[ dr.rakić @ 16.01.2010. 16:00 ] @
da li neko može da mi kaže nešto više na temu podovi od plute
[ tdjokic @ 17.01.2010. 04:42 ] @
Meni je poznato da se pluta prodaje u velikim tablama, relativno loseg kvaliteta (roni se, nije komprimirana, tanka), za raznu upotrebu, kao i u manjim komadima, recimo 30x30cm, debljine oko 5 mm, vrlo tvrda, cesto obradjena sa jedne strane, pa se to kao lepi na podlogu na tlu i to je pod od plute. Malo pogledah po netu i naleteh na ovo, sto prvi put vidim, a dosta je zanimljivo - viseslojna pluta za pod:

Podna pluta,MARTON,
art. 1510, Lisbon Click

Polaganje bez lepka,
sastav: visokootporni sloj vodenog laka,
dekorativna prirodna pluta debljine 3 mm,
međusloj od mediapana debljine 5,5 mm,
izolaciona pluta debljine 2 mm,
dimenzije: 900 x 300 x 10,5 mm.

Ovu u tablama 30x30cm (?) koristim na radnoj povrsini stola u radionici, zalepio sam po celoj povrsini, tako da mi sada ni alat, ni radni komadi ne klize, ne lupaju i slicno.

Evo i na amazon.com nadjoh nesto slicno http://www.amazon.com/Amorin-W...amp;qid=1263703540&sr=1-18 Govori se o nizu dobrih osobina. Iznenadjuje me povrsinska obrada, za koju se tvrdi da je izuzetno tvrda, na bazi keramike i da je od nje tvrdji samo dijamant, a ja bio ubedjen da je pod od plute mekan. Montira se "na klik", dakle bez lepka, prigusuje buku, lako se odrzava itd.

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 17.01.2010. u 05:53 GMT+1]
[ dr.rakić @ 17.01.2010. 15:41 ] @
Hvala na ovim informacijama,ali ne znam da li jos uvek ima na prodaju pluta iz onog kataloga jer je ono jos iz 2007.
[ dr.rakić @ 17.01.2010. 15:44 ] @
A umalo i ovo da zaboravim,nikako ne mogu da nadjem firmu Marton
[ tdjokic @ 17.01.2010. 18:47 ] @
Ja sam trazio plutu za pod i naisao na taj Marton. Domacu firmu koja to reklamira nisam spominjao, jer to ne sme zbog pravilnika foruma. Jeste podatak star, ali ja nisam do sada uopste znao da to postoji a kao sto se vidi iz danasnjeg stanja na amazon.com, zaista postoji. Sad ti jedino preostane da pocnes da trazis kod prodavaca gradjevinskog materijala, laminata i slicne robe, jer bi podna pluta trebalo da se prodaje kod takvih prodavaca. Ja sam svoju plutu kupio u prodavnici koja je vise namenjena obucarima i slicno, to nije u okviru gradjevinskog materijala, a ni nemaju sajt da bi pogledao.

Idi u Google i napisi pluta Beograd, pa ces poceti da dobijas neke firme. Neki podaci su bez veze ali mi se cini i da ima dobrih. Nasao sam jednu firmu sa velikim izborom plute, poslacu ti na privatnu poruku.

PP poslata.
[ ahile00 @ 18.01.2010. 14:25 ] @
Imao sam priliku da pogledam video prezentaciju postavljanja podnih obloga od plute (imam cd). Iz onoga što sam video postoje dve grupe podnih obloga:

1.Podne obloge koje se lepe celom površinom i
2.Plivajući podovi, gde se lepe samo spojevi, a donji deo ne

U trgovini, gde sam imao priliku i pogledati uzorke ovih podnih obloga, rekoše mi da postoji i treći način a to je da ih postavljaju kao i laminat podove, tj. bez lepljenja nutova. Mislim da nije neki problem postaviti plutu. Glavni problem je u pripremi poda pre postavljanja plute. Pod treba da bude izuzetno ravan.
Postoji i mogućnost da se zalepi presovana pluta debljine 2-6 mm (u rolnama je), pa se preko toga postavlja podna obloga od plute.

Mene brine kako se pluta ponaša tokom eksploatacije, odnosno da li je baš tako postojana kao što proizvodjači pričaju? Voleo bih čuti nekoga ko ima ovakav pod. Već duže vreme se premišljam šta da stavim na pod, klasičan parket ili plutu. Voleo bih plutu zato što je topllija a i veći izbor dezena.... ali...