[ Slovenija2 @ 13.11.2007. 12:40 ] @
Dobio sam posao u Sloveniji, pa me zanima kako da dovedem devojku da zivi samnom. Verovatno bih mogao naci neki posao za nju i da posle ona sama izradi radnu dozvolu, ali posto ceo taj proces traje dugo, da li ona moze odmah da dodje i da radi na osnovu toga da ja vec imam radnu dozvolu? Kako ide cela ta procedura? Da li je neophodno da smo u braku, ili se priznaje i "de fakto" status da smo zajedno vec vise godina? Znam da za Novi Zeland postoji ovako nesto...
[ zmau @ 14.11.2007. 12:17 ] @
Baš imam istu situaciju. Slovenci u principu traže da prvo sediš i šljakaš godinu dana tamo, pa onda možeš da podneseš zahtev za spajanje porodice :(. Međutim, ima fora. Aj, da ne prepričavam :
Citat:

<Firma> can apply-ask for Slovene Ministry for Economics for recommendation to achieve permission that your wife can come stay with you in Slovenia immediately – before one year. In case Ministry issues positive recommendation (I was said that – regarding our references and your competences – this should not be a problem) – your wife can also apply for paper to get the permission to reside in Slovenia (see attachment).
The procedure to get the recommendation by Ministry should last 1-2 month and then another month to get permission to reside in Slovenia.


Među dokumentima potrebnim za apliciranje pominje se i venčani list. Ne znam kako je bez njega i verujem da je komplikovanije nego otići u opštinu i venčati se. Što smo nas dvoje i uradili pre par nedelja.

To je što se tiče njenog dolaska. Što se tiče zapošljavanja, pravo da ti kažem i dalje nemam pojma.
[ kristina123 @ 13.10.2008. 11:37 ] @
O kakvoj se fori radi?
[ zmau @ 15.10.2008. 09:06 ] @
Pa, opisao sam foru. Šta ti konkretno nije jasno u prethodnom postu ?
[ deki77 @ 15.10.2008. 09:31 ] @
Citat:
Česta pitanja za rad u Sloveniji

Ko može raditi u Sloveniji?
U Republici Sloveniji se mogu, bez radnih dozvola, zapošljavati radnici iz novih i starih država članica EU i država članica EGP (Norveška, Liechtenstein, Island) te Švicarske i njenih članica. Stranci iz tz. "trećih država" (koje nisu članice EU) se u Sloveniji mogu zaposliti samo ako prethodno dobiju radnu dozvolu. Radna dozvola je dokument, na podlozi kojeg može domaći ili inozemni poslodavac zaključiti ugovor o zaposlenju ili ugovor o djelu, odnosno vršiti drugu aktivnost sa strancem. Izdaje se kao lična radna dozvola, dozvola za zaposlenje ili dozvola za rad.

Koji su uvjeti da se dobije Radna dozvola?
Stranac i poslodavac moraju za dobijanje radne dozvole ispunjavati uslove određena Zakonom o zapošljavanju i radu stranaca, a koji se razlikuju za svaku vrstu dozvole.

Dozvola za zaposlenje se može izdati pod uslovom da u evidenciji zavoda za zapošljavanje nema odgovarajućih nezaposlenih osoba i ukoliko su ispunjeni i slijedeći uslovi:

* da je poslodavac propisno registrovan ili upisan u poslovnom registru;
* da je poslodavac prijavio slobodno radno mjesto;
* da nije iskorištena kvota za taj oblik zaposlenja;
* da stranac ispunjava uslove koje zahtijeva poslodavac;
* da poslodavac sa svoje strane priloži potpisan ugovor o zaposlenju;
* da poslodavac i stranac nemaju zabranu novog zapošljavanja ili rada.


Što je potrebno od dokumentacije i ko daje vizu i garanciju?
Radna dozvola omogućava strancima rad, odnosno zaposlenje i podloga je za pridobijanje boravišne dozvole, a koja je posebna dozvola i izdaje je slovenska diplomatska konzularna predstavništva, odnosno upravne jedinice u RS. Molba za izdavanje dozvole za privremeno prebivalište se predaje u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Slovenije u inozemstvu ili kod ovlaštenog organa u Sloveniji, ako zakon tako određuje. Stranac mora uz molbu za izdavanje boravišne dozvole priložiti dokaze o ispunjavanju slijedećih uslova: stranac mora imati važeću putnu ispravu koja važi najmanje tri mjeseca duže od planiranog boravka u Sloveniji, odgovarajuće zdravstveno osiguranje i zagarantovana sredstva dovoljna za život za vrijeme boravka u državi, odnosno mora ta sredstva imati obezbijeđena na neki drugi način. Za izdavanje dozvole za privremeni boravak, stranac mora ispunjavati i jedan od zakonom određenih razloga zbog kojih želi boraviti u Republici Sloveniji, kao što je npr. zaposlenje ili rad ili spajanje porodice, koja ima dozvolu za boravak u RS, sa strancem. Svu dokumentaciju stranca, koja je potrebna za dobijanje dozvole, slovenski konzulat pošalje upravnoj jedinici kod koje će stranac imati privremeni boravak u Sloveniji. Upravna jedinica odluči, da li da odobri dozvolu za (prvi) boravak stranca i pošalje naljepnicu /dozvolu/ u matičnu državu radnika na slovenski konzulat.

Kada odobrena dozvola za boravak dospije nazad u konzulat, stranac je podigne u obliku naljepnice u njegovoj putnoj ispravi. Dobijanje dozvole za boravak se plaća (od 35 do 60 €). Troškove te takse stranac obično plaća sam (obično im poslodavac naknadno vrati taj novac). Sa takvom »etiketiranom« putnom ispravom stranac može privremeno ući i živjeti u Sloveniji, a ujedno (uz radnu dozvolu) i raditi u Sloveniji.

Kome se predaju svi papiri i kome se aplicira za radna mjesta - Zavodu ili poslodavcima?
Za dobijanje prve dozvole za zaposlenje, stranac mora priložiti:

* fotokopiju putne isprave stranca
* fotokopiju ovjerene diplome – sa Apostille pečatom i prevodom na slovenski jezik


Molba za zaposlenje i dokumentacija stranca se predaju poslodavcu koji preda molbu za izdavanje radne dozvole Zavodu za zapošljavanje.

Šta je sa radnim stažom u BiH ako rade u Sloveniji?
Radnici koji su zaposleni u Sloveniji su prijavljeni u socijalna osiguranja. Prihvatanje radnog, socijalnog i penzionog staža oređuje Sporazum o socijalnom osiguranju između obje države, koji uskoro stupa na snagu.

Mogu li povesti nekoga od porodice?
Za članove porodice je potrebno dobiti dozvolu za boravak. Za izdavanje dozvole privremenog boravka mora stranac ispunjavati i jedan od zakonom određenih razloga zbog kojih želi boraviti u Republici Sloveniji.

Takvi, zakonom određeni, razlozi su:

* zaposlenje ili rad
* spajanje porodice sa strancem, koji u RS ima boravišnu dozvolu
* studij, edukacija, specijalizacija ili stručno usavršavanje te praktično osposobljavanje, sudjelovanje u programima međunarodne razmjene dobrovoljaca i u drugim programima, koji ne spadaju u sistem formalnog obrazovanja.


Na koji period je posao?
To zavisi od potreba poslodavca. Prva dozvola za zaposlenje se može izdati za, najduže, jednu godinu i nakon toga se može produžiti. Stranac sa najmanje zanatskom školom, koji će biti, najmanje dvije godine zaposlen kod istog poslodavca, moći će dobiti ličnu radnu dozvolu na period od tri godine, što će mu omogućiti jednostavno zapošljavanje.

Hoćeli Zavod ili neko da se brine o pravima tih radnika?
Strani radnici su ravnopravni sa slovenskim radnicima. Za njih važi radno pravno zakonodavstvo o obezbjeđenju minimalnih prava vezanih za radno vrijeme, odmore, noćni rado, minimalan godišnji odmor, platu, sigurnost i zdravlje pri radu i posebno osiguranje radnika. Radnici se vezano sigurnost svojih prava mogu obratiti sindikatu i inspekciji za rad. Poslodavcima, koje inspekcija kazni za prekršaj zbog kršenja, se zabrani novo zapošljavanje stranaca.
[ gajo2 @ 15.10.2008. 10:25 ] @
Što se tiče spajanja porodica, po zakonu tu nema nikakvih fora. Osoba koja ima privremeno prebivanje može doneti svoju ženu ili decu tek nakon godinu dana rada, i ako mu sledeća radna dozvola važi barem godinu dana.
Zakon iz Jula 2008: http://www.uradni-list.si/1/ob...urlid=200871&stevilka=3101
Citat:
Tujcu, ki v Republiki Sloveniji prebiva na podlagi dovoljenja za stalno prebivanje, in tujcu, ki v Republiki Sloveniji zadnje leto prebiva na podlagi dovoljenja za začasno prebivanje in ima dovoljenje za začasno prebivanje izdano z veljavnostjo najmanj enega leta, se ob pogojih in v skladu s tem zakonom prizna pravica do združitve, ohranitve in ponovne pridobitve celovitosti družine z ožjimi družinskimi člani, ki so tujci.

[ kristina123 @ 15.10.2008. 11:33 ] @
Citat:
zmau: Pa, opisao sam foru. Šta ti konkretno nije jasno u prethodnom postu ?

Konkretno me zanima gdje ,kome i ko bi se trebao obratiti? Ako mozes malo opsirnije da mi objasnis? I da li je neko na taj nacin uspeo dovesti porodicu?
[ zmau @ 17.10.2008. 10:30 ] @
Trebalo bi da firma aplicira kod odgovarajućeg ministarstva (mislim da je u pitanju Ministarstvo za gospodarstvo (privredu)), odnosno da ispiše molbu u kojoj bi objasnilo da je firmi taj zaposleni značajan i da žele da ga zadrže tako da im je u interesu da njegova porodica što pre dođe u Sloveniju, bla bla...
To je bukvalno molba u slobodnom tekstu, bez ikakve prateće dokumentacije, tako kaže administrativna radnica iz moje firme koja je to odradila za mene.
Posle par meseci stigao je pozitivan odgovor od Ministarstva. I ja sam taj odgovor priložio dokumentaciji koju sam odneo na Upravnu enotu u Ljubljani kada sam aplicirao za vizu za ženu. Btw, ni dečko sa druge strane šaltera nije znao za tu foru, pa je pokušavao da mi objasni da još nemam pravo da apliciram, pa sam onda ja njemu objašnjavao o čemu se radi, pa se on konsultovao s nekim...čisto da se ne zbunite ako bude takvih situacija ;).
I aplikacija je bila uspešna i moja žena je dobila vizu koja traje koliko i moja, a to je u tom momentu bilo još oko 7 meseci. (Ja sam prvo dobio radnu dozvolu na godinu dana, zatim na osnovu nje i vizu za privremeni boravak do istog tog datuma (znači - na manje od godinu dana), i zatim još i ovu vizu za suprugu.)
E, sad, ja sam programer i moje zanimanje je deficitarno u Sloveniji, i to bi trebalo da je bitna stavka u celoj priči. Ako je kod tebe reč o struci u kojoj ima nezaposlenih građana Slovenije, bojim se da onda za vas ova priča nema puno smisla. Takođe, moja firma oficijelno nije privredna firma nego nešto kao institut jer se između ostalog bavi i istraživačkim radom, pa možda i to ima veze (to je samo moja pretpostavka).
[ Dalibor Marjanovic @ 17.05.2017. 07:55 ] @
Ne znam da li vas jos zanima ova tema ako da potvrdite mi pa cu vam sve reci sta trebate za spajanje porodice u Slo. Upadate 2017
[ ana.p @ 12.06.2017. 22:58 ] @
Mene zanima koja je sad procedura oko spajanja porodice. Da li se mora cekati bas godinu dana? Suprug i ja smo iz BiH a on je dobio posao u Sloveniji. Ja sam trudna 7 mj. trudnoce. Da li mozda postoji mogucnost da se porodim u Sloveniji?
[ Dalibor Marjanovic @ 13.06.2017. 06:42 ] @
Pozdrav. Spajanje porodice u Sloveniji je moguce ako vas muz ima neprekidnu vizu godinu dana u Sloveniji. To je jedini uslov. Znaci ako vam je suprug boravio u Sloveniji zadnjih godinu dana ima pravo da vam ulozi za vizu kako bi vi na osnovu njega mogli tamo da dobijete boravisnu vizu. Naravno vi dobijate vizu na period do kada i vas suprug ima vizu. Stim da ne mozete raditi u Slovenijo od ulaska u zemlju naredni 18 mjeseci to je period koji vam je potreban da bi vam odobrili radnu dozvolu. Od papira sta vam je potrebno je najbolje da vas suprug ode u najblizu opstinu i pita jer ovisno od opstine ne traze svi iste papire tj da se nebi doveli do dodatni troskova kao ja pa izvadio sam zeni u Bosni sve moguce papire i na kraju pola toga nije trebalo.
[ Sziasztok @ 22.08.2017. 15:42 ] @
Pozdrav svima
Imam jedno pitanje
Imam ponudu za posao u Nemackoj, ali se ta firma nalazi u Sloveniji, zbog manjeg poreza.
E sad, kako da ja dobijem spajanje porodice, ako se firma, a, samim tim i ja, vodimo u Sloveniji?
[ Dalibor Marjanovic @ 22.08.2017. 20:20 ] @
Gde zelite spajanje porodice na osnovu Slovenije ili vi pokusavate spajanje porodice u Njemackoj?
[ Sziasztok @ 22.08.2017. 21:35 ] @
Zelim spajanje u Nemackoj, zato sto bih tamo radio. Sve vreme bih radio u Nemackoj, ali se firma u kojoj bih bio zaposlen nalazi u Sloveniji. I vizu dobijam preko slovenacke ambasade.
[ Dalibor Marjanovic @ 23.08.2017. 11:03 ] @
Nebi ti mogao dati odgovor tacan za to. Ti se verovatno vodis kao terenski radnik u Njemackoj a uredno papire vodis u Sloveniji. Sada ne vidim svrhu da bi ti spajao porodicu preko njemacke ali ako neko zna nesto o tome mozda se javi. Ja znam da mozes spojiti porodicu preko slovenije ali za njemacku a da se vodis u Sloveniji ne znam nista.
[ član @ 23.08.2017. 11:38 ] @
ovo je otprilike kao kad neko radi u Nemackoj, a porodicu hoce da odvede u Francusku!
kako? tesko...
[ Sziasztok @ 23.08.2017. 14:14 ] @
Da, vidim se kao terenski radnik u Nemackoj. A kada bih radio spajanje porodice u Sloveniji, da li bi zena mogla da zivi u Nemackoj, sa mnom?
[ član @ 23.08.2017. 14:59 ] @
nisam neki ekspert za ta pitanja, ali nekom logikom mislim da je to kako si napisao i jedini nacin: da prvo spojis porodicu u Sloveniji, pa sa tom dozvolom boravka da tvoja supruga pokusa da trazi boravak u Nemackoj.
[ Dalibor Marjanovic @ 23.08.2017. 18:18 ] @
Ti zenu mozes da vodis i na bosanski ili koji vec pasos imas samo sto ima onih 6 mjeseci kada mora izaci. A ako joj sredis Slovensku vizu onda je mozes voditi gore sa sobom i da bude neograniceno tj dok ima vizu. Stim da ona ne moze raditi osim na crno peko tih papira.
[ damlutes @ 25.08.2017. 23:52 ] @
ako sam dobro upratila nakon spajanja porodice,na osnovu produzene vize za supruga,ja (supruga) ne mogu da se zaposlim u nekoj firmi 18 mjesecii nakon toga...tj.jos jedno produzenje vize sleduje pa tek onda mogu da trazim zaposlenje u nekoj firmi? da li se djeca mogu prebaciti normalno u osnovnu skolu u slo? je li se i njima ta viza onda produzava kao i nama,roditeljima? i da li igra ulogu promjena firme,u slucaju da bi muz nakon ugovora sa tom firmom mijenjao posao?

i jos nesto,ako bih pronasla firmu koja bi me mogla primiti i prijaviti,mogu li zatraziti i radnu vizu,uporedo sa tom koju sam dobila na osnovu spajanja porodice?
[ Dalibor Marjanovic @ 26.08.2017. 16:20 ] @
Dam lutes ovako.Pokusacu sto krace da objasnim a opet da dobijete sto vise informacija. Vas muz ako radi u Sloveniji neprekidno duze od godinu dana on ima pravo da ulozi vama za boravisnu vizu i na osnovu njega cete i vi da dobijete vizu ili ako zelite i za djecu isti je sistem. Stim da nisam naveo da cete vi dobiti vizu na godinu nego vizu cete dobiti do kada vas muz ima vizu i nista vise. Kada vasem muzu istekne viza i vasa istice. Ali viza nema veze sa radnom dozvolom. Da bi dobili radnu dozvolu u Sloveniji preko muza onda mora da imate 18 mjeseci neprekidnoga boravka u Sloveniji znaci nakon tih 18 mjeseci vi ima pravo da podnesete zahtjev da vam izdaju radnu dozvolu. Postoji i opcija da dobijete radnu dozvolu prije tih 18 mjeseci a to je da vi otvorite firmu ili vas muz i zaposlite se u tu firmu i sami sebi trazite izdavanje radne dozvole ali to je opsirno pa nebi o tome. Sto se tice muza on moze da menja koju oce firmu to nije vazno za vasu vizu kod izdavanja vase vize muz je obavezan da u upravnu enotu (opstinu) dostavi zadnje tri platne liste i pogodbu da je zaposlen. Uglavnom i ako vam muz planira da menja posao obavezno u staroj firmi da trazi da mu daju sve platne liste original i da ih firma ovjeri. Ako vas jos nesto zanima pitajte.pozz
[ Dragana2202 @ 03.09.2017. 16:11 ] @
Citat:
Dalibor Marjanovic: Dam lutes ovako.Pokusacu sto krace da objasnim a opet da dobijete sto vise informacija. Vas muz ako radi u Sloveniji neprekidno duze od godinu dana on ima pravo da ulozi vama za boravisnu vizu i na osnovu njega cete i vi da dobijete vizu ili ako zelite i za djecu isti je sistem. Stim da nisam naveo da cete vi dobiti vizu na godinu nego vizu cete dobiti do kada vas muz ima vizu i nista vise. Kada vasem muzu istekne viza i vasa istice. Ali viza nema veze sa radnom dozvolom. Da bi dobili radnu dozvolu u Sloveniji preko muza onda mora da imate 18 mjeseci neprekidnoga boravka u Sloveniji znaci nakon tih 18 mjeseci vi ima pravo da podnesete zahtjev da vam izdaju radnu dozvolu. Postoji i opcija da dobijete radnu dozvolu prije tih 18 mjeseci a to je da vi otvorite firmu ili vas muz i zaposlite se u tu firmu i sami sebi trazite izdavanje radne dozvole ali to je opsirno pa nebi o tome. Sto se tice muza on moze da menja koju oce firmu to nije vazno za vasu vizu kod izdavanja vase vize muz je obavezan da u upravnu enotu (opstinu) dostavi zadnje tri platne liste i pogodbu da je zaposlen. Uglavnom i ako vam muz planira da menja posao obavezno u staroj firmi da trazi da mu daju sve platne liste original i da ih firma ovjeri. Ako vas jos nesto zanima pitajte.pozz

I mene je zainteresovala ova tema, tj. podatak da je potrebno da prodje 18 meseci boravka kako bi supruga mogla da dobije radnu dozvolu. Da li je taj podatak 100% tacan, jel to doslo do promene zakona? Gde god da sam se raspitivala oko toga dobila sam istu informaciju, da mora da prodje 5 god od kako je suprug poceo da radi, da bih mogla i ja da dobijem radnu dozvolu. Ovo je naravno mnogo bolja varijanta samo ako je tacna, ili to mozda samo vazi za drzavljane BiH. Bila bih vam zahvalna ako mozete da mi kazete gde mogu malo vise da procitam o tome, neki isecak u zakonu ili neki sajt. Hvala
[ Dragana2202 @ 03.09.2017. 16:12 ] @
Citat:
Dalibor Marjanovic: Dam lutes ovako.Pokusacu sto krace da objasnim a opet da dobijete sto vise informacija. Vas muz ako radi u Sloveniji neprekidno duze od godinu dana on ima pravo da ulozi vama za boravisnu vizu i na osnovu njega cete i vi da dobijete vizu ili ako zelite i za djecu isti je sistem. Stim da nisam naveo da cete vi dobiti vizu na godinu nego vizu cete dobiti do kada vas muz ima vizu i nista vise. Kada vasem muzu istekne viza i vasa istice. Ali viza nema veze sa radnom dozvolom. Da bi dobili radnu dozvolu u Sloveniji preko muza onda mora da imate 18 mjeseci neprekidnoga boravka u Sloveniji znaci nakon tih 18 mjeseci vi ima pravo da podnesete zahtjev da vam izdaju radnu dozvolu. Postoji i opcija da dobijete radnu dozvolu prije tih 18 mjeseci a to je da vi otvorite firmu ili vas muz i zaposlite se u tu firmu i sami sebi trazite izdavanje radne dozvole ali to je opsirno pa nebi o tome. Sto se tice muza on moze da menja koju oce firmu to nije vazno za vasu vizu kod izdavanja vase vize muz je obavezan da u upravnu enotu (opstinu) dostavi zadnje tri platne liste i pogodbu da je zaposlen. Uglavnom i ako vam muz planira da menja posao obavezno u staroj firmi da trazi da mu daju sve platne liste original i da ih firma ovjeri. Ako vas jos nesto zanima pitajte.pozz

I mene je zainteresovala ova tema, tj. podatak da je potrebno da prodje 18 meseci boravka kako bi supruga mogla da dobije radnu dozvolu. Da li je taj podatak 100% tacan, jel to doslo do promene zakona? Gde god da sam se raspitivala oko toga dobila sam istu informaciju, da mora da prodje 5 god od kako je suprug poceo da radi, da bih mogla i ja da dobijem radnu dozvolu. Ovo je naravno mnogo bolja varijanta samo ako je tacna, ili to mozda samo vazi za drzavljane BiH. Bila bih vam zahvalna ako mozete da mi kazete gde mogu malo vise da procitam o tome, neki isecak u zakonu ili neki sajt. Hvala
[ Dalibor Marjanovic @ 03.09.2017. 18:56 ] @
Da ovo vam je najtacnija informacija zato sto sam to provjeravao u opstini u Kopru pre recimo manje od mjesec dana. Postoji vam opcija ili da cekate tih 18 mjeseci ili da nadjete neku firmu da vam sredi radnu dozvolu ili treca opcija da vi registrujete firmu u Sloveniji i da sami sebi preko te firme ulozite za radnu dozvolu. Ovo pisem za drzavljane Bosne i Hercegovine jer sam se za to zanimao posto imam to drzavljanstvo. A za druge drzave nisam siguran to bi bilo najbolje da nazovete neku od upravni enota u Sloveniji i pitate. Znam da Srbija ima neke povlastice u Sloveniji nego mi bosanci tipa da sa Srpskim drzavljanstvom mozes uzeti nekretninu u Slo a mi ne mozemo ili da sa Srp drzavljansvom kada dobijes prvu radnu dozvolu mozes odma da zamenis firmu a sa bosanskim ne mozes moras kod jednoga poslodavca da radis 2g da bi mogao kasnije da menjas firme.
[ Dragana2202 @ 03.09.2017. 20:07 ] @
Hvala Dalibore na brzom odgovoru, samo jos jedno pitanje, da li u tih 18 meseci boravka moram stalno biti prisutna u Sloveniji ili mogu po potrebi da izlazim i vracam se u Slo?
[ Dalibor Marjanovic @ 04.09.2017. 21:37 ] @
Neprekidni boravak 18 mjeseci se racuna na osnovu vize znaci nesmijete imati prekid sa vizom. A u Slo ne morate da zivite tih 18 mjeseci moze samo muz da vam ulozi papire i kada bude gotova viza vi mora da udjete u Slo da se prijavite negde na stan i to je to. Potom mozete da izadjete i cekate kuci tih 18nmjeseci a viza da vam uredno tece u Slo. Tako vecina radi ali ja sam doveo zenu odma po dobijanju vize posto mi je svrha ulaganja papira za nju bila da zivimo skupa a nekako se da preziviti i sa jednom platom dok ne stekne ona uslove za rad. Uvek se nadje koja 'dnevnica' na crno i za nju malo da popravi finansije :)
[ Dalibor Marjanovic @ 04.09.2017. 21:42 ] @
Neprekidni boravak 18 mjeseci se racuna na osnovu vize znaci nesmijete imati prekid sa vizom. A u Slo ne morate da zivite tih 18 mjeseci moze samo muz da vam ulozi papire i kada bude gotova viza vi mora da udjete u Slo da se prijavite negde na stan i to je to. Potom mozete da izadjete i cekate kuci tih 18nmjeseci a viza da vam uredno tece u Slo. Tako vecina radi ali ja sam doveo zenu odma po dobijanju vize posto mi je svrha ulaganja papira za nju bila da zivimo skupa a nekako se da preziviti i sa jednom platom dok ne stekne ona uslove za rad. Uvek se nadje koja 'dnevnica' na crno i za nju malo da popravi finansije :)
[ Dragana2202 @ 04.09.2017. 22:18 ] @
Hvala Dalibore na informacijama
[ Jovan2006 @ 17.09.2017. 18:45 ] @
Postovani forumasi. Ja sam pre 20 dana predao ulogu za spajanne porodice u Sloveniji. Sada mi je doslo da treba da dopunim papire. Problem je taj jer traze da donesem potvrdu da su deca upisana u skolu u RS. RS moze biti republika Slovenija ali i republoka Srbija. Ako je iz Srbije nije problem ali ako je iz Slovenije,jeste. Kako mogu decu upisati u skolu bez vize, a i ne moze bez EMSO broja koji se dkbija tek posle dobijanja vize. Ako je neko imao slicnu situacjju ,bio bih zahvalan na pomoci. Hvala i sretno
[ Dalibor Marjanovic @ 18.09.2017. 08:55 ] @
Po mojem da treba iz Srbije jer nema logike da ti to traze iz Slo kada tek ovamo dovodis porodicu. Ali najbolje okrenes broj od tvoje najblize upravne enote i oni ti sve lepo razloze.
[ osman. @ 03.11.2017. 07:23 ] @
Postovani forumasi imam jedno pitanje posto je zena kad je dosla u sloveniju receno da mora imat 2 godine u sloveniju prijavu boravka pa tek onda da ima pravo da ulozi zahtjev za radnu dozvolu .dali je sta zakon promjenjen jer vidim gore neko je napiso da mora bit 18 mjeseci.
[ Anonimus112 @ 06.12.2017. 09:34 ] @
Ako mi muz pocne raditi za Slovensku firmu,a poslovi se obavljaju u Njemackoj tj. zivit ce u njemackoj.Da li bi ja i djeca mogli ici ziviti sa njim? Hvala na odg.
[ Dalibor Marjanovic @ 06.12.2017. 09:45 ] @
Mogu djeca da idu sa njim na pasos koliko je dozvoljeno pa moraju izaci. Ili u slucaju da imaju Slovenske papire onda mogu da idu na neograniceno. U svakom Slucaju ako vam muz radi u Slo enskoj firmi sa slovenskim papirima u Njemackoj mu se racuna da je na terenu. Gore nema prava na bilo kakve usluge osim da nadje gore firmu i gore mu firma ulozi za Njemacke papire. Lp
[ Anonimus112 @ 06.12.2017. 10:03 ] @
Hvala na odg
[ alexey123 @ 03.01.2018. 13:54 ] @
Pozdrav, forumasi!

Ako mi neko moze dati odgovore na sledeca pitanja:

Ako se ozenim slovenkom, koliki period boravka je potreban da bih postao stanovnik Slovenije?
Gde se sve trebam prijaviti?
Kakva je procedura posle tog perioda boravka, polazem neki test?
Da li nakon stupanja u brak, mogu konkurisati za posao?
Koliko imam puta prava na ulazak i izlazak iz Slovenije?
Da li striktno moram ziveti kod nje, ili mogu u njenoj blizini?
Pretpostavljam da je adresa stanovana koja se prijavljuje njena adresa.
Ako neko zna detaljnije, hvala jos jednom!
[ mrblaf @ 03.01.2018. 15:40 ] @
@alexey123

Moras biti minimum 3 godine u braku i imati 1 godinu boravka u Sloveniji da bi stekao uslove da trazis slovenacko drzavljanstvo. Takodje moras dokazati poznavanje slovenackog jezika za svakodnevno sporazumevanje, polaze se pred posebnom komisijom.
Imas online sve propise, pogledaj clanove 10 i 12: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO13

Samim stupanjem u brak mozes da dobijes dozvolu boravka i rada u Sloveniji pod uslovom da je i supruga u Sloveniji.

Ne bih znao puno detalja oko prijave boravka, izlazaka/ulazaka i slicno, u zakonu se spominje da je dozvoljeno 'odsustvo' pod nekim uslovima koje naknadno propisuje vlada.
[ alexey123 @ 03.01.2018. 23:12 ] @
@mrblaf da to me zanimalo, da, buduca supruga je slovenka. Hvala ti puno!
[ Dilindzer @ 05.01.2018. 20:36 ] @
Pozdrav svima,

U jednom postu sa početka ove diskusije se spominje da postoji način da se porodica spoji pre nego što istekne tih godinu dana. A to je da firma za koju radiš pošalje molbu u slobodnoj formi ministarstvu ekonomije ili gospodarstva. Ima li nekog sa takvim iskustvom? Da li možda neko ima malo svežije informacije, jer post je star skoro 10 godina. Hvala!
[ Dalibor Marjanovic @ 05.01.2018. 21:36 ] @
Mislim da ti to nece pomoci ali mozes da probas. Ja sam skoro doveo zenu u Slo i prvo sto su mi trazili jeste da sam godinu dana ja u Sloveniji neprekidno boravio pa zatim ostalo. Ali opet ne znam mozda postoji i ta opcija.
[ Dilindzer @ 05.01.2018. 21:51 ] @
Hvala Dalibore!
[ Senka90 @ 24.01.2018. 19:50 ] @
Pozdrav i ja imam jedan problem u vezi spajanja porodice
Moj muz u Sloveniji radi godinu dana i kada je predao za produzenje vize novu vizu je dobio na 11 meseci sto nije bilo dovoljno da mogu i ja da predam za boravak. Njegov poslodavac je navodno nasao neku vezu da njemu isprave vizu, medjutim on posle ispravke dobije na 10 meseci, tako da ja ponovo ne mogu da predam za boravak.
Njegova prva viza je vazila od 02.11.2016. do 02.11.207.
Drugu vizu je dobio od 29.11.2017. do 17.10.2018. napravili su gresku pa je predmet stajao na zavodu za zaposljavanje vise od mesec dana jer su navodno mislili da on predaje za novu vizu a ne za produzenje i zbog toga su te datume poremetili. I sada mu ispave vizu i stave datum 17.1.2018. do 23.11.2108. sto nije dovoljan period da mozemo da predamo i za moj boravak. Interesuje me da li neko zna instituciju kojoj mozemo da se zalimo zbog ovih gresaka, jer je on sve na vreme predao i ugovor koji je dobio od poslodavca sa datumima je u redu.
[ Dalibor Marjanovic @ 25.01.2018. 02:28 ] @
Najbolje je da ode u najblizu upravnu enotu i da vidi sa njima sta i kako se da najbolje napraviti. Samo oni mogu tacno da mu kazu. Sumnjam da ce ti neko ovde dati tacan odg. Lp
[ Snekie @ 04.02.2018. 09:23 ] @
Dalibore molim vas moze li pp? :)
Novi sam clan pa nemam pravo slati pp.
[ Gabrielakatai76 @ 17.02.2018. 09:03 ] @
Dalibore moze li pp.nov sam clan
[ BubaB @ 16.05.2018. 14:26 ] @
Pozdrav svima,

uskoro nas ceka spajanje porodice u Sloveniji i ono sto me zanima je sledece:

da li suprug moze da nas prijavi na adresi na kojoj je on prijavljen ili je potrebna odgovarajuca kvadratura?

da li je definitivno to da meni 18 meseci nema radne dozvole (mislim, nije vise)

Pitam ovde jer suprug vozi, tako da je u Sloveniji samo vikendom i nema bas puno vremena za skupljanje informacija... Hvala

[ Dalibor Marjanovic @ 16.05.2018. 15:27 ] @
>
[ Dalibor Marjanovic @ 16.05.2018. 16:14 ] @
Pozdrav. Moze da vas muz prijavi na nkegovu adresu do sada nisu trazili kvadraturu bar ne zadnjih pet meseci a mislim da se nista nije menjalo po tome pitanju. Radnu dozvolu dobijate nakon 18 mjeseci neprekidnoga boravka u sloveniji ili da nadjete neku firmu pa da ulozi za vasu radnu dozvolu onda ne mora da celate 18 mjeseci. Lp
[ BubaB @ 18.05.2018. 18:10 ] @
Hvala Dalibore, tako sam i mislila...

Bas bez veze za radnu dozvolu, godinu i po dana
[ Dilindzer @ 01.06.2018. 19:15 ] @
Pozdrav forumasi!!!

U Sloveniji radim od decembra 2017. godine. Firma u kojoj radim je tokom Februara 2018. napisala molbu u slobodnoj formi Ministarstvu gospodarstva za spajanje porodice, pre isteka potrebnog perioda rada u Sloveniji. Nakon par nedelja su dobili odgovor u kome je ministarsvo trazilo dodatno objasnjenje i određena dokumenta da im se dostave. Sredinom marta su poslali odgovor zajedno sa dokumentima. Poslednje nedelje aprila smo dobili odgovor od ministarstva da ne postoje nikakve prepreke za spajanje porodice pre isteka godinu dana. Posle 1. Maja sam priložio u upravnoj enoti sva dokumenta koja su potrebna za spajanje porodice i nakon dve nedelje sam dobio vizu za suprugu. Sve ukupno 6 meseci je trajalo. Postoji šansa da se pre isteka godinu dana spoji porodica!!! Možda je u mom slučaju prednost bila što imam 7. stepen stručne spreme i što taj profil je deficitiran na slovenačkom tržištu. Ali svima savetujem da probaju ovim putem da se brže spoje sa svojom familijom, u mom slučaju je to uspelo.

Lijep pozdrav :)

[ Pavlovićeva @ 03.06.2018. 11:40 ] @
Pozdrav svima!

Naišla sam na ovu temu pa me zanima da li iko ima informaciju da li postoji starosno ograničenje za djecu da uđu u Sloveniju preko spajanja porodice.

Da li dijete sa punih 26 godina može da boravi u Sloveniji na osnovu spajanja porodice preko oca koji tamo ima stalno boravište?

Unaprijed hvala i lijep pozdrav :)
[ fade @ 03.06.2018. 18:03 ] @
Osoba koja ima 26 godina nije dete, nego odrasla individua u očima zakonika EU.
Mislim da je pravilo bilo do 18-e, ili do 21-e ako studira, može tražiti boravak na osnovu te vize.
[ Snekie @ 05.08.2018. 06:11 ] @
Zdravo.

Koliko ste otprilike cekali vize za spajanje porodice?

Da li osoba koja ide na spajanje predaje orginal pasos ili ide kopija? (ukoliko dugo se ceka to spajanje i viziranje, moe li osoba putovati po EU, ja sam non EU)
[ Dalibor Marjanovic @ 05.08.2018. 07:07 ] @
Nije odredjeno koliko se ceka zavisi gde ulazete u kojem mjestu, da li su godisnji i slicno. Od prilike 90 dana je max da cekate. A moze da dobijete i za 30 dana kazem zavisi od mjesta i termina kada ulazete. Da kada ulazete i idete u ambasadu mora da ponesete pasos sa sobom.
[ Snekie @ 10.08.2018. 12:27 ] @
A jel ostaje pasos kod njih za vrijeme obrade vize, ili vrate pasos osobi koja ide na spajanje pa ga opet odnese u ambasadu prilikom preuzimanja vize?
[ BubaB @ 10.08.2018. 12:56 ] @
Ne nosite pasos kada predajete za vizu, samo overenu kopiju pasosa, pasos ostaje kod vas.


Imam pitanje za iskusnije
o kakvom zdravstvenom osiguranju je rec kada se predaje za vizu?
[ Dalibor Marjanovic @ 10.08.2018. 13:47 ] @
Pasos ponesite sa sobom znam da vam pogleda pasos i uporedi ga sa kopijom pasosa. Znaci kopirate pasos i ovjerite ga i ponesete original pasos znam nekada da ga uporedi sa kopijom da vidi jel pse sve. A pasos vam potom vrati jer vas pasos nesmije niko da nosi osim vad. Sto se osiguranja tice kada vam bude viza vec trebala da se izda mora da platite transportno osiguranje na jedan mjesec. U sloveniji je ono 70e a za Bosnu ili Srb gde ga vadite to ce vam reci u osiguranju posto je. Znaci mora da bude pokriveno osiguranje za jedan mjesec. A kada dodjete u Slo onda idete na muzevo osiguranje ako ste nezaposleni i potom vadite i dodatno osiguranje kojr je mjesecno 30e
[ BubaB @ 10.08.2018. 14:24 ] @
Dalibore Marjanovicu, pravi ste izvor informacija Hvala puno

Htela sam da napisem da ne treba pasos da se nosi kada se predaje za vizu, do podizanja vize jos nismo stigli, doduse suprug jos nije predao, u ponedeljak ce nadam se uspesno. Pokusao je pre tri dana i rekli su mu da mora da preda u opstini u kojoj se on vodi (pre nekog vremena su rekli da moze bilo gde da preda)

Osiguranje o kome pricamo je u stvari putno osiguranje klasicno i sluzi dok se ne prijavimo tamo? Tako sam skapirala...
[ Dalibor Marjanovic @ 10.08.2018. 15:24 ] @
Muz ulaze papire u upravnoj enoti na kojoj ima prijavu stana tj gde je prijavit sa stanovanjem. Da pisao sam vam za osiguranje koje mora da uplatite pre nego udjete u Slo. To putno osiguranje je na mjesec dana i ako ga uplacujete u Slo izadje vas oko 70e. A dole gde zivite to mozete provjeriti u osiguravajucim kucama. Sto se tice kada vec dodjete u Slo pocnete da zivite onda se prebacujete na muzevo osnovno osiguranje i plus mora da vam namjesti Dodatno osiguranje i ono se placa 30e svaki mjesec.
[ BubaB @ 14.08.2018. 12:06 ] @
Samo da se javim, suprug je predao dokumenta i nije mogao sa nasim osiguranjem putnim...rekli su mu kao: moze, ali postoji mogucnost da ga odbiju, tako da je za nas troje morao da uzme dva meseca osiguranja u Slo, jedva je iskukao na dva, trazili su mu 90 dana da vazi osiguranje, 290e za nas troje.
[ Dalibor Marjanovic @ 14.08.2018. 12:19 ] @
A stalno nesto menjaju po pitanju tih zakona. Ja sam isao u upravnu enotu pre tri dana i sada za ulog papira za zenu mi traze zadnjih 6 mjeseci platne liste. A do skora je bilo samo 3. Tako da to se kod njih menja svaki mesec nesto novo zato je sve info najbolje traziti u Slo u upravnoj enoti.
[ BubaB @ 14.08.2018. 21:14 ] @
Da, da.... i to sam zaboravila. Kada je pitao pre cetiri meseca u Kranju rekli su mu tri platne liste a sada u mariboru su mu takodje sest trazili, znaci sada je sest....i jos su mu trazili sve fotokopirano u tri primerka. Pa da, najbolje je otici, pozvati...
[ Snekie @ 04.09.2018. 19:15 ] @
koliki je minimalni iznos mjesecnih primanja na osnovu kojih gledaju spajanje porodice?
[ Dalibor Marjanovic @ 04.09.2018. 19:48 ] @
390e po osobi.
[ Mirza85 @ 13.10.2018. 15:18 ] @
Dobar dan zanima me kakav je proces za spajanje porodice ako trebam da počne da radim u firmi u kojoj papiri idu preko Hrvatske a radi se u Sloveniji ja sam iz Bosne i Hercegovine.hvala
[ Laperla @ 21.12.2018. 09:17 ] @
Otkud informacija da se radna dozvola može dobiti nakon 18 mjeseci kada je spajanje porodice u pitanju?Meni su na upravnoj enoti rekli da moram 3 godine boraviti u Slo da bi mogla dobiti radnu dozvolu.Ili naći poslodavca koji će aplicirati za radnu dozvolu (što je veoma teško).Na zavodu su mi rekli da moram imati stalno bivanje da bi mogla dobiti radnu dozvolu.Znaci dva različita odgovora .A sad čitam nakon 18 mjeseci,a čula sam od nekoga nakon 2 godine.Više mi ništa nije jasno.Da li se možda razlikuje od opštine do opštine ili postoji neka caka?
[ Laperla @ 21.12.2018. 09:23 ] @
Da li ste sigurni da se nakon 18 mjeseci moze podnijeti zahtjev za radnu dozvolu?Meni su u upravnoj enoti rekli tek nakon 3 godine boravka.Na zavodu su mi rekli da moram imati stalno bivanje ili naći poslodavca koji će aplicirati za radnu dozvolu.Pa me zanima kako na koji način mogu da podnesem zahtjev nakon 18mjeseci?lp
[ Laperla @ 21.12.2018. 09:28 ] @
Citat:
Dalibor Marjanovic:
Da ovo vam je najtacnija informacija zato sto sam to provjeravao u opstini u Kopru pre recimo manje od mjesec dana. Postoji vam opcija ili da cekate tih 18 mjeseci ili da nadjete neku firmu da vam sredi radnu dozvolu ili treca opcija da vi registrujete firmu u Sloveniji i da sami sebi preko te firme ulozite za radnu dozvolu. Ovo pisem za drzavljane Bosne i Hercegovine jer sam se za to zanimao posto imam to drzavljanstvo. A za druge drzave nisam siguran to bi bilo najbolje da nazovete neku od upravni enota u Sloveniji i pitate. Znam da Srbija ima neke povlastice u Sloveniji nego mi bosanci tipa da sa Srpskim drzavljanstvom mozes uzeti nekretninu u Slo a mi ne mozemo ili da sa Srp drzavljansvom kada dobijes prvu radnu dozvolu mozes odma da zamenis firmu a sa bosanskim ne mozes moras kod jednoga poslodavca da radis 2g da bi mogao kasnije da menjas firme.

Da li ste sigurni da se moze nakon 18 mjeseci uloziti zahtjev za radnu dozvolu?da li je nekome to uspjelo?meni su rekli tek nakon 3 godine.
[ Alejbega @ 23.12.2018. 10:21 ] @
Pozdrav, nova sam ovdje. Mene zanima da li je inf tacna da nakon spajanja porodice u Sloveniji poslije 2god neprekidno boravka u Slo imas pravo na stalno bivanje u radnu dozvolu ili je to pak neki kraci period kad se stice pravi na stalno bivanje? Hvala vam unaprijed
[ Alejbega @ 23.12.2018. 10:23 ] @
Da napomenem da muz ima stalno bivanje, tu je vec 7god.
[ maky89zr @ 07.02.2019. 02:08 ] @
Pozdrav. Vidim Dalibore da si bas aktivan sto se tice spajanja porodice u Slo. Mi smo u Mariboru suprug mi je sofer. U ponedeljak idem da dam otisak prsta jel znas koliko se ceka onda da viza bude gotova? Predajemo za mene kao suprugu i dvoje dece od 1 i 3 god? Maja
[ Dalibor Marjanovic @ 07.02.2019. 15:33 ] @
Pozdrav Majo. Zavisi od guzvi u upravnoj enoti i kada vam uzmu papire da obradjuju. Neko pravilo je bilo da u roku 90 dana mora da vam se izdaju papiri to je bio kao neki zadnji rok. Nadjite nas u grupi na facebooku Srbi u Sloveniji ja sam admin pa cu ti odobriti zahtjev. Tamo dosta diskutujemo o tome. Lp
[ maky89zr @ 07.02.2019. 15:58 ] @
Citat:
Dalibor Marjanovic: Pozdrav Majo. Zavisi od guzvi u upravnoj enoti i kada vam uzmu papire da obradjuju. Neko pravilo je bilo da u roku 90 dana mora da vam se izdaju papiri to je bio kao neki zadnji rok. Nadjite nas u grupi na facebooku Srbi u Sloveniji ja sam admin pa cu ti odobriti zahtjev. Tamo dosta diskutujemo o tome. Lp


E hvala a jel se onda viza podize u Beogradu ili u Mariboru gde sam predala? Inace rado bih na fb ali nemam nalog do skora sam bila zaposlena u srbiji pa od dece ni na fejs se ne stize :)
[ Dalibor Marjanovic @ 07.02.2019. 16:18 ] @
Vizu podizes u najblizem gradu gdje ima Slo ambasada. Ako si iz Bg onda sig ima tamo ambasada.
[ maky89zr @ 11.03.2019. 07:39 ] @
Pozdrav svima.
Evo i ja da se javim da smo sve uspeli srediti u vezi vize.
Nakon davanja otiska prsta u ambasadi u Bg supruga su za 2 nedelje zvali da ode u enotu u Mariboru i za nas troje uplati 3 puta po 12e sto je danas uradio i receno je za nedelju dana da ce biti poziv iz ambasade da mogu podici vize. Evo nas u Srbiji i cekamo poziv u nadi da se za vikend vratimo za Maribor. Hvala Daliboru na svim tacnim informacijama koje mi je pruzio. Sad me ceka prijava za deciji dodatak, zdravstveno i upis dece u vrtic...
[ Dalibor Marjanovic @ 11.03.2019. 08:05 ] @
Super da ste sve sredili. Srecan novi pocatak 👍