @ 22.01.2004. 12:06 ] @
Mislim da vec postoji negde ovakva tema, tako da necu duziti sada sa pisanjem, naci ce valjda neko link ka njoj. Uglavnom, od komercijalnih - od Urchin-a nema boljeg, barem je to neko opste prihvaceno misljenje, dok je od besplatnih tu Webalizer vodeci.

Sto se tice webalizera, Dragane sta podrazumevas pod 'cache' opcijom? Webalizer moze da radi inkrementalno procesiranje logova i pritom kesira sve sto je do sada procesirao, tako da izrada statistika moze i da se radi na sat vremena i pritom ce se procesirati samo podaci od poslednje tacke dokle se stiglo. A u medjuvremenu logrotate moze da brise sve stare podatke iz logova koji su vec procesirani i verovatno nepotrebni (osim za neke security analize ako se uopste vrse).
[ Goran Aničić @ 22.01.2004. 12:55 ] @
Citat:
Gojko Vujovic:
Uglavnom, od komercijalnih - od Urchin-a nema boljeg, barem je to neko opste prihvaceno misljenje, dok je od besplatnih tu Webalizer vodeci.


Koliko samo mogao da vidim (instalirao sam oba), Urchin-ov alat je vrlo sličnih karakteristika kao i "Free Funnel Web Analyzer", ako ne i slabiji, a košta 900 dolara. Webalizer ne bih ni poredio, jer je vrlo skromnih mogućnosti.

Probao sam "Free Funnel Web Analyzer" u kombinaciji sa Web Profiler-om i stvarno je odličan. Vrlo korisna i upotrebljiva alatka.
[ Dragan Varagic @ 22.01.2004. 14:21 ] @
Od onih softvera koji sam do sada probao, najkvalitetniji je Web Trends www.webtrends.com (spominjem ga i u svojoj knjizi).

Evo, našao sam primer komparacije dva softvera:
http://news.knechtology.com/2003-nov.html

Što se tice opcije cache pages, veoma mali broj aplikacija za analizu logova može da ustanovi da li je i u kolikom procentu sa neke stranice se prisupilo preko cashe-a browsera. Ovu opciju sam video u Web Trends-u npr.
[ Dragan Varagic @ 22.01.2004. 14:37 ] @
Evo primera o cache hits iz Web Trendsa:

[ Goran Aničić @ 23.01.2004. 08:11 ] @
Citat:
Dragan Varagic:

Što se tice opcije cache pages, veoma mali broj aplikacija za analizu logova može da ustanovi da li je i u kolikom procentu sa neke stranice se prisupilo preko cashe-a browsera. Ovu opciju sam video u Web Trends-u npr.


Može i Funnel Web Analyzer:
[ broker @ 23.01.2004. 09:00 ] @

Zanima me na osnovu kojih podataka log analyzer moze da zakljuci koje stranice su browseri korisnika imali u kesu pa ih zbog toga nisu povlacili sa sajta?
[ Gojko Vujovic @ 23.01.2004. 10:41 ] @
Pa prvo se šalje http zahtev za proveru timestampa i ostalih podataka koje browser uzima u obzir kada odlučuje da li će prikazati sadržaj iz keša ili dovlačiti novu stranicu. Dakle moguće je proveriti starost stranice samo dovlačenjem headera, bez učitavanja cele strane.
[ Conica @ 23.01.2004. 12:31 ] @
Ja bih volela da cujem misljenja o real time traffic analyzer-ima, koji funkcionisu kao asp.
Dakle ima li neko iskustva sa njima i kakva?

cheers
Cony