[ Milan Gligorijevic @ 04.09.2006. 19:50 ] @
Dosta clanova foruma koristi Total Commander, a do sada nije pokrenuta ni jedna ozbiljnija tema o njemu.
Koje plugin-ove koristitre, kako se instaliraju, gde naci, kako podesiti...
Sve ono sto moze pomoci pocetnicima i olaksati rad koriscenjem Total Commander-a.
[ electroNik @ 04.09.2006. 20:41 ] @
Pluginovi na sajtu: http://en.totalcmd.pl
Tu se takođe može naći verzija TC-a pod nazivom Total Commander PowerPack (trenutna verzija 1.7) u kojem je integrisana gomila pluginova. Zgodno za one koje mrzi da traže pluginove. Takođe su mu dodali funkciju promene izgleda interfejsa uz pomoć skinova.
[ Milan Gligorijevic @ 04.09.2006. 21:53 ] @
Total Commander Ultima Prime 1.8

Total Commander PowerPack is extended edition of Total Commander application (Christian Ghisler's).

Edition as pack is freeware but Total Commander application is shareware. Another elements like installer, plugins, icons ans color sets is freeware and their authors agreed to adding it into edition.

Extended features compare with standard edition of Total Commander:
- own installer with choose type of installation and elements to install
(language, plugins, icons, shortcuts, default skin) and installation
type (for all users and personal)
- a lot of automatically configured plugins
- extapnded main menu: tabs (tab management), system (quick launch
system windows: dekstop, my computer, fonts, network, printers, trash),
extended configuration menu (direct access to configuration options)
- expanded toolbar: comments, quickview, search, CD tree, synchronize
dirs, multirename tool)
- preconfiguration for advanced users
- predefined search patterns and custom fields (WDX)
- color file names depend on type
- skins changes icons, colors and fonts
- new color and layout

Plugins and addons in TC PowerPack 1.5:

Total Commander 6.54a

WCX plugins:
- 7zip 0.4.7
- avi 1.5.0.1
- bzip 1.0
- chmDir 0.40 beta 6
- cpio 1.5
- dbx 1.0 beta9
- deb 1.0
- dirCopy 1.04
- diskDir 1.32
- dsp 1.0
- gif 1.1
- icl 1.2
- img 0.9 beta
- iso 1.7.3 beta 2
- lzx 1.1
- mBox 1.10
- mht 0.1.1
- msi 0.4
- reg 1.4
- resExtract 1.1.1
- rpm 1.5
- Z 0.2

WLX plugins:
- arcview 1.2.0.28
- dbLister 2.01
- eml 0.6
- FileInfo 2.07
- FlashView 1.4
- IEView 1.94 a
- Imagine 0.9.0.0
- INI Editor 1.1
- ListDoc 1.2
- SynPlus 2.7.1
- tcCalendar 1.82.3
- Torrent 1.3.0.0
- VisualDirSize 1.1 beta 2

WFX plugins:
- AceHelper 0.2.5
- Calendar 1.02
- dbLister 2.01
- Device Manager 1.4
- Environment Variables 1.3.0.222 e
- ext2fs 1.2
- EventNT 1.3
- FSNetStat 1.0
- HTTP Browser 1.1
- ntfs4tc 1.2
- Plugin Manager 2.6
- pop3 1.2
- ProcFS 2.0
- Registry 2.6.1
- RSS 0.7
- SecureFTP 1.2.57.2
- Services 2.5 beta 1
- Shared Files 1.0.2
- StartUp Guard 0.5.1.56
- TCBurner 0.9.3
- TConsole 2.1
- Uninstaller 1.7.3
- Versions 1.51
- Virtual Disk 1.3 beta 2

WDX plugins:
- CDocProp 1.2
- DirSizeCalc 1.21
- exeFormat 0.1 beta
- Exif 1.47 beta
- FileDiz 1.32
- FileX 1.4
- ImageInfo 1.42
- Media 0.6.1

Addons:
- Notepad2 1.0.12
- Volkov Commander


What's New in This Release:

· = update Total Commander application up to version 6.54a
· + add second tool bar (system tools - for Windows 2000/XP/2003)
· = fixed applicaion loader TCPowerPack.exe - ability to add parameters to
· shortcut and set shortcut properties (for example: run maximized)
· + added czech language pack (thx Fl)
· = configuration change: combobox with drives is dislpay (DriveCombo=1)
· = configuration change: full file name in footer (LongInStatus=1)
· = little change of color file names
· = update plugins
· + added POP3 and Ram Copy plugin (WFX)
· - remove plugins bZip, cpio, deb, dsp, resExtract (WCX) and arcview (WLX)
· - fixed other bugs...


Download [19.3 MB]
[ SlobaBgd @ 05.09.2006. 16:52 ] @
Glas protiv Power packa!
TC PPack u bilo kojoj verziji (a isprobao sam ih nekoliko) moze da posluzi samo kao dobar nacin da se vidi kako su iskusni korisnici TC-a konfigurisali okruzenje, ikone, precice, pluginove i slicno. Ali to je izbor tog korisnika TC-a koji je napravioodredjni PPack, a ne ono sto je meni potrebno. Kazem, dobro je videti kako neko konfigurise TC, i na osnovu naucenog (najbolje uvidom u wincmd.ini), nastelovati sopstvenu varijantu TC-a. Vrujem da vecina vas ne zna da je TC prepun skrivenih mogucnosti, do kojih se ne dolazi tako lako. Potvrdu za ovu tvrdnju vidim i u screenshotovima TC-a na TC forumu (http://www.ghisler.ch/board/index.php?language=english), gde je Button Bar onaj koji se dobija po default instalaciji TC-a, cak i kod takozvanih "power usera". A tu lezi i najveci broj mogucnosti koje TC moze da uradi, i to preko Button Bar-a. Da ne govorim o kreativnoj komponenti pravljenja sopstvenih ikonica za TC Button Bar. Takodje, editovanjem wincmd.ini fajla (rucno ili pomocu namenskih programa kao sto je Ultra TC Editor ili TC Tweaker) broj i snaga TC-a se u mnogom povecava. Isto tako, brojni pluginovi jos vise obogacuju TC. Ja, recimo, slike, klipove, muziku pustam iz TC-a, CD rezem iz TC-a, umesto Win-ovog Task managera koristim TC-ov da bih ugasio program koji se zaglavi... Sve pomocu pluginova.
Uh, raspisah se, ali ovo je jako zanimljiva tema, pa mi oprastate, zar ne?
Hvala mmwc-u za pokretanje teme!
[ Milan Gligorijevic @ 06.09.2006. 08:57 ] @
Evo sada nesto na nasem jeziku.

Total Commander na steroidima

najbolji plugin-ovi za Total Commander
Total Commander je program koji nije potrebno posebno predstavljati domaćim korisnicima. U upotrebi je duže vreme, a kod nas je, skoro nemoguće, naići na računar na čijem se Desktopu ne nalazi poznata ikonica. Međutim, zanimljivo je koliko mali broj korisnika koristi mogućnosti Total Commander-a. Jedan je od najboljih programa za upravljanje datotekama, organizaciju fajlova i u toj oblasti on može prilično da olakša rad na računarima. Mnoge od ovih mogućnosti namenjene su naprednim korisnicima. Korišćenjem programskih dodataka - plugin-ova - svaki korisnik može dosta da ubrza i olakša rad u Total Commander-u.Total Commander u "fabričkom pakovanju"
Od savremenog fajl menadžera očekuje se mnogo više od prostog kopiranja, premeštanja i brisanja datoteka. Ako želite da saznate šta sa fajlom treba uraditi, potrebno je da se upoznate sa njegovim sadržajem. Naravno, ako je tip datoteke povezan sa određenim programom, pokrenućete je u njemu, ali ako je potrebno pregledati direktorijum sa npr. 300 Word- ovih dokumenata brzo ćete izgubiti strpljenje.
U takvim situacijama pomažu preglednici datoteka (viewer - i). Još u dos- ovskim vremenima svi značajniji fajl menadžeri imali su ugrađen viewer za brzi pregled sadržaja datoteka. Kao takvi podržavali su spoljne programe za prikaz mnogih tipova datoteka.
Total Commander je nasledio ove osobine svojih preteča i uzora. Kada pritisnete F3 dugme datoteka će se prikazati u prozoru ugrađenog preglednika Lister-a - to je jedan od načina. Pritiskom na kombinaciju Ctrl+Q datoteku ćete videti u jednom od dva panela. Prednosti Lister-a su što je izuzetno brz, trenutno se otvara, lak je za pregledanje ogromnih fajlova, npr. veličine 100 MB. Lister , kao i svi slični preglednici prikazuje samo neformatiran tekstualni, ili heksadecimalni sadržaj datoteka. Ono što je kasnije dodato je podrška za BMP i RTF datoteke, zatim zanimljiv, i opet vrlo bitna stvar za korisnika, izuzetno brz pregled HTML-a.
Kako vreme prolazi, a tehnologija napreduje, potrebe korisnika postaju sve veće. U želji da im izađe u susret kreator Total Commander-a je od verzije 5.50 uvrstio i podršku plugin -ova za Lister.
Pre nego pređemo na opis nekih od njih, treba napomenuti da za prikaz grafičkih formata Lister može iskoristiti dva vrlo popularna programa za pregled slika: IrfanView i XnView. To se čini na sledeći način: U prozoru Listera kliknite na meni Options | Configure i obeležiti opciju Use IrfanView \ XnView to load graphics other then BMP a u polju Path:uneti putanju do jednog od ovih programa.
Kako instalirati Lister plugin-ove?Većina novijih plugin-ova je zapakovana u ZIP ili RAR arhivu koja sadrži instalacioni INF fajl. U takvu arhivu dovoljno je ući i Total Commander će sam ponuditi da instalira plugin. Ostale plugin-ove instaliramo na Configuration | Options | Plugins pa kliknuti na dugme Configure (ono koje se odnosi na Lister). Zatim na dugme Add izaberemo wlx fajl (to je ekstenzija za Lister pluginove). Strelicama u levom uglu menjamo prioritet pluginova. Zašto je to bitno? Pluginovi često ne prepoznaju datoteke koje mogu prikazati po ekstenziji nego po njihovom zaglavlju. Time je omogućeno da vidite npr JPG sliku iako je njena ekstenzija npr DDC. Sa druge strane ZIP arhive i OpenOffice fajlovi imaju isto zaglavlje pa je, kao na primeru sa slike gore, potrebno postaviti plugin OOview za prikaz OpenOffice dokumenata iznad plugina ArchView koji prikazuje različite informacije o arhivama.
Lister pluginovi nisu ograničeni samo na prikaz tekstualnih ili grafičkih datoteka, uz njihovu pomoć možete slušati MP3 muziku , gledati Divx-ove i još mnogo toga.Total Commander ili ACDSee?
Lister plugin-ovi

Najpopularniji Lister plugin je svakako Imagine v0.9 koga možete naći na adresi http://www.totalcmd.net/plugring/imagine.html . Namenjen je pregledu grafičkih formata, kojih podržava veliki broj. Brzina mu je izuzetna, u rangu sa IrfanView-om. Pored prikaza fajla sa njim možete konvertovati slike iz jednog u drugi format a Total Commander ga koristi i za pravljenje umanjenih sličica thumbnail- ova.
Hteli to ili ne, svi se svakodnevno susrećemo sa Microsoft Word dokumentima. Ako hoćete da brzo pogledate njihovu sadržinu poslužiće vam plugin WordFileViewer v1.2. Prikazuje samo tekst bez ikakvog formata i ne zahteva prisustvo Word-a na računaru. Adresa je: http://www.totalcmd.net/plugring/wordfileviewer.html .
Besplatni OpenOffice paket sve je ,pre svega zbog svoje "cene", popularniji u Srbiji i svetu. Radi se o dostojnom konkurentu Microsoft Word-a ali retko kog korisnika nije iznervirala velika sporost OpenOffice-a. I tu je Total Commander od koristi: Pluginom OpenOffice Simple Viewer 1.0.1 pregledaćete brzo ne samo tekstualne OO dokumente nego i unakrsne tablice Excel- ovog konkurenta Calc-a. Podržan je i stari format fajlova i novi OpenDocument. Kao i prethodni plugin prikazuje samo neformatiran tekst. http://www.totalcmd.net/plugring/OOSimpleViewer.html .
Unakrsne tablice Microsoft Excela pregledaćete plugin-om Excellence v1.11 , našeg autora Ivana Petrovića. Neke Excel dokumente neće prikazati ali u celini veoma koristan plugin.
http://darkone.dzaba.com/english/Download.html
Word i Excel dokumenta, kao i mnoge druge formate datoteka, možete pogledati i uz pomoć plugina IEView 1.94a. Plugin koristi MS WebBrowser kontrolu za prikaz fajla, tako da automatski podržava sve formate koje Internet Explorer može prikazati. To uključuje, naravno HTML datoteke, sve formate Microsoft Office-a ukoliko je on prisutan na računaru, PDF preko Acrobat Reader-a i sve druge za koje postoji Internet Explorer ActiveX. Šta više, ako dozvolite ovom plugin-u da otvora direktorijume, kad pritisnete Ctrl+Q nad obeleženim folderom u drugom panelu Total Commandera otvoriće vam se potpuno funkcionalan Windows Explorer! .Ovaj plugin zauzima dosta resursa pa je preporučljiv za korišćenje samo na jačim računarima.
http://www.totalcmd.net/download.php?id=ieview
Sadržaj mnogih baza podataka prikazaće xBaseView v6.07. Podržava čak 15 formata od prastarog, ali kod nas još uvek često susretanog, Clipper-a preko Access-a do sada aktuelnog MySQL-a . Plugin omogućava ne samo pregled nego i uređivanje baya podataka. Naravno nerealno je očekivati da mali plugin sam podržava tolike formate pa je neophodno na računar instalirati sve potrebne ODBC drajvere ili OLEDB provajdere.
http://www.totalcmd.net/plugring/xBaseView.htmlRačunar, na svu sreću, ne služi samo za posao nego i za zabavu. Diskovi su nam prepuni MP3 fajlova i videa u AVI formatu. Za Total Commander postoji više multimedijalnih pluginova i nije lako preporučiti najbolji. Ipak, predlog je Mmedia v2.46. Ovaj plugin koristi Windows Media Player kontrolu pa podržava sve formate kao i Windows-ov standardni plejer. Pored pregleda multimedijalnih fajlova vrlo je praktičan za uređivanje MP3 tagova.
http://www.totalcmd.net/plugring/mmedia.html
Obavezan u kolekciji je i FileInfo v2.07. Prikazuje podatke o EXE i DLL i drugim izvršnim fajlovima.
http://www.totalcmd.net/plugring/fileinfo.html
Do sada smo videli samo mali broj pluginova; Total Commander ih podržava mnogo više za stvarno veliki broj često egzotičnih formata. Potražite ih na: http://www.totalcmd.net/directory/lister.html

Plugin - ovi za arhive
Arhiviranje (pakovanje) datoteka je jedna od najčeših operacija koje se izvode uz pomoć fajl menadžera. To je uvek bila jača strana Total Commandera i jedan od glavnih razloga za njegovu enormnu popularnost. U njega je ugrađena potpuna podrška za ZIP i TAR.GZ i za raspakivanje RAR, ARJ, ACE i LHA a uz pomoć arhivnih programa i njihovo pakovanje. Međutim, često ćete na Internetu ili starom prašnjavom CD-u naći neki redak format arhive i zato je podrška arhivnih plugin-ova prva uvedena u Total Commander. Na stranici: http://www.totalcmd.net/directory/packer.html naći ćete puno njih za najrazličitije formate. Nećemo se upuštati u preporuke jer izbor plugin-a zavisi od potreba korisnika nego ćemo ukazati na one plugin-ove koji omogućavaju nestandardan pristup fajlovima i operacijama sa njima.
Noviji plugin-ovi se instaliraju na isti način kao i Lister-ovi, ulaskom u ZIP i RAR arhivu u kojoj su zapakovani, dok je za starije potrebna komplikovanija i ne baš intuitivna procedura:
Configuration | Options | Plugins pa kliknuti na dugme Configure koje se odnosi na Packer Plugins. U polju gore desno ukucati ekstenziju pa klikom na dugme New Type izabrati plugin tj wcx fajl. Mnogi plugin-ovi svoje formate prepoznaju po zaglavlju fajla pa možete uneti izmišljenu ekstenziju. To je izuzetno korisno svojstvo koje omogućava da ,na primer, animirane GIF sličice ili Word dokumenta na dvoklik mišem ili pritiskom na Enter normalno otvarate u registrovanom programu a pritiskom na Ctrl+PageDown ulazite na njih kao u arhivu.sadržaj AVI datoteke
Jedan od najkorisnijih arhivnih plugin-ova je TreeCopyPlus v1.041. Omogućava kopiranje i premeštanje datoteka uz čuvanje kompletnog stabla direktorijuma. Moguće je zadati koliko nivoa iznad tekućeg direktorijuma uzima u obzir.
http://www.totalcmd.net/plugring/TreeCopyPlus.html
GIFWCX v1.1 i AVIWCX v1.5 omogućavaju pristup animacijama u AVI i GIF formatu kao da se radi o zapakovanim nepomičnim slikama. Ne samo da možete pregledati pojedinačne frejmove nego ih možete izvući iz videa ili animacije, obrisati ih pa čak, kada se radi o GIF-u , dodati nove frejmove.
http://www.totalcmd.net/plugring/gifwcx.html i
http://www.totalcmd.net/plugring/avi.html
DiskDir v1.1 pravi tekstualni fajl sa spiskom svih obeleženih datoteka i direktorijuma uključujući i poddirektorijume. Napravljeni fajl Total Commander tretira kao arhivu. Odlično za katalogizaciju CD i DVD diskova!
Multi-Arc 1.1.3 je specijalni plugin koji sam po sebi ne podržava nijedan format nego koristi spoljne programe, obično konzolne. Time je teoretski omogućena podrška svih formata za koje postoji napisan program kojim se upravlja iz komandne linije. Podešavanje ovog plugina nije jednostavno ali je na Internetu moguće naći konfiguracione ADDON fajlove za njega.
http://www.totalcmd.net/directory/multiarc.html

Fajl Sistem plugin-ovi
Dok su dodaci za pregled datoteka i njihovo arhiviranje odavno poznati u svetu fajl menadžera ova vrsta plugin-ova je do nedavno bila prisutna samo u Total Commanderu. Njihova namena je pristup onim segmentima Vašeg ili udaljenog računara kojima je nemoguće pristupiti preko uobičajenog sistema:
Disk -> Direktorijum -> Datoteka
Na primer preko ovih plugin-ova možete pristupiti sličicama na vašem mobilnom telefonu, serveru elektronske pošte ili Windows Registry bazi.
Mnogi korisnici kad instaliraju ove plugin-ove ne znaju kako da ih pronađu; potražite ih u mrežnom okruženju Total Commandra.Da li vas nervira sporost i nepraktičnost Windows-ove Add|Remove Programs aplikacije. Ako potvrdno odgovorite sa adrese: http://www.totalcmd.net/plugring/uninstaller.html skinite Uninstaller 1.7.3. Za razliku od Microsoft-ovog viđenja kako korisnik treba da se reši neželjene aplikacije Uninstaller prikazuje skrivene programe i omogućava pretragu po imenu svim sredstvima koje Total Commander podržava. Takođe ne skriva od korisnika koji program ili skript zaista vrši deinstalaciju aplikacije. Jednostavno, plugin neophodan svim naprednim korisnicima!
Registry v2.6.1 će Windows Registry prikazati kao fajlove i foldere Total Commandera. Radi se o potpuno funkcionalnom editoru registra moćnijem od Windows-ovog Regedit-a. Ključeve baze izvozi kao REG datoteke a pritiskom na F3 vrednosti će biti prikazane u Listeru kao tekstualan fajl. Podržan je i rad sa udaljenim računarima. Iako većina korisnika pomalo strahuje da rad sa registrom prepusti programu koji nije Microsoft-ov ili Symantec-ov, ovaj plugin radi vrlo pouzdano.
http://www.totalcmd.net/plugring/registry.htmlRegistry u Total Commanderu
Već ste se navikli da vaš omiljeni program može sve, još samo kada bi i CD\DVD diskove mogli da režete u njemu… Pa, i to je moguće i to na više načina. CompleX CD/DVD burner v3.62 je verovatno najbolji plugin te namene ali nije besplatan, a s obzirom na njegovo rusko poreklo, ta se mana teško leči.
Alternativa je Neropanel 0.0.4 beta. Iako u ranoj fazi razvoja diskove reže pouzdano zato što koristi NeroAPI pozive. Podrazumeva se da je na računaru instaliran Ahead Nero Burning Rom najmanje verzije 6. Podržava zapis u više sesija i brisanje DVD/CD-RW diskova. Moguće je i projekat sačuvati kao ISO datoteku.
http://www.totalcmd.net/plugring/complexcd.html
http://www.totalcmd.net/plugring/neropanel.html
Total Commander može poslužiti i kao E-mail klijent! Dovoljno je instalirati POP3&SMTP v1.2. Čemu to u fajl menadžeru? Ponekad je vrlo korisno, naročito ako Internetu pristupate preko modema sa loše telefonske linije, videti sadržaj MailBox-a na serveru izbrisati spam i spustiti samo ona pisma koja vam trebaju. Na računar se prebacuju kopiranjem (F5) i čuvaju kao EML datoteke.
http://www.totalcmd.net/plugring/pop3smtp.html
Za rad sa mobilnim telefonima i PalmPilot i Pocket PC ručnim računarima postoji veći broj plugin-ova. Naći ćete ih na:
http://www.totalcmd.net/directory/fsplugin.html

Content plugin-ovi
Ovo je najnoviji dodatak upotrebnoj vrednosti Total Commandera. Podrška za njih se pojavila nedavno u verziji 6.5.
Obavljaju više zadataka:
1. pretraga za specifičnim svojstvima fajlova i foldera kao i pretraga njihovog sadržaja. Uz njihovu pomoć možete npr. naći PDF datoteku koja sadrži reč "Cet" ili JPG fotografiju koja ima veću visinu nego širinu.
2. prikaz tih osobina u panelu (listi datoteka). Na primer pored\umesto veličine MP3 pesme možete videti naziv pesme ili izvođača (slika dole).
3. Masovno preimenovanje datoteka korišćenjem ugrađenog alata Total Commandera. Na primer sve Excel-ove tablice koje su sačuvali zaposleni u vašem preduzeću možete nazvati po sistemu:
Faktura_Pera_Peric_01.xls, Faktura_Ivana_Ivanic_02.xls itd. Informaciju o tome ko je poslednji put sačuvao ili ko je prvobitno napravio dokument izvući će Total Commander.U levom panelu informacije o slikama u desnom broj strana i slova u dokumentima

Content plugin-ovi se instaliraju na isti način kao i Lister i fajl sistem plugin-ovi.
Pretraga po specifičnim osobinama datoteka i direktorijuma vrši se na sledeći način. Pokrenite pretragu na standardni način (Alt+F7) pa kliknite na karticu Plugins, pa u tom dijalogu unesite potrebne kriterijume. Na primer da bismo pronašli sve fotografije koje su rezolucije 800*600 tačaka postupićemo kao na slici dole:Prikaz osobina datoteka u panelima Total Commandera zahteva pravljenje prilagođenih kolona (Custom Columns). Napravimo, primera rad, kolone koje će pokazivati osobine MP3 datoteka. To se radi na sledeći način: Configuration | Options | Custom Columns | New. Pojaviće se dijalog kao na slici dole:Klikom na dugme "+" izaberemo plugin i vrednost koja nam je potrebna, u ovom slučaju AudioInfo i Duration. U polje Width unesemo širinu kolone a poljem Align određujemo da li će podaci biti levo ili desno poravnati. Naziv kolone dodeljuje sam Total Commander ali možemo uneti i sopstveni. Kada završimo sa pravljenjem sopstvenih kolona možemo ih i videti komandom Shift+F1 | Naziv kolona.Napravili smo namenske kolone!
Nećemo posebno preporučivati određene plugin-ove, sa stranice http://www.totalcmd.net/directory/content.html preuzmite one za koje mislite da Vam mogu biti od koristi.Pripremio Nenad Rondović
[ svetlanalane @ 28.11.2006. 16:16 ] @
Ja bih želela da znam šta sve od mogućnosti TC ima u verziji 6.51 "legalnoj". Strah me je sama da čeprkam, da nešto ne poremetim. Možda neki tutorial za ovakve kao što sam ja (i verujem još mnogi drugi korisnici).
I slažem se sa komentarom da, ako se neki tekst prikazuje, bude na srpskom. Svaka čast za trud, meni lično nije problem ni tekst na engleskom ili francuskom jeziku, ali većina se engleskim služi veoma oskudno.

Pozzz
[ SlobaBgd @ 28.11.2006. 23:36 ] @
Za upoznavanje sa mogucnostima Total Commandera, preporucujem Help koji dolazi uz Total Commander, uz obavezni paralelan rad sa samim programom.

Dalje, vrlo je korisno posetiti Total Commander Wiki na
http://www.ghisler.ch/wiki/index.php/Main_Page
Tu ces naci i neke tutorijale, screenshotove i jos mnogo toga.

Takodje, ovde
http://perso.orange.fr/charries/download.htm#tcmd
mozes naci vrlo dobre tutorijale i uputstva za TC na engleskom i francuskom jeziku.

Za resavanje sitnijih i krupnijih problema koji se (MOZDA) jave u radu sa TC, postoji oficijelni forum:
http://www.ghisler.ch/board/index.php?language=english
koji je, po mom misljenju, najjaci IT forum na netu!

Nakon svega, ako i pored gore navedenog bude potrebna pomoc, objasnjenje ili savet, tu je ovaj forum!

Srecan rad sa TC-om!

PS:
Cackanjem po TC-u ne mozes napraviti nikakvu nepopravljivu stetu! Tu, naravno, mislim na razna stelovanja Total Commandera, promenu izgleda, funkcija, Button Bar-a, boja, fontova i slicno. Medjutim, kako je TC prvenstveno file manager (nesto kao Windows Explorer, samo mnogo puta mocniji), treba biti oprezan pri manipulaciji sa fajlovima i folderima. Ali to je vec generalni savet za rad pod Windowsom, da treba paziti sta se brise, kopira, premesta, cemu se menja ime, atributi i slicno. Jos nesto: neregistrovani TC ima PUNU FUNKCIONALNOST kao i registrovana verzija. Da li nesto prestaje da radi posle mesec dana, to ne znam, jer sam uvek registrovao novu verziju TC-a ako procenim da ima bitnih poboljsanja u odnosu na prethodnu. Preporucujem korisnicima da preuzmu verziju TC 6.55, koja ima znatna poboljsanja u odnosu na ranije verzije. Naravno, ko voli da eksperimentise, na raspolaganju mu je TC 7.0 BETA 2 verzija, o kojoj je pisano u postovima iznad ovog

[Ovu poruku je menjao SlobaBgd dana 29.11.2006. u 01:22 GMT+1]
[ SlobaBgd @ 24.02.2007. 00:42 ] @
Da oživimo malo ovu nepravedno zapostavljenu temu.

Kada se govori o Total Commanderu, jedan od najčešće pominjanih termina su pluginovi. Pluginovi (priključci) su dodaci nekom programu koji nisu integralni deo samog programa, već su to apleti pisani za taj program od strane (najčešće) nezavisnih autora i programera. Oni proširuju mogućnosti programa, dodaju nove funkcije, olakšavaju rad sa programom itd. Međutim, važno je napomenuti da program koji ima podršku za pluginove i bez njih ima punu funkcionalnost, samo što je sa pluginovima mnogo upotrebljiviji. Jedan od najpoznatijih programa koji podržavaju pluginove je Mozilla Firefox. Kod Firefoxa pluginovi se zovu ekstenzije, ali suština je ista: to su dodaci koji proširuju mogućnosti programa.

Total Commander već odavno podržva pluginove, a trenutno su aktuelne četiri vrste pluginova:
WCX - Packer Plugins: dodaci za rad sa arhivama (zip, rar, iso, arj...) koji pakuju ili raspakivaju razne tipove arhiva.
WCF - File System Plugins: dodaci koji Total Commanderu omogućavaju da pristupi mogućnostima kompjutera koje nisu raspoložive uobičajenim putem. Primeri File System pluginova: pristup Windows CE, PocketPC ili mobilnim uređajima priključenim na vaš PC, ili rezanje CD i DVD diskova direktno iz Total Commandera.
WLX - Lister Plugins: dodaci koji prikazuju sadržaj pojedinih fajlova u ugrađenom podprogramu zvanom Lister u novom prozoru ili u panelu Total Commandera. Pomoću tih pluginova možete iz Total Commandera pregledati slike, puštati muziku ili film, čitati Wordove dokumente, videti tabele...
WDX - Content Plugins: dodaci koji prikazuju posebne osobine pojedinih tipova datoteka. Na primer, za fotografije snimljene digitalnim fotoaparatima prikazuju model kamere, rezoluciju, fokus, orjentaciju, dimenzije... Za video fajlove prikazuju trajanje videa, bitrate, audio i video kodek, broj kanala...

Najveća baza pluginova za Total Commander je Totalcmd.net
Pluginove razvrstane prema nameni i zapakovane u samorasklapajuće arhive možete skinuti sa Totalcmd.nm.ru Napominjem da su paketi veličine od 150 KB do preko 10 MB.
[ svetlanalane @ 25.02.2007. 08:56 ] @
Instalirala sam plugin WDX media ali ne znam kako da ga koristim. Da li treba i sadržaj WINRAR-a da se prekopira u TC folder ili da se samo odradi setup?

[Ovu poruku je menjao mmwc dana 25.02.2007. u 11:00 GMT+1]
[ zoran_dojkic @ 25.02.2007. 11:18 ] @
Total Commander

Branislav Mihaljev
Kopirano je sa DVD-a PC Almanah Softvera 05.

Total Commander spada u grupu uslužnih programa namenjenih manipulisanju datotekama i fasciklama (folderima). Program je poznatiji pod nekadašnjim imenom Windows Commander, koje je važilo do verzije 5.50; razlog promene imena je pravne prirode, o čemu autor govori na stranicama svoga sajta.

Prikazom stabla fascikli u dva „paralelna” okna, umnogome je olakšano manipulisanje fasciklama i datotekama. Kao takav, Total Commander ne samo da je udobna alternativa Windows Explorer-a, nego i značajno proširuje njegove mogućnosti. Naime, osim svoje osnovne uloge, program sadrži brojne dodatne alatke koje zamenjuju čitavu grupu uslužnih programa.

Program se distribuira kao jedna, samoraspakujuća datoteka, i instalira se po njenom pokretanju. Na prvom ekranu instalacije program traži da odaberete osnovnu jezičku školjku kojom će se ispisivati meniji i poruke. Za početak, odaberite engleski jezik ili neki drugi kojim bolje vladate. Klikom na Next prelazite na sledeći ekran u kojem birate opcije za instalaciju jezičkih školjki za druge ponuđene jezike. Opredelite se za opciju No, a kasnije dodajte prevod na srpski jezik. Na sledećim ekranima odredićete gde želite da se program instalira, da li želite da se ikona prečice programa nalazi na radnoj površini (Desktop) i u meniju Start i, konačno, gde će program postaviti svoje konfiguracione datoteke. Ukoliko odaberete da se konfiguracione datoteke instaliraju u sistemskoj fascikli Windows-a, po sledećoj reinstalaciji operativnog sistema moraćete ponovo da konfigurišete program. Zato preporučujemo da konfiguracione datoteke instalirate u fasciklu u koju se instalira sam program. Kompletno instaliran program zauzima svega 2,5 MB, a hardverski zahtevi su veoma skromni – radiće veoma brzo na svakom računaru koji ispunjava osnovne uslove za instaliranje Windows-a.

Uz instalaciju programa, u istoj fascikli na CD-u pronaći ćete samoraspakujuću arhivu Total Commander-a po imenu MD551SR.EXE, koja sadrži prevode menija, dijaloga i poruka na srpski jezik; ovaj prevod je usklađen sa aktuelnom terminologijom lokalizacije osnovnog programa Total Commander. Jezičku školjku za srpski jezik treba po instalaciji programa da ručno raspakujete u potfasciklu ..\TotalCmd\Language. Putanju do fascikle Language možete upisati u dijalog, ili je možete pronaći vizuelno klikom na taster sa tri tačke.

Po pokretanju programa dočekuje vas pozdravni ekran sa informacijama o ceni i načinu kupovine i koji vas podseća na to da program možete koristiti 30 dana, nakon čega ste dužni da ga kupite ili da ga obrišete sa diska.

Ukoliko Total Commander ranije nije bio instaliran, po prvom pokretanju programa odmah se otvara okno sa opcijama programa. Pređite odmah na karticu Language i izmenite jezik u srpski, izborom opcije Srpski (Latinica). Kliknite na Apply kako bi opcija odmah bila primenjena. Potvrdite izbor opcije klikom na U redu. Pojedinim opcijama, a naročito onim koje bitnije utiču na ponašanje programa, posvetićemo više pažnje u nastavku teksta.

Osnovne operacije

Za razliku od Windows Explorer-a, ekran Total Commander-a sadrži dva velika nezavisna okna za prikaz sadržaja fascikli. Načelna ideja je da se jedno okno uvek ponaša kao izvorište, a drugo kao ciljno mesto za izvršenje neke komande; u oba okna može da se vidi ista fascikla. U ovom poglavlju biće više reči o osnovnim operacijama efikasnog upravljanja datotekama i fasciklama.

Ali, najpre nekoliko važnih saveta. Upotreba Total Commander-a je najefikasnija ako koristite prečice na tastaturi. Savetujemo vam da tastaturu koristite češće od miša. Mnogi korisnici pogrešno shvataju ulogu pomoćnih tastera i pokušavaju da istovremeno pritisnu i otpuste kombinacije tastera. Kada kažemo „u isto vreme” mislimo na sledeće: pritisnite i zadržite jedan ili više pomoćnih tastera (CTRL, ALT, SHIFT), zatim otkucajte potreban znak i tek nakon toga otpustite pomoćne tastere.

Kretanje kroz program

Po pokretanju programa u oba okna biće ispisan sadržaj matične fascikle diska (oznaka c:\*.*). Za razliku od Windows Explorer-a koji u levom oknu ispisuje spisak fascikli, a u desnom spisak datoteka, Total Commander u jednom oknu ispisuje samo sadržaj aktivne fascikle. Jedno okno je uvek aktivno, na šta ukazuje boja njegove naslovne linije, koja odgovara definisanoj boji u Windows-u (najčešće plava); neaktivno okno je obeleženo sivom naslovnom linijom. Aktivno okno menjate tasterom TAB ili prostim klikom miša na jedno od njih. Ukoliko niste u opcijama drugačije podesili, prvo se ispisuje spisak potfascikli sortiran abecedno, a zatim spisak datoteka. Opcije za sortiranje liste inicijalno se primenjuju samo na datoteke.

Spisak fascikli i datoteka često neće moći da stane u okvir okna. Obratite pažnju na mesto gde se nalazi kurzor – linija koja obeležava datoteku i pruža se celom širinom okna: to nazivamo aktivnom pozicijom. Aktivnu poziciju možete menjati korišćenjem kurzorskih tastera (strelica naviše ili naniže) ili klikom miša. Sadržaj okna ćete pomerati uspravnim klizačem ili točkićem miša; aktivna pozicija se pri tom neće menjati.

Aktivna pozicija znači da će se sve zadate komande odnositi na obeleženu datoteku. Osim jedne datoteke, možete obeležiti i grupu datoteka nad kojima ćete primenjivati operacije (više o tome kasnije). Cela obeležena grupa datoteka u ovom slučaju menja boju, kako biste ih razlikovali od neobeleženih.

Kreirajte novu fasciklu na disku C: pritiskom na taster F7 ili desnim klikom miša u praznom prostoru jednog od dva okna, gde ćete u kontekstnom meniju birati komandu Novi / Nova fascikla. Nakon izbora, program od vas traži da upišete naziv nove fascikle; u polje dijaloga upišite Proba. Pripazite: u sistemu datoteka Windows-a, na istom mestu ne mogu postojati dve fascikle ili datoteke istog imena! Ukoliko fascikla Proba već postoji i pokušate ponovo da je kreirate, program će prijaviti grešku.

Nakon potvrđivanja komande pritiskom na taster ENTER (ili klikom na U redu), program će osvežiti listu datoteka u oba okna, u kojima će se naći i novokreirana fascikla. Obeležite fasciklu Proba i pritisnite ENTER. Ukoliko ste radili u levom oknu, ono će sada prikazivati sadržaj fascikle Proba, koja je još uvek prazna, dok desno okno ostaje nepromenjeno - ono i dalje prikazuje sadržaj matične fascikle na disku C. Istu operaciju možete obaviti i mišem: dvoklik na fasciklu otvara njen sadržaj. Ovde leži najveća snaga programa: u isto vreme možete videti sadržaj dve fascikle i između njih lako možete razmenjivati sadržaj. Na sličan način možete upotrebiti Windows Explorer, ali sa mnogo manje mogućnosti; na primer, Windows Explorer ne može da uporedi dve fascikle i obeleži samo različite datoteke.

Na viši nivo stabla fascikli vraćate se kada aktivnu poziciju postavite na oznaku dve tačke [..] i pritisnete taster ENTER ili dvaput kliknete levim tasterom miša na ovaj simbol. Oznaka .. je indikator da postoji viši nivo fascikli. U matičnoj fascikli diska (root; osnovna fascikla ili najviši nivo), ovakva oznaka ne postoji.

U Total Commander-u postoje po dva namenska tastera iznad spiska datoteka svakog okna, koja omogućavaju brzi prelazak u viši nivo fascikli. Klikom miša na taster sa dve tačke ili prečicom CTRL+PAGEUP, program prelazi u prvu nadređenu fasciklu, a klikom na taster sa levom kosom crtom (\), aktivira se matična fascikla diska, bez obzira na to koliko ste duboko bili u stablu.

Pretpostavimo da ste gledali sadržaj fascikle Proba, potom matičnu fasciklu diska i konačno sadržaj fascikle Windows. Program pamti kretanje između fascikli i omogućava brzi povratak na prethodno viđenu fasciklu uz kombinaciju tastera ALT i jedne od strelica ulevo ili udesno. Dok gledate sadržaj fascikle Windows, pritisnite levi taster ALT i dva puta strelicu ulevo. Program vas vraća dva koraka unazad, tj. na fasciklu Proba. Slično, pritisak tastera ALT i strelice udesno vodi vas dva koraka unapred, tj. na fasciklu Windows (gde ste bili dva koraka pre toga). Ove tehnike kretanja između fascikli korišćenjem tastature veoma ubrzavaju rad; ako koristite samo miša, ove opcije vam nisu dostupne!

Brzi prelazak na datoteku sa poznatim imenom

Spisak datoteka u fascikli ponekad može da bude veoma dugačak, kao na primer u fascikli Windows ili u nekoj drugoj u kojoj čuvate dokumenta. Do tražene datoteke možete doći na nekoliko načina. U sortiranom pogledu datoteka, abecedno po imenu, spustićete aktivnu poziciju do tražene datoteke ili ćete mišem povući vertikalni klizač naniže ili naviše dok ne ugledate traženu datoteku, pa kliknuti mišem na nju. Imate još jednu mogućnost brzog prelaska na datoteku sa poznatim imenom. Za probu, pređite najpre u fasciklu Windows. Pritisnite zajedno tastere CTRL i ALT i zatim ukucajte znak c; otvoriće se dijalog Traži. Otpustite tastere CTRL i ALT i kucajte dalje slovo d: u dijalogu sada piše cd. Aktivna pozicija je prešla na prvu datoteku u čijem imenu su početna slova cd. Pritisnite sada jednu od strelica za naviše ili naniže. Program će kružno šetati kroz aktivnu poziciju preko svih datoteka koje počinju slovima cd. Kada pronađete traženu datoteku, pritiskom na taster ESC zatvorite dijalog Traži.

Prečicu za brz prelazak na datoteku sa poznatim imenom možete promeniti u dijalogu Konfigurisanje / Opcije / Operacije / Brzo traženje. Ukoliko se ovde opredelite za opcije Samo slovo ili Slovo sa dijalogom, pritiskom na bilo koji taster program daje prioritet oknu za traženje datoteke u odnosu na komandnu liniju.

Lista najčešće korišćenih fascikli

Program nudi mogućnost da kreirate listu najčešće korišćenih fascikli kako biste direktno prelazili u njih. Prikladna komanda nalazi se u meniju Komande / Lista najčešće korišćenih fascikli ili kao prečica CTRL+D. Pređite u fasciklu Proba i pritisnite CTRL+D.

Prvi put kada otvorite dijalog imaćete samo dva izbora: Dodaj trenutnu fasciklu i Konfiguriši.... Odaberite stavku Dodaj trenutnu fasciklu. Ovo okno se sada zatvara. Pređite na matičnu fasciklu, a zatim u fasciklu Windows. Pritisnite sada prečicu CTRL+D: u listi najčešće korišćenih fascikli sada se kao prva stavka nalazi fascikla Proba. Odaberite tu stavku i program će odmah preći na prikaz sadržaja fascikle Proba. Na sličan način možete dodati i ostale najčešće korišćene fascikle.

U istom oknu, klikom na stavku Konfiguriši... dobićete novi dijalog u kojem možete konfigurisati ovu listu, obrisati nepotrebne stavke ili im promeniti ime. Ukoliko je lista predugačka, možete je konfigurisati tako da sadrži glavne stavke sa podređenim stavkama (na primer glavna stavka Slike može sadržati podstavke, odnosno fascikle Letovanje, Zimovanje, Neraspoređene, itd.).

U dijalogu liste najčešće korišćenih fascikli omogućen je skok na naziv, čije prvo slovo odgovara slovu koje ste pritisnuli. Na primer, ako je lista dugačka i u njoj postoji nekoliko fascikli sa početnim slovom P, pritiskom tastera P program naizmenično prelazi aktivnom pozicijom kružno sa jedne na drugu. Kada pronađete željeni naziv, potvrdite izbor pritiskom tastera ENTER i program će u odgovarajućem oknu liste datoteka prikazati sadržaj željene fascikle.

Izbor datoteka

Total Commander nudi nekoliko načina izbora više datoteka, za razliku od Windows Explorer-a u kojem je datoteke moguće odabrati samo na dva načina – obeležavanjem datoteka levim tasterom miša uz pritisnut taster CTRL ili SHIFT. Jedino je zajednička prečica CTRL+A, koja obeležava datoteke i fascikle odjednom. Prečica iste funkcije u Total Commander-u je CTRL+NUM PLUS (PLUS na numeričkoj tastaturi), a njoj suprotna komanda je CTRL+NUM MINUS, koja skida obeležja sa svih obeleženih datoteka.

Pritiskom na taster NUM PLUS dobijate dijalog Proširi izbor u kojem možete definisati masku imena datoteka koje želite da program obeleži. Ponuđeni izbor je *.*, odnosno sve datoteke (bilo kog imena i bilo koje ekstenzije). Pređite u fasciklu Windows, pritisnite taster NUM PLUS i u oknu Izaberi vrstu datoteke upišite r*.bmp: biće obeležene sve datoteke koje počinju slovom r i imaju ekstenziju BMP. Siđite do prve takve datoteke – ona je obeležena drugačijom bojom u odnosu na ostale. U statusnoj liniji program ispisuje broj obeleženih datoteka i njihovu zajedničku veličinu. Naizmeničnom grupnom selekcijom možete obeležiti grupu datoteka po raznim kriterijumima (na primer, obeležite sve datoteke sa ekstenzijom TXT, pa BMP). Ukoliko pokušate izbor datoteka po nekom kriterijumu koji ne odgovara sadržaju u aktivnoj fascikli, program će vas upozoriti da takav zahtev ne može da se izvrši.

Skidanje obeležja sa grupe datoteka obavlja se kroz dijalog Suzi izbor, pritiskom na taster NUM MINUS (MINUS na numeričkoj tastaturi). Ukoliko ste obeležili sve datoteke ekstenzija BMP i TXT, izbor možete suziti samo na datoteke tipa BMP zahtevajući od programa da skine obeležje sa tekstualnih datoteka, navođenjem kriterijuma *.txt u dijalogu Izaberi vrstu datoteke. Polje dijaloga je padajuća lista koja pamti ranije kriterijume, pa možete odabrati neki od njih kada listu otvorite prečicom F4 (ili ALT+DOWN) ili levim klikom na strelicu na desnoj strani.

Pritiskom na taster / na numeričkoj tastaturi, program obeležava datoteke po poslednjem zadatom kriterijumu. Taster * na numeričkoj tastaturi invertuje selekciju. U datom primeru, ako ste obeležili datoteke tipa BMP i TXT, pritisak na taster * skinuće obeležje sa njih, ali će istovremeno obeležiti sve ostale datoteke u fascikli.

Tasterom INSERT menjate status obeležja datoteke ili fascikle. Prvim pritiskom na taj taster obeležavate datoteku i prelazite na sledeću; sledećim pritiskom nad obeleženom datotekom skidate obeležje i prelazite na narednu. Ovaj taster ćete koristiti kada obeležavate manji broj datoteka i kada obeležavanje po zadatom kriterijumu ne bi bilo prikladno. Sličnu operaciju možete obaviti klikom desnim tasterom miša ukoliko ste u dijalogu Konfigurisanje / Opcije / Operacije / Način rada za izbor mišem uključili opciju Koristi desni taster miša kao u NC-u.

U dosadašnjem radu sve selekcije su se odnosile samo na datoteke, iako mogu postojati i cele fascikle koje zadovoljavaju zadate kriterijume. Program će odabrati i fascikle istovremeno sa datotekama ukoliko u dijalogu Konfigurisanje / Opcije / Operacije / Selekcija sa numeričkim '+' obeležite opciju Takođe selektuj i fascikle.

Taster razmaknice (SPACE) ima istu namenu kao i INSERT, ali sa tom razlikom da pritiskom razmaknice nad fasciklom, program proračunava ukupnu veličinu fascikle, sabirajući pojedinačne veličine datoteka unutar nje. Obeležite fasciklu Windows na jedan od ova dva načina i obratite pažnju na ispis veličine fascikle prilikom obeležavanja jednim i drugim načinom.

Izmene prikaza

U meniju Prikaz, uključivanjem prve četiri opcije prve grupe utičete na način ispisa datoteka. Uključivanjem izbora Samo imena ispisuju se imena datoteka bez ostalih podataka. Ovakav tip prikaza može se koristiti kada brzo želite da pronađete i pristupite datoteci, ako vas dodatni podaci ne zanimaju. Uključenom opcijom Sve (osnovni prikaz) prikazuju se potpuni podaci o datotekama i fasciklama. Stablo je karakterističan prikaz fascikli u kojem se one prikazuju poređane hijerarhijski, bez pripadajućih datoteka. Sličan vid prikaza prisutan je u levom oknu Windows Explorer-a. Izborom opcije Vertikalno uravnanje prikaz okna sadržaja fascikli prebacuje se iz horizontalnog u vertikalni izgled (okna su gore i dole, umesto levo i desno).

Prikaz sadržaja fascikli osvežava se odabirom opcije Prikaz / Ponovno čitanje (prečica CTRL+R sa tastature). Prikaz treba da osvežite ako nekim drugim programom menjate sadržaj fascikle koju Total Commander trenutno prikazuje.

Operacije sa datotekama i fasciklama

Nad datotekom, fasciklom ili obeleženom grupom sadržaja možete primeniti standardne operacije (brisanje, premeštanje, kopiranje ili izmena imena), kao i neke posebne.

Grupa se kopira iz jedne fascikle u drugu pritiskom na taster F5 ili prevlačenjem iz aktivnog u neaktivno okno. Pritiskom na taster F5 dobijate dijalog u kojem vas program izveštava o broju datoteka ili fascikli koje će kopirati i lokaciji gde će kopirati. Na primer, kopiraćete određene datoteke sa CD-a na disketu. U levom oknu postavite prikaz CD-a klikom na taster za prikaz sadržaja CD-a (odgovarajuće slovo uređaja) ili izborom CD-a iz padajuće liste. U desnom oknu postavite pregled sadržaja diskete (oznaka uređaja A ili B). U levom oknu obeležite datoteku ili fasciklu (ili njihove grupe) i pritisnite taster F5. Program će odmah ponuditi lokaciju kopiranja u obliku oznake diskete: A:\*.*. Klikom na U redu započinje kopiranje.

Vratite se dijalogu za kopiranje. U njemu je ponuđeno polje Samo datoteke ovog tipa gde možete postaviti filter na datoteke koje će se kopirati. U ovom polju možete koristiti džoker znake. Na primer, filter *b?.bmp će kopirati sve datoteke kojima je pretposlednje slovo b i pripadaju tipu BMP. Ukoliko datoteka istog imena već postoji na disketi, prilikom kopiranja program će stati i ukazati na problem, nudeći tastere za dalju akciju; postojeću datoteku možete prepisati (Presnimi, Presnimi sve, Presnimi sve starije), odustati od kopiranja (Preskoči, Preskoči sve, Otkaži), promeniti joj ime i nastaviti kopiranje (Preimenuj) ili pripojiti datoteku već postojećoj (Pripoj). Opcije prilikom kolizije možete podesiti pre kopiranja klikom na taster Opcije u oknu za kopiranje, a osnovna vrednost je Pitaj korisnika. Odabirom, na primer, opcije Prepiši sve program će sve ciljne datoteke istog imena prepisati novima.

Konačno, klikom na taster Stablo možete vizuelno pronaći fasciklu u koju ćete kopirati obeleženu grupu datoteka ili fascikli, a za brzo pronalaženje naziva dovoljno je da ukucate naziv fascikle i prikaz će odmah preći na ukucani naziv, ako takva fascikla postoji.

Premeštanje datoteka ili fascikli obavlja se pritiskom na funkcijski taster F6 ili prevlačenjem uz zadržan levi taster miša i pritisnut taster SHIFT na tastaturi, kada se označi datoteka koju prevlačite dodaje znak „–”. Postoji i jedan manje poznati trik: prevucite datoteku ili fasciklu levim tasterom miša na drugu lokaciju i, bez otpuštanja levog tastera, pritisnite odmah i desni taster. Umesto da se kopira, datoteka ili fascikla biće premeštena na ciljnu lokaciju. Tehnikom „prevuci i pusti” (drag and drop), možete premestiti ili kopirati datoteke ili fascikle i van okna Total Commander-a u bilo koji program koji podržava ovu tehniku ili pak na radnu površinu (desktop). Ako prilikom prevlačenja pritisnete tastere CTRL+SHIFT na tastaturi, program će umesto kopiranja kreirati prečicu do datoteke ili fascikle.

Označena pojedinačna datoteka ili grupa briše se pritiskom tastera F8 ili tastera DEL na tastaturi.

Pregled i uređivanje

Pritiskom na taster F3, otvoriće se dodatak programu, Lister, koji je namenjen prikazu sadržaja različitih vrsta datoteka. Lister prepoznaje slike, audio datoteke, HTML sadržaj i tekstualne datoteke i prilagođava izgled i prikaz u zavisnosti od otvorene datoteke. Lister se razlikuje od Notepad-a po tome što se sadržaj ne može uređivati, već samo pregledati, iako se pregledani sadržaj može sačuvati pod drugim imenom (meni Datoteka / Sačuvaj kao). Određeni tekstualni sadržaj možete tražiti odabirom menija Uređivanje / Traži (taster F5) i / Traži dalje (taster F7). Iz istog menija možete odabrati ceo sadržaj (Selektuj sve, dobija se tasterskom prečicom CTRL+A) i kopirati u ostavu Windows-a (clipboard) za kasniju upotrebu (Kopiraj kao tekst, prečica CTRL+C). Iz Lister-a ćete najbrže izađi pritiskom na ESC.

Funkcijski taster F4 namenjen je otvaranju datoteke u spoljnom programu za uređivanje sadržaja, kao što je na primer Notepad. Uređivanje sadržaja ima smisla samo kod tekstualnih datoteka tipa TXT, HTML i sličnih. Podešavanje ponašanja Lister-a i programa za uređivanje obavlja se na kartici Uređivanje / Pregled menija Konfigurisanje / Opcije.

Pretraga

U Total Commander je ugrađen moćan modul za pretragu datoteka i fascikli; poziva se komandom iz menija Komande / Pretraga ili prečicom ALT+F7 sa tastature.

Okno za pretragu podeljeno je na tri kartice. Na prvoj kartici Osnovno zadaćete deo imena datoteke ili fascikle koju želite da Total Commander pronađe. U ovom polju ne morate koristiti džokere (* i ?), dovoljno je da unesete bilo koji deo imena koje tražite.

U polju Traži u: upišite lokaciju od koje počinje traženje. Podrazumevano je da se od početne, zadate fascikle, traženje nastavlja i kroz sve potfascikle; na primer, ukoliko želite da pretražite celu particiju diska C, u ovo polje ćete upisati c:\. Ukoliko želite, možete zadati i više putanja za pretragu, odvojenih tačkom i zarezom (znak ;). Particije ili diskove za pretragu možete odabrati otvaranjem padajuće liste koja se dobija klikom na taster Diskovi a zatim odabirom diska koji želite da pretražite. Ako kliknete na Svi lokalni HDD, kriterijum traženja će se proširiti na sve particije u vašem sistemu.

Kako je u program ugrađena interna podrška za razne arhivere, datoteke se mogu tražiti i po arhivama (ZIP, ARJ, RAR, itd.). I ne samo to: u potrazi za određenom datotekom, možete zahtevati da se pretraživanje izvede po tekstu u njoj, upisanom u polju Traži tekst.

Na kartici Dodatno suzićete izbor za pretragu određivanjem raspona datuma za koji pretpostavljate da odgovara vremenskom periodu kada je datoteka poslednji put sačuvana. Umesto da upisujete tačne datume od-do, možete zahtevati pretragu za datotekom koja nije starija od određenog vremenskog perioda, a mogućnost izbora kreće se od jednog minuta do nekoliko godina.

Proširenom izboru kartice Dodatno možete dodati kriterijum veličine datoteke, pomoću kog određujete da li je datoteka manja, jednaka ili veća od zadate veličine. Izboru se, takođe, može pridružiti filter atributa datoteke, tako da se pored ostalih kriterijuma može zahtevati, na primer, pretraga samo skrivenih ili sistemskih datoteka. Broj kombinacija je velik, pa se kombinovanjem pretpostavljenih ili poznatih parametara može pronaći praktično bilo koja datoteka, što ovaj modul čini veoma upotrebljivim.

Modul za pretragu dupliranih datoteka može vam pomoći u održavanju urednosti diska. Lako ćete pronaći datoteke koje postoje na nekoliko mesta i brisanjem nepotrebnih duplikata osloboditi prostor na disku. Kriterijum pretraživanja ne mora biti samo isto ime, nego i ista veličina i sadržaj.

Konačno, nakon postavljanja svih potrebnih kriterijuma, kliknućete na Pronađi. U statusnoj liniji program ispisuje trenutnu fasciklu koju pretražuje, a pronađene datoteke ili fascikle ispisuje u vidu liste u oknu Rezultati traženja.

Sortiranje i širina kolona za ispis

Datoteke u oknu za prikaz mogu se sortirati po pet kriterijuma: ime, tip, veličina, datum/sat ili atribut. Opcije za sortiranje zadaju se prilično jednostavno: u vrhu okna za prikaz spiska datoteka i fascikli nalazi se pet identifikatora širine kolona za ispis parametara datoteka. Klikom na jednu od njih uključuje se sortiranje po odabranom kriterijumu u rastućem abecednom ili numeričkom redosledu, a ponovnim klikom na isto polje, redosled sortiranja se obrće. Isti efekat sortiranja po svakoj od pet kolona postići ćete sa tastature prečicama od CTRL+F3 do CTRL+F7; drugi odabir iste prečice će obrnuti redosled sortiranja.

Između polja za identifikaciju kolona nalaze se vertikalne linije, nad kojima se, kada postavite strelicu miša, kurzor menja u oblik sa dve horizontalne strelice. Pritiskom levog tastera miša uhvatite liniju i pomerajte u levu ili desnu stranu da biste promenili širinu kolone. Precizno podešavanje širine kolona može se obaviti na kartici Tabulatori menija Konfigurisanje / Opcije.

Napredne operacije

Ažuriranje sadržaja dve fascikle

Ažuriranje dve fascikle je korisno prilikom usklađivanja sadržaja fascikle na radnom disku i mediju koji sadrži sigurnosne kopije (backup) ili prilikom usklađivanja sadržaja prenosnog i stonog računara. Dve fascikle ćete lako ažurirati ako jednu postavite u levo okno, a drugu u desno, pa iz menija pozovete Označavanje / Uporedi fascikle ili pritisnite SHIFT+F2. Total Commander će obeležiti datoteke koje se međusobno razlikuju po bilo kom kriterijumu (veličina, vreme snimanja, naziv, tip ili osobine). Biće označene datoteke i u levom i desnom oknu, a sinhronizaciju možete obaviti ručno kopirajući datoteke iz jednog okna u drugo.

Ukoliko niste potpuno sigurni da li će sinhronizacija biti obavljena baš kako želite, odaberite komandu Označavanje / Prikaži različite datoteke i biće sakrivene potpuno iste datoteke – u oba okna ćete videti samo one koje se razlikuju. U toku ovog filtriranog prikaza, možete odabrati samo određene datoteke koje ćete sinhronizovati.

Napredno sinhronizovanje sadržaja dve fascikle obavićete posebnom alatkom čije se okno prikazuje odabirom opcije Komande / Sinhronizuj fascikle. Podrazumevano su odabrane fascikle aktivne u oknima programa, ali ih možete i upisati u polja na levoj i desnoj strani; to možete učiniti i vizuelno, klikom na jedan od dva tastera >>, pronalaženjem i odabirom u pomoćnom oknu. U srednjem polju između putanja fascikli, nalazi se polje filtera po imenu i tipu datoteka i ono uvek prikazuje sve datoteke (*.*). Upotrebom džokera, kriterijum za poređenje možete suziti.

U četiri polja za potvrdu možete odabrati način poređenja (Nesimetrično), da li će se porediti i sadržaj potfascikli ako postoje (Potfasciklu) i da li će se obeležavati datoteke koje se međusobno razlikuju po datumu snimanja. U grupi Način postoje četiri tastera sa slikama koje možete uključiti/isključiti, a prema slikama na njima određujete akcije sinhronizacije nakon poređenja. Zelena strelica udesno označava da će datoteka iz leve fascikle koja se razlikuje od datoteke u desnoj, biti kopirana sa leve na desnu stranu; plava strelica ulevo ima suprotno značenje, tj. datoteka će sa desne strane biti kopirana na levu. Znak jednakosti označava datoteke koje su potpuno jednake. Crveni znak nejednakosti označava da se datoteke razlikuju, ali da se fascikle međusobno neće sinhronizovati. Isključivanjem tastera duplikati sakrivaju se datoteke koje postoje u upoređenim fasciklama (ne prikazuju se različite po veličini i datumu!), a isključivanjem tastera jedinstveni sakrivaju se datoteke koje postoje samo na jednoj strani.

Klikom na Uporedi, u glavnom oknu dijaloga ispisuju se nazivi datoteka sa operatorom akcije, po kriterijumu koji ste postavili u dijalogu Način. Pregledanjem datoteka i operatorima akcije, utvrdićete koje će datoteke program iskopirati sa leve na desnu, odnosno sa desne na levu stranu. Sinhronizacija datoteka počinje klikom na Sinhronizuj, nakon čega počinje kopiranje.

Treća alatka Datoteka / Uporedi po sadržaju nije namenjena sinhronizaciji datoteka, ali je možete upotrebiti kada zaista želite da vidite međusobne razlike između dve datoteke u različitim fasciklama pre sinhronizacije. U prvom i drugom polju možete upisati putanju i naziv datoteke ili ih možete odabrati vizuelno klikom na jedan od dva tastera >>.

Nakon klika na Uporedi program tekstualno upoređuje datoteke i ispisuje razlike, i to u levom podoknu razlike datoteke sa leve strane u odnosu na datoteku sa desne strane i obrnuto. Opcija poređenja po sadržaju koristi se u poređenju datoteka koje sadrže tekst i omogućuje da sinhronizujete njihov sadržaj. Mogu se porediti i datoteke drugih tipova (recimo, datoteke slika), ali poređenje ima smisla samo ukoliko želite da utvrdite da li je njihov sadržaj identičan. U ovom slučaju uključićete opciju binarno koja će rezultate poređenja ispisivati u heksadecimalnom obliku. Ponuđena opcija Razlikuj mala i velika slova će dodatno tražiti razlike između istih slova različite veličine. Klikom Font odabraćete vrstu i veličinu slova kojim će se ispisivati razlike.

Razlike se mogu pregledati prevlačenjem vertikalnog klizača naniže ili upotrebom tastera za prikaz razlike, Sledeća razlika i Prethodna razlika. Određeni sadržaj možete pronaći klikom na Traži (taster sa slikom dvogleda; prečica F7), na čiji pritisak dobijate dijalog u koji upisujete tekst koji će se tražiti. Za traženje sledeće razlike po zadatom tekstualnom kriterijumu upotrebićete drugi taster za pretragu (prečica: F3).

Rad sa arhivama

Komande za arhiviranje nalaze se u meniju Datoteka kao komande Arhiviraj (ALT+F5) Dearhiviraj (ALT+F9) i Proveri arhivu (ALT+SHIFT+ F9). Datoteke i fascikle koje želite da arhivirate morate prethodno obeležiti; ako to ne učinite, program će arhivirati samo onu fasciklu ili datoteku koja se trenutno nalazi ispod kurzora. Nakon prvog izvršavanja komande Arhiviraj, otvoriće se ekran sa opcijama kojim vas program opominje da još niste konfigurisali rad sa arhivama. Interno, program omogućuje rad sa većinom popularnih arhiva, tako da nisu potrebni drugi programi za arhiviranje; opcije kartice Arhiveri nećete menjati, osim u slučaju da imate instaliran neki drugi omiljeni program za rad sa određenom vrstom arhiva. Na primer, ako ste navikli da radite u programu WinARJ za manipulisanje ARJ arhivama, isključite polje za potvrdu Ako je moguće, upotrebi interni un-ARJ. Pošto izmenite ovu opciju, po aktiviranju ARJ arhive biće automatski pokrenut program WinARJ.

Rad sa ZIP arhivama se konfiguriše na zasebnoj kartici Zip arhiver. Na ovoj kartici se možete opredeliti da li će program koristiti interni modul ili spoljni program za rad sa ovim tipom arhiva. ZIP je najbrži i najpopularniji arhiver, a na ovoj kartici možete dodatno uticati na brzinu rada izmenom opcija za stepen kompresije; što je veća kompresija, rad je sporiji i obrnuto. Ponuđena opcija Normalna kompresija (6) je kompromis između brzine rada i izlazne veličine arhive.

Nakon podešavanja opcija za rad sa arhivama, potvrdite izbor klikom na U redu. Posle izvođenja sledeće operacije za arhiviranje ili dearhiviranje, dijalog sa opcijama se više neće pojavljivati. Za naknadnu izmenu ovih opcija, otvorićete meni Konfigurisanje / Opcije / Arhiveri.

Nakon što ste odabrali grupu datoteka ili fascikli za arhiviranje, iz menija Datoteka odaberite opciju Arhiviraj (ALT+F5). Otvara se novi dijalog u kojem ćete odabrati mesto na kom će se kreirati nova arhiva, vrstu arhive, kao i nekoliko drugih karakterističnih opcija za svaki od odabranih tipova arhivera. Program vas obaveštava o broju datoteka/fascikli koje će arhivirati. U dijalogu ispod ovog obaveštenja, zahtevaće od vas da upišete putanju i naziv nove arhive. Podrazumevana putanja je fascikla drugog okna programa. Putanju ciljne arhive možete izmeniti vizuelnim putem, klikom na Stablo i odabirom fascikle sa stabla. Ime arhive program nudi unapred i uvek je isti kao naziv fascikle iz koje arhivirate datoteke. To ime možete promeniti odmah ili kasnije, promenom imena arhive.

Total Commander u novu arhivu može smestiti i nazive putanja (nazive fascikli). Uz opciju Uključi i potfascikle, u novoj arhivi će se naći i sve potfascikle nižeg nivoa. Na primer: ako postavite kurzor na fasciklu Windows i odaberete opciju za arhiviranje, sve datoteke unutar fascikle Windows i njenih potfascikli, naći će se u novoj arhivi.

Višedelna arhiva je karakteristika određenih vrsta arhivera i omogućuje da velike arhive prenesete disketama (ili drugim medijumom malog kapaciteta) na drugi računar. Savetujemo da koristite format ARJ za kreiranje višedelnih arhiva; arhive najpre kreirajte na disku, a zatim ih kopirajte na diskete. U svim drugim slučajevima, ZIP arhiva je bolji izbor.

Odabirom opcije Premesti u arhivu, program će sve datoteke i fascikle koje arhivira na kraju obrisati sa diska. Obratite pažnju na to da se obrisana datoteka ili fascikla neće naći u kanti za otpatke (Recycle Bin), pa je njeno vraćanje moguće samo iz kreirane arhive.

U slučaju da kreirate arhivu koju ćete preneti na drugi računar koji nema podršku za rad sa arhivama, kreirajte samoraspakujuću arhivu. Program kreira ZIP arhivu i odmah u nju dodaje program za njeno dearhiviranje. Ta arhiva ima ekstenziju EXE (izvršna datoteka), koja se sama raspakuje prilikom pokretanja. Na ovaj način, i mi smo kreirali dodatak Total Commander-u koji sadrži prevod komandi, dijaloga i menija na srpski jezik.

Aktiviranjem opcije Napravi arhive, po jednu za izabrane datoteke/ fascikle, program će kreirati onoliko arhiva koliko ste datoteka/fascikli obeležili za arhiviranje.

Karakteristika ZIP arhive je mogućnost postavljanja šifre nad arhivom koju je gotovo nemoguće zaobići. Aktiviranjem opcije Arhiviraj sa šifrom (samo ZIP), program zahteva unos šifre, bez koje se kasnije arhiva ne može dearhivirati. Dobro zapamtite šifru koju ste zadali prilikom arhiviranja! Bez šifre ne možete dearhivirati sadržaj, a kod dugačkih šifara neće vam biti od velike pomoći ni programi za pronalaženje šifre u ZIP arhivi.

Obeležena arhiva može se dearhivirati na nekoliko načina. Postavljanjem kurzora nad arhivom i dvoklikom na nju (ili pritiskom tastera ENTER) program prikazuje arhivu kao sadržaj fascikle. Iz ove zamišljene fascikle, rad sa datotekama je istovetan kao i rad sa običnom fasciklom i podrazumeva da se operacije kopiranja, premeštanja, brisanja i izmene imena izvode potpuno isto kao i u svakoj drugoj fascikli. Jednostavnim kopiranjem iz arhive moguće je dearhivirati deo arhiviranih datoteka ili, ako ih sve obeležite, kompletan sadržaj. Evo i jednog trika: Postavite aktivnu poziciju nad arhivom u levom oknu i pritisnite CTRL+DESNO (ili CTRL+LEVO ako je u desnom oknu) i okno na drugoj strani će odmah prikazati sadržaj arhive.

Odabrana arhiva, ili više njih, dearhivira se odabirom menija Datoteka / Dearhiviraj ili prečicom ALT+F9. U dijalogu za dearhiviranje program traži da upišete putanju gde će se raspakovati arhiva; podrazumevana je fascikla u oknu na suprotnoj strani. Odabir putanje je isti kao u postupku arhiviranja; pomenimo samo opcije koje se razlikuju.

U dijalogu za dearhiviranje, u polju Datoteke koje dearhivirate unapred je ponuđena opcija *.*, što znači da će se dearhivirati sve datoteke i fascikle. Ovo polje ima ulogu filtera: ako u njega upišete npr. *.bmp, biće raspakovane samo datoteke tog tipa.

Kao što ste videli, arhiva može sadržati fascikle sa potfasciklama, uključujući i sve datoteke u njima. Aktiviranjem opcije Dearhiviraj putanje, ako su smeštene u arhivi, program će rekonstruisati sadržaj fascikli. Sa isključenom opcijom, program će dearhivirati sve datoteke bez potfascikli, pa će se sve datoteke naći raspakovane u fascikli koju ste za to odredili.

Pri dearhiviranju, može se desiti da u odredišnoj fascikli već postoji datoteka istog imena kao ona koja se dearhivira. U tom slučaju program prekida sa radom i postavlja kontrolno pitanje. Nakon datog odgovora (možete prepisati postojeću datoteku onom iz arhive ili preskočiti njeno dearhiviranje), program nastavlja proces dearhiviranja. Ovo kontrolno pitanje možete preskočiti i narediti da program prepiše sve istoimene datoteke u odredišnoj fascikli, aktiviranjem opcije Prepiši istoimene datoteke.

Poslednja opcija na ovom oknu je naročito korisna prilikom dearhiviranja više arhiva odjednom. Njenim aktiviranjem, program će za svaku arhivu kreirati potfasciklu u ciljnoj fascikli po nazivima arhiva, pa će svaku arhivu dearhivirati u odgovarajuću potfasciklu.

Operacija provere arhive svodi se na dearhiviranje sadržaja bez ikakvog upisivanja na disk. Komanda provere arhive se nalazi u meniju Datoteka / Proveri arhivu (ili ALT+SHIFT+F9). Možete proveriti jednu ili više arhiva istovremeno, a nakon provere program neće dati nikakvu poruku samo u slučaju da su arhive ispravne. U protivnom, dobićete obaveštenje o problemu, a poruku će pratiti i mogući razlozi neispravnosti arhive. Arhive koje ste upravo kreirali na svom računaru ne morate proveravati jer se sam čin arhiviranja uvek završava proverom; ni vaše starije arhive nisu neispravne, osim u slučaju neke havarije diska, kad treba da ih proverite.

Izmena osobina datoteke

Sistemske datoteke ne smete menjati i brisati, jer izmene mogu narušiti stabilnost sistema. Ukoliko na kartici Prikaz menija Konfigurisanje / Opcije uključite prikaz skrivenih datoteka, u polju za potvrdu Prikaži skrivene i sistemske datoteke, Total Commander će prikazivati ovakve datoteke i fascikle ikonom sa ucrtanim crvenim uzvičnikom. Izmene osobina datoteka možete obaviti u dijalogu koji se dobija kada desnim tasterom miša kliknete na datoteku i izaberete Properties (kada dobijate dijalog Windows-a za izmenu osobina), ali i odabirom menija Datoteka / Promeni osobine. Za razliku od Windows-ovih, ovaj dijalog pruža veći izbor promena osobina datoteka: može se uticati na vreme i datum kreiranja datoteke ili fascikle.

Komandna linija

Komandna linija Total Commander-a je predviđena zamena za režim rada u DOS prozoru i koristi se da biste radili sa starim ili konzolnim administratorskim programima koji se izvršavaju u DOS-u; ovaj način ćete, takođe, koristiti kada treba da pokrenete program uz određene parametre. Na primer, raspakivanje višedelne arhive upotrebom arhivera ARJ izvešćete kucanjem naredbe slične ovoj: arj x -v -y arhiva.arj.

Komandna linija pamti prethodno zadate komande u padajućoj listi koja se krije iza nje. Klikom na taster sa slikom strelice naniže, lista se otvara, pa iz nje možete odabrati komandu koju ste prethodno zadali, ukoliko želite da je ponovo primenite. Ako želite da primenite neku komandu vezanu za datoteku koja se nalazi na aktivnoj poziciji, pritiskom prečice CTRL+ENTER prenećete njeno ime iz okna u komandnu liniju.

Deljenje i spajanje datoteka

Operacija deljenja služi da se datoteka podeli na više delova, ukoliko je potrebno da se smesti na medije manjeg kapaciteta (ili prenese e-poštom u više poruka). Recimo, da biste datoteku od 3 MB snimili na diskete kapaciteta 1,44 MB, podelićete je na tri dela. Obeležite datoteku koju želite da razdvojite i odaberite opciju menija Datoteka / Deljenje datoteke. U novom dijalogu program ispisuje ime datoteke koju će podeliti i putanju koja pokazuje gde treba smestiti njene delove. Podrazumevana je putanja do drugog okna, a nju možete izmeniti prekucavanjem.

U padajućoj listi Bajtova po datoteci odabraćete jednu od ponuđenih veličina koje su prilagođene izmenljivim medijima, a ponuđene veličine su prilagođene svim vrstama klasičnih i ZIP disketa, kao i CD-ova. U ovom polju možete slobodno ukucati i proizvoljnu veličinu na koju će se deliti datoteka; otkucajte veličinu i meru: npr. 300k, 2M. Izborom opcije Automatski datoteku možete direktno snimati na medij ograničenog kapaciteta, a Total Commander će voditi računa o tome da veličinu dela datoteke prilagodi postojećem slobodnom prostoru. Ako je ciljna putanja izmenljivi medij, biće dostupno polje za potvrdu Obriši datoteke na ciljnom disku, čijim izborom ćete tokom prenosa prazniti ciljne medijume. Izlaznu fasciklu, odnosno medij gde će biti smešteni delovi datoteke možete odabrati i vizuelno klikom na Stablo.

Klikom na U redu započinje deljenje. Uz sastavne delove datoteke, biće kreirana kontrolna datoteka tipa CRC, uz čiju pomoć se rekonstruiše polazna datoteka. Delovi datoteke dobijaju tip označen rastućim brojevima, počev od 001.

Spajanje datoteke u izvorni oblik je značajno jednostavniji proces: obeležite prvi deo razdvojene datoteke (onaj sa oznakom 001) i odaberite meni Datoteka / Spajanje podeljene datoteke. U sledećem dijalogu odabraćete fasciklu u kojoj će se naći rekonstruisana datoteka, koju možete odabrati i vizuelno, klikom na Stablo. Nakon klika na U redu započinje spajanje, nakon čega vas program obaveštava da li proces jeste ili nije uspeo.

Višestruko preimenovanje

Ugrađena alatka za brzo preimenovanje će vam poslužiti kada veliki broj datoteka morate da dovedete u red. Recimo, urednik ovog izdanja je zahtevao da sve slike predam u formatu imena Slika iza koje sledi njen broj (na primer Slika01.bmp itd.); iskoristio sam ovu alatku da bih brzo doveo u red datoteke slika pripremljene za ovaj članak. (Primedba urednika: pošto smo neke slike morali da izbacimo, upotrebio sam istu alatku da prenumerišem imena slika.) Alatka se pokreće odabirom stavke menija Datoteka / Višestruko preimenovanje ili prečicom CTRL+T. Prethodno treba da obeležite one datoteke kojima ćete izmeniti imena na ovaj način.

U velikom oknu naći će se spisak datoteka koje ste obeležili pre otvaranja alatke. U zaglavlju okna nalaze se imena kolona, a datoteke se mogu sortirati klikom na polje Veličina i Datum. Sortiranje se može obaviti po rastućem ili padajućem nizu veličina ili datuma datoteka. Jednim klikom na polje naziva kolone, datoteke će biti sortirane opadajuće (od najveće ka najmanjoj veličini), a ponovnim klikom na isto polje obrće se način sortiranja (rastuće).

U oknu Maska za preimenovanje ponuđene su mogućnosti izmene imena datoteka prikazanih tasterima, a vrednosti se mogu kombinovati. U dijalogu ovog okna upisao sam Slika i dopunio masku pritiskom na [C]. Sada kriterijum za izmenu imena izgleda ovako: Slika[C]. U oknu spiska datoteka prikazani su stari i novi nazivi datoteka u obliku Slika1, Slika2... Primenio sam opciju za rastuće sortiranje po datumu, da bih složio slike prema redosledu njihovog kreiranja.

U oknu Tip uticaćete na naziv ekstenzije, odnosno na tip datoteka. Ukoliko ostavite ponuđenu vrednost [E], tipovi izvornih datoteka ostaće nepromenjeni, što je poželjna opcija; ipak, možete upisati ili izmeniti kriterijum pritiskom na neko od tri ponuđena tastera.

Okno Pretraga i zamena će poslužiti da ispravite greške u nazivima datoteka. Pretpostavimo da sam nehotice promenio sva imena u Silka umesto u Slika. Obeležiću sve datoteke po imenu Silka, u polje Traži upisaću il, a u polje Menjaj sa upisaću li.

U oknu VELIKA/mala slova uticaćete na izmenu veličine određenih slova. Ovo je padajuća lista čijim otvaranjem se vide mogući načini preimenovanja grupe datoteka. Pretpostavimo da imate fasciklu sa mnogo engleskih naziva audio datoteka, gde je samo prvo slovo prve reči napisano velikim slovom, a sva ostala su mala; po engleskim pravilima ispisa naslova, svako prvo slovo svake reči treba da bude napisano velikim slovom. Obeležite sve takve datoteke, otvorite alatku za brzo preimenovanje grupe datoteka i u ovom polju postavite kriterijum Prvo Veliko Slovo Svake Reči.

U oknu Definiši brojač uticaćete na parametar [C] u kriterijumu izmene imena. Ponuđena vrednost početka brojanja je 1 sa korakom 1. Izmenom prve vrednosti brojač može krenuti sa početnom vrednošću od one koju ovde definišete (upisom vrednosti 100, brojač kreće od 100 i nastavlja sa 101, 102...), a izmenom vrednosti koraka definišete brojčanu razliku između imena (postavljanjem vrednosti na 2 u ovom polju, brojač će krenuti od 100 i nastaviti sa 102, 104...). U padajućoj listi Decimalno definisaćete broj vodećih nula kod brojača. Postavljanjem vrednosti 3 u ovoj listi, brojač će ispisivati vrednosti 001, 002, 003...

Nakon klika na Preimenuj započinje postupak, nakon toga se spisak datoteka uklanja iz okna prikaza datoteka.

Štampanje liste datoteka

Komandom menija Datoteka / Štampanje / Liste datoteka otvara se okno sa spiskom datoteka i fascikli koje ste obeležili, u obliku pregleda pre štampanja. Od ponuđenih opcija možete izmeniti font prikaza, njegovu veličinu i oblik (podebljani ili kurzivni ispis). U drugoj grupi opcija birate prikaz papira na ekranu: koja strana dužeg spiska će biti prikazana, odnosno sa kolikim uveličanjem će ispis biti prikazan.

Treća grupa opcija je zadužena za izbor štampača, gde se može uticati na podešavanja karakteristična za odabrani štampač i margine papira. Margine se mogu promeniti i postavljanjem miša iznad linija koje ih prikazuju, kada se kurzor miša menja; držite levi taster miša i prevucite linije margina na željeno mesto. Sadržaj fascikli se može štampati dvostrano, pri čemu će Total Commander voditi računa o štampi i zahtevati od korisnika da okrene i ponovo uloži papir u štampač.

Odabirom susedne komande u meniju Štampanje / Liste datoteka sa potfasciklama, pojavljuje se isto okno kao u prethodnom slučaju, ali sa tom razlikom što će biti iščitan i sadržaj potfascikli. Broj potfascikli koji će biti prikazan na papiru određuje se na dijalogu koji se pojavljuje neposredno nakon poziva ove stavke menija. Vrednost -1 kao parametar znači da će biti pročitane sve potfascikle, a unošenjem pozitivnog broja dobiće se onolika dubina koliku tim brojem odredite. U polju Samo datoteke ovog tipa primenićete filter u kojem možete koristiti džokere za imena.

Treća opcija podmenija, Štampanje / Sadržaja datoteka, otvoriće program povezan sa tipom obeležene datoteke, odakle je omogućeno direktno štampanje.

Mrežna povezivanja i FTP

Opcije mrežnog povezivanja se nalaze u meniju Mreža u kojem se pomoću prvih pet stavki menija pozivaju sistemski dijalozi Windows-a. Kako ovi dijalozi nisu delovi Total Commander-a, ovom prilikom ih nećemo objašnjavati, pošto se njihovo objašnjenje nalazi u datotekama pomoći operativnog sistema Windows.

Program podržava povezivanje sa FTP serverima i slanje i preuzimanje datoteka putem FTP protokola (File Transfer Protocol), optimizovanog za razmenu datoteka putem Interneta. Odabirom menija Mreža / FTP povezivanje (prečica CTRL+F) dobija se dijalog (u početku prazan) sa spiskom FTP servera koje ste kreirali. Nova veza se kreira klikom na istoimeni taster. Brži put je komanda menija Mreža / Nova FTP veza ili prečica CTRL+N.

U oknu FTP: detalji o vezi postoji nekoliko polja koja treba popuniti. U polju Sesija: upišite proizvoljan naziv koji će vas asocirati na server na koji se povezujete. Polje Ime hosta (:Port) je veoma značajno, jer ono predstavlja adresu servera (ftp.server.com i slično). Ako je broj porta podrazumevani (21), ne morate da ga navodite; ali ako je atipičan, onda otkucajte npr. ftp.server.com:1021. Većina javno dostupnih servera dozvoljava pristup ostavljanjem određenog korisničkog imena i e-mail adrese kao šifre. Ako kliknete na Anonimni login, program će ova polja popuniti umesto vas.

Korisničko ime je vaš naziv koji ste dobili ili izabrali kod dobavljača Internet usluga, a lozinka je ona koju ste kreirali za pristup servisima dobavljača; ovo ćete koristiti za, recimo, pristup sadržaju sajta koji uređujete. Naredna dva polja nije neophodno popuniti, ali objasnimo šta znače: Udaljena fascikla je neka potfascikla na FTP serveru kojoj se pristupa automatski po povezivanju, a Lokalna fascikla je ona koja će biti prikazana u jednom oknu liste datoteka po povezivanju sa FTP serverom; to polje možete popuniti ukucavanjem putanje ili se može odabrati klikom na >>. Ovde ćete, recimo, postaviti putanju do lokalne verzije sajta na svom disku.

Ukoliko želite da program pošalje neku posebnu komandu po povezivanju, upisaćete je u polje Pošalji komandu. Ovo polje takođe nije neophodno popuniti. Za Tip servera je preporučljivo da stoji vrednost Autodetektuj, a ako od vlasnika FTP servera dobijete određene podatke o povezivanju koji nalažu definisanje vrste servera, odabraćete vrednost Definiši vrstu servera.

Firewall ili Proxy je svojevrsna zaštita servera, a definiše se prema uputstvu vlasnika FTP servera. U najviše slučajeva, ovo polje za potvrdu ostaje neobeleženo. Opcija Koristi pasivni mod za prenos će usporiti prenos i način povezivanja će biti kao kad Windows Explorer-om pristupite FTP lokaciji na Internetu; ipak, opcija je neophodna u nekim slučajevima, što će vam reći administrator servera. Poslednje polje ovog okna, Pošalji naredbu za očuvanje konekcije će u definisanom vremenskom intervalu (Interval slanja: svakih... minuta) poslati FTP serveru odabranu komandu (najbolje je NOOP) kako zbog neaktivnosti ne bi došlo do spontanog raskida veze na strani servera. Snimite vrednosti izborom opcije U redu. Sada će se u listi pojaviti FTP veza koju ste upravo definisali, sa imenom upisanim u polju Sesija.

Povezivanje na FTP server obavlja se izborom opcije Poveži se. Nakon uspešnog povezivanja, u jednom oknu (iz kojeg ste zahtevali povezivanje) pojavljuje se spisak datoteka i fascikli na FTP serveru, dok se u drugom prikazuje sadržaj lokalnog diska. Razmena datoteka je potpuno ista kao razmena datoteka dve fascikle na lokalnom disku; jedino je pitanje da li na FTP serveru imate puna prava ili samo pravo čitanja (kopiranja). Prilikom prenosa, Total Commander će prikazati novi meni sa opcijama koje su karakteristične za ovu vrstu konekcije. Način prenosa je preporučljivo ostaviti na automatsku vrednost, jer se FTP vezom prenose i tekstualne i binarne datoteke, a program uglavnom može sam da odredi optimum. Nakon klika na Isključi u ovom meniju (ili odabirom Mreža / Prekid FTP veze; prečica CTRL+SHIFT+F), FTP veza se raskida.

U oknu Poveži se na FTP server, klikom na taster Novi URL prikazuje se novi dijalog, prilagođen brzom povezivanju na servere koji dozvoljavaju anonimni pristup bez pretplate. Zapravo, ovo je dijalog za povezivanje u kojem ćete definisati samo minimum podataka dovoljnih za vezu sa FTP serverom.

Odabirom veze i izborom opcije Uređuj ponovo dobijate dijalog FTP: detalji o vezi sa ranije unetim podacima, koje možete prepraviti. Taster Dupliraj će kreirati novu stavku u spisku veza i može da posluži kada želite da definišete FTP vezu kod koje su mnogi parametri za pristup slični polaznoj. Klikom na Obriši, brišete definisanu vezu sa spiska.

Kompletan pregled opcija

Total Commander je veoma bogat izborima za konfigurisanje ponašanja. Međutim, pojedine opcije i njihove namene ponekad mogu biti zbunjujuće, a posledice nekih promena mogu biti čak i nepoželjne za korisnika. Na primer, direktno brisanje datoteka i fascikli bez čuvanja kopija u kanti za otpatke može vas lišiti prilike da ispravite nehotičnu grešku. Zbog toga ćemo detaljno pregledati stavke složenog dijaloga Konfigurisanje / Opcije.

Sve opcije na kartici Izgled odnose se na sadržaje na radnoj površini Total Commander-a, a poželjan izbor je za svakog korisnika individualan. Podešavanja nemaju uticaja na rad programa, a sve uključene opcije samo olakšavaju rad mišem. U protivnom, ako ste se navikli na rad sa tastaturom, isključite nepotrebne elemente programa kako biste povećali korisnu radnu površinu programa.

Na kartici Operacije možete podesiti ponašanje programa u odnosu na rad sa tastaturom, odnosno mišem. Najpre podesite način rada desnog tastera miša. Ukoliko se koristi kao u Norton Commander-u, što je uzor po kojem je Total Commander napravljen, desnim tasterom miša birate datoteke koje ćete obrađivati, za razliku od klasičnog načina obeležavanja datoteka i fascikli u Microsoft Windows-u, gde datoteke i fascikle birate klikom u kombinaciji sa tasterom SHIFT ili CONTROL.

Dodatna funkcija desnog tastera miša u Windows-u je dobijanje kontekstnog menija sa operacijama koje se mogu izvršiti nad datotekom ili fasciklom. U slučaju da ste odabrali opciju da koristite desni taster miša kao u Norton Commander-u, kontekstni meni u Total Commander-u ćete dobiti malo dužim pritiskom desnog tastera miša nad datotekom ili fasciklom.

Na istoj kartici, podesićete odabir fascikli korišćenjem tastera NUM PLUS (na numeričkoj tastaturi). Ukoliko se opredelite za opciju odabira fascikli istovremeno sa datotekama, uključićete opciju Takođe selektuj i fascikle. Preporučljivo je da ovu vrednost promenite odmah; ona je naročito korisna ako često kopirate celu fasciklu sa potfasciklama, jer svaki naknadni odabir svake potfascikle predstavlja zamoran posao.

U fasciklama sa velikim brojem datoteka brzo možete pronaći onu čije ime znate, ako pritisnete taster ALT i istovremeno kucate ime datoteke. U grupi Brzo traženje predviđeno je da se skok na datoteku obavlja kucanjem imena datoteke uz istovremeni pritisak na kombinaciju tastera ALT i CTRL; preporučujemo da ovu opciju podesite na ALT+slovo jer time olakšavate rad. Ali, ako to učinite, pripazite! U Windows okruženju, skraćeno aktiviranje menija i naredbi izvodi se pritiskanjem kombinacije levog tastera ALT i ključnog slova. Ako ste podesili Total Commander da ovakvom kombinacijom skoči na prvu datoteku sa zadatim slovima, pristup menijima sa tastature je sada drugačiji: treba da pritisnete i otpustite taster ALT, a tek zatim da pritisnete ključno slovo menija ili komande.

Na kartici Prikaz ćete podesiti nekoliko veoma važnih opcija programa. Odredite da li se može pokrenuti više instanci programa ili samo jedna (Dozvoli samo 1 kopiju Total Commander-a odjednom). Polje za potvrdu Spusti ikonu Commander-a u Polje za obaveštavanje pri minimizovanju određuje da li će se ikona programa po minimizovanju prikazivati u traci za obaveštavanje (systray) ili na traci zadataka (taskbar).

Total Commander može da prikazuje skrivene i sistemske datoteke nezavisno od odgovarajućih podešavanja u Windows-u. Ova opcija je isključena i mora se naknadno uključiti, što se ne preporučuje početnicima, koji nehotice mogu obrisati neku sistemsku datoteku i time narušiti integritet sistema. Ukoliko, pak, želite da program prikazuje ove datoteke, uključite opciju Prikaži skrivene i sistemske datoteke (samo za iskusne!).

Uobičajeno je da se ikone svih datoteka nalaze levo od imena. Na sporijim računarima ispis datoteka jedne fascikle može se ubrzati ukoliko se opredelite za jednu od opcija prikazivanja ikona, a najveće ubrzanje se postiže uključivanjem opcije Bez simbola. Program može da sortira fascikle kao i datoteke – po nazivu, odnosno pri prikazu stabla može sortirati nezavisno prvo fascikle pa zatim datoteke. Za način sortiranja fascikli odabraćete jednu od dve opcije u oknu Sortiranje fascikli.

Na kartici Jezik za odabir jezičke školjke programa opredelićete se za jezik ispisa komandi, menija i obaveštenja programa. Ukoliko ste dodali podršku za srpski i ispratili uputstvo na početku ovog prikaza, znači da je već odabrana opcija Srpski (Latinica).

U program je ugrađen interni pregledač datoteka (Lister), koji smo ranije opisali; na kartici Uređivanje/Pregled možete se opredeliti i za spoljni pregledač. Internim pregledačem možete pogledati sadržaj velikog broja tekstualnih i multimedijalnih datoteka, uključujući i zvučne zapise; sadržaj datoteke ovim putem ne možete uređivati. Uređivač datoteka će vam poslužiti za izmenu sadržaja tekstualnih datoteka; predviđeni uređivač je Windows-ov Notepad, ali ovde možete podesiti i svoj omiljeni tekst-editor.

Nezavisno podešavanje oblika i veličine slova svakog dela programa, kao i veličine ikona datoteka, izmenićete na kartici Font. Polazni oblik slova je sistemski, neproporcionalni font MS Sans Serif, čija je čitljivost dobra pri različitim rezolucijama prikaza slike na ekranu. Uz podešavanja opcija na kartici Font, na kartici Boje možete dodatno podesiti boju ispisa slova i pozadine u oknima, zavisno od pozicije kurzora. Program takođe omogućava ispis određenih tipova datoteka određenom bojom.

Pre primenjivanja destruktivnih operacija (recimo, brisanje ili prepisivanje već postojeće datoteke), od programa možete zahtevati da se oglasi dijalogom upozorenja, tj. naknadnom potvrdom operacije; te opcije ćete menjati na kartici Potvrde. Od postojećih, opcija brisanja nije prisutna u izboru jer se obrisana datoteka uvek može vratiti iz kante za otpatke. Preporučujemo da sve opcije okna Zahtevaj potvrdu pre uključite, jer dodatne potvrde vas ponekada mogu spasiti od nepotrebnih glavobolja u slučaju da nehotice izgubite potrebnu datoteku.

U grupi FTP, definisaćete ponašanje Total Commander-a dok funkcioniše kao FTP klijent. Recimo, možete podesiti da se sadržaj na serveru uvek pojavi u određenom oknu programa, ali i broj i interval između ponovnih pokušaja uspostavljanja veze, kao i režim prenosa; predložene vrednosti su sasvim odgovarajuće.

Na ovoj kartici takođe možete podesiti prečice na tastaturi na koje ste navikli ili promeniti one koje su u programu već predviđene. Za ovo je potrebna izvesna veština prepoznavanja imena internih funkcija programa; ako, recimo, više volite da menjate imena datoteka i fascikli uobičajenom Windows-ovom prečicom F2 umesto ovde uobičajene SHIFT+F6, odaberite taj taster u prvoj padajućoj listi, a u listi Prikaz pronađite stavku cmRenameOnly i potvrdite izbor klikom na taster sa oznakom za potvrdu.

Najzad, u grupi Izabrani zvuk možete podesiti zvučne signale koje će program aktivirati kod nekih vremenski zahtevnijih operacija. Na primer, ako često kopirate velike datoteke, kraju operacije možete pridružiti zvuk kojim bi vam program skrenuo pažnju, ukoliko se kopiranje obavljalo kao proces u pozadini.

Program može da operiše sa svim popularnim arhiverima, a za najčešće korišćene je ugrađena podrška u samom programu. Ukoliko uključite opciju Tretiraj arhive kao fascikle na kartici Arhiveri, program će prikazati sadržaj arhive kao svaku drugu fasciklu. U suprotnom, aktiviranjem arhive (pritiskom tastera ENTER ili dvostrukim klikom miša nad arhivom) biće otvoren spoljni program za rad sa arhivama (na primer Power Archiver, koji predstavljamo u ovom Almanahu). Iako je ugrađena dobra interna podrška za najpopularnije tipove arhiva, autor je ostavio mogućnost da se program služi spoljnim arhiverima. Upotreba spoljnih arhivera je opravdana ukoliko takvi arhiveri rade mnogo brže od internog ili imaju neku dodatnu mogućnost koju iz Total Commander-a ne možete da kontrolišete.

Arhiveru ZIP je posvećena posebna kartica, jer je to najpopularniji format za arhive; na ovoj kartici se takođe možete opredeliti između internog ili spoljnog arhivera. U slučaju da ste se opredelili za interni arhiver, možete podesiti način kompresije, i to brži sa najmanjim stepenom kompresije ili sporiji sa višim stepenom kompresije. Viši stepen kompresije znači da će arhive zauzimati manje prostora.

Na kartici Tabulatori možete podesiti način prikaza datoteka i fascikli. Tip datoteke (ekstenziju) možete prikazati odmah iza naziva datoteke (uključena opcija Odmah iza imena na oknu Prikaži ekstenziju datoteka) ili uravnatu tabulatorom, tako da svi tipovi budu u istoj koloni (uključena opcija Poravnate tabulatorima).

Ako uključite opciju Automatski menjaj širinu kolone, naložićete programu da, u zavisnosti od veličine radnog ekrana, sam podešava širine kolona za ispis datoteka i fascikli i to procentualno u odnosu na postavljene vrednosti na ovoj kartici. Ukoliko je potrebno, možete uključiti opciju za prikaz godine u četvorocifrenom, odnosno dvocifrenom obliku. Dvocifreni prikaz je dovoljan – ne postoji datoteka starija od sto godina koja bi mogla da unese zabunu.

Veličina datoteke se može ispisivati dinamički, što podrazumeva pretvaranje ispisa veličine datoteka u skraćeni oblik (na primer 1024 MB kao 1 GB, itd.). Za promenu podrazumevane vrednosti ispisa, promenićete vrednost padajućih lista Prikaz veličine i Podnožje. Prikaz veličine se odnosi na ispis veličine datoteke pored njenog naziva, a Podnožje na ispis veličine datoteke ili grupe datoteka u statusnoj liniji.

Sve odabrane vrednosti opcija potvrdićete klikom na U redu. Ovim ste podesili Total Commander, a kasnije uvek možete menjati te opcije. Pomenimo i to da kada definišete optimalni položaj Total Commander-a na radnoj površini Windows-a, možete ga zapamtiti ako odaberete komandu menija Konfigurisanje / Snimi poziciju.

Na kraju...

Mnoge skrivene mogućnosti programa nisu pomenute: otkrijte ih sami! Za početak, pogledajte meni Pomoć / Tastatura u kojem ćete naći prečice koje nisu pomenute u ovom tekstu.

Popularnost Total Commander-a utemeljena je još u doba DOS platformi, kada je program Norton Commander bio neprikosnoveni vladar na polju programa za upravljanje datotekama. Rastom popularnosti Windows-a, rad korisnika se preselio u grafičko okruženje, ali efikasnost uređivanja datoteka i fascikli nikad nije mogla da dostigne onu iz doba tih DOS programa. Total Commander (zapravo, u ono vreme Windows Commander) nastao je u pravo vreme, spajajući efikasnost i DOS manir rada Norton Commander-a i prednosti grafičkog okruženja Windows-a. Postojeće funkcije programa su neprekidno usavršavane, a stalno su dodavane nove mogućnosti. Efikasan rad u operacijama uređivanja sadržaja diska doveden je do savršenstva – nove verzije donose poboljšane ili nove alatke, ali osnovne operacije ostaju neizmenjene. Švajcarac Christian Ghisler se danas s pravom smatra autorom jednog od najpopularnijih i najuticajnijih ikada napisanih shareware programa za Windows. Uostalom, pitajte nekog starog korisnika ovog programa da li bi bio spreman da ga se odrekne; odgovor možete da pretpostavite.

[Ovu poruku je menjao mmwc dana 01.03.2007. u 17:38 GMT+1]
[ culy @ 25.02.2007. 23:00 ] @
Kako da nateram total commander da mi fajlove koji na kraju imena sadrze broj poredja po redu tipa:
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, ...
a ne ovako:
1, 11, 12, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, ...

[ Shadowed @ 25.02.2007. 23:03 ] @
To mozes tek u ovom 7 Beta: Tools > Options, levo Display, sort metod
[ SlobaBgd @ 25.02.2007. 23:27 ] @
Može i u ranijim verzijama, u wincmd.ini (koji otvoriš notepadom) upišeš sledeći red:
SortUpper=3
Evo šta kaže Ultra TC Configuration Editor, deo paketa programa Ultra TC Editors:
0: Default sort method.
1: When sorting files, put files starting with an underscore _ last.
2: Uses mixed lexical and numerical sorting, e.g. file10.txt comes AFTER file1.txt, file2.txt, ..., file9.txt.
3: Like 2, but uses StrCmpLogicalW for the comparison. 3 needs IE 6.x installed!
[ vejin @ 26.02.2007. 10:11 ] @
Ukoliko poželite preveden Total Commander, na zvaničnom sajtu postoji prevod koji se može skinuti i lako ubaciti u Total Commander.
Fajl koji skinete otpakujete u language direktorijumu, a potom iz Configuration - Options - Language izaberette jezik koji ste prethodno ubacili.

Stranica sa prevodima za Total Commander
[ SlobaBgd @ 27.02.2007. 22:45 ] @
Na poljskom TC forumu možete naći vrlo dobar tutorijal na engleskom jeziku koji objašnjava rad i funkcije u Total Commanderu u verziji 7.0 Fajl je veličine 1,3 MB, i vredi svakog bajta, ako izuzmemo vrlo ružan (po mom mišljenju) izbor boja.

Total Commander 7.0 Tutorial[Ovu poruku je menjao SlobaBgd dana 28.02.2007. u 00:08 GMT+1]
[ Mare34 @ 07.03.2007. 00:39 ] @
kako se za imagine plugin u meniju za slike prebacuje iz liste slika u thumbnails?
[ SlobaBgd @ 07.03.2007. 17:02 ] @
Dodaj "dugme" thumbnail, evo dve slike koje vrede 2000 reči:

[Ovu poruku je menjao SlobaBgd dana 07.03.2007. u 18:22 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao SlobaBgd dana 07.03.2007. u 18:24 GMT+1]
[ zoran_dojkic @ 07.03.2007. 23:13 ] @
Prečica je Ctrl+Shift+F1.
[ SlobaBgd @ 08.03.2007. 00:05 ] @
Citat:
Mare34: kako se za imagine plugin u meniju za slike prebacuje iz liste slika u thumbnails?

Ja sam razumeo da Mare traži da u listeru dobije thumbnail prikaz. A ovo što je Zoran napisao važi za "sirov" Total Commander, View -> Thumbnail View
[ ontheroad @ 08.03.2007. 14:16 ] @
Pozdrav !!!

Evo jos jedne cake koja je izvodljiva iz komandera. Nije potrebna nikakva dodatna alatka radi se u par koraka.
Tice se onih koji imaju problem sa pravljenjem liste pesama, ako se radi o gomili muzickih fajlova (najcesce mp3).
Sve je veci broj onih koji imaju problem sa gomilom DVD diskova i mnostvom pesama na njima. Ukoliko se radi o kompilaciji vecinom se pakuju u jedan folder i samim tim se razvrstavaju abecedno, sto je cesto najparkticnije.
Uzmimo na primer da smo uradili DVD kompilaciju i smestili je u jednu fasciklu.
U komanderu otvorimo fasciklu selektujemo sve, zatim (ukoliko su engleske komande) mark - save selection to file - otvara se prozor gde smestamo, imenujemo listu i sacuvamo. Dobicemo nepoznati fajl i prilikom otvaranja (iz windowsa) biramo koji program otvara (word, excell,...) tu smo vec na domacem terenu barem sto se tice mogucnosti manipulacije. Da napomenem na ovaj nacin moguce je snimiti sve sto je u aktivnom komanderovom prozoru i pretvoriti u word ili excell listu.
Za ujednacavanje nacina pisanja fajlova vec je gore pomenuto, moze se prethodno koristiti multi-rename tool.
Ja bih dodao samo da su u njemu predvidjene gotovo sve opcije; od ukidanja rednih brojeva do uklanjanja ili zamene delova teksta (slicno kao u office-u).
NPR. ako zelimo ukinuti redne brojeve ispred naziva fajla markiramo fajlove i u multi-rename toolu gornji levi ugao - rename mask ako je prazan ukucamo N u uglastim zagradama, izbrojimo broj razmaka koje ukidamo i upisujemo (konkretno ako imamo 12. Mark Bolan... imamo cetiri razmaka ispred imena, dakle Uglasta zagrada N-4 uglasta zagrada)

Nadam se da sam doprineo razvoju teme i nisam stvorio konfuziju!

POZDRAV SVIMA
[ Mare34 @ 08.03.2007. 18:05 ] @
@sloba: kako se dodaje ovaj panel sa dugmadima iznad liste fajlova?
[ SlobaBgd @ 08.03.2007. 21:09 ] @
Ako još uvek pričamo o Imagine pluginu, ovako:
Kada u jednom panelu selektuješ fajl (u ovom slučaju sliku), i pritisneš F3, (ili Control + Q), dobićeš prozor listera u kome je učitana slika pomoću plugina Imagine. Tada desnim dugmetom miša klikni bilo gde u tom prozoru. Kad se otvori meni, izaberi Options -> Preferences. U tabu View potvrdi stavku Toolbar. U tabu Toolbar sa leve strane imaš izbor ponuđenih "dugmadi", koje dodaješ u desnu stranu dugmetom Add.

[Ovu poruku je menjao SlobaBgd dana 08.03.2007. u 23:52 GMT+1]
[ _ARAGORN_ @ 11.03.2007. 23:40 ] @
@mmwc: ovo ne radi ''Download [19.3 MB]''
imas li mozda neki drugi link?

PoZ!
[ ontheroad @ 12.03.2007. 11:22 ] @
Evo još jedne od mogućnosti Total komandera:

Ukoliko imate CD sa više foldera i podfoldera moguće je štampati listu, na sledeći način: markiramo sadržaj diska, idemo na files - print - file list with subdirs.. otvara se prozor print directory, u gornju traku upisujemo -1, time smo zadali očitavanje svih nivoa, u donjoj traci možemo precizirati tipove fajlova koje ubacujemo u štampu i potvrđujemo. Otvara nam se prozor sa izgledom liste za štampu.
Ovde je jedini problem što se takva lista ne moze sačuvati u nekom obliku već samo štampati, doduše verovatno postoji način ali ja ga još nisam pronašao.
Ukoliko je neko pronašao način da se takva lista sačuva ne bi bilo loše da se uključi i objasni.

Pozdrav!!
[ SlobaBgd @ 12.03.2007. 22:16 ] @
@ontheroad
Pa štampaj tu listu! Ne treba ti štampač, imaš gomilu virtuelnih pdf štampača koji će spisak fajlova pretvoriti u pdf fajl, a dalje je lako...
[ ontheroad @ 13.03.2007. 18:35 ] @
Pozdrav!!

Ma znam ja da se moze sve to odraditi, ali poenta je u tome da se ne koriste dodatni programcici tipa klikni OK i zavrsio sam ti, niti da se gomilaju dodatni pluginovi ili programi za svaku stvar koju ne znamo resiti u nekom programu. Mislio sam da mozda neko ima resenje da se to sve radi preko Komandera, znaci eksportujemo iz komanderovog pregleda za stampu u nekom obliku koji kasnije mozemo koristiti u npr wordu ili excellu. Po logici stvari cim je komander sposoban da raspakuje i pripremi za stampu i to se moze videti u obliku gotove stranice znaci da sve to moze i da se sacuva u nekom text fajlu ili slicno. Radim na tome da provalim kako, ko je probao video je da se ne moze selektovati niti kopirati, eeee ako bi moglo, a verujem da ima caka, onda jednostavno deinstalirate sve programe za katalogizacije itd.
Nadam se da smo se razumeli
[ ontheroad @ 20.03.2007. 15:45 ] @
Pozdrav!!!

Zahvaljujem se Slobi Bgd na korisnoj ideji. Ono njegovo ...pa stampaj... me je napokon pokrenulo. Evo sta sam uspeo:

Kao sto sam rekao jedna od mogucnosti Total Komandera je da u printu omoguci kompletnu listu markiranih foldera i pripadajucih fajlova. Radilo se samo o tome kako da se takva vec otvorena lista (spremna za stampu) ucini aktivnom za word ili excell.
Razlog je jasan, ako se takva lista moze ubaciti u excell imamo gotov katalog sa mogucnostima organizacije i izmenama itd.
Da ne duzim, prosto je: Markiramo neki folder sa podfolderima, npr. moja muzika u kom se nalazi gomila albuma i pesama ili moji dokumenti ... idemo file - print - file list with subdir. - odredimo propozicije u print directory kartici i otvara nam se izgled liste pripremljene za stampu, u gornjem desnom padajucem meniju gde su stampaci biramo umesto stampaca microsoft office document image writter i dajemo komandu print, sacuvamo fajl i nakon toga sa takvim fajlom mozemo manipulisati, slati tekst u word, kopirati itd.
Jedini problem je sto moramo imati instaliran Microsoft Office Document Imaging.

Ako je neko ovo isprobao jasno mu je da pored Total komandera i Office-a nisu potrebni nikakvi dodatni programcici za organizaciju datoteka, sortiranja, kojekakvi katalozi i sl.

[ Mare34 @ 21.03.2007. 11:10 ] @
Kako da podesim ovaj meni sa licicama ispod glavnog menija?
I kako se vrsi pretraga fajlova?
[ petersonic @ 21.03.2007. 13:39 ] @
Jel zna neko dal moze u TC da se otvori vise prozora od dva postojeca?
[ SlobaBgd @ 21.03.2007. 20:03 ] @
@petersonic
TC može da otvori dva vidljiva panela, plus dva prikaza stabla foldera, što je još uvek dvaput više nego što može WinExolorer. Komanda za dva stabla foldera je:
Ctrl + Shift + F8 (pritisni F8 više puta dok držiš Ctrl + Shift, videćeš razliku u prikazu), ili Show - > Separate Tree -> 0, 1 ili 2.
TC ima i mogućnost otvaranja tabova u jednom ili oba panela. Komanda za tu akciju je Ctrl + T. Desnim klikom miša na tab dobijaš dodatne mogućnosti manipulacije tabom. Možeš otvoriti neograničen broj tabova.
@Mare34
Pretraga: Commands -> Search ili Alt + F7.
Meni: (u TC to se zove Button Bar): Configurations -> Button Bar, kada ti se pojavi prozor sa opcijama za konfigurisanje, klikni na Help, mnogo je dobro objašnjeno. Ikonice u "dugmadima" možeš i sam da praviš nekim programom za pravljenje ikona kao što je Microangelo (tako sam ja radio), ili da iskoristiš Windowsove ili ikone iz TCa.
Ovo je bilo ukratko, za detalje pitajte.
@ontheroad
Smatraš da nisu potrebni nikakvi dodatni programi za katalogizaciju. Slžem se, ali samo delimično. Probaj plugin CDDatabase (možeš ga naći na http://www.totalcmd.net/ instalira se kao wfx plugin.
[Ovu poruku je menjao SlobaBgd dana 21.03.2007. u 21:34 GMT+1]
[ petersonic @ 21.03.2007. 20:35 ] @
Znaci TC ne moze da otvori vise od dva vidljiva panela, sto se tice komande:
---"Ctrl + Shift + F8 (pritisni F8 više puta dok držiš Ctrl + Shift, videćeš razliku u prikazu)"-----
ta komanda pokazuje CD tree i koliko vidim nema razlike kad vise puta stiskas Ctrl + Shift + F8 jer ne vraca na predhodno stanje.
komanda-navigacija: Show - > Separate Tree -> 0, 1 ili 2. ja tu opciju ne vidim nigde, jer imam verziju 6.56 tako da izgleda su to ubacili u novu beta verziju.
[ SlobaBgd @ 21.03.2007. 20:47 ] @
Citat:
petersonic: Znaci TC ne moze da otvori vise od dva vidljiva panela

Malo li je?
I da, nove opcije su u TC 7 Beta
[ SlobaBgd @ 28.03.2007. 23:55 ] @
@svetlanalane:
Da ne ostanemo dužni objašnjenje za WDX Plugin Media.
WDX pluginovi prikazuju dodatne informacije o fajlovima, osim uobičajenih kao što su ime, ekstenzija, veličina, datum kreiranja ili atributi. Evo šta kaže autor Total Commandera o toj vrsti pluginova:
Citat:
WDX (Content) plugins allow to display exteded file details like mp3tags or image attributes.

Što se tiče Media plugina, da bi ga koristili, odnosno da bi mogli da vidimo dodatne informacije o fajlovima koje daje Medija plugin, moramo da ga aktiviramo. Idemo korak po korak.
1. Klikom na meni View (ili Show, zavisno od verzije TC), dolazimo do stavke Custom Columns Mode -> Configure Custom Columns

2. Kada se otvori prozor za konfigurisanje, kliknemo na New.

3. Sledeće što nam je činiti je da kliknemo na Add Column.

4. Kada smo kliknuli na Add Column (1), u gornje polje upišemo ime plugina (2). Ono može biti proizvoljno, ali da bi znali o čemu se radi, upisaćemo Media. Zatim kliknemo na znak + na desnoj strani prozora (3)

5. U sledećem dijalogu idemo na stavku media, i tu dobijamo ponuđene opcije koje možemo da izaberemo. Za početak, izabrali smo audio channels. Kliknemo na OK.

6. Ponovimo korak broj 5 za svaku od osobina koju želimo da nam Media plugin prikaže. Tako dobijamo sliku sličnu ovoj.

7. Vratimo se u Total Commander, nađemo folder koji sadrži muziku, video ili slično, i meniju Show -> Custom Columns Mode izaberemo kategoriju Media.

8. Povećamo veličinu panela u kom su fajlovi koji nas interesuju, i videćemo sve izabrane osobine koje se odnose na tu vrstu fajlova, a koje Media plugin mož da pročita i prikaže (ovde su u pitanju konkretno mp3 fajlovi).


[Ovu poruku je menjao SlobaBgd dana 29.03.2007. u 01:06 GMT+1]
[ Vai.God @ 09.05.2007. 19:52 ] @
Kako da namestim TC, ili sa kojim pluginom, da mi se pri sortiranju po velicini (size kolona) sortiraju i folderi, nakon precice ALT+SHIFT+ENTER kada mi prikaze vrednosti velicine foldera???
[ calexx @ 09.05.2007. 23:29 ] @
U opcijama može da se podesi da sortira i direktorijume.
[ SlobaBgd @ 21.05.2007. 17:17 ] @
Mogu li da uradim sledeće pomoću Total Commandera (ili nekog drugog file managera):
Imam folder sa imenom Proba. U njemu su podfolderi Program Files, Documents and Settings i Windows. U podfolderu Documents and Settings imam podfolder Slobodan. U svakom od foldera (i podfoldera) imam neke fajlove. Kako da ih (fajlove) jednom komandom iz TC-a prekopiram u istoimene foldere na c disku? Znači, da ne otvaram u jednom panelu TC-a jedan folder kao source, a u drugom istoimeni kao target, i tako nekoliko puta, već da prekopiram stablo sa izvorišnog foldera u ciljne foldere. Razumeli ste? Nešto kao instalaciona procedura, samo bez pravljenja instalacije. Ne pitajte zašto mi ovo treba, ni za šta konkretno, pitanje je teoretsko, interesuje me da li može. Hvala!
[ Shadowed @ 21.05.2007. 17:36 ] @
Pa, kada kopiras folder kopiraces i sve njegove podfoldere i fajlove sa istom strukturom. Po tvom opisu ne izgleda kao da si hteo nesto drugo, ali ako jesi, pokusaj da preformulises :)
[ SlobaBgd @ 21.05.2007. 17:47 ] @
Kad bolje razmislim, dao si mi konkretan i tačan odgovor. U slučaju koji sam naveo, u pravu si. A šta ako hoću da iz foldera ABC sa podfolderom DEF kopiram neke fajlove u recimo Program Files/Total Commander, i iz foldera GHI sa podfolderom JKL u folder Documents and Settings/Slobodan?
Jopet, hvala!
[ Shadowed @ 21.05.2007. 19:58 ] @
Ako imas razlicite destinacije onda moras jedno po jedno. To mi deluje i logicno jer moras nekako reci gde hoces sta da kopiras a ne vidim kraci nacin da to uradis nego da odes u taj direktorijum (a uvek mozes da ubacis u listu kopiranja tako da ide u pozadini - F2 prilikom potvrde kopiranja).
[ Masamunea @ 27.05.2007. 16:23 ] @
jel zna neko jel ima neko plugin koji moze da otvori .daa extenziju to je neki power iso format.
[ KRALJEIVC @ 04.06.2007. 10:05 ] @
Vidim da ste na ovom forumu sve sami strucnjaci iz oblasti pa vas molim da mi odgovorite na sljedeci problem.
Koristim godinama Total Commander i veoma sam zadovoljan sa njegovim mogucnostima. Jedino nisam uspio da provalim kako da
odredjeni fajl posaljem direktno u mail recipient a da ne izlazim iz programa (ako je to uopste i moguce).
Ovo bi mi bilo veoma zgodno jer po pregledavanju npr fotografija, treba da ulazim u program za slanje mail-a pa odatle da otvaram i trazim taj odredjeni fajl itd...
Koristim verziju 5.51.
Unaprijed zahvalan.
Backo Kraljevic, Titograd
[ Zoran Rodic @ 04.06.2007. 10:29 ] @
Isto kao i u exploreru
Desni klik, ...

[att_img]
[ KRALJEIVC @ 04.06.2007. 13:34 ] @
Alleluja, upalilo je, hvala...
[ todra @ 06.06.2007. 21:20 ] @
Zdravo KRALJEIVC,

Malo duze drzi pritisnut desni taster (prakticno, dok ti se ne otvori
pomocni meni) pa levim tasterom izaberi Send To a zatim Mail Recipient
sto ce otvoriti podrazumevani program za slanje e-poste a oznacenu(e)
fajl(ove) prokluciti poruci.

Sve najbolje.
Ratko.
[ petersonic @ 30.07.2007. 22:36 ] @
Primetio sam da kod nove verzije kad pokusavam da prekopiram sa cd-a koji je ostecen nece posle nekog vremena da stane i da izbaci obavestenje da ne moze da prekopira fajl vec uporno pokusava da prekopira sadrzaj sa cd-a do te mere da je jedino resenje je da ubijem sam program [proces totalcmd.exe]
Dal postoji neki nacina da se namesti naprimer da posle 15-30sec. bezuspesnog pokusavanja da prekopira, da sam stane sa kopiranjem?
[ milirad @ 06.11.2007. 20:20 ] @
Tražio sam i u configuration button bar i u ovoj temi, ali ne nadjoh kako da otvorim više fajlova odjednom sa Total Commanderom, može li se to?
[ calexx @ 07.11.2007. 19:14 ] @
Kako to misliš da otvoriš više fajlova? Kakvih i kako?
[ SlobaBgd @ 07.11.2007. 22:09 ] @
Verovatno misli da selektuje više (na primer) txt fajlova, udari ENTER i da se otvori nekoliko instanci notepada. Ja probao u TC-u, i neće! Probao sam i u Thumb View modu, i u Quck View, i normalo, i neće! To u Windows Exploreru može.
[ calexx @ 07.11.2007. 23:26 ] @
Sad sam probao na novom TC-u i to radi ali ne na enter nego na desnoklik pa open. Na nekim forumima sam video varijantu da se nešto izmeni u .ini ali ću to da proverim malo kasnije.
[ SlobaBgd @ 08.11.2007. 21:42 ] @
Citat:
calexx: desnoklik pa open.


Radi!
[ zoki8521 @ 18.11.2007. 22:05 ] @
koristim TC 7 i ne znam kako da ubacim u toolbar folder, konkrentno My documents,jer mi je mrsko stalno da idem u C/Documents and settings/administrator/My documents,to sam bio uradio na TC 6.54 ali sad sam zaboravio kako.Nadam se da razumete sta hocu.
[ calexx @ 19.11.2007. 00:08 ] @
Misliš u Button Bar? Samo prevučeš neki folder gore i uvališ ga gde ti odgovara.
[ SlobaBgd @ 19.11.2007. 00:27 ] @
Možeš da definišeš omiljene foldere koje ćeš pozivati kombinacijom tastera Ctrl + D.
[ Binary Mind @ 21.11.2007. 01:15 ] @
Evo ga Total Commander 7.01 koji ja trenutno korisitim...

[ SlobaBgd @ 22.11.2007. 22:50 ] @
Total Commander je dobio novi plugin kojim je moguće kopirati oštećene CD/DVD diskove na način kako to radi npr. Iso Buster, ili fajlove sa oštećenih hard diskova. Program Bad Copy čita fajlove na način različit od onoga na koji to radi Windows, tako da je moguće, recimo, prekopirati oštećen video fajl i (uz male poteškoće) odgledati ga.
Link za download ovog ruskog programa na engleskom jeziku je

http://hram-tc.ru/wfx/badcopy_eng.htm

Evo i screenshot-aProgram se instalira kao wfx plugin, što znači da će se pojaviti u Network Neighborhood kao file system plugin (slično kao CD/DVD Burner ili Startup Guard pluginovi).

Citat:
Copies files from bad CDs / DVD of disks, and also with bad HDD.
Reads out a file parts, and those parts that were not read fills in zero.
For disks with films it is not critical also films after that it will be possible to look.

Many thanks to:
Dmitry Sergeev program for Stop Copy v1.04,
official website: http://dmitrys.nm.ru

Version 1.0.0.5
[+] english interface
[*] seve current method
[*] default Non-Stop Copy english interface


Citat:
All data on the process of copying, some of the information about the source file and map bad sectors saved in the *.NSC file. This file final stored in the directory under the file name, which is produced from
the addition of the file name end expansion "nsc" originalfilename.nsc
If copying is not completely finished and left the bad sectors,
NSC- file is not saved or removed if it was retained earlier. In
NSC- process of copying a file is automatically saved with
frequency, which is defined option "Period autosaved
NSC- file. "

It is not remove NSC- file, as a result of it, you will know that
the appropriate file in this directory is not copied to the end. In addition,
you will always be able to continue copying the file.

If you want to view the information on a file, which
backed up by the "Stop Copy," click "Display
information "and select either copied file, which want
see information or appropriate NSC- file.
NSC- file is stored with the attribute "hidden", so to see
him, you must include in the display settings hidden conductor
the files.


@petersonic
Mislim da je to ono što si tražio u tvom predhodnom postu. Otvori Network Neighborhood, klikni na Bad Copy, pa na Options, pa dupli klik na nscopy. Javi rezultate!

[Ovu poruku je menjao SlobaBgd dana 23.11.2007. u 00:09 GMT+1]
[ SlobaBgd @ 28.11.2007. 23:04 ] @
Manje poznati pluginovi

Svi smo čitajući ovu temu naučili da je najveća baza pluginova za Total Commander
http://www.totalcmd.net/
Međutim, iz samo njima poznatih razloga, mnogi autori prave pluginove za TC, ali ih ne šalju na totalcmd.net. Da javnost ne bi bila uskraćena za informacije o tim pluginovima, vredni članovi TC foruma i autor Total Commandera sakupili su linkove do manje poznatih pluginova i uvrsti li ih u Total Commander Wiki portal, gde možete pregledati tabelu, pročitati opis i preporuke, i naći linkove odakle možete preuzeti neki od tih pluginova. Dakle, ako vas zanima ova tema, idite do
http://www.ghisler.ch/wiki/index.php/Unreleased_plug-ins
i pogledajte šta su nam Ghisler i saradnici pripremili.
[ tandrli @ 01.12.2007. 10:46 ] @
posto je total poznat oko rename toola da vas pitam imal kakv drugi program koji ce uraditi duplikat imena npr.
imam film.avi .. e sad program automatski da drugom fajlu da ime film.srt

posto imam veliki broj serija a ovo preimovanje zna da se oduzi

poz
[ Masamunea @ 01.12.2007. 17:47 ] @
Jel postoji plugin pomocu koga se mogu editovati mp3 tagovi?
[ mrle 011 @ 01.12.2007. 20:36 ] @
Citat:
SlobaBgdManje poznati pluginovi

...............


i kod ovih poljaka --> http://en.totalcmd.pl/download ima plugina kojih nema na totalcmd.net-u
Citat:
Masamunea: Jel postoji plugin pomocu koga se mogu editovati mp3 tagovi?


postoji, i to nekoliko razlicitih.
mozes ih naci ako kliknes na linkove u drugom postu iznad tvog.
[ SlobaBgd @ 01.12.2007. 23:06 ] @
Citat:
tandrli: posto je total poznat oko rename toola da vas pitam imal kakv drugi program koji ce uraditi duplikat imena npr.
imam film.avi .. e sad program automatski da drugom fajlu da ime film.srt

posto imam veliki broj serija a ovo preimovanje zna da se oduzi

poz


Evo kratkog uputstva kako to uraditi Total Commanderom i njegovom komandom Multi Rename Tool:

Sve filmove i subtitlove prekopiraj u jedan folder. Podesi da Total Commander poređa fajlove po ekstenziji. Selektuj sve .avi fajlove. Klikni u TC na meni Files, pa na Copy, pa na Copy File Name(s) to Clipboard

Otvori Notepad ili neki drugi txt editor, klikni na Edit pa na Paste. Ponovo klikni na Edit pa na Replace. U gornje polje ukucaj avi, a u donje na primer srt ili sub ili koja je već ekstenzija subtitla u pitanju. Klikni na Replace All. Sačuvaj taj fajl kao New Names,txt u folderu gde su ti filmovi i njihovi prevodi.

Sad selektuj sve subtitlove u tom folderu, otvori meni Files, stavka Multi-Rename Tool. Klikni na ikonicu kao na slici ispod i odaberi Load names from file. Pronađi New Name.txt fajl koji si malopre napravio i klikni na Open.

Total Commander će učitati imena iz tog txt fajla i po njima će promeniti imena subtitlova koje si selektovao. Klikni na Start u donjem delu prozora i dobićeš to što si tražio.
Napominjem da je potrebno da broj redova u New Names.txt fajlu bude isti kao i broj fajlova na koje primenjuješ komandu Multi Rename Tool.


[Ovu poruku je menjao SlobaBgd dana 02.12.2007. u 00:21 GMT+1]
[ solim73 @ 02.01.2008. 16:40 ] @
Pa nisi mogao vise da ga iskomplikujes :)
U cemu je problem upisati u Rename Mask
Serija o Dzordu [C]
U define counter staviti 2 Digits
i Extension staviti srt
[ Masamunea @ 04.01.2008. 11:44 ] @
Imam ~1000 slika (covera) svi su u jpg formatu imaju razlicita imena i nalaze se u razlicitim folderima, kako da im svima promenim imena u cover.jpg? Jel moze uopste ovako nesto da se uradi?
[ Shadowed @ 04.01.2008. 11:52 ] @
Ovo bi trebalo da moze.
Alt+F7 (search), upises odgovarajuci tekst za pretragu koji ce ti naci te slike, nakon sto nadje kliknes na feed to listbox, zatim selektujes sve pa Ctrl+M (multi reaname) i u Name upises Cover pa kliknes na Start.
[ Masamunea @ 04.01.2008. 12:04 ] @
Uspelo je, hvala.
[ SlobaBgd @ 04.01.2008. 20:52 ] @
Citat:
solim73: Pa nisi mogao vise da ga iskomplikujes
U cemu je problem upisati u Rename Mask
Serija o Dzordu [C]
U define counter staviti 2 Digits
i Extension staviti srt


Može i tako, ali moj post je šareniji, ima više slika!
Šalim se, hteo sam da približim korisnicima Total Commandera funkciju Multi Rename Tool pomoću txt fajla.
[ todra @ 13.03.2008. 10:53 ] @
Iskopirao sam folder sa instaliranim TC na stik.

Da bih koristio svoja podesavanja koja se nalaze u wincmd.ini u TotalCmd7 folderu na stiku u podesavanjima Shortcut-a koji sam napravio na stiku da pokrecem TC sa stika, upisao sam pod ocijom Target :

I:\TotalCmd7\TOTALCMD.EXE /i=i:\TotalCmd7\wincmd.ini

a pod opcijom Start in:

i:\TotalCmd7

gde je I: oznaka stika na mom racunaru.


Sta bih trebao da upisem pod ove dve opcije da sve radi i kada je na mom ili nekom drugom racunaru slovna oznaka stika razlicita od I: a da ne moram svaki put rucno da menjam slovnu oznaku u ove dve opcije. Taj problem se javlja i kada zelim da koristim neki od Plugin-a koji su mi instalirani uz TC na stiku i u cijoj putanji se takodje koristi slovna oznaka I: ?


Sve najbolje.
Ratko.
[ Shomy#1 @ 13.03.2008. 12:17 ] @
Da li postoji neki plugin koji automatski prikazuje velicinu foldera?
Da ne moram pritiskati taster SPACE.
[ Shadowed @ 13.03.2008. 12:19 ] @
Shortcut stavi u folder gde je tc i probaj nesto od sledeceg:
TOTALCMD.EXE /i=wincmd.ini
TOTALCMD.EXE /i=.\wincmd.ini
TOTALCMD.EXE /i=\TotalCmd7\wincmd.ini

A ako nece dhortcut da prihvati sto nije puna putanja do totalcmd.exe, probaj liniju staviti u .bet fajl pa pokrenuti njega.
[ SlobaBgd @ 13.03.2008. 15:57 ] @
U wincmd.ini fajl u folderu gde ti je TC na usb stick-u, unesi red
Code:
KeyPath=%commander_path%

Sve redove u kojima stoji
Code:
I:\TotalCmd7\

promeni u
Code:
%commander_path%

tako da red izgleda npr. ovako
Code:
%commander_path%TOTALCMD.EXE /i=i:\TotalCmd7\wincmd.ini

umesto ovako
Code:
I:\TotalCmd7\TOTALCMD.EXE /i=i:\TotalCmd7\wincmd.ini
[ Brz_na_tastaturi @ 14.03.2008. 01:07 ] @
Citat:
todra: Iskopirao sam folder sa instaliranim TC na stik.

Da bih koristio svoja podesavanja koja se nalaze u wincmd.ini u TotalCmd7 folderu na stiku u podesavanjima Shortcut-a koji sam napravio na stiku da pokrecem TC sa stika, upisao sam pod ocijom Target :

I:\TotalCmd7\TOTALCMD.EXE /i=i:\TotalCmd7\wincmd.ini

a pod opcijom Start in:

i:\TotalCmd7

gde je I: oznaka stika na mom racunaru.


Sta bih trebao da upisem pod ove dve opcije da sve radi i kada je na mom ili nekom drugom racunaru slovna oznaka stika razlicita od I: a da ne moram svaki put rucno da menjam slovnu oznaku u ove dve opcije. Taj problem se javlja i kada zelim da koristim neki od Plugin-a koji su mi instalirani uz TC na stiku i u cijoj putanji se takodje koristi slovna oznaka I: ?


Sve najbolje.
Ratko.


Meni se čini da ti tu nešto nepotrebno komplikuješ, vidi da li ovo http://www.ghisler.com/usbinst.htm može da ti reši taj problem.
[ zoran_dojkic @ 14.03.2008. 13:01 ] @
Moze i ovako.
Instaliraj prvo PortableApps http://www.portableapps.com na USB stik, pa onda TC i ostale programe. Ja sam instalirao dve različite verzije i obe rade.

[ Vai.God @ 27.03.2008. 11:18 ] @
Imam problem da mi je nestalo pozivanje opcije Search... iz contexnog menija (na dasni klik misa) - na slici je obelezeno, gde bi trebalo da bude i gde mi je pre bilo.
Neznam otkad je to, moguce jos od kad sam instalirao ovu verziju TCa koju sad imam, al secam se da sam je pre imao negde u ovom crveno obelezenom polju.
Kako da vratim to Search gde mu je mesto? Ako moze.

[ Catch 22 @ 27.03.2008. 14:05 ] @
Citat:
Vai.God:Kako da vratim to Search gde mu je mesto? Ako moze.


Vista SP1: Vratite uklonjeni "Search" iz padajućeg menija
[ Vai.God @ 27.03.2008. 16:31 ] @

Hvala. Nisam ni pretpostavio da je problem u service packu. Sam znam da sam odjednom primetio da nema opcije. Mislio sam da je do TC-a.
[ Catch 22 @ 28.03.2008. 12:31 ] @
Citat:
Vai.God:Mislio sam da je do TC-a.

Pa TC je samo shell koji koristi Windows APIS ("samo karoserija, a ispod haube je Windows motor")
[ EWalter @ 31.03.2008. 20:39 ] @
Najprostije receno : nodoljiv, mocan i neizbezan. Posto sam na sve moguce nacine vezan za TC, jos od njegovog pradede NC za DOS, MORAM ga imati na svakoj mashini na kojoj radim. A ponekad bude i ljutnje zbog instalisanja na tudji racunar... Zato sam nabavio portable TC instalisao ga na flash, tako da je ovaj NAJ file manager stalno uz mene.
Da ne bih pokupio neki virus ili nesto nepozeljno, instalisao sam ga na flash disk, koji mogu da zakljucam od upisivanja - ima mali prekidac. Verzija koju trenutno koristim je 7.0.... sa pluginovima koji samo meni trebaju. Nisam za varijantu PowerPack-a, jer je to bas previse. Volio bih kad bi svi korisnici racunara spoznali OGROMNE mogucnosti ovog FM.
Pet zvezdica za Total Commander ***** !!!
[ mrle 011 @ 31.03.2008. 23:55 ] @
Citat:
Shomy#1: Da li postoji neki plugin koji automatski prikazuje velicinu foldera?
Da ne moram pritiskati taster SPACE.


"Alt+Shift+Enter" je standard, a ako bas 'oces neki plugin, evo moze npr. ovo:

http://www.totalcmd.net/plugring/visdirsize.html


Citat:
Shadowed: Shortcut stavi u folder gde je tc i probaj nesto od sledeceg:
.........


Citat:
SlobaBgd: U wincmd.ini fajl u folderu gde ti je TC na usb stick-u, unesi red
..........


Citat:
Brz_na_tastaturi: Meni se čini da ti tu nešto nepotrebno komplikuješ .........


Citat:
zoran_dojkic: Moze i ovako.
Instaliraj prvo PortableApps .........


po mom skromnom misljenju, najjednostavniji nacin je ovaj mali (38 KB) "exe" --> http://en.totalcmd.pl/download/add/tls/TC_Here

startuje se on, umesto commanderovog exe-a i to je to, tako startovan tc nista niti trazi, niti pise van svog foldera.
u zipu, pored exe-a, postoji i "ini" fajl, ali je on u principu bespotreban osim ako se commander-ov exe ili commander-ovi "ini" fajlovi ne preimenuju ili se, iz nekog razloga, stavljaju u neke podfoldere itd.

plugini, editor, rar, externe aplikacije iz startnog menija itd. ce uglavnom da rade i sa ovakvim pathom (relativnim) npr.

Complex CD/DVD burner=Plugins\wfx\complex\CompleX.wfx

mada je, naravno, uvek pozeljno staviti ovako:

Complex CD/DVD burner=%COMMANDER_PATH%\Plugins\wfx\complex\CompleX.wfx


postoje i nacini da se takav (portable) commander i registruje, ali je o tome zabranjeno pisati ovde.

na kraju se mozda moze - nisam probao, ali 'ocu ovih dana, pa cu da javim dal' moze - jedan takav prilagodjeni tc, sa svim pluginima, ini-jima itd. spakovati sa PEBundle-om, ili tako nekim programom u samo jedan exe i voila .......

[ todra @ 07.04.2008. 23:52 ] @
Najpre, izvinjavam se sto se nisam odmah javio i zahvalio na savetima
cijom sam kombinacijom resio problem.

Izmenio sam wincmd.ini kako je SlobaBgd predlozio (%COMMANDER_PATH%),
a TC ne pokrecem klikom na precicu vec direktno na .exe, dakle ne
treba mi precica i upisivanje putanja u nju. S obzirom da se radi o
pokretanju sa stika to je eventualno klik dalje.

TC ocigledno trazi wincmd.ini najpre u samom folderu iz koga je pokrenut a u
.ini mu sve pise (putanja do plaginova). Tako moji omiljeni plaginovi
rade bez obzira da li je stik na datom racunaru dobio slovnu oznaku e,
f, ....

Sve najbolje.
Ratko.
[ mrle 011 @ 08.04.2008. 12:06 ] @
Citat:
todra:
 ..........

TC ocigledno trazi wincmd.ini najpre u samom folderu iz koga je pokrenut .......


nesto si ti tu pobrkao.
ako samo startujes exe, TC "najpre", a i samo, ide da gleda u registry i tamo procita gde mu je ini fajl.

i to prvo u:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Ghisler\Total Commander

a posle i u:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Ghisler\Total Commander
i valjda i u HKEY_USERS\.............

ako je tamo, u registry-ju umesto apsolutnog patha ini fajla - npr. "C:\Program Files\totalcmd\wincmd.ini" - upisan relativni path ".\wincmd.ini" - onda ce TC da trazi ini fajl u svom folderu bez obzira na kom drajvu se on nalazi.

medjutim to tako sada radi samo na tvom sistemu/mashini.
ako odes kod nekog drugara i ukljucis taj usb stick u njegovu masinu, onda ce to da radi tako samo pod uslovom ako i on ima instaliranog total commandera u svom windouzu i ako je u registry-ju upisan relativni path ka ini fajlu.

ako taj drugar ima instaliran TC, ali u registry-ju nije upisan relativni path ini fajla, onda ce tvoj TC da cita ini fajl njegovog TC-a,
a ako on uopste nema instaliranog TC-a na svom windouzu, dakle i u registry-ju ne pise nista, onda opet TC nece citati taj ini fajl koji si mu ti stavio u njegov folder, vec ce kreirati novi ini, i to na default mesto, a to je "C:\Windows\".

ovako, kako sam opisao, TC tj. WC radi otkad ja znam za njega, dakle godinama, pa do poslednje verzije 6.
mozda je u verziji 7 nesto promenjeno, ja je jos nisam instalirao i probao, ali ne verujem.


elem, kao sto rekoh, postoji vise nacina da TC postane portable aplikacija, ali po mom skromnom misljenju onaj mali exe od 38 KB, za koji sam ostavio link u prethodnom postu, je najjednostavnije resenje.
..... i naravno, potrebno je prepraviti apsolutne path-ove za plugine i tako to.[Ovu poruku je menjao mrle 011 dana 08.04.2008. u 13:19 GMT+1]
[ anon157690 @ 08.04.2008. 17:02 ] @
Super što je pokrenuta ova tema, ja bi imao jedno pitanje:
Da li postoji neki plugin ili bilo šta drugo za tc (6.25 u mom slučaju) koji bi mi omogućio da dodam šifre od zip/rar fajlova pa da me tc ne pita za svaki paket koji ima šifru pošto imam jedno 4-5 šifara koje se ponavljanu maltene na svim fajlovima koje skinem pa onda moram ručno da se zezam, kopiram/pastujem ... Znači ubacim sve šifre koje su aktuelne a tc isproba sve dok ne nađe pravu i otpakuje...

Ima li tako nešto?
[ todra @ 08.04.2008. 19:50 ] @
mrle 011

Sve sto si napisao je mozda tacno, a ono sto sam ja napisao je dokazano u praksi.

Na racunaru nemam instaliran TC. Na stiku je kopirana instalacija (folder TC) sa drugog racunara. Izvrsio sam podesavanja izgleda (npr. pozadina je crna, slova zelena) i dodao zeljene plaginove. Izmenio sam wincmd.ini kako je SlobaBg predlozio. Kada pokrenem TC sa stika klikom na njegov .exe dobijem izgled TC kako sam ga i podesio i pristup plaginovima. Ako izbrisem wincmd.ini TC formira novi (default) wincmd.ini (pozadina bela, slova crna, nemam pristup plaginovima).

Uostalom isprobaj i sam pa se javi.

Sve najbolje.
Ratko.
[ mrle 011 @ 09.04.2008. 12:26 ] @
da! u pravu si/ste.

tc.exe ipak prvo gleda dal' ima ini fajl u svom folderu i tu trazi liniju koja bi mu rekla da koristi taj isti ini, a tek posle toga cita sta pise u registry-ju.

malo je cudno sto, ako u tom ini fajlu ne nadje liniju koja mu kaze da uzme taj ini, u registry-ju opet moze da naidje na informaciju, sa ovakvim relativnim pathom ini fajla ".\wincmd.ini", koja ga opet vraca na ono odakle je posao.
...... mislim, zasto jednostavno, ako vec iz prve vidi da ima neki ini u svom folderu ne uzme njega, bez obzira sta u njemu pise, i gotovo.

no nije sad meni to ni bitno, mene sad zbunjuju neke druge stvari.

nasao sam sad da je ovo linija u ini fajlu, smestenom u commanderov folder, koja tc-u govori da uzme taj ini odmah,
u [Configuration] sekciji:

Citat:
UseIniInProgramDir=7


i to tako radi, ali ovo sto je SlobaBgd napisao u prethodnom postu, na prosloj strani, ja uopste ne razumem.


1) sta tu govori tc-u da uzme taj ini fajl iz svog foldera iz prve?

da li mozes/mozete da npr. u ovom ini-ju dodate linije koje ce da kazu tc.exe-u da uzme taj i takav ini?

Citat:

[Configuration]
firstmnu=2810
FirstTime=0
test=112
PanelsVertical=0
[left]
path=c:\
ShowAllDetails=1
SpecialView=0
show=1
sortorder=3
negative Sortorder=1
[right]
path=D:\
ShowAllDetails=1
SpecialView=0
show=1
sortorder=3
negative Sortorder=12) na sta se ovo odnosi:

Citat:

SlobaBgd:

KeyPath=%commander_path%


na fajl koji tc-u govori da je registrovan?
moj tc je registrovan drugacije, nemam takav fajl, pa ne znam.


3) hmmm ... ako je, a jeste, samo ovakva jedna jedina linija "UseIniInProgramDir=7", ili neka druga o kojima ste pisali, dovoljna da pretvori total commandera u portable aplikaciju, zasto su se ljudi mucili da prave citave programe zbog toga?

na primer ovo:
http://www.totalcmd.net/plugring/TotalRun.html

ili ovo:
http://www.totalcmd.net/plugring/LAUNCHTC.html

ili ovo:
http://en.totalcmd.pl/download/add/tls/TC_Here

ili ovo, sto je Brz_na_tastaturi stavio, od samog Ghislera:
http://www.ghisler.com/usbinst.htm

ili ova citava studija na portableapps.com-u, koju je zoran_dojkic stavio:

???

hvala.
[ SlobaBgd @ 09.04.2008. 16:44 ] @
@ mrle 011

Moje izvinjenje, u pravu si glede reda koji sam naveo, a koji se u stvari odnosi na key što ga TC traži pri pokretanju. Takođe, rešenje za učitavanje TC-ovog ini fajla je ono koje si naveo. Da malo dopunim tvoju poruku, red UseIniInProgramDir=7 može imati i sledeće vrednosti:

Citat:

UseIniInProgramDir
This variable will only be read if the wincmd.ini is located in the same dir as the program.
It is the sum of the following values:
1: Use wincmd.ini in program dir if no other location is set via registry or parameters.
2: Use wcx_ftp.ini in program dir if no other location is set via registry or parameters.
4: Completely ignore registry settings about wincmd.ini and wcx_ftp.ini location.

[ mrle 011 @ 11.04.2008. 13:18 ] @
@ SlobaBgd

e, pa dobro je sto smo to razjasnili ovde.

hvala.
[ packypfc @ 24.08.2008. 15:27 ] @
Da li u Total Commanderu postoji neka opcija da se prilikom preimnovanja fajla kombinacijom shift+f6 ne dira ekstenzija samog fajla. To ume da iznervira, znaci da automatski obelezi samo polje za brisanje a da .txt recimo ostane nedirnuta, da ne moram svaki put da unosim. Takodje me zanima, da li i kako pomocu istog programa moze da se izvrsi cut drag and drop. Recimo hocu da samo dropujem neki veci fajl u drugi folder, ali total commander pocne da vrsi copy, a ne cut-paste, za razliku od windows explorera.
[ X Files @ 24.08.2008. 15:42 ] @
Naravno.

TC (7.02) > Configuration > Options > Operation > Select only the file name when renaming (not the extension)

Ovo ce prikazati ceo naziv fajla, ali ce ekstenziju sa tackom izostaviti iz selekcije, sto je valjda dovoljna pomoc.
[ bobiska @ 24.08.2008. 18:41 ] @
...sto ce reci da ti to zavisi od verzije TC. Ako nemas gore navedenu opciju, skini noviju verziju.
[ calexx @ 25.08.2008. 18:23 ] @
Postoji odgovor i na drugo pitanje, uhvatiš fajl levim klikom, odvučeš ga gde ti odgovara, pritisneš desno dugme miška i tek onda pustiš levo. Onda ponudi Move a ne Copy. Uostalom, kada vučeš fajl, pored strelice su listići sa znakom plus a čim stisneš i desno, znak prelazi u minus. Naravno, možeš da koristiš i samo desno dugme ali je to praktično korišćenje windows explorera.
[ error-exe @ 07.09.2008. 09:11 ] @
Kako da se vidi veličina foldera umesto <DIR> i kako da se vidi veličina u statusnoj liniji pored imena da mi ispisuje i veličinu[ bakara @ 07.09.2008. 09:38 ] @
selektuj fajl desnim klikom i napisace ti velicinu.
[ SlobaBgd @ 07.09.2008. 18:31 ] @
OK za fajl, ali čovek hoće da vidi veličinu foldera.
Pritisni "space" kod svakog foldera čija te veličina zanima.
Ili ctrl + L
Ili ctrl + shift + L
[ error-exe @ 07.09.2008. 18:46 ] @
ok hvala dovoljno mi je tako mislio sam da ako može da se podesi da u statusnoj liniji pored naziva ide i veličina ali dovoljno mi je i ovako


hvala
[ snake_master @ 18.10.2008. 19:03 ] @

Najlakše je na primeru da pitam:

Folder FILMOVI sadrži 20 foldera, da li u TC može da se iz tih foldera izvuku i prebace fajlovi u neki novi tipa BACK UP FILMOVI, al ne želim da prebacim cele foldere??? Da li to može da se uradi jednom komandom, da ne bih otvarao svaki folder pojedinačno i išao na MOVE... i ako može, da li može da se zada da prebacuje samo fajlove tipa AVI ili neku drugu ekstenziju?

[ SlobaBgd @ 18.10.2008. 20:00 ] @
Klik na folder Filmovi, ctrl + b, i prikazaće se sadržaj svih fajlova u folderu Filmovi, bez obzira na podfoldere.
Sledeći korak: selektuj bilo koji fajl sa željenom ekstenzijom (npr. avi), i alt + numerički plus (plus na numeričkom delu tastature). Tako selektuješ sve fajlove sa ekstenzijom avi.
Dalje znaš i sam.
[ calexx @ 18.10.2008. 20:07 ] @
Na taj način svi fajlovi idu na gomilu a postoji jedan lakši, ma preterano lakši način. Selektuju se folderi pa se posle f6 (ili f5) klikne na donji red za koji piše ... Only files of this type: i tu izabere šta hoće da prebaci/kopira. Onda ide sve u kompletu sa folderima.
Ako je potrebno da fajlovi budu u istom folderu, onda ovaj tvoj način.
[ snake_master @ 18.10.2008. 23:18 ] @
Citat:
SlobaBgd: Klik na folder Filmovi, ctrl + b, i prikazaće se sadržaj svih fajlova u folderu Filmovi, bez obzira na podfoldere.
Sledeći korak: selektuj bilo koji fajl sa željenom ekstenzijom (npr. avi), i alt + numerički plus (plus na numeričkom delu tastature). Tako selektuješ sve fajlove sa ekstenzijom avi.
Dalje znaš i sam.


HVALA ti, baš mi je ovo trebalo, jer mi je sporo da otvaram svaki folder, i prebacujem pojedinačno svaki film u jedan folder, jer npr: imam folder gde hoću da prebacim 2 sezone jedne serije, a epizode su razvrstane svaka u svom folderu, ili npr svi filmovi od jednog glumca u jedan folder i sl.


Citat:
calexx: Na taj način svi fajlovi idu na gomilu a postoji jedan lakši, ma preterano lakši način. Selektuju se folderi pa se posle f6 (ili f5) klikne na donji red za koji piše ... Only files of this type: i tu izabere šta hoće da prebaci/kopira. Onda ide sve u kompletu sa folderima.
Ako je potrebno da fajlovi budu u istom folderu, onda ovaj tvoj način.


Probao sam ovako pre nego što sam se obratio za pomoć, i video sam da prebacuje kompletno sa folderima, a meni je baš trebalo samo fajlovi...


Baš ima mnogo skrivenih ili bolje reći (širem auditorijumu nepoznatih) funkcija i stvarčica koje TC, može da odradi. Baš sam se prijatno iznenadio da može ovo što sam pitao da uradi, isto tako i sa postom u kome piše da se nazivi i sadržaj Foldera može prebaciti u tekstualni dokument, ranije sam sve radio sa externim programom....
[ Nikola M @ 01.11.2008. 09:24 ] @
Zdravo svima,

Jako mi treba način da se odštampa celo stablo foldera u jedan fajl (tipa txt ili bilo šta)

Video sam negde to ali sad nigde ne mogu da nadjem... ne mora biti vezano za Total Commander, može iz Windowsa, dosa, svejedno kako, isto tako nebitan je krajnji format (ascii txt, jpg) ali ne znam gde bih drugo ovo pitao
[ snake_master @ 01.11.2008. 09:43 ] @
Možeš probati tako što ćeš u TC obeležiti taj folder,

FILE>PRINT>File list with subdirs...

Možeš odmah štampati ili sačuvaj u PDF, verovatno imaš instaliran neki PDF virtual štampac (npr: doPDF) ili odmah štampaj

ilil ako ti ovako ne odgovara, imaš na netu dosta programa sa kojima možeš štampati cela stabla foldera

Npr: Printfolder

http://no-nonsense-software.co...direct/cgirdir.exe?printfolder

Prelistaj malo temu, bilo je o ovom reči...
[ zoran_dojkic @ 01.11.2008. 10:35 ] @
Ovo sam odnekud iskopirao:

I interesuje me kojim programom da u txt ili doc formatu dobijem listu svih fajlova iz root foldera i podfoldera a da posle mogu odstampati.

U Total Commanderu se pozicioniraj na koreni folder tih fajlova. Onda, u njegovoj komandnoj liniji otkucaj:
dir /s >fajl1.txt
...ili:
dir /s /d >fajl2.txt
... dobićeš TXT fajlove, pa dalje vidi šta ćeš sa njima.

Ako te zanimaju detalji tih misterioznih 'prekidača' /s, /d i sl, da bi dobio kompletan listing i podesio ispis kako tebi odgovara, njih možeš dobiti sa:
dir /? >fajl3.txt

U Exploreru, otvori ComandPrompt i kucaj
dir F:\Muzika /s /b >C:\Lista.txt
gde je F:\Muzika primer adrese foldera, a listu ćeš naći u C:\.
[ Nikola M @ 01.11.2008. 11:42 ] @
hvala ljudi, to je to
[ faksa @ 01.11.2008. 12:00 ] @
moze li mi neko odgovoriti kada zelim da skinem muziku na flesku ili mp4 plejer skida do nekle muzicke mp3 fajlove pa stane i otvori se prozor u kome pise uklonite zastitu od pisanja sta treba da uradim da ovu opciju iskljucim-pozzz
[ todra @ 03.11.2008. 21:45 ] @
Zdravo faksa,

Neke flesh memorije ne mogu da primi neogranicen broj fajlova u root (koreni)
direktorij pa probaj da fajlove razmestis po direktorijumima na
flesh-u. Mozda to pomogne.

Sve najbolje.
Ratko.
[ faksa @ 04.11.2008. 17:28 ] @
probacu Ratko,hvala
[ grunf21 @ 07.11.2008. 20:41 ] @
Kada sam bio totalni pocetnik imao sam neki total commander (mozda 6.25) koji je razliiiiiicite vrste fajlova obelezavao drugacijom bojom slova??? e posto kazem da sam bio totalni pocetnik ne mogu reci tacno o cemu se radi samo mislim da bi mi sada bilo korisno da to imam.
Da li je to bilo do verzije tcm-a ili je stvar do podesavanja, ako se moze podesiti , kako?
[ calexx @ 07.11.2008. 21:15 ] @
Podešavanje, idi na Options pa Color i na dnu je dugme koje to radi, otvori pa podešavaj kako ti odgovara. Ja koristim TC Ultima Prime kod koga je već predefinisano pa sam navikao na boje koje su postavljene.
[ snake_master @ 07.11.2008. 22:17 ] @

Koja je prečica sa tastature da pa TC prikaže isti sadržaj foldera s leve i desne strane? tj. kad otvorim neki folder da mi komandom prikaže i sa druge strane isti folder.
[ calexx @ 07.11.2008. 23:02 ] @
Ctrl i strelica koja pokazuje na tu stranu. Na primer ako hoćeš da desno vidiš isti folder kao što je levo, onda ctrl + ->
[ snake_master @ 07.11.2008. 23:55 ] @

Hvala, dosta skraćuje postupak za pojedine radnje... :)
[ grunf21 @ 24.11.2008. 07:34 ] @
Da li mi neko moze reci zasto mi se u Total Commanderu ne otvara polje kada ubodem u USB foto aparat? U Windows Exploreru ga sasvim normalno prepoznaje ali jednostavno sam navikao na TC i tako bi mi bilo mnogo lakse.
ranije sam pozajmljivao neki Nikon, mislim da je bio L1 ili L10 i njega je otvarao u TC? Mislio sam da je u pitanju to sto kada sam kupio aparat instalirao sam drajvere i programe sa njegovog CD-a ali sada kada sam ponovo instalirao Windows opet nece?
[ mrkii @ 18.01.2009. 12:01 ] @
Izvinite ako je ovo vec bilo ali tek se ucim na total commanderu a pretraga mi nije pomogla.

Recimo imam petsto foldera sa nekim sadrzajem koji treba da prebacim u jedan folder.
Postoji li nacin da to obavim u par poteza a ne jedan po jedan folder?

Hvala

EDIT
Nasao sam: Ctrl+B

[Ovu poruku je menjao mrkii dana 18.01.2009. u 13:37 GMT+1]
[ obucina @ 18.01.2009. 16:15 ] @
Uđeš u folder gde se nalazi tih 500 foldera, pokreneš pretragu sa *.*, u pretrazi će se izlistati sadržaj svih 500, klik na "Prebaci u spisak", i sve dobiješ u jednom panelu. Onda F5 i to je to...
[ mrkii @ 18.01.2009. 16:59 ] @
hvala :)
[ mrkii @ 19.01.2009. 06:43 ] @
Imam recimo 50 foldera u kojima su slike sa razlicitih putovanja.
Da li je moguce preimenovati automatski da slike u svakom folderu imaju naziv kao folder u kome se nalaze?
[ Ivek33 @ 19.01.2009. 15:48 ] @
Citat:
mrkii: Da li je moguce preimenovati automatski da slike u svakom folderu imaju naziv kao folder u kome se nalaze?
Pogledaj http://www.elitesecurity.org/t321479-0
[ mrkii @ 19.01.2009. 16:51 ] @
Hehe, tu temu sam ja otvorio i nije bilo resenja.

Ovde je nesto drugo u pitanju.

Npr. imam folder "istanbul" sa slikama iz tog grada koje imaju nazive koje daje sam fotoaparat, folder "Budimpesta" sa slikama koje opet automatski imenuje fotoaparat. I jos stotine takvih foldera (ja ih stvarno imam stotine) :)
Znam ja da mogu da otvorim folder "Istanbul", selektujem sve fajlove i preimenujem u npr. "Istanbul 001, Istanbul 002...". Pa da otvorim drugi folder i ponovim....
Interesuje me da li svemoguci TC mozda moze automatski to da obavi za sve foldere.
[ mrle 011 @ 20.01.2009. 01:05 ] @
1) Ctrl + B

2) Ctrl + A

3) Ctrl + M

4) u Rename mask stavis:

[=tc.path]

5) a u Search & Replace --> Search for stavis:

C.\Documents and Settings\mrkii\My Documents\My Pictures\|\

.... ili koji ti je vec path do foldera sa slikama.
iza "C" ide tacka, a ne dvotacka i ne zaboravi "|\" na kraju.

Replace with ostavi prazno


posto ne mozes da imas 50 fajlova koji se isto zovu u istom folderu u "Rename mask" pored [=tc.path] stavi i na primer [YMD][hms] ili sta vec 'oces.

start ---> voila.
[ mrkii @ 20.01.2009. 08:57 ] @
Nece nesto :(

Napravio sam za probu new folder na desktopu u koji sam stavio tri foldera (baba, deda i mama) i u njih po dve slike sa bezveze imenima.
Zatim sam pratio tvoja uputstva i sve je izgledalo lepo. Medjutim prijavljuje gresku (vidi sliku).
Neznam u cemu je problem. Takodje mi ne odgovara counter. Zeleo bih da u ovom slucaju bude baba1, baba2, deda1, deda2, mama1, mama2, a ne kao sto stoji na slici (zaokruzeno crvenim).
U suprotnom bi slike u pedesetom folderu imale naziv npr. Istanbul 23456, Istanbul 23457... a ne Istanbul 1, Istanbul 2...
Moze li to da se resi?


PS. dali ti je ono "\|\" na kraju sa L malo ili sa i veliko? Mada, probao sam oba.
[ calexx @ 20.01.2009. 10:48 ] @
Može to i jednostavnije, u masku upišeš [P] - [C] pa će fajlovi da dobiju ime folder - broj a možda nije loše ni da imena ostanu kakva jesu, samo da se ispred doda folder [P] [N].
[ mrle 011 @ 20.01.2009. 11:40 ] @
Citat:
calexx: Može to i jednostavnije ......


da, u pravu si.
zaboravio sam na "[P]" - parent folder name.

.... ali vidi sta on sada 'oce.

sa maskom "[C]" on dobija imena fajlova ovako:

folder budimpesta, pa u njemu fajlovi:
budimpesta_1.jpg
budimpesta_2.jpg
budimpesta_3.jpg
budimpesta_4.jpg
budimpesta_5.jpg

pa onda ide folder istanbul i u njemu fajlovi:
istanbul_6.jpg
istanbul_7.jpg
istanbul_8.jpg
istanbul_9.jpg

... a on bi hteo da se fajlovi u istanbul folderu zovu ovako:
istanbul_1.jpg
istanbul_2.jpg
istanbul_3.jpg
istanbul_4.jpg

.... pa posle toga, u folderu pariz, opet idu redni brojevi na kraju imena fajla od jedinice:
pariz_1.jpg
pariz_2.jpg
pariz_3.jpg
...itd...

ja ne znam kako se to radi, ako je uopste moguce.
[ stonex @ 19.03.2009. 19:29 ] @
Da li postoji način da se iz prozora izbace prikazi linija Date i Attribute ?
[ bakara @ 19.03.2009. 19:42 ] @
Citat:
stonex: Da li postoji način da se iz prozora izbace prikazi linija Date i Attribute ?


Naravno, samo klikni na ovu ikonicu:

[ calexx @ 19.03.2009. 20:22 ] @
Ali onda izbacuje sve osim imena. Ako hoće baš ono što je pitao, desnoklik na oznaku kolone pa Configure custom columns. Tu može da napravi koju god hoće kombinaciju.
[ stonex @ 19.03.2009. 20:22 ] @
@Bakara

OK , ali ne želim to već nešto ovako , da skroz izbacim iz prozora Date i Attribute ali i da mi ostane kolona Name , Ext i Size , kao na slici ( ovde sam ih samo pomerio udesno da izađu iz prikaza ali kada restartujem TC ove kolone se opet vraćaju u prozor same ) .


[ calexx @ 19.03.2009. 20:25 ] @
Bio sam brži od tebe, pogledaj rešenje par poruka iznad. Ovo što si radio možda da opstane posle restarta TC-a, samo pre gašenja snimiš podešavanja i poziciju. Ipak je pametnije rešenje da samo izbaciš nepotrebne kolone.
[ stonex @ 19.03.2009. 20:41 ] @
Citat:
calexx: Bio sam brži od tebe, pogledaj rešenje par poruka iznad. Ovo što si radio možda da opstane posle restarta TC-a, samo pre gašenja snimiš podešavanja i poziciju. Ipak je pametnije rešenje da samo izbaciš nepotrebne kolone.Poslušao sam te i snimio podešavanja i poziciju i to je odlično rešenje . Hvala .Što se tiče izbacivanja , nemam šta da izbacim jer je prozor prazan .[ calexx @ 19.03.2009. 21:10 ] @
Ne, to je privremeno ili polovično rešenje. Nemaš ništa pošto nema predefinisanih konfiguracija, stisneš New, izađe standardno ime i ekstenzija a onda dodaješ šta još hoćeš osim toga. Izaberi size, prikaz koji ti odgovara i dobiješ nešto u prozoru.
[ error-exe @ 26.03.2009. 09:16 ] @
Da li je moguce i sa kojim CD DVD emulatorima da iz total commandera (npr ultima) se montuje samo prostim prevlacenjem i koji ima ono na desni klik.... mont cd ili tako nesto evo probao sam sa nerom image disk sa daemon lite dali uopste ovo moze i kako
[ error-exe @ 26.05.2009. 10:10 ] @
Kako da se PowerPoint prezentacije vide u quick view kao što mogu da se vide word i excel dokumenta jel postoji rešenje
[ SlobaBgd @ 26.05.2009. 15:56 ] @
Najbliže tome što ti želiš je Universal Viewer.
http://www.totalcmd.net/plugring/ATViewerExe.html
Skini, instaliraj, pročitaj Help.

[ error-exe @ 26.05.2009. 16:43 ] @
ok završava mi posao ....

A da li postoji rešenje u total comanderu (TC UP) brzi pregled prezentacija

hvala u svakom slučaju pozzz
[ _maximus_ @ 28.05.2009. 07:53 ] @
Citat:
error-exe: Da li je moguce i sa kojim CD DVD emulatorima da iz total commandera (npr ultima) se montuje samo prostim prevlacenjem i koji ima ono na desni klik.... mont cd ili tako nesto evo probao sam sa nerom image disk sa daemon lite dali uopste ovo moze i kako
to imaju Alcohol 120% i PowerISO.
[ SlobaBgd @ 29.05.2009. 22:06 ] @
Citat:
calexx: Ne, to je privremeno ili polovično rešenje. Nemaš ništa pošto nema predefinisanih konfiguracija, stisneš New, izađe standardno ime i ekstenzija a onda dodaješ šta još hoćeš osim toga. Izaberi size, prikaz koji ti odgovara i dobiješ nešto u prozoru.

Mali trik, može nekom koristiti:
Kad po postupku koji je calexx preporučio napravite sopstveni izbor kolona, tu još ima mesta za intervenciju, odnosno za sitna štelovanja. Recimo, želite da vam TC prikaže datum i vreme kreiranja dokumenata. Na prvoj slici vidimo kako se to radi. Ali, nama ne odgovara format datuma i vremena, a i ne treba nam podatak o sekundama. Zato malom izmenom koja je prikazana na drugoj slici menjamo i prikaz datuma.


[Ovu poruku je menjao SlobaBgd dana 29.05.2009. u 23:16 GMT+1]
[ ticma @ 19.07.2009. 22:28 ] @
U verziji 7.02 ne mogu da nadjem gde cuva sve ftp konekcije. U nekoj predhodnoj verziji je lepo bio fajl sa svim user namovima, passwodrima i samo sam prekopirao u TC folder i ostala su sva podesavanja. Ova verzija nema nista u totalcmd fajlu, verovatno negde cuva ali gde?
[ calexx @ 19.07.2009. 23:09 ] @
FTP konekcije i sve vezano za njih se čuva u wcx_ftp.ini koji je ili u TC ili u Windows folderu.
[ srdjanm3 @ 29.07.2009. 09:19 ] @
Pozdrav,

zanima me da li je moguce sledece u total commanderu...

U pitanju je zipovanje fajlova...i smorio sam se vise da stalno idem ono desni klik pa send to zip...Skracenica za Pack All je ALT+F5.medjutim kad god to radim zapakovani fajlovi se nadju na prozoru koji je pored..

Jel moguce da zip fajl posle zipovanja ostane u folderu u kojem su i fajlovi koji se zipuju..a da je na prozoru pored nesto drugo.

Hvala unapred.

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao srdjanm3 dana 29.07.2009. u 10:41 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao srdjanm3 dana 29.07.2009. u 10:41 GMT+1]
[ Catch 22 @ 29.07.2009. 13:16 ] @
^ Šta te sprečava da desni prozor prikazuje sadržaj istog foldera kao i levi?
[ srdjanm3 @ 29.07.2009. 13:25 ] @
ah ne sprecava me nista...ali se radi o tome da cesto na jednom prozoru imam nesto sto mi je u lokalu...neki folder...a sa druge strane je to sto radim na serveru..da ne bi sad klikcao non stop...(a s obzirom da dok se okrenem zaboravim) 100 puta dok ne dodjem do toga sto mi treba...hteo sam da dok sam u tom prozoru tu mi odradi to..naravno ako moze...

Pozdrav.
[ SlobaBgd @ 29.07.2009. 16:48 ] @
Otvori isti folder u novom tabu, pa zipuj u njega.
Ili probaj ovako kao na slici (nije brže, ali je jedna od mogućnosti):Dakle, kad pritisneš Alt + F5, klikni na "Tree", i u stablu koje ti se ispiše nađi folder u koji želiš da smestiš arhivu.
[ Catch 22 @ 29.07.2009. 19:07 ] @
^ Trebalo bi da funkcioniše brže ovako (primer):
Levi prozor prikazuje folder C:\Arhiva\slike\
Desni prozor prikazuje folder D:\Ostava\zipped\

Želimo da prikaz desnog prozora bude identičan sa levim (C:\Arhiva\slike\)

[Alt]+[F2] sa padajuće liste odaberemo C: disk (Enter)

Gotovo!!!


:)
[ calexx @ 29.07.2009. 19:56 ] @
Za taj način postoji i brža kombinacija tj ctrl-shift-desna strelica prebacuje desni prozor na poziciju levog. A stvarno mi je čudno da nema kombinacije koja pakuje u isti folder.
[ SlobaBgd @ 29.07.2009. 20:49 ] @
Evo rešeeeenja!
Lično nam je objasnio gdin Ghisler!

Citat:
When you press CTRL while selecting the File->Pack menu item, the default will be to create the archive in the source directory instead of in the target directory


Daklem, radi samo kad se komandi za pakovanje pristupa iz menija Files -> Pack -> Pack files. Pritisneš Ctrl pre nego što klikneš na "Pack files".
Odnosno, radi i sa kombinacijom tastera Alt + F -> P -> Ctrl + Enter.
Takođe, radi i ako postaviš dugme za pozivanje komande za pakovanje u button bar. Selektuješ fajl, pritisneš Ctrl i klikneš na ikonicu komande "Pack files" u button baru.

@Catch
Čovek neće da se zamajava sa otvaranjem istog foldera u oba panela!

[Ovu poruku je menjao SlobaBgd dana 29.07.2009. u 22:16 GMT+1]
[ calexx @ 29.07.2009. 21:16 ] @
Ovo je pola rešenja. Lepo radi ako se klikne na pack ikonu ili iz menija ali nedostaje keyboard kombinacija. Probao sam alt-ctrl-f5 i naravno ne radi ali i ne nudi nešto drugo što znači da je kombinacija verovatno slobodna. Zašto nije dodeljena za ovakvu operaciju?
[ SlobaBgd @ 29.07.2009. 21:30 ] @
Radi i kao kombinacija tastera, sad sam isčačkao:


[ calexx @ 29.07.2009. 21:52 ] @
Ovo je već komplet rešenje, ja sam razmišljao da potražim način da remapiram tastere ali se nisam setio da to ima ovde pa i da radi.
[ srdjanm3 @ 30.07.2009. 05:54 ] @
Svaka cast za ovo...Hvala puno na pomoci..

Pozdrav
[ SlobaBgd @ 01.08.2009. 22:40 ] @
Još jedan koristan trik:

Želite da pritiskom na taster F5 na tastaturi prekopirate faj koji se zove npr. 01. slika.jpg u drugi folder u kom se već nalazi fajl sa istim imenom.Pojaviće vam se ovakav dijalog-prozor:Ovde možete po želji da promenite ime fajlu koji kopirate, jer znamo da se u istom folderu ne mogu nalaziti fajlovi istog imena.

Ali, ako ponovo pritisnete taster F5, u dijalog prozoru selektovaćete samo ime fajla (bez ekstenzije). Vaše je samo da ukucate novo ime fajla.Evo šta se dešava ako treći put pritisnete taster F5: selektovaće se i ekstenzija. I nju možete promeniti po želji (ovo nemojte raditi, jer promenom ekstenzije na ovaj način niste konvertovali fajl u drugi format, samo ste promenili ekstenziju).


[ DrSale @ 10.09.2009. 22:11 ] @
Evo jednog pitanja u vezi button bar-a u Total commanderu.

Posto sam "zavisan" od TC-a, i svakodnevno ga koristim za file management, meni je button bar vrlo koristan shortcut za raznorazne programe... skoro sve startujem odatle.
Znam sve kako to da napravim itd. Medjutim problem je ranije bio, kada recimo imam verziju 7.01 - namestim 25-30 shortcut-ova u button baru, i onda izadje 7.02 --> ajde sve ponovo, pa onda se pojavi 7.03 i opet, pa 7.04 .... E sada posto je 7.04 dugo trajala, i evo danas vidim pojavila se 7.50 finalna, razmisljam da li je moguce da se negde u instalacionom folderu krije raspored i putanje mojih ikonica u button baru. Ja verujem da se to negde krije jer sam izveo prost experiment.
- sa mog kucnog kompjutera gde imam instaliran TC, fizicki iskopiram ceo folder na USB. Na poslovnom kompjuteru startujem TC i primetim da je on zadrzao imena i raspored ikonica u button baru; naravno vecinu ikonica ne mogu da startujem jer te programe nemam na poslovnom kompu.

ovaj experiment mi daje nade da to mogu nekako da sacuvam (slicno kao bookmarks u mozilli), i onda kad god menjam verziju TC-a, da ne radim ono silno ubacivanje nanovo...

ima li neko ideju?

hvala unapred
[ NenadSM @ 10.09.2009. 23:50 ] @
Pogledaj fajl pod imenom "DEFAULT.BAR" u folderu gde ti je instaliran Total Commander - mozda je to spisak precica i ikona u button baru.
(otvori ga u notepadu ili na F3)
Pozz.
[ SlobaBgd @ 11.09.2009. 01:01 ] @
Prekopiraj fajlove wincmd.ini, wcx_ftp.ini i DEFAULT.BAR iz stare instalacije TC-a u novu (dozvoli prepisivanje) i restartuj TC.
[ DrSale @ 11.09.2009. 01:22 ] @
hvala na odgovorima. ja mislim da je dovoljan samo onaj default.bar fajl.
probao sam cak i da napravim kopiju tog fajla uz durgacije ime, i onda ga importovao u drugom TC-u. I radi....

@ SlobaBGD:
nisam siguran zasto, tj. cemu bi sluzili wincmd.ini, wcx_ftp.ini?
[ micontije @ 11.09.2009. 08:50 ] @
Osnovna stvar: wincmd.ini je fajl u kome su snimljena sva tvoja podešavanja, dok je wcx_ftp.ini naravno kao što mu ime kaže sva podešavanja vezana za ftp. Kopiranjem ovih faljova, i owerwrite starih, automatski prebacuješ sva ova podešavanja na novu verziju.


Nego jedno pitanje: Da li je moguće nekako automatski prebaciti sve pluginove i podešavanje vezane za iste bez manualnog registrovanja istih? Prostim kopiranjem nije moguće aktivirtati baš sve. Neki rade neki ne.
[ SlobaBgd @ 11.09.2009. 22:04 ] @
Citat:
micontije Da li je moguće nekako automatski prebaciti sve pluginove i podešavanje vezane za iste bez manualnog registrovanja istih? Prostim kopiranjem nije moguće aktivirtati baš sve. Neki rade neki ne.


Moguće je, evo primera na slici: novi TC, svi pluginovi i barovi su isti kao i u staroj verziji.Samo, potrebno je da putanje do pluginova u wincmd.ini budu relativne. Evo primera putanje do jednog WFX plugina:
Code:
CD/DVD Burner=%Commander_path%\PLUGINS\WFX\TC Burner\TCBURNER.WFX

Obrati pažnju na ono "%Commander_path%".
Savet: otvori u notepadu wincmd.ini i uradi find & replace c:\totalcmd u %Commander_path%.
[ micontije @ 14.09.2009. 09:35 ] @
Hvala puno
[ ensonar @ 19.09.2009. 10:57 ] @
za sve one koje defaultni izgled TC-a odbija od korishtenja primer kako interface mozhe biti gotivan :)


<offtopic>
total commander 7.5 rockz!
</offtopic>
[ error-exe @ 22.10.2009. 18:41 ] @
Da li je nekom uspelo da natera tc na win64x znam da je 32x i da su problem plug inovi ali cisto onako

i jel radi najnovija 7.5 ver na win 7
[ calexx @ 22.10.2009. 19:03 ] @
Zar nekom nije uspelo? Ajde da ne može 16 bitna verzija ali zašto ne bi mogla 32-bitna? Ne znam za plaginove, koristim nekoliko i oni normalno rade.
[ dankisha @ 25.10.2009. 09:55 ] @
Pitanje koje me dugo muci i nervira. Starije verzije commandera su otvarale i zatvarale folder duplim klikom ili na folder ili na prazan prostor ako je oznacen folder. Verzije posle 6-ice tu opciju nemaju ili je ja nisam uspeo pronaci. A godinama sam navikao na to...
[ error-exe @ 02.11.2009. 19:58 ] @
u 7.5 to radi i u tc UP 4.9 isto radi
[ operic @ 02.11.2009. 20:13 ] @
ne radi.
(da pojasnim, dankisha je mislio na otvaranje foldera dvoklikom na prazan prostor, dok je oznacen taj folder u koji zeli da udje)
[ dankisha @ 03.11.2009. 16:30 ] @
Tako je. To je nesto sto me polako odbija od TC-a. Drzim se stare verzije. 6.01 ali sa Windows 7 nije bas kompatibilna pa polako odlazi u proslost moj omiljeni program. Amin.
[ error-exe @ 16.12.2009. 20:55 ] @
Pozdrav kako da nateram TC da otvara office 2007 u quick view panel u kao sto to radi sa 2003 word excel.... kao na slici
istalirao sam plug in wlxTxt_Office2007_0.0.4 i update oconvpck sa MS i dalje ga vidi kao arhivu jel uspelo nekom i kako
[ error-exe @ 20.12.2009. 11:07 ] @
prikazuje word 2007 kao txt a cela kvaka je bila da se plug in wlxTxt_Office2007_0.0.4 prebaci na vrh liste WLX pluins a kao na slici
[ mrle 011 @ 19.01.2010. 11:00 ] @
Citat:
srdjanm3: Pozdrav,

zanima me da li je moguce sledece u total commanderu...

U pitanju je zipovanje fajlova...i smorio sam se vise da stalno idem ono desni klik pa send to zip...Skracenica za Pack All je ALT+F5.medjutim kad god to radim zapakovani fajlovi se nadju na prozoru koji je pored..

Jel moguce da zip fajl posle zipovanja ostane u folderu u kojem su i fajlovi koji se zipuju..a da je na prozoru pored nesto drugo.

Hvala unapred.

Pozdrav


Citat:
Catch 22: ^ Šta te sprečava da desni prozor prikazuje sadržaj istog foldera kao i levi?


Citat:
SlobaBgd: Otvori isti folder u novom tabu, pa zipuj u njega.
..........
Dakle, kad pritisneš Alt + F5, klikni na "Tree", i u stablu koje ti se ispiše nađi folder u koji želiš da smestiš arhivu.


Citat:
Catch 22: ^ Trebalo bi da funkcioniše brže ovako (primer):
Levi prozor prikazuje folder C:\Arhiva\slike\
Desni prozor prikazuje folder D:\Ostava\zipped\

Želimo da prikaz desnog prozora bude identičan sa levim (C:\Arhiva\slike\)

[Alt]+[F2] sa padajuće liste odaberemo C: disk (Enter)

Gotovo!!!


:)


Citat:
calexx: Za taj način postoji i brža kombinacija tj ctrl-shift-desna strelica prebacuje desni prozor na poziciju levog. A stvarno mi je čudno da nema kombinacije koja pakuje u isti folder.... ima, nego nigde ne pise u help-u.

kombinacija je ---> Shift + Ctrl + "nesto".

"nesto" moze da bude klik na onu ikonicu, zutu kockicu, u button bar-u ..... a moze i klik na "Menu Bar ---> Files ---> Pack...".
(to je, je li, sve ista komanda "cm_PackFiles".)

moze i sa ---> Shift + Ctrl + Alt + F5 .... samo to nije namesteno po defaultu u TC-u, vec mora da se redefinisu hotkeys tamo u TC options.
[ calexx @ 19.01.2010. 11:44 ] @
Hm, čini mi se da si propustio početak prethodne (8.) strane i rešenje. ;)
[ mrle 011 @ 19.01.2010. 12:29 ] @
^^^

da, vidi stvarno .... 'ladno sam citao ovu, 9. stranu, pa onda 7.

probaj i ti tako, videces da se ne primecuje po koncepciji da 8. fali :)

... a nisam ni znao da mogu da se redefinisu hotkeys i bez "Shift".
kod mene odavno stoji Ctrl+Alt+Shift+F5.
......... ovako, bez Shift, je svakako lakse.

------------

... sta znam .... obrisi sve ovo, ako "oces.

:)
[ kelja035 @ 08.02.2010. 14:20 ] @
kako koristiti plugin diskdir i da li postoji jos neki plugin slican njemu
[ Laki123 @ 08.02.2010. 18:02 ] @
Citat:
kelja035: kako koristiti plugin diskdir i da li postoji jos neki plugin slican njemu


Citat:

Installation (TotalCommander 6.5 and later):
1. View contents of DiskDirExtended_1.55.zip within TotalCommander
2. Follow instructions

Installation (TotalCommander prior to 6.5):
1. Unzip the DiskDirExtended.wcx to any directory
2. In Total Commander, choose Configuration - Options
3. Open the 'Packer' page
4. Click 'Configure packer extension WCXs'
5. Type any extension, e.g. "lst"
6. Click 'New type', and select the DiskDirExtended.wcx
7. Click OK

How to use:
1. Select folders and files that you want to list
2. Select destination directory in opposite panel
3. Press Pack (Alt+F5). Select your chosen extension (e.g. "lst").
4. You can 'Configure' this packer. You can choose which archive types contents
to list, or to be asked whether to list particular archive during "packing".
This configuration is stored in DiskDirExtended.ini in the same directory as
DiskDirExtended.wcx. See DiskDirExtended.ini for more configuration options.
5. Press OK.


Dakle kad instaliraš plugin, koristiš ga isto kao da pakuješ nešto, tj. isto kao što koristiš i .zip, s tim što izabereš poslednju stavku u Packer delu, pa iz padajuće liste izabereš "lst". Time si dobio fajl sa lst ekstenzijom koji sadrži listu direktorijuma i fajlova sa njihovim veličinama.

Nešto slično radi program Zero Ziper ali veličina fajlova će biti 0.

[ srdjanm3 @ 19.02.2010. 12:08 ] @
Ako moze mala pomoc oko total commandera... U pitanju je portable verzija 7.05 ...Da li neko mozda zna da li je moguce odvojiti extenziju od imena fajla...i kako... Trenutno je prikaz takav, da u koloni NAME pise autoexec.bat, a u koloni EXT nema nista...a kada kliknem na kolonu ext da se sortira, on odradi sortiranje kao da ima u toj koloni nesto...

Da li neko zna, jel moze ovo sto hocu?

Hvala unapred

Pozdrav
[ calexx @ 19.02.2010. 13:36 ] @
Configurations pa Tabstops i prva stavka.
[ srdjanm3 @ 19.02.2010. 13:45 ] @
Hvala...ja sam resio na komplikovaniji nacin..nasao .ini fajl u kojem su podesavanja i nadjem red u kojem je to i samo promenuo vrednost iz 0 u 1

Brzo sam preleteo preko opcija, nije mi se dalo sve da citam... Ali hvala...prbao sam to je to...I radi super.

Hvala ti.

Pozdrav
[ calexx @ 19.02.2010. 16:23 ] @
Postoji mnogo toga što se podešava samo iz .ini fajla pa nije loše da se i tamo pogleda. Ja odmah po instalaciji tu promenim nekoliko skraćenica (f2, f7, s-f10) a pre toga ono što može iz menija.
[ BrainDemage @ 08.03.2010. 23:40 ] @
Na koji nacin TotalCommander moze da bude od koristi programerima? Jel postoji neki plugin koji se cesto koristi,a koji je od pomoci?
[ valjan @ 09.03.2010. 07:37 ] @
Citat:
BrainDemage: Na koji nacin TotalCommander moze da bude od koristi programerima?


Meni recimo veoma koriste osnovne stvari koje su sastavni deo TC-a, kao sto su opcija Files > Compare by content... narocito kada vise nas radi na nekom projektu a ne stignemo na drugi nacin da sinhronizujemo source u vise fajlova, ili kada napravim veliku brljotinu pa Undo ne moze vise da pomogne pa onda na brzinu izvucem staru verziju iz arhive i vratim ispravan deo. Naravno, FTP za kacenje fajlova kada radim na nekom sajtu, ili treba source da okacim negde da bude dostupan drugima, Packer kada source treba poslati nekome mailom i Unpacker kada isti primim od drugog, Multi-Rename Tool kada treba na brzinu promeniti ekstenzije ili naziv na vise fajlova u paketu, i naravno pretraga unutar fajlova (i arhiva) za nekim stringom, kada recimo trazim gde se sve poziva odredjena funkcija... To je ono cega mogu trenutno da se setim...
[ BrainDemage @ 09.03.2010. 12:25 ] @
da,bas si mi potvrdio ono sto sam nacuo,a sto nikada nisam koristio,a to je opcija Compare by Content,ove ostale mogucnosti sam koristio.
[ ssimic @ 11.03.2010. 22:27 ] @
Pozdrav svima!

Potrebna mi je mala pomoc u vezi TC UP.

Na racunaru mi je bio instaliran Win 7 i TC UP 4.2. Posto sam hteo da instaliram izvornu verziju TC-a, uklonio sam TC UP (Control Panel ->Uninstall software). Tu su nastali problemi. Prilikom prvog sldeceg pokretanja, Win 7 nie hteo da se pokrene. Morao sam prvo da ga dignem u Safe modu, pa tek onda u Normal modu. Sada, kada se Win 7 pokrene izbacuje mi gresku vezanu za dll fajl virtual diska koji se nalazio u folderu TC UP.

Da li neko zna resenje pomenutog problema? Da li bi ponovno instaliranje i uklanjanje resilo navedni problem?

Unapred hvala!

Pozdrav!
[ mrle 011 @ 12.03.2010. 12:33 ] @
kako se zove taj DLL?

EDIT:

jel' imas ovo u registry?

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\VD_FileDisk]

... ako imas, pobrisi ga.

[Ovu poruku je menjao mrle 011 dana 12.03.2010. u 13:55 GMT+1]
[ ssimic @ 12.03.2010. 13:24 ] @
Izvinjavam se nije dll fajl nego izbaci RunDLL Error, a fajl je VirtualDisk.wfx.

Posto mi Laptop nije pri ruci, u toku popodneva ce mi biti pa cu pogledati registry...
[ mrle 011 @ 12.03.2010. 14:01 ] @
Citat:
ssimic: ... a fajl je VirtualDisk.wfx..


to je to.
obrisi ono gore.


Citat:
kelja035: ... plugin diskdir i da li postoji jos neki plugin slican njemu


DiskDir Extended ---> http://www.totalcmd.net/plugring/diskdir_extended.html

CatalogMaker ---> http://www.totalcmd.net/plugring/catalogmaker.html

Disc Maker ---> http://www.totalcmd.net/plugring/discmaker.html

... i ovo je donekle slicno, DirCopy ---> http://www.totalcmd.net/plugring/dircopy.html
sakupi samo strukturu foldera, bez fajlova, pa moze tako da se zazipuje (nekad nekome moze biti od koristi).


Citat:
valjan: ... opcija Files > Compare by content...


mozes, ako 'oces, da stavis i drugi compare tool, npr. ovako ...

Code:

[Configuration]
Comparetool="%COMMANDER_PATH%\Apps\Winmerge\Winmerge.exe" /e /x 


.... i sve isto radi kao i commander-ov.


Citat:
srdjanm3: ... U pitanju je portable verzija 7.05 ...


total commander je vec sam po sebi portable aplikacija, pa mu nisu ni potrebne te virtuelne mashinice - ThinApp itd.

potrebno je samo staviti nesto ovako u ini fajl

Code:

[Configuration]
UseIniInProgramDir=7
InstallDir=%COMMANDER_PATH%\
pluginbasedir=%COMMANDER_PATH%\Plugins


to smo ovde negde na forumu vec raskrstili.


btw .... TC sada ima svoju "internal associations", pa je moguce koristiti doubleclick-om ili sa enter i njegov lister.

... na primer, ovako za otvarnje *.nfo fajlova (mislim na ove "prave" nfo fajlove i sa instaliranim wlx plugin-om)

Code:

[Associations]
Filter1=*.nfo 
Filter1_open=""%COMMANDER_PATH%\TOTALCMD.EXE" /S=L:ST4 "%1"" 
Filter1.icon=%COMMANDER_PATH%\Plugins\addon\mrle_ico.icl,19

[ ssimic @ 13.03.2010. 07:45 ] @
@ mrle 011

Reseno na nacin koji si opisao!

Hvala na pomoci!

Pozzz...
[ kelja035 @ 07.05.2010. 13:52 ] @
pre svega hvala laki123 i mrletu 011 na pomoci i imam jos nekoliko pitanja
kako je precica za zamenu strana znam da ctrl+pa nesto
u tc postoji opcija da prikaze komentare ali kako ja da znam u nekoliko hiljada foldera koji od njih imaju kometare da li se mogu nekako obeleziti npr kao u excelu
kako da sortiram direktorijume po velici
da li se sa total com.mogu skidati kompletni sajtovi kao sto to rade npr teleport, offline browser web zipp itd.
koje su razlike izmeju tc power pack i tc ultima prime
u tc ultima prime 5.0 nemam prikaz broja fajlova u direktorijumima
da le moguce poboljsati brzi pregled ctrl+q nekim pluginom itd
kako pomocu tc gledati fajlove sa jc extenzijom ako je uopste izvodljivo
kada zelim da pregledam fajlove thumbnail prikazom kao slicice izbacuje mi sledecu gresku could not load ghostscript environment, please make sure that you have the least ghostscript version instaled, ovo mi je veoma bitno kada zelim da vidim veci broj pdf fajlova odjednom jer mi je isuvise sporo da gledam svaki fajl posebno
[ calexx @ 07.05.2010. 16:33 ] @
Kakva zamena strana? Misliš na ctrl-u pa da leva i desna zamene mesto ili nešto drugo?

Sortiranje se podešava u Configuration/Display pa imaš Sorting directories.

TC Power Pack i TC Ultima Prime su različiti paketi koje je neko spremio pa podelio i ostalima, ovaj drugi je sigurno potpuno legalan, dodati su samo free programi a i Ghisler je dao dozvolu da to može da se koristi.

Statusnu liniju možeš da postaviš u wincmd.ini, samo umesto LongInStatus=1 postavi LongInStatus=0

Za ostalo moraš da proveriš šta od dodataka ima, verovatno još mnogo toga može da se doda.
[ sailorlale @ 10.05.2010. 17:23 ] @
Citat:
kelja035: pre svega hvala laki123 i mrletu 011 na pomoci i imam jos nekoliko pitanja
kako je precica za zamenu strana znam da ctrl+pa nesto

na ovo moze jedino odgovor Ctrl + U (paneli zamene mesto)

u tc postoji opcija da prikaze komentare ali kako ja da znam u nekoliko hiljada foldera koji od njih imaju kometare da li se mogu nekako obeleziti npr kao u excelu

komandom Ctrl + Z postavljas mogucnost za davanje komentara ili opisa nekog fajla ili foldera. tom prilikom se stvara skriveni (hiden) fajl - descript.ion u koji se i naknadno mogu ubacitvai dodatni komentari. traze se standardo.

kako da sortiram direktorijume po velici

za ovo ne znam, ali mislim da se pomocu pisanja nekog programskog kodsa i to da srediti !

da li se sa total com.mogu skidati kompletni sajtovi kao sto to rade npr teleport, offline browser web zipp itd.

ne razumem pitanje ali ja dosta koristim ftp kroz TCMD naravno tako gde se moze uci ;-)

koje su razlike izmeju tc power pack i tc ultima prime
u tc ultima prime 5.0 nemam prikaz broja fajlova u direktorijumima

stvarno ne znam. od deda Nortona do danasnjih dana only TCMD


da le moguce poboljsati brzi pregled ctrl+q nekim pluginom itd
kako pomocu tc gledati fajlove sa jc extenzijom ako je uopste izvodljivo

Add in_ovi su koliko se secam i zamisljeni da se plasiraju na suprotni panel pozivanjem Ctrl + Q
svih mogucih dodataka koji su instalirani a ima ih mnoooogo. ja koristim standarni neki svoj set
od desetak njih koji savrseno rade (Excel, Word, Svi moguci i nemoguci avi formati - ne i MKV!, slike, *.m3u,.....)


kada zelim da pregledam fajlove thumbnail prikazom kao slicice izbacuje mi sledecu gresku could not load ghostscript environment, please make sure that you have the least ghostscript version instaled, ovo mi je veoma bitno kada zelim da vidim veci broj pdf fajlova odjednom jer mi je isuvise sporo da gledam svaki fajl posebno


To run pdfview.wlx you need to have the latest version of Ghostscript
installed.
ovo je resenje - moras potrazitina na netu gs854w32.exe (cca 13 Mb) sa pripadajucim fontovima gs854os2_ghost.zip (cca 12 Mb),ili mi se javi u pv (sailorlale@gmail.com) da ti to posaljem - mada je dosta staro ali radno.
ja nisam naso neku korist od ovoga a ti vidi,...
sto se tice tumb_a oni se postavljaju sasvim normalno, pa i ovo donekle ne razumem? jedan savet. imam dosta video recepata, na cije sam pocetke pejstovao slike gotovih jela pa kada kroz Ctrl + Shift + F1 (Thumbnail) vidim tacno o cemu se radi!
velicinu slicice sam podesavas - naravno :-)
[ dimnicar @ 17.05.2010. 00:26 ] @
Nisam znao da ima ovoliko puno plug-inova.
Skinuo sam neke osnovne lister
sad mogu preko tc da gledam slike bolje nego preko acdc
mogu da odgledam neki avi file.,
mogu da cujem po jednu mp3,ali ne vise njih,ili neki drugi format,npr wma...
mogu da vidim word 2007-docx,ali ne i word 2003?sa .doc,niti power point?
kako da pisem u notepad x na kvadrat i zadatke sa uglastim zagradama za dva reda.
to je za pocetak,pa da krenem dalje
hvala i pozdrav
[ SlobaBgd @ 15.11.2010. 20:34 ] @
Pretraga teksta unutar .docx fajlova:
Total Commander ima ugrađenu mogućnost da vrši pretragu neke reči unutar pojedinih vrsta fajlova. U txt, doc, rtf fajlovima pretraga je korektna, međutim u docx formatu rezultata nema. Rešenje je da čekiramo opciju "Search archives", jer su novi formati MS Office-a zip-bazirani.[Ovu poruku je menjao SlobaBgd dana 15.11.2010. u 22:00 GMT+1]
[ Shadowed @ 15.11.2010. 22:45 ] @
S' tim da tako mozes naci i neke reci kojih nema u samom dokumentu nego predstavljaju deskriptivni deo fajla. No, bolje nego nikako ;)
[ dimnicar @ 16.11.2010. 13:12 ] @
Evo sad ce trebati i neki plug-in za office 2010...
[ kelja035 @ 05.02.2011. 15:54 ] @
kako mogu u multi rename tool da dodam na naziv fajla ime direktorijuma u kom se on nalazi kad ima vise podfoldera, pod uslovom da taj folder nije prvi ili zadnji, npr slike/moje slike/putovanja/grcka/2010 da novi nazivi budu grcka slika 1. grcka slika 2 itd
kako da sve fajlove iz podfoldera prebacim u njihove foldere kad imam 100 direktorijuma sa po 50 foldera npr, a da ne prabacujem svaki ponaosob
koji je najbolji plugin za kopiranje sa nekim dodatnim opcijama u odnosu na sistemski F5 osim treecopyplus
[ abitbp6 @ 05.02.2011. 17:42 ] @
Uđeš u folder u kome se slike nalaze. Uradiš pretragu po *. Pretraga će izlistati sve fajlove u tom folderu sa punim stazama. U prozoru pretrage klikneš na "Prebaci u spisak". Tako ćeš u jednom panelu dobiti listu svih fajlova u folderu. Izabereš sve i aktiviraš MRT. U MRT pogledaj šta od opcija ima po [=?], npr tc.path...
[ kelja035 @ 05.02.2011. 22:47 ] @
hvala pronasao sam nacin, nemora se ici preko alt+f7 search, moze ctrl-b da izlista sve fajlove, ctrl-a pa ctrl-m pa plugin/filex/parent dir/, postoje i varijante grantpadir i gtgrandpadir i naravno za prvi i poslednji direktorijum dodati ispred imena slovo G (grandparent) i P(parent) eto ako nekom zatreba cisto da se zna.
[ kelja035 @ 04.03.2011. 10:14 ] @
da li je u total commander ultima prime 5.4 portable moguce koristiti tools i programs ili ti programi moraju naknadno da se instaliraju, npr da napravim i podesim sve kako mi odgovara sa svim dodatnim programima, po posle to iskopiram na usb da bi mogao da koristim na bilo kom kompjuteru bez instalacije
[ calexx @ 04.03.2011. 13:58 ] @
Kod njega je sve u podfolderima pa je vrlo moguće da može tako.
[ Ivek33 @ 15.03.2012. 18:55 ] @
Imam problem u Total Commanderu ver. 7.56a
Vrlo sporo briše određene foldere koji sadrže dosta datoteka. Windows 7 to obriše puno brže. (imam 3 GB RAM-a)

npr:
Imam 1 folder i 100 subfoldera koji sadrže *.png *.jpg datoteke kojih je oko 2500 ukupno.
Preko search pronađem sve *.png files (1500 datoteka) pa preko "Feed to listbox" postavim u jedan prozor, zvjezdicom označim sve files pa klik delete.
Međutim brisanje traje jako sporo?

Ima li pomoći?
[ calexx @ 15.03.2012. 23:42 ] @
Kako je podešeno u Copy/Delete? Probaj da to malo menjaš.
[ reiser @ 15.03.2012. 23:46 ] @
Probaj da u Operation odstikliras "Calculate space occupied by subdirectories before copying/deleting"
[ Ivek33 @ 16.03.2012. 14:26 ] @
Citat:
reiser: Probaj da u Operation odstikliras "Calculate space occupied by subdirectories before copying/deleting"
probao, kao da brže briše ali se to ne može mjeriti sa Windows Explorerom nikako. No brže mi je preko tipkovnice raditi sa folderima i pregledavanjem pa zbog toga koristim TCMD a i lakše se snalazim sa dva prozora, nekako navika ;)

Citat:
calexx: Kako je podešeno u Copy/Delete? Probaj da to malo menjaš.
Ni sam ne znam što bih ovdje uradio i postavio? ;)
Trenutno uključena prva opcija (standard) a ono za experte ne znam kako i što postaviti i što čime dobijam.
[ reiser @ 16.03.2012. 16:02 ] @
Konkretno, probaj da chekiras "Use Explorer delete method"