[ mima_cool @ 27.03.2007. 10:04 ] @
Da li bi neko bio ljubazan da objasni proceduru uvoza iz Kine?

Recimo ja sam videla na netu proizvod i zelim da ga uvezem bez odlaska tamo. Dakle platim im ovde robu i cekam da posalju, jel tako? Ko meni garantuje da ce mi oni poslati ono sto sam im uplatila?
Kao sto vidite cela procedura me zanima od uplate u banci pa sve do isporuke. Zaista cu vam biti zahvalna na bilo kojoj vrsti informacije. Pozdrav svima.
[ pipsi @ 27.03.2007. 10:49 ] @
Jednostavno.
Naručiš, platiš, čekaš da ti stigne.Ako je u pitanju ozbiljna kompanija za prodaju putem neta, nemaš razloga da brineš, naručeni proizvod će ti sigurno stići na kućnu adresu. A da, ako pošljka ima veću vrednost od 20 $, platićeš još i carinu i PDV.
[ mima_cool @ 27.03.2007. 11:00 ] @
Citat:
pipsi:  nemaš razloga da brineš, naručeni proizvod će ti sigurno stići na kućnu adresu.


U pitanju je veca kolicina robe.
Ko organizuje prevoz? Ne moze da mi stigne na kucnu adresu, jer uvozim kao firma i treba da platim sve dazbine.
[ ilija1 @ 27.03.2007. 12:21 ] @
Uopšte nije teško…

Prvo treba da se dogovoriš osnovne stvari kao što su količina, cena, vreme isporuke itd.
Prevoz ti mogu oni organizirati ili možeš to uraditi ti. Ako oni organizuju prevoz ti njima mora da daš i adresu tvog špeditera radi papira koji su potrebni prilikom uvoza u državu.
Onda če ti Kinezi poslati proforma invoice ili po naše predračun. Ideš u banku i platiš to.
I onda čekaš dok te tvoj špediter pozove da je roba stigla. Mora da znaš da je vreme isporuke iz Kine jedno 4~5 sedmica. Ali u praksi to znači 2 meseca.
Druga varijanta je sledeča. Kinezi te obaveste da je roba spremna za transport. Ti ideš do firme koje se bavi prevozom i špedicijom i dogovoriš se za transport robe uključujuči svu papirologiju. Takvih firmi ima poprilično ali ti prepuručujem da angažuješ malo veču sa tradicijom. U glavnom nemaš skoro ništa angažovanja.

Kada jednom platiš prforma invoice niko ne moža da ti garantuje da češ plačano i videti.
Ali meni se to do sada (14g) nije desilo. Kinezi nisu balkanci…
[ ventura @ 27.03.2007. 13:24 ] @

1. Kontaktiraš firmu od koje želiš da kupiš proizvod

2a. Ukoliko se radi o većoj količini robe (100,000+ eur) verovatno će ti tražiti purchase order i letter of credit
2b. Ili ukoliko se radi o nekom manjem iznosu, poslaće ti odmah pro-invoice, odnosno tražiti avansno plaćanje

3. Kada je roba spremna, imaš dve opcije za shipping
- Air Cargo, koji će da te košta tipa 2.5 - 3 dolara po kilogramu (odnosno volumetrijskoj težini, šta god da je teže), i roba ti u roku od 2-5 dana stiže na Beogradski aerodrom
- Brodski prevoz, on se u principu naplaćuje po kontejneru tipa 1500 dolara za 40ft kontejner u koji ne znam koliko robe može da stane, ali je tu vreme isporuke oko 2 meseca do neke od evropskih luka

4. Kada ti roba stigne, angažuješ špeditere, koji se dalje brinu oko uvoza, garancija i sl.

5. Dobijaš robu na adresu svog magacina, i ostaje ti da platiš špediterske usluge, carinjenje, poreze i sl.


----------

Da li ti neko može garantovati da ćeš dobiti robu?
Ne

Da li ti neko može garantovati da nećeš dobiti mačku u džaku?
Ne. I ovo je doduše veoma čest slučaj prilikom poslovanja sa Kinezima.

[ pipsi @ 27.03.2007. 13:56 ] @
Dobila si perfektne odgovore, samo postupaj tako i biće sve OK. Tačno je : Kinezi nisu balkanci.
Nemaš razloga za brigu.
[ mima_cool @ 27.03.2007. 14:49 ] @
Momci, divni ste, hvala :)
Ako imate jos neku ideju - citam vas i dalje.
[ ratkob @ 28.03.2007. 14:42 ] @
Za veće vrednosti robe, trošak odlaska tamo ipak predstavlja dobru investiciju. I posle ličnog naručivanja robe često umeju da podvaljuju, tako da se preko neta može poslovati samo posle jakih preporuka ili dobrog prethodnog iskustva.
[ dragoljub_le @ 28.03.2007. 21:49 ] @
Kinezi u principu nemaju klasičan lager. Gro poslova ugovaraju po sajmovima širom sveta. To su ogromne količine robe.
Ti dobiješ predračun i kao uslove plaćanja, u 90% slučajeva, 30% avans a ostatak po prijemu računa.
Kad prime avans oni počnu da organizuju porudžbinu a možda čak i proizvodnju ako imaju bitnije porudžbine i veću količinu za drugog kupca.
Tu ti je bitan paritet koji je koliko sam ja do sada video uglavno FOB Shanghai (recimo). Do utovara na palubu broda.
Većina naših uvoznija ostatak od 70% plati akreditivom. Tu gledaš da dogovoriš da akreditiv bude nekonfirmiran jer bi u suprotnom sve dodatno poskupelo proceduru.
To u principu ne znači mnogo jer ti zbog pariteta FOB nemaš garanciju kvaliteta onog što si kupio. Znaš samo da je roba utovarena na palubu broda.
I to je nešto.
Varijanta da ugovoriš paritet Fco istovareno i da to sve platiš konfirmiranim akreditivom po viđenju je skuplja dara nego maslo.
To je jedina varijanta da robu platiš po prispeću.
O kvalitetu opet može da se diskutuje, naročito ako pre toga nisi video robu uživo već samo preko net-a.

Nisam čuo da se neko od uvoznika žalio na kvalitet robe koju je dobio iz Kine, naročito od onih koji su poslove ugovarali na sajmovima po EU.

Pre početka posla trebalo bi da nađeš pouzdanog špeditera koji ima dobre kontakte u luci istovara. To ume da uštedi dosta para.

*mima_cool*
Želim ti puno uspeha.
[ neven02 @ 26.03.2008. 23:08 ] @
Čitao sam neke od odgovora na ovu temu i zaista sam iznenađen bahatim odgovorima nekih forumaša koji su uvjereni da znaju sve o uvozu iz Kine ili neke druge zemlje.

Da bi se uopće netko bavio vanjskom ili međunarodnom trgovinom,mora proučiti pravila međunarodne trgovine odnosna trgovačka pravila : Incoterms 2000. koje izdaje muđanarodna trgovinska komora a vjerujem da postoji prijevod i na srpski jezik. Ja imam knjigu incoterms na hrvatskom. Potrebno je i upoznati se sa vrstama i načinima plačanja u vanjskoj trgovini. Treba proučitit UCP 600 i naučiti sve o akreditivima i instrumentima plačanja,nakon što pročitate te knjige informirajte se u nekoj banci...


Neda mi se više pisati ali naletiti ću za koji dan pa ću napisati još opširniji odgovor je ovo što sam napisao je samo mali uvod u ono što morate znati.


I treba pročitati barem nekoliko knjiga o međunardnom poslovanju prije nego što se upustite u jedan takav pothvat.

P.S. Naravno da ćete uvijek dobiti robu koju ste platili ili protuvrijednost u novcu (npr oštečena robu u transportu i sl),ali pod uvjetom da prethodno osigurate robu...

[Ovu poruku je menjao neven02 dana 27.03.2008. u 00:19 GMT+1]
[ mima_cool @ 27.03.2008. 09:56 ] @
Neven02, mislim da malo preterujes.
[ neven02 @ 27.03.2008. 10:35 ] @
Reci u čemu pretjerujem? I šta sam ja to krivo napisao?
[ Davor Vlajkovic @ 27.03.2008. 10:50 ] @
Imas li ti ikakvog prakticnog iskustva sa uvozom iz Kine? Jer, ako to nije slucaj, ti si jedini bahat ovde, posto se usudjujes da omalovazavas ljude koji zadovoljavaju taj uslov, a koji je od esencijalnog znacaja za kvalitet datih odgovora na ovu temu.
[ neven02 @ 27.03.2008. 13:05 ] @
"Da li ti neko može garantovati da ćeš dobiti robu?
Ne

Da li ti neko može garantovati da nećeš dobiti mačku u džaku?
Ne. I ovo je doduše veoma čest slučaj prilikom poslovanja sa Kinezima."

Samo kažem da su ove dvije tvrdnje sasvim pogrešne i stvaraju negativni sliku o Kinezima koja nije točna.....naravno uvijek ima iznimki i loših iskustava,ali u kojoj zemlji ih nema?

Mislim da nisam bahat već samo tvrdim da je neozbiljno davati krive savjete o nečemu u što niste sto posto sigurno a ovo nisu stvari s kojima se smije igrati jer se može izgubiti veliki novac.

Praktični savjeti se mogu dobiti nakon što se pročitaju knjige o međunarodnom poslovanju a onda otići pričati s nekim tko uvozi i od njega ćete se saznati prave informacije.

Meni ne pada da odem nekog pitati kako se uvozi u praksi a da prije toga ne saznam sve moguće o proceduri uvoza,tj da naučim teoriju a nakon toga vidjeti kako to funkcionira u praksi.
Kako bi bilo da odemo nekog pitati kako se računaju logaritmi a da prije toga ne znamo kako se dijeli,množi zbraja i oduzima?

Da bi se uvozilo potrebno je izraditi pretkalkulaciju i kalkukaciju,nabavitit izvješće o boniteteu tvrtke s kojom mislite kupovati,kontaktirati više špediterskih firma kako bi se dobila najpovoljnija cijena prijevoza,osigurati na preporuku špeditera ili sam nači osiguravateljsku tvrtku,uračunati sve moguće troškove (prijevoz,carina,porez,preinspection uslugu,npr troškove ako želitet sastavitit ugovor itd)

Mislim da nisam bahat nego govorim ono što znam,i ja sam prije nekog vremena visio po forumima i čitao šta drugi kažu o uvozu ali o procedura uvoza se ne može naučiti na osnovi jednog posta od 5 rečenica. Tko misli da može,neka slobodno riskira svoj novac i možda ugled. Mislim da treba pročitati 5 - 6 knjiga o međunarodnoj trgovini općenito,o incoterms pravilima,o UCP 600 - akreditivima i načinima plačanja,o postupku carinjenja....istina da će neke od tih poslova raditit za vas banka ili špediter ali vi morate znati sve o tim radnjama kako bi procijenili koga za šta trebate angažirati,što možete sami a za što trebate angažirati druge...

Treba sve naučiti i o tome kako nači tvrtku s kojom ćete poslovati,da li otići npr u Kinu na sajam,ili korisitti neke poslovne tražiliceili,na trade portalima (npr www.alibaba.com) i sl....
Na trade portalima ima i dosta varalica i zato treba biti oprezan. Najsigurniji je način ili na preporuku ili otići na sajam.,ili koristiti renomirane svijetske poslovne tražilice. Treba naučiti sve o terminima u međunarodnoj trgovini.....mislim ima toga hrpa što se mora znati i zato sam i napisao da treba pročitati nekoliko knjiga a ovo što se napiše na forumima je samo okvirno u par rečenica kako funkcionira procedura uvoza.

Eto nadam se da netko neće pomisliti da sam bahat[Ovu poruku je menjao neven02 dana 27.03.2008. u 14:16 GMT+1]
[ Java Beograd @ 27.03.2008. 13:24 ] @
@neven02
Samo kažem da su ove dvije tvrdnje sasvim pogrešne i stvaraju negativni sliku o Kinezima koja nije točna.....naravno uvijek ima iznimki i loših iskustava, ali u kojoj zemlji ih nema?

Dakle, i kažeš isto što i ostali. Nema garancija.
[ neven02 @ 27.03.2008. 14:12 ] @
Naravno da ima garancija - osiguranje! A upravo da bi se izbjegle prevare i slične neugodnosti,provjerava se bonitet tvrtke,osigurava se roba kod neke osiguravateljske firme,akredititv u poetku poslovanja dok se ne stekne povjerenje,partneri se traže na sajmovima i sl. Osiguranje vam osigurava da ćete dobiti robu prema ugovoru koji ste potpisali,neoštečenu i sl. Ukoliko ju ne dobijete takvu,imate policu osiguranja i dobiti ćete protuvrijednost u novcu. Dakle,garancije postoje.
[ mima_cool @ 27.03.2008. 14:28 ] @
Smatram da preterujes kad je u pitanju citanje onih silnih knijga, bez ljutnje. Sto se tice toga da se treba maksimalno raspitati i izvrsiti kalkulaciju pre svakog uvoza to stoji i mislim da se podrazumeva.

Moj slucaj : preko alibaba.com i madeinchina.com sam kontaktirala vise firmi koje prodaju proizvod koji sam zelela da uvezem. Od nekih 50 odmah sam eliminisala najjeftinije i najskuplje, one koji nisu imali sajt, one koji mi nisu delovali ozbiljno. U daljoj komunikaciji mailom (nikad nisam isla u Kinu niti imam nameru u skoroj buducnosti) odlucila sam se za jednu firmu i uplatila im novac da mi posalju uzorak. U mom slucaju uzorak je bio obavezan da bi se proverio kvalitet i da bi se "opipalo" ono sto cu kupiti. Ipak prva narudzbina mi nije bila velika, jer nisam htela da rizikujem s obzirom da sam prvi put poslovala na taj nacin.

Nakon dobijanja uzorka uplacivala sam 30 % za robu da bi oni krenuli s proizvodnjom, a nakon 2-3 nedelje kad jave da je gotovo i ostalih 70 %. Speditera sam izabrala po preporuci i on mi je odradio svu papirologiju, moje je bilo da im potpisem ovlascenje i donesem 2-3 papira u vezi mog preduzeca.

Tako da po meni nema tu neke velike filozofije i nema potrebe ni za kakvim knjigama. Nadam se da ce moje iskustvo nekom biti od koristi.
[ mima_cool @ 27.03.2008. 14:33 ] @
Tek sad vidim da sam ovu temu JA pokrenula pre TACNO GODINU DANA :))))))))
Eto, iz mog prvog posta se vidi da tad nista nisam znala, a sad uvozim sve u 16 iako nisam citala knjige :)
[ neven02 @ 27.03.2008. 15:24 ] @
Ispričavam se svima na svojim postovima,nisam želio djelovati umišljeno i kao da sam popio svu pamet svijeta. Žao mi je što se nije više ljudi uključilo u ovu temu i onda ne bi morao ništa pisati,bilo o teoriji bilo o praksi.


[Ovu poruku je menjao neven02 dana 29.03.2008. u 16:10 GMT+1]
[ ventura @ 27.03.2008. 15:32 ] @
Pošto imam poprilično iskustava sa poslovanjem i kupovinom od Kineskih dobavljača, knjige i teoretisanje ne čitam, već se bavim isključivo praktičnim radom.

U Kini postoji gomila fantomskih firmi koje te prevare za pare, tj. većina firmi su fantomske po našim merilima (nemaju normalne kancelarije, adresu, brojeve telefona, zaposlene), ali neke rade pošteno a neke će te prevariti tako što im pošalješ pare, a umesto robe ne dobiješ ništa, ili ako im daš svoj DHL account dobiješ kamenja u težini robe. I šta možeš da im uradiš - ništa. Eventualno da podneseš žalbu upravi vodovoda.

Sledeća stvar koja se veoma često dešava je da dobiješ robu koja ne odgovara kvalitetu i specifikaciji. Primer, kupuješ LED diode i platio si i očekuješ diode od 18,000 mcd a u stvarnosti dobiješ neki škart od 600mcd, opet, kome da se žališ - upravi vodovoda.

Sledeća stvar koja se meni lično svaki put desi je probijanje rokova. Evo recimo konkretno sa LED diodama ja poručim 100,000 LED dioda i uz invoice mi stigne obaveštenje da je to pi*kin dim količina za njih, i da mi to šalju u roku od 48 sati. Ok, ja im pošaljem svoj DHL account preko koga mi šalju robu, uplatim 100% avans, i čekam, i čekam, i čekam pa pišem mailove, i pišem, posle 3 nedelje dobijam odgovor da im je trenutno proizvodnja puna bla bla te da će roba biti poslata za nedleju dana, i opet čekam i čekam, i tu sam se već bio iznervirao da sam platio hrpu kamenja 6 hiljada dolara, kad nakon 8 nedelja meni DHL-om stiže roba, za koju nisam bio siguran da je sve ok dok nisam lično otvorio kutiju i prebrojao pakete. Dakle rok od 2 dana su probili na 56 dana.

Opet šta će ti se sigurno desiti, što se i meni dešava svaki put kad primim robu iz Kine je da je deklarisana vrednost robe desetostruko manja od one što si ti platio. To je verovatno jer oni moraju da plate neku taksu državi prilikom izvoza, pa gledaju da je to što manje i deklarišu u principu kolko hoće, a onda se ti jebi ovde u Srbiji kako ćeš zatvoriti tu fakturu, jer si praktično za državu napravio klasično pranje novca - platio si fakturu 10,000 evra a stigla ti roba u vrednosti od 300 evra po toj fakturi, znači 9700 evra si utajio i op aj kazne i u zatvor... Pa onda se preganjaj kako rešiti to sa carinom i zatvoriti krug.

Isto tako postoji gomila detektivskih agencija koje za par stotina dolara u Kini direktno provere o kakvoj se firmi radi, odu na adresu kompanije, pogledaju im kancelarije, uslikaju proizvodnju, provere njihovu reputaciju i pošalju ti izveštaj o svemu tome na mail, pa ti odluči da li ćeš da trguješ ili ne...

Tako da Nevene, te knjige koje ti učiš na fakultetu te ne mogu naučiti ovim praktičnim stvarima, i ovo iskustvo se plaća (tako što ti se desi sve što sam naveo gore, pa na taj način stekneš iskustvo), a to da trebaš pročitati 5-6 knjiga da bi mogao da napraviš uvod, bez uvrede, ali pričaš debele gluposti.

I da, samo da te napomenem, pošto očigledno nisi dobro pročitao taj pasus u knjizi u kojoj se spominje osiguranje robe - osiguranje obezbeđuje pošiljaoc robe, a ne primaoc, tako da ako je pošiljaoc potencijalni prevarant, ništa osim escrowa ti ne može pomoći, a probaj bilo kom Kinezu spomenitu escrow, lepo ćeš ga nasmejati.
[ ventura @ 27.03.2008. 15:34 ] @
Nevene, samo jedno pitanje za tebe.

Da li si ti ikada u životu uvezao bilo šta preko firme? Tj. da li uopšte imaš svoju firmu ili da li si bar radio negde?
[ neven02 @ 27.03.2008. 16:15 ] @
Ispričavam se svima na svojim postovima,nisam želio djelovati umišljeno i kao da sam popio svu pamet svijeta. Žao mi je što se nije više ljudi uključilo u ovu temu i onda ne bi morao ništa pisati,bilo o teoriji bilo o praksi.


[Ovu poruku je menjao neven02 dana 29.03.2008. u 16:00 GMT+1]
[ neven02 @ 27.03.2008. 16:18 ] @
Ispričavam se svima na svojim postovima,nisam želio djelovati umišljeno i kao da sam popio svu pamet svijeta. Žao mi je što se nije više ljudi uključilo u ovu temu i onda ne bi morao ništa pisati,bilo o teoriji bilo o praksi.


[Ovu poruku je menjao neven02 dana 29.03.2008. u 16:01 GMT+1]
[ ventura @ 27.03.2008. 17:51 ] @
Citat:
neven02: Rekao sam da ću prvo pročitati knjige a nakon toga ću razgovarati s nekime tko uvozi da vidim kako to funkcionira u praksi. Moj fakultet nema veze sa ekonomijom ni uvozom,tako da sam biram knjige koje čitam. Mislim da bi bio presmiješan da dođem pitati nekoga za savjet a da nemam ama baš nikakvog pojma o uvozu,pa makar to bilo i u teoriji.


Uvoz nije nikakva filozofija, i ti ne treba da imaš znanje špeditera da bi mogao kupiti robu od nekoga. Zbog toga izmeđuostalog i postoje špediteri. Mada i njihovo znanje nije bog zna kakvo, jer kad god ti treba neka specifična stvar moraš sam da iskopaš to, ne možeš se pouzdati niujednog špeditera, prosto jer ga zabole kakav će ti savet dati, neće njega udariti po džepu.


Citat:
neven02:
Zašto ne koristiš usluge agenta koji će ti pregledati robu prilikom ukrcaja? U Hrvatskoj postoji firma Jadroagent koja radi taj posao za neke strane tvrtke koje uvoze iz Hrvatske...kad ti 3 puta agent pregleda robu iz neke tvrtke i vidiš da su korektni,stvoritit će se povjerenje i nečeš više morati plačati agenta itd.


Odakle ti to da ne koristim te usluge?

Za neke osrednje porudžbine do recimo 10-20,000 evra koristim te detektive, a ako je veća porudžbina nije mi uopšte problem sesti na avion i otići tamo.. Samo to košta.. Jedan odlazak košta 2-3 hiljade evra kad ugovaraš posao, i još toliko pre isporuke robe... Tako da moraš imati jako dobru cenu i količinu da bi pokrio sve te troškove.

Citat:
neven02:
A sve ove stvari koji si napisao da ti se događaju - nije potrebno doživjeti - već je potrebno pročitati druge forume na kojima se nalaze ljudi koji uvoze i koji su opisali ovakve slučajeve poput tvoga. I te ljude se može pitati za savjet. Jedan u moru takvih foruma je forum od alibabe.com I upravo zato,čitam knjige - da naučim u teroji,pratim forume - da vidim šta drugi pišu i da ih pitam za konkretan savjet te ću pričati sa ljudima koji uvoze... I ne želim da misliš kako tvrdim da ti nisi u pravu ili tako nešta,mislim da se u večini slučajeva slažemo,u nekim možda ne...ali eto,svatko ima svoj put.


A zar ti ne pada na pamet da prevarantske firme same pišu postove po tim forumima? Kad je neko prevarant, onda mu u 'opisu radnog mesta' spada i to da se brine da na forumima firma nije na lošem glasu, da diskredituje prevarene kupce, i da nabija pozitivan feedback svojoj firmi...

Jako je simpatično to tvoje razmišljanje, ali se ono u suštini svodi na to kako mali Perica zamišlja svet oko sebe.

Kad budeš počeo da radiš, videćeš zašto se neke škole moraju platiti.
[ McKracken @ 27.03.2008. 18:24 ] @
Da se nadovezem.. Zasto bi pobogu neko trosio vremem na proucavanje INCOTERMSA 2000?

To je kao da si rekao da je za telefoniranje potrebno prvo sesti i procitati telefonski imenik, ali onaj iz 1905-te (inc 2000 i inc 2007 nisu bas isti)

Inace, nakon upoznavanja sa osnovnim stvarima (sto se moze uraditi JAKO brzo) u uvozu i trgovini nema nicega sto moze nadoknaditi iskustvo i gut-feeling. Tako da ideja da se spremas citajuci knjige koje treba da sluze kao referenca, ima da naletis na firme tipa BAJEZ doo i da posle places :)
[ neven02 @ 27.03.2008. 22:01 ] @
Ispričavam se svima na svojim postovima,nisam želio djelovati umišljeno i kao da sam popio svu pamet svijeta. Žao mi je što se nije više ljudi uključilo u ovu temu i onda ne bi morao ništa pisati,bilo o teoriji bilo o praksi.


[Ovu poruku je menjao neven02 dana 29.03.2008. u 16:01 GMT+1]
[ neven02 @ 27.03.2008. 22:08 ] @
Ispričavam se svima na svojim postovima,nisam želio djelovati umišljeno i kao da sam popio svu pamet svijeta. Žao mi je što se nije više ljudi uključilo u ovu temu i onda ne bi morao ništa pisati,bilo o teoriji bilo o praksi.


[Ovu poruku je menjao neven02 dana 29.03.2008. u 16:08 GMT+1]
[ McKracken @ 27.03.2008. 22:11 ] @
Joj... jos jedan koji bi da se pripremi jedno godinu dana, proveri sve i da onda pocne da radi posao koji je vec izasao iz profitabilne faze i presao u commodity. Free advice: bavi se se knjigovodstvom, jer jedino tu imas sanse da te promene ne preteknu i tvoje znaje zastari :)


Inace, preporucljivo je saznati da li su tvoji sagovornici neki klipani koji diluju polovne mobilne ili mozda znaju ponesto o malo ozbiljnijem poslu. Niko ne kaze da ne treba citati (treba citati skoro sve).

Ponovicu: Incoterms moze svaka baba da razume za jedan dan. EOD.
[ neven02 @ 27.03.2008. 22:24 ] @
Ispričavam se svima na svojim postovima,nisam želio djelovati umišljeno i kao da sam popio svu pamet svijeta. Žao mi je što se nije više ljudi uključilo u ovu temu i onda ne bi morao ništa pisati,bilo o teoriji bilo o praksi.


[Ovu poruku je menjao neven02 dana 29.03.2008. u 16:01 GMT+1]
[ McKracken @ 27.03.2008. 22:33 ] @
Ok pokusacu da na najcivilizovaniji nacin pokusam da ti ukazem na to da pricas gluposti.

Iznosis tvrdnje i konstatacije koje si samo negde procitao i cuo. Ventura i ja (sa to znam sigurno, verovatno i jos neki) imamo odredjenu dozu iskustva u uvozu. U realnosti ti "znanja" koja si stekao mnogo manje vrede nego sto mislis, a price o "polako ali sigurno" mozes da zaboravis, ne funkcionise u realnom zivotu.


Citat:

A to što si napisao da je uvoz prošao iz profitabilne faze - nemoj ponoviti više nigdje jer češ biti ismijan. Bez uvrede.


Ti ces me ismejati?
Na koji nacin?

"Brojke ne lazu" - BWAHAHAHAHAHAHA. For further reading: Parmalat, Enron, Worldcom. Pogledaj njihove bilanse pa se vrati.

Citat:
Možemo pogledati bilancu uvoza i izvoza moje zemlje ili tvoje zemlje i brojke će te lako demantirati a one nikad ne lažu.

To je kao da si rekao da je BELEX u stvari prava berza.

Javi se kad otvoris firmu i kad dodjes u kontakt sa realnim svetom.

[Ovu poruku je menjao McKracken dana 27.03.2008. u 23:54 GMT+1]
[ ventura @ 27.03.2008. 22:56 ] @
Citat:
neven02
Ventura,ne znam zasto bi prevaranti na forumima opisivali prevare koje su dozivili ili upozoravali na prevare koje ti se mogu dogoditi? Procitao sam puno toga i vec su ljudi opisivali losa iskustva sa uvozom(poput tvoje price) i ne znam zasto to ne bi bila istina? Isto kao sto si ti napisao svoje iskustvo neki drugi su napisali svoje i sta je u tome lose?


Aj majke ti malo uključi mozak kad diskutuješ sa drugima.

Ko tebi garantuje da po tim silnim forumima i alibabama i raznim chinasupply sajtovima ne pišu prevaranti sami. Kad neko ima firmu kojoj je namera da se bavi prevarom, taj ne troši vreme na realan posao već na to kako da prevari ljude. Što znači da takav neko po ceo dan može da registruje naloge i piše hvalospeve o svojoj firmi, i da na tu foru peca ljude poput tebe.

Citat:
neven02:
Ventura ne znam sta da ti kazem,prosle godine si napisao da ti mogu poslati krepanu macku i hrpu kamenja i da ti nitko ne garantira da ces dobiti robu a sad odjednom koristis usluge agenata a kod vece narudzbe ides tamo? znaci u ovih godinu dana si saznao da ipak postoji garancija da ces dobiti robu? I uvjeren sam da necu nikakvu skolu placati upravo zato sto se nigdje ne zurim i prije nego sto pocmem uvoziti popricati cu s ljudima koji sebave uvozom. A to sto si ti svoju skolu platio - mozda ne bi platio da si imao neku osobu pokraj sebe koja je dobro upucena u uvoz i koja ce te upozoritit na sve moguce probleme. Ne zelim se s vama vađati,tko želi uvoziti nakon pročitana 2 posta na forumu - samo naprijed.


Jes ti nekad bio u Kini?

Kina je jedna jako specifična zemlja, može se slobodno reći i haotična, kulturne razlike su toliko velike da se nešto što je tamo sasvim normalno nama ovde čini nezamislivo itd itd. Isto je i sa poslovnim običajima. Recimo ljude sa kojima ja najviše radim sam upoznao na sajmu u Londonu, napravili smo neke razgovore i otišao sam prvi put kod njih da bi tamo zatekao njih u nekoj nenameštenoj kancelariji (koju su vrlo verovatno uzeli malo pre nego što sam ja došao čisto da se eto nešto vidi), a posao im se svodio na to da imaju kontakte po lokalnim fabrikama koje u stvarnosti odrađuju posao, i tu postoji jedna veoma čudna veza da se taj odnos poštuje i da nikad vlasnik fabrike neće preskočiti tu sitnu boraniju koja mu je dovela klijente i pokušati direktno raditi sa klijentom (čak i na moje insistiranje), što bi u 'zapadnjačkom' svetu bila sasvim normalna stvar.

Ovo je samo jedan mali delić o kome ti nemaš pojma, a koji u knjigama nećeš pročitati, niti znati za to sve dok ne iskusiš. A što je to bitno. Pa bitno je iz razloga što je velika većina firmi upravo kao ovi sa kojima ja radim - fantomske, nepostojeće firme, one-man, two-man show eventualno. I ima dosta prevaranata koji umesto da stvarno odrade posao uzmu pare i zapale. I tu te nijedna knjiga ni osiguravajuće društvo ne može 100% osigurati.

Pošto nisi još stigao do poglavlja o osiguravajućim društvima, a imaš veoma maglovitu predstavu šta su ustvari osiguravajuća društva, savetovao bi ti da malo bolje to pročitaš, a posebno da obratiš pažnju na escrow (ha-ha-ha u Kini), letter of credit, freight insurance termine.


Citat:
neven02
Ti i ventura meni prodajete maglu. Ventura je prošle godine napisao da kontejner od 40 'dođe 1500eura? Pa mogu samo reći da je to za skoro duplo jeftinija cijena od one od koje prijevoze ostali smrtnici iz europe. On ne zna koliko tereta stane u 40 ' ? A danas već uvozi na veliko?! Zanimljivo. Ne znam tko ste ali uvjeren sam da sam mlađi od vas.


Ako ćemo o ličnim iskustvima, taman da sam samo jednom uvezao bilo šta iz Kine imam nemerljivo mnogo više iskustva od tebe... I tu možemo skratiti priču.

[ neven02 @ 27.03.2008. 23:03 ] @
Ispričavam se svima na svojim postovima,nisam želio djelovati umišljeno i kao da sam popio svu pamet svijeta. Žao mi je što se nije više ljudi uključilo u ovu temu i onda ne bi morao ništa pisati,bilo o teoriji bilo o praksi.


[Ovu poruku je menjao neven02 dana 29.03.2008. u 16:08 GMT+1]
[ ventura @ 27.03.2008. 23:13 ] @
Nevene

Incoterms spada u malo prošireniju opštu kulturu, a nije visokonaučna disciplina ako poznaješ šta znači skraćenica EXW, FCO, CIF, FOB i sl. Uostalom, kao što rekoh, to je osnovna kultura, a i ako ti nije nešto jasno Google is your friend.

Iskreno da ti kažem, do pre par sati nisam imao pojma šta je incoterms, i kad si ti to napisao, ja proguglao i moja reakcija je bila "wtf? - jel ovde ima nešto što ja ne vidim na prvi pogled"... Pa sam opet nakon nekog vremena otvorio, i reko "jok, nema tu ništa. Dal je moguće da je čovek od skraćenica napravio nauku".

Inače što se tiče mojih referenci, kažem ti, taman da sam kupio samo jedan upaljač u Kini, imam nemerljivo mnogo više iskustva od tebe.
[ neven02 @ 27.03.2008. 23:15 ] @
Ispričavam se svima na svojim postovima,nisam želio djelovati umišljeno i kao da sam popio svu pamet svijeta. Žao mi je što se nije više ljudi uključilo u ovu temu i onda ne bi morao ništa pisati,bilo o teoriji bilo o praksi.


[Ovu poruku je menjao neven02 dana 29.03.2008. u 16:09 GMT+1]
[ McKracken @ 27.03.2008. 23:17 ] @
Citat:
. Nemoras ti meni pricati kako cemo lako cemo jer nisam toliko zelen kao sto mislis


Sve mi se cini da si zeleniji ;)

[ ventura @ 27.03.2008. 23:30 ] @
Uh. Al ionako nemam šta pametnije trenutno da radim.

Citat:
neven02: A zašto nikad nisi spomenio bonitet? Bonitetna izvješća se mogu nabaviti. U Hr bonitetna izvješća dobavlja gospodarska komora ili neke strane tvrtke.


Aj razmisli malo ovako. Bonitet. Šta tebi može da znači bonitet? Ok, aj da čak nekako dobiješ bonitet neke Kineske firme (ako takvo nešto uopšte postoji u Kini, pošto je tamo jelte jako demokratizovano sve). Platićeš to papreno. I dobićeš ga na kom jeziku? Nemačkom? Dobićeš dokument na Kineskom jeziku koji savršeno razumeš. Al ajde, naćićeš prevodioca koji će ti uzeti par stotina evra i prevesti dokument i odma ćeš iz dokumenta videti da firma ne valja. Baciš u kantu, i aj sledeću firmu. I tako 30 firmi dok ne nađeš onu koja ti odgovara. E sad, super sve, sviđa ti se izveštaj o bonitetu. Odakle ti znaš da je to bonitet od baš te firme sa kojom ti komuniciraš? Odakle ti znaš da neko nije uzeo bonitet sasvim legitime firme koja nema veze sa ničim i poslao tebi? Odakle ti znaš ko je osoba sa kojom komuniciraš?

Ne bi me čudilo ni kad bi rekao da veruješ u deda mraza.


Citat:
neven02:
Znam vrlo dobro što je socijalni inženjering i razno raazne prevare,od escrow servisa do one man firmi o kojima pričaš. I naravno da ne vjerujem nikome,meni dobro napravljen site ne znači ništa. Znam da se site napravi za par stotina eura ili manje kakav hočeš a oni koji su neupučeni upceat će se ne lijepo dizajnirani site. E ja nisam jedan od takvih. Bonitetno izvješće,preinspection service,kompass poslovna tražilica,traćenje partnera isključio na sajmu ili malo jednostavniji način.čisto iz znatiželje npr uppucaš firmu u google i vidiš koliko će se rezulatat naći,ukucaš ime firme + scam fraud itd. itd itd. Ne vjerujem nikome i ništa. Ja ne znam ni tko si ti ali ni ti ne znaš tko sam ja. A što se tiće foruma,znam da i prevaranti pišu na forumima a ja na forumiima čitam samo o raznim prvarama koje se događaju. Npr ti si napisao o led diodama itd,netko će napisati o nečem drugom. Frend što mi uvozi se upecao ne jedan site u upucao 2000eura a site za par dana nedostupan itd. O raznim lažnim escrow servisima sam dosta toga čuo...prevaranti imaju raznih načina da te prevare i zato se nigdje ne žurim dok ne saznam sve moguće. Istina da imaš više iskustva od mene ali si ga skuplje platio.


Nemaš ti blage veze sa životom. Ti si se nafilovao nekim terminima i skraćenicama, i ne znaš čak ni kako one korelišu međusobno, a kamoli šta stvarno znače.

BTW, recimo da posluješ sa firmom Hebei. I sad treba da tražiš na Google-u firmu Hebei. A google ti izbaci milijardu rezultata, "Hebei IT", "Hebei Co", "Hebei Co Shanghai", "Hebei Co Ltd", "Hebei Group" itd. pa onda krene žešća egzotika "HeBei MeiDong Co.,Ltd", "Hebei Xihai Co.,Ltd", "HEBEI BESHINE LTD", "Hebei Ningfang Group" itd... I gomila interlinkova, sve neki posrednički sajtovi koji linkuju sa jednog na drugi, ne znaš ni ko pije ni ko plaća... Ali tvoja knjiga kaže da bi se ti savršeno snašao u ovome i da bi ti Google sve otkrio...

A tvoj potencijalni poslovni partner se zove Michael (u 90% slučajeva), Tony (5% slučajeva), Carl, i otprilike to je to. Ne može da se zove drugačije. Sve sama izvorna Kineska imena, takođe veoma koristan podatak prilikom pretrage.
[ mima_cool @ 27.03.2008. 23:32 ] @
Ljudi, nemojte toliko napadati coveka, ocigledno je da strahuje i da nema iskustva. Neko od nas ide na veci, neko na sto manji rizik i to je sasvim normalno.

Nevene, reci cu ti samo jedno : ako sam ja uspela da uvozim bez svih tih stvari o kojima ti pricas, uspeces i ti budi siguran. U svemu tome (ne kazem da nije bitna), ali NIJE NAJBITNIJA stavka procedura uvoza, vec je najbitnije to da nadjes proizvod koji ces u tvojoj zemlji moci plasirati kako treba i naravno ostvariti profit na njemu. Trebalo bi u pocetku vise da se fokusiras na to nego na neke druge stvari.

Da napomenem, em zensko, em plavusa :-))))))) (doduse ne bez iskustva u trgovini) niti sam znala sta je FOB, ni CIF, em krenula da uvozim nesto sasvim peto od onoga sto sam ranijih godina prodavala, niti sam bila sigurna hoce li zaziveti moj novi posao - rizikovala sam i oslanjala sam se na intuiciju mozda vise nego na neke druge stvari ...

Doduse, jeste mi se desila da kazem jedna sitnija prevara od strane jednog kineza (zakinuo me za jednu sitniju sumu novca), ali posto ja imam veliko srce oprosteno mu je i sad za mene kaze da sam mu the best friend (kako i ne bih bila posle svega) :-))))
Mogla sam pomoci da ga njegova firma tuzi za velike pare, nisam to uradila, ali je firma uspela to da resi s njim na najbolji moguci nacin.
Zato sad kad god mi nesto treba angazujem njega, pola stvari mi odradi : nadje mi najjeftinije i najkvalitetnije firme, proverava firme za mene i zaista maksimalno pomaze...

[ momsab @ 27.03.2008. 23:33 ] @
ako biste mogli da se ne raspravljate vise "u prazno" bio bih vam veoma zahvalan u suprotnom cu morati da zakljucam temu
prazna prica nikuda ne vodi
oni koji se (barem tako tvrde) bave bave uvozom iz Kine su preneli svoja iskustva (istinita, barem se meni tako cine) - ukoliko insistirate da neko od moderatora "Vodica za posao" ode kod njih da bi se utvrdilo govore li istinu platite troskove (prevoz, hrana, pice, smestaj, Internet, struja, komunalije) unapred

lepe su knjige, secam se da se neki ekonomista nalupetao na temu berzi (koliko se nalupetao znaju oni koji se bave akcijama)
[ mima_cool @ 27.03.2008. 23:43 ] @
Citat:
ventura
A tvoj potencijalni poslovni partner se zove Michael (u 90% slučajeva), Tony (5% slučajeva), Carl, i otprilike to je to. Ne može da se zove drugačije. Sve sama izvorna Kineska imena, takođe veoma koristan podatak prilikom pretrage.


Da, to je istina, ali cinjenica je da koriste strana imena iz razloga sto je strancima jako tesko procitati ili zapamtiti kineska.
Moji kinezi su Carl, Mike, Will and Meihong (ovo zadnje je zensko, a to sam ukapirala tek posle dva meseca, celo vreme mislim pricam sa muskarcem). :-))
[ ventura @ 27.03.2008. 23:46 ] @
Citat:
mima_cool: Da, to je istina, ali cinjenica je da koriste strana imena iz razloga sto je strancima jako tesko procitati ili zapamtiti kineska.
Moji kinezi su Carl, Mike, Will and Meihong (ovo zadnje je zensko, a to sam ukapirala tek posle dva meseca, celo vreme mislim pricam sa muskarcem). :-))


Naravno da zbog toga koriste imena jer njihova ne možeš izgovoriti sve i da hoćeš, ali takve stvari ne pišu u tim genijalnim incomegatotogiga knjigama, već su to stvari koje učiš kroz iskustvo. Al genijalac sigurno ima rešenje i za to, tražiće im izvod iz matične knjige rođenih :)
[ mima_cool @ 27.03.2008. 23:53 ] @
Citat:
ventura:  Al genijalac sigurno ima rešenje i za to, tražiće im izvod iz matične knjige rođenih :)


:-)))) Strasno...
[ HOUARANG @ 28.03.2008. 09:08 ] @
Potrazi od kineza da ti posalje IBAN i SWIFT iz njuhove firme i onda idi u tvoju banku i pitaj nesto u vezi njihove banke. Nemoj im poslati novac po WESTERN UNION jer to ti je kako da im das lovu ( u kes ) na ruke bez doc. i nikako nemozes da si povratis novac. A ako se radi o veliki novac onda im trazi L/C ( akreditivno pismo- akreditiv), trazi od kineze placanje da bude pr.30% preutovar ostatat kad dobijes orginalnu verziju dokumenata, zato sto i da bi bila izmamena od niv bar ne bi platila celu sumu kinte. A tek kad dodje do moment utovar trazi naku speditersku i transportnu kompaniju.
[ ventura @ 28.03.2008. 09:30 ] @
Citat:
HOUARANG: Potrazi od kineza da ti posalje IBAN i SWIFT iz njuhove firme i onda idi u tvoju banku i pitaj nesto u vezi njihove banke. Nemoj im poslati novac po WESTERN UNION jer to ti je kako da im das lovu ( u kes ) na ruke bez doc. i nikako nemozes da si povratis novac.


A možeš li mi reći kako preko wire transfera (koristeći SWIFT/IBAN račune) možeš povratiti novac?

I šta očekuješ da ti banka kaže? Banka će ti samo reći da postoji taj račun i da je validan, što je i normalno jer se i prevaranti sigurno obezbeđuju da imaju ispravan račun u banci, to im je i najbitnij deo. Ništa drugo ni ne može da ti kaže. Mislim, šta da neko nazvove tvoju banku i pita za tvoju firmu, šta bi mu oni rekli?

Prilično je opasno davati ovakve izjave, tako da bi molio učesnike da dobro provere šta pišu, jer nekoga to može skupo koštati.
[ neven02 @ 28.03.2008. 09:49 ] @
Ispričavam se svima na svojim postovima,nisam želio djelovati umišljeno i kao da sam popio svu pamet svijeta. Žao mi je što se nije više ljudi uključilo u ovu temu i onda ne bi morao ništa pisati,bilo o teoriji bilo o praksi.


[Ovu poruku je menjao neven02 dana 29.03.2008. u 15:59 GMT+1]
[ Davor Vlajkovic @ 28.03.2008. 10:50 ] @
OK. Svi ste imali dovoljno prostora da u okviru ove teme prezentirate sopstveno znanje, i cenim da ce svako ko bude ovo citao imati dovoljno informacija potrebnih za donosenje odluke kome ovde vredi verovati a kome ne. Dalja offtopic rasprava ce se sankcionisati.
[ Stefano @ 28.03.2008. 12:43 ] @
Teoreticari VS prakticari... cool... za neke oblasti zivota kao sto je filosofija teoretska znanja su ne zamenjiva, dok je trgovina potpuno druga oblast... recimo ja ne mogu da se setim koji mi je predmet na faksu pomogao oko trgovine, imao sam predmet Ekonomika spoljne trgovine, ali to sa praksom nema ama bas nikakve veze... dobijes ti tu neke osnovne termine, ali praksa je praksa, a teoretisanje je teoretisanje.

Mene takodje zanima uvoz iz Kine, s'tim sto ja ne bih poceo sa nekim velikim kolicinama, vec recimo 100-200 MP4 plejera za pocetak (prvu turu).
Zanima me koliko su pouzdani "partneri" sa tih trade sajtova kao naprimer alibaba.com ti njihovi gold suplier memberi, i trust pass memberi... svestan sam itekako da ce se prevaranti sluziti svakakvim metodama, znaci i tim da sebi dizu rejting na trade sajtovima. Ici na neki EU sajam da bi se ugovorio neki manji posao sa MP4 plejerima, ili cak u Kinu, mislim da se ne isplati.

Znam da bi bilo najbolje naci kineskog partnera koji je pouzdan i koji ce naci firme tamo koje su pogoedne za sve to, ali zaista nemam pojma kako doci do takvih pouzdanih kineskih partnera (posrednika) a pri tom ne mislim da obilazim blok 70
[ žutokljunac @ 28.03.2008. 13:16 ] @
Stefane, poslao sam ti na pvt. baš to što tražiš.
[ McKracken @ 28.03.2008. 13:48 ] @
Citat:
Ventura mislim da si ti najzeleniji na ovom forumu jer sve što si napisao si pročitao na googleu,prošle godine nisi znao koliko stane u 40' kontejner i napisao si da prijevoz dođe 1500 dolara (cijena je oko 2700 dolara)a danas već uvoziš za 20 000 eura i ponekad odeš tamo?! Ne misliš valjda da netko vjeruje u to.Hmmmm.. Ja verujem

Samo izlaganje na SEE-GEB prosli mesec je mene kostalo vise od 35 000 eur za tri dana trajanja sajma, a ne verujem da je Venturu kostalo manje, ai ono sto je izlagao je kostalo prilicno vise od te sume kuju pominjes :)

A postoje i fotografije :)

[Ovu poruku je menjao McKracken dana 28.03.2008. u 15:07 GMT+1]
[ momsab @ 28.03.2008. 14:26 ] @
evo jedne zanimljive vesti
Uvoz Srbije iz Kine 1,34 mlrd. $
Citat:
Beograd -- Srbija je u protekloj godini zabeležila uvoz iz Kine od 1,34 milijarde dolara, a vrednost izvoza bila je 1,7 miliona dolara.

[ neven02 @ 28.03.2008. 15:20 ] @
Ispričavam se svima na svojim postovima,nisam želio djelovati umišljeno i kao da sam popio svu pamet svijeta. Žao mi je što se nije više ljudi uključilo u ovu temu i onda ne bi morao ništa pisati,bilo o teoriji bilo o praksi.


[Ovu poruku je menjao neven02 dana 29.03.2008. u 15:59 GMT+1]
[ Stefano @ 28.03.2008. 15:27 ] @
nevene, sam sebe diskreditujes potpuno zbog toga sto nemas apsolutno nikakvog isksutva u trgovini, a dokazujes nesto ljudima koji su poprilicno iskusni u tvom poslu.

Trgovina nije egzaktna nauka kao naprimer matematika pa da vaze odredjena pravila i teoreme.
Mislim koje su ti to knjige za trgovinu, ja za njih nisam cuo, sta "Trgovina u 100 lekcija", ili "Postanite uspesan trgovac za 24 sata".

Postoje incoterms pravila, ali pazi ti toliko insistiras na knjiskoj teoriji, a nemas nikakvo iskustvo u praksi i mislis da ce tvoj rejting biti jaci. Znas postoje neke stvari koje se ne uce u skolama i na fakultetima.
[ neven02 @ 28.03.2008. 15:42 ] @
Ispričavam se svima na svojim postovima,nisam želio djelovati umišljeno i kao da sam popio svu pamet svijeta. Žao mi je što se nije više ljudi uključilo u ovu temu i onda ne bi morao ništa pisati,bilo o teoriji bilo o praksi.


[Ovu poruku je menjao neven02 dana 29.03.2008. u 16:00 GMT+1]
[ himera25 @ 28.03.2008. 15:50 ] @
Uvoz iz kine...jednostavno odesh na alibabu nadjesh sta ti treba dogovorish se oko placanja preferirash da platish po dostavi a da osiguranje robe plate oni ugovorish transport brodski ili avio..Posalju ti profakturu platish je kao dokaz dobijes Swift onda kontaktirash nekog carinskog agenta pogodish sa njima i to je to.svakako prvo pogledash u tarifi kolika je carinska stopa za robu koju uvozis probash da je smestish u neki tarifni broj kao deo necega (ako je moguce) da bi smanjio stopu..E onda postoje zackoljice ovo vrste robe..tipa sanitarni pregledi ...itd itd..
Mada ti je moj savet da pre svega toga nadjesh nekog dobrog speditera koji radi robu iz kine,koji ce ti dati naj bolji savet shta i kako da odradish..Mogu ja da ti preporucim nekog
[ ventura @ 28.03.2008. 20:06 ] @
Nevene, šta da ti kažem, nego sa srećom u tvojim budućim poslovnim pohodima. Ja nemam potrebu da iznosim svoje poslovne detalje na forumu, tako da ću preskočiti dalju diskusiju sa tobom, jer sam već sve rekao.

P.S. ja nikakvu privatnu poruku od tebe nisam dobio
[ alexandar_cajic @ 28.03.2008. 20:30 ] @
...Citam ovu temu...i pitam se, odakle vam ovoliko zivaca.
Sve ovo je zesca siva zona. Divim se ljudima koji se upustaju u ovakve rizike.
Ali ko reskira - taj profitira. (Del Boj)
[ McKracken @ 28.03.2008. 21:11 ] @
Citat:
Određene kratice sa sobom nose i pravila : tko je zadužen za shipping a tko za osiguranje,ponekad npr dobiješ robu u skladištu prodavaoca i ti se brineš za sve ostalo,prijevoz,osiguranje,špeditera....ali možeš i koristiti kraticu iz incotermsa po kojoj ti prodavaoc mora organizirati prijevoz do npr luke Rijeka te ugovoriti policu osiguranja.


A ping-pongovi su poznati da se do smrti drze tih pravila (kao i svi ostali). Primenis skracenicu i sve je sigurno, svi moraju da je se pridrzavaju?

I ja odustajem od diskusije jer ne vredi besplatno trositi vreme.

Citat:
Rekao sam da nemam u uvozu ali trgovina je druga prica


A sta je uvoz nego medjunarodna trgovina?
[ neven02 @ 28.03.2008. 22:53 ] @
Ispričavam se svima na svojim postovima,nisam želio djelovati umišljeno i kao da sam popio svu pamet svijeta. Žao mi je što se nije više ljudi uključilo u ovu temu i onda ne bi morao ništa pisati,bilo o teoriji bilo o praksi.


[Ovu poruku je menjao neven02 dana 29.03.2008. u 16:00 GMT+1]
[ indicator1 @ 28.03.2008. 22:59 ] @
Zivo me zanima sta uvozite iz Kine. Mislim naravno da ne ocekujem da mi kazete odredjenu stvar nego "domen" robe, tj consumer electronics, alate, tekstilnu robu, bizuterija ,hemija.... Ocekujem u skorijoj buducnosti poslovnu saradnju sa kinezima (doduse ne radi se o trgovini), mozda cak i odem na neko vreme u Kinu pa se malo pripremam i skupljam informacije ( ko ce ga znati , mozda i ja predjem u trgovce :).
[ alexandar_cajic @ 28.03.2008. 23:15 ] @
Zatrpaste nas kvalitetnom robom iz PRC-a..
[ mima_cool @ 28.03.2008. 23:47 ] @
Citat:
alexandar_cajic: Zatrpaste nas kvalitetnom robom iz PRC-a..


Na zalost, to je ono sto vi musterije trazite. Ja bih rado istu stvar uvozila iz Nemacke ili USA kad biste "vi" hteli da platite kvalitet i visu cenu. Na zalost, u Srbiji je takvih jako mali procenat...
[ McKracken @ 29.03.2008. 00:32 ] @

Ovo sto si napisao se zove kako mali Perica zamislja realni svet.

Citat:
i obaveza navedenih u ugovoru,pokreće se spor pred sudom i oni ispituju tko nije poštivao obveze iz ugovora koji ste prethodno pitpisali.


Znas li koliko to moze da traje, kosta? I da je ishod u vecini slucajeva "Vi ste u pravu, a za pare se sami snadjite". Cim dodjes u prvu komplikovanu situaciju oko tumacenja nadam se da ces se setiti ove diskusije.

U velikoj vecini slucajeva, ako sve ne prodje glatko, dobio si sta si dobio i ne isplati se bilo kakva "medjunarodna arbitraza", jednostavno je preskupa i neefikasna i ima smisla samo kada su u pitanju neka zaista ozbiljna trgovina.
[ medvedic @ 29.03.2008. 10:11 ] @
Ja nisam neki uvoznik ili tako nesto ali me cisto interesuje da li je moguce da se uveze roba u vrednosti 1000-1500 e i da li je to isplativo zbog male kolicine? Neko je naveo mp4 plejere pa neka oni budu primer.
[ neven02 @ 29.03.2008. 10:18 ] @
Ispričavam se svima na svojim postovima,nisam želio djelovati umišljeno i kao da sam popio svu pamet svijeta. Žao mi je što se nije više ljudi uključilo u ovu temu i onda ne bi morao ništa pisati,bilo o teoriji bilo o praksi.
[Ovu poruku je menjao neven02 dana 29.03.2008. u 15:59 GMT+1]
[ McKracken @ 29.03.2008. 12:51 ] @
Cek, ti hoces da kazes da se na isti nacin posluje sa Boingom i sa nekom ping-pong firmicom koja daje robu ispod svake cene? I da se isplati potrositi jos 30% na arbitrazu sa kinezima koja nikada nece biti naplacena? Izvini ali to ne da je naivno vec prelazi u podrucje tezih reci.

Citat:
Vidim da se baviš ruletima i igrama na sreću i meni ne pada na pamet da tebi pametujem o ruletima i ispitujem trivijalna pitanja tipa :zašto se rulet vrti,šta će biti ako nestane struje,šta ako netko ukrade kuglice....


Ne vidis, vec pretpostavljas na osnovu ogranicenih informacija koje imas. Problem je u tome sto ti to daje iskrivljenu sliku stvarnosti, a meni ne pada na pamet da ti objasnjavam i crtam.

Ova diskusija je zavrsena sto se mene tice. Kad otvoris firmu i pocnes da radis, javi se. Pre toga si samo teoreticar koji misli da zna kako funkcionise realni svet. To podrazumeva da skapiras da ima ljudi koji su u poslu duze od tebe i koji su takodje procitali neke knjige i da su nastavili da to znanje prosiruju iskustvom i cinjenicama iz realnosti.


Jbt, ti mi licis na nekog ko je o seksu ucio iz pornica: "Dobar dan, ja sam vodoinstalater!... Bam Tras Bam Bam ... Dovidjenja ..."

BTW: Ako si zaista toliko ubedjen da je sve tako kao sto pricas. Mozes slobodno u moje ime da pokrenes arbitrazu sa jednom firmom iz Engleske za znacajno vecu sumu od onij koje pominjemo, pa uzmi 30% kad se naplate potrazivanja. Sa Engleskom je lakse nego sa Kinom, pa se igraj.

[Ovu poruku je menjao McKracken dana 29.03.2008. u 14:30 GMT+1]
[ neven02 @ 29.03.2008. 14:21 ] @
Ispričavam se svima na svojim postovima,nisam želio djelovati umišljeno i kao da sam popio svu pamet svijeta. Žao mi je što se nije više ljudi uključilo u ovu temu i onda ne bi morao ništa pisati,bilo o teoriji bilo o praksi.

[Ovu poruku je menjao neven02 dana 30.03.2008. u 21:57 GMT+1]
[ momsab @ 29.03.2008. 14:39 ] @
khm, khm... postoje i ugovori kojih se ne drze svi pa se onda neki sude u nedogled

neven02, nije mi jasno sta pokusavas da kazes? da ti sve znas, iako se nisi bavio time, a drugi pojma nemaju?
pazi, jedno je biti upucen u materiju a drugo znati materiju
trenutno, ti si sada upucen u teoriju
kada pocnes da se bavis uvozom (pitanje je da li ti govoris istinu kada pises da planiras da se bavis uvozom) uporedi PRAXU sa TEORIJOM i javi nam koliko se i u cemu poklapaju


mima_cool, ako se ne varam, i u Kini postoji kvalitetna roba sa srazmerno vecom cenom
ne moras da uvozis iz Nemacke ili SAD, mozes i iz Kine :)


bavi li se neko od vaz uvoznika i izvozom u Kinu? :D
[ Ironhide @ 29.03.2008. 14:43 ] @
Citat:
McKracken: Cek, ti hoces da kazes da se na isti nacin posluje sa Boingom i sa nekom ping-pong firmicom koja daje robu ispod svake cene?


McKracken, meni i dalje posle ovakvih postova nije jasno zašto odgovaraš na pitanja čoveka koji je popio svu pamet sveta i daje poređenje, one-man firme iz najsiromašnije provicnije Kine (gde usput ljudi rade za šaku pirinča - bukvalno) i giganta Boing-a koji ima para kao pola Republike Kine.
Ajde bre ljudi ili zaključavajte ovu temu ili izbacite dotičnog gospodina jer je strašno kada neko sa strane čita lupetanja ovog klinca (ja imam 27 god čisto da se zna koga nazivam klincem), a ti Nevene dovedi se malo u red i prestani da lupetaš sa teoretisanjem jer kao prvo logika ti je mrtva u glavi, a za teoretisanje ako već nisi prakitač, ti treba debela logika i pamet što ti svakodnevno svojim (blago rečeno) neozbiljnim postovima dokazuje da nemaš ništa u glavi (malo surovo ali istinito, drugi način da ti to kažem nemam).

Čitao sam ovu diskusiju, jer me je zanimala ovako više da pročitam od ljudi koji su direktno imali iskustva, jer i sam uvozim robu na veliko (više 0000000 €) doduše sa Thailanda, ali kinezi i tajci sve mu to dođe na isto.

Tema je izuzetno dobra i kvalitetni postovi se mogu pšročitati, samo je potrebno spustiti na zemlju mladog gospodina i sve će biti u najboljem redu.

Sve najbolje, pozdravljam vas!
[ mima_cool @ 29.03.2008. 14:44 ] @
Citat:
momsab


mima_cool, ako se ne varam, i u Kini postoji kvalitetna roba sa srazmerno vecom cenom
ne moras da uvozis iz Nemacke ili SAD, mozes i iz Kine :)
Potpuno se slazem...moj odgovor je bio samo replika na sarkazam alexandar_cajic-a.
[ neven02 @ 29.03.2008. 15:06 ] @
Ispričavam se svima na svojim postovima,nisam želio djelovati umišljeno i kao da sam popio svu pamet svijeta. Žao mi je što se nije više ljudi uključilo u ovu temu i onda ne bi morao ništa pisati,bilo o teoriji bilo o praksi.

[Ovu poruku je menjao neven02 dana 30.03.2008. u 21:58 GMT+1]
[ ventura @ 29.03.2008. 16:58 ] @
Citat:
Ironhide
... Kine ... gde usput ljudi rade za šaku pirinča - bukvalno


E ovo je jedna od najvećih zabluda koju neko može da ima o Kini.

Bio sam po fabrikama u okolini Šangaja, Hong Konga, Nanchang-a ali najveća zabit je bila u Guiyang-u, e pa par stotina kilometara odatle je neka fabrika gde sam bio... Klasičan sweatshop, fabrika za fabrikaciju od metalnih limova (ne znam baš najbolji prevod na Srpski)... Uglavnom Kinezi me vodaju kroz fabriku, i nailazimo na 50-tak kineza koji jedan pored drugog bruse/poliraju neke metalne delove... Znači to je posao koji može da radi apsolutno bilo ko. Uzmeš parče metala i drljaš ga o točak. I pitam ja svoje domaćine kolika je plata jednog ovakog čistog fizikalca, očekujući da će mi reći 5-10 dolara (zbog ranijih predrasuda), kad ono njemu plata 140 dolara, plus porezi, plus smeštaj i hrana (ovo moraju obezbediti za svakog radnika, pošto ih dovlače iz raznoraznih pizdinaca, pa svaka fabrika ima svoju spavaonicu), što znači da ih jedan radnih košta nešto malo preko 200 dolara. A ovo je bilo kad sam bio tamo prvi put pre 3-4 godine, a tada ni plata ekvivalentnog radnika u Beogradu nije bila veća, a po jugu Srbije su radili i za duplo manje para... Dalje smo došli do inžinjera koji crtaju u AutoCad-u, oni su imali plate 500-600 dolara + ostali troškovi (porez, smeštaj, hrana), tako da sigurno ne rade za kikiriki.

Razlog zbog čega je Kina jeftina su ogromni resursi koje imaju, i ogromne količine robe koju prave, a ne niska cena radne snage. Iskreno, u Rumuniji možeš naći jeftiniju radnu snagu nego u Kini, ali je stvar u tome što Rumunija nema resurse kao Kina, pa se veoma mali broj industrija može uspešno oursourceovati u Rumuniju, a skoro sve može u Kinu.


[ Stefano @ 29.03.2008. 18:18 ] @
Citat:
ventura:Razlog zbog čega je Kina jeftina su ogromni resursi koje imaju, i ogromne količine robe koju prave, a ne niska cena radne snage. Iskreno, u Rumuniji možeš naći jeftiniju radnu snagu nego u Kini, ali je stvar u tome što Rumunija nema resurse kao Kina, pa se veoma mali broj industrija može uspešno oursourceovati u Rumuniju, a skoro sve može u Kinu.

Da, a i zbog toga sto Kinezi hoce da rade koliko treba i da za svoj rad budu adekvatno nagradjeni, a ne kao neka omladina na Balkanu koja bi radije da "bleji" i da dobija pare od matoraca.
[ neven02 @ 29.03.2008. 18:29 ] @
Ispričavam se svima na svojim postovima,nisam želio djelovati umišljeno i kao da sam popio svu pamet svijeta. Žao mi je što se nije više ljudi uključilo u ovu temu i onda ne bi morao ništa pisati,bilo o teoriji bilo o praksi.

[Ovu poruku je menjao neven02 dana 30.03.2008. u 21:58 GMT+1]
[ McKracken @ 29.03.2008. 19:06 ] @
Citat:
Razlog zbog čega je Kina jeftina su ogromni resursi koje imaju, i ogromne količine robe koju prave, a ne niska cena radne snage.


Vise je u pitanju apsolutno nikakav respekt prema intelektualnoj svojini i maksimalna stednja na svakom segmentu proizvodnje. Raspolozivost ogromne kolicine radne snage za "robot" poslove je druga prednost. Osim toga, u prilici su da ako im treba npr. 500 radnika da ih danas zaposle i posle mesec dana otpuste ako posla nema sto je cak i kod nas nezamislivo.

Roba koja po kvalitetu parira evropskoj ili americkoj je i po ceni vrlo bliska.

(Po ko zna koji put preporucujem citanje knjige "Made In China: What Western Managers Can Learn from Trailblazing Chinese Entrepreneurs" od Donald Sull-a)[Ovu poruku je menjao McKracken dana 29.03.2008. u 20:23 GMT+1]
[ baletan @ 29.03.2008. 20:04 ] @
Idi na www.made-in-china.com

Tu imas za pregled od igle do lokomotive.

Ovo sto procitah"1000-1500 evra" zaboravi.

Puknuces pare ko zvecka.

Skoro sam za jednu veleprodaju opreme za mobilne telefone radili anketu konretno od firmi na tom sajtu sa sedistem u Kini
po pitanju cena,brzine dostave i slicno.

U principu kada pogledas cene-mislis isplati se.

Ali stavi carinu,reket(obavezno) gde se roba carini i ostale "sitnice koje zivot znace" ispada da je jeftinije da se donosi iz NEmacke od
gastrabajtera nego li ovako.

To je za vrednost robe od nekih 20.000-25.000 evra.

Carina recimo na tekstil ti je fiksna 25.000 evra na kontejner od 12.5 tona na Surcinskom aerodromu.

Za ostale stvari mislim da je tu negde.

Sve ostalo cene idu dole ali pak i vise ljudi su i igri i veci broj reketasa se javljaju kada vide fakturu i iznos na fakturi.

Sta ces raditi u slucaju reklmacije?
Sta ako platis,oni posalju a pola robe nema?
Ili je neupotrebiljiva?
Ili nema sertifikat za prodaju u nasoj zemlji a tamo ima?

Inace za opremu za mobilne telefone nasli smo ni manje ni vise nego 1600+ fabrika,ne prodavnica u KINI.

Dakle 1600 fabrika.Nismo verovali ali tako je.

Podatak plus.

U kini imas blizu 5 miliona mini i srednjih fabrika.Dodaj jos 3 miliona i to ti je kao stanovnistvo SRbija.

Pa ko ce onda sa tobom da prica za "1000-1500 evra".

Minimum koji su oni nama postavljali je bio 30000 dolara ili 20.000 evra.

A i to je "drzi bure vodu dok majstori odu".

Ozbiljan posao.

Ozbiljne pare.

Ali jednom kad udjes u stos moze se zaradeti.

Imas i jednu sertifikovanu agenciju za saradnju koju mozes kontaktirati sa sertifikovanim prevodiocem.

www.peking-ag.com

Covek se zove Dejan i sertifikovani je prevodioc za Kinesku ambasadu i kineske investitore(citaj zakupce lokala) u zemlji.

Svi gore podaci i sajtovi su samo informativni.

NE preporucujem nikoga niti hvalim.

Stvar licnog iskustva.

Hvala svima.

[ Miki @ 29.03.2008. 20:13 ] @
Ajde malo i ja da se uključim u temu.

Pre nekih 3-4 meseca brat, je vršljajući po netu, naleteo na sajt alibaba.com i stupio je u kontakt sa nekolicinom njih. Njega su zanimale prvenstveno tehničke stvari. Preciznije rečeno mobilni telefoni i mp3 plejeri. Ponude su bile od skupih do onih neshvatljivo jeftinih. Sva sreća pa mi je napomenuo o nameri da nešto poruči preko tih ljudi, pa sam barem uspeo da ga ubedim da za prvi put to bude samo par stvari, tako da u slučaju prevare šteta bude lako svarljiva. To na što sam mu ukazivao pažnju mu se upravo i desilo. Naručio je robu od nekog tipa čini mi se iz Engleske ili Holandije nisam siguran, način plaćanja je bio Western Union, što je po mom mišljenju: "Gurni luvu slučajnom prolazniku u džep i čekaj da ti ovaj nešto za uzvrat učini i neznajući te". Pokušavao je nekoliko puta da stupi ponovo u kontakt s njim, međutim od ovoga ni traga ni glasa.

Postavlja se pitanje: Šta sada?
Odgovor: Piši propalo?

Možda će mi neko reći: "Čoveče promašio si temu reč je o Kini a ne Engleskoj". Ne nisam, hteo bih samo da ukažem pažnju svakom od vas da vodi računa sa kim i na koji način stupa u posao sa nekim a da ga uopšte ne poznaje, pogotovo preko interneta. Svet je pun ološa i prevaranata i ako bi svako od nas trebao da plati školu na taj način što će ga desetina njih prevariti dok napokon ne naleti na pravog, mislim da je suludo.

Bratov slučaj me zainteresovao da malo malo više informacija sakupim na ovu temu pa me je put doveo dovde. Pročitao sam postove od svih vas datih na ovu temu i zaključio da ima onih koji su u svom prvom pokušaju naleteli na pravu osobu i uspeli da razviju posao onako kako treba. Isto tako da ima i onih koji čitaju... čitaju...čitaju... i možda i umru čitajući a ništa ne probaju i ne iskuse. Međutim ima i onih koji se prvo informišu o datoj temi, pročitaju nešto o robno-novčanom prometu, kalkulišu sve rizike i donesu odluku da probaju.

Moram priznati da do danas još nisam doneo odluku da stupim u posao sa nekim ko se promoviše na strnici alibaba.com ali lično mislim da tu ima i onih firmi kojima je stalo do svoje reputacije i do toga da kupac (poslovni partner) bude zadovoljan. Ko zna možda se i ja odlučim za neku od njih.

Mislim da se treba samo držati par pravila:
1. Firma koja posluje bez lične prezentacije i nema svoj sajt i nije prava firma
2. Ako je naziv firme "Sunstar" onda je logično da se E-mail adresa završava sa @sunstar.com ili slično tj. da barem ima svoj server
3. Način plaćanja sigurno neće biti Western Union i slično
4. O svakoj firmi sa kojom nameravate da sarađujete potražite informacije na google.com
5. E-mail adrese tipa: @yahoo.com, @hotmail.com i slično može da ima bilo ko i bilo gde. Stoga dalje od ovakvih.
6. Pogodna stranica može biti i ovo: http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?p=41373Za one koji razmišljaju da posluju preko Alibaba.com dajem spisak firmi od kojih najverovatnije nikad neće dobiti ni pare ni robu.

Gold Supplier

Anshun Lida Priniting Clothes Co., Ltd.
Chengxiang District Pinglong Clothing Factory
Chengxiang District Xianghui Clothing Store
Chengxiang Fanya Trade Co., Ltd.
Fujian Putian Chengxiang Pide Foreign Trade Co., Ltd. , same details like
"Beter Foreign Trade"
Fujian Putian Chengxiang Beter Foreign Trade Co., Ltd., same details like
"Pide Foreign Trade"
both have changed form "Peter" to "Beter" and "Bide" to "Pide"
Fujian Putian Traveling Shoes Factory
Fuzhou Jinnuo Trade Co., Ltd.
Fuzhou Shionhao Trade Co., Ltd.
Fuzhou Sigma International Trade Co., Ltd.
Fuzhou ZhongTianLi Trade Co., Ltd. 2times listed with different phones, fax,
websites and Member ID
Fuzhou ZhongTianLi Trade Co., Ltd. 2times listed with different phones,fax,
websites and Member ID
Han Jiang Wu Tang Yumei Toggery
Hualong Trade Co., Ltd.
Huiyue Shoes Trade Co., Ltd.
Kingpower Trade Co., Ltd.
Licheng District Putian Oukai Trade Co., Ltd.
Longxiang Shoes Co., Ltd.
Putian Chengxiang Foreign Trade Co., Ltd. (The Second Department)
Putian Chengxiang Huacheng Trade Co., Ltd.
Putian Chengxiang Xingfu Trade Co., Ltd.
Putian Chenshi Trade Co., Ltd.
Putian City Chengxiang District Yale Trade Co., Ltd.
Putian City Licheng District Aotewang Trading Limited Company
Putian City Licheng District Topsun Trade Co., Ltd.
Putian City Licheng Zone Risheng Shoes Factory 2times listed with different
phones, fax, websites and Member ID
Putian City Licheng Zone Risheng Shoes Factory 2times listed with different
phones, fax, websites and Member ID
Putian Eastern Pearl Trade Co., Ltd.
Putian Footstar Shoes & Clothes Trade Co., Ltd.
Putian Hengwang Trade Co., Ltd.
Putian Huabo Trade Co., Ltd., now only Huabu Trade Co., Ltd.
Putian Huayutrade Co., Ltd.
Putian Ivy Light Industrial Product Co., Ltd.
Putian Jiayi Trade Co., Ltd.
Putian Junnuo Shoes & Clothes Trade Co., Ltd.
Putian Kaishun Shoes Co., Ltd.
Putian Licheng District Zhongxiang Trading Co., Ltd.
Putian Lizhi Trade Co., Ltd.
Putian Shuangxiong Co., Ltd.
Putian Soar Shoes and Clothes Trade Co., Ltd.
Putian Walkon Trade Co., Ltd.
Putian Zhengde Trade Co., Ltd.
Putian Ziheng Trading Co., Ltd.
Quanzhou Quangang Samsin Trade Co., Ltd.
Quanzhou Ruineng Electronic Development Co., Ltd.
Sinosun (Xiamen) Import & Export Co., Ltd.
United Trading Co., Ltd.
Xiamen Leadteam Trade Co., Ltd.
Xianyou Zhongyi Trading Co., Ltd.
Yihui Trade Co., Ltd.
Yonghui Trade Co., Ltd.
Zhenhai Ruiguo Garment Store

Be careful when trade with non authorisized dealer about the origin of phones

Wilhelm

Additions :
Chengxiang District Putian City Xinxing Trade Co., Ltd.
Fuzhou Mingfeng Electron Technology Co., Ltd.
Fuzhou ShineDe Trading Co.,Ltd.
Greatwall Trade Co., Ltd.
Huayi Trading Firm
Minggu Shoes Business Firm
Putian City Chengxiang District Barye Trade Co., Ltd.
Putian City Licheng District Huaer Trading Limited Company
Putian City Licheng District Zhaoyang Trade Co., Ltd.
Putian Haixi Trade Co., Ltd.
Putian Yuehua Footwear Trade Co.,Ltd
Quanzhou Beiqi Garment Co.,ltd.
Tiancheng Trade Co., Ltd.
Tianyuan Trade Co., Ltd.
ZhongYi Trade Co., Ltd., other than Xianyou Zhongyi Trading Co., Ltd

not Gold Supplier

Fujian Huihuang International Trade Co., Ltd


P.S:Ako neko ima pozitivno iskustvo sa nekim firmama koje se pojavljuju na ovom sajtu nebi bilo na odmet da ih objavi.


Pozdrav svima
[ Markoxxx @ 29.03.2008. 22:33 ] @
Posto, cini mi se, pomenuste vecu kolicinu robe, ipak je tu najjednostavnije varijatna da se ode do Kine i vidi o cemu se radi i sve dogovori na licu mesta, i dalje procedura kao sto je vec objasnjeno....


btw, zaboravih da dodam, da je jedan moj prijatelj skoro bio na Tajvanu, ima mnogo bolje i jeftinije robe od kine ;)
[ mima_cool @ 30.03.2008. 00:26 ] @
Citat:
baletan
Pa ko ce onda sa tobom da prica za "1000-1500 evra".
Ovo je potpuno netacno. Tacno je da oni posalju cenovnik i da tu stave MOQ 500 ili MOQ 1000 ili 3000, ali nije se desilo da ne daju manju kolicinu.

Ja sam recimo jednom uvezla samo 50 kom. necega vrednosti 2475 USD (tada sam uvozila prvi put), rekla da je to pocetna kolicina zbog kontrole kvaliteta itd... i nagovestila da ako je sve ok da cu u buducnosti od njih uzimati i vece kolicine. Cak mi ni cena nije drasticno povecana, bilo je par dolara razlike samo. Ne znam, mozda je sa opremom za mobilne drugacije...
[ Ironhide @ 30.03.2008. 12:44 ] @
Citat:
neven02: Ironhide zašto nam ne opišeš na koji način uvoziš jer imaš iskustva u praksi,na šta se mora paziti da ne bi bio prevaren,plačanje,shipping i to...na koji način tražiš poslovne partnere?


Tebi da opišem? Pa tebi iskusni ljudi koji dosta godina već rade uvoz iz dalekog istoka napisali 10-ak ODLIČNIH postova i životnih iskustava a ti ih isprozivao i maltene im pljuno u lice sa svojim postovima, zašto bih ti ja na tacni davao zlatno iskustvo kao i svi drugi ako ćeš posle toga nastaviti sa svojim klasičnim komentarima!? Ne, ne želim da trošim reči na ljude koji ne poštuju i ne cene tuđe mišljenje, kraj.

Citat:
ventura: E ovo je jedna od najvećih zabluda koju neko može da ima o Kini.


Dobro, bio si par puta u Kini obišao par glavnih fabrika (očigledno ni jednu van tvog posla) koje su tebe zanimale, misliš da si video sve? :)
Ima tu mnogo prijatelju što se može videti i lepog i ružnog, veruj mi u provincijalnim delovima i slabo tehnološkim razvijenim područijima, DA rade i za šaku pirinča ili par dolara (obično ne više od 10) nedeljno.
Nisam ni ja išao u druge fabrike osim one što su me zanimale (fabrike tekstila i taknine, ne gotov proizvod od tekstila nego tekstil na tube i rolne tkz sirovi tekstil), ali igrom slučaja sam naleteo na par takvih dok smo se vozili kombijem do "naše fabrike", a nažalost priča se ne završava na "par takvih" nego ne mnogo takvih :(

Citat:
ventura: Razlog zbog čega je Kina jeftina su ogromni resursi koje imaju, i ogromne količine robe koju prave, a ne niska cena radne snage.


Sigurno si i sam upoznat sa delkarisanjem kvaliteta robe i zakonom za izvoz? E pa i sam znaš da su kineska odela A kvaliteta (svečana, tipa CD, CK, Armani...) najbolja na svetu, koštaju jako mnogo i traju jako mnogo. S'druge strane imaš robu B kvaliteta, koja je slična onoj našoj sa buvljaka i sa raznoraznih sajmova i bazara. Treća C je roba niskog kvaliteta i dizajna, koja je zastupljena najviše u kini (to su ti one jeftine sintetičke košulje sa ne porubljenim rukavima, loš kroj sa obično jednim ne porubljenim iznutra džepom, pantalona itd itd). Ovih fabrika sa C kvalitetom ima 76% do je više od 2/3 LOŠE robe.
E sada zašto je jeftina radna snaga tamo? Ti imaš proizvod na koga si potrošio 1m materijala koji je bio otpod/višak u nekoj velikoj industriji tekstila, ne profesionalan tekstilac šije to boig zna kako. To je to! Finalan proizvod je tu. I koliko on može da proda taj proizvod? ne više od 7$ a koliko će da plati radnika koji pritom nema pojma konac u iglu da uvuče ili da podmaže malu singericu, da mu da 200$? :) Neće mu dati više od 50-ak i to je to... surova istina.
Inače takva roba C kvaliteta se prodaje kod nas po onim blokovima gde su kinezi (zaboravio sam koji blok, a bio sam par puta, valjda 70-ti ispravite me ako grešim), šta mislite odakle Kinezima oni silni novi opeli karavani, nove astre klasik itd itd, pa zbog toga što taj isti proizvod u kini ne može da proda za 2$ a kod nas ga prodaje za ~10$, i ljudi tako kupuju :)
[ neven02 @ 30.03.2008. 13:55 ] @
Meni ne moraš ništa opisivati,za sebe se ne bojim jer imam več nekoga tko će mi pokazati praksu. Radi se o tome da si ti popljuvao sve što sam ja napisao a nisi napisao ni jedan konkretan savjet ili bilo šta povezano sa uvozom. Prethodno se nisi ni želio uključiti u temu iako si izgledao imao što ze reći. U večini postova na ovom forumu nisam saznao ništa konkretno što već nisam pročitao ne nekog drugom forumu na engleskom ili čuo od ljudi koji uvoze. Radi se o tome da ti večina ljudi neće ljubomorno reći nijednu konkretnu caku o uvozu a sve ovo što si napisao se može pročitati na forumima na engleskom. Meni ne moraš ništa opisivati,nsiam ja jedini koji čita ovaj forum niti mislim da će mi tovj post nešta bitno pomoči.
[ luaay @ 30.03.2008. 16:55 ] @
svi krijete ko zmija noge sta uvozite.
ja sam npr hteo kad sam bio u Xianu da narucim kipove Terracota armije ali sam bio skeptican oko shipinga pa sam odustao
[ ventura @ 30.03.2008. 18:25 ] @
Niko ne krije ništa, samo nisu ljudi budale da dele savete i da budu popišani nakon toga od strane pametnjakovića poput ovog nevena02...
[ neven02 @ 30.03.2008. 20:49 ] @
Mislim da su pametnjakovići oni koji cijelo vrijeme pričaju da su top uvoznici a nisu ništa konkretno napisali na forumu. Tko se imalo služi engleskim pročitat će neki strani forum i u 5 rečenica saznati više nego od vas u svim postovima zajedno. Nekoliko sam puta pisao ono što znam...kao što su ovjde neki tvrdili da uvoze tako i na stranim forumima ili stranicama o uvozu pišu i ljudi koji uvoze po 20ak godina i ja sam samo prenio ono što oni pišu ali sam svaki put proglašavan teoretičarem i pametnjakovićem.

Zatim mi ironhide napiše da mogu iz postova ovdje obajvljenih puno toga saznati,dakle ovdje se objavljuju postovi ljudi koji imaju prakse u uvozu a na stranim forumima ne?? Na stranim forumima se obajvljuje teorija?! Mislim ono,stavrno ste prepresmiješni,bez uvrede.
Nemam namjeru više obajvljivati postove na ovoj temi jer sam konstatno ismijavan iako sam prenosio ono što sam pročitao u hrpi tekstova na engleskom od ljudi koji također uvoze dugi niz godina i opisivali su apsolutno sve od uvoza u praksi. Prenešeš sta oni pišu i budeš proglašen teoretičarem...ne zna šta da vam kažem osim da vam želim puno uspjeha u budućem poslovanj


Ventura za mene se ne moraš briniti,ništa mi neće pomoči tvoji savjeti osim da mi možda preporučiš firmu preko koje si dovukao kontejner iz kine za 1500 dolara? To je apsolutna najmanja cijena koju je netko iz ovih krajeva platio za jedan kontejner svih vremena.
[ Davor Vlajkovic @ 30.03.2008. 21:06 ] @
@neven02

Bilo je donekle zabavno čitati tvoje poruke, ali sada već postaje naporno.

Masa ljudi je u ovoj temi postovala svoja direktna iskustva sa snabdevačima iz Kine, dobar deo njih su ovde prisutni već ohoho i imaju svoju istoriju i reference, te svako ko je želeo da se uveri u njihov kredibilitet je to mogao vrlo lako da uradi kopajući po njihovim korisničkim profilima. Za to nije potrebno poznavanje engleskog, već osnovno poznavanje srpskog/hrvatskog/bosanskog jezika i minimum osećaja za realno. Iskreno žalim što tebi to očigledno nije pošlo za rukom.

Ja te kao moderator ovog foruma najlepše molim da potražiš neki drugi forum na kome ćeš moći da nesmetano teoretišeš o uvoznoj problematici sa svojim istomišljenicima. Ovde, kao što si mogao da primetiš, generalno uvek dajemo prednost praksi na uštrb teorije iz, nadam se, svima razumljivih razloga. Ako je ta logika tebi smešna, so be it. Vreme će pokazati kako će se svako od nas snaći u realnim tržišnim uslovima poslovanja.

Srećno u poslu - trebaće ti.
[ neven02 @ 30.03.2008. 21:24 ] @
Razumijem da su svi ovdje na forumu duže od mene i da imaju neke reference u nekim drugim poslovima. Kao što sam rekao,prenosio sam i pisao ono što znam,prenio sam ono što sam pročitao na drugim forumima gdje su ljudi također opisivali svoja iskustva ali sam proglašen za teoretičara. Po meni vrlo čudno. Zato sam i napisao da više nemam namjeru sudjelovati u ovoj raspravi.

Sreća će trebati svakom a ne sami meni - hvala na dobrim željama i sretno tebi i svima ostalima u poslovnoj karijeri.
[ Miki @ 30.03.2008. 23:21 ] @
Ljudi ajde da ja probam da zatrpam malo ovaj jaz između TEORETIČARA i PRAKTIČARA.

Naime evo mog predloga:

1. Neka mi Praktičari daju barem jednu adresu neke kineske firme koja proizvodi i prodaje tehničku robu (telefone,mp3 plejere i slično) a koju su sami isprobali a ista se nalazi registrovana na www.alibaba.com

2. Neka mi Teoretičari daju svoje mišljenje i savet istoj

Ja ću sagledati predlog Praktičara i savet Teoretičara i uputiti se u avanturu. Naravno nemislim da idem "Grlom u jagode" ali sam spreman na malu dozu rizika.

pozdrav svima
[ ventura @ 30.03.2008. 23:59 ] @
Miki, a da lepo ostaviš broj svog računa u banci, pa da ti svi mi uplaćuje pare na račun svaki mesec, da se slučajno ne pomučiš bar malo?

Ja mislim da je to najbolje rešenje za tvoje probleme.
[ osmania @ 31.03.2008. 21:53 ] @
to sto kazes brzina, ja znam moj kolega iz kine uvozi PVC prozore.
Ali on ima neku firmu samo hocu da kazem prevoz on je zakupio u avionu neki bunker velicine do 2 tone i placa oko 2000 eura taj prevoz. (sarajevo - bec bunker 2 tone kosta 1100 eura provjereno) hocu samo da kazem da nekome ako treba nesto brzo. Mada ovaj uspije oko 40 trokrilni prozora sa staklom staviti.
[ ventura @ 31.03.2008. 22:44 ] @
Tu ti računica nikako ne štima.. Za avio transport se naplaćuje težina ili volumetrijska težina, šta god od ta dva je veće... A recimo Koreja - Beograd avionom ti dođe oko 4.5-5 usd po kilogramu (volumetrijske) težine, a ove kraće relacije pretpostavljam nekih 1.5-3 dolara po kg.
[ deysun @ 02.04.2008. 06:55 ] @
Za početak, predložio bih svima da obrate pažnju na China Commodities Databank i FAQ sekciju kao i na smernice za tzv. "China safe trade":

http://ccne.mofcom.gov.cn/
http://www.made-in-china.com/t...ice/additional/trade-safe.html

Alibabu i slične samonikle sajtove bih zaobišao u velikom luku zbog nemogućnosti provere autentičnosti oglašivača.
Za one manje iskusne u trgovanju sa Kinom, svakako pravi put je kontakt sa relevantnim Foreign trade departmentom kineskog državnog Ministry of Commerce. U tom slučaju ne treba očekivati najniže moguće cene, jer sve se plaća tj. ništa nije džabe, ali u prvoj rundi trgovina je najbezbednija. U sledećim pregovorima direktno sa proizvođačem, moguće je u ugovoru zaobići usluge Ministarstva koje doduše, ako su već obe strane zadovoljne prvim poslovanjem, više nije ni potrebno.

Nadam se da sam donekle pomogao.
Pozdrav

Opciono, za usluge sourcinga iz Kine i eventualno buduće saradnje, možete me kontaktirati na:
Code:
source4china@gmail.com


p.s.
Živim i radim od 2005-e u Pekingu, upravo u oblasti int'l trade & development.
[ Baxy @ 14.04.2008. 11:04 ] @
Slucao sam naleteo na ovu temu pa bih da dam moje misljenje koje je mislim konkretno na ovu temu
UVOZ iz Kine je moguc i ne predstavlja nikakav problem.Klasicna procedura koja se obavlja svuda u svetu.
Kontakt, organizovanje neke jake spedicije,raspitivanje o ceni transporta ,kolicina (Obratiti paznju ne ka KG nego na Volumen i tu se dobro raspitati)
Carincke dazbine prilikom uvoza koje su,znaci klasicna procedura i tu nije nikakav problem.
Najbolje je prilikom uspostavljanja kontakta proveriti firmu i to moze na nekoliko nacina.
pretpostavljamo da sve srzave imaju svoje ambasadei extra odeljenje koje za zaduzeno za posovanje izmedju Kine i neke drzave.
Obracanje tom odeljenju moze za vas da ispita kredibilitet pojedine firme i da vam prosledi informacije koje su bitne.
kada je osnovana gde se nalazi koliko radnika ima cime se bavi ..jednostavno seriozitet firme.
obicno su takve usluge povezane sa troskovima ali se mogu dobiti i besplatnojer i ta odeljenja nerade taj posao svaki dan i u tim dimenzijama vec im dobro dodje da e bave onim
zbog cega se i nalaze dole.
Te sve informacije mogu da koriste jer cesto ,odnosno puno firmi neegzistiraju uopste imaju odlicne homegere odradjen uplata je obidno Western Unioni jednostavno kupovina
macke u dzaku.Na to treba svako da obrati posebnu paznju.
Sve seriozne firme obisno traze da se plati dp 50 % odmah i to ide preko racuna a ostalo u zavisnosti dali se roba salje brodom pa pri ubacivanju u brod ili avionom onda pri informaciji da je sve spremno za transport.
medjutim ni sve ovo nije garancija da ce doci do transakcije kakva je ugovorena znaci rizik uvek postoji
zato treba birati stvarno seriozne firme koje egzistiraju godinama koje se mogu naci a sajmovima (Cebit,Azijski sajmovi itd)
u zavisnosti i od kolicine robe uvek se desava da prva isporuka bude perfektna ali vremenom kada dodje do vecih transakcija uglavnom se javljaju problemii to je ono sto
ce uvek biti bez obzira od koga narucujete.
Jedina sigurna kupovina je na licu mesta pogledate sta vam treba platite i saljite na put.To je jedina kombinacija koja ce vam garantovati da je eto sve odradjeno da valja.

Znaci jednostavno sve kupovine iz azije treba oprezno odraditi i jedno pravilo postoji.
Neveruj Nikada KINEZU.
Jako je bitno ono sto zelite da uvezete dali je na listi slobodnog uvoza ili drzava vam to nece dozvolite jer se mozda tim uvozom bave jake firme pa su zasticene.
Sve ovo sto sam napisao noseno je Licnim iskustvima licnim uvozom iz Kine za Austriju.
Uz sve pripreme i kontrole uvek je doslo do nekih problema koje je jako tesko kasnije i resiti i reklamirati.

Izvinjavam se ako sam napravio neki propust ali mislim da mogu da odgovorim konkretno na sva pitanja oko uvoza sto se tice uvoz robe u Austriju.

Znaci imao sam Iskustva i sa prodavscima sa Alibabe sa uplatama Western Union, placanja na konto,Direktno placanje na licu mesta.....
Bio sam licno u Hong Kong i Japanu .
Znaci budite oprezni pa cak i ako narucujute jedan MP3 player :)
Spostovanjem i drugarskim pozdravom BAXY
[ agw.mile @ 16.04.2008. 08:07 ] @
Evo mog sasvim svezeg iskustva.

Pronasao sam da Kinezi prave jako atraktivne masine kojih kod nas nema. Cene su im 450-700USD.

Odlucio sam se za jednog ponudjaca sa sajta Trade key. Narucio sam masinu i potrosni materijal. Masina je kostala 650USD i potrosni materijal 240USD (inace slicne masine se prodaju u Evropi po 3000USD)

Zeleo sam da je uvezem na licno ime i tako su mi poslali fakturu. Prevoz je bio TNT-om 300USD (avionom 285USD).
Platio sam sa licnog deviznog racuna.

Receno mi je da TNT vozi do BG za 3-5 dana. To se produzilo na 12 dana. Onda mi se javio spediter sa Surcina iz firme koja zastupa TNT i rekao da ne moze da se carini na privatno lice jer je masina profesionalna. Onda su mi Kinezi (Kineskinja - Tracy) poslala skenuranu fakturu mejlom na moju zanatsku radnju. To sam otprintao u boji i carina to prihvata.

Onda se pojavio problem atesta jer su masinu proglasili za printer, mada to nije. Misljenje da atest nije potreban sam dobio u Institutu za standardizaciju za dva dana. Onda se pojavio problem jer je u jednoj stavci repromaterijala pisalo da je tecnost za nokte i da mora da ide na sanitarni pregled. Tada sam resio da razdvojim masinu od materijala koji mora da ide na sanitarni pregled. Ocarinili su mi masinu i platio sam 16000 dinara za sve troskove. Kada sam otvorio paket video sam da je glupi spediter povadio sav repromaterijal (znaci i onaj koji nije morao da ide na sanitarni pregled), menjuele, knjige i sto je bilo najstrasnije Softdog (tako su Kinezi nazvali HW dongl za zastitu SW).

Inace ja sam im prilozio kineski medjunarodni atest za taj materijal, ali ga ovde niko ne ferma. Nisam mogao nista da radim jer nisam mogao da pokrenem SW. Procedure su trajale jos tri nedelje i dobio sam sve zajedno i za to sam platio jos 16000 din (taksa za prijavu za sanitarni pregled je 4700 din) Sada jos treba da platim 16000din Enoloskoj stanici u Vrscu za sanitarni pregled. Znaci dodatni troskovi su mi bili oko 48000din. Napomenucu da je vrednost tecnosti 80USD (mada su Kinezi napisali da je vrednost 3USD)

Izgubio sam 100-nak hiljada zarade zbog kasnjenja od mesec dana, a sada mi je udarno jer stampam slike na jajima za uskrs.
[ todor84 @ 03.05.2008. 15:52 ] @
Dobar dan svima
da se prvo pretstavim, posto sam nov na forumu, ja sam milos iz beograda 1984 godiste...
Molio bih uvoznike sa iskustvom da mi pomognu za moj slucaj uvoza iz kine :D
da skratim pricu... od moje kume-muz, njegova majka je bivsi diplomata, pozvan sam na vencanje u indoneziju , ( poa godine su u indoneziji , pola u kini ), upoznao sam se sa njegovom majkom koja je u glavnom posrednik... Rekla mi je da moze da mi izveze sta god zelim iz Kine i Indonezije. moj problem je sta i kako. Zamolio bi za neku ideju i informaciju
unapred hvala
[ ventura @ 03.05.2008. 16:10 ] @
a što bi uzimao posrednika za bilo kakav ozbiljan posao kad možeš direktno sve sam da uradiš?
[ todor84 @ 04.05.2008. 03:11 ] @
Citat:
ventura: a što bi uzimao posrednika za bilo kakav ozbiljan posao kad možeš direktno sve sam da uradiš?

da ne bi imao problema, sa firmamai svim onim sto si pricao. za siguran posao zena zna gde i sta zivi tamo. mnogo mi je lakse i sigurnije preko nje, mislim
[ ventura @ 04.05.2008. 08:59 ] @
Pa izračunaj šta ti se više isplati... Da li da sam odeš tamo, ili da platiš detektivsku agenciju (čist račun - duga ljubav), ili da koristiš 'vezu' koja će ti naplatiti proviziju i još smatrati da ti čini uslugu...
[ Stefano @ 04.05.2008. 23:45 ] @
To preko rodbinskih i kumovskih veza se obicno ne zavrsava dobro (na dugorocnom planu).
Citat:
moj problem je sta i kako

Ne mozemo mi da ti kazemo sta bi bilo dobro da uvezes iz Kine ili Indonezije... ja bar ne volim da crtam do toga ces morati doci sam. Lepo je sto ti se pruzila nekakva sansa, ali sada je sve do tebe, tvojih sposobnosti i finansijskih mogucnosti.
[ Primedex @ 07.05.2008. 16:54 ] @
mima_cool ja vec izvesno vreme razmisljam da uvezem neku robu iz kine, imam neku stampariju i roba je vezana za tu delatnost. Imam slican problem kao i ti u pocetku ali takodje nemam ni kontakt u kini koli mi je neophodan pa sam mislio da mi pomognes u vidu spajanja sa tim tvojim covekom a moze i na neki drugi nacin. U svakom slucaju ov je moj mail primedex06@yahoo.com pa ako mozes kontaktiraj me voleo bi da ti postavim par pitanja al ne ovde na forumu.

Unapred zahvalan
Stevan
[ mima_cool @ 07.05.2008. 17:12 ] @
Citat:
Primedex: mima_cool ja vec izvesno vreme razmisljam da uvezem neku robu iz kine, imam neku stampariju i roba je vezana za tu delatnost. Imam slican problem kao i ti u pocetku ali takodje nemam ni kontakt u kini koli mi je neophodan pa sam mislio da mi pomognes u vidu spajanja sa tim tvojim covekom a moze i na neki drugi nacin. U svakom slucaju ov je moj mail primedex06@yahoo.com pa ako mozes kontaktiraj me voleo bi da ti postavim par pitanja al ne ovde na forumu.

Unapred zahvalan
Stevan


Poslala sam ti mail.
[ Nikolagsi @ 08.05.2008. 22:51 ] @
Ukoliko je nekom potreban siguran agent u Kini, koji nalazi najpovoljnije stvari odlicnog kvaliteta, neka mi se javi na PP.
[ Primedex @ 13.05.2008. 13:46 ] @
Nikolagsi da li si dobio moju poruku.
[ Nikolagsi @ 13.05.2008. 20:12 ] @
Nisam dobio poruku. Poslao sam ti email ...

[Ovu poruku je menjao Nikolagsi dana 13.05.2008. u 21:22 GMT+1]
[ bane976 @ 28.05.2008. 00:06 ] @
mima-cool
Zdravo
Da li postoji mogucnost da uvezes iz Kine nesto za mene, u vrednosti oko 1000 e,
saljem ti link sta mi treba, interesuje me i koja bi bila pojedinacna cena.
Hvala u napred.
http://www.alibaba.com/product-gs/50214951/Spotlight.html
ako mozes odgovori mi na mail bmilosev@gmail.com
[ mima_cool @ 29.05.2008. 00:16 ] @
Bane, tesko.
[ bane976 @ 29.05.2008. 20:02 ] @
Da li neko moze da uveze proizvod koji se nalazi na linku
http://www.alibaba.com/product-gs/50214951/Spotlight.html
u pitanju je oko 100-200 komoda u zavisnosti od cene?
Hvala
[ bane976 @ 29.05.2008. 20:03 ] @
Mima- HVALA
[ Beltrammi @ 30.05.2008. 16:08 ] @
daj ti njoj Bane odmah hiljadu evra pa da vidis kako se uvozi !
[ deki77 @ 13.06.2008. 20:26 ] @
Hi..
Mene zanimaju ovi Kineski mobilni telefoni...
Jel imao neko iskustva sa...pre svega našom državom i pomenutom robom.Načuo sam negde da RATEL koči ili je to samo priča...

Imam svoju firmu,planirao sam za početak 100nak komada raznih tipova telefona da nabavim
npr. 10tipova po 10kom.
Alibaba i slični sajtovi me ne zanimaju..
Ima li neko konkretna iskustva ili čak i ponudu...za eto 100nak
koliko je dranje na carini i sl. iskustva..
pozz..
[ starprintle @ 12.07.2008. 21:53 ] @
Hocu da uvezem masinu iz kine.da li neko moze da mi pomogne?
[ Adidas108 @ 23.07.2008. 13:57 ] @
Samo jedno pitanje.Moram li kao firma da imam neku specijalnu dozvolu za uvoz ili ne?Moguli samo da narucim na ime firme recimo tonu robe i da regularno platim sve sto treba na carini i sl..

[ mobilenrg @ 07.08.2008. 09:04 ] @
Naravno da mozes, osim u slucaju da to zakonom nije drugacije definisano. Pod tim mislim na robu za koju su potrebne razne dozvole od nadleznih ministarstava.
[ TeSiC @ 11.08.2008. 19:12 ] @
Nigdje ne mogu da nadjem tacnu cijenu prevoza robe iz Kine avionom!
Teret je tezak nekih 300kg. Zelio bih to da prebacim avionom da ne bih cekao puno...jer mi je jako hitno.

Pozdrav
tesic
[ Fearless Rabbit @ 12.08.2008. 00:53 ] @
Hvala svima na odlicnim postovima, i veoma konstruktivnim savjetima! Pa cak i nevenu na teorijskom pogledu na cijelu problematiku Poslije detaljnog citanja, ipak imam nekih podpitanja. Nadam se da cete nastaviti u istom ritmu i kvalitetu.

Nasao sam potencionalnog partnera u Hong Kongu (preko alibabe naravno), i firma mi djeluje vise nego realno. To sam nazalost zakljucio samo na slijepo, citajuci njihove brosure, isorijat firme, portfolio, finansijske izvjestaje, slike skladista, biografije zaposlenih i sl.. Razmjenio sam nekoliko mailova, sa Michael-om naravno, i naisao na dosta prakticnih prepreka. S obzirom da sam ja ipak covjek koji dolazi iz IT svijeta, htio bih da mi neko upuceniji pojasni sledece stvari.

Raspitujuci se o nacinu transporta, njegovim troskovima i sl., dobio sam "EXW cijene iz Roterdama".. Je l` ima neko volje da mi objasni sta ovo znaci, ili eventualno da me uputi na neko stivo gdje je ovo fino objasnjeno? Nasao sam dosta informacija, ali nijedna od njih nije prilagodjena pocetniku u poslu uvoza/izvoza. I dalje sam u konfuziji ko je za sta zaduzen, ko sta placa i sl.. Nadovezujuci se na pricu o stivu, bicu gramziv i trazit opsirniji tekst koji eventualno moze objasniti svu prakticnu proceduru potrebnu za uvoz robe iz Kine. Znam da ovo zavisi sve od zemlje od zemlje, ali neka osnova mora da postoji.

Logicno sledece pitanje je - kako unaprijed iskalkulisati lokalnu cijenu uvezenog proizvoda? Koji su parametri koji ulaze u obzir? Proizvod, transport, carina, porez.. Sta jos? Spomenuti su neki reketi? Nadam se da ce ekipa prakticara ovdje biti posebno informativna

Kada vam se milion stvari mota po glavi, ne zamjerite sto cu se vec sjutra sjetiti necega sto sam trebao odmah pitati, ali sam zaboravio u prvom naletu. Nek ovo bude moje prvo pitanje

[ mobilenrg @ 12.08.2008. 08:47 ] @
EXW – engl. Ex Works ( npr. Ex Factory, Ex Mill, Ex Mine etc.) ... named place – ( npr. franko fabrika, franko mlin, franko rudnik itd.) ... s naznačenim mestom.

Osnovne obaveze prodavaoca:
Pripremiti robu za transport i staviti je na raspolaganje kupcu na mestu na kojem treba isporučiti robu i utovariti je u prevozno sredstvo ( u svojoj fabrici, pogonu, skladištu, rudniku i sl.). Snositi sve troškove i rizik za robu do trenutka kad je roba stavljena kupcu na raspolaganje, uključivo i troškove kontrole kvalitete i količine robe potrebne za isporuku robe kupcu. Pripremiti i pomoći kupcu oko pribavljanja svih dokumenata potrebnih za izvoz robe (npr. izvozna dozvola, uverenje o poreklu robe,
uverenje o zdravstvenom stanju robe i sl.)

Osnovne obaveze kupca:
Platiti cenu prema kupoprodajnom ugovoru. Pribaviti prevozno sredstvo kojim će robu otpremiti. Preuzeti robu čim mu bude stavljena na raspolaganje u ugovorenom roku i na ugovorenom mjestu. Snositi sve troškove i sav rizik od gubitka ili oštećenja robe od trenutka kad mu je ona stavljena na raspolaganje, kao i naknadne troškove koji su nastali zato što nije preuzeo robu kad mu je stavljena na raspolaganje. Pružiti prodavaocu odgovarajući dokaz o preuzimanju robe ( važno za izvoznika radi naplate isporučene robe).
Nadam se da ti je koliko toliko jasno sta znaci EXW Roterdam, robu podizes tamo. Tvoja obaveza u konkretnom slucaju je da organizujes prevoz, speditera...
Sto se tice kalkulacije potrebni su ti sledeci parametri a to su cena robe, prevoza, carine i poreza. Cenu robe ti daje prodavac, prevoza prevoznik a za ostalo se mozes raspitati kod speditera. Kalkulacija se radi po modelu-- cena robe+transport+carina+porez, na to dodajes cenu potrebnih analiza.
Mislim da sam ti koliko toliko pomogao a ako sam negde pogresio ima ovde i ko ce da me ispravi.
Sto se tice same robe, dobro pazi sta kupujes, jer posle k....a nema kajanja. U sirokom luku izbegavaj brand name robu osim ako znas skim imas posla.
Toliko,
Pozdrav
[ Fearless Rabbit @ 12.08.2008. 18:31 ] @
Odlicno! Sad mi je koliko toliko jasnije. U sustini - do tog grada oni, od njega ja. Ima li jos nekih pojmova koje moram znati?

Je l` ima neko da preporuci medjunarodnu logistics firmu sa kojom ima dobro iskustvo, a koja moze bez komplikacija da transportuje robu od Hamburga/Roterdama do nasih krajeva?

Takodje, minimalna porudzbina kod ovih mojih Kineza je 10,000$. Je li to uobicajena cifra za minimalnu isporuku?
[ mobilenrg @ 12.08.2008. 19:31 ] @
Ima firmi koliko hoces, pogledaj PP.
E sad, uobicajena cifra za minimalnu porudzbinu. Uglavnom se minimalna kolicina tj porudzbina prikazuje kroz broj komada ili kroz pun kontejner.
Jedno pitanje za tebe, imas li ti uzorak robe koju kupujes ili to radis na slepo?
[ TeSiC @ 12.08.2008. 23:12 ] @
Pre svega da kazem da sa uvozom iz Kine nemam blage veze, i da mi je neophodan savjet kako sigurno da kupim zeljeni proizvod.

Ja sam stupio u kontakt preko interneta sa jednom kineskom firmom. Poslao sam im emailom upit, dobio sam odgovor te me MSN-om kontaktirao me je jedan od njihovih komercijalista. Od nekoliko vrsta proizvoda koje nude za svaki mi je poslao specifikacije bla bla bla. Kada sam odlucio sta i koliko zelim, poslao mi je detalje koliko to kosta, kao i tekst ugovora. Do sada je sve super, ali sad nastaje zavrzlama.
1. Kada potpisemo ugovor ja sam obavezan da uplatim 30% od ukupne cijene. Nakon te uplate u roku od 10 dana proizvod se ukrcava na avion.
2. Po ukrcavanju na avion ja moram da platim ostatak od 70%.

Na koji nacin da izbjegnem da budem izigran i da pare odu u nepovrat... Radi se o meni zaista velikoj sumi $29.500. Ne bih sad da se foliram pa da kazem kako mi je to sitno kada nije. Da li mogu nekako da provjerim njegovu firmu...Kad je registrovana, djelatnost, broj radnika itd...da vidim da li je to zaista to ili je to neka prevara.

Pozdrav
Tesic
[ Fearless Rabbit @ 13.08.2008. 11:58 ] @
@mobilenrg
Zahvaljujem na pomoci. Sto se tice kvaliteta proizvoda koji zelim da uvezem, on nije originalno proizveden u Kini, vec je u pitanju svjetski brend, a preko Kineza mi je jedino cilj agresivan nastup sa cijenama. Tako da mislim da nema potrebe da se uvjeravam u kvalitet jer znam sta cu da dobijem.
[ mobilenrg @ 13.08.2008. 12:21 ] @
Nema na cemu i drugi put.
Prijateljski savet, dobro pazi sta radis i sa kim radis. Na netu imas na milione postova gde narod kuka kako je izigran od strane kineskih prevaranata.
Iz mog iskustva znam da nista u kini nije jeftinije nego u evropi po pitanju originalnih proizvoda.
Malo proguglaj pa ces videti kako su ljudi kupovali Ipod-ove, Iphon-ove i ostale brand name uredjaje od kineza i na kraju ostali bez para.
Znaci pamet u glavu i dobro pazi, nenasedaj na cene koje su nenormalno jeftine u odnosu na evropsko trziste. To sto je nesto 20% jeftinije nego na veliko da uzmes negde u Evropi, i nije neka razlika kad dodas sve troskove.
Pozdrav
[ mobilenrg @ 14.08.2008. 12:05 ] @
Evo par naziva firmi iz Kine koje su pod sumnjom ili su dokazani prevaranti. Naravno lista se azurira svaki dan pa ju jelako dopuniti.
Lista je zadnji put azurirana u februaru mesecu tekuce godine. Svima koji planiraju saradnju sa Kinezima oprez i sve najbolje.
Pozdrav

Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
001trade.com
007shoe.com
007shoe.net
0086shoes.com
027bag.com
0594city.com
0594cs.com
0594df.com
0595nike.com
0823trade.com
1000kiss.com
1000server.com
100nike.com
10starreplicas.com
126shoes.com
168ele.com
1837tiffan.com
1by1trade.com
1flyshoes.com
1st-phones.com
1st-sell.com
1w2u.com
1webdealforyou.com
2000buy.com
200699.com
2007nike.com
2007trade.com
2008ebay.com
2008goodshoes.com
2008NIKE.COM
2008-nike.com
2008nikegoods.com
2008nikeshoes.com
2046dc.com
21iec.com
21nike.com
21nikesupply.com
21sportinggoods.com
21suma.com
21tan.com
21trademart.com
23fans.com
23mjkicks.com
23nikeshoes.com
23retroshoe.com
2sshoes.com
315ec.com
33xie.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(1 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
3456c.com
3456c.net
3456d.com
35dropshipping
35shoe.com
360nike.com
365daystrade.com
3scentral.com
3seal.biz
3seal.biz/
3shoes.com
3w-digi.com
4nike4.com
510118.com
518nike.com
51flyshoes.com
51jordan.com
51lehee.com
52zousi.com
568vogue.com
598bb.com
666shopping.com
66ail.com
66cntrade.com
68nike.com
86cntrade.com
86made.com
86nike.com
86sell.com
88tradeshoes.com
89trade.com
8boo.com
90nike.com
925supplier.com
92ee.com
93659.com
998trade.com
99goodshoes.com
Aaaatrade.com
Aaanike.com
Aaa-shoes.com
Aaasneaker.com
aaebay.com
Aandaproducts.com
Aapurse.com
abbwears.com
Abcdshopp.com
Aboutshoe.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(2 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
accco.cn
ac-couriers.com
Accsetrade.com
Acdigi.com
ace-lines-united.net
ac-express.net
Acme668.com
acme-bag.com
acme-louis.com
acme-nike.com
acme-nike-louis.com
acme-shoes.com
Acmetreasure.com
Acshoes.com
Acurashoes.com
Acura-trade.com
Adacompany88.com
Adanike.com
adat-autotransport.net
Adcuo.com
Adetrade.com
adidasnikepuma.com
admnbj.com
adsmk.com
adtiyp.com
aeoea.com
Aeuco.com
Aeuto.com
Af1nike.com
Afdto.com
affair8.com
agora-courier.com
agzlm.com
aicsincere.com
aigars.co.uk
Aigosm.com
Aikeshoes.com
Aiktrade.com
Ailishengtrade.com
Ainetc.com
air-cargos-express.com
Airfashion.net
Airflykicks.com
airforceone911.com
Airmaxstores.com
Air-safe.net
air-supermarket.com
aiviw.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(3 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Akes-shoes.com
Akes-shoes.net
Akinokaze.com
al-88.com
aladdin-trade.com
Aldatrade.com
alfamobileshop.com
A-libaba.com
Alibaba2046.com
Alibabaad.com
Alibabanike.com
Alibaba-nike.com
Alibabasc.com
Alleget.com
Allenshoes.com
allentrading.com
Allinstylenike.com
Allnikeshoes.com
All-online-shops.net
Allshoesworld.net
allstarers.com
allstate-autotransport.com
alltinx.com
aloalo.us
amdigi.com
Ameinc.us
Ameparts.com
Ammononline.com
Amoyhy.com
Amynike.com
Amytrade.com
Andbrandshoes.com
aney2177.com
Anntrade.com
anpshoes.com
ANSHOES.COM
ant-sell.com
anvidirect.co.uk
Anxizhengyuan.com
anywear-shoes.com
Aoaao.com
aoloshop.com
aolsky.com
Aotrade.com
Aouwanted.com
aoyunlong888.com
apec168.com
apeot.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(4 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Apparel-mars.com
appleipod.com.cn
appleipodbmw.com
appliance-ebusiness.com
Archingjewelry.com
Areashoe.com
argo-delivery.com
argotransport.com
argo-transports.com
aries-courier.com
arristoncomp.com
Artbags-cn.com
Artbamboos.com
Art-dc.com
Art-dl.com
artdragon2008.com
Artmagic-china.com
Art-ms.com
Artsoasis.com
Artspt.com
Art-star.com
artstore9898.com
Ascenthandbag.com
asia-bargain.com
askshoe.com
askshoes.com
Astra-china.com
Astuo.com
Asvdto.com
atitdy.com
at-safe.com
attdworld.com
au89.com
auction-security.com
auction-security.com/
aueom.com
Authenticmall.com
Authenticplaza.com
Auto-bs.com
autoexpedition.eu
automoto-international-shipping.com
automovileshipping.com
auto-safe.net
autoshipp24.org
autoshipp-express.com
autotrans-shippingg.com
Auuii.com
Auzhou38.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(5 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
averahty.co.uk
avioex-shipping.com
Ayshoes.com
B2bmini.com
B2bnike.com
B2bsharing.com
B2btradeshop.com
B2btradesky.com
B2ckey.com
b2cshoes.com
B2ctop.com
b2ctrade.net
babiken.com
babiloon.ro/tt/
Bag4sell.com
Baghoo.com
bagnoble.com
Bagonline8.com
bagsale168.com
bagshoesbiz.com
bagshop163.com
Bagtrade.com
bagtrade8.com
Bagtrading.com
Bag-trading.com
Baidushoes.com
Baixintrade.com
bamshop168.com
banidebani.com
Baorun668.com
Baotongtrade.com
Bapeshoeshop.com
bapevogue.com
bargengarden.com
Baryetrade.com
bashopm.com
bataraindrajaya.biz
Bawwgt.com
Bayliy.com
Bbc21.com
Bbckicks.com
Bbsnike.com
bbs-pegasus.net
Bdnt8.com
Beauclother.com
Bedhero.com
bee-sell.com
Beforeint.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(6 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
beijing-electron.com
beijingmp3.com
beijingpanjiayuan.com
benjaminsbicycle.com
bensbicycle.com
bensbicycle.net
Bestararts.com
Bestarkicks.com
best-buy-mobile.com
Bestcellphone01.com
bestdealwithyou.com
Bestgotrading.com
best-gsm-store.go.ro/
Bestkeptkicks.com
bestlandtech.cc
bestmobiles-store.com
bestnike.com
Bestnike23.com
Best-nike-shoes.com
bestorecn.com
bestpathgps.com
bestsale588.com
bestseller-digital.com
Bestseller-digitals.com
bestseller-world.com
Bestsportgood.com
best-sportshoes.com
beststore-online.com
Besttech86.com
bfm-trans.net
biazol-express.com
bigislandplanet.com
Bigshop168.com
Birmanila.net
Biz0086.com
Biz-diggers.com
Bizec21.com
Bizeidolon.com
Bizfairy.com
Biz-goods.com
Bizinworld.com
Bizmany.com
bizshong.com
Bizyao.com
bj200808.com
bj598.com
Bjbrandclothing.com
Bjbrandshoes.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(7 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
bj-computer.com
bjdigital.com
Bjdmhr.com
bjdzemc688.com
Bjebay.com
bjelectronstore.com
bjf88.com
Bjhandbag.com
bjinmao.com
bjit163.com
bjjckc888.com
bjtradeshop.com
bjwelcomeu.com
Bjwelcomu.com
bjwholesalemarket.com
Bjyxtl.net
Bkexport.com
bless-more.com
blue-deal.com
blutoncell.com
blynh.com
bmrgn.com
bobsel.com
Bodyjewelryshowroom.com
bonziniglobaltrans.com
borse.135.it
boss0116.com
Brand168.com
Brand2000.com
brandchoiz.com
brandelectron.com
Brandguitar.com
brandhome8.com
Brandhunters.com
brandmart.net
Brandnewholesale.com
Brandonshoes.com
brands620.com
brandsdiscounts.com
Brandshoescenter.com
Brandshoesgarden.com
Brandshoespace.com
Brandshoessale.com
Brandshop8.com
Brand-store888.com
Brandstreets.com
Brandtradecn.com
Brandtrading.net
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(8 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
brand-warehouse.com
Brdan.com
Bridgedigital999.com
Bright-zone.com
britishspeedline.com
Bsksports.com
bsmarketc198.com
bsol99.com
bsonning.com
Btdchina.com
Btob2007.com
Btob8899.com
bt-shipping.com
bt-shipping.com/
btveby.com
Budgetreplica.com
bulk-orders.com
Businessprc.com
Buybestshoes.com
Buy-dc.com
Buy-dream.com
buyeuro-gsm.com
Buyhy.com
buyinsured.com
Buyishoes.com
Buy-louis-nike.com
buymyshoes.net
Buynike591.com
Buy-nike-louis.com
buynikeshoes.com
Buy-nike-shoes.com
Buyretro23.com
Buyretroshoe.com
Buy-sell-nike-shoes-in-china.com
Buy-sm.com
buy-softwear.com
buysz.com
Bynike.com
cagus-inter.com
calledtotransport.com
Canidoforyou.com
Cardedi.com
caribbeanint.com
carmdeu.com
cars-lnc.com
Cartoonwholesale.com
cascadebigboytoys.com
cash.siteem.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(9 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Catchingtrade.com
Catchyoureye888.com
caterdunlop.com
Cavaliershoes.com
cbre-trans.com
Ccamotrade.com
Ccbtrade.com
Cccbncn.com
Cccbnhk.com
Cccbnhk.net
Ccnike.com
ccshoes.com
ccsmclub.com
Ccvtrade.com
cdom668.com
cd-online.org.uk
cdww-online.co.uk
ceb18.com
Cece0086.com
cedstore.com
Celeste-fashions.com
cellmobileshopcom
Ceoctc.com
Ceoshoes.com
ceto888.com
ceto888.net
ceuec.com
ceuom.com
cf-corp.net
Cfgtraderchina.com
Cfjhl.com
Challengearts.com
Chancetrade.com
changchengdianqi.com
chaojie168.com
charitiestrade.com
Chaussestoi.com
chaussue9.com
chaussures-sports.com
chbtc.com
Cheap-jordan.com
cheapnessshop.com
Checkyourfootwork.com
cheeffmv.com
chelecroad.com
cheng318.com
chengyijia.com
Chiefwholesale.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(10 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Chief-win.com
Chinabestbiz.com
chinabh-online.com
Chinabigtrade.com
chinacamera.net
China-cd-dvd.com
Chinaceramictile.com
China-chinatown.com
China-cloths.com
China-digitalshop.com
china-dropshipper.com
chinaeagora.com
chinaecofiber.com
China-exporting.com
Chinagarmentexport.com
Chinaguangdongjunlin.com
Chinalingeries.com
Chinamofinance.com
Chinanettrading.com
China-nikeshoes.com
China-nike-shoes.com
chinanike-trade.com
Chinanike-wholesale.com
Chinaoris.com
China-otr.com
China-replica.com
china-saiou.com
China-schuhe.com
Chinashoe2008.com
China-shoe88.com
CHINA-SHOES.BIZ
Chinashoes.us
Chinashoes888.com
Chinashoesbiz.com
Chinashoesnike.com
Chinashoeswhole.com
chinashop188.com
china-shuma666.com
china-shuma777.com
China-supplier2001.com
Chinatopshoe.com
Chinatownshopping.net
Chinatrade365.com
Chinatransfer.net
Chinaunderwears.com
china-wto001.com
Chineseforeigntrade.com
CHINESENIKE.COM
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(11 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Chktrade.com
chloeaaa.com
Chnike.com
chnzde.com
chunhuitrade.com
Citydigitalmart.com
ciwendongfang.com
ckmycn.com
clickstore.com
clotal.com
Clothes007.net
clothesshare.com
Clothing-best.com
Cloth-shoes-supplier.com
clothshox.com
clothwholesaler.com
Clqnike.com
cl-ship.com
Cn523.com
cn-antiquefurniture.com
Cn-automoto.com
cnbagspace.com
Cnbestbiz.com
cnbey.com
Cnbigtrade.com
cn-bush-store.com
Cncreditcardpayment.com
Cndfshoes.com
Cnectrade.com
cnenm.com
Cnexptarde.com
cnexptrade.com
Cnfjfy.com
cnfootbaby.com
Cngreattrade.com
cngreatwalltrade.com
Cnjerseys.com
Cnjmt.com
Cnjumpman.com
Cnminimotos.com
Cnnicekicks.com
Cnnike.net
Cnnikeking.com
Cnnikesale.com
Cnnikeshoes.com
Cnniketrade.com
Cnonlineshoes.com
Cnpitcross.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(12 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
cnshoesgood.com
Cnshoestrade.com
Cnshop168.com
cnshop-shoes.com
Cnsony.net
Cntc999.com
Cn-tractors.com
Cntradecity.com
Cn-tradenet.com
Cntradeport.com
Cntradeshop.com
Cn-wholesaler.com
cnxlogic.com
Cnzcl.com
Codegenworld.com
Codwsm.com
Colorfulstone.com
Colournike.com
comeonfashion.com
Comitytrade.com
Commerce-europe-chine.com
Commerialload.com
Computer120.org
computeradd.com
comsulin.com
contbicycle.com
cooperapiontrade.com
copermall.com
Copyshoe.com
Coscoshoes.com
cosmo-intuk.com
cosmo-teh.us.ms
courierexpress-worldwide.com
courier-usa.com
Cowboynike.com
cozia-trans.com
Cozyjean.com
cpj-ebay.com
Cqeastgardening.com
Craft123.com
crazediscount.com
Creationsfootwear.com
Crystalmosaictile.com
Csabm.com
Csp-la.net
Csv-valve.com
Csv-valves.com
ctat.net
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(13 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
ctctt.com
cttshop.com
ctusg.com
cunnike.com
curier-cargo.com
curiercargo-worldwide.com
curiobag.com
Customers-one.com
cutenike.com
Cxjxy.com
cybershoe.net
Cyfnike.com
Daafa.com
da-ceratti.com
dada-storez.org
dafornofa.co.uk
dailystock.cn
Daisywholesaler.com
Daiweitrade.com
daketrade.com
Damalayoo.com
Dancewear-shoes.com
Dansonshoes.com
das-auto-express.net
dastransit.com
das-transport.com
Daydaymanufacturer.com
db898.com
dc888.net
dc888.net/
dcmanual.siteem.com
Dditours.com
ddyspc.com/
Dealwithtrust.com
Defa-trade.com
dekobicycle.com
dekra-autos.com
dekratransportation.com
deliver-home.com
deller_phones
Dellshoes.com
Destockshoes.com
device-emall.com
d-express-intl.com
Dgdly.com
dgonsale.com
dgwscn.com
dgwtcm.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(14 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
dhcam.com
dhjate.com
dhl-couriers.com
dhl-italy-worldwide.com
dhlps3.com
dhl-shipping.com
dhl-shipping-couriers.com
dianziguangchang.com
Dieselchinahanji.com
digi007.com
digi-365.com
Digi598.com
digi-beijing.com
Digi-bj.com
digi-china.com
digiclub2008.com
digihomeclub.com
Digik8.com
digiltd.com
Digishop8.com
digi-store.net
digital2008.com
digital8888.com
Digital9999.com
digitalbbc.com
digitalcamerasc.com
Digitalchinese.com
digital-cn.net
digital-cn.net/
Digital-distribute.com
digital-ebusiness.com
digitaleraltd.com
digitalonlineshop.com
Digitalproducts007.com
digitalsshop.com
digitals-show.com
Digitaltradeworld.com
Digitbest.com
digiworld2008.com
digiwsm.com
digizxz.com
Dinnerwareart.com
dino-electronics.4-all.org
dioraaa.com
direct-seal.com
Discount188.com
Discountmobileshop.com
discounts-store.biz
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(15 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
discounts-webstore.com
Dixonstone.com
djc3c4.com
Djworld668.com
Dlshoes.com
Dmpbearing.com
Dmpdoor.com
Dnsntrade.com
Dnyzj18.com
dolfbicycle.com
dolf-bicycles.com
dolstore.com
domo-mobiles.com
Dongfang668.com
Dongshengshoes.com
Do-shoes.com
Doublegreenhk.com
Doublehappinessnike.com
Doublewinner.net
Dowsm.com
dpstew.com
Dragon-guard.com
Dragonpl.com
dreamer999.com
Dreamnirvana.com
Dream-purchase.com
Dreamyshoes.com
Dsuom.com
dsuto.com
Dt-shoes.com
DUNKSHOESGOOD.COM
dv598.com
dvele.com
dvivb.com
Dwtuo.com
Dwuom.com
dwuto.com
dwzhi.com
Dx-shoes.com
dxzmall.com
DYSPORTSHOES.COM
Dzcitytrade.com
dzemow.com
e44444.com
E838.com
Eadsmedia.com
ealyt.com
Easetag.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(16 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Eastantiques.com
eastdragontrade.com
Eastebiz.com
Eastebiz.net
eastelectronics.co.uk
Eastemporia.com
easthoppingsky.com
Eastnike.com
Eastshoppingsky.com
Eaststarss.com
eastyee.com
easy98.com
easybuyzoon.com
easy-etrading.com
Easyordernow.com
ebacey.com
ebagol.com
ebay111.com
Ebay158.com
ebay1968.com
Ebay198.com
ebay555.com
ebay688.com
Ebay8898.com
ebay8988.com
Ebay988.com
ebaybj.com
Ebaybm.com
Ebaybs.com
ebaycn5888.com
ebay-digital.com
ebaydzc.com
ebayey.com
Ebayfa.com
Ebayfj.com
Ebayglob.com
Ebaygs.com
ebaygw.com
ebayhao.com
Ebayhonest.com
ebayhu-electronics.com
Ebayjt5198.com
Ebaymsn.com
Ebaynikeshoes.com
ebayot.com
Ebaysellershop.com
ebaysoho.com
ebaysoho.net
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(17 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Ebaysp.com
Ebaysunshine.com
Ebaysw.com
ebay-transaction-department.com
Ebayuo.com
ebaywt.com
ebaywto.com
ebaywto518.com
Ebby88.com
ebizwebpages.com/electronics/home
Ebuynike.com
ebuytrading.com
ebyokv.com
ebyzz.com
Ec0086.com
ec07.com
Ec21cen.com
Ec21nikeshoes.com
Ec21shop.com
Ec21y.com
Ec361.com
ecalibaba.com
ecargocurier-express.com
ecbizit.com
Eccsport.com
Ecdigit.com
ececonomy.com
ecenter168.com
echodays.com
Eciphone.com
Ecnice.com
ecoomall.com
Ecpard.com
Ecportele.com
ecruby.com
Ecshoes.com
ectoptrade.com
Ectradekey.com
Ectradenike.com
Ectrait.com
ediandel.com
e-diandel.com
Edifiersky.com
Edmond-h.net
edshop-electronics.com
ee4st.org
eebay999.com
eecbiz.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(18 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Eee-trade.com
e-ele.com
Efashion123.com
e-fashionmobile.net
efidelcolor.com
e-fidelcolor.com
Egetnike.com
Egetshoes.com
E-gold-invest-wy.us
Egoodstore.com
Egotobuy.com
egou555.com
egou999.com
Ehotech.com
e-igd.com
elctronics2008new.com
elcwd.com
Ele007.com
Ele136.com
ele2008.com
ele666.com
Ele688.com
ele724.com
Ele818.com
elec383.com
elecbar.com
elec-bj.com
elec-bridge.com
elecjoy.com
elec-lenovo.com
elec-mall.com
elec-star.com
elec-store.co.uk
Elecstore.com
elecstores.com
elec-storm.com
electro-galaxy.net
electro-galaxy.org
electrograha.com
electron100.com
electron598.com
electronic88.com
Electronic-bar.com
electronicholder.com
electronic-mall518.com
Electronics2008new.com
electronics-business.com
electronicsell.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(19 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
electronicsell.com/
electronicshousedirect.com
electronic-sky.com
electronicsnewstyle.com
electronicstoreeg.com
Electronics-trade.com
electrononsale.com
Electronsite.com
electro-shop-center.com
electro-style.shop.ms
ele-cute.com
elecvogue.com
eledv.com
ele-eur.com
ele-export.com
elefetch.com
eleff.com
Ele-market.com
Ele-net.com
ele-star.com
Eletronics-world.com
elett.com
elewholesaler.com
elewm.com
Elewto.com
elite-buy.com
elitephones-shop.com
elitephones-store.com
elite-store.com
elixyr-shop.com
elommerce58.com
elpdt.com
Elproducttrade.com
Elushoes.com
elysianbiz.com
Emailshoes.com
emarket158.com
Emart365.com
empire-mobiles.com
emsony.com
emwwmk.com
enetoffer.com
Enikee.com
Enikeorder.com
Enikeshoe.com
Eniketrade.com
enjoybuy8.com
eno-spedition.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(20 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
e-numeral.com
eodat.com
Eoecc.com
Eoeom.com
Eohshop.com
epowerseller.com.cn
e-psscourier.com
Eqgz.com
ero-spedition.com
e-royalshipping.com
eroypas.com
erygoodscn.com
es911.com
escargolines.com
Eshoes99.com
eshop158.com
eshop-48.com
eshop-china.com
Eshopshoes.com
eshpg.com
esmcc.com
esp-autotransport.com
esp-couriero.com
e-speedservice.com
esp-express.com
estore158.com
estore328.com
estore8.com
e-style888.com
Estylebar.com
Esugoo.com
E-supermarket.net
etangshoes.com
E-tangtrade.com
etdyy.com
etelecomplus.com
etime8.com
Etonbiz.com
e-totrade.com
e-trade168.com
etradebar.com
E-tradeproduct.com
Etrade-stage.com
etrading-asia.com
Etuio.com
Etuwm.com
Etwom.com
eu-altria.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(21 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
eu-ca-es.com
eugsm.com
eulogistiknet.com
eur16868.com
eur5888.com
eur6688.com
eur6898.com
eur88.com
eurbds.com
Eurdc.com
eurdm.com
Eurdot.com
eurds.com
Eurdt.com
Eurdto.com
Eurdtuo.com
Eurdum.com
Eurdut.com
Euremart.com
eureot.com
euretn.com
eureuo.com
Eureut.com
Eurew.com
Eurews.com
eurfm.com
Eurfs.com
Eurft.com
Eurmall.com
euro2shop.com
euro-auto-transport.com
eurocartrans.com
euro-car-transport.com
euroline-delivery.com
eur-online-transports.com
europa-mobile-transports.com
europaspedition.com
europeangsm.shop.ms
european-movers.net
europeautoexchange.com
europeelectronics.net
europe-electronics.net
europe-transports.com
europe-tt.com
euroshipco.com
euro-shipp.org
eurotop-express.com
Eurowing.biz
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(22 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
eurts.com
Euruto.com
eurwsm.com
eutransitltd.com
eutue.com
Ev516.com
Ewaterbay.com
Evermag.com
Evermag.net
Evermayfashions.com
Evershoe.com
Everyday-trade.com
ewholesale8.com
Eworld158.com
Ewuom.com
Ewuot.com
Ewuto.com
exchangepackage.com
exchangepacket.com
Exintrade.com
Expandshoes.com
expedite-delivery.com
Exportaccessory.com
Exportele.com
exporter-china.net
Exportertrade.com
Express666.com
Express999.com
express-cargus.com
express-delivery.net
Expressfamousgoods.com
express-transcourier.com
expresstrans-lines.com
extrafreight-ltd.com
Eyazi.com
Eyeb2b.com
Fababc.com
Fad-bag.com
faddg.com
Faddymall.com
Faddynike.com
Faddytrade.com
fadelectron.com
Fadfootwear.com
fadjean.com
fadretail.com
Fadseller.com
fadshoes.net
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(23 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Fadsmart.com
Fadsportshoes.com
fadstore8.com
fadsws.com
Fadtrade.com
Fafatrade.com
fairpdt.com
fairy4colour.com
fairy66.com
Faithfultrade.com
Fakuonline.com
Famedshoes.com
Famous-shop.com
famous-store.com
Fancynike.com
Fancyseller.com
Fancy-shoes.com
Fancyshoesclub.com
Fangshoes.com
Fangytrade.com
fansjersey.com
Fashion0086.com
Fashion258.com
Fashion600.com
Fashion6666.com
Fashion8888.com
Fashionaaa.com
Fashion-catenation.com
Fashiondigi.com
Fashionfantacy.com
Fashionmarques.com
Fashionom.com
fashionqueenmary.com
Fashionroot.com
Fashion-sky.com
Fashionstreet214.com
fast-das-delivery.com
Favorbuy.com
Favordigi.com
favoritedigi.com
Favornike.com
Favorsport.com
Fcntrade.com
Fcsgame.com
federal1st.com
federal1st.com/
Feetjoy.com
fef123.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(24 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Feidatrade.com
Feidatrading.com
feisabe.com
Feiyuetrade.com
felicity66.com
Felizbuy.com
fengniao.com
Fengyun3369.com
Fentrade.com
fenws.com
Fewto.com
Fieldtrade.com
Fieldtrading.com
fillejewelry.com
filtercentury.com
Finenessmall.com
finery-shoes.com
Fineshoes88.com
fire.to/gold-electronics
Firstnikeshoes.com
first-sell.com
Fjhwtrade.com
fjlegend.com
Fjlianchuang.com
Fjxx.net
Flashnikeshoes.com
Fleetshoes.com
Fliontrade.com
Flyhorseshoes.com
flyingnike.cn
flyingshop8.com
flynike.com
Flyskyshoes.com
Flystarshoes.com
Flytrade88.com
flytrades.com
Flyvogue.com
Foease.com
foeasy.com
folieshop.com
Fongtai.com
fontaine-shop.com
Footlock-er.com
Footpartner.com
Footwearaaa.com
Footwearorder.com
Foreversucceed.com
fortenexpress.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(25 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
fpfdshopping.com
Frankynike.com
Fratrade.com
freeglof.com
friend158.com
Friend988.com
Friendebay.com
friendship-china.com
Friendshiptrade.com
friskmall.com
Friskmart.com
ftipdty.com
Ftogw.com
Ftshoes.com
fullseller.com
Funnike.com
funpurchase.com
Fustatrade.com
Fvend.com
Fwfoffice.com
Fxvb.com
Fyfnike.com
gadgetgreats.com
gadgets-mall.com
Galobaltrade.com
Gava-ca.com
G-charger.com
Geetrade.com
gem918.com
genuinemobiles.com
genuine-mobiles.com
genuine-mobiles-shop.com
georgesbicycle.com
georges-bicycle.com
georgesbicycle.net
Geponet.com
gerrardsbikes.com
gerrard-sbikes.com
gerrardsbikes.net
gerrards-bikes.net
Getbestshoes.com
Getbesttrade.com
Gft365.com
gfzhich.com
Ggparty.com
Ggtrade.com
Gift0086.net
giftstoys.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(26 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
giorino.com
glamourdigital.net
Gl-b2b-trade.com
Gleebiz.com
gleebuy.com
gleedg.com
gleetrade.com
global-airline-express.com
global-express-transport.com
global-gsm-shop.com
globalgsmworld.com
Global-nike.com
Globalnikeshoes.com
globalparcels-courier.com
globalshippingexpress.co.uk
Global-shoeslink.com
globetrotter-xl.com
Globexchina.com
Globlefashion.com
Globspace.com
glo-export.com
glomarket.com
Gloryfurniture.com
Gmshoes.com
Go2supremefashion.com
Go4nike.com
Gobizchina.com
Gobizfrance.com
Gobizgermany.com
Gobizuk.com
Gobizunitestates.com
God52.com
goeeog.com
gogoevai.135.it
Gogoluck.com
Goingshoes.com
Goldbetcn.com
goldcellshop.go.ro
gold-courier.com
goldebay.com
Goldebayzone.com
Golden-brands.com
Goldenelec.com
Goldeneshop.com
goldengsm.com
Goldentrade.us
Goldnikeok.com
Goldnikevip.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(27 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Gomyfashions.com
Gomykicks.com
gonex.co.uk
Gonikeshop.com
Goodbrand-haoshoes.com
Goodfaithtrade.com
Goodluck100.com
goodluck999.com
Goodluckshop888.com
Good-nike.com
Goodnike88.com
Goodnikecn.com
goodsbay98.com
goodsbeijing.com
goodsebay.com
Goodshoes.net
Good-show.com
Goodsky4u.com
Goodsportwear.com
Goodsroom.com
Googlenikeshoes.com
Googleshoes.com
Googless.net
googshoes.com
goohai.com
Goohooo.com
goshoestore.com
goshop2008.com
Goshopping999.com
Gotfootwork.com
goto-escrow.com
Goto-trade.com
gpscon.com
gps-deliveries.com
gpsexpressdelivery.com
gps-transcontinental.com
gps-worldtrans.com
gps-worldtransportation.com
grandhero.com
greatbritainpostalservice.com
Greatest-trade.com
great-of-business.com
Great-replicas.com
greatwall99.com
Greatwalltrade.com
greecefirm.com
Greenfr.com
Greennike.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(28 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Greenniketrade.com
gsm-ciucu.go.ro
gsm-electronics-bulk-order.go.ro
gsm-online-shop.com
gsmonlineshop.go.ro
gsmonline-store.com
gsmshopping.net
gsm-total.com
gsm-wholesale.com
gsp-transport.com
gss-couriers.com
gss-online-transports.com
gtprexpresstransport.com
Guitar-shoes.com
guojijiaoyi.com
guseu.com
gwdwg.com
gweasy.com
gwseo.com
gwzmusic.com
gxfcdy.com
gxnfc518.com
gymshoes-show.com
gzclothing.com
gzfashionshop.com
Gzhitop.com
Haidetrade.com
Haihuatrade.com
Haiwoaini.com
Halytrade.com
Handbag100.com
handset888.com
hanmke.com
Hanyoutech.com
hao555digital.com
haohaogg.com
happycooperate.com
Happydigital888.com
Happydragontrade.com
happyemall668.com
Happyps3.com
Happyshoesspace.com
Happyshop518.com
happyshopping2008.com
happyshopping888.com
Happysportlife.com
happyusd.com
Hardagroup.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(29 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
hardwaregratis.it
hava-inc.com
hbbintershipping.com
hctaw.com
hdgec.com
hdgws.com
hduit.com
Hdwot.com
hdwsm.com
Healthanswerer.com
heartlygiving.com
hecnm.com
hello925.com
helloworldj.com
Helpugame.com
Hengxintrade.com
Henxen.com
here-buy.com
Hero-shoes.com
Heroshoes.net
Heuto.com
Heyvogue.com
Hhkshoes.com
Hiakujindo.com
High-electronics.com
highertown.com
hihch.com
Hikenike.com
Himalayastrading.com
hiphopville.com
Hiphopyard.com
Hips3.com
Hitsneakers.com
Hiwaytel.com
Hiworld-biz.com
Hk361.com
hk8shop.com
Hkfec.org
Hkgy888.com
Hkhm888.com
hkhshop.com
Hl9988.com
hldzemc.com
hldzftc.com
hledstore.com
Hljordan.com
hnjy.hnsafety.com.cn
hnmengfei.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(30 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
hnsafety.com.cn
Holly-wireless.com
hollywoodreams.com
Homearts68.com
Honest999.com
Honestb2b.com
Honest-mall.com
Honeststore.com
Honesttrade.net
Honesty-trade.net
honghe158.com
Hongkongnike.com
Hongkongtransfer.com
Hongmaotrade.com
hongtaishop.com
Hongtrade.com
Hongyingtrade.com
Honike.com
Honourtrade.com
Hoobiz.com
Hookstrade.com
hotbuy5.com
hotnegocio.com
Hot-nikeshoes.com
hotpy.com
Hotsalesshoes.com
Hotsaling.com
Hotsellgoods.com
Hotselling.net
Hotsellshoes.com
Hotshoes8.com
Hotshoesclub.com
Hotshoesselling.com
Hotshopgood.com
Hotsportshoes.com
Howal.net
Hpmade.com
hsabm.com
hsgxch.com
h-shopping365.com
hsshopping.com
Htbrandshoes.com
htemc666.com
htmylmc.com
htrade-cn668.com
Huadongtoy.com
Huaec.com
Hualitrade.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(31 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Huamarts.com
huanbao.siteem.com
Huanyufashion.com
Huaren135.com
Huaruiclothes.com
Huaruishoes.com
Huasanhk.com
Huaxiatrade.com
Huayutrade.com
Huhuitrade.com
Huihongbiz.com
Huihongtrade.com
humpshoes.com
Hwaotrade.com
hwiy.com
hyelec-sell.com
Hy-jewelry.com
iapulana.com
I-b-products.com
Ibrand88.com
Ibrandshoes.com
Icqwholesale.com
i-cspeditions.com
i-curiero.com
Idealnike.com
Id-game.com
Idows.com
Ieiie.com
Ieshoes.com
ie-space.com
ikbox.com
Iliketrade.com
Ilovevogue.com
ilyele.com
imagic-shox.com
Imitatetrade.com
Imvupaypal.com
in-brands.com
indoglobaltronic.com
indomarco-tech.com
indovisions.com
ingexpressltd.com
ingrossonike.135.it
Inikezone.com
Inki1.net
Inlandrevernuecompany.com
Innicc.com
instant-courier.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(32 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Instylenike.com
intcargodel.com
intdelcargo.com
inteligent-mobiles.com
inteligent-mobiles-store.com
interglobal-express.com
interglobalxpress.com
inter-gsm-shop.com
international-cargo-logistic.com
international-gps-courier.com
international-speditions.com
international-transportation.com
internet-bussines.com
intern-express.com
inter-safetrade.com
inter-shop-gsm.de.md
intershopgsm.go.ro
interspedd.com
interspeed.us
inter-trade2008.com
intl-etrade.com
intmerchant.com
Intonike.com
Intpopshoes.com
int-shipping.us
Intshoes.com
inttr-autos.com
inversionesescrow.com
Investment-casting.biz
iocu188.com
Iofferkicks.com
iopollers.st
ipapas.com
Ipodagent.net
ipodps3.com
it88ti.com
italian-electronics.com
itdigi8.com
it-elec.com
Itexampage.com
Itgoodsworld.com
it-hotsales.com
itplaza999.com
i-trade-support.com
Itzol.com
iudto.com
iuelem.com
iutco.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(33 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
ivisatorban-shop.com
iwsdg.com
izoneshop.com
Jacky925.com
Jammshop.com
jc-transport.com
Jdnike.com
Jd-nike.com
Jd-stone.com
jduio.com
Jeantin.com
jenphoneglo.itgo.com
Jewelrytrade888.com
jewos.com
Jfpuma.com
Jhtao.com
Jiachenggoods.com
Jiachengtrade.com
Jiaoke-shoes.com
Jiashengshoes.com
Jijiwawa.com
jinnsea.com
Jinqi-crafts.com
Jinting666.com
jixiang188.com
Jkwg88.com
Jlrcn.com
jlxin.com
JMNIKESHOES.COM
JMSHOES.NET
Join23.com
joinbenifit.com
jojobay.com
Joke-shoes.com
Jollytrade.com
Jol-trade.com
jonathanvanhove.com
jones-bicycle.com
Jordan008.com
Jordancolour.com
Jordanfly.com
Jordansell.com
Jordan-sneaker.com
Jordantop.com
JOSESHOES.COM
joybiz365.com
Joyemart.com
joyenet.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(34 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Joyesky.com
joyhiphop.com
joy-market.com
Joy-note.com
Joy-socks.com
Jrcint.com
Jshuo.com
jshutong.com
jstransexpress.com
Jtskickz.com
Judith996.com
Judynike.com
Julietshoes.com
julygrants.com
jumaelectronics.com
Jumpman999.com
Junlincage.com
junyuanexport.com
Kaileedtrade.com
Kailitowel.com
Kakashoes.com
Kandtrade.com
Kartionsports.com
Kawo-mould.com
Kedatrade.com
keengo.com
keengo.com/
keenmas.com
k-electronics.eu
kemdw.com
kempshop.com
ken-bicycle.com
kenbikesonline.com
kencycles.net
ken-cycles.net
kenshoes.com
Kerylighting.com
keuio.com
Keynike.com
Kickaaa.com
Kickok.com
Kicksline.com
Kicksnice.com
kiel.com.cn
Kill-ig.com
Kindproduct.com
Kindytrade.com
king5777.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(35 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
kingselectron.com
Kingtop-shoes.com
kjdzemc.com
kjwlem.com
kkjumpoff.com
kldows.com
kntdl.com
Kokotrade.com
Kooshoe.com
Kooshoes.com
Kqbags.com
Kqlliuc.com
kseur.com
Kshoestrade.com
kuaile2008store.com
kualaelectronic.com
Kungfuone.com
labequipment.biz
lacaixa-pago.com
laica-cars.com
landyfashion.com
lapbuy.com
Layrun.com
lcc888.cn
Lcnike.com
lcyan.com
ldgws.com
lduot.com
leader23.com
Lebrons-nike.com
legend23.com
LEKEYSHOES-NATION.COM
Leteese.com
Letsgoto2008.com
leven.cn
lexosys.com
lht24.com
Liaoyuan3369.com
Liaoyuan888.com
lifeexshop.com
Lifeifootwear.com
lifepopular.com
Likegoods.com
Like-goods.com
LIKEMYSHOES.COM
Likeshoes.com
Lingyuntrade.com
linhe9588.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(36 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
linkjordan.com
Linknike.com
Linkps3.com
Lishunhouse.com
Lishunstock.com
lismon.com
Liswy.com
litongtek.com
Livenike.com
livenike.com.cn
Lizhitrade.com
Lj268.com
Llpshop.com
Lnike.com
logindigitalindex.com
Loginfashion.com
login-gps.com
Lokyart.com
Lolcool.com
Lolkool.com
Lolprice.com
Longgangtrade.com
Longtimegroup.com
lookbestshoes.com
Lookfonike.com
Lookfornike.com
loongart.com
looteng.com
louisaaa.com
Louis-nike.com
Lovbiz.com
love-digital.com
lovedigital99.com
lovelybag21.com
lovelysales.com
lovelytone118.com
lovelytrade.com
Lovingnice.net
lsbeijing.com
Lt-shoes.com
luck.com
luck1212.com
luck158.com
Luck69.com
luck918.com
luckdigital.com
luckebiz.com
luckemall.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(37 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Luckemart.com
luckly168.com
Luck-shopping.com
luckybiz365.com
luckyemall.com
Lucky-fashions.com
lugohermanos.com
Luxelike.com
Luxury2us.com
Luxurybagcn.com
Luxury-e.com
luxurylogistics.com
Luxuryonyou.com
luxuryvip24.com
lv126.com
Lv-handbag.com
Lv-nike.com
lwtrade.com
LXNIKESHOES.COM
Lydiashoe.com
Lynnstore.com
Lzhiwei.com
m3glh4i.com
Mackoyi.com
Madecraft.com
madeeinchina2008.com
Madefor-china.com
Made-in-putian.com
Madenike.com
Madeshoe.com
maerskspedition.com
maerskspedition.com/
Maiditrade.com
Maike998.com
Mailgoods.com
Make-shoes.com
mall5858.com
mall666.com
mall6699.com
mall-ebay.com
manage-esales.org
mandapot.com
marcapasos.eu
market1188.com
market6688.com
market6888.com
market7788.com
market8888.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(38 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
market9988.com
marketfad.com
Marketingnike.com
Marketnike.com
marketonline591.com
marks-bicycles.com
mark-shop.com
Marlboro-shoes.com
martetet.com
Mart-star.com
Mart-top.com
Marysport.com
Marytrade.com
Massnike.com
Masterclutch.net
max-bicycle.com
Maxtn.com
maya-orchid.com
mazutrade.com
mbltransport.com
mbltransports.com
mbmlogistic.com
Mbnike.com
mc-eurotransport.com
m-delivery.com
Mdfltd.com
mdongsheng.com
Mdsnm.com
Mdwob.com
mdwos.com
medialinklnt.com
mediterana-express.com
mediterraneo-shipping.eu
megafreightonline.com
Meganshoes.com
mega-oferta.com
meidian.net
Meilleur-marques.com
Meilleurs-vendeurs.com
Meilm-friend.com
Meinvyan.com
meishengfushi.com
meiying888.com
melanieblogs.net
Mengnaqileather.com
mengxiangqq.com
merchandise-transport.net
m-escrow.biz
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(39 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Meteorstore.com
Mfdom.com
Mfnike.com
Mfsportshoes.com
Mfsto.com
mguojie.com
mhnmk88.com
microgamestore.com
Microstarchina.com
Mijnnike.com
mikommart.com
milanfashion99.com
Millennium1000.net
Mknike.com
Mldto.com
Mmtelephone.com
M-NAMI.COM
Mncshoes.com
mnyney4u.9126.com
mobile-cargoline.net
Mobile-onsale.com
Mobilephones0086.com
mobiles-gsm-shop.com
mobiles-intel.com
mobiles-intel-shop.com
mobiles-moby.com
mobiles-offers.com
Mobiles-Paradise.com
mobiletechnology.shop.ms
mobiletrade-express.com
mobile-transporter.com
Mobilewhole.com
mobile-zone.us
mobiteh.co.uk
Moboem.com
mobtelecom.com
mobybicycle.com
mondoricamad.com
Mostkicks.com
motoglobaltrans.com
Motoportparts.com
movers-bbs.com
movers-bbs.com/
Mp5nike.com
mrnike.135.it
Msn-nike.com
Mswnm.com
Mswto.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(40 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
mufu-tech.com
muievoua.net
multamuielagurita.com
music-666.com
Music-668.com
music-998.com
Mustvehicle.com
mwnst.com
mvpnike.com
mvpnikeshoes.com
Mybagsky.com
My-bape.com
mybizeden.com
Mybizsea.com
mycoinbiz.com
myeagora.com
Myec21.com
myefad.com
myeheaven.com
myfadbiz.com
Myfinery.com
mygoldenmarket.com
Myhiphopgear2.com
Myhome999.com
myieshop.com
myjoymall.com
Myjoymart.com
mymarket-online.com
mymodeshop.com
myservices2u.biz
Myshoes365.com
myshoes99.com
Myshoesclub.com
Myshoesmart.com
Mysneakerworld.com
mytradesky.com
Myvoguebiz.com
myvoguesport.com
mzdero.com
Mzfree.com
N5k5.com
N8182.com
N899.com
N95nokia.net
Naduen.com
Naiteshoestrade.com
Najin988.com
Nameplateshoes.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(41 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
nap321.com
narro.com
narro.com/
narro.net
narro.net/
Nbab2b.com
Nba-b2b.com
Nba-jordan.com
Nba-nike.com
Nbigovc.com
nbiznike.com
Nbkbattery.com
Ncbiz-ic.com
ndgom.com
ndsport.com
necktie2008.com
Need2008.com
Needfashion.com
Netbay988.com
Netnikeshoes.com
Netpriseshoes.net
Nevadablanket.com
Nevadablanket.net
newclec.com
newdigital88.com
newdigiworld.com
new-egg.cn
Newestnike.com
Newglobalstore.com
Newlandshoes.com
Newlybiz.com
newlymodel.com
new-mobiles.eu
Newnikeshoes.com
New-nikeshoes.com
newphones4you.com
Newprospergifts.com
newshau.com
Newsnike.com
Newtrendtrade.com
New-trendtrade.com
Newtsing.com
nfl-trade.com
Nicebay.net
Nicebless.com
Nicebuybuy.com
nice-digital.com
NICE-GOODS.COM
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(42 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
niceshoesoffice.com
Nicestshoes.com
Nicoleshoes.net
Nidie.com
Nidili.com
NIGHTCLUBINC.COM
nihaogoods.com
Nike00.com
Nike006.com
NIKE0086.COM
Nike009.com
Nike1000.com
Nike101.com
Nike118.com
Nike128.com
Nike129.com
Nike158.com
Nike163.com
Nike1688.com
Nike173.com
Nike18.com
Nike1999.com
Nike2007.com
Nike-2008.com
nike2009.com
Nike2020.com
Nike2046.com
Nike21cn.com
Nike222.com
Nike246.com
Nike28.com
Nike29.com
nike2b.com
Nike3388.com
Nike369.com
Nike3721.com
Nike5151.com
NIKE518.COM
Nike528.com
NIKE555.COM
Nike558.com
Nike666.com
Nike6666.com
Nike678.com
Nike6868.com
Nike6886.com
Nike689.com
Nike6899.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(43 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
NIKE699.COM
NIKE789.COM
Nike888.com
Nike-888.com
Nike889.com
Nike896.com
Nike898.com
Nike988.com
nike998.com
Nike999.net
Nikeaaa.com
nikeaaatrade.com
Nikeadas.com
Nike-adidas-bag.com
Nike-adidas-trade.com
Nikeagent.com
Nikeaisle.com
Nikeaj.com
Nikealibabavip.com
Nikeallstar.com
Nikeallstar800.com
Nikeandlv2008.com
Nikeandlv8888.com
Nikeangle.com
Nikeasia.com
Nikeave.com
Nike-ayong.com
nike-b2b.com
Nikeb2c.com
Nikebaby.com
nikebape.com
Nikebbc.com
nike-best.com
Nike-biz.com
Nikebj.com
Nikebond.com
Nike-boy.com
Nikebrandsell.com
Nike-brand-shoes.com
Nikebrandshow.com
nikebrother.com
nikebusiness.135.it
Nike-business.com
Nikecat.com
Nikecc.com
Nikecctv.com
NIKECENTRE.COM
Nikechinashoes.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(44 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Nikechn.com
nikechoose.com
Nikeclubcn.com
Nikecnmade.com
Nike-cnshoe.com
Nikecnshoes.com
Nikecolour.com
Nikecraft.com
Nikedawn.com
Nikedeals.com
nikedept.com
NIKEDESIGER.COM
Nikedks.com
nikedm.com
Nikedudes.com
Nikeebuy.com
Nike-ec.com
Nike-e-club.com
Nikeecplaza.com
Nike-ecplaza.com
NIKEENTER.COM
Nikeer.com
Nikeess.com
Nikeexpo.com
NIKEEYE.COM
nikef.com
Nikefa.com
Nikefair.com
NIKE-FAMILY.COM
Nikefancy.com
Nike-fancy.com
Nike-fashionable-world.com
Nikefast.com
Nikefield.com
Nikefire.com
Nikefirst.com
Nike-first.com
Nikefly.com
NIKEFM.COM
Nikefocus.com
Nikefriend.com
Nikeft.com
Nikeget.com
Nike-global.com
Nikegolden.com
Nikegoo.com
Nikegood.com
Nike-good.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(45 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Nikegoodtrade.com
Nikegoogle.com
Nike-google.com
Nikegov.com
Nikegreatwall.com
NIKEGREEN.COM
Nikegucci.com
Nikehappy.com
Nikeheart.com
Nikehill.com
NIKEHOTSALE.COM
Nikehotsell.com
NIKEHUAPU.COM
NIKEICQ.COM
Nikeinchina.net
Nikeinshop.com
Nike-ioffer.com
NIKEIP.COM dead
nikeitalia.135.it
nike-italy.135.it
nikejames23.com
Nike-jordan.net
nikejordan23.com
Nikejordan666.com
Nikejordanaaa.com
Nikejordancn.com
Nikejordanking.com
Nike-jordan-shoes.com
Nikejordanshow.com
Nikejordansky.com
Nikejumpmen.com
Nikekingshop.com
nikekobe8.com
Nikelead.com
Nikeleap.com
Nikelike.com
Nikelink23.com
Nikelinknba.com
Nikelist.com
Nikelives.com
Nikeloca.com
Nike-louis.com
Nikelucky.com
Nike-lvbag.com
Nikemagic.com
Nike-mall.com
nikemania.135.it
Nikemanor.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(46 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Nikemanufacturer.com
Nike-max.com
Nikemp4.com
NIKENBA.COM
Nikenettrade.com
Nike-net-trade.com
Nikenew.com
Nikeni.com
Nikenice.com
nikenikenike.com
nike-ocean.com
Nikeoem.com
Nikeofchina.com
Nikeoffercn.com
Nikeoffice.com
Nikeofusa.com
Nikeoh.com
Nikeoicq.com
Nike-okokok.com
Nikeolympic.com
nikeom.com
Nike-outlet.net
Nikepage.com
Nikepalace.com
Nikeparadise.com
Nikeperfect.com
Nikepioneer.com
Nikepking.com
Nikeplaza99.com
Nikepop.com
nikepopularshoes.com
Nikepost.com
Nikepreview.com
Nikeproduct.net
Nikeproductstrade.com
Nikepsp.com
Nikept.com
Nikepts.com
Nikepub.com
Nike-putian.com
Niker123.com
Nikeredmonkey.com
nikeregie.com
Nikeroad.com
Nikeroom.com
Nikesalecn.com
Nikesaler.com
Nikesaloon.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(47 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Nikesea.com
Nikesearcher.com
Nikeselling.com
Nikesellonline.com
Nikesems2008.com
Nikesept.com
Nikeserve.com
nikeshare.com
Nikeshine.com
Nikeshoe23.com
nikeshoekicks.com
Nikeshoemall.com
Nikeshoenet.com
nikeshoes007.com
NIKESHOES188.COM
Nikeshoes21.com
Nikeshoes3a.com
nikeshoes4you.com
Nikeshoes68.com
Nikeshoes88.com
Nikeshoes888.com
Nikeshoes999.com
nikeshoesaaa.com
Nike-shoesaaa.com
Nikeshoesagent.com
Nikeshoesbar.com
Nikeshoesbest.com
Nikeshoeschinatrade.com
Nikeshoesclub.com
Nikeshoescn.com
Nikeshoesell.com
Nikeshoesexporter.com
Nikeshoesglobal.com
Nikeshoesgo.com
Nikeshoesgood.com
Nikeshoesgroup.com
NIKESHOESJORDANSHOES.COM
Nikeshoesmail.com
Nikeshoesmsn.com
nikeshoesmvp.com
Nikeshoesnet.com
Nikeshoesnetoffer.com
Nikeshoesnt.com
Nikeshoesoffer.com
NIKESHOES-ONLINE.COM
Nikeshoess.com
Nikeshoessearch.com
Nikeshoessell.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(48 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Nike-shoes-sell.com
Nikeshoesservice.com
nikeshoesshop.net
Nikeshoesshoppe.com
Nikeshoesshopping.com
Nikeshoesshow.com
Nikeshoessky.com
Nikeshoessports.com
Nike-shoes-sports.com
Nikeshoessupply.com
Nikeshoestown.com
Nike-shoes-trade.com
Nikeshoestribe.com
Nikeshoesvip.com
Nikeshoeszjh.com
Nikeshoe-trade.com
nikeshop.135.it
Nikeshop88.com
Nikeshopking.com
nikeshoppe.com
Nikeshow.com
Nikeshow23.com
Nikeshoxtn.com
Nikesina.com
Nikesister.com
Nikesky.com
Nike-sky.com
Nikesky2008.com
Nikesky86.com
Nikeskys.com
Nikesmk.com
Nikesn.com
nike-sneaker.com
Nikeson.com
Nike-soxu.com
Nike-sport.com
Nikesporthome.com
Nikesportorder.com
Nikesportsshoes.com
Nike-sportsshoes.com
nikespring.com
Nikesta.com
NIKESTARES.COM
Nike-storm.com
Nikestudio.com
Nikestyleshoes.com
Nikesuperstar.com
Nikesuppliers.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(49 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Niketi.com
Nike-tnjordan.com
Niketo.com
Niketom.com
Niketonike.com
Niketool.com
Niketrade168.com
Niketrade888.com
Niketradekey.com
Niketrader.com
Nike-trade-shoes.com
Niketradezone.com
Niketrading.com
Nikett.com
Niketw.com
Nikeun.com
Nikeunion.com
Nike-v.com
nikewalmart.com
nikewarm.com
nikewhole.com
Nikewholesale.net
Nikewholesaler.us
Nikewholesaling.com
Nikewill.com
Nikeworldtrade.com
Nikewt.com
NIKEWTO.COM
Nikevv.com
Nikexyz.com
Nikeye.com
Nikeyy.com
Nikezone23.com
Nikingshoes.com
nikophones.com
nikophones.eu
Nioron.com
no1-trade.com
nobbymall.com
nobbytog.com
nobbytrade.com
Nodus79.com
nokiapoint.sitonline.it
nokia-regular.s5.com
noki-phones.com
nowbuy8.com
Nowpainting.com
number-tree.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(50 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Numenshoes.com
nwsdg.com
ny566.com
Ny-banker.com
Nzshoes.com
odgnm.com
Oecd918.com
Oeieo.com
Oemnike.com
Oempartresources.com
oemresources.com
Oem-shoes.com
Oemshow.com
Offernike.com
Offernikeshoes.com
Offershoe.com
offer-shoes.com
oftws.com
Ofvb.com
Oggold.com
Oilpainting0086.com
Oilpaintingpt.com
Oilpaintingtrade.com
Ok8899.net
Okaynike.com
Okgoodtrade.com
Ok-nike.com
Okoksell.com
Okps3.com
Okvshop.com
okvshopping.com
Olaiart.net
ole-nike.com
olympic-emall.com
omeganike.135.it
one-good.com
One-nike.com
onixcell.com
online-air-delivery.com
online-elecshop.com
onlineelectronics-store.com
online-exporter.com
Onlineforeigntrade.com
onlinegsmstore.com
onlinemallcn.com
ONLINE-NIKE.COM
onlinephones-store.com
onlinesale518.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(51 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
onlineshop126.com
onlineshop163.com
On-line-store.net
onlinestore-electronics.com
onlinewintersale.com
Onlineworldtrade.net
Onsalenike.com
Onsalevogue.com
Oofay.com
optionalmall.com
Opwpo.com
ORDERBESTSHOES.COM
ordercoming.com
ORDERGOODSHOES.COM
orderhappy.com
Ordersneaker.com
Orientalmonument.com
orientcharm.net
original-mobiles.com
origtrade.com
Orshoes.com
osdgm.com
Othellogroup.com
ourartsky.com
Ourbargainworld.com
ourdigitalsky.com
Ourdigsky.com
ourdworld.com
ourebazaar.com
ourefashion.com
ouresky.com
oureworld.com
ourfaver.com
Ourjoymall.com
ournetshopping.com
our-shopping.com
ourvogue.com
Outstandingshoes.com
Ouyaarts.com
Ouyu8.com
ovalleypark.com
overlimited.com
Overseawholesale.com
Ownshoes.com
O-wontrade.com
owsfd.com
Oyehnike.com
Oz008.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(52 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
pack-express.com
palmglobaltrans.com
pangd.com
Paradiseshoppe.com
patuby.com
Pc9188.com
Pcok666.com
pcw158.com
pellegranio.com
Pepsitrade.com
Perfect-store.com
perfectstore2008.com
perfektauto.org
pf86.com
pgs-cargo.com
phones.shop.ms
phones.websitewizard.com
phones-for-you.com
Phwshoes.com
Pickcnshoes.com
pickhiphop.com
Pickmygoods.com
Pickmyproduct.com
Pickshoes.net
Pickthesneakers.com
pickyourshoes.cn
Pingotree.com
Pioneer2004.com
Pipnikeshoes.com
Pivotacp.com
pizda-store.com
Pketrade.com
Pknike.com
Plain-art.com
plasmahaven.com
Playandboy.com
Playnike.com
Polarshoes.com
popeur.com
Popshoes.net
Popularnike.com
Popularproductwohd.com
Popularvogve.net
Powereleccloth.com
powersellershop.com
powerzh.com
ppeby.com
Prenike.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(53 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Prettyinike.com
Prettynike.com
prevailbag.com
prevailshoes.com
prezzoingrosso.net
Princessister.com
productit.com
Productshoes.com
productsinchina.net *
proele888.com
professionalcargotransport.eu
promobileshop.com
Promotionclock.com
Promotionshoes.com
prs-123.com
Ps3ishot.com
ps3mp4.com
Ptlake.com
Ptmaike.com
Pt-nikeshoes.com
ptoec.com
Ptredsun.com
ptshoe.cn
Ptshoesmall.com
Ptshoesnet.com
pubshoes.com
puctaa.com
pugay.com
pularaii.com
Purecoltd.com
PURVEYSHOES.COM
Putianfubao.com
Putian-novelty.com
Puxingdiesel.com
pwsyet.com
pyctua.com
Pyplastic.com
qbmgz.com
qianxi118.com
Qibiqi.com
Qibiqi.net
Qihangshoes.com
Qinghua668.com
Qingyuan08.com
qkbuys.com
qkqs.com
qlove365.siteem.com
qohop.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(54 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Qpmy.com
Queentrade.com
Quiiick.com
Qwewq.com
rancakponsel.com
rbkjcn.com
real-eyewear.com
rebly.com
Reedshoes.com
relahationport.com
Relytrade.com
rengtron.com
Replica031.com
Replica2008.com
Replica7a.com
Replicaa.com
Replica-ebags.com
replicas.135.it
Replica-watch-shopping.com
retailnike.com
reyinterex.shop.ms
rgbpcw.com
rgway.com
riancymall.com
Richglorytrade.com
Richior.com
Richmoto.com
Richnike.com
Richsoiltrade.com
Richtoys.biz
ricksyelectro-corp.com
rivertransports.com
ro58.com
road-air-courier.com
Rocksohu.com
rolexdream.com
rolex-swiss-replicas.com
rolextime.org
rolexzenith.com
Roofnike.com
Roofnikes.com
rotex-express.com
rovosea.com
roxiglobal.com
rshipping.com
Rubfootwear.com
ruceo.com
ruiyu168.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(55 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Rundatrade.com
Runningfreestore.com
Russiaoilpainting.com
Rvrrv.com
sabto.com
sabtw.com
sa-electronic.com
safeautotraders.com
safebiz-inc.com
safe-management.org
safetrade-logistics.com
sale-jordan.com
Salenikeshoes.com
Salesmanb2b.com
Salesnike.com
salesvogue.com
Salewholes.com
samunion.com
Sandytrade.com
sanhong-trade.cn
Sanhots.com
Sanlee-shoes.com
Sanlokshoes.com
Sanshengtrade.com
saoxie.com
Sb-nike.com
scarpegucci.135.it
scarpenike.135.it
scarpesimone.135.it
scaway.com
scayan.com
Sc-diecasting.com
scula-shipping.com
Sdaytrade.com
Sealbra.com
Seanike.com
Seaskytrade.com
season-five.com
seatrade123.com
securetradecenter.com
Securitycamera-dvrcard.com
Seeshoe.com
seewed.com
sehert.com
sekindta.com
Selectnike.com
select-shop.4-all.org
Sell-adidas-nike.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(56 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Sellairjordan23.com
sellbestitem.com
sellbestshoes.com
Sellbrandnet.com
Sellbrandshoes.com
selldg.com
Sell-digital.com
sell-electron.com
SELLERKEY.COM
sellernike.com
Sellershoes.com
Sellfamousshoes.com
sellhotter.com
SELLINGNIKE.COM
Sell-jordan.com
Selljordan7.com
sell-jordan-shoes.com
sell-king.com
Sell-louis-nike.com
selllvbag.com
Sellmegoods.com
sellmodel.com
Sell-nike-adidas.com
Sell-nike-louis.com
Sellniker.com
Sellnikeshoes.com
Sellrsgold.com
Sellshoe.com
sell-shoes007.com
Sellsportshoesonline.com
sellworldwide598.com
sensen666.com
Senseneckwear.com
Serious-trade.com
sfecla.com
sfrexpressshipping.com
sfr-expressshipping.com
sfr-expressshipping.net
Shandbag.com
Shangrila-trade.com
Shangyang.biz
Shanyi168.com
Sharingshoes.com
Shellartworks.com
Shenfeng-group.com
Shentrade.com
shhwj.com
shiji2007.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(57 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Shiji-art.com
Shinefootshoes.com
Shipoe.com
shipp-anywhere.com
shipp-auto.net
shippers-zone-ltd.net
shippingintercont.com
shippings-online.net
shipping-trans.com
shiwei20.siteem.com
shmingfa.com
Shoe007.com
Shoe86.com
Shoeareainc.com
Shoeba.com
Shoe-clothes-bag.com
Shoecnbiz.com
Shoe-goods.com
Shoelike.com
shoe-maker2008.com
Shoenba.com
Shoenetshop.com
Shoenikecn.com
Shoes0555.com
Shoes10000.com
Shoes108.com
Shoes1212.com
Shoes128.com
Shoes173.com
SHOES222.COM
Shoes369.com
Shoes518.com
Shoes520.com
Shoes521.com
shoes598.com
Shoes666.com
SHOES68.COM
Shoes688.com
Shoes789.com
shoes8.135.it
Shoes-8.com
shoes816.com
Shoes88168.com
Shoes8844.com
shoes88trade.com
Shoesaaa.com
shoesable.com
Shoesada.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(58 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Shoesagency.com
Shoesaisle.com
Shoesaler.com
SHOESALIBABA.COM
shoesandbag.com
shoesart.com
shoesb2c.com
shoesba.com
shoesbag315.com
Shoesbagemporium.com
shoesbagmarket188.com
Shoes-bags-365.com
shoesbar.net
Shoesbc.com
Shoesbetter.com
Shoesbisnis.com
Shoesbizcn.com
Shoesbond.com
Shoes-business.com
Shoescaps.com
Shoeschampion.com
Shoeschoose.com
Shoescitycn.com
Shoescnbiz.com
Shoescollect.com
Shoesconcept.com
Shoesculture.com
Shoesdragon.com
shoeseller.135.it
Shoesemail.com
Shoesetrade.com
SHOESFANS.COM
Shoesfield.com
Shoes-fly.com
Shoesgod.com
Shoesgogogo.com
Shoesgood.com
Shoesgood.net
Shoesgoods.com
Shoesgoogle.com
Shoesgov.com
shoesground.com
shoes-hamlet.com
Shoesholder.com
Shoeshotselling.com
shoeshour.com
Shoes-house.com
Shoesily.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(59 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Shoes-internet.com
shoeskiss.com
Shoesky2008.com
shoeskycn.com
Shoeslead.com
Shoeslv.com
Shoesmonger.com
Shoesmsn.com
Shoes-nba.com
Shoesneed.com
shoesnike.135.it
shoesnoble.com
Shoeso.com
Shoes-ocean.com
Shoesoffer.com
Shoesoffers.com
Shoesonfoot.com
shoesonline8.com
Shoesontheway.com
Shoesontrade.com
Shoesorg.com
Shoes-os.com
shoes-perfect.com
SHOESPHOTO.COM
Shoesplay.com
Shoespop.com
Shoesproduct.com
Shoesprovide.com
Shoesprovision.com
Shoesptc.com
Shoespub.com
Shoesrealm.com
Shoes-seller.com
Shoesship.com
Shoesshopping.net
shoesskycn.com
Shoesspace.com
Shoessquare.com
shoes-star.com
Shoessun.com
Shoessupplierbiz.com
shoes-supply.com
Shoestake.com
Shoestom.com
Shoestrade888.com
Shoestradekey.com
Shoestradeworld.com
Shoestribe.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(60 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Shoeswanna.com
Shoeswhole.com
Shoeswm.com
Shoeswork.com
Shoes--world.com
Shoesworldtrade.com
Shoesvox.com
Shoesxyz.com
shoexport.com
Shop1299.com
Shop2003.com
Shop4buyers.com
shop686.com
shop9988.com
Shopbar.net
shopbestelectronics.com
Shopele.com
shop-electron.com
shopfem.com
shopicbc.com
shop-nike.com
shopping6999.com
shopping988.com
shoppingcent.go.ro
shoppingcenter.lx.ro
shopping-club918.com
Shoppingfield.com
Shoptradeltd.com
Shopzb.com
Showcoo.com
Showmp.com
Shuangfengtrade.com
shuma-china.com
shwaimao.com
Shy-plaza.com
Sidatrade.com
si-electronics.com
simple-online-security.com
Simsuperkicks.com
Sincerenike.com
sincerityworld.com
Sindaframes.com
Sinike.com
sinochina365.com
sinoele.com
Sinokingsun.com
siteem.com
siteem.com/
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(61 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
sivologistic.com
Sjfc918.com
sjjshop.com
Sjms-shipping.com
sjtcshop.com
Sky-fashion.net
Skyhousewares.com
Skyrightshoes.com
Slate-export.com
sledco.com
Smartkey-mould.com
smging.com
smilingsea.com
Sneaker520.com
Sneakerchina.com
Sneakerclothes.com
sneakerhome.com
Sneakerkey.com
sneakersea.com
Sneakerselling.com
Sneakertrading.com
Sneakerzone588.com
Snikeshoes.com
Snowy-cz.com
Sohohelpyou.com
Sohostock.com
Sohunike.com
So-jeans.com
So-jeans.net
soloborse.135.it
solostock.135.it
songxian8.siteem.com
Sonyliker.com
Sososhoes.com
Sosotrade.com
Southeast-trade21cn.com
spaccionike.135.it
Sparkshoes.com
spedition.go.ro
speedinesstrade.com
Spi-china.com
Sport8888.com
sport-age.com
Sport-ark.com
Sportpleyer.com
Sport-shoe.com
Sportshoesclub.com
Sportshoesgood.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(62 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
sportshoesnet.com
Sportshoessky.com
Sportshoesstock.com
Sportshoes-trade.com
SPORTSNIKE.COM
Sports-series008.com
Sportsshoes99.com
Sportsshoescn.com
Sportsshoesexport.com
Sportsshoestrade.com
Sportsshoesweb.com
Sports-sneaker.com
Sportswearoffer.com
Sportswearvogue.com
Sportwearoffer.com
Sportwearsale.com
Sportworld111.com
Sport-world-2008.com
Sportyshoesworld.com
Spreadshoes.com
Sprspa.com
square-seal.com
squaretrade-auctions.com
ssgsec.com
sslong18.com
ssnike.com
stanbicycle.com
Statecon.com
Stepworth.com
steve-bicycle.com
steve-bicycle.net
steves-bikes.com
stimcellsrl.biz
Stmfx.com
stockefashion.135.it
stockscarpenike.135.it
Stonemenu.com
Store163.com
store328-inc.net
Straddlesea.com
s-transport.com
sts-fast.com
stwoxy.com
style-gadgets.com
stylesdrops.net
Styletog.com
stylishtrade.com
Succeedtrade.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(63 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Suchfashion.com
Suckerforshoes.com
sulekhab2b.com
sunglass2008.com
Sungomotor.com
Sunny-biz.com
Sunnyclock.com
Sunsea2000.com
Sunshine2008.com
sunshineshoe.com
Sunspicelingerie.com
Sunstarshop.com
Sunstar-trade.com
Sunwayshoes.com
Sunwtrade.com
super3c.com
super518.com
super925.com
super-ecectronics.com
Superinstock.com
Superjewelry.net
superll.com
Super-market.us
supermarket168.com
supermarket-168.com
supermarket6.com
Supermarket-cn.com
supermarketrade168.com
Superrsgold.com
supervogue188.com
Supplierglobal.com
suppliers-europe.com
Suppliersok.com
Supplierstar.com
Supply-digital.com
Supplyingshoes.com
supplynikeshoes.com
Supshoes.com
surviveshops.net
Sutrashoes.com
suvrtd.com
sv888.com
Svdos.com
Svdto.com
Svdut.com
Svdwo.com
sweet-sell.com
sveot.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(64 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Sveuo.com
sveut.com
Swxtrading.com
sxlx168.com
Szforwardvideo.com
szh2.com
Sz-phone.com
szseek.net
T3sky.com
taigrace.com
Taiwannike.com
Tangdragontrade.com
Tangrenshop.com
Tangsonhk.com
taobao258.com
taobao988.com
Taobao-fashion.com
Tazwgt.com
tb-delivery.com
tdcomputersweb.com
Techan88.com
techcomshop.go.ro
techelectro-eu.com
techelectro-eu.shop.ms
teedon.com
telefonia-italia.135.it
tele-matica.com
texbicycle.net
tex-bicycle.net
tex-bike.com
tffshop.com
Theglobalsources.com
theotron.com
thisismygame.it
tiandragon.com
Tianli88.com
Tianlongshoes.com
Tianyafashions.com
Tiderway.com
ties4all.com
tiffany928.com
Tileinchina.com
Timesnike.com
timespopzone.com
tireralei.com
titbc.com
Tiuit.com
tiwsy.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(65 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
tlmtransports.com
Tm0898.com
tmapc.com
tm-bolton.com
Tn-trade.com
tnwss.com
toboc.com
Tobytrade.com
Tocoolfactory.com
todaykicks.com
Todaynike.com
todsbicycle.com
Toeoc.com
togocean.com
togsky.com
togtrade.com
Tohitrade.com
tomnike.com
Tomorrownike.com
tomtomcn.com
Tonynike.com
top100gps.com
top1fashion.com
Top2nike.com
Top4best.com
Top9nike.com
Topbrandtrade.com
Topdealing.com
Topearljewelry.com
top-export.net
Top-fashion.biz
topfinebag.com
Topflyingshoes.com
Top-goods.com
Top-handbag.com
Tophopworld.com
Top-jewelry.net
Topmart168.com
Topnikeshoes.com
toppingemall.com
Toppinggoods.com
toppingmall.com
Toppingshoes.com
Toppingstore.com
toppingtrade.com
Toppweb.com
Topsalenike.com
topseverice.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(66 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Topshoestrade.com
Topsky-mould.com
Toptonike.com
Toptop-biz.com
Toptradeshoes.com
top-un.com
Topwelltrade.com
Topwin-biz.com
Totoc.com
Tpshk.com
tpydqmc.com
Tqshoes.com
tr-acme.com
Trade020.com
Trade1313.com
Trade1848.com
Trade21cn.com
Trade-21cn.com
Trade365trade.com
trade668.com
trade686.com
trade88.com.cn
Trade886.com
trade968.com
trade98.net
Trade998.com
Tradeaaa.com
Tradeadd.com
tradebbc.com
Trade-best.com
Tradebizcn.com
Trade-blog.com
Tradebusi.com
Tradecentruy360.com
Tradecentury360.com
trade-china369.com
Tradechinamaking.com
Tradecn-1.com
Tradecoco.com
trade-definitions.com
tradedigi.com
tradefromchina.com
Trade-good.com
Trade-hlf.com
Tradeinstockshoes.com
Tradekeycn.com
Tradekeylead.com
Tradekeystar.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(67 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Tradelt.com
trademallcn.com
Trademuch.com
Tradenice.net
Tradenumen.com
Tradeokay.com
tradeonlineshop.com
Tradeonpt.com
Tradepcpop.com
Tradepepsi.com
tradeplat.com
traderonlineshop.com
Tradeseason.com
Trade-seller.com
Trade-shoes.com
trade-shop.cn
tradeshop163.com
tradesupply21.com
tradetom.com
tradeuol.com
Tradewally.com
tradeweb-safe.com
Tradeworldshoes.com
Trade-wu.com
trading-chen.com
Tradingfriendly.com
Tradingmtcn.com
tradingtop.com
Traly-sunny.com
trans-automobile.com
trans-coly.com
Transglobefinasia.com
transport-europe-express.com
transporting-world.com
trans-shipping-global.com
trans-spedition.addr.com
transupscontact.com
treasure-598.com
Trendshoppe.com
Trendypackage.com
tripelescrow.co.uk
triple-transacts.com
Trumpshoes.com
trust-business888.com
Trustingame.com
Trust-supplier.com
trusttrade86.com
Trustyshop888.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(68 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
tsirw.com
ttelectronics.go.ro
Tutuc.net
Tw1588.com
tworldelectronicsco.com
Tvsion.com
tyco-mobile.com
Tytrade88.com
Tyuyt.com
tywlmcn.com
Tzglobaltrading.com
U3w.net
uantum-products-shop.com
Uciconline.com
uk56.com
ultrafastcargo.ro
ultraphones.eu
um-shipping.com
um-shippings.com
Unicorntrade.com
unipro-shoes.com
Unique-oilpainting.com
united-etrading.com
unitedgw.com
Unitednationasia.org
uniting-world.com
universewebstore.com
universe-webstore.com
Unskyshop.com
untiontrade.com
Upappleipod.com
Upsnike.com
Upspurchase.com
Uptradeshoes.com
upup188.com
upup188.com/
usacardeals.com
Usadnt.com
Usadto.com
Usajordan.com
Usalonglife.com
usapaypay.com
Usatradesky.com
usautomobilebrokers.com
Usduo.com
Usdwto.com
Useom.com
Usetuo.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(69 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
usredstar.com
Ussvdm.com
Ussve.com
Ustuo.com
utito.com
Walyshoes.com
Vancentrade.com
wangcai898.com
wangnian518.com
Van-gold.com
vanitycompany.eu
Wanshantrade.com
Watchesreplica.net
Watchstore-cn.com
Waushoes.com
Waypointdecor.com
wbqiang.com
Vcs4u.com
wdsmg.com
Wdtom.com
Wdtuo.com
Wduom.com
wdzmcn.com
Webht.com
Webmall158.com
webmall8.com
webs-seal.com
webstoreuniverse.com
wecto.com
wed-bj.com
wedsto.com
Vehiclenation.com
vehicletradeus.com
Weibonshoes.com
Weisstar.com
velincycles.com
wellgw.com
wellknownshoes.com
ven168.com
venderestock.com
venditadipiu.com
vendostocknike.135.it
vendostocknike.com
Vendshoe.com
Wengshoes.com
Wentbuy.com
weots.com
Verynike.com
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(70 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
weshiptoanywhere.com
wesob.com
westdelivery.com
Wetuo.com
Weuto.com
weuyo.com
wfwsm.com
wgdmk.com
Vgovgo.com
wgtmdy.com
wheuto.com
wholedigital.com
wholekey.com
wholekicks.com
Wholesale668.com
Wholesale79.com
wholesalebags8.com
wholesalebrandedshoes.com
Wholesalebrandshoes.com
wholesale-designer.com
Wholesaledigit.com
Wholesale-nikeshoes.com
Wholesalenokia.com
Wholesaler1988.com
wholesaler2u.com
Wholesaler668.com
Wholesaler98.com
Wholesale-replica-mall.com
Wholesalescn.com
wholesalesea.com
whxtoy.com
VICKYSHOES.COM
victory45.com
Victory-shoes.com
victwon.com
Viekishoes.com
Williamtrade.com
vincecycles.com
Winflyfortop.com
Winike.com
Winlans.com
Winleytrade.com
winming.com
Vinnto.com
Vins-shop.com
Winsunfootwear.com
Wintec-machining.com
winter-sale.us
http://fraudwatchers.org/forums/showthread.php?t=7058
(71 of 77)6/2/2008 11:19:32 PM
Suspected fake chinese sellers - Fraudwatchers
Win-winmanufacturer.com
Win-wintrade.com
violentcooperation.biz
Vip-nike.com
vipnikeshoes.com
Visabest.com
wiseautotrans.com
Wisemaker.net
vishoes.com
Visitnike.com
Visit-nike.com
vitobicycle.com
wituo.com
wjl
[ TeSiC @ 14.08.2008. 23:39 ] @

Zna li neko neku nasu firmu koja vrsi kontrolu robe u Kini?

[Ovu poruku je menjao TeSiC dana 16.08.2008. u 17:51 GMT+1]
[ deycha7 @ 02.09.2008. 12:28 ] @
ovako, mog prijatelja zanima nešto oko uvoza, ali i ja i on smo laici po tom pitanju pa se izvinjavam ako pitam nešto što je već objašnjeno. Dakle, da li bi mogao neko da nam u kratkim crtama objasni na primeru kakva je procedura ako naručim npr. teleport za povratak u budućnost u vrednosti 10 000$ i koliko će to sveukupno koštati kada preuzmem taj teleport :) (znači sa sve carinama, porezima itd)
[ momsab @ 02.09.2008. 13:37 ] @
zar to vec niuje objasnjeno u ovoj temi? uzgred, teleport kosta mnogo vise od 10000$
[ deycha7 @ 02.09.2008. 15:13 ] @
pa ovaj moj je osnovna varijanta, nema ni klimu ni abs a plus je i model iz sezone proleće/leto 2003 ;)
Ako ti nije problem, napiši mi ukratko samo koliko bi mi to ispalo ukupno kada dođe do mene i kako si došao do te cifre (šta si sve dodao). Hvala unapred, sorry ako smaram.
[ McKracken @ 03.09.2008. 19:29 ] @
Kako zamisljas da ti neko kaze kolika ce carina i troskovi biti za uvoz a dajes banalnost kao primer? Carina i transport zavise od vrste robe.
[ deycha7 @ 03.09.2008. 22:13 ] @
pa eto, vidiš da sam proklet, rekao sam da sam veze nemam, mislio sam da je to neki fiksni procenat. Za transport već znam da nije fiksna cena Da li možda postoji neki katalog ili nešto slično gde mogu da pogledam kako se kreću cene za carinu? hvala
[ žutokljunac @ 06.09.2008. 09:03 ] @
Pogledaj u budućnost. Tu ćeš najbolje videti koliko te je koštalo.
[ deycha7 @ 06.09.2008. 10:26 ] @
Ej bre, pa ne pratiš fabulu radnje, vidiš da ja još nemam teleport za budućnost, hoću da ga uvezem pa tek onda da gledam u budućnost. Dobro, dosta zajebancije i offtopica (koji sam i ja delimično započeo, izvnijavam se), ako neko ima da mi da neki katalog, ili da mi kaže koliko bi otprilike bila carina, zanimaju me neki monitori-televizori...
[ mobilenrg @ 06.09.2008. 12:20 ] @
http://www.carinskatarifa.com/tarifa/tarifa.asp
Pronadji pa vidi, mada mislim da je za monitore i ostale tarifa 15%.
Pozdrav
[ mancho @ 22.10.2008. 16:10 ] @
Da li neko ima iskustva sa izvozom u Kinu?

Da li neko zna način da se proveri firma u Kini? Imao sam loša iskustva sa nekim drugim zemljama pa se zbog toga interesujem.

Pozdrav.
[ magnetista @ 20.11.2008. 07:51 ] @
Da lineko zna sta znaci CIF cena?
[ mobilenrg @ 20.11.2008. 09:06 ] @
U CIF vrednost ti je ukljucena cena proizvoda, osiguranje i prevoz.
[ error 404 @ 20.12.2008. 10:56 ] @
Pozdrav,
pokusao sam da pronadjem ono sto mi je potrebno u ovoj temi ali sam nasao samo jednog coveka kojem sam poslao mail... s'toga je pitanje da li ce mi odgovoriti jer je tema relativno "stara". Ukoliko neko ide za kinu po svoju robu, ili ima nekog tamo ko bi mogao da nam salje robu... neka mi se javi na PP.
Hvala
[ KINK @ 13.02.2009. 10:25 ] @
Mene zanima uvoz rezervnih delova za mobilne posto sam dugo u tom poslu.Potreban mi je kontakt firmi iz Beograda koji imaju svoje ljude u
GUANGZHOU u Kini i naravno koji su online na msn,icq,skype.
Unapred hvala
[ Beltrammi @ 31.03.2009. 21:33 ] @
nikad ne bih mogao da radim sa ljudima koje ne mogu da razlikujem. Sta ce vam Kina ?
[ mima_cool @ 04.06.2009. 20:18 ] @
S obzirom da mi i dan danas bar jednom mesecno na pm stizu pitanja u vezi sa uvozom iz Kine i mojim iskustvom oko toga zao mi je sto nisam uspela svima da odgovorim, jer nisam mogla da svakom ponaosob pisem, ali cu zato ovde javno.

Ne mogu zaista nikome odgovoriti u vezi pitanja sa carinjenjem, jer svaka roba ima svoju carinsku tarifu i nije isti proces za svaki proizvod. Posto me je nekoliko vas pitalo i na pm i ovde na forumu ako mogu da za nekog nesto uvezem, mogla bih preko svoje firme ukoliko nemate vasu, i s obzirom da imam svoje ljude u Kini mogu vam pomoci u vezi nalazenja povoljne i kvalitetne robe, provere legitimnosti kineskih proizvodjaca i prodavaca, u vezi prevoza, kao i kontrole robe koja vam se salje. To je upravo sve ono sto oni rade i za mene, a i za druge klijente iz drugih zemalja.

Ako vam treba nesto javite se ovde ili na mail, potrudicu se maksimalno koliko mi vreme dozvoli da svakom odgovorim. Samo vas molim ne vise pitanja tipa "Mima, koliko ce me kostati carina i pdv ili spedicija". Za takva pitanja cu vas uputiti na odredjene institucije koje se bave upravo tim stvarima i vrlo lako cete moci da saznate i carinske tarife za proizvod koji vam treba i cenovnike spedicija.
[ mima_cool @ 11.06.2009. 19:32 ] @
Evo postavljen je i sajt http://www.kinainfo.com i tu se nadam da cete naci dosta odgovora za sve sto vas zanima u vezi uvoza iz Kine.
[ Jogood @ 26.06.2009. 15:25 ] @
Zanima me da li ja mogu za sebe, kao fizicko lice da kupim neku robu iz Kine, repliku poznatih brendova, sto bi sve zajedno sa slanjem DHL-om ili nekom slicnom firmom iznosilo oko 100 dolara?

O cemu se radi...Preko interneta sam pronasla firmu koja proizvodi identicne replike. Cene po komadu se krecu od 9 USD (za majicu) do 15 USD za farmerice (mene zanima samo Abercrombie and Fitch i neki kupaci kostimi Lacoste). Stupila sam u kontakt sa vlasnikom i razmenili smo vec nekoliko mailova. Ne bih da budem preverena, iako suma nije neka velika u pitanju.

Proverila sam adresu sajta i ne nalazi se ni na jednoj scam listi.
Proverila sam njegovu e-mail adresu, validna je, a na osnovu ip adrese, dobila sam podatke o provajderu i odgovara lokaciji koju on potpisuje na invoicu koji mi je poslao
Proverila sam i broj telefona i registrovan je na njegovo ime i prezime i na lokaciji koju potpisuje u invoicu.

Dakle, sa te strane, sve deluje u redu. Sta vi mislite?

Ono plus sto me zanima jeste da li tako mala posiljka podleze carinskoj kontroli i da li je dozvoljeno kupovati replike na ovaj nacin i kao fizicko lice?

Jos neki savet plus dobro bi mi dosao. Hvala!
[ ventura @ 26.06.2009. 16:45 ] @
Citat:
Jogood:
Jos neki savet plus dobro bi mi dosao. Hvala!


Zaboravi na to.

[ momsab @ 26.06.2009. 17:16 ] @
jesi li proverila psoot su te farmerice i majice u Amerikama? :) cuh da su tamo cene bagatela...
[ Jogood @ 26.06.2009. 19:50 ] @
@ventura

Pa kakav ti je to odgovor??? Ako ne mozes da mi odgovoris i eventualno pomognes, zasto uopste pises bilo sta?
[ Jogood @ 26.06.2009. 19:52 ] @
@momsab

Naravno da jesam. Majice su oko 60 dolara.
[ ventura @ 29.06.2009. 00:06 ] @
Citat:
Jogood
Pa kakav ti je to odgovor??? Ako ne mozes da mi odgovoris i eventualno pomognes, zasto uopste pises bilo sta?


To je najbolji savet koji možeš dobiti za svoj slučaj. Da ne detaljišem, glupo je.
[ gogoluzov @ 02.07.2009. 13:17 ] @
Pozdrav.Mene interesuje uvoz plastične ambalaže,konkretno,plastične boce od 1000 ml. sa štampom.Ima li neko od vas iskustva u trgovini sa ovom vrstom roba i preporuku za neku dobru firmu.Hvala
[ Industriski dizajner @ 19.10.2009. 13:23 ] @
Pozdrav svima,

Ja sam trenutno u Kini, ali nemam veze sa uvozom i izvozom, bio sam turisticki 15 dana da vidim Hong Kong i sada sam u Sangaju. Voleo bih zbog svoje struke i profesuje da upoznam nase ljude koji ovde rade sa kinezim. Veoma interesantno je to sto imam dobre projekte proizvoda, koje bi kinezi mogli da proizvode a koji bi bili bum za nase trziste. Ako imate bilo kakav kontakt nasih ljudi u Sangaju, voleo bih da ih upoznam pisite na

kreat_ivan@hotmail.com,

vazi do kraja oktobra 2009, ako ne ostanem duze
[ ||NeX|| @ 29.10.2009. 08:10 ] @
@ventura: Gdje si? Šta ima? Nismo se dugo čuli (ima 8 godina) ;) Hvala ti na kvalitetnim postovima (kao i uvijek) i razbijanje demagogije i puke teorije.
@mimice: Drago mi je da si iz početnog stanja došla u sadašnje i da ti ide dobro. Neka si i pokrenula site, nadam se da će vremenom izgledati i kvalitetno, jer je bitno za kredibilitet.

Ja lično sam se prije dvije godine frapirao kako posluju Azijati u globalu. Tada sam shvatio da ono što ja smatram logikom za njih nije uopšte logika. Primjer:
Zovem ja Samsung i hoću 1000 TV-a modela X330 i 400 DVD player-a modela Y220, to sve u jedan kontenjer.
Čovjek na telefonu se odvali smijati i veli mi: Vi očigledno prvi put naručujete iz prve ruke.
Reko: Da! (i šutim)
Onda mi je objasnio da to samo mogu ekskluzivni partneri tako kako sam ja mislio, a meni samo preostaje da pokupujemo rest stvari sa proiz. lagera.

Takvo isto iskustvo sam imao sa Asusom, Gigabyte-om i još par njih. Čak ti neki, tipa AS Rock - nude da kupiš pokvarenu robu (tipa matične kojima ne radi jedan USB port).

Najžalosnije u toj priči jeste kada sam otkrio da ja kao prva ruka, ako platim PDV i zavedem sve pošteno, dobijem skuplju robu na tržištu, nego trenutačni lideri u HW-u u BiH koji su 6. ruka!

Ja sam itekako imao probleme sa ovim jakim firmama, što se tiče vremena isporuke, kvalitete robe i sve toga, iako su mi naruđbe bile u milionima EUR-a.

Ono što znatno promjeni taj odnos, jeste da odletiš tamo i sve podogovaraš, potpišeš obostrane garancije i zadaš penale za kašnjenje.

Hvala Bogu nisam trgovao sa proizvođačima plastičnih proizvoda inaće bih imam osjećaj sjedio do sada u ludnici.

Ta vremena su prošla i ne bavim se nikako više trgovinom, mislim da treba bježati od toga i okrenuti se ka domaćoj proizvodnji, jer naša radna snaga još nije skupa i može se dobrih stvari napraviti.
[ gordianboy @ 09.01.2010. 11:02 ] @
Pozdrav!
Vec mesec dana lupam glavu kako da uvezem neke polyresin figurice iz Kine i onda slucajno naletih na ovaj forum pun dobrih i iskusnih ljudi, koji predstavljaju profi savetodavno telo. Hvala vam unapred za pomoć i hvala za ono što sam saznao iz ovih postova. Nov sam u svemu ovome pa bih vas zamolio za nekoliko saveta i sugestija. Takođe mi recite ako sam negde pogrešio.

Moj postupak (da kažete da li je sve OK, izkritikujte aKO NIJE)
1) Kontaktirao sam nekoliko polyresin proizvođača preko mail-a; madeinchina.com i dobio njihove ponude
2) Odabrao sam neke, poslao sam im slike i svoje crteže i skice kako bi trebalo da izgleda moj proizvod (neke figurice iz Video igrica koje bi kasnije prodao fanovima i svojim poznanicima)
3) Dobio sam cenu "1000pcs --The indication of price is fob xiamen us dollar 1.78/pcs"
4) Upitao sam ih za izradu Sample-a i dobio odgovor "The samples time about 7-15days after receiving your samples charge .(koja je 105 USD)
Each order must over us dollar 2000,Otherwise,It will be request extra export handle fee us dollar 150
The final and best price will be given when samples is ready "
5) Ostavio sam ih na čekanju do januara (sada)

E sada moja pitanja:
1) Da li kao fizičko lice mogu da uvezem robu iz Kine i kako?
2) Da li taj FOB znači da Kinezi utovaraju sve, plaćaju prevoz do X destinacije, a moje je da sa špediterom odradim ostalo, platim carinu?
3) Da li plaćam još neki porez ili PDV?
4) Iz NS-a sam pa mi preporučite nekog špeditera
5) Da li oni šalju sample i kako?

Hvala vam unapred!
Danko
[ kemmik @ 09.01.2010. 13:11 ] @
Citat:
gordianboy: Pozdrav!

1) Kontaktirao sam nekoliko polyresin proizvođača preko mail-a; madeinchina.com i dobio njihove ponude
2) Odabrao sam neke, poslao sam im slike i svoje crteže i skice kako bi trebalo da izgleda moj proizvod (neke figurice iz Video igrica koje bi kasnije prodao fanovima i svojim poznanicima)
3) Dobio sam cenu "1000pcs --The indication of price is fob xiamen us dollar 1.78/pcs"
4) Upitao sam ih za izradu Sample-a i dobio odgovor "The samples time about 7-15days after receiving your samples charge .(koja je 105 USD)
Each order must over us dollar 2000,Otherwise,It will be request extra export handle fee us dollar 150
The final and best price will be given when samples is ready "
5) Ostavio sam ih na čekanju do januara (sada)

E sada moja pitanja:
1) Da li kao fizičko lice mogu da uvezem robu iz Kine i kako?
2) Da li taj FOB znači da Kinezi utovaraju sve, plaćaju prevoz do X destinacije, a moje je da sa špediterom odradim ostalo, platim carinu?
3) Da li plaćam još neki porez ili PDV?
4) Iz NS-a sam pa mi preporučite nekog špeditera
5) Da li oni šalju sample i kako?Ono sto ja znam je sledece:

1. Ne postoji nacin bar meni poznat da kao fizicko lice uvezes robu iz bilo koje zemlje a da je namenjena za dalju prodaju. Mozes samo kolicine za licne potrebe, ili da svercujesh. Ako to pronadjesh molim te javi, jel onda ce to svi da rade......

2. FOB znaci franco on board ili utovareno na brod. Sto znaci oni sve odrade i predaju kapetanu broda papire a kapetan im izda brodsku teretnicu da je roba na njegovom brodu. Tebi stize kopija brodske teretnice i to je to. Njihov je sav trosak do brodske teretnice dalje placash posebno.

3. Placash bogami placash i to ko zna shta sve. Prilikom carine imash 7 stavki koje morash da platish drzavi i sam bog zna po kojim tarifama. Placash carinu, jsi broj, lezarinu, admin takse, bankarsku garanciju, pdv i inspekcije ako ima potrebe da se angazuju. + placash osiguranje robe ako zelish i proviziju spediteru i mozda sam i neshto zaboravio........

4. Najbolje i najsigurnije je da odaberesh neko svetsko ime za spediciju: Shnecker, DHL, Panalpina..........

5. Sample ti zavisi od tvog dogovora sa njima. Da oce il nece. Obicno nece. Sitno im da se trzaju. Oni ipak rade milionske kolicine........

Nadam se da sam pomogao
[ gordianboy @ 11.01.2010. 09:11 ] @
Hvala na odgovoru i savetu.
Po vama onda ne treba ništa uvoziti, zbog neisplativosti?
Molio b vas za još jedno objašnjenje...
Šta znače skraćenice OEM i ODM. Pošto ih Kinezi koriste?
[ kemmik @ 11.01.2010. 09:39 ] @
Citat:
gordianboy: Hvala na odgovoru i savetu.
Po vama onda ne treba ništa uvoziti, zbog neisplativosti?
Molio b vas za još jedno objašnjenje...
Šta znače skraćenice OEM i ODM. Pošto ih Kinezi koriste?


Nije problem u neisplativosti vec u:

1. Naci sto jeftiniju robu u Kini
2. Pronaci najjeftiniji transport ( preporucujem Schnecker)
3. Imati vezu na carini ili se moliti bogu
4. Preracunati se jedno 28 puta koliko bi kostao jedan komad toga sto se uvozi ( finalna bruto cena troskova kao i finalna bruto cena po kojoj ce se prodavati)
5. Kad se napravi kalkulacija videti koliko ostaje po komadu ( tipa 100 dinara ili 50 ili shta ja znam)
6. Onda videti koliko hiljada ili desetina hiljada komada je minimalna isplativost
7. Dalje videti da li uopste moze da se proda tolika kolicina u Srbiji i za koje vreme
8. Onda podeliti vreme u mesecima sa konacnom zaradom ( neto)
9. Ako je konacan zbir manji od recimo 1000 evra mesecne zarade ja se ne bih petljao
10. U medjuvremenu voditi racuna o mogucim inspekcijama koje ce doci u firmu da pogledaju kako napreduju radovi ( citaj 20-30% zarade dash njima)

Najbolje je da kontaktirash speditera i kazesh mu imam toliko kila ( tona) robe iz Kine do Srbije, tolika je zapremina i on ti kaze koliko ce sve da te koshta sem carine i admin troskova :))))

OEM i ODM nisu kineske skracenice vec medjunarodne i poticu iz engleskog jezika

OEM - original equipment manufacturer ili u prevodu originalni proizvodjac opreme ( jel to postoji danas:))))), )
ODM - original design manufacturer ili u prevodu originalni dizajn opreme ( komentar je suvisan:))))), )


Sve sto te interesuje kucash na google.com i nadjesh. Znam da je lakse ovako al ja sam ti raritet, niko ti nece reci nishta sve su to sami pederi i go.na, misle da su izmislili toplu vodu sto znaju da uvezu robu iz Kine. Pamet se dokazuje na drugi nacin al ovo je Srbija nazalost, i nije da oni hoce da tebi crkne krava vec hoce da crkne i njihova da nemas od koga da pozajmish mleko......

Pozdrav

[ Lao_Wai @ 25.01.2010. 12:00 ] @
cao drugari
dosao sam na ovu temu upravo sa namerom da poprilicno pomognem i razbijem mnogo misterije koje kruze oko uvoza iz kine
konkretno i sam se bavim time,a imam i mrezu firmi koje se bave izvozom u kini
konkretno u gradu Yiwu u Zhejian provinciji,koja slovi za najjaci izvozni region Kine
znaci,za agenta posrednika vam mogu pomoci i dati te kontakte koje ja koristim kod uvoza,bez njih je vrlo tesko uspostaviti kontakt sa kineskim proizvodjacima,uglavnom zbog jezicke barijere
ovi ljudi za vas obilaze markete,salju vam pozivna pisma,docekuju na aerodromu,organizuju smestaj...zajedno sa vama odlaze na sajmove...cenjkaju se
po vasem odlasku rade kontrolu kvaliteta,pripremu papira i dalju spediciju za Rijeku,a neretko i do beograda
isto tako ih mozete pitati da vam pronadju odredjenu robu koja vas zanima i pronadju najpovoljnije cene za nju
eto,ukratko na prvu loptu
koga zanima nesto vise neka pita
slobodno saljite pitanja na pp,bicu rad da pomognem
imena firmi i adrese cu podeliti sa vama,pa vi dalje vidite sa njima sami
jer bez tih posrednika,izuzetno je tesko ostvariti kontakt sa proizvodjacima danas,upravo zbog tih prevara koje se desavaju
mi ovde znamo za one usmerene ka kupcu,ali su mnogo mnogo cesce one usmerene ka prodavcu,gde kupac poruci nesto,roba se posalje a on nestane
ovakve firme su tu kao neka vrsta garanta kineskom prodavcu,jer on njih potom lako moze naci
[ Lao_Wai @ 05.02.2010. 23:30 ] @
Drugari,jedno obavestenjce
zbog kineske nove godine,u periodu od 9.2 pa do minimum 21.2...najverovatnije cak do 28.2,nece biti uvoza,tj,izvoza iz kine
u tom periodu sve firme i fabrike su na kolektivnim godisnjim odmorima
cisto da znate,ako neko planira neki put u kinu,da neide dzabe
pozdrav
[ MagicMaster @ 08.02.2010. 21:15 ] @
Stvarno interesantna tema, i moram reći da me je zainteresovala ..... da malo proširimo vidike ....
[ maltesse @ 08.02.2010. 21:23 ] @
Firma u kini se nalazi na sledecoj adresi:
No.766 Kang hong road, high tech zone
Jinan 250101, China
da li neko ima informacije kako na najlaksi nacin moze da se dopremi paket od njih
tezine 60 kg dimenzija 1000 x 900 x 600 mm
[ Lao_Wai @ 21.02.2010. 21:31 ] @
Od sutra ponovo radi bioskop:)
krece se sa radom u kini
tako da,moze opet da se mesetari,berzari,masta,realizuje itd itd
pozz
[ koler75 @ 05.03.2010. 11:33 ] @
Pozdrav za sve...

Jako me interesuje ova tema, ali nikao da se usudim da prokinem i narucim nesto iz Kine...jedan od razloga su i milion iskustava od kojih su mnoga "popusili foru"...Meni istinski trebaju pokloni za prezentacije koje bi mi u mnogome pojeftinili troskove...
Da dalje ne supljiram, nasao sam sta me interesuje ali moram da provjerim da li su firme OK.
Konkretno pitanje koliko dodje transport po kilogramu iz kine u Eurima molim Vas ??? Naravno ukoliko znate ???
[ bohemian23 @ 22.03.2010. 00:05 ] @
Pozdrav svima,
Zainteresovao sam se za ovu temu.Treba mi neko sa iskustvom o uvozu iz Kine.
Hipoteticki>
Narucio sam robu u vrednosti od 7.800 USD od kineske fabrike u provinciji Zhejing kao fOB.
Od speditera sam dobio cenu za kontejner 1Cbm 380 EUR, preko Kopra. Moja roba staje u 4 kontejnera. To je znaci vec 1520 EUR za spediciju
Pored speditera sta jos placam na ovu sumu?
Znam za
Carinu (neki kazu 10% od 7.800 USD)
PDV 18%
.
.
.
[ ventura @ 22.03.2010. 00:52 ] @
Citat:
bohemian23: Pozdrav svima,
Zainteresovao sam se za ovu temu.Treba mi neko sa iskustvom o uvozu iz Kine.
Hipoteticki>
Narucio sam robu u vrednosti od 7.800 USD od kineske fabrike u provinciji Zhejing kao fOB.
Od speditera sam dobio cenu za kontejner 1Cbm 380 EUR, preko Kopra. Moja roba staje u 4 kontejnera. To je znaci vec 1520 EUR za spediciju
Pored speditera sta jos placam na ovu sumu?
Znam za
Carinu (neki kazu 10% od 7.800 USD)
PDV 18%


Hmm.. Jesi li ti siguran da je cena po kontejneru 380 evra, prvo to je mnogo malo za kontejner iz Kine do beograda, a ono CBM mi liči na Cubic Meter, kojih u onom manjem kontejneru ima 33, a veći 67 kubika pa ti vidi... Ja ipak mislim da se ovde radi o kubnom metru, malo je jača cena cena na tu količinu, al može da bude... Obično naplaćuju 100-200 dolara po kubnom metru samo za transport...

Podatak od prošle nedelje - kontejner 40' Rijeka - Hong kong je nešto malo manje od 1300 evra, što NE UKLJUČUJE lokalni transport (do luke, i od luke), troškove utovara, osiguranja, istovara, izvoznog carinjenja i ostale dokumentacije... Sve zajedno sa tim to je negde 2000-2500 po kontejneru...

Carina ti zavisi od onoga šta uvoziš... Ali sa tom Kineskom robom nikad ne možeš biti siguran.. Ja bi računao na carinu od 30-50% za Kinesku robu u odnosu na realnu cenu (ne fakturisanu) jer znaju carinici vrlo dobro da Kinezi po defaultu stavljaju neke smešne cifre na fakture... Ja sam jednom tako imao veliki problem, pošiljku sa tipa 100.000 led dioda koja košta oko 10k dolara, oni napisali cenu 30 dolara na fakturi... I aj sad ti prvo da ubediš carinike koliko to stvarno košta, a drugo aj zatvori papire u knjigovodstvu sa time...

PDV ćeš platiti na sve zajedno (fakturisana vrednost + carina)
[ kemmik @ 22.03.2010. 07:24 ] @
I ja bih se slozio sa konstatacijom da je 1cmb = 1 kubni metar. Malo ti je poveca cena pretpostavljam bog volumetrijskog odnosa odnosno 1m3 je tezi od 165kg pa ti je i cena jaca. Ukoliko to nije trrebao bi da raspravish sa spediterom zashto tolika cena.

Oko carine mozesh da prodjesh i ovako i onako. Meni je uvek carinjena realna vrednost sa fakture, stim shto ja uvozim neke stvari koje oni i ne znaju koliko koshtaju ovde pa i ne mogu da mi carine vecu vrednost. Ako uvozish neshto shto carinik zna koliko koshta ili moze da pretpostavi onda cesh da prodjesh ko shto rece covek sa 30-50%.

E da se ne bi zlopatitli svi koji budu citali ovaj forum sa uvozom postoji nacin legalan da se plati carina samo 1% iz ma koje zemlje da se uvozi.

Prilikom mog prvog uvoza sam otisao do prijatelja povodom realizacije moje osnovne delatnosti ( gradjevina). I kako on poseduje odredjen prostor koji daje pod zakup, video sam kod njegovih zakupaca razne stvari s tim shto je dominirao namestaj. Jedino shto mi je odmah upalo u oko pored toga shto je namestaj bio drven i lep je taj da je bio bez zavrsne obrade. Nit farban nit lakiran. Upitah prijatelja kakav to namestaj prodaje i dobih sledeci odgovor: Momci uvezli ne ofarban namestaj iz Kine i ovde ga farbaju i prodaju, odaberesh boju oni ofarbaju i to je.

Upitah ga pa zar nije jeftinije da se vec ofarban uveze iz Kine?

Nije jel ovako uvozish kao repromaterijal i placash carinu 1%!!!!!

Sve shto sam ja uvozio prijavio sam kao repromaterijal ili kao delove koji su deo nekog finalnog proizvoda i platio carinu 1%. Recimo da bude smesno kad vidite fakturu carine na kojoj pishe da je carina 295 dinara a taksa za izlazak carinika 300 dinara i RAT 600 dinara

Shta god uvozili morate da smislite nacin da ili ovde doradjujete ( tipa farbanje) ili da to bude deo nekog veceg proizvoda. Dacu primer: Ako uvozite lustere, posebno uvezite staklo a posebno konstrukciju onda ce to da budu delovi za finalni proizvod a preko neke prijateljske firme uvezite fasunge i ovde sve to sklopite onda ce na sve pojedinacno da ide carina od 1% i bicete konkurentni na trzistu. Nikako ne uvozite se komponente zajedno i odjednom, jednu komponentu uvek morate da kupite ovde od nekoga.

PDV ceh platiti na sve sume zbirno : Cena robe+ transport+ carina + svi troskovi carine x 18% = PDV U tvom slucaju to ce da bude pa negde oko 2000USD ali sracunacesh i sam

Toliko
[ Lao_Wai @ 22.03.2010. 13:03 ] @
ma nista bez srbina:)
svaka cast buraz,postoji i fora,kada ti recimo,taj namestaj prefarbas,ili dodas jos sta,u tvojoj proizvodnji,mozes potom da ga izvezes u Eu zemlje i rusiju,kao oslobodjeno poreza,ako je 40% robe poreklom odavde....recimo boja,srafovi i sta ti ja znam
tako da,ljudi,samo treba razmisljati
[ ventura @ 22.03.2010. 13:53 ] @
Citat:
Lao_Wai: ma nista bez srbina:)
svaka cast buraz,postoji i fora,kada ti recimo,taj namestaj prefarbas,ili dodas jos sta,u tvojoj proizvodnji,mozes potom da ga izvezes u Eu zemlje i rusiju,kao oslobodjeno poreza,ako je 40% robe poreklom odavde....recimo boja,srafovi i sta ti ja znam
tako da,ljudi,samo treba razmisljati

A carinici su inače veverice :)

@kemmik: Lepa anegdota, ali teško da je ostvariva...
[ kemmik @ 22.03.2010. 15:04 ] @
To sa EU ne znam nisam nikada ni probao ali za ovo shto sam napisao imam i dokaz kao shto je naprimer original faktre od kineza pa overena faktura od carine, pa faktura carine i faktura od speditera. Ako neko nastavi da me proziva skeniracu i okaciti ...................

Pozz

I da dodam prethodniku ako ga ne mrzi neka dodje do Kragujevca odvescu ga u firmu koja je to uradila...............
[ Kamenni @ 13.04.2010. 00:27 ] @
Procitao sam kompletno ovu temu iako je tema zapoceta jos pre 3 god.
Svi postovi su korisni i kao saveti i kao upozorenja.
E sada, mene zanima posto nemam nameru nista da narucujem preko interneta i da placam pre nego sto i vidim robu, kakva je varijanta da prvo naravno ostvarim neke kontakte odavde, putem net-a, telefona ili bilo cega, a imam i coveka koji je u Kini, lepo sednem u avion, odem tamo, pogledam robu, prekontrolisem, vidim da li je to stvarno to sto ja placam i sto mi odgovara, kupim, i sam popakujem (da opet budem siguran da je spakovano ono sto sam i kupio, jer stvarno vise nikome neverujem) i posaljem za Srbiju.
Naravno onda ovde spediteri i carina dalje radi svoj posao.
E sada ako je to izvodljivo, da li mogu da platim tamo u kesu, ili ce neko odavde morati da to plati pa ja tek onda da preuzmem?
Hvala!
[ mima_cool @ 13.04.2010. 01:45 ] @
Citat:
Kamenni: Procitao sam kompletno ovu temu iako je tema zapoceta jos pre 3 god.
Svi postovi su korisni i kao saveti i kao upozorenja.
E sada, mene zanima posto nemam nameru nista da narucujem preko interneta i da placam pre nego sto i vidim robu, kakva je varijanta da prvo naravno ostvarim neke kontakte odavde, putem net-a, telefona ili bilo cega, a imam i coveka koji je u Kini, lepo sednem u avion, odem tamo, pogledam robu, prekontrolisem, vidim da li je to stvarno to sto ja placam i sto mi odgovara, kupim, i sam popakujem (da opet budem siguran da je spakovano ono sto sam i kupio, jer stvarno vise nikome neverujem) i posaljem za Srbiju.
Naravno onda ovde spediteri i carina dalje radi svoj posao.
E sada ako je to izvodljivo, da li mogu da platim tamo u kesu, ili ce neko odavde morati da to plati pa ja tek onda da preuzmem?
Hvala!


Ako je skupa roba u pitanju i ako nemaju na lageru kolicinu koja tebi treba (a najcesce nemaju, već pokreću proizvodnju tek kad platis deo) onda tesko da ces moci da vidis gotovu robu, eventualno uzorke. Obično traže da se uplati 30% da bi poceli proizvodnju i ostatak od 70% pre preuzimanja robe. Opet kazem sve zavisi sta je u pitanju, kolicina, ukupna cena itd...

[Ovu poruku je menjao mima_cool dana 13.04.2010. u 10:27 GMT+1]
[ kemmik @ 13.04.2010. 07:52 ] @
Citat:
Kamenni: Procitao sam kompletno ovu temu iako je tema zapoceta jos pre 3 god.
Svi postovi su korisni i kao saveti i kao upozorenja.
E sada, mene zanima posto nemam nameru nista da narucujem preko interneta i da placam pre nego sto i vidim robu, kakva je varijanta da prvo naravno ostvarim neke kontakte odavde, putem net-a, telefona ili bilo cega, a imam i coveka koji je u Kini, lepo sednem u avion, odem tamo, pogledam robu, prekontrolisem, vidim da li je to stvarno to sto ja placam i sto mi odgovara, kupim, i sam popakujem (da opet budem siguran da je spakovano ono sto sam i kupio, jer stvarno vise nikome neverujem) i posaljem za Srbiju.
Naravno onda ovde spediteri i carina dalje radi svoj posao.
E sada ako je to izvodljivo, da li mogu da platim tamo u kesu, ili ce neko odavde morati da to plati pa ja tek onda da preuzmem?
Hvala!


Najbolje ti je da sednesh na avion i zavrshish sam. Kontaktiranje preko neta ti je ok, zakazesh sastanke, odesh tamo, neko te odvede na adrese ako vec imash coveka shto je sigurnija varijanta, pogledash proizvode ( samo uzorke naravno) eventualno sacekash da pocnu proizvodnju ili je zavrse celu, pogledash robu i platish. Nazalost da bi poceli proizvodnju morash da dash avans. Meni je trazeno 100% avansa. Ali kad si tamo mozesh da pregovarash i oko cene i oko uslova, preko neta je drugacije ne moze da se pregovara kao kad sednesh za sto.Sve ostalo je u stilu moze da bude al ne mora da znaci..........
[ Kamenni @ 13.04.2010. 23:27 ] @
Ok, shvatio sam.
Nego, mene vise zanima da li tamo ima nekih stokova, nesto kao wholesale, i sl. da moze da se roba kupi na licu mesta? Predpostavljam da je to nesto skuplja varijanta,ali iz price sa nekim ljudima sam shvatio da i tako rade. Jedino sto je nas narod takav da niko nece nista da kaze, kao ja cu njima da budem konkurencija, a uopste neradimo istu robu.
Konkretno, ja hocu da uvozim opremu za video nadzor i alarmne sisteme, znaci Kamere, kucista, kartice, nosace, raznu elktroniku za to, itd. I naravno nemogu od svega toga da kupim po 10.000 komada jer bi mi onda trebalo vise kontejnera i vise miliona eura.
I jos me zanima da li tamo postoje nekakve eksportne cene, ili povrat poreza kada roba izlazi iz zemlje i sl. jer sam na nekim sajtovima nasao cak neke i nezanimljive cene, cak sta vise mislim da se sa troskovima nebi ni isplatilo uvoziti, a ima anaravno i ok cena, sad da li im sajtovi nisu skoro azurirani ili je cena ta, stvarno ne znam.
Hvala i pozz!
[ mima_cool @ 13.04.2010. 23:42 ] @
Onako niske cene i povrat poreza? Ja za to iskreno nisam cula.

Sto se tice opreme koju bi ti uvozio sumnjam da postoji veci lager pa cak i u fabrici. Ne uzimaj ovo sa 100% sigurnoscu, nisam imala dodira sa takvom robom. Mozda neko drugi bolje zna.
[ kemmik @ 14.04.2010. 08:38 ] @
Uh bre ti oceh ozbiljan uvoz.....

Koliko ja znam a to je podatak iz devedesetih kada sam se bavio bash kompjuterima tada se ta roba uvozila sa Tajvana jer je tamo bilo najjeftinije. Uvozilo se i iz Hong Konga i iz indonezije ali iz Kine ne. Teshko da cesh danas naci velike zalihe mada nije iskljuceno. Konkretno znam da memorije ima uvek na zalihama kao i Hard diskova i Monitora. Ostalo se pravi po narudzbini i to u serijama ne manjim od 10 000 komada ili tako nekako. Znam da nasi prodavci kompjutera kupuju na "kilo" ili "kontejner" ili cak cele serije koje su poluispravne. Recimo Nvidijine video kartice koje su amerikanci vratili zato shto nije radio video izlaz kupili su nasi ljudi za neke bezveze pare i ugradjivali ovde po Srbiji. Procenat vracenih karti im je bio 5% tj samo 5% ljudi je koristilo video izlaz. Tim ljudima su davali druge ispravne od drugog proizvodjaca a ove vracene su ponovo ugradjivali. I na tome su zaradili silne pare. Za Hard diskove takodje znam da su uzimali "nove" koji su stvari vraceni u garanciji a umesto njih uzimani veci ili brzi. To su ispravni HDD ali su korisceni i dobijaju se za 1$ ili manje po komadu. Isto vazi i za memorije ko ih uspe kupiti jel je bila velika potraznja itditditd........
Postoji sajam na Tajvanu koji svi ozbiljni kupci i prodavci tehnicke robe posecuju. Tada se ugovara sve shto se treba ugovoriti i kada budesh razradio posao obavezno da idesh na isti. To je neshto kao azijski CEBIT. Ne znam kada se organizuje cini mi se da je jesen u pitanju ali naci cesh vec na netu.

Problem kod uvoza tehnicke robe jeste shto ti kada kupish svoju kolicinu morash da imash dobar rabat da bi mogao da spustash cenu kako cena pada na svetskom trzistu i kako tvoja konkurencija spusta cene. A takodje morash i brzo da prodash jel izlaze novi modeli i ljudi to traze. Zato moj savet je da dobro razmislish o uvozu i kolicinama.

Njihove cene su te koje ti daju i to je to. Nema exportnih i sl. Povracaj poreza HAHAHAHHAHAHAAH pa to mozesh ocekivati u Nemackoj ali u Kini nikada ni za milion godina.

Odesh kod konkurencije i pogledash koju robnu marku uvoze. Ako se njima isplatilo i tebi ce. Onda proguglash i nadjesh ko pravi tu robnu marku. Pa odesh na sajt fabrike ( ne prodavaca kojih ima milion i kod kojih su cene kako im se cefne) i kontaktirash osobe u fabrici da ti daju cene i uslove itd itd..... Oni rade po principu fabrickih cena i prodaje preko interneta. Znaci u fabrici je cena 5$ a sad od agenta do agenta cena moze da bude i 55$ i 155$. A agent je svako ko zeli da bude, tj mozesh biti i ti i ja i 1,2 milijarde kineza koji nemaju posao. Agent koji sklopi ugovor sa fabrikom dobija svoj deo a njegova sposobnost je da ga proda po kojoj oceh ceni. Tako su meni trazili za neke stvari da platim izlaznu taksu koja ne postoji u vrednosti od 150$, pa izlazak inspekcije koja takodje ne postoji 150% ............ A robu koju sam hteo da kupim rastezali su od 50-350$ ( agenti koji se bave prodajom robe iz te fabrike a nasao sam ih na alibaba.com). I onda sam uspeo da pronadjem fabriku koja to pravi i zavrsio posao.

Secam se jedne anegdote sa Pergamona u Turskoj. Klinac prodaje set razglednica po ceni od 5 eura ( ± 2-3 eura kako koga uhvati a i vole da se cenjkaju). Na Pergamon dolazi jedan amerikanac i jedan nemac. Amerikanac pita koliko koshtaju te razglednice. Klinac kaze 100$. Nemac kaze skupo. Klinac kaze 30 Eura. Nemac mu daje 25 Eura. Klinac uzima nevoljno i kaze im da im u stvari to cini zato sto su mu prvi kupci danas. Nemac i amerikanac odlaze zadovoljno trljajuci ruke gde mu nemac kaze el vidish kako smo jeftino prosli............( anegdotu nam je ispricao vodic nije licno dozivljena)

Nesto me boli glava od jutros pa sam malo sbrda sdola

I da vodi racuna prilikom ugovaranja o garanciji odnosno o povracaju fabricki neispravne robe. Oce da podvale. Najbolje bi bilo kada bi imao nekoga tamo da testira svaki proizvod ponaosob. I to se radi kada nasi uvoze kompjutere vise im se isplati da plate tamo radnu snagu koja testira nego da salju i vracaju po nekoliko puta skupi su troskovi transporta.

pozz
[ Nabukodonosor @ 14.04.2010. 12:26 ] @
Pozdrav svima. Ja pokusavam neke haljine da uvezem, ali malu kolicinu, nesto tipa 50-tak komada, sve razlicite. Tj. ne da uvezem u tom smislu, vec da kupim preko neta kao fizicko lice. Nasao sam preko e-baya. Free shiping. Pricao sam vec sa Lao_Wai-om preko PP-a u vezi ovoga. Ono sto mene ustvari zanima je: kakve su sanse da ja nadjem direktno proizvodjaca toga, i da sve to dobijem od njega, ali po nizim cenama, jer ovo gde sam ja nasao je ocigledno neki preprodavac?
[ kemmik @ 14.04.2010. 19:27 ] @
ako mozesh da procitash etiketu onda cesh da dodjesh do proizvodjaca ako ne mozesh onda nishta..............

Kupi jednu pogledaj ko proizvodi pa naruci od njega

Ukucash ime proizvodjaca u google pa uz malo srece dodjesh do sajta fabrike.....
[ Nabukodonosor @ 14.04.2010. 19:33 ] @
U svakom slucaju planiram da kupim jednu da se uverim u kvalitet, pa cu mozda i saznati ko proizvodi.

P.S. Sta u praksi znaci FOB price?
[ kemmik @ 14.04.2010. 20:04 ] @
FOB - franco on board - utovareno na brod - fabricka cena+transport do broda+ pakovanje u kontejner+utovar na brod+svitroskovi dok teretnicu ne potpise kapetan broda.
[ Nabukodonosor @ 14.04.2010. 20:34 ] @
OK, hvala na informaciji.
[ Nabukodonosor @ 15.04.2010. 01:51 ] @
Jos jedno pitanje. Gledah sada po prvi put na alibabi neke haljine. Do sada sam samo pratio ebay, gde ima buyit now cena. Na alibabi uglavnom pisu cene za neku haljinu tipa "Min. Order: 1 Piece FOB Price: US $40-280". Sta znaci ovaj ogromni raspon cene za jednu te istu haljinu?!
[ mima_cool @ 15.04.2010. 02:24 ] @
Javili su mi se neki na PM i obecala sam da cu ovde postaviti proceduru kako ja radim sa Kinom. Za sad cu samo postaviti kupovinu uzoraka tj. probnu kupovinu, a sutra cu ostatak.

Prvo sto uradim je da odem na sajtove http://www.alibaba.com/ i http://www.made-in-china.com/. Nadjem proizvod koji me interesuje i posaljem upite za cenovnik, minimalnu kolicinu koju hoce da isporuce i ostale uslove. Ako smo u isto vreme online postoji i mogucnost cata preko ovih sajtova.
Nakon toga na osnovu dobijenih ponuda pregovaram dalje. Uglavnom izaberem par njih i ako treba postavim im dodatna pitanja. Obavezno pitam da li postoji mogucnost slanja uzoraka (1 kom. ako je skuplja roba u pitanju ili vise ako nije skupa roba). Poslednji put sam recimo kao uzorak narucila 17 razlicitih stvarcica da bih proverila kvalitet svake. Uvek pristaju na te male kolicine i nikad mi nisu naplatili vecu cenu ako je uzorak u pitanju od cene za vecu kolicinu.Takodje uvek im napomenem da u buducnosti nameravam da uzimam vece kolicine i da planiram duzu saradnju sa njima i uvek se desilo da nastavim da radim bas sa tim od koga sam uzela uzorke. Nikada nisam narucila veliku kolicinu neke robe, a da pre toga nisam proverila kvalitet !

Pre placanja uzorka obavezno maksimalno proverim firmu koju sam izabrala. Na Alibabi imate proizvodjace koji su "Gold Supplier[Verified Member]" sto bi znacilo da su legalni i da bi u njih navodno trebali imati poverenje, mada u to ne treba biti 100% siguran, jer postoje neke price da mnogi koji su oznaceni od Alibabe kao Gold Supplier su u stvari debelo platili Alibabi za taj status na sajtu. Isto vazi i za Madeinchina.com.

Obavezno takodje "guglujem" tu firmu, njihove mailove, kontakt osobu... na pomenuta dva sajta imate i forum http://resources.alibaba.com/forum/trade_related.htm kao i deo posvecen prevarantima tj. scamerima http://resources.alibaba.com/d...103289/Report_Verify_Fraud.htm. Kad ne nadjem nista lose o firmi koju sam izabrala onda sam recimo sigurna u njih 30%. Sve to i dalje nije garancija da necete biti prevareni na zalost, jer jedno je platiti uzorak 50 USD, a drugo poslati kinezu 700 USD ili 7000 USD. Ja nikada nisam narucivala u jednoj turi preko 5000 USD, uvek sam narucivala manje, ali cesce.

Moram da napomenem i ovo: uvozila sam takodje i iz Nemacke,Engleske i Francuske, ali mi je kupovina iz Kine bila "kao pesma" u odnosu na ove druge zemlje. Kinezi odmah odgovaraju na mail, uvek ti daju MSN da mozes da ih kontaktiras, nema peripetija oko povracaja poreza... Dok sa ovim ostalima uvek je bilo nekih sitnih zackoljica. Nemcima dok sam objasnila za Merver Stojer sta je i kako izgleda i da postoji mogucnost toga, izgubila sam glas. Engleze cekam po 3 dana da odgovore na mail. Sa Francuzima peripetije oko licenci itd...itd...

Citat:
Nabukodonosor: Jos jedno pitanje. Gledah sada po prvi put na alibabi neke haljine. Do sada sam samo pratio ebay, gde ima buyit now cena. Na alibabi uglavnom pisu cene za neku haljinu tipa "Min. Order: 1 Piece FOB Price: US $40-280". Sta znaci ovaj ogromni raspon cene za jednu te istu haljinu?!


To uglavnom znaci da se cene haljina krecu od US $40-280. Ako trazis vencanice cula sam da se najbolje prolazi sa kupovinom vencanica iz Ukrajine. Kazu da je tamo cena odlicne vencanice 150 evra sa svim troskovima, a taj novac naravno prilikom prvog iznajmljivanja povratis.

[Ovu poruku je menjao mima_cool dana 15.04.2010. u 03:38 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao mima_cool dana 15.04.2010. u 03:39 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao mima_cool dana 15.04.2010. u 03:39 GMT+1]
[ kemmik @ 15.04.2010. 07:01 ] @
Citat:
Nabukodonosor: Jos jedno pitanje. Gledah sada po prvi put na alibabi neke haljine. Do sada sam samo pratio ebay, gde ima buyit now cena. Na alibabi uglavnom pisu cene za neku haljinu tipa "Min. Order: 1 Piece FOB Price: US $40-280". Sta znaci ovaj ogromni raspon cene za jednu te istu haljinu?!Znaci da se prave od materijala koji kostaju 40$ ali i od materijala koji koshtaju 280$. Pa ti sad odesh na sajt fabrike pa pogledash detaljan cenovnik svih modela i svih materijala od kojih se prave pa pronadjesh sebe. Ili nbarucish uzorke po 1 komad od svake pa vidish shta ti valja ciniti.


Apsolutno se slazem sa procedurom koju je ostavila mima cool. Ja sa to odradio na isti nacin kao i ona. Znaci alibaba, odabir 10 prodavaca, slanje maila, uporedjivanje i odluka sa kim se nastavlja komunikacija. Onda mesec dana prepisivanja i surfovanja i na kraju narudzbina ( tom prilikom sam provalio ko je preprodavac a ko fabrika).

Obavezno ali obavezno napomeni da je ta kolicina koju kupujes samo probna kolicina kojom zelish da otkrijesh kako ce ta roba ici na ovom trzistu a ako krene onako kako je planirano kupicesh od njih preko nekoliko kontejnera iste robe. Ne znam zashto ali u to veruju a i ima logike......[ Kamenni @ 16.04.2010. 22:15 ] @
Jos jedno pitanje......
Razmisljam mozda da odem, ostanem nekoliko dana, nadjem neke pouzdane dobavljace i sto mi je najvaznije da ostvarim neke kontakte, e sada ako oni toga nemaju na lageru, ili treba tek da se pokrene proizvodnja iili je rok isporuke dug, i sl. da se ja nebih vracao tako bezveze i badava, da li i koliko moze da se prenese robe ili da se posalje na mene licno, ne na firmu, nego ono kao sto neki donose, garderobu, telefone, i sl. plati se carina, i to je to. Cisto da se pokriju troskovi puta, za slucaj da nista nezavrsim iz prvog puta, a skoro da jos nista nisam zavrsio glatko kao sto sam mislio.
[ mretlenj @ 17.04.2010. 11:14 ] @
Pozdrav,
ja sam do sada narucivao samo manji broj stvari i uzorke i par puta sam ljudima slao pitanja preko maila ukoliko mi nesto nije bilo jasno i svaki put su mi odgovorili. Vredi se cuti sa njima pa proveriti kako oni mogu da pomognu. Sajt je na adresi http://www.chinabuye.com
[ vladimirw @ 20.04.2010. 19:35 ] @
Pozdrav
Na alibabu moze da ide samo susti optimista!
Ja sam kontaktirao vise od 16 firmi na alibabi za xerox dc250.
Nije mi palo na pamet da narucujem a eve i razloga:
Masina koja u EU KOSTA OD 5000-12000e zavisno od stanja kod njih kosta od 300e do 1400e!
Kad im se traze slike svi prosto neverovatno salju iste slike!Posto su dovoljno lenji,obicno ne skinu ni naziv slike sa sajta sa koga su je skinuli,dovoljno je malo guglanja i nacice te sliku koju su vam poslali.
Transfer novca prihvataju iskljucivo Western Union ili T/T na privatno lice.
Ne znaju tacnu tezinu masine i lupaju kilazu sa greskom vecom od 80 kilograma.
Cena transporta im je obicno nenormalno niska:80usd brodom,150 avionom.
Na bilo kakav pokusaj verifikacije firme ili trazenje preporuke prave se ludi.
AKo trazite P/I dobicete aljkavo uradjen dokument sa greskama u pisanju (china malim slovima napisano-cudno za kineze)
Pozz
[ mima_cool @ 20.04.2010. 20:05 ] @
Citat:
vladimirw: Pozdrav
Na alibabu moze da ide samo susti optimista!
Ja sam kontaktirao vise od 16 firmi na alibabi za xerox dc250.
Nije mi palo na pamet da narucujem a eve i razloga:
Masina koja u EU KOSTA OD 5000-12000e zavisno od stanja kod njih kosta od 300e do 1400e!
Kad im se traze slike svi prosto neverovatno salju iste slike!Posto su dovoljno lenji,obicno ne skinu ni naziv slike sa sajta sa koga su je skinuli,dovoljno je malo guglanja i nacice te sliku koju su vam poslali.
Transfer novca prihvataju iskljucivo Western Union ili T/T na privatno lice.
Ne znaju tacnu tezinu masine i lupaju kilazu sa greskom vecom od 80 kilograma.
Cena transporta im je obicno nenormalno niska:80usd brodom,150 avionom.
Na bilo kakav pokusaj verifikacije firme ili trazenje preporuke prave se ludi.
AKo trazite P/I dobicete aljkavo uradjen dokument sa greskama u pisanju (china malim slovima napisano-cudno za kineze)
Pozz


Da...oni verovatno svi preprodaju od iste fabrike zato i imaju iste slike. Ne mora da znaci da su "divljaci", a opet mogu da budu.
Ja sam na pocetku poslala vecu uplatu na privatno lice, ali nisam imala nikakvih problema. Sve je bilo ispostovano po dogovoru, ali ipak ne preporucujem. To znaci da on privatno radi, zato i trazi uplatu na privatni racun i zato ne moze da pruzi dokaz o firmi, dobija verovatno neki procenat od proizvodjaca.
[ ventura @ 20.04.2010. 20:25 ] @
Citat:
vladimirw
Ja sam kontaktirao vise od 16 firmi na alibabi za xerox dc250.
Nije mi palo na pamet da narucujem a eve i razloga:

Čudo da ti nije palo na pamet da je Xerox američka kompanija, i da je jedina adresa na kojom možeš poručiti i dobiti ono što si tražio www.xerox.com

[ vladimirw @ 20.04.2010. 20:26 ] @
Pa problem je sto je jedan is Sangaja,jedan iz Hong Konga,jedan iz unutrasnjosti i koje kuda vec...Slike su sa jednog spanskog sajta vecinom i sa sajta jednog engleskog prodavca.
Cena robe je nerealno niska,pa i za Kinu..i na kraju sve te firme sam nasao na listi prevarantskih firmi na alibabi,link je postavio jedan od clanova na ovoj temi.
Izgleda sam ja baksuz.
Mada na alibabi mozete naci i korisne savete kako izbeci prevaru.
Obicno se svodi na kupovinu od firmi sa preporukom i od firmi koje su vise od dve godine na alibabi.
Mene je odbilo to,pored slika,sto ni jedan nije ni priblizno znao tezinu aparata koji ja narucujem,iako na xeroxovom sajtu se vrlo lako mogu naci sve informacije.
Ako neko zna neki link za nabavku masina da digitalnu stampu,ili je vec narucivao takvu robu iz Kine,zahvaljujem mu se u napred za svaki post
[ vladimirw @ 20.04.2010. 20:34 ] @
pa da napomenem,trazio sam polovne masine.Inace znam i cija je firma i sve o masini koju trazim..toliki idiot nisam.
Uzgred,Ameri nece da salju za Srbiju,posalju vas na Xerox Evropa.oni opet na ovlascenog distributera za Srbiju a ovaj vas osine po dzepu krvnicki sa ugovorom o odrzavanju i tako...placa se duplo veca cena stampe ali to nije predmet ove teme.
Samo jedna od kineskih firmi je ponudila 3000usd za polovnu masinu,i to posle slanja linkova sa Ebay-a sa cenom masine pa su mi rekli da su zaboravili jednu nulu na kraju?!?kazu greska u cenovniku.

[ Nabukodonosor @ 20.04.2010. 20:38 ] @
Pa to je 100% neka kopija pa zato i kosta toliko. Pre bih rekao da je to u pitanju, nego neka prevara.EDIT: sad tek vidim da si rekao da si ih nasao na spisku firmi prevaranata. A ono sto kazes za firme koje su dve godine na alibabi...pa imas firme na alibabi koje su Golden Suplier i opet su prevaranti. Gomilu takvih imas na listama prevaranata.
[ vladimirw @ 20.04.2010. 20:43 ] @
ja bih samo jos jednom da ponovim-trazio sam polovnu masinu...ne novu.Ta se vise ne proizvodi a njen naslednik kosta preko 20 000e.
AKo neko ima neke kontakte tamo koji bi nama koji zelimo nesto da uvezemo iz Kine mogao da pomogne,tipa provere firme i sl..naravno uz nadoknadu,to bi bilo lepo


sto se tice golden suplier-ovi su svi 1st year golden suplier-to su mi neki englezi rekli da izbegavam
[ mima_cool @ 20.04.2010. 20:53 ] @
Pogledaj ovo, sve je odlicno objasnjeno, bas za pocetnike http://www.kinainfo.com/.
[ kemmik @ 20.04.2010. 21:03 ] @
Ja sam imao ponudu da uvezem rainbow usisivace koji se ovde prodaju za 3100e iz indonezije za 400$ minimalna kolicina 5 kom ali nisam se usudio. Znam da ovde sve mnogo koshta i da od amerike do srbije dolari prelaze u eure ali ipak nemam petlje.

Tako da bih i tebi preporucio da mozda bolje ovde kupish neki polovan nego da idesh na slepo.

Moje licno iskustvo sa bash ploterima je da su to jako osetljive mashine pogotovu polovne.

Prvi ploter koji sam kupio 2000 godine je bio HP 650. Polovan naravno i odmah se pokvario. Posle njega sam kupio HP 500 nov i josh uvek traje. Naucio sam da niko nece da prodaje profesionalne mashine ako im neshto ne fali ili su dosta rabljene pa ce im ubrzo zafali neshto.

Primera radi HP 500 kad sam ga ja kupio koshtao je ~2200$ u americi i priznavali su mi 1000$ za stari koji bi oni reciklirali. Ovde sam HP 500 platio 3600eura bez mogucnosti reciklaze starog (2003 godina je bila u pitanju).........

Toliko.

P.S. Znam coveka koji je isao u Kinu i kupio MUTOHA za 12000 e i sam ga dovezao ovde avionom naravno bez speditera. Nazalost on je pukao sa biznisom ali mogu da ga pitam dal je prodao opremu poshto znam da je prodavao. Ako te interesuje javi mi se na PP
[ vladimirw @ 20.04.2010. 21:09 ] @
Hvala mima,ovo je vec nesto znacilo
kemmik...imam hp 500 plus ali da ne davim temu...wlade@live.com...izvinjavam se za ovo.
[ Lao_Wai @ 08.05.2010. 04:25 ] @
druze moj,naci fabrike ovde nije problem
ima ih na stotine,bukvalno,da ne kazem i boljih nego te
ali,problem je u kolicini
50 kom haljina u kineskoj fabrici je,kako kad bi recimo,usao u podravku i rekao,treba mi jedno kilo vegete
ako me razumes,zato si i naleteo na preprodavca...tj,ne preprodavca u onom losem smislu reci,vec coveka koji ima prodavnicu maloprodaje i koji prodaje putem interneta
to se kod njih ovde zove tao bao
mislim,da se jedino moze u tvom slucaju pojuriti neka roba na stocku,pa da se odatle uzme ta kolicina ali to su onda proslogodisnji modeli
i jos jedna bitna stvar oko uvoza....nije frka da on tebi posalje robu,ali propratni papiri kod srpske carine znaju da prave problem...invoice itd
i jos jedna stvar...imas li firmu?? fizicko lice ne moze da uveze nista,bukvalno
u suprotnom,spediter mora da angazuje neku fantomsku firmu,za koju kao uvozi a ta firma da ima kasu,pa da ti proda to sto je uvezeno,i tako je sve cisto,ali i to kosta

ljudi moji,shvatite,nikako alibaba i madeinchina
zati\o i postoje agentske kuce,spedicije a i varijante samo\g dolaska
mada za dolazak,opet morate angazovati agenta,jer...trebva da posalje garantno pismo i treba vam prevodioc da se dogovorite sa fabrikantom...narocito oko garderoba i sica necega po vasoj narudzbi
niko pametan ne ulaze 20-30.000 usd u nesto preko neta,mislim,moze se kontaktirati fabrika...i sta onda??
dosad sam imao porilike da vidim na desetina hrvatskih uvoznika koji su se nasli u problemu zbog toga,jer su mislili kao naci ce jeftinije iz prve ruke,pa ih zeznu kod slanja robe,stigne kontejner u rijeku a unutra mede,zeke,aparati za kafu i ostale stvari..sve uredno upakovano u kutije...ne jer je kinez hteo da zezne,vec je doslo do zabune,jer niko nije proveravao sta ide
[ Izvoljski @ 09.05.2010. 00:16 ] @
Postovani diskutanti,

zanima me da li je iz Kine moguce uvesti vecu kolicinu robe, a placanje obaviti po prodaji iste ?

hvala
[ Nabukodonosor @ 09.05.2010. 01:05 ] @
A sta ti mislis? Pa to nece niko na svetu da ti ucini, da ti da robu, saceka da je ti prodas, i kada je prodas da mu platis. Razmisli sam.
[ Lao_Wai @ 09.05.2010. 10:48 ] @
jedino srbi rade po tom principu,da robu pa posle iste svoje pare mesecima,ako ih ikada i dobije
Kina nije u tako finansijski nepovoljnoj poziciji kao Srbija da mora to da radi,kod njih,moze trgovina,ali po njihovim uslovima,ako neces ima ko hoce,bukvalno taj princip
i u 99% slucajeva placa se 100% avansno
[ mr. ako @ 09.05.2010. 14:42 ] @
Citat:
Izvoljski: Postovani diskutanti,

zanima me da li je iz Kine moguce uvesti vecu kolicinu robe, a placanje obaviti po prodaji iste ?

hvala

Hehehe, tako radi Delta-Misko i njemu slicni... ti mu das robu, a pare cekas mesecima! Tako da, osim ako nisi neki slican Delta-Misku i uzimas toliku kolicinu, Kinezi to nece progutati...


Poz,
Marko
[ Izvoljski @ 10.05.2010. 23:31 ] @
onda nista od posla.

Svasta, da im dam lovu unapred, a ko zna da li cu uopste i prodati njihovu smrdljivu robu !?
[ optix @ 10.05.2010. 23:50 ] @
Propašće kinezi...
[ Lao_Wai @ 11.05.2010. 05:21 ] @
ako nisi i inace uvoznik,tj neko ko poznaje trziste i inace se bavi prodajom nekih proizvoda,nemoj ni uvoziti
ti si to mislio,ti kupis,doneses u srbiju,rasprodas,pa novi djiro:)
da je tako lako biti uvoznik,svi bi uvozili,a ne nekih 3% privrednika,a zato oni i drmaju lovu
jer to,u praxi nije ni malo lako
ako pak,hoces da se bavis time,onda lepo uvezes,pa odes u neku marketing agenciju,pa odresis kesu za kampanju za taj proizvod,da imas bilborde,tv reklamu i sta ti ja znam
i onda i prodas tu smrdljivu robu,ali,tad te ceo taj djiro kosta 200-300.000 eura,a ne 5000 kako mnogi planiraju da rade uvoz:)
upamti,uvoznik je covek,za bilo koji proizvod,koji nije laksi od 300.000 eura u kesu....to ti je neka moja procena,ovako iz dosadasnjeg rada,a radio sam sa dosta ljudi,uglavnom stranaca
neretko su cak i vlasnici fabrika itd
nije uvoz,otisao sam u kinu,kupio jednu stvar te preneo avionom u koferu...to se zove,sverc uz turizam:):):) ko ono nekad sa turskom
uvoznik je covek,za koga fabrike neretko rade proizvodnju ovde,koji kupuje robu na kontejner,koji ima ugovore sa trgovackim lancima u svojoj zemlji,u kojima ce plasirati tu robu itd itd,ti lanci cxe ga reklamirati,neretko i sam ima svoju vrlo veliku veleprodaju itd
eto,nadam se da sam, ti pomogao malo,da ti rasvetlim,kako se prodaje ta smrdljiva roba
[ Izvoljski @ 11.05.2010. 16:04 ] @
zar ti je branim da uvozis iz Kine ? Samo izvoli. Goodluck.

Dobri su ovi sa pocetka posta. To se ne uci u knjigama. hehe da, moras da puknes par 1000 evrova kao i oni pa da se naucis. Za te pare radije cu otici u Englesku da studiram na Itonu i raditi sa pravim ljudima.
[ Nabukodonosor @ 11.05.2010. 17:01 ] @
Za 1000e?! Alal ti decko zivis u nekoj bajci. Za te pare neki Karicev "fakultet" ne mozes da zavrsis. Smesan si.

To kako ti mislis da radis se ne radi nigde u svetu. Mozda na pijaci, ali i tamo se placa unapred. Ovo je tema "Uvoz iz Kine", a ne "Kako da mi kinezi daju robu za dzabe dok ja obrnem pare, pa da im posle mozda platim".
[ Izvoljski @ 11.05.2010. 20:21 ] @
pa dobro genije koliko si ti para zaradio trgujuci sa Kinom ?
[ Nabukodonosor @ 11.05.2010. 21:08 ] @
Nesto sa tobom svakako nije u redu. Kazem ti, zaobidji temu, ako te ne zanima.
[ vladimirw @ 11.05.2010. 21:41 ] @
@lao wai-ti si covek car!
Pa toliko para i treba za jako ozbiljan biznis.Samo smo mi ovde vecina sitne ribe koje bi da probaju neki poslic da obrnu neki dinar,pa smo valjda ko svi ocajnici u stanju da se uhvatimo za nemogucu misiju ne bi li uspeli da zaradimo par stotina evra.Mada sam ja trazio stamparsku masinu,polovnu,i hvala bogu nisam zaleteo,vidim da ovde par njih radi posao sa kinezima i da je zadovoljno.E sad to sto mi imamo lose misljenje o njima,pa otvorite bilo koje nase novine pa vidite koliko je tu prevaranata.Ni Evropljani nisu sjajni ali mi nesto volimo da ih idealizujemo.
Na kraju krajeva,ovde je par ljudi lepo odgovorilo na temu,ja sam im zahvalan na tome.
A sad to sto bi neki da im se posalje roba a da plate kad prodaju-e to bih bas voleo da vidim da je neko uspeo i sa evropljanima sem ako nije dugogodisnji partner sa jakim bankarskim garancijama.Pa najbolje da ti posalju zaradu da se uopste ne petljas sa trgovinom.mislim...ima narod lepu poslovicu ...ti bi da se j.... a da ti ne udje-tesko rodjeni
[ mima_cool @ 11.05.2010. 21:50 ] @
[quote[Izvoljski: Postovani diskutanti,

zanima me da li je iz Kine moguce uvesti vecu kolicinu robe, a placanje obaviti po prodaji iste ?

hvala
Citat:
Izvoljski

Dobri su ovi sa pocetka posta. To se ne uci u knjigama. hehe da, moras da puknes par 1000 evrova kao i oni pa da se naucis. Za te pare radije cu otici u Englesku da studiram na Itonu i raditi sa pravim ljudima.
/quote]

Ti se salis, zar ne ?
[ quality @ 12.05.2010. 00:05 ] @
xexexe, moze ali juce :) platis im prvo sve unapred pa to onda tek ide u proizvodnju i ti dobijas robu za 3-6 meseci, retko sta oni imaju na lageru, sve se pravi po porudzbini i posle uplate. Ovo pisem iz licnog iskustva jer sam u jednoj firmi dok sam radio imao posla sa kinezima. Vrednos robe je bila oko 400 000 dolara i sve je moralo da se uplati unapred a isporuka je bila za 6 meseci.
[ Nabukodonosor @ 12.05.2010. 00:48 ] @
Pa dobro, ne bih rekao da je za svu robu isporuka 6 meseci. To je verovatno bila velika porudzbina i trebalo im je vremena da proizvedu sve to.
[ Lao_Wai @ 12.05.2010. 06:53 ] @
za 400.000 usd je mnogo robe,naravno da je moralo da se ceka
ali za te pare,verujem da su predstavnici te firme dosli u kinu u posetu tim ljudima,te dogovarali cene,osmotrili prostor u kom se radi itd itd
naravno,ni kinez ne uzima pare tek tako
ljudi moji,da su kinezi prevaranti,nebi 90% svetske proizvodnje bilo radjeno tamo
jednostavno,on nema potrebe mnogo da vara...robe ima,roba se da napraviti
u danasnje vreme...pare nisu problem jedino,jer ih je sve manje i manje:) zato oni i uzimaju unapred...znaju kakvi su stranci:):):)
[ Izvoljski @ 12.05.2010. 08:23 ] @
Citat:
xexexe, moze ali juce :) platis im prvo sve unapred pa to onda tek ide u proizvodnju i ti dobijas robu za 3-6 meseci, retko sta oni imaju na lageru, sve se pravi po porudzbini i posle uplate. Ovo pisem iz licnog iskustva jer sam u jednoj firmi dok sam radio imao posla sa kinezima. Vrednos robe je bila oko 400 000 dolara i sve je moralo da se uplati unapred a isporuka je bila za 6 meseci.


Kamikaze.

Bas sam gledao ovde u pokrajin Veneto ima jedna firma koja pravi neke masine ne znam tacno za sta uglavnom fakturise godisnje 320 mil € i izvozi u ceo svet. I sad, novinar ga pita kako izlaze na kraj sa placanjem:

Najpre oni pogadjaju posao. Znaci ili oni idu tamo posto treba uzeti dim za ugradnju te masine. Posle salju predracun firmi i uzimaju akontaciju od oko do 30%. Kada je masina gotova, eventualno zovu narucioca da se uveri i onda je isporucuju tek po isplati celog iznosa. I nikad nisu imali problema. Eto tako se radi u EU. Sad neko ce meni da kaze, samo ti radi sa Kinezima, moras ljudima verovati. Da to je sve u redu, medjutim evo zamislimo da ukini radite sa najpostenijim covekom sveta ikad, svih vremena. Sta ako on umre, sta ako mu izgori fabrika, sta ako odlepi ?

Da li vi preporucujete da se posluje cak iako niste sigurni za novac ?

[ Lao_Wai @ 12.05.2010. 11:24 ] @
nemoj sad ti nama dva zeca,tri zeca
prvo si postovao jedno,sad drugo
prvo si pitao da uzmes robu,prodas,pa tek onda platis,a sad u ovom zadnjem postu,pricas nesto peto
isto tako se radi i u kini
platis 100% tek posto je roba na brodu ili poslata
ili platis 30-50% pa tek posto naprave i stave na brod,resto
ovo,gde se placa 100% je uglavnom tamo gde je roba vec napreavljena,tj,gotova,pa on automatski vrsi utovar u kontejner,a ti njemu saljes pare
mislim,i kad kupujes hleb,prvo platis na kasi,p[a tek onda dodjes kuci da jedes,ne jedes u radnji,pa tek onda platis,i iz restorana nece da te puste ako ne platis ili peres sudove
tako da,pusti ti te price
a sto se tice evropske unije,zato je ona sada tu gde je a kina tu gde jeste
[ Izvoljski @ 12.05.2010. 14:27 ] @
Citat:
a sto se tice evropske unije,zato je ona sada tu gde je a kina tu gde jeste


EU je pojam za Kinu.
[ Nabukodonosor @ 12.05.2010. 15:21 ] @
Au brate mili...Svaka tebi cast.
[ mr. ako @ 12.05.2010. 20:04 ] @
Ne znam sto se vi toliko primate na izjave korsnika Izvoljski... mozda je dete u pitanju, pa nerazume neke stvari i trenutno stanje u svetu.
[ banchi @ 12.05.2010. 20:19 ] @
Pa nije to bas tako, plati unapred robu pa cekaj i moli boga. Ugovori u medjunarodnoj trgovini su vrlo kompleksni i precizni, ne propusta se ni jedan detalj. Pogotovo za velike poslove. Obe strane se maksimalno osiguravaju a u celu pricu se ukljucuju i banke korespodenti sa garancijama i osiguravajuca drustva. Naravno za garancije se i dodatno placa ali kad su u pitanju veliki poslovi niko lud ne bi ulazio u te poslove na casnu rec. To ne postoji ni kad uvozis kontejner kineskih patika.
[ luaay @ 13.05.2010. 09:50 ] @
Citat:
Izvoljski: EU je pojam za Kinu.


zasto je onda kina najaca trgovinska sila sveta??
[ MarvelXZ @ 25.05.2010. 21:39 ] @
Pozdrav

Ukoliko nekome treba neka roba iz kine nebitno od kolicine moze da mi se javi, posliljke stizu na svakih 15 dana. Za dodatne informacije mozete pisati na
xzhacking@yahoo.com
[ Nabukodonosor @ 25.05.2010. 22:10 ] @
Koja je fora u pitanju?
[ MarvelXZ @ 26.05.2010. 22:54 ] @
ne razumem ?
[ Nabukodonosor @ 26.05.2010. 23:20 ] @
Pa ako mozes da objasnis malo po kom principu radis.
[ Lao_Wai @ 28.05.2010. 05:24 ] @
Verovatno kupovina na tao bao
pa shipping u srbiju
tu kolicina nije bitna
ali finalna cena bude jaka
avio kargo je skup,a i tao bao takodje
to je njihov e-bay
jedina mogucnost da se iz kine salje po komad necega
[ MarvelXZ @ 28.05.2010. 18:58 ] @
Nisi bas u pravu, cena na taobao sajtu jesu jace mada sva ta roba ima da se uzme po marketima u kini dosta jeftinije, naravno treba znati gde, sto je moja briga a avio prevoz je otprilike 5 eur po KG.

Ceo princip kako ja radim je u tome sto ja svakako saljem dosta robe za srbiju posiljke stizu na svakih 15 dana, imam firmu i u srbiji i u kini tako da preko njih radimo ,vi nadjete neki proizvod koji vas interesuje i mi vam ga nabavimo cena je u zavisnosti od kolicine i nasa usluga se racuna od 2 do 20% na kinesku cenu + transport i to je to. Naravno da vam se isplati ukoliko su vece kolicine ali verujte mi da iz iskustva znam da za neku robu je zanemariv popust na kolicinu ,hocu reci cena je ista na 10 i na 1000 komada ili se vrlo malo razlikuje.
[ mance82 @ 14.06.2010. 23:03 ] @
Saradnik sam jedne firme u Kini koja se bavi izvozom robe za Ameriku, Kanadu a ponekad i za Srbiju. Firma se nalazi u YiWu, to je industriski gradic (6 miliona stanovnika) u blizini Sangaja. Vlasnik pomenute firme je srbin, vec duze vreme se bavi tim poslom i ima dugogodisnju saradnju sa fabrikantima u tom podrucju kine. Ako je neko zainteresovan za saradnju moze da posalje mail u kome ce objasniti sta mu je potrebno od robe, kolicinu, nacin transporta i po mogucstvu neku specifikaciju trazene robe u exel ili pdf formatu. Kada primimo vas mail mi kontaktiramo sve proizvodjace trazene robe u regionu i njihove ponude prosledjujemo vama. Takodje organizujemo i brodski transport od Sangaja do Rijeke, a ukoliko nemate svog speditera i od Rijeke do Beograda. Ili avionski direktno u Beograd.

Moj mail je: tabernadizajn@gmail.com

[Ovu poruku je menjao mance82 dana 16.06.2010. u 13:46 GMT+1]
[ bohemian23 @ 27.06.2010. 16:32 ] @
Pozdrav prijatelji i kolege,

Uvozim neku robiu iz kine (oko pola tone) zbirnim transportom i mogu vam reci da je isplativo *oko 600 eur brod + spedicija do beograda...

Interesuje me samo kako se prati brod... cuo sa da imaju neki programi.
Ja sam gledao na nekim programima, ali nigde ne mogu da pronadjem svoj brod, koji je krenuo danas 27.06.2010. iz luke u Xiamen-u i putuje za Koper u sloveniji.

Ako neko uspe da ga pronadje neka mi javi... Brod se zove - Xin Yuan 16 V.0087 -
[ ventura @ 27.06.2010. 17:35 ] @
Citat:
bohemian23
Interesuje me samo kako se prati brod... cuo sa da imaju neki programi.
Ja sam gledao na nekim programima, ali nigde ne mogu da pronadjem svoj brod, koji je krenuo danas 27.06.2010. iz luke u Xiamen-u i putuje za Koper u sloveniji.

Ako neko uspe da ga pronadje neka mi javi... Brod se zove - Xin Yuan 16 V.0087 -


Ime broda ti je "Xin Yuan 16", njegov callsign je BVBZ7, a V.0087 je interni broj rute, što ti je generalno nebitno.

Evo linka gde možeš da pratiš lokaciju (potrebno je da se registruješ):
http://www.vesseltracker.com/en/Ships/Xin-Yuan-16-9430595.html

Dakle trenutno se još uvek nalazi u Xiamen-u
[ bohemian23 @ 27.06.2010. 18:16 ] @
Hvala ti na brzom odgovoru.
Uradio sam sve tako.
Meni samo pise ime broda, koje su mu dimenzije i zastava...
Nigde ne vidim poziciju da je jos uvek u Xiamenu. Gde to ima?

Hvala jos jednom
[ ventura @ 27.06.2010. 18:24 ] @
Moraš da se registruješ i uloguješ na sajt, i onda klikneš da dugme "Position", dobijaš mapu i lokaciju gde se brod nalazi:

[ bohemian23 @ 27.06.2010. 18:52 ] @
Mnogo ti hvala,

Kod mene na mapi pise "The current position is not available because the vessel is not in one of our covered regions at the moment." verovatno zato sto sam se free registrovao....
Sta mu znaci ETA 29.96.2010 15:00
[ ventura @ 27.06.2010. 18:56 ] @
Citat:
bohemian23
Kod mene na mapi pise "The current position is not available because the vessel is not in one of our covered regions at the moment." verovatno zato sto sam se free registrovao....
Sta mu znaci ETA 29.96.2010 15:00

ETA - Estimated Time of Arrival, dakle kada se očekuje uplovljavanje u sledeću luku po redu.

Ja sam inače isto običan korisnik, i meni vidiš normalno ispisuje poziciju.
[ bohemian23 @ 27.06.2010. 19:30 ] @
Thanks, evo i meni se sada sve ispisuje OK.
Kolko sam ja skontao, podaci nisu bas u realnom vremenu, pise da kasne, posto smo navodno obicni korisnici...
[ ventura @ 27.06.2010. 20:17 ] @
Nisu u realnom vremenu, ali mislim da se updateuju tipa jednom ili dva puta dnevno, što je i više nego dovoljno da možeš da pratiš brod... Mada generalno, ti brodovi nikad ne kasne, tako da možeš slobodno da se pouzdaš u ono što kažu kad će biti u luci... Jedini koji može da te zezne u tom lancu je lokalni špediter..
[ Lao_Wai @ 29.06.2010. 09:22 ] @
I lokalna carina...molim lepo,da se ne zaboravi;)
[ bohemian23 @ 29.06.2010. 19:52 ] @
Kako to mislite, da mi naprave probleme lokalna carina i spediter?
Objasnite mi da znam na sta da budem spreman...
Hvala na savetima! Iskustvo je zlato!
[ nickhack @ 29.06.2010. 20:25 ] @
POzdrav svima,zeleo bih da krenem sa uvozom nekih mali stvari iz kine,npr mobilnih telefona i mp3 pleyera,pa me zanima da li bi neko mogao da mi da neke smernice!?Hvala vam unapred!pozzz
[ starprintle @ 29.06.2010. 21:34 ] @
Pozdrav svima,Hteo bih da uvezem Cutter plotter iz Kine...Da li neko ima iskustva sa Kineskim katerom...?Hvala unapred...
[ vedervax @ 17.07.2010. 15:08 ] @
Zdravo svima
Danas sam se registrovao na ovom forumu pa ne mogu još 7 dana da šaljem pp i 14 e-mail-ove. Molio bih mimu-cool da mi se javi ako je ikako moguće. Hvala.
[ vedervax @ 18.07.2010. 16:40 ] @
Zdravo mima-cool, opet, ne mogu da ti odgovorim na PP pa ću ovde postaviti svoj e-mail, nadam se da će te se javiti.
moj mail

U napred hvala na odgovoru.
[ Lao_Wai @ 27.07.2010. 18:07 ] @
:):)
sto si postavio ove baidu stranice:)
to je u kini,kao google ovde,pretrazivac
ali prima iskljucivo karaktere,i pin yin,ali,moras znati kineski
[ Lao_Wai @ 07.08.2010. 02:30 ] @
nazalost,dolar i dalje pada:(
[ vedervax @ 09.08.2010. 09:46 ] @
Opet ja :)
Pitanje za sve one koji se trenutno bave uvozom iz Kine. Da li bi neko mogao za mene da uveze par stvarčica jer ja ne vidim kako da to izvedem, a želim da otvorim prodavnicu? Hvala svima i hvala Mimi.
[ Lao_Wai @ 26.08.2010. 07:38 ] @
Sto ne otvoris DOO pa potom prodavnicu
trosak za DOO je 500 Evra,tj,250 sad 250 za 3 god,i mozes da uvozis sam za sebe,registrujes na kucnu adresu,to je bar u srbiji lako,ovde je polog za takvu vrstu firme 50.000USD
jer ako kanis uvoziti iz Kine,ti onda nisi samo prodavnica,vec i veleprodaja uz to,stoga ti savetujem da sam to odradjujes
jer iz KIne je bezveze uvoziti po 20-30 artikala jedne vrste,za opremanje radnje,ispadne skuplja dara nego mera

[ kenikeni @ 30.08.2010. 09:22 ] @
Dobar dan,

Novi sam ovdje pa cisto zelim da Vam dam nekoliko korisih info za Vas koji radite sa Kinom.
Ovo su samo savjeti, tj.tacne info koje vam mogu koristiti.
Ja radim ovaj posao dugo i ovo je cisto zbog Vas.

Najbolje Vam je da robu iz Kine kupujete na paritetu FOB.
To ne znaci franko on board (kao sto vidjeh) vec znaci free on board.
To znaci da je prodavac, u ovom slucaju shipper duzan da upakuje robu, i ukrca je na brod.
Troskovi kontejnerskog prevoza, lucke dazbine, tranzitno carinjenje i uvozno carinjenje spadaju na teret uvoznika ili primaoca.

Kako nalazite kont prevoz?

Posaljete zahtjev nekoj pomorskoj agenciji, da imate potrebu za jednim kont iz npr luke Ningbo do Bara.
Opisete teret, tezinu i kubaturu.Agent Vam da ponudu.Ako je ona prihvatljiva po Vas bookirate kontejner.
Agent Vam trazi podatke o krctelju tereta tj vasem prodavcu u Kini.
Nakon toga, Agent iz Srbije ili Crne Gore kontaktira svog partnera u kini i kaze mu, sada cu bukvalan biti:

Zovni shippera, pitaj kada jen roba spremna, daj mu prazan kont neka ukrca robu.
Sve troskove oko toga placa shpper!

Kada je roba spremna, pravi se draft b/l.Teretnica.ona se salje agentu u srbiji, i vama na provjeru, ukoliko su svi podaci tacni odobrava se.
Tada je posao zavrsen i dobijate potvrdu da je kont ukrcan i tranzitno vrijeme do luke ukrcaja.
Agent iz cg ili srbije vas obavjestava svakih 5 dana gdje je kont i kada se ocekuje.
Kada je kont blizu agent vas obavjestava o tome a vi mu dajete instrukcije.
Npr, kont je stigao u luku Bar a vi ste u srbiji.

Kazete mu:

Otpremite mi kont iz luke Bar za Srbiju u Bg, u Beograd, Nadjite mi kamion za prevoz kont takodje i ocarinite mi robu u bg ispostavi.

Ja opvaj posao radim dugo i ako imate bilo kakav zahtjev za uvozom iz kine ili azije mozete se javite.Imamo odlicne cijene prevoza.

Pozdrav i nadam se da sam vam pomogao.
[ ikeda @ 30.08.2010. 11:09 ] @
Hvala kenikeni na informacijama, ali ipak moram da napomenem da FOB znači franko brod u špediterskoj terminologiji na srpskom jeziku, dok je free on board u engleskoj terminologiji. Čisto da ljudi ne budu zbunjeni.
[ kenikeni @ 30.08.2010. 11:17 ] @
Ikeda,

Free on board znaci slobodno na brod.
Ako se obratis kineskom prodavcu i kazes mu franco on board nece znati sta mu pricas.
Al ako objasnjavas nekome ovdje to je ok.
[ Lao_Wai @ 09.09.2010. 07:19 ] @
Kinezi koriste termine na Engleskom,mada neznaci da neznaju i druge

To bi bilo ukratko to,pod uslovom da bude sve ko po loju,bez ikakvih poteskoca,koji se kod Kineza pojavljuju u 90% slucajeva
[ žutokljunac @ 19.09.2010. 18:26 ] @
Da li neko zna kako se sada uvoze lažni brandovi iz Kine. Npr. Nike, Puma, Reebok...
Kako to prolazi na našoj carini? Ako neko ima nekog dobavljača, neka pošalje link na private.
[ Danci-Sombor @ 22.09.2010. 23:09 ] @
žutokljunac Javi se meni imam ja prijatelja tamo koji je zainteresovan za saradnju , znaci moze i da ti nadje robu po najboljoj ceni i da ti dostavi ali bas sve... Javi mi se preko privatne poruke...
[ nemesis @ 23.09.2010. 08:11 ] @
ima li ko kakvu shemu za uvoz thinclient masina ...
u kini su ispod 50dolara :) ...
[ Jovan82 @ 27.09.2010. 08:49 ] @
Pozdrav svima,

potrebno mi je 300 kineskih kofera ali da su jednoobrazni. Koferi treba da su crni, da imaju tockice i mogucnost vucenja a imam trazene okvirne dimenzije.
Kol'ko sam sam ispitivao(obisao sam celu Piramidu i jos druge kineske radnje) 300 jednoobraznih kofera ne mogu dobiti, jer ih oni uvoze na komplete pa sve i da uvezu 300 mogu da otkupim samo 300 kompleta.

Jedino sto mi preostaje jeste da uvozim iz Kine sto cu i morati ako bude nuzda, ali tu opet imam dosta problema(recimo da mi isti trebaju u roku od 45 dana, a moze se tolerisati jos 25 dana, a ako pocnem da radim sa proizvodjacem direktno u Kini mozda posle avansa bude dosta probijao ugovorene rokove i sl.)

Ako ima neko da se bavi navedenom materijom, npr. da ima navedene kofere u Srbiji ili moze postupak kod kineskog proizvodjaca da ubrza ili da garantuje za njega i sl, a za odredjenu proviziju, nek se slobodno javi

Unapred hvala
[ kes011 @ 29.09.2010. 20:52 ] @
Uvoz robe iz kine.spedicija i kontrola kvaliteta u kini.

kes011@yahoo.com
[ kes011 @ 29.09.2010. 20:59 ] @
Uvoz robe iz kine.spedicija i kontrola kvaliteta u kini.

kes011@yahoo.com
[ nibleri @ 14.10.2010. 01:20 ] @
pozdrav svima a posebno Lao_Wai

vrlo korisna tema za početnike-uvoznike iz Kine

već 6-7 mjeseci "pripremam teren" za moj prvi uvoz iz Kine i iznjeću par svojih saznanja

moja priprema traje dugo jer sam zakasnila za ovu sezonu (turističku, radim sa suvenirima) tako da mi se nije žurilo i planiram uvoz za početak iduće godine a svakako mi je ovaj duži period dobro došao za saznati i shvatiti mnogo pojedinosti koje su potrebne oko uvoza i papirologije

predhodnici su rekli skoro sve potrebno tako da je na pojedincu koji želi da uvozi da li će ići na povjerenje ili naći agenta koji će odraditi mnogo za istog

kod mene je roba "jednostavna" (tanjir, šolja, magnet, maketa starog mosta i sl.) a pronašla sam fabriku koja je već radila isto za Mostar pa nisam imala potrebe za agentima tako da sam kontaktirala direktno, isključivo od kuće

moja ukupna vrijednost uvoza će biti oko 20 000 eura tako da je svaki ušteđeni dinar vrijedan :)

uz sav trud za ovaj period nisam ni uspjela naći nekoga ko sve to odrađuje za područje BiH direktno tako da me je i to natjeralo da radim sama, direktno

ja sam našla firmu koja će u moje ime uvesti robu jer ja kao vl. trgovine nemam pravo uvoza i to će me koštati 3% od ukupne vrijednosti pošiljke

ovih dana planiram naručiti uzorke svakog artikla koji želim uvesti i tek po dobijanju istih naručujem robu, tj. plaćam 30% a po utovaru na brod ostatak

u aprilu ove godine brod kontejner 20" na relaciji Xiamen - Ploče je bio 2 500 dolara a na temi sam pročitala da je 40" do Rijeke ista cijena pa bi molila poznavaoce ukoliko znaju trenutne cijene da jave

naravno, ukoliko ima zainteresovanih za posredovanje mogu se slobodno javiti :)
[ nemesis @ 14.10.2010. 15:39 ] @
samo da dodam da je ovo jedna od korisnijih tema na forumu
meni vrlo zanimljiva i ako nisam do sad nishta uvozio ali sve
vishe se vodim idejom uvoza thin-client platformi ... :)
hvala svima koji su pisali i koje ce tek pisati !:)
[ magnetista @ 24.10.2010. 17:03 ] @
Zdravo...postoji li mogucnost provere boniteta firme iz Kine od koje se kupuje roba? Koliko to kosta?
[ Lao_Wai @ 30.10.2010. 05:54 ] @
Mislim da nemozes tako lako proveriti bonitet
cak i da mozes,nije to sporno
firma postoji...i u Srbiji platis 250 eura i eto firme
no....problem nastaje po ugovaranju saradnje
dali ste se dobro razumeli,tj,hoce li ti on dati ono sto si trazio....hoce li ispostovati rokove
ima li potrebnu papirologiju za izvoz
kako ce i ko spakovati robu za transport

to sui zapravo prave zackoljice
kada se radi ozbiljan uvoz,na kontejner
sve ostalo je isto,bilo sa amerikom,bilo sa kinom ili evropom
[ Danci-Sombor @ 10.11.2010. 22:51 ] @
Ovako, nasao sam na nekom kineskom sajtu za obucu i odecu dosta dobru robu pa sam porucio sebi dvoje cipela, jedan suskavac, jedne farke i jedan duks.
I sad ona mi je rekla cena za to moje je 145$ + Cena za dostavu (Sipping) 53$ = 198$ i da joj to uplatim preko Western Uniona na one podatke sto mi je dala.

Ovako sad ne izgleda mi da hoce da prevari, nego imam par pitanja a to su...

Ja njoj pustim novac sve ok, ona meni salje robu preko DHL i da li cu ja jos imati tu neke troskove ili ce mi samo doci taj paket na kucnu adresu i to je to...?

Troskove na koje sam mislio su carina , pdv i ostalo ... Jer ako ih ima ,ne znam koliki su i da li bi mi se onda to isplatilo i ako je ta roba sto sam uzeo tamo dosta jeftina...

Bio bih zahvalan kada bi neko mogao da mi pomogne :)
[ mima_cool @ 10.11.2010. 23:51 ] @
Citat:
Danci-Sombor: I sad ona mi je rekla cena za to moje je 145$ + Cena za dostavu (Sipping) 53$ = 198$ i da joj to uplatim preko Western Uniona na one podatke sto mi je dala.

Ovako sad ne izgleda mi da hoce da prevari, nego imam par pitanja a to su...Ne preporucujem slanje para kinezima preko WU. Svaka iole ozbiljna firma mora da prihvati bank transfer ili bar PayPal.
[ Danci-Sombor @ 12.11.2010. 17:14 ] @
Aha, da li mi mozete dati vas e-mail kako bih se culi u vezi jos par nekih stvari sto me zanimaju... ?
[ ventura @ 12.11.2010. 17:30 ] @
Citat:
Danci-Sombor
Ja njoj pustim novac sve ok, ona meni salje robu preko DHL i da li cu ja jos imati tu neke troskove ili ce mi samo doci taj paket na kucnu adresu i to je to...?

1. Prvo, da ti šalje običnom poštom paket iz kine, koštalo bi duplo više nego ta 53 dolara. Cena slanje DHL-om te pošiljke (tu je volumetrijska težina garantovano preko 15kg) je najmanje 300 dolara... Imaš cenovnik DHL-a dostupan online i lako možeš da proveriš koliko košta poštarina... Kad se već cimaš toliko da iz Kine naručuješ garderobu, sigurno ti je novac bitan, i ne treba tek tako olako da šalješ nekome pare.

2. Slanje novca Western Unionom. To je još jedan pokazatelj da je u pitanju prevara. Da ti ne prepričavam ja, lepo ukucaj "western union fraud" u google pa pročitaj malo..

3. Čak i da ti stigne ta pošiljka DHL-om, očekuje te 60 dolara carine, 46 dolara poreza, i oko 50 evra usluge carinjenja koje plaćaš DHL-u, dakle ukupno 278 evra (ako je 1USD = 0.75 evra)... Za te pare možeš da odeš u Hugo Boss i kupiš to što ti treba...

4. Za 145 dolara, iliti 11.400 dinara možeš da kupiš sve to što si naveo i kod nas, možda čak i da bude neki 'brand' tipa Zara, Springfield i sl...


Kad ti sledeći put buda pala tako neka brilijantna ideja na pamet, prvo kupi jedan kalkulator pa se lepo preračunaj, bez da bacaš pare bez veze.
[ mr. ako @ 13.11.2010. 16:59 ] @
^ iliti, nisam toliko bogat da kupujem jevtino. A u ovom slucaju i nesigurno, jer lici na prevaru...
[ Danci-Sombor @ 15.11.2010. 21:51 ] @
Radi ose o ovom sajtu...
http://www.e-987.com/
Googlao sam malo i nasao da su neki iz nemacke kupovali sa tog sajta koliko sam mogao da primetim.
Sajt mi je ok odradjen ne lici mi na neku prevaru kao oni kineski sto ne lice na nista ,gde vrednost sajta ne prelazi vise od 20$..
Citao sam tako po raznim forumima i mnogi su rekli kako su kopovali robu iz kine, kupe patike za 30$ i kad dodje u srbiju sa shippingom tkz. ih izadje ne vise od 60 eura.. Ne razumem ako stave "gift" poklon zasto moram da placam carinu... I to 50 eura usluga DHL carinjenja to nisam nigde cuo..
Sad kad sam procitao od venture ovo izgubio sam svaku nadu da kupim nesto sa kineskog sajta.. ne razumem da toliko ima tih troskova za paket koji nije vise od 2 kg, a mom prijatelju tetka salje iz amerike pakete po duplo vecoj tezini pa ne bude shipping vise od 60$ ...
[ ventura @ 16.11.2010. 16:04 ] @
@Danci-Sombor:
Kada šalješ pošiljku kao težina robe može da se obračuna stvarna težina (u kilogramima) ili volumetrijska težina (preračunata po nekoj formuli), pri čemu se uvek uzima ona težina koja je veća.

Šta da hoćeš DHL-om poslati 15 kila onih laganih kuglica od stiropora... Ti platiš poštarinu za 15 kilograma, a njima ta tvoja roba zauzme ceo kamion... Zato se i obračunava ono što je veće, da li je to stvarna ili volumetrijska težina.

Uzmi za primer Patike... Same patike su teške možda 300-400 grama... Međutim kutija u kojoj dolaze je dimenzija 29.5cm x 18cm x 9.5cm, a to je 1.50 kg volumetrijske težine.

To što će da pošiljci da piše "Gift" to je ostatak iz neke davne prošlosti i nema apsolutno nikakvog realnog uticaja... Da, ti sigurno imaš tetku u Kini koja se zove Xon Chiao Shu i koja ti šalje Nike patike za rođendan.. how yes no...

Usluge carinjenja ne plaćaš samo u DHL-u već i u bilo kojoj drugoj kurirskoj službi (UPS, FedEx, TNT), i ta usluga je fiksna oko 50 evra bilo da uvoziš jedan DVD ili šleper diskova... I ta informacije nije nikakva tajna, sasvim jasno se navodi u cenovniku, a cenovnik imaš da skineš na njihovom sajtu - Link na cenovnik.

Iz Amerike ka evropi je skuplja poštarina nego iz evrope ka Americi... Sa druge strane iz Evrope ka Aziji je daleko jeftinije nego iz Azije ka Evropi... To je sve stvar ponude i potražnje... Brodovi/avioni puni robe idu ka Evropi iz Kine, a nazad se vraćaju skoro prazni... Da pošalješ kutiju sa patikama odavde u Kinu (što je jeftinije) koštalo bi te 8.298 dinara plus troškovi izvoznog carinjenja (50tak evra)...

To a priča za paket od 60 dolara iz USA ka Srbiji možda ako šalje običnom poštom, dakle ako ti pošiljka nije teža od 10 kilograma plaćaš fiksno 55.95 dolara, ali to isto tako znači da nemaš nikakvo osiguranje da će pošiljka stići, već se nadaš da se tvoje patike neće svideti nikome u lancu (carinik, radnik u pošti, poštar...), jer ako se svidi pošiljka nestaje...

Dobro je da si postavio temu ovde, mada si uz malo truda do ovih informacija mogao lako i sam da dođeš...
[ ventura @ 16.11.2010. 16:11 ] @
Evo ti i update za DHL China, sajt:
http://www.cn.dhl.com/en.html

Pošiljka od 10 kilograma (volumetrijska ili relna težina svejedno), iz predgrađa Šangaja (dakle najbolja moguća situacija) do Beograda košta 506.01 USD.

Dakle, realna cena slanja DHL-om je skoro 10 puta veća od one koju ti je prodavac naveo. Zar ti to nije malo sumnjivo?
[ Danci-Sombor @ 16.11.2010. 20:04 ] @
Ventura mogu li dobiti tvoj e-mail, skype ili msn kako bih ti postavio par pitanja da ne petljam ovde:)
Hvala ti na svim odgovorimo ovde:)
[ ventura @ 18.11.2010. 05:16 ] @
Ako imaš šta da pitaš pitaj na forumu. Cela svrha foruma je da neko drugi pročita tvoju poruku pa da ne mora ponovo da postavlja isto pitanje.
[ Danci-Sombor @ 18.11.2010. 12:10 ] @
Da li ima neka opcija da porucim jedne patike, znaci ako znam da ovaj sto mi salje nije prevarant, da mi posalje EMS ili necim drugim, da nije DHL, ako su one 33$ da ne izadje vise od 60 - 70 $ .. Jel postoji neka opcija ? Bas citam po google dosta ljudi je kupovalo tamo neke sitnice i svi kazu kako im je stizalo i da nisu imali neke velike troskove ..
[ Danci-Sombor @ 18.11.2010. 12:34 ] @
p.s. Jel postoje neke firme ili neki ljudi koji donose robu iz kine ,naravno uz neku svoju ogradnju ili slicno ...
[ nibleri @ 18.11.2010. 13:04 ] @
najsigurnije ti je kupovina preko alibaba.com i sličnih sajtova gdje odma imaš i troškove dostave
[ ventura @ 18.11.2010. 14:09 ] @
Obična pošta je solucija... A to koliko košta, to ti stvarno ne bih znao reći...

Ja da sam na tvom mestu, nikad ne bih kupovao stvar od 33 dolara preko neta sa ciljem uštede... Jer će te sve koštati mnogo više nego da kupiš te originalne patike (ili šta god) u Srbiji.
[ Danci-Sombor @ 18.11.2010. 17:52 ] @
Pa na alibaba.com sam i dosao do njih, koji je naziv tj skracenica za postu?
Npr. na alibaba.com sam naisao na cene nekih dzempera po 10$ dolara a ovde kod nas takve iste stvari idu po 25 eura, i sad da uzmem 10 komada za sebe ,nek me troskovi izadju i 100 eura opet nije puno:)

Ne moguce da od ovoliko korisnika na fb nema niko da je uzimao tako neke sitnice i glupsti sa nekih kineskih sajtova pa da kaze cime su mu slali i ostalo sto bi nam svima pomoglo :)

ventura : Te sto sam tamo video po 33$ , ima neki u Ns takozvani saner i prodaje iste te po 70 eura ima ih dosta , i kvalitet je isti...

Ili nabavlja preko interneta nesto slicno ovome ili negde u srbiji mada ne znam gde bi mogao da nabavi to ...
[ acatheking @ 18.11.2010. 20:08 ] @
Moje iskustvo sa narucivanjem iz Kine:
Narucio sam jednu IP kameru koja je tamo kostala oko 80 EUR. Kada je posiljka stigla, zovu me iz UPS-a da platim carinu koja je bila nesto manja od cene kamere.
Mislm da se i sa carinom isplatilo kupovati, jer su slicne kamere kod nas kostale 250+ EUR.

U par navrata sam narucivao i neke sitnice (do 10 EUR) koje su bez dodatnih troskova stizale na kucnu adresu.
[ Danci-Sombor @ 18.11.2010. 21:12 ] @
Malo sam sad listao po jos neki forumima, i na ana rs forumu sam pronasao da su neke zene kupovale neke haljine koliko sam skontao i da su im dolazile na adresu bes dodatnih troskova.. :)
[ mario21 @ 19.11.2010. 11:18 ] @
Dobar dan evo procito sam cjelu temu i kolko sam skuzio da je donekle sigurno narucit preko firmi koje daju da im se placa preko paypala ili bank transfera,WU kolko sam skuzio je najrizicniji nasao sam na TradeKey i Alibabi par zanimljivih ponuda ako neko ima provjerenu stranicu a nije mu problem otkrit moze tu ili na dolje navedeni mail......Zivim u Hrvatskoj tako da vecini nisam bas nikakva moguca konkurencija pa bih molio nekog ko ima iskustva sa uvozom mobitela i laptopa da napise tu na forumu ili neka mi se javi na mail (samo-mario@live.com) Isto tako molim VENTURU i mima_cool da komentiraju ono sto sam napisao u prvom djelu.

Hvala
[ mario21 @ 19.11.2010. 11:41 ] @
Isto tako bi ove iskusnije zamolio da komentiraju ovu stranicu global3ctrade.com
Jos jednom hvala svima
[ fourma @ 21.11.2010. 00:24 ] @
Ventura

Citao sam deo teme,nemam vremena sada za sve ali vidim da si upucen.

Duze vec pregovaram sa par fabrika,treba da radim dva kontejnera ali prvi put im nikako ne verujem.
Ako odem tamo na proveru to mi je jos 10% troska. Minimum
Jel imas nekog agenta tamo za proveru.
Ovi koje znam odavde svi kriju svoje jer su upuceni u nas posao pa se plase da im ne maznem dobavljaca.

Treba mi za Ningbo i Guangzhou.

Hvala unapred
[ fourma @ 21.11.2010. 01:24 ] @
Nov sam na forumu,pa sam tek sada procitao,ali ovaj Izvoljski je genije....
Covek me odusevio.....
Moram da ga uzmem kao konsultanta
[ mima_cool @ 22.11.2010. 03:19 ] @
Za sve pocetnike, nadam se da ce koristiti:

Saveti za uvoz iz Kine

1. Pronadjite proizvod koji vas interesuje. Postoji mnogo nacina za pronalaženje proizvoda, a jedan od njih je i putem sajta www.madeinchina.com i www.alibaba.com. Internet je u svakom slucaju najlakši za pocetak. Postoji veliki broj internet stranica gde se možete registrovati, ostaviti ime proizvoda koji vas interesuje i dobiti mnogo informacija i cenovnika od samih dobavljaca.

2. Pokušajte da ostvarite dobar odnos sa potencijalnim dobavljacima. Izaberite nekoliko od njih sa kojima cete ostvariti komunikaciju. Kada kvalifikujete dobavljace, možete ih pitati koliko dugo vec posluju, kojim trgovinskim sajmovima su prisustvovali, koliko dugo vec prisustvuju tim trgovinskim sajmovima i za koje kompanije proizvode robu. Proverite i potvrdite sve što možete.

3. Suzite listu dobavljaca sa kojima bi stvarno voleli da radite. Razgovarajte sa njima o ceni i uslovima trgovine. Pokušajte da obezbedite uzorke i dobro ih pregledajte (nacin pakovanja, uputstva za upotrebu i sve ostalo). Razgovarajte o isporuci i uslovima placanja.

4. Potrudite se da se upoznate sa svim uslovima prodaje. Pre nego što porucite proizvod obavezno utvrdite tacne uslove slanja (najpopularniji su FOB i CIF) kao i uslove placanja.Oni su u uskoj vezi sa Vašom kalkulacijom troškova prevoza i procene rizika. Vrlo je bitno da znate koliko ce vas sve koštati i da utvrdite rizik u koji se upuštate.

5. Uobicajeno je unapred platiti 30 % od ukupne cene robe, a ostalih 70% pred slanje robe. Prva uplata od 30% omogucava proizvodjacu da pocne proizvodnju. O ovim uslovima može da se pregovara.

6. Kao uvoznik, vi ste (a ne dobavljac) zakonski odgovorni da roba koja se uvozi odgovara državnim standardima. Roba koja ne odgovara standardima nece moci da se uveze što moze dovesti do problema. Nemojte se oslanjati na ono što vam je dobavljac rekao vec uradite sve sto je moguce sa vaše strane u vezi svih detalja oko uvoza. U slucaju uvoza tekstila iz Kine budite oprezni. Za neke proizvode može biti veoma komplikovano ispuniti sve uslove.
(ovo za tekstil vazi za neke evropske zemlje, kakva je situacija kod nas najbolje je da se raspitate)

7. Izaberite špeditera. Vaš špediter bi trebao da se pobrine za Vaš transport i odobrenja carine. Medjutim, takodje treba i sami da pratite proces i ukoliko je potrebno dostavite dodatne informacije o proizvodu i platite carinski racun. Treba da date punomocje Vašem špediteru kao i ovlašcenje za placanje carine za Vaš uvoz.

8. Angažujte inspekcijsku firmu da za vas uradi kontrolu kvaliteta robe u fabrici i pošalje vam detaljan izveštaj koji vam može pomoci da izbegnete probleme oko proizvodnje vaše robe. Veoma je korisno dostaviti inspekciji detalje koje treba da proveri. Bez tih detalja, inspekcija može da misli da su proizvodi u redu cak i ako Vi to ne mislite. Možete reci inspekciji da proveri komponente koje ce se kasnije sklapati u ranom procesu proizvodnje. Tako cete verovatno izbeci probleme sa kvalitetom u poslednjem minutu. To se obicno obavlja nekoliko dana pre ocekivane isporuke, da bi mogli da se pozabavite bilo kojim problemom koji se javi. To ce Vam omoguciti da izbegnete prijem defektne ili neodgovarajuce robe.
(inspekcijska kontrola se preporucuje kada je u pitanju veca suma novca, ja je licno nikad nisam koristila)

9. Sacuvajte sve papire vezane za pošiljku.

10. Nemojte porucivati falsifikovane ili brendirane proizvode, sem ukoliko dobavljac može da dokaže da je ovlašceni distributer. Možete da kontaktirate vlasnika brenda da bi potvrdili da li je dobavljac ovlašceni distributer.


[Ovu poruku je menjao mima_cool dana 22.11.2010. u 04:29 GMT+1]
[ mima_cool @ 22.11.2010. 03:29 ] @
Još korisnih saveta:

* Obratite pažnju na vašeg dobavljaca, da li je on proizvodac ili distributer trece ruke. Uporedite prednosti i mane. Proizvodac može imati bržu reakciju u procesu razvoja proizvoda, dok dobavljac (treca ruka) može imati bolju prodajnu mrežu što može zadovoljiti vaše potrebe u buducnosti. Rad sa distributerima cetvrte ruke se ne preporucuje.

* Prilikom saradnje sa kinezima veoma je važno imati dobre odnose sa kljucnim zaposlenima vašeg dobavljaca. Naucite termin "guanxi (gwan-shee) što grubo prevedeno znaci "odnos". Imajte na umu da je vasa rec veoma važna kinezima.

* Treba da imate dobru procenu troškova uvoza pre nego što izvršite narudžbinu. Tu cenu ce ciniti: cena robe + transportni troškovi špeditera + carinski troškovi + cena lokalnog transporta + eventualni troškovi inspekcije. Moguci su i neki skriveni troškovi. Možete konsultovati neku špeditersku kucu, ali najbolji nacin da izbegnete neprijatna iznenadenja je da prva porudžbina bude sa malim kolicinama, pri cemu cete sabrati sve troškove i uskladiti svoju procenu troškova uvoza.

* Obratite pažnju na carinske obaveze. Uvozne dažbine mogu da zavise od zemlje porekla i zemlje u koju se uvozi. Ukoliko vaš kineski dobavljac ima izvozno iskustvo, on vam može dati "hs" oznaku, ali nije na odmet da vi sami pronadete da li ta oznaka odgovara opisu robe. Opis je nekada nepotpun. Pogresna "hs" oznaka može da uzrokuje duže zadržavanje robe na carini.

* Kinezi takodje rade i sa akreditivima. Raspitajte se kod vaše banke o detaljima i troškovima akreditiva.
Uobicajeno je da kinezi angažuju špediciju za izvoz. Neke od tih špedicija su u isto vreme i treca ruka dobavljaca, drugi samo obezbeduju izvozne usluge.

* Posecivanje trgovinskih sajmova je dobar nacin da se licno sretnete sa dobavljacima.


U Kini postoji veliki broj lažnih kompanija - budite oprezni !

Nakon što ste na internetu našli firmu sa kojom želite da saradjujete obavezno proverite sve podatke o njoj.

1. Nikada nemojte kupovati brendirane proizvode iz Kine ukoliko niste sigurni da je dobavljac legalni proizvodjac tog brenda

2. Vodite racuna kada su u pitanju kompanije cije je sedište u provinciji Putian Fuzhou, vecina lažnih kompanija je upravo odatle

3. Pomocu pretraživaca kao što je na primer Google pokušajte da saznate što više informacija o kompaniji: pretražite ime kompanije, ime kontakt osobe sa kojom pregovarate, broj telefona, broj faksa, adresu ili bilo koju drugu informaciju koja ce vam pomoci da saznate njeno poreklo

4. Posetite sajt www.numberingplans.com , ukucajte broj telefona kontakt osobe sa kojom pregovarate ili telefon firme i proverite podatke o lokaciji i provajderu broja

5. Budite oprezni kada je placanje robe u pitanju

6. Posetite www.scamchecker.net, ukucajte adresu websajta potencijalnog dobavljaca i proverite njegovu lokaciju

7. Posetite takodje www.stopscammers.co.uk i pogledajte da li se website vašeg potencijalnog dobavljaca nalazi na listi.
[ mima_cool @ 22.11.2010. 03:35 ] @
Moguci znakovi prevare

* Ako je website dobavljaca je neprofesionalno dizajniran, pojavljuje se dosta grešaka u gramatici engleskog jezika

* Ako koristi samo mobilni telefon ili uslugu preusmeravanja poziva

* Ako prodaje kvalitetnu brendiranu garderobu (Nike, Rolex, Tiffany...) za koju tvrdi da je original

* Ako su cene preterano niske

* Ako su vas kontaktirali preko Ebay-a ili spam maila

* Ako imaju samo aukcijski website

* Ako ime website-a nije povezano sa imenom preduzeca

* Ako website u imenu ima neki od brendova kao npr. google-nike.com

* Ako je website registrovan u poslednja 3 meseca

* Ako Lokalna Administracija Za Industriju I Trgovinu ne može da potvrdi da je ova kompanija legalna i da ima dozvole za spoljnu trgovinu


Ovakvo ponašanje prodavca treba da vam probudi sumnju !

* Uporno odbija placanje preko PayPal sistema i nalazi izgovore za to

* Umesto izraza "kopija" pri kvalifikaciji robe koristi izraze kao što su "visoki kvalitet" (high quality) i "'A+"

* Vrše pritisak na vas da povecate kolicinu narudžbine

* Ne prihvata placanje putem bank transfera

* Prihvata samo Western Union sistem placanja
[ mima_cool @ 22.11.2010. 03:43 ] @
I na kraju:

Korisni linkovi

MEÐUNARODNA PRAVILA ZA TUMACENJE TRGOVINSKIH TERMINA

UPRAVA CARINA

ZAKONSKE REGULATIVE i CARINSKI PROPISI

FORUM ZA PRIJAVU SUMNJIVIH KINESKIH KOMPANIJA

PROVERITE WEBSITE DOBAVLJACA SA KOJIM PREGOVARATE

SPISAK KINESKIH SCAM KOMPANIJA 1

SPISAK KINESKIH SCAM KOMPANIJA 2[Ovu poruku je menjao mima_cool dana 23.11.2010. u 10:35 GMT+1]
[ Danci-Sombor @ 22.11.2010. 22:53 ] @
Svaka cast Mima...
Ja cu da porucim par stvari sa onog navedenog sajta pa cu da vidim sve kroz praksu kako to ide :)

Nadam se da ce proci sve ok :)
[ markonatom @ 08.12.2010. 22:38 ] @
Vec duze vreme narucujem robu (galanteriju) iz Kine ali sve u malim kolicinama posto se plasim carine, tj. platio bih ja carinu samo kada bi mi dozvolili da uvezem vecu kolicinu to mi naravno nije omoguceno kao fizickom licu. Pa bih eto pitao ako neko zna neku firmu ili slicno preko koje bih mogao da uvezem malo vecu kolicinu. Ja imam sve kontakte i znam odakle bih narucio... Ovo bi sve naravno radio kao fizicko lice. Hvala
[ Loves @ 22.12.2010. 15:03 ] @

Kontaktirala sam par firmi u Kini jer bih htela da narucim razne perle za nakit,dobila sam razne ponude neko je jeftiniji neko malo skuplji....
Kada vam neko napise da je minimalna kolicina npr. 200 kesa da li vi toliko narucite ili ipak traziti mnogo manje kao uzorak,da li je Paypal najbezbedniji nacin placanja i koji je vas savet da li da stigne avionom ili brodom....svidele su mi se neke sitnice koje bih htela da narucim ali s obzirom da mi je prvi put malo strepim.

Da li da uvezem kao fizicko lice ne znam da li imam pravo da narucim 200 kesa ili je pametnije preko firme....sada ne znam da li mogu kao pravno lice jer sam pausalac i imam szr
ili moram da biram neki drugi nacin.
[ milened @ 28.12.2010. 06:49 ] @
Kao privatno lice mozes da uvezes samo robu za licnu upotrebu. Znaci kolicine koje carina proceni da su za licnu upotrebu. Vec dve iste stvari racunaju da nisu za licnu upotrebu. Kada sam poslednji put kupovao stampac za nokte i cvece carina je i to protumacila da nije za licnu upotrebu. Onda su mi Kinezi napravili novu fakturu na SZR i tako je proslo osim sto sam imao probleme zbog tecnosti koje sluze za podlogu stampe (ali to nema veze sa Kinezimavec sa nasima).

Na SZR mozes da uvozis sve sto moze da ti koristi kao repro materijal ili oprema svejedno dali placas pausal ili vodis knjige.
[ Loves @ 28.12.2010. 11:48 ] @
Hvala,samo jos jedno pitanje zar mi za tu varijantu ne treba devizni racun....kako to funkcionise,kako da izvrsim placanje,koliku kolicinu robe da porucim da nemam problem,jer
sta se desava kada procene da nije za licnu upotrebu.....izvini ali nova sam u svemu tome pa prikupljam informacije.
[ mdark90 @ 07.01.2011. 13:54 ] @
Ja sam zainteresovan za kupovinu PC tablet-a.Zanima me gde mogu najjeftinije da prodjem sto se tice usluge carinjenja,posto neki naplacuju i po 3500rsd?
Ako sam dobro razumeo,pored cene proizvoda i postarine koje stoje na sajtu prodavca,od uvoznih dazbina placam uslugu carinjenja,carinu i pdv?
Da naglasim samo da sam fizicko lice i da bih kupio 1kom.
Pozdrav
[ Briefing @ 14.01.2011. 13:23 ] @
Ako nekoga interesira uvoz iz Kine, firma Briefing od ovog januara dalje radi i na tržištima bivše Jugoslavije.
Više informacije možete pročitati na sajtu www.briefing-group.com

BRIEFING je francuska kompanija za nabavku i konsalting, uvoz i logistiku kineskih proizvoda.

Od 1997, BRIEFING podržava kompanije kojima je strateški potrebna nabavka iz Kine:
1. specijalizovanih proizvoda ili delova
2. standardnih proizvoda ili delova.
3. razvoj standardnih proizvoda ili delova

Što može da bude zahtev za:
- inicijalnu podršku za naknadnu integraciju u društvo: posetu izložbama,
partnerima i fabrikama ....
- istinsko partnerstvo sa zajedničkim radom
- zadatak pomoći, istraživanja i monitoringa
- punu podršku za logistiku: od početne ideje do isporuke kontejnera u vašoj kompaniji.

Naši zadaci su usmereni na sledeće teme:
- Istraživanje i provera proizvoda i postrojenja
- Podrška klijentima i zajedničke posete fabrikama
- Kontrola proizvodnje
- Kontrola proizvoda
- Kontrola logistike Kine
- Kontrola utovara i zatvaranja kontejnera
- Sredstva kontrole


Pozdrav.
[ Paun92 @ 17.02.2011. 09:23 ] @
Pozdrav,
interesuje me da li neko zna kolika je cena transporta brodom iz Kine (najjeftiniji)?
Radi se o 5 kontejnerra 40' i ukupne tezine tereta oko 80 tona.
[ mance82 @ 04.03.2011. 13:08 ] @
Citat:
Paun92: Pozdrav,
interesuje me da li neko zna kolika je cena transporta brodom iz Kine (najjeftiniji)?
Radi se o 5 kontejnerra 40' i ukupne tezine tereta oko 80 tona.


Zavisi odakle iz Kine. Cena za veliki kontejner je oko 3800 usd do Rijeke možda bude i manje jer imaš samo 80t na 5 kontejnera (30t je jedan kontejner). Plus transport do tvog magacina, kamion do Beograda je oko 1300usd, voz je oko 750usd...
Mi možemo da ti ispratimo robu od fabrike do luke i da se potrudimo da sve prođe kako treba, ili da skupimo robu u naš magacin u Kini ako potiče sa različitih lokacija pa da je pošaljemo.
Ovo su sve odprilike cene

[reklamiranje je zabranjeno]

[Ovu poruku je menjao bakara dana 04.03.2011. u 22:39 GMT+1]
[ kompis @ 27.03.2011. 17:47 ] @
Hvala svima na odgovorima i kvalitetnim savetima.Lepo je cuti tako nesto kao i videti nesebicne ljude.
Odlicani mimini sazeti postovi. :)Jedno pitanje. Kako se konkretno izvrsava placanje,na koji nacin i koji je najsigurniji i najprakticniji ?
sa deviznih racuna otvorenog u nekoj od banaka,nasih filijala? Paypal? Znam da i tu postoji neka zackoljica sa nasim zakonima ili mozda ne?
Koji nacin najcesce vi koristite? naravno u dogovoru sa Dobavljacem iz inostranstva, ali sta vi najvise izabirate i cemu pribegavate ?


Pozdrav
[ mance82 @ 28.03.2011. 07:14 ] @
Uglavnom plaćaju sa racuna firme (DOO), mada nije redak slučaj da naši (Srbija, Bosna, Hrvatska... ) ponesu depozit u čarapama ili slično :) 70% unapred i 30% kada roba stigne u luku.
[ Lao_Wai @ 05.04.2011. 05:10 ] @
Koliko sam shvatio,dosta ljudi hoce da kupi po 1 komad necega iz Kine

to nikako ne moze biti isplativo,vec samo ukoliko se vuce veca kolicina,ukoliko neko misli,da moze kupiti original patike,nike recimo u Kini,jeftinije nego u Bgd recimo,grdno se vara,jer je cena originala svuda ista...to je prosto kopija

Ukoliko se kupuje na komad,bolje je kupiti od prodavca u Srbiji,no uvesti iz Kine macku u dzaku,za iste pare,ako ne i vece

zasto to kazem,zato sto,ono sto je u Bgd 250 E recimo,neko pomenu kameru,ako je tog kvaliteta,bice toliko i ovde,ukoliko nije,mislim da je usteda od 80-100 eura za kopiju nebitna

uvoznik dobija nizu cene kada kupuje na kolicinu...recimo kontejner kamera on dobije po 100 evra svaku recimo,dok je maloprodajna cena 250,ko u Srbiji

opet kazem,samo vazi za brendiranu robu,sony,panasonic itd....ovo sto je made in china brand,to je vec jeftinije,ali verujem da je i u Srbiji ista dosta jeftinije

[ imperialbma @ 28.04.2011. 15:18 ] @
Lao Wai je potpuno u pravu.
Postoje troskovi oko uvoza koji su fiksni bez obzira na nabavnu cenu robe.
Takodje i cena transporta predstavlja problem, kad se uzima jedan komad necega, a to je male zapremine ili kilaze. Onda je cena transporta obavezno velika, jer kad bi se dodatno uzelo robe da bi se popunila kriticna tezina ili zapremina, cena transporta bi ostala ista (prevoz avionom ili nekom brzom postom)
Isto tako postoji transport koji je dosta jeftiniji ali duze traje ali on se obracunava po m3 ili T, tako da se i ovde javlja ista situacija da je bolje uzeti dodatnu robu ne bil se postiglo jedno od ova dva(m3 iliT), jer bi cena transporta i svi ostali fiksni troskovi ostali ne promenjeni.
Ukoliko neko zeli opsirnije objasnjenje, da ne opterecujem ljude ovde, moze da me kontaktira na PP ili mail. A moze i pitanje ovde na forumu, naravno

Pozz
[ nitmit @ 11.08.2011. 11:37 ] @
Pozdrav svima,

Imam jedan problem. Vidim da ovdje dosta dobro sve objašnjavate..
Nova sam djelatnica u poduzeću koje se bavi uvozom robe iz Kine i Turske. Nisam baš previše upućena u sve te stvari sa uvozom, carinom i transportom, a sve to trebam samostalno rješavati. Molim Vas za savijet.
Naime, dogodilo se sljedeće. Jedna transporterska firma s kojom inače surađujemo poslala mi je fakturu za skladištenje i prijevoz od carine do našeg skladišta za uslugu koju su izvršili u 4 mjesecu. Ta usluga odnosi se na 2 turska dobavljača. Roba je došla istim turskim prijevoznikom do njihovog skladišta. Jedan je račun bio po paritetu CIP, a drugi po paritetu FOB. Sad mi ta hrvatska prijevoznička tvrtka želi naplatiti troškove dostave od njihovog skladišta do nas i skladištenja za oba dobavljača. Jesam li dužna to platiti? Najveći mi je problem to što su već svi troškovi vezani za te dostave upisani u kalkulaciju i roba je već u prodaji, pa ne mogu ubaciti te troškove u stare kalkulacije. Na moje pitanje zašto mi tek sad šalju te fakture za skladište i prijevoz odgovaraju mi da su prvo fakturirali turskom prijevozniku, a on je odbio platiti pa sad šalju meni... šta da radim???

I još nešto, već mi se par puta dogodilo da mi roba kad stigne iz turske leži 4-9 dana na skladištu u prijevozničkom poduzeću, ne znam čija je obaveza da to povuku iz skladišta na carinu, moja ili od našeg špeditera? Ja svaki put uredno pošaljem sve dokumente špediteru 3-7 dana prije nego bi roba trebala stići.
[ Atsa @ 24.09.2011. 09:02 ] @
Hteo bih po prvi put da narucim robu iz kine. Rec je o nekim dodacima sitnim za auto, ali narucio bih oko 50 komada odjednom. E sad, posto ne mogu kao fizicko lice da narucim toliko, uzeo bih preko bratove firme, on je autoprevoznik i ima stovariste.

Kakva je tu procedura, kako da naznacim i gde da uzimam preko njegove firme, da li kada dodje na carinu ili ranije?

Hvala mnogo unapred. Svaka pomoc je dobrodosla!
[ stil @ 22.10.2011. 14:45 ] @
Domain Name: GZGABRIEL.COM

Created on..............: 2011-10-18 18:37:20 GMT
Expires on..............: 2012-10-18 18:37:20 GMT
Last modified on........: 2011-10-18 18:37:22 GMT
[ deki77 @ 22.10.2011. 15:17 ] @
Citat:
stil: Domain Name: GZGABRIEL.COM

Created on..............: 2011-10-18 18:37:20 GMT
Expires on..............: 2012-10-18 18:37:20 GMT
Last modified on........: 2011-10-18 18:37:22 GMT

Nisam nici advokat...ali to nema nikakve veze.On nije naglasio kada je otvorio firmu vec da je otvorio.Ako je to bojazan zbog datuma pocetka...pa svi jednom moramo poceti da radimo.
[ stil @ 22.10.2011. 15:33 ] @
Samo oprezno. To je sve što sam hteo da kažem.
[ ventura @ 22.10.2011. 17:00 ] @
Citat:
jglusac
Mi smo jako ozbiljni, precizni i brzi.

Što se po sajtu nikako ne da zaključiti.

Poenta vašeg preseljenja u Kinu je valjda da ponudite usluge kakve kinezi ne nude, a ovakav sajt i ovakav utisak ostavljaju skoro sve Kineske firme. Nekoliko primedbi:

1. Sam naziv firme - ""Guangzhou Import & Export Co. LTD"" je isti kao i kod 99.9% ostalih kineskih firmi, i ne uliva baš nikakvo poverenje. Neko malo evropskije ime bi mnogo pomoglo.

2. SAJT. Kompletaj sajt obriši i plati nekom zemljaku u Hrvatskoj par stotina evra da ti napravi sajt koji normalno izgleda. Na sajtu zaobiđi taj fake corporate bulllshit i predstavi se kao što si se predstavio nama ovde - da ste normalni ljudi, bračni par koji se iz evrope preselio u Kinu, supruga ti je Kineskinja (odlično), i pružate te i te usluge. Okačite i svoje slike da se vidi da se radi o običnim ljudima a ne o nekoj paravan kompaniji.

3. Fotografije na sajtu. Znam vrlo dobro kakve su kancelarije po tim njihovim zgradama i da to nije nimalno reprezentativno, ali uslikajte to što imate i predstavite na sajtu. Nema veze što to nije neka fancy napucana kancelarijama, bitno je opet kažem, da ljudi steknu neki utisak da ne rade sa paravan kompanijom.

4. Servisi/Usluge deo sajta je štur i nejasan. Ok, import/export to je no brainer na osnovu imena firme, ali ovo drugo pretpostavljam da se dodali čisto da popunite prostor. Do kompletno morate da revidirate, pa da pojasnim:

4a. Izvoz iz kine je no-brainer, i to rade same proizvodne firme direktno i vi tu nemate šta da tražite.
4b. Na sourcing u početku možete da zaboravite, jer nemate dugogodišnje klijente koji su u vas stekli poverenje
4c. Vi ustvari treba da se koncentrišete na sledeće usluge:
- Audit fabrike. Klijent vam kaže da želi da poruči robu u fabrici XYZ Co LTD, vi lepo odete fizički tamo, proverite da li je ta kompanija na toj adresi, uslikate fabriku spolja i unutra, pogledate koliko ima radnika, kakvi su uslovi, procenite odokativno da li ta fabrika ima dovoljan kapacitet za takvu porudžbinu i na kraju o tome sastavite jedan izveštaj sa svojim subjektivnim stavovima i pošaljete to poručiocu koji će na osnovu toga i drugih faktora odrediti da li će poslovati sa dotičnom firmom.
- Primopredaja i prosleđivanje uzoraka. Firma iz evrope može vama poslati uzorke, ili vi da uzmete uzorke iz Kineske firme, možda možete i sami da uradite odmah na licu mesta neka testiranja koja vam kažu, a ako ne uvek možete DHL-om da prosledite te uzorke dalje klijentu na ispitivanje.
- Provere u toku proizvodnje. Da li proizvodnja ide kako treba svojim tokom, da li ima nekih neplaniranih zastoja koji će uticati na deadline
- Inspekcija pre slanja. Ovo i audit su verovatno dve najbitnije usluge. Klijent će vam poslati specifikaciju robe, i uputstvo kako da proverite kvalitet koji vi radite odmah na licu mesta i podnosite izveštaj klijentu. Ovo je izuzetno bitno jer znaš i sam da Kineske firme uglavnom rade na avansnu proizvodnju i 100% plaćanje pre isporuke, plus onda čekaš još minimum mesec dana da ti roba stigne da bi video da to što je stiglo ili nije zadovoljavajućeg kvaliteta, ili je gruba pogreška tipa naručio si plastične autiće a stigli ti plišani medvedi.

To je ono što vi možete da ponudite, a sa ovim što imate sada iskreno mislim da se 'leba nećete najesti...

[Ovu poruku je menjao ventura dana 22.10.2011. u 19:06 GMT+1]
[ jokas69 @ 22.10.2011. 23:22 ] @
Ljudi da li ko moze da mi pomogne idem sa kumom u Kinu i on je bio vec par puta iz rekreacije i kupovao je neke satove da naglasim idem u Peking.Moje je pitanje je stha bi bilo najisplativije da se proda posto idem sa sinom narucio sam karte iz Beograda preko Seremetjeva(Moskva) oko 1100 eura i posto ce mi bit jos sigurno valjda nekih 200- 300 eura hotel idem na 6 dana cilj mi je samo da vratim ove pare za kartu.
Unaprijed zahvalan.
[ kompis @ 22.10.2011. 23:34 ] @
Dobra primedba,konstruktivna. Ovakve su za pohvalu.
[ jglusac @ 23.10.2011. 02:06 ] @
Hvala na Primjedbama,
web-site je u razvitku, pa ću se potruditi da dodam neke od ovih stvarčica(osobne slike itd..).
Pogrešno sam napisao naziv kompanije: "Guangzhou Gabriel Import & Export Co. LTD".
To je stvarna firma. Imamo klijente u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Švicarskoj, Norveškoj, SAD-u i dakako Kini.
U ovom poslu, povjerenje je sve.
Osobno sam imao loših iskustava kupujući direktno od takozvanih proizvođača, robu platiš, ali roba ne dođe.
Tako da sam došao na ideju da otvorim kompaniju za uvoz izvoz i riješim problem povjerenja.
Nama nije u cilju varati ljude, nego izgraditi odnos obostranog zadovoljstva. Od prevara se ne živi kao čovjek, a mi smo se uvijek trudili živjeti pošteno i dostojno.
Na vama je da odlučite, hoćete li nam dati povjerenje koje ćemo sa zadovoljstvom opravdati ili nećete.
Mi smo uvijek spremni na suradnju i naša vrata su vam uvijek otvorena.

Lijep pozdrav!!!
[ ventura @ 23.10.2011. 10:00 ] @
Citat:
jglusac:
Pogrešno sam napisao naziv kompanije: "Guangzhou Gabriel Import & Export Co. LTD".

Problem je u ovome. Ukucaj ime tvoje firme u Google i samo prvi rezultati će ti izbaciti ovo:
Guangzhou Jingjia MFT Import & Export PTE., Ltd
Guangzhou Chemicals Import & Export Vo., Ltd
Guangzhou Yotoo Import & Export Co., Ltd
Guangzhou Wantofree Import & Export Co Ltd
Guangzhou Qiwin Import & Export Co., Ltd

Totalno konfuzno, i idealan scenario ako si paravan kompanija - nema šanse neko da te pronađe. Možda takva imena imaju smisla na Kineskom i lepo izgledaju kad ih onako ogromnim slovima jednog dana budeš ispisao na svojoj zgradi, ali to je nebitno. Tebi Kinezi nisu primarni posao već stranci, i moraš da se prilagodiš njima a ne kinezima.

Ja bi lično uvek pre radio sa firmom koja se zove "Gabriel Co. LTD" nego sa "Guangzhou Gabriel Import & Export Co. LTD", mada opet i to Gabriel nije najsrećnije rešenje i to je po Kineski odabrano da reč ima nešto dobro u sebi (Gabriel - anđeo), a da u rečenici se sklopi u dobro značenje (npr. Anđeo iz Guangzhou).. Opet kažem, ako planiraš da ti Kinezi budu glavni klijenti super, dodaj još i neki srećan broj u naziv firme, ali ako ne, onda je taj naziv totalno pogrešan i sada na početku je vreme da to promeniš.

[ jglusac @ 23.10.2011. 12:55 ] @
Ime je kako je, bilo bi samo gabriel ali je vec bilo zauzeto.
no ime je manje bitno. vazno je da mi uvijek odradimo svoj posao.
[ ventura @ 23.10.2011. 13:12 ] @
Ime ti je najbitnije kada počinješ, tj. sada, i sada ti je i vreme da ga menjaš.. Kasnije kad se establiraš biće ti svejedno kako ti se zove firma, ali bez pravog imena u početku biće mnogo teže.. Za primer sam naveo kako će neko da te pronađe na google-u sa takvim imenom (nikako).
[ jglusac @ 23.10.2011. 13:23 ] @
A sad je gotovo.
Morat cu malo vise poraditi na web optimizaciji i google adds.

Hvala na primjedbama.

Lijep pozdrav
[ Braksi @ 29.10.2011. 15:01 ] @
Probaj: "Bata Zivojinovic Hon Kok"
[ jankos @ 08.02.2012. 10:06 ] @
E sad, tačno je da uvoz iz Kine ne mozes raditi sa 1000-2000eura, ali nije ni potrebno 200-300000e. Istina je negdje na sredini, kako to obicno i biva, ovaj put malo blize ovoj nizoj vrijednosti. Za dobra biznis sa Kinezima, pod uslovom da imate plasman robe ovdje, je potrebno neki 20000-30000e.
[ jglusac @ 08.02.2012. 14:52 ] @
Ma može se I sa manje novca, ovisno o proizvodu, ali mozda zbog troškova I postignute cijene vaš proizvod nije konkurentan, kao kad se uvoze vece količine robe.

Lijep pozdrav,

[Ovu poruku je menjao bakara dana 08.02.2012. u 16:13 GMT+1]
[ vulena @ 29.02.2012. 05:20 ] @
Pozdrav svima! Zovem se Ana. Vec vise od 3 godine zivim u Kini, da budem tocnija u Guangzhou (koji je ujedno i centar za business). Kineski pricam tecno. Vrlo sam dobro upoznata sa tvornicama, proizvodjacima kako u Guangzhou tako i u okolici. Znam kakvi su Kinezi i vidim da vas je dosta imalo problema u pocetku. Ja vam nudim svoje usluge ovdje, sta znaci da bi vam pomogla u pronalazenju proizvoda koji vas zanima, isposlovat najbolju cijenu, provjerit proizvod prije nego se posalje da ne bi bilo da vam posalju nesto krivo, pomoc pri slanju i svega ostalog sta ide uz to sve. Preko internet stranica kao sta je alibaba.com nije bas toliko sigurno za poslovanje, mada ima i onih kojima je sve bilo ok kad su isli tako narucivat. Najbolje je licno biti ovdje pri sklapaju poslova, a kako znam da mozda nije svatko u mogucnosti doc i biti ovdje dok se posao sklapa ja vam nudim svoje usluge da to napravim za vas. Ako ste zainteresirani slobodno me kontaktirajte na anavulic01@gmail. com
[ Milk Shake @ 23.04.2012. 22:22 ] @
Mi već 8 godina uvozimo iz Kine.

Nedavno smo otkrili gtad YIwu, gde se nalazi najveći veleprodajni centar na svetu.

Grad je pretvoren u market, gde možete pronaći sve što poželite.

Cene su vrlo pristupačne zbog velike konkurencije.

Naravno ne treba se igrati sa uvozom iz Kine bez agenta.

U Yiwu-u postoji naš čovek koji ima svoju firmu.

Za više informacija, tu sam da pomognem ili se možete obratiti na office@eagleyiwu.com

Pozdrav
[ micas_08 @ 22.10.2012. 19:17 ] @
Pozdrav,

vidim da na forumu ima dosta iskusnih, pa vas molim za jedan savet. Poslat mi je paket, oko 2kg, vrednost oko 40$ , bizuterija je u pitanju, DHL-om iz Kine. Danas je posiljka stigla u BG i zove me sluzbenik DHL-a da vidimo oko carinjenja. Kao prvo kaze mi da ne mogu da uvezem 2kg nakita kao fizicko lice (da moram da pronadjem firmu koja ce uvesti za mene), onda da treba da platim 4500rsd+pdv samo za uslugu carinjenja, pa onda jos carinu i pdv na nakit (na koji iznos?!) i onda sanitarnog inspektora. Znaci u sustini bih ja oko 100eur morao da platim jos. Da li mozete da mi date savet sta bih trebao da uradim?

Unapred zahvalan,

Aleksadnar
[ quality @ 28.10.2012. 19:08 ] @
Imam u planu da uvezem odredjenu masinu iz Kine koja tamo kosta 4000 USD, dimenzije spakovane masine su 2.8M * 0.85M * 0.6M a tezina 240kg.
Ima li neko ko bi mogao da mi kaze koliko bi me izasao transport ovog paketa brodom do recimo Rijeke ili Kopra i dalje do BG-a kamionom?
[ milened @ 28.10.2012. 21:36 ] @
To ce ti reci prodavac
[ jglusac @ 29.10.2012. 00:34 ] @
500 usd je dostatno za prevoz pomenute masine do beograda carine. sa svim luckim troskovima.

Lijepi pozdravi iz NR Kine!
[ sarahhh30 @ 27.11.2012. 14:19 ] @
Bok svima.

Trebala ih i ja pomoć
Trenutno sam u postupku istraživanja jer bih otvorila trgovinu vjenčanica i svečanih haljina.
Zanima me koja je procedura (kad otvorim obrt) i kakvi su troškovi ako naručujem vjenčanicu po vjenčanicu.
Za početak bih kupila samo jednu (da se uvjerim u kvalitetu) a onda pomalo nadopunjavala asortiman.

Recimo zanima me ova vjenčanica
http://www.sallyweddingdresssh...roduct_index.php?pid=1974&$products=Wedding%20Dress
i ona košta 180$, shipping je free.
Koje troškove još moram računat da ću imat, osim porez (25%) i carine (14%)?
I koliko bi ti troškovi otprilike iznosili?

Hvala
[ žutokljunac @ 02.12.2012. 16:17 ] @
Citat:
micas_08: Pozdrav,

vidim da na forumu ima dosta iskusnih, pa vas molim za jedan savet. Poslat mi je paket, oko 2kg, vrednost oko 40$ , bizuterija je u pitanju, DHL-om iz Kine. Danas je posiljka stigla u BG i zove me sluzbenik DHL-a da vidimo oko carinjenja. Kao prvo kaze mi da ne mogu da uvezem 2kg nakita kao fizicko lice (da moram da pronadjem firmu koja ce uvesti za mene), onda da treba da platim 4500rsd+pdv samo za uslugu carinjenja, pa onda jos carinu i pdv na nakit (na koji iznos?!) i onda sanitarnog inspektora. Znaci u sustini bih ja oko 100eur morao da platim jos. Da li mozete da mi date savet sta bih trebao da uradim?

Unapred zahvalan,

Aleksadnar


Koliko znam po Carinskoj tarifi je tarifni broj 7117 - imitacija nakita - i carinska stopa iznosi 10%.

Pored carine, poreza i sanitarnog pregleda uzoraka ( koje plaćaš državi ), ti moraš da platiš i cene usluge uvoznog carinjenja i cenu usluge sanitarnog pregleda ( koje plaćaš špediteru ). Takođe, ne bi bilo loše da znaš, da cena samo jednog uzorka sanitarnog pregleda može biti i reda veličine 150€.

Zanima me, da li ti je Sanitarna inspekcija tražila " health certificate "? Jer pre uzimanja uzorka i slanja u lab., trebaš priložiti i zdravstveni sertifikat.
[ zilot @ 01.02.2013. 21:07 ] @
Da li je neko uvozio medicinsku opremu iz Kine?

Trebalo bi nesto da mi se uveze, ako ima neka preporuka za spediciju zahvaljujem..lokacija BG (RS)
[ HIT HOUSE @ 02.02.2013. 12:19 ] @

Potreban mi je savjet oko uvoza kompjuterske opreme iz Kine.
Zanimaju me tableti,laptopovi,oprema za njih ,te računarska periferija(miševi,tastature,zvučnici,kablovi,USB stikovi,memorijske kartice).Već godinam radim sa tom opremom tj prodajem je u svojoj firmi,a bavim se i uvozom ali nisam do sad uvozio iz Kine,nego iz Evrope.Uvozim veće količine robe.
Da li je potrebno putovati u Kinu,obici nekoliko gradova,veletrgovaca i fabrikanata ili se mogu pouzdati u naručivanje na netu ali sa posrednikom kojeg bi ja angažovao i poslao na već dogovorema mjesta.Imam u planu nekoliko naših posrednika da angažujem.To jest ljudi sa prostora bivše Yu.
Takodje mi trebaju neka konkretna iskustva oko slanja robe iz Kine avionom al na firmu tj uz kompletnu carinsku proceduru i tamo i ovdje.Robu namjeravam placati isključivo sviftom tj preko firminog bankovnog deviznog računa na račun prodavca koji mi treba da izda fakturu na cijelokupan iznos itd.
Hvala.
[ kurije-oko @ 13.03.2013. 18:24 ] @
Pozdrav , evo i ja malo da kazem o uvozu iz Kine , zapravo uvozim iz Kine vec godinama i ko zna Engleski moze se lako sporazumeti i saradjivati sa agentima koji su bas iz Kine i koji su po nacionalnosti Kinezi , naravno ti agenti znaju Engleski jako dobro i imam dosta iskustva sa njima , niti jedan me nije nesto prevario , cak sto vise kod transporta novca sam svojom greskom izgubio u razlici neku sumu , prebacivanje Euro , Usd , Cny itd da vas ne zamaram detaljima , i oni su tu razliku uzeli na sebe i rekli da je prvi put i da mogu taj trosak uzeti na sebe i da pazim u buduce jer mi vise ne mogu zbog iste stvari izlaziti u susret . Jako korektno od njih i skidam kapu. Dalje bih jos naglasio da su jeftiniji nego nasi ljudi koji se bave time jer uzimaju max 5 % proviziju a u vecim kupovinama cak i do samo 2 % sto je jako povoljno. U koliko gresim nek me pomenuta gospoda isprave neka kazu koliko oni naplacuju pa da odma poslujemo :) . Pored toga kod njih imate tu mogucnost da vam izracunaju u startu koliko troskova cete imati ( dakle nema dodatnih troskova ) sto je dobro jer mozete odmah sracunati cenu vaseg uvoza/proizvoda sa nekim totalnim min razlikama sto je sasvim ok. Iz mog iskustva sto se tice robe , nisam imao negativnih slucajeva da robu koju narucim dobijem u nekim totalno drugacijim izgledima i slicno , i to malo razlika sto je bilo to nije ni vredno pomena. Sto se tice brzine , ne mogu se time mnogo pohvaliti jer dosta toga i ne zavisi od samih njih nego i od prodavaca , opet prednost im je sto placate domestic po prodavcu max do 60-80 cny nisam siguran , dok je minimum 10 cny ako se ne varam . Ovo vam pricam jer ce neki agenti sa nasih prostora uzimati znatno vise , odnosno oni ce tako reci a koliko ce to zaista kostati to boga pitajte. Placate domestic do njih ( Agenta ) a dalje oni distribuiraju (free) robu do sluzbe za koju ste se odlucili da ce vam prevoziti paket , sto je isto retkost. Sve u svemu , zakljucak je sledeci da za one koji barataju sa Engleskim ili Ruskim mozete naci dobrog agneta povoljnije nego ijednog naseg , nazalost. Neko je pomenuo najveci trgovinski centar i neki grad na Y da se sada ne vracam na naziv , nisam upucen u taj grad , po meni je centar trgovine u Guangzhou-u i moze se naci svasta nesto. Jos jedna konstatacija , zaboravite na cenkanje jer vam to niko nece raditi , hoce pricati u pocetku dok ne uplatite pare a posle mrka kapa , dovoljno je da kaze da je pitao i da prodavac nece da spusti cenu i sta vi tu dalje mozete , samo bi se ogradio da ja jos nisam cuo a mnogo prijatelja mi se bavi uvozom i mahom svi imamo razlicite agente sto iz nasih krajeva sto Kineze i svuda je mahom ista prica , dakle taj deo otpisite u startu. I ako mi je jedan prijatelj direktno tamo otisao i nije se desilo da nije spustio cenu za neki proizvod pogotovo ako se uzima na vise , pa vi razmislite onda o cemu se tu radi ali dobrooo. Ako ikome mogu jos nekako pomoci sa informacijama neka posalje poruku pa cu pomoci koliko mogu . Pozz
[ kurije-oko @ 15.03.2013. 02:09 ] @
Provizije kod Agenata su unapred odredjene , i tu nema nikakvih dogovora , zna se do koliko love je koja cena i to proporcijalno pada sa sto vecim utroskom novca , kao sto rekoh kod njih se krece od 5 % pa na dole . A za popust tvrdim da je moguc samo ko zeli izaci u susret klijentu . Sto se tice povoljnosti naravno da ne moze bas na jednom mestu sve biti povoljnije . Samo sam jos jednu stvar zaboravio pomenuti , i to jako bitnu , kod agenata mozete prilikom narucivanja tacno znati koliko je tezak koji proizvod , razlike mogu biti eventualno u desetine grama , dakle u koliko zelite nesto kupiti uvek mozete u startu napraviti kalkulaciju cene/troska transporta sto ti daje mogucnost za kreiranjem neke cene po kojom ces proizvod ti plasirati na trziste , samim tim videces dal imas cenu dobru i dal se isplati krenuti u taj poduhvat/posao ili ne . Po meni u trgovini mnogo je bitna kalkulacija cene , jer to ti daje osnovu za dalji posao , ako ti nasumice kupujes velike sanse su da ces imati kobne gubitke. Imajte na umu da se roba proizvodi u Turskoj , Pazaru , Albaniji , nekim delovima Crne Gore itd , i isto tako ljudi takodje tamo narucuju razne stvari , dakle vi morati plasirati robu pribliznog kvaliteta u najmanju ruku a opet da date bolju cenu ako se nadate da cete prodati nesto i samim tim zaraditi . Pa sad stavite na papir racunicu cena robe + unutrasnji saobracaj + provizija agenta + transport ( koji je veoma skup od 6 e pa na gore i to za pojedinu robu ) + carina i pdv ( koja se moze zaobici ali opet i platiti ) , sa druge strane imate Turcina koji vam robu donese na vrata , ne lupate glavu gde vam je roba do sada , ne placate unapred itd . Dakle sve ima svoje , moze se naci nesto jeftinije u suprotnom ne bi ni ja ovoliko dugo poslovao da je suprotno , ali ne po svaku cenu , cene se polako balansiraju sa turskom i zaboravio sam reci Bugarskom i pitanje je jos koliko ce povoljno biti poslovati sem u koliko ne dodje do nekih promena . Opet to je samo moje misljenje , siguran sam da ima mnogih koji ce podeliti svoje takodje sa vama , koje pak ne mora ili moze biti isto kao moje .
[ k.josip @ 23.03.2013. 11:33 ] @
Imam jedno pitanje oko kineski firmi konkretno oko tableta.

Dali ima koja firma koja proizvodi tablete da vam ponudi da odaberete komponente,
složi vam komponente i na tablet stavi vaš logo.
Konkretno bi me interesiralo na bazi od 1000 komada. Znam da to nije mnogo ali ovo bi bilo za prvu ruku.

Zanima me kako ide plaćanje robe na veliko, vjerujem da se plaća unaprijed pa me zanima kako se osigurat da će roba biti stvarno isporućena
[ Guest001 @ 04.04.2013. 09:22 ] @
hvala svima na dosta korisnih informacija.

Imam samo jedno pitanje:

Kakva je procedura oko porucivanja uzorka? tj da li mora da ide preko firme, ili mogu kao fizicko lice dobijem uzorak, a onda, tek ukoliko se odlucim za posao da naknadno da otvorim firmu? Da li mogu to sve da odradim preko DHL ili nekog slicnog servisa?
hvala, pozdrav
[ kurije-oko @ 23.04.2013. 09:09 ] @
Citat:
k.josip:
Imam jedno pitanje oko kineski firmi konkretno oko tableta.

Dali ima koja firma koja proizvodi tablete da vam ponudi da odaberete komponente,
složi vam komponente i na tablet stavi vaš logo.
Konkretno bi me interesiralo na bazi od 1000 komada. Znam da to nije mnogo ali ovo bi bilo za prvu ruku.

Zanima me kako ide plaćanje robe na veliko, vjerujem da se plaća unaprijed pa me zanima kako se osigurat da će roba biti stvarno isporućena

Ima firmi koje imaju u ponudi preko stotinu tablet uredjaja , raznih modela , karakteristika i slicno . Definitivno je umece ne naci neki odgovarajuci . 1000 komada nije da nije mnogo , bolje receno nije definitivno malo , jer bi vec na tu kolicinu mogao dobiti neki popust , mozda u vidu transporta , mozda u vidu cene . Bilo kako bilo samo moras paziti da se ne zaletis kod ekstremno malih cena ( ponuda ) jer su velike sanse da je prevara u pitanju . Pazljivo razmotri opciju , proveri maksimalno prodavca i jos u koliko ima opciju placanja preko PayPal-a tu ne bi onda trebalo da dodje do ne zeljenih scena .
[ kurije-oko @ 23.04.2013. 09:17 ] @
Citat:
Guest001:
hvala svima na dosta korisnih informacija.

Imam samo jedno pitanje:

Kakva je procedura oko porucivanja uzorka? tj da li mora da ide preko firme, ili mogu kao fizicko lice dobijem uzorak, a onda, tek ukoliko se odlucim za posao da naknadno da otvorim firmu? Da li mogu to sve da odradim preko DHL ili nekog slicnog servisa?
hvala, pozdrav


Ima firmi koje vrse prodaju na veliko , negde je to od 100 komada pa na dalje negde od 500 itd , ali ima i onih koji prodaju i na komad . Obicno su cene malo vece ali na kolicinu od 1-2 komada to je zaista mizerno ( skuplje te izadje 1 - 5 $ ) u zavisnosti od cene samog uredjaja. Obicno ti svi nude DHL kao mogucu opciju , tu je odmah i Fedex itd . Uglavnom to su ti brze ali i skuplje varijante prevoza , najbolje bi bilo da pogledas na njihovom sajtu cene po kilogramu , plus sto sa tim prevoznicima nikad nisi nacisto jer se gleda i realna ali i volumna tezina . U koliko je volumna tezina veca oni ce racunati tu kilazu , u koliko je realna veca oni ce racunati realnu kilazu itd. Kome nije hitno , uvek mozete traziti/zamoliti/zahtevati kako god da vam se posalje postom ( HK POST , CHINA POST ) . China post vam je na usluzi u dve varijante do 2 kg i preko 2kg . Svakako je mnogo jeftinija nego sve ostale sluzbe ali i dosta sporija , od prilike roba stize od trenutka slanja za 13 - 25 dana.
[ vulena @ 24.04.2013. 06:42 ] @
Pozdrav svima! Zovem se Ana. Vec vise od 3 godine zivim u Kini, da budem tocnija u Guangzhou (koji je ujedno i centar za business). Kineski pricam tecno. Vrlo sam dobro upoznata sa tvornicama, proizvodjacima kako u Guangzhou tako i u okolici. Znam kakvi su Kinezi i vidim da vas je dosta imalo problema u pocetku. Ja vam nudim svoje usluge ovdje, sta znaci da bi vam pomogla u pronalazenju proizvoda koji vas zanima, isposlovat najbolju cijenu, provjerit proizvod prije nego se posalje da ne bi bilo da vam posalju nesto krivo, pomoc pri slanju i svega ostalog sta ide uz to sve. Preko internet stranica kao sta je alibaba.com nije bas toliko sigurno za poslovanje, mada ima i onih kojima je sve bilo ok kad su isli tako narucivat. Najbolje je licno biti ovdje pri sklapaju poslova, a kako znam da mozda nije svatko u mogucnosti doc i biti ovdje dok se posao sklapa ja vam nudim svoje usluge da to napravim za vas. Ako ste zainteresirani slobodno me kontaktirajte na anavulic01@gmail. com
[ BBS @ 24.04.2013. 13:12 ] @
Ovo je postala tema broj 1 za one sa 10 i manje postova
[ jglusac @ 24.04.2013. 13:23 ] @
Da. Sto da se radi, kad svi dajemo pomoc sakom I kapom. hehe