[ Kusur @ 19.02.2008. 16:44 ] @
Pozdrav svima.

Nemam iskustva sa TA pećima i grejanjem na struju pošto sam se "ceo život" grejao na ugalj (Kreka Weso peć).

Sada moram da se grejem na struju. U stanu imam monofaznu struju - brojilo je dvotarifno monofazno, znači skupa u jeftina stuja.

Da li neko može da mi pomogne i odgovori na sledeća pitanja:

1. Zanima me koju peć, tj. koje jačine (neko mi reče 2 KW maksimalno),
mogu da upotrebljavam sa monofaznom strujom?

2. Gde mogu u Beogradu da kupim novu Magnohrom TA peć
ili neku kvalitetnu TA peć drugog proizvođača.

Unapred hvala.

p.s.
U oglasima ima puno ponuda TA peći, starih, polovnih, remontovanih, ali ja bih ipak novu.
[ bakara @ 19.02.2008. 18:46 ] @
Ne zelim da te odvarcam od ideje za grejanjem na TA pec, ali iz licnog iskustva znam da pec od 2.5kw greje slabo na monofaznu struju.
Moj savet ti je da kupis klimu trosi manje a greje bolje.

PS: znam da ovakav savet nisi ocekivao...btw, odgovori tipa gde se nesto moze kupiti nisu dozvoljeni!
Hvala
[ Kusur @ 19.02.2008. 18:51 ] @
Ok hvala na predlogu - da li neko ima još neki predlog ili komentar.

Nisam znao da su pitanja tipa "gde da kupim" zabranjena - izvinjavam se.
[ bakara @ 19.02.2008. 19:26 ] @
Pitanja i nisu, ali se odgovori brisu, ali to ne znaci da ti neko nece poslati na PP ili mail.
[ jablan @ 19.02.2008. 20:16 ] @
Ja se grejem sa dve TA peći (jedna trofazna i jedna mala jednofazna) i mislim da je to sasvim OK rešenje. Peći akumuliraju noću jeftinu struju, danju ih gasim i samo retko po potrebi izduvavam. Inače, jednu od njih (veću) sam kupio preko oglasa, novu nisam ni tražio: peć je prosta naprava i vrlo se lako održava (mnogo se teže transportuje). Samo gledaj da kupiš neku standardnu, zbog delova itd. Takođe gledaj da kupiš neku uz koju ide postolje sa točkićima.

Nažalost, ne znam maksimalnu snagu za jednofaznu peć, to verovatno zavisi i od kvaliteta tvojih elektroinstalacija.
[ mali genije @ 20.02.2008. 21:56 ] @
Citat:
bakara: Ne zelim da te odvarcam od ideje za grejanjem na TA pec, ali iz licnog iskustva znam da pec od 2.5kw greje slabo na monofaznu struju.
Moj savet ti je da kupis klimu trosi manje a greje bolje.

PS: znam da ovakav savet nisi ocekivao... ;)btw, odgovori tipa gde se nesto moze kupiti nisu dozvoljeni!
Hvala


i ja se slazem sa ovim
[ SASA M. @ 21.02.2008. 06:46 ] @
Mozda vam malo pomognem, imam prikljucenu ta pec kojih 20tak godina, 3,5kw(to je ujedno i max. koliko smes po fazi da prikljucis), na toj grani imam jos neke potrosace, izbegavam da ih ukljucujem, ali nikada nisam imao problema kada rade istovremeno. Klima je ok, ali jeftinijim klimama veoma pada efikasnost ispod nule. Mislim da ne treba da bezis od polovne, za 3,5kw, mislim da su 50tak E.
[ pisac @ 22.02.2008. 23:48 ] @
Ako je osigurač 16A, onda možeš da priključiš 16*220 = 3520W = 3,5KW
Ako je osigurač 10A, onda možeš da priključiš 10*220 = 2200W = 2,2KW

Ja imam monofaznu 3,5KW i sasvim lepo greje, s tim da ne može da se napuni cela za jednu noć (jeftina struja 00-08h). Ali ako je ne prazniš do kraja (tj. nije jezivo hladno napolju) onda to i nije problem.

Inače, tokom punjenja, pad napona na kablovima (kod mene) je čitavih 15v, odnosno peć se puni na 205V tj. oko 3KW, a u zidovima se gubi 15V tj. oko 225W. Zato su bolje trofazne peći (manji gubitak, više struje mogu da vuku preko 3 faze, veći napon 380V, brže se greju).
[ kAOSmonk @ 18.11.2008. 08:15 ] @
Da ne otovaram novu temu, smatram da je ova jako pogodna.

Totalni sam laik za struju i sve što sa njom ide, te ću tim rečnikom i pokušati da objasnim moj problem.
Odnedavno živim kao podstanar u kući, tj. jednom njenom delu (25kvm). Na placu se nalaze tri stambene jedinice (ja sam u jednoj od te tri) i do svake od njih ide po jedna faza. Gradnja je jako stara, pitanje je i na koji način je urađena i elektroinstalacija. Kako na neku saradnju od strane gazde teško da mogu da računam, zanima me da li postoji neki način, neki instrument, kojim mogu da saznam koliko je maksimalno opterećenje mojih elektroinstalacija, koje one mogu izdržati?
U stanu se sada nalazi TA peć od 3KW, čini mi se, a stavio bih duplo jaču (stan se jako, jako brzo hladi zbog loše izolacije i vlage) pa bih da pre toga, ako je moguće, nekako saznam da li je to izvodljivo i hoće li instalacija to izdržati. Kod brojila se nalazi osigurač od 25A, što po računici iz prethodnog posta daje vrednost od 5,5KW. No, treba imati u vidu da u stanu radi frižider, u jeftinoj struji tokom noći uključim bojler a nekada se uključi i veš mašina. Trenutno, sa postojećom peći i situacijom kada rade svi uređaji, je sve u redu i nisam primetio da postoji problem u radu bilo kog uređaja. Iz tog razloga me i zanima da li ikako mogu da napravim neku kalkulaciju/predviđanje, hoće li sve to raditi kako treba, kada postavim duplo jaču TA peć!? Možda moje pitanje nema smisla, ali to je samo rezultat mog nepoznavanja materije. Da li bi stvar možda promenilo ako bih kod brojila stavio jači osigurač? (Ako jači postoji, uopšte?!) Drugo, osigurač koje maksimalne jačine mogu da stavim u mom slučaju!?

Bilo kakav savet je dobrodošao!
[ bakara @ 18.11.2008. 20:37 ] @
Citat:
kAOSmonk
U stanu se sada nalazi TA peć od 3KW, čini mi se, a stavio bih duplo jaču (stan se jako, jako brzo hladi zbog loše izolacije i vlage) pa bih da pre toga, ako je moguće, nekako saznam da li je to izvodljivo i hoće li instalacija to izdržati.

Nece moci, ta duplo veca TA pec ide na trofaznu struju.
A i bilo kako da preopteretis iskakace ti stalno osigurac.

Najpametnije bi bilo da nabavis klimu, i tako se grejes.
[ kAOSmonk @ 19.11.2008. 08:35 ] @
Hvala za odgovor!

Dakle, u mom slučaju, samo klima dolazi u obzir? Da li je možda neko bolje/isplativije/isto rešenje eventualno norveški radijator koji bi bio kao dopuna trenutnoj TA peći? Da li će to biti podnosivo opterećenje za moj slučaj, po pitanju elektroinstalacija, osigurača, ostalog? I ne postoji način da utvrdim maksimalno opterećenje i snagu elektroinstalacija, osim da pouključujem sve uređaje, dodajem jedan po jedan i čekam kada će osigurač da iskoči ili instalacije da pregore!? :)
[ Deker @ 19.11.2008. 08:55 ] @
Za opterećenje:

Najvažniji je poprečni presek žice (faze) koja ide od tog osigurača do stana. Ako je osigurač 25A, po pravilu ne bi trebalo da je presek manji od 2,5mm2. Ako imaš sreće, pa je presek žice - provodnika 4mm2 (ili veći), možeš staviti i osigurač od 35A (ili veći zavisno od preseka provodnika.

Maksimalno opterećenje:

Potrebno je da znaš da li imaš jednotarifno ili dvotarifno brojilo. Ako je dvotarifno, onda TA peć uključuješ da puni samo noću (valjda od ponoći do 8 ujutro, čini mi se), a klimu preko dana, za ispomoć, u slučaju da je hladnije pa se peć izduva. Znači, možeš i veću peć, koju ćeš puniti noću (ali samo ona da radi, bez veš mašine, bojlera, pegle, šporeta -većih potrošača). Najbolje bi bilo da postaviš sklopku - kontaktor kojom će da komanduje signal tarife i automatski da ti uključuje TA peć. Norveški radijator je po ceni sličan jeftinijim klimama, i kažu da je jedan od efikasnijih uređaja za zagrevanje na struju. Ali ipak mislim da je klima bolje rešenje (pogotovo sa invertorom). Mana klime (obične) je da ne može da greje kada je hladno, ispod -5 stepeni, čini mi se. Ali možeš da kupiš jeftinu grejalicu ili nešto slično.

PS Nemoj da se igraš i probaš to što si naveo, osigurač (ako je ispravan) će da iskoči; ili da ti zaista izgori napojni vod. Sam si rekao da je zgrada stara, i da verovatno napojni kabl i nije baš u dobrom stanju.
[ kAOSmonk @ 19.11.2008. 09:42 ] @
Uh, hvala veliko na jako detaljnom odgovoru!
Neke su mi stvari sada puno jasnije. Dakle, ja bih stvar eventualno i mogao da rešim tako što bih zamenio tu dovodnu žicu, od brojila do stana? (pod pretpostavkom da se gazda složi) Da li bih tom zamenom generalno poboljšao dovod struje i rad svih uređaja u stanu? (ne zamerite na možda glupom pitanju, ali sam totalni laik!) I naravno, stavio bih jači osigurač ukoliko bi bilo moguće zameniti žicu. I što veći presek, to mogu da stavim jači osigurač?
Dalje, da li bih mogao da stavim i jaču TA peć, od 6KW koju sam spomenuo (za koju pouzdano znam, kao što je bakara rekao, da ima trofaznu utičnicu) tako što bih joj zamenio utičnicu onom standardnom, sa dva a ne tri metalna dela koja ulaze u šuko?

I da, imam dvotarifno brojilo. Peć sam uključivao isključivo noću, u pomenutom periodu. Jedino što sam uspeo da primetim jeste da, kada uključim recimo zidnu grejalicu u kupatilu, ili peć da se puni, kao da se nešto desi sa osvetljenjem u stanu, kao da svetlo "trepne". :) (znam, smešno zvuči, ali taj mi izraz najpribližnije opisuje ono što se desi) Da li to možda ukazuje na tanku žicu od brojila do stana ili...? (izvinjavam se na offtopicu, nadam se da mi niko neće zameriti).

Hvala na skretanju pažnje za "ne igranje tim stvarima". Znam da može svašta da se desi, a meni je samo cilj da ovu zimu prezimim bez da se u stanu razbolim; a izolacija je očajna. No, sada sam tu gde sam, bar do proleća.
[ Deker @ 19.11.2008. 10:14 ] @
Pre toga (zamene kabla), koja nije jeftina, treba da vidiš koji kabl je došao do tvog osigurača. Ako je većeg preseka od 2,5mm2, tj. obično se stavlja 4 ili 6 kvadrata, izuzetno 10, onda možeš da zameniš; ako je isto 2,5mm2, onda nema smisla to raditi, jer ćeš imati problem pre tvog osigurača. Ako su provodnici većeg preseka stigli u razvodni orman - tablu gde je taj osigurač od 25A, zašto ne bi doveo trofaznu struju do tvog stana?

Osigurač stavljaš one jačine struje koju može da izdrži provodnik određenog preseka koji dolazi posle osigurača. Znači, mogao bi, ali bi morao u tvom stanu da postaviš tablu sa osiguračima (da bi osigurao celokupnu instalaciju u stanu). E sad, da li to može, zavisi od toga da li su posebni kablovi vođeni za svako mesto, tj. da li su stigli do mesta gde dolazi kabl od osigurača od 25A, u šta sumnjam.

Ne bi mogao da priljučiš tu peć od 6kW na isto mesto gde je bila manja, morao bi da menjaš i kabl koji dolazi do te priključnice.

Generalno, kako bih ja to uradio, da sam na tvom mestu (ti ipak odlučuješ). Kupio bih klimu, sad su povoljne, i jednu grejalicu za svaki slučaj (koja košta 800-900 dinara). Ugradio bih pomenuti kontaktor za TA peć (ili vremenski prekidač jače snage- ili kako se već zove, to je ona stvarčica koja se stavlja u priključnicu i ima priključnicu - podesi se vreme kada će biti uključeno; prethodno treba izvesti posebno napajanje ventilatora TA peći, nije komplikovano), i to bi bilo to. Sve ovo možeš kada se iseljavaš da demontiraš i da poneseš sa sobom. Sve drugo mnogo će te koštati, i ostaće u tom stanu, zgradi. Klima troši, čini mi se oko 1500W kada greje, i to bi moglo da funkcioniše. Pazi i na tarife u boji! Ne preko 1500kWh mesečno.

Svetlo nije trepnulo, nego se smanjila jačina osvetljenja zbog opterećenja, Jednostavno, pao je napon u instalaciji.

Na kraju, ako ipak rešiš da renoviraš instalaciju, nađi nekog pouzdanog majstora da "izvidi" situaciju i da te posavetuje šta da radiš. Pre toga vidi koliko to sve košta, jer, kako reče, tu si samo do proleća.
[ kAOSmonk @ 19.11.2008. 11:01 ] @
Da, tu sam BAR do proleća, jer sam se uselio pre mesec dana i teško da bih se usudio da pre proleća tražim drugi stan. A nakon proleća... iskreno sumnjam da ću ići, osim ako baš ne nađem nešto u istom cenovnom rangu... jer to mi je jako ograničenje. Pa zato i pokušavam da ovde sredim neke stvari, jer su verovatnoće da odem odatle male.

Nego, da se vratim na temu. Još jednom, VELIKO HVALA za savete, pomoć i razjašnjenja.

Nisam znao da je zamena kabla veća investicija. Danas ću proveriti, ako je to ikako moguće, koji je kabl došao do osigurača (taj kabl pretpostavljam da ide od bandere?). No, nije mi jasno ono što si rekao, zašto ne bih sproveo trofaznu struju do svog stana!? Ako sam ja dobro razumeo gazdu, jedna faza vodi do njegovog stana, druga do mog i treća do stana gde je drugi podstanar. Šta tu konkretno treba da se uradi da bih do sebe sproveo trofaznu? Inače, postoje tri brojila u razvodnom ormaru, ako to nešto znači.

Osigurači u mom stanu postoje.

Da li ove dodatne informacije nešto govore? :) Ujedno, da li bi u dodatnom razjašnjenju mog problema pomogla neka dodatna informacija koju mogu da dobijem od gazde? Pitao bih ga, pa koliko sutra postavio ovde, pa ako to može da pomogne da me ti ili bilo ko drugi, posavetuje šta je u mom konkretnom slučaju moguće uraditi, a ne izlagati se trošku kupovine klime. Koliko sam do sada uspeo da pohvatam, trebao bih proveriti presek žice do osigurača i one koja ide od njega ka mome stanu.

No, kako mi sve to za sada izgleda, klima mi ne gine...
[ Deker @ 19.11.2008. 11:20 ] @
Znači, možda ostaneš tu. Hm...

(Pretpostavljam da ti je svaki dinar važan). Zavisi od dužine kabla i koliko je lako - teško postaviti ga. Ne mora da ide od bandere, ali je moguće.

E sad i meni ništa nije jasno. Kada si rekao jedna faza ide, druga... čovek bi pomislio da ima jedno brojilo? Sada kažeš da ima tri brojila. Da li to znači da samo ti koristiš jedno brojilo? Ili vas trojica jedno? da li je brojilo trofazno ili monofazno (trofazno je veće pravougaonog oblika, monofazno je manje kvadratnog oblika)?

Kada se otvori orman, videće se koji presek je stigao do osigurača.

Koliki ti je račun za struju i potrošnja? Na osnovu nje može se zaključiti da li ste na istom brojilu ili svako koristi posebno.

Bitne stvari: trofazno ili monofazno brojilo, da li si na jednom brojilu ili ne, presek provodnika kabla od ormana do stana i presek kabla do ormana? Procena dužine kabla koji treba da se menja?

Citat:
Na placu se nalaze tri stambene jedinice


Ovo mi nije jasno. Šta to znači? Tri kućice? Tri stana u jednoj kući? Nešto treće? Kako su te jedinice povezane što se tiče struje? Ako su odvojene, da li je kal podzemni ili vazdušni? I tako dalje. (Zbog procene troškova)
[ kAOSmonk @ 19.11.2008. 11:32 ] @
Da, možda ostanem. Kako je to za mene prvo podstanarsko iskustvo i kako sam tek pre pre nekoliko meseci krenuo u tu avanturu, nisam ni znao šta mogu da očekujem od cele te priče. Preko zime ću ostati, to sigurno, kako bih video da li mogu da se naviknem na uslove života. Jer, sve negativne emocije koje su se kod mene pojavile u prvih mesec dana koliko sam ovde gde sam, možda su (najverovatnije su) rezultat privikavanja. Gomila je pitanja čiji odgovor tražim, struja je jedno od njih, jer moram sam da vidim kako stvari funkcionišu.

No, da se ovo ne bi pretvorilo u neko psihološko profilisanje moje ličnosti :) vratimo se na struju.

U ormaru su tri brojila. I da, ja koristim jedno, drugo gazda, treće drugi podstanar. A u pitanju je plac na kome postoje tri male kućice i svako koristi svoje brojilo. Kog je tipa brojilo, to ću morati da vidim danas. Meni se čini da je kockastije, manje nalik pravougaoniku. I kablovi idu preko krovova, mada opet... Izgleda da nisam dobrano obratio pažnju na te detalje, već se zaleteo pitanjima kao grlom u jagode...

Da bih odredio presek kabla, za to mi ipak treba neko stručno lice, ili mogu ja nekako to da odredim?
[ Deker @ 19.11.2008. 12:11 ] @
Pitaj gazdu, on bi trebao da zna.

Verovatno imaš monofazno, pa opcija trofaznog otpada. Mada, nikad se ne zna. Sam presek kabla možeš videti kada se otvori razvodni orman. Da treba ti stručno lice.

Nisi odgovorio gde je orman. U tvojoj jedinici?
[ bakara @ 19.11.2008. 19:38 ] @
Vidim da ti @deker lepo objasnjava, ali zanemarujete cinjenicu da je malo komplikovano raditi ponovo instalaciju, provuci sve tri faze i raskopavati kucu/stan koja nije njegova (da zanemarimo finansijsku stranu), tesko da ce to ijedan gazda dozvoliti i da ce se ijednom stanaru isplatiti.

Moja savet je da vidis sa gazdom da ti recimo kupis klimu a da ti on odbija od kirije po 50e, to je primamljivo za gazdu a tebi ce se isplatiti.

Stavljanje vece TA peci po meni je prekomplikovana solucija.
[ Kusur @ 21.06.2009. 09:59 ] @
Pozdrav svima.

Čitajuči vaše poruke puno sam naučio – hvala vam na kosrisnim savetima.

Ovu temu sam započeo prošle godine a pitanje TA peći nisam još rešio. Zimu sam "prezimeo" sa uljnim radijatorom od 2KW i nisam se ogrejao. Zato moram ponovo da vas molim za savete i pomoć.

- Struja je monofazna
- Imam jednofazno brojilo sa skupom i jeftinom strujim
- U ormanu kod brojila (u haustoru - hodniku zgrade) nalaze se 3 osigurača
- U stanu se nalazi 9 osigurača a "potrošači" su ovako raspoređeni:
1, 2, 3 - šporet
4 - veš mašina
5 - bojler, svetlo u hodniku, svetlo u kupatilu
6 - PRAZAN
7 - Zvono
8- PRAZAN
9 - Tri sobe (četiri sijalična grla, TV, muzička mini linija, vertikalni zamrzivač, frižider, računar) i svetlo u kuhinji

Imam dva pitanje, pa Vas molim da pokušate da mi odgovorite i pomognete.

------------------
PITANJE 1
Diskusija između mene i korisnika PISAC:

PISAC:
"Ako je osigurač 16A, onda možeš da priključiš 16*220 = 3520W = 3,5KW"
Ako je osigurač 10A, onda možeš da priključiš 10*220 = 2200W = 2,2KW"

JA:
"Kupio bih monofaznu TA peć od 2.5 KW i uključio bih je u utičnicu koja "deli osigurač" sa drugim potrošačima" (Osigurač 9 u stanu, pominje se u tekstu iznad).

PISAC:
Samo saberi snagu svakog uredjaja (sijalice 100w + TV 60w + Računar 200w + zamrzivač ???w + ...), i ako ukupna snaga prelazi snagu osigurača onda ne možeš. Snaga osigurača je 3,5kw (3500w) ako je osigurač 16A, a na manji osigurač ne možeš da priključiš TA peć ni kada je sama.

Poslušao sam savet PISCA i utvrdio da ne mogu da priključim TA peć zajedno sa svim ovim potrošačima.

Čitajuči ostale poruke u ovoj diskusiji posumnjao sam da sam ja PISCA MOŽDA pogrešno razumeo.

NAJZAD I PITANJE
Da li treba da sabiram snagu uređaja U ODNOSU na osigurač u svom stanu (Osigurač 9 u stanu, pominje se u tekstu iznad), ili U ODNOSU na osigurače u haustoru, u ormanu kod brojila (3 komada - pominje se u tekstu iznad)?

---------------------

PITANJE 2 (ako je odgovor na prvo pitanje da sabiram snagu U ODNOSU na osigurače u svom stanu)
Iz gornjeg teksta možete videti da u stanu imam "slobodna" dva osigurača (broj 6 i 8). Pošto nemam para za uvođenje trofazne stuje, jedan rođak mi je dao ideju da na "slobodan" osigurač stavim samo TA peć.

- DA LI MOŽE da se od "slobodnog" osigurača izvuče kabl (VAŽNO: bez štemovanja - može kabl da se vidi na zidu) do sobe u kojoj će biti TA peć. TA peć bi bila jedini potrošač na ovom osiguraču.
- DA LI neko možda zna koliko bi ovo koštalo?

Izvinjavam se zbog opširnosti - ovo je za mene bitna tema. Takođe sam imao nameru da vam što bolje pojasnim trenutno stanje.

Unapred hvala na svetima i odgovorima

[Ovu poruku je menjao Kusur dana 21.06.2009. u 11:25 GMT+1]
[ SASA M. @ 21.06.2009. 15:10 ] @
Vazni su i osiguraci u stanu i u hodniku. Snagu sabiras sa potrosacima u toj grani gde se nalazi osigurac koji ih stiti, ali i u odnosu na presek provodnika koji se u toj grani nalazi. Nije dovoljno staviti "veci" osigurac, vec i presek provodnika mora biti odgovarajuc. Zbir tih snaga u stanu ne sme preci limit koji imaju osiguraci u hodniku. Moguce je da izvuces taj kabl, ali nije po propisima. Imas elemente koje se koiste za instalaciju u vlaznim i podrumskim prostorijama, odstojnici pre svega i izolovana metalna uticnica "za na zid", pa koristi njih ako bas nemas drugo resenje. Ovakav provodnik trpi manja opterecenje jer se oni ispod zida preko njega hlade. Distanca do sobe moze biti bitna, pa izracunaj tacno koliko ima metara (po zidu) kuda bi isao kabl.
[ pisac @ 25.06.2009. 12:02 ] @
Obično se tri osigurača kod brojila koriste kada je brojilo trofazno, tako da je moguće da od ta tri osigurača samo jedan u stvari zaista i ima funkciju, a da su ostali tu samo za slučaj da promeniš brojilo u trofazno. Mada, možda je neko to povezao i tako da je iskoristio sva tri osigurača povezavši ih na jednu fazu.

U svakom slučaju, moraš da sabiraš potrošnju na svakom osiguraču koji je između brojila i TA peći. Treba da utvrdiš koji su od unutrašnjih osigurača povezani preko kojih od spoljnih, pa da onda nađeš gde imaš mogućnosti da priključiš 2.5KW tako da ne pregori ni spoljni ni unutrašnji osigurač.

Uzgred, ukoliko su sva tri osigurača povezana na monofazno brojilo, postoji jedna "interesantna" mogućnost koju treba da se trudiš za izbegneš. Naime, brojilo ima takođe svoju maksimalnu struju koju može da podnese. Ne znam napamet, ali recimo da je 30A (proveri, piše na brojilu). Ukoliko imaš 3 osigurača od 16A, onda je maksimalna struja koju možeš teoretski da povučeš preko brojila 3x16=48A a da ti nijedan osigurač ne iskoči. Ali u tom slučaju može da ti izgori brojilo.
[ Ludak1 @ 19.01.2010. 12:57 ] @
Par pitanja u vezi TA peci:

Da li termostat (valjda se tako zove, prekidac koji pusta faze na grejace) pali zajedno sva 3 grejaca ili pojedinacno, zavisno od toga da li je "prekidac" na polozaju 1,2,3?

Zasto 2 grajaca prze kao ludi a treci (u pitanju su vertikalni, spiralni grejaci) slabo? Vadio sam sva 3 i ispravni su...
[ test1234 @ 19.01.2010. 16:20 ] @
Koja je marka i kolike je snage?
[ Ludak1 @ 20.01.2010. 11:10 ] @
Unknown(aeg?), ali ima 3 vertikalna, okrugla, spiralna grejaca (pretpostavljam da su od 1 kw).
[ jablan @ 20.01.2010. 11:22 ] @
Trebalo bi da uvek pali sva tri grejača. Kako si proveravao ispravnost?
[ Deker @ 20.01.2010. 11:36 ] @
Ako je prekidač - termostat (klizi kad se okreće), onda se svi pale odjednom. Ako je kao na pr. šporetu, onda nije tako. Verovatno je prvi slučaj, a što se tiče ispravnosti grejača, moguće je da je taj slabije snage od ostala dva, ako je u pitanju polovna peć, tj. ne znaš njenu "istoriju".
[ test1234 @ 20.01.2010. 18:10 ] @
Grejaci mogu biti od 700 W pa do 1400 W, pojedinacno, znaci od 2,5 KW pa do 4,5 KW. Ne pale se svi odjednom, podesen je termostat na razljku od 40*C, 180*C, 220*C i 260*C na primer.
[ che_beograd @ 07.12.2010. 08:26 ] @
Da postavim i ja pitanje za monofaznu TA pec.

Naime, imam Magnohromovu TA pec, mislim da je 2,5 kW, monofaznu.TA pec se uvek ukljuci na 0,5-1 i nikako da se iskljuci (da kvrcne posto lampica ne radi).
Pec se neravnomerno greje.Vrh TA peci po sredini je vreo, sa strane je hladniji. Kako se ide ka donjem delu, TA pec je sve hladnija.

Sta je u pitanju?Grejaci, Termostat, kablovi ili nesto trece?
[ Horvat I @ 07.12.2010. 10:06 ] @
Citat:
che_beograd: TA pec se uvek ukljuci na 0,5-1 i nikako da se iskljuci (da kvrcne posto lampica ne radi).

Šta 0,5- 1= -0,5 Nismo baba Vange!
Tokom godina sam morao naučiti gledati u pasulj, 1grejač ti ne greje, peć nije dovoljne snage za taj prostor.
[ che_beograd @ 08.12.2010. 06:26 ] @
Baba Vango, citam tvoj post i razmisljam da li si ikad video kako izgleda TA pec s obzirom da ne znas sta znaci 0,5-1.

Ja nisam napisao da je pec sa strane hladna nego HLADNIJA.Kada je nesto hladnije od Vrelog to na srpskom jeziku znaci da je toplo ili mlako.

S obzirom da je stan 25 kvm, da je izoliran i da je 2,5 kW svih ovih godina bilo dovoljno za grejanje, ne vidim razlog zasto bi sada na +15 C u decembru pec bila u nemogucnosti da zagreje prostoriju.


[ bakara @ 08.12.2010. 07:17 ] @
Citat:
che_beograd:

Sta je u pitanju?Grejaci, Termostat, kablovi ili nesto trece?

Ako pec normalno greje...a ne iskljucuje grejac onda je u pitanju termostat.
[ ivan_sim @ 09.12.2010. 23:28 ] @
Ali ako se pec neravnomerno greje vrlo je moguce da neki grejac ne valja ili da je ozicenje lose - otkazalo negde.
Otvaranjem peci moze se utvrditi da li svi grejaci rade ili ne.
[ mikica85 @ 28.12.2011. 20:38 ] @
Ljudi pomozite, zelim da kupim TA pec, treba mi da bih se zagrejala prostorija od 30 kvadrata. Razmiljam da kupim onu od 3.5 kw, ne znam da li je dovoljno. Inace imam monofaznu i trofaznu struju. Ne znam ni od kog proizvodjaca da uzmem, da li se razlikuju po kvalitetu? Razmisljam i da li mi se isplati da uzimam uopste novu (skupe su) ili da rizikujem sa polovnom (ni sam ne znam da procenim koliko su ocuvane). Hitno mi je stvarno. Unapred sam zahvalan na odgovoru. Pozdrav