[ mobilexpert @ 16.11.2009. 17:13 ] @
Sredinom novembra tekuce godine,
u nase ruke su stigla dva nova modema od strane dragog nam telekoma :
- Pirelli Discus DRG-A226
- INTRACOM JetSpeed IAD-Wp2

za prvi pomenuti modem vec postoji nacin kako doci do admin pristupa.
za drugi ... nalazi se u ovoj temi ... nastavite da citate.

po licnom misljenju autora, INTRACOM je odlican modem,
bar sto se tice same izrade i tehnickih resenja, kao i brzine rada same "masinerije".
modem se butuje za manje od minuta i vec je u operaticnom stanju,
za razliku od Pirelli-ja ... koem treba i po nekoliko minuta (obicno oko 3-3,5 minuta)

baziran je na INFINEON PSB-50702 B dual core Mips 24K procesoru koji radi na 333MHz (2 x 333MHz),
koji u sebi ima integrisan engine za rad sa ADSL2+ i VOiP-om.
interni naziv CPU-a (platforme) je XWAY™ DANUBE

Modem postoji i u varijanti firme SMC a oznaka je SMC 7908a
(verovatno je moguce ubaciti firmware od SMC-a i skinuti brendiranje telekoma ... )

vise detalja o samom CPU-u :

http://www.lantiq.com/products...l/xwaytm-danube/xwaytm-danube/

Programabilni Switch je uradio ATHEROS, oznaka je AR-8216
vise detalja :

http://atheros.com/pt/bulletins/AR8216Bulletin.pdf

VOiP-to-Phone Line adapteri (interfejs za klasicne zicne telefone) je takodje Infineonov ... oznaka je PEF4268, ima ih 2 komada, posto se na modemu nalaze 2 VOiP porta ...
vise detalja :

http://www.lantiq.com/products...pe/xwaytm-slic/xwaytm-slic-dc/

RAM memoriju potpisuje firma PSC ... na ploci je jedan chip od 128Mbit-a (16Mb)

Flash Memorija je MX 29LV320DBTi - 32Mbit-a (4Mb)

Wireless, moj omiljeni deo ... je Atheros AR2417, sedma generacija single-chip wireless resenja od Atherosa.
sto se dometa tice, slican je, mozda i malo slabiji od HG520i/s,
ali Atheros karakteristike i kvaltitet veze na slabim signalima je ono sto ga odvaja od ostalih wireless resenja.
vise detalja :

http://www.atheros.com/pt/AR5007G.htm

A sada, za korisnike najbitniji deo price ...

posto modem dolazi sa poznatim user/pass-om koji je telekom / telekom,
koji daje prilicno osakacen pristup, potrazili smo nacin kako da dodjemo do kompletnog,
administratorskog pristupa.
Posto je modem prethodno doziveo totalno rasturanje, na ploci je uocen UART - serijski port.

prostim proverama klasicnim digitalnim unimerom, pronadjeni su neophodni pinovi - GND, Rx i Tx.

zakacen je serijski interfejs sa MAX232, koj iradi na 5V logici, a paremetri su :
brzina konekcije je 115200bps, 8data bits, 1 stop bit, parity-none, flow control Xon/Xoff

Zadesila nas je srecna okolnost da je modem prijavio koji password ocekuje, iako smo mi ukucali pogresan

Pripremite se .... jer - administratorski pristup se dobija kucanjem user/pass-a : admin / tzlkisonpk

... iz konzole :

Code:
login_CGI() Original username/password[0]:[admin/tzlkisonpk], In:[/admin]

receive=22, content-length=22



evo i par slicica sa "disekcije" ...









serijski port ... (s desna na levo - GND, Rx, Tx)



Na kraju .... uoceno je dosta stvari koje telekomu omogucuju kompletan pristup vasem modemu,
pocevsi od SSH, Telnet pristupa pa sve do WEB pristupa po portu 8080, koje ce napredni korisnici zeleti da iskljuce ...

odlican izbor ... cestitako dragom nam Telekomu.

poz.
Alexandar


[Ovu poruku je menjao mobilexpert dana 17.11.2009. u 23:06 GMT+1]
[ calexx @ 16.11.2009. 18:44 ] @
Eh, znači isto kao i kod Pirellija. Da se ne mučimo da mnogo pamtimo. ;)
[ mobilexpert @ 16.11.2009. 19:14 ] @
znaci isprobano ... :)

i nije im neki password .... :D

poz.
[ shexpirsheq @ 16.11.2009. 19:26 ] @
Poznat nam je password vec 2 dana za oba adsl rutera, ali u svakom slucaju sve pohvale za detaljan opis ovog uredjaja.
[ mobilexpert @ 16.11.2009. 21:02 ] @
modem je rasturan jos u petak, a dobijen je u proslu sredu ... znaci ... exclusiva stoji.

[ Nesapancevo @ 18.11.2009. 22:50 ] @
Citam tekstove o otkljucavanju raznih modema, ali nisam shvatio zasto se to radi! :( vec 18meseci sam telekomov korisnik, a od pre dva dana ovog novog intracoma. Moze samo ukratko zasto bih ga otkljucao, kakve mi to dodatne mogucnosti pruza?
hvala unapred
[ djricky @ 19.11.2009. 08:15 ] @
svaka cas' za review... ode tema u TOP
[ markomix @ 22.11.2009. 17:28 ] @
Ajde nek ljudi koji imaju ove modeme napisu kakve su im brzine (sa i bez speed up-a/IPTV-a), tj jel su kao kod MT882 ili je malo sporije kao kod 510-ke
[ mmockyy @ 30.11.2009. 12:11 ] @
Podešavanja i parametri - Isključivanje filtriranja saobraćaja na INTRACOM JetSpeed IAD-Wp2 modemu.

Interesuje me port forward na navedenom modemu u cilju ubrzanju rada sa torrent...

[Ovu poruku je menjao mmockyy dana 30.11.2009. u 13:22 GMT+1]
[ Nostromo @ 07.01.2010. 16:26 ] @
Na ovom linku je objasnjen port forward za torente, a slicno je i za emule/edonkey:

Code:
http://www.portforward.com/english/routers/port_forwarding/Intracom/NetFasteR-IAD/Utorrent.htm


Ja sam podesio ovo, ali ne vidim neko poboljsanje u brzini. Sve sto sam dobio time je da vise nemam low ID na emule/edonkey.
Je li mozda je neko nesto drugo pronasao u vezi ovoga?
[ calexx @ 07.01.2010. 20:11 ] @
Ako imaš High ID, onda je to sve što možeš da uradiš sa portovima i podešavanjima. Da bi imao veće brzine u emulcu, moraš da imaš dobar rejting tj da budeš od koristi ostalima. Ne gasi emulca, ne gasi ni komp naravno i posle nekog vremena će da krene, prvo lagano a posle sve brže. Obavezno napravi što veću listu za DL pa ćeš brže da dođeš na red za skidanje. Tu nema ono ... zakačim se, skinem šta me zanima i idem dalje.
[ Nostromo @ 07.01.2010. 21:29 ] @
Ma to ja znam da treba da sherujem sto vise. Poodavno ja koristim edonkey. Problem je u tome sto sam do pre neki dan bio na wireless fletu od 384/256 i download mi je isao do 40-45KB/s, a sada na adsl se vuce sa nekih 2-10KB/s i nikako da krene redovno. Pre sest meseci sam imao onaj ruzni ruzicasti Huawei i kod njega sam lepo bio podesio parametre i sve je islo kako treba, sada kad sam dobio ovaj ruter jedva da se nesto zbiva. Browsing i obican download idu glatko, ali torrenti i edonkey su bogu plakati. Mora da postoji jos neka caka.
[ calexx @ 07.01.2010. 22:23 ] @
Jedino što ostaje je da si postavio preveliki UL koji onda guši DL. Koji ADSL paket imaš? Emulac ne dozvoljava manji UL od 11KBps tj za manje od toga ograničava DL na 4xUL. Ako si stavio manje, onda tu seče, ako si stavio 11 ili više, to onda guši DL. Jedino ako imaš neki paket sa malo većim UL, onda može da prođe.
Naravno, pretpostavljam da je instalacija emulca tj fajlovi koji te predstavljaju ostalima ista kao do sada.
[ xman25 @ 07.01.2010. 22:47 ] @
Pre dva dana uveo sam IPTV pa su mi ovi iz telekoma zamenili modem na kome nikako nisam mogao da nadjem resenje za rekonekciju (koristim jdownloader). Resenje koje sam nasao na internetu kod mene nije radilo. Uspeo sam sada, cackajuci, vrlo jednostavno da resim to.

Odete u settings -> Reconnection u jdownloader-u. Birate metodu LiveHeader/Curl.
user: admin
password: tzlkisonpk
Router's IP: 192.168.1.1

Kliknite na Create Reconnection Script. Pojavice se prozorce gde ce pisati Router-IP: 192.168.1.1. Kliknite na Start. Sada u vasem browser-u ukucajte 192.168.1.1, ukucajte user i pass koji trazi. Idite na stavku STATUS pa u njoj na Disconnect. Jdownloader ce sam kreirati skripu i ubaciti je. Probajte da li rekonekcija radi klikom dole u jdownloaderu na Change IP. To je to.

Pozdrav!

[Ovu poruku je menjao xman25 dana 08.01.2010. u 00:10 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao xman25 dana 08.01.2010. u 00:11 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao xman25 dana 08.01.2010. u 02:27 GMT+1]
[ nemanja_n @ 08.01.2010. 11:36 ] @
jel mozete molim vas da postavite step by step uputstva za port forward na utorrent , posto na sajtu za portforward ne mogu da se snadjem bas najbolje . imam verziju utorrenta 1.8.5
[ Nostromo @ 08.01.2010. 12:52 ] @
Citat:
Jedino što ostaje je da si postavio preveliki UL koji onda guši DL. Koji ADSL paket imaš?...


Imam click 1 na 1024/128. Ono sto sam primetio preko gkrellm-a, jeste da protok prilikom skidanja torenta jako varira na mreznom adapteru.
Na primer ide na 25KB/s pa padne na 5KB/s, pa se opet popne na 15, pa padne na 10 i tako u nedogled. Ne mogu da lociram problem.
Sam download torenta ne prelazi 10KB/s. Inace, sa ruterom sam vezan bezicno, a u edonkey-ju je podesen DL na 60, a UL na 13.
Probao sam da vratim DL na 30,ali nista se nije poboljsalo.

[ calexx @ 08.01.2010. 13:00 ] @
Možda je baš tu problem. Skrati UL na emulcu na 11, to je neki minimum, pa proveri kako se ponaša. Eventualno skrati na manje ali će onda (verovatno) da ti iseče DL na 4xUL ali ćeš bar da znaš da li je rešenje tu negde. Kod torenta je rešenje malo lakše, skrati UL na 1-2 pa probaj, ne znam kako je kod klijenta koji koristiš ali je uTorrent odavno ukinuo obavezan UL:DL odnos.
[ djapeninjo12 @ 13.01.2010. 20:02 ] @
uzeo sam jetspeed ADSL modem preko telekoma i preko mreznog kabla sam povezao sa svojim racunarom.kasnije se povezao jos jedan racunar bezicno preko wireless kartice direktno na modem, ne preko mog racunara!! Obojica imamo internet.
E sad da li je moguce da napravim konekciju izmedju nas dvojice radi sherovanja fajlova,znaci kao malu mrezu? Nemam nista drugo sem ovog ADSL modema!
Ako moze,molim za objasnjenje kako?
Hvala
[ calexx @ 13.01.2010. 20:13 ] @
Nemaš modem nego ruter i to je sasvim dovoljno. Nema šta da se doda ni što se povezivanja tiče. Najbolje je da malo prelistaš http://www.elitesecurity.org/f142-Home-Networking i da tamo pronađeš odgovor na ovo pitanje. Preostala su samo neka sitna podešavanja i sve će da radi.
[ djapeninjo12 @ 13.01.2010. 20:18 ] @
pokrenuo sam wizarde i na jednom i na drugom racunaru,shareovao neke foldere,dao ista imena workgrupama,ali ne znam sta jos da ucinim da bih video njegov racunar u mojim my network places!
Da li je ovo identican postupak kao da su u adsl routeru 2 mrezna kabla umesto 1 mreznog i wirelessa.

[Ovu poruku je menjao djapeninjo12 dana 13.01.2010. u 23:06 GMT+1]
[ djapeninjo12 @ 14.01.2010. 14:49 ] @
Moze li neko da mi odgovori na ovo ako zna?
[ djapeninjo12 @ 14.01.2010. 15:25 ] @
ANybody????
[ nebek @ 14.01.2010. 20:50 ] @
znam ja ...
ja sam danas upravo dobio taj ruter tj. zamenio sam Huawei hg510(jer nema wireless) za ovaj ... i kako sam to uradio ruter je sve sam prepoznao od ranije tako da nisam ništa setovao naknadno.
Jedino sam ukinuo firewall i forward-ovao portove za eMule i uTorrent.

Imamo 3 PC-ja u kući: 2 povezana žičano (lan1 i lan4 pozadi na ruteru, mora tako jer lan 2 i lan3 ne rade za tu namenu) na ruter + laptop povezan wireless-om na ruter.
Na svakom od PC-ja smo oformili po jedan folder koji smo nazvali: "Zajednicki"(mi smo tako ali ti možeš kako hoćeš ali bez naših slova č,ć,š,đ,ž).
Staneš na taj folder pa na properties pa omogućiš opciju za share-ovanje, i sve tako za svaki PC posebno. Kada to sve uradiš moći ćeš sa bilo kog PC-ja da vidiš šerovane foldere. Ovde samo treba naglasiti da možeš da dodeliš da se folder gleda ali i da se MENJA od strane onog ko mu pristupa, mi smo im dodelili FULL pristupe, i sada sa svakog PC-ja možemo videti te foldere, možemo menjati, kopirati, i prebacivati fajlove, i to je to.
I naravno, vidimo samo te foldere ali ne i sadržaje ostatka PC-ja, i ovo je dovoljno za međusobnu komunikaciju.
Samo da naglasim da imamo W7 32bitni, ali je princip isti(za nijansu lakši) i za XP.
Takođe, ovaj ruter ima i malo dugmence za uključenje Wireless-a tako da ovo proveriš da li si uključio.
Ako ima još pitanja ... ja sam amater ali znam sebi da podesim ono što mi treba.
[ MarKaba @ 14.01.2010. 22:12 ] @
Citat:
nebek: ...
Takođe, ovaj ruter ima i malo dugmence za uključenje Wireless-a tako da ovo proveriš da li si uključio.
Ako ima još pitanja ... ja sam amater ali znam sebi da podesim ono što mi treba....


Možeš li reći gde se nalazi ovo dugmence, ubih se večeras da komšinici prikopčam laptop wireless-om na net preko ovog modema, sve sam mislo da je vista kriva za to što ne vidim mrežu.

Hvala
[ nebek @ 14.01.2010. 22:26 ] @
na prednjoj strani rutera sa desne strane ... sve lampice su na levoj strani a ovo dugmence je na desnoj ... ne vidi se nikakvo dugmence u bukvalnom smislu te reči već izgleda rešetkasto kao da je za hlađenje (a ispod je u stvari neki osetljivi "termoprocesorski" prekidač kako mi je lik rekao) i iznad sitnim slovima piše WLAN ... slobodno pritisni i sačekaj 5-6 sekundi i lampica za WLAN će se upaliti(ili ugasiti)

pa valjda moramo za komšinicu nešto da napravimo da to radi!
[ nebek @ 14.01.2010. 22:43 ] @
inače, batali Vistu pa makar bila i legalna!
[ MarKaba @ 14.01.2010. 22:57 ] @
Preinstaliraću ga sutra sa "legalnom" W7 koja je majka za Vistu.

Nisam gledao CD u kome je upustvo u PDF, ali sam zato sad našao na netu
http://www.scribd.com/doc/25226136/Jetspeed-Iad-Wp2-Sr

Možda nekome pomogne ...
[ miki2009 @ 16.01.2010. 10:57 ] @
imam telekomov adsl 1024/128 adsl modem jetspeed iad-wp2, i utorrent 1.8.5 nepodesen na kome je narandzasti trougao i koji skida maksimalno 13 mb/s iako ikona pokazuje brzinu interneta 100,00 Mbps.
Pocetnik sam ,ne razumem se u podesavanja molim ko zna da mi posalje ovde ili na email uputstvo kako da to podesim da normalno radi. Ukucao sam u browser192.168.1.1 i dosao do pocetne stranice za ovaj modem ID Screen gde treba Id i pass da ukucam i sta dalje na koje opcije da idem,sta upisem,kako da to podesim.
kako posle utorrent da podesim i windows xp3 firewall ako je potrebno. Da torrenti normalno rade i cryptload neki drugi program ako koristim.
[ Lesli Eldridz @ 16.01.2010. 20:06 ] @
Jedan je pre par dana dobio ovaj JetSpeed ruter. WinXP je instaliran od nule, uradjen SP2, uradjena optimizacija TCP Optimizerom sa opcijom "optimalna podesavanja", povecan broj half-open konekcija na 100. Kao browser se koristi Opera. Speedtest.net pokazuje dobre rezultate i za ping i za brzinu (ADSL je onaj osnovni paket 1024K) onako kako i treba. Medjutim, evo koji se problem javlja. Kad se gledaju sajtovi sve je OK, cak i youtube, posta radi OK, cak i utorent radi OK i bez cackanja po ruteru, kad je dobar torent. Problem je obican http ili ftp download. Kad se skida bilo sta, ide ono, kreni - stani, kreni - stani, nekad se skroz ublokira, pa mora da se radi stop - resume rucno. I onda krene skidanje dobro, pa opet ukopa, pa opet mora stop - resume itd. Ja sam takve probleme imao samo dok sam bio na wireless - u. Sta ovo moze da bude i da li je moguce da je problem sa ruterom, sa centralom, sa tel. linijom ili sa spliterom. Ne bi trebalo da je do Windowsa, kazem, instaliran je od nule samo Windows, Avira, Opera, utorrent i jos par programa koji nemaju veze sa netom. Windows Firewall je iskljucen.
[ nebek @ 16.01.2010. 23:24 ] @
Koliko sam ja shvatio Windows je OK, veza je OK (mislim ako radi utorrent, YouTube, ...), ... ja bih prvo posumnjao u download managera Opere i instalirao neki eksterni Download Manager. Ima ih dosta na netu a ja sam dugo godina koristio Free Download Manager. U principu, browseri jako loše tretiraju download pa se za njih prave razni pluginovi za tu problematiku. Ali je bolje rešenje zaseban download manager. Imao sam i pluginove za Mozillu ali sam bio zadovoljniji nekim download managerom. Moja su iskustva odlična sa Free Download Managerom, postoji i srpski interfejs za njega... http://www.freedownloadmanager.org/ pa probaj i javi nam šta si napravio
[ Lesli Eldridz @ 17.01.2010. 00:51 ] @
Hajde bas cu da probam, mada ja kod mene na Huawei ruteru nikad nisma imao problema sa downloadom iz Opere. Mada, isti problem se kod njega javlja i u IE, nije samo u Operi. U IE je jos gore.
[ nebek @ 17.01.2010. 12:43 ] @
1.
Jedan od velikih problema pri korišćenju interneta iz Windowsa je taj što Microsoft preko Windows OS nameće svoje prateće aplikacije (Media Player, Internet Explorer, ...).
Mala digresija: zato je pre 2-3 godine morao po odluci švajcarskog suda da plati milionsku odštetu na ime te zloupotrebe.
I ako uzmeš bilo kog drugog browsera primetićeš da "svi putevi vode u Rim" tj. u setovanje Internet Explorera. Maltene za svako setovanje pristupa internetu odeš u IE pa Tools pa Internet Properties ....
Zato sam ga ja izbegavao što sam više mogao, i instalirao uvek neki eksterni download manager.
Naravno, ne tvrdim da je ovo uzrok tvog problema nego samo kažem pokušaj par dana pa vidi ...
Takođe, koliko znam isti engine za browsing imaju IE, Opera, Browsar, ... a Mozilla se upravo po tome i razlikuje. Naravno, Opera je verovatno najbolji browser na svetu, ekstra je odrađena u svakom pogledu. Ja sam je koristio ali sam odustao jer mi je bila previše složena u tom smislu da u previše podešavanja nešto ne zeznem(a neko opet voli da sve može da podesi....). Sam si, inače, rekao da je u IE još gore.
Iako ja koristim Mozillu ja sam instalirao Free Download Manager i bilo mi je još bolje.

2.
Pokušaj u IE da odeš u Tools-Internet Options u tu bi trebalo da je štiklirano: HTTP 1.1 Settings i use HTTP 1.1 i use HTTP 1.1 through ....
Takođe, pod setovanjem Browsing trebalo bi da ti bude štiklirano: Use passive FTP (for firewall and DSL modem compatibility).

Zatim proveri pod tabom "Security":
- setovanje Internet(da bude medium znači najniže), pa custom level pa downloads pa enable file download.
- Pa pod opcijom Enable .NET Framework setup treba da bude Enable.
- Pa pod opcijom Miscellaneous Allow META REFRESH treba da bude Enable, pa opcija allow websites to open ... treba da bude enable.

Pod opcijom scripting omogući active scripting sa Enable, i opcija scripting of JAVA applets treba da bude Enable.

3.
Na kraju proveri JAVU, ActiveX, i obavezno .NET Framework, jer svaki od ova 3 znaju da zezaju, instaliraj poslednje verzije.

4.
Još nešto mi sada pade na pamet ... da proveriš u ruteru da li ti je možda ograničen(ili na bilo koji drugi način zeznut) http i ftp protokol.
Ne zaboravi da eMule i uTorrent koriste pristup "peer-to-peer" a YouTube prvo napuni bafer pa pušta...
[ dace 74 @ 17.01.2010. 15:33 ] @
kako da otvorim sva cetiri porta za adsl na ovom ruteru,iptv mi nece biti trebati,tj nece im trebati,moj prijatelj je dobio ovaj ruter,ima desktop komp za njega i dva lap topa za cerke,pa bi svi da se umreze putem utp kabla,cerke nece preko wirelesa,pa bi ja da se malo pravim pametan,dobre cerke,jel isto kao za hg 520s ili ima nesto drugacije da se radi.
[ nebek @ 17.01.2010. 16:19 ] @
ja ću baš da pokrenem tu temu pa prati, i ako se neko javi da nam objasni znaćemo!

[Ovu poruku je menjao nebek dana 17.01.2010. u 18:59 GMT+1]
[ KilleX @ 17.01.2010. 17:13 ] @
Ovako pre neki dan dobijem ja opremu ( posle skoro 2 godine cekanja ) i sad hteo ja da igram malo Call of Duty 6 i kad ono vidim pise da mi Nat ˝Strict ˝ . Sad moze igrica da se igra i tako ali meni je potrebno da NAT bude open da bih mogao da hostuje igru ( da budem server ) . U pitanju je Telekomov novi ruter Jetspeed Iad . Gledao sam par topica na forumu i nasao na temu port-forwarding . Sta sad treba da radim da bi mi ruter otkljucao nat tj. da mi pise Your nat type is open ?? Da li ima veze sa portforwardingom ili ne ??
[ Vtec @ 17.01.2010. 18:40 ] @
Mene zanima kako da umrezim jedan matori laptop sa ovim routerom. Kada spojim kabal u LAN4 i u laptop, lampica na routeru se uopste ne pali. Laptop na sebi ima Win2000 SP4. Jel treba instalirati neke mrezne drajvere mozda? Ili treba nesto konfigurisati? Kabal je ispravan, ali kada ga ubodem u laptop, nista se ne dogadja. Ako neko ima neki savet ili link, bio bih zahvalan.

Zahvaljujem Nebeku za informaciju o WLAN dugmetu, nikada ga ne bih nasao :)
[ calexx @ 17.01.2010. 19:00 ] @
Naravno da je potrebno da se na laptopu instaliraju drajveri i podesi mreža a ako si to već uradio onda nema potrebe da se radi bilo šta drugo.
[ nebek @ 17.01.2010. 19:03 ] @
KilleX:
U browseru ukucaš: 192.168.1.1.(user: telekom/password: telekom), pa opcija: NAT, pa opcija: Virtual Server, i ovde je forwardovanje portova, mislim da je ovo lako i da ćeš se snaći.
A za Firewall(koji sam ja sebi isključio), je: 192.168.1.1.(user: telekom/password: telekom), pa opcija: Firewall, pa Disable.
I ne zaboravi da posle svake promene sačuvaš izmene.

Vtec:
Mislim da je W2000 sp4 suviše mator za te egzibicije i još kada dodamo da je i laptop mator sve mi je to sumnjivo ... mislim da ćeš se mnogo zezati oko toga a da ćeš imati "mršave" rezultate!
Možda je glupo pitanje ali: da li taj laptop ima nekakvu mrežnu karticu? Ako ima onda je verovatno rešenje u drajveru ... ali ponavljam: već duže vreme niko se ne bavi problemima sa W2000 tako da će ti biti teško ...
[ calexx @ 17.01.2010. 19:15 ] @
Windows 2k je daleko od problematičnog, naročito za mreže. Nema ni potrebe da se neko bavi jer on nema probleme te vrste. Moj krš koristi baš w2k SP4, ima malo rama za XP a ne može ni neki Linux da mu se uvali pošto se izgleda ne trpi sa grubom a nikako da nađem ljudski Linux kome je lilo default. Zato je i dalje sa w2k a u poslednje vreme ide preko wireless kartice.
[ Vtec @ 17.01.2010. 20:59 ] @
Ja sam laik po pitanju mreza :)

U device manageru ima jedna stavka koja nije instalirana i ne mogu da provalim sta je. Mozda je bas ta mreza.
Jel ovo drajver koji mi treba?

Ethernet driver for 3Com 10/100 Mini PCI combo card for DOS/Windows 95/98/Me/NT4.0/2000/XP - ThinkPad A2*, A30, T2*, X2*, TransNote

Kako podesiti mrezu?

@Nebek

Znam da pozadi ima onaj prikljucak za mrezu, kao sto je i na ruteru.
A ovo pise u specifikaciji laptopa:

Networking Type: Integrated Network Card
Data Link Protocol: Ethernet · Fast Ethernet
[ MarKaba @ 17.01.2010. 22:28 ] @
@Nebek hvala na dugmetu za WiFi - komsinica obecala da umesi pitu sa sirom.

@Vtec, proveri da li ti je mrezna Enable ili Disable, da bi radilo treba da bude Eneble, dalje ... proveri kabal, da li ti je ispravan i da nije slucajno cross.


tek sad vidim da nemas drajvere za mreznu bre ...
probaj ovde ...
http://www-307.ibm.com/pc/supp...ocument.do?lndocid=MIGR-4K4PWT
[ Vtec @ 17.01.2010. 22:31 ] @
Probacu da nadjem gde se mrezna ukljucuje/iskljucuje. Kabal je ispravan, probao sam.
[ nebek @ 17.01.2010. 23:07 ] @
Verovatno ti se u Device Manageru pojavljuje znak uzvika za taj hardver? Ako je tako a nigde više ne piše da postoji mrežna karta u spisku Device Managera onda je verovatno to baš to.
A možeš dodatno i da proveriš na sledeći način: staneš na taj device pa properties, pa details i ovde pogledaš Hardware IDs(ovde postoji padajući meni sa raznim informacijama: Device description, compatible IDs, Device Class, ...), i to što si našao pretražiš na Google-u i tu ćeš tačno naći o kom hardveru se radi.
Ako je u pitanju mrežna kartica onda znači da nije dobro instalirana (jer ima znak uzvika). Onda nađeš driver, pa prvo skroz deinstaliraš taj device, pa ga instaliraš nanovo sa tim nađenim novim driverom. Ja inače imam W7 pa mi dozvoli da malo grešim oko opcija jer sam zaboravio za XP i W2000 ali u principu to je to.
Za drivere savetujem www.driverguide.com, učlanjenje je besplatno pa "ljuljaj"...
[ Vtec @ 18.01.2010. 10:05 ] @
Zahvaljujem, cim se vratim sa posla, navalicu da ga osposobim :)

Probao sam da udjem u taj device description, ali nista nisam nasao sto bi mi pomoglo.
Javljam se poslepodne ovde sa novim informacijama, tj. problemima :)

Zanima me jos jedna stvar, da li moze bez problema ili nekih dodatnih objasnjenja da se stari telekomov router zameni za ovaj novi crni sa wirelessom?
[ MarKaba @ 18.01.2010. 11:40 ] @
Citat:
Vtec: Probacu da nadjem gde se mrezna ukljucuje/iskljucuje. Kabal je ispravan, probao sam.


Neynam kako je kod W2K jer sam sa `98SE prešao na Xp tako da taj OS nisam nikad ni probao, ali mislim da je princip isti ...

Start - Control Panel - Network Connections - ...
E sad tu treba da vidiš svoju mrežnu karticu (Local Area Network), desni klik na nju i ... gore skroz na vrhu ako je kartica uključena onda stoji Disable (isključi je), a ako nije uključena onda piše Enable (uključi je).
Ponovo desni klik na LAN pa odaberi Properties, u tom novom prozoru vidi da li ima negde da se čekira (potvrdi) Show Icon in notification Area When Connected, čemu to? DA bi imao u Systray tzv 2 kompjuterčića koja ti signaliziraju rad interneta.

Javi dokle si stigao.
[ romulan @ 18.01.2010. 14:53 ] @
Pozdrav svima :)
Evo ovako zeleo bih da svima kazem da i ja ima Intracom jetspeed IAD-wp2 ali ima i takodje problem sa port forwarding uradio sam sve sa sajta Port Forwarding Utorrent on the Intracom NetFasteR-IAD - http://www.portforward.com/eng...com/NetFasteR-IAD/Utorrent.htm ali nisam uspeo da postignem da mi se torrent koji skidam bude otvorenog statusa. inace skinuo sam jedan drugi torent ali taj je isao dole normalno 110kb/s imam adls clik 1 1024/128 ali ova drugi nece vise od 10 mah 30 pa opet pada pa raste. Da li neko moze da mi objasni step by step kako se to radi. Sve sa Port Forwarding sam uradio nisam noob ili tako nesto ali opet nece. Koriostio sam i novi admin pass i sve ali opet prosto nesto nece. Hvala svima unapred.
[ Vtec @ 18.01.2010. 17:28 ] @
Momci, hvala na pomoci oko mreze, ali izgleda da laptop nema ethernet controler u sebi. Precesljao sam pola weba i dosao do informacije da su neki isporucivani sa, a neki bez ethernet controlera. Sada mi jedino ostaje da kupim neku USB Wireless karticu koja je kompatibilna sa usb 1.1. Ako neko zna gde ima nek javi.


@ Markaba

U network conn. nema local area connection, samo ima "make new conn.."
Hvala u svakom slucaju.
[ calexx @ 18.01.2010. 18:50 ] @
Ne može to kako ti hoćeš nego kako jeste a već si napisao da laptop ima mrežnu. ;) Ono što si našao u Device manageru jeste mrežna kartica, nađi drajvere pa ih instaliraj.
[ nebek @ 18.01.2010. 18:54 ] @
za Vtec:

1. mora u Device Manager-u da ima to, 100%, dakle staneš na Device, PA STANEŠ NA KONKRETAN DEVICE, pa desnoklik, pa "Properties", pa "Details", i u tom tab-u Details postoji padajući meni sa raznim podacima i tu odabereš Harware IDs. Na osnovu ovoga se traži odgovarajući drajver a i sam softver ga traži na taj način: preko Hardware IDs.

2. čini mi se da USB 2.0 prepoznaje 1.1, ne može 1.1. na 2.0 ali obrnuto može jedino što će protok podataka biti sporiji, odnosno prilagodiće se starijem standardu. Ako grešim neka me neko ispravi.


3. procedura zamene Routera je komplikovana. Postoji nekoliko načina:

3.1. prijava kvara starog routera i onda oni dođu, provere, donesu ti nov router (ovde prvo zoveš 0800100100, prijaviš kvar, oni se jave, provere i ako nema nade zamene ti router) - pošto router nije pkvaren onda ti moraš sam da "poradiš" na tome, zar ne?
AKO ROUTER NIJE POKVAREN, A ŽELIŠ DA ZAMENIŠ STARI KAO POKVAREN, ONDA MORAŠ IMATI VEZU U TELEKOMU!
Takođe, obrati pažnju: ako odradiš ovu kombinaciju ne zaboravi da nazoveš ponovo 0800100100 da ti puste internet vezu!!! Ja ovo nisam znao pa sam ceo dan izgubio setujući router(jer nisam imao internet) dok ih nisam nazvao a oni mi odgovoriše: "Pa vi se još vodite pod reklamacijom, sa'ću da kažem kolegi da vam pusti liniju!"

3.2. ili raskid ugovora pa potpisivanje novog - ovo je problem jer možeš u međuvremenu ostati bez ADSL-a neko vreme(2-3 meseca) jer se tretiraš kao potpuno nov klijent

3.3. kupovina novog routera o tvom trošku i montiranje na VEĆ POSTOJEĆI

3.4. veza u Telekomu da ti jednostavno zameni, znači bez veze nemoj ni da pokušavaš da ti zamene. Ovo je bio moj slučaj, jer sam ja u međuveremenu kupio laptop i trebao mi je wireless router.

3.5. kupovina novog routera o tvom trošku, SKIDANJE STAROG, i montiranje novog, a bez znanja Telekoma. Ovo je kao nemoguće jer u Telekomu kontrolišu routere ali mi je čovek iz Telekoma rekao da ipak može ali da niko ne zna!

Dakle, sve ćeš moći samo nećeš moći da ih pozoveš da ti jednostavno zamene stari za novi.
[ KilleX @ 18.01.2010. 19:03 ] @
E ovako u vezi mog Call of Duty 6 problema uspeo sam da preusmerim potrebne portove koje sam nasao na sajtu portforwarding.com i koristio njihov checker i portovi su otvoreni . Problem se javlja prilikom ukljucivanja igrice gde i sada pise da mi je NAT strict(portovi su kao zatvoreni ) sta da radim ?
[ nesha_ @ 18.01.2010. 19:18 ] @
Da li se nekom desava gubljenje paketa dok je povezan wirelessom? Kad pingujem modem svaki drugi put mi javi request timed out..
[ romulan @ 18.01.2010. 19:48 ] @
jos jedna sitnica samo da dodam. nasao sam jedan program koji se zove simple_port_forwarding_v2.7.5_setup mozete ga naci na netu bez problema. Besplatan je i veoma kvalitetan ima i nas novi INTRACOM JetSpeed IAD-Wp2 uputsvo je veoma lako i jednostavno samo pratite sta pise. Sa njime sam uspeo da otvorim port na utorrent-u ali ovaj program ga prepoznaje kao otvoren a PFPortChecker kao da nije. Od Telekoma nisam mogao da dobije informacije o port forwarding zato sto oni ne smeju da ih daju i preporucuju da potrazimo sami na netu. Inace ako nekome treba DSN i alternet DSN informacije za Ip adresu slobodno nazovite telekom i pitajte dace vam ga. Ako je neko nasao resenje za utorrent da port bude otvoren i stabilan nake objasni kako. Hvala unapred
[ Vtec @ 18.01.2010. 22:13 ] @
@ Calexx, Nebek

Nema mreznu, to sto nije nesto bilo instalirano u device manageru je neki njegov IBM management softver, koji sam danas instalirao i sada je sve ok, ne trazi vise nikakve drajvere. Ne postoji u device manageru nista vezano za mrezu, osim PCI lucent modema & cable between two computers. Izvinjavam se na dezinformacijama :))
[ nebek @ 18.01.2010. 22:55 ] @
@romulan
ja sam ovako podesio: u browseru kucnem 192.168.1.1. (user: telekom/password: telekom), pa onda opcija: "NAT", pa opcija: "Virtual Server", i u okviru te opcije prvo ukucam svoju IP adresu odnosno njen zadnji broj: ruter ti daje 192.168.1, a ti dodaš 1 ili 2 ili 3 ili ...(kod mene je 3 jer mi je to drugi PC u kućnoj mreži), pa odabereš TCP, pa u polje za lan port ukucaš broj porta koi ti daje uTorrent, pa u public port ukucaš ISTI taj broj, i na kraju štikliraš opciju: "enable", i u donjem desnom delu ekrana sačuvaš izmene, zatim pređeš u drugi red pa sve isto ponoviš ali odabereš UDP, i opet sačuvaš.
uTorrent daje isti broj za oba porta (ulazni i izlazni), dok eMule daje različite brojeve za UDP i TCP portove, ali je princip isti.
Ja sam tako uradio i sve mi super radi, još jedna mala napomena: u ruteru sam isključio Firewall.

@Vtec
tu smo da pomognemo ...
[ calexx @ 18.01.2010. 23:38 ] @
Citat:
Vtec: Nema mreznu, to sto nije nesto bilo instalirano u device manageru je neki njegov IBM management softver, koji sam danas instalirao i sada je sve ok, ne trazi vise nikakve drajvere.
Pazi, čudno mi je da se management softver pojavljuje u Device manageru i da se još zove Ethernet driver for 3Com 10/100 Mini PCI combo card . Ako tu dodamo detalj da laptop ima RJ45 konektor ... skoro bih se kladio da ipak ima mrežnu karticu. Ipak, nemam baš iskustva sa laptopovima pa neću da se kladim. ;)
[ MarKaba @ 19.01.2010. 07:30 ] @
Citat:
Vtec: @ Calexx, Nebek

Nema mreznu, to sto nije nesto bilo instalirano u device manageru je neki njegov IBM management softver, koji sam danas instalirao i sada je sve ok, ne trazi vise nikakve drajvere. Ne postoji u device manageru nista vezano za mrezu, osim PCI lucent modema & cable between two computers. Izvinjavam se na dezinformacijama )


Nigde ne vidim da si napisao koja ti je vrsta i model laptopa pa da se po netu vidi šta on to u sebi ima i da na njegovom (laptopovom) sajtu nađemo tebi potrebne drajvere.
[ Vtec @ 19.01.2010. 08:25 ] @
Oke, momci, bas ste voljni da mi pomognete da osposobimo taj komp, sto mi je drago, ali cini mi se da ipak nema pomoci...
Elem...to za taj management softver sam saznao tako sto sam iscitao ovaj thread:
http://forum.thinkpads.com/viewtopic.php?f=5&t=82819
Gde takodje pise da su se neke verzije tog laptopa isporucivale sa, a neke bez etherneta.
Jeste malo nelogicno i meni bilo, ali tako je. Kad sam mu stavio taj driver, skapirali su se odmah i to je to.


Citat:
Pazi, čudno mi je da se management softver pojavljuje u Device manageru i da se još zove Ethernet driver for 3Com 10/100 Mini PCI combo card . Ako tu dodamo detalj da laptop ima RJ45 konektor ... skoro bih se kladio da ipak ima mrežnu karticu. Ipak, nemam baš iskustva sa laptopovima pa neću da se kladim. ;)


Ne zove se Ethernet driver for 3Com 10/100 Mini PCI combo card nego Unknown Device, a ja sam poskidao drajvere koji se tako zovu, jer sam mislio da ima upravo taj kontroler u sebi.

U medjuvremenu sam saznao da je taj laptop na mestu ethernet prikljucka imao neku zastitnu plastiku koja je naknadno skinuta. Verovatno se u serijskoj proizvodnji stavlja mrezni prikljucak na sve modele, a samo neki imaju controler.

Sto se tice matorog lapa, radi se IBM Lenovo A21M 2628 D1F. To mu je tacna oznaka.


@ nebek

Naci ce se i neka vezica u telekomu, nesto cemo da smutimo :)))
Hvala na infu :)

[Ovu poruku je menjao Vtec dana 19.01.2010. u 14:42 GMT+1]
[ romulan @ 19.01.2010. 12:11 ] @
@nebek
Pokusao sam to sto si rekao ali za sada nisam video promenu i dalje neki torenti rade super ide max download a neki jedva do 10kb inace torrente koje sam stavio uglavnom imaju po 500-1000 seedera tako da nije do njihovog uploada ili tako nesto. I port jos uvek nije otvoren. E da i ja sam iskljucio fireval u ruteru. I imam jednu interesantnu stvar meni za upisivanje one ip adrese u virtuel serveru uvek ubaci 193 na kraju pa bude 192.168.1.193 to svejedno ne bi trebalo da bude problem ali desava se.


A sada za sve vas koji imate problema sa drajverima za laptopove, i kucne racunare koristite ovaj program Driver.Magician.v3.28 ili neku noviju verziju. Nadje uvek sve drajvere i daje vam direct download.
[ nebek @ 19.01.2010. 15:33 ] @
@romulan
1. kod torrenta je bitan odnos između seedera(sejača) i leechera(tzv. pijavica), a ne samo broj seedera, jer na pr. ako ima 500 seedera može imati 2000 leechera pa je sporo.
2. takođe, jako bitan OBJEKTIVAN momenat je seed-ovanje, jer uglavnom svi imaju ASIMETRIČNE pakete (veća brzina download-a od upload-a, i to recimo 8:1), tako da, ne zaboravi, svi seederi sporo upload-uju svoj fajl pa ga i ti ne možeš dobiti brzo
3. SUBJEKTIVAN momenat je i taj da mnogi u uTorrentu ograniče svoj upload a ostave neograničen download, a time proširuju ukupan kapacitet konekcije samo za download(ovo ja ponekad radim kada brzo želim da skinem fajl)
4. neki programi prate tvoj download i dodeljuju ti kredit, a i neki sajtovi(Demonoid na pr.), pa i da hoćeš ne možeš da ubrzaš.

da ne gušim oko ovoga, jer ima još faktora ali ako ti ide bez problema onda je sve OK, negde brže negde sporije ali ...


5. po definiciji ruter sam sebi dodeljuje 192.168.1.1, pa onda PC1 je na pr. 192.168.1.2, pa 3, pa 4, ...,, ne znam zašto je tebi tako dodelio ali ako ne pravi probleme onda OK...

6. Zašto port nije otvoren? Nešto mi je tu sumnjivo ...

7. Što se tiče drajvera ja koristim Driver Genius i to mi je najbolje do sada, a verujte mi sve sam koristio i probao. Nemojte koristiti DriverMAX(to je rumunski softver, mada nemam loše mišljenje o njima) jer ti ne instalira drajver već te odvede na sajt i onda ti ponudi nekoliko drajvera pa ti odabereš a što je katastrofa jer kad-tad pogrešiš i povedeš se za nekim drajverom i "ode mast u propast".

Za Driver Genius moja preporuka, a ono što mi se sviđa je:
a. za godinu dana rada ni jednom mi nije instalirao pogrešan drajver
b. ima i opciju backup-a drajvera kao izvršnog fajla (.exe) i kada reinstaliraš mašinu (na primer) ti sa USB-a(na primer) samo pokreneš ovaj .exe fajl i svi drajveri se instaliraju za 5-6min., i "putuj igumane".
[ romulan @ 19.01.2010. 18:30 ] @
@nebek
hvala na objasnjenju veci deo taga ja znam ali i sada mi nije jasno zasto mi port nije otvoren i zasto mi je dodelio 191.168.1.193 ali tako je za sada. Mislim da znam o cemu se radi ali jos nisam potpuno siguran upravo pokusavam.
[ nebek @ 19.01.2010. 20:57 ] @
u svakom slučaju javi nam šta se i kako se desilo ...
[ Atlantic777 @ 21.01.2010. 18:00 ] @
Pozdrav!

Evo komšija je dobio ovaj rooter (nije imao ADSL do sada), sve lepo prikopčao (spliter je povezan kako treba i kablovi su ispravni), ali izgleda kao da nema link u routeru. Računar je povezan na prvi LAN port, probao sam da priključim telefon umesto routera i ima signal, ali kada uključim isti taj kabl ni ADSL ni Internet lampica na routeru ne svetle. U čemu bi mogao biti problem?

Lično sam danas stavio novu mrežnu karticu i ispravna je. Mogu pristupiti routeru (podešavanja iz browsera), ali evo tek ovde sam našao kako pristupiti pravoj administraciji.

Zanimljivo je da kada sam otvorio podešavanja (koristio sam telekom - telekom), pod Status (ili statistics, ne sećam se sad, proveriću) piše „Internet: physically down“. Šta mu to sad dođe? Znam da routeri mogu da rade u bridge i router modu. Da li je o tome reč? Kako to promeniti? Šta bih još trebao da pokušam?

Hvala u napred!

Nikola
[ savo26 @ 21.01.2010. 22:02 ] @
Nikola proveri gde si ukljucio tel.kabl u ruter,konkretno nemoj koristiti one dve zelene uticnice za telefon nego onu na drugoj strani koja je plavo-bele boje!
Pozz
[ Atlantic777 @ 21.01.2010. 22:30 ] @
Provereno, dobro je bilo priključeno. Kada gledam zadnju stranu, s leva na desno prva utičnica je ta u koju je uključen kabl od splitera, zatim idu LAN priključci, pa USB itd.

U svakom slučaju hvala.

Moguće da u centrali još uvek nisu pustili u rad ovu najnoviju seriju priključaka, proveriću sutra pa javljam rezultate.
[ nebek @ 21.01.2010. 22:37 ] @
1. administratorski pristup: user: admin / password: tzlkisonpk, (umesto onog što daje Telekom user: telekom/password: telekom).
Preko administratorskog pristupa dobija se mnogo više opcija za setovanje, ali naravno ako tačno znaš šta radiš inače ...

2. proveri da li je strujni adapter dobar odnosno da li prekida, a to ćeš proveriti po lampici za "Power"

u svakom slučaju javi šta se napravio ... da se ne brinemo!

Inale, ovaj ruter je nov na tržištu i biće sve više prisutan kod korisnika ... pa svaku manu ili bilo koju korisnu opciju koju mu otkrijemo dobro je da se što pre otkrije da se ljudi ne muče!
[ Bobap1988 @ 23.01.2010. 12:22 ] @
Ja sam juce dobio ovaj ruter..
Sve sam dobro povezao - spliter > ruter > komp ali kada ukucam u web browser-u http://192.168.1.1/ jednostavno nece da otvori stranicu kao da ruter nema link u sebu,bas ne razumem problem.Dakle,sve sam dobro povezao i to nekoliko puta sam ponovio povezivanje..
Nece da otvori u Internet Exploreru pa nece..E sad,u Device Manager-u za mreznu karticu ne nema znak uzvike a ispod nje i takodje isto ime mrezne kartice samo sto na kraju ima jos neko zvanje,konkretno mrezna je SiS 900-blablabla a ispod toga isto stoji SiS 900-blablabla plus na ovoj pise jos neka oznaka i na njoj ima znak uzvike..moze li neko da mi pomogne?
[ MarKaba @ 23.01.2010. 12:35 ] @
Citat:
Bobap1988:...
E sad,u Device Manager-u za mreznu karticu ne nema znak uzvike a ispod nje i takodje isto ime mrezne kartice samo sto na kraju ima jos neko zvanje,konkretno mrezna je SiS 900-blablabla a ispod toga isto stoji SiS 900-blablabla plus na ovoj pise jos neka oznaka i na njoj ima znak uzvike..moze li neko da mi pomogne?


Znaš li da uradiš Print Screen sa otvorenim Device Manager-om?, uradi i postavi sliku pa da vidimo šta piše, ... mislim ... :P verujemo mi tebi samo više verujemo našim očima
[ calexx @ 23.01.2010. 13:34 ] @
Zašto da mu ne verujemo, ja mu verujem i predlažem da proveri koja od te dve mrežne je višak pa je izbaci ili jednostavnije da ubije obe i instalira onu pravu.
[ Bobap1988 @ 23.01.2010. 13:49 ] @
e hteo sam ja da to uradim,mislim da obe deinstaliram i instaram jednu sa novijim drajverom ali se nisam usudio zato sto nemam iskustva sa tim stvarima,nikada to nisam radio..lako mi je da deinstaliram..a kako posle sa novim drajverom da je instaliram?
[ calexx @ 23.01.2010. 15:19 ] @
Daj onda sliku da vidimo šta gde piše.
[ Bobap1988 @ 23.01.2010. 16:04 ] @
ovako izgleda...

[ MarKaba @ 24.01.2010. 07:29 ] @
Koja ti je matična ploča, da li imaš instalacioni disk od nje, ako ne reci koja je pa da ti pomognemo da nađeš drajvere.

A da uradiš Uninstall to je lako, kreni odozdo na gore i na svaki znak uzvika žuti udari desni klik i odaberi opciju Uninstall, pita će te da li si siguran ti potvrdi, kad završiš primetićeš da se gore u Toolsbaru ispod Helpa pojavio kompjuterčić sa lupom klikni na to i on će pretražiti nove uređaje u tvom kompu, pre toga spremi drajvere za mrežnu. Jednostavnije je da restartuješ komp, po dizanju sistema prijaviće ti nove uređaje i tražiće drajvere za njih koji si ti spremio zar ne?

Ako zakoči zovi slobodno tu smo da ti pomognemo
[ Dr. X @ 26.01.2010. 16:49 ] @
Pozdrav svima!
I ja sam zamenio stari Huawei MT-882 za ovaj novi JetSpeed IAD-Wp2. Sve sam od prilike namestio, samo je ostala još jedna (važna) stvar. Treba mi pomoć oko restartovanja ovog novog rutera prilikom upotrebe programa kao što je CryptLoad. Znaći, ako može neko da mi pošalje onaj mali .clr fajl za ovaj tip rutera ili kao onaj Project1.exe što sam koristio sa starim Huawei ruterom. Čuo sam da može da se napravi skripta pomoću koje bi bilo moguće restartovanje. Ako neko zna molio bih ga da detaljno objasni pravljenje skripte i kako se ubacuje u CryptLoad ili da pošalje skriptu.
Unapred hvala!
[ MeanM @ 30.01.2010. 11:07 ] @
Pozdrav svima
Imam problem sa ovim ruterom. Juce sam ga preuzeo u Telekomu. Problem se javlja kad notebook povezem wirelessom na ruter dolazi do toga da se konekcija stalno resetuje i protok biva totalno nestabilan. Direct download se prekida, naravno, torenti variraju, ali nikako ne dolaze do max protoka. Pokusavao sa dva notebooka(na oba je Windows 7). Kad iste povezem preko kabla problema nema, stabilan protok, brzina ok prema deklarisanoj, torenti rade kako valja. Podesavanja su fabricka, mada sam pokusavao i nekim promenama u meniju rutera. Sve u svemu,sad ga vratio na factory defaults, a resenja problema i dalje nema, sto postaje prilicno frustrirajuce :)
Da li je neko mozda imao slican problem? Sta bi moglo da bude u pitanju? Falicni firmware, greska?
[ easyyu @ 30.01.2010. 13:35 ] @
Citat:
MeanM: Pozdrav svima
Imam problem sa ovim ruterom. Juce sam ga preuzeo u Telekomu. Problem se javlja kad notebook povezem wirelessom na ruter dolazi do toga da se konekcija stalno resetuje i protok biva totalno nestabilan. Direct download se prekida, naravno, torenti variraju, ali nikako ne dolaze do max protoka. Pokusavao sa dva notebooka(na oba je Windows 7). Kad iste povezem preko kabla problema nema, stabilan protok, brzina ok prema deklarisanoj, torenti rade kako valja. Podesavanja su fabricka, mada sam pokusavao i nekim promenama u meniju rutera. Sve u svemu,sad ga vratio na factory defaults, a resenja problema i dalje nema, sto postaje prilicno frustrirajuce :)
Da li je neko mozda imao slican problem? Sta bi moglo da bude u pitanju? Falicni firmware, greska?

Probaj sa ekim drugim lap top-om.
Meni radi extra sa AP-om..
[ MeanM @ 01.02.2010. 09:36 ] @
Ma, plasi me da nije falican ruter. Prvo sam problem resio tako sto sam promenio Channell SSID-a sa 6 na 11. I ceo vikend radilo OK. Medjutim jutros opet ista prica. A tehnicka podrska, je fala Bogu dostupna, a i od pomoci .
Ima neko neku ideju mozda?
[ nebek @ 02.02.2010. 19:14 ] @
@Bobap1988

Dragi druže,

idi na ovaj sajt: http://www.pcidatabase.com/vendors.php?sort=id

ja sam se oduševio, sređivao sam neki laptop komšiji koji nije imao ni jedan jedini drajver i posle nekoliko sati "drkanja" nabasam na ovaj sajt i oduševim se. Nađem sve drajvere i sve završim k'o mleko!

To ti je ona fora: Device Manager-Device properties-Details-Hardware IDs pa dobiješ ono: PCI_VEN_109E&DEV_036E&SUBSYS....(na primer) i ovde je 109E šifra proizvođača, i po tome tačno znaš čiji je drajver ... meni je ovo ekstra!
[ Vtec @ 02.02.2010. 21:29 ] @
Nema boljeg softvera za drajvere od onog sto je neko postovao u ovoj temi-driver magician. Sam sve skine i ti posle samo instaliras. Probao vec sa nekoliko racunara, radi savrseno!

Moj router takodje odlicno radi, samo mi malo torrenti osciliraju. To me jedino brine. Forwardovao sam portove. Kada u utorrentu odem na opciju "check if port forwarded properly" kaze da je sve ok.
Uz utorrent koristim i programcic greedy torrent koji povecava prikaz uploada.

Do skoro sam imao sezamov matori actiontec modem, sa kojim ovakvih problema nije bilo. Maltene je svaki torrent skidao na maksimumu na brzini 1024.
Kod telekoma trenutno imam brzinu 8 megabita i poneki tek torrent skida na brzini 700-900kb/s. Jel ima neko neki savet, jel treba mozda jos nesto podesavati?

PS. Problem sa starim laptopom je resen, stavio sam mu USB wifi karticu i fercera sve kao ludo :)
[ trancema @ 08.02.2010. 12:06 ] @
Cao drugari.. Hvala za detaljan info i review modema/rutera ..Ja posedujem isti..Usao sam u advanced mode i interesuje me da li da ostavim DNS adrese na 0.0.0.0 ili da ukucam telekomove (ili mozda i open DNS? ) .. Koji su vasi predlozi?

Hvala ..

Pozdrav!
[ StrujaSrK @ 08.02.2010. 16:10 ] @
Veliko postovanje daragi moji jedno pitanje Imam pomenuti ruter a sad surak hoce internet napravili smo sve preko wlan-a jer je u drugoj kuci ali.... Pitanje je :Moze li da se na ovome ruteru ogranici protok na wlan-u i kako ??
[ easyyu @ 08.02.2010. 16:43 ] @
Citat:
StrujaSrK: Veliko postovanje daragi moji jedno pitanje Imam pomenuti ruter a sad surak hoce internet napravili smo sve preko wlan-a jer je u drugoj kuci ali.... Pitanje je :Moze li da se na ovome ruteru ogranici protok na wlan-u i kako ??

NE!
Za to koristi MikroTik
[ BrackoNe @ 09.02.2010. 19:36 ] @
Svaka čast! Advanced setup is here! :)

[Ovu poruku je menjao BrackoNe dana 09.02.2010. u 22:39 GMT+1]
[ BrackoNe @ 10.02.2010. 09:05 ] @
Kako da izbrišem, ili barem promenim šifru na telekom/telekom korisničkom imenu, jer je to sigurnosna rupa, a iz admina (promenio sam šifru), nemam nigde korisnike?!
[ bedazzled81 @ 10.02.2010. 17:29 ] @
Danas sam dobio ovaj modem i prvi put imam adsl ,dosad sam bio na wirelessu. Koristim bit comet,medjutim torrenti mi se skoro i ne skidaju pa ako neko moze da mi malo blize pojasni sta i kako treba uraditi da bi mi to proradilo??? Danas celi dan proveravanjem na speed testu brzina je 860/101 kb/s!!! A paket mi je 1024/128 kb/s?! Da li je ovo u granicama ocekivanog??? Takodje sa Jdownloaderom mi slabo funkcionise,nekako puno ceka izmedju linkova a i suvise varira brzina od 100 do 35 kb/s??? A primetio sam i da kad skida na istom tom 100 i nesto brzinom jednostavno se uopste ne skida dok ne spadne ispod nekih 70 kb/s??? U cemu je stvar??? Hvala unapred!!!


Koristio sam zone alarm firewall a sad sam ga uninstalirao,da vidim da nije do njega i nista... Koji firawall koristite i da li se uopste koristi kad je u pitanju adsl i sve ove silne zezancije?!

[Ovu poruku je menjao bedazzled81 dana 10.02.2010. u 23:32 GMT+1]
[ Vesa 77 @ 13.02.2010. 21:15 ] @
Da li neko zna, upucen je ili je cuo, KOLIKO simultanih konekcija ovaj ruter moze da istrpi? Za HG520 je to bila ocajno mala cifra (mozda stotinak), a ovaj mi se cini da gura bez problema mnoooogo vise. E sad dal neko zna neku brojku, ili je testirao, itd?
[ Zoran_KS @ 17.02.2010. 11:29 ] @
Pozdrav.
I ja sam od juce na telekomovom adls-u,i dobio sam ovaj ruter.Sve je pokrenuto bez problema,jos jedan desktop PC sam prikacio preko wifi-ja i to sve radi ok.
Brzina je 2Mbit-a ali kod downloada je samo 1.8Mbit-a,ali to je valjda ok za adsl koliko sam citao.
Mene druga stvar interesuje.U prvom postu pise da se administratorski pristup dobija jedino pristupom iz konzole,ali ja sam to bez problema odradio iz browsera.
Da li je i vama ostalima isto tako?
uTorrent jos nisam stigao da probam,kao ni JDownloader,jer imam premium RS i IDM uvek skida punom brzinom.
[ calexx @ 17.02.2010. 12:42 ] @
Sve je u redu, pristupa se iz browsera a toliko i treba da bude brzina. Nema potrebe da koristiš jD ako ti neki drugi program dobro radi.
[ romulan @ 19.02.2010. 12:17 ] @
Ej narode ajmo ovako ako moze
Ja i dalje imam nekih problema sa utorrentom kada skidam neke torrente ne dozvoljava mi punu brzinu skidanja. Znam sva pravila koliko seedera koliko leechera ali ne radi se o tome bilo da ih ima 2k ili 200 efekat je isti ulgavnom filmovi i muzika nemaju problem sa skidnjem. Skidam punom brzinom od 110kb/s ali me zanima da li neko zna da otvori portove za taj akces da moze da se odobri veca brzina. Bio sam na PortForward ali tamo ima za Intracom ali ne nasu verziju, koristio sam i jedan veoma dobar program zove se Simple Port Forwarding ali ni on na kraju neradi kako treba ponekad ispise da je port aktivan ponekad ne ali kada god testiram na utorrentu port da li je otvore ili zatvoren uvek pokaze da nije. Pa me zanima da li je neko skontamo kako se portovi otvaraju i da su efikasni. I sami znate da u utorrentu imate 3 oznake pri dnu ako je zelena kao cekirana onda sve radi super ako je zuta (trougao sa uzvicnikom) mozes da skidas ali te kao ne vide tako nesto i crvena koja je totalno losa i za skidanje i sve. Tako da ako neko moze spep by spet da to objasni bio bih zahvalan. Hvala unapred
[ easyyu @ 19.02.2010. 14:15 ] @
Citat:
romulan: Ej narode ajmo ovako ako moze
Ja i dalje imam nekih problema sa utorrentom kada skidam neke torrente ne dozvoljava mi punu brzinu skidanja. Znam sva pravila koliko seedera koliko leechera ali ne radi se o tome bilo da ih ima 2k ili 200 efekat je isti ulgavnom filmovi i muzika nemaju problem sa skidnjem. Skidam punom brzinom od 110kb/s ali me zanima da li neko zna da otvori portove za taj akces da moze da se odobri veca brzina. Bio sam na PortForward ali tamo ima za Intracom ali ne nasu verziju, koristio sam i jedan veoma dobar program zove se Simple Port Forwarding ali ni on na kraju neradi kako treba ponekad ispise da je port aktivan ponekad ne ali kada god testiram na utorrentu port da li je otvore ili zatvoren uvek pokaze da nije. Pa me zanima da li je neko skontamo kako se portovi otvaraju i da su efikasni. I sami znate da u utorrentu imate 3 oznake pri dnu ako je zelena kao cekirana onda sve radi super ako je zuta (trougao sa uzvicnikom) mozes da skidas ali te kao ne vide tako nesto i crvena koja je totalno losa i za skidanje i sve. Tako da ako neko moze spep by spet da to objasni bio bih zahvalan. Hvala unapred

Pa dobro majku mu jel stvarno tako komplikovano otvoriti jedan port na bilo kom routeru????
Idi na 192.168.1.1 upisi username:admin i pass:ztxxxx ne znam ga napamet ja sam ga kod sebe vec promenio na svoj.
Odes na NAT zatim VIRTUAL SERVER.
Upises mreznu adresu znaci zadnji broj samo, tip protokola za torrent ti je TCP, port koji otvaras pogledas u svom torrent client-u, upises ga pod poljem LAN PORT i pod poljem PUBLIC PORT, kilknes ENABLE i ADD.
TO je sva magija otvaranja portova na doticnom routeru.
[ easyyu @ 19.02.2010. 14:18 ] @
Mene zanima takodje nesto u vezi ovog routera a to je:
Kako iskljuciti opciju da mi dozvoli da se logujem na router preko web admina sa vise racunara odjednom, ili pak ne mora ni odjednom, vec samo da mi dozvoli da udjem sa drugog racunara ukoliko se nisam izlogovao sa prvog, a na prvom iskljuicio web interface (citaj mozilla npr) i to pre vise dana.

Druga stvar sto me zanima je da li radi DDNS (Dynamic DNS) updater..posto nikakav info ne vidim da li updetovala adresa ili ne, npr kao kod inadyn-a?
[ calexx @ 19.02.2010. 16:32 ] @
Ja sam odavno batalio update dyndns sa rutera, na sajtu preporučuju da je bolje da se koristi njihov updater pa sada koristim njega i mnogo mi je sigurnije.
[ romulan @ 20.02.2010. 13:41 ] @
Citat:
easyyu: Pa dobro majku mu jel stvarno tako komplikovano otvoriti jedan port na bilo kom routeru????
Idi na 192.168.1.1 upisi username:admin i pass:ztxxxx ne znam ga napamet ja sam ga kod sebe vec promenio na svoj.
Odes na NAT zatim VIRTUAL SERVER.
Upises mreznu adresu znaci zadnji broj samo, tip protokola za torrent ti je TCP, port koji otvaras pogledas u svom torrent client-u, upises ga pod poljem LAN PORT i pod poljem PUBLIC PORT, kilknes ENABLE i ADD.
TO je sva magija otvaranja portova na doticnom routeru.



ma sve sam ja to uradio uopste nije frka ali kada god testiram da li je port otvoren nekada jeste nekada nije, pa sam zato zeleo da se to konacno mozda resi. Inace ja nemam velikih problema samo sa par torenta ko zna mozda je do njih a ne do mene. U svakom slucaju hvala easyyu
[ easyyu @ 21.02.2010. 01:21 ] @
Citat:
romulan: ma sve sam ja to uradio uopste nije frka ali kada god testiram da li je port otvoren nekada jeste nekada nije, pa sam zato zeleo da se to konacno mozda resi. Inace ja nemam velikih problema samo sa par torenta ko zna mozda je do njih a ne do mene. U svakom slucaju hvala easyyu

Na kom si ISP-u?
[ romulan @ 21.02.2010. 12:14 ] @
na telekomu
[ easyyu @ 21.02.2010. 15:01 ] @
Citat:
romulan: na telekomu

Onda je problem do tebe...ili ti do torrent client-a.
Ja ti preporucujem da koristis utorrent i opciju u njemu da imas konstantan port a ne random, pa da ti ga svaki put menja.
Mozda je u tome problem!
[ romulan @ 21.02.2010. 16:50 ] @
Citat:
easyyu: Onda je problem do tebe...ili ti do torrent client-a.
Ja ti preporucujem da koristis utorrent i opciju u njemu da imas konstantan port a ne random, pa da ti ga svaki put menja.
Mozda je u tome problem!


nije do toga verovatno je nesto do mene inace zaista nemam problema sa torrentima ali tih par bas idu sporo mozda cak i nije do mene. Koristim utorrent i iskljucio sam ranomize port tako da od prvoga dana je tako. Hvala u svakom slucaju.
[ drazapn @ 27.02.2010. 09:13 ] @
I mene interesuje kao i BrackoNe-a, znaci ako udjem sa admin/tzlkisonpk i promenim sifru tzlkisonpk u neku moju da li ce i dalje imati naprednije opcije podesavanja nego kada se udje sa telekom/telekom?
Hvala!
[ Zoran_KS @ 27.02.2010. 12:25 ] @
Hoce.
[ gagysa2405 @ 28.02.2010. 07:15 ] @
Zna li neko telekomova podešavanja jer bih ovaj ruter zamenio za tp link TD-w8101G, pokušao sam sa intrakomovog da to skinem ali je šifra skrivena,zna li je neko?
[ drazapn @ 28.02.2010. 11:27 ] @
Mene sada zanima da li Firewall na ADSL-u treba iskljuciti?
[ gagysa2405 @ 28.02.2010. 12:38 ] @
Poželjno je ako ga ne koristiš, mada je on po defoltu isključen,a ako hoćeš da ga uključiš moraš da podesiš dozvole pristupa
[ drazapn @ 28.02.2010. 14:25 ] @
Meni je po defaultu bio ukljucen ali se ne razumem u jegova podesavanja tako da ne diram nista, ostao je ukljucen, jedino ne znam da li je zbog njega usporen rad interneta i sta jos usporava ili ne dozvoljava...?
Od firewalla jos mi je ukljucen onaj na ESS.
[ bolickov @ 04.03.2010. 19:05 ] @
pozdrav ljudi!! kaoi svi vi,i ja imam ovaj jetspeed ali povezan je na ps3! kad pokusam da igram npr PES2009 izbacujemi da ne moze preko UDP5730 i da je NAT type3 i da ima problem !! ima li neko resenje? probao sam i sa virtual.... nja,nja,nja ali nista se ne desava
[ nightwisher @ 05.03.2010. 02:15 ] @
Da li je neko pokušao da stavi drugi ili updatuje postojeći firmware na ovom modelu?
[ pred02 @ 06.03.2010. 22:41 ] @
Dobar dan,

Voleo bi da namestil ovaj modem da radi u "pure bridge" modu to jeste da ga spojim sa Asus n-draft wireless ruterom sa DD-WRT dakle da modem radi samo kao modem a ne i kao ruter/WAP.

Hvala unapred!
[ godzila33 @ 08.03.2010. 19:01 ] @
moze li neko da posalje slikovito kako se otvara portfoward neuspevam ga da ga otvorim na linuxu sam, koristim transsmision.. i dalje mi govori da mi je zatvoren port gde to treba otvoriti..

[ calexx @ 08.03.2010. 21:05 ] @
Zar može slikovitije nego što objašnjavaju na portforward sajtu?
[ godzila33 @ 08.03.2010. 22:01 ] @
ja se ovako ne snadjem ako moze u 3 step slikama molio bi...


ako nekome nije tesko prvi korak drugi i treci sta gde kud treba da se radi....


hvala
[ tajgercomputers @ 09.03.2010. 22:54 ] @
Daj to slikaj lepo da bih mogao odraditi posao lepo sa ruterom..
[ godzila33 @ 10.03.2010. 17:33 ] @
sta treba da slikam ako meni govoris?? reci mi gde sta da ne slikam ono sto ne bi trebalo.......
[ Pogodak. @ 11.03.2010. 13:55 ] @
Da li je neko uspeo, i na koji nacin, da promeni username/password na nalogu telekom/telekom na Jetspeed-u?

Promenio sam admin nalog ali ovaj nikako ne mogu da sredim.

Hvala.
[ easyyu @ 11.03.2010. 15:04 ] @
Citat:
Pogodak.: Da li je neko uspeo, i na koji nacin, da promeni username/password na nalogu telekom/telekom na Jetspeed-u?

Promenio sam admin nalog ali ovaj nikako ne mogu da sredim.

Hvala.

Ja bez ikakvih problema..
Ulogujes se sa admin i sa pass ztxxxx (ne znam tacno nadji na netu) i kasnije samo promenis pass i to je to!
[ Pogodak. @ 11.03.2010. 15:34 ] @
Citat:
easyyu: Ja bez ikakvih problema..
Ulogujes se sa admin i sa pass ztxxxx (ne znam tacno nadji na netu) i kasnije samo promenis pass i to je to!


Ulogovao sam se, kao sto sam vec rekao na admin nalog, sa username > admin i password > tzlkisonpk i tu sam promenio, u System >> Password settings, i tu se moze promeniti samo za nalog na koji si ulogovan.

Kada se ulogujem na nalog username > telekom i password > telekom nemam uopste opciju SYSTEM, tako da ne mogu promeniti nikako, bar se ja nisam snasao...
[ godzila33 @ 11.03.2010. 18:30 ] @
i meni upalio user pass iz prve... tako da nepises dobro...
[ easyyu @ 11.03.2010. 19:30 ] @
Citat:
Pogodak.: Ulogovao sam se, kao sto sam vec rekao na admin nalog, sa username > admin i password > tzlkisonpk i tu sam promenio, u System >> Password settings, i tu se moze promeniti samo za nalog na koji si ulogovan.

Kada se ulogujem na nalog username > telekom i password > telekom nemam uopste opciju SYSTEM, tako da ne mogu promeniti nikako, bar se ja nisam snasao...

Nisi mi jasan..
Zasto hoces uporno sa username telekom da se logujes??
To je tkz. klijentski nalog u kome ne postoje sva prava podesavanja routera.
Ako si uspeo pod usrname admin da promenis pass..onda se u buduce sa njim i loguj i sa svojim novo definisanim password-om!
[ Pogodak. @ 11.03.2010. 20:30 ] @
Izvinite ako sam nejasan,

ali ja nemam problema da se ulogujem na klijentski nalog telekom/telekom,

vec kada se ulogujem na njega (klijentski nalog telekom/telekom) ne mogu da mu promenim niti username niti password.

Stvar je u tome da ako se neko zakaci na moj wirelless, da nema pristup nikakvim podesavanjima.

Sada ne moze niko da mi pristupi admin nalogu iz razloga sto sam promenio password, to hocu isto da uradim i sa klijentskim nalogom (telekom/telekom).

Znaci ja mogu da se ulogujem na oba naloga ali password mogu promeniti samo na admin nalogu, a zelim da to isto uradim na klijentskom nalogu.

Nadam se da cete me sada bolje razumeti.

Hvala na odgovorima.
[ Yupower @ 11.03.2010. 22:31 ] @
ljudi treba mi samo jasno da mi neko kaze jel moze na ovom uredjaju da se nasteluje QoS tako da kada ima vise usera na mrezi dodelis najvecu privilegiju onome kome zelis???

imam 4 cpu-a na mrezi i obicno uvece kada hocu da odigram neki counter ostali mi zaguse liniju pa ping ide u...
[ calexx @ 11.03.2010. 22:39 ] @
Teško da na njemu to možeš da podešavaš.
Citat:
Pogodak.: Sada ne moze niko da mi pristupi admin nalogu iz razloga sto sam promenio password, to hocu isto da uradim i sa klijentskim nalogom (telekom/telekom).
Naravno da ne možeš jer taj user nema privilegije da menja password. Zato i ako neko pristupi, ne može mnogo da uradi. Uloguj se kao admin pa odatle promeni pass za telekom. Bar je tako na 520 i Pirelli ruterima ... ne verujem da je tu drugačije. Potraži deo pod imenom Users, ako tu postoji.
[ Yupower @ 11.03.2010. 22:41 ] @
pa to izgleda se qos na svim tim uredjajima odnosi samo za izlazne pakete sto nemanikakve veze s'mozgom...
pokusavao sam dd-wrt,tomato i nijedan od njih to ne moze da uradi,lepo je rekao jedan clan u ovoj temi,kupi microtik i zavrsi posao :D
[ tajgercomputers @ 11.03.2010. 22:42 ] @
Prvo promeni OEM System, pa tek polako sve ostalo....
[ tajgercomputers @ 11.03.2010. 23:57 ] @
Pitanje glasi zasto bih menjao password i username?
Zbog cega, mislis da se sve moze zastititi time, nisam bas toliko siguran u to, kada bi mogao ja bih odavno to uradio na T600 ...
[ tajgercomputers @ 12.03.2010. 00:00 ] @
daj lepo slikaj slike tvog adsl. jer se ne vidi gde idu lice, druze.........
[ mp8000 @ 12.03.2010. 07:07 ] @
Ja imam sledeci problem.
Kacim se na doticni modem preko Wireless - a. Na uTorrentu mi je download uvek oko mizernih 10kb/s. Osim u situacijama podizanja sistema kada se polako popne do normalnih 100kb/s, dostigne taj vrhunac i tako drzi minut-dva. A onda padne ponovo na datih 10kb/s i ne mrda.

Sve sam probao sto sam znao. Pratio savete iz prethodnih postova... Iskljucio firewall na modemu, otvorio port (uTorent prijavljuje da je otvoren), WEP enkripcija (nisam u sredini u kojoj neko zna da to provali...), QoS nisam dirao sve je default.


Ima li neko ideju.
[ mp8000 @ 12.03.2010. 08:57 ] @
Citat:
Sve sam probao sto sam znao. Pratio savete iz prethodnih postova... Iskljucio firewall na modemu, otvorio port (uTorent prijavljuje da je otvoren), WEP enkripcija (nisam u sredini u kojoj neko zna da to provali...), QoS nisam dirao sve je default.


Ima li neko ideju.


Nasao sam sta je. Nisam fiksirao IP za MAC adresu u LAN-DHCP. ........LOL
[ carobnjacic79 @ 12.03.2010. 16:59 ] @
Zna li neko jeli moguce sva 4 lan-a otvoriti za internet ???
[ goki1 @ 13.03.2010. 14:12 ] @
moze, moze
kad se ulogijes kao admin imas u Lan podesavanjima da menjas cemu sluze ona 4 porta.
pozdrav
[ carobnjacic79 @ 13.03.2010. 16:28 ] @
Hvala napravio sam !!



[ superfly @ 15.03.2010. 00:01 ] @
jel može ovaj jetspeed da se restartuje softverski preko
wireless-a tj laptopa, pošto to treba da uradim ponekad a mrzi me da ustajem.

tnx
[ godzila33 @ 16.03.2010. 21:22 ] @
bravo za mene konacno otvorih portfoward danas.. yes.. hvala svima sto ste mi pomogli......... xD :D
[ godzila33 @ 17.03.2010. 13:01 ] @
[ romulan @ 18.03.2010. 22:13 ] @
ej cisto svima samo da dodam posto se radi isto on JetSPeed ako sam dobro video ako neko ima ISDN liniju za njih postoji poseban router koji dobijate neki Pireli kao firma za gume :D ali nije ni bitno recu vam da ga nije lako bas skopcati jer ja danas nisam uspeo kod tetke ali router je drugaciji malo i ima 2 antenice kao da je napredna verzija sledice uskore slike i sve kako treba da se podesi cim se sve namesti :D
ako administrator misli da to treba u drugu temu a ne ovde napravicu tamo post i cim se sve skonta postavljam slike da ljudi znaju o cemu se radi :D
[ calexx @ 18.03.2010. 23:00 ] @
Ako se nije nešto promenilo poslednjih par meseci, nisam siguran da Pirelli ruteri idu za ISDN, bar ga ja nisam dobio. Rekoše mi da imaju na lageru mnogo HG520i pa sam njega dobio ... možda su ih u međuvremenu potrošili pa su dobili nove.

Šta to hoćeš da pokažeš a da nije napisano u ovoj temi?
[ romulan @ 19.03.2010. 11:44 ] @
hocu da postavim kako je sve spojeno na ISDN liniju i da pokazem slike rutera, ne mogu da ga otvaram kao vi sto ste ali nekome moze pomoci ko mozda dobije i ko ima ISDN liniju telefonsku, jer ipak nije lose da se zna kada se vec toliko prica o tome, a plust ISDN linija koliko sam video se drugacije povezuje nego obicni ruteri :-)
[ calexx @ 19.03.2010. 12:11 ] @
Misliš na Pirelli ruter? Ili nađi temu u kojoj je reč o njemu ili otvori novu, nemoj da ga ubacuješ u ovu temu o IntraCom ruteru. Mene ovo interesuje jer imam ISDN a kada sam uzimao opremu, imali su samo Huawei HG520i. Mada ... on radi bez greške a vidim da se neki žale na Pirelli rutere ... možda ipak razmislim da li da tražim novi ruter. Otvori novu temu, mene još zanima i šta se to drugačije povezuje - linija u spliter, jedan kraj u ADSL ruter, drugi u telefon ... sve isto kao kod običnih linija.
[ Dimaue @ 25.03.2010. 20:18 ] @
Zdravo, posedujem pomenuti modem i imac koji je wi-fi-om povezan na njega, problem je sto sam na klick1 - d-1024 Kb/s u-128 Kb/s a speedtest.net pokazuje brzinu, umesto nekih 120 kb/s (ili koliko vec). Sa brzinom koju speedtest.net pokazuje gotova svaki klip na youtubu koci pa to zna strasno da iritira. Dali postoji neko resenje ili je to to. Hvala, Dimtirije.
[ calexx @ 25.03.2010. 20:55 ] @
Brzina ti je praktično maksimalna koju možeš da imaš sa ovim paketom, mada ja ne smatram speedtest tačnim. Ako je stvarno ovako, onda je dobro.
[ vladasd @ 27.03.2010. 00:13 ] @
Imamslican ( INTRACOM JetSpeed IAD-p2) modem samo bez wireles antenice,recite mi nigde ne vidim opciju da ukljucim UPnP a pise da je disable sve sam pretrazio i nema nigde .Kako da najdem to da odradim?
[ godzila33 @ 30.03.2010. 17:17 ] @



moja brzina adsl-a
[ nesha_ @ 02.04.2010. 16:24 ] @
Jel je moguce da ovaj ruter funkcionise kao obican wireless router? dakle da ga prikuljucim na mrezu (ili mrezni kabli iz obicnog routera) i da onda obijem wireless signal s internet konekcijom koja nije adsl(ja nigde ne mogu da mu pronadjem podesavanje da neki od lan portova postane wan)?
[ calexx @ 02.04.2010. 18:57 ] @
Valjda može, ja i tako koristim HG520i. Iz SBB modema ide kabl u wan port Ovislink rutera a iz njegovog lan porta ide kabl u lan port ADSL rutera. Onda mogu da povežem neki komp na bilo koji od ostalih lan portova oba rutera ili da koristim wireless ADSL rutera a po želji biram koji će komp na SBB a koji na ADSL.
[ MarKaba @ 02.04.2010. 21:35 ] @
Citat:
calexx: Valjda može, ja i tako koristim HG520i. Iz SBB modema ide kabl u wan port Ovislink rutera a iz njegovog lan porta ide kabl u lan port ADSL rutera. Onda mogu da povežem neki komp na bilo koji od ostalih lan portova oba rutera ili da koristim wireless ADSL rutera a po želji biram koji će komp na SBB a koji na ADSL.


Iz ovoga se vodi zaključak da imaš 2 različita interneta SBB i ADSL, zar ne?
[ calexx @ 02.04.2010. 22:06 ] @
Baš tako mada mi trenutno SBB nije aktivan, zaboravio sam da produžim pa će to da sačeka sledeću nedelju. Ionako mi trenutno nije potrebno pošto nešto eksperimentišem. A nije da nisam razmišljao i o trećem. ;)
[ nesha_ @ 04.04.2010. 01:19 ] @
kako biras preko wirelessa na koji internet da ides? ja sam isto tako prikljucio, iz modema u wan rutera, iz njega u lan port ovog wireless rutera ali kad se konektujem preko wirelessa nemam izlaz na internet. probao sam i da sam napisem default gateway i dns koji ne wireless ruter dodeljuje i opet nece.
[ calexx @ 04.04.2010. 10:27 ] @
Isto kao i preko kabla, menjam gateway i dns adrese. Konkretno, prvi ruter mi je na 192.168.1.254 a ADSL ruter na 192.168.1.1 dok sam na kompove postavio 192.168.1.183 i 192.168.1.127 (slučajne adrese) pa samo menjam gateway i dns. Ako hoću da idem na SBB, postavim oba na 192.168.1.254 a ako hoću na ADSL, onda 192.168.1.1, svejedno da li je u pitanju kabl ili wireless. Međusobno se normalno vide a koriste internet koji izaberem. Trenutno sam bez SBB-a, istekao mi je paket a nisam produžio pa je na oba kompa 192.168.1.1.
Planiram da uzmem i Mikrotik 750, nadam se da će on da odradi load balancing pa da imam na neki način zbirni link. Bar tako sam razumeo.
[ godzila33 @ 07.04.2010. 15:59 ] @



sta reci telekom do kraja........... the best off....
[ shkomie @ 12.04.2010. 01:12 ] @
Pozdrav. Prvi put se srecem sa port forwardingom, procitao sam postove, prvo sam to sam uradio, pa onda i skinuo "Simple Port Forwarding" i pogasio ESS firewall i onaj na 192.168.1.1 i PFPortChecker mi kaze da mi je port za igranje odredjene igre slobodan i na kraju opet dobijem informaciju:

Proxy or Firewall Detected.

GameSpy Arcade has detected that your computer's internal IP address (192.168.1.3) is different than its external IP address (93.87.194.240). This may be caused by firewalls, a NAT proxies, or other unusual network configurations and may prevent you from hosting a game.


Molio bih za malu pomoc... STA DALJE DA RADIM???? :)
[ mikica2908 @ 19.04.2010. 20:38 ] @
Da li neko moze da mi kaze FTP user i password za ovaj intracom ruter. Probao sam ovaj navedeni admin/tzlkisonpk ali nece!!!
[ godzila33 @ 20.04.2010. 17:54 ] @
taj user i pass radi nekucas dobro uradi copy paste i eto samo pass meni radi sve znaci ti gresis........ toliko
[ Kimi Raikkonen @ 27.05.2010. 11:08 ] @
Da li je neko provalio kako se moze promeniti klijentski default password (telekom/telekom)
Vec je neko objasnio da se korisnici ne vide iz administorskog naloga, moze se promeniti
samo admin sifra ali ne i korisnicka posto se spisak korisnika ne vidi.
Ne bih menjao korisnicku sifru, ali neko mi konstantno krade internet, verovatno skenira
ip adrese u krugu i onda mu je lako pristupiti i videti novu sifru koju sam stavio posto staru i vrapci
na grani znaju.
Zvao sam korisnicki servis ali oni mi nisu izasli u susret, razlog je bio taj sto posle ako se nesto desi sa ruterom
a ja zaboravim sifru ne mogu pristupiti ruteru. Kakav glup razlog, ali nemam zivaca za dalju diskusiju sa njima.
Eto, ako neko ima dobre volje neka pomogne.
Pozdrav
[ dragandragi @ 01.06.2010. 16:27 ] @
Pomoc ako moze desava mi se sledece pristupam ruteru preko admin pa moja sifra madjutim izlazi mi ovo

Advanced Setup

The VoIP Router supports advanced functions like Stateful Packet Inspection, hacker attack detection, content filtering, access control, virtual DMZ hosts, virtual servers and client filtering.

We recommend that you keep the default settings.


Ako moze neka pomoc ostaje mi na ovome uvek i ne mogu nista da menjam




A ovo mi je brzina znaci internet radi normalno samo ne mogu nista da menjam na ruteru kao ni preko user telekom pass telekom

[Ovu poruku je menjao dragandragi dana 01.06.2010. u 18:08 GMT+1]
[ Lander0101 @ 10.06.2010. 19:06 ] @
Kakve su to Telnet i SSH opcije na jetspeed-u?
[ mmilanovic85 @ 11.06.2010. 10:23 ] @
Problem je sledeci, bio mi je ukljucen wireless, nezasticen ( ne pitajte zasto), i neki kreten iz komsiluka se ulogovao kao admin (user: admin pass: tzlkisonpk), i zamenio mi lozinku za admin podesavanja modema, i sad nikako ne mogu da povratim lozinku!? Mogu samo da se ulogujem sa telekom, telekom, ali tu imam samo osnovna podesavanja? Jel pada nekom na pamet kako da resim problem sa lozinkom, kako da je povratim?
[ calexx @ 11.06.2010. 12:01 ] @
Hard reset rutera i sve će da se vrati na staro. Onda postaviš zaštitu da se ne bi ponovilo. Jedino što ćeš sva podešavanja da radiš ponovo ... ali ništa strašno, ko zna kako je komšija podesio. ;)
[ mmilanovic85 @ 11.06.2010. 13:33 ] @
Ma resetovao sam ga, i isto... i dalje ne mogu da se ulogujem sa ADMIN TZLKISONPK

P.S. Jel moze neko ko ima isti modem i default podesavanja, da mi snimi konfiguracioni fajl, pa da mi posalje? Ima opcija, TOOLS, pa Backup Router Configuration! Mozda to pomogne...
[ calexx @ 11.06.2010. 13:58 ] @
Hard reset znači malo duže držanje dugmeta, probaj 20-30 sekundi. Nisam siguran da User može da menja conf fajl.
[ mmilanovic85 @ 11.06.2010. 14:04 ] @
Znam kako se resetuje modem :), i da USER moze da menja konfiguracioni fajl....
[ mmilanovic85 @ 11.06.2010. 15:17 ] @
Resio sam problem :), nasao sam druga sto iam isti modem, snimio mi njegov konfiguracioni fajl, ucitao sam ga kod mene, i sad je O.K.

Pozdrav!
[ MarKaba @ 11.06.2010. 18:02 ] @
Ne mogu da verujem da sa dugmetom pozadi uređaja (koje i služi za reset na fabričko podešenje) ne može da se resetuje uređaj.
Vidi, ne sumnjam u tebe ali 30-tak sekundi zna da bude dugo, pogotovo kad se drži neki taster pritisnut.
[ easyyu @ 12.06.2010. 00:47 ] @
Pod opcijom TOOLS u Configuration Tools-u imas Restore router to Factory Defaults.
Klik na to i eto...
[ mmilanovic85 @ 12.06.2010. 07:41 ] @
@easyyu, da ti objasnim, iako je vec problem resen, kad se ulogujes kao user (telekom, telekom), kad odes na opciju TOOLS >Restore router to Factory Defaults, otvori se novi ekran da ucitas konfiguracioni fajl, znaci NE MOZE da se resetuje modem odatle, a kad si logovan kao ADMIN, onda na tu istu opciju moze da se vrate podesavanja! "Klik na to i eto... " vis da nije bas tako... ;)
[ easyyu @ 12.06.2010. 19:36 ] @
Citat:
mmilanovic85: @easyyu, da ti objasnim, iako je vec problem resen, kad se ulogujes kao user (telekom, telekom), kad odes na opciju TOOLS >Restore router to Factory Defaults, otvori se novi ekran da ucitas konfiguracioni fajl, znaci NE MOZE da se resetuje modem odatle, a kad si logovan kao ADMIN, onda na tu istu opciju moze da se vrate podesavanja! "Klik na to i eto... " vis da nije bas tako... ;)

Ahaaa, pa ok..ja sam isao logikom Huawei-a kojeg sam imao pre..
[ deltans @ 19.06.2010. 21:51 ] @
Pozdrav !!
Da poludish,pa ovo je gori modem od pirellija,na svakih 2 sat-a pukne net na 2-3 minuta (pirelli je riknuo, spalio ga grom, pa sam dobio ovaj ....)

Ovo stoji u logovima :
06/19/2010 21:27:06 If(PPPoE1) stop PPP
06/19/2010 21:27:07 If(PPPoE1) Dial On Demand
06/19/2010 21:27:07 If(PPPoE1) send PADI
06/19/2010 21:27:07 If(PPPoE1) receive PADO
06/19/2010 21:27:07 If(PPPoE1) send PADR
06/19/2010 21:27:07 If(PPPoE1) receive PADO
06/19/2010 21:27:07 If(PPPoE1) receive PADS
06/19/2010 21:27:07 If(PPPoE1) start PPP
06/19/2010 21:27:08 If(PPPoE1) get IP:109.92.85.212
06/19/2010 21:27:08 If(PPPoE1) get primary DNS IP:212.200.190.166
06/19/2010 21:27:08 If(PPPoE1) get secondary DNS IP:212.200.191.166
06/19/2010 21:27:09 If(PPPoE1) PPP connection ok !
06/19/2010 21:27:14 DHCP Client: [ATM2]Send Discover
06/19/2010 21:27:19 DHCP Client: [ATM2]Could not find DHCP daemon to get information
06/19/2010 21:27:20 DHCP Client: [ATM3]Send Discover
06/19/2010 21:27:25 DHCP Client: [ATM3]Could not find DHCP daemon to get information

.........................

Jel josh neko ima slichan problem ?
[ pro @ 05.09.2010. 21:50 ] @
da ne otvaram novu temu obzirom da je u pitanju "sličan" model.

u pitanju je telekomov model JetSpeed IAD-p2
bez wifi-ja, dakle.
nameravam da uzmem TP-Link TL-WR340G (sve laptopi u kući) i povežem ga na gore pomenuti modem, ali koliko sam shvatio modem treba dodatno podesiti da bi tako radio.
Problem je u tome što ne uspevam da mu pristupim ni preko telekom / telekom ni preko admin / tzlkisonpk.
Pokušao sam i sa hard resetom, ali ni dalje ne uspevam. (posle hard reseta je na svu sreću proradio samo 4 port)

Hvala na bilo kakvom savetu.
[ calexx @ 06.09.2010. 10:25 ] @
Za admin password možda nije čudno da ne prolazi, pričalo se da će sve da menjaju ali kako ne prolazi telekom/telekom? Da li u ugovoru imaš taj podatak?

Inače bi mogao da uradiš to što hoćeš na jednostavan način, samo poveži lan portove rutera a TP-Linku postavi sličnu adresu, ako je Intracom na 192.168.1.1, onda drugi postavi na 192.168.1.2 ili bilo koju do 192.168.1.254.
[ pro @ 06.09.2010. 19:17 ] @
hvala calexx

eh, ugovor. Rešavam problem drugom... U svakom slučaju hvala na ohrabrenju. Poručio sam pomenuti ruter, pa ću pokušati upravo tako i da ga podesim.
Javljam šta sam uradio.

pozz
[ e-gimnazija @ 18.09.2010. 07:24 ] @
Nadam se da nismo prevideli negde na forumu, ali mesecima bezuspesno tragamo za
mogucnosti promene passworda za user telekom ili ukidanje tog usera na modemu: INTRACOM JetSpeed IAD-Wp2

Problematika je sledeca, radi se o privatnoj gimnaziji i ucenici vrlo lako mogu da pristupaju modemu
i menjaju parametre ... Da li neko zna resenje :) Na podrsci Telekoma nisu znali da nam daju odgovor.
Ovo pitanje nije slucajno jer ADSL Huawei HG510 ima promenu passworda za telekom usera ili njegovo brisanje,
medjutim taj modem nema filtiranje saobracaja koje nam je potrebno. Za Huawei modem je moguc i pristup
preko telneta i promena passworda i na taj nacin, ali ovde nismo to uspeli.

Da li bi mozda neki fabricki firmware unistio telekom user.

Takodje da li mozda postoji resenje da zabranimo pristup jetspeed modemu sa odredjenog opsega IP adresa,
imali smo razne ideje, ali fakticki svi korisnici u nekom poslovnom sistemu mogu lako da pristupe
ovom modemu i da cackaju podesavanja. Ako ima korisnika sa slicnim problemima da nisu kucni neka se jave
sa nekim resenjima, a da to nije nezavistan gateway server ili neki firewall softver kojim bi kontrolisali nase korisnike :)

Nebojsa
[ sars @ 28.09.2010. 16:07 ] @
Jel mogu nekako da vidim password za adsl account kad udjem u podesavanja ovog rutera. Vidi se samo username XXXXXXXXXX@xdsl.isp.telekom.yu a za pass stoji ********
[ gagysa2405 @ 29.09.2010. 13:59 ] @
Taj passvord sam na višestruko traženje i objašnjavanje zašto mi treba dobio od telekoma u posebnoj koverti kao da je šifra za lannsiranje nukleanog arsenala sad-a
[ maremas @ 03.10.2010. 13:59 ] @
Dobio sam ovaj ADSL ruter kada sam presao na Telekom, i sad imam problem sa igrom Pro Evolution Soccer 2011, na ruteru sam otvorio sve portove koje navodno treba da otvorim, kad proverim pise da su portovi otvoreni, na ruteru sam iskljucio firewall kao i u windowsu, vise ne znam sta bi mogao. Imam Avast! antivirus ali kod njega sve stavim na disable kad ocu online.

Kad pokusam da se ulogujem u odredjeni online mod izbaci mi ovu gresku, i pise da od svih modova mogu da igram samo 1 vs 1 in Quick Match(Ranked Match), i naravno dalje ne mogu.





Kada odem na taj Quick Match(Ranked Match), opet mi izbaci slicnu poruku ali sad mogu da prodjem dalje i da se logujem. Ali samo za to...




Evo koje sam portove otvorio, dodao sam sad i ova dva takodje 3478,3479:

I sa Pro Evolution Soccer 2010 online sam imao problema jer neki sa telekoma isto iz igre nisu mogu u lobiju da pristupe mojoj sobi ili ja njihovoj, tako da sa njima nisam mogao da igram.

Inace nisam ulazio u ovaj admin panel tj. jesam ali tu nisam nista cackao... zasto mi je veza ogranicena i kako to da resim, sta treba da diram?

[Ovu poruku je menjao maremas dana 03.10.2010. u 17:35 GMT+1]
[ maremas @ 03.10.2010. 22:27 ] @
Evo recimo ja kao otvorim ova 2 porta, preko PFPortChecker pokaze da je otvoren a preko http://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/ pise da je closed.






A recimo sad sam otvorio port 13468 za torrent i na http://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/ pise open, on je TCP :S
[ nightwisher @ 12.11.2010. 10:34 ] @
Citat:
e-gimnazija: Nadam se da nismo prevideli negde na forumu, ali mesecima bezuspesno tragamo za
mogucnosti promene passworda za user telekom ili ukidanje tog usera na modemu: INTRACOM JetSpeed IAD-Wp2

Problematika je sledeca, radi se o privatnoj gimnaziji i ucenici vrlo lako mogu da pristupaju modemu
i menjaju parametre ... Da li neko zna resenje :) Na podrsci Telekoma nisu znali da nam daju odgovor.
Ovo pitanje nije slucajno jer ADSL Huawei HG510 ima promenu passworda za telekom usera ili njegovo brisanje,
medjutim taj modem nema filtiranje saobracaja koje nam je potrebno. Za Huawei modem je moguc i pristup
preko telneta i promena passworda i na taj nacin, ali ovde nismo to uspeli.

Da li bi mozda neki fabricki firmware unistio telekom user.

Takodje da li mozda postoji resenje da zabranimo pristup jetspeed modemu sa odredjenog opsega IP adresa,
imali smo razne ideje, ali fakticki svi korisnici u nekom poslovnom sistemu mogu lako da pristupe
ovom modemu i da cackaju podesavanja. Ako ima korisnika sa slicnim problemima da nisu kucni neka se jave
sa nekim resenjima, a da to nije nezavistan gateway server ili neki firewall softver kojim bi kontrolisali nase korisnike :)

Nebojsa

Moguće je rešiti problem ubacivanjem drugog firmwarea. Ja sam dosta tražio, ali za sada sam našao samo jedan koji odgovara(ARV4518PW_2-A-Intracom-FW1_28_A.bin) a da se ne mora modifikovati.
Naravno tu se javlja drugi problem, podešavanje pppoe konekcije, pošto je ovaj fw sa rutera nekog grčkog providera, ali se i to da rešiti.
Sve bitne podatke možeš da izvučeš iz backup.bin fajla (sve žive usere i passove za sva podešavanja), samo ga treba dekodovati. To se može pomoću alatke SP700EX sa http://www.kessler-design.com/speedport-w700v/download.html
Znači ukratko postupak:
1. ulogujes se kao admin na ruter
2. u Tools>Configuration Tools odradis backup podešavanja (dobro čuvaj backup.bin, tu su svi važni podaci i ako ga edituješ hex editorom obavezno imaj na drugom mestu original)
3. dekodovanje podesavanja (backup.bin) pomoću SP700EX
3.1 prebacis SP700EX.exe i backup.bin u isti folder i pokreneš SP700EX.exe
3.2 klikni na dugme De - / Encode
3.3 pomoću nekog hex editora otvori backup.bin, vidi user i pass za pppoe konekciju i zapiši ih. Kod mene su na adresi 0000DB68 i 0000DBF0
4. iz Tools>Firmware Upgrade ubaciš novi firmware
4. pristupiš ruteru koji sada ima "novi" fw, adresa mu je 192.168.2.1, u:admin p:admin
5. u System>Password Settings zameniš default lozinku
6. u WAN>ATM PVC izabereš VC1 i podesiš kao na slici, koristeći user i pass koji si izvukao iz backup.bin


Firmware:
ARV4518PW_2-A-Intracom-FW1_28_A.bin

Citat:
sars: Jel mogu nekako da vidim password za adsl account kad udjem u podesavanja ovog rutera. Vidi se samo username XXXXXXXXXX@xdsl.isp.telekom.yu a za pass stoji ********

Postupak iznad, odradi od 1 do 3.3 i imaćeš željene podatke

Mene zanima da li je neko uspeo da postavi SMC FW, pošto iako u prvom postu piše da je to 7908, ja nisam uspeo da ubacim SMC FW za bilo koju verziju 7908 za koje postoje FW na sajtu SMC-a.
Takođe u samom backup.bin ima još nekih zanimljivih stvari koje je ne znam da iskoristim pa se nadam da će neko stručniji to da pogleda i izbaci još neki zanimljiv podatak
[ DedaMiloje @ 25.11.2010. 02:19 ] @
Misliš li na ove fw:

ftp://dl.solcon.nl/pub/dsl/firmware/

ili na ove sa zvanične stranice gde se može naći i kompletno uputstvo za administraciju našeg modema:

http://www.smc.com/index.cfm?event=downloads.doSearchCriteria&localeCode=EN_USA&knowsPartNumber=false&productCategory=1&modelNumber=1494&partNumber=3217&downloadType=0&os=0

U svakom slučaju uspeo sam izvući adsl pass ovom metodom. Nalazi se tako što se bin fajl prvo dekodira, zatim otvori i traži @xdsl.isp.telekom.yu. To je username a odmah iza njega je pass (moj je u obliku 8 cifara, nadam se da je to to, nisam isprobao). Našao sam i mesta gde su upisani useri i njihovi passovi za administraciju modema. E sad me interesuje, posto sam našao čuveno telekom - telekom, da li ovaj pass moze ovde u editoru da se prosto promeni iz telekom u nešto drugo, da se fajl snimi, da se potom enkodira pomoću SP700EX i da se takav fajl vrati kao podešavanje rutera - Restore from saved Configuration file (backup.bin), tj da se pass telekom promeni bez postavljanja drugog firmwarea?
[ godzila33 @ 27.11.2010. 15:57 ] @
kako srediti taj atm2 i atm3 i kod mene je to isto ali ne puca veza ok je non-stop online.... imali ko da pomogne
[ epicurus001 @ 13.12.2010. 15:27 ] @
Googlajuci sam nasao negde da pise da ce u buducim fw biti moguce nakaciti na ovaj uredjaj i webcam preko usb... Da li neko zna da li je trenutno tako nesto dostupno i gde se moze naci... Bitno mi je zbog nadgledanja bebe u drugoj sobi. Hvala.
[ Zoran_KS @ 28.01.2011. 23:06 ] @
Imam ovaj ruter i interesuju me par stvari,konkretno za Attenuation i Noise Margin.
Ono sto sam nasao po netu je da Attenuation treba da ima manju vrednost i da zavisi od daljine od same centrale, a Noise Margin da ima vecu vrednost ( zavisi od kvaliteta linije) da bi adsl funkcionisao kako treba,tj bez prekida i sl stvari.
Hteo sam da testiram 2 splitera koja imam,jedan koji je dosao uz telekomov paket,a drugi je neki Z-330TJA ,deluje i izgleda ozbiljnije,ako tako moze da se kaze.
Sta je bolja varijanta?





Jos nesto,moze li u podesavanjima da se vidi koja bi max brzina mogla da se izvuce na ovoj liniji?
Hvala.

[Ovu poruku je menjao Zoran_KS dana 29.01.2011. u 01:42 GMT+1]
[ fragolan @ 02.02.2011. 22:21 ] @
Da li se na ovaj uredjaj moze nekako ubaciti neki klijnt za torente? Ja sam namestio Print Server, malo se Windows 7 budalio, ali je nekako proradio... u XP-u je sve proslo glatko... E sad obzirom da on u sebi poseduje mogucenosti da bude i file server, zanima me da li je moguce nekako zadati da se torenti skidaju na flash kojise nabode u njega. Ono sto ja sada vidim kao prepreku je to sto on u sebi nema torent klijent? Pretpostavljam da mora da se u njega ubaci neki modifikovani firmware.
[ nomen @ 09.02.2011. 06:44 ] @
Citat:
Na kraju .... uoceno je dosta stvari koje telekomu omogucuju kompletan pristup vasem modemu,
pocevsi od SSH, Telnet pristupa


Da li neko zna kako omoguciti FTP i Telnet pristup ovom ruteru?

Kada pokusam da pristupim preko FTP kaze:
STATUS:> [09-Feb-11 7:38:41] Connecting to FTP server... 192.168.1.1:21 (ip = 192.168.1.1)...
ERROR:> [09-Feb-11 7:38:42] The remote host actively refused the attempt to connect to it.

A za Telnet:
Microsoft Telnet> o 192.168.1.1
Connecting To 192.168.1.1...Could not open connection to the host, on port 23: Connect failed
[ welimon @ 03.03.2011. 06:14 ] @
Pozdrav svima!
Imam ovaj modem, ali posto vise necu biti korisnik Telekom Adsl-a hteo bih da ga koristim kao wireless AP.

Ideja je da kompjuter sheruje svoju internet konekciju (3G modem) na lan karticu koja je putem utp kabla povezana na ovaj modem.

AKo su potrebni ostali detalji, kompjuter koji je u ovom slucaju server, je desktop P3 na 1 ghz sa windows XP sp3.
Klijenti su dva laptopa (win7 & XP) i dva smartfona.

Da li ce to funkcionisati i sta je sve potrebno da se podesi?


Ako to nije izvodljivo, da li onda moze ovaj modem da se pretvori u wireless repeater?

Hvala unapred na odgovorima! :)
[ lendjel @ 05.03.2011. 11:57 ] @
Imam ovaj INTRACOM JetSpeed IAD-Wp2 ruter i hteo bih da umrežim 3 računara preko lana-pošto po defaultu on ima samo 2 lan priključka ja sam podesio u ruteru da ima svih 4 jer mi tako odgovara...e sad, pitanje za nekog eksperta koji se razume u ove bakrače da li je izvodljivo da svakom od ova 3 korisnika podelim vezu na 3 ravne časti tj.podjednaka dela preko podešavanja u ruteru i kako-imam click 4paket
[ nightwisher @ 08.03.2011. 16:26 ] @
Sa telekomovim Firmwareom ne može, mada će sam ruter gledati da podjednako raspodeli.
[ ChieF. @ 10.03.2011. 13:12 ] @
Moze li neko da mi kaze user i pw za "Pirelli DRG A226G", ovaj "admin / tzlkisonpk" ne radi?
Trazio sam po 4um ali nema nigde tj. nisam nasho :(

Hvala
[ sasha76 @ 23.03.2011. 18:32 ] @
ljudi pomagajte ako znate kako
imam veliki problem sa mac filterima na telekomovim ruterima kod svakog modela skoro ista stvar
trenutno posedujem jespeed iad i kad ukucam mac adrese za wlan lap se uredno konektuje na ruter ali ne ide na net bez obzira sta slektujem da li allow ili deny
a da ne pominjem pokusaj blokiranja preko mac u firewall kad tu nesta pokusam ruter se skroz zaglupi,ista situacijja je i sa huawei ruterima.

inace posedujem lokalnu mrezu pa mi je jako bitno mac filtriranje


p.s. izvinjavam se ako sam postavio pitanje u pogresnu temu
[ eniksic @ 26.03.2011. 09:19 ] @
Ni kod mene ne radi ni ztonpk ni tzlkisonpk.

Je li promenjen ili je nesto drugo u pitanju? Zna li neko?
[ zarazan @ 28.03.2011. 22:08 ] @
druze mozes li mi pomoci oko podesavanja ovog modema (jetspeed aid telekomov modem za voip) od telekoma za voipbuster???Hvala unapred
[ zarazan @ 28.03.2011. 22:15 ] @
sto se tice pass-a i usera za ovaj model modema je vrlo prost i upadate u fabricki meni a ne telekomov.


user/pass
admin / tzlkisonpk


Ako nece onda resetuj te modem na malo crnu tackicu pozadi i sa ovim podacima upadate u glavni meni modema,a telekom je postavio njihov pass za osiromasene opcije na modemu telekom/telekom

Pozzzz
[ maremas @ 12.04.2011. 23:15 ] @
Da li mogu preko rutera da nekako podelim konekciju na dva jednaka dela, tj. na dva kompa ali da mi oni ne zavise jedan od drugog, da kad recimo na drugom kompu skidam torrente na ovom prvom se to ne odražava na ping, znači da budu skroz odvojeni.

Ako ne može šta bi mi trebalo za to, neki svičer, neki netlimiter ili šta već? Kod net limitera ako podelim konekciju tj. ograničim je na oba kompa da li će opet da zavise jedan od drugog, bitno mi je za ping...
[ trx @ 20.07.2011. 17:20 ] @
upravo sam dobio verziju ovog modema, al' bez wifi-a i za Annex-B (ISDN), pa da pitam par pitanja...


Citat:
Na kraju .... uoceno je dosta stvari koje telekomu omogucuju kompletan pristup vasem modemu,
pocevsi od SSH, Telnet pristupa pa sve do WEB pristupa po portu 8080, koje ce napredni korisnici zeleti da iskljuce ...


jel' ovo podrazumeva pristup spolja?

ja nikako ne mogu da pristupim ni telenet-u ni ssh-u iz LAN-a.
pogasih i sve FW-ove i sve ostalo, al' dzaba.

cak mi ni SNMP ne radi, iako sam ga pomocu web iface-a iskonfigurisao da radi...

[edit]
ok, osposobio sam SNMP, i nadjoh izuzetno interesantnu vrednost:

TCP-MIB::tcpMaxConn.0 = INTEGER: 50

dakle, kako vam rade torrenti na ovom modemu ???
[/edit]

[Ovu poruku je menjao trx dana 20.07.2011. u 19:22 GMT+1]
[ spira_82 @ 22.07.2011. 13:39 ] @
Okej sve ali kako napraviti staticku ip adresu na istom ruteru???
[ trx @ 26.07.2011. 20:09 ] @
moze li neko od vlasnika jetSpeed-a da mi copy-paste-uje svoju vredost tcpMaxConn ?
[ webdizajner @ 30.11.2011. 16:10 ] @
ee pozz svima evo jedno pitanje kad ste vec tu :P :P
Jel moze nekako da se napravi od Telekomovog modema huawei hg510
da se doda ona antena sto ima da se kupi i da radi wirless?
[ calexx @ 30.11.2011. 22:17 ] @
Pa u principu može samo što moraš da zameniš i elektroniku unutra da bi imao gde da povežeš tu antenu a onda će verovatno i kućište da bude neodgovarajuće pa zameni i njega. Tako ćeš da dobiješ to što bi hteo. ;)
[ bedazzled81 @ 06.01.2012. 23:31 ] @
Kako i sta se radi na ovom modemu da bi video koliko mi je max brzina na parici?
[ destroyer4b @ 27.01.2012. 05:30 ] @
Pozdrav svima. Zapravo, potrebna mi je pomoc pa sam hteo vama da se obratim.
Imam INTRACOM JetSpeed IAD-Wp2 modem (crni) Open Telekom, i od kako imam IPTV na speedtestu i pingtestu mi se ping povecao za 15ms.
Posto sam gamer i internet iskljucivo koristim zbog online igrica, da li je moguce ovaj modem prebaciti na Fast konekciju, i da li moze manuelno iz control panela od modema? Hvala unapred
[ optix @ 27.01.2012. 09:28 ] @
Ne moze, to Telekom podesava na svojoj opermi.
[ Ernesto Che Guevara @ 09.02.2012. 16:41 ] @
Pozdrav drugari...

Pre par dana sam presao na Telekom ADSL (pre toga 5 godina korisnik SBB-a)
Dobio sam modem INTRACOM JetSpeed IAD-Wp2 ...
Sve lepo povezano novim mreznim kablovima...

Moj problem je sledeci :

Ima dva racunara u stanu,ali kad prvi koristi NET na drugom nema sanse da se otvori ijedna stranica (i obratno)
Gledao sam IP adrese na oba racunara - razlicite su...

Molim vas za pomoc

Hvala unapred
[ calexx @ 09.02.2012. 18:23 ] @
Kako su adrese različite? Koje adrese? Šta znači ... jedan koristi net? Otvori stranicu i onda drugi ne može?
[ Ernesto Che Guevara @ 10.02.2012. 12:45 ] @
Adrese...mislim IP adrese na oba racunara su ok


Da..bas to..kad se sa jednog racunara otvaraju stranice npr. ukljucen Youtube i sl. Sa drugog je nemoguce otvoriti bilo sta

Kao da dolazi do nekog "konflikta" ,"gusenja" u samom ruteru..ne znam
Promenio sam cak i mrezne kablove i nista

[Ovu poruku je menjao Ernesto Che Guevara dana 10.02.2012. u 17:04 GMT+1]
[ calexx @ 10.02.2012. 13:23 ] @
A što kriješ 168? ;) Ne uzimaj youtube kao merilo, otvori samo neku običnu stranu pa proveri da li onda radi drugi. Nije nemoguće da je link previše slab pa povuče sve i nema ništa za drugoga. Kako proradi drugi? Ugasiš prvi ili otkačiš mrežu? Naravno, uključeni su u portove 1 i 4?
[ Ernesto Che Guevara @ 10.02.2012. 15:14 ] @
Proradi kada iskljucim jedan racunar...znaci kad nije na NET-u

Da..ukljuceni su na port 1 i 4
[ icecold @ 24.03.2012. 15:46 ] @
Posedujem ovaj modem i nijedna lozinka nije odgovarajuća.
Čak ni telekom/telekom je neispravno tj. ne prihvata.
Probao sam sa resetovanjem modema ali je idalje isti problem.

Zna li možda neko u čemu je reč?
[ enes @ 26.03.2012. 12:23 ] @
Ako je na njemu onaj crveni znak "OPEN", telekom/telekom mora da radi, kao i admin/tzlkisonpk. U protivnom, moras da uradis fabricki reset (u onu rupicu ubodi nesto i drzis jedno 10-ak sec) i sve se vraca u pocetno stanje sa ovim lozinkama.

Sa druge strane, ako nema taj znak, mozda nije router Telekom Srbija, pa probaj sa admin/admin ili telekom/telekom (takodje nakon fabrickog reseta)
[ milivoje t @ 28.03.2012. 18:52 ] @
Upravo sam hteo da promenim naziv moje wifi mreze na ovom telekomovom modemu koji posedujem, ali
sifre vise NE rade ?!

Do sada sam se logovao sa user/pass: telekom/telekom, ali vise ne radi. Ne radi ni admin sifra koja se nalazi u ovoj temi. Pa se pitam kako je ovo moguce ?
Aposlutno je iskljucena mogucnost da sam ja ili neko od ukucana menjao sifru, da li je moguce da je neko pristupio modemu preko njegove wireless konekcije i brljao mi po uredjaju i menjao sifru. Ne daj boze da mi koristi interent za neke ilegalne stvari...

Koliko razumem resenje je resetovanje uredjaja ?
[ Slobodan Milivojevic @ 28.03.2012. 20:42 ] @
Probaj da ga resetujes.
[ milivoje t @ 29.03.2012. 09:26 ] @
^Reset je resio problem, ponovo radi telekom/telekom login.
Jos uvek ostaje pitanje ko je promenio login podatke i da li je to moguce uraditi preko neovlascenog wireless pristupa modemu ?
[ calexx @ 29.03.2012. 09:43 ] @
Najverovatnije, zato se odmah promeni default password koji valjda svi znaju. Ako neko provali na wireless i ima pristup ruteru ... nije nemoguće da se malo igra i promeni podešavanja.
[ sandra_draganic @ 20.05.2012. 23:33 ] @
Sto se tice podesavanja sve mi je ok, al zanima me zasto mi je brzina 30kb/s a treba da bude 160?????
[ milosbeo @ 21.05.2012. 00:00 ] @
Code:
^Reset je resio problem, ponovo radi telekom/telekom login. 
Jos uvek ostaje pitanje ko je promenio login podatke i da li je to moguce uraditi preko neovlascenog wireless pristupa modemu ?


Telekom preko TR-69 protokola.
[ enes @ 26.05.2012. 09:56 ] @
Teoretski, moze i Telekom da to uradi, ali sumnjam! Ovde je verovatnija opcija neko koje uleteo preko wireless mreze, a onda ima pristup routeru kao i svaki drugi komp zakacen na tu mrezu. Posto retko ko promeni default passworde, moze da promeni u routeru sve sto pozeli.

Ono sto meni nije jasno - zasto bi to neko uradio?! Ako je vec provalio sifru za wireless, moze da koristi dzabe net, i da uziva. A ne da menja password, sto ce vlasniku definitivno dati signal da nesto nije u redu i da ce odreagovati - makar promenom sifre za bezicni pristup....
[ sandra_draganic @ 26.05.2012. 10:59 ] @
KO god da je to uradio sigurno smatra da ce imati neku korist od toga al ajde, nema veze - meni je krivo sto ne mogu neke stvari da nadjem preko torenta wec moram preko rapida. Hvala ti u svakom slucaju, pozdrav.
[ enes @ 26.05.2012. 21:13 ] @
Pa dobro, ako je novo, sigurno ce biti i na torrentima, a ako je staro..... pa moze da se postave i torrenti :) A sta sa brzinom? Ide ti 30 umesto ocekivanih 160? Jel to reseno? Ako tu brzinu meris na torrentima ili preko DL servera, to moze da bude do seedera, servera i sl.
[ shubri @ 10.06.2012. 21:42 ] @
Pozdrav svima

jedno pitanje

da li mogu da podesim ovaj ruter/modem da se ponasa kao ruter prema sbb-ovom modemu? Za to bi mi trebao neki wan port sto ne vidim da ovde postoji.

kako bi to bilo moguce podesiti preko postojecih lan portova? Ili barem da se ponasa kao swich, sa svojim dhcp-om ?

Unapred hvala na odgvooru!
[ calexx @ 11.06.2012. 00:03 ] @
Kao ruter ne može jer, kao što si primetio, nema wan port. Kao svič može ali to ne može da se koristi sa SBB modemom bez nekog normalnog rutera.
[ shubri @ 11.06.2012. 00:44 ] @
Hvala, tako sam i mislio ali reko da pitam, mozda ima neki fazon da se lan pretvori u lan, verovatno i moze sa nekim drugim firmwareom ali nije vredno cimanja i da me jos telekom vija posle zbog modema.
Ovako cu lepo da im vratim modem i kupim sebi neki obican ruter.

Hvala jos jednom
[ enes @ 06.09.2012. 23:41 ] @
Sa ovim routerom imam cudan problem.... Radio je bez problema, i onda sam primetio da sve kao radi, ali ni jedan komp ne moze da otvori stranicu jer NE RADI DNS unutar routera... ako na kompovima rucno upisem neke druge DNS servere (recimo Googlov) sve je OK, ali ako stoji DEFAULT podesavanje na kompu (gde je DNS server adsl router), ne otvara stranice. Da napomenem, da kada resetujem router, sve radi kako treba neko vreme.. MOze da bude nekoliko sati, moze i nekoliko dana, a onda sve stane, sto ide preko DNS (sto je skoro sve).... jer DNS ne radi resolve adresa....

DNS-ovi na routeru se dodeljuju automatski (po default), ali i kad sam probao da unutar routera podesim google DNS servere, problem je ostao

Znaci, sve radi kako treba, jedino sto moram na svakoj masini da rucno promenim DNS servere na LAN konekcijama.... Zanima me STA MOZE DA BUDE PROBLEM???? Tacnije, da li postoji ikakva sansa da se ovaj problem resi?

Za kraj da kazem da sam probao i fabricki reset, sve ponovo podesio i isto se desava.... radi neko vreme i onda stane... Sta moze da bude problem, sta da proverim, pogledam, cacnem ili uradim?

Hvala unapred na svim odgovorima....
[ Doctor_Oz @ 28.09.2012. 17:12 ] @
na jednom kompu sam otvorio port fowarding za torrente, a hocu i na drugom kompu da isto otvorim to, kako?
[ calexx @ 28.09.2012. 17:59 ] @
Isto kao i na prvom. Gde je problem?
[ sasha76 @ 05.11.2012. 19:46 ] @
pozdrav drustvo da li je ikako moguce ukloniti nalog telekom sa sifrom telekom na ovom ruteru ili barem promeniti sifru ????
[ mikec_thebest @ 16.12.2012. 12:07 ] @
Pozdrav svima. Pre neki dan dobih ovaj pomenuti ruter i uzeh malo da se igram sa njime. Pre njega sam imao Huawei HG-520c. Problem mi je kod torrenta. Ovaj ruter kao da ima ogranicenje na 300 kb/s na torrentu, jer nije nijednog momenta presao 300 kb/s ni za 1 kb/s sto je meni jako cudno. :D Port sam otkljucao, ima li jos nesto sto bih mogao uraditi ? Hvala.
[ stoprocentni @ 28.12.2012. 18:59 ] @
Postoji li kod JetSpeed-a IAD-Wp2 opcija za "Nailed-Up Connection", kao kod, recimo, starog Huawei-a HG520s? Ili bar nešto slično? Podesio sam u opcijama "Idle time out = 0" ali ne pomaže, posle izvesnog vremena, nakon što isključim komp, lampica "Internet" na modemu prestaje da svetli. Tako ostaje sve dok ga ponovo ne uključim. Može li se podesiti nekako da se lampica "Internet" ne gasi bez obzira na to da li je komp uključen/aktivan ili ne?
[ cakic91 @ 07.03.2013. 13:10 ] @
Da li neko moze da mi kaze nesto vise o opciji REMOTE MANAGEMENT? Kako se podesava i kako se uopste koristi. Postoje tri polja host adress,port number i enabled. Kako kapiram u host adress se stavlja ip adresa udaljenog racunara. Kako se onda sa tog racunara pristupa modemu ako oni nisu povezani ni preko kabla ni preko wireless-a?
[ milangru @ 20.03.2013. 15:57 ] @
Imam jedno pitanje
da li je moguće spojiti INTRACOM JetSpeed IAD-Wp2 sa CDMA modemom anydata 520e koji se dobija u orion telekomu i koristiti internet iz usb modema koji je nakacen na INTRACOM JetSpeed IAD-Wp2
Nadam se da sam bio jasan
[ cakic91 @ 21.03.2013. 14:54 ] @
mislim da to nije izvodljivo. ne moze to da radi na jetspeed-ov usb
[ milangru @ 21.03.2013. 14:57 ] @
Hvala , tako nesto sam i ja mislio
[ enes @ 12.05.2013. 13:46 ] @
Trebao bi mi Telekomov firmware (BIN fajl) za ovaj router... Ima li sanse da se dodje do njega? Jedini koji sam pronasao je ARV4518PW_2-A-Intracom-FW1_28_A.bin ali nije Telekomov.....
[ pava025 @ 30.06.2013. 16:16 ] @
Pozdrav,

interesuje me kako da ovaj ADSL ruter prebacim u bridge mod, kako bih pppoe konekciju podigao na MikroTiku? Pokusavao vise puta, ali bez uspeha... :-(

Moze li ( i radi li tako ? ) ovaj modem u slucaju promena konfig podataka vezanih za WAN konekciju, da iste povuce sa "servera" Telekoma, pa da se onda sve vrati na default podesavanja?

Mada sumnjam, jer prilikom svakog ( neuspesnog ) pokusaja prebacivanja u bridge mod, nisam imao Net sve dok nisam uradio hard reset ADSL rutera...

Hvala!
[ morrrka @ 16.12.2013. 20:11 ] @
imam instalirana dva windowsa na jednom hardu. na 32 bitnom rade torenti. ako podignem sistem na 64 bitnom torenti ne rade. i puca veza konstantno... isto je i na xpu i na 7.( na 32 radi , na 64 ne). i na starom kompu i na novom od pre tri dana. altos gamer x4... da li je do podesavanja? ne verujem da mi oba kompa imaju isti kvar.