[ mischo @ 08.05.2008. 10:24 ] @
Citat:
Telekom Srbije hoće Tuš Telekom?
11:17 | Izvor: Beta
Ljubljana -- Slovenački dnevnik za privredu i finansije Finance nezvanično saznaje da Telekom Srbije želi da kupi slovenački Tuš Telekom.

Tim povodom list u današnjem izdanju objavljuje anketu slovenačkih privrednika iz oblasti telekomunikacija, u kojoj eventualnu nameru Telekoma Srbije smatraju normalnom težnjom za daljim širenjem.

Slovenački preduzenik u Beogradu Igor Lavš tim povodom kaže da "Telekom Srbija već neko vreme ima izrazite ambicije da postane regionalni igrač".

Lavš smatra da je upravo zbog toga Telekom Srbije "počeo kupovine u Crnoj Gori, a preuzeo je i Telekom Republike Srpske. Takve ciljeve ima i u februaru izabrano novo rukovodstvo zbog čega ulazak na slovenačko tržište ne bi bio iznenađenje" i podsetio da se na takav korak nedavno odlučio beogradski Komtrejd, koji je postao vlasnik slovenačkog Hermes Softlaba".

Slovenački privrednik u Beogradu još kaže da je i u Srbiji sazrela spoznaja da širenje samo na domaćem tržištu više nije dovoljno, već da treba gledati i mimo granica države.

On ističe da bi "ulaskom novog akcionara dobio i Tuš, kojem bi to, verovatno, olakšalo širenje u Srbiji, a sa vlasnikom iz srodne grane bi stekao i dodatna iskustva".

Predsednik uprave Telekoma Slovenija Bojan Dremelj ističe da njegova firma "ima veoma jasnu strategiju širenja na tržišta jugoistočne Evrope, jer je svesna da se na zrelom i zasićenom domaćem tržištu ne može više postići zadovoljavajući rast".

"I drugi telekomi vide šansu za rast u širenju poslovanja, a Telekom Srbije je prvi korak napravio kupovinom Telekoma Republike Srpske", kaže Dremelj, i dodaje da "poslovne planove Srba i Tuša, istina, uprava ne poznaje, ali njihovo povezivanje vidi kao logičan i
normalan korak".

I bivši prvi čovek slovenačkog Mobitela Anton Mazelj kaže da su "ciljevi, ambicije, vodeća snaga svakog preduzeća."

"Ako Telekom Srbija zaista uđe u Tuš Telekom, Slovenci bi bili zadovoljni, jer je reč o dobrom potezu, koji obećava brži razvoj. Za Tuš je povezivanje dobro došlo, jer bi stekao mogućnosti za širenje, a pre svega partnere i veze".

Povezivanje srpske i slovenačke firme je normalno i za ministra za razvoj i bivšeg prvog nadzornika Telekoma Žigu Turka, koji kaže da je "poslovno i povezivanje kapitala na Balkanu sve češće, a protoka informacija u svim pravcima ima mnogo".

Tu oblast, smatra Turk, ne žele da osvoje i povežu samo domaća preduzeća, veći i stranci, na primer Mobilcom, Dojče Telekom. Bivše stope rasta samo kod kuće više nisu moguće, zbog čega treba osvajati nova tržišta.


http://www.b92.net/biz/vesti/s...05&dd=07&nav_id=297361