[ vidan kv @ 23.11.2008. 08:43 ] @
.....uglavnom,javlja se u predelu iznad prozora celom dužinon noseće armirano betonske grede(u pitanju je tavanica tipa "Avramenko"-zgrada stara 50-ak god).Sve je dobilo na intenzitetu postavljanjem AL prozora.Da napomenem da se javlja i jako orošavanje(da ne kažem curenje vode) stakala na prozorima ujutru kada ustanemo.Po pitanju stakala probali smo sve varijante(bila je ranije tema) al plesan nas ubi u pojam.Letos sam pre krečenja sve površine na kojim se bilo pojavilo prošle zime tretirao "Algicidom" 2X i najviše me brine što se upravo na tim mestima prvo pojavilo.Sada je još u fazi da se može prebrisati grubljom suvom krpom ali ukuliko se zapusti 10-ak dana postaje odvratno crno i više je nemoguće ukloniti brisanjem.Grejanje je na TA peći.Stvar koja me naj buni je odakle tolika vlaga u vazduhu(toliko orošavanje prozora tokom noći)?.......kako sve ovo rešiti?......pozdrav,Vidan!
[ dejande @ 23.11.2008. 08:59 ] @
probaj da crne delove isprskash varikinom ... meni je pomoglo proshle zime kada se pojavila budj na delu zida gde se nalazi betonska greda .
[ vidan kv @ 23.11.2008. 09:22 ] @
......probali Domestosom.....pomoglo ali na kratko.........ipak mi treba neko trajnije,da ne kažem konačno,rešenje..........pozzzz!
[ dejande @ 23.11.2008. 09:35 ] @
trajnije reshenje je olupash malter do betona na beton stavish izolaciju recimo stirodur preko toga mrezica pa malter .ali si to trebao uraditi pre zime
[ Black_eyed @ 23.11.2008. 10:26 ] @
Sta ti je ta soba? Trpezarija ? Da ne susis ves mozda povremeno ? Otvorena vrata od kuhinje, povezane prostorije i sl. Ako u kuhinji nemas aspirator...

Uglavnom, imas visak vlage u vazduhu koji se kondezuje na najhladnijem mestu i tu ne pomaze ni algicidi ni slicne stvari...

1. Mozda da probas sa apsorberima vlage u sobi. Nemam povratna iskustva sa ovim starima, relativno nova stvar na trzistu.

2. Imas neke termo-tapete (5mm) koje se lepe na zid, mozda ti pomognu da izolujes tu gredu. Ostaje pitanje estetike.

3. Izolujes ceo zid stiroporom, ali tesko da to sada mozes da uradis, znaci na prolece.


[ IvoD @ 23.11.2008. 11:18 ] @
Pisano već, al' ajd' opet.
Jedino trajno rešenje je spoljna izolacija. Kondenzacija se stvara na hladnijim površinama (svi ne izolovani betoni su ''hladni mostovi''). Prozori odlično dihtuju pa više nema provetravanja, mada, bi ti prozori u gornjoj zoni trebalo da imaju otvore koji bi trbalo da propuste (milim) 0,09m3 vazduha na sat (to kod nas retko koji majstor odradi a krivci smo sami tj. naše ne znanje).
Inače u sobi u kojoj spava dvoje, za jednu noć, ''emituju'' oko 1 litra vode u obliku pare, od čega deo upije posteljina a deo se kondenzuje na hladnim mostovima.
Kažeš da si sve probao; da li to znači da je prostor između stakala punjen argonom (96% izolacija)?
[ vidan kv @ 23.11.2008. 13:34 ] @
.........čuj IvoD,nisam BAŠ probao sve ali.....i kada sam otišao kod stakloresca,koji mi je radio stakla,ne bi li mi sve ponovo predihtovao nagrdio me kao potpunu neznalicu......još da sam mu pomenuo argon....verovatno bi me streljao.Uglavnom:stan je 43 m2,takav je raspored prostorija da su praktično sve povezane;vrata ni na jednoj prostoriji nisu zatvorena(razlog:mala deca,grejanje) i plesan se sada javlja praktično u svakoj prostoriji-po uglovima.Što se tiče aspiratorara ne postoji mogućnost ugradnje zbog samog prostora u kuhinji..........koliko sam se i sam raspitivao izgleda da je najozbiljnije rešenje ili da sve premalterišem ili da stavim gips ploču (sa izolacijom ispod) dužinom celog zida.....ima li ko kakvih iskustva sa apsorberom vlage koji pravi Henkel-Ceresit?.....ukapirao sa da mi višak vlage proizvodi i samo kupatilo kad uveče kupamo klince,logično je da se ta vlaga raširi pocelom stanu.Rešenje sam našao u prostom otvaranju prozora na kupatilu i luftiranju........uglavnom,hvala svima koji mi pomažu u rešavanju problema,......pozdrav,Vidan!
[ Java Beograd @ 24.11.2008. 09:12 ] @
Ja sam u starom stanu trajno i uspešno rešio problem buđi (bilo ju je samo u kupatilu) tako što sam u poludisperziju za krečenje razmutio fungicid. Fungicid je inče Jupolov, pravljen baš za tu namenu. Dakle, i dalje je bilo ponekad orošavanja, ali ne i pojave buđi.

[ IvoD @ 24.11.2008. 09:35 ] @
Citat:
Java Beograd: Ja sam u starom stanu trajno i uspešno rešio problem buđi (bilo ju je samo u kupatilu) tako što sam u poludisperziju za krečenje razmutio fungicid. Fungicid je inče Jupolov, pravljen baš za tu namenu.

Skoro da sam siguran da si sipao više nego što piše na uputstvu!? Drugo, to je otrov koji čak do tri mieseca isparava u prostoriji gde je upotrebljen, pa ga u kupatilu i možeš koristiti ali u spavaćoj i dnevnoj sobi samo kad se provetrava (znači letnje krečenje - sad je kasno). I treće, kod jako ''obolelih'' površina pomaže samo mesec dana, pod ne promenjenim uslovima.
[ Java Beograd @ 24.11.2008. 10:32 ] @
Vidi, moje kupatilo je buđ bukvalno napala. Naime, dugo godina buđi uopšte nije bilo, i onda, maltene za jednu godinu, buđ se pojavljivala svugde: na plafonu, pločicama (gde je malo vlažnije) na zidu u kom je kanalizaciona cev, a takođe je i fungicidni silikon dobijao crnu boju za svega par meseci. Bilo mi je jasno o čemu se radi: kad se jednom pojavi, spore lete po celom kupatilu i napadaju sve i svašta.

Naravno da bih je se rešio bio je potreban frontalni - direktni - ubitačni - nokaut - napad. Sačekao sam vrele i suve julska dane. Obrisao sam buđ krpom - koliko sam mogao, skinuo staru boju pocrnelu od buđi - koliko sam god mogao i pripremio poludispreziju sa fungicidom - onako kako je proizvođač propisao. Odmah nakon krečenja sam sve pločice isprskao nekim nemačkim preparatom - Shimelfrei - koji je, sudeći po mirisu, zapravo varikina sa još nečim (recimo nešto kao Domestos). Skinuo sam svu staru silikonsku gumu oko kade, lavaboa i zalepio novi brendirani fungicidni silikon.

Trudio sam se - koliko sam god mogao, da u danima neposredno nakon krečenja kupatilo održavam maksimalno suvim, provetrenim.

Mogu ti reći - pobedio sam u tom ratu. Evo već je tri-četiri godina od tada a buđ se nije pojavila ni u tragovima ! Pri tome, naglašavam, nikakvi zahvati na hidro - termo izolacijama nisu rađeni. (mislim, nije da se time hvalim, ali pošto je to bio stan u soliteru, ništa posebno se nije ni moglo uraditi)


[ bakara @ 24.11.2008. 18:52 ] @
Citat:
Java Beograd: Ja sam u starom stanu trajno i uspešno rešio problem buđi (bilo ju je samo u kupatilu) tako što sam u poludisperziju za krečenje razmutio fungicid. Fungicid je inče Jupolov, pravljen baš za tu namenu. Dakle, i dalje je bilo ponekad orošavanja, ali ne i pojave buđi.

Ja sam na isti nacin resavao budj kod mene, i nisam se otrovao.
Koristio sam takodje jupolov fungicid, mozda i jeste otrov ali ni budj nije zdrava zar ne?
[ cvele973 @ 07.04.2009. 12:45 ] @
Pozdrav svima!

I ja imam problema sa buđi...
Pre tri godine napravio kuću, omalterisao u novembru izgletovao kad je "kao" bilo suvo i okrečio poludisperzivnom bojom (jupolom).
Dakle greška za greškom ali dugogodišnji podstanar.....
Svake godine sve manje imam buđi, da napomenem stavio sam i izolaciju ali i dalje se pojavljuje...
Sad sam rešio da krečim (čekam bebu) i da pokušam nešto da uradim. Otišao sam u farbaru rešen da kupim algicid i jubocid međutim farbari me ubediše da kupim nekakav grčki antimol tako ga zovu!
Zanima me ima li neko iskustavo sa ovim sredstvom?
[ vidan kv @ 07.04.2009. 20:06 ] @
Evo kraj je grejne sezone......kako sve kod mene izgleda?...pa mogu reći mnogo bolje nego što sam očekivao s obzirom na to kako je počelo.....fleke su se pojavljivale mi smo bili uporni i brisali......imam preporuku da spolja uradim izolaciju i to krajem leta kada se ceo stan/zgrada dobro osuši.......ćeraćemo se još....pozzzz!
[ nn306 @ 19.07.2010. 22:08 ] @
Ja resio problem kondenzacije i budji sa bojom Bioni Nature. Vec godinu i po dana nemam problem a kako nisam u mogucnosti da radim spoljnu izolaciju ovo mi se ucinilo kao jedino resenje u datom trenutku. I stvarno je upalilo..