[ skemamen @ 03.02.2010. 14:51 ] @
Vec se neko vreme govori o novoj verziji CS paketa, tacnije od kraja prosle godine a okviran datum izlaska je planiran za April 2010.

Sem toga sto ce polovina od nas biti primorana da kupuje nove kompjutere zbog velikog hardverskog potrazivanja, sam CS paket me nije preterano odusevio, na zalost... Konkretno Photoshop.

Koliko sam video do sada, ne dopada mi se i slazem se sa komentarom koji sam procitao: "This is cosmetics, all this crap was already avalaible elsewhere. We need tools to work with, not that crapy stuff for newbies". Napravili su "protection" komandu da bi neki delovi slike ostali identicni dok druge delove deformisemo. Isto tako "reshuffling" sluzi da bi deo slike automatski bio ukomponovan na mesto gde zelimo, odnosno sve komande koje smo radili rucno i gde se videlo nase umece su polu ili skroz automatizovane. Isto tako, postoji "image retargeting" koji automatski ukompomuje premestanje delova slike na drugo mesto, a pozadinu zamaze kao sto smo nekada radili sa "stamp toolom". Sve u svemu, novajlije sa pocetnim predznanjem ce uzivati (ili bolje receno: igrati se) u novom Photoshopu. Sve ove akcije ostavljaju na slici "oziljke" koji ce morati rucno da se doteraju.

Ovo mi je bio prvi utisak i nije pozitivan. Najblize poredjenje je sa "Office" paketom koji instaliran, ima skoro sve svoje funkcije, po defaultu, automatski zadane (malo grubo poredjenje ali bitna je poenta :)

Vise informacija na: http://cs5.org/
[ Z1k4 @ 03.02.2010. 15:12 ] @
A o kakvoj hardverskoj zahtevnosti je zaista rec? Zna li se nesto detaljnije?
[ koska @ 03.02.2010. 15:20 ] @
...ali mora se priznati da izazivaju "wow" efekat...

Negde sam video cak i komentare da ce ljudi "ostajati bez posla" (naravno, ne bukvalno) zbog svih ovih opcija :)
Pretpostavljam da je slicnu prasinu izazvao i patch tool svojevremeno koji mi danas uspesno stedi dosta vremena, kao i Content-Aware Scaling koji zna isto tako da bude od pomoci.

Sto se mene tice, te protection tacke su mi 1000x puta trebale dok sam radio, recimo, warp slike i prizeljkivao sam oduvek ovako nesto (doduse, nisam ovako zamisljao, no dobro).

Naravno, pocetnici ce se radivati novim stvarima, iskusniji ce to znati jos bolje da iskoriste, a Adobe ce i dalje zadovoljno trljati ruke :)

[ skemamen @ 04.02.2010. 11:26 ] @
Ne mogu a da ne kazem da jedva cekam da vidim CS5, ali ipak sam skeptik :) Takodje sam procitao i komentar: "mi dizajneri cemo biti dummies sa ovim alatima"... mada slazem se da cemo naci bolju tj. adekvatnu primenu novih alata. Sve zavisi od nas...

Sto se tice zahtevnosti, mogu da pretpostavim da ce hardverska zahtevnost biti na visem nivou od ocekivane, jer "brush tool" ima svoj prozorcic gde se vidi animirana cetkica kako povlacimo potez (?!) 3D je takodje prisutna stavka ali to nije nesto novo u paketu CS...