[ marijaowen @ 11.08.2006. 11:17 ] @
Moja mama ima karcinom,prima hemioterapije i zracenja,ali zbog smanjenog kreatinina u serumu,neki lekovi u hemioterapiji su smanjeni.
Interesuje me kako i kojom ishranom mogu da joj pomognem da se to vrati na normalu!
Unapred Hvala!

[Ovu poruku je menjao superbaka dana 11.08.2006. u 14:57 GMT+1]
[ Srdjan011 @ 12.08.2006. 00:29 ] @
Mozda si pogresila forum?
Probaj da se raspitas na nekom forumu iz te oblasti.
Koliko ja znam,kreatinin se stvara (ne znam u kojoj meri) kada kreatin monohidrat ostavis da stoji u vodi neko vreme.
Kreatin monohidrat inace koriste sportisti pa odatle znam taj podatak,tako da ne uzimas ovo zdravo za gotovo.[ vaske71 @ 12.08.2006. 01:05 ] @
Ukucaj u trazilicu Herbateka ja stvarno ne znam adresu ali mislim da je to sajt koji trazis uz izvinjenje ako sam promasio smisao pitanja !!! Probaj na ovoj adresi http://www.herbateka.com/node/465
[ Aleksandar Marković @ 13.08.2006. 22:49 ] @
KREATININ se dobija metabolisanjem kreatina i izlučuje filtriranjem kroz glomerule bubrega. Na osnovu njegove koncentracije u serumu indirektno se može zaključivati o funkcionisanju bubrega tj. njihovoj sposobnosti da iz organizma izlučuju raspadne produkte metabolizma. Povišen je kod akutne i hronične bubrežne insuficijencije, prepreke u mokraćnim putevima i oštećenja funkcije bubrega nekim lekovima ili otrovima. ukratko Kreatinin nastaje iz kreatina, krvlju dolazi do bubrega gde se delom izlučuje iz organizma. Koncentracija kreatinina u serumu ovisi prvenstveno o glomerularnoj filtraciji pa je to dobar pokazatelj funkcije bubrega. Zato se kod smanjene funkcije bubrega nalazimo povišenu koncentraciju kreatinina u serumu. Ynaci povišeni kreatinin (produkt metabolizma kreatina) je indikator da nešto ne valja s bubrezima, ali taj povišeni kreatinin ne uzrokuje probleme niti šteti već je samo indikator da nešto drugo ne valja s bubrezima. Najkrace KREATININ je otpadna materija koja se iz organizma odstranjuje mokraćom.

• Normalne vrednošti u krvi: 80-125 mikromola/l za muškarce, a 64-107 mikromola/l za žene
• Treba da se zabrinete čak i ako su vrednosti vrlo malo povećane jer to pokazuje da bubrezi ne "pročišćavaju" krv kako bi trebalo. Uzrok može da bude i jak proliv koji je doveo do dehidracije organizma.

Kreatin kinaza (CPK)

CPK cepa kreatin fosfat i tom prilikom se dobija energija neophodna za funkcionisanje ćelijskog metabolizma. Ovim enzimom su bogati skeletni i srčani mišići i mozak. Stoga se njegovo povišenje nivoa u krvi javlja u svim slučajevima gde bivaju oštećena i razorena pomenuta tkiva srčani infarkt, povrede mišića, mišićne distrofije i premorenost, hipotireoza i moždani udar praćen nekrozom.

KREATIN ukratko:
Kreatin je prirodna aminokiselina koja se izgradjuje od glicina, arginina i metionin aminokiselina. Najvise kreatina u covekovom telu ima u misicima (95%) dok je ostatak u srcu, mozgu. itd. kreatin se usled neaktivnosti vrlo brzo pretvara u kreatinin. Cak ni najvecim proizvodjacima nije uspelo da rese kako da kreatin, pretvoren u tecni, ostane stabilan. Svaka tecna kreatinska formula je prevara. Ili vec u samome startu ne sadrzi u sebi kreatina, ili se kolicina kreatina, koja se u njoj nalazi, za nekoliko sati razgradjuje u nekoristan sporedni proizvod, u kreatinin. Treba uzeti u obzir da je za otapanje 1 g kreatina potrebno 75 ml vode.

Kreatinski sadrzaj pojedinih jela po KG:

* Losos 4.5g
* Tunjevina 4g
* Junetina 4.5g
* Mjeko 0.1g

Dakle, treba ga uzimati kao supplement.

o kreatinu na ovom forumu: http://www.elitesecurity.org/p...rch&SubmitType=Ovog+foruma

gde mozes naci kreatin: http://www.elitesecurity.org/p1216388

o kreatinu sa sportske strane: http://www.nutrix.hr/Suplementi/creatin/creatin.htm

genarano o kreatinu:
http://www.x3mforum.com/index....ms&file=viewtopic&t=65
http://forum.teretana.net/viewtopic.php?t=2943

preporuka u dogovoru sa doktorom tvoje majke - najbolje bi bilo koristiti mikronizovan kreatin kao dodatak ishrani ...

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 15.08.2006. u 16:15 GMT+1]
[ Srdjan011 @ 15.08.2006. 12:01 ] @
Kreatin i kreatinin nije jedno te isto.
[ Aleksandar Marković @ 15.08.2006. 13:23 ] @
Kreatinin nastaje iz kreatina, odnosno dobija se metabolisanjem kreatina i izlučuje filtriranjem kroz glomerule bubrega...