[ scenarist @ 02.02.2010. 22:36 ] @
Instalirao sam AsteriskNOW kao virtualnu masinu preko VmWare Workstationa, i sve radi korektno osim sto sam sad malo zbunjen.
Naime prilikom pokretanja AsteriskaNOWa ulogujem se i naravno sve je u text modu. Samo pokretanje asteriska radi i sve funkcionise samo ne znam kako da instaliram graficki interfejs za Centos. Kada pokusam sa "yum install gnome" ili "yum install groupinstall gnome-desktop" imam slijedece....kao na slici>>>>

Vjerovatno virtuelna masina mi nema vezu sa internetom.
Kada kucam
Code:
system-config-network


imam da podesim neke parametre!

Dakle da li je neko instalirao AsteriskNOW kao virtualnu masinu i da li treba posebno podesavati neke parametre za internet ?

I usput htio sam ga instalirati na posebnu particiju ali na tom jednom fizickom disku imam instaliran win xp,ubuntu i centos pa se bojim da mi grub ne pojede prilikom instalacije i napravi jos veci problem.
DA li je neko instalirao AsteriskNOW pored postojecih sistema i da li ce grub file prepisati od ubuntua ???
[ bgillegal @ 10.02.2010. 13:27 ] @
Jel mozes da postavis ovde output ifconfig -a ili /sbin/ifconfig kako bi mogli da ti pomognemo?
[ scenarist @ 10.02.2010. 19:22 ] @
Ja uopste ne bih da AsteriskNOW koristim kao virtualnu masinu, naime to sam uradio iz razloga jer ga doslovno ne smijem instalirati na jedan fizicki disk na kojem imam vec tri sistema (ubuntu,win7 i centos) kako mi nebi "pojeo" grub file koji mi je ubuntuov,gdje bi nakon toga jos veci problem napravio.

Dakle da li ce prilikom instalacije AsteriskNOW , prepisati grub fajl i da li cu moci butati ostale sisteme koje imam instalirane, jeli moguce da ga niko nema instaliranog pored ostalih operativnih sistema.
Isto pitanje vazi i za trixbox iako meni nije jasna sustinska razlika izmedju AsteriskNOW i Trixbox ?

[ bgillegal @ 10.02.2010. 21:22 ] @
Oko toga da li ce se grub AsteriskNOW dogovoriti sa ubuntom ne mogu da ti garantujem, ali gotovo sam siguran da ce se prepoznati i normalno videti, gde ces pri boot-ovanju moci da biras sta zelis da pokrenes. Sto se tice slicnosti i razlika izmdju Trixbox-a i AsteriskNOW-a ne mogu nista da pricam jer AsteriskNOW sam tek sad video kako izgleda na nekim screenshotova. Sutra cu na jednoj vm instalirati Ubuntu i AsteriskNOW i odgovoriti na oba tvoja pitanja :). Naravno, ako me neko ne pretekne u medjuvremenu.
[ scenarist @ 11.02.2010. 19:26 ] @
Ne moras i Ubuntu i AsteriskNOW jer AsteriskNOW je, nazovimo ga kao paket sve u jednom >> Linux distribucija Centos,Asterisk Server i FreePBX ili AsteriskGUI, sve na jednom CD u .iso s tim da je ovaj Centos bez GUI-a naravno koga mozes naknadno instalirati.
[ kotnik @ 11.02.2010. 21:50 ] @
Ok, a zašto ti je uopšte potreban grafički interfejs? Asterisk u AsteriskNOW podešavaš preko browsera, nema potrebe da startuješ X.

Čak štaviše, nije preporučeno da X uopšte bude startovan na serveru na kome je Asterisk pogotovo ukoliko nemaš hardverski tajmer u računaru. Da ne pričamo o tome da bude unutar VM-a.

Ali, ukoliko samo vežbaš i učiš, ovo će ti dobro poslužiti, mada u tom slučaju savetujem da sve sam iskompajliraš i kreneš od prazne konfiguracije, pošto su konfig fajlovi u AsteriskNOW prilično komplikovani (mada dobro iskomentarisani).
[ scenarist @ 13.02.2010. 21:47 ] @
Hm! prilikom instalacije asteriskNOW javi mi ovaj error, naravno ponovno sam sprzio na novi cd sa najmanjom brzinom,zatim pokusao i na laptopu i na pc da instaliram ali opet isto....Dakle ovaj error mi javlja>>>> i imam samo reboot i retry

Code:
The file yum-updatesd-0.9-2.el5.noarch.rpm cannot be opened. 
This is due to a missing file,corrupt package or corrupt media.
Please verify your installation source.
 
If you exit, your system will be left in an inconsistent state that will likely require reinstallation.


Ne znam sta da radim?

S tim da sam sa istog CD instalirao AsteriskNOW kao virtualnu masinu i sve je proslo korektno.
Prilikom instalacije dodjelio sam /root particiju i ext3 file system. Pokusat cu i na treci CD da sprzim iako sumnjam da ce ista rijesiti problem,mada pise da ne moze ocitati file sa CD ali ??? Neznam
[ scenarist @ 14.02.2010. 09:49 ] @
Kako sam przio CD preko PowerISO-a slucajno stavim kvacicu na "verify written data" reko da vidim, kad ono bas mi javi error, tako da sam skinuo IMGBURN i preko njega sprzio CD i uspjesno instalirao asteriskNOW i kad ono bas ono cega sam se bojao,naime sad mi je grub centosov i na listi imam samo AsteriskNOW da ucitam i "Other" a pod other mi je samo windows 7, dakle nije mi prepoznao jos ubuntu 9.10 i centos 5.4 kojih takodjer imam instalirano, eh sad noviproblem odmah imam:-), moze li se kako preko win7 povratiti ovaj grub sa nekim softverom ili slicno???
[ scenarist @ 14.02.2010. 11:45 ] @
Citat:
kotnik: Ok, a zašto ti je uopšte potreban grafički interfejs? Asterisk u AsteriskNOW podešavaš preko browsera, nema potrebe da startuješ X.

Čak štaviše, nije preporučeno da X uopšte bude startovan na serveru na kome je Asterisk pogotovo ukoliko nemaš hardverski tajmer u računaru. Da ne pričamo o tome da bude unutar VM-a.

Ali, ukoliko samo vežbaš i učiš, ovo će ti dobro poslužiti, mada u tom slučaju savetujem da sve sam iskompajliraš i kreneš od prazne konfiguracije, pošto su konfig fajlovi u AsteriskNOW prilično komplikovani (mada dobro iskomentarisani).


Pa malo sam u konfuziji! A zasto nebi instalirao GUI za Centos, zar nije AsteriskNOW nista drugo osim Centosa (bez grafickog interfejsa) na kojem je i instaliran. Mislim ovako mi asteriskNOW sluzi samo kao server a preko browsera na drugom PC mu pristupam. Mislim kakva je razlika asteriskNOW od samog asteriska instaliranog na centosu osim sto nema freepbx koji se moze naknadno instalirati.

Koliko sam ja uvidio AsteriskNOW je paket koji se sastoji od Centosa sa minimalnom konfiguracijom na kojem je vec instaliran asterisk i freepbx te ostali neophodni alati za funkionisanje asteriska. I u jednu ruku imamo sve u jednom, nakon instalacije.
Sto je i isto da na sam operativni sistem Centos instaliramo pojedinacno i asterisk pa freepbx pa mysql server i ostalo...