[ jakalazu @ 04.07.2008. 21:31 ] @
Imali ko da se razume u aparate za vodu, mislim na one naprave sa balonom od 15-20 lit. vode koji hlade i greju istu u momntu.Video sam da ih ima sa kompresorom i kondezatorom kao kod frižidera a ima ih i bez..kako ovi bez hlade vodu pojma nemam a baš me zanima.Nešto sam se nameračio da pazarim neki ....više sam se smorio da ovim mojima natežem flaše i balone...daklem koji su bolji i valja ju li čemu te spravice...kolko brzo mora da se utroši voda iz balona a da se na ,,ukvari,, Hvala!
[ Titania @ 24.03.2010. 15:47 ] @
Pokušavam da pronađem neki odgovor vezano za aparate za vodu, ali nisam zadovoljna sa ovih par tema koje sam pročitala do sada.
naime, pošto trošimo flaširanu vodu, i smara nas količina praznih flaša koje bacamo (i zbog balasta i zbog ekologije), a na česmušu se u NS nikad nisam navikla (u to sam par puta videla kako izgeda čišćenje bojlera... strava i užas!), a sad imamo i malu bebu, razmišljamo o nabavci aparata za vodu.
uglavnom trošimo Rosu jer bar po onome što smo skontali ima najmanje suvog ostatka, a i lepa je za piće, ali ubacimo po koju "turu" još neke druge vode: prolom, zlatibor, aqua viva...
molim za mišljenje: da li uzeti aparat za kućnu upotrebu? ako da, da li kupiti ili iznajmiti? ako iznajmiti, koju vodu? znam da to rade knjaz i la fantana, ima li još ko i kakvi su uslovi i vaša iskustva?
hvala puno, pozdrav svima!
[ cozmo_im @ 24.03.2010. 18:04 ] @
Mislim da se ne isplati to za kucnu upotrebu, posto se placa i mesecno odrzavanje... Mi na poslu imamo La Fantanu i sta znam... Knjaz je bolji. Pored La Fantane imaju i onu Odmensku vodu (kako se vec zove)... to nekad donesu ovi iz La Fantane.

Sami aparati su ok, ali jednom mesecno mora ciscenje i servis.

P.S. Rosa voda bolje da vam ne kazem kako se pravi.
[ bakara @ 24.03.2010. 19:24 ] @
Citat:
cozmo_im:  Knjaz je bolji. Pored La Fantane imaju i onu Odmensku vodu (kako se vec zove)... to nekad donesu ovi iz La Fantane.

Sami aparati su ok, ali jednom mesecno mora ciscenje i servis.

P.S. Rosa voda bolje da vam ne kazem kako se pravi.

Kod knjaza se ne naplacuje iznajmiljivanje a imaju i neke posebne aparate za domacinstvo.
Meni je la fantana grozna voda, prolom mi je najbolji ali nema automate.
[ Java Beograd @ 25.03.2010. 07:51 ] @
Koliko ja znam, korišćenje aparate se ne naplaćuje samo ako se mesečno uzme N balona vode. Za kućno korišćenje, (prosečna plata, bla, bla, bla ...) bude relaivno skupo.
Ali ima jedna druga stvar: izvesna vrsta slavine - pumpice, koja se montira na balon vode odozgo, pa se pritiskom na tu pumpicu istoči zapremina jedne čaše. Negativna strana je da je voda na sobnoj temperaturi.

Inače, baloni vode se u Bgd mogu naći u slobodnoj pojedinačnoj prodaji u hipermarketima.
[ Coka011 @ 03.05.2010. 19:42 ] @
Ako mogu da napravim devijaciju teme , u opstem interesu: Mislim da bi bio bolje najpre utvrditi kakvu vodu treba piti, pa onda nalaziti koje pomagalo koristiti. Stoga mi dozvolite da probam da malo doprinesem ovoj problematici, od koje nam ceo život zavisi, unosenjem malo inzenjerske analiticnosti.

1) Za istrazivanje zdravstvene valjanosti česmovače koristio sam fraze: chlorinated water cancer i tap water cancer. Naći ćete HILjADE NAUČNIH DOKAZA O KANCEROGENOSTI ČESMOVAČE!

2) Za istraživanje dezinformacije o tzv. problemu nedostatka minerala u RO vodi, i tzv. izvlačenju minerala iz organizma, koje navodno ona vrši, pošao sam od sajta najvece svetske agencije za vodu - WQA:
http://www.wqa.org/pdf/Consumer%20Briefs/LowTDS.pdf

NA STRANI 5 JE TEKST iz Gajtonove Fiziologije, koji decidirano opovrgava ovu dezinformaciju!

U knjizi pisca 4 svetska bestselera, nutricioniste H.Dajmonda, Zdravi i vitki 2, u 7. poglavlju je obrađena problematik vode za piće, NA SRPSKOM:
http://hotfile.com/dl/41035084...H.Dajmonds_7poglavlje.pdf.html

3) Za problematiku flaširane vode, koristio sam frazu: chemicals leaching from plastic bottles. Evo par sajtova o tome:

http://www.scientificamerican....not-fantastic-with-bisphenol-a
http://environment.about.com/o...ironment/a/plastic_bottles.htm
na srpskom:
http://www.well.org.rs/index.php/pijaca-voda?start=4
http://www.well.org.rs/index.php/pijaca-voda?start=6

Evo jos jedne vrlo vredne knjige:
http://bragg.com/books/wtst_excerpt.html
( knjigu potražite Google-om : Water The Shocking Truth rapidshare)

Pa, kako reče reklama: ( definitivno) Nije svejedno!

A sto se tiše aparata, koji vas interesuju (i svih drugih uređaja za vodou za piće), moja je preporuka: kupujte
ISKLJUČIVO SVETSKI SERTIFIKOVANE PROIZVODE (sa WQA ili NSF sertifikatom)!
U protivnom vrlo je moguce da dobijete kancerogenu, recikliranu, plastiku.

Od balona (vode) najtoplije preporucujem "Zdravu vodu" (dobijenu Reverznom osmozom), ali i sa njom vam preporucujem licni TDS merač.