[ Dragan Varagic @ 04.12.2003. 19:17 ] @
Ako sam dobro shvatio, kampanja koja ide klasičnim kanalima oglašavanja - MC, Ja sam centar sveta, je praktično kampanja za Web sajt http://www.mcmusicclub.com/. Trebalo bi da se radi o sajtu koji prati muzička dešavanja u BiH, Hrvatskoj i SCG, ali... pogledajte.

Nije mi baš sve jasno, ali ovo što vidim izgleda mi kao da je neko uzeo velike pare za "veliki projekat", koji veoma vidno i agresivno oglašava, a da se radi o formi, a ne o ozbiljnom sajtu sa ozbiljnim sadržajima. Meni sve ovo liči na poznatu priču sa Zapada, o online modelima koji nisu baš najbolje utemeljeni sa aspekta online biznisa, tj. neko se ovde dobro nafatirao, izgleda, a nije uradio ono što bi trebalo.

Da ne govorim o tome što nisam nešto video intenzivnu kampanju za ovaj projekat na Internetu (možda grešim?).

Zna li neko više o ovome?
[ Gojko Vujovic @ 04.12.2003. 21:32 ] @
I ja bih voleo da znam ŠTA to ima od sadržaja na tom sajtu, pošto za par minuta gledanja apsolutno ništa nisam mogao da nađem.
[ MaRaToNcI @ 04.12.2003. 21:33 ] @
-projekat je posluzio za uzimanje velikih para od nevladinig organizacija a u cilju spajanja mladih Balkana:)
-projekat koji je ponudjen sa nase strane klikdovrata (online narucivanje klope, pica,i ostalih usluga preko sms servera.... nije usao u finale ali je za utehu prosao 3 kruga)
[ Dragan Varagic @ 04.12.2003. 23:05 ] @
Pa, lepo...

Mogli bismo obavestiti koji medij (gde si Mićo?) sa naslovom: "Bruka nevladinog sektora (Funder-a)!".

Viđao sam već ovakav tip projekata...
[ TiXo @ 04.12.2003. 23:49 ] @
da, mogli bi, ali da li to da radimo sad ili da prvo sredimo Žarka do kraja ili da podnesemo kolektivno zahteve za iseljeničkim vizama?

T.

P.S. da, jesam sarkastičan i razočaran.
[ Goran Aničić @ 05.12.2003. 00:31 ] @
Koliko sam ja obavešten, radi se o još jednoj kampanji tvornice duhana Rovinj i maskiranoj reklami cigareta. A ono MC, koliko sam čuo, znači "Moja Cigareta". Da li neko zna možda više?
[ Miloje Sekulic @ 05.12.2003. 07:11 ] @
Citat:
Dragan Varagic:
Mogli bismo obavestiti koji medij (gde si Mićo?) sa naslovom: "Bruka nevladinog sektora (Funder-a)!".

Viđao sam već ovakav tip projekata...


Pusti mi par linkova da novinari krenu da istrazuju.

Miloje
[ Dragan Varagic @ 05.12.2003. 12:01 ] @
Postoji link do sajta i vidni bilbordi u BGD-s u NS-u, kao i reklame po televizijama, uključujući i Pink (ono što sam video).
[ Miloje Sekulic @ 05.12.2003. 12:11 ] @
Citat:
Dragan Varagic:
Viđao sam već ovakav tip projekata...


Mislio sam na informacije o ovim drugim projektima.

Miloje
[ Marko Bijelic @ 05.12.2003. 17:35 ] @
Evo price sa West Balkana,

Naime, agresivna reklamna kampanja, paralelno u BiH i Hrvatskoj, krenula je prije nekih mjesec dana. U Banjaluci se na svakom koraku nalaze MC billboardi, a redovno je i bombardovanje sa drzavnih (RTRS, FTV, HRT) i privatnih (ATV, Pink BH, NovaTV,...) televizija ovdasnjih republika. Interesantna je stvar da ni jedna od neke cetiri razlicite varijacije billboarda ne sadrzi URL sajta, sto jasno nagovjestava samu strategiju nastupa - plan da se u sledecem talasu iskljucivo naglasi URL sajta (umjesto dosadasnjeg slogana i naziva brenda).

Evo koliko vidim, ista situacija (na polju oglasavanja) je i u Srbiji i Crnoj Gori, koju su autori krstili pod SC, sto je mene na prvo vidjenje asociralo na Sloveniju, usled klasicne incijative o sintezi slovenskog, bh i hrvatskog trzista (tzv. West Balkan).

Kao sto Dragan u uvodnom postu vec rece, u pitanju je klasicni model neprofitnog onlajn biznisa, gdje je za nista od "investitora" pokupljena fina svota novca. Sama agresivna kampanja je sastavni dio ovakvog modela nastupa, cisto tu radi zamagljivanja ociju "investitora" i javnosti. Kad smo kod materijala vec, nesto slicno se, ponovo u susjednoj Hrvatskoj zbilo i sa turistickim portalom Cro4U.com (ili .hr). Agresivna medijska kampanja, gala promocije po zagrebackim hotelima, cak i predavanje o back-end tehnologije na Microsoftovim Windaysima (hrvatski ekvivalent Sinergiji). Krajnji ishod - poznat, nista.

Koliko mi se cini posao je dobila firma iz Hrvatske, Mrva ne bi bilo zgoreg da das jos kakvu interesantnu informaciju. Inace sama advertajzning kampanja se vrhunski realizuje, iskreno ne pamtim jedan ovakav visedrzavni projekat realizovan na Balkanu. Steta sto cemo ovaj projekat upamtiti samo po dobroj reklami (ova mala dole je strasna!)...


[ bluesman @ 05.12.2003. 23:29 ] @
Posto znam ko je platio outdoor kampanju mogu da kazem sa sigurnoscu da se radi o Tvornici Duhana Rovinj (Ronhill i ostali). Ne znam u sta ce kampanja kasnije da se izrodi ali ovaj koncept teasera je vec smorio. Da bi teaser kampanja uspela mora biti jako dobro planirana i realizovana, ali kod nas je prepuno copy-cat(ova) koji besramno utilizuju svaki koncept koji im se svidi bez obzira da li je primenjiv na odredjeni proizvod ili kampanju.

Priznajem i ja sam radio teaser kampanju ali zato sto je klijent izricito tako hteo (a2 + b2 = c2).

Tip: kada vidite veliku i "bogatu" outdoor kampanju, prvo na sta treba da posumnjate (ako nije jasno o cemu se radi) - duvanska industrija. Ne zna se koliko imaju para. Recimo interesantna statistika: Broj outdoor kampanja iz oblasti kulture je neuporedivo veci od recimo duvanskih ali zato su ove prve na malom broju lokacija, kratko traju i obicno su to sve samo otpaci od lokacija. Dok kod duvandzija kampanje traju mesecima na velikom broju lokacija u uglavnom Alma Quattro Pise ili kvalitetniju europlakati. Od 10 najvecih kampanja od maja 2001 - cak 7 su duvanske (direktne ili prikrivene kroz neki Urban Experience ...)
[ Miloje Sekulic @ 06.12.2003. 13:09 ] @
Prema podacima Zavoda za ststistiku prosecna plata u duvanskoj industriji bila je u oktobru 28516 din. Najvisa u republici.
Potom slede:
- osiguranja i penzijski fondovi 25853 din
- vazdusni saobracaj 25772 din
- finansijsko posredovanje 22714 din
- multi leveli (delatnost organizacija na bazi uclanjenja) 21929 din

Najniza prosecna zarada je u proizvodnji odevnih predmeta 2113 din

Miloje informisani
[ xippi @ 11.12.2003. 16:58 ] @
Citat:
mungos:
Inace sama advertajzning kampanja se vrhunski realizuje, iskreno ne pamtim jedan ovakav visedrzavni projekat realizovan na Balkanu. Steta sto cemo ovaj projekat upamtiti samo po dobroj reklami (ova mala dole je strasna!)...

Jel se seca neko ko je Ana Denic? :)
[ acebzan @ 11.12.2003. 17:09 ] @
nikad ne bih rekao da je u pitanju duvanska industrija,
ali setite se one reklame kada idu neke sarene gluposti po ekranu, pa onda slogan: "Mislite o tome..." , i na kraju konacno da se sazna da je to reklama za pall mall
[ bluesman @ 12.12.2003. 03:20 ] @
To je bas ono o cemu pricam. To su bile neke od prvih "teaser" kampanja kod nas. Problem sa Anom Denic je sto je izgubljen pravi trenutak, odnosno predugo je trajala pa je interesovanje splasnulo. Znaci timing nije bio dobar kao kod Pall Mall, zato kazem da je potrebno izuzetno dobro isplanirati i realizovati takve kampanje.

Problem je nastao, kada su "svi" poceli da kopiraju taj metod pa sada trpaju teasere i kada ima i kada nema nikakvog smisla. Sve cekam da jednog dana osvanu svi billboardi bez i jednog naziva - samo slogani tipa "mislite o tome...".
[ bluesman @ 12.12.2003. 03:37 ] @
Obratite paznju koliko je duvanskih kampanja u najvecih 7
http://www.outdoor-monitoring.com/kampanje/top10

a jos ilustrativnije je koliko je duvanskih kampanja u prvih 10 na Alma Quattro Pisa (prosvetljeni - najskuplji billboardi): 8 od 10

Ili recimo ovaj podatak:

Duvan:
31658 lokacija u 74 kampanja
prosečno: 427 lokacija po kampanji, 236 nedeljno
zbirni rejting: 49059

a za poredjenje:

Kultura:
12294 lokacija u 457 kampanja
prosečno: 26 lokacija po kampanji, 89 nedeljno
zbirni rejting: rejting: 2613

Znaci duvandzije otkidaju sa malo kampanja ali velikim brojem najboljih lica, dok kultura ima jako puno kampanja ali na malom broju lokacija (uglavnom najjeftinije)

Možda je off-topic ali mislim da je interesantan podatak.
[ S a l e @ 15.12.2003. 21:46 ] @
Neko je ranije napisao da se radi o duvanu... i jeste radi se o duvanu, jer je na nekim (ali ne svim BB dodata traka PUSENJE JE STETNO PO ZDRAVLJE)...
[ igorsa @ 16.12.2003. 05:33 ] @
Da, osvanula je nova serija billborda.
Ako hoćete da se vaš slogan nađe na jednom od narednih možete ga poslati popunjavanjem formulara na njihovom sajtu http://www.mcmusicclub.com/sic/index2.php
[ djolep @ 16.12.2003. 07:42 ] @
Znaci treba da ocekujemo pojavu nove vrste cigareta. Recimo MC Moja Cigareta ili My Cigarette.
[ MC music.club @ 17.12.2003. 14:51 ] @
Citat:
Igor Šalindrija:
Da, osvanula je nova serija billborda.
Ako hoćete da se vaš slogan nađe na jednom od narednih možete ga poslati popunjavanjem formulara na njihovom sajtu http://www.mcmusicclub.com/sic/index2.php


Pozdrav svima. Isprika što nisam pratio ovu diskusiju od samog početka...
Zahvaljujem svima na kritici, na pohvalama i strpljenju...

MC music.club će donijeti još puno iznenađenja - ovo je samo prva faza u kojoj nismo stigli provesti sve što smo naumili...

I dobro kaže Igor, prijavite svoju MC rečenicu, najbolje će biti na budućim kampanjama, a čujem nešto da se i nagrade (majce?!) spremaju registriranim korisnicima...

Pozdrav svima,
MC music.club webmaster
[ S a l e @ 17.12.2003. 15:15 ] @
MC music.club da li mozes da objasnis kakve veze ima Vas site i bilo koja tvornica duhana (fabrika duvana)? Tj. ko je pokrenuo kampanju, pa sada dodao PUSENJE JE STETNO PO ZDRAVLJE... to ispada obmana potrosaca, i ne postovanje Zakona po kojem na svakom billoboardu ili reklmi za duvan mora da stoji ovaj natpis...
[ igorsa @ 17.12.2003. 17:01 ] @
Zašto bi stajao kada cigara još nema?
Sada u ovoj seriji stoji, znači nagoveštava ti nešto.
[ Darko Pipic @ 17.12.2003. 17:01 ] @
Ja sam dobio neku informaciju da ce MC biti diskoteka (najveca na Balkanu) negde u Kneza Milosha.
[ igac @ 17.12.2003. 17:40 ] @
kutija cigara je "srebrna" sa plavim i pise MC :) "mc je stigao" je cijelo vece picilo na valjda promociji ili cemu vec... doslo je to kod nas (ne znam dal se prodaje ali ima tih "reklamnih" koje su se djelile)
[ MC music.club @ 17.12.2003. 22:00 ] @
Citat:
S a l e:
MC music.club da li mozes da objasnis kakve veze ima Vas site i bilo koja tvornica duhana (fabrika duvana)? Tj. ko je pokrenuo kampanju, pa sada dodao PUSENJE JE STETNO PO ZDRAVLJE... to ispada obmana potrosaca, i ne postovanje Zakona po kojem na svakom billoboardu ili reklmi za duvan mora da stoji ovaj natpis...


Nema nikakve veze. MC music.club je projekt za sebe i reklame su za www adresu i zato ne potpadaju pod Zakon.


Pozdrav,
MC music.club webmaster
[ S a l e @ 17.12.2003. 22:07 ] @
Zasto onda jedan billboard spada pod Zakon, a 2 ne...
ma kapiram ja to... kampanja tipa "nisu novine"... pa na kraju to bas ispadne internet dopuna...
[ Gojko Vujovic @ 17.12.2003. 23:48 ] @
> Nema nikakve veze. MC music.club je projekt za sebe i reklame su za www adresu i zato ne potpadaju pod Zakon.

Hoćete da kažete da Ronhill nije platio te MC bilborde po Srbiji?
[ queeria @ 08.01.2004. 16:41 ] @
[ S a l e @ 08.01.2004. 23:16 ] @
Definitivno kampanja za cigare... "Music Club" je bio kao "brzi internet" koji nije novina, a kupuje se na trafici...
[ MaRaToNcI @ 09.01.2004. 00:52 ] @
u Bosni su se vec pojavile cigarete...
[ igorsa @ 09.01.2004. 05:34 ] @
I u hrvatskoj još pre jedno 3 nedelje.