[ Andreja Dulovic @ 23.12.2006. 14:42 ] @
mozda je pitanje trivijalno, ali ja stvarno nisam upucen u ovu materiju niti znam ista o programima za crtanje.

trazim neki program koji nije nista ulrta profi, ali da ima nekih par mogucnosti koje mi znace.

cesto mi treba da nacrtam neke grafikone koji imaju dve ose i sinusodie na sebi, kao i neke funkcije, itd. e sad, ne treba mi program za plotovanje/crtanje funkcija, meni treba program za crtanje koji ima te neke bitne oblike koje ja mogu rucno da skaliram i pomeram da bih napravio grafik. dakle, ne treba mi mogucnost da ja unesem funkciju a on da je nacrt, vec da mogu te karakteristicne oblike rucno da: skaliram, pomeram, bojim i podebljavam.

to mi treba i za crtanje nekih jednostavnih blok shema, kao uml dijagrami, dakle pravougaonik, u njemu tekst i on da bude vezan strelicama za druge takve pravougaonike... takodje bi bilo super da mogu da pomeram objekat nezavisno od ostatka slike, nesto kao drag and drop, ali da linije (strelice) koje sam nacrtao ostaju vezane za njega i obavezno da moze da grupise objekte i da ih tako grupisane pomera. dakle, to bi bio neki program za vektrsko crtanje, ali sa tih nekoliko osnovnih mogucosti.

da li znate nesto sto bi moglo da mi koristi?
[ Shadowed @ 27.12.2006. 23:16 ] @
Hm, ja sam od programa za vektorsku grafiku koristio CorelDraw i Adobe Illustrator (nesto malo Flash) i za jednostavnost preporucujem CorelDraw. Uz malo vezbe ces verovatno moci da postignes to sto zelis.

Inace, za dijagrame je dobar Microsoft Visio i nije tezak. Nije klasicna vektorska grafika, ali je za dijagrame odlican.
[ Andreja Dulovic @ 29.12.2006. 08:36 ] @
hvala, shadowed.
probao sam inkscape (besplatan je), i to se pokazalo dovoljno za ovo sto mi treba..

pozdrav