[ pisac @ 05.02.2010. 00:08 ] @
Bilo mi je u planu da postavim 5cm stirodura pa 5cm betonske košuljice, i na kraju laminat. Međutim, pade mi napamet da betonsku košuljicu možda uopšte i ne moram da postavljam. Naime, i sam laminat se često postavlja na betonsku košuljicu preko sloja 1-2cm stiropora/stirodura... ja sam hodao po sobama koje imaju 1cm mekanog stiropora ispod laminata, i nisam primetio neke nedostatke i uleganja.

Došao sam na ideju da umesto sendviča sa betonskom košuljicom, jednostavno stavim 10cm (tvrdog) stirodura! Stirodur bih zalepio na beton građevinskim lepkom u savršenoj ravnini preko cele površine, a na to bih stavio laminat. Time bih dobio znatno bolju izolaciju, a i znatno jednostavnije izvođenje radova. Jedino bih u kupatilu ipak radio betonsku košuljicu zbog pločica.

Dakle, ima li ova moja ideja smisla?
[ Kemppi @ 05.02.2010. 11:56 ] @
Ideja ima smisla,dobices dobru termoizolaciju,dovoljno ti je 2 cm debeo stirodur,samo ako je stan u prizemlju,a ispod nema hidro izolaciju(kondor) ceo proces nema smisla,jer ce vlaga iz zemlje prolaziti kroz beton i tu se zadrzavati,usled cega ce laminat bubriti po ivicama,siriti se dok ne dodje do zida i poceti da se dize na sredini.Po pravilu se beton poda lije u visini temelja,pod se premaze bitulitom,zatim se postavi kondor i slepi brenerom,zavare se preklopi izmedju rolni i spoja kondora od temelja sa postavljenim rolnama,tada postavljamo stirodur,pa sulc mrezu(armaturu) i na kraju betonsku kosuljicu.
[ pisac @ 05.02.2010. 20:55 ] @
Kondor naravno stavljam. Deo sam već postavio ali bez bitulita ispod, jer sam smatrao da nije toliko potreban pošto na osnovu iskustva znam da ne lepi dovoljno dobro na prljav beton (a i zna da bukne kada se brenerom greje kondor). U drugom delu sam planirao da istopim bitumen i razlijem ga po površini, a zatim kada se osuši preko njega stavim kondor i zavarim.

Znači da stavim 10cm stirodura bez betonske košuljice, i na to laminat, i da uživam...

A varijanta podnog grejanja? Razmišljao sam da na 10cm stirodura usečem (nekom tehnikom koju bih izmislio) na gornjoj strani kanale od 2cm u koje bih postavio pex-al-pex cevi 18mm, i preko toga direktno laminat. Jedino me brine da li će prenos toplote biti isti (dovoljan) kada nema betonske košuljice da se obavije oko cevi celom površinom i prenese toplotu na celu površinu laminata.
[ Java Beograd @ 06.02.2010. 11:50 ] @
Ma koliko ti se u početku čini da je stirodur dovoljno tvrd - nije. Posebno će da ulegne na mestima "tačkastog pritiska" tj tamo gde su nogice nameštaja. Zamisli prepun orman stvari (koliko li je težak ?) kad nalegne na nemoćni stirodur.
Moj stavet ti je da nikako ne preskačeš izlivanje armirano betonske košuljice. Dakle, 5 cm stirodura (sasvim dovoljno) i 3cm košuljica.
A onda, ako si sada tanak s kintom - laminat, itison, a sutra bez problema i parket, drveni pod. Bilo šta ! Pod se jednom pravi, a podna obloga je promenljiva.
[ Java Beograd @ 06.02.2010. 11:52 ] @
A što se podnog grejanja tiče, samo, jedino i isključivo cevi zalivene u betonsku košuljicu.
[ Black_eyed @ 06.02.2010. 18:41 ] @
Citat:
pisac
Došao sam na ideju da umesto sendviča sa betonskom košuljicom, jednostavno stavim 10cm (tvrdog) stirodura! Stirodur bih zalepio na beton građevinskim lepkom u savršenoj ravnini preko cele površine, a na to bih stavio laminat. Time bih dobio znatno bolju izolaciju, a i znatno jednostavnije izvođenje radova. Jedino bih u kupatilu ipak radio betonsku košuljicu zbog pločica.

Dakle, ima li ova moja ideja smisla?


Ja sam ovo uradio sa stirodirom od 3cm sa falcom, preko toga je stavljen laminat, nema uleganja. Jedine betonske ploce su u kupatilu i u kuhinji, zato sto su stavljene plocice.

Sto se tice podnog grejanja imas posebni stirodur bas za to, izgleda odgore kao povrsina lego kocke, motas cevi izmedju onih okruglih ostrvaca.
[ pisac @ 07.02.2010. 04:10 ] @
Da, ali preko takvih profilisanih ploča za podno grejanje ne mogu da stavim laminat, moram da izlijem betonsku košuljicu.

A betonsku košuljicu hoću da izbegnem između ostalog i zato što želim da mi podno grejanje bude što manje inertno, odnosno da brzo zagreva (i hladi). Time ću štedeti dosta energije jer ne moram ni jednog trenutka grejati prostorije u kojima niko ne boravi (naročito noću).

Razmišljao sam da stavim vrlo tanku betonsku košuljicu (između cevi i 1-2cm iznad cevi) ali verujem da postoji velika šansa da ispuca svuda iznad cevi. Da li eventualno uz šulc mrežicu i dodatak aditiva za podno grejanje, postoji šansa da izlijem samo tih 1-2cm betonske košuljice a da ne bude problema sa pucanjem?
[ Black_eyed @ 07.02.2010. 06:48 ] @
Meni su govorili da je minimalna debljina kosuljice 3cm i da ispod toga puca...
[ Kemppi @ 07.02.2010. 12:07 ] @
Minimalna debljina kosuljice je 3cm,s' tim sto ce na mestima biti i deblja jer podloga nikada nije idealno ravna,takodje i max.debljina stirodura je 3cm,preko toga ce dolaziti do ulegnuca.Kosuljica posle izlivanja mora da se susi min. 20 dana i to leti kada je vlaznost mala,a temparature visoke,ona se na izgled brzo osusi,ali da bi se osusila u svojoj dubini mora ovoliko da odstoji.
[ Nikola M @ 07.02.2010. 15:56 ] @
Citat:
pisac: Kondor naravno stavljam. Deo sam već postavio ali bez bitulita ispod, jer sam smatrao da nije toliko potreban pošto na osnovu iskustva znam da ne lepi dovoljno dobro na prljav beton (a i zna da bukne kada se brenerom greje kondor). U drugom delu sam planirao da istopim bitumen i razlijem ga po površini, a zatim kada se osuši preko njega stavim kondor i zavarim.

Znači da stavim 10cm stirodura bez betonske košuljice, i na to laminat, i da uživam...

A varijanta podnog grejanja? Razmišljao sam da na 10cm stirodura usečem (nekom tehnikom koju bih izmislio) na gornjoj strani kanale od 2cm u koje bih postavio pex-al-pex cevi 18mm, i preko toga direktno laminat. Jedino me brine da li će prenos toplote biti isti (dovoljan) kada nema betonske košuljice da se obavije oko cevi celom površinom i prenese toplotu na celu površinu laminata.


Ova varijanta sa stirodurom u kojem su usečeni kanali za crevo već postoji i koristi se, video sam to na par sajtova. Aj probaću da nađem, znam da sam imao par slika skinutih baš upravo o tome... (probaj da nađeš na pretrazi slika)
[ Yoba @ 07.02.2010. 17:04 ] @
Meni se podno grejanje uopste ne dopada, a projektovao sam par.


Ima smisla samo kod objekata koji su dobro termicki izolovani, ili kako se kaze narodski "ususkani".


Inace pogledaj katalog firmi koje prodaju opremu za opdno grejanje, videces one fazonske komade za postaljanje cevi...npr Rehau
[ Java Beograd @ 07.02.2010. 18:01 ] @
Citat:
Yoba:Ima smisla samo kod objekata koji su dobro termicki izolovani, ili kako se kaze narodski "ususkani".

Jedino, samo i isključivo kod odlično termoizolovanih objekata. Onda i samo onda temperatura poda može buti 2 - 3 oC viša od temperature vazduha. Dakle, vazduh 21 oC - pod oko 23 do 24 oC
Inače, ako su gubici na zidovima, prozorima, plafonu visoki - moraš pod da zagreješ na preko 30oC što postaje jako neprijatno.
[ Yoba @ 07.02.2010. 19:12 ] @
^upravo tako, vidi se da si dobro potkovan :-)

Mrzi me da trazim po literaturi, ali to su ~te vrednosti.
[ pisac @ 08.02.2010. 02:33 ] @
A kako izgleda 10cm podnog stirodura nego kao mnogo dobra izolacija?
Pa još demit fasada 15cm na ytong blokove a unutra gips sa kamenom vunom 5cm.

Jedino velika aluminijumska vrata za terasu kvare koeficijente, ali to ću rešiti tako što ću u zoni 20cm do vrata staviti posebnu granu podnog grejanja koja će ići na posebni razdelnik sa većom temperaturom vode. Tako da će uska zona ispred terasnih vrata biti dosta toplija od ostatka poda.

A za košuljicu, razmišljam da stavim nešto više cementa i to onaj jači 450, i da bude nešto vlažniji nego što je običaj kada se pravi košuljica. Mislim da će tako biti čvršći. Izlijem 1-2cm preko šulc mrežice uz aditive za podno grejanje, pa kud puklo da puklo
[ wolfpack @ 08.02.2010. 22:27 ] @
> "A kako izgleda 10cm podnog stirodura nego kao mnogo dobra izolacija?
Pa još demit fasada 15cm na ytong blokove a unutra gips sa kamenom vunom 5cm." <

........alo, pisac disi malo , pa sta ce tebi onda podno grejanje jer po meni i sveca je tu dovoljna i jos uz pomoc sijalica eto 22`C https://static.elitesecurity.org/idea.gif
[ mgoran @ 12.02.2010. 14:35 ] @
može se stavljati laminat direktno na styrodur , samo styrodur se mora prethodno zalepiti dobro za pod/beton i obavezno folija ispod laminata .

provereno u praksi , i to baš dosta puta ... inače tako radimo i u montažnim i u zidanim kućama kad kao podna obloga ide laminat .
[ kintipu @ 12.03.2010. 11:24 ] @
Pozdrav ljudi!
Imam jedan problem,ako mi netko može pomoći..
Imam kuhinju i dnevni,sve u jednom,u kojima su na podu ker.pločice.Hladno za pop...
Želim direktno na pločice postaviti stirodur(ne znam kako ga učvrstiti) pa na njega laminat.Frend mi je savjetovao da prije stirodura još postavim OSB ploče,ne znam da li je to potrebno.Ako netko ima iskustva oko toga bio bi mu jako zahvalan za savjet.
[ veljkoE @ 12.03.2010. 14:35 ] @
ma samo poredas , nista ne moras da ucvrscujes,
samo,
neces se nesto ogrejati na laminatu

i on je hladan, doduse malko manje od plocica, ali opet...
[ ivan85_zmaj @ 06.07.2011. 21:39 ] @
Pozdrav svima!
Ne bih otvarao novu temu, nego bi se nadovezao na ovu, posto imam slicnu nedoumicu.
Zapravo, u planu mi je da celo prizemlje (nova kuca u izgradnji) oblozim laminatom. Dakle, decija soba, spavaca, dnevni boravak, hodnik i trepezariju. Medjutim imam nedoumicu kao prvo sta da stavim ispod laminata, koju podlogu?
Trenutno su sve porstorije izbetonirane, relativno je ravno, isperdaseno. A posto se radi o prizemlju, ne bih hteo laminat direktno na beton, nego bi neku izolaciju, oblogu?! Razmisljao sam o sitoroduru?! Koj, sta, kakav? Ima li potrebe da se lepi za beton prvo, pa preko ona folija pa laminat?

Dodatni problem mi predstavlja kuhinja. Ne znam koliko je pametno da mi laminat bude gde su kuhinjski elementi (sudopera)?! Tu sam na ideju da stavim podne keramicke plocice. Medjutim, nebi plocice u celoj kuhinji nego recimo 1-1.5m od zida, koliko su recimo kuhinjski elementi, a u nastavku prostorije bi nastavio sa laminatom. Taj prelaz bi trebao biti u istom nivou i da se pokrije nekom T lajsnom. E, sad, kako cu ako laminat podignem nekim stirodurom od 2-3cm, onda bi i taj nivo gde bi bile plocice morao da podignem za isto toliko, pa plus lepak i plocice, i da bude u istoj ravni kao laminat.
Neznam kako to da izvedem, sta prvo treba da se radi u kuhinji, odakle da se pocne? Dal prvo plocice, pa laminat ili obrnuto? Da li mogu ispod plocica da stavim isto stirodur, pa preko njega lepak i plocice?

Molim Vas za savete,
Pozdrav!
[ ivan85_zmaj @ 12.07.2011. 22:50 ] @
Niko nema nikakav savet? :-(
[ optimizator @ 13.07.2011. 21:41 ] @
Zdravo Ivane,nikako nemoj direktno pločice na stirodur!!! pojaviće se pukotine veoma brzo.
Osnovni slojevi poda su prvi (običan) beton,zatim najlonska folija zbog vlage,stirodur,zbog termo i zvučne izolacije,ponovo najlon, pa završni suvi beton za fino niveliranje,takozvani,,ibercug".
Na tako završen pod idu sve vrste podova,pločice,laminati,tepisi..
U većim prostorijama pogotovu tamo gde se očekuje teži pritisak stvari,i gde ide podno grejanje u ibercug se stavlja i armirajuća mreža da ne bi popucao.
Dobra ti je ideja da u kuhinji ispod elemenata staviš pločice,ali prvo izvedi goreopisani pod,pa će pločice i laminat biti zbog iste debljine u nivou i neće biti problema.
Lajsna za spajanje se podrazumeva.
Prvo uradi pločice,ali uradi ih bar pola metra šire od elemenata,da bi često hodanje domaćice levo desno dok posluje oko pripreme hrane bilo po pločicama
jer je laminat slab za takve aktivnosti,vrlo brzo će se ishabati !
Naravno i pločice će se ishabati ako su neke š klase sa slabom glazurom.
Najkvalitetnije pločice sa najjačom površinom se postavljaju upravo tu, i u hodniku kod ulaznih vrata zbog grube prljavštine sa obuće koja očas izgrebe loše pločice.
[ ivan85_zmaj @ 21.07.2011. 19:46 ] @
Kupio sam danas stirodur, tacnije to sam trazio, a prodavac mi je prodao deltadur (tako mi pise na racunu) i nije one roze boje nego, plavicasto...
Jel to isto, ili je bolje ili losije, sta je to?

Hvala!
[ Goran Mijailovic @ 22.07.2011. 00:19 ] @
Citat:
Kvalitet koji cete dobiti izradom termoizolacije iskljucivo zavisi od materijala koji cete izabrati.

U ovom slucaju ne važi izreka: "Što skuplje, to bolje!"

Styropor
Stiropor je ekspandirani polistiren, formiran polimerizacijom monostirena sa dodatkom pentana. Formirana struktura stiropora se sastoji od celija polistirena, spojenih procesom vulkaniziranja pod pone and one arom u medusobnu homogenu strukturu tankih, vazduhom ispunjenih celija. Jedan m3 materijala sadrži više milijardi celija! Sa 50 godina dugom proizvodnom istorijom postao je sinonim toplotne zaštite .

Stiropor je ekološki podoban materijal jer se jedini od plasticnih masa može u potpunosti reciklirati . Stiropor je materijal neograniceno stabilne zapremine

Otpornost na požarna oštecenja samogasivog stiropora je visoka, pa se on može upotrebljavati u svim uslovima eksploatacije.

Styropor je zašticeno ime koncerna BASF . Može se naci i pod drugim imenima: Austrotherm EPS,...


Styrodur
Proizvodi se od ekstrudiranog polistirola u obliku tvrdih penastih ploca. Karakteriše ga veoma velika gustina, što je garant postojanosti i trajnosti. Ploce se odlikuju veoma dobrom toplotnom izolacijom, neosetljivošcu na vlagu, kao i velikom cvrstinom na pritisak. Otpornost na klimatske uslove je zagarantovana visokom postojanošcu pri zaledivanju i otapanju, tako da ni ekstremna vlažnost ne predstavlja problem za ove izolacione ploce.

Ploce se izraduju sa razlicitom površinskim obradama (glatke i reljefne) zavisno od namene.

Styrodur je samo komercijalni naziv od strane proizvodaca (BASF-a), zelene je boje, a pored njega postoje: Glascofoam (žute), Deltadur (plave) i Austrotherm (roze boje).

Ove izolacione ploce imaju funkciju parne brane, pa ih stoga treba stavljati na gradevinske elemente od betona i temeljne zidove, za izolaciju ravnih krovova i terasa (sa hidro izolacijom), izolaciju unutrašnjih zidova i podnu izolaciju prema zemlji.


Neopor

Proizvodi se od ekspandiranog polistirena sa dodatkom ugljenih vlakana. Cesto se za njega može cuti "sivi stiropor". Isto kao i styropor, izoluje pomocu vazduha, ali mu ugljena vlakna daju do 20% bolji kvalitet i manje gubitke toplotne energije. Nastao je iz potrebe da se smanji kolicina energije koja je potrebna za grejanje objekata. Danas, Neopor nalazi sve širu primenu u gradevinarstvu.

Prilikom izrade termoizolacije, prednost se daje Neoporu (u odnosu na Styropor) jer se koriste ploce manjih debljina. Preporucuje se postavljanje na zidove od cigle, šupljih i punih blokova i siporeks blokova.

Neopor je takode komercijalni naziv BASF-a, a na tržistu se može naci i pod nazivom Neoval, Austrotherm KLEMMFIX...

[ Java Beograd @ 22.07.2011. 07:31 ] @
Citat:
ivan85_zmaj: Kupio sam danas stirodur, tacnije to sam trazio, a prodavac mi je prodao deltadur (tako mi pise na racunu) i nije one roze boje nego, plavicasto...
Jel to isto, ili je bolje ili losije, sta je to?

Stiropor i Stirodur su zaštićena ime BASF. Komercijalni nazivi su EPS i XPS.
Logično je da proizvođač "Delta" (valjda) proizvodi "Deltadur". Boja nije bitna.
[ ivan85_zmaj @ 22.07.2011. 19:11 ] @
Imam problem sa pakovanjem laminta.
Zapravo kad krenem da redjam laminat prvi red, 3 table idu cele (sto je nekih 3.85m) a soba mi je 4m duzine. Dakle fali mi nekih 13-15 cm, sto je jako malo parcence, da bi se tako stavilo.
Neznam sta da radim i kako da zapocnem.
Laminat je ovaj sa V-fugom, tako da se se vide te fuge, pa mi i to predstavlja sad dodatni problem, estetike, al aj to nije toliko bitno. Nego ne znam sta da radim sa ovim sto mi nedostaje 13-15 cm?
Da li da prvu dasku skratim (ne znam za koliko) pa da na kraju dobijem veci komad laminata? Al cini mi se da ce mi se javlja otpad na taj nacin?!

Ima li neko neku ideju? Sta se radi u slucaju kad tako malo zafali do kraja zida?
[ bakara @ 23.07.2011. 18:00 ] @
Moras da postavis sliku laminata da bi dobio tacan odgovor...

Ali kao je to onaj laminat gde se mora pratiti tekstura onda je normalno da imas otpad.