[ yetta @ 05.09.2008. 17:34 ] @
Apsolvirao sam zahvaljujući savetima kolega (a bogami uradio), kompletnu vodovodnu instalaciju u kupatilu. Došao do svih relevantnih saznanja kako na kraju izraditi spušteni plafon i sada mi ostaje jedna dilema. Obišao sam dosta prodavnica sa tuš kabinama. Unapred - nisam zainteresovan za koje kakve " masažere " ali ni izbor mi se nesviđa. Ima tu za dobar novac i lepoga da se vidi, ali samo da se vidi. Pošto sam dosada uvek imao klasičnu kadu nisam se susretao sa tuš kabinama. Verovao sam da se paravan i kada kupuju kao kompletan proizvod - kad ono, nije. Pa kad nije, zašto bih onda kupovao kadu i to po obliku kako mi tržište diktira, kada bih mogao sam izidati istu.
Iz tih razloga sam i došao na ideju da sam izidam kadu dimenzija 80 x 80 ili 90 x 90 cm a onda kupim odgovarajući stakleni paravan sa kliznim vratima i kako to već ide.
Pobornik sam ravnog dna kade i visine oboda koji će simulirati neku " donekle kadu ".
I onako moram štemovati kanal za priključenje odlivne cevi prema postojećem priključku od stare kade, moram postavljati i zidne i podne pločice. Planiram kvalitetnu hidro-izolaciju dva bočna zida i dela podnih pločica ispod zidane kade.
Pitanje je sad kolegama kako i kakvi su vam saveti ??
Za (prednje) bočne strane kao ispunu planiram od materijala gas-betonske (Siporex) elemente. Za finalno oblaganje (hrapave 40 x 40 cm) podne pločice istog dezena kao i pod kupatila.
Da li sam na pravom putu ?
Hvala unapred na uzimanju učešća i sugestijama oko ove moje ideje.
[ veljkoE @ 05.09.2008. 19:38 ] @
nesto nisam siguran da ti je mudro resenje stavljati siporeks

ne zato sto je on los, u smislu sto se i kuce zidaju s njim, al opet, on ne voli vodu, a opet u kupatilu ima puno vode + zidas kadu

moje misljenje, nakon sto sam ziveo jedno vreme u kuci za ozidanom tus kadom

bolje plati tih par hiljada dinara nego sto ces se patiti, nema sanse da ces izvesti idealan pad - no nije ni bitno ali vode ce ti ostajati u fugama, sto opet izaziva druge probleme
a tek postavljanje odvoda i drugih zezancija sa sifonima i sl

ne znam, ja ne bih...

[ Java Beograd @ 05.09.2008. 22:29 ] @
Sve je to OK, ali nisi naveo KAKO bi napravio samu kadicu ? Zapravo, kako bi napravio "zidić" oko onog dela gde se gazi ? Ili to ne bi ni radio, verč bi to bio sam pod ?

Meni se lično ova druga varijanta nikako ne sviđa, a varijanta da se "zidić" pravi ciglom i oblaže pločicama je mnogo puta viđena u najružnijem pojavnom obliku.

[ jooly @ 06.09.2008. 14:13 ] @
Zidane kade se najcesce zidaju od pune cigle a zatim oblazu plocicama. Ako upotrebljavas plocice 40x40 moraces da ih kratis za oblaganje zidova a to moze ruzno da izgleda. Takodje nije jednostavno izvesti pravilan pad vode prema sifonu sa tako velikim plocicama u tako malom prostoru. Razmisli o ugradnji ugaone kade, to je meni bilo jako simpaticno rjesenje. Izbjegavaj neke kineske kade i paravane jer se to sve jako brzo rasklima!
[ yetta @ 06.09.2008. 15:05 ] @
Citat:
Java Beograd: Sve je to OK, ali nisi naveo KAKO bi napravio samu kadicu ? Zapravo, kako bi napravio "zidić" oko onog dela gde se gazi ? Ili to ne bi ni radio, verč bi to bio sam pod ?

Meni se lično ova druga varijanta nikako ne sviđa, a varijanta da se "zidić" pravi ciglom i oblaže pločicama je mnogo puta viđena u najružnijem pojavnom obliku.


Dobro je, prvi saveti i sugestije već stižu.
Ceo taj ćošak (po horizontali i vertikali) biće hidroizolovan tzv. "Kondor" trakom 3 mm. Takođe unutarnje i gornje ivice ozidane "Siporeksom" odnosno "Ytongom". Tek nakon toga se postavljaju pločice i fuguju vodootpornom masom.
Sada, u tom ćošku, ispod trenutno postojeće kade koja se eliminiše, postoji u podu udubljenje od cirka 3 cm. I onako moram to udubljenje nivelisati sa ostalim delom poda kupatila. Onda mi neće biti problem izrade pada površine "gaznog dela" tuš-kade. Slivnik prema kome je sada uveden odliv od kade je na dubini od poda - 16 cm. Na toj dubini je obod fazonskog kolena DN100. Gazni deo kade bio bi neznatno viši unutar "zidića" u odnosu na pod kupatila.
Hteo bih da pojasnim šta me je navelo na ovu ideju:
- Vertkale zidova "ćoška" nisu pod 90 stepeni, odnosno manje od punog ugla. Na kraku od 90 cm suženost iznosi 2 cm.
Kod kupovne poliester kade je prav ugao - uklapanje teško,
- Tuš kabina-dublja, cene reda veličine oko 22.000 din. ne uklapa se u "ćošak" a pločice se ne postavljaju na obod kade
nego se zazor dihtuje kako kažu "specijalnim" silikonom. Jeste, to može ali sa vremenom se pojavljuje ona "lepa" crna
buđ koja se tako lepo podvuče pod silikon da mi ostaje samo periodično skidanje i postavljanje novog silikona. To sam
imao i kod postojeće kade sve dok jednom nisam olupao donji red i zalepio isti red pločica ali iskošeno u odnosu na zid.
To se malo vidi na slici.
- Veoma sam se izveštio u ukrajanju keramičkih pločica pa i do najsitnijih detalja. To će mi biti od koristi ako se odlučim
(a mislim da će trebati) za stepenast oblik na obodu kade na kojem će nalegati vođica staklenog paravana.
- "Ytong" ili "Siporeks" koristi se i kod podziđivanja kada (primer na slici).

Kod komšije uklonjena kada.
Kod mene još ne uklonjena kada.
Jedan primer "krojenja pločica".
Primer korišćenja "Ytonga" u kupatilu.

[Ovu poruku je menjao yetta dana 06.09.2008. u 16:18 GMT+1]
[ veljkoE @ 06.09.2008. 15:23 ] @
ovaj j tong majstor bome obzidjuje kadu, a ne pravi nosac plocica koje ce u stvari biti kada


[ yetta @ 06.09.2008. 16:00 ] @
Citat:
jooly: Zidane kade se najcesce zidaju od pune cigle a zatim oblazu plocicama. Ako upotrebljavas plocice 40x40 moraces da ih kratis za oblaganje zidova a to moze ruzno da izgleda. Takodje nije jednostavno izvesti pravilan pad vode prema sifonu sa tako velikim plocicama u tako malom prostoru. Razmisli o ugradnji ugaone kade, to je meni bilo jako simpaticno rjesenje. Izbjegavaj neke kineske kade i paravane jer se to sve jako brzo rasklima!

Citat:
veljkoE: ovaj j tong majstor bome obzidjuje kadu, a ne pravi nosac plocica koje ce u stvari biti kada
;)


jooly, ja upravo i želim da radim ugaonu ali zidanu kadu - ne kupovnu akrilnu ili keramičku iz raloga koji sam napred naveo. Ytong element je dimenzije 10x20x60 (debljina-visina-dužina). Stranicu čine na kant dva elementa što iznosi 40 cm. Bočni zidovi su keramičke pločice 20x20.
Kod "KLEKA" sam video vrlo kvalitetne paravane 90x90 cm od kaljenog stakla debljine 6 mm. Hvala na savetu.

veljkoE, jasno mi je da samo obziđuje kadu ali da li je i tu moguća pojava vlage, ipak je kupatilo u pitanju ?
U predhodnom postu sam malo više objasnio kakva mi je namera sa predhodnom hidroizolacijom preko Ytonga. Ne zapostavljajući vaše dobronamerne savete, voleo bih kada bi neko ko radi sa Ytong elementima dao takođe svoje mišljenje u mom naumu.
Što se tiče cigle i to je moguće a nju poznajem od gliništa pa do finalnog proizvoda. Preko 35 godina sam radio na projektovanju ciglana i crepana. Ytong je ipak materijal budućnosti u komercijalnom smislu i lakoći gradnje.
Ispašće sada da ga reklamiram (što nije poželjno) ali me interesuje samo moj slučaj i kako najlakše realizovati zamisao.

PS. ja se nadam da moje odgovore ne smatrate polemisanjem. Svaka vaša sugestija mi je vredna. Samo mi pristojnost nalaže da odgovorim, u suprotnom mi izgleda kao da sam postavio temu "pa me baš briga" a nije, veoma sam uključen u ovu problematiku i čitam svaki post. Hvala.
[ bakara @ 06.09.2008. 17:01 ] @
Citat:
yetta
- Tuš kabina-dublja, cene reda veličine oko 22.000 din. ne uklapa se u "ćošak"

Tus kabinu dublju i to nadgradnu mozes kupiti celu i za 15-16k (na buvljaku).
Moj savet je da ne zidas kadu na taj nacin. Kao sto rece @java gore...nema sanse da to bude pristojno resenje.

Ako bas zelis zidati kadu to radi ciglom, ali pored tolikog broja jeftinih tus kabina i gledajuci malo dalje u buducnost montazna tus kabina je najbolja stvar.

Na kraju izracunaj sam koliko ce da te kosta ta zidana kada + neka kabina, pa uporedi sa onim sta dobijas kupovinom gotovog resenja.

Ako posle par godina pozelis drugu kabinu, samo iseces silikon i izvadis je...
[ Java Beograd @ 08.09.2008. 08:39 ] @
Dobro, ja sam namerno rekao da sam napravljene tuš kadice, oblepljene pločicama video puno puta u najgorem pojavnom obliku. E sad, ne tvrdim da se ne može napraviti i da bude lepo, zar ne ? To što ja to nisam video i nije mnogo bitno. Sada ima i onih ugaonih lajsni, za pločice, i ostalih stvari koje čine da konačni efekat bude dobar.

Bilo kako bilo, cene nisu previsoke, ali svi na ovom forumu smo skloni nekakvoj samogradnji, to je nešto "jače od nas", pa makar i na kraju ispadne skuplje ! Kad ispadne skuplje, (nema veze ali srce je puno !) samo je problem izaći na kraj sa ženama tj. roditeljima.

Samo napred yetta, i šalji slike redovno. Mi ćemo te kuražiti !
[ ventura @ 08.09.2008. 10:03 ] @
Što se tiče pločica, ja još nigde nisam video obične pločice u zidanim tuš kabinama.. To je uvek ili mermer (ili već koja vrsta kamena), gde su spojevi maltene savršeni i fugna ne postoji, ili su to one sitne mozaik kockice, ali i u tom slučaju podloga je od tog kamena-mermera.
[ yetta @ 08.09.2008. 12:13 ] @
Citat:
Java Beograd:Bilo kako bilo, cene nisu previsoke, ali svi na ovom forumu smo skloni nekakvoj samogradnji, to je nešto "jače od nas", pa makar i na kraju ispadne skuplje ! Kad ispadne skuplje, (nema veze ali srce je puno !) samo je problem izaći na kraj sa ženama tj. roditeljima.

Samo napred yetta, i šalji slike redovno. Mi ćemo te kuražiti !


Eto to je to ! Kada proradi onaj "samograditeljski crv" ne pomaže ništa nego " ...u zid u zid... "
Meni je problem sa sinom, snajom i unukama - nešto me čudno gledaju !? (naravno šalim se, čak me podržavaju).
Ako se na kraju ipak odlučim na samogradnju u svakom slučaju ću slikati sve faze izrade do detalja jer to može biti podsticaj i nekom drugom. Ohrubruje me i pre dva dana jedno sasvim slučajno javljanje jednog drugara koji je upravo renovirao novo kupljeni stan. Upravo je u kupatilu izgrađena mu zidana pravougaona i poluduboka kada dimenzije 110 x 140 cm za tuš kabinu. Sada traga za odgovarajućom kabinom. Veoma me interesovalo od i sa čim je izidana ?
Laknulo mi je kad mi je rekao da su mu to izidali majstori od "Ytong" elemenata. Na pitanje oko unutarnje hidroizolacije dobio sam odgovor da je to neko tečno sredstvo, dva premaza sa međusušenjem a treći sloj je neki tečni premaz na bazi silikona. Potom lepak za pločice i na kraju same pločice fugirano sa vodootpornom masom. Znači ne dolazi u obzir "kondor" izolacija. U toku ove nedelje ićiću da to vidim, slikaću i do tada dobiti informaciju o nazivima tih hidroizolacionih premaza.
Napravio sam lapsus u jedmom od gornjih postova, ne podne pločice 40x40 nego 30x30 ili 33x33. Takve će biti na celom podu kupatila i unutar kade.
Malo mi je čudan strah kod ljudi od prodora vode kroz pločice (pa i fugovane). Kada sam skidao pločice sa zida paralelnog sa kadom (muka živa) ni ispod jedne pločice nije bilo ni traga od vlage. Napominjem da se taj deo zida u zadnjih 28 godina barem 4-5 puta u danu obilato zalivao vodom pri tuširanju !!! Jeste vertikalan ali mogućnost kapilarnog prodora vode itekako postoji a nema ga. E sada predpostavimo dno kade ali sa svim onim premazima + lepak + pločice ? Ili ajd da još ispod betonske košuljice dođe i plastična folija pa onda sve ostalo. Ma mora da uspe ili ću doživeti debakl i priznati da sam pogrešio.

[Ovu poruku je menjao yetta dana 08.09.2008. u 19:39 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao yetta dana 08.09.2008. u 19:43 GMT+1]
[ Brodoplovac @ 08.09.2008. 16:23 ] @
Citat:
Ytong je ipak materijal budućnosti u komercijalnom smislu i lakoći gradnje.

Ytong nije materijal budućnosti jer je siporeks prvi put počeo da se proizvodi 1923 u Švedskoj. Reč je o starom i proverenom materijalu.

Yetta imaš PM od mene. Obrati pažnju.
[ yetta @ 08.09.2008. 18:46 ] @
Citat:
Brodoplovac: Ytong nije materijal budućnosti jer je siporeks prvi put počeo da se proizvodi 1923 u Švedskoj. Reč je o starom i proverenom materijalu.


Mislio sam na to da se sve više i više gradi sa tim materijalom.

Brodoplovac imaš PM od mene. Obrati pažnju.
[ yetta @ 27.07.2009. 13:06 ] @
Evo kolege, prođe "tek" skoro godina dana - a ja gotov sa radovima !!!!!
Mislim da je korektno prikazati završen posao uz saradnju forumaša koji su mi obilato pomagali savetima.
Ceo posao uradih sasvim sam i sa savetima kolega preko postova:
http://www.elitemadzone.org/t2...plasticne-cevi-ugradnja-NA-zid
http://www.elitemadzone.org/t334858-0

Ima određenih razloga zašto su radovi trajali skoro godinu dana ali i uz opravdanje, da ni u jednom trenutku nije bilo zastoja oko upotrebe kupatila. Po gotovo u trenutku kada je podpuno izbačena kada iz kupatila. Ta situacija je premošćena na način kako je to prikazano priloženim fotkama 4, 5 i 6.
Što se tiče spuštenog plafona to će doći na red malo kasnije ( kada se oporavim od ovih dosadašnjih troškova ) a i kada se uverim da su radovi komšije iznad mene isto tako kvalitetni kao i moji prema komšiji ispod mene.
I na kraju svima se zahvaljujem na dosadašnjim savetima i stojim na raspolaganju svakome sa mojim stečenim iskustvom ako ima pitanja.
Pozdrav do sledeće frke ![Ovu poruku je menjao yetta dana 27.07.2009. u 16:04 GMT+1]
[ jooly @ 05.08.2009. 13:29 ] @
Mogao si da plafon prekrijes sa onom aluminijskom "lamperijom"....Mnogo bi ljepse izgledalo, samo ne znam jeli skupa....?
[ Goran Mijailovic @ 05.08.2009. 14:51 ] @
Citat:
I na kraju svima se zahvaljujem na dosadašnjim savetima i stojim na raspolaganju svakome sa mojim stečenim iskustvom ako ima pitanja.


Koliko vidim, ipak nisi zidao kadu? :O)
[ veljkoE @ 05.08.2009. 18:12 ] @
bas si je odlicno ozidao


nego
aj mi daj logicno objasnjenje zasto nisi isao sa plocicama do plafona
[ Goran Mijailovic @ 05.08.2009. 19:24 ] @
Jeftinije je? Da bi zid disao?
[ yetta @ 06.08.2009. 11:03 ] @
Citat:
veljkoE: bas si je odlicno ozidao :D


Polako ali idemo redom;

Jeste da nije ozidana ali je ostao žal što se nisam okušao u toj nameri koja je pokrenula diskusiju sa dosta toga sa " ZA " ili " NE ". Sada mi je u podrumu ostao materijal za zidanje pa ću to verovatno iskoristiti za izradu u vikendici jer tamo nije postavljena veš mašina.
A evo razloga zašto sam odustao:
Po dimenziji odgovarala bi mi kada dimenzije u tlocrtu 90x90 cm. a zbog položaja planirane veš-mašine ispod bojlera. Vrata kabina (kupovnih), za kvadratnu tuš kadu otvaraju se na ćošku kvadrata levo i desno. Izlaz iz kade bi jednim delom vodio pravo u stranicu veš-mašine a ta skučenost može se videti na jednoj od slika u mom predhodnom postu. To me je odmah skrenulo od prvobitne zamisli. Ovalan oblik sa R90 ipak ostavlja bolji izlaz iz kabine a zidati ovalnu kadu već bi bilo mučenje.
I dalje smatram da je to moguće odraditi pogotovo što mi je jedan kolega (građevinac po struci) pokazao fotografije kako je on to napravio. Obećao je da će mi dostaviti fajlove pa ću ih okačiti (šteta što se nisam setio da bar skeniram fotografije).

Citat:
veljkoE: nego daj mi daj logicno objasnjenje zasto nisi isao sa plocicama do plafona

Citat:
jooly: Mogao si da plafon prekrijes sa onom aluminijskom "lamperijom"....Mnogo bi ljepse izgledalo, samo ne znam jeli skupa....?


Planiram kasnije postavljanje spuštenog plafona. To sve zavisi od trenutka kada će se sa druge strane zida (na kojem se nalazi prozor) produžiti postojeća lođa i pretvoriti se u deo kuhinje. Malo više o tome možete videti iz moje pokrenute teme na linku: http://www.elitemadzone.org/t334858-0

Što se tiče visine pločica, jedan od razloga je što su u predhodne pločice bile na istoj visini a drugi je da zid mora da "diše" kako je i Goran dao odgovor. Drugi razlog je da su predhodne pločice na dva zida (zid sa kabinom i veš-mašinom i zid sa lavaboom i prozorom iznad) lepljene na betonski zid sa cementnim malterom debljine cca. 4 cm. !!!!????
Na vrhu zadnjeg reda pločica je poravnato u vidu malog stepenika, a zašto je tako urađeno, nemam pojma ?? Na ostala dva zida su normalno lepkom za pločice zalepili iste !
Kada bih i hteo da lepim pločice do plafona, morao bih prvo da malterišem na oba zida sloj debljine 4 cm. pa tek tada da lepim pločice. To ispupčenje vidi se na drugoj i trećoj fotografiji.
Odprilike mislim da je tu kod gradnje napravljen neki "zbrlj" !?! Čelične vodovodne cevi koje su mahom u ta dva zida, postavljene su delom ubetonirane u betonski zid a delom su iznad ravni betonskog zida tj. nalaze se u zoni debljine 4 cm. Postoji očigledno neko "ne slaganje" prilikom gradnje između vodoinstalatera i keramičara ?!?
Pozdrav svima
[ veljkoE @ 06.08.2009. 14:12 ] @
sta bre zid ima da dise, nek dise na drugu stranu
kad ti se navata budj, onda ces imati problem kako da uklonis budj,

a tu razliku u debljini je relativno jednostavno otkloniti, npr, zalepis gips plocu na zid, pa jos jednom pa plocice

[ yetta @ 06.08.2009. 15:15 ] @
Citat:
veljkoE: sta bre zid ima da dise, nek dise na drugu stranu
kad ti se navata budj, onda ces imati problem kako da uklonis budj,

a tu razliku u debljini je relativno jednostavno otkloniti, npr, zalepis gips plocu na zid, pa jos jednom pa plocice


A bre veljkoE, nisam znao da sam mogao zid da nateram da diše na suprotnu stranu ?? (ovo sam se samo našalio)

A što se tiče buđi - pre krečenja zguljen je stari glet, urađen novi i potom omalani zidovi sa sredstvom protiv buđi.

Pošteno - nisam se setio toga sa gips dodacima, dobra ideja kada budem sledeći put renovirao kupatilo ( imam vremena tek mi 62 godine !!)
Pozdrav
[ slavke76 @ 31.08.2009. 12:34 ] @
Ne znam dali je kasno za predlog, ali sto ti kada ne bude niza od poda u kupatilu?, Ja sam svoju tako napravio, oblepljena je plocicama.
Videt cu dal imam slicicu da postavim.
[ yetta @ 31.08.2009. 20:11 ] @
Citat:
slavke76: Ne znam dali je kasno za predlog, ali sto ti kada ne bude niza od poda u kupatilu?, Ja sam svoju tako napravio, oblepljena je plocicama.


Kolega hvala na savetu ali sada je totalno kasno jer je sve završeno ovde u stanu. Mogu reći da mi dopada Vaš rad sa slike ali mislim da je to neizvodljivo u stanovima od betona. Ja sam kod sebe u betonskoj ploči nakon uklanjanja klasične kade jedva ištemovao kanal za postavljanje cevi odvoda prema sifonu. Ovo je moguće ako je u pitanju privatna stambena kuća pa se kupatilo namenski radi ali u ovim industriskim armirano-betonskim stanovima - nema šanse da se to odradi.
Ipak hvala na ideji, moguće da će neko ko tek zida preuzeti ideju.
[ nick2 @ 31.08.2009. 21:51 ] @
mogao je i da digne zidic od jedno 30 cm, isto na tu foru da je spustena samo sto ostaje u ravni sa kupatilom a dize zidic,tako je kod mene uradjeno zidana tus kabina tj pregradjeno sa jedne strane a sa druge taj zidic a na zidic zavesa, radi odlicno
[ yetta @ 01.09.2009. 08:44 ] @
Citat:
nick2: mogao je i da digne zidic od jedno 30 cm, isto na tu foru da je spustena samo sto ostaje u ravni sa kupatilom a dize zidic,tako je kod mene uradjeno zidana tus kabina tj pregradjeno sa jedne strane a sa druge taj zidic a na zidic zavesa, radi odlicno


Upravo sam i započeo ovu temu sa " zidićem iznad nivoa poda " pa na kraju digao ruke od tog posla i kupio tuš kabinu.
Ako iduće godine budem u vikendici pravio takvu varijantu, javiću se sa fotkama.

Nego jedno bih predložio, da i nick2 i slavke76 po mogućstvu (ako su radili ili prisustvovali radovima) pruže kolegama informaciju o načinu izrade po fazama (materijal zida, hidro-izolacija itd.). To bi puno značilo nekome ko bi se upustio u realizaciju takve kade odnosno tuš-kabine kakvu sam ja na početku postovanja sebi želeo da uradim.
[ slavke76 @ 01.09.2009. 20:43 ] @
Kod mene je slucaj da je sve radjeno normalno kao i pod u kupatilu, jedino je ovaj deo nizi gde je tus kabina. Ispod ima stirodur i frakcija kao izolacija i na to su dosle plocice. to je sve
[ nick2 @ 01.09.2009. 21:41 ] @
kad se dokopam aparata slikam i sve objasnjavam koliko znam (nisam neki veliki poznavalac zidarskog zanata)
ali preporucio bih svakom, odlicno je resenje
[ vejin @ 22.09.2015. 08:21 ] @
Zidana tuš kabina je koliko vidim ovde i davno delila ljude na dva tabora. Ova tema jeste starija, ali iskoči prva kd se pretražuje taj termin pa sam ovde morao da pitam, jer je veća šansa da će neko primetiti.

Interesuje me da li neko im iskusta sa tim da deo zida do vidine od recimo 1m odradi redovno, a ostatak iznad toga sa staklenim ciglama - prizmama. Bilo bi interesantno dse jave i oni koji misle da je ovo loše rešenje, ali najviše bi me zanimali praktični saveti.


[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 23.09.2015. u 15:09 GMT+1]
[ mrbakero @ 21.05.2017. 00:02 ] @
Imam problem sa tus kabinom koja je uradjena sa plocicama,naime kod podne resetke koja je klasicna kvadrat se sa jedne strane a sa druge manje malo zadrzava voda .Cini mi se da je pad ok nego da je problem sto je majstor tu jednu stranu resetke ostavio milimetar dva iznad nivoa plocice pa se sa te strane zadrzava voda ne moze da ode vec je ivica resetke zadrzava.Sta je ciniti sad u ovoj situaciji nije neka velika kolicina vode koja se zadrzava
Hvala[Ovu poruku je menjao mrbakero dana 21.05.2017. u 10:21 GMT+1]
[ optimizator @ 21.05.2017. 10:14 ] @
Pa pozovi ga da ti ispravi to. Na svaki posao mora da ima garancija. Pozovi ga, pokaži mu vodu što se zadržava pa neka popravi.Tu će morati da je ičupa,da produbi pod njom i ponovo da je vrati na mesto,na lepak ili silikon.
[ mrbakero @ 21.05.2017. 11:36 ] @
mislis da moze bez diranja plocica
[ optimizator @ 21.05.2017. 12:06 ] @
Pa zavisi. Ali da ne nagađamo,slikaj pa postavi,pa mogu predložiti nešto.
A mislim da je majstor profesionalac pa nije namerno ostavio,i da će sa zadovoljstvom to da ispravi.
[ mrbakero @ 21.05.2017. 12:10 ] @
Sta da slikam kada se otvori, iskreno nije velika kolicina vode ali nervira,na drugom forumu kazu da je nemoguca ispravka i da je bespotrebna,inace drugi slivnik u kupatilu je dobro uradio
[ scoolptor @ 21.05.2017. 12:42 ] @
Uskoro 'zidam' tus kadu.
Uzeo sam linearnu resetku, do zida:

Prednost linearnih resetki je mogucnost koriscenja plocica velikog formata, usled izvodjenja nivelacionog spoja u jednoj ravni.
Moja ideja je bila da celo kupatilo (dimenzija 3x1m) ima pad prema ovoj resetci, odnosno da nema dodatnog slivnika.
Stoga ne mogu da stavim pregradni zidic za zidanu tus kabinu.
Resetka po spacifikaciji moze da odvede 0,9lit vode u sekundi, ako je kanalizacija pravilno odradjena, odnosno preko 50lit u minuti. Stedljive tus baterije trose 5-7lit u minuti, a obicne do 15lit u minuti.
@mrbakero da li se akumulira voda u kadi za vreme tusiranja, odnosno da li taj pregradni zidic koji imas sluzi necemu.
Moja ideja je da prostor 'tus kade' bude za 1cm nizi od ostatka kupatila, i nadam se da nece doci do prelivanja vode.


[ bakara @ 21.05.2017. 12:46 ] @
Citat:
mrbakero:
Sta da slikam kada se otvori, iskreno nije velika kolicina vode ali nervira,na drugom forumu kazu da je nemoguca ispravka i da je bespotrebna,inace drugi slivnik u kupatilu je dobro uradio


Mora majstor da izbije tu resetku i da stavi drugu.


@scoolptor
Kupatilo 3x1m?
Ja bih "kadu" ostavio u dnu kupatila, i preseci je sa tim slivnikom da ti voda ne ide dalje.

Kad nemas taj "zidic" tj kadu problem je sto ti posle toga bude mokro celo kupatilo, a kad imas bude samo taj deo gde je kada.
[ scoolptor @ 21.05.2017. 13:12 ] @
@bakara Ne moze jer ima prirubnicu za hidroizolaciju za zid.

Zasto bi bilo mokro celo kupatilo ako se uradi pad na ovaj nacin:

Pad je zapravo u dve ravni, prema resetci i od vrata.

Tu moze da se akumulira minimum 10litara vode.
Resetka moze da odvede 3+ vise vode nego sto tus moze da da.

Video sam da se takva resenja takodje koriste u praksi:
[ mrbakero @ 21.05.2017. 13:17 ] @
Da izbije i stavi drugu bez diranja plocica i sta kada se izbije uzeti drugu koja je niza od ove ako ima ili ... ili ostaviti ovako posto nije puno vode u pitanju ne bih da rusim pola kupatila ako me razumete samo ako moze bezbolno da se uradi
[ optimizator @ 21.05.2017. 13:32 ] @
Čoveče mnogo pravdanja i pitanje od tebe a ne znamo šta je tamo.
Zašto da slikaš,pa zato što ih ima mali milion tipova,i sa raznim sistemima ugradnje,ima koji se lepe,ima ih teleskopskih,koji se mogu podizati i spuštati do nužnog nivoa,i samo se silikonom premažu okolo,ima i užasnih plastičnih,ali ne verujem da si toliko ekonomio i stavio to, ima ih jeftinih kineskih inoks,koji su tanki ko folija pa su samim tim i krivi i neravni,.ima,ima,ima...zato treba foto.Možda je sama rešetka na izvlačenje a ram nosač pod njom je plastičan,pa se može dletom malo iskopati i vratiti.