[ Lunatic @ 17.06.2003. 23:39 ] @
ljudi kako mogu i da li mogu da izolujem bed sektore (ili da ih izlecim) tako da se oni ne sire? cuo sam da ima neke sheme ali molim za detaljan odgovor i opis

hvala
[ L I L I T @ 18.06.2003. 07:20 ] @
recimo tako što ćeš taj deo s bad sectorim-a na hardu smestiti u novu particiju
tj. na taj način da ih izoluješ od zdravog dela hdiska
[ Lunatic @ 18.06.2003. 17:36 ] @
da to sam i ja znao ali kako ?
formatiram ceo i izbrisem particije i kako ja da formiram particiju na kojoj ce da budu samo bed sektori?
[ Shadowed @ 18.06.2003. 17:57 ] @
Zapravo, pravo pitanje bi bilo kako odrediti koji su to bad sektori (po redu). Mada moja preporuka bi bila staviti te sektore izmedju dve particije.
[ lancia88 @ 18.06.2003. 19:35 ] @
Pozdrav,
kao sto rece lilit, napravis particije sa zdravim i losim sektorima ako imas srece pa su zgodno grupisani, ali ne moraju ti sve particije biti aktivne a ni formatirane. Ukoliko disk ostaje kod Tebe, sa time se da ziveti. Pre fdisk-a, uradis format jedinstvene particije i tom prilikom starom pre-kompjuterskom tehnologijom olovke i papira popises sva mesta (informacije ces dobijati u %) na kojima se javljaju BB, pa ponovo ne koristeci racunar vec olovku i digitron izracunas odakle dokle treba biti koja particija.
Pozdrav
[ Dusan Aleksic @ 18.06.2003. 22:44 ] @
Sta bi se desilo kada bi jednostavno uradio skeniranje povrsine, zar se ne bi tada informacije o losim sektorima snimile "negde".
[ Shadowed @ 18.06.2003. 22:53 ] @
Pa ja sam i mislio da uradis Surface Scan da bi dobio informacije o bad sector-ima (a i kako bi inace ;)).
Jedino sto ne znam koji bi program trebalo da govori koji je tacno sektor bedan jer nisam jos uvek imao slucaj zeznutog diska. Svakako kazu koliko ima tih sektora ali da li kazu i koji su?
chkdsk.exe bi mozda prikazao. Probacu kad nadjem neki kvaran floppy. Sto se Nortin-ovih programa tice (Disk Doctor i sl.) cisto sumnjam da prikazuju. Sto su novije verzije programa koje prave sve manje podataka daju o onome sto rade.
Ako dobijes podatke o to polozaju losih sektora mozes fdisk-om da particionises i biras od kojeg do kojeg sektora pravis particiju (doduse koristio sam fdisk u Linux-u u Win-u/DOS-u nisam ali valjda rade isto).
[ Dusan Aleksic @ 19.06.2003. 13:58 ] @
Koliko ja znam (ispravite me ako gresim) chkdsk prikaze informacije o poznatim losim sektorima, dok surface scan pronalazi one koji su losi i onda informacije o njima(gde se nalaze) snima kao sto rekoh "negde", pretpostavljam da ih snima u fat.
Mene samo interesuje koja je prednost da rucno racuna gde se nalaze losi sektori i da onda pravi particije na kojima se one nalaze, jer zamislite da se jedan los sektor nalazi na sredini postojece particije pa da onda mora da deli tu particiju na dva dela umesto da ga jednostavno izoluje.

Norton prikaze gde se bad sektori nalaze, sto graficki sto brojcano, proverio sam skoro sa nekom starom (Dos) verzijom na disketi sa bad sektorima.

Pozdrav
[ Shadowed @ 19.06.2003. 14:10 ] @
A kako bi mogao da ih izoluje? Norton kao nudi neko maskiranje ali ne znam koliko je to korisno.
[ lancia88 @ 19.06.2003. 16:46 ] @
Pozdrav,
Dusan Aleksic- pa i nema tu nikakve prednosti u rucnom racunanju ali je to iz iskustva koje imam gde se ubrzo posle obelezavanja koje obave pomenuti programi dodje naknadno do sirenja, a kada rucno odredim particije obavezno zakacim i nesto vise prostora tako da kasnije komotnije pokusavam da uklonim BB. I recimo da imam duze vremena problem sa Fujitsu 8,4GB sa 34kb BB ali tako podeljenih da imam cetiri particije za koriscenje a stvar moje tvrdoglavosti je da cu pokusati da nekako resim i taj Hdd iako on nominalno i nema skoro nikakvu vrednost ali...(problem je sa softverom za Fujitsu)
Pozdrav