[ kole111 @ 14.12.2006. 16:03 ] @
Postovanje svim ljudima na sajtu.
Imam jedno, pitanje za one koji imaju iskustva sa vizama. Na sajtovima sam citao nesto o tim vizama za Australiju, ali to su oglavnom za iseljenicke ili radne vize, a na onom zvanicnom je sve na engleskom i mislim da je suvise komplikovano za snalazenje.
Naime moj otac bi isao u asustraliju u posetu cerki ,koja tamo zivi i ima drzavljanstvo Australije, na 3 meseca.
Sta konkretno treba da se nabavi od papira, jel treba neko novcano osiguranje da se polozi u banku, koliko, na koji period, jel dovoljna potvrda iz banke da postoje pare na racunu. Jel treba onaj obrazac kao za Nemacku M1, M2 o zaposljenju... ili samo potvrda i radna knjizica, kakvo zdravstveno osiguranje treba i dal treba i gde se nabavlja.Koliko sve to kosta, podnosenje itd.
Unapred bih zahvalio svima koji bi mi pomogli i to puno!
ako ne moze preko foruma evo adresa:
kole111@ptt.yu

[ _djevojka_ @ 15.12.2006. 03:27 ] @
@kole111,

Najsvjezije informacije mozes da dobijes ako zvrcnes Ambasadu Australije. Ispisi sva pitanja na list papira, i ostavi po koju liniju da napises odgovore. Reci ce ti tacno koji obrazac treba da se popuni za sta, i sta se ocekuje.

Alternativa - mozes da prosetas do:
http://www.serbia.embassy.gov.au/bgde/tour%5fchcklst.html
http://www.serbia.embassy.gov....e/Visas%5fand%5fMigration.html
http://www.serbia.embassy.gov.au/bgde/visa%5fQuest.html
http://www.immi.gov.au/allforms/index.htm

Imas tacku po tacku sta je neophodno da popuni, ali sta god radio, svejedno ce morati da napravi tkz. appointment iliti da dodje na razgovor sa njima. Nakon sto odstampas sta mu sve treba, ponovo ih nazovi za svaki slucaj, jer ne mozes da se oslanjas na to da je web stranica azurirana redovno, prodji kroz listu i potvrdi da je sve OK. Gledaj da napravis duplu kopiju svega, jer obicno se na prvoj skraba sve i svasta, pa da imas back-up, a ne - 'sine, bi li ti mogao odstampati to jos jedanput?'. :) Da se ne bi cimao sa ljekarima, umjesto da ostane tri mjeseca, neka ostane dva mjeseca i dvadeset devet/trideset dana (zavisi koji je mjesec); cisto da ne mora da seta za rendgen (traze zbog provjere za TB). Trebace mu neke informacije o tvojoj sestri, pa ce i ona morati malo da se cima. U slucaju da pozeli da ostane duze - tipa - ekstra mjesec - neka ipak ode na rendgen. Bice mu lakse da popuni papirologiju, nego da potrosi jos dan/dva + $ za dodatni snimak na drugoj strani kugle.

Dok bude popunjavao formular, ako bude naisao na pitanje gdje daje pristanak da ona kontaktira Ambasadu ili bilo koga drugog u vezi aplikacije - nek' obavezno potpise/zaokruzi; jer u slucaju da zakoci negdje, lakse ce biti njoj da se cima sa one strane, nego vama. Takodje, moj ti je prijedlog da ni ne razmisljas o on-line popunjavanju formulara, jer ovi u Beogradu su trenutno u frci (svasta se gubi, radnike premjestaju/otpustaju, pretresaju sve naopacke), pa ako zapises imena i datume onih sa kojim si razgovarao (svaki put), i napravis kopije sve i jednog papircica koji im predas, bice ti lakse nego da ti kazu - 'izvinite, ne mogu da Vas nadjem'. Svaki sistem zna da zakaze, a ovako ima pred sobom tacno sta je popunio, kad je predao i sl. Ako nije u mogucnosti da ode licno u Ambasadu, moze i da posalje papirologiju, ali nek' se ne oslanja na redovnu postu - nego nek' izabere opciju slanja gdje moze da dobije potvrdu da su oni primili ono sto im je poslao. Tako moze da vidi koja karika u lancu je zakazala, ako se kojim slucajem to desi. Zlatan savjet: ne saljite im originale bilo kakvih sertifikata, nego samo nedavno nabavljene potvrde, pa necete imati glavobolje kasnije.

Zavisi preko koga ce putovati, ali ako ide na neki malo veci aerodrom, ne bi bilo lose da kazete na aerodromu da ne stoji bas najbolje sa jezikom (ako je to slucaj), cisto da moze da uziva u putovanju, a da stjuardi/stjuardese kontaktiraju ove na drugom aerodromu i izvrse primopredaju. :) Zgodno bi bilo mozda i da nesto ti naskrabas na papiru (na eng.), ako mogu da ga upute gdje treba da ide.

Informacije koje bi bilo korisno procitati prije nego sto dodje: http://australia.gov.au/371
Posebno obrati paznju ako ti je otac na lijekovima i ako planira da ih nosi sa sobom + ako odluci da donese koju litru alkohola i sl. - postoje ogranicenja - sta smije, a sta ne (i kolicine), inace ce ga gnjaviti na aerodromu. Znaci, pogledaj posljednje dvije tacke na toj stranici.

Takodje, dok bude boravio u AU (za svaki slucaj), ovo su detalji Ambasade:
http://www.info.dfat.gov.au/In...sularList?OpenForm&SerbiaD

Sretan put. :)

p.s. Nek' provjeri pasos obavezno, da se ne desi da mu istice u sljedece pola godine.

p.p.s. Vec ako ces se baviti svom tom papirologijom, ne bi bilo lose da napises detalje koliko je sta kostalo (nabavka odgovarajuce papirologije), i odakle ste se cimali za sta; cisto jer ako bi neko drugi prolazio kroz proceduru, da zna sta ih otprilike ceka. :)) Ukljuci i koliko cesto ste morali kontaktirati Ambasadu, dodatne troskove (koliko cesto ste morali ici do Ambasade), koliko se sta ceka itd.

p.p.s. Nemoj da se iznenadis obimom papirologije, nego shvati to kao popunjavanje kockica. To traze, to im daj, i svi sretni. Ako niste sigurni oko nekih pitanja, provjerite sa Ambasadom prije nego sto popunite i predate. Takodje bi bilo zgodno da ih pitas da ti posalju obrasce na kucnu adresu (ranije su to radili, ne znam sta se trenutno desava), po mogucnosti sa prevodom na srpski, da se ne cimas oko prevoda i da ne moras da stampas - sto bi, ako ti dodje besplatno (trazi dva komada svega)? :)

p.p.p.s. Skloni e-mail, da ne dobijes tonu spam-a. Ovakve informacije se kace javno; vec kad ti pitas, mozda treba i nekom drugom.

[Ovu poruku je menjao _djevojka_ dana 15.12.2006. u 12:09 GMT+1]
[ zraj @ 15.12.2006. 18:31 ] @
Cao Dejane,

O svemu sto Ti je potrebno da znas za turisticku vizu izneto je u :

983i - Visiting Australia - general requirements

http://www.immi.gov.au/allforms/pdf/983i.pdf

"This information Form is about applying to visit Australia for short periods for:

-turism

-seeing relatives or friends

-pre-arranged medical treatments or consultation

-short term study

http://www.immi.gov.au/visitors/_pdf/676-visa-checklist.pdf
http://www.immi.gov.au/allforms/foreign/48rser.pdf
http://www.immi.gov.au/visitors/tourist/676/apply-person.htm#a

Za sve dodatne informacije i uputstva preporucujem Ti da se obratis australijskoj ambasadi u
Beogradu:http://www.immi.gov.au/contacts/overseas/s/serbia/index.htm

Srbija nije na spisku zemalja ciji gradjani mogu da "apliciraju " za vizu elektronski!

ETA Visa (Electronic Travel Authority)

An ETA is an invisible, electronic visa for travelers who are entering Australia for tourism or business purposes (eg attending a conference, business meeting or business negotiations) for trips no longer than 3 months.

If your country of nationality is not listed, you can still apply for a Tourist Visa by application to an Australian Embassy or Consulate. Visa renewals in Australia can be made at all DIMA offices.

Nationalities - ETA (Electronic Travel Application)

Samo
Andorra
Austria
Belgium
Brunei
Canada
Denmark
Finland
France
Germany
Greece
Hong Kong SAR
Iceland
Ireland
Italy
Japan
Liechtenstein
Luxembourg
Malaysia
Malta
Monaco
Netherlands
Norway
Portugal
San Marino
Singapore
South Korea
Spain
Sweden
Switzerland
United Kingdom
United States Of America
Vatican City

Pozdrav Suncica


[Ovu poruku je menjao zraj dana 17.12.2006. u 07:57 GMT+1]
[ _djevojka_ @ 17.12.2006. 12:29 ] @
@zraj,
Citat:
Srbija nije na spisku zemalja ciji gradjani mogu da "apliciraju " za vizu elektronski!

Mislis elektronskim putem? Svejedno, danas u Srbiji takodje zive ljudi koji imaju vise od jednog drzavljanstva (pa i pasosa?), i moj odgovor je bio generalne prirode, gledajuci da osoba nije ostavila vise informacija.

@kole111,
Kako napredujes s' papirologijom?
[ Slobodan Miskovic @ 17.12.2006. 15:36 ] @
Ovo bi i meni moglo da bude interesantno tako da javi sta si uradio i kako ide prikupljanje papira.
[ kole111 @ 21.12.2006. 21:15 ] @
Upravu su stigli papiri i garancije iz Australije. tako da cemo ovih dana verovatno u ambasadu. pa cu javiti kako je proslo.
Pozdrav svima.
[ kole111 @ 26.12.2006. 21:55 ] @
Znaci li to da ako se ostaje dan dva manje od tri maseca, onda ne treba nikakav lekarski pregled, ni taj za rentgen.
[ kole111 @ 06.01.2007. 00:11 ] @
Dobili smo turisticku vizu za Australiju. U poctu mi se cinilo da je malo kommplikovanije, ali sad mislim da je lako i da se bez vecih problema moze dobiti viza.Predali sve papire i za 15 min. dobili pasos sa vizom bez ikakvih pitanja, ako treba kakav savet javite se.
[ Triki @ 07.01.2007. 10:03 ] @
ako me pamcenje sluzi to je viza 48 i 48R. Tebi treba ova druga jer imate pozivno pismo. Procedura nije komplikovana.
[ Janaaaaaa @ 16.02.2007. 10:37 ] @

Da li jos neko cita ovu temu? Na primer Kole? Pomagajte ljudiiiiiiiiii! :) Kakvo je osiguranje potrebno i od prilike koliko para na racunu, za tu turisticku vizu?
[ Slobodan Miskovic @ 16.02.2007. 10:49 ] @
Kole, za koju si vizu aplicirao?

48R?
Sta su ti poslali tvoji iz Australije, kakve papire? Mene buni ovaj deo oko smestaja posto cu u aplikaciji za vizu naznaciti da ce mi oni omoguciti smestaj a posle se kaze da treba dostaviti dokaz da oni mogu da mi pruze smestaj, kakav je papir potreban kao dokaz? Na koliki vremenski period si dobio vizu i koliko si novca pokazao da imas na racunu, kako si to dokazao (izvodi iz banke ili ....).

Hvala unapred
[ kole111 @ 16.02.2007. 10:54 ] @
Potrebno di je da imas ulog u nekoj banci i da od nje izmes potvrdu da kod njih imas ulozeno para.
Svota nije propisana, dosta ti je mislim od 2000,- do 5000.-Eur.
[ kole111 @ 16.02.2007. 10:58 ] @
Iz Australije sm dobio kopiju drzavljanstva od sestre i od zeta, i njihove pisane izjave da dolazim u posetu na tri meseca kod njih. da cu biti u njihovom smestaju i da sam snosim troskove putovanja i ostale troskove
[ Slobodan Miskovic @ 16.02.2007. 11:20 ] @
Znaci nema neki poseban formular za smestaj i invitation letter nego samo da napisu na papir, mislim kako ce u ambasadi videti da li je original i da su to stvarno oni napisali, jel treba neka overa tamo ili nesto slicno?
[ kole111 @ 16.02.2007. 16:08 ] @
Izjava je bila overena, samo nemogu da se setim od koga, dali od advokata ili tamo opstine... uostalom oni ce to tamo znati pre nego sto ti posalju
[ zraj @ 17.02.2007. 14:02 ] @
Za svaki dokument u vidu izjave i sl. u Australiji postoji obrazac koji se zove:STATUTORY DECLARATIONS

i mora biti popunjen i overen u prisustvu osobe koja se zove JP - Justices of the Peace .

http://www.nswja.org/statdec1.html
Obrazac :
http://www.nswja.org/downloads/StatutoryDeclarationForm.pdf

Napomena:Svaka drzava u AU ima svoj obrazac za STATUTORY DECLARATIONS.

[ Janaaaaaa @ 19.02.2007. 14:07 ] @

Kole, ja imam jos jedno pitanje.:) Tice se tog zdravstvenog osiguranja. Kakvo je osiguranje u pitanju i gde se uzima?
[ zraj @ 20.02.2007. 05:46 ] @
Za turisticku vizu u AU nije obavezno zdravstveno osiguranje ali se preporucuje zbog eventualnih troskova koji nisu mali ukoliko budete imali potrebu za bilo kojom vrstom zdravstvenih usluga za vreme boravka u Australiji.

Osiguranje mozete obezbediti kod neke od AU agencija, mada evo jednog primera za zdravstveno osiguranje koje obezbedjuje Zepter -UNIQA i kod nas:

http://www.uniqa.co.yu/uniqa_r...ravstveno_osiguranje/index.jsp

"Program zdravstvenog osiguranja u inostranstvu

Putujete u inostranstvo? UNIQA u svojoj paleti usluga nudi i zdravstveno osiguranje za vreme putovanja i boravka u inostranstvu, koje je postalo neophodno za odlazak u bilo koju zemlju sveta. Polise UNIQA priznaju strana diplomatska i konzularna predstavništva u zemlji, a prihvaćene su u celom svetu. Naša polisa pokriva: troškove neophodnog lekarskog tretmana za vreme boravka u inostranstvu, troškove lekova koje prepiše lekar, kliničko lečenje zdravstveno priznatim metodama, troškove prevoza priznatih službi za hitnu pomoć, druge usluge do iznosa ugovorene sume osiguranja.
Osiguranici UNIQA imaju mogućnost da tokom boravka u zemljama Evropske unije, ukoliko se za tim ukaže potreba, dobiju najkvalitetnije zdravstvene usluge uz neograničeno pokriće troškova lečenja, bez direktnog plaćanja.
Za sve vlasnike omladinske kartice EURO<26, omogućeni su specijalni popusti i pogodnosti."

Zdravstveno osiguranje za vreme samog putovanja je uglavnom "pokriveno" i ulazi u troskove prilikom kupovine avio karte.


[ Janaaaaaa @ 20.02.2007. 13:38 ] @


Veliko hvala Zraju! :)
[ jabadaba @ 03.04.2007. 16:00 ] @
Da li je potrebno garantno pismo iz australije. ili moze samo sa deponovanim novcem. To me za nima i za Novi Zeland,
[ zraj @ 05.04.2007. 06:22 ] @
Za turističku-visitor vizu za AU-NZ postoji mala razlika ukoliko idete kao turista preko neke turističke agencije ili idete u posetu rođacima- prijateljima.

Znači sve informacije ako putujete kao turista preko agencije dobijate od agencije.
U ovom drugom slučaju ako idete kao "visitor" pored ostalog potreban je STATUTORY DECLARATIONS overena izjava -"garantno pismo"
i potvrda iz banke.
[ islabinegde @ 13.10.2008. 19:20 ] @
imam pitanje...koliko se dugo ceka na vizu,ja imam hrvatski pasos da li je isti postupak kao i sa srpskim?
isla bi kod sestre u AU...sta ona treba da mi posalje od papira?
hitno
hvala:)
[ amlap @ 16.10.2008. 10:05 ] @
Postupak je isti, a sve imaš na : http://www.immi.gov.au/visawizard/

Kad pronađeš ono što te zanima, javi se.
[ islabinegde @ 19.10.2008. 13:12 ] @
cula sam da da je potrebno od te osobe kod koje idem da ona uplati 10.ooodolara navodno drzavi da to bude neki vid garancije za mene,a po mom povrtaku ona taj novac dobija nazad...da li je to istina i ima li neko drugo resenje...zanima me sta ona treba tacno da mi posalje od papira...?????
HEEEEEElp
sajt je na engl ne razumem sve
[ amlap @ 19.10.2008. 16:20 ] @
Vidi, nemoj da se ljutiš, ali ti bi "išla negde" tj. u Australiju, a ne znaš jezik.Iz tvog posta primjećujem da nisi ni otvorila onaj link koji sam ti dala!

Ti si čula "nešto" od "neke" osobe, a jesi li to provjerila na sajtu www.immi.gov.au?
Dobro, dobro, engleski je prepreka... Da bi uopšte aplicirala za neku od viza, moraš da polažeš engleski jezik, čije rezultate prilažeš sa ostalim papirima za vizu.

Od 1. septembra 2007, osoba koja te sponzoriše NE TREBA više da plaća nikakve pare na tebe ali isto tako nemaš pravo na 15 poena od sponzora. Idi na Immi sajt, čitaj i tako učiš engleski.

Ja moju vizu, koja je na bazi stalnog boravka ( permanent) čekam od januara ove god., kada su tamo u Au dobili sve moje papire. A inače na papirologiji, što uključuje polaganje engleskog ( IELTS)sam predhodno radila 1 godinu!

Ovu temu malo pretraži pa će ti što šta biti jasnije: http://www.elitesecurity.org/t...graciju-Australija-Novi-Zeland

Tu su i moji počeci...

[ amlap @ 19.10.2008. 16:33 ] @
Možeš kao turista, ali čim ti viza istekne ti moraš izaći iz zemlje.Ako prekršiš pravilo, čeka te zabrana ponovnog dolaska u Au.
http://www.immi.gov.au/visitors/visiting-family/679/index.htm
To je viza koja se daje na 3 - 6 mjeseci ali u specijalnim okolnostima i 12 mjeseci.
Kod ove vize nije dozvoljeno da radiš u Au ali možeš da studiraš ( npr engleski) do 3 mjeseca.

E, za ovu vizu sponzor mora da plati između 5000 i 15000 AUD, koji se poslije vraćaju.
[ djengeedward @ 26.08.2011. 16:42 ] @
Zanima me da li treba vizni upitnik kad sredjujes turisticku vizu za Australiju? I gde moze da se nabavi ako treba? I jel treba neki papir iz vojnog odseka ili ne treba nista? Ako si nezaposlen, da li treba neki papir sa biroa? Hvala!