[ mima_cool @ 04.12.2009. 01:46 ] @
Preko naseg preduzeca firma iz Hrvatske treba da uveze robu iz Nemacke, a mi radimo za procenat recimo 25% koji naplacujemo od hrvata. Kako se odvija taj proces? Da li nama nemci salju profakturu, a mi je prosledjujemo dalje hrvatima uvecanu za tih 25% ili postoji neki drugi legalan nacin? Na osnovu cega cemo mi izdati profakturu ukoliko tu robu nemamo na lageru, jer se u ovom slucaju ne obavlja uvoz te robe iz Nemacke u Srbiju vec roba direktno ide za Hrvatsku? To sto mi planiramo da uradimo se zove reeksport u stvari.

Da li neko zna nesto vise na ovu temu?
[ S A J A @ 04.12.2009. 06:04 ] @
Moze da se radi profaktura za robu koju nemas.
[ mima_cool @ 05.12.2009. 00:03 ] @
Da li si siguran u to? Znas li nesto vise, sta tu placam drzavi itd... ?
[ S A J A @ 05.12.2009. 09:02 ] @
Sto se tice profaktura, to je knjigovodstveno neobavezan dokument. Izdaje se kako bi neko mogao da vidi uslove kupovine i eventualno da plati. Neke firme nemaju sve sto kupcima treba na lageru vec ti izdaju profakturu, ti platis (u celosti ili deo) a firma koja ti prodaje naruci taj deo od dobavljaca (domaceg ili inostranog) i kad stigne obavesti te. U tvom slucaju, ti ne profakturises robu koju nemas jer ti tu robu uopste i ne prodajes. Ti profakturises svoju uslugu provizije a kao napomenu na profakturi napises da je ta usluga po tim i tim artiklima.

Sto se tice same papiroloske procedure reexporta, ne znam to ovako u glavi, morao bih malo da pogledam ali sad nemam vremena da se bavim time.
[ Nenad.d @ 07.12.2009. 02:29 ] @
Vjerovatno je problem rijesen...
Ali evo da pokusam pomoci...
Tebi je potrebno odobrenje Ministarstva za spoljnu trgovinu, od njih treba da dobiješ obrazac koji popunjavaš (vezano za konkretan posao)... oni najbolje znaju
Nema carinjenja u Srbiji,logično, samo primis uplatu iz hrvatske, i platis firmi u njemackoj... razliku zadrzi sebi :)
[ mima_cool @ 07.12.2009. 11:14 ] @
Citat:
Nenad.d: Vjerovatno je problem rijesen...
Ali evo da pokusam pomoci...
Tebi je potrebno odobrenje Ministarstva za spoljnu trgovinu, od njih treba da dobiješ obrazac koji popunjavaš (vezano za konkretan posao)... oni najbolje znaju
Nema carinjenja u Srbiji,logično, samo primis uplatu iz hrvatske, i platis firmi u njemackoj... razliku zadrzi sebi :)


Da, to za odobrenje sam pretpostavljala.
Da li mozda znas i ovo: postoji li nacin da se ne fakturise hrvatima roba + moj procenat (zasto bi oni znali koliko ja uzimam, zar ne) vec da se taj procenat nekako ukalkulise u cene?
[ Nenad.d @ 07.12.2009. 20:00 ] @
Mogu ti samo dati predlog, ali nisam 100% siguran da ne postoji drugi način!
Službenici u ministarstvu bi ti trebali dati detaljne informacije (ne znam kako se u srbiji sada zove ministarstvo zaduzeno za spoljnu trgovinu)

Ti mozes zahtijevati od firme u njemackoj da ti posalje predracun, ti kad iskalkulises posalji predracun firmi u hrvatskoj i kada ti plate posalji racun firmi u njemackoj koji ce oni sa robom poslati u hrvatsku (ako oni organizuju transport)... a firma iz njemacke ce tebi poslati svoju fakturu u srbiju. ugrubo :)


[ konislav @ 08.12.2009. 15:20 ] @
Pre nego ti dam detaljniji odgovor na postavljeno pitanje. Da te pitam kako se zavrsio onaj slucaj sa radnicom. Secam se da je bilo nesto u stilu ti zelis da joj das platu, a ona niako ne zeli da uzme pare.detaljnije
[ mima_cool @ 08.12.2009. 15:46 ] @
Konislave, hvala na ponudi, ali ne bih zaista da mi ti dajes detaljnije odgovore :)

Nenade, hvala puno na odgovoru.
[ konislav @ 08.12.2009. 16:06 ] @
Ako smo mogli resiti problem radnice koja ne zeli platu, jos lakse ce mo resiti problem sa jednom obicnom fakturom. Pootovo ako radis "nesto kao reeksport". Kakav crni reeksport, ako ti roba nije ni usla u Srbiju. Ti imas (ako nisi sve ovo izmislila) klasicno posredovanje u medjunarodnom prometu. Uvek sam se cudio ljudima koji pokusavaju da rade nesto sto ne samo sto ne znaju kako da urade, vec ne znaju ni kako se to nesto zove. Ja vam se divim, u svakom pogledu!
[ Nenad.d @ 08.12.2009. 16:30 ] @
Kakve veze ima sto roba ne ulazi u srbiju. to je i dalje reexport...samo se ne vrsi carinjenje u srbiji...
Ja pretpostavljam da je cilj da se zaradi na razlici u cijeni, a kupcu sakrije dobavljac...
[ mima_cool @ 08.12.2009. 16:41 ] @
Konislave, evo malo da naucis o reeksportu posto vidim da te "interesuje" ta oblast:

Reeksport bez uvoza robe u Srbiju

U zakonu o spoljnotrgovinskom poslovanju četvrti deo se odnosi na privremene režime i mere. U okviru ovih mera propisano je da domaće lice plaćenu robu ne mora da uvozi ako se roba izvozi u inostranstvo i isporučuje u inostranstvo na osnovu ugovora.

Vlada Republike Srbije donela je odluku o evidenciji odnosno izveštavanju o pojedinim spoljnotrgovinskim poslovima i o sadržaju evidencije odnosno izveštaja kojom je između ostalog bila propisana i obaveza evidentiranja kod naležnog ministarstva ugovora o reeksportu. Meñutim Vlada Republike Srbije donela je odluku izmenama ove Odluke o evidentiranju koja je stupila na snagu 11.08.2007. godine. Ovom izmenom prestaje obaveza evidentiranja poslova reeksporta kada roba ne ulazi u zemlju odnosno ne prelazi carinsku liniju. To znači da domaća pravna lica nemaju obavezu evidentiranja poslova reekspora kod nadležnosg ministarstva. Domaća lica mogu da plate robu u inostranstvu a da tu robu ne uvezu u Srbiju pod uslovom da se ta roba na osnovu ugovora o prodaji, zakupu ili drugog ugovora isporučuje u inostranstvu. Iako se radi o spoljnotrgovinskom poslu koji se odvija u inostranstvu za ovu vrstu posla važno je da se obavi u skladu sa spoljnotrgovinskim i deviznim propisima koji važe u Republici Srbiji. To se odnosi na obavezu vođenja kontrolnika uvoza i izvoza robe, na obavezu unošenja deviza u zemlju kao i unošenje odgovarajuće šifre naplate na propisanim obrascima za vršenje platnog prometa sa inostranstvom.


Reeksport bez uvoza robe u Srbiju - http://www.ikspeditor.rs/index...rticle&id=31&Itemid=37
Postupak reeksporta - http://www.upravacarina.rs/srp...zvoz/objasnjenja/reeksport.htm
Malo starije, ali i dalje vazi - http://www.carinskatarifa.com/faq/faq.asp?1718
Kao i ovo - http://www.carinskatarifa.com/faq/faq.asp?388
[Ovu poruku je menjao mima_cool dana 08.12.2009. u 17:56 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao mima_cool dana 08.12.2009. u 17:56 GMT+1]
[ mima_cool @ 08.12.2009. 16:44 ] @
Citat:
Nenad.d: Kakve veze ima sto roba ne ulazi u srbiju. to je i dalje reexport...samo se ne vrsi carinjenje u srbiji...
Ja pretpostavljam da je cilj da se zaradi na razlici u cijeni, a kupcu sakrije dobavljac...


Da, Nenade, gospodin je jednostavno preveo bukvalno sa engleskog "reeksport" - "ponovni izvoz" i misli da roba mora da se uvozi u Srbiju ako je reeksport u pitanju. Reeksport ne znaci samo to vec i ovo sto meni treba.
[ Nenad.d @ 08.12.2009. 18:22 ] @
Mene ne interesuje vase prepucavanje koje izgleda vuce korijene od ranije...
Samo ti moram reci da ocigledno ne poznajes bas najbolje tu problematiku a pricas o tome...
Reeksport bez fizickog uvoza ii izvoza ili direktan reeksport nije posredovanje u medjunarodnom prometu...
Dakle to ne tvrde neki "sabani" vec je to tako...
[ konislav @ 09.12.2009. 06:39 ] @
Citat:
Reeksport bez fizickog uvoza ii izvoza ili direktan reeksport nije posredovanje u medjunarodnom prometu...
Dakle to ne tvrde neki "sabani" vec je to tako...


A sta je posredovanje u medjunarodnom prometu ?
[ Nenad.d @ 09.12.2009. 15:45 ] @
Spajanje kupca i prodavca, i naplacivanje posredničke provizije...
pri tome kupac i prodavac znaju jedan za drugog (ne nuzno) i znaju za cijenu... a posredniku proviziju placa onaj ko ga je angazovao...
Mima_cool je trazila nacin da proda robu a da kupac ne zna koliko je ona zaradila na tome...
[ konislav @ 09.12.2009. 22:22 ] @
I time sto kupac ne treba znati koliko je posrednik zradio, to postaje reeksport? Masala!
[ mima_cool @ 09.12.2009. 22:43 ] @
To ti je to, samo sto ima vise oblika reeksporta. Evo ovde ti je to odlicno objasnjeno samo da si se potrudio malo da procitas kad si vec usao u temu: http://www.carinskatarifa.com/faq/faq.asp?388 .
[ Nenad.d @ 09.12.2009. 23:02 ] @
Ne čini samo to razliku... pravo gledano to nisu isti poslovi... ugovori su različiti.
A i poslovi reeksporta mogu da imaju i drugačiju svrhu...
Npr. ako isporučuješ ruskom kupcu jabuke i na domaćem tržištu privremeno nestane te robe, naravno da ne smiješ prekinuti kontinuitet isporuke, već ćeš pronaći dobavljača recimo u Poljskoj i premostiti problem u snabdijevanju, možda čak i bez ikakve zarade.
[ Nenad.d @ 09.12.2009. 23:09 ] @
Mima, nije ni tu dobro objašnjeno, generalno gledano reexport jeste posredovanje... ti posreduješ izmedju onoga ko ima i ko nema robu...
Tako gledano i klasična trgovina je posredovanje, izmedju proizvodjača i potrošača...
Pravno gledano reexport i posredovanje u mejdunarodnom prometu nisu iste stvari.
[ konislav @ 10.12.2009. 02:34 ] @
Citat:
To ti je to, samo sto ima vise oblika reeksporta. Evo ovde ti je to odlicno objasnjeno samo da si se potrudio malo da procitas kad si vec usao u temu: http://www.carinskatarifa.com/faq/faq.asp?388 .


Ovo je jedan deo onoga sto mi je posoceno da procitam.
Citat:
Osnovna razlika između ova dva oblika je u tome što u prvom slučaju (klasični reeksport), roba koja je predmet reeksporta ulazi na jugoslovensku carinsku teritoriju gde može biti smeštena pod carinski nadzor do trenutka isporuke kupcu u inostranstvu, dok u drugom slučaju (direktni reeksport ili čisto posredovanje), roba ne ulazi na jugoslovensku carinsku teritoriju već se direktno isporučuje iz zemlje prodavca u zemlju kupcu. U prvom slučaju se na robi, dok se nalazi pod carinskim nadzorom, mogu vršiti i određene radnje kao što su prepakivanje, uvećavanje, kompletiranje ili druge manipulativne radnje koje nemaju bitan uticaj na osnovne karakteristike robe.


I to je bilo klasicno posredovanje sve do 2005, a onda je neko promenio zakon i sve nabio u jedno. Pa sad imamo klasican reeksport i direktni reeksport.