[ pisac @ 20.01.2010. 15:56 ] @
Kolika (i kakva) treba da bude ekspanziona posuda za sistem podnog grejanja na 3 etaže (6m visine od kotla to najviše tačke), zapremina vode 570L+570L+360L=1500L
[ mr.maX @ 21.01.2010. 00:35 ] @
Uz ovu poruku sam prikačio PDF dokument sa formulom za dimenzioniranje ekspanzione posude, kako bi mogao sam da modifikuješ obračun po potrebi.

Konkretno za navedeni slučaj, ako se uzme da će maksimalna temperatura u sistemu biti 40 stepeni (pošto je podno grejanje u pitanju), a minimalna 10 stepeni, dobija se količina vode koja se širi Ve=11.295L. Zatim ako se uzme da je maksimalni pritisak u sistemu 3 bara, a da je predpritisak ekspanzione posude 1.5 bara, dobija se neophodna zapremina ekspanzione posude Vt=30.12L. Najpribližnija ekspanziona posuda koja odgovara ovoj računici je od 35L, konkretno recimo Elbi ERCE 35 ili Zilmet Cal-Pro 35 posude.

U slučaju da maksimalna temperatura u sistemu može da bude i veća od 40 stepeni, potrebna je i veća ekspanziona posuda, što može da se izračuna na osnovu PDF-a.
[ pisac @ 21.01.2010. 20:30 ] @
Odlično. Hvala.

Nego, nešto me zanima: šta je tačno taj "predpritisak" ekspanzione posude? Jel posuda stiže sa tim pretpritiskom? Čemu služi?

Malo mi je čudno da ukoliko je taj predpritisak veći, treba mi veći ekspanzioni sud, iz čega proizilazi da je bolje da uzmem posudu sa manjim predpritiskom. Ali mi onda nije jasno čemu on uopšte tu?
[ mr.maX @ 21.01.2010. 21:08 ] @
Jednostavno rečeno, predpritisak omogućava ekspanzionoj posudi da radi svoj posao na osnovu Bojl-Mariotovog zakona i on ne treba da bude manji od pritiska u tački spajanja ekspanzione posude na sistem grejanja. Posude imaju ventil (kao na auto gumi) kojim može da se reguliše predpritisak, a fabrički stižu sa nekim tipičnim predpritiskom (piše na posudi).
[ pisac @ 21.01.2010. 21:12 ] @
Da li to onda znači da je bolje da ekspanzioni sud stavim na vrhu sistema grejanja (na zadnjoj etaži), jer je tu manji pritisak pa je i potreban pretpritisak manji a time i potrebna veličina suda?

Ili sam nešto pogrešno ukapirao?
[ mr.maX @ 21.01.2010. 21:40 ] @
Ekspanziona posuda treba da je što bliža kotlu (gde dolazi do promene temperature) i poželjno je da nema ventila između nje i kotla kako neko nebi slučajnim zavrtanjem onesposobio njen rad. Šema instalacije je prikačena uz poruku.

Inače, moj sistem grejanja možeš da vidiš na: http://www.max.rs/ozone/solarno/ Slike su napravljene za temu na es-u o solarnim kolektorima, pa je veći akcenat stavljen na to, ali mogu da se vide ekspanzione posude kako za grejanje, tako i za sanitarnu vodu.

Toliko od mene.
[ pisac @ 21.01.2010. 23:53 ] @
Ma nešto mi mnogo bilo 570L po spratu, pa sam preračunao malo zapreminu, i sada sam dobio oko 150L. Izgleda da sam ja uzeo prečnik umesto poluprečnika tokom prvog računanja. U svakom slučaju, to znači da će i ekspanzioni sud biti mnogo manji
[ mr.maX @ 22.01.2010. 09:49 ] @
I meni je 1500L izgledalo mnogo, al' rek'o ne znam koliku kuću greješ. Elem, ako je 150L sada ukupno, najpribližniji ekspanzioni sud koji ti odgovara je od 5L (za maks. 40 stepeni vode).
[ pisac @ 22.01.2010. 18:08 ] @
Na kraju sam rešio da će vode imati oko 450L (jer kasnije možda dodam i koji radijator) a i da će temperatura biti max. 95oC i dobio 40L. Uzeću neki sud od 35L, i mislim da je takav sasvim dovoljan za buduća proširenja sa radijatorskim grejanjem na 70-80oC (pošto ionako samo radijatorski deo mreže ide do 70-80oC, a podni deo preko akvamiksa do 35-40oC).
[ pisac @ 30.01.2010. 02:05 ] @
Posuda je kupljena, i čeka montiranje :-)

Nego, sada sam u jednoj dilemi: Da li da je montiram da visi ili da stoji? Koliko vidim, postoje nosači koji posudu drže da visi, ali nešto razmišljam da je u takvom položaju mnogo lakše kojekakvoj prljavštini i trunčicama da se skupljaju u posudi, pa eventualno postoji mogućnost da se jednog dana i probuši zbog toga. S druge strane, ako se montira stojeći onda će se u njoj skupljati vazduh koji neće moći da se odzrači, mada mi nije jasno ali da li je uopšte bitno ako ekspanzioni sud ima (dodatni) vazduh u sebi?
[ Kosuth @ 30.01.2010. 07:35 ] @
Ubio me bog ako te sada razumem o čemu pričaš u zadnjem postu!?!?

Kakav sistem praviš,otvoren ili zatvoren?

Kakva ti je to ekspanziona posuda kojoj smeta trunje?

Šta podrazumevaš pod stojeći odnosno viseći?

Znaš li da posuda u sebi ima membranu,gumenu,automobilsku unutrašnju gumu?
[ mr.maX @ 30.01.2010. 13:21 ] @
I mene je malo zbunila poslednja poruka, al' recimo da sam manje više razumeo šta pitaš. Ne znam kako izgledaju ti nosači koje si dobio, jer veće posude stižu uglavnom sa nogicama kako bi se oslonile na pod jer su teške. Generalno posudu možeš da fiksiraš kako hoćeš (za zid, na pod), samo moraš da vodiš računa da spoj sa sistemom bude okrenut na dole! Treba da bude sve isto kao na šemi koju sam okačio u jednoj od gornjih poruka. Što se ovazdušivanja tiče, posuda će ti biti u nižem delu sistema, a iznad nje u sistemu sigurno ćeš imati neki odzračni ventil, tako da to nije problem. A što se prljavštine tiče, možeš da ugradiš filter u sistemu, ako hoćeš.
[ pisac @ 31.01.2010. 01:51 ] @
Zatvoren.

Nisam dobio nosače. Inače, mogu da se kupe nosači na kojima posuda visi (povezuje se gornjim krajem, a balon je dole). A koliko sam zaključio to je i najčešći položaj u kome se montira posuda.

Što se tiče "automobilske gume", ona tokom rada sistema nije iste zapremine kao cela posuda, tako da u posudu ulazi voda. Pošto se u zatvorenom sistemu mogu teoretski javiti opiljci ili druge trunčice iz ko zna kojih razloga (recimo od kamenca koji se nataložio na grejaču pa se u jednom trenutku odvali parčence i krene svojim putem kroz cevovod) onda se može sa velikom verovatnoćom desiti da ta trunčica upadne u ekspanzionu posudu, i da tu ostane. I ne samo da ostane, nego da se skuplja još takvih otpadaka tokom sledećih meseci (ili godina) rada. Pri prvom pražnjenju cevovoda, guma će da se vrati u svoj prvobitni položaj da ispunjava celu posudu, i tako će ujedno da pritisne sve te otpatke. Pa, od oblika tih otpadaka zavisi da li će se guma probušiti ili neće.

[ frigo servis bata @ 31.01.2010. 10:29 ] @
Tebi je najbolje da kupis pec na drva..Neces imati vise problema sa kamencom i trunjem..:)
[ pisac @ 31.01.2010. 19:54 ] @
Ne mogu da programiram tajmerom kada će drva da se ubace sama u peć
[ frigo servis bata @ 31.01.2010. 22:16 ] @
Sad se ne salim,evo ti predlog moj za kamenac.sipas u sistem glikol i nece ga biti,naravno pre toga sistem nov treba nekoliko puta ispirati obicnom vodom bez grejanja,pa naliti glikol i miran si sto se tice kamenca...Pozdrav...
[ pisac @ 01.02.2010. 00:07 ] @
Koliko procenata glikola? I gde se taj uopšte kupuje?
[ frigo servis bata @ 01.02.2010. 02:24 ] @
Glikol je naziv(u industriji) za 100% antifriz,stavis recimo do -10,-15..Masan je i ne stvara kamenac,a osiguran si i od moguceg smrzavanja instalacije.


http://en.wikipedia.org/wiki/Ethylene_glycol
[ djsloba10 @ 01.02.2010. 14:47 ] @
Možda sam ja staromodan ili neuk da ne kažem glup ali ako ima tehničkih mogućnosti ja sam samo za otvoreni sistem sa ekspanzionom posudom od plastičnog bureta odgovarajuće zapremine u tavanu. Nema guma nema ventila pumpanja straha od trunčica i tsl. Zatvoreni sistem je po meni samo za pravo etažno grejanje pošto komšija iz stana iznad sigurno ne bi dozvolio da mu u dnevnu sobu postavim bure koje radi posao ekspanzionog suda
[ pisac @ 01.02.2010. 20:54 ] @
Citat:
frigo servis bata: Glikol je naziv(u industriji) za 100% antifriz,stavis recimo do -10,-15..Masan je i ne stvara kamenac,a osiguran si i od moguceg smrzavanja instalacije.
Antifriz je korozivna tečnost, tako da dok na jednoj strani dobijem sprečavanje kamenca na drugoj strani dobijem moguću koroziju na cevima i na pumpi :-). Čini mi se da ove obične kućne pumpe ne trpe više od 20-30% glikola u tečnosti (ako sam tačno zapamtio šta sam pročitao u specifikacijama)

Citat:
djsloba10: ja sam samo za otvoreni sistem
Nemam pojma o tome. Pošto je sistem otvoren, onda voda i isparava... kako se to dopunjava, kontroliše, itd? Sa zatvorenim sistemom mi je lako: nabijem pritisak na 1.5 bara i vozi miško, a šta sa otvorenim sistemom da radim? Da se penjem na tavan i stalno dolivam izvetrelu vodu do potrebnog nivoa...?
[ frigo servis bata @ 02.02.2010. 01:58 ] @
Ja koliko sam razumeo ti imas podno grejanje ne radijatore..!!U mojoj bivsoj firmi je stavljen glikol u instalaciju(rashladnu),i ne secam se da je nesto falilo sistemu..To su ogromne cevi i instalacije,tako da ne znam,a mislim da ni ti ne znas sta hoces...Zovi brate nekog majstora pa neka ti on kaze sta i kako,a ne ovako na forumu,hoces sve da naucis i napravis..Nije lose da se zanimas,ali ako nemas iskustva sa tim stvarima,ostavi to nekom ko to zna da radi..Ne mislim ja nista lose,ja sam ti rekao moje iskustvo u sistemima kojima smo mi radili..Nisam ni ja toliko strucan za grejanje,moj fah su rashladni uredjaji,ali radio sam 10 godina,na odrzavanju klimatizacije i znam sta se sipa u sistem..Najbolje bi bilo da mozes da nabavis omeksanu vodu,to se sipa u velikim sistemima za grejanje,e sad gde moze da se nabavi to je vec pitanje...Ima svaka veca podstanica,tj.kotlarnica.Omeksana voda se pravi od gradske vode u specijalnim sudovima za regeneraciju vode,sipa se so,a u sudovima se nalazi jonska masa,i posle odredjenog vremena se ispituje amonijacnim puferom,dok se ne dobije prava(ph) vrednost.Eto,zbog svega toga sam ti rekao da sipas glikol koji se lakse nadje nego li ovo drugo..Pitaj Genija on to zna sta i kako ,http://www.elitemadzone.org/korisnik/profil/mali%20genije
[ pisac @ 02.02.2010. 15:55 ] @
Ma nerviraju me ovi nosači za ekspanzionu posudu. Problem kod njih je samo taj što: ne postoje nigde u gradu, niti su stigli uz posudu. Svi mi kažu da to mora da se budži ručno. Pa kakva je to tehnika kada moram da budžim nosače.

Zna li neko gde može da se nađe nešto što bi nosilo ekspanzioni sud na zidu?

Na Internetu ima nekih zanimljivih rešenja. Evo jednog vrlo prostog, kod koga posuda visi nadole: http://termometal.hr/proizvodi...anje/nosac-ekspanzione-posude/. Ima i složenijih, na kojima se instalira i manometar i sigurnosni ventil, ali trenutno ne mogu da se setim sajta. U svakom slučaju, ništa od toga nema u Srbiji.
[ djsloba10 @ 02.02.2010. 15:56 ] @
@ pisac:
Prvo razmisli koliko će vode da ispari godišnje.
Drugo i kod otvorenog i kod zatvopenog sistema se voda dodaje iz kotlarnice a an tavan ide onaj ko tamo drži šunke ili orahe.
A i sa zatvorenim sistemom je samo teoriski " vozi Miško" .
moraš
a) da proveriš vazdušni pritisak u ex- posudi.
b) da najčešće jeknom godišnje dopumpaš a to znači uzmi pumpu za pumpanje guma stavi na ventil i duvaj Miško!!!
c) da proveriš pritisak vode u sistemu i da dodaš koliko treba a da paziš da ne preteraš.
ja kod mene otvorim slavinu i kad čujem da žubori u oluku - dosta je.
A ako je novourađeno grejanje pa sa aluminijumskim radujatorima koji i po tri-četiri godine vole da "piju vodu" uživanje sa zatvorenim sistemom.
@ frigo bata:
etilenglikol ima rok trajanja i mora se promeniti posle nekoliko godina . Otrovan je pa kroz aluminijumske radijatore isparava u sobu i lagano truje prisutne. Smanjuje efikasnost sistema jer čista voda bolje obavlja posao.
Stavlja se samo po vikendicama ili tamo gde često danima niko nije u kući a nije gas ili struja ogrev da bi moglo automatski da se održava barem +4°C. Stavljali su mnogi i trafoulje u sistem da im ne smrzne a zadnjih godina čitate koliko je i ono otrovno. Voda, voda i samo čista voda.
Ne boj se kamenca, na par litara vode koje treba dodati godišnje treba mnogaja ljeta da se stvori količina za brigu pogotovo što je u podnom grejanju gornja temperatura +40°C a kamenac se vidno taloži tek iznad 60°C
Ja sam čak i sa najvišlje tačke vruće vode uveo preko prigušenog ventila toplu vodu u ekspanzioni sud pa ne može ni mehurić vazduha da "luta" nego tu dobije slobodu
[ pisac @ 02.02.2010. 17:17 ] @
Citat:
djsloba10:A i sa zatvorenim sistemom je samo teoriski " vozi Miško" .
moraš
a) da proveriš vazdušni pritisak u ex- posudi.
b) da najčešće jeknom godišnje dopumpaš a to znači uzmi pumpu za pumpanje guma stavi na ventil i duvaj Miško!!!
c) da proveriš pritisak vode u sistemu i da dodaš koliko treba a da paziš da ne preteraš.
ja kod mene otvorim slavinu i kad čujem da žubori u oluku - dosta je.
A ako je novourađeno grejanje pa sa aluminijumskim radujatorima koji i po tri-četiri godine vole da "piju vodu" uživanje sa zatvorenim sistemom.


Ja planiram da veći deo navedenih problema rešim sa ovim: http://www.etazgrejanje.com/katalog.php?prodID=541
Preko nepovratnog ventila, stalno spojen za vodovodnu mrežu, i... vozi miško
[ frigo servis bata @ 03.02.2010. 03:38 ] @
Citat:
djsloba10
@ frigo bata:
etilenglikol ima rok trajanja i mora se promeniti posle nekoliko godina . Otrovan je pa kroz aluminijumske radijatore isparava u sobu i lagano truje prisutne. Smanjuje efikasnost sistema jer čista voda bolje obavlja posao.
Stavlja se samo po vikendicama ili tamo gde često danima niko nije u kući a nije gas ili struja ogrev da bi moglo automatski da se održava barem +4°C. Stavljali su mnogi i trafoulje u sistem da im ne smrzne a zadnjih godina čitate koliko je i ono otrovno. Voda, voda i samo čista voda.
Ne boj se kamenca, na par litara vode koje treba dodati godišnje treba mnogaja ljeta da se stvori količina za brigu pogotovo što je u podnom grejanju gornja temperatura +40°C a kamenac se vidno taloži tek iznad 60°C
Ja sam čak i sa najvišlje tačke vruće vode uveo preko prigušenog ventila toplu vodu u ekspanzioni sud pa ne može ni mehurić vazduha da "luta" nego tu dobije slobodu


Pitao je sta da sipa ja mu rekao(treba omeksana voda)posto se malo teze nalazi onda glikol,a drugo niko ne pominje radijatore vec podno grejanje.....Koliko treba vremena da glikol oslabi?Nisam mu rekao da ga uzme zbog smrzavanja,nego zbog kamenca,on je masan i zavrsava posao.Trafo ulje ko sipa kada treba da se radi nesto na instalaciji,taj ce da us..e ceo stan(kucu)....
[ djsloba10 @ 03.02.2010. 16:15 ] @
@pisac:
To je divna sprava sve dok se ne desi tužan događaj da sistem počne negde da gubi vodu. Kad "ručno" dopunjavaš primetiš da sistem naglo gubi vodu i preduzimaš određene korake. Sa ovim tek kad vidiš jezero u kući shvatiš šta se dešava. Ja bih pre stavio presostat pa kad padne pritisak da javi- svetlom ili zvukom- ako već nemaš volju da češće sam obiđeš "postrojenje". Činjenica je da je svako gazda u svojoj kući (ako žena dozvoli) i da ima pravo da radi kako hoće. Nekom je bitno da prođe jeftinije a nekom komotnije....

@frigo servis bata
Bata-bato nemoj da si na kraj srca. Sve si lepo napisao i ja ne osporavam ni jednu reč. Činjenica je da se za etilenglikol (antifriz) u automobilu preporučuje zamena posle dve godine. Činjenica je i da su u kući uslovi korišćenja povoljniji pa opet posle par godina treba da se zameni. Za trafo-ulje sam samo naveo kao primer ja ga prvi nikad ne bih stavio u cevi, prvi razlog jer slabije prenosi toplotu od vode, drugi si sam naveo ali ljudi svašta smisle. Iako i sam kažeš da je etilenglikol mastan pa u slučaju curenja i on ima debele šanse da uneredi kuću. A ni voda baš nije naivnakad procuri.

sad se isključim iz diskusije i pozdravim obojicu.
[ pisac @ 03.02.2010. 21:10 ] @
Citat:
djsloba10: @pisac:
To je divna sprava sve dok se ne desi tužan događaj da sistem počne negde da gubi vodu. Kad "ručno" dopunjavaš primetiš da sistem naglo gubi vodu i preduzimaš određene korake. Sa ovim tek kad vidiš jezero u kući shvatiš šta se dešava. Ja bih pre stavio presostat pa kad padne pritisak da javi- svetlom ili zvukom-


Svakako da znam za taj nedostatak, i razmišljao sam upravo u tom pravcu. Samo nisam znao kako se zove dotični uređaj. Sad znam i to . Nego, gde bih mogao da nabavim neki takav vodeni presostat koji bi radio u opsegu 1-3 bara i reagovao i na gornjoj i na donjoj granici?
[ djsloba10 @ 05.02.2010. 17:27 ] @
Ja htedoh da se isključim, ali da ne bih bio neozbiljan, da ti odgovorim:
Presostat za taj opseg imaš na svim hidropak hidroforima pa se može kupiti kao rezervni deo, podešavanje je na određeni pritisak i podešavaš toleranciju. Na primer podesiš maximalni pritisak na 3Atm. i toleranciju 1Atm.
Hidropak će se uključiti kad u sistemu pritisak padne na 2Atm i kad "nagura" na 3 Atm isključuje motor.
Tebi je bitno da ti na minimalnom postavljenom pritisku uključi neki signal a onda SAM otvoriš ventil i dopuniš sistem dok se ne isključi alarm. Poenta je u tome da, ako se to češće dešava treba da nađeš uzrok tolikog gubitka vode i da sprečiš oštećenja koja ta voda može da napravi po kući. To, da voda negde mnogo otiče, kod onog ventila za automatsku dopunu niko neće da ti "šapne" dok ne vidiš fleku na plafonu ili počneš da šljapkaš po baricama po sobi.
[ mali genije @ 05.02.2010. 18:46 ] @
@pisac
evo ti jedna slicica da vidis kako izgleda jedno ormarce
[ pisac @ 05.02.2010. 20:41 ] @
Citat:
djsloba10: Tebi je bitno da ti na minimalnom postavljenom pritisku uključi neki signal a onda SAM otvoriš ventil i dopuniš sistem dok se ne isključi alarm.
Može i da se stavi preko dugotrajnog tajmera, koji ne bi dozvolio aktiviranje više od recimo jednom na nedelju dana ili slično (a u suprotnom bi upalio lampicu za kvar).

Citat:
mali genije:  evo ti jedna slicica da vidis kako izgleda jedno ormarce

Tu je dovod do razdelnika urađen isto pex-al-pex cevima? Ja sam planirao bakar, ali ako ima pex-al-pex cevi tog prečnika, onda bi to bilo lakše (valjda i jeftinije) rešenje.
Šta su one bele kutije gore, aktuatori? A one dve bele kugle su termoglave? Jel to radijatorsko grejanje?
Jel vruća gore ili dole?
Samo mi nije jasno zašto su cevi u bužiru... mora da je to radijatorsko grejanje a cevi su u bužiru da bi kasnije eventualno teoretski mogle da se zamene.

[ djsloba10 @ 05.02.2010. 22:38 ] @
pa ja dolijem 3-5 litara pred početak grejanja. Koliko misliš da će ta tvoja kamila od grejanja da pije godišnje?
[ pisac @ 07.02.2010. 11:36 ] @
Nije problem koliko pije, već koliko ću ja da čačkam grejanje i proširujem delove. Recimo, ispustim puno vazduha na spratu zajedno sa malo više vode. Ili zavrnem ventil na spratu i dodam još jedno rebro radijatora, a onda odvrnem ventil i sistem se sam dopuni.
[ djsloba10 @ 07.02.2010. 16:22 ] @
Pa sad ako ćeš to da radiš svakih par dana onda je tvoje rešenje (automatski ventil za dopunu) prava stvar