[ petarm @ 17.06.2008. 13:11 ] @
Kaze J. Perrin je prilikom odredjivanja Avogadrovog broja koristio suspenziju biljnih smola guml-gutl i masteks. Suspenzije su pbicno zadrzale delice razlicitih dimenzija, i da bi postigao jednakost delica masteksa Perrin je vrsio razdvajanje pomocu centrifugiranja...

Sta je suspenzija?
Kako se tacno definisu guml-gutl i masteks smole?
[ DR83 @ 17.06.2008. 16:33 ] @
Sta su suspenzije uopste, to je pitanje?

Citat:
Suspenzije

Suspenzije su tečni, dvofazni sistemi koji se sastoje od čvrste (unutrašnje) faze koja se ne rastvara u tečnoj spoljašnjoj fazi u kojoj je suspendovana.


http://sr.wikipedia.org/sr-el/...%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B8%D0%B4
[ petarm @ 23.06.2008. 21:29 ] @
A sta su to guml-gutl smole i masteks?
[ MarinaPavlovic @ 25.08.2016. 23:44 ] @
Mislim da je pogresno napisano u knjizi, i da su u pitanju mastiks smole. Mastiks je naime, smola koja se dobiva zarezivanjem kore zimzelene biljke latinskog imena Pistacia lenticus, tj. tršlje ili šmrce kako se naziva kod nas. Tršlja je biljka koja samoniklo raste diljem Mediterana, a i u Hrvatskoj se može naći prilično često na otocima i uz obalu. Najkvalitetnija smola dobiva se od grmova tršlje na grčkom otoku Chios. Tamo se mastiks još uvijek prikuplja na tradicionalni način - sredinom ljeta uzgajivači zarezuju koru biljaka. Smola koja istječe iz rezova u kori pušta se da se osuši na deblu, granama ili tlu oko tršlje, te se skuplja sredinom rujna. Na taj način nastao je mastiks, koji ima oblik malih kuglica, tzv. "suza", koje se ručno peru kako bi se pripremile za daljnju preradu. To sam nasla na nekom Hrvatskom sajtu.