[ echmijazin @ 06.04.2007. 15:29 ] @
Pre mesec dana sam se zaposlio u novoj firmi,shefu sam dao kopiju lichne karte i on je rekao da me je prijavio kao stalnog radnika,platu primamo u firmi.Kako ja mogu da saznam da li sam zaista prijavljen tj. da ne radim na crno?
[ calexx @ 06.04.2007. 17:16 ] @
Imaš li radnu i zdravstvenu knjižicu?
[ echmijazin @ 07.04.2007. 14:32 ] @
imam
[ Davor Vlajkovic @ 07.04.2007. 15:16 ] @
Nikako nije mogao da te prijavi na zdravstveno i PIO samo sa [fotokopijom?!] LK. Takođe, mislim da to što platu primaš na ruke dovoljno govori o čemu se radi... Da li su ti radna i zdravstvena knjižica overene od strane poslodavca?

Uvek možeš da proveriš preko inspekcije rada da li si zaista uredno prijavljen kao i da li ti se doprinosi redovno uplaćuju.
[ echmijazin @ 07.04.2007. 17:23 ] @
hvala
[ Alter Ego @ 07.04.2007. 17:58 ] @
Ako nisi predao radnu knjižicu, sigurno NISI prijavljen! Kad smo već kod toga, dobro razmisli kome daješ svoja dokumenta, jer čak i kad predaš radnu knjižicu to nije nikakva garancija da ćeš biti prijavljen.

Citat:
Davor Vlajkovic: Nikako nije mogao da te prijavi na zdravstveno i PIO samo sa [fotokopijom?!] LK. Takođe, mislim da to što platu primaš na ruke dovoljno govori o čemu se radi... Da li su ti radna i zdravstvena knjižica overene od strane poslodavca?

Ne mora da znači. Možeš da budeš prijavljen i da ti svi doprinosi budu uplaćivani a da pare ipak dobijaš na ruke (jer se poslodavcu tako više isplati). Naravno, moguće je i da budeš prijavljen a da ti doprinosi ne budu uplaćivani.

Citat:
Davor Vlajkovic:
Uvek možeš da proveriš preko inspekcije rada da li si zaista uredno prijavljen kao i da li ti se doprinosi redovno uplaćuju.


To se proverava u PIO fondu!
[ Davor Vlajkovic @ 07.04.2007. 18:23 ] @
Citat:
Alter Ego: Ako nisi predao radnu knjižicu, sigurno NISI prijavljen! Kad smo već kod toga, dobro razmisli kome daješ svoja dokumenta, jer čak i kad predaš radnu knjižicu to nije nikakva garancija da ćeš biti prijavljen.

Ovo je suština. Radnik ne može da se prijavi bez radne knjižice, koja mu se nakon toga obavezno vraća (ne sme da stoji kod poslodavca). Ali overena knjižica nažalost ne mora da znači i da je radnik zaista prijavljen. Doduše, jako je malo poslodavaca koji su dovoljno ludi da se zezaju na taj način jer se takve prevare vrlo lako otkrivaju.

Citat:
Ne mora da znači. Možeš da budeš prijavljen i da ti svi doprinosi budu uplaćivani a da pare ipak dobijaš na ruke (jer se poslodavcu tako više isplati). Naravno, moguće je i da budeš prijavljen a da ti doprinosi ne budu uplaćivani.

Da, ali prosta logika kaže da mu se još više isplati da te uopšte i ne prijavi ;)

Citat:
To se proverava u PIO fondu!

I stand corrected. Inspekcija je oružje koje se poteže kasnije ako se ukaže potreba.
[ Alter Ego @ 07.04.2007. 19:17 ] @
Citat:
Davor Vlajkovic:
Da, ali prosta logika kaže da mu se još više isplati da te uopšte i ne prijavi ;)

Nije isto kad mu dođe inspekcija, jer njih uglavnom ne zanima kako isplaćuje plate. Mada jesu neke mutne radnje u svakom slučaju. Ja sam živeo u uverenju da to proveravaju, tj. da isplate po automatizmu idu preko tekućeg ako si prijavljen.
[ Davor Vlajkovic @ 07.04.2007. 20:13 ] @
Pare za plate bi trebalo da dođu sa TR firme, a nikako direktno iz džepa vlasnika. Firma mora da ima tekući račun, radnik ne mora. I tada isplata može potpuno legalno da se vrši korišćenjem naloga za isplatu ili čeka firme na kojem je radnik naveden kao korisnik. Recimo freelanceri to često rade kako bi svoje [inostrane] klijente poštedeli muka oko wire transfera...
[ P1ksi @ 07.04.2007. 20:22 ] @
Citat:
Davor Vlajkovic: Ovo je suština. Radnik ne može da se prijavi bez radne knjižice, koja mu se nakon toga obavezno vraća (ne sme da stoji kod poslodavca). Ali overena knjižica nažalost ne mora da znači i da je radnik zaista prijavljen. Doduše, jako je malo poslodavaca koji su dovoljno ludi da se zezaju na taj način jer se takve prevare vrlo lako otkrivaju.


Ispravka, radna knjizica stoji kod poslodavca. Najlakse je proveriti tako sto uzmes radnu knjizicu "na revers", kao treba ti za vizu/da upises prethodni staz/statijaznam zasto... pa pogledas da li negde postoji pecat firme u kojoj radis sa datumom zasnivanja radnog odnosa. Ako taj podatak ne postoji, onda nisi prijavljen.
[ Alter Ego @ 07.04.2007. 20:29 ] @
Kao što smo rekli, pouzdaniji "metod" je provera u PIO, jer em je jednostavnije i brže em se ujedno sazna da li su izvršene uplate doprinosa. Džabe pečat ako poslodavac ne uplaćuje doprinose.
[ Davor Vlajkovic @ 07.04.2007. 20:40 ] @
@P1ksi

Sorry, permutovao sam. Radio sam još nešto paralelno pa nisam ni primetio grešku. Hvala na ispravci.
[ BluesRocker @ 07.04.2007. 20:50 ] @
A da li je dovoljna garancija to što ti se isplaćuje plata (ili deo - na žalost ovo mi više uliva poverenje) na tekući račun?
[ echmijazin @ 07.04.2007. 20:53 ] @
Kako da proverim u PIO fondu,moze li preko interneta ili moram negde licno da odem?
[ Alter Ego @ 07.04.2007. 21:30 ] @
Sumnjam da može preko Interneta, bar u mojoj opštini ne može nego mora lično da se ode. Mada mislim da ti nema šta da proveravaš jer sa LK nema teorije da si prijavljen.
[ P1ksi @ 07.04.2007. 23:08 ] @
Da pojednostavimo, pecat u radnoj knjizici oznacava pocetak radnog odnosa, tj. radnik je prijavljen. Po Zakonu je poslodavac duzan da uplacuje doprinose svim prijavljenim radnicima (doprinose, ne platu). Ako je poslodavac lupio pecat u radnu knjizicu, mora da uplacuje doprinose za tu osobu, posto su kazne za takve prekrsaje nenormalne.
[ Alter Ego @ 08.04.2007. 00:43 ] @
http://www.blic.co.yu/temadana.php?id=1099

Toliko o tome Ipak je ovo Srbija.
[ Joker @ 08.04.2007. 09:36 ] @
Pečat u radnoj knjižici stavlja firma kada završavaš radni odnos u toj firmi, kada ti se upisuje staž koji imaš u firmi, kod zasnivanja radnog odnosa se ne overava ništa u radnoj knjižici.
Popunjen i overen (od strane PIO obrazac) M-4 je dokaz da si prijavljen.
[ P1ksi @ 08.04.2007. 21:42 ] @
Citat:
Joker: Pečat u radnoj knjižici stavlja firma kada završavaš radni odnos u toj firmi, kada ti se upisuje staž koji imaš u firmi, kod zasnivanja radnog odnosa se ne overava ništa u radnoj knjižici.
Popunjen i overen (od strane PIO obrazac) M-4 je dokaz da si prijavljen.


Apsolutno se slazem sa tobom o M obrascima, ali se definitivno udara pecat u radnu knjizicu i kod zasnivanja radnog odnosa. U slucaju da si vlasnik radnje, kompletan staz se upisuje (sto podrazumeva i pecatiranje) tek nakon zatvaranja radnje, i to u nekoj instituciji na Bulevaru Umetnosti u BG. Zaposleni u radnjama imaju isti tretman kao i zaposleni u preduzecima, i njima se udara pecat kod zasnivanja i kod prekida radnog odnosa.

Sad mi nesto palo na pamet - potrazi spisak potrebne dokumentacije za dobijanje Sengen vize. Ako si prijavljen, sigurno ces dobiti sve papire. Ako gazda krene da vrda, onda nisi prijavljen :)
[ pipsi @ 10.04.2007. 10:34 ] @
Citat:
P1ksi: Apsolutno se slazem sa tobom o M obrascima, ali se definitivno udara pecat u radnu knjizicu i kod zasnivanja radnog odnosa. U slucaju da si vlasnik radnje, kompletan staz se upisuje (sto podrazumeva i pecatiranje) tek nakon zatvaranja radnje, i to u nekoj instituciji na Bulevaru Umetnosti u BG. Zaposleni u radnjama imaju isti tretman kao i zaposleni u preduzecima, i njima se udara pecat kod zasnivanja i kod prekida radnog odnosa.

Sad mi nesto palo na pamet - potrazi spisak potrebne dokumentacije za dobijanje Sengen vize. Ako si prijavljen, sigurno ces dobiti sve papire. Ako gazda krene da vrda, onda nisi prijavljen :)Preduzetnici ne smeju da udaraju svoj pečat u radnu knjižicu zaposlenog!!!Što se tiče provere, dali si prijavljen, procedura je sledeća:
- Odeš u nadležnu jedinicu fonda za PIO, na teritoriji opštine gde je firma prijavljena, pronađeš referenta za obradu podataka zaposlenih lica, daš mu svoj matični broj i za dva minuta imaš potvrdu o tvojem stanju kod njih.Posle, ako nisi prijavljen, zna se, inspekcija rada.