[ vladabrasch @ 18.01.2008. 15:40 ] @
Treba mi pomoc oko automatske izrade HTML koda za web galeriju. Rucno ubacivanje za svaku sliku ne dolazi u obzir Evo o cemu se radi:
Recimo da imam 200 slika sredjenih za galeriju (prew i thumb) i treba da napravim HTML stranu kao npr. ova galerija http://www.srpskekuce.com/proj...ic/galerija/boza_galerija.html

E sad, kako da automatski generisem HTML od vec spremljanih slika. Napominjem da Photoshop ne moze da mi pomogne.
Galerija treba da bude iz DIV-ova i da koristi isti efekat kao na gore navedenom primeru, tj. mora sadrzati sledeci kod

Code:

  <div class="slika">
<a href="galerija/velike/slika_1.jpg" rel="lightbox[roadtrip]">
<img src="galerija/male/slika_1.jpg" alt="Opis slike 1" width="150" height="100" /></a>
  </div>

  <div class="slika">
<a href="galerija/velike/slika_2.jpg" rel="lightbox[roadtrip]">
<img src="galerija/male/slika_2.jpg" alt="Opis slike 2" width="150" height="100" /></a>
  </div>

i tako dalje slika_3, slika_4, slika_199....


Znam da moze da se odradi pomocu Find/Replace, ali me zanima da li ima neki automatizovani program za kreiranje "mog" HTML koda prema slikama u folderu?
Ako neko ima jednostavno resenje ili nacin na koji resava ovakav problem, neka obrazlozi.
[ kelja @ 18.01.2008. 17:40 ] @
PhP?
Jednom petljom prosetas kroz slike u direktorijumima, i upises putanje u za to predvidjena mesta.

Code:

$big_dir="velike";
$small_dir="male";
$dp=opendir($big_dir);
$dp_s=opendir($small_dir);
$i=0;
while($small_file=readdir($dp_s))   {

$file=readdir($dp);
if(($file!='.'&&$file!='..')&&($small_file!='.'&&$small_file!='..'))  {
$i++;
echo "<div class='slika'>
<a href='$big_dir/$file' rel='lightbox[roadtrip]'>
<img src='$small_dir/$small_file' alt='Slika $i' width='150' height='100' /></a>
  </div>";
  }
  }
closedir($dp);
closedir($dp_s);


Prednost je sto se html(stranica) automatski generise i mislim da je to jedan od brzih nacina.
skini WAMP ili XAMPP(ako vec nemas) pa testiraj offline, a onda samo to isto primenis online(uploadujes direktorijume sa slikama i php fajl sa ovim kodom), i eto...
[ vladabrasch @ 21.01.2008. 16:44 ] @
Hvala, bas to mi je trebalo.
Valjda cu jednog dana poceti da ucim taj PHP :)
[ maric1 @ 28.01.2008. 00:05 ] @
molim te ako mozes daj link od te strane sto si to uradio da vidim kako izgelda posto bi i meni neto trebalo tako

hvala
[ prolaznost @ 28.09.2014. 17:50 ] @
Ako moze pomoc u vezi iste teme. Interesuje me kako napraviti galeriju slika za web sajt pomocu html i php kodova. Posto jos ne znam sa PHP-om voleo bih odgovor sa koracima, gde i sta prvo. Unapred zahvalan