[ boysetsfire @ 01.12.2008. 16:31 ] @
Evo ovako...
Zanima me od cega i kako da napravim kalup da bih dobio ovo...Inace to je varalica za pecanje, ali to i nije toliko bitno.

Ona na rendgenu izgleda ovako...
Stvar je sledeca... bilo bi lako da je ova varalica odradjena puna, ali nije, ona je suplja. Verujem da ce vecina pomisliti kako se to radi pod pritiskom, kao sto se npr izradjuju kanui, neki camci i sl... ali ja nisam siguran u to. Koliko sam ja skapirao liju se dve odvojene polovine, pa se onda ubacuju one kukice koje drze udice, kao i kuglice i onaj kljun, pa se to onda spoji i zalepi sa drugom polovinom. Medjutim ja u opste ne mogu da skapiram kako bih ja to u kucnoj radinosti odradio. Kao model bi koristio upravo tu varalicu, tako da to nije problem. E sad, razmisljam se od cega je najbolje napraviti kalup. Mozda od silikona? A i kad napravim kalup, kako da izlijem tu polovinu tako da ona ostane udubljena. Da li postoji neka polu-tvrda plastika koju bih mogao da oblikujem, tj. da je istanjim na odredjenu debljinu, npr. 1mm, i onda da je ubacim u kalup...ili tako nesto. Ne znam ni sam... 'vol'ka mi glava.... Znam da postoji tecna plastika, ali ne znam kako da je ulijem u kalup a da sredina pri tom ostane suplja.
Ako neko ima bilo kakav predlog, neka kaze. Bilo bi mi od velike pomoci.
[ palomas @ 01.12.2008. 18:16 ] @
Uliješ u kalup, ali ga ne napuniš do vrha, nego samo toliko da se plastika raširi po čitavoj površini. Iza toga okrečeš kalup u svim smjerovima, na sredini će ostati šupljina zbog nedovoljno materijala.
[ mali genije @ 01.12.2008. 18:19 ] @
pitas cika GOOGLE roto liv pa ce ti biti jasno mada moze i ovo sto je palomas predlozio samo moras da vrtis kalup u svim smerovima dok plastika ne pocne da se steze.
pozdrav..
genije..
[ boysetsfire @ 02.12.2008. 00:50 ] @
@palomas

Hvala na savetu.

@mali genije

Roto...sta? Ajde molim te postavi link.


Ima li jos neko neku ideju?
[ ventura @ 02.12.2008. 00:57 ] @
U kućnoj radinosti jedino ako kupiš mašinu za livenje plastike...

A izrada kalupa za ovo bi tekoštala otprilike 2-3 hijade evra, a livenje oko 100 evra za 2000 komada..
[ ctrl alt del @ 02.12.2008. 08:19 ] @
Jel planiraš da ih praviš za prodaju ili za svoje potrebe?
Ovo pitam zbog toga što ukoliko radiš za sebe - nema potrebe da je praviš šuplju i da komplikuješ sa plastikom. Ja sam svojevremeno pravio imitacije rapala i pačića od lipovog drveta. Obradiš dasku tako da odgovara bočnoj silueti varalice, isečeš ih na pojedinačne komade i ručno obradiš nožem i šmirglom. Posle ubaciš kljun i žicu za udice, izbalansiraš ih u vodi olovnim kuglicama, zalepiš epoksidnim lepkom, obojiš po želji i dva sloja laka za parkete... Za par dana posla (uživanja) dobiješ nekoliko desetina komada. Ne znam koliko često pecaš i na kakvim terenima, ali ovako možeš sebi da napraviš zalihe za godinu-dve najmanje.
A ako planiraš ozbiljniju proizvodnju onda vidi šta je Ventura napisao.