[ M3RiM @ 22.04.2008. 23:13 ] @
treba m ibaza u kojoj mogu da unosim broj radnih sati za svakog radnika i da na kraju mjeseca dobijem zbir radnih sati za svakog radnika posebno. medjutim radnika ima oko 50. i ja sam pravio bazu u kojoj sam u tabeli u design view u nzive kolona stavljao; u prvu kolonu datum a u ostale ime i prezime svakog radnika. tako da sam imao tabelu sa 51 kolonom.

ali sad kada zelim da nekog radnika otpustim ili primim novog ja ponovo moram ici u design view tabele i brisati ili dodavati radnika. i onda nemam nista od forme preko koje unosim vremena radnika jer nemam novo unesene radnike. pa onda moram ponovo praviti novu formu za tu prepravljenu tabelu.


da li postoji neko rjesenje da dodajem novog radnika preko neke druge forme, ali da mi ga dodaje kao novu kolonu u tabelu.... ali onda da ga imam i u formi u kojoj unosim vremena.


ili ima li neko drugo rjesenje.


uglavnom potrebno mi je da u formi u kojoj unosim radna vremena imam vec napisan spisak svih radnika i da samo redom popunjavam njihova radna vremena (naravno za danasnji datum odnosno za datum koji je unesen). a ne da ih moram vaditi preko kombo boxa, jer cu na taj nacin slucajno propustiti nekog radnika.


a za report manje vise. ako bi moglo cak da i report dobivam na osnovu toga, i da u spisku imaju i novo uneseni radnici.
ako ne moze onda nije problem. mogu ja da printam i tabelu u kojoj su mi podaci. ionako bi mi trebao neki tabelarni prikaz svega toga

izvjestaj bi trebao da izgeda kao u prilogu


HVALA UNAPRIJED

POZDRAV


[Ovu poruku je menjao M3RiM dana 23.04.2008. u 00:28 GMT+1]
[ Zidar @ 24.04.2008. 14:40 ] @
Citat:
tako da sam imao tabelu sa 51 kolonom.

ali sad kada zelim da nekog radnika otpustim ili primim novog ja ponovo moram ici u design view tabele i brisati ili dodavati radnika. i onda nemam nista od forme preko koje unosim vremena radnika jer nemam novo unesene radnike. pa onda moram ponovo praviti novu formu za tu prepravljenu tabelu.

Zanimljivo

Tvoj problem nije lak ni naivan. Sto si uradio ocigledno ne valja, vidis i sam zasto. Treba da se normalizuje. Ali, ni to nije lako, jer se uvodi vreme u igru

A da probas ovako:

tblAktivniRadnici (RadnikID = PRIMARY KEY)

U tabelu tblAktivniRadnici upisujes trenutno aktivne (zaposlene), radnike. Kad radnik ode iz firme, on se brise iz ove tabele. Podrazumeva se da imas neku drugu tabelu tblRadnici gde vodis sve drugo o radnicima. Svrha tabele tblAktivniRadnici je samo i samo da obezbedi listu trenutno aktivnih radnika.


Treba nam jos jedna tabela:

tblRadnicNaPoslu (RadnikID; DanNaPoslu DateTime; BrojSati DEFAULT=0 ValidationRule: BrojSati>=0) PRIMARY KEY: (RadnikID, DanNaPoslu)

Tu upisujes koliko sati je ko proveo na poslu kog dana. Mozes da upisujes jednog po jednog, a mozes i da prvo upises sve koji tog dana treba da budu na poslu. Koji radnici tog dana treba da budu na poslu? Pa oni koji su u tabeli tblAktivniRadnici, ni manje ni vise. Ako zelis da u tabelu tblRadnicNaPoslu uneses sve radnike mozes da uradis ovo:

INSERT INTO tblRadnicNaPoslu (RadnikID, DanNaPoslu)
SELECT RadnikID, #DatumZaKojiZelisDAUnesesVreme# AS DanNaPoslu)
FROM tblAktivniRadnici

Ovo mozes programski da odradis, a mozes i rucno, pomocu APPEND kverija.

Kad si odradio APPEND kveri, onda mozes da otvoris formu frmRadniciNaPoslu u datasheet obliku za datum = #DatumZaKojiZelisDAUnesesVreme# i lepo svakom radniku dodelis vreme.

Dalje je lako. Sad imas sve podatke sacuvane, mozes da ih stampas ako hoces.
[ boki026 @ 25.04.2008. 07:22 ] @
Ja imam nešto slično samo je u access2007 i ne znam da li ćeš moći da otvoriš ako ga postavim na forum.
[ Kiro @ 25.04.2008. 08:43 ] @
@boki026
Ukoliko smatraš da tvoj primjer može pomoći a on je u verziji 2007, imaš mogućnost da taj primjer snimiš u nekoj nižoj verziji koju onda svi mogu otvoriti, eventualno sporne sitnice koje nisu kompatibilne u različitim verzijama su zanemarive za rješavanje postavljenog problema.
[ Boban122 @ 25.04.2008. 09:43 ] @
Moje resenje je nesto slicno Zidarevom samo malo jednostavnije. Rijeseno sa dvije tabele.
Jedna sa podacima o radnicima i da sadrzi kolonu yes/no za cekiranje da li je zaposlen ili ne

Druga tabela u koju ce svaki dan da povuce grupu radnika koja je (Zaposlen-true)

E sad ostalo fizicki rad da to sve lijepo uredis.

Pozz
[ boki026 @ 25.04.2008. 09:51 ] @
Kiro
Probao sam, ali access mi ne dozvoljava da ga tako snimim zato sto imam upotrebljene neke osobine koje ranije verzije nemaju.
[ Boban122 @ 25.04.2008. 11:26 ] @
Evo sam napravio nesto samo uljepsaj
[ M3RiM @ 25.04.2008. 13:21 ] @
ma dobro ljudi. ali svi radnici rade svaki dan osim nedjelje i to samo jedna smjena je. tako da ako neko uzme slobodno ili ode ranije kuci, ili nebitno, ja mu pisem 0 radnih sati, ili eventualno onoliko sati koliko je bio na poslu. DefaultValue cu staviti 8 jer cu onda prakticno samo mijenjati one koji imaju manje od 8 sati taj dan, ili eventualno vise ;) a svim ostalim radnicima ostaje 8 r.sati koliko i traje dnevna smjena.
samo mi je bitno da u formi imam vec prikazane sve radnike i da ja prakticno njima samo unosim broj sati za taj dan. tj. unesem na pocetku datum, i da taj datum ostaje za sve radnike a onda za svakog posebno broj sati.

nisam pogledao ovu bazu sto je kolega nakacio jer sam na fakultetu i nemogu to da skinem, stavljena zabrana.
ali pogledat drugi put. i nije problem i ako je u accessu2007. imam ga i ja. samo ti boki026 to nakaci pa cu ja to pogledati.