[ labicko1 @ 03.10.2009. 23:56 ] @
Pozdrav svima
Prvo cu pokazati primer pa cu objasniti


Radim na projektu gde se medju ostalom plutajuca naftna platforma prikazuje pri raznoj jacini i vrsta talas. Radim u MAX-u i za ovu priliku koristim Dreamscape plugin. Stvaranje i animiranje pene na talasima nije problem, ali je problem stvaranje pene pri udaranje talasa u objekte koji stoje. Takoreci plugin moze da uradi da se talasi odbijaju od tih nepokretnih objekta ali ne i da se od toga stvara pena. Ono sto sam ja uradio je stavio kocke na mestu 4 stuba (ovim kockama sam da o da se ne rendiraju), i pokusao da animairam te kocke. Probao sam prvo da ih pomeram gore dole, a posle sam probao rotaciju oko svoje ose, ali nisam dobio zadovoljavajuce rezultate, takoreci dobio sam penu od talasa koje stvaraju ove nevidljive kocke ali ne i od samih kocaka. Cim bi smanjio brzinu kretanja tih kocki ti veliki talasi bi nestali a sa njima i pena. Dreamscape ima opciju da se pena emitira od talasa koje objekat pravi dok se krece vodom i od samih objekta koji se krecu vodom, ne znam zasto ja ne dobijam rezultate od ove druge opcije.


Pored toga model nije zavrsen, tek treba da dobijem o tome sta sve treba da se prikaze na palubi, pa zato se nisam ni nesto mnogo trudio za sad da je uradim detaljno.

Svaki savet je dobrodosao.
[ LuckyBug @ 04.10.2009. 01:04 ] @
Ako mozes povecaj scale tim talasima,izgleda kao igracka naspram ovolikih talasa, a to ti je mozda i problem ( samo nagadjanje jer nisam radio sa njim ) kod stvaranja pene, moze se desiti recimo ( kao u drugim programima ) da je objekat suvise mali i da samim tim ne stvara penu u onoj kolicini koliko bi ti zeleo.
[ deepwhite @ 04.10.2009. 16:56 ] @
Umesto MOHOKa da te posavetujem - skeniraj penu pa je ubaci na web, hahahaha
nemoj da se ljutis nadam se da si shvatio poentu
[ Lacika.1991 @ 04.10.2009. 20:06 ] @
super izgleda nego to more kad onako pogledam na brzinu ima mnogo velike talase,ko cunami da se sprema,ne znam možda tako treba,nego ono na brzinu kad bacim pogled
[ labicko1 @ 04.10.2009. 22:57 ] @
Ovo sa skenom je dobro :)

Nisam stigao danas da radim na projektu, valjda cu nocas nesto da smislim.

Talasi jesu veliki, zadatak je da se prikaze platforma u normalnom radu pri nikakvim talasima pa sve do onog trenutka kada zbog sigurnosti mora da se odkaci od dna. Sto se tacne visine talasa tice to tek treba da ustanovim koja ce visina biti maximum, ali si upravu da su previse veliki. Vidis kako su ovi zemljotresi sve cesci trazice od mene da prikazem i cunami :)

Sto se tice pene, evo jednog primera : http://www.youtube.com/watch?v=vTksOL5387o
Ako dobro pogledate oko stubova koji ulaze u vodu imate konstantnu penu, kod njega je ona kockastog oblika iako su stubovi okrugli (takodje je koristio sakrivenu kocku koja je emitovala penu).

Problem je sto ja ne dobijam takvu penu od mojih skrivenih objekta. Moracu da vidim dali je to zbog nacina kretanja mojih skrivenih objekta ili je zbog nekih drugih podesavanja. Cisto sam mislio da jos neko od vas imao slican problem, pa mi moze dati mali savet oko toga ustedelo bi mi mnogo u vremenu.
[ MOHOK7 @ 05.10.2009. 19:59 ] @
MAYA
Prebaci ceo projekt u MAYA tamo je to izvrsno reseno, max nije osobito dobar za tako nesto izgubices kamaru zivaca i vremena za nesto sto MAYA odradi u trenutku.
Pozdrav i postovanje s ove strane Alpa
MOHOK
[ labicko1 @ 05.10.2009. 20:20 ] @
Hvala na savetu MOHOK ali ipak cu ostati u MAX-u , nesto me mrzi sad da pocnem da ucim MAYA, jos nisam naucio Combustion koji mi mnogo vise znaci za moje projekte.

Sinoc sam radio malo na peni i moze se uraditi, treba jos malo da je podesim.
[ MOHOK7 @ 12.10.2009. 16:35 ] @
Moras obavezno da doradis razmere u velicinama talasa i platforme.
Takvi talasi koje sada imas su otprilike pola metra do metar i pol.
Platforma ti izgleda kao da je nekoliko metara velika.
Obavezno smanji talase ( ili povecaj platformu barem pedesetak puta)
Pozdrav i postovanje s ove strane Alpa
MOHOK