[ dados.p @ 21.04.2008. 23:24 ] @
Da li je moguce da devojka dobije austrijsko drzavljanstvo posto joj je otac austrijski drzavljnin kao i cela porodica sa oceve strane, trenutno ona zivi u Srbiji a njen otac vec 40 godina u Austriji, devojka ima 22 godine, i vanbracno je dete. Pored oca ima i dva strica, dva brata i sestru koji su joj rodjeni po ocu. Kako bi mogla najlakse dobiti drzavljanstvo i da li je moguce, i ako ima neko savet sta da ucini. Hvala unapred
[ bags @ 21.04.2008. 23:47 ] @
Nema veze sto je vanbracno dijete moze ga dobiti ako joj je on otac.(pa cak i ako nije, recimo djete od mog rodjaka kome on nije otac,tj. iz prvog zeninog braka je dobilo takodje drzavljanstvo).

Ne znam detaljno kako ide ta procedura,ali otprilike treba dobiti prvo boravisnu vizu,doci ovdje u austriju,zivjeti i raditi i posle odredjenog perioda moze predati zahtjev za drzavljanstvo koji ide na razmatranje.

Imas sajt http://auslaender.at/ za dalje informacije i tamo jako dobar forum, doduse na njemackom.

Za modove:
Treba omoguciti da linkovi budu unicode (recimo http://ausländer.at ne radi kako treba).
[ dados.p @ 22.04.2008. 00:00 ] @
Uhhhh, to znaci da bi ona trebala biti jedno vreme tamo dok ne dobije drzavljanstvo, da li postoji mogucnost da i ja odem zajedno sa njom u isto vreme ili mora ona prvo pa tek onda ja?
[ bags @ 22.04.2008. 00:16 ] @
Jeste li vencani ?

Ako da, onda i ti mozes doci sa njom.S tim da morate proci neke integracijske kurseve,tipa ucenje njemackog.
Takodje je moguce da ce vas provjeravati, da vide da li vam je brak samo fiktivan.
[ dados.p @ 22.04.2008. 10:44 ] @
nismo vencani, a i primila je telefonski poziv iz ambasada i rekli su joj da ne moze dobiti drzavljanstvo posto je vanbracno dete. Jel to moguce, ili bolje da licno ode u Austrijsku ambasadu?

[Ovu poruku je menjao dados.p dana 22.04.2008. u 13:46 GMT+1]
[ dados.p @ 22.04.2008. 17:10 ] @
Ne mogu da verujem da ne moze da dobije drzavljanstvo, da li je moguce da je tako jel zna neko da ne idem dzabe za beograd.
[ LoLive @ 22.04.2008. 18:28 ] @
Mozda ti ovo pomogne..
u pitanju je sajt www.migrant.at {Neradi u Mozili}

Zakon o državljanstvu

Austrijsko državljanstvo se načelno stiče:

A. porijeklom ili B. Dodjelom ili C. proširenjem
A. porijeklom
Državljanstvo stiču rođenjem:
• bračna djeca, ako je jedan od roditelja austrijski državljanin i
• vanbračna djeca, ako je majka austrijski državljanin
Vanbračna djeca očeva austrijskih državljana stiču (porijeklom) državljanstvo pozakonjenjem istih,
nakon sklapanja braka roditelja.
B. dodjelom (primitkom)
Za dodjelu austrijskog državljanstva potrebno je ispuniti sljedeće osnovne uvjete/uslove:
• odobravajući stav prema Republici Austriji, neugrožavanje javnog reda, mira i sigurnosti ili
nepostojanje bliske veze s terorističkim i ekstremističkim grupama;
• da podnosilac zahtjeva nije kažnjavan (nepostojanje pravosnažnih sudskih presuda, da se
protiv njega ne vodi kazneni postupak u Austriji i u inozemstvu/inostranstvu, ne postoje teški
prekršaji po upravnom postupku)
• nepostojanje zabrane boravka u Austriji (ili nekoj drugoj zemlji EEP*-a) i nije pokrenut
postupak za zabranu boravka, izgona ili protjerivanja u zadnjih 12 mjeseci;
• otpust iz dosadašnjeg državljanstva, osim ako to nije moguće ili je nedopustivo (npr. iz
razloga ugrožavanja osobne i ekonomske egzistencije);
• dovoljna i zajamčena sredstva za život (u visini smjernica za najniže penzije) bez korištenja
socijalne pomoći u posljednjih 3 godine;
• dokaz o znanju njemačkog jezika (A2)
• dokaz o znanju (ispit) demokratskog uređenja Austrije i povijesti/istoriji Austrije i dotične
pokrajine.
Znanje njemačkog jezika (A2 nivo) mora biti dokazano svjedodžbama priznatih jezičnih instituta.
Znanje damokratskog uređenja Austrije i dotične savezne pokrajine se dokazuje ispitom kod
nadležne vlasti za dodjelu državljanstva. Za pripremu ispita postoje skripte za učenje. Ispit se
sastoji od 6 pitanja iz 3 oblasti. Postoji više mogućnosti odgovora na pitanja. Za uspjeh na ispitu
potrebno je dati 3 točna odgovora iz svake oblasti ili ukupno 12 od svih 18 pitanja (ponavljanje
ispita je moguće).
Izvjesne osobe ne moraju dokazivati znanje njemačkog jezika. Oni su od ove obaveze ili izuzeti
(npr. djeca u dobi predškolskog uzrasta, bivši državljani, osobe u visokoj starosti i osobe lošeg
zdravstvenog stanja) ili su obavezu ispunili (npr. pohađanjem javne osnovne škole, javno-priznate
sekundarne škole i iz „njemačkog“ imali pozitivnu ocjenu.

Dodjela državljanstva po slobodnoj ocjeni -

Austrijsko državljanstvo može biti dodjeljeno (ocjena), ako je slijedeće stvarno stanje
slučaj, a ispunjeni su gore navedeni opći uslovi/uvjeti:
1. bez čekanja, ukoliko su njena već prikazana ili očekivana iznimna ostvarenja na
znanstvenom, privrednom, umjetničkom ili sportskom polju od posebnog interesa za
Republiku (o primanju u državljanstvo odlučuje Savezna austrijska vlada)
2. bez čekanja ako je osoba već 10 godina posjedovala austrijsko državljanstvo i to nije izgubila
oduzimanjem (dodjela je moguća samo sa legalnim boravkom u Austriji).
3. osoba boravi 10 godina legalno i neprekidno na području Austrije, od toga je bila
najmanje pet godina stalno naseljena (niedergelassen);
Zakonsko pravo – slijedeće osobe imaju zakonsko pravo na austrijsko državljanstvo ako
ispunjavaju gore navedene opće uvjete/uslove:
1. bez čekanja - maloljetna, neoženjena/neudata djeca, ako je jedan roditelj austrijski
državljanin. (Malodobni podnosilac zahtjeva mora imati dozvolu o naseljavanju ili priznati
status azila ili legitimacijsku kartu).
2. nakon 5-godišnjeg legalnog neprekidnog boravka najmanje 6 godina:
• bračni partneri austrijskih državljana, ako žive u zajedničkom domaćinstvu i brak
postoji najmanje 5 godina;
• osobe sa priznatim statusom azila;
• državljani neke od zemalja EEP-a;
• osobe rođene u Austriji;
• osobe sa očekivanim ili već postojećim iznimnim ostvarenjima na znanstvenom,
privrednom, umjetničkom ili sportskom polju od posebnog interesa za Republiku;
3. osobe sa stalnim neprekidnim boravkom od najmanje 15 godina u Austriji i postoji dokazana
osobna i radna integracija;
4. osobe sa stalnim neprekidnim boravakom od 30 godina u Austriji;
C. Proširenjem (na članove uže porodice)
Austrijsko državljanstvo pod gore navedenim općim uvjetima može se proširiti na:
a. bračnu djecu, vanbračna djeca supruge i vanbračna djeca supruga, ako za njih pravo
starateljstva, kao i usvojenu maloljetnu i neudatu/neoženjenu djecu, koja legalno borave
na području Austrije (bez čekanja).
b. supru-ge/zi, koj-e/i žive u zajedničkom domaćinstvu, nakon više od 6 godina vlastitog
zakonitog boravka i pet godina u legalnom braku;
(Navededne osobe moraju imati dozvolu o naseljavanju ili priznati status azila ili legitimacijsku kartu)
Pozor/Pažnja!!!
Budući su ovdje za našu klientelu navedene najvažnije odredbe zakona o državljanstvu, molimo Vas, da se za podrobnije informacije
obratite nadležnoj vlasti; u Beču – MA 35, Dresdner Str. 91, 1200 Wien ili kod nas u Savjetovalište. Ujedno napominjemo i mogućnost
provlačenja grešaka, unatoč savjesnoj obradi, pa stoga ne možemo jamčiti za preuzete naputke iz dotičnog sažetka.
Männer und Frauen:
1010 Wien, Hoher Markt 8/4/2
Tel: 712 56 04
Frauen:
1010 Wien, Marc Aurel Straße 2a/6/2/10
Tel: 982 33 08
http://www.migrant.at E-Mail: migrant@migrant.at http://www.migrant.at E-Mail: migrantin@migrant.at
Diese Publikation wird aus Mitteln des Arbeitsmarktservice (und des Europäischen Sozialfonds) sowie der Magistratsabteilung 17
gefördert.
[ dados.p @ 22.04.2008. 21:24 ] @
Hvala puno na odgovoru...
[ dados.p @ 23.04.2008. 07:17 ] @
Nakon ovih postova sto ste mi odgovorili sam skroz zbunjen da li ima neko savet kako da probamo traziti drzavljanstvo austrijsko i na koji nacin najbolje da probamo to da ucinimo. Ipak vidim da ste vi mnogo iskusniji u ovome nego ja. Hvala unapred...
[ LoLive @ 23.04.2008. 08:10 ] @
Najbolje bi bilo da tvoja devojka trazi...ustvari započne proces dobijanja AUT državljanstva direktno u toj zemlji...
Neočekujte da vam $alterski službenik Ambasade AUT preko telefona obeća državljanstvo.Čak na tom mestu neverujem da može dobiti.
Neka joj očuh napravi garanciju i pošalje,i na osnovu toga dobije vizu..Neka tamo krene na kurs jezika(ukoliko ga nezna)...
Potom u AUT neka se raspitaju šta je sve potrebno....a čak je i bolje da angažuju nekog Advokata koji je stručniji za ovo.Može veoma lako da stvari krenu nizbrdo..ako ne poznaješ zakon i sisitem...A to može da se odugovlači u nedogled!!!
Konkretno...
Očuh i ona odu kod advokata;
Prilože papire(on državljanin) ona svoje,srodstvo,status...
i traže sta je sve potrebno...da se nabavi od papira..za nju njega...šta da se preda gde i sl.
neka ih advokat zastupa..
pozz
[ dados.p @ 23.04.2008. 14:35 ] @
Hvala puno na savetu, e da mala ispravka nije joj ocuh on joj je rodjeni otac. Pozdrav
[ sstefann @ 31.08.2011. 23:05 ] @
Zdravo...Rodjena sam 1973 god u becu,gde sam boravila sa ocem i majkom do 1977 god,kada smo se preselili u Srbiju...Da li ima neke sanse da dobijem Austrijsko Drzavljanstvo?... ni otac ni majka mi nemaju njihovo drzavljanstvo...Pozdrav
[ dados.p @ 01.09.2011. 10:41 ] @
Tesko, otac od moje zene ima drzavljanstvo i ne moze ga dobiti ona dobiti...
[ sasa095 @ 25.10.2012. 15:29 ] @
Da li se sta promenulo u vezi dobijanja drzavljanstva i boravka u Austriji,konkretno me interesuje ja sam rodjen 1974 god.u Becu,boravio sam tamo devedesetih dosao u Srbiju u vojsku i od tad sam bio jos par puta ali samo na kratko.Inace majka mi je tamo od 1972 god.i nema njihovo drzavljanstvo dok ga je rodjena sestra uzela pre par godina.Molio bih za neko iskustvo .Hvala.
[ Jesen123 @ 08.11.2013. 07:47 ] @
Znam da se austrijsko drzavljanstvo moze dobiti na osnovu roditeja koji su austrijski drzavljani,a da li mogu da trazim austrijsko drzavljanstvo na osnovu daljeg pretka. Moja prababa je bila Austrijanka, rodjena u Kapfenbergu?
[ andrea12 @ 17.09.2015. 14:10 ] @
Treba mi pomoc,nadam se da ce mi neko moci odgovoriti.Otac mi je u Becu vec 30 godina,ima radnu vizu ali nema drzavljanstvo. Da li postoji mogucnost da ja preko njega dobijem radnu vizu u Austriji?
[ alasalas @ 17.09.2015. 20:06 ] @
@andrea12
Koliko godina imas? Ako manje od 18 onda postoji sansa...
[ andrea12 @ 17.09.2015. 22:10 ] @
Imam 19 godina...znaci ne postoji nikakva mogucnost?
[ zzz030 @ 18.09.2015. 03:57 ] @
Ne postoji. Punoletna si osoba i takav je zakon u vecini evropskih zemalja.
[ radenkobojanic @ 04.12.2015. 14:18 ] @
Pozz... MOj otac je radio 30 gd u Austriji na radnu vizu , ja sada studiram u Republici Srpskoj i imam stipendiju od Austrije dok se obrazujem .... Da li postoji mogucnost da nekako ja dobijem njihovo drzavljanstvo ... ? Ili da me prebace tamo da studiram ili da radim meni je svejedno .... POZ i hvala unapred
[ alasalas @ 09.12.2015. 19:58 ] @
Nisi napisao koliko godina imas, mada si rekao da studiras tako da predpostavljam da imas preko 18.

Ne vidim nijednu mogucnost da dobijes drzavljanstvo, na osnovu cega si mislio?
Da studiras verovatno moze, ali to bi morao da se raspitas na fakultetu na kome zelis da se prebacis. Mozes da radis dok studiras ali samo do 10 sati nedeljno (studentska viza).

Da li mozes reci kakvu stipendiju trenutno dobijas od Austrije?

Pozdrav
[ Aix @ 09.12.2015. 20:42 ] @
Kod ljudi koji su naturalizacijom, a ne rodjenjem dobili drzavljanstvo oni ga mogu preneti samo deci koja su u momentu naturalizacije bila maloletna ! Tj ona se autoamtski upisuju u drzavljanstvo. Ne znam sta biva ako neko ne prijavi da ima dete, moze li ono onda naknadno da trazi.

Tako je u 90% zemlja evrope.
[ Aix @ 09.12.2015. 20:50 ] @
Citat:
sstefann:
Zdravo...Rodjena sam 1973 god u becu,gde sam boravila sa ocem i majkom do 1977 god,kada smo se preselili u Srbiju...Da li ima neke sanse da dobijem Austrijsko Drzavljanstvo?... ni otac ni majka mi nemaju njihovo drzavljanstvo...Pozdrav


Mozes putem naturalizacije, dakle boravkom u Austriji. Olaksanje ti je sto si rodjena u Austriji pa ti se broj godina boravka skracuje sa 10 na 5 !
[ Sale00 @ 03.03.2017. 23:40 ] @
Zdravo
Interesuje me da li mogu dobiti austrijsko drzvansvo preko mog oca. on ima drzavljansvo i zivi tamo. a ja sam ziveo tamo i imao sam vizu,ali dosao sam ovde sa 17 godina i ona je istekla. i vise nisam bio tamo. to je bilo pre 12 godina. moj cale se raspitivao i ne mogu da povratim papire. kao kasno je. da li mogu da dobijem njihovo drzavljanstvo preko caleta? hvala
[ boki11 @ 03.02.2018. 13:53 ] @
Pozdrav,
Ne bih da se imenujem iz drugih razloga ali imam ovaj problem a hteo bih nekoga ko je imao slican ili blizak problem da mi objasni da li se sta moze uraditi.Hvala.

Postovani,moje ime je taj i taj rodjen 1973 god ,pisem iz Srbije vezano za predmet mog Austrijskog drzavljanstva koje sam izgubio 1987 /88 godine igrom slucaja. Naime moja majka ta i ta, Nevencana supruga moga oca tog i tog rod.1928 u mestu Ogulin rep.Croatia Austrijski drzavljanin od 1960 i neke ,htela je da meni i mojoj rodjenoj sestri zameni pasose koji su istekli a tada je jos bilo poznato da austrijski pasos ima i neku vaznost nakon isteka.
Desila se sledeca situacija u ambasadi u Beogradu.Moja majka je kao moj staraoc posle smrti oca, otisla i htela da zameni novi pasos medjutim u ambasadi su je generalno napali ko ste vi, sta ste vi oni su to i to prezime vi ste drugo to je nemoguce.Tad po katolickom crkvenom ili vec kakovom zakonu nevencana supruga nije bila priznata dok se to nesto nije izmenilo al je ostalo slicno.Tad Srbija zahvacena vihorom ratnog huskanja i nije bas bila priznata ni po cemu, tako da smo mi dobili odbijenice, ponistene pasose i moja sestra i ja smo od Austrije ostavljeni bukvalno na milost i nemilost ,bez ikakve konsultacije i pomoci Austrijske vlade niti sluzbenika ambasade.U vise navrata smo pokusavali da nesto uradimo medjutim bezuspesno.Tokom par narednih godina zalili smo se zemaljskom sudu u Becu preko pokojnog advokata tog i tog gde smo dobili tada odgovor da su nasi pasosi izdati GRESKOM! Molim vas da mi kazete koja drzava greskom izdaje pasose i to meni sestri i ocu i to po 2 ili 3 puta sa kojim sam cak 1984 godine isao 1 put za ameriku i dobio vizu u americkoj ambasadi u Becu.Takodje sam imao pasos od svog pokojnog oca u koji sam bio upisan kao priznato dete davne 1973 godine tako da to sve i govori.Takodje sam imao i prijavu boravka od 1973 do 1987 posto me je moj otac odjavio 1987 a umro je 1986. Objasnjenje za ovo je sledece .Moj otac je imao Bivsu zenu u becu ta i ta i imali su stan u Werndlgasse, 1210 Wien, koji je pripadao takodje i mom ocu ,verovatno zbog bojazni da cemo moja sestra i ja traziti deo nekog nasledstva i slicno desile su se neke korupcijske radnje sa njenim advokatom tadasnjim, koje su rezultirale ovime zbog cega ja sada vama pisem. Takodje sam jedno izvesno vreme primao i deciji dodatak,promenio sam do tada 2 ili 3 austrijska pasosa zbog isteka, izdata u policiji u Becu, imao stednu knjizicu u banci Bawag i dosta vremena sam boravio u stanu kod te i te posto moj otac i njegova bivsa zena su imali neki dogovor tako da sam ja sa njim non stop odlazio u Bec zbog njegovog posla i zato sam i bio prijavljen.
Sve ovo sto sam napisao potkrepio bih vam sa dokumentima koje sam posedovao medjutim ukradeni su mi i ne mogu da vam posaljem ali sve verovatno postoji u spisima policije ili suda
Dokumente koje sam imao su:
Pasos od mog oca taj i taj izdat 1973 gde sam i upisan na prednjoj strani pod mojim imenom i prezimenom
Pasos od mog oca drugi po redu
Pasos moje sestre ta i ta
Pasos 1 JA
Pasos 2 JA
Meldezettel 1973 / 1987 Na ime JA

Ovo pismo i zahtev za vas pravni savet i veliku pomoc pisem sa velikim zakasnjenjenjem posto sam sa svih strana bio obeshrabren da se nista ne moze uraditi po pitanju ovog slucaja, bacio sam veliki novac na provere i lazna obecanja raznih advokata, tako da bih vas ovim putem zamolio da mi date pravne smernice vezano za ovaj moj slucaj.

Obracam vam se sa velikim postovanjem kao i na trosenju vaseg dragocenog vremena da procitate moj slucaj.

s Postovanjem,