[ LazarArandjelovac @ 16.12.2007. 11:37 ] @
Da li neko zna nesto vise o CDMA Fiksnim telefonima koje nudi Telekom?

Ja sam iz okoline Arandjelovca i u mestu gde ja zivim dolazili su iz Telekoma i predstavljali CDMA tehnologiju tj. najnoviju varijantu telekomunikacije, ali ja nesam isao na tu promociju ali sam cuo od onih koji su bili da je signal na podruciju Sumadije pokriven Telekomovim baznim stanicama.

Da li neko zna da li je moguce koristiti internet preko ove vrste telekomunikacije:

Primer: (Dail-up, ISDN, ADSL...)?

Ako neko zna vise o CDMA tehnologiji i internetu preko ove vrste komunikacije naka mi odgovori na poruku.
[ mischo @ 20.12.2007. 20:53 ] @
http://www.elitesecurity.org/t...itanja-CDMA-fiksni-bezicni-tel

Moguće je koristiti internet i preko ove konekcije mada su brzine relativno skromne. Mislim da je maksimalna brzina 156kbps, ali nisam 100% siguran.
[ Boe @ 31.03.2008. 11:40 ] @
CDMA sistem bežične telefonije

Beograd -- Sistem bežične telefonije CDMA tehnologije namenjen prvenstveno ruralnim područjima, počeo sa radom u mestu Jasenak kod Obrenovca.

Sistem bežične telefonije uskoro će početi da radi i u još nekoliko mesta na području Obrenovca, a u Telekomu Srbija kažu da će se u narednom periodu prioritet dati telefonizaciji u okolini Beograda, a potom i širom Srbije. Kada su čuli da u selo stiže televizijska ekipa B92, meštani Jasenka izneli su svoje nove telefone, ponosno ih isprobavajući pred kamerama.

Naime, iako prva decenija 21. veka već polako ističe, u Jasenku tek sada zvone telefoni.

Porodica Čolaković u šali kaže da su na telefon čekali 2007 godina, da bi samo dva dana majstorima bilo potrebno da instaliraju fiksne, ali bežične telefone, po jednoj od poslednjih telekomunikacionih tehnologija. Dragana Čolaković kaže da će svoju baštu sređivati uz bežični telefon.

Mlađi Čolakovići, koji već duže vreme koriste mobilne telefone, nisu imali problema da nauče kako se koristi bežični telefon.

"Možemo da biramo melodije ako nas neko zove, imamo deset melodija koje pojačavamo ili stišavamo. Snalazimo se, moramo da pročitamo uputstvo i onda znamo", kaže Dragan Čolaković.

U Telekomu Srbija kažu da je sistem CDMA jedan od najboljih koji trenutno može da se instalira u Srbiji.

"Zašto se koristi? Pre svega za prenos govornog signala. Može da se koristi i za internet malih brzina, a to svakako govori da je ovaj vid sistema predviđen za ruralna područija i za ona područja gde je izgradnja optičkog kabla teža ili potpuno nemoguća", kaže Natalija Jegdić iz Telekoma Srbija.

U Republičkoj agenciji za telekomunikacije kažu da se na ovaj sistem čekalo dugo iz tehničkih razloga.

Prema rečima predsednika Upravnog odbora Ratela Jovana Radunovića, sistem CDMA je poslednja faza u izgradnji bežične telefonije. On kaže da će nad ovim sistem Telekom imati konkurenciju.

"Ova tehnologija CDMA je jako zgodna. U okviru jedne tehnologije, na istoj frekvenciji možete da imate višeoperatera, dakle nema problema da uvedete novu mrežu i upravo u tom kontekstu ćemo učiniti sve da što pre od strane ministarstva uvedemo nadmetanje i uvedemo konkurenciju u ovoj oblasti", kaže Radunović.

U Telekomu podsećaju da priključak u CDMA tehnologiji i telefonski aparat koštaju 11.800 dinara, sa PDV-om, što može da se plati uz račun na četiri mesečne rate, dok su cene impulsa iste kao i u klasičnoj fiksnoj telefoniji.

izvor
[ milan_kol @ 04.04.2008. 21:11 ] @
Dobih i ja danas taj famozni tel :)

zanima me neko zna li kako se on podesava.. sta je potrebno uraditi da bi tel radio? Ukljucio sam ga, i ima signal sa centrale, ali... ne uspevam nikako da dobijem broj, koji god da zovem... samo bude pauza... i posle onaj signal kao da je korisnik zauzet... Ima li neko ideju sta bi moglo da bude? sve sam uradio prema uputstvu..

Hvala svima na pomoci!
[ zzviktor @ 04.04.2008. 21:47 ] @
A na kojim centralama se instaliraju cdma fiksni telefoni i koje usluge
podrzavaju ovi telefoni??...
[ mischo @ 05.04.2008. 07:49 ] @
Instaliraju se u ruralnim, redje naseljenim područjima, gde je skupo razvlačiti kablove do svih korisnika. Dostupne su sve usluge klasične telefonije, kao i internet pristup brzine oko 150kbps (zaboravio sam tačnu cifru)
[ Slobodan Milivojevic @ 19.04.2008. 18:59 ] @
Ovako, iz izvora koje sad necu navoditi jer je politika na forumu zabranjena sam saznao da Telekom Srbija planira da pitanje fiksne telefonije ovde kod mene resi bas upotrebom CDMA telefona. Sad situacija je sledeca: ja zivim u Prigradskom naselju u Pirotu (takvih naselja postoji ukupno 5 u samom gradu, gradske autobuske linije voze do svih tih naselja ukljucujucu i moje.) Sva prigradska naselja sem mog (tacnije receno polovine mog naselja) imaju vec reseno pitanje fiksne telefonije (normalne digitalne linije (nisu ISDN) ali je mogice cak i uvodjenje ADSL-a, ja koristim ADSL na jednoj od takvih linija, pa wifi link do mene). Sad ja pitam direktno Telekom zasto je nemoguce izvrsiti potrebne radove (kopanje i postavljanje oko 3km parica ukupno) a celo naselje po podacima sa wikipedije ima 1357 stanovnika (prema popisu iz 2002.) Znaci nesto preko 300 fiksnih telefonskih linija (slobodna procena).

Jedna polovina naselja kao sto sam vec rekao ima reseno pitanje fiksne telefonije, i ljudi imaju naj normalnije digitalne linije (ISDN ne moze ali ok), dok druga polovina naselja ima linije (uglavnom dvojnicke) na prastaroj centrali (010 83) koje jedva i da rade. Meni je racun za fiksni telefon 65 dinara (jer jednostavno ne koristim fiksni telefon, a dvojnicka linija je u pitanju). Sad ja pitam Telekom zasto njih jednostavno mrzi da postave nove parice srede sta vec sve treba (eventualno i istureni stepen digitalne centrale) i da i mi dobijemo naj klasicnije digitalne direktne linije?

Kolko sam ja skapirao u CDMA 2000 tehnologiji sa telefonskim aparatom Huawei ETS 2008 omogucava prenos glasa na 8kbps!!! ej 8kbps! (gore od EFR GSM mobilne telefonije), i koji onemogucava koriscenje postojecih fiksnih telefonskih aparata. Sto prakticno znaci da cu ja u tom slucaju imati los kvalitet zvuka i nemogucnost da koristim svoj DECT telefon sa vise slusalica!!! Takodje, maksimalna brzina prenosa podataka (internet) je 144kbps, i to pretpostavljam da se placa kao dialup.

Ali eto glavesine iz Telekoma se setile da "rese" problem, i digitalizuju fiksnu telefoniju bez i trunke znoja. Na kraju cu da uzmem dva PBX-a i Asterisk, da napravim klasican wifi link do druge moje kuce (nedovrsene) gde imam klasican normalan fiksni telefon, a to je po meni nepotreban trosak na koji cu pristati ako budem primoran. Kroz taj wifi link imacu mogucnost da guram i normalan broadband internet (ADSL), mada to vec radim sa druge lokacije koja je bliza (svega 800m), ali tamo je sama fiksna linija zauzeta, i jos cu moci da koristim svoj klasican DECT fiksni telefon.

Ja tu ponudu telekoma i takve hendikepe necu prihvatiti pa makar i nemao fiksni telefon, jer vec par godina (od kako koristim postpaid usluge mobilne telefonije) ja prakticno i ne koristim fiksni telefon.

Pa isplatljivije je u kranjoj liniji uzeti 3G net paket mt:s-a ili par njih i koristiti HSDPA internet (naravno imam sasvim upotrebljiv 3G signal mt:s mreze, i znam kako radi (10mb uracunatih u biz:net)), nego dialup preko CDMA 2000.

U pitanju je naselje Poljska Rzana, i interesuje me da li ima nekog konkretnog odgovora iz Telekoma u vezi ovoga?
[ miki_250 @ 19.04.2008. 22:03 ] @
http://www.jugo-trade.com/ser/aktuelno.html
[ Slobodan Milivojevic @ 20.04.2008. 12:38 ] @
Kakve veze ima daljinsko ocitavanje el energije sa fiksnom telefonijom?
[ mischo @ 20.04.2008. 17:25 ] @
I nema, ali zato vidi:
http://www.jugo-trade.com/ser/wll.html

Mada se u poslednje vreme instalira oprema jednog drugog proizvođača.
[ Slobodan Milivojevic @ 20.04.2008. 17:54 ] @
A jel to znaci da ce ovde biti tako "resen" problem fiksne telefonije? Samo da znam cemu da se (ne) nadam?
[ Ivan Dimkovic @ 20.04.2008. 18:04 ] @
CDMA se koristi u mnogim drzavama za resavanje problema kacenja pretplatnika po raznim ruralnim oblastima, gde nije isplativo razvlaciti kablovsku infrastrukturu.

Ako Telekom odluci da uvede CDMA, mozes da se pozdravis od ADSL-a - ali mozda ponude neku ekvivalentnu wireless uslugu.

Citat:

Kolko sam ja skapirao u CDMA 2000 tehnologiji sa telefonskim aparatom Huawei ETS 2008 omogucava prenos glasa na 8kbps!!! ej 8kbps! (gore od EFR GSM mobilne telefonije), i koji onemogucava koriscenje postojecih fiksnih telefonskih aparata. Sto prakticno znaci da cu ja u tom slucaju imati los kvalitet zvuka i nemogucnost da koristim svoj DECT telefon sa vise slusalica!!! Takodje, maksimalna brzina prenosa podataka (internet) je 144kbps, i to pretpostavljam da se placa kao dialup.


Pa zavisi kako realizuju celu tu stvar - ako pre tvoje kuce nameste CDMA <-> PSTN terminal, kao ovaj:

http://demao.manufacturer.glob...021/CDMA-Wireless-Terminal.htm

Moci ces da koristis bilo koji telefon, a ne samo CDMA.
[ miki_250 @ 22.04.2008. 02:58 ] @
korisnici wll telefona npr u bataji preko ovoga mogu da imaju adsl ali do 256kbs.......
[ bachi @ 11.06.2008. 10:08 ] @
Da iskoristim ovu temu, iako je bajata.

Na http://www.telekom.nadlanu.com...sti.aspx?ac=snews&ui=30862 piše sledeće:

Citat:
10.06.2008

CDMA tehnologija - "Telefon+Internet"


Od 10.06.2008. godine kreće eksperimentalna prodaja paketa "Telefon+Internet" u područjima gde je zastupljena CDMA tehnologija:
jedan analogni telefonski priključak,
usluga brzog pristupa Internetu protoka 128/64kb/s downstream/upstream, sa dinamičkom IP adresom i jednom e-mail adresom.

Novina je Internet preko CDMA - usluga koja će moći će da se realizuje u slučajevima kada korisnik odranije ima realizovan telefonski priključak preko CDMA tehnologije i kada nema realizovan telefonski priključak i traži paket – telefon + Internet.

Sve je to lepo, ali mene zanima (ne isključujem da "negde" piše, a ja ne vidim) koja su to područja gde je moguće uzeti CDMA telefon i Internet?

Pitam zbog kolege koji živi U Zemunu, naselje Altina, gde, naravno, nema šanse za klasičan fiksni telefon.

Takođe, o kakvom je Internetu reč? Odnosno, da li se pokraj neta naplaćuju i impulsi kao da je ISDN u pitanju ili samo mesečna pretplata bez impulsa (kao što je ADSL)? Je l' može na net, a da bude slobodna linija za razgovor?

Ovo sam sve pitao na info@telekom.yu, ali sam iskuliran. Kolega je zvao na 9813, ali operatorka (ljubazna, što za promenu dobro dođe, zove se Dubravka, pohvaliti je) nije imala preciznije informacije.

Hvala unapred.

[Ovu poruku je menjao bachi dana 11.06.2008. u 11:36 GMT+1]
[ mischo @ 11.06.2008. 19:11 ] @
CDMA je tehnologija planirana pre svega za ruralna, slabije naseljena područja. ALtina to defitivno nije, mada se teško može nazvati urbanom ;) Šalu na stranu. Intenet se plaća na bazi pretplate. Nema impulsa.
[ glackop @ 11.06.2008. 22:24 ] @
Jeste da nema kucanja impulsa ali je linija zauzeta dok si na netu sa mesecnom pretplatom od nekih 900.din,a gde je sve dosad instalirana to cak ni oni ne znaju.
[ bachi @ 12.06.2008. 09:51 ] @
Pa to i jeste problem. Juče sam dobio odgovor od njih i pitali su me da im dam tačnu adresu i mesto. Sad čekam odgovor i preneću ga ovde, možda ima neki forumaš iz Altine.
[ bachi @ 15.06.2008. 17:20 ] @
E evo i odgovora.

Citat:
mischo: CDMA je tehnologija planirana pre svega za ruralna, slabije naseljena područja. ALtina to defitivno nije, mada se teško može nazvati urbanom Šalu na stranu. Intenet se plaća na bazi pretplate. Nema impulsa.


Ti pišeš sa info@telekom.yu adrese, priznaj.
[ marko37 @ 15.06.2008. 21:56 ] @
Bachi, CDMA je instaliran na teritoriji oko Kragujevca, Topole i na delu prema Čačku. CDMA opremom je pokrivena teritorija IDR Centar, a ona svakako ne pokriva teritoriju oko Altine. Znači ne računaj na CDMA severnije od recimo Aranđelovca.
[ mischo @ 16.06.2008. 07:10 ] @
@bachi

Pa to što se javim sa @telekom.rs ne znači da ono što govorim odražava stavove dotične firme.
[ bachi @ 16.06.2008. 12:46 ] @
Citat:
mischo: Pa to što se javim sa @telekom.rs ne znači da ono što govorim odražava stavove dotične firme.

Ma naravno, nego mi bilo smešno što sam identičan odgovor dobio i od tebe, a i sa info@telekom.yu adrese. Ništa drugo. Iskreno, nisam ni očekivao da je postavljena bazna stanica koja bi pokrivala Altinu/Zemun/Batajnicu, ali reko - bolje da pitam.

Hvala svima na odgovorima.
[ dusanissimus @ 18.06.2008. 21:15 ] @
a kako izgleda ta sprava/sprave?
[ marko37 @ 18.06.2008. 22:13 ] @
Kao najobičniji telefon sa buvljaka, sve sa gajtanom, samo ima na njemu još i "pendrek" antenu.
[ dusanissimus @ 19.06.2008. 08:47 ] @
aj da budem malo konkretniji... jel moze dase uljuci bezicni telefon nekako?
a na internet kako se kaci modem? usb?
jel moze neko da postuje sliku? link ka proizvodjacu?
[ korisnikets2008 @ 07.07.2009. 13:30 ] @
Pozdrav svima!
I ja sam juce dobila huawei ets 2008 terminal (za kucu u okolini Beograda) , i jedina opcija za internet je ona koju nudi telekom, 128/64 kbps za 900 din bez pdv-a, sto zapravo izadje na nekih 1100 din mesecno. Meni takva usluga ne treba, jer licno mislim da je to pljacka, a da oni nazalost mogu tako da se ponasaju jer su monopolisti (za obican adsl, u gradu izdvajam 1250 din a protok mi je 1.0 Mbps)
dakle, ono sto mene interesuje je sledece:
da li postoji ikakva varijanta starog dobrog dial up-a, i kako da ga povezem sa kompjuterom, jer nisam dobila nikakav kabl uz tel. aparat?
i da li obicni isp-ovi mogu da podrze ovu "novu" vrstu tehnologije na dial up-u?
Hvala vam svima unapred!
[ glackop @ 07.07.2009. 15:29 ] @
Ne,jer nema izlaz za drugi telefon odnosno modem,a to sto nude 128/64 je zato sto se veci protok ne moze provuci preko CDMA tehnologije.Ali sam cuo od nekih koji ga koriste da radi kao ADSL 512,verovatno sto sistem jos uvek nije preopterecen.
[ IvoD @ 23.12.2009. 20:00 ] @
I meni su pre par dana zamenili postojeću liniju sa CDMA mod. 2008. Na poleđini je 9pinski priključak i kad sam ga povezao na računar - ništa. Postoji model 6008 koji ima priključak za drugi telefon(e) ili faks ali delili su ih bez ikakvih kriterijuma pa ih je dobio i onaj kome ta varijanta nije neophodna i obrnuto.
Ima jedna zanimljiva stvar! Danas sam ga stavio u kola i vozao po gradu i gde god sam pokušao da uzmem vezu uspelo mi je (znači nije samo u lokalu, po naselju). Raspitao sam se i saznao da su zbog lošeg kvalitata veze prebacili sistem na mobilnu telefoniju (tako da sad modu da šetam po celoj zemlji i pričam sa fiksnog telefona (naravno, cena impulsa fiksne telefonije).
[ miki_250 @ 01.01.2010. 22:14 ] @
mozes ali sutra :):) svaki cdma telefon je zakljucan prema baznoj stanici....korinsika...osim u nekim slucajevima kada daju npr na koristis 2 bazne stanice...
[ bakara @ 02.01.2010. 00:22 ] @
Jel zna neko kako se iskljucuje zvona na tim telefonima?