[ Dragan Varagic @ 07.06.2003. 12:04 ] @
Pitanja tipa - hoću da napravim sajt i da zaradim pare i sl. potsete me odmah na varijantu sajtova koji nude sve i svašta kroz affiliate programe. Tu se nalaze tehnike, taktike, "alati", i sl.

Primer1:
http://www.freewell.com/free/Free_Marketing/

Primer2:
http://www.mamut.com/homepages/Yugoslavia/3/15/rangersyu/

Primeri predstavljaju besplatne varijante marketinga/zarade, ali cela priča je šira i obuhvata filozofiju - stavi top liste, link share, diskusije... i imaćeš posećenost.

Ono što je problem u ovoj varijanti predstavljanja na Internetu jeste činjenica da ovakav pristup uglavnom prikazuje nedostatak strategije, tj. vidi se da se uglavnom radi o klincima/amaterima...

Osnovu ovakvog sistema "zarade" predstavlja mitološka literatura pod naslovima tipa - "kako se obogatiti brzo, s malo truda".

Vaša mišljenja...
[ Saburo Sakai @ 18.06.2003. 14:32 ] @
Evo ja ću ( kad niko neće)!

Kad je u pitanju relacija između interneta i marketinga, on predstavlja ogroman broj potencijalnih kupaca ( korisnika) proizvoda ( usluga). Da bi korisnici došli u kontakt sa datom firmom treba samo da odu na njen sajt i oni postaju potencijalni kupci ( dakle upoznati su sa ponudom, a zašto ne kupuju proizvode i usluge to je druga stvar). E sad pošto teoretski u jednom trenutku je moguće predstaviti svoj proizvod svim ljudima koji koriste internet, to je neuporedivo jeftinije nego korišćenje bilo kog drugog dela marketing mix-a ( reklama, popust, promocija i sl.).
Kako je cilj marketinga prodati proizvod ( uslugu), samim tim što je povećan broj potencijalnih kupaca, povećava se i mogućnost za prodaju.

Sad što se tiče primera koje si naveo, to u principu funkcioniše, jer ćeš uvek naći nekog korisnika ( koji je video sajt) koji će to i probati, pa ako pretpostavimo da im je poseta dobra ( velika) to je opet dosta veliki broj ljudi. Možda bi bilo zanimljivo videti procenat poseta/oni koji su poslušali "savete".
(isto je i sa gospodinom Žarkom i NL-pro group, oni rokaju reklame, i bez obzira što skoro svi na ES hoće da ga linčuju, on je reklamom pokrio mnogo veći broj ljudi, te ima i onih koji idu na njegove "kurseve")
Recimo da ja hoću da prodam 50 košulja bez jednog rukava. Teško ću prodati ako za to sazna ( da ja prodajem takve košulje) jedno 100 ljudi. Međutim ako je sa tim upoznat veliki br. ljudi ( 1000000) onda će se naći 50 onih ( budala) koji će to i kupiti.
Isto ti je i sa ovim sajtovima.

Naravno to nije marketing, ideš samo na količinu potencijalnih kupaca, i mislim da je taj princip kod naših firmi ( koje imaju sajtove) veoma izražen. Misle, oni, da ja postavim sajt na net-u, košta manje od reklame, a pokrio sam velik broj kupaca ( pod uslovom da dođu na sajt), te će se naći dovoljan broj onih koji će moje proizvode i kupiti.
To, kao što rekoh, funkcioniše ,bar za sada.
[ cbbj @ 29.06.2003. 01:48 ] @
Ja sam se kao prijavljivao za sve te programe. Nisam ocekivao nista posebno, ali sam se prijavljivao sve misleci da mozda nesto od toga upali. Ali poceo sam vremenom da shvatam da je sve to mlacenje prazne slame, jer je lako zavarati ljude iza ekrana i nuditi nesto kada te niko ne vidi, kada je nesto neopipljivo. Tako da sam shvatio da je bolje da se drzim svog prevodilackog i lektorskog posla, kako god skroman bio s vremena na vreme i da tako prezivljavam :))))).
[ Dragan Varagic @ 20.07.2003. 12:22 ] @
Mislim da bi bilo dobro istaknuti sve varijante online promotivnih aktivnosti koje direktno utiču na smanjenje ugleda sajta, kao što su promotivne aktivnosti na osnovu kreiranja u učestvovanja u nagradnim igrama, nesnosna količina neozbiljnih top lista, brojači na prvim stranicama sajta i sl.

Inače, čudno mi je da ovakve teme ne privlače veći broj učesnika, a činjenica je da veliki broj osoba na svojim sajtovima upravo koristi ove metode promocije.

Postaviću teme Awards marketing i Top lists marketing kao top teme, pa će valda oni koji bi trebalo da vide te teme i da ih pogledaju. Bilo bi dobro da još neko da neke konkretne primere zašto ne treba koristiti nekvalitetne varijante ovih promotivnih alata.
[ cbbj @ 21.07.2003. 02:58 ] @
Dragane, ja cu vrlo rado da poslusam tvoje savete, jer ja moram da uspem i ne smem da propadnem, jer mi onda nema spasa.