[ nakaza @ 04.10.2008. 20:43 ] @
Moj verenik,koji je inace americki drzavljanih,uskoro dolazi u Srbiju da bismo se vencali,pa me zanima da li neko zna koliko je potrebno vremena za dobijanje vize za supruznika?U ambasadi su nam rekli do godinu dana,ali sam cula da to traje i krace.Bilo kakva informacija bi nam bila od velike pomoci!!!!
[ milanche @ 05.10.2008. 01:11 ] @
Do pre nekog vremena je cela procedura mogla da se kompletira u konzulatu u Beogradu, i to je onda trajalo 2-3 meseca.

Medjutim, iz nekog razloga ta mogucnost vise ne postoji, nego se procedura mora startovati u USA, gde onda zaista traje oko
godinu dana. Viza koja se dobija je imigrantska (tj. green card), i to privremena u trajanju od dve godine.

Mislim (dakle: ne znam da mora da znaci, krajnji arbitar je sluzbenik u konzulatu) da postoji i mogucnost da supruznik iz USA
zatrazi u nasem konzulatu verenicku vizu za bracnog druga, i u tom slucaju zavrsetak procedure mogu da cekaju zajedno u USA
posle cega se verenicka viza rutinski konvertuje u privremenu imigrantsku vizu.

Bez obzira kojim putem se doslo do privremene imigrantske vize, po isteku dve godine braka, podnosi se prijava u INS za konverziju
u stalnu imigrantsku vizu, sto je cesto laka formalnost ako je brak jos ziveci. Ako nije, pod vrlo izuzetnim okolnostima (supruznik
je problematican sa zakonom, narkoman, siledzija, osudjivan,....zivot pod torturom...), imigracioni advokat ima neki manevarski
prostor da nesto izboksuje na tu temu.

Najbolje je da supruznik iz USA uzme imigracionog advokata pa da za neki manji fiksni trosak za jednu konsultaciju sazna
detalje oko toga sta se moze i pod kojim uslovima.

[ nakaza @ 05.10.2008. 14:37 ] @
Hvala,Milanche!Slicne odgovore sam i ja dobila,ali sam bila malo zbunjena informacijama nekih koji su tu bracnu vizu dobili za par meseci.Cini mi se da je to ipak sigurnija varijanta od verenicke vize,za koju ne znam ni da li bih je dobila jer su me vec dva puta odbili za turisticku.
[ OffShore @ 05.10.2008. 15:58 ] @
Posto su te vec par puta odbijali dolazi do sledece situacije:

- koliko dugo ste u vezi
- koliko se cesto vidjate UZIVO
- seksualni zivot
- sto vise dokaza (prepiske preko e-mail-a, pisama, avionske karte od vjerenika da je dolazio...)

Ukoliko se vidjate jednom godisnje bolje je i ne podnositi
[ nakaza @ 05.10.2008. 16:54 ] @
OffShore,mislis da je bolje ne podnositi za verenicku?
Mi smo osam godina u vezi,on ima i srpski pasos iz kog se moze videti kad je sve dolazio(pecati na carini,...),cujemo se svakog dana telefonom,....pa,iako znam da je bracna viza sigurnija varijanta,koja duze traje,ipak me svrbe prsti da pokusam sa ovom verenickom,ali ne bih da posle napravim jos goru situaciju!
[ _zloca_ @ 12.04.2010. 01:19 ] @
Pozdrav svima.
Vec neko vreme se motam po forumima, ali nigde ne nalazim neke skorije informacije.
Naime...
Moja zena je americki drzavljanin. Vencali smo se u Srbiji, 12. dec. 2009.god. Odmah potom smo poslali aplikaciju I-130 (bracna viza) u USA. Odgovor da je aplikacija primljena zajedno sa uplatom od 355 usd, dobili smo 14 jan. 2010.god.
Sada 26.mar 2010 god. moja zena je dobila obavestenje da je nasa aplikacija (zahtev) odobrena i da je poslata u NVC (National Visa Center) u Portsmouth-u i koliko sam ja razumeo oni to trebaju poslati ambasadi u Beogradu.
I toliko za sada. Niti ja niti ona ne dobijamo vise nikakva pisma sa daljim instrukcijama.
Interesuje me da li je neko u skorije vreme imao slicnu situaciju i kako su se stvari odvijale.
Voleo bi da znam koliko je vremena trajao ceo proces. Ubija ovo cekanje.
Zahvaljujem se unapred.
Nadam se brzom odgovoru.
Pozdrav.
[ nakaza @ 26.04.2010. 19:31 ] @
Kada NVC zavrsi razmatranje vaseg slucaja,ceo paket sa papirima,koji ste inace poslali USCIsu na pocetku procesa,salje u ambasadu u BGu,a Vasoj supruzi ili Vama salje E-mail,ukoliko ste im dali,u kome se nalazi obavestenje o tome kada je zakazan intervju i da li je jos nesto potrebno od dokumenata.
Obicno daju mesec i po dana,sto je dovoljno da se prikupi,ukoliko nesto nedostaje i da se odradi lekarski pregled koji je obavezan CR1 vizu.
[ _zloca_ @ 27.04.2010. 01:23 ] @
e hvala drugar...
nego jel se sve sa NVC zavrsava kad bude trebalo da se plati i onih 400$, kad se salju poslednje forme oko sponzora?
posto smo sada poslali DS-3032 i koliko sam ja video sada treba da traze dokumente oko sponzora i traze tu uplatu i onda bi trebao slucaj kod njih da bude zavrsen, pa se sve seli za Bg. jel tako nekako?
pozz
[ nakaza @ 27.04.2010. 04:09 ] @
Prva ispravka-drugarka,hhahahahhah
Mislim da posle te uplate od 400 dolara ide posle jos jedna manja od 75,cini mi se da je tako bilo,ja sam sve to zavrsila pocetkom prosle godine,pa polako zaboravljam.
Da,gledaju to oko sponzora,pa ako tvoja zena nema dovoljno,moracete da trazite co-sponzora,pa kad oni sve to ispregledaju,salju u BG,u ambasadu,a tebi,kao sto sam vec napisala,salju pismo za detaljnim uputstvima.
Taj deo u NVCu ne traje dugo,obicno oko dva do tri meseca,bitno je da si USCIS prosao,jer tamo zaista zna da se otegne.
Elem,posle te ceka lekarski,pre intervjua,pa kovertu koju dobijes od lekar,ne smes da otvaras,i tako zapecacenu nosis na intervju.
Ja sam lekarski radila u Smiljanicevoj 22,privatna ordinacija,ali se ne secam koja je drug opcija.
Samo dve opcije imas,jer samo s njima saradjuje ambasada,ali mislim da ce ti i to pisati u mailu.
[ _zloca_ @ 27.04.2010. 20:24 ] @
hehehe...izvini drugarice... :)))
da, platili smo sada onih 70$ i status je paid. sada cekamo da im stigne ds-3032 i da salju zahtev za ostala dokumenta.
moja zena se ne kvalifikuje sama kao sponzor, ali imam co-sponzora koji ce biti ok, koliko smo se raspitali.
proslo je vec mesec dana kako je slucaj kod NVC, pa se nadam da ce za 2-3 nedelje to kod njih da se zavrsi pa da se predje u beograd, cini mi se da ce mi tada malo bolje biti. imacu osecaj da je blizi kraj ovom mucenju. :)
samo da se sada nesto ne zaglavi u NVC, ali koliko sam video po netu, oni to dosta brzo rade kada im se na vreme salju dokumenta.
video sam te dve klinike koje su zaduzene za lekarski. taj lekarski kosta oko 100 eur, zar ne?
ma ne znam kako ce sve biti, samo znam da jedva cekam da mogu da budem sa zenom i da napokon mozemo da pocnemo da zivimo nas novi zivot... tesko je kad su ljudi razdvojeni...
hvala ti drugarice... :)))
[ aciroz @ 21.01.2011. 15:00 ] @
Zdravo drugari,
Odbijena sam za turisticku vizu,najverovatnije cu ponovo konkurisati ,ako i tad budem odbijena,decko i ja bismo probali da konkurisemo za verenicku ili bracnu vizu !Kako najbrze doci do nje ? Koji je prvi korak koji treba da se uradi,inace moj decko je sa Floride i planira da dodje u Srbiju
Unapred hvala!
[ tackah @ 17.06.2011. 06:12 ] @
Ja sam se udala za americkog drzavljanina i papire smo predali u februaru ove godine , za nepuna 4 meseca sam dobila odgovor da je nas zahtev za green card odbrena sto me je jako obradovalo , jer sam prethodna 2x kad sam isla za turisticku vizu odbijena --- Jednom su mi dali visu i bila sam tamo 6 meseci i vratila sam se i onda sam opet htela da idem ali su me vratili sa aerodroma i ponistili mi visu jer sam dosla vrlo brzo i po njima sam bila sumnjiva --- tako da sam posle pokusavala da dobijem opet turisticku visu i naravno uivek odbijenica zbog toga sto sam vracena i sto mi je bila ponistena visa , ali eto hvala Bogu posle smo predali I130 i posle 3 ipo meseci sam dobila odgovor da sam dobila green card Sad cekam da mi zakazu intervju i da mogu da zavrsim jos sta treba ovde u beogradu pa se nadam da cu uskoro otici kod muza
[ signorita @ 30.07.2011. 22:53 ] @
Drugari, neophodna mi je vasa pomoc!
Procitala sam gomile iskustava, ali mi i dalje nije najjasnija procedura kod dobijanja bracne vize.
Evo naseg slucaja:

Svadbicu i vencanje planiramo u oktobru. Moj decko tada dolazi u Srbiju, ali samo na dve nedelje, zbog obaveza na poslu.
Sta prvo treba da uradimo posle vencanja? I koja je procedura u potpunosti? Koliko dugo se ceka?
Molim vas, sva vasa iskustva ce nam biti od pomoci.

Koliko kostaju takse? Sta je sve potrebno od dokumentacije? Sve, sve, sve ... :) Nadam se da cete razumeti koliko nam je vazno sve ovo :)
[ tackah @ 31.07.2011. 00:45 ] @
Cao ,

ja sam sve to prosla i sad cekam zavrsnu fazu. Pa kao prvo trebate da se vencate u srbiji ,ali ako je on americki drzavljanin da bi mogao da se venca sa tobom mora da ode u ambasadu da uzme potvrdu da nije zenjen , pa ce ga onda uputiti iz ambasade u ministarstvo da dobije pecat neki pa onda cete moci da se uzmete zakonski u srbiji. Kad obavite vencanje ON treba da ima vencani list preveden na engleski i da je taj papir overen u sudu ili ako tvoja opstina ima vencani list na engleskom , ali u principu sve ce instrukcije dobiti u ambasadi sta mu sve treba da ponese u ameriku jer on tamo sve podnosi za tebe. Treba neki dokument tamo kad ode da popuni I-130 i da plati to i da posalje u USCIS. http://www.uscis.gov tu ima sve objasnjeno sta i kako se podnosi. Cekas onda od njih odgovor da li su vam odobrili GC ili ne. Ceka se od 3 - 5 meseci odgovor, zatim ako odobre vasa dokumenta idu u NVC i onda cekate dalje instrukcije, ali sve u svemu oko 7 meseci se ceka da dobijes GC . Evo ti ovaj sajt tu citaj na forumu sta i kako kad predate sve papire ,jer je ovaj sajt bas za to http://www.visajourney.com/forums/topic/193897-serbia/ tu ces sve naci sta vas zanima.
[ signorita @ 01.08.2011. 12:42 ] @
Hvala najlepse....mnogo si nam pomogla :)

Zanima me jos postoje li neki posebni uslovi koje zahtevaju? Procitala sam negde da posle vencanja morate imati 6 meseci zajednickog zivota da biste mogli da aplicirate za green card....da li je to tacno?
[ tackah @ 01.08.2011. 15:28 ] @
Ma ne , to te oni i ne pitaju niti gledaju ... Mi kad smo se uzeli moj muz se vratio odmah za USA i predao papire koje treba. Jeste malo naporno to cekanje ali dobro sta da se radi.... A sto ne probas na turisticku vizu da dobijes i onda odes i tamo se vencate i predate papire ? brze bi ti otisla onda itd... Ali na onom foromu zaista imas sve sta ti sve tyreba samo malo listaj :)
[ signorita @ 01.08.2011. 17:15 ] @
Odbijena mi je turisticka viza, pa ne bih ni da pokusavam ponovo :(
Hvala ti za forum, videla sam da su devojke zaista mnogo pisale o ovoj temi....ali nisam videla svezije datume tamo, pa pomislih da se nesto u medjuvremenu promenilo.
Hvala ti mnogo na odgovorima, zaista si nam mnogo pomogla!
[ tackah @ 01.08.2011. 18:05 ] @
Nije se nista promenilo sve je isto, ima svezijih datuma , a izadji iz srpskog foruma pa imas i bosana i hercegovina i tamo mozete da procitate sve i svasta u principu sve je isto i za njih i za nas :) drago mi je ako sam vam pomogla i sretno :)
[ nakaza @ 05.08.2011. 05:36 ] @
Tackah, hvala sto mi reklamiras temu na visajourney(ivancicas : ) )

Signorita, nista se nije promenilo, samo smo se mi,koji smo prosli vecinu stvari, malo ulenjili pa ne pisemo tako cesto.
Ukoliko te nesto zanima, pusti mi poruku pa cu ti rado odgovoriti.
[ ray1ray @ 16.09.2011. 09:20 ] @
Pozdrav svima,
Imam jedno pitanje za popunjavanje formulara i-130. Supruga i ja smo se vencali ovde u Beogradu pre 2 meseca, ona je iz Amerike i za sada je ovde. Zanima me posto ona treba da popuni pomenuti formular, da li popunjava sa devojackim prezimenom ili sa novim (posto je uzela moje prezime). Isto i sto se tice slanja tog formulara, da li se salje postom i kako se placa taksa? Ako je neko to vec popunjavao dobro bi dosla pomoc. Hvala unapred. :)
[ tackah @ 16.09.2011. 09:35 ] @


Moj muz je sve popunjavao , a imate sve na http://www.uscis.gov/portal/site/uscis tu vam sve pise za taj dokument I-130. A ako je zena uzela tvoje prezime onda ja mislim da ona treba da stavi to prezime koje je uzela. I treba da posalje sva dokumenta tvoja i vencani list sa prevodom ili na nas jezik ali da ima apostile pecat koji se uzima u sudu. A taksa se placa valjda kad se uzima taj I-130 i onda se ceka :) dobijete broj i mozete da proveravate isto na tom sajtu dokle su stigla sa vasim dokumentima --- ali traje procedura od 2 - 5 meseci posle ako vam odobre ide se dalje u NVC i onda sve ostalo se tamo placa itd ali sve cete biti obavesteni :)
[ ray1ray @ 17.09.2011. 11:22 ] @
Hvala puno, pogledacemo sajt. :) Gledali smo i ranije ali nismo bili sigurni. Nadam se da cemo sve sad uraditi kako treba. :)
[ tackah @ 17.09.2011. 16:42 ] @
Citat:
ray1ray: Hvala puno, pogledacemo sajt. :) Gledali smo i ranije ali nismo bili sigurni. Nadam se da cemo sve sad uraditi kako treba. :)


NA ovom sajtu imate sve sto vas zanima, tj forum bas o svemu tome, tu mozete da postavite pitanja i imate druga iskustva i sve sto vas zanima samo citajte polako i nacicete sve odgovore od drugih ljudi

http://www.visajourney.com/forums/topic/193897-serbia/
[ Braksi @ 18.09.2011. 10:01 ] @
Citat:
Hvala,Milanche!Slicne odgovore sam i ja dobila,ali sam bila malo zbunjena informacijama nekih koji su tu bracnu vizu dobili za par meseci.Cini mi se da je to ipak sigurnija varijanta od verenicke vize,za koju ne znam ni da li bih je dobila jer su me vec dva puta odbili za turisticku.


trenutno planiram da 1. put konkurisem za obicnu posetilacku vizu i na uputstvu ambasade stoji da odbijenica za vizu nije prepreka da se ponovo konkurise, ali da to ima smisla tek ako je doslo do bitnih promena kod podnosioca. Npr ako te odbiju zato sto si nezaposlen, a ti se u medjuvremenu zaposlis onda je ok. Takodje ne vidim zasto bi odbijenica za jedan tip vize uticala na zahtev za drugu ? Mozda su vas odbili kao turistu, ali ako vam je supruznik amerikanac pa to je sasvim druga stvar !

Konkretno mene su 4. razlicite zemlje svojevremeno UE odbile za turisticku vizu, a kad sam dobio radnu vizu za Italiju usao sam bez probelema i posle naravno spartao po istim onim zemljama.

Uzgred, postavio sam pitanje i niko mi nije odg. Ponovo: da li ameri izdaju posetilacku vizu na 10 godina multi ?
[ ray1ray @ 18.09.2011. 10:53 ] @
Braksi, turisticka viza jeste na 10 godina, multi. Medjutim kada odes tamo, dobijas pecat na aerodromu koji ti daje da boravis tamo maksimalno 6 meseci. E, sad zavisi ako ides u posetu kod nekoga na 2-3 nedelje, to je ok ali ako planiras da ostanes duze pazi jer imaju fore za to. Recimo ti moras posle 6 mesece da izadjes iz zemlje i posle ponovo da udjes, onda mogu da te pitaju kod koga si bio toliko dugo tamo i od cega si ziveo.. itd i da te vrate. Najbolje je kad podnosis zahtev za vizu da ne pominjes devojku (ako zbog toga ides tamo)jer sam gledao kako ljude odbijaju zbog toga, samo poseta prijateljima i to je to. Mislim da to nece biti problem.
[ Braksi @ 18.09.2011. 11:03 ] @
meni se cini da je Vorlikova rekla da ce biti na 10 godina i to mi je stvarno izgledalo jako puno, ali znam da su davali pre na tri. Da li svima daju na 10 god ?

Takodje: naravno da znam da to nije boravisna vec posetilacka viza, ne boj se ja sam stari imigrant i znam sve te fore. Svidja mi se sto su amerikanci ukinuli ona besmislene zahteve povratne karte, pozivnog pisma. To znaci da onaj ko nema nikoga u US ne bi mogao ni da je poseti sto je apsurd. Dobro su skontali da je vaznije da se pokaze da imas razlog da se vratis. Posao, porodica, imovina...
[ ray1ray @ 18.09.2011. 11:06 ] @
100% su na 10 godina. Tu si u pravu sto se tice tih detalja, sad mislim da se lakse dolazi do vize jer smo na beloj sengen listi. Sa srecom. :)
[ snowboarder22 @ 19.09.2011. 06:51 ] @
Zenim se ove nedelje sa americkom drzavljankom. Inace u americi sam vec 4 meseca, i ovde se i zenim. Zanima me da li odmah posle toga mogu da podnesem zahtev za green card i koliko se obicno ceka , posto bi morao da idem za srbiju krajem decembra, pa me zanima koje su mogucnosti belog pasosa "white passeporte" i da li je moguce otici dole tada, bez straha da se ne mogu vratiti ponovo u US . Hvala unapred puno .
[ tackah @ 19.09.2011. 07:12 ] @
Citat:
snowboarder22: Zenim se ove nedelje sa americkom drzavljankom. Inace u americi sam vec 4 meseca, i ovde se i zenim. Zanima me da li odmah posle toga mogu da podnesem zahtev za green card i koliko se obicno ceka , posto bi morao da idem za srbiju krajem decembra, pa me zanima koje su mogucnosti belog pasosa "white passeporte" i da li je moguce otici dole tada, bez straha da se ne mogu vratiti ponovo u US . Hvala unapred puno .


moja drugarica se sad udala u americi i nema joj izlaza dok ne zavrsi sve tamo :( to je jedna mana koja je malo teza ako ti treba izlaz iz zemlje da bi se vratio opet. Ja sam se ovde udala i nema mi ulaza dok sve ne zavrsim ovde :) tako da ako izadjes ostajes u srbiji --- jedino dobijas ako imas smrtni slucaj itd ali ovako nedaju , i duze se ceka ako se uzmete u americi jer imate mnogo vise provera nego da si ti u srbiji a ona tamo -- mi smo hvala Bogu pred kraj cekali smo sve ukupno 7 meseci , a mnogi cekaju u americi mnogo vise pa idete tamo oboje na razgovore odvojene sobe itd ako pogresno odgovorite na pitanja imate jos jednom pravo da idete na razgovor ako i tada ne znam tacno koliko morate da pogresite onda te deportuju pa sve iznova ... moj ti je predlog da se uzmete ostanes tu koliko mozes ili koliko ti viza vazi , a posaljite sve kao da si u srbiji pa se vrati onda i posle 2 - 3 meseca dobijete prvi odgovor , sledeci je od NVC i tamo ide sve brze tako da sve zavrsavate do 8 meseci
[ DraganaBojan @ 29.11.2011. 15:36 ] @
Drugari, molim Vas za pomoc...

Suprug i ja smo se vencali pre nekoliko dana u Beogradu. On je americki drzavljanin, a ja nisam mogla da dobijem turisticku vizu, pa smo vencanje obavili u Beogradu i sad nam predstoji procedura sa papirima. Upoznati smo donekle sa procedurom, ali ja imam neke nedoumice, pa mi je potrebna Vasa pomoc. Nisam sigurna sta treba da uradimo i koji je najbrzi i najlaksi nacin da budemo zajedno. Na forumima i sajtu USCIS-a sam videla da postoje, ako sam dobro razumela, dva nacina na koja mozemo da sredimo papire. Jedno je da podnesemo papire za K3 vizu i Green Card pravimo kad ja vec budem tamo, a drugo je sponzorisanje za Green Card koji bih mogla da dobijem i dok sam ovde. Opet ponavljam da nisam sigurna da sam sve dobro razumela, pa mi treba Vasa pomoc i pojasnjenje sta treba da uradimo. Molim sve Vas koji vec imate iskustva sa ovim da nam pomognete pre nego sto uradimo nesto pogresno i samo produzimo cekanje.

Unapred HVALA svima!

Bojan i Dragana
[ Dragica135 @ 27.10.2012. 12:43 ] @
Molim za pomoć. Moj nevenčani muž se zaljubio u Amerikanku preko internetai želi da se venča sa njom. On ne radi, nema ništa od imovine, zanat je odavno zaboravio, tj. nije ga nikad ni naučio jer nije radio. Ta žena je na socijalnoj pomoći, radi par puta nedeljno kao konobarica. Starija od njega 18 godina. Meni je sve to sumnjivo. Ona mu traži pare za advokata (5000 dolara), navodno on će sve srediti, a on ni ne mora u američku ambasadu u Beogradu. On se primio kao lud, ne vidi da je sve to, možda, velika prevara i da je sumnjivo da joj šalje pare, a u životu je nije video, osim preko Skajpa. Ona našla kao i nekog advokata i dovela ga na Skajp, ali je on našao drugog. I zašto njoj da šalje tolike pare, a ne lično advokatu. Plan je bio i da se venčaju preko Skajpa ili da ona dođe ovde (on bi platio put). Šta vi mislite? I da li može tek tako da advokat sve sredi bez odlaska u ambasadu. Molim vas, hitno je. Hvala.
[ nakaza @ 28.10.2012. 01:36 ] @
Dragice,
Nemojte da nasedate na gluposti.
Tako nesto uopste nije moguce. Jos ako mu ta Amerikanka trazi da joj pare posalje preko Western Union-a, pa posle toga nece oci da joj vidi vise nikada.
Srecno.
[ Dragica135 @ 28.10.2012. 12:34 ] @
Hvala vam mnogo, tako sam i mislila. On hoće da proda očev stan u kome smo živeli, totalno se promenio i veruje joj sve. Pretpostavljam da ona ima nekoliko takvih naivčina.