[ Aleksandar Marković @ 31.10.2006. 10:14 ] @
Hlamidija trihomatis je bakterija poznata kao jedna od najčešćih uzročnika seksualno prenosivih bolesti. Karakteristično za ovu bakteriju je da se lako prenosi i veoma često se javlja udružena s gonokokom. Podaci govore da skoro polovina seksualno aktivnih žena dobije hlamidiju pre svoje 30 godine. Statistika iz SAD govori da je 1999. godine zabeleženo 650.000 slučajeva oboljenja od ove bakterije, a kako ona često i nema simptoma, procenjeno je da ih je bilo četiri puta više, dakle 2.600 000 ljudi. Simptomi, ukoliko ne izostanu, javljaju se od sedam do 21 dan posle odnosa.

Infekcije izazvane hlamidijom i ureaplazmom su najčešće polno prenosive bolesti s kojima se danas pacijenti javljaju. Hlamidija se okrivljuje za uretritis, venerični limfogranulom, epididimitis, ginekološka zapaljenja u maloj karlici, cervicitis, keratokonjunktivitis. Infekcija može da bude bez ikakvih simptoma. Žene se najčešće žale na nespecifične tegobe, pojačan vaginalni sekret i svrab - objašnjava dr Angelina Jeftić, načelnik dispanzera za zdravstvenu zaštitu žena u Domu zdravlja "Zemun". Bakterija se kod žena izoluje iz cervikalnog brisa, a kod muškaraca iz brisa uretre. Ukoliko se ne leči, kod muškaraca može da se javi loš spermogram, a kod žena začepljenje jajovoda.

- Hlamidija se mora lečiti, posebno kod trudnica jer bakterija može da dovede do prevremenog prsnuća vodenjaka, kao i do zastoja u razvoju bebe. Ukoliko je majka zaražena hlamidijom i infekcija se ne leči, bakterija kod bebe izaziva konjunktivitis i upalu pluća u prvim mesecima života. Kod beba bolest traje nekoliko nedelja i ne ostavlja nikakve posledice - objašnjava dr Jeftić.

Leče se oba partnera jer je seksualno prenosiva bolest. Lečenje je uspešno antibioticima, a terapija traje dve do tri nedelje. Posle toga pravi se pauza tri do sedam dana, pa se ponavlja bris i ukoliko je negativan, ponovna kontrola brisa se obavlja za tri, šest i godinu dana. Tek kada rezultati svih tih analiza budu negativni može se reći da je pacijent izlečen.

DUGO PRITAJENO ĆUTE

Bakterija u organizmu može da ostane i više godina jer se kod zaraženih ne javljaju skoro nikakvi simptomi. Tako otkrivanje bakterije kod jednog od partnera ne mora da znači neverstvo jer pouzdano ne može da se utvrdi kada je neko zaražen.
Simptomi koji se mogu javiti kod žena zaraženih hlamidijom su krvarenje iz vagine između ciklusa, peckanje i bol za vreme uriniranja, bol u stomaku, a kod muškaraca vodnjikavo belo curenje iz penisa, peckanje i bol tokom uriniranja.

S.T.
[ kv66 @ 31.10.2006. 15:56 ] @
Citat:
- Hlamidija se mora lečiti, posebno kod trudnica jer bakterija može da dovede do prevremenog prsnuća vodenjaka, kao i do zastoja u razvoju bebe. Ukoliko je majka zaražena hlamidijom i infekcija se ne leči, bakterija kod bebe izaziva konjunktivitis i upalu pluća u prvim mesecima života. Kod beba bolest traje nekoliko nedelja i ne ostavlja nikakve posledice - objašnjava dr Jeftić.


nesto o tome:
http://www.elitesecurity.org/t132865-AgNO-oci-Zasto

OT:dr.Jeftic je odlican lekar:-)[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 01.11.2006. u 14:59 GMT+1]
[ Fuzz @ 01.11.2006. 09:15 ] @
Veza izmedju hlamidije i gore navedenih bolesti ustvari nikad nije jasno dokazana. U razgovoru sa nekim lekarima saznao sam da po metodi testiranja koja se primenjuje kod nas ispada da je maltene 80% posto populacije pozitivno na hlamidiju.
[ SANDRA J @ 01.11.2006. 13:05 ] @
Vrlo je nezahvalno govoriti o lecenju hlamidije ako niste prosli kroz to. Nema nikakve sanse da se izleci za dve do tri nedelje. Samo prividno nestaju siptomi kao sto su peckanje i svrab ali je za lecenje potrebno mnogo vise vremena. Hlamidija je danas uzasno rasprostranjena a niko pouzdano ne moze da tvrdi kako se tacno prenosi, niti od cega nastaje. Mnogo mladih se tek posle prve pojave siptoma obraca lekaru, a retko ko ide na redovne kontrole.To je veliki problem kod nas, nedostaje nam osnovno seksualno obrazovanje.
[ kv66 @ 01.11.2006. 14:53 ] @
Citat:
Fuzz: Veza izmedju hlamidije i gore navedenih bolesti ustvari nikad nije jasno dokazana. U razgovoru sa nekim lekarima saznao sam da po metodi testiranja koja se primenjuje kod nas ispada da je maltene 80% posto populacije pozitivno na hlamidiju.

Koja je metoda u pitanju?Mislim da se kod nas testiranje radi pomocu dve metode:
1.Uzima se bris i zasejava specijalna podloga i nakon nekoliko dana(mislim desetak??) ocitava reakcija
2.metodom fluorescencije.
http://www.dotpharmacy.com/upchlam.html
http://menshealth.about.com/od/sexualdiseasesstds/a/chlamidia.htm
Citat:
Nema nikakve sanse da se izleci za dve do tri nedelje. Samo prividno nestaju siptomi kao sto su peckanje i svrab ali je za lecenje potrebno mnogo vise vremena. Hlamidija je danas uzasno rasprostranjena a niko pouzdano ne moze da tvrdi kako se tacno prenosi, niti od cega nastaje.

Ako se otkrije odmah,relativno lako se leci(dve nedelje)uz upotrebu odgovarajucih antibiotika(recimo tetraciklinski preparati..)druga je stvar ako je u pitanju hronican tok.
A prenosi se najcesce sexualnim putem,kao i pomenutim prenosenjem od majke na novorodjence
[ Fuzz @ 01.11.2006. 23:45 ] @
Citat:
kv66: Koja je metoda u pitanju?Mislim da se kod nas testiranje radi pomocu dve metode:
1.Uzima se bris i zasejava specijalna podloga i nakon nekoliko dana(mislim desetak??) ocitava reakcija
2.metodom fluorescencije.

Metoda 1. samo se kultura uzgaja krace od 10 dana...
[ _djevojka_ @ 02.11.2006. 01:28 ] @
Citat:
kv66: A prenosi se najcesce sexualnim putem,kao i pomenutim prenosenjem od majke na novorodjence

Imali smo zanimljive primjere pacijenata koji su zavrsili sa hlamidijom vjerovali ili ne - putem obicnog jeans-a. Od brata ili od sestre, a neko i preko sorca.
[ Fuzz @ 02.11.2006. 07:54 ] @
E vidis, to je to...neki doktori tvrde da je to moguce, a neki tvrde da nije moguce zaraziti se cak ni preko wc daske...
[ VRider @ 02.11.2006. 08:09 ] @
Ja sam citao da se i SIDA moze pokupiti preko WC solje...
...ako sednes pre nego sto neko drugi ustane...
[ SANDRA J @ 02.11.2006. 10:52 ] @
Znam neke slucajeve gde je hlamidija nije prenesena ni sexom ni sa majke na dete u pitanju je prenos preko odece, cak pouzdano znam da je devojka dobila hlamidiju kupajuci se na Adi letos. Haos je tesko izleciti je sasvim uvek se vraca.
[ Fuzz @ 02.11.2006. 11:32 ] @
Mene zanima kako se tako nesto moze pouzdano znati?
[ SANDRA J @ 02.11.2006. 13:09 ] @
Ne znam sta te tacno zanima? Uglavnom svi prvo primete neke osnovne siptome pa tek onda shvate da nesto nije u redu. Postoje odredjene analize (brisevi), koje se rade periodicno i ako se vise puta utvrdi da je rezultat negativan to znači da si se izlečio. Samo te analize su skupe i rade se uglavnom u bolnicama i privatnim laboratorijama i vrlo su neprijatne pogotovo za muskarce. Nadam se da sam ti malo pomogla. Ako te zanima jos nesto pitaj. Pozz
[ Fuzz @ 02.11.2006. 13:34 ] @
To mi je naravno jasno. Ali mi nikako nije jasno kako neko moze sa sigurnoscu tvrditi "zakacio sam hlamidiju na Adi"...
[ SANDRA J @ 02.11.2006. 14:24 ] @
Pa pazi nista nije sigurno kad je hlamidija u pitanju. Devojka je primetila dva,tri dana nakon kupanja da se nesto dogadja i otisla kod lekara. Rekli su joj da je to od prljave vode po nekim brisevima koje su uzeli. Ali imala je srece sto je otisla odmah pa su to lecili nekim lekovima i vaginaletama. Ne znam da li se izlecila. Ovo sam cula od nje dok smo sedele u cekaonici i od lekara sa kojim sam posle pricala o tome. On sam potvrdjuje da se hlamidija prenosi na uzasno mnogo nacina.Pozzzz
[ kv66 @ 02.11.2006. 16:05 ] @
Citat:
SANDRA J: Znam neke slucajeve gde je hlamidija nije prenesena ni sexom ni sa majke na dete u pitanju je prenos preko odece, cak pouzdano znam da je devojka dobila hlamidiju kupajuci se na Adi letos. Haos je tesko izleciti je sasvim uvek se vraca.

Citat:
SANDRA J: Ne znam sta te tacno zanima? Uglavnom svi prvo primete neke osnovne siptome pa tek onda shvate da nesto nije u redu. Postoje odredjene analize (brisevi), koje se rade periodicno i ako se vise puta utvrdi da je rezultat negativan to znači da si se izlečio. Samo te analize su skupe i rade se uglavnom u bolnicama i privatnim laboratorijama i vrlo su neprijatne pogotovo za muskarce. Nadam se da sam ti malo pomogla. Ako te zanima jos nesto pitaj. Pozz

Citat:
SANDRA J: Pa pazi nista nije sigurno kad je hlamidija u pitanju. Devojka je primetila dva,tri dana nakon kupanja da se nesto dogadja i otisla kod lekara. Rekli su joj da je to od prljave vode po nekim brisevima koje su uzeli. Ali imala je srece sto je otisla odmah pa su to lecili nekim lekovima i vaginaletama. Ne znam da li se izlecila. Ovo sam cula od nje dok smo sedele u cekaonici i od lekara sa kojim sam posle pricala o tome. On sam potvrdjuje da se hlamidija prenosi na uzasno mnogo nacina.Pozzzz

heh,Sandra....:-)
[ SANDRA J @ 03.11.2006. 08:58 ] @
Kad smo vec kod hlamidije i lecenja ja godinama ne mogu da izlecim eserihiju pa na zalost znam sve o brisevima, lecenju, itd. Hlamidija je za nijansu gora. Kad sam god uspela da izlecim eserihiju posle prvog gripa i tako nekih glupavih virusa ona se vraca. Po recima lekara mi svi imamo i eserihiju i hlamidiju itd u odredjenoj kolicini, problem nastaje kad se procenat prisutnosti njih u organizmu poveca pa napravi haos. A o dobijanju hlamidije i ostalih napasti putem vesa, vode i sl. govori i savet lekara posebno devojkama da posle svakog kupanja u bazenu koriste vaginalete. Pozdrav
[ Fuzz @ 03.11.2006. 09:43 ] @
Citat:
SANDRA J:  A o dobijanju hlamidije i ostalih napasti putem vesa, vode i sl. govori i savet lekara posebno devojkama da posle svakog kupanja u bazenu koriste vaginalete. Pozdrav


A lekar je uvoznik vaginaleta ili sta? Mislim kakav savet...
[ _djevojka_ @ 03.11.2006. 09:51 ] @
Citat:
SANDRA J: ...dobila hlamidiju kupajuci se na Adi letos.

Mislis, pisi 'na Adi', citaj 'u bari'?

Citat:
SANDRA J: A o dobijanju hlamidije i ostalih napasti putem vesa, vode i sl. govori i savet lekara posebno devojkama da posle svakog kupanja u bazenu koriste vaginalete.

Znaci, hajde da se trujes dok ne utvrdimo sta bi moglo biti, a i za svaki slucaj da ne pomislis da bi nesto moglo biti. Koji to cijenjeni doktori predlazu ovakve nebuloze, da ih zaobidjemo u debelom luku?
[ SANDRA J @ 03.11.2006. 10:03 ] @
Moj svakako predlaze vaginalete a da li je uvoznik ili ne ne znam!!!!!!!!!
Rado bi ih i ja zaobisla ali ne smem. Idem na kontrole svaka tri meseca i radim briseve na 6 meseci. Samo kad god odem da uradim bris radi se na hlamidiju,ureaplazmu i mikroplazmu i tako se navodno otkrivaju sve ostale bakterije. Ako neko ima bolji savet od mog lekara neka mi kaze rado cu poslusati. Dosta mi je mucenja.
Da, veliki pozdrav za kv66 i ostale koji nadam se nemaju problema sa istim stvarima. Ako imas neki pametan predlog kazi posto vidim da imas predstavu o kakvim se mukama radi. Kissic za sve
[ _djevojka_ @ 03.11.2006. 13:04 ] @
@Sandra,

Moj odgovor nije bio tu da cilja na tebe licno, jer pretpostavljam da i taj ljekar muku muchi da vidi sta jos da ti predlozi - pogotovo ako problem traje godinama. Tako da ti se izvinjavam ako si to shvatila kao uvredu, jer nije bila namjera. Ne znam da li si razmisljala, ali svako dodje do nekog optimuma, pa tako i sa drrr. Nisam drrr, niti znam bilo sta o tebi i tvojim zdravstvenim problemima; a kako ovo nije virtuelna klinika za rjesavanje takvih pitanja, moj prijedlog ti je da obratis vise paznje na svoju ishranu. Za pocetak, prosetaj do bibliJoteke, ili knjizare, i pogledaj knjigu isto jedne Sandre (Cabott) - 'The Liver Cleansing Diet'. Procitaj i vidi da li te to zanima da pokusas. Niko ne garantuje neke magicne rezultate, jer ako nesto traje godinama, onda je normalno ocekivati postepenu promjenu. Navike nije lako promjeniti, ali niko nije ni rekao da je lako - mozda moze biti vrijedno. Par pacijenata da je imalo pozitivne rezultate, par njih nije bilo ni zainteresovano da pokusa; ali svakako da ta hrana koju jedes ne hrani samo tebe, nego i bakterije. Ako budes zainteresovana da pokusas sa novim nacinom ishrane, predlazem da ne bacas hranu koja ti vise ne odogovara iz frizidera, niti da je jedes 'da se ne baci', nego da je das kome je neophodna.

Moj prijedlog je da zaobilazis bazene bar sljedeca tri-cetiri mjeseca, bacis mirisljave kupke i slicna njasra u kantu, dva deci jogurta (kvalitetnog) dnevno, izbacis ono sto ti skodi iz ishrane (naravno, postepeno, inace ces da 'kriziras'), a da vidis sa drrr sta ces da radis sa vaginaletama; jer ocigledno se ploca vrti nekoliko godina, pa je mozda vrijeme da pokusas nesto drugo. Vaginalete isto mijenjaju floru, rekao to tebi drrr ili ne, a ne pricamo o cvijecu. Takodje, objerucke zagrli pamucni vesh, ne vuci se (da se tako izrazim) po raznoraznim restoranima i pekarama, i zaobilazi javne toalete bar to vrijeme dok sprovodis ovaj eksperiment. Poslije tri mjeseca aktivnog rada, vidi da li ti se to isplatilo.

A da, umalo da zaboravim, ne bih preporucila ni eksperimentalnu razmjenu bakterija sa bilo kim drugim. Moze biti i do partnera.
[ SANDRA J @ 03.11.2006. 13:39 ] @
Ma nisam se naljutila puno ti hvala na pomoci. Pokusacu da te poslusam i nadam se da ce uroditi nekim plodom. A bazene izbegavam jako dugo i jako vodim racuna o ishrani mada je to jako tesko. Hvala ti jos jednom. Kissic za tebe i ostale
[ kv66 @ 03.11.2006. 19:27 ] @
Citat:
objerucke zagrli pamucni vesh

Citat:
A da, umalo da zaboravim, ne bih preporucila ni eksperimentalnu razmjenu bakterija sa bilo kim drugim. Moze biti i do partnera.

Dva pametna saveta,a onda:
Citat:
ne vuci se (da se tako izrazim) po raznoraznim restoranima i pekarama, i zaobilazi javne toalete bar to vrijeme dok sprovodis ovaj eksperiment.

Verujem da nosis pamucni ves,ali ovo sa partnerom(i eventualnim menjanjem istih)ima smisla definitivno:ako imas stalnog partnera obavezno neka i on ode na kontrolu,jer dzabe se ti lecis(neuspesno?)ako on to ne radi...
Sto se tice restorana i javnih toaleta...bez komentara....Uzgred mogla bi da potrazis misljenje nekog drugog lekara,recimo urologa..
[ _djevojka_ @ 04.11.2006. 06:22 ] @
@SANDRA J,
Citat:
Pokusacu da te poslusam i nadam se da ce uroditi nekim plodom.

Pa nije tu stvar do 'slusanja' nekog. Sama napravis odluku da li mislis da ce ti to pomoci ili ne. Znaci, do tebe je - ne radis nesto zbog nekog drugog, nego valjda zbog sebe. Bitno je da budes pozitivna i da vjerujes u ono sto izaberes, jer inace slaba vajda. Usput, baci tampone u kantu gdje im je i mjesto, i prebaci se na uloske i cesce ih mijenjaj.

@kv66,
Citat:
Dva pametna saveta,a onda...Sto se tice restorana i javnih toaleta...bez komentara....

Ako nemas komentara, sta u stvari komentarises? :) Hoces reci da je glupo? Pa onda direktno reci ako mislis da je glupo, ali napisi i zbog cega mislis da je glupo.

Razlozi zasto sam joj to predlozila:
- sto manje ljudi pipka hranu koju jede - to bolje;
- koliko sam upoznata, skoro nigdje ti ne daju da udjes u kuhinju da pogledas sta se to krcka i kako (sam ako eventualno ne poznajes ljude koje drze restorane/pekare); o higijeni da i ne pricamo;
- cucavci nisu univerzalne pecurke nego te doceka negdje i WC solja (hear oh hear), a javni toaleti su slika ljudi koji dolaze - citaj: mnostvo bakterija, sve se to bucka, pa cisto nije neophodno da se izlaze dodatnim bakterijama.

Da nabrajam jos? :) Jesam sta propustila? Vjerovatno jesam, ali eto ti popuni. :)
[ Fuzz @ 04.11.2006. 08:53 ] @
Ma ok je da se pazi, ali ne mozes joj organizovati zivot po Michael Jackson principu...
[ SANDRA J @ 04.11.2006. 10:18 ] @
Hvala vam svima na pomoci. Sto se tice tampona, dugo sam trenirala plivanje pa sam morala da ih koristim. Tek kada su poceli problemi, a davno to bese saznala sam da su jako losi i da ne bi trebalo da ih koristim.Sto se tice restorana radila sam u jednom do skoro i verujte mi da znam o cemu pricate pa ih zaobilazim u sirokom luku.Od kad imam problem sa eserihijom uzasno vodim racuna o stvarima koje ranije nisam ni primecivala. A sto se tice lekara meni ga je vec zao verujte mi. On mucenik vise ne zna sta ce sa mnom. Muka je sto sam ja citavu godinu ok, brisevi su u redu i sve je super, cim me uhvati prvi virus gripa,nastaje haos. Posle antibiotika i ostalih gluposti koje popijem nastaju prvi siptomi a meni lepo dodje da se ubijem. U svakom slucaju hvala svima na savetima i nadam se da ne morate da prolazite kroz iste stvari kao ja.
p.s. Dragi abishai ja nisam clan dovoljno dugo da mogu da odgovaram na privatne poruke ali mozes mi poslati mail na sandra@cony.co.yu da bi mogla da ti odgovorim.Skype mi je jsandra83 pa me i tako mozes pronaci.
Pozdrav svima i volela bih da ima vise ovakvih tema mislim da bi bolja informisanost mladih pomogla da se mnoge stvari izbegnu.Kiss
[ _djevojka_ @ 04.11.2006. 12:07 ] @
Citat:
Fuzz: Ma ok je da se pazi, ali ne mozes joj organizovati zivot po Michael Jackson principu...

A koji je to princip? Najozbiljnije. Nisam upoznata sa tim. Valjda ona sama sebi moze organizovati zivot kako ona to zeli?

Citat:
SANDRA J: A sto se tice lekara meni ga je vec zao verujte mi. On mucenik vise ne zna sta ce sa mnom.

Zato sam i napisala - mozda ste dosli do nekog optimuma u pacijent-doktor vezi? Moze on biti dobar doktor, i da pokusa sve sto mu je poznato - ali nekad je vrijeme da vidis za sebe ima li svrhe stagnirati ili ici dalje. On vjerovatno radi ono sto misli (i koliko je upoznat/zna) da je najbolje, ali radi ono sto je samo njemu poznato. Drugi doktori, drugacija iskustva, razlicita razmisljanja, raznovrsniji pristupi. Ne sugerisem da budes pokusni kunic, nego cisto da se osvrnes, raspitas, procitas, pogledas. I nemoj sljedece sedmice zaredati cetvoricu doktora /preglede/ cisto da vidis njihova razmisljanja. Nemas puno sta da razmisljas, nego izvoli uradi nesto. A opet buckuris - malo od svakog da pokusas - cuvaj se i toga. Ako je stalno isti pristup - tabljeta - kljuk - bljak osjecaj - fuj oko tebe - nista ne valja - pa opet tako - upitaj se dokle to vodi? Do sljedece tabljete i - kljuk? Umjesto glavom kroz zid, izmakni se malo od zida, i pogledaj kakav je zid i da li ti odgovara da nastavis da radis istu stvar ili da promijenis nesto.

Citat:
Posle antibiotika i ostalih gluposti koje popijem nastaju prvi siptomi a meni lepo dodje da se ubijem.

Hajde nemoj da se samoubijas, nego glavu gore. Mozda je vrijeme da se zapitas zasto biras da pijes te 'gluposti' i antibiotike, kad daju neprijatne rezultate (kako kazes), i da vidis da li mozes nesto da promijenis na svojoj strani. Nemoj molim te da mi kazes - radim kako je doktor rekao ili ga 'slusas'. Ne izdaje on naredbe. Imas izbor svaki put.

Svaka promjena zahtjeva bar malkice samodiscipline. Caka je u tome da zamjenis jednu naviku - nekom drugom. :) Nadam se boljom. A ako pokleknes u tome, pa sta? Otreses prasinu, ustanes, i pokusas ponovo.
[ zraj @ 04.11.2006. 19:29 ] @

http://www.plivazdravlje.hr/?s...e&section_menu2=&gid=1

Klamidijska infekcija
(Klamidija)
Kožne i spolne bolesti

Autori:
Doc. dr sc. Mihael Skerlev
Klinika za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Doc. dr sc. Hrvoje Vrčić
Klinika za ženske bolesti i porode Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Što su spolno prenosive bolesti (SPB) ili Sexually Transmitted Infections (STI)
Danas se u skupinu bolesti koje se prenose spolnim putem (STI, engleski sexually transmitted infections) ubrajaju "klasične" venerične bolesti: sifilis, gonoreja, ulkus mole, limfogranuloma i donovanoza, isto tako kao i širok spektar bolesti koje se karakteristično pojavljuju u genitalnoj (spolnoj) regiji, kao što su: nespecifični (negonorojički) uretritisi u koje pripada klamidijska genitalna infekcija, genitalne infekcije uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV) - poglavito šiljasti kondilomi, genitalni herpes, HIV-bolest (AIDS), genitalna kandidoza (gljivična bolest), svrab, stidna ušljivost itd. Važan kriterij za uvrštavanje u ovu skupinu bolesti jest spolni put prijenosa. Iznimno, neke se od STI mogu prenijeti i nespolno, npr. putem zaraženih predmeta ili "vertikalno" od majke prilikom poroda.

Epidemiološki podaci o SPB
U posljednja tri desetljeća u čitavom se svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, opaža značajan porast učestalosti drugih SPB, koje sve više predstavljaju javno-zdravstveni problem. Primjeri takvih bolesti su nespecifični uretritisi uzrokovani klamidijom, HPV genitalne infekcije, genitalni herpes, kao i HIV-bolest (AIDS). Nizak higijensko-socijalni standard u nerazvijenim zemljama s jedne strane, no i suvremeni stil življenja u razvijenim zemljama s druge strane, kao i česte migracije stanovništva pridonose širenju SPB. Sve veća učestalost SPB, kao i razvoj laboratorijske dijagnostike i racionalnog liječenja bitno doprinose aktualnosti problematike SPB u kontekstu suvremene medicine.
Učestalost klamidijske genitalne infekcije u SAD-u je u dramatičnom porastu. Od 1987. do 2000. godine učestalost se kretala od 78,5 - 404 osobe na 100.000 stanovnika. Podaci ne govore da se radi o nekontroliranoj epidemiji već boljem screeningu, jednostavnijoj dijagnostici i sustavnom prijavljivanju klamidijskih infekcija. Ne treba zanemariti da je učestalost i dalje u porastu. Proširenost je najveća u populaciji s niskim socio-ekonomskim statusom, među osobama koje se bave prostitucijom, kao i u populaciji s nedovoljnom zdravstvenom prosvijećenosti. Od svih novih slučajeva klamidijske infekcije, 40% su adolescenti između 15-19. godine života. Osoba s klamidijskom infekcijom ima 3-5 puta veći rizik za AIDS ako se susretne s uzročnikom (HIV) nego žena koja nema klamidijsku infekciju.
Oko 40% žena koje ne liječe genitalnu klamidijsku infekciju razvit će zdjeličnu upalnu bolest (PID). Oko 20% žena s PID će biti neplodno i 18% će razviti kroničnu bol u zdjelici.

Što su to klamidija i klamidijska infekcija?
Chlamydia trachomatis (C. trachomatis), ili jednostavno rečeno ? klamidija, je bakterija koja ne može rasti izvan žive stanice. Pripada rodu Chlamydiae gdje se, između ostalog, nalaze još dvije slične vrste: C. pneumoniae (koja uzrokuje određeni oblik upale pluća), te C. psittaci (koja u životinja, najčešće papiga, može biti uzročnik psitakoze). Unutar bakterije Chlamydia trachomatis razlikujemo petnaestak tipova (označavamo ih kao ?serotipove?) od A-L. Serotipovi A-C uzrokuju trahom, bolest očiju koja dovodi do sljepoće. Serotipovi od D-K povezani su s infekcijama očiju i spolovila, a serotipovi L1-L3 s lymphogranuloma venereum, spolno prenosivom bolešću, koja je znatno češća u tropima. Klamidiju mikroskopski nalazimo u dva oblika: elementaro tijelo i inkluzijsko tijelo. Inkluzijsko tijelo predstavlja oblik bakterije koja živi unutar žive stanice domaćina. Elementarno tijelo predstavlja infektivni oblik koji se nalazi na površini sluznice i sposobno je zaraziti stanice.

Koji su simptomi klamidijske genitalne infekcije?
a) kod muškaraca
Kod muškaraca Chlamydia trachomatis najčešće uzrokuje nespecifični uretritis (uretritis je upala vanjskog, izvodnog dijela mokraćnog sustava, dakle, pojednostavljeno, onog dijela mokraćnog sustava koji je smješten u trupu i glaviću penisa). Više od polovice svih nespecifičnih uretritisa uzrokovano je klamidijom i klamidijske genitalne infekcije predstavljaju, kao što je u Predgovoru rečeno, jednu od najčešćih spolnih bolesti današnjice. Put prijenosa najčešće je spolni i inkubacija (vrijeme od ulaska uzročnika u organizam do pojave prvih znakova bolesti) traje od 1 do 3 tjedna. Posebnost nespecifičnih (u medicinskoj terminologiji ?nespecifičan? u ovom kontekstu znači ?negonorojičan?, dakle, onaj uretritis koji nije uzrokovan uzročnikom gonoreje, kapavca ili tripera) uretritisa uopće, pa tako i klamidijskih genitalnih infekcija, jest relativno blaga klinička slika koja se manifestira svijetlim (ponekad oskudnim) iscjetkom iz uretre, uz mogućnost blagih dizuričkih tegoba (smetnje mokrenja u vidu ?pečenja?, učestalijeg nagona za mokrenjem, ili osjećaja otežanog ili isprekidanog izlaska mokraće) i eventualno crvenilom i vlaženjem vanjskog ušća uretre na samom vrhu glavića spolovila. Simptomi bolesti mogu biti blagi, jedva primjetni, a ponekad mogu i potpuno izostati. Zbog toga infekcija može prijeći u kroničnu fazu kod koje se može primijetiti povremeni svijetli iscjedak ili pokoja, ili niti jedna od navedenih smetnji mokrenja. Kronična faza ne znači, međutim, nestanak bolesti, već, nasuprot tome, kronični klamidijski uretritis može dovesti do komplikacija u vidu prostatitisa, epididimitisa (upala pamuda) ili, pak, u određenim slučajevima, može biti uzrok neplodnosti muškarca. Svakako treba napomenuti da muškarci (kao i žene) s neprepoznatom i neliječenom klamidijskom genitalnom infekcijom predstavljaju stalni izvor infekta i rezervoar širenja bolesti. S obzirom da simptomi mogu biti, kao što je navedeno, vrlo oskudni, a komplikacije višestruke, nužna je pouzdana laboratorijska dijagnostika klamidije s obzirom da je to, u većini slučajeva, jedini mogući način dokazivanja klamidijske genitalne infekcije i preduvjet njezina uspješnog liječenja.
Postoje i latentne, relativno rijetke komplikacije klamidijske genitalne infekcije u smislu pojave autoimunosti zbog sličnosti nekih klamidijskih antigena s ljudskim. Primjer takve bolesti je Reiterov sindrom, koji se sastoji od uretritisa, promjena na oku, zglobovima i koži.

b) kod žena
Kod žena, infekcija klamidijom najčešće uzrokuje cervicitis i uretritis. Upala vrata maternice ili cervicitis je najčešća spolno prenosiva bolest u svijetu i kod nas. Pretpostavlja se da je oko 9% spolno aktivnih žena u dobi od 16-40 godine života zaraženo s klamidijom. Učestalost je nešto viša u spolno aktivnih adolescentica gdje iznosi 15-25%. Nerijetko se uz klamidijsku infekciju nađe i infekcija Humanim papiloma virusom. Najugroženija skupina su adolescenti. Klamidijska infekcija u većine žena ne izaziva simptome. U 70% slučajeva klamidijski cervicitis nema simptoma, a u 20-30% žena s klamidijskim cervicitisom nema znakova na temelju kojih bi liječnik tijekom ginekološkog pregleda posumnjao na infekciju. Rijetki i blagi su simptomi poput peckanja tijekom mokrenja, pojačanog iscjetka u rodnici i krvarenja nakon spolnog odnosa. Simptomi klamidijske infekcije se pojavljuju nakon 7-14 dana od spolnog odnosa sa zaraženim partnerom. Najčešće se manifestira kao peckanje tijekom mokrenja, pojačanim iscjetkom žućkaste boje iz rodnice. Liječnik će na pregledu posumnjati na klamidijsku infekciju ako primijeti sluzavo gnojan iscjedak iz vrata maternice, edem i crvenilo na cerviksu kao znakove upale, te oskudno krvarenje na dodir.
Postoje i asimptomatske klamidijske genitalne infekcije koje se mogu otkriti jedino na temelju laboratorijskih pretraga. Relativno duga inkubacija i slaba izraženost kliničke simptomatologije vrlo često rezultira perzistencijom infekta, što, osobito kod žena, može dovesti do ozbiljnih posljedica u smislu upalne bolesti male zdjelice (PID, engleski pelvic inflammatory disease), izvanmaternične trudnoće i sterilnosti.

Koje su komplikacije i posljedice neliječene genitalne klamidijske infekcije?
Neliječena genitalna klamidijska infekcija će se ubrzo pretvoriti u zdjeličnu upalnu bolest. Zdjelična upalna bolest predstavlja infekciju maternice i jajovoda te ponekad jajnika nastalu nakon spolno prenosive bolesti. Ona nastaje širenjem bakterijske infekcije na sluznicu maternice (endometritis) i jajovoda (salpingitis). Salpingitis može dovesti do trajnog oštećenja sluznice jajovoda, nastanka priraslica u zdjelici i neprohodnost jajovoda. Posljedica salpingitisa su trudnoća u jajovodu i tubarna (mehanička) neplodnost. Endometritis je nerijetko praćen nepravilnim krvarenjem i neplodnošću. U trudnoći klamidijska infekcija može dovesti do ozbiljnih komplikacija: infekcije posteljice i plodovih ovoja, spontanog pobačaja, prijevremenog poroda i infekcije novorođenčeta.
Kod zdjelične upalne bolesti nalazimo više mikrobioloških uzročnika. Posljedice zdjelične upalne bolesti su gubitak sluznice, stvaranje priraslica i ožiljaka te neprohodnost jajovoda. Na to se nadovezuju vanmaternična trudnoća u jajovodu i neplodnost. Zdjelična upalna bolest može nastati tijekom nekoliko tjedana ili mjeseci od nastupa genitalne klamidijske infekcije.
Blagi simptomi zdjelične upalne bolesti su bol u donjem abdomenu, pojačani vaginalni iscjedak ili sukrvica, bolni spolni odnos, mučnina ili povraćanje, povišena tjelesna temperatura. Tijekom zdjelične upalne bolesti simptomi se mogu pogoršati uz naredne simptome poput krvarenja, boli u križima, bolnosti tijekom spolnog odnosa, povećanog i promijenjenog vaginalnog iscjetka, te intenzivne boli u zdjelici. Kod ovakvih pacijentica potrebna je hospitalizacija.
Neliječena zdjelična upalna bolest može dovesti do neplodnosti, kronične boli u zdjelici te ektopične trudnoće. Oko 20% žena sa zdjeličnom upalnom bolesti prouzročenom klamidijskom infekcijom bit će neplodno, 18% patit će od kronične boli u zdjelici, a njih oko 9% će imati tubarnu trudnoću.
Širenje infekcije može zahvatiti čitavu zdjelicu, a nerijetko se nađu i priraslice jetre i rebara što nazivamo Fitz Hugh Curtis sindrom. Najčešći mikrobiološki uzročnici zdjelične upalne bolesti su Chlamydia trachomatis i Neisseria gonorrhoae.
Neliječenje genitalne infekcije dovest će do infekcije spolnog partnera.


Kako se prenosi klamidija?
Chlamydia trachomatis najčešće se prenosi spolnim odnosom. Kontaminacija prstiju s genitalnim iscjetkom može dovesti do infekcije konjuktive oka. Tad nastupa klamidijski konjuktivitis. Može se prenijeti i tijekom poroda na novorođenče. Tada svako treće novorođenče razvije inkluzijski konjuktivitis, a svako šesto upalu pluća. Najveći dio teksta ove knjižice odnosi se na spolni put prijenosa, koji je, zapravo i najznačajniji za klamidijsku genitalnu infekciju.

Koji su faktori rizika?
Faktori rizika za nastanak klamidijske genitalne infekcije su brojni i većinom isti kao i za bilo koju drugu spolno prenosivu bolest. To su, prije svega, nesvjesnost, neinformiranost i nedovoljno promišljanje vlastitoga seksualnog života. Formalno govoreći, faktori rizka mogu se svesti na raniju seksarhe (dob prvoga spolnog odnosa), promiskuitetno ponašanje, promiskuitetnog partnera, stupanje u spolne odnose s nedovoljno poznatom osobom, nekorištenje kondoma, neredoviti liječnički, poglavito ginekološki, odnosno dermatovenerološki pregledi i nepoptuno (ili nikakvo) liječenje svih partnera. Što je prvi spolni odnos u ranijoj dobi to je veći rizik za spolno prenosive bolesti. Genitalni trakt žene sazrijeva više godina nakon prve menstruacije. Primjerena najranija dob za seksarhe je nakon 4-6 godina od prve menstruacije (oko 18. godine života). Prema nekim kriterijima, u promiskuitetne osobe mogu se ubrojiti one koje imaju više od dva partnera tijekom godine dana, međutim, kriteriji u tom smislu nisu, niti smiju biti fiksni jer život nije uvijek matematika. Promjene partnera povećavaju rizik za infekciju. Promiskuitetan partner može potencirati infekciju. Kondom je jedino sredstvo kontracepcije koje nas štiti od spolno prenosivih uzročnika kada se pravilno i redovito upotrebljava. Redovita i pravilna uporaba kondoma definitivno i nedvosmisleno sprečava klamidijsku genitalnu infekciju. S obzirom da je klamidijska infekcija u 70% žena i oko 30% muškaraca asimptomatska, redoviti ginekološki odnosno dermatovenerološki pregledi, uz adekvatnu laboratorijsku obradu, mogu biti jedini način da se klamidijska infekcija prepozna, izliječi i da se spriječi njezino širenje.

Kako se dijagnosticira klamidijska genitalna infekcija?
Već je nekoliko puta do sada u ovom tekstu naglašavana nužnost egzaktne laboratorijske dijagnostike klamidijske genitalne infekcije. Danas o tome nema, niti smije biti više dvojbe. Uzorak za laboratorijsku dijagnostiku najčešće se dobiva obriskom uretre mokraćne cijevi kod muškaraca, odnosno obriskom vrata ili cerviksa maternice. Danas se i mokraća sve više koristi kao uzorak. Indirektno, klamidijska infekcija može se zamijetiti i citološkom analizom vrata maternice po Papanicolaou (PAPA test), no zbog velikog broja lažno pozitivnih i lažno negativnih nalaza ne koristi se kao dijagnostička metoda. Kod muškaraca se uzorak uzima brisom distalnog dijela uretre i važno je naglasiti da osoba kojoj se uzima obrisak uretre 3-5 sati prethodno ne mokri i da barem 7 dana prije pretrage ne uzima antibiotike. Kod žena uzorak se uzima tijekom ginekološkog pregleda obriskom vrata maternice, traje kraće od minute i bezbolno je. Za izolaciju u kulturi stanica materijal se šalje u transportnom mediju na temperaturi od 4-8?C. Za preostale metode dijagnostike transport je jednostavan. Za preciznu laboratorijsku metodu (PCR i LCR tehnologija) može se obrisak dostaviti i poštom tijekom nekoliko dana. Dijagnostika klamidijske infekcije je vrlo složena iz više razloga. Prije svega, klamidijska infekcija je u većine pacijenata asimptomatska. Ako i postoje simptomi oni nisu karakteristični i ne izazivaju bol, krvarenje ili pečenje zbog kojih bi potražili pomoć liječnika. Većina simptoma su nespecifični poput peckanja pri mokrenju, pojačanog iscjetka iz rodnice ili uretre. Ponekad žene mogu osjećati bol u zdjelici ili nelagodnost tijekom spolnog odnosa. Pacijenti i zdravstveni radnici ne pridaju uvijek osobitu pažnju ovim simptomima i time se ponekad stvore uvjeti za napredovanje klamidijske infekcije.
Jedino testiranjem na klamidiju trahomatis možemo znati postoji li klamidijska infekcija. S obzirom na prirodu klamidijske infekcije Centar za kontrolu bolesti u SAD-u stvorio je postupnik za dijagnosticiranje i liječenje klamidijske infekcije.
Preporuča se testirati na klamidijsku infekciju sve spolno aktivne adolescente i, što je još bitnije, adolescentice čak i kad nemaju simptome. Sve spolno aktivne žene između 20 i 25 godine života moraju biti najmanje jednom godišnje testirane. Za žene starije od 25 godina s jednim ili više rizičnih faktora za genitalnu klamidijsku infekciju (novi spolni partner, promiskuitet, nekorištenje kondoma) preporuča se testiranje. Jednako tako sve žene s cervicitisom trebaju biti testirane. Sve trudnice tijekom prvog pregleda u trudnoći moraju biti testirane na klamidiju trahomatis. Trudnice mlađe od 25 godina s rizikom za klamidijsku infekciju treba testirati i u trećem tromjesečju. Testiranje podrazumijeva uzimanje uzorka obriskom iz cervikalnog kanala. Najnoviji testovi koji se temelje na umnožavanju nukelinske kiseline (PCR, LCR) mogu koristiti uzorak urina ili sekret iz uretre ili cerviksa. Rezultati u većine testova su dostupni nakon tri dana. Isto tako, treba testirati i sve muškarce (poglavito adolescente) sa sumnjom na klamidijsku genitalnu infekciju prije uvođenja specifične antimikrobne terapije (antibiotici). Izuzevši, jasno, trudnoću, kriteriji su slični kao i kod žena. Možda je ovaj postupnik i ?prestrog? za naše uvjete, međutim, sadašnja situacija i svijest o nužnosti laboratorijske dijagnostike klamidijske genitalne infekcije nije na zadovoljavajućoj razini i nužan je kvalitativan i kvantitativan pomak.

Kako se liječi klamidijska genitalna infekcija?
Danas je, na svjetskoj razini, kao terapija nekomplicirane klamidijske infekcije prihvaćen azitromicin u jedinstvenoj dozi od 1g. Azitromicin se najčešće upotrebljava zbog mnogih prednosti kao što su visoka stopa izliječenja, jednokratno uzimanje te vrlo blage nuspojave. Osim azitromicina, klamidijski se uretritis može liječiti i doksiciklinom 2 X 100 mg dnevno u vremenu od 7 do 14 dana. U slučaju kronične infekcije, kao i kod pojave komplikacija, terapija se može provoditi azitromicinom ili doksiciklinom dulje vremena i u višoj dozi. Terapijski dolaze u obzir i eritromicin, ciprofloksacin, cefalosporini i slični antimikrobni lijekovi.
U trudnica se primjenjuje azitromicin, eritromicin ili amoksil. Nuspojave su mučnina, povraćanje i dijareja. Stariji oblici terapije poput doksiciklina ili eritromicina su jeftiniji, ali je suradljivost pacijenata slabija. Lijek je potrebno uzimati do kraja predviđene ?kure?, makar i simptomi nestali prije toga. S obzirom na učinkovitost azitromicina i doksiciklina, retestiranje (kontrolni obrisak) nije neophodno. Retestiranje treba provesti kad simptomi perzistiraju, kad postoji sumnja na reinfekciju i u slučaju neplodnosti ili trudnoće. Provodi se nakon 3 tjedna od završenog liječenja. Treba istodobno liječiti oba (ili više) partnera. To se odnosi na spolne partnere unazad 60 dana od pojave simptoma ili pozitivnog testa na klamidiju trahomatis. Danas se preporuča dati lijek i za partnera jer posebno muški partneri uz izostanak simptoma često neće sami potražiti lijek. Na ovaj način se može spriječiti daljnje širenje infekcije. Naime, nerijetko jedan od partnera biva reinficiran s klamidijom jer drugi partner nije uzimao lijek. Žene u kojih je došlo do reinfekcije imaju veći rizik za zdjeličnu upalnu bolest. Stoga spolne odnose treba održavati uz primjenu prezervativa sve dok se ne utvrdi je li partner proveo liječenje na odgovarajući način.
Zdjelična upalna bolest zahtijeva složenije liječenje od jednostavne klamidijske infekcije (uretritis, cervicitis). Liječenje obuhvaća uporabu lijeka protiv klamidija i anaerobnih bakterija i potrebno ga je započeti čim prije kako bi se spriječile posljedice na reprodukcijsku sposobnost. Liječenje može biti peroralno ili parenteralno. Peroralna terapija se sastoji od lijekova koji djeluje na klamidije i anaerobe. Najčešća kombinacija je azitromicin i metronidazol/klindamicin ili doksiciklin i cefalosporini treće generacije. S obzirom na opće stanje pacijentice i lokalni nalaz u zdjelici odlučit će se o hospitalizaciji.

Kako se zaštititi od klamidijske infekcije?
Mjere zaštite od klamidijske infekcije su iste kao i mjere zaštite od spolno prenosivih bolesti. U slučaju preboljele infekcije potrebno je spriječiti ponovnu infekciju koja povećava rizik neplodnosti. Za osobe koje imaju spolne odnose preporučuje se uporaba lateks kondoma od samog početka do kraja spolnog odnosa. Redovita i ispravna uporaba kondoma predstavlja najbolji mogući način zaštite od klamidijske infekcije za spolno aktivne osobe. Ne treba zaboraviti da rizik za klamidijsku infekciju raste s brojem spolnih partnera. Osobe koje su pod rizikom za klamidijsku infekciju trebaju se posavjetovati s liječnikom i provesti testiranje na uzročnike spolno prenosivih bolesti jednom godišnje. Rizični faktori podrazumijevaju adolescentnu dob i spolnu aktivnost, višestruke spolne partnere te prethodnu infekciju uzročnikom neke druge spolno prenosive bolesti. Pri prevenciji navedenih stanja treba nastojati da je partner, u dogovoru sa svojim liječnikom, testiran na uzročnike češćih spolno prenosivih bolesti (Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum) jednom godišnje, te treba upotrebljavati kondom ili dijafragmu, kao i vaginalna spermicidna sredstva u vrijeme svakog spolnog odnosa.

Preporuke kako prepoznati rizike za spolno prenosive bolesti:
a) razgovor o prethodnom spolnom iskustvu sadašnjeg ili budućeg spolnog partnera;
b) uvijek koristiti lateks kondom od samog početka do kraja bilo kojeg oblika spolnog odnosa (vaginalnog, oralnog ili analnog);
c) upotrebljavati lubrifikantna sredstva temeljena na vodi, a ne uljima jer mogu oštetiti kondom;
d) spermicidna sredstva uz kondom treba odabrati po uputi proizvođača i primijeniti ih u rodnicu;
e) spriječiti grube odnose; potrebno je spriječiti bilo kakvo oštećenje kože, epitela rodnice ili sluznica usta ili anusa koje mogu dovesti do krvarenja.

Rizični faktori koji mogu dovesti do zdjelične upalne bolesti:
a) prethodna spolno prenosiva bolest ili zdjelična upalna bolest;
b) višestruki spolni partneri (promiskuitet) i spolni partner koji je promiskuitetan;
c) dob mlađa od 19 godina;
d) ispiranje rodnice.

Važnost kondoma (prezervativa)
Najbolji način zaštite od spolno prenosivih bolesti je kondom od lateksa. Uporaba kondoma mora biti ispravna. Ljudska pogreška tijekom uporabe je češća i ozbiljnija od grešaka u samoj proizvodnji. Kondom se ne smije držati u džepu jer se može mehanički i termički oštetiti. Uvijek treba upotrijebiti novi kondom tijekom bilo kojeg spolnog odnosa. Najčešće se kondom ošteti s noktima ili zubima. Postavlja se na penis u erekciji i prije bilo kakvog genitalnog dodira. Tijekom odnosa važno je održavati dovoljnu vlažnost. Treba upotrebljavati lubrificirajuća sredstva (kreme i gelovi za podmazivanje) samo na bazi vode. Kondom se skida dok još uvijek postoji erekcija kako bi se spriječilo razlijevanje ejakulata. Prilikom skidanja, kondom treba prihvatiti čvrsto nasuprot bazi penisa.

Testiranje na uzročnike spolno prenosivih bolesti

Nažalost ne postoji jedinstven test za sve uzročnike spolno prenosivih bolesti. Gotovo je uvijek potreban klinički pregled (dakle kod liječnika odgovarajuće specijalnosti, dakle, ginekologa, dermatovenerologa, urologa, nadležnog liječnika itd.) , ponekad test po Papanicolaou, dok je u nekim slučajevima potrebna venska krv ili urin. U nekim stanjima negativan rezultat testa ne znači da nemate bolest. Naime, uzročnik može, npr. otići u jajovod iz kojeg ne možemo vaginalnim pregledom uzeti klamidiju trahomatis. Ponekad je vrijedno uz zdravstvenog djelatnika (med sestra, tehničar ili čak liječnik) provjeriti i rastumačiti neke činjenice.

Umjesto zaključka
Najvažnije od svega jest doći do ispravne informacije i do stručne i kompetentne pomoći, bez straha i osjećaja nelagode, koliko god je to moguće. Nemojte zbog neugodnosti ili straha ugroziti vlastito zdravlje i budućnost!
Represivne (odnosno "lažno-moralizatorske" mjere) nisu nikad dovele do željenog učinka, štoviše, često se taktikom "zabijanja glave u pijesak", odnosno sustavom zabrane i šutnje onemogućavao adekvatan dijalog o spolnim bolestima, kao i njihovo prepoznavanje, dijagnosticiranje i liječenje.[Ovu poruku je menjao zraj dana 05.11.2006. u 07:36 GMT+1]
[ Fuzz @ 05.11.2006. 02:45 ] @
Citat:
_djevojka_: A koji je to princip? Najozbiljnije. Nisam upoznata sa tim. Valjda ona sama sebi moze organizovati zivot kako ona to zeli?


Princip iracionalne izolacije od svega sto potencijalno moze ugroziti zdravlje. Mislim kako da ti objasnim. Ako si ikad cula za coveka trebalo bi da znas o cemu govorim.
A za recenicu " Valjda ona sama sebi moze organizovati zivot kako ona to zeli?" stvarno ne znam na sta se odnosi, ali slazem se.
[ _djevojka_ @ 05.11.2006. 05:03 ] @
@Fuzz,
Citat:
Princip iracionalne izolacije od svega sto potencijalno moze ugroziti zdravlje. Mislim kako da ti objasnim. Ako si ikad cula za coveka trebalo bi da znas o cemu govorim.

Ocigledno da nisam pratila sta covjek radi, jer ima ko ce. Vuce masku, mozda je germ freak - ko zna? On najbolje.

Ovdje nije predlozena nikakva vrsta izolacije, jer ne mislim da bilo ko hoce da bude bubble girl ili bubble boy. Znaci, samo brainstorming ideja. Radis, zivis, mijenjas navike ako hoces - ako neces, ne moras. Ako neko uporno radi istu stvar, i dobija iste rezultate, i cudi se kako se nista ne mijenja - onda mozda nema zasto da se cudi. Vrijeme za promjenu?
[ _djevojka_ @ 05.11.2006. 05:17 ] @
@Fuzz,
Citat:
Ma ok je da se pazi, ali ne mozes joj organizovati zivot po Michael Jackson principu...


Citat:
_djevojka_: Valjda ona sama sebi moze organizovati zivot kako ona to zeli?


Citat:
A za recenicu " Valjda ona sama sebi moze organizovati zivot kako ona to zeli?" stvarno ne znam na sta se odnosi, ali slazem se.


Pa ako procitas komentare iznad, vidjeces da joj ocigledno ne organizujem zivot, kako ti mislis (‘...ne mozes joj...’), nego da joj predlazem da pogleda opcije van knjige koju je navikla da cita. Ispravi me ako sam pogresno protumacila.
[ kv66 @ 05.11.2006. 14:17 ] @
De,de dosta djevojackog trolinga.Ako imas nesto novo o temi reci ,ako ne bakice brisi...(kao i ovaj moj post..)
[ _djevojka_ @ 05.11.2006. 16:31 ] @
Citat:
kv66: De,de dosta djevojackog trolinga.Ako imas nesto novo o temi reci ,ako ne bakice brisi...(kao i ovaj moj post..)

Tema ode u tamni vilajet. Ako se tvoje ucestovanje u temi svodi na sjedenje na klupi i analiziranje onog sta su drugi diskutanti napisali, mozda i slaganje (ili ne?) - cisto da ti se poveca broj poruka, prije bih rekla da to cini troll.
[ _djevojka_ @ 06.11.2006. 06:09 ] @
@kv66,

Najljepse bih te zamolila da mi ne saljes PP, nego ako imas sta da kazes, da to napises na temi. Ne vidim da je dobronamjerno sto ismijavas nekog drugog korisnika (‘heh,Sandra....:-)’), bez konkretno iznesenih stvari – da li ti nesto smeta? Sta ti smeta? RAZLOG sto se mozda ne slazes?

Takodje, komentarisanje tipa - koji je dobar doktor (preporuka) isto nije prikladno (Marketing? Licno iskustvo?); makar bio i OT.

Izdvajanje odredjenih recenica bilo kog korisnika, pa da izjavis ‘...bez komentara....’? Koja je svrha toga? Jos jedna poruka da ti stoji pored imena?

Kad si pozvan da napises sta u stvari komentarises [‘Hoces reci da je glupo? Pa onda direktno reci ako mislis da je glupo, ali napisi i zbog cega mislis da je glupo.’], to ignorises, pa onda opet izjavljujes gore ‘molio bih te da prekines sa glupim komentarima’. Nigdje nisi naveo zasto mislis da je nesto glupo. Nesto treba da ti se pojasni? Pitaj. Treba ti vise informacija? Pitaj.

Ne smeta ti izgleda sto neki drugi korisnik (@zraj) kopira dobar dio sadrzaja neke druge web stranice i kachi na istu temu? :)

Clan @SANDRA J je napisala odredjenu poruku, ja sam joj odgovorila. Ako te prve poruke nisu 'odgovarale' – zasto ih moderatori nisu obrisali? Moje obracanje je bilo njoj, a komentari tipa ‘tvoje opservacije….ostavi za neko drugo… mesto’ su cisto neproduktivni. Sam biraj ko ce da te lijeci, i kako, kao sto i @SANDRA J moze da izabere za sebe. Tvoji zajedljivi komentari su izgleda ostatak tvog nezadovoljstva usljed razlicitog razmisljanja (sto svi ne razmisljamo jednako?), u vezi sa drugom temom. Predlazem da nadjes nacina da predjes preko toga.

Svoje pacijente ne tretiram kao jadnike kojima je jedino rjesenje da prate sta im neko drugo kaze (ma ko to bio), nego kao ljude kojima je ponudjen izbor – a oni sami biraju sta zele da urade. Ako neko ne zeli aktivno da ucestvuje u sopstvenom lijecenju, ili ne vjeruje u ono cime se lijeci – onda nema lijecenja ili lijecenje veoma sporo ide (citaj: brzinom stonoge). Sta god oni odluce, to postujem bez pogovora, ali im nudim izbor.

Ucestvovanje na temi je moj slobodni izbor, bas kao i tvoj. Tvoja ‘naredba’: ‘pisi o…’ ostaje samo na tome. Nije ni prijedlog. Pogledaj rijeci koje si koristio.

Btw, i moderator @superbaka se konstantno zali sto @Aleksandar Markovic kaci raznorazne clanke. Smeta mu nacin na koji neko drugi ucestvuje na ES-u, jer izgleda da mozda moze da mu nadji neki ‘bolji’, tj. njemu licno prihvatljiviji nacin ucestvovanja. Da li je to strah od drugacijeg, ili nedostatak tolerancije, mozes i ti da se upitas.

edit: izbacen sadrzaj privatne poruke

[Ovu poruku je menjao superbaka dana 06.11.2006. u 18:01 GMT+1]
[ Fuzz @ 06.11.2006. 08:15 ] @
Niko ne spori tvoje pravo da izrazis svoje misljenje, ali je vec dosadno da se svaka tema u kojoj ucestvujes pretvori u tvoju licnu raspravu sa nekim clanom.
[ superbaka @ 06.11.2006. 17:03 ] @
Citat:


Btw, i moderator @superbaka se konstantno zali sto @Aleksandar Markovic kaci raznorazne clanke. Smeta mu nacin na koji neko drugi ucestvuje na ES-u, jer izgleda da mozda moze da mu nadji neki ‘bolji’, tj. njemu licno prihvatljiviji nacin ucestvovanja. Da li je to strah od drugacijeg, ili nedostatak tolerancije, mozes i ti da se upitas.


vidis, ovo nisam ni ja znao! a gde se ja to konstantno zalim tako kako si napisala?
[ _djevojka_ @ 06.11.2006. 18:06 ] @
@superbaka,

Koliko sam upoznata, bar dva/tri puta napisano, mozda i obrisano (prebaceno u arhivu?). Sto ne znaci da odobravas, ako ne napises.
[ superbaka @ 06.11.2006. 19:37 ] @
ja tako nesto nikad nisam izjavio, a o tome se raspravljalo u ovoj temi
ako i imam nesto da kazem na tu temu, to ce biti na internom moderatorskom forumu, i nisam duzan tebi da izlazem svoje stavove po tom pitanju...
molio bih te, a i sve ostale ucesnike da se vratite na temu jer cu ubuduce brisati sav offtopic bez pardona!
[ Fuzz @ 06.11.2006. 21:14 ] @
Pa zasto se onda upustas u raspravu sa njom :)
[ _djevojka_ @ 07.11.2006. 03:43 ] @
Bila je jos jedna tema koja je vjerovatno prebacena u arhivu, ili je propratni komentar obrisan. Da nisam procitala, ne bih spomenula. Sve u svemu, pronalazenje adekvatnijeg nacina na koji neki clan/moderator moze da ucestvuje na forumu, jer nekom drugom ne odgovara - dovodi do ideje - a zasto osoba koja hoce da vrsi raspodjelu sama ne volontira da preuzme taj posao (ako ga je identifikovala kao neophodnog)? Slazem se da bi bilo zgodno vratiti se na temu. Prijedlog usvojen. :)
[ sasabraj @ 28.05.2007. 23:47 ] @


Vidim da na ovom forumu ima lekara.
Zanima me koja je kombinacija antibiotika najdelotvornija u suzbijanju halmidije u urogenitalnom traktu.Dobijam kontradiktorne podatke:

1.hemomicin+dovicin
2. dovicin +orvagyl
3.visiren,hinoloni

Kakva je savremena preporuka ove dosadne i prilicno opasne infekcije,po reproduktivno zdravlje?
[ valiantpanter @ 15.08.2007. 14:22 ] @
Pre kraćeg vremena su mi u brisevima izolovane bas lepe stvari: eserihija koli (1.000.000 u 1ml urina), hlamidija trahomatis, ureaplazma urealitikum i kandida.Na sve to jos je izolovana eserihija i u spermi (veliki broj).

Terapija koju mi je prepisao urolog je sledeća:
Prvih deset dana Mycoseb 1x200mg,pa Eritromicin 4x500mg osam dana, pa Ciprocinal 2x500mg osam dana, pa onda
Bactrim 2x2 još deset dana, opet Mycoseb 2x200mg deset dana, pet dana pauze pa
opet brisevi. Uz sve to pijem neprestano kapsule Brusnice i Cyhomoral forte 3x2 dnevno
sve vreme dok traje terapija.
NIPOŠTO SE NE IGRATI SA VATROM I TERAPIJU UZIMATI NA SVOJU RUKU!!! Naveo sam terapiju samo da ukažem koliku količinu hemije i otrova moram da unesem u
organizam ako ne želim da zaradim ko zna kakvo oštećenje, sepsu ili tako nešto.

Ne mogu da verujem kako sam se lepo sredio, a da nisam ni svestan kad.
Tek pošto sam upao u problem informisao sam se o svemu (po starom srpskom običaju). Prosto mi je neverovatno
koliko ljudi ima bar jedan od ovih problema, a koliko sam razumeo najčešće i idu
ove ili još neke bakterije u paketu. Da li je moguće da se o tome tako malo znamo
a da je bar svaki treći čovek iskusio neki od ovih problema. Sad još čujem da je moguće
zakačiti bakterije u bazenu, preko tudjeg peškira, u restoranu gde higijena nije baš na zavidnom nivou i čega sve ne. Imao sam pad imuniteta u zadnjih godinu i po, pa je to sve lepo leglo jedno na drugo. Da ne pominjem neupotrebu KONDOMA! Pa onda još lepše vesti, veliki broj
onih koji imaju problema sa ovim bakterijama uopšte nisu svesni toga i ustvari su pokretne kliconoše. Obično se otkrije prisustvo bakterija tek kad one uzmu maha. Dalje,
veliki broj onih koji su otišli na test i saznali za svoj problem, leče se godinama (po rečima mog urologa i mnogih mojih sapatnika). Mada je
moguće i izlečenje u roku od par meseci. Ali su tu opet recidivi, jer kako izgleda bakteriju ne mogu da unište antibiotici dok je u nekakvoj čauri pa uvek ostane prisutan neki "džep" koji se aktivira u nekom kasnijem periodu najčešće skopčanim sa padom imuniteta. Ili ne manje često reinfekcijom u kontaktu sa drugim kliconošom (najčešće partner koji se ne leči).
A antibiotici koji rešavaju
problem sa bakterijama pogoduju stvaranju gljivica, tj. kandide.

Da ne pominjem finansijski momenat, brisevi i pregled ultrazvukom u privatnoj laboratoriji
skoro 13.000, s tim što su brisevi oko 5.500 a ostalo za ultrazvuk. Pitao sam za cenu u apoteci svih lekova koji su mi potrebni ako ih ne uzmem preko recepta već da sam platim - preko 7.000. Naravno, otišao sam kod lekara opšte prakse
koji mi je prepisao lekove i dobio sam ih besplatno. Sem Brusnice i Cyhomoral forte.
A bris radim ponovo za mesec dana. Mada je to sve i mala cena u odnosu na ono kakvih
sve boleština ima koje sam mogao da zapatim.

Žao mi je ako sve ovo zvuči zastrašujuće, ali sam se ja upravo tako osetio sad kad sam sve sabrao i oduzeo. Sa druge strane možda je i bolje da tako zvuči jer svi mi koji mislimo da smo sasvim dovoljno informisani o seksualno prenosivim bolestima i da je
kondom kao kesa preko jezika očigledno nemamo nameru da poštujemo svoje zdravlje
sve dok ne uletimo u problem. Ljudi, samo dva saveta imam: prvi - uvek i uvek kondom čak i u dužim vezama (moj problem) jer čovek uopšte ne mora da bude svestan da je
kliconoša i drugi potpuno povezan sa prvim na svaki mogući način - idite na kontrolu
i obavezno nagovorite partnera na isto. Nije baš odlazak u Mek, ali vas može sačuvati
od oštećenja zdravlja i gomile drugih problema.

Eto, kad uradim ponovo bris videću koliko je bila uspešna terapija. Pozdrav svima i pamet u glavu.
[ Nebojsa Milanovic @ 15.08.2007. 14:36 ] @
valiantpanter, želim ti brzo ozdravljenje, uz napomenu da je od svih lekova koje si pomenuo jedino Ciprocinal opasan, ali veoma opasan.

To je izuzetno toksičan lek za ceo organizam i napomeni svom doktoru, sad i ubuduće, da ako ikako može izbegne da ti njega prepisuje.

Pozdrav
[ superbaka @ 15.08.2007. 20:32 ] @
Citat:
To je izuzetno toksičan lek za ceo organizam i napomeni svom doktoru, sad i ubuduće, da ako ikako može izbegne da ti njega prepisuje.


i tako neka nastavi da gaji E. coli i ubuduce...
po poslednjoj studiji koju sam citao, ciprofloksacin ima najmanji broj rezistentnih sojeva E. coli od ostalih lekova iste ili starije generacije i predstavlja lek izbora za EC... sulfopreparati i eritromicin su odsvirali svoje kod ove bakterije koja postaje sve vise rezistentna na lekove, i sve opasnija bakterija u buducnosti... ne znam na koju to toksicnost mislis, na koju god, nije ni priblizna onome u cemu je ovaj lek nezamenljiv... ako mislis na pseudomembranozni kolitis, to je posebna prica, jer skoro svaki lek sa sirokim ab spektrom moze do toga da dovede ako se ne uzima oprezno...

Citat:
i napomeni svom doktoru


mislim... stvarno...!!!
[ Nebojsa Milanovic @ 15.08.2007. 21:53 ] @
Citat:
superbaka: mislim... stvarno...!!!

Najstvarnije mislim da je ciprocinal, kao i svi fluorhinoloni, užasan otrov čega lekari nisu svesni i to im treba reći. Tačno je da je efikasan protiv E. coli, ali šteta koju pravi u organizmu je ogromna pri čemu je efekat kumulativan. Zato treba na sve načine razmisliti o alternativama i ako je ikako moguće koristiti ih.

Ovo je samo jedno od mesta na kome su hiljade naučnih studija o razornom dejstvu fluorhinolona na celo telo, a najviše na tkiva koja se ne obnavljaju kao što su mozak, hrskavica, oči, itd...

http://www.fqresearch.org/

Postoje i čitavi forumi za podršku žrtvama fluorhinolona.

Citat:
superbaka: i tako neka nastavi da gaji E. coli i ubuduce...

Ružno je ovo što si napisao, jer to može i tebi da se desi.

Ta E. coli koja mu je nađena - nije polna bolest, mnogo je verovatnije je dobio iz sopstvenih creva (što ne važi za hlamidiju i ureoplazmu).

[ superbaka @ 15.08.2007. 22:14 ] @
ups, izvinjavam se, pomesao sam ciprofloksacin sa jednim cefalosporinom... mea culpa!
[ ventura @ 15.08.2007. 22:17 ] @
Citat:
valiantpanter :
Pre kraćeg vremena su mi u brisevima izolovane bas lepe stvari: eserihija koli (1.000.000 u 1ml urina), hlamidija trahomatis, ureaplazma urealitikum i kandida.Na sve to jos je izolovana eserihija i u spermi (veliki broj).


A jel ima neka polna bolest koju ti nemaš? :)

Ono kao kondom, jesi ti čuo nekad za tu zgodnu stvarčicu?
[ McKracken @ 15.08.2007. 22:54 ] @

Evo ti jedna slikovnica pa se informisi o tim stvarima :)

http://dormitem.com/blog/193
[ valiantpanter @ 16.08.2007. 17:11 ] @
Ventura, u pravu si što se tiče kritike za kondom. Medjutim, čini mi se da nisi svestan činjenice da
ešerihija predstavlja bakteriju koja postoji u organizmu i čije prisustvo nije problematično ukoliko ne dodje do pada imuniteta i njenog širenja po organizmu (što se meni desilo). Čak sam skoro čuo za primere
da se takav problem dešava i tek rodjenim bebama. Isto tako sam skoro saznao da ti uopšte ne treba
bilo kakav seks da zakačiš hlamidiju (dovoljno je da uzmeš peškir koji je koristila inficirana osoba ili da razmeniš pantalone sa burazerom, okupaš u bazenu pored nekoga koga mrzi da ide do WC-a...). Kandidu uopšte nije teško zapatiti ako upotrebljavaš na primer antibiotike na svoju ruku. A najnovije je što ureaplazmu odredjeni krugovi u medicini više ne tretiraju bilo kakvim terapijama (što je meni bilo malo začudjujuće, ali to se može naći čak i na ovom forumu). Sve u svemu, organizam oslabljenog imuniteta je
idealna podloga za raznorazne mikro napasti. Dodatno, ima sasvim dovoljno seksualno prenosivih bolesti
za koje ni ti ni ja nismo verovatno ni čuli, a one za koje smo čuli uzimamo zdravo za gotovo (tipa neće to meni...).Ipak, prva linija odbrane jeste kondom. Pozdrav.
[ valiantpanter @ 16.08.2007. 18:44 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: valiantpanter, želim ti brzo ozdravljenje, uz napomenu da je od svih lekova koje si pomenuo jedino Ciprocinal opasan, ali veoma opasan.

To je izuzetno toksičan lek za ceo organizam i napomeni svom doktoru, sad i ubuduće, da ako ikako može izbegne da ti njega prepisuje.

Pozdrav


Citat:
[Nebojsa Milanovic: Ružno je ovo što si napisao, jer to može i tebi da se desi.

Ta E. coli koja mu je nađena - nije polna bolest, mnogo je verovatnije je dobio iz sopstvenih creva (što ne važi za hlamidiju i ureoplazmu).Hvala ti puno na podršci!
Pozdrav.
[ SANDRA J @ 17.08.2007. 15:03 ] @
Hej vidim da se na ovoj temi konacno nesto dogadja.Drago mi je da se ukljucuju ljudi sa svojim iskustvima. Ja sam na moju veliku srecu u zadnja cetiri meseca radila dva puta sve briseve i nalazi su super, sad samo moram zestoko da se pazim prehlada, upala jajnika i sl.
Valiantpanter potpuno shvatam tvoju pricu sto se tice eserihije i ja sam je dobila na slican nacin.Zao mi je stvarno sto neki ljudi ne shvataju da je potpuno moguce dobiti takve stvari a da nisu prenesene sexualnim putem. Ja sam prosli put dobila neki kako je moj doktor nazvao "koktel". Znaci antibiotici u kombinaciji sa inekcijama i vaginaletama a pri tom sam pila uzasno puno tecnosti da bi se sve to izbacilo. Imam puno problema sa upalama jajnika i besike tj. sa prehladama pa cim dodje do upale eto ti i eserihije. Zato se sad cuvam i pazim sto je vise moguce.
Sto se tice eserihije imam nesto sto mogu da ti predlozim, meni je pomoglo pa ako zelis javi mi se na pp jer ne zelim da me neko pljuje bez razloga.
pozdrav
[ Slavenoi @ 15.12.2008. 14:54 ] @
Vidim da ovde ima onih koji su oboleli najvise od eserihije,ali moze mi neko reci da li cu,kad zavrsim sa terapijom biti potpuno izlecen?Mislim i partnerka i ja posto se oboje lecimo?
[ flash77 @ 21.06.2009. 21:54 ] @
Vidim da se dosta ljudi interesuje za ovu temu,moj problem je malo specifican pa bih molila za pomoc.
Vec duze vreme imamo i ja i muz problem sa hlamidijom,ja sam pila antibiotike i izbacila je za neko vreme ali problem je kod njega jer je imao operaciju cira u stomaku i zabranjeno mu je da pije antibiotike jer mu pogorsavaju vec lose stanje,zivimo u CH gde doktori ne prepisuju injekcije,pa bi morao da ih prima u Srbiji,ali i ovde nam svi preporucuju tablete,dali moze neko da mi preporuci gde moze da ode na pregled ili koju terapiju da isprima a da nisu tablete u pitanju?
To nam je veliki problem koji duze vreme ne mozemo da resimo,hvala unapred.
[ _andjela_ @ 22.06.2009. 05:15 ] @
ES nije najbolji forum za resavanje takvog vrsta problema. Kao prvo, sta god da vam ljudi predloze - radi se o vasem ZDRAVLJU. Ako vec hocete da se informisete, obratite se lekaru specijalisti, ili eventualno da odete na forum koji se bavi medicinom/doktor tacka co tacka yu - za vise informacija. Tamo dolaze i doktori koji ce moci da vam daju par ideja.
[ ventura @ 22.06.2009. 08:12 ] @
Citat:
flash77: >

Hvala na odgovoru,tako smo i planirali ali u CH je lecenje veliki problem,
doktori su losi strucnjaci,pa cemo morati u Srbiji,ali neznamo gde?

E ako su vam u Švajcarskoj loši lekari, u Srbiji ćete se tek usrećiti...
[ _andjela_ @ 22.06.2009. 08:46 ] @
Citat:
ventura: E ako su vam u Švajcarskoj loši lekari, u Srbiji ćete se tek usrećiti...

Cemu sad ovakva generalizacija?
[ ventura @ 22.06.2009. 13:04 ] @
Citat:
_andjela_: Cemu sad ovakva generalizacija?


Pogledaj poruku na koju sam ja odgovarao...
[ flash77 @ 22.06.2009. 13:09 ] @
>
Verujte da su nasi strucnjaci mnogo bolji od njihovih,i zdravstvo je bolje
kod nas,tamo gledaju da ne ostete drzavu i uput za specijalistu se retko
daje,sve bolesti leci doktor opste prakse!Mom muzu je bris uzimao doktor
opste prakse i nije ni znao da uzme pa mu je nalaz tamo negativan,a kad je
uradio u Srbiji su ustanovili+,tako da ne verujemo u njihovu strucnost posle
svega

--00163683248288be5d046ceebff5
Content-Type: text/html; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable

<br><br>
<div><span class="gmail_quote">2009/6/22, _andjela_ &lt;<a href="mailto:es-liste@es.verat.net">es-liste@es.verat.net</a>&gt;:</span>
<blockquote class="gmail_quote" style="PADDING-LEFT: 1ex; MARGIN: 0px 0px 0px 0.8ex; BORDER-LEFT: #ccc 1px solid">&gt; (ventura: /p2312694 ): E ako su vam u vajcarskoj loi lekari, u Srbiji ete se tek usreiti...<br>Cemu sad ovakva generalizacija?<br>
<br>--<br><a href="http://www.elitesecurity.org/p2312713">http://www.elitesecurity.org/p2312713</a><br><br>Prijave/odjave: <a href="http://www.elitesecurity.org/pracenje#225260">http://www.elitesecurity.org/pracenje#225260</a><br>
<br>Ne menjajte sledece dve linije ukoliko odgovarate putem emaila!<br>esauth:225260:f0796c37b8489730b6198618f2eb73e2<br>Odgovor pisite *iskljucivo* ispod ove linije:<br></blockquote></div>Verujte da su nasi strucnjaci mnogo bolji od njihovih,i zdravstvo je bolje kod nas,tamo gledaju da ne ostete drzavu i uput za specijalistu se retko daje,sve bolesti leci doktor opste prakse!Mom muzu je bris uzimao doktor opste prakse i nije ni znao da uzme pa mu je nalaz tamo negativan,a kad je uradio u Srbiji su ustanovili+,tako da ne verujemo u njihovu strucnost posle svega

--00163683248288be5d046ceebff5--
[ ventura @ 22.06.2009. 13:16 ] @
Citat:
flash77
Verujte da su nasi strucnjaci mnogo bolji od njihovih,i zdravstvo je bolje
kod nas,tamo gledaju da ne ostete drzavu i uput za specijalistu se retko
daje,sve bolesti leci doktor opste prakse!Mom muzu je bris uzimao doktor
opste prakse i nije ni znao da uzme pa mu je nalaz tamo negativan,a kad je
uradio u Srbiji su ustanovili+,tako da ne verujemo u njihovu strucnost posle
svega


Ne, to nije loše zdravstvo, to je samo dobro organizovano zdravstvo. Pa jel specijalista treba da traći svoje vreme uzimajući ljudima briseve?

Al dobro, u Srbiji nije problem da gastarbajter dođe, časti specijalistu sa 50evra da mu ovaj napravi bris, a zato negde tamo čami pacijent koji nema 50evra da plati, a specijalista mu je mnogo potrebniji...

Kao kad ljudi slome nogu pa zovu hitnu pomoć...

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 22.06.2009. u 14:29 GMT+1]
[ superbaka @ 22.06.2009. 13:57 ] @
kao sto neko rece, treba se obratiti lekaru... mozete pitati lekara da li moze da se preduzme lokalno lecenje u vidu vaginaleta odnosno masti dok ne prodje kontraindikacija za sistemskom terapijom...
[ _andjela_ @ 22.06.2009. 16:55 ] @

Hlamidija trihomatis je tihi ubica, u smislu da ako zena koja nije u stanju da se izleci od nje blagovremeno, moze da zavrsi - sterilna. Gledajuci da dobar procenat ljudi zeli da ima decu jednog dana, pa mozda i ti, da li bi isto tako postupio u savetovanju svoje devojke/zene? Ti si gasterbajter, ti si ovo, ti si ono. Odmah pretpostavka da ce ici preko reda, da ces ti biti ostecen, da ce tebi neko zakinuti. Nije na tebi da procenjujes kod koga treba da ode i zbog cega, pa onda nemoj da brines brigu jer joj neces placati racune.

U ovom slucaju bih predlozila i lekara opste prakse i lekara specijalistu. Za testiranje ovog prvog, a za dodatno misljenje i ovog drugog, jer je jedan od pacijenata vec u minusu u startu; pogotovo jer su i sami napisali da ovo duze traje.


edit: bez vredjanja

[Ovu poruku je menjao superbaka dana 22.06.2009. u 23:11 GMT+1]