[ dr. elektricar @ 12.07.2008. 11:28 ] @
Dali neko zna kako se buse bunari?
U mom kraju je nekad bilo puno zidanih bunara pa sam iz tog razloga doso na ideju da napravim sebi jedan stim sto ga ja nebi zidao nego bi postavio jednu metalnu cev i na njoj pumpu za vodu. Voda mi je ptrebna za bazen, postoje oni bazeni na naduvavanje precnika oko 3 ili 3,5 metara dubine od oko metar sto je pozamasna kolicina vode.dakle da bi izbegao da za to koristim vodu iz gradskog vodovoda ja bi napravio taj buseni bunar,a mogao bi tu vodu da koristim i za zalivanje.
Pa me interesuje dali neko zna kako se to izvodi ,na kojoj dubini da postavim cev, kako se cev postavlja u zemlju,i sve sto znate u vezi toga da bi bio siguran kako se to radi.
[ Lesli Eldridz @ 12.07.2008. 12:17 ] @
Sad se bunari kopaju bagerom. Bager iskopa rupu, zakaci one betonske cevi za sahtove, postavi ih u rupu i to je to, a ti odozgo treba da napravis betonsku plocu i tu pumpu. To je jedan nacin, a drugi je prosto nabijanje cevke, onda montaza pumpe i ispumpavanje prljave vode i blata dok ne dodjes do ciste vode. Samo i za jedan i za drugi slucaj treba da znas gde ima vode u tvom dvoristu. Ako ne znas, ima onih sto traze vodu rašljama, ali postoje i karte podzemnih voda. Gde to da se nabavi ne znam. Imaju ih firme koje se bave tim stvarima. Samo, da ti ispumpas iz takvog bunara 7 kubika vode za taj bazen, ne znam, to mi deluje kao malo teze, mislim za kratko vreme.
[ Marisav @ 12.07.2008. 12:26 ] @
U gotovo svakom selu, mestu postoje osobe koje dugo godina buse bunare i oni za te poslove imaju ono veliko svrdlo (burgiju) sirine oko 50 cm. Bunar su mi busili pre 15 godina. Bunar je sirine 50 cm, dubina busenja 8 metara. Od povrsine zemlje do vode imam 2,70 m. Od 2,70 do 7 m je cista voda ko suza.

Pre nego sto su busili bunar, drugar pomocu raslje je trazio najjacu zilu. Ispostavilo se da je dobro pogodio.

http://www.elitemadzone.org/t328292-0#1989068
[ spartak @ 12.07.2008. 12:42 ] @
Ja imam na placu bunar dubok 15 metara, na 11tom metru voda. Postavljen je betonskim cevima precnika 100cm, tako da u njemu tokom godine ima uvek 2-3 kubika vode. Vec duze od 20tak godina je komsiluk pio vodu i mi kada smo tamo, medjutim kako se brdo iznad mene polako naseljava (i kopaju septicke jame) tako je voda izbacena iz upotrebe (redovnom proverom u gradskom zavodu za zastitu zdravlja).

Sada u njega ubacujemo hlor i jos neke one tabletice za dezinfekciju kada se koristi za kupanje ili pranje sudova, a za zalivanje naravno ne.

Elem, kopali su ga dvojica bunardzija rucno. Najaca zzila je takodje trazena rasljama, ja sam jos bio malishan u to vreme. Posle par metara kopanja naisli su na stenu koju su bunardzije chukanjem ocenili kao prepreku koja treba da se minira i uradili su fallback na sledecu malo slabiju zilu. Bez greske!

Kopali su busenjem rucnom burgijom precnika manjeg od bunara, pa kad potonu recimo metar ipo, onda "srubljuju" rupu to jest kopaju rucno da prosire rupu. Kad se ukopaju tih metar ipo, onda opet svrdlo i tako do vode. Znam da su i nesto ventilirali posto se u dubljem delu sakupljaju neki gasovi od kojih moze covek da se zagusi i padne u nesvest. Kad su dosli do vode onda je postalo muchenje, radila je muljna pumpa i isusivali su i kopali istovremeno.
[ sasa022 @ 12.07.2008. 14:52 ] @


Voda moze da se nalazi na dubini od par metara do par stotina metara.

www.google.com/search?q=busenje+bunara&ie=utf-8

[ dr. elektricar @ 12.07.2008. 14:56 ] @
Dali ste sigurni da na 8 m ima vode. I jos kako da zabijem tu cev posto je to poveca dubina ima i kamenja verovatno.
Kako se uopste pobija ta cev?
[ p_dragan @ 12.07.2008. 18:42 ] @
Vode može da bude na metar a može da je nema ni na 50, sve zavisi. A što se tiče cevi, prvo se iskopa rupa pa se spusti cev u nju.
[ fanfon @ 12.07.2008. 19:47 ] @
Zasto da kopas bunar zbog tolikog bazencica? To su ti samo nepotrebni troskovi. I ja imam takav bazen(oko 5500 litara zapremine). Napunim ga jednom i posle nema potrebe menjati vodu. Kupis onu foliju za prekrivanje da ne upada trunje i nabavis one tablete za preciscavanje. Mnogo manji trosak nego da kopas bunar...
[ Horvat I @ 12.07.2008. 22:12 ] @
Danas se bunari buse.Zdravije i jeftinije.za dubinu trebas da se posavetujes sa lokalnim bunardzijom
[ dr. elektricar @ 13.07.2008. 09:36 ] @
Dali ovo nesto znaci ,tj. dali neko zna sta znaci ova slika
http://www.hidmet.sr.gov.yu/ci...odzemne/stanica.php?pd_rb=3100
ovde ima tri slika ja sam ne znam tacno kojom logikom na osnovu ovih slika doso do zakljucka da na teritoriji grada leskovca vode sigurno ima na 9 metara dubine.Sta mislite dali sam u pravu ili mi je losa logika?
[ Horvat I @ 13.07.2008. 11:18 ] @
Izgleda lod vas ne postoje jake zile vode vec se koristi drenazni bunar (sljunak sa slike) i ta voda se crpi
[ Marisav @ 13.07.2008. 11:53 ] @
Gde u vasoj okolini ima najblizi bunar? Pogledajte kako je kod njih, jer ne verujem da ce biti velikih razlika, ipak je to isto podneblje. Kod nas u Sremu nema velikih problema za pronalazenje vode, zimi bude voda i na jedan metar.
[ quality @ 16.07.2008. 06:31 ] @
a da li se to sve isplati? Ja znam neke ljude koji naplacuju po 100 eura i vise za svaki metar dubine, i sta da kopas i kopas i na kraju nista nema (iako rasljari i strucnjaci kazu da voda postoji). Jedan covek kod mene u selu je kopao do 35 metara i nasao je toliko vode da nije mogao ni casu da natoci za sat vremena a pukao je 3500 eura.
[ lazic_bane @ 26.12.2008. 14:06 ] @
Sada se bunari buše garniturom za bušenje bunara (imate da vidite ako želite na www.hidrogeocentar.co.rs pa u fotografije). Inače, duSada se bunari buše garniturom za bušenje bunara (imate da vidite ako želite na www.hidrogeocentar.co.rs pa u fotografije). Inače, dubina bunara zavisi od potrebe potrošača za koju mu namenu treba, jer su sve viđe zagađene pripovršinski slojevi gde se javljaju podzemne vode.

o ovoj temi ima dosta da se piše i ja nemogu više pošto idem na posao, ali ako nekome trebaju dodatne informacije može da me kontaktira na lazic_bane@yahoo.com
[ Horvat I @ 26.12.2008. 23:46 ] @
Dubinu bunara odredjuju isklucivo VODENI SLOJEVI.
Kodnas ima delova grada gde je 1.voda na~50cm ,a ima mesta u Backoj gde je na preko 12m
[ fade @ 27.12.2008. 21:18 ] @
Citat:
Sad se bunari kopaju bagerom. Bager iskopa rupu, zakaci one betonske cevi za sahtove, postavi ih u rupu i to je to, a ti odozgo treba da napravis betonsku plocu i tu pumpu
Nisam znao da imaju bageri sa rukom od po 10-20 metara pa da buse bunare...
Moj bunar je busen svrdlom koje se rucno okretalo. Dubina 12 m, onda se tek postavljaju betonske cevi,i na povrsini,mada ljudi obicno ukopaju u zemlju stavis hidropak,hidrofor ili neku drugu crpnu pumpu. Obicno se ukopava u zemlju da bi se olaksalo masini pri crpnji vode,jer nepotrebno crpi na vecu visinu,pa posle opet vraca u zemlju,jer tuda idu cevi. Sto se pobijanja cevi tice, to se radi na vece dubine, i time se dobija cistija voda. Opet,to je ako nadjes vodu.Mom stricu su kopali bunar pre par godina, bilo je tako ,oko 100 eura metar.
[ Horvat I @ 28.12.2008. 08:14 ] @
Mozda je covek iz mesta sa visokim nivoom podzemnih voda.
[ busank @ 17.04.2009. 22:55 ] @
Jel zna neko kako se pobija cev za pumpu, recimo do 5 m dubine, tri puta je već postavljeno pitanje. Znači šta se koristi od materijala, kakav vrh, kakve cevi, šta se radi. Pretpostavka da na 4m ima vode.Ima li nekoga da zna ?
[ Horvat @ 18.04.2009. 00:54 ] @
vodom
[ Kosuth @ 18.04.2009. 07:32 ] @
Pod pretpostavkom da su tvoje pretpostavke tačne,potrebna ti je jedna cev,pocinkovana od 5/4 cola,vrh,špic,koji će ti napraviti neki metalostrugar ili ćeš usecanjem napraviti šiljsat vrh na samoj cevi,izbušiti je do nekih metar dužine od špica,"čekić i nakovanj" sa tronošcem za nabijanje cevi,dobra volja i gajba piva.

Iskustva,pretpostavljam,imaš i sad ako su tvoje pretpostavke tačne,gajba piva će ti biti dovoljna da završiš posao,a da bi znao da li će ti ta gajba biti dovoljna,preporučljivo je konsultovati nekog iskusnog rašljara,radiestezistu.

Iako za ovakve savete nije preporučljivo da poteknu sa ovog foruma(sajta),obzirom da se principi funkcionisanja RAŠLJI ne mogu dokazati oficijelnim NAUČNIM METODIMA,već samo i isključivo PRAKSOM,ja sam se ipak usudio da ti to preporučim.

"Praksa je jedini kriterijum istine".

E,sad dal' će ovaj post aktivirati "bezbedonosne alarme" na sajtu,videćemo...
[ Horvat I @ 18.04.2009. 07:50 ] @
Citat:
Horvat: vodom

Kodnas da. Nije popunio profil da znamo iz kojih je krajeva.Ako radi vodom nece prepoznati plafon.
Ovako bez iskustva bolje se obrati bunardziji ili ljudima koji su vec kopali da budu uz tebe.Odnjih ces cuti i koja tehnologija je najbolja kodvas
[ Horvat @ 18.04.2009. 11:29 ] @
da u pravu si,ne znam kako to ide na kamenovitim zemljistima,mada sam prilicno uveren i to vodom,samo sporije...ili ide na principu burgije...

nek kaze odakle je :)
[ busank @ 18.04.2009. 21:03 ] @
Izvinjavam se, kako da mi pomognete kad ne znate odakle sam ? Pomoravlje, meko, aluvijon. Jel to jedan Horvat ili vas ima dvojca ? I to iz istog mesta ?.

Pa kako se to busi vodom? Gledao sam neke snimke na YouTube i stvarno nesto rade sa vodom ali mi nije jasno kako ti ide, mada mislim da je vrlo lukavo.
Slušao sam neke priče tipova koji kažu da su se baš namučili sa pobijanjem tih cevi pa bih ja to da preskočim. Verovatno nisu znali kako.

Pa da imam da pitam neke bunardžije, ne bih pitao vas.
Nemam koga da pitam. Imam nameru sam to da radim, tj. ne bas sam ali ovi što pomažu znaju samo da piju pivo.

Ovde kod mene vode ima na pretek, tj. možeš žmureći da odabereš mesto, nema greške.

Prema tome, dabome, spreman za lekciju.

[ Horvat @ 18.04.2009. 21:34 ] @
mogu ti ukratko reci kako se kod nas radi
uzme se jedna "cisterna" [moze i velika metalna "kada"] i napuni vodom [par hiljada litara]

uzme se tronozac velik [visina visine piramide kada se tronozac digne je 10-20 m]
i ide se sa metalnim cevima svaka je dugacka 10ak metara i onda se kroz te metalne cevi gura voda i cev se sve vise spusta u zemlju i kad se dodje skoro do kraja cevi,zavrti se sledeca [svaka ima navoj i navojnicu ,jedno na jednom kraju,drugo na drugom] i tako polako kako se gura voda,izlazi zemlja-pesak i tako dok se ne dodje do vode,kada pocne i voda da izlazi pa se onda i bunar ispira kompresorom dok se ne dodje do ciste vode

nalazenje tokova podzemnih voda ide nenaucnim metodama ;)

edit:i nismo jedan te isti :),zivimo cak i na razlicitim krajevima grada :P
[ Horvat I @ 19.04.2009. 00:33 ] @
1.odaberi cev. Za pocetnika najjednostavnije vindurit.izmeri obim dodaj ~10cm za preklop.Vusina materijala za sito je 1m.Uzmi 2 komada potrebno je da ne bi presusio zbog promenljive visine i dubine 1.vodenog sloja.
na donjem kraju cevi oznaci mesta preklopa pocetak i kraj sita.Racunaj i na dubinu cepa sa kojim ce zacepis cev.
Izbuskaj cev burgijom 10-14mm.
Pazi da cev sacuva cvrstinu.
sito nalepi kvalitetnim 2komponentnim lepkom.
Kupi pumpu koja se mece na bormasinu ona ce terati vodu.
iskopaj rupu dubine 20-30cm na mestu busenja.
od najlona napravi rezervoar ali tako da oko cevi bude "partekla"
Preporucujem da 1.cev za busenje bude 70mm da bi lakse prosao filter.
Na pumpu stavljas crevo za polivanje dovoljne duzine,uguras u vindurit i izpiras.
Pazis da sev bude totalno "u visku"
Kad postignes dubinu,vadis cevi odbacujes ono parce 70ke a meces sito.
Sva spojna mesta cevi i donjeg cepa namazes Neostikom - ili necim slicnim.
Gotov bunar kratko izpiras i pravis ga vakumskim tipom.
Sednes uz bunar i popijes crno vino u nase zdravlje jer su usteduo ~ 80€
[ zaraza @ 19.04.2009. 02:09 ] @
Vidim da se spominju rasljari....
Samo da napomenem da su to obicni prevaranti (reko bi i lopovi, ukoliko ne rade za dzabe), i da otprilike gde god zakopas mozes da nadjes nesto na manjoj ili vecoj dubini.
[ Horvat @ 19.04.2009. 02:15 ] @
da,ako stojis na jezeru :D

moguce da si bas izmedju 2 zile i kako ces onda? traziti vodu na drugoj strani eliptoida po imenu zemlja?

i nije svaka voda dobra voda
[ zaraza @ 19.04.2009. 02:26 ] @
Statisticki podaci govore da ce rasljar uvek da nadje vodu....
Dobra, losa, vaka onaka....
Tj. ne samo rasljas , nego bilo ko.....a jos ako je neko ko poznaje teren.....
[ Horvat @ 19.04.2009. 02:30 ] @
83% statistika je izmisljeno :D

pazi,jedno je "naci vodu" ,a drugo je naci pitku vodu
[ zaraza @ 19.04.2009. 02:42 ] @
Na to i mislim....na prvom mestu treba naci vodu, a na odredjenim dubinama veci deo vode jeste pitak...donekle....
Uostalom, ne postoji jedan jedini mehanizam kako bi oni trazili vodu....samo uzimaju pare od naroda, umesto da odu kod gosn Rendija i uzmu milionce tek tako....
[ Horvat @ 19.04.2009. 02:45 ] @
pa ja nisam ni predlagao da nadje "nekog rasljara"

to obicno busioci bunara sami rade :)
[ zaraza @ 19.04.2009. 02:47 ] @
ma dobro ja to samo napominjem reda radi....
[ Kosuth @ 19.04.2009. 08:05 ] @
He,he,kakva je tek religija taj"naučni metod"...
[ busank @ 19.04.2009. 09:37 ] @
Horvat, i jedan i drugi, hvala. Pitanje, taj vindurit je plastika ? Kako se ponasa kada naiđe na šljunak ? Jeste li sigurni da i tu može da prođe ?

Mislim da je metalna cev bolje rešenje, zbog šljunka naravno ali je onda i tehnologija drugačija. I meni ne treba puno vode, radi se o navodnjavanju male parcele za baštu.

Našao sam neki link http://www.aguayaku.org/ za to bušenje vodom. Jel to - to ?

A i ovaj za busenje metalnom cevi je izgled ok, mislim na hardware - http://www.youtube.com/watch?v=orvSL8_e5ls
[ Horvat I @ 19.04.2009. 11:06 ] @
Da to je starinski princip o kojem ti je pisao moj sugradjan.
ali posto si napisao
Citat:
meko, aluvijon
ti predlozih ovo.
http://www.kemoplast.hr/proizvodni-program/45/
[ busank @ 18.05.2009. 09:47 ] @
Pod meko , aluvijon sam mislio na - nije stena - ipak je šljunak.

Treba mi burgija za bušenje, 3/4" - gde to da nađem ??

Ko to pravi ?
[ Horvat I @ 18.05.2009. 21:34 ] @
Ako varis -sam!
[ Horvat @ 18.05.2009. 21:49 ] @


a da probas s ovako nekim svrdlom,pa improvizujes i to zavaris na neku sipku?
[ peka @ 19.05.2009. 01:02 ] @
Citat:
moguce da si bas izmedju 2 zile i kako ces onda? traziti vodu na drugoj strani eliptoida po imenu zemlja?

i nije svaka voda dobra voda


Mda, rasljari...

A na kom principu rade te raslje? Drvo ima instinkt da nadje vodu, pa onda cima rasljara kada je blizu?
[ busank @ 19.05.2009. 23:39 ] @
Pa to sam mislio, neko svrdlo pa da zavarim ili navijem na neku cev pa da probam da busim ručno, pretpostavka treba mi jedno 8 metara.

Kako sam da izvarim, svrdlo, misliš da može ???
[ Horvat I @ 20.05.2009. 22:17 ] @
uzmes limeni disk potrebnog promera izbusis rupu za osoviuzarezes do osovine nakrivic i zavaris
[ busank @ 22.05.2009. 13:36 ] @
Ovo je super, nije mi palo na pamet, imaš li neku sliku ili crtež kako to ide. I kolika bi debljina lima trebalo da bude ?

A šta misliš da se na disku probuši rupa za cev a onda iseče spirala i tako razvuče i zavari za cev.....Samo zavisi koja je debljina potrebna, da li može da se razvuče ????
[ Horvat I @ 22.05.2009. 21:02 ] @
Uzmes prednji lancajik bicikle,raseces popola,pod uglom 5-60polutke zavaris na osovinu
[ Okmijun @ 22.05.2009. 22:39 ] @
Ako nekom treba rasljar za podruce centralne Srbije, PM me!!!!

Znaci KG/ KV/ GM/ CA .....
[ busank @ 23.05.2009. 08:41 ] @
Misliš lančanik ???

Nije mi jasno, gde je tu puž ?

Jesi li na ovo mislio ?


[Ovu poruku je menjao busank dana 23.05.2009. u 09:57 GMT+1]
[ Horvat I @ 30.05.2009. 19:32 ] @
Moze i tako,moja ima 3 navoja,osovina cev 3/4' na vrhu navareno parce od 1' duzine ~ 10cm za produzetak i svi produzetci takvi
[ maliradoica @ 31.05.2009. 21:14 ] @
Naucno je dokazano da odredjivanje mesta kopanja bunara sa rasljama ili bakarnim zicama nije pouzdano.Sto se tice kopanja bunara pogledaj okolinu i vidi dal neko ima bunar u blizini.Mnogo zavisi od terena.mozes da kopas rucno,do sada si mogao da iskopas 10 metara da si svaki dan iskopo jedan asov dubine i to precnika 1,2metra.mozes da ga ozidas sa kamenom,ciglama ili da stavis betonske,pre toga sa malom burgijom kao na slici -70mmm izbusi probnu busotinu do neke razumne dubine-12metara-dve cevi 0d dva cola sastavi,napravo tronozac,sto visi to bolje-4-5metara,gore napravo kuku,zakaci flasicug,namesti burgiju na prvu cev i okreci pa kad dodjes do 6metara ti zavrni drugu(izbacuj zemlju tu itamo).Kada vidis da je mokro idi jos dva tri metra i to je to.Ako je zemlja bogata vodom obicno posle par metara naidjes na pesak(macva,sev.banat) busi sa burgijom od 25 cm dok ne dodjes do vode,onda sa buckom(cev sa nepovratnim ventilom) vadi pesak kolko mozes i onda u tu rupu spusti kanal.plast.cev perforiranu dole i obavijenu mrezicom za komarce prohrom zicom-filter.sa strane zaspi soderom sejancem dole a gore zabetoniraj ako mozes.u tu cev stavi korpu od pumpe ili pot.pumpu.Ima jedan mlogo dobar metod-ruski al' ti ga ne preporucujem.Oni prvo izbuse probnu malu rupu -5-7cm. pa ako ima vode tu rupu napone stapinima eksploziva i upaljac stave u gornji pa na to stave par tona betonske ploce dizalicom i onda detoniraju.Posle u tu rupu stave bet.cevi i milina.
[ busank @ 03.06.2009. 17:28 ] @
Citat:
Horvat I: Moze i tako,moja ima 3 navoja,osovina cev 3/4' na vrhu navareno parce od 1' duzine ~ 10cm za produzetak i svi produzetci takvi


Možeš li da slikaš tu tvoju burgiju, baš me interesuje kako si spojio tri navoja ?
[ Horvat I @ 03.06.2009. 18:12 ] @
Spajala ga fabrika.Puzni transporter (verovatno kombajna) odflexano zdravo parce.Trenutno u supi nisam bas rad vaditi je
[ busank @ 04.06.2009. 19:20 ] @
OK, hvala ti na pomoći
[ BlackForce @ 30.06.2012. 19:36 ] @
Pozdrav svima!
Imam nameru da rucno busim bunar.Pregledao sam pomocu Mr.Google-a puno sajtova, foruma i youtube malih filmova.
Ima toliko nacina,da vise ni sam ne znam koju da prisvojim.
Jedino sto znam,da u komsiluku su nedavno busili bunar sa fi50 vindurit cevi dubine 83metara(nazalost nisam mogao biti prisutan kad su busili).
Ja sam u Vojvodini,teren je prilicno dobar(mekana zemlja).
Pitanje:
Neki tvrde da prvo izbuse bunar,zatim vade cev od cele duzine i onda stavljaju sito na kraj cevi i ponovo spustaju.To jos mogu da zamislim do dubine 15-20 metara,ali na recimo 40 - 50 - 80 metara teeesko da se vadi cev napolje.
Komsija kaze,da ni kod njega nisu vadili cev.U tako reci maticni cev (busen do 83 metara) pusten drugi cev na dubinu 12-13metara(navodno tu su stavili filtar mrezicu).Dole onda nema nista?Gde tu ulazi voda ako na prvi metar nisu stavili rupe na cev(a ako stave onda nece oslabiti zid cevi)?
Dali se stavlja nesto na kraj cevi od metala(ili se izzubi plastika kraj same cevi)?
Dok busim,kako da znam koja je dubina dobra,dokle treba da busim?
Kako sam shvatio ceo proces, od gore guram vodu u cev(koju guram dole u zemlju),a zemlja se ispira iz cevi i izlazi pored cevi(van cevi) koja se vodi u neku kadu gde se talozi ispirana voda,i polu ociscena voda se vraca u cev.
Na nekim sajtovima sam video,da kad izbuse bunar,sipaju kamencice u cev(to im je kao filtar?
Svaka pomoc dobro dosla i unapred hvala!
[ Horvat I @ 01.07.2012. 19:44 ] @
Za bunar treba iskustvo! Tu nema teoretiziranja.
6m ski burgijom kao u postovima iznad ima šanse da uradiš sam za ostalo tu treba bunardžija sa iskustvom.
U zavisnosti od terena pojedini bunari se rade sa sitom, a pojedini ispiranjem bazena.
Cev se uvek naknadno ubacuje osim kod bućkanja.
[ BlackForce @ 01.07.2012. 21:39 ] @
Mozda imas pravo,a mozda i ne.
Samo svi bunardzije cuvaju svoju tajnu,jer je to extra dobra zarada sa malo truda.
U komsiluku od 7.00h do 11.00h su izbusili bunar 83 metara.Komsija platio 600 ewerdaja (za 4 sata posla i materijal).
Neka pola bude materijal(99% nekosta toliko),ali i onda gde ces zaraditi mesecnu radnicku platicu za 4 sata???
Busernje bunara (manjih dubina) ne moze biti neka velika mudrost (narocito tu u Vojvodini) gde je voda prisutna svugde.
U okolini svugde su bunari (sa tehnickom vodom) od 16 do 20 metara.Za vece dubine (50 - 80 metara) naravno treba vece znanje,i iskustvo.
Fazon je u tome,da bunardzije cuvaju tajnu lake ali dobre zarade.
Mozda sam bio suvise otvoren i direktan,pa sam time nekog uvredio,ali mislim da sam u pravu.
[ Horvat I @ 02.07.2012. 10:25 ] @
Da je tako onda bi svi kopali bunare!
Bunardžija naplaćuje gotov bunar, ako promaši troškovi su njegovi.
A znanje se plaća, da je po tvom Microsoft bi bilo udruženje prosjaka.
[ Java Beograd @ 02.07.2012. 11:01 ] @
Citat:
BlackForce: Mozda imas pravo,a mozda i ne.
Samo svi bunardzije cuvaju svoju tajnu,jer je to extra dobra zarada sa malo truda.
U komsiluku od 7.00h do 11.00h su izbusili bunar 83 metara.Komsija platio 600 ewerdaja (za 4 sata posla i materijal).

Ti ovde brzinu rada dovodiš u negativnu konotaciju. Da su odradili bunar za 10 dana, da li bi ti onda 600 EUR bila "normalna cifra" ? Valjda je naručiocu posla u interesu da se posao odradi brzo i kvalitetno ?
[ CoyoteKG @ 02.07.2012. 11:51 ] @
nego meni nije jasno kako oni sa onim rasljama znaju gde je zila. Kako li osecaju to
[ BlackForce @ 02.07.2012. 19:08 ] @
Pa doobro ljudi ja ne kazem da netreba naplacivati strucni rad,ali ono sto je previse,to je previse.
Ja radim struju,i to bas i neke lepe poslove(mislim ono sto i treba znati).
Ali ako neko uzme 10Evera,pa neka i 15e na sat(ajd nekako),ali maltene 100e na sat,pa to i na zapadu je puno.
Ne kazem da ako se busi bunar fi 110mm i veci,gde treba i profesionalna oprema(toranj itd).Donekle i shvatam.
Dobro vidim da tu i nisu ljudi da se pomogne drugima,nego da se prepucavamo ili da se capne koji posao.
U takvim delovima foruma ja ne zelim ucestvovati.
Neka ste zdravi i pametni.POZDRAV!
[ BlackForce @ 02.07.2012. 19:14 ] @
CoyoteKG
Kako sam ja cuo od drugih,navodno to se oseca kad probije tvrdi sloj i navodno tamo lakse ide cev gde je voda.
Pogledaj ovaj sajt : http://www.drillyourownwell.co...vel-Packs-and-Well-Screens.htm
[ Shadowed @ 02.07.2012. 20:38 ] @
Pa, je l' on njega placao na sat ili za obavljen posao? I, jesu li unapred dogovorili cenu? Ako je za obavljen posao, da li je posao uradjen kvalitetno i na vreme?
[ 3way @ 02.07.2012. 20:51 ] @
Citat:
CoyoteKG: nego meni nije jasno kako oni sa onim rasljama znaju gde je zila. Kako li osecaju to


Ne osecaju. Idu napamet.
[ dava @ 03.07.2012. 07:34 ] @
Čuo sam za jednu tehniku kopanja bunara koja mi djeluje jako prosta. Svodi se na to da betonske cijevi recimo prečnika 100 ili 110 cm postaviš tako da otvor ide dole i gore, jedan udje sa kratkim ašovom ili tako nekom alatkom i podkopava onaj dio zemlje na kojem lezi betonska cijev (i naravno zemlju na kojoj stoji) dok drugi tu zemlju izvlači kantama. Kako on podkopava tako cijev tone u zemlju i kad se spusti nize od nivoa površine zemlje stavlja se sledeća betonska cijev odozgo. Postupak se ponavlja do željene dubine.
[ Horvat I @ 03.07.2012. 21:06 ] @
Tako se radi gde je malo vode ili ako je zahtev kopani bunar.
U nas se buše bunari i ti određuješ bunardžiji de želiš bunar jer vode sigurno ima.
i tada je samo majstorovo iskustvo na kojoj će dubini stati, a tu i 10cm može upropastiti posao.
Ima terena gde je lako naći sloj, a ima gde je potrebno "6.čulo"
[ Marenović Slaviša @ 30.08.2012. 00:08 ] @
Citat:
Horvat I: i tada je samo majstorovo iskustvo na kojoj će dubini stati, a tu i 10cm može upropastiti posao.


Drugim rečima.... ako se probije "UMA", (ne znam kako ti zoveš taj sloj zemlje) ode voda, uzalud trud. Da li si na to mislio?
Razmišljam da kopam / bušim novi bunar pa se zato sada malo konsultujem. Vidim da znaš dosta o bunarima, bar pišeš na tim temama.

Naime, dosadašnji bunar (svedeni-zatrpani) više nije od koristi na ovoj suši, pa je vreme da se kopa drugi, tj buši.
Kopao bih jamu od oko 2 metra dubine, možda nešto dublje i dimenzija 2 sa 2 metra u osnovi. A onda bih bušio.

No, kopka me priča starijih ljudi kako "ne treba kopati dalje od ume, može da ode sva voda, itd..."

Koliko ima istine u tome?
[ Horvat I @ 30.08.2012. 19:32 ] @
Verovatno je to. Kodnas se kaze plafon i dno.
tolko iskustvo imam da je kod mene tek 3. bunardžija napravio upotrebljuv bunar.
Sebe i majstora koji u komšiluku nije uradio bunar nisam brojao.
[ Marenović Slaviša @ 30.08.2012. 21:10 ] @
Čekaj, ako si već iskusan da te pitam iz kojih razloga druge bunardžije nisu mogle da naprave upotrebljiv bunar?
Gde su grešili? Da li su probijali umu pa nisu mogli da nađu drugu vodu ispod prve ili šta?

Mislim, imam prilično plitak bunar, nepunih šest metara. komšija ima sedam. Drugi skoro deset, treći više od deset, a sve je to u relativno malom krugu.
Šta onda da radim, da bušim do dubine najdubljih bunara u okolini ili ne?

Da tražim drugu vodu ispod ume ili ne? Znam da mašina može da izbuši i umu i svaki sloj zemlje i kamena, pitanje je da li će se naći voda na nekih 14 metara koliko sam zacrtao.

Šta ti, kao čovek od iskustva predlažeš?

[ Lavlja_Jazbina @ 31.08.2012. 07:43 ] @
Kako prepoznati taj sloj zemlje koji se zove UMA.Googlao sam,ali mi sve odlazi pretraga na stanje uma.
[ Marenović Slaviša @ 31.08.2012. 13:30 ] @

Eh Jazbino, da ga ..... kao što sam napisao, to je neka stara reč, čuo sam je samo od starijih ljudi.
Može biti (bar se nadam) da u tome što stariji pričaju nema ni zrno istine.
A ko zna, možda su u pravu.

Zato pitam ovde i tražim iskustva drugih ljudi. U vezi probijanja ume i traženja vode ispod iste.
[ Horvat I @ 31.08.2012. 16:12 ] @
Slaviša, kod mene slojevi tla nisu uobičajeno homogeni već je postepen prelaz, vodonosni slojevi su nečisti, zaustavilo se odma pod plafonom što je riskantno.
Da si popunio profil da vidimo oklen si... , a ovako ti preostaje da pozoveš lokalnog bunardžiju.
Slobodane, slojevi tla uobičajeno imajo oštre prelaze, vodeni slojevi su omeđeni glinom, ta donja glina se u Slavišinom kraju zove "UMA"
[ paterson @ 02.09.2012. 09:33 ] @
Horvat I,

svaka ti čast na znanju.

Već dugo godina pratim ovaj forum.

Ti bre ama znaš skoro sve tj. nema šta ne znaš u vezi tehnike, pa čak i u vezi elektrike i elektronike.

Mora da imaš mnogo praktičnih iskustva i vidim da mnogo voliš tehniku uopšte.

Samo napred na nesebičnom davanju znanja i pomoći drugima.

Neka si nam duuugo zdrav i čio.

[ Horvat I @ 02.09.2012. 19:37 ] @
Slaviša na pm ću tu odgovoriti ovde javno jer je i ostalim zainteresovanima bitna,
Citat:
Ima li vajde od poljoprivredne savetodavne i strucne službe, imaju li oni hidrogeologe u svojoj službi? Da se sa njima posavetujem, kad već nije završen katastar podzemnih voda.

Do sad se pokazalo jedino ispravno pogledati kako je kod komšija, jer podzemne slojeve vode možemo posmatrati kao reke i jezera, ako promašiš obalu... ostav.
U tvom kraju i javni vodovod koristi plitke slojeve, zagađivanje fenolom, verovatno je sledeći sloj zaštićen stenama.

Paterson hvala na pohvalama bunari mi baš nisu omiljena tema, ali se iskusniji ne javljaju, iskustvo sam stekao pomažući drugovima - kolegama u bućkanju, pošto se nekad nisu mašinski bušili bunari, a bunardžije su samo davale opremu i vidili radove.
[ morihei ueshiba @ 02.09.2012. 21:40 ] @
Pre 10+ godina sam imao nameru da busim bunar u onom vikend naselju iznad Krcedina, pa sam bas duboko bio uronio u problematiku. Istrazujuci nacin kako da se odredi mesto busenja sa nekom sigurnoscu saznao sam da je to velika lutrija. Iskusni bunardzija mi je objasnio da se do vode uvek dodje, ali je pitanje na kojoj dubini.
Druga vazna stvar je do kog nivoa ce staticki pritisak nadjene zile pogurati vodu ka povrsini. Od toga zavisi i tip pumpe koja ce se koristiti itd itd.
E sad, bunardzije rade na osnovu iskustva, a i na osnovu mapa bunara koji su u tom podrucju vec izbuseni. Posto je nekad bila obaveza svakog ko izbusi/iskopa bunar da isti prijavi vojsci koja to ubelezi u svoje mape, ozbiljne bunardzije su imale te vojne mape (ne ulazim u to kako su dolazili do njih) i na osnovu njih predvidjali sta ih ocekuje na terenu gde pogadjaju posao.
Dakle, samo ozbiljan bunardzija sa iskustvom moze da da procenu situacije. Stalno su u poslu, prate promene koje se desavaju i odlicno su informisani iz vise izvora (kao sto je recimo NIS naftagas), a te informacije dele medju sobom, nisu bas radi da ih objavljuju na forumu.
Pa, ko se resi da trazi sebi vodu, bolje da se ne zeza nego pravac kod profesionalca, nema druge.
Btw, ja sam u ono vreme odustao od investicije, bilo je neisplativo.
[ Marenović Slaviša @ 03.09.2012. 21:29 ] @
Kako misliš, bilo je neisplativo? Voda je resurs 21 veka, zamisli da ti presuši bunar u ovakvoj suši, šta ćeš onda? U celom kraju svima su bunari pri kraju. Štedimo vodu, šta ćemo. Ja, koji imam plitak bunar bih kopao dublji, ali ne znam na koliko bih našao vodu ispod prvog glinenog sloja. Da mi je naći nekoga ko ima čim da izbuši, pa da pogodim da mi buši jednu probnu rupu, manju, od dva cola. Pa ako nije mnogo daleko voda, da vrtimo drugi bunar.

[ braankoA @ 04.09.2012. 08:52 ] @
Mislim da bi vam ovaj covjek dosta toga mogao objasniti. Samo ukucajte na You Tube - Nesko Kajtaz/Podzemne vode/aqua8
[ morihei ueshiba @ 05.09.2012. 09:02 ] @
Citat:
Marenović Slaviša:
Kako misliš, bilo je neisplativo? Voda je resurs 21 veka, zamisli da ti presuši bunar u ovakvoj suši, šta ćeš onda? U celom kraju svima su bunari pri kraju. Štedimo vodu, šta ćemo. Ja, koji imam plitak bunar bih kopao dublji, ali ne znam na koliko bih našao vodu ispod prvog glinenog sloja. Da mi je naći nekoga ko ima čim da izbuši, pa da pogodim da mi buši jednu probnu rupu, manju, od dva cola. Pa ako nije mnogo daleko voda, da vrtimo drugi bunar.


U pitanju je bila vikendica, nisam zeleo da zivim tamo - zato je bilo neisplativo. Teren je takav da bi bunar kostao kao tri vikendice...
Uglavnom, ko busi bunar za sebe neka se ne zeza sa 2 cola. Ako se ispostavi da ti je razlika nivoa zemlja - voda veca od 6 metara, moras da guras pumpu sa injektorom dole u cev, a kada sam ja trazio u ono vreme takvu pumpu (ili potapajucu ) koja bi mogla da udje u 2 cola cev, nisam nasao da neko proizvodi. Limit je bio 3 cola, a to mi je rekao i bunardzija. Sa 3 cola bunarom nemas problema i ako se jednom voda povuce dole za koji metar, uvek mozes da gurnes pumpu i da imas vodu.

Doduse, svi vole da buse 2 cola zato sto je jeftinije i zato sto mogu da guraju jeftinije cevi, a za 3 cola je dosta skuplje, trebaju ozbiljne cevi ( proizvodjac je bio Rumaplast, sad pogledah - jos su zivi i prave cevi svih vrsta), specijalno radjene za bunare (tj za pritiske na tim dubinama na koje se buse ozbiljni bunari) itd. Znaci, od pocetne investicije usi otpadaju, ali zato imas sigurnost, kapacitet i sve sto ti treba da zaebavas komsiju koji je onomad izbusio bunar na 30m za 300 evra pa sad kad se voda povukla moze da se slika sa tom rupcagom...


[ Horvat I @ 05.09.2012. 15:43 ] @
Imaš Talijanski injektor 2" za ~5000 Din (proletos).
Isplati ga se metnuti već ako je vodeno ogledalo niže od 4m.
[ CharlieUE @ 06.11.2012. 21:36 ] @
Procitao sam celu temu i malo proguglao ali nisam uspeo da nadjem resenje mog problema. Naime, pre nekih mesec dana iskopao sam bunar kramerom do nekih 5,5 metara i postavio betonske cevi fi 170. Nakon toga cevi su zatrpane, naravno sa spoljne strane, bez nabijanja zemlje, a kako nema dovoljnog dotoka vode, odlucio sam se na produbljivanje bunara. Vodjen iskustvima nekih ljudi koji su rekli da ce cevi same da skliznu, produbio sam bunar nekih pola metra tj. potkopao sam ispod cevi cak i sire sa oko 5 cm po celom obimu ali cevi ne mrdaju ni milimetar. Sada cekam, ne smem da kopam dalje, jer ne znam da li ce se cevi spustiti...
Ima li kakvih iskustava da li bi trebalo to samo da se slegne i posle kog vremena ili je potrebno da se cevi necim nabiju, mada cevi same po sebi imaju 6-7 tona pa ne znam sa cim bi to moglo da se "cukne".
Svaka ideja je dobrodosla...

Pozz