[ RED_BONE @ 09.12.2006. 20:59 ] @
ima li kakva formula

[Ovu poruku je menjao RED_BONE dana 09.12.2006. u 22:51 GMT+1]
[ Kolins Balaban @ 10.12.2006. 13:32 ] @
Koliko je meni poznato Kulonova sila djeluje izmedju tijela, SAMO u slucaju ako ona posjeduju neka naelektrisanja na sebi, inace je jednaka nuli. Izmedju svaka dva tijela djeluje gravitaciona sila, koja je po definiciji jednaka

gdje su i mase tijela, r je rastojanje izmedju tih tijela, a je gravitaciona konstanta. Pogledaj da li su ti date mase tijela, pa onda mozes naci silu.
[ Fitopatolog @ 12.12.2006. 20:33 ] @
Kako onda naelektrisana staklena šipka (ili plastični češalj) privlači nenaelektrisane komadiće papira?
[ djoka_l @ 13.12.2006. 11:29 ] @
Pod uticajem statičkog naelektrisanja, dolazi do polarizacije dielektrika u okolini, odnosno do preraspodele slobodnih naelektrisanja u provodnim telima. Situacija kada se statičko naelektrisanje nalazi iznad površine zemlje, ili nekog dovoljno velikog objekta tako da se on može aproksimirati beskonačnom ravni, je relativno prosta za izračunavanje. Tu se javlja efekat ogledala, tj. može se zamisliti da se ista tolika količina naelektrisanja nalazi na "suprotnoj" strani ogledala i onda se može računati sila koja deluje na naelktrisano telo, a takođe i gustina naelektrisanja koja se nalazi na površini ogledala. Ovo je naročito značajno, na primer, za proračun minimalne visine na kojoj moraju da se nalaze vodovi visokonaponskog dalekovoda, kako bi "napon koraka", odnosno potencijalna razlika između dve tačke na površini zemlje na rastojanju od 75 santimetara bila neškodljiva za čoveka.

Kada su u pitanju mali objekti, kao što je bilo u zadatku, teško da može da se izračuna efekat ogledala, pa je neko ispravno pretpostavio da se nakon razelektrisanja jedne kuglice, one dodirnu, tako da naelektrisana preda polovinu svog naelektrisanja na nenaelektrisanu.
[ amphibos @ 28.12.2006. 22:28 ] @
a formula ti je uobicajena, za 2 tijela koja se privlace elektricnom silom...
F=k * q^2/r^2
sad, q^2 = q*q, jer se to drugo tijelo "nabilo" istom količinom elektriciteta kao i prvo, upravo zbog zrcalnog efekta.
sve lijepo objašnjeno