[ mserifov @ 16.10.2009. 08:21 ] @
Zelim da se bavim pčelarenjem. Jos kao dijete ja sam isao sa pcelarima. I sada kad sam malo omatorio ja zelim i sam da se bavim pcelarenjem. E od najmocnijeg foruma i nejogovih forumasa trazim po koji savjet. I kao prvo zelio bi ako tko ima nacrt LR kosnice ili mozda Dadan Blatove kosnice posto bi ja zelio sebi da sam napravim kosnice i pripremim ih za proljece kad bude razrojavanje da mi neko naseli pcele uunutra odnosno prenese jedan roj. Hvala unaprijed na odgovorima.
[ barakuda111 @ 16.10.2009. 12:22 ] @
Ako ti niko ovde nepomogne pitaj ovde http://poljoinfo.com/ostale-oblasti/ Mislim da se bas admin bavi pcelarenjem.
[ salico @ 16.10.2009. 13:14 ] @
Pogledaj na ovom sajtu, na forumu : http://www.pcelinjak.com/ trebalo bi da ima

Imao sam pcele par godina dok ih varoa nije potamanila... Jedino sam podnjace sam pravio jer sam izracunao da se isplati. Malo materijala, jednostavno a skupe su..

Ne verujem bas da pcelari sami pravi kosnice od nule... ili ramove naprimer. Cak ne verujem da bi se stolari (dakle sve raspolozive masine) toga prihvatili ispod par hiljada komada (ramova).
I kad kupis kosnice, uvek ima posla da se tu i tamo nesto secne na cirkularu, zakuca... Treba sastaviti ramove, oziciti, staviti satne osnove...

Ako se odlucis da ih pravis... kupi barem ramove.
[ mserifov @ 16.10.2009. 13:28 ] @
Hvala unaprijed. Ja sam se nekako ubio od razmislajnja o tome da se to ne isplati. Ali ja i onakohocu amli cikular da kupim za svoje potrebe ostali alat imam. I ja bi sad da sebi napravim recimo dva sanduka ramove bi da kupim. Naravno ne bi se zezao sa njima za sad mi trebaju nacrti nsam mogao da ih nadem.
[ sinisa_s @ 16.10.2009. 22:54 ] @
Drugi i treci pogodak na google za pojam "nacrt LR kosnice":

http://www.pcelinjak.hr/index....tandardne-mjere-lr-konice.html
http://www.pcelinjak.hr/index....standardne-mjere-lr-konice.pdf

Za drugi pojam probaj sam.

Pozdrav.
[ bakancs @ 17.10.2009. 17:06 ] @
ne razumem.. sanduke ces znati sam da napravis a ramove ne?

podrzavam ideju o rucnoj izradi kosnica, pa makar ne izgledalo profi, ali ces imati zadovoljstvo
znajuci da si ih sam pravio..
[ mserifov @ 17.10.2009. 17:51 ] @
Hvala na odgovoru i ja sam na kraju nasao te nacrte. Nije meni to probelem kupiti nego sam ja htio da uradim nesto sam. I logicno kao pocetnika da kupim sebi mali cikular i da pocenam da pravim sebi sanduke. Medutim mali kucni stoni cikular bi mi trebao za jos kucanski poslova. I tako dvije muhe jednim udarcem. E sad posto imam nacrte hocu da kupim gradu i da pocenm da pravim sanduke i ja vjerujem da cu da ih napravim vrlo profesionalno stavit cu slike na forum da ljudi to vide.
E sad kad napravim sanduke upoznam se sa sanducima opremom, Onda na proljece kupujem dva roja. I pocinjem da pcelarim. E posto ja imam 22 godine kauzu meni jarani da je to za starije a ja bi sad ko biva trebo da se okupiram drugim stvarima kao sto su djevojke. E ali ja ih neslusam odlucio sam da budem pcelar i da sebi pravim sanduke.
Napravit cu ja i ramove ali ih je jeftinje kupit. Manje muke. A i onako ih valja ozicit i stavit sace.
Svim hvala koji podrzavaju ovu temu.
[ bakancs @ 17.10.2009. 19:27 ] @
ako ozbiljno mislis, sa dva roja nemoj ni pocinjati..
otprilike isti ulozen trud ti treba za odrzavajne 2, kao i za 5-10 rojeva...
recimo, ako ih selis sa lokacije na lokaciju, isti je posao seliti 2, kao i 10 rojeva.. onda ti se vise isplati 10..
ne govoreci da ako naidje neka bolest, sa 2 roja, vrlo lako ostajes bez pcela..
[ salico @ 17.10.2009. 20:22 ] @
U potpunosti se slazem s ovim sto je rekao bakancs.
Problem malog broja kosnica je i u tome sto kad trebas drustvo pojacati sa leglom, medom, bilo cim, moze se desiti da nemas iz koje kosnice "pozajmiti" ram.
Mada sto ne probati... Ispraksirati se.

Imho. prvu kosnicu bi bilo naj bolje da kupis... Posle je kopiras ako ti odgovara. Dimenzije jesu standardizovane ali postoji gomila verzija podnjace i zbega..
Plitke, duboke, sa ili bez mreze protiv varoe.. Kao i gomila misljenja koje su bolje.. :)
Btw. cene pre koju godinu su bile (verovatno su i sad slicne) nastavak oko 500 din, podnjaca i zbeg oko 800 a ramovi 20-ak din po komadu.
[ mserifov @ 18.10.2009. 10:59 ] @
Ja sam imao dodira sa pcelama i ostalo mi je nesto i opreme od oca. Imam mrezu i kapu pcelarsku. Imam noz i žicu za ramove. Na noz milsim na pcelarski noz. E sad svasta tu jos treba. Ali nisam razmisaljo o pet sanduka ali sto da ne. Samo ja sam to mislio da to radim u dvoristu iza kuce koje bas i nije pogodno za pcele ali eto da uzemom o u obzir da je to samo za pocetak i da ja zivim na periferij grada pa tako mogu se ti nedostatci mogu tolerisat. Ali sto da ne i sa pet sanduka. Ali svi mi kazu da su poceli sa dva pa reko hajd i ja da pocnem. I naso sam neke nacrte za sanduke a mozda i kupim svoj prvi sanduk. Ali samo prvi, neodustajem od ideje da pravim sebi makar svoje prve sanduke. Kad bi napravio jedno 10 svojih sanduka bio bi sretan. E sad mi kazite kakvom se bojom boje sanduci. I mogu li one boje za drvo sto su na bazi vode.
Sve u svemu definitivno sam odlucio da postanem pcelar. Mada cu da i da nadem udruzenje pcelara u tuzli i da odem iduce sedmice da kupim sebi neku literaturu o pcelarenju. Kad uradim nesto vrijedno paznej stavljam slike na ES da svi vidite napredak. Mozda se onda jos netko odluci da postane Pcelar.