[ cvele73 @ 03.02.2008. 21:33 ] @
Pozdrav svima ja sam novi član ovog cenjenog foruma.
Imam problem! Naime, jesenas pred početak sezone grejanja uradio sam podno grejanje u kući od 85m2 grejne površine.Izolacija i sve ostalo vezano za pod je urađeno kako treba! Izvođač radova podnog grejanja bila je "čuvena" i meni jako nahvaljena firma čiji se direktor bavi podnim grejanjem 30 god. Pokušavam da skratim poruku.U čemu je problem? Problem je u regulisanju grejanja preko sobnog termostata! Nije nemoguće ali to radi kao da smo u srednjem veku. U prelaznom periodu kad su temperature oko 0 dolazi do oscilacija u temperaturi poda.Znači nije hladno u prostoru ali kad peć radi i zagreje pod to bude prijatno međutim dok temperatura u prostoru padne da bi se peć ponovo upalila za to vreme se pod maltene skroz ohladi pa onda kad krene sve iz početka opet greje vodu pa pod pa...Dakle nemam konstantnu temperaturu poda.
U međuvremenu sam se raspitao i doznao da postoje navodno dva rešenja:
1.Da promenim kotao sad koristim Vitopend 100 i da postavim kondenzacioni kotao jeron u sebi već ima ugrađenu regulaciju!
2.Da kupim automatiku koja me košta kao i doplata za kondenzacioni kotao.
Dakle, ako neko može da mi pomogne ako ima još nekih načina da se to reši odnosno da me posavetujete šta da uradim?
Nadam se da je poruka razumljiva!
Hvala...
[ tdjokic @ 03.02.2008. 22:16 ] @
Citat:
Temperatura poda se reguliše direktno preko termostata sa osetljivom podnom sondom.
Cini mi se, da celu stvar nisi proucio detaljno. Citirani tekst sam nasao na sajtu nekog preduzeca, pa verovatno ne smem da kazem kog, da ne ispadne besplatna reklama. Ukucaj u Google "termostat za podno grejanje" pa ces dobiti ovo preduzece kao prvo. Naziv pocinje na R.

Inace o tome ima jos dosta naslova tamo.

Mozda bi ti pomogao i osetljiviji sobni termostat. Mehanicki su relativno tromi. Ja sam nabavio neki elektronski, koji ima skalu po 0,1 stepen C, a za moje potrebe je idealan, jer je spreda utikac, a od pozadi uticnica, nije potrebna nikakva instalacija - ubodes, podesis temperaturu, gotovo. Evo i slike (mozda) http://www.order.conrad.com/m/...0/6159/615910_LB_03_FB.EPS.jpg Verujem da bi tebi trebao neki drugaciji, ali je sustina principa u osetljivosti i brzem reagovanju sistema. Ja sam recimo podesio svega 0,2 stepena razlike izmedju gornje i donje temperature i to funkcionise (kad podesim jos manju, onda se termostat muci, suvise cesto pali i gasi). Zica sa sondom je prilicno dugacka, mislim da je 2 metra, pa se moze postaviti na zeljeno mesto.
[ mali genije @ 03.02.2008. 22:40 ] @
za pocetak si trebao uzeti odmah kondenzacioni kotao zato sto ima veci stepen iskoristenja
na nisko temperaturnom rezimu grejanja ili sto rece tdjokic termostat za podno grejanje.
i samo da znas i vitopend 100 ima modulacioni gorionik to jest kako ti kazes regulaciju
i jedno pitanje za tebe kolika ti je temp. vode u sistemu za grejanje?
[ cvele73 @ 03.02.2008. 23:11 ] @
Pa ja i mislim da je problem što temperatura vode oscilira! Bude negde do 40 stepeni zavisi i od toga na koliko postavim termostat na peći.Koliko sam ja shvatio iz razgovora sa jednim "stručnjakom" sva je caka u tome da se održava temperatura vode sa sto manje oscilacija npr. kad je napolju 0 temperatura vode treba da bude 30 kad je -5 treba da je 35. Ta automatika valjda i radi to preko trokrakog ventila i nalegajućeg termostata brine o tome da čim temp. vode padne za ne znam recimo stepen ili dva ona reaguje...
Zanima me još kako rade baš ovi termostati za podno grejanje?
Kako ta sonda radi gde se postavlja?
I koliko koštaju?
Ja koristim nekakav termostat digitalni oko 30 eura košta on reaguje na 0,25 .

Neznam šta da kašem platio sam to papreno da bi sad došao u situaciju da moram da popravljam i da naučim sve o regulaciji podnog grejanja.
I za kotao ja nisam imao pojma da taj Vitpend 100 i nije najbolje rešenje a košta...
Ma taj "stručnjak" me nasamario tako što mi je kondenzacioni kotao predstavio kao preskupo rešenje lupao je cifre od 2000 e. a ja sad vidim da za 1450 e. može da se kupi BERETA.
[ mali genije @ 04.02.2008. 00:10 ] @
pa jel imas u sistemu ugradjen trokraki ventil (motorni) sa diferencijalnim termostatom
a beretta moze da se uzme i jeftinije od 1450e
[ cvele73 @ 04.02.2008. 10:07 ] @
Nakndno sam ugradio trokraki ventil mehanički je ali može dase postavi na njega motor koji bi ga pokretao. Ja sam to nešto pokušavao ručno da jurim ali to je jako nepraktično jer se temperatura menja... Taj termostat pravo da ti kažem ne znam šta je to još nisam stigao da naučim...Znači sistem izgleda ovako peć je sa dve cevi spojena sa hidrauličnom skretnicom posle skretnice postavljen je taj trokraki ventil spojen naravno sa povratnom vodom posle njega ima cirkulaciona pumpa i imam dva termostata koji pokazuju temperaturu polazne i povratne vode.
A gde ta bereeta može da se kupi i za koje pare mislim na kondenzacioni kotao 24 kv.
Interesuje me dali postoji neko rešenje da kontrolišem temperaturu vode u sistemu sa ovim kotlom jer sam ja sad u situaciji da moram ovaj kotao da prodam ispod cene a kotao je nov.
[ cvele73 @ 04.02.2008. 14:58 ] @
Taj termostat je AURATON 2005 tako piše na njemu šifru ne znam... ma to je najobičniji digitalni termostat radi na baterije ima mogućnost programiranja ...
[ sheldon @ 05.02.2008. 17:09 ] @
To je najveci problem kod podog grejanja, posto je sistem inertan i sporo se zagreva kada se iskljuci (jer prvo mora da zagreje sloj iznad cevi koji ce kasnije da zraci i odaje toplotu). Stavi trokraki ventil kako bi u cevi isla povratna voda, a temperaturska razlika izmedju napojnog i povratnog voda je 10 stepeni. Mada je najbolje dodatno grejanje i to vazdusno dok podni sistem ne dostigne odgovarajucu toplotu.
[ tdjokic @ 05.02.2008. 21:42 ] @
Citat:
sheldon: To je najveci problem kod podog grejanja, posto je sistem inertan i sporo se zagreva kada se iskljuci (jer prvo mora da zagreje sloj iznad cevi koji ce kasnije da zraci i odaje toplotu).
Verovatno zato i idu sa merenjem temperature poda? Ono "podna sonda", da bi se sistem blagovremeno ukljucivao. Ponovo sam trtazio na Google, jer mi je cela stvar zanimljiva i evo sta sam nasao:

"Elektromehanički termostati se uglavnom se koriste u prostorijama u kojima nije potrebna precizna kontrola temperature. Tačnost ove vrste regulatora ne prelazi ±1.5 °C. Elektromehanički regulatori su opremljeni samo senzorima vazduha. Postavljaju se na zid.

Elektronski termostati se više koriste jer je njihova osnovna prednost visoka tačnost merenja temperature (0,2 - 0,5 °C). Rade bešumno, opremljeni su senzorom vazduha, podnim senzorom ili sa kombinovanim senzorom sa podnom zaštitom od pregrejavanja. Mogu se ugraditi u zid ili postaviti na zid."

Postoji i konkretna ponuda, konkretne firme, pa cu ti cvele73 poslati link na PP.
[ cvele73 @ 06.02.2008. 11:30 ] @
Ok, ljudi hvala vam što se trudite da mi pomognete.

Ja sam uspeo da saznam sta je najbolje rešenje ali je meni sad problem što ja treba da prepravljam nešto što sam debelo platio i nešto što sam uradio pre par meseci. Ja kad sam shvatio kako to treba da radi po tom najboljem rešenju, ja nisam mogao da verujem šta je meni "stručnjak" napravio i još kad sam sa njim razgovarao i kad mi je rekao da je ovo dobro ja sam bio zaprepašten. Ovo što je on meni napravio zaista može da "radi" kao što i fića može da bude prevozno sredstvo ako nemaš drugo, ali sigurno nećeš otići u salon automobila i dati ozbiljne pare da ti preporuče i prodaju auto a onda ti daju starog fiću koji je u ispravnom stanju i kažu to je prava stvar. Možda je nekad bio.Tako i ovaj moj sistem ovo bi pre 100 god. bilo super ali danas...

Dakle, najbolje rešenje je kondenzacioni kotao koji ima vođenje prema spoljnoj temperaturi.U tom slučaju sobni termostat nije neophodno ni da postoji. Znaši postoji sonda koja se montira vani i koja meri spoljnu temperaturu i javlja automatici koja preko trokrakog ventila dozira, mešanjem vrele vode i povratne iz sistema "ohlađene", potrebnu temperaturu vode koja se šalje u sistem tu se još montira nalegajući termostat koji opet javlja koja je temperatura vode koja je poslata u sistem. Na automatici se podese parametri tako da ako je napolju 0 šale se voda od 30 stepeni ako je -5 onda 35 i tako... To je ekstra stvar tu se rešava problem inercije jer se sistem u hodu prilagođava spoljnoj temperaturi. Znači ako je danas 7-8 stepeni sistem će grejati vodu tako i toliko da unutra bude npr.22 ali kako pada veče i temperatura će padati al sistem će sve odraditi tako da će temperatura poda biti konstantna sa malim potrebnim oscilacijama koje se maltene ne osete i temperatura prostora apsolutno konstantna.
Sad možete se pitati zašto ja vas gnjavim kad sve ovo znam ja se sve nadam da ću saznati neko rešenje koje ću moći primeniti na ovo mog "fiću"... Znam ja da je mercedes rešenje ali možda fića može da se nabudži i frizira da ide kao mečka...Očekujem nemoguće al...
[ mali genije @ 07.02.2008. 22:50 ] @
ja mislim da je u ovom tvom slucaju naj jeftinije resenje da
nadjes termostat koji ima dve sonde podnu (meri temp.poda)
i ambijentalnu potrazi malo po radnjama
[ zoran @ 08.02.2008. 01:55 ] @
Đokić ti je u startu napisao gde je problem , ali je odvukao posle na pogrešnu stranu. Svi ste shvatili da je porblem sa ohlađenom vodom.
Nemoj nipošto da kupuješ razne ...digitalne i kojekakve univerzalne termostate...sa svakim ćeš isto da prođeš...koliko god bio precizan i digitalan ..tu ne može bilo kakav termostat.
Termostat mora biti specifičan i namenjen samo za podno grejanje, takav termostat pored svoje preciznosti ( mada i ne mora biti toliko precizan uopšte, na to nemoj ni da gledaš) , mora imati logiku ! . i mora imati sondu u podu.
Takav termostat mora da upoređuje temperaturu poda (koja isto mora biti limitirana (po želji) tim istim termostatom), temperaturu prostorije u kojoj se nadzire temp. , mora da kalkuliše vreme koje je potrebno grejnom sistemu da uspostavi željenu temp. ( ovo se uglavnom kalkuliše oko 2-3 dana, dok se ne uhoda i stabilizuje) , funkciju da je dovoljno "pametan" da ukapira da provetravaš prostorije ( kalkuliše nagle promene temperature u prostoriji) , sa grejnim sistemom termostat treba da upravlja pulsno/periodično , što znači da će paliti i gasiti grejanje više puta dok se ne dostigne željena temperatura podešena na termostatu. Što znači i to da ne radi kao grejač/termostat u bojleru...da greje vodu dok ne dostigne podešenu vrednost.
Sa takvim termostatom kakav ti sada imaš predpostavljam da dok se ne dostigne željena temperatura u prostoriji pod postaje previše vruć ...mada verujem da nije toliko crno jer imaš u sistemu limitiranu temp. vode...nadam se.

Rezime:
Termostat koji tražiš mora da meri temp. u prostoriji i mora da meri temp.poda. + moraš imati zaštitu od pregrevanja vode a to je u sklopu centralnog...tu ne znam ništa. Ceo sistem se stabilizuje tek nakon 1-3 dana, dok se sve iskalkuliše, ali to skoro da i nećeš primetiti.


Kada nađeš adekvatan termostat i na kutiji piše velikim slovima da je za podno grejanje...onda se baci na proučavanje tehničkih karakteristika termostata i da ispunjava uslove koje sam gore opisao, pa još ako ima nedeljno (svih 7 dana) podešavanje i na korake od pola sata..ufff...našao si pravu stvar i ne žali pare , jer to neće biti jeftino.
Tek tada ćeš uživati u pravim blagodetima podnog grejanja..i opet ti napominjem da preciznost u 0.1stepen i te zajebancije nemoj ni da obraćaš pažnju...kada nađeš termostat o kojem ti pišem , veruj mi da kada god pogledaš u termometar temperatura će biti baš ta koju si podesio i pod nikad neće biti hladan...i takav termometar će sam iskalkulisati koliko ranije treba da pojača grejanje da bi ti u 6AM imao željenu temperaturu , tvoje je samo da podesiš kada tebi treba ,a na njemu da razmišlja o ostalom.

Ja nemam pojma o ventilima i ostalim zajebancijama , ali ovo sam dobro proučio ...i sam imam podno grejanje. koje funkcioniše baš na gore navedeni način.
Nemam da ti preporučim proizvođača, jer moje podno radi na ftruju


ee..da ..termostate ne traži u supermarketima...i sličnim uni radnjama, jer tamo ih nećeš naći...traži specijalizovane firme za grejanje.

[Ovu poruku je menjao zoran dana 08.02.2008. u 03:05 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao momsab dana 08.02.2008. u 03:27 GMT+1]
[ brdaic @ 29.03.2008. 19:48 ] @
planiram da stavim elektricno podno grejanje u kupatilo i ukljucivao bih ga samo pred koriscenje , koliko brzo mu treba da se zagreje ? unapred hvala
[ s.sergio @ 20.08.2008. 23:39 ] @
Za Fiću i Mečku nisam siguran ali za podno mislim da znam.
Na slici koju sam prikačio je jedno od gotovih rešenja renomiranih proizvođača. Dobra stvar za tebe je što iste delove možeš da nabaviš i pojedinačno.
Ujednačenu temperaturu u prostorijama postižeš pomoću elektrotermičkih pokretača (bele kape) i najobičnijih sobnih termostata. Na osnovu el.impulsa od termostata oni kontrolišu protok prema potrošaču (prostorija gde se termostat nalazi). Na povratnom vodu se obično podešava maseni protok po svakoj grani (veći ili manji gubici toplote po grani). Trokraki ventil pomoću termoglave sa kapilarom obezbeđuje stalno kruženje vode sa predodređenom temperaturom (najčešće 45*C). Cevni termostat (narandžasta kutija) prekida rad pumpe u slučaju potpunog prekida grejanja (štedi pumpu).
Ovaj sistem može da se postavi na izvor grejuće vode koji prelazi 50*C. Skladno radi i vrlo je efikasan. Prilično je jeftiniji od bilo koje kombinacije sa elektronikom i elektromotornim ventilima.
Nadam se da će ovo pomoći. Verujem da neke od ovih elemenata već imaš pa možda možeš da preurediš svoj sklop.
Pozdrav

[Ovu poruku je menjao s.sergio dana 21.08.2008. u 00:57 GMT+1]
[ delija 10 @ 11.09.2008. 08:10 ] @
Poštovanje drugari,

vrlo zanimljiva tema, pošto sam u stadijumu pre pravljenja kotlarnice.
Izveo sam kombo sistem podno i radijatorsko grejanje i sada kada su ostali radovi gotovi na redu je - KOTLARNICA. I pre čitanja ove teme, plašio sam ovog dela izgradnje kuće, a sada sam u histeriji . Normalno je da se čovek plaši onoga što ne poznaje.

Da ne smaram više, prelazim na pitanja:
1. Pošto vidim da ste u materiji, šta mislite o kombinaciji podno-radijatorsko?
2. Imam odličnu izolaciju kuće, grejanje na ftruju - da ili ne?

Dole su skice kotlarnice, i izvedene instalacije u prizemlju, pa ako neko bude voljan da me posavetuje oko nedoumica...
Toliko za početak.

Hvala unapred

[Ovu poruku je menjao delja10 dana 11.09.2008. u 09:22 GMT+1]
[ KBDNK @ 11.09.2008. 10:50 ] @
Odgovor za "delja10",
Skini ovo sa interneta i prouči pa će ti mnogo toga biti jasnije...Evo linka http://depositfiles.com/files/7473656
Pozdrav...
[ Brodoplovac @ 11.09.2008. 20:20 ] @
KBDNK hvala puno za knjižicu. Knjiga je ultra. Preporučujem svima download ovoga što je KBDNK preporučio.
Reč je o 200 strana velikoj knjižici koja se u potpunosti bavi svim vrstama grejanja, ne samo podnim grejanjem.
[ KBDNK @ 11.09.2008. 21:26 ] @
Zahvalnost za ovaj deposit file ne zaslužujem ja nego Budimir, registrovani korisnik ovog foruma koji je ovaj depositfile i postavio pa se zahvalite njemu na ovom a ne meni...Doduše ja sam tražio da postavi ovu knjigu jer sam imao prilike ranije da je proučim nakon čega je moj prijatelj od koga sam je uzimao istu knjigu izgubio...katastrofa...
[ delija 10 @ 12.09.2008. 09:13 ] @
Hvala Budimiru
:)
[ zoran st. @ 30.11.2008. 21:35 ] @
pozdrav svima!evo da se i ja malo ukljucim u ovu temu,imam uradjeno podno grejanje i elektricni kotao!interesuje me kolika bi trebala biti temperatura u kotlu a kolika povratna!majstor kad mi je povezivao kotao nije mi stavio trokraki ventil.dali je to neophodno i cemu on sluzi!imam isto problem sa regulacijom poda jer nikad nije ista temperatura i cas je hladan cas je topao!iz predhodnih komentara sam shvatio da je to problem u termostatu jer ja imam onaj obican digitalni!hvala unapred na savetima!
[ Horvat I @ 30.11.2008. 21:57 ] @
Temperature vode ti zavise od spoljnje temperature i od izolovanosti kuce. Termostat ti ima preveliku histerezu, ili je lose postavnjen.Obzirom na elektricni kotao ventil ti nije potrebn
[ zoran st. @ 30.11.2008. 22:32 ] @
kuca mi je dobro izolovana zidovi su debeli oko 50cm!termostat je postavljen na visinu od 150cm!nije blizu vrata ni blizu sunceve svetlosti!
[ zoran st. @ 30.11.2008. 22:32 ] @
kuca mi je dobro izolovana zidovi su debeli oko 50cm!termostat je postavljen na visinu od 150cm!nije blizu vrata ni blizu sunceve svetlosti!
[ Horvat I @ 02.12.2008. 22:03 ] @
Citat:
zoran st.: kuca mi je dobro izolovana zidovi su debeli oko 50cm!!
Naboj?
[ zoran st. @ 03.12.2008. 16:00 ] @
ma kakav naboj blok25cm,trska10cm pa cigla 7cm +malter!oko 46cm!
[ test1234 @ 05.12.2008. 02:52 ] @
Na zalost resenje tvog problema nije prosto a ni jeftino. Da bi imao finu regulaciju tvog podnog grejanja moras imati dobru automatiku. Naprimer ,,Zentra herm,, . Sto jos poskupljuje i komplikuje celu stvar svaka prostorija ili grejna celina mora imati nezavisnu regulaciju iz razumljivih razloga. Ja cu ukratko da pokusam da objasnim zasto mora dobra automatika i kako to radi.

Potrebno je obavezno da svaka prostorija ili grejana celina ima svoju zasebnu automatiku u koju spadaju:
1. Dobr-kvalitetan diferncijalni sobni termostat, plus-minus 1*C (ntc ili ptc).Otpornik koji menja vrednost u zavisnosti od temperature okoline.
2. Trokraki elektromotorni mesni ventil.
3. Komandni el modul.

Obezbediti da kruzna cirkulacija vode bude stalna na 40*C (na primer).
Obezbediti da cirkulaciona pumpa bude postavljena na povratnom-plavom vodu u non stop rezimu.
Takodje se podrazumeva da potoje spolnji i kotlovski termostati.

Sada znaci ukljucimo grejanje zadamo temperature vode kruzne, sobne temperature i pratimo rad sistema. Pod pretpostavkom da je u prostoriji samo 15*C, sobni termostat je to registrovao i poslao zahtev trokrakom mesnom elektroventilu preko automatike da u podno grejanje pusti pun kapacitet vode (cirkulaciona pumpa) koja je u nasem slucaju 40*C (ne mora toliko). Kako temperatura u prostoriji raste tako sobni termostat menja svoju vrednost i salje informaciju u automatiku a ona polako preko trokrakog elektro motornog mesnog ventila zatvara dotok tople a sve vise uzima povratnu hladnu vodu i tako veoma fino regulise temperaturu u datoj prostoriji.

Neznam dal sam dobro objasnio ali ovako funkcionisu svi kucni automatizovani i to oni najprostiji sistemi koji imaju iole finiju regulaciju. Mozes da postavis jednu automatiku za ceo sistem ali onda grejes sve, a postavlja se i pitanje gde postaviti sobni termostat. Ovde mora da se napomene da je svaki sistem grejanja prica za sebe, i da se nikada ne ponove dva ni slicna sistema, iz milion razlicitih uslova koji su naizgled isti.
[ s.sergio @ 07.02.2009. 00:18 ] @
Termostat je dobro postavljen (1,5m od poda itd.) ali samo za tu prostoriju gde se nalazi. Njegova upotreba za kontrolu celog sistema je nepravilna (rezultat toga je nestabilna temperatura poda) osim ako se ne radi o termostatu koji ima sondu u svakoj prostoriji gde postoji podno grejanje.
Pokušaj da temperaturu kontrolišeš preko radnog termostata na el.kotlu. Imaj na umu da voda ne sme da bude preko 45*C i budi strpljiv par dana. Konačno rešenje je postavljanje armatura i termostata koji će kontrolisati protok grejuće vode kroz izmenjivač u podu za svaku prostoriju posebno.
Pozdrav
[ mile5 @ 27.02.2009. 12:01 ] @
Mogu li da zamolim da i meni neko posalje ovu interesantnu knjizicu.
Unapred hvala!
pozdrav,
Mile
[ nucleuswizard @ 09.09.2009. 19:59 ] @
Evo da ne otvoram novu temu imam jedno pitanje.Ove godine sam se uselio u novu kuću koja cela ima podno grejanje,kuća ima 250 m2 ali se od toga greje samo 180 m2 i manje odnosno samo se greje prvi sprat gde je dnevna soba,kuhinja sve iz jednog dela i drugi sprat gde su tri sobe i kupatilo.Pošto nisam u situaciji da ove godine ugradim gasni kotao moraću da se grejem električnim kotlom.Zanima me koji termostat da uzmem i kako da podesim kotao da imam najbolje iskorišćenje.Kotao ima 24 KW ali se nadam da neću morati da uključujem više od 6 KW.
[ zoran st. @ 09.09.2009. 20:25 ] @
evo ti primer kako sam se ja grejao prosle godine pa ti odluci dal ti se to isplati!kao prvo nema sanse da se grejes sa manje od 18kw!tj mozda bi i mogao da se grejes sa 12kw ali bi ti grejanje radilo po ceo dan i opet ne bi uspelo da ti zagreje vodu na 35-40c!licno sam to probao!ja imam termostat na zidu onaj obicni digitalni sto kosta oko 3000din i nista ne valja!pod ce ti biti cas vruc cas hladan!ja sam poslusao savet S.SERGIO-a i to je bolje resenje nego da bacas pare bezveze kao ja!ili da kupis pravi termostat za podno grejanje pa da resis stvar,koji kosta oko 100e!racun za struju ce ti biti papren ali to valda znas i sam!meni je npr. potrosnja po danu iznosila 200kw/h kad je napolju bilo -10c a grejao sam 100m2!ako te jos nesto interesuje pitaj!!!
[ ivicasarita1 @ 10.09.2009. 07:58 ] @
kolega je grejao 120 kvm na struju sa mernom grupom- tek kad zazimi ukljucuje drugih 6 kw. kuca je izolovana i istina nije 25 stepeni ali jbg.
[ Java Beograd @ 10.09.2009. 12:53 ] @
Potrošnja struje zavisi od
- površine koja se greje
- temperature na koju se zagreva
- termoizolovanosti kuće

Ako je kuća DOBRO izolovana, 180 m2 ćeš moći da greješ sa 12 kW, po uslovom da održavana temperatura bude oko 22 OC (nije ni potrebno više, budući da se radi podnom grejanju). Naravno, podrazumevam i da ćeš da ekonomišeš: spavaća soba i pomoćne prostorije samo dogrevati i slično.
[ nucleuswizard @ 10.09.2009. 15:32 ] @
Pa tako sam i mislio da zagrevam samo dnevnu sobu i kupatilo a da spavaće samo dogrevam po malo.To je otprilike nekih 70 kvadrata.Nadam se da ću nekako pregurati zimu,najradije bih uzeo toplotnu pumpu ali to nije trenutno novčano moguće.Samo da vidim još neki termostat da nabavim.Pozdrav i havala na odgovorima...
[ zoran st. @ 10.09.2009. 16:19 ] @
ajde da postavim i ja jedno pitanje da ne otvaramo drugu temu!cuo sam od prijatelja da je video kod nekog inzinjera u bg da je ukopao u zemlju kotao nekih 150-200l i da samo nocu pali grejace dok je jeftina struja da zagreje vodu a da mu se tokom celog dana grejaci ne pale i tako ne trosi skupu struju!sta mislite jel to izvodljivo!!!
[ Horvat I @ 10.09.2009. 17:25 ] @
Premali kapacitet,osim toplotne mora se paziti na hidroizolaciju.
[ zoran st. @ 10.09.2009. 19:13 ] @
Citat:
Horvat I: Premali kapacitet,osim toplotne mora se paziti na hidroizolaciju.


sta mislis da bi trebalo uraditi!!
[ ivicasarita1 @ 10.09.2009. 19:28 ] @
Probaj rezervoar od kubika ili vise, izolacija od najjeftinije mineralne vune Urse 10 cm debljine ili deblje. Najbolje privezati na sistem sa mogucnoscu odvajanja pomocu ventila kao i klasican el kotao tako da mozes iskljuciti pec, i/ili kotao da sistem moze nezavisno raditi sa jednim ili drugim. Drugim recima, nema potrebe grejati kotao tokom zagrevanja rezervoara i obratno, kad koristis pec bespotrebno je grejati ovo drugo. Akumulatori toplotne energije takve vrste se najvise koriste kod upotrebe kotlova na bio masu.
Mada ne bih nista ukopavao u zemlju, napraviti poput rezervoara za naftu ili loz ulje sto se nekada koristilo stim da se moze i izvaditi iz prostorije jednom ako bude potrebe. Na 4 noge izdignuti oko 200 mm od poda i to je to.
[ zoran st. @ 10.09.2009. 19:44 ] @
a sta mislis kakvi bi grejaci trebali da bi se to zagrejalo u toku noci i da li mislis da bi time ustedeo na racunu za grejanje?obzirom da imam podno grejanje mislio sam da grejem taj kotao do nekih 80c a da onda sa nekim ventilom regulisem da mi temperatura poda bude negde do 35c!jel to izvodljivo?
[ ivicasarita1 @ 10.09.2009. 20:20 ] @
Jedna opcija je postavljanje dodatne pumpe na rezervoar, polazeci od jedne donje strane i da ide i drugu gornju da bi se dobilo konstantno mesanje vode i time izjednacavanje temp. stavi se klasican radni termostat sa bojlera (cena oko 400 din), obavezno sigurnosni, a grejace klasicne za el kotao.To je ovako na brzinu iz glave.
[ zoran st. @ 14.09.2009. 20:44 ] @
jel ti pala mozda jos neka ideja vezana za ovaj moj kotao!imam onu plasticnu cistenu od 1000lit pa bi je mozda prepravio da mi ona bude kao kotao u kom cu da grejem vodu preko noci al me zanima kako bi regulisao da mi voda u cevima bude stalno oko 35-40c!napravio bih i neke slavine da razdvojim sadasnji kotao od ovog u slucaju da bi mi se voda rashladila pre ponoci da imam opciju da pustim ponovo ovaj obican kotao i da dogrejem tih par sati!mislim da je ovo dobra ideja jer bi time cenu struje u crvenoj zoni placao oko 5din sto je duplo manje nego u skupljoj tarifi!ajde ko ima nesto pametno da me posavetuje!!!
[ mali genije @ 14.09.2009. 22:00 ] @
Citat:
zoran st.: jel ti pala mozda jos neka ideja vezana za ovaj moj kotao!imam onu plasticnu cistenu od 1000lit pa bi je mozda prepravio da mi ona bude kao kotao u kom cu da grejem vodu preko noci al me zanima kako bi regulisao da mi voda u cevima bude stalno oko 35-40c!napravio bih i neke slavine da razdvojim sadasnji kotao od ovog u slucaju da bi mi se voda rashladila pre ponoci da imam opciju da pustim ponovo ovaj obican kotao i da dogrejem tih par sati!mislim da je ovo dobra ideja jer bi time cenu struje u crvenoj zoni placao oko 5din sto je duplo manje nego u skupljoj tarifi!ajde ko ima nesto pametno da me posavetuje!!!

dobro razmisljas samo tu cisternu moras dobro izolovati i gurati sto vecu temp. vode u nju da bi imao sto vise energije
po jeftinoj tarifi a regulacija temp. u potisnom vodu ti nije problem jednostavno ugradis trokrako termostatski ventil
zadas mu temp. i on sam miksuje na zadato.
pozdrav..
genije..
[ zoran st. @ 14.09.2009. 22:23 ] @
znam,mislio sam da je dobro izolujem sa staklenom vunom i da je oblozim sa stirodurom 5cm i da sve tako kompletno ukopam u zemlju!mislim da tako nece imati gubitaka toplote!da li mislis da bi grejac od 10kw zagrejao vodu 1000l za 7h!obzirom da bojler 80l greje grejac od 2kw i zagreje na 80c za 4h!
[ mali genije @ 14.09.2009. 22:36 ] @
Citat:
zoran st.: znam,mislio sam da je dobro izolujem sa staklenom vunom i da je oblozim sa stirodurom 5cm i da sve tako kompletno ukopam u zemlju!mislim da tako nece imati gubitaka toplote!da li mislis da bi grejac od 10kw zagrejao vodu 1000l za 7h!obzirom da bojler 80l greje grejac od 2kw i zagreje na 80c za 4h!

pa trebalo bi da ugreje ako ne pothladjujes mnogo vodu u puferu. zasto bi je ukopavao u zemlju?
pozdrav..
genije..
[ zoran st. @ 15.09.2009. 20:26 ] @
pa cisto da se ne gubi toplota tokom dana i da mi ne zauzima mesto u supi bez potrebe a i u zemlji je uvek toplije nego napolju!
[ delija 10 @ 15.10.2009. 13:19 ] @
Nocas je bilo nula stepeni. Da ozivimo malo ovu temu?

Jedno pitanje: Imam 3 kruga podnog grejanja. Dva su kraca oko 30m cevi postavljenih na razmak od 10cm, a treci je duzi, oko 80m na 15cm. E sad, ova dva kraca kruga se brze ugreju-logicno. Kako da malo zavrnem ta dva kraca, tako da se sva tri otprilike ravnomerno ugreju. Da li se to postize zavrtanjem/prigusenjem povratnog voda na sabirniku?

[Ovu poruku je menjao delija 10 dana 16.10.2009. u 07:37 GMT+1]
[ todorbgd @ 16.10.2009. 21:51 ] @
DA. Za malo slozeniju regulaciju tebalo bi da imas elektro motore na svakom krugu na razdelniku (zavisi da li postoji mogucnost ugradnje ).
[ delija 10 @ 19.10.2009. 07:33 ] @
Ne znam da li postoji ta mogucnost, ali mozda ti znas. Razdelnici GIACOMINI modularni (R53SM), a mesni ventil je GIACOMINI 1" sa glavom 1-5 na kojoj se podesava zeljena temperatura. Mislim da je to trokraki mesni ventil za sanitarnu vodu.
[ delija 10 @ 19.10.2009. 07:34 ] @
Ne znam da li postoji ta mogucnost, ali mozda ti znas. Razdelnici GIACOMINI modularni (R53SM), a mesni ventil je GIACOMINI 1" sa glavom 1-5 na kojoj se podesava zeljena temperatura. Mislim da je to trokraki mesni ventil za sanitarnu vodu.
[ todorbgd @ 19.10.2009. 20:01 ] @
Konkretno na tim razdelnicima ne postoji mogucnost ugradnje elektro motora. Obicno se taj model postavlja na povratnoj strani a na potisnoj (toploj) R53VM. Proveri na sajtu DELTATERMA. Da li je tako i kod tebe? Ako nije onda mozes samo da prigusis krace krugove. Mesni ventil koji ti imas se koristi za sanitarnu vodu i nisam siguran kako se ponasa kod podnog grejanja.
Ako nismo resili dilemu stavi neku sliku pa ce stvar biti jasnija.
[ delija 10 @ 20.10.2009. 07:31 ] @
Na toplom vodu je R53VM (ima bele glave za otv/zatv), a na povratnom-hladnom R53SM (otv/zatv se imbusom). Sto se tice mesnog ventila, jeste za sanitarnu vodu. Za sada funkcionise OK. Ima 5 pozicija (od 1-5) i svaka pozicija pušta određenu temperaturu. Od 38 do 58. Kad je uključeno grejanje, na termometru mi pokazuje par stepeni nizu temperaturu nego u tablici ventila, ali je drži konstantno. Ostala topla voda ide u dva radijatorska kruga.

Elem, kako se meni kao laiku čini, sve to funkcioniše ok. Koristim grejanje tek nekoliko dana, ali pošto se grejem na struju, hteo bi da naštelujem sistem tako da izvučem maximum iz njega, a da mi struja bude u zelenoj tarifi. :))))))

Sutra ću okačiti sliku.

Pozdrav
[ todorbgd @ 20.10.2009. 20:07 ] @
E sad je stvar jasnija. Nema sumnje da ce sve funkcionisati ali ako hoces malo da ustedis jedino sto jos mozes da uradis je da svaki krug posebno kontrolises termostatom. To mozes da postignes ugradnjom elektro motora (giacomini-jevih) i da ih povezes sa termostatima koji ce se nalaziti u prostorijama gde se ti krugovi nalaze. Na taj nacin ces postici da se svaka prostorija greje samo onoliko koliko je potrebno, bez obzira na duzinu kruga. Moci ces jednostavno da iskljucis ili smanjis temperaturu u svakoj prostoriji posebno. A kad se postignu zeljene temperature krugovi se zatvaraju i kotao se iskljucuje (manja povrsina se greje). Cela stvar nije mnogo komplikovana, motori kostaju oko 10-15e a i termostati takodje.

Sudeci po duzinama cevi, predpostavljam da je podno grejanje postavljeno na oko 23-25 kvadrata. A kolike su ostale prostorije? Jer ako se veci deo kuce greje radijatorima neces mnogo ustedeti regulacijom podnog grejanja ali ce sigurno biti prijatnije.

Problem sa mesnim ventilom moze da bude taj sto temperatura u podu ne bi trebalo da bude preko 39 stepeni a taj ventil ide do 60 i nije tacno obelezen pa moras da ga stelujes otprilike.


[ delija 10 @ 21.10.2009. 07:49 ] @
@todorbgd

Bicu slobodan da iskoristim tvoju strucnost i ljubaznost :))).

Evo kako izgleda osnova koju grejem:

Izvedeno stanje odstupa od ovog projekta u sledecem:
Grejni krug 1 je duzine 95m,
Grejni krug 4 je radijator h 390, 17 rebara.

Grejni krug 1 i 4 su jedna celina- dnevna soba. Povrsina podnog ukupno 1+2+3=25+7.5+5.5= 38m2.
Jos jedna bitna stvar za grejanje je da je betonska kosuljica podnog u dnevnoj sobi (krug 1) oko 13cm, a u kupatilu i hodniku (krug 2 i 3)8-10cm.

Sto se tice mesnog ventila, imam termometar odmah iza njega (na mixu), tako da kad se sistem zagreje na poziciji 3 uvek izlazi 40C.

E sad, svidja mi se to sa el.motorima. Da li oni mogu da se montiraju bez ispustanja vode iz sistema?
Takodje cu morati da smislim kako i kuda da postavim kablove za termostate do kotlarnice.
Znas li mozda oznake tih el. motora i termostata? Da li ih ima u Deltatermu? E da! Na koje pozicije (1 ili 2) da postavim pumpe? Prva je iza kotla, a druga je iza mesnog ventila, za podno.

Pozdrav i hvala unapred.
[ todorbgd @ 22.10.2009. 23:58 ] @
Ovih dana se ubismo od posla pa zato nisam redovan.

Sto se tice kosuljice, od debljine zavisi koliko ce ti grejanje biti inertno, sto je kosuljica deblja sporije se greje i obrnuto. Ne treba ocekivati od podnog grejanja da moze promeniti temperaturu u prostoriji u roku od 5 min. Ali u tome je sustina termostatske regulacije, odrzavati konstantnu temperaturu koja je zadata u prostoriji.
Na crtezu sam video da su ti radijatori vezani kao posebni krugovi, pa tako mozes i njih da kontrolises termostatima ukoliko je potrebno.
Montaza samih el motora na sabirnik je izuzetno jednostavna, skines glave (za zatvaranje i otvaranje) i na njihovim mestima se postave motori, bez ikakvih prepravki i ispustanja vode. Sve je fabricki predvidjeno. Treba samo dovesti napajanje struje u ormaric sa razdelnicima i termostate povezati sa motorima. Svaki termostat moze biti povezan sa vise motora,npr u dnevnoj sobi jednim termostatom mozes kontrolisati i radijator (krug 4) i podno (krug 1). Inace termostat funkcionise,u ovom slucaju, kao prekidac. Kada motor dobije napajanje, on otvara ventil, kad termostat prekine napajanje el. motor zatvara ventil. Motori su izuzetno male snage (oko 3W) tako da ne treba razmisljati o precniku kablova za povezivanje. Deltaterm je uvoznik GIACOMINI ventila i imali su te motore. Mislim da su isti za sve njihove ventile.
Ako hoces da postavis termostate u sve prostorije potrebna su ti 4 termostata i 5 motora.
Kablove mozes da vodis ispod parket lajsne, dovoljan je 2x0,75.
Ceo sistem nije veliki i funkcionisace na bilo kojoj brzini pumpe. Ako je brzina prevelika javice se sumovi u instalaciji.
Mislim da bi ovako mogao dosta da ustedis na potrosnji jer ne bi bez potrebe grejao sve prostorije konstantno.

Ako imas jos neko pitanje tu sam. Pozdrav
[ delija 10 @ 23.10.2009. 07:20 ] @
Za sada je to to. Mnoge stvari su mi sada jasnije. Hvala na tome.
Motore i termostate cu ugraditi cim steknem finansijske uslove. Nadam se vrlo brzo.
Kad zahladni prenecu utiske kako sve funkcionise, a ako bude pitanja... :)))

Hvala jos jednom i pozdrav
[ nucleuswizard @ 06.11.2009. 22:38 ] @
Pošto imam podno grejanje i trenutno mehanički kontrolišem ventile na sabirnicima,zanima me da li ova opcija sa elektromotorima ima i u bežičnoj varijanti.Mislim na termostate,da li oni imaju u bežičnoj varijanti.I još jedno pitanje,da li pumpa treba da radi non stop.Jer sam malo eksperimentisao,pa sam pumpu povezao tako da se isključuje kada se zagreje do zadate temperature,za sada mi to odlično radi a temperatura u sobi je 30 stepeni a kotao ne prelazi 40.Naravno u toj sobi od 50 kvadrata je ceo pod u granitnim pločicama,dok mi je temperatura u sobama gde mi je laminat negde oko 23 do 25.Tako da se razmišljam da u svim sobama stavim pločice.
[ todorbgd @ 07.11.2009. 22:47 ] @
Postoje i bezicne varijante, ali su previse skupe. Mislim da je jeftinje ukopati kablove i platiti molera, ali ako cena nije bitna... Ne znam tacno ko uvozi takve termostate, mislim da ih ima rehau. Pojuri malo po netu sigurno ces nesto naci.
Sto se tice pumpe, mislim da gasenjem ne dobijas nista posebno,mali je potrosac i nema nikakve ustede. Pumpu ne bi trebalo da gasi termostat na kotlu jer onda nemas tacno ocitavanje temperature vode u podu.
[ nucleuswizard @ 08.11.2009. 12:07 ] @
Nisam mislio da pumpa štedi,nego da se toplota više iskoristi kada pumpa stane nego kada neprestano radi.
[ mali genije @ 08.11.2009. 12:24 ] @
@nucleuswizard
konstantnim kruzenjem vode kroz instalaciju podnog grejanja se dobija ravnomernija temperatura
poda po citavoj povrsini.
sto se tice daljinske kontrole imas varijantu termostata cini mi se oko 3700din model Q3
vise ce da te kosta moler i krpljenje zida.
pozdrav..
genije..
[ nucleuswizard @ 08.11.2009. 17:54 ] @
Što se tiče ravnomerne raspodele toplote to si u pravu,ali se nismo razumeli za bežičnu kontrolu.Zanima me šta mi treba od opreme da bih u svakoj sobi na sabirniku kontrolisao zasebno toplotu i da li može da se to uradi u bežičnoj varijanti.Znači da se na primer u sabirnik dovede struja za potrebe motora koji bi kontrolisali protok za svaki krug ali da signal za motore dolazi bežično iz svake sobe.
[ mali genije @ 08.11.2009. 18:10 ] @
@nucleuswizard
e bas to sto spominjes napon za motorne glave i prijemne jedinice od sobnog bezicnog termostata
e sad ako hoces za svaku prostoriju zasebno potrebno ti je toliko kompleta termostata.
i samo da napomenem da sobni termostati namenjeni za podno grejanje imaju i senzor
temperature poda i senzor ambijentalne temperature.
pozdrav..
genije..
[ todorbgd @ 08.11.2009. 22:31 ] @
@genije
konstantnim kruzenjem vode kroz instalaciju podnog grejanja se dobija ravnomernija temperatura
poda po citavoj povrsini.
sto se tice daljinske kontrole imas varijantu termostata cini mi se oko 3700din model Q3
vise ce da te kosta moler i krpljenje zida.
pozdrav..
genije..

Nesto si zaboravio. Termostat bezicni mozda kosta 3700, ali ti je potrebna i neka prijemna jedinica preko koje ces signal sa termostata prebaciti na napajanje motora. To kosta malo vise. Pa ako saberes broj termostata i prijemnik pa izracunas razliku ... Ako je razlika samo na termostatima oko 25e pa puta 4-5 pa plus prijemna jedinica. A pricamo samo o ukopavanju od termostata do poda,ostalo ide ispod lajsne. Kabl koji je potreban je 2x0.75, moze i tanji. Mislim da je moler ipak jeftiniji a toliko moze i sam covek da popravi ali da ponovim AKO CENA NIJE BITNA...

@nucleuswizard
Što se tiče ravnomerne raspodele toplote to si u pravu,ali se nismo razumeli za bežičnu kontrolu.Zanima me šta mi treba od opreme da bih u svakoj sobi na sabirniku kontrolisao zasebno toplotu i da li može da se to uradi u bežičnoj varijanti.Znači da se na primer u sabirnik dovede struja za potrebe motora koji bi kontrolisali protok za svaki krug ali da signal za motore dolazi bežično iz svake sobe.

O tome sam pisao, prelistaj u nazad. Svaki krug treba da ima el. motor a svaka prostorija termostat. Svaki termostat moze da kontrolise vise motora (krugova).
Potrebno ti je napajanje 220W kod razdelnika za napajanje motora.
Ako hoces bezicnu varijantu (ponovicu) potebna ti je prijemna jedinica kod razdelnika, napajanje za nju i za el.motore, termostati (bezicni) ili varijanta klasicnih sa dodatnim predajnikom. Sto se tice termostata sa dve sonde za merenje temperature poda i okoline, mali genije nesto nije procitao do kraja, za kontrolu temperature u prostorijama nije potrebno ocitavanje temperature poda. Sta ces da radis sa tim podatkom za svaku prostoriju posebno. Takvi termostati se postavljaju za kontrolu mesnih ventila koji prate temperaturu poda i regulisu mesanje i temperaturu vode koja ulazi u pod. Kod razdelnika sa el.motorima ti otvaras i zatvaras krugove, a temperatura vode koja ulazi u pod je uvek konstantna.

Bavim se tim stvarima oko 15 godina (pored ostalih sistema grejanja i hladjenja) i nisam na forumu zbog prepucavanja vec da bi nekome mozda nesto pojasnio jer "genija" ima previse pa dolazi do zabune vrlo cesto.

Pozdrav

[ mali genije @ 08.11.2009. 22:46 ] @
@todorbgd
ja jos nisam video da neko prodaje bezicne termostate odvojeno prijemnik i predajnik
cena oko 3700 je za kompletan termostat znaci prijemnik i predajnik.
a sto se citanja tice prelistaj malo literature (jer izgleda da nisi ugradjivao)
pa ces videti da namenski termostati
za podno grejanje svi imaju senzor temperature poda cija je uloga da ogranici
temperaturu poda u dozvoljenim granicama.
a to sto se u srbiji prodaju termostati za podno grejanje koji nemaju veze sa vezom
i majstori rade podno grejanje sa pex/al/pex cevima je druga stvar.
pozdrav..
genije..


[Ovu poruku je menjao mali genije dana 09.11.2009. u 00:43 GMT+1]
[ todorbgd @ 09.11.2009. 00:04 ] @
Ajde jos jednom procitaj sta sam napisao pa da prodiskutujemo.

Naravno postoje termostati koji mere temperaturu poda ali ako temperaturu vode u podu ogranicavas mesnim ventilom, od cega ce se pod pregrejati? I da ti je to neophodno u svakoj prostoriji. Zaista nisam montirao takav termostat u bezicnoj varijanti, pa te molim da mi pokazes neki model od 3700 din koji bezicno komanduje el. motorom i bezicno meri temperaturu u podu.

A sto se tice vrste cevi za podno, malo se raspitaj, postoje proizvodjaci opreme za niskotemperaturno grejanje koji proizvode pex/al/pex cevi bas za podna i zidna grejanja.(npr. varioterm).

Rehau sistem jeste dobar ali nemoj da se toliko ogranicavas na jednog proizvodjaca.

[ mali genije @ 09.11.2009. 00:28 ] @
@todorbgd
ma u pravu si sto se tice regulacije temp. poda i potpuno se slazem sa tobom ali verovatno nisi nailazio na situaciju da korisnik sam podesi temp vode na mesnom ventilu na 55stepeni da bi brze ugrejao prostor
e vidis podni senzor sobnog termostata je sigurnosna mera da takvi korisnici nebi napravili problem
i preterali sa temp. poda.
nemam sliku u kompu cim budem u prilici uslikacu. taj termostat od 3700din. on nemeri temp poda
njega sam napomenuo kao jeftiniju varijantu onoga sto je covek trazio
inace termostat ciju sam sliku okacio kosta preko 100e.
sto se tice cevi koje si naveo znam da postoje i radio sam sa njima imaju spoljni sloj
od HDPE veoma mali pad pritiska veoma malo toplotno sirenje itd. ali im je
provodnost toplote manja nego kod PE-Xb cevi.
a sto se tice rehau sistema jeste da radim sa njima ali se ne ogranicavam samo na njih
ima tu i danffos, hertz, caleffi itd.cevi pilsa,unidelta,henco...
sve zavisi od zeljene kombinacije grejanja i naravno finansija.
pozdrav..
genije..
[ pisac @ 09.11.2009. 08:55 ] @
@genije
Taman ovih dana treba da kupim cevi za podno grejanje. Nadjoh PEX-AL-PEX za samo 48din. Ali, zaključujem da smatraš da to nisu dobre cevi za podno grejanje (mada ih svi ugrađuju). Koje preporučuješ i zašto (ako imaš neki link ka više informacija, daj)?

Meni, kao što napisah u drugoj temi (http://www.elitemadzone.org/p2432382), treba što niža temperatura u cevima, odnosno što bolji prenos toplote na pod. Jedan od razloga je taj što ću koristiti i solarne kolektore. Bolji prenos toplote na pod mogu da postignem sa gušćim rasporedom cevi, a mogu i sa boljim cevima :-), ali treba da napravim finansijsku kalkulaciju (po dosadašnjim proračunima, treba mi preko 2km PEX-AL-PEX cevi gusto ređanih).

Dakle, koje cevi treba koristiti, i zašto (šta se dobija)?

A uzgred, drugo pitanje, treba mi za sada 6 sobnih termostata za podno grejanje (sa senzorom u podu i senzorom u vazduhu). Gde ih ima da provereno valjaju a nisu basnoslovno skupi. [odgovor privatnom porukom, naravno]
[ todorbgd @ 09.11.2009. 17:38 ] @
@genije
Samo da konstatujem, kazes citiram:
"a to sto se u srbiji prodaju termostati za podno grejanje koji nemaju veze sa vezom
i majstori rade podno grejanje sa pex/al/pex cevima je druga stvar."
A u sledecem postu kazes da i ti radis sa tim istim cevima i preporucujes iste takve termostate i da sve zavisi od finansija.
A na samom pocetku sam napisao AKO CENA NIJE BITNA... (ono predlozeno je bilo jeftino i provereno efikasno).
Ako je covek spreman da plati mogu da mu instaliram i prsatu crnkinju da mu lepezom ladi ... ali poenta je bila uraditi efikasnu i pouzdanu stvar za sto manje novca.
Svaki distributer opreme za grejanje hvali svoje cevi i opremu i pokusava da je sto skuplje proda, ubedjujuci potrosaca da su ostali proizvode djubre. Jedini nacin da se uveris u kvalitet je da sam isprobas.
Bio sam na seminarima kod rehau-a i ugradjivao ih i sve je to odlicno, ali kod podnog grejanja su razlike beznacajne u odnosu npr na henco. Rehau cev moze da izdrzi vise temperature duze vreme, ali kod podnog bilo koju cev da imas ako ti u pod udje visoka temperatura ti si u problemu. Rehau cev ako se prelomi moze da se ispravi bez ostecenja, ali zasto bi se prelomila ako koristis adekvatan alat. A i vece sanse su da se pex cev prelomi jer je kruca i ima memorisko svojstvo da se vrati o prvobitan polozaj, pa moras da koristis razne dodake da bi je zadrzao.
Koristim i ja obe cevi i sve isto zavisi od finansija, nema potrebe za pljuvanjem. Ljudima jednostavno treba objasniti razliku i ponuditi resenje a oni treba da odluce koliki im je budzet i sta zele da dobiju.

Nema ljutnje ;)

Pozdrav.
[ mali genije @ 09.11.2009. 18:09 ] @
@todorbgd
nismo se razimeli al nema veze lepo sam napisao da sam radio sa doticnim cevima a ne
i da ih preporucujem.
sto se tice termostata pomenuti sam mu ponudio kao opciju jer mu je hsterezzis 0,5 stepeni.
ako si mislio na mene za ono nema ljtnje a zasto bi je i bilo kad lepo polemisemo.
pozdrav kolega..

@pisac
mozes uzeti u opciju cevi PILSA i UNIDELTA a mozes i rehau al je malo klepanje po usima
moja preporuka ti je PE-Xb sa O2 barijerom jer imaju bolju provodnost toplote od pex/al/pex
sto se tice gustine cevi tu si u pravu jer guscom mrezom cevi povecavas povrsinu izmene
toplote za sta imas posledicu dosta nizu temp polaznog voda i ne preteruj sa duzinom
po jednom krugu nebi trebao preci 50m.onda uradi kalkulacija pada pritiska
i izracuna koja je pumpa potrebna za pomenuti sistem.
pozdrav..
genije..
[ pisac @ 09.11.2009. 19:53 ] @
Planirao sam da od jednog kotura 200m pravim 3 kruga po 66m. Znači, svaki krug bi bio maksimalno 66m. Mislim da je to u granicama prihvatljivog (imaš li drugačije mišljenje?). Mada, ako ne budem našao koture od 200m, onda mi ostaje da prepravim plan i od 100m kotura pravim krugove po 50m.

Za rehau znam (17mm), ali koji je prečnik tih PILSA i UNIDELTA cevi? Odnosno, koji prečnik je najbolje da koristim za moje potrebe?

Inače, koliko vidim na Internetu, to su isto PEX cevi ali bez AL(uminijuma). Da li gledam prave cevi? Meni ne izgleda baš logično da cev od istog materijala ali bez srednjeg sloja aluminijuma može da ima mnogo veću toplotnu provodljivost (a možda i grešim).
[ mali genije @ 09.11.2009. 20:29 ] @
@pisac
ma uopste ti nije bitna duzina kotura cev se nastavi pres fitingom i teras dalje
66m nebi trebao bito problem.
dobro gledas to su pex cevi ali gledaj da budu sa O2 barijerom obavezno.
cevi provode toplotu odlicno zato sto su od umrezanog polietilena visoke gustine
tako da nemoj da te zbunjuje Al omotac oko cevi jer mu je uloga da poboljsa mehanicke
karakteristike cevi.
Pex cevi sa O2 barijerom Unidelta 16x2 met 66.24 vp
Press dupla spojnica art. 1651 16x16 kom 233.28 vp
mozda sam nesto izostavio pa ce kolega todor da doda
pozdrav..
genije
[ milovank @ 31.12.2009. 19:09 ] @
Kakve su cevi proizvođača FIRAT, ako neko ima iskustva? Vidim da su prilično povoljne (oko 0,5 eura/m). Zemlja porekla: Turska
Pozz
[ Marko Enter @ 08.01.2010. 16:35 ] @
dali moze meni neko da preporuci kako da ugodim regulaciju za podno grejanje, grejanje je instaliramo pre jedno 15-tak god. imam i radijatorsko grejanje, podno se nalazi u trepezariji 2 kupatila i kuhinji u ostalim sobam su radijatori, imam mesni ventil koji se rucno podesava , kotao je na cvrsto gorivo, u sistemu imam 3 pumpe za vodu, kako je najbolje iszvesti automatsku regulaciju ???

pozdrav
Marko
[ s.sergio @ 09.04.2010. 13:38 ] @
Na slici koju sam prikačio je jedno od gotovih rešenja renomiranih proizvođača. Dobra stvar za tebe je što iste delove možeš da nabaviš i pojedinačno.
Ujednačenu temperaturu u prostorijama postižeš pomoću elektrotermičkih pokretača (bele kape) i najobičnijih sobnih termostata. Na osnovu el.impulsa od termostata oni kontrolišu protok prema potrošaču (prostorija gde se termostat nalazi). Na povratnom vodu se obično podešava maseni protok po svakoj grani (veći ili manji gubici toplote po grani). Trokraki ventil pomoću termoglave sa kapilarom obezbeđuje stalno kruženje vode sa predodređenom temperaturom (najčešće 45*C). Cevni termostat (narandžasta kutija) prekida rad pumpe u slučaju potpunog prekida grejanja (štedi pumpu).
Ovaj sistem može da se postavi na izvor grejuće vode koji prelazi 50*C. Skladno radi i vrlo je efikasan. Prilično je jeftiniji od bilo koje kombinacije sa elektronikom i elektromotornim ventilima.
[ djole67 @ 06.12.2011. 08:10 ] @
todorubg

Imam kombinaciju podno sa radijatorom,sušačom i izmenjivač toplove ,pitanje glasi
grejanje sa dve pumpe gde dođe mešni ventil dali kao na prikačenom failu ili na drugoj poziciji