[ RMAN @ 10.06.2007. 18:16 ] @
Znam samo da kad se pomnozi cela nejednacina sa -1.
[ wise_monkey @ 10.06.2007. 18:29 ] @
Zavisi... Šta je konkretni problem?
[ Cekaaaa @ 11.06.2007. 09:07 ] @
pa znak se menja kad pomnozis sa bilo kojim negativnim brojem...
[ sk300 @ 11.06.2007. 10:25 ] @
kad se pomnozi sa -1 mijenja se samo predznak... a kad se pomnozi sa nekim drugim negativnim brojem mijenja se predznak i brojevi... ako ste na to mislili
[ 1jedini @ 11.06.2007. 10:57 ] @
Kada levu i desnu stranu "napadas" strogo opadajucom f-jom.

Tj pravis kompoziciju f-ja sa leve i desne strane sa strogo opadajucom i to sa leve strane.

Npr: f(x) < g(x) / h() <=> h ( g(x) ) > h( f(x) ).
h je naravno SO.


*(-1) je strogo opadajuca.

[ wise_monkey @ 11.06.2007. 13:43 ] @
(-1) je konstantna funkcija!!!
[ RMAN @ 11.06.2007. 16:45 ] @
Evo primera:

pomnozimo sa -1
ILI:

Da li se znak menja kada se negativna nepoznata (npr -x) prebaci sa jedne na drugu stranu,ili ne?
Npr:


Sta je od ovoga tacno??????
[ Kolins Balaban @ 11.06.2007. 19:29 ] @
Pa greska ti je u drugom redu, u drugom rjesenju ;) sto si promjenio znak???
[ RMAN @ 12.06.2007. 13:57 ] @
Pa to mi kazi . Mislio sam da se zak obrce i kad se negativna nepoznata prebaci sa jedne na drugu stranu. Pozdrav!!
[ Kolins Balaban @ 12.06.2007. 16:19 ] @
E pa da si bar malo razmisljao, ne bi dosao do takvog zakljucka. Po tvojoj logici bi bilo ovako nekako :


pa kad prebacis -3 na desnu stranu, onda bi kako ti razmisljas, trebalo bitiSAMO sam promjenio znak u SUPROTAN ;) nista drugo
[ Daniel011 @ 12.06.2007. 21:25 ] @
Nema potrebe za ovako podrugljivim tonom, neke stvari koje se boljim matematičarima čine očiglednima, mogu stvarati malu zabunu kod drugih koji tek treba da postanu dobri matematičari.:) U svakom slučaju, zato i treba pitati kad nešto nije jasno.

Meni je jednom neki profesor matematike rekao da kad se kaže "prebacivanje broja sa jednog na drugu stranu (ne)jednačine, pri čemu taj broj menja znak", to nije baš najbolje sročeno. Pravilnije je, po njemu, reći da i jednu i drugu stranu (ne)jednačine saberemo datim brojem (ili od nje oduzmemo dati broj). Konkretno, ako imamo 5-x=3, pravilnije je reći da levu i desnu stranu saberemo sa x i dobijemo 5=3+x, nego da kažemo da x prelazi sa leve na desnu stranu.

I zaista, u ovom slučaju sa znakom nejednačine, ako bi se koristila formulacija za koju je taj profesor rekao da je ispravnija, zabune ne bi bilo. Broj ne prelazi na drugu stranu, nego se obe strane sabiraju tim brojem. I onda imamo isti slučaj kao sa terazijama kod kojih jedan tas preteže u odnosu na drugi: kad i na jedan i na drugi tas dodamo tegove identične težine, opet će da preteže isti tas kao i pre dodavanja tegova. Drugim rečima, znak nejednačine se ne menja posle dodavanja identičnih vrednosti na obe strane.
[ Kolins Balaban @ 13.06.2007. 00:43 ] @
Zaista nisam imao namjeru, da bilo koga ismijavam, ili da se bilo kome rugam. to mi nije bilo ni na kraj pameti, iako to nekad dobro dodje. iz kog razloga to kazem? pa zato sto covjek mnogo vise razmislja, o necemu, prije nego nekoga pita u vezi toga, bas iz razloga, da mu se taj neko ne bi smijao ;) to vrlo cesto ima efekta, ali ja nisam na to ciljao. zaista mi nikako nije bilo jasno, da neko ko rjesava mnogo slozenije stvari (sto vidim iz RMAN-ovih postova i tipova zadataka koje rjesava), zapinje na ovako jednostavnim stvarima (bar meni ovo izgleda jednostavna stvar). Pa majka mu stara, ako ga vec buni to "IKS", sto umjesto njega nije uvrstio par brojeva (sto pozitivnih, sto negativnih), pa vidio sta se desava sa znakom jednakosti, i da li ce se ona promjeniti (i kad ce se promjeniti), ako on to prebacuje sa jedne strane na drugu itd...Uvijek sam spreman pomoci, i mislim da se to vidi na ovom podforumu, ali imam osjecaj, da mu je bilo lakse da pita, nego da malo experimentise. Znam da se nekad ljudima zuri, prijemni su blizu, ali ono sto SAM naucis, to ostaje mnogo duze u memoriji, nego kad ti neko nesto pokaze. Daniel, i ti si me cak kritikovao, sto ljudima dajem rjesene zadatke na tacni, i donekle si u pravu ;) nekad ljude moras malo i kritikovati ;) jer to ne daje uvijek negativan efekat. ja znam, dok sam ja isao na vjezbe, kod jednog "opasnog" asistenta, njega niko nista nije smio pitati. zasto? pa odmah te prospe ko casu rize. kako to ne znas? gdje si ti isao u skolu?? kako si tako gloop?? nije ti ovo vrtic..... i citava grupa ti se smije. to i jest dobro, a i nije. dobro je zato, sto mnogo vise razmisljas, iz straha da te ne prospe, i to ima efekta, a nije dobro, jer i kad nesto zaista ne mozes skontati, ne smijes da upitas. Valjda razumijes sta zelim da kazem. pozz
PS: Sorry ako sam te uvrijedio, sto sam svoj prethodni post napisao na takav nacin. Zaista je bilo sve s najboljom namjerom.
[ RMAN @ 13.06.2007. 01:14 ] @
Ma ok je momci. Znam ja da je to sve iz najbolje namere . A to sa brojevima da eksperimentisem mi nije bilo ni na kraj pameti (sad se sam sebi smejem sta je nisam znao). Aj Pozdrav!
[ Daniel011 @ 13.06.2007. 05:27 ] @
Kolinse, možda to sa ismevanjem i nije loša ideja, s tim da ne mislim da bi je trebalo primenjivati na ljude poput RMAN-a koga cenim jer uz svoja pitanja uvek priloži i svoj način rešavanja zadatka, iz čega se vidi da se prvo sam potrudio pre nego što je zatražio pomoć na forumu. Takve bi trebalo ohrabriti i podržati, za razliku od većine koji se ovde javljaju tražeći pomoć za neke elementarne zadatke, bez ikakvog pokazanog truda da ga reše sami (sećam se čak jednog koji je tražio da mu rešimo najobičniju kvadratnu jednačinu). E prema takvima bi trebalo primenjivati taj metod tvog asistenta.
I žao mi je što član 6. Pravilnika ES-a nije obavezujućeg karaktera, nego više liči na nekakvu preporuku - razmišljam da to postavim kao primedbu na odgovarajućem delu ES-foruma, ali otom-potom.
[ Bojan Basic @ 13.06.2007. 08:53 ] @
Pomenuti član 6 jeste obavezujućeg karaktera, a lično se trudim da ga sprovodim koliko mogu, tj. kad neko postavi poruku u kojoj traži rešenje na tacni — obrišem je, i preporučim da je napiše ponovo, ali tako da pokaže kako se zaista potrudio. Međutim, ponekad se dogodi da dok ja dođem na forum stigne ne samo takav zahtev za rešenje na tacni, već neko zaista i ispiše rešenje na tacni — to, naravno, nije zabranjeno, već predstavlja odraz dobre volje onoga ko rešenje ispiše (lično nikada ne bih to uradio, jer ako neko neće sam da uloži pet minuta i proba da sam uradi bilo šta — neću ni ja da uložim svojih pet minuta kako bih radio njegov posao umesto njega); ponekad u tom slučaju, ukoliko procenim da je bilo potrebno više vremena za rešenje, ostavim temu iz poštovanja prema trudu onoga ko je uložio svoje vreme da sve lepo iskuca.

U svakom slučaju, RMAN-ove poruke su primer koji pokazuje kako treba raditi, i bilo bi odlično kada bi svi tako postupali — ali većini je, izgleda, „hitno“ i nema ni pet minuta vremena da prethodno sama pokuša, pa onda zaista izgleda kao da Pravilnik tu stoji samo u formi preporuke.
[ 1jedini @ 13.06.2007. 10:10 ] @
Citat:
wise_monkey: (-1) je konstantna funkcija!!!


Ma zaribalo se.

Prava f-ja sa kojom pravimo kompoziciju je h(x)=x*(-1).

Eto otuda mi ono *(-1).
[ Daniel011 @ 13.06.2007. 10:58 ] @
Bojane, samo da ne bi bilo zabune, moja primedba na član 6. se uopšte nije odnosila na njegovo sprovođenje ili nesprovođenje, nego se odnosila isključivo na ono što u njemu piše. Zašto smatram da nije obavezujućeg karaktera? Prvo, zato što u njemu nigde ne piše da je zabranjeno tražiti rešenja "na tacni", a drugo, zato što isto tako nigde ne piše ni da je ostalim korisnicima zabranjeno da na takva pitanja odgovaraju, tj. da pružaju rešenja "na tacni". Po meni, tek kad bi ove dve stvari bile jasno navedene u tom članu, on bi bio obavezujući.
[ RMAN @ 13.06.2007. 21:49 ] @
@Daniel011
Hvala na lepim recima

Ne volim da trazim da mi vi odradite ceo zadatak, moram malo da se mucim jer kako bi inace naucio matematiku nego na svojim mukama.
Kad se bas zapucam onda ste vi tu . Imam jos par zadataka iz trigonometrije koji mi ne idu. Postavicu novu temu....