[ solarko @ 15.03.2007. 20:49 ] @
Hvala svima koji su otvorili topic.

Gde mogu da pronadjem template za krivicnu tuzbu za Srbiju.
Samo me intereresuje zaglavlje i ako ima neka posebna forma.

Unapred zahvalan,
strale
[ operacija @ 15.03.2007. 21:05 ] @
U naslovu stavis naziv suda i mesto. Ispod toga napises da podnosis krivicnu tuzbu protiv (pa sve licne podatke o tom licu), opis cinjenicnog stanja, znaci sta je taj uradio, naziv krivicnog dela, sta predlazes od dokaza (recimo da se saslusaju svedoci, da se procita neki dokaz) i na kraju da ga sud oglasi krivim i kazni po zakonu.
Ispod svega toga mozes da stavis ime i prezime podnosioca tuzbe, ulica, broj i mesto.
To je otpilike to.
[ Bananaman @ 15.03.2007. 22:44 ] @
http://vukovar.mojblog.hr/permalink.aspx?id=65544

Jes hrvatska, ali ce ti posluziti kao ilustracija elemenata koje privatna tuzba mora da sadrzi...
[ Lesli Eldridz @ 16.03.2007. 09:30 ] @
Evo ti primer tuzbe zbog smetanja poseda sa sajta projuris.org. To je to, mislim forma pisanja, samo izmeni ono sto su ti rekli gore.

http://www.zshare.net/download/tuzba-htm.html
[ nkrgovic @ 16.03.2007. 11:33 ] @
Momci, privatna tuzba (parnica) nije krivicna tuzba :). Koliko ja znam (nisam pravnik, ali se pomalo razumem) krivicnu tuzbu i ne pises :). Za krivicna dela pocinioce goni javni tuzilac po sluzbenoj duznosti. Jedino sto ti, kao gradjanin, mozes da uradis je da odes do tuzioca i podneses krivicnu prijavu. To nije tuzba, i nemora biti u nekoj mnogo pismenoj formi, uostalom ako odes tamo oni ce ti pomoci - to im je posao.

Ako zelis da nekoga ti tuzis (gradjanska parnica - na primer, pomenuto, ometanje poseda, zatim lakse telesne povrede, uvreda casti i sl.), uzmi advokata.
[ katilovic @ 16.03.2007. 12:56 ] @
U pravu si - nisi pravnik

Pored krivicnih dela koja se gone po sluzbenoj duznosti i gde gradjanin moze da podnese krivicnu prijavu nadleznom tuzilastvu, postoje i krivicna dela koja se gone po privatnoj krivicnoj tuzbi ostecenog (uvreda, kleveta, lake telesne povrede...).

Gradjanski postupak - parnica je nesto sasvim drugo...
[ nenaad0 @ 10.12.2009. 14:12 ] @
Mozes li mi objasniti kakva je razlika izmedju gradjanskog postupka i krivicne prijave kod javnog tuzioca.

Elektroprivreda ima na mojoj vikendici prikljucak i na mojoj njivi stub (bili su tu kad je kupljeno). Nisam vlasnik prikljucka i nisam nista potpisao Epsu niti sam ikad davao ovlastenja. Eps nece da ukloni prikljucak i stub pa bih ih tuzio da uklone prikljucak i stub.

Da li prijavu trebam podnijeti kod tuzioca ili u sudu? Je l' se sudski troskovi placaju kod podnosenja prijave ili kod donosenja presude?

Vise o kriminalu Epsa, koji nece da ukloni svoj prikljucak i svoj stub na http://www.elitemadzone.org/t372653-0#2358831
[ nkrgovic @ 10.12.2009. 16:14 ] @
Krivicna dela goni tuzilac, po sluzbenoj duznosti. Ne znam ima li ovde nekog krivicnog dela, ali u svakom slucaju ne boli nista da odes do tuzioca i probas da podneses prijavu. Ako oni procene da ga ima, oni ce goniti sami, nista ne placas. Skini sa sajta skupstine Krivicni zakon, pa procitaj i vidi da li postoji nesto sto bi moglo da bude ono sto su oni tebi uradili.

Ako nema nista i ako ti tuzilac kaze da nece da goni to (a ja mislim da nema), onda moras sam da tuzis, gradjanskom parnicom. Tu se placaju sve takse unapred, s'tim da mozes da, ako dobijes, trazis od onoga ko je izgubio da ti plati i za to, kao i za troskove advokata, po tarifi. Ja to ne bi radio sam, vec bi prvo popricao sa par advokata i pitao njih za misljenje.
[ ad0lf @ 10.12.2009. 22:46 ] @
a zasto ne odes kod advokata, ako trazis po it forumima da ti pisu tuzbu neces dobro proci... naravno, probaj naci dobrog jer takvih nema puno...

usput, krivicnu prijavu ili privatnu krivicnu tuzbu ne mozes podneti protiv drzave srbije jer za krivicna dela odgovaraju fizicka lica...a to oko uklanjanja stuba mislim da ti nece proci jer je EPS preduzece sa javnim ovlastenjima tako da on moze da deluje protiv tvoje volje...maada ne znam konkretno tvoj slucaj tako da nista ne prejudiciram
[ nenaad0 @ 11.12.2009. 09:21 ] @
Hvala.

Citat:
ad0lf: a zasto ne odes kod advokata, ako trazis po it forumima da ti pisu tuzbu neces dobro proci... naravno, probaj naci dobrog jer takvih nema puno...

usput, krivicnu prijavu ili privatnu krivicnu tuzbu ne mozes podneti protiv drzave srbije jer za krivicna dela odgovaraju fizicka lica...a to oko uklanjanja stuba mislim da ti nece proci jer je EPS preduzece sa javnim ovlastenjima tako da on moze da deluje protiv tvoje volje...maada ne znam konkretno tvoj slucaj tako da nista ne prejudiciram


Ne znam. Ne izgleda mi da mi treba advokat. Na mojoj vikendici se nalazi njihov prikljucak i trazim da se ukloni sa vikendice. Nisam sa njima potpisao nikakav ugovor, nisam nikad davao ovlastenja. Stub je samo za moju vikendicu. Ako mogu da postave stub na mojoj njivi bez moje dozvole moraju mi dati neki dokument o tome.

Sad idem kod javnog tuzioca.
[ nenaad0 @ 11.12.2009. 16:58 ] @
Kad sam izasao iz suda, pored zgrade suda i pored mene je prosao dzip Epsa, valjda da me uplasi. Izgleda da u Epsu nisu samo kriminalci nego i zlocinci.
[ websurfer @ 11.12.2009. 17:03 ] @
Budi srecan dok ne pocnu da bese ljude po banderama
[ nenaad0 @ 12.12.2009. 20:17 ] @
Jeste :)))

Prije kad sam jednom isao u Pogon jedan monter (imao je takvu uniformu) mi je u prolazu rekao:,,Gde ces da radis"? Covjeka sam prvi put vidio u zivotu. Moguce je da salju svoje radnike da prebijaju one koji se zamjere Elektroprivredi :)))))
[ nenaad0 @ 17.12.2009. 10:00 ] @
Izvinjavam se zbog oftopica. Prica o Pogonu ,,Trstenik" i meni na http://www.elitemadzone.org/t3...klanjanje-prikljucka-za-struju :)))