[ zivanicd @ 26.11.2009. 12:14 ] @
Danas smo dobili dopis od organizacije PRAGUS da kao registrovan ISP kod RATEL-a moramo placati autorska prava.

Ova organizacija obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja imovinskih prava glumaca kao audio vizuelnih interpretatora iz cl. 114 i 115. Zakona o autorskim i srodnim pravima.

ISP interaktivno cini interpretacije dostupne javnosti zicnim ili bezicnim putem na nacin koji omogucuje pojedincu individualni pristup delu sa mesta i u vreme koje pojedinac odabere i na taj nacin koristi iskljuciva prava interpretatora nad predmetom zastite iz njihovog repertora u smislu clana 114 stav 1 tacka 6 Zakona o autorsim pravima...

Tarifa za upotrebu autorskih prava je 2% od prihoda ISPa...

Ako je ovo tacno to je vise nego sto RATEL uzima za godisnje odobrenje za pruzanje internet usluga...

Jel ima neko neka iskustva ?
[ komad @ 30.11.2009. 15:19 ] @
Advokat mi je rekao da ih ignorisem. Ja sam mislio da im ispostavim racun za hostovanje njihovih autorskih dela na Internetu, putem kog su oni ta dela pustili mojim dial-up korisnicima

Njihov rezon je, korisnici dial-upa su mogli , ali mozda nisu koristili te usluge, ali zakom kaze da mora da se plati.

ja cu po istom osnovuu da im kazem da su glumci mogli da koriste resuerse koji su naenjeni tom poslu, ali nisu, i da sad moraju da plate.
[ websurfer @ 30.11.2009. 16:27 ] @
Meni tu nesto nije jasno... Sta oni hoce tebi konkretno da naplate?
[ komad @ 01.12.2009. 09:11 ] @
Udruzenje glumaca zeli da naplati autorska prava glumaca. Po zakonu, glumci imaju pravo na pare od gledanja njihovih dela zapisanih na "fonograme". Internet je jedan od nacina da se dodje do fonograma, ili nekih tipova zapisa/nosaca dela glumaca. Ako neko ima Internet pristup, samim tim moze da gleda umetnicki rd nekog glumca, samim tim neko treba da plati za to. Ako niko nikad ne pogleda, to nije bitno, Vazno je da su imali mogucnst, i za to treba dati pare udruzenju glumaca. Kablovke televizije im ne placaju za emitovanje filmova, pa sad traze nve zrtve. To je kao kad bi Sony njima morao da plati zato sto se filmovi gledaju na televizoru.

"Vi ste mogli, a da li ste gledali nije na nama" .. kaze cika za korisnike interneta u Srbiji. Mi samo zelimo nase pare. Nit ima spiska glumaca koji ce to dobiti. nit ima finansijski izvestaj unazad za 3 godine koliko postoje da se vide tokovi novca, nit je jedini koji se setio fore. Drugo udruzenje oce da naplacuje za mp3 plejere taksu.. Oni su nosaci zvuka, pa samim tim neko treba da plati. Mislio sam da je dosta sto si kupio cd, ili mp3 na nekom shopu (piraterija nije ni nas ni njihov problem, pa ga niko ni ne pominje, time se bave treca lica).
[ websurfer @ 01.12.2009. 23:31 ] @
To znaci da svaki klovn moze da ti trazi pare jer su tvoji korisnici mogli da vide (ili da cuju, svejedno) njegovo autorsko delo jer samim tim sto imaju pristup internetu naplacuje se teoretska mogucnost pristupa delu kao da zaista i jesu pristupili tom delu... Da li po tom osnovu mogu da ti traze pare i druga udruzenja (ne samo glumci)? I zakon to podrzava?! Ili to udruzenje glumaca koristi priliku da lovi u mutnom?

P.S. Rec klovn u ovoj recenici nema pogrdno znacenje vec samo oznacava jednu popularnu vrstu zabavljaca (tj. interpretatora, glumca, umetnika...)
[ Ivan Dimkovic @ 02.12.2009. 00:39 ] @
ISP je samo posrednik u pruzanju usluge prenosa podataka - potpuno je sumanuto traziti od ISP-a da placa nekakva autorska prava kada ISP uopste ne bira i ne utice na to koji ce sadrzaj korisnik preneti.

Ocigledno je u pitanju APP pismo - iliti "ako prodje prodje", samo su se zeznuli sa 2% - ajd da su stavili 0.2% ili sl... ali 2% - to celu sadrzinu stavlja u istu ravan kao ona nigerijska pisma gde vam se javlja brat nekog preminulog africkog diktatora i moli da mu pomognete u prenosu 100000000 dolara :)

Elem - kanta za djubre.
[ zivanicd @ 04.12.2009. 15:56 ] @
Pragus je iz RATEL-a dobio informaciju da smo ISP. Takodje je dobio informaciju i koliki nam je promet od internet usluga.

Od toga po njima za upotrebu autorskih prava mi treba da izdvojimo 2%.

Mi smo mali ISP a opet ovo nisu mali novci... nije mi jasno sta ce da uradi SBB, Telekom ili Verat koji godisnje prihoduju milijone eura....

Poslali su nam ugovor pa cemo da vidimo o cemu se radi...

Ako im platimo tih 2%, da li to znachi da su svi nasi korisnici zasticeni ako recimo neko sa torenta skine 2012 film ?? ?!? Tesko da ce da bude tako...

Pitanje je sta se onda placa...

Takodje je pitanje sledece: ako mi zakupljujemo celokupan internet link od Telekoma Srbija i koji po nekoj logici takodje treba da izvrsi placanje prema PRAGUS-u,
zar tu PRAGUS ne naplacuje istu stvar dva puta ?!?

[ Ivan Dimkovic @ 04.12.2009. 16:11 ] @
Citat:
nije mi jasno sta ce da uradi SBB, Telekom ili Verat koji godisnje prihoduju milijone eura....


Uradice ono sto svako treba da uradi - zavrljacice tzv. "ugovor" u kantu za djubre.
[ dhcp_max @ 04.12.2009. 21:56 ] @
Da ali ako pozoves Ratel ili ministarstvo za telekomunikacije oni kazu da ne znaju nista vezano za Pragus i da nemaju veze sa njima. Tako da ne bih rekao da je
Pragus dobio te informacije od Ratela vec mi lici na pregleda APR-a online. Takodje mislim da je u svakom slucaju 2% od prihoda sumanuto za takvu neku glupost
tipa glumce i slicne jel to dodje na 24% na godisnjem nivou sto je bas mnogo kako god se okrene. Ispada da je skuplje i bitnije da placas njima nego Ratelu za licencu.

Ima dosta nelogicnosti za sada a sve mi lici na ako prodje prodje varijantu.

Nesto ne verujem da ce proci ovo kod bilo kod ISP-a koji ima pravnu sluzbu, a mozda su samo pucali na manje za koje znaju da nemaju pravnu sluzbu:)

[ zivanicd @ 04.12.2009. 22:34 ] @
U dopisu sa njihove strane stoji da smo registrovani kod RATEL-a.... Da li je informacija iz Ratela, ili su pokupili sa sajta stvarno ne znam.

U pitanju je 2% od godisnjeg profita i znam da je to pored svih izdataka mnogo!

[ websurfer @ 07.12.2009. 18:15 ] @
Citat:
zivanicd
U pitanju je 2% od godisnjeg profita i znam da je to pored svih izdataka mnogo!


To nije mnogo nego je previse! Ne zalecite se previse, posavetujte se sa nekim pravnikom, advokatom.
[ zivanicd @ 07.12.2009. 19:20 ] @
Jos nisam stigao da pogledam sta su poslali u ugovoru, ali vidim da se RATEL javio povodom ovog "problema".
Izgleda da nismo bili mi jedini koji su zvali RATEL i pitali o cemu se radi...

http://www.ratel.rs/index.php?...amp;id=2715&get_treerot=54

Koliko vidim, stav RATELa je da za sam prenos autorizovanog sadrzaja ISP ne trebaju da placaju nadoknadu za koriscenje autorskih prava,
osim ako ISP i sam ne nudi (kroz hosting) sadrzaj koji pogleze zastiti autorskih prava..>

[ websurfer @ 07.12.2009. 20:00 ] @
Znaci, iz te organizacije PRAGUS su hteli da ti zavuku ruke u dzep i uzmu ti 2%!? A koliko mogu da vidim i nisu bili nesto uverljivi - slabi su oni glumci...
[ Goran Rakić @ 07.12.2009. 21:26 ] @
Treba pročitati i Zakon koji im to pravo potpuno dopušta.
[ websurfer @ 07.12.2009. 22:07 ] @
Jel mozes da ostavis neki link do tog zakona?
[ eddy_yu @ 08.12.2009. 00:06 ] @
Covece ovo nema veze sa mozgom .Trebalo bi ih dati u neke novine ..... Zamisli ti si recimo koncesionar jednog dela auto puta i naplacujes putarinu.Usput ima bezniska stanica koja pored svega ostalog prodaje piratske dvd-e.Sad lepo dodje Pragus kod koncesionara i kaze znate neko bi vasim autoputem mogao da svrati na tu pumpu i pazari ili ukrade taj piratski dvd i na osnovu te mogucnosti vi nama dojete 2%.Znaci ne mogu da verujem sta se radi u ovoj drzavi ......
[ websurfer @ 08.12.2009. 23:11 ] @
Citat:
Goran Rakić: Treba pročitati i Zakon koji im to pravo potpuno dopušta.


Evo, po drugi put cu te zamoliti da ovde das neki link do tog Zakona, bas bih voleo da licno procitam tako nesto ukoliko tako nesto u nekom zakonu uopste i postoji.
[ Goran Rakić @ 09.12.2009. 01:35 ] @
Zakon o autorskom i srodnim pravima ("Službeni list SCG", br. 61/04 - 24.12.2004. godine.)
http://www.zis.gov.rs/sr/pdf_ap/autorsko_zakon.pdf

Pogledaj član 149. stav 1 i član 163. u celosti. Organizacija ima punu slobodu pri određivanju tarife. Ne postoji postupak kojim se organizacija može kontrolisati (osim navedenih u članu 158.).

Citat:

Član 163.
(1) Tarifa sadrži iznose naknade koju organizacija naplaćuje
korisnicima za pojedine oblike iskorišćavanja pojedinih predmeta
zaštite.
(2) Tarifa se određuje u procentualnom iznosu od prihoda koji
korisnik ostvaruje iskorišćavanjem predmeta zaštite. Taj iznos mora
biti u srazmeri sa značajem koji za prihode korisnika ima
iskorišćavanje predmeta zaštite sa repertoara organizacije.Novi Predlog zakona o autorskom i srodnim pravima sa obrazloženjem (usvojen na Vladi 3. septembra, koliko mi je poznato nije još usvojen u Skupštini) može se preuzeti sa:
http://www.zis.gov.rs/sr/pdf/predlog_zaspa.pdf
http://www.zis.gov.rs/sr/pdf/obrazlozenje_zaspa.pdf

Mogućnost da fantomske organizacije proizvoljno utvrđuju visinu naknada i način njihovog prikupljanja i distribuiranja je prisutna i u novom predlogu.
[ websurfer @ 10.12.2009. 20:37 ] @
A da li si siguran da taj zakon ne tumacis sa previse umetnicke slobode?

Citat:
Goran Rakić

Citat:
Član 163.
(1) Tarifa sadrži iznose naknade koju organizacija naplaćuje
korisnicima za pojedine oblike iskorišćavanja pojedinih predmeta
zaštite
.
Da li po tome mislis da svako ko svoje autorsko delo na neki nacin ucini javno dostupnim (na internetu) moze tek tako da trazi i dobije novac od ISP-a i to procenat zarade koji sam odredi i za koji proceni da bi mu odgovarao? Da li, takodje, mislis da se tako siroko i slobodno moze tumaciti termin "korisnik" i termin "iskoriscavanje" u ovom clanu koji si naveo? Takodje, u citiranom clanu je navedeno i "pojedine oblike iskoriscavanja".
[ Goran Rakić @ 10.12.2009. 20:52 ] @
Nadam se da slobodno tumačim.

Međutim imam u vidu i to da su Zakon pisale upravo ove legalne reketaške organizacije, da je par ljudi koje poznajem imalo osnovane primedbe što predlog Zakona u proceduri ovo nije zabranio. Vidim kako RATEL i RRA izdaju nemušta saopštenja. Znam da ne postoji nikakav način za kontrolu ovih privatnih legalnih reketaša kada jednom budu upisani u registar.

Na kraju, ovde se pravi ravnoteža između opasnosti da ti reketaš digne lokal u vazduh (tuži i dobije proces) i plaćanja reketa. Nema to puno veze sa umetničkim slobodama. Pazi da je legalno ;)
[ websurfer @ 10.12.2009. 21:31 ] @
Citat:
Goran Rakić
Mogućnost da fantomske organizacije proizvoljno utvrđuju visinu naknada i način njihovog prikupljanja i distribuiranja je prisutna i u novom predlogu.


Citat:
Zakon iz 2004. godine daje potpunu slobodu organizacijama da samostalno odrede tarifu naknada za iskorišćavanje autorskog i srodnih prava. Trenutno, one nemaju obavezu da o tom važnom pitanju pregovaraju sa korisnicima autorskih dela i predmeta srodnih prava. Zbog toga su korisnici primorani da organizaciji plate onu naknadu koju im organizacija nametne, što s razlogom dovodi do njihovog nezadovoljstva. Novi Zakon u tom segmentu, po ugledu na evropsku praksu kolektivnog ostvarivanja autorskog i srodnih prava, predviđa suštinske promene jer obavezuje organizaciju da tarifu određuje kroz pregovore sa korisnicima. Dakle, prema Zakonu iz 2004. godine, tarifa je izraz volje samo jedne strane - organizacije, a prema novom Zakonu ona će biti rezultat sporazuma između organizacije i reprezentativnog udruženja korisnika. Takvo rešenje je mnogo pravičnije jer uvažava ekonomske mogućnosti korisnika autorskih dela i predmeta srodnih prava.

Budući da je materija kolektivnog ostvarivanja autorskog i srodnih prava po svojoj prirodi veoma složena i specifična, a ključno praktično pitanje u odnosima između organizacije i korisnika tiče se visine i načina primene tarife, to je novim Zakonom rešeno i pitanje određivanja tarife u slučaju da sporazum između organizacije i reprezentativnog udruženja korisnika izostane. Ustanovljeno je novo telo, Komisija za autorsko i srodna prava, (u daljem tekstu: Komisija), koja će davati mišljenje o predlogu tarifa u slučaju da izostane sporazum o tarifi između organizacije i reprezentativnog udruženja korisnika. Uslovi koje treba da ispuni lice da bi moglo biti član Komisije, kao i način i postupak predlaganja članova Komisije osigurava visok stepen stručnosti i nepristrasnosti članova Komisije.


Ovo je bio citat dela teksta sa linka koji si naveo:
http://www.zis.gov.rs/sr/pdf/obrazlozenje_zaspa.pdf


Citat:
Goran Rakić:
Znam da ne postoji nikakav način za kontrolu ovih privatnih legalnih reketaša kada jednom budu upisani u registar.


Siguran sam da gresis. Svako moze pokusati da tumaci zakone kako zeli ali time nece uspeti i da promeni stvari u svoju korist.
[ Goran Rakić @ 10.12.2009. 21:54 ] @
Čekaj, sam si citirao mišljenje ZIP o aktuelnom Zakonu u kojem se priznaje da je određivanje tarife samovolja ovih privatnih organizacija.

Čak i po novom Zakonu koji još nije usvojen članovi komisije neće biti internet provajderi u ovom slučaju već predstavnici zaštitnika autorskih prava. Ponovo ta komisija nikome ne polaže račune, taman će se lepo dogovoriti oko "ma šta je to 2%". Legalni reket ostaje.
[ websurfer @ 10.12.2009. 22:58 ] @
Citat:
Goran Rakić: mišljenje ZIP o aktuelnom Zakonu u kojem se priznaje da je određivanje tarife samovolja ovih privatnih organizacija.


Vazno je i na sta se odnosi ta tarifa tj. u kojim slucajevima se moze naplatiti a u kojim ne moze. Mislim da je jasno da je suludo da ISP placa tu tarifu samo iz razloga sto korisnici u teoriji mogu da pristupe (a u praksi ne znaci i da ce pristupiti) odredjenim autorskim delima (kao sto mogu pristupiti i svemu ostalom na internetu). Onda bi po tome trebalo da placaju po npr. 2% svakom slicnom udruzenju koje postoji ili u buducnosti da placaju svakom udruzenju koje ce se oformiti (ne samo udrzuzenju glumaca). Ajde onda i ja malo slobodnije da protumacim: u teoriji npr. 51 takvo udruzenje moze zahtevati po 2% prihoda sto bi iznosilo 102% prihoda tako da ISP mora da sve sto zaradi isplati udruzenjima i jos da doplati 2%...

Citat:
Član 163.
(1) Tarifa sadrži iznose naknade koju organizacija naplaćuje
korisnicima za pojedine oblike iskorišćavanja pojedinih predmeta
zaštite.


Pretpostavljam da se mora voditi racuna i o tome sta se tacno podrazumeva pod terminima: "korisnik", "iskoriscavanje" i "pojedini oblici iskoriscavanja".
[ scele @ 22.12.2009. 14:43 ] @
Malo da oživim temu, mrzim kad se pojavljuju raznorazne organizacije i uzimaju pare za ništa.

Izašlo danas na Mondu
Code:
http://www.mondo.rs/s156209/Info/Hronika_i_Drustvo/Ko_to_naplacuje_autorska_prava_glumaca.html


[ Goran Rakić @ 25.12.2009. 01:12 ] @
Citat:

Na pitanje zbog čega glumci nisu videli ni dinara od naknada, Dujović odgovara da su prikupljene naknade tolike da još uvek ne mogu da pokriju ni elementarne troškove poslovanja. Marija Ilić iz Zavoda za intelektualnu svojinu je potvrdila da Upravni odbor Pragusa sam određuje tarifu za naplatu, dodavši da Zavod ne kontroliše da li je glumcima novac raspoređen.


Hoću i ja svoje udruženje, da sam određujem tarife, da me niko ne kontroliše i da time pokrivam sve svoje elementarne troškove ;)