[ mikal @ 18.12.2009. 17:38 ] @
Pre par dana sam preko oglasa kupio pc sa instaliranim windowsom. Kako mi je računar potreban za poslove koji bi ipak trebali da budu prilično legalni, a proverom sam utvrdio da je instalirani windows piratski, pokušao sam da sa prodavcem ostvarim kakav-takav dogovor. Čovek me je ladno otkačio sa objašnjenjem da ga zabole što je reklamirao windows za koji se kasnije ispostavilo da je piratski. Da li da ga tužim ili da to prijavim BSA? Odnosno kakva su vaša iskustva sa BSA i našim piratima? Prodavac je fizičko lice, a prodaja je prilično dokumentovana, (mailovi, oglasi, dokazi o isporuci).
[ madcama @ 18.12.2009. 20:26 ] @
Da li si mu ti izricito trazio lagalan softver ili je mozda on negde naveo da se u cenu racunara ulazi legalan softver?
[ mikal @ 19.12.2009. 09:58 ] @
Nisam siguran koliko to menja stvari. On je naveo da je instaliran softver.
[ Take 5 @ 19.12.2009. 12:13 ] @
U zavisnosti od upkupno plaćene cene za mašinu i softver, moglo bi ebventualno i da se utvrdi da li je uz hardver prodavac naplatio i piratski softver, kao legalan. U tom slučaju bi možda i mogao da postigneš nešto.
Postoji li uopšte na tom računaru originalna Microsoft nalepnica sa serijskim brojem Windowsa?
[ mikal @ 19.12.2009. 12:26 ] @
Naravno da nema. Diskusija kreće malo u stranu. BSA je pitanje. Koliko su oni stvarnoi zainteresovani? Da li su oni samo rešeto kojim se plaši mečka? Da li vi imate iskustva sa njima?
[ waikiki @ 19.12.2009. 12:39 ] @
Citat:
mikal: Nisam siguran koliko to menja stvari. On je naveo da je instaliran softver.

Ako nemas kupuprodajni ugovor u kome je, pored ostalog izricito navedeno da se prodaje-kupuje i legalni win sa serijskim brojem, bojim se da ces pre ti stradati nego onaj sto ti prodao.. samo ti prijavi pa nam kazi kako si prosao..
ps. jesi li ove postove napisao sa tim piratskim winXP
[ StORM48 @ 19.12.2009. 12:56 ] @
@mikal
Izvini za pitanje, ali - Ti za "ozbiljne poslove" kupuješ računar preko oglasa?

Ako si firma, prekršio si Zakon. Ako nisi - o kakvim "ozbiljnim poslovima" pričamo, ako usluge pružaš na crno?
Jesi platio porez na tu transakciju?

Zašto nisi kupio računar u prodavnici, sa OEM Windows OS-om?

Znaš, nije ovo lažan moral - to što Ti radiš je lažan moral. Pozdravljam želju za legalnim softverom (ako je stvarna), ali mi ovo pre liči na neko namicanje pravde iz Boga pitaj kakvih pobuda, nego sindrom francuske sobarice, koji je prisutan u prvom postu.

Ako se sve svodi na to da pravda bude zadovoljena, obrati se BSA, svakako. Ali, nemoj to provlačiti kroz priče kako si nasamaren i šta Ti ja znam... smešno je i vrlo neubedljivo. Ako si hteo da kupiš računar sa legalnim OS-om, za privatne potrebe i preko oglasa, trebao si da prvo proveriš konkretnu situaciju - pogledaš nalepnicu, tražiš dokumentaciju, originalni disk itd. Kažeš "on je naveo da je instaliran softver". Ovo ne znači ništa. Da li je naveo da je instaliran i priložen LEGALNI softver?

Mislim - ono, tip Ti jeste uvalio piratski softver, ali Ti si slobodan da formatiraš disk i instaliraš svoj. E sad, ako nigde ne postoji ugovor/predračun/ponuda u kojoj se nudi legalan OS za xxx dinara/evra, onda će biti da si se Ti malo zbunio.

Pozdrav
[ mikal @ 19.12.2009. 18:08 ] @
Pisem sa legalnog windowsa. A sve koji o poreskim propisima ove zemlje znaju jako malo, molim da se uzdrže od komentara o materiji koju slabo poznaju. Ako sam ja u problemu, onda dolazimo do toga da je svako ko kupi ukradenu stvar u većem problemu od lopova koji je to ukrao i prodao. Malo nelogično.
[ Beltrammi @ 19.12.2009. 19:02 ] @
Citat:
Ako si firma, prekršio si Zakon.


zasto ?
[ waikiki @ 19.12.2009. 20:31 ] @
Citat:
mikal: Pisem sa legalnog windowsa. A sve koji o poreskim propisima ove zemlje znaju jako malo, molim da se uzdrže od komentara o materiji koju slabo poznaju. Ako sam ja u problemu, onda dolazimo do toga da je svako ko kupi ukradenu stvar u većem problemu od lopova koji je to ukrao i prodao. Malo nelogično.

Sto duze cekas manje su sanse da vratis pare. Da sam na tvom mestu ja bih slucaj odmah prijavio policiji..
ps. jel na tom kompu, pored nelegalnog winXP-a, ima jos nelegalnog softwera (MS office, antivirus i sl.)
[ bakara @ 19.12.2009. 22:07 ] @
Citat:
Beltrammi: zasto ?

Zato sto je trebao racunar kupiti preko firme kao osnovno sredstvo za rad (i knjiziti kao takvo) a ne od fizickog lica.
[ mikal @ 19.12.2009. 23:26 ] @
Malo skretanje sa teme. Računar, auto, avion, svemirski brod i jos mnogo toga firma sme da kupi i od fizičkog lica. Da ne živiš u zabludi. U svakom slučaju zvaću BSA u ponedeljak. O ishodu razgovora izvetiću vas.
[ Joker @ 20.12.2009. 09:30 ] @
Može firma da kupi od fizičkog lica, ali kada inspekcija dođe u firmu jedan od dokaza da je win legalan je i faktura za računar ili za windows, tako da i da je taj win na računaru koji si kupio legalan, nemaš fakturu koja glasi na tvoju firmu.
[ darkonsm @ 20.12.2009. 09:58 ] @
Bez fakturu i nalepnice potpuno je ne bitno da li je windows originalan ili nije a bez toga nisi ni izvrsio legalnu transakciju .Bolje nista ne prijavljuj .Zakon ste prekrsili oboje bez toga nisi smeo ni preuzeti kompjuter niti izvrsiti placanje.
[ StORM48 @ 20.12.2009. 11:36 ] @
Citat:
Joker: Može firma da kupi od fizičkog lica...

Pojasni.
Na koji način firma može da kupi osnovno sredstvo od fizičkog lica i kako se to knjiži?

Pozdrav
[ DrChaos @ 20.12.2009. 11:46 ] @
Kupujes komp za firmu preko oglasa??? o.O

Jadna li je ta firma cccc....

Prije svega preko oglasa cudi me te ti nije uvalio neku krsh machinu,sto po obicaju rade,a ti se zalis na ilegalan software pfff
btw. lik ti nigdje nije naglasio da je instaliran legalan software,zato ne znam svrhu toga sto ces ga prijaviti? o.O

Msm ako to prijavis ne zna se ko ce vise ispusiti xD xD xD
[ Davor Stanković @ 20.12.2009. 11:52 ] @
Kupuje covjek racunar preko oglasa i zatekne ga nelegalno instaliran software... Ne znam zaista sta si ocekivao u tom slucaju, original?

Zaista ne mogu ovakve ljude da shvatim, pogotovu sto prilikom kupovine jasno mogu da se informisu o OS-u i da na osnovu jedne naljepnice, CD-a, ili prosto pitanja saznaju da li je u pitanju pirat, ili ne. Na osnovu cega si nasamaren?! Mogu i posumnjati da si svjesno progutao odredjenu cinjenicu, da bi kasnije pokusao lijeciti neke svoje frustracije i komplekse...
Prodavcu neces moci apsolutno nista, zakonski, tako da je to samo gubljenje vremena. Covjek moze reci da je instaliran OS probno na 30 dana, nakon cega kupac mora da se odluci o kupovini, ili da predje na besplatnu varijantu.
I postoji prodavnica, platis lijepo racunar, OS, porez, sve legalno i onda se ovakve situacije nece desavati.
P.S.
Trebao si prijaviti to i u vodovodu i predsjedniku kucnog savjeta, mislim da ce se i oni jednako nasmijati na tvoju primjedbu kao i drzavne sluzbe.
[ bakara @ 20.12.2009. 16:24 ] @
Citat:
Joker: Može firma da kupi od fizičkog lica, ali kada inspekcija dođe u firmu jedan od dokaza da je win legalan je i faktura za računar ili za windows, tako da i da je taj win na računaru koji si kupio legalan, nemaš fakturu koja glasi na tvoju firmu.

Milim da ce BSA vise interesovati da li imate legalan software na ostalim racunarima u firmi a ne to sto si kupio od fizickog lica...
Da si kupio od firme sa nelicenciranim softwerom to bi vec bilo nesto drugo.
[ waikiki @ 20.12.2009. 17:35 ] @
Citat:
mikal: Malo skretanje sa teme. Računar, auto, avion, svemirski brod i jos mnogo toga firma sme da kupi i od fizičkog lica. Da ne živiš u zabludi. U svakom slučaju zvaću BSA u ponedeljak. O ishodu razgovora izvetiću vas.

@mikal, podrzavam te u odluci. Prijavi tog lopova i izvesti nas kako je proslo..
[ Joker @ 20.12.2009. 20:04 ] @
Citat:
StORM48: Pojasni.
Na koji način firma može da kupi osnovno sredstvo od fizičkog lica i kako se to knjiži?

Pozdrav

Moja greška, trebalo je da napišem i da može.
[ mikal @ 23.12.2009. 02:08 ] @
Danas kontaktirao BSA. Informacija od njih je da su oni samo advokatska kancelarija koja juri velike igrače "firme koje imaju desetine računara sa piratskim softverom i od kojih može da se naplati". Nakon tog odgovora počinjem da se pitam gde je granica koja se računa u kradju. 1-100 ili više piratskih kopija? Da li to znači da mi sitni nismo u obavezi da za naše potrebe kupujemo legalan softver?
U mom slučaju se sve svodi na gradjansku parnicu, koju ću ja da dobijem nakon mnogooo vucaranja po sudovima. Skupo, dugo i neisplativo.
Citat:
StORM48
Pojasni.
Na koji način firma može da kupi osnovno sredstvo od fizičkog lica i kako se to knjiži?
Pozdrav

-Napraviš odluku o nabavci na osnovu ugovora sa prodavcem (ZOO priznaje i usmeni). Navedeš sve podatke o opremi i prodavcu.
-Platiš po mogućstvu preko računa, mada može i keš, ali onda prodavac treba da potpiše priznanicu.
-Knjižiš plaćanje 243/241; 433/243 keš, a preko računa 433/241, odluku ili zapisnik o prijemu 023/433. Prosto!
Mrzi me da tražim po papirima ali u nekom savetniku je pisalo o nabavci opreme od fizičkog lica. Ne sećam se samo kako beše o pravu na poresko oslobadjanje po osnovu nabavke OS.

A što se nekih drugih komentara tiče, dok 21. vek i BSA stignu u neke krajeve mnogo će vode proteći Drinom...
[ srpsko gradjevinarstvo @ 23.12.2009. 18:47 ] @
mogu da ti ja narežem jedan piratski, ako ti treba, mislim bićeš ispod 100 komada :)

Pogotvo za zemljake sa Drine uvek ću izaći u susret
[ bakara @ 26.12.2009. 10:36 ] @
Citat:
mikal: Danas kontaktirao BSA. Informacija od njih je da su oni samo advokatska kancelarija koja juri velike igrače "firme koje imaju desetine računara sa piratskim softverom i od kojih može da se naplati".

Pa ja ti lepo rekoh ovde

Citat:
bakara: Milim da ce BSA vise interesovati da li imate legalan software na ostalim racunarima u firmi a ne to sto si kupio od fizickog lica...
Da si kupio od firme sa nelicenciranim softwerom to bi vec bilo nesto drugo.
[ mikal @ 27.12.2009. 00:37 ] @
Vidovitost?
Pretpostavio sam ja ovakav ishod. Ali me je začudila njihova nezainteresovanost. Čak i pre nego da se poveo razgovor na temu da li je prodavac pravno ili fizičko lice, rekli su mi da jure samo velike igrače. "Nekog ko ima instaliranih 50-100 piratskih kopija i od kojih zaradjuje pare".
Ako je BSA udruženje koji zastupa interese softverskih kuća, postavlja se pitanje čije interese zastupa poreska uprava u slučaju kada vrši kontrolu softvera? U postupku kontrole nikada (koliko je meni poznato) nisu proveravali da li si kupio ili ukrao računar, sto, štampač i bilo šta drugo u firmi, a sada se ti jadnici muče da utvrde činjenice o nabavci i u svoje ćirilične zapisnike unesu sva ona njima neznana slova sa licence!
Ovde nešto smrdi! Da li smo mi to veći katolici od pape?
(ovo je samo nastavak diskusije na osnovu novih saznanja, a ne kako pisaše pre "moje frustraciještaliveć"...)
[ pantic68 @ 27.12.2009. 01:00 ] @
Citat:
StORM48: Pojasni.
Na koji način firma može da kupi osnovno sredstvo od fizičkog lica i kako se to knjiži?

Pozdrav

Ja sam prodavao polovne kompove firmama, ne sećam se kako su knjižili samo znam da su posle nekog vremena poslali kovertu sa nekim ugovorom ili tako nečim, pogledaću šta je ako vas zanima. Inače ovaj slučaj je zajebavanje pravnog sistema koji nije sposoban da procesuira ni bitne stvari. Za to je predvidjen parnični postupak, plati takse pa se vucaraj po sudu koliko ti srce ište.

[Ovu poruku je menjao pantic68 dana 27.12.2009. u 02:29 GMT+1]