[ zoksula @ 26.02.2010. 18:43 ] @
Da li treba placati porez za Adsense - Zarada Manja Od 1 500 000 din godisnje?

Posto sam video clanak - da li ne treba nista da se placa kao porez do te sume - i ako se placa koliko je to?

Godišnji porez na dohodak građana za 2009. godinuGodišnji porez na dohodak građana ostvaren u 2009. godini, utvrđivaće se i plaćati po odredbama čl. 87. do 89. Zakona o porezu na dohodak građana ("Sl. glasnik RS", br. 24/01, 80/02, 135/04, 62/06, 65/06, 31/09 i 44/09; u daljem tekstu: Zakon).

Na osnovnu podatka Republičkog zavoda za statistiku o prosečnoj godišnjoj zaradi po zaposlenom u Republici Srbiji isplaćenoj u 2009. godini od 529.764 dinara ("Sl. glasnik RS", br. 4/2010), proizlazi da godišnji porez na dohodak građana za 2009. godinu plaćaju:

*
Fizička lica - rezidenti, koji su u kalendarskoj 2009. godini ostvarili:
o
dohodak veći od 1.589.292 dinara.

Ovaj neoporeziv iznos je utvrđen po stavu 1. člana 87. Zakona i to tako što je prosečna godišnja zarada u Republici (bruto) isplaćena u 2009. godini, u iznosu od 529.764 dinara, pomnožena sa 3 (tri).

*
Stranci rezidenti zaposleni kod rezidentnog lica ili u stalnoj poslovnoj jedinici nerezidentnog lica, i rezidenti upućeni u inostranstvo radi obavljanja poslova za rezidentno pravno lice, koji su u kalendarskoj 2009. godini ostvarili
o
dohodak veći od 2.648.820 dinara.

Ovaj neoporeziv iznos je utvrđen po stavu 2. člana 87. Zakona i to tako što je prosečna godišnja zarada u Republici (bruto) isplaćena u 2009. godini, u iznosu od 529.764 dinara, pomnožena sa 5 (pet).
Poreska prijava podnosi se na obrascu PPDG-5 koji je propisan Pravilnikom o obrascima poreskih prijava za utvrđivanje poreza na prihode građana ("Sl. glasnik RS", br. 7/04 i 19/07).

Obrazac PPDG-5 možete preuzeti ovde.


Rok za podnošenje poreske prijave je do 15. marta 2010. godine.

Detaljno o obvezniku poreza, prihodima koji podležu oporezivanju, umanjenju prihoda za plaćeni porez i doprinose za socijalno osiguranje, dohotku za oporezivanju i poreskoj stopi, poreskoj osnovici i obračunu poreza, podnošenju poreske prijave, načinu popunjavanja poreske prijave PPDG-5, svi naši pretplatnici mogu pročitati u "Informator"-u br. 6/2010.

Napred navedene prečišćene tekstove Zakona o porezu na dohodak građana i Pravilnika o obrascima poreskih prijava za utvrđivanje poreza na prihode građana možete naći u "Ekspert"-u. Svima onima koji su zainteresovani da pogledaju ovaj program, dajemo mogućnost besplatnog probnog korišćenja ovde.

Uslove pretplate na naše časopise "Informator" i "PDV" i program "Ekspert" možete videti ovde.
[ S A J A @ 26.02.2010. 20:27 ] @
Treba da plaćaš porez i na iznose ispod te sume, to je porez na dohodak građana po osnovu "ostalih prihoda". Ako se ne varam, porez je 20% na 80% osnovice.
[ zoksula @ 26.02.2010. 21:28 ] @
Ovde je neko ranije napisao da se adsense prihod racuna kao da dobijas pare od rodjaka iz inostranstva (ili kao da je u pitanju izvoz usluga)
Ne znam gde je to u zakonu - ali u tom slucaju se placa valjda samo porez na dohodak - ako je veci od 1.5 miliona , ili nista -ako je manje od 1.5 miliona.
Tih 20% je pretpostavljam porez na prihod?

Pitanje za ostale:da li iko placa ikakav porez za adsense?
[ ljubisal @ 26.02.2010. 21:57 ] @
O ovome je već pisano na ovom forum, a aktuelni slučaj sa momcima iz Kragujevca aktuelizuje ovu stvar (mada ja ne bih direktno poredio situacije).
Evo neke moje skraćene priče po ovom pitanju:

* Da Google ima registrovanu firmu u Srbiji i da tebi isplati prihod od AdSensa, on bi (poštujući naše zakone) tebi automatski skinuo od zarade tzv. porez (po odbitku) i eventualno doprinose - to ti dođu članovi 99. i 101. Zakona o porezu na dohodak građana, i ti bio dobio neto iznos. Ovo šta sad dobijaš je bruto iznos.
Zakon o porezu na dohodak građana možeš da skineš odavde:
http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/pdf/PorezNaDohodak.pdf

* Pošto Google nema registrovanu firmu u Srbiji, a ti imaš prihod od Googla, tada ti imaš obavezu da sam izračunaš, uplatiš i prijaviš porez (i eventualno doprinose) isto onako kako bi to uradio Google da ima firmu u Srbiji. To ti dođe član 107. Zakona o porezu na dohodak građana.
Poresku prijavu koju tim povodom podnosiš u Poresku upravu možeš videti na linku:
http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/obrasci/PP_OPO.pdf

* Nekakvu sliku o tome koliki je to porez (i eventualno doprinosi) možeš videti u tabelama na
http://www.mena.rs/kakopoceti/radnici.html
mada tabela nije kompletna i nije sasvim ažurna

* Da li banka obaveštava nekoga o tome koliko mi je para prošlo preko računa?
Po Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma banka obaveštava Upravu za sprečavanje pranja novca kod transakcije većih od 15.000 evra (u određenim slučajevima se pravi razlika da li je u pitanju jedna transakcije u iznosu preko 15.000 evra, ili više povezanih transakciju iznosu od preko 15.000 evra). To ti dođe član 9. tog zakona koji nosi podnaslov "Kada se sprovode radnje i mere poznavanja i praćenja stranke"
Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma možeš skinuti sa linka:
http://www.apml.org.rs/index.p...artdown&id=110&lang=rs
Banka sama određuje način na koji povezuje transakcije, i uopšte primenjuje u praksi ovaj zakon, a recimo Uprava za sprečavanje pranja novca je utvrdila listu obaveznih Indikatora sumnjivih transakcija za banke. Tu listu možete skinuti sa sledećeg linka
http://www.apml.org.rs/index.p...tartdown&id=32&lang=rs

a evo nekih zanimljivih tačaka odatle:
13. Transakcije koje su službenici banke na osnovu svog znanja i iskustva okarakterisali kao “neuobičajene”.
14. Klijent nikada nije bio u radnom odnosu, a raspolaže značajnim sredstvima na računima.
30. Klijent je veoma “pričljiv” u vezi sa temama koje se tiču pranja novca ili finansiranja terorističkih aktivnosti.
31. Klijent neuobičajeno dobro poznaje zakonske propise u vezi sa prijavljivanjem sumnjive transakcije, brzo potvrđuje da su novčana sredstva čista” i da nisu oprana.
---------------
Inače mislim da banka ima obavezu da čuva podatke o transkacijama na tvom računu 10 godina (mada ja mislim da čuva i duže). Mislim da banka na zahtev suda (istražnog sudije, što znači kad je pokrenuta istraga) uvek daje podatke o transakcijama na svim računima.

* Da li postoji način da me naknadno pitaju odakle mi novac?
Postoji, evo i koji.
Postoji sledeći pravilnik koji se zove
PRAVILNIK O NAČINU I POSTUPKU UTVRĐIVANJA PORESKE OSNOVICE POREZA NA DOHODAK GRAĐANA NA NEPRIJAVLJENE PRIHODE UNAKRSNOM PROCENOM
I koji se može skinuti ovde:
http://www.poreskauprava.gov.r...f/PravilnikUnakrsnaProcena.pdf

Taj pravilnik je doneo Mlađan Dinkić kao Ministar finansija 2006. godine.
Praktično, pravilnikom se utvrđuje način provere sticanja imovine, u slučaju kada se nekom imovina značajno poveća, a prijavljeni prihod u prethodnom periodu je suviše mali da bi opravdao tako povećanje imovine (a da nije bilo nasleđa, kredita, poklona i drugog). Ovo ima praktičnu primenu od 2003. godine, jer tek od tada država ima urednu evidenciju ovim povodom (urednu evidenciju imovine i prijavljenih prihoda građana), a sve pre toga se ne proverava na ovaj način.

Očekujem da član Thetaworld da svoj komentar na ovaj moj post (sa kojim već vidim da ću se složiti).

A svi vi koji plaćate porez ovakoj državnoj upravi u Srbiji, molim vas da redovno pratite Dnevnik 2 i sednice Narodne skupštine, kako bi bili upoznati sa načinom torošenja para koje ste uplatili. Da ne kažete posle da vas niko ne obaveštava o tome. Ja na žalost pratim :(

[Ovu poruku je menjao ljubisal dana 26.02.2010. u 23:30 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao ljubisal dana 26.02.2010. u 23:30 GMT+1]
[ acca3 @ 26.02.2010. 22:23 ] @
@ljubisal
Svaka čast za ovaj post. Pojašnjava dosta nedoumica.

E sad, gledao sam navedenu tabelu na Mena.rs sajtu i samo me zanima, ako nije problem, neko pojašnjenje. Reč je o delu "Za lice koje je nije osigurano (zaposleno) na drugom mestu" i normiranim troškovima. Prvo, šta znači 40, 50, 60% Mislim, od čega i koga zavisi koji procenat od ta tri je dozvoljen kao maksimum? I šta sve spada u normirane troškove, odnosno postoji li neka lista ili se prati osnovna logika (ono što je logično bio trošak u izvođenju posla)? Moraju li se za normirane troškove prikazati računi poreskoj upravi?
Za zdravstveno i penziono u tom slučaju pretpostavljam da nisu obaveza ako je lice prijavljeno kao nezapošljeno na zavodu za zapošljavanje?

[ zoksula @ 26.02.2010. 22:34 ] @
Jesu zanimljivi komentari:
13. Transakcije koje su službenici banke na osnovu svog znanja i iskustva okarakterisali kao “neuobičajene”.
...............................
Nisam steko utisak da oni imaju neko znanje niti da mogu ista da prepoznaju sta je neubicajeno.
14. Klijent nikada nije bio u radnom odnosu, a raspolaže značajnim sredstvima na računima.
..................................
dao mi cale - resenje slamarica

30. Klijent je veoma “pričljiv” u vezi sa temama koje se tiču pranja novca ili finansiranja terorističkih aktivnosti.
...........................
Evo ja sam pricljiv. Prosle godine sam dobio pismo od marfin banke da se obavezno javim u skladu sa odredbama sluzbe za finansiranje teroristickih aktivnosti.
Promet na racunu 20 din.
A imam i iskustva sa pranjem novca - jednom mi je keva oprala pantalone zajedno sa novcanikom.

31. Klijent neuobičajeno dobro poznaje zakonske propise u vezi sa prijavljivanjem sumnjive transakcije, brzo potvrđuje da su novčana sredstva čista” i da nisu oprana.
[ S A J A @ 26.02.2010. 22:43 ] @
Normirane troškove ne moraš da pravdaš, oni su normirani zakonski i treba ih prihvatiti "zdravo za gotovo". Dakle, za "ostale prihode" ti se priznaje 20% normiranih troškova i to znači da ti plaćaš na osnovicu koja je umanjena za to.

Na primer, zaradio si 1000e
Oduzmeš 20% normiranih troškova, ostaje 800e
na 800e porez od 20% je 160e i toliko treba da platiš.
Dakle, realno ti plaćaš 16% poreza ako se posmatra ukupna suma.

Ako fizičko lice dobije pare od pravnog lica a nije naknada za rad, već kao “besteretno davanje” to se oporezuje u skladu sa čl.85 stav 1 tačka 11 zakona o porezu na dohodak građana. Za ove prihode se ne obračunavaju doprinosi. Pod ovakva plaćanja spada: naučne naknade, jubilarne nagrade nezaposlenim licima, nagrade za ostvarene uspehe i medalje, pomoć za lečenje i druge pomoći, troškovi smeštaja i sve druge neimenovane isplate fiz licima koja nisu zaposlena kod isplatioca. Međutim, ako primaš novac kao naknadu za rad i pogotovo ako je u pitanju ugovorena naknada za rad, onda moraš da plaćaš i doprinose za PIO i zdravstveno.
[ zoksula @ 26.02.2010. 22:43 ] @
Citat:
acca3: @ljubisal
Svaka čast za ovaj post. Pojašnjava dosta nedoumica.

E sad, gledao sam navedenu tabelu na Mena.rs sajtu i samo me zanima, ako nije problem, neko pojašnjenje. Reč je o delu "Za lice koje je nije osigurano (zaposleno) na drugom mestu" i normiranim troškovima. Prvo, šta znači 40, 50, 60% Mislim, od čega i koga zavisi koji procenat od ta tri je dozvoljen kao maksimum? I šta sve spada u normirane troškove, odnosno postoji li neka lista ili se prati osnovna logika (ono što je logično bio trošak u izvođenju posla)? Moraju li se za normirane troškove prikazati računi poreskoj upravi?
Za zdravstveno i penziono u tom slučaju pretpostavljam da nisu obaveza ako je lice prijavljeno kao nezapošljeno na zavodu za zapošljavanje?


Da vidis nisam se zahvalio na super i korisnom opsirnom postu.

Ni meni to nije jasno sa tabelama jer sam video da je 50% a trebalo bi da bude 20% ili malo vise - zavisno da li je manje od 1.5 milion ili ne.
[ ljubisal @ 26.02.2010. 22:47 ] @
Konkretno za Adsense ni sam nisam siguran kako bi tačno izgledao obračun, a najviše me buni upravo penziono i zdravstveno osiguranje. Naime opšti princip po zakonskim propisima je da se na primanja po osnovu rada obavezno plaćaju i porez i doprinosi (penzijski obavezno, a zdravstveni ako nisi osiguran po drugom osnovu), a da se na primanja po osnovu vlasništva ne plaćaju doprinosi već samo porez. Ne znam tačno kako okarakterisati primanja od AdSens-a, da li je to primanje od rada ili od vlasništva.

Ono što je sigurno, a što je @SAJA već rekao, je da su to ostali prihodi. Porez na ostale prihode je 20%, a normirani troškovi su 20%. Normirani troškovi su zapravo iznos koji ti se priznaje kao trošak povodom ostvarivanja tvog prihoda. Što su normirani troškovi veći, to je manja osnovica za plaćanje poreza, pa je samim tim i iznos poreza koji se plaća manji.
Normirani troškovi su propisani zakonom za pojedine vrste prihoda i oni ne moraju posebno da se dokumentuju (tj. ne moraš da imaš dokaz da si to potrošio povodom ostvarivanja prihoda). Osim njih postoje i stvarni troškovi. Ako je u tvom interesu možeš da tražiš da ti se priznaju stvarni troškovi, ali onda moraš da ih dokumentuješ.

Računica (bez doprinosa) bi izgledala ovako:
Dobio si 1000 USD.
Normirani troškovi su 200 USD.
Osnovica za porez je 800 USD.
Stopa poreza je 20%.
Iznos poreza je 160 USD.
Neto prihod je 840 USD.

Međutim, ovako ostvaren prihod ulazi u osnovicu za tzv. godišnji porez na dohodak građana (naveden u prvom postu ove teme), koji se plaća ako pređeš određenu granicu. To mu dođe kao dodatni porez ako si zaradio preko 3-strukog ili preko 6-strukog iznosa prosečne bruto zarade u Srbiji. Taj dodatni porez je 10 % za iznos preko 3.strukog + 15 % za inos preko 6-strukog iznosa prosečne bruto zarade u Srbiji.
[ zoksula @ 26.02.2010. 22:53 ] @
@Slaja 16% nije toliko mnogo tj cak je i prihvatljivo. Ali samo ja nikada nisam cuo da to neko placa.Jedino svi pricaju kako treba da se placa. Zato sto postoji velika razlika izmedju adsense-a kojim se pare ubacuju u zemlju (i tako to moze da se racuna ko izvoz intelektualnih sposobnosti i svih ostalih poslova u kojoj novac samo cirkulise.

Npr zanimama me da li Dinkic placa porez za donacije iz evropske unije- mada nije bas analognp - medjutim krajnji rezultat je isti.

Evo jednog starog posta koji je napisao member JankoE:
...............................
Pozdrav svima,

ja cu vam dati informaciju koju su mi dali neki bankari, a sa tim se slozile i neke knjigovodje.

Kada sam pitao neke ljude koji rade u poreskim sluzbama, uglavnom su me bledo gledali jer dosta njih nema mail adresu, a kad im pomenes google adsense ili affiliate, gledaju te kao da si im opsovao majku

Salim se, ima i tamo ljudi koji razumeju celu pricu, ali kazu da kod nas jos uvek ne postoje jasne regulative oko svega.

E sad, opet napominjem: ako su lagali mene i ja lazem vas.

Informacija je da se taj priliv karakterise isto kao da ti je novac poslao neki prijatelj ili rodjak iz inostranstva.

Ono oko cega su se slozili je da ako je taj priliv manji od onog limita za extra profit fizickog lica (mislim da je taj limit za ovu godinu oko 1.200.000 dinara) onda nikome nista. Nisi u obavezi da prijavljujes ili da placas neke dazbine.

Ali ako prebacis tu cifru, duzan si da se prijavis i da platis porez, koji je ja mislim 10%

Medjutim ono sto mene brine je sto nasa drzava voli da mnoge stvari obracunava retroaktivno. Obzirom da su i checkovi od adsensa na ime, a i kad ti stize novac na devizni racun opet postoji trag da je na tvoje ime, mozda se dosete jednosg dana pa kazu: " 'ajd sad da vidimo sta je bilo ranije" i onda ti posalju poresko zaduzenje ...

Tako da: za sada do gorepomenute cifre, niko ne bi trebalo da te dira. Ako bijes preko toga, moj ti je savet da se ne zezas i da se regularno prijavis.

Pozdrav
......................................

[ zoksula @ 26.02.2010. 23:02 ] @
Citat:
ljubisal: Konkretno za Adsense ni sam nisam siguran kako bi tačno izgledao obračun, a najviše me buni upravo penziono i zdravstveno osiguranje. Naime opšti princip po zakonskim propisima je da se na primanja po osnovu rada obavezno plaćaju i porez i doprinosi (penzijski obavezno, a zdravstveni ako nisi osiguran po drugom osnovu), a da se na primanja po osnovu vlasništva ne plaćaju doprinosi već samo porez. Ne znam tačno kako okarakterisati primanja od AdSens-a, da li je to primanje od rada ili od vlasništva.

Ono što je sigurno, a što je @SAJA već rekao, je da su to ostali prihodi. Porez na ostale prihode je 20%, a normirani troškovi su 20%. Normirani troškovi su zapravo iznos koji ti se priznaje kao trošak povodom ostvarivanja tvog prihoda. Što su normirani troškovi veći, to je manja osnovica za plaćanje poreza, pa je samim tim i iznos poreza koji se plaća manji.
Normirani troškovi su propisani zakonom za pojedine vrste prihoda i oni ne moraju posebno da se dokumentuju (tj. ne moraš da imaš dokaz da si to potrošio povodom ostvarivanja prihoda). Osim njih postoje i stvarni troškovi. Ako je u tvom interesu možeš da tražiš da ti se priznaju stvarni troškovi, ali onda moraš da ih dokumentuješ.

Računica (bez doprinosa) bi izgledala ovako:
Dobio si 1000 USD.
Normirani troškovi su 200 USD.
Osnovica za porez je 800 USD.
Stopa poreza je 20%.
Iznos poreza je 160 USD.
Neto prihod je 840 USD.

Međutim, ovako ostvaren prihod ulazi u osnovicu za tzv. godišnji porez na dohodak građana (naveden u prvom postu ove teme), koji se plaća ako pređeš određenu granicu. To mu dođe kao dodatni porez ako si zaradio preko 3-strukog ili preko 6-strukog iznosa prosečne bruto zarade u Srbiji. Taj dodatni porez je 10 % za iznos preko 3.strukog + 15 % za inos preko 6-strukog iznosa prosečne bruto zarade u Srbiji.


Mislim da bi pre mogo da se definise ko primanje od vlasnistva nego za rad - jer je to ko prodaja prostora za reklamu u npr delta citiju.

Srecom taj dohodak se placa samo na (primanja - 3x plata).

Ali mi nije jasno kako oni ocekuju da neko od nas ovde odredi kategoriju i porez i sve to da izracuna i da plati bez okakve pomoci(osim foruma) kada sam siguran da bi i neko iz poreske uprave ubacio u neku napamet odredjenu kategoriju.

Uzgred jel postoji neka kategorija za koju se ne placa porez - slicna kategoriji izvoz iz gornjeg posta.
[ acca3 @ 26.02.2010. 23:04 ] @
Prvo, moram stvarno da se zahvalim i članu @SAJA na doprinosu pojašnjenjima.

Da, sad je jasnije za Adsense prihode.

Međutim ako je reč o frilenserima koji se bave webdizajnom, oni kada naprave sajt klijentu iz inostranstva zapravo prodaju njemu prava na svoje autorsko delo. Jesam li u pravu ako tako tumačim? Te u tom slučaju spadaju u "Ugovor o autorskom delu (prihodi od autorskih prava, prava srodnih autorskom pravu i prava industrijske svojine)" gde su nominalni troškovi od 40 do 60% (skala koja me je maločas bunila).

[ zoksula @ 26.02.2010. 23:34 ] @
jedino nije jasno da li iko placa porez za adsense.
[ gorko @ 27.02.2010. 01:44 ] @
NE PLACA !!! malo li im je. Da ce se oporezovati, hoce sigurno, samo razvlacite jos tema i cackajte mecku.

Ja ne vidim razlog zasto bi sebi odvajao od usta davajuci njima za bilo sta. Jesu oni napravili sajt, nisu, jesu registrovali domen, nisu, da li su mi ustupili hosting, nisu, oce pare, NEMA!!!!

Budu li uveli porez..... pa nije ova zemlja izmislila banke pa da ih samo ovde ima ali to je vec neka druga tema .....
[ zoksula @ 27.02.2010. 02:15 ] @
Mislim da je 20% dosta (pdv) a i oni sigurno ne naplaciju kamatu za strane investicije (sto je isto ko adsense [rihod manje vise)

Koje druge banke bi koristio - to je bas za ovu temu. problem je sto postoje problemi provatnosti i tax withoulding u nekim zemljama.

Npr ako pominjemo Citybank iz madjarske.

1) Da li mogu da otvorim racun a da bude 100% private (tj da nemaju pravo da nikome - znaci ni narodnoj banki srbije dostavljaju podatke o transakcijama na tom racunu ni u kom slucaju)

2) Da li tu naplaciju tih 15% za tax witholding - trebalo bi da ne naplacuju zato sto bi to za tax witholding trebalo da vazi samo u okviru evropske unije.
http://en.wikipedia.org/wiki/European_Union_withholding_tax


[Ovu poruku je menjao Shadowed dana 05.05.2012. u 15:26 GMT+1]
[ zoksula @ 27.02.2010. 02:30 ] @
Citat:
gorko: NE PLACA !!! malo li im je. Da ce se oporezovati, hoce sigurno, samo razvlacite jos tema i cackajte mecku.

Ja ne vidim razlog zasto bi sebi odvajao od usta davajuci njima za bilo sta. Jesu oni napravili sajt, nisu, jesu registrovali domen, nisu, da li su mi ustupili hosting, nisu, oce pare, NEMA!!!!

Budu li uveli porez..... pa nije ova zemlja izmislila banke pa da ih samo ovde ima ali to je vec neka druga tema .....


Pa skoro da je tako - samo sto oni ipak ne znam imaju policiju i skupstinu koju treba platiti puteve i slicna sranja. Medjutim sigurno da im je dosta 20% od pdv-a +
doliv deviza iz inostranstva sto moze da se smatra izvozom intelektualnih kapaciteta ili uvozom deviza - ili donacijama za poboljsanje kvaliteta zivota jedne srpske porodice i dakle da ponovim 20% pdv-a pa je dosta valjda.U svakom slucaju to nikako ne bi trebalo da se oporezuje kao sto sigurno ne placaju porez za domacije koje nam navodno salje EU.

[ gorko @ 27.02.2010. 03:24 ] @
manite se donacije, smesno je uporedjivati adsnse i tamo neke donacije. da li tebi google donira ili isplacuje novcanu nadoknadu..... kraj price
da li si ti drzava..... kraj price

sto se tice madjarske, mislim (a neka me neko ispravi ako nije tako), da moras biti drzavljanin ili imati makar radnu dozvolu da bi mogao da otvaras racun.
[ zoksula @ 27.02.2010. 03:56 ] @
Citat:
gorko: manite se donacije, smesno je uporedjivati adsnse i tamo neke donacije. da li tebi google donira ili isplacuje novcanu nadoknadu..... kraj price
da li si ti drzava..... kraj price

sto se tice madjarske, mislim (a neka me neko ispravi ako nije tako), da moras biti drzavljanin ili imati makar radnu dozvolu da bi mogao da otvaras racun.


Ne sigurno da moze madjarska - ali je samo pitanje da li iz privatnost i witholding tax ili ne.Pitao sam vec.

Uvek moze da bude izvoz intelektualnih kapaciteta a izvoz ne bi trebao da se oporezuje.

Nebitno je da li donira ili isplacuje novcanu nadoknadu - efekat je isti - necu da pametujem mnogo to je naravno svima jasno. A na pitanje da li sam ja drzava odgovoricu sa da. ...demokratska stranka na vlasti.demos=narod .. ja =narod. To je to.vladavina naroda.

[ zlaajaa @ 27.02.2010. 05:10 ] @
mali off, ako se ne varam u autorska dela bi moglo da spadne i freelance programiranje iskljucivo za strane klijente?

[ Horvat @ 27.02.2010. 09:39 ] @
Citat:

13. Transakcije koje su službenici banke na osnovu svog znanja i iskustva okarakterisali kao “neuobičajene”.
14. Klijent nikada nije bio u radnom odnosu, a raspolaže značajnim sredstvima na računima.
30. Klijent je veoma “pričljiv” u vezi sa temama koje se tiču pranja novca ili finansiranja terorističkih aktivnosti.
31. Klijent neuobičajeno dobro poznaje zakonske propise u vezi sa prijavljivanjem sumnjive transakcije, brzo potvrđuje da su novčana sredstva čista” i da nisu oprana.

odakle salterusa koja ti isplacuje cek zna da li si ti bio u radnom odnosu ili nisi?!?
cak i da imas kod banke racun,ne moras da im kazes da li si u radnom odnosu ili nisi [sve u zavisnosti od racuna]...

Citat:
ljubisal:
penzijski obavezno, a zdravstveni ako nisi osiguran po drugom osnovu

pa koliko puta placas penzijsko?za svaki kes koji ti stigne treba da platis penzijsko?
[ ljubisal @ 27.02.2010. 10:36 ] @
Citat:
zlaajaa: mali off, ako se ne varam u autorska dela bi moglo da spadne i freelance programiranje iskljucivo za strane klijente?


Autorska prava su zakonom definisana u Zakonu o autorskim i srodnim pravima koji možeš preuzeti ovde:
http://www.parlament.gov.rs/co...ta_detalji.asp?Id=758&t=Z#


A evo šta piše u Zakonu o porezu na dohodak za norimrane troškove za pojedina autorska prava:
-----------
Član 56.
Obvezniku - autoru, odnosno nosiocu srodnog prava priznaju se sledeći
normirani troškovi:
1) za vajarska dela, tapiserije, umetničku keramiku, keramoplastiku,
mozaik i vitraž, za umetničku fotografiju, zidno slikarstvo i slikarstvo u
prostoru u tehnikama: freska, grafika, intarzija, emajl, intarzirane i
emajlirane predmete, kostimografiju, modno kreatorstvo i umetničku obradu
tekstila (tkani tekstil, štampani tekstil i sl.) - 50% od bruto prihoda;

2) za slikarska dela, grafička dela, industrijsko oblikovanje sa
izradom modela i maketa, sitnu plastiku, radove vizuelnih komunikacija,
radove u oblasti unutrašnje arhitekture i obrade fasada, oblikovanje
prostora, radove na području hortikulture, vršenje umetničkog nadzora nad
izvođenjem radova u oblasti unutrašnje i fasadne arhitekture, oblikovanja
prostora i hortikulture sa izradom modela i maketa, umetnička rešenja za
scenografiju, naučna, stručna, književna i publicistička dela, prevođenje,
odnosno prevodi, muzička i kinematografska dela i restauratorska i
konzervatorska dela u oblasti kulture i umetnosti, za izvođenje umetničkih
dela (sviranje i pevanje, pozorišna i filmska gluma, recitovanje), snimanje
filmova i idejne skice za tapiseriju i kostimografiju kad se ne izvode u
materijalu - 43% od bruto prihoda;

3) za interpretaciju, odnosno izvođenje estradnih programa zabavne i
narodne muzike, proizvodnju fonograma, proizvodnju videograma, proizvodnju
emisije, proizvodnju baze podataka i za druga autorska i srodna prava koja nisu
navedena u tač. 1) i 2) ovog člana - 34% od bruto prihoda.
------------
[ ljubisal @ 27.02.2010. 10:49 ] @
Citat:
Horvat: odakle salterusa koja ti isplacuje cek zna da li si ti bio u radnom odnosu ili nisi?!?
cak i da imas kod banke racun,ne moras da im kazes da li si u radnom odnosu ili nisi [sve u zavisnosti od racuna]...

Zaposleni u bankama idu redovno na obuke o sprečavanju pranja novca. Šta ih tamo uče ne znam.
Inače i računovođe su obveznici po tom zakonu (što znači da se upoznaju sa klijentom, prate klijenta, vode evidenciju i obaveštavaju Upravu za sprečavanje pranja novca). Doduše imaju manje obaveza od banaka, ali i računovođe moraju da šalju svoje zaposlene na obuku tim povodom.

Citat:
Horvat: pa koliko puta placas penzijsko?za svaki kes koji ti stigne treba da platis penzijsko?


Da, za svako primanje koje imaš od rada plaćaš penzijsko. U slučaju kada ti je isplatilac firma iz Srbije, onda to ona plaća, a ti dobiješ neto. Ako je primanje iz inostranstva, onda ti sam obračunavaš, prijavljuješ i plaćaš na propisani račun penzijsko (i porez).
Na kraju godine firma iz Srbije prijavi Poreskoj upravi koliko para je isplatila svakom fizičkom licu (navodeći matični broj tog fizičkog lica). Ako si primao novac od više firmi iz Srbije onda to svaka firma prijavi Poreskoj upravi, sa tvojim matičnim brojem.
Ako si sam prijavio i platio porez za primanje iz inostranstva, to takođe ulazi u primanje pod tvojim matičnim brojem.

Po isteku godine, i po isteku roka za podnošenje prijave za godišnji porez na dohodak građana (tj. porez iz prvog posta ove teme), a taj rok je 15. mart, poreska uprava iz kompjutera dobije listing onih osoba koje su prešle taj zakonski limit, a nisu podnela poresku prijavu za godišnji porez na dohodak građana i službeno ih poziva radi razjašnjenja.

Dodatak:
Maksimalna osnovica za plaćanje penzijskog (i ostalih doprinosa) je 5-struki iznos prosečne bruto zarade u Srbiji.
[ ljubisal @ 27.02.2010. 11:08 ] @
Citat:
gorko: NE PLACA !!! malo li im je. Da ce se oporezovati, hoce sigurno, samo razvlacite jos tema i cackajte mecku.

Ja ne vidim razlog zasto bi sebi odvajao od usta davajuci njima za bilo sta. Jesu oni napravili sajt, nisu, jesu registrovali domen, nisu, da li su mi ustupili hosting, nisu, oce pare, NEMA!!!!

Budu li uveli porez..... pa nije ova zemlja izmislila banke pa da ih samo ovde ima ali to je vec neka druga tema .....

Kako se to kaže u modernom proevropskom rečniku, institucionalni okvir je stvoren.
Odnoso postoje zakoni, a ostaje da počnu da se sprovode u punom obimu. Sa ovakvim zakonima bila je saglasna svaka Vlada od 2001. godine, a i ova je, i mislim da se zakoni neće promeniti. Naprotiv, približavanjem EU samo će početi strožija primena ovih zakona.

Okretanje glave nije rešenje. Iz mog iskustva to pogotovo nije rešenje kod ljudi čiji je način razmišljanja tehnički orjentisan, koji vole jasnu situaciju do kraja. Koji vole jasan algoritam sa svim mogućim ishodima.
Čitajte, razmišljate, sarađujte, pratite iskustva iz sveta koja bi se mogla primeniti ovde.
[ Horvat @ 27.02.2010. 11:22 ] @
ne sumnjam da oni idu na obuku,ali na celu ti pise d ali si zaposlen ili nisi? [ovo nevezano za knjigovodju]

knjigovodja nema "zastitu podataka klienta" poput advokata?

---
znaci ako je osoba x zaposlena u preduzecu a [preduzece a placa siz-u redovno],i usput se "rekreativno" bavi freelancom za preduzece b i osoba x plati porez na dobit,da li mora da plati [jos jednom] penzijsko osiguranje [iako to placa preduzece a],na to sam mislio
[ zoksula @ 27.02.2010. 12:37 ] @
Citat:
ljubisal
poreska uprava iz kompjutera dobije listing onih osoba koje su prešle taj zakonski limit, a nisu podnela poresku prijavu za godišnji porez na dohodak građana i službeno ih poziva radi razjašnjenja.


Kako se to primenjuje za adsense cekove.Pretpostavljam da nemaju evidenciju za sve cekove vec samo za one preko 10 000 E - ili mozda ako je suma primljenih preko 1/5 milion.
[ zoksula @ 27.02.2010. 12:42 ] @
Citat:
ljubisal: Okretanje glave nije rešenje. Iz mog iskustva to pogotovo nije rešenje kod ljudi čiji je način razmišljanja tehnički orjentisan, koji vole jasnu situaciju do kraja. Koji vole jasan algoritam sa svim mogućim ishodima.
Čitajte, razmišljate, sarađujte, pratite iskustva iz sveta koja bi se mogla primeniti ovde.


Kako nije resenje - ako niko ne placa sto bi neko platio kada cak i ne postoji explicitan zakon za zaradu preko interneta vec samo spada u ostale zakone -sa kojima nema neke slicnosti + u nekim zemljama se ne placa nikakkav porez do odredjenih suma.

Sta je resenje - otvoriti racun i inostranstvu i tamo primati cekove?

jel to funkcionise za madjarsku.

[Ovu poruku je menjao zoksula dana 27.02.2010. u 14:43 GMT+1]
[ acca3 @ 27.02.2010. 14:23 ] @
Citat:
zoksula: Kako nije resenje - ako niko ne placa sto bi neko platio kada cak i ne postoji explicitan zakon za zaradu preko interneta vec samo spada u ostale zakone -sa kojima nema neke slicnosti + u nekim zemljama se ne placa nikakkav porez do odredjenih suma.

Sta je resenje - otvoriti racun i inostranstvu i tamo primati cekove?

jel to funkcionise za madjarsku.

[Ovu poruku je menjao zoksula dana 27.02.2010. u 14:43 GMT+1]Pa nije niko plaćao ni tražio dozvolu za affiliate kladionica pa vidi šta se desilo Kragujevčanima.
[ Ivan Dimkovic @ 27.02.2010. 14:33 ] @
Citat:

Kako nije resenje - ako niko ne placa sto bi neko platio kada cak i ne postoji explicitan zakon za zaradu preko interneta vec samo spada u ostale zakone -sa kojima nema neke slicnosti + u nekim zemljama se ne placa nikakkav porez do odredjenih suma.


Nema nikakve potrebe za "eksplicitan zakon za zaradu preko interneta", jer se poreski sistem ne bazira na svim mogucim i nemogucim tehnickim detaljima, vec se vezuje samo na - zaradu. Tako da ti mozes da izmislis neki novi i unikatni nacin zarade, ali njih nije briga za tehnikalije, njima je bitno da si ti nesto zaradio i da se taj novac nalazi u ovoj zemlji.. i onda oni traze svoj deo :)

Izbegavanje poreza je nesto sto vas moze kostati mnogo vise kasnije. Naravno, svako je slobodan da odluci da li da postuje zakone ili da taji porez ako smatra da je rizik suvise mali. Ali nemojte ljudima pricati kako "niko ne placa" posto to nije tacno, i DEFINITIVNO nije tacno da nema nikakvih posledica - posledica ima, i to prilicnih, ako vas uhvate.

Citat:

u nekim zemljama se ne placa nikakkav porez do odredjenih suma.


To se zove progresivno oporezivanje. U Srbiji je progresivno oporezivanje tabu, i svaki put kada neki ministar finansija predlozi reformu toga dolazi do pravog malog rata.

Za sada je oporezivanje prihoda u Srbiji >jako dobro< jer bi vas progresivno oporezivanje mnogo vise opalilo, jer ti online biznisi obicno vise zaradjuju od proseka, pa bi vas posle neke cifre sacekao mnogo veci porez od onog sto vazi danas.
[ ljubisal @ 27.02.2010. 15:43 ] @
Citat:
Horvat
ne sumnjam da oni idu na obuku,ali na celu ti pise d ali si zaposlen ili nisi? [ovo nevezano za knjigovodju]

knjigovodja nema "zastitu podataka klienta" poput advokata?

Samo advokati imaju zaštitu podataka klijenta.

Inače evo jednog dela iz Zakona o sprečavanju novca i finansiranja teroroizma koji govori o zabrani dojavljivanja:
-----------------
Zabrana dojavljivanja

Član 73

(1) Obveznik, advokat i njihovi zaposleni, uključujući i članove upravnog,
nadzornog i drugog organa upravljanja, kao i druga lica kojima su dostupni podaci
iz člana 81. ovog zakona, ne smeju stranci ili trećem licu otkriti:
1) da su Upravi dostavljeni podaci, informacije i dokumentacija o
stranci ili o transakciji za koje postoji sumnja da se radi o pranju
novca ili finansiranju terorizma;
2) da je Uprava, na osnovu čl. 56. i 63. ovog zakona, izdala nalog za
privremeno obustavljanje izvršenja transakcije;
3) da je Uprava, na osnovu člana 57. ovog zakona, izdala nalog za
praćenje finansijskog poslovanja stranke;
4) da je protiv stranke ili trećeg lica pokrenut ili bi mogao biti
pokrenut postupak u vezi sa pranjem novca ili finansiranjem
terorizma.

(2) Zabrana iz stava 1. ovog člana ne odnosi se na slučajeve:
1) kada su podaci, informacije i dokumentacija koje u skladu sa ovim
zakonom prikuplja i vodi obveznik ili advokat, potrebni za
utvrđivanje činjenica u krivičnom postupku i ako te podatke traži
nadležni sud u skladu sa zakonom;
2) ako podatke iz tačke 1. ovog stava traži organ iz člana 82. ovog zakona
u postupku nadzora nad primenom odredaba ovog zakona;
3) ako advokat, preduzeće za reviziju, ovlašćeni revizor, pravno ili
fizičko lice koje pruža računovodstvene usluge ili usluge poreskog
savetovanja pokuša da odvrati stranku od nezakonite delatnosti.
---------------

Citat:
Horvat: znaci ako je osoba x zaposlena u preduzecu a [preduzece a placa siz-u redovno],i usput se "rekreativno" bavi freelancom za preduzece b i osoba x plati porez na dobit,da li mora da plati [jos jednom] penzijsko osiguranje [iako to placa preduzece a],na to sam mislio

Da, mora da plati još jednom penzijsko.
[ ljubisal @ 27.02.2010. 15:52 ] @
Citat:
zoksula: Kako se to primenjuje za adsense cekove.Pretpostavljam da nemaju evidenciju za sve cekove vec samo za one preko 10 000 E - ili mozda ako je suma primljenih preko 1/5 milion.

Ovo se primenjuje samo za slučaj prijavljenih prihoda.

Ako Adsense čekovi nisu prijavljeni primenjuje se drugi način provere koji sam naveo u jednoj od prethodnih poruka, i ponavljam opet ovde:
---------
* Da li postoji način da me naknadno pitaju odakle mi novac?
Postoji, evo i koji.
Postoji sledeći pravilnik koji se zove
PRAVILNIK O NAČINU I POSTUPKU UTVRĐIVANJA PORESKE OSNOVICE POREZA NA DOHODAK GRAĐANA NA NEPRIJAVLJENE PRIHODE UNAKRSNOM PROCENOM
I koji se može skinuti ovde:
http://www.poreskauprava.gov.r...f/PravilnikUnakrsnaProcena.pdf
----------

Dakle kada postaneš vlasnik neke imovine, a nisi u prošlosti imao prihode koji bi to dokazali (i nisi podigao kredit, dobio nasleđe, poklon, na lutriji i drugo) onda na osnovu gornjeg pravilnika, pojavićeš se na nekom listingu i neko iz Poreske uprave ima pravo da te pozove i da te pita odakle ti pare za stan, kuću, hartije od vrednosti i sve ostalo što se takođe vodi po tvom matičnom broju.
Tada je na tebi da dokažeš odakle ti pare, a ne njima da dokazuju da nisi prijavio prihode.
[ ljubisal @ 27.02.2010. 16:27 ] @
Citat:
zoksula: Kako nije resenje - ako niko ne placa sto bi neko platio kada cak i ne postoji explicitan zakon za zaradu preko interneta vec samo spada u ostale zakone -sa kojima nema neke slicnosti + u nekim zemljama se ne placa nikakkav porez do odredjenih suma.

Sta je resenje - otvoriti racun i inostranstvu i tamo primati cekove?

jel to funkcionise za madjarsku.

[Ovu poruku je menjao zoksula dana 27.02.2010. u 14:43 GMT+1]


Ljudi koji zarađuju preko Adsense različito posmatraju taj vid njihove zarade. Razlika u posmatranju pre svega zavisi od iznosa i lične ambicije.
Ljudi koji manje zarađuju i ne žele da preterano šire posao, razmišljaju na način: dok radi dobro je, ako baš nešto prigusti onda ću da rešavam. Do tada ću da pratim situaciju i radim svoj posao.
Ljudi koji više zarađuju i imaju veće ambicije, razmišljaju o tom poslu kao nečemu što će da traje duže, od čega može da se zaradi i dobro živi i da se postavi posao na čvrste noge za duži period. Oni žele da to bude što više ili u potpunosti u skladu sa zakonom, upravo iz razloga da kada za 5-10 godina zarade veći iznos, mogu da budu mirni da ako ih neko pita kako su zaradili novac.

Zato nije rešenje, jer nije održivo na duži rok. I ne mislim da bi bilo kome bilo pravo da mu propadne trud, novac i vreme koji je uložio. Ne znam za koje vreme su oni ljudi iz Kragujevca zaradili 550.000 evra preko interneta. Pravo da vam kažem, nisam ni znao da u Srbiji može da se zaradi toliko preko interneta. Ali mi je bilo čudno da ljudi koji zarađuju toliki novac nisu to pametnije organizovali u skladu sa zakonom.

Ja ne znam kakvi su porezi u EU, ali čini mi se da je Ivan Dimković u pravu kada kaže da je za sada oporezivanje prihoda u Srbiji jako dobro.

I još nešto. Već niz godina unazad se integrišu podaci o registraciji i prihodima fizičkih lica i firmi u Srbiji.
Tako imate Agenciju za privredne registre (APR) koja vodi i registar firmi, i registar radnji i registar finansijskih izveštaja i još registara. APR je direktno povezan sa Poreskom upravom kada nova firma treba da dobije PIB. Poreska uprava je nedavno objavila da je pustila u rad sledeći sistem u vezi sa dobijanjem PIB-a. Ako ja recimo imam udela u 5 firmi (doo) i hoću da otvorimi 6. službenik u Poreskoj upravi će ukucati moj matični broj i na ekranu će mu se izlistati gde i koliko učešće u kojoj firmi imam i da li neka od tih firmi duguje porez državi. Ako duguje, tek kada svaka od tih 5 firmi izmiri porez državi nova firma će moći da počne da radi. Moram da vam kažem da je ovo značajan napredak za Poresku upravu.
Kao što rekoh ranije od 2003. godine u jednu bazu se slivaju svi podaci o prijavljenim prihodima građana.
Na drugoj strani postoji jedinstvena evidencija imovine građana po matičnom broju.
Poreska uprava je takođe nedavno objavila da će svim fizičkim licima poreskim obveznicima u Srbiji dostaviti Lični poreski broj (valjda da pomogne građanima da lakše plaćaju porez).
Mislim da postoji (doduše ne znam da li je država koristi legalno ili nelegalna) državna evidencija o transakcijama preko svih računa u bankama u zemlji, jer sve transakcije na kraju prođu preko kompjutera Narodne banke Srbije. Dakle i to postoji na jednom mestu, a kako se koristi ne bih znao.

Evo ti još jednog razloga zašto okretanje glave nije rešenje. Već te imaju u kompjuteru, ali ili si suviše mali (beznačajan) ili ne stižu da te pitaju. Ako želiš da ostaneš mali (beznačajan) verovatno te niko neći ni pitati duži period. Ali ako želiš da razviješ svoj posao ili ne želiš da čekaš da se oni bolje organizuju, onda ne možeš da okrećeš glavu.
[ nnn @ 27.02.2010. 17:00 ] @
Imam jedno pitanje, da li se moze otvoriti preko neta racun u banci iz neke od zemalja koja se smatraju Tax haven
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_offshore_financial_centres

Da se pare sa moonebokersa isplacuju na taj racun u banci, da se dobije kreditna kartica postom kod nas, znaci prava visa ili mastercard.. I da se pare sa bankomata skidaju sa te kartice. Kontam da bi sve provizije, bile mnogo manje od tih 20%. A opet oni mi ne mogu nista ako ja dizem kes sa bankomata sa stranom karticom.
[ zoksula @ 27.02.2010. 17:13 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Nema nikakve potrebe za "eksplicitan zakon za zaradu preko interneta", jer se poreski sistem ne bazira na svim mogucim i nemogucim tehnickim detaljima, vec se vezuje samo na - zaradu. Tako da ti mozes da izmislis neki novi i unikatni nacin zarade, ali njih nije briga za tehnikalije, njima je bitno da si ti nesto zaradio i da se taj novac nalazi u ovoj zemlji.. i onda oni traze svoj deo :)

Izbegavanje poreza je nesto sto vas moze kostati mnogo vise kasnije. Naravno, svako je slobodan da odluci da li da postuje zakone ili da taji porez ako smatra da je rizik suvise mali. Ali nemojte ljudima pricati kako "niko ne placa" posto to nije tacno, i DEFINITIVNO nije tacno da nema nikakvih posledica - posledica ima, i to prilicnih, ako vas uhvate.


Ako pogledamo neke zemlje u juznoj americi kao sto su Panama, Uruguay, Argentina, Belize oni izgleda da nemaju zvanicno nikakav porez na prihode koji dolaze iz iz inostranstva - vec ih racunaju kao uvoz. A mi smo slicna zemlja.
Sada postoje razna pravosudja i svaka od njih treba da bude bude relativno ok tako da je ovo razumna opcija i za nas pravni sistem.Sto ne mora da znaci da treba da postane zakon.

Postoji veoma velika potreba za definisanje tacnog zakona za zaradu preko interneta - jednostavno zato sto to nisu obicni tehnicki detalji vec veoma bitni detalji. Taj zakon o porezima ima 47 strana i razlicite poreske stope za razlicite nacine zarade. Zbog toga je veoma nejasno kojoj stavci pripada affiliate/adsense prihod to cak nije jasno ni ljudima koji odgovaraju na ovu temu koji si vise nego dobro upuceni u problematiku. Zato je jako tesko nekom ko je prosecan da razume u koju kategoriju to spada a drzava se bas "potrudila" da im to olaksa.Vise posla za advokate.

Pretpostavljam da im je najlakse za internet zaradu da stave u ostale prihode posto su se pravosudni organi propisno obrukali hapsenjem doticnih kragujevcana i pokazali da vicevi o policajcima nisu nimali neistiniti a da njihov tim za tehnicki kriminal tek malo iznad njihovog nivoa inteligencije ali da nemaju osnovnih ideja cak ni kako internet bussinesom funkcionise a kamoli kako ce se oporezivati.


Ne znam za izbegavanje poreza pretpostavljam da se misli na to kada neko ne poznaje zakon o porezu na internet bussines.Samo sto je zakon kao sto sam rekao gore napisan od strane ljudi koji se ne razumeju u materiju .. tj cak i nije napisan a ima evidentne potreba za tim da se taj bissines oslobodu poreza kao u zemljama koje sam naveo na vrhu posta i da se ostavi samo porez na extraprofit.

Dobar primer je npr Novak Djokovic za koga ne znam koji zakom moze da se odnosi ali je jako slican kao za adsense.Ne znam koji je on porez trebap da plati ali najverovatnije porez za extraprofit koji nije hteo da plati.

Zanimam me za nekoga ko nece da misli o porezima koja je najbolja opcija?
Verovatno offshore kao Djokovic - kako to ide?

Koje su posledice za neplacanje poreza. Zar to nije samo opomena da treba da se plati porez. Cak o ta opomena je diskutbilna jer ti ljudi ne znaju ni sta je domen.

Necu reci da niko ne placa porez za adsense - ali ja znam 10 osoba koje to ne placaju a naravno vecina njih i ne znaju da li to treba da se placa - kao sto ni u poreznoh sluzbi i na ovom forumu vecina ljudi ne zna da li treba da se placa porez za to.
[ zoksula @ 27.02.2010. 17:19 ] @
Citat:
ljubisal: Da, mora da plati još jednom penzijsko.


To je malo cudno.Jel onda prima 2 penzije?
[ zoksula @ 27.02.2010. 17:28 ] @
Citat:
nnn: Imam jedno pitanje, da li se moze otvoriti preko neta racun u banci iz neke od zemalja koja se smatraju Tax haven
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_offshore_financial_centres

Da se pare sa moonebokersa isplacuju na taj racun u banci, da se dobije kreditna kartica postom kod nas, znaci prava visa ili mastercard.. I da se pare sa bankomata skidaju sa te kartice. Kontam da bi sve provizije, bile mnogo manje od tih 20%. A opet oni mi ne mogu nista ako ja dizem kes sa bankomata sa stranom karticom.


Nije bas free - nego je npr 10% na Kipru. Kartica nije bas neko resenje zato sto zadrzi jmbg mislim jedino ako je nekakva 100% anonimna kartica pa i tada uvek postoji mogucnost pracenja jer iznad bankomata imaju kamere - zatim tu su otisci prstiju i tako to ...

Za adsense je verovatno najbolje otvoriti racun u nekoj od tih zemalja predavati cek svakog meseca pa uzimati novac po potrebi i rucno ga unositi. ... ali nikako vise nego sto je potrebno.

Naravno dodatne mere opreznosti su da ne mogu da provale da svakog meseca negde ides - tj da ne ides jatom na kipar vec sa nekog inostranog aerodruma + jos par stvari kojih se nisam setio.
[ nnn @ 27.02.2010. 17:36 ] @
Pa i nije, ali otvorio bi sa bosanskim pasosem, i ako u srbiji kao stranac sa stranom karticom podizem pare, ne mogu mi nista? A da u bosni otvorim racun u banci, onda opet moram da placam porez tamo. :) A koliko vidim u Panami, 0% porez, otvaranje privatnog racuna sa debitnom karticom ima za 200 evra, sto se isplati vec na 1000 evra prometa.
[ zoksula @ 27.02.2010. 17:51 ] @
Citat:
ljubisal
Zato nije rešenje, jer nije održivo na duži rok. I ne mislim da bi bilo kome bilo pravo da mu propadne trud, novac i vreme koji je uložio. Ne znam za koje vreme su oni ljudi iz Kragujevca zaradili 550.000 evra preko interneta. Pravo da vam kažem, nisam ni znao da u Srbiji može da se zaradi toliko preko interneta. Ali mi je bilo čudno da ljudi koji zarađuju toliki novac nisu to pametnije organizovali u skladu sa zakonom.


Dosta sam proveo vremana analizirajuci taj slucaj i zakljucak je da sigurno nisu prekrsili zakon za engleski sajt a za srpski mozda i jesu ali im on nije doneo vise od 100 000E za 3 godine.

Generalno u srbiji su nesto losiji uslovi za internet marketing ali se moze zaraditi dosta - 10 000E je moguce ali je sa adsensom to veoma rizicko jer i oni imaju slicne zakone(tj pravila) ko i srpski zakoni dakle maksimalno magloviti tako da visoka zarada moze da dovede do bana.

Da npr ovde si ispustio da uvidis ili kazes da njih niko ne tereti za utaju poreza. I kao sto sam rekao postoji dosta zemalja u svetu porez zemalja kao argentina i urugvaj u kojima se ne placa porez za adsense.

Zapravo drzava nema pravo da im oduzme vise od 100 000E - zato sto site freebetting.com (cini mi se) nije prekrsio nikakav zakon jer nije namenjen srbima - pisan je na engleskom nalazi se na USA hostingu i takodje domen je .com. To bi bilo kao da kaznjavate nekog srbina za podsticanje kockanja u srbiji ako objavi reklamu na madjarskoj televiziji. Sigurno da ce nakada neki srbin da vidi tu reklamu - ako zna madjarski.

Naravno analogno tome ako ne kaznjavaju srbina koj ima reklamu na tv-u u madjarskoj - onda naravno ne treba kaznjavati internacionalni sajt.
Vecu glupost nisam cuo - jer bi onda trebali da kazne sve sajtove i iz drugih zemalja jer krse srpske zakone. i naravno srpske sajtove ko blic i novosti jer oni isto imaju reklame tog tipa.

To je samo namestena zvrcka koje finansiraju domace kladionice. Nije mi zao sbog njih oni ce kada izadju iz zatvora da ponovo zarade koliko im treba da odu u neku lepu zemlju gde nema manijaka da im skacu na vrat(takjuni)

[ ljubisal @ 27.02.2010. 17:53 ] @
Citat:
zoksula: To je malo cudno.Jel onda prima 2 penzije?

Ne prima dve penzija, ali mu se računa kao da na jednom mestu ima veću platu za taj iznos.
[ zoksula @ 27.02.2010. 17:57 ] @
Citat:
nnn:

Pa i nije, ali otvorio bi sa bosanskim pasosem, i ako u srbiji kao stranac sa stranom karticom podizem pare, ne mogu mi nista? A da u bosni otvorim racun u banci, onda opet moram da placam porez tamo. :) A koliko vidim u Panami, 0% porez, otvaranje privatnog racuna sa debitnom karticom ima za 200 evra, sto se isplati vec na 1000 evra prometa.


Da to je vec druga prica - to je najbolje resenje - posle odlaska licno.

Daj link za panamu.

Za sajchele je isto 0% ali znaci imam informacije sa seminara koji je drzan pre par godina u engleskoj - od coveka koji je bio tamo i oni su tada zakljucili da je kipar najbolji za uk jer je u EU i nije flagovan kao neki ofshore jer ipak imaju tih 10% poreza.
[ nnn @ 27.02.2010. 18:05 ] @
http://www.going-offshore.com/panama-private-account.html
[ gorko @ 27.02.2010. 18:23 ] @
ljudi manite se teorija zavere, navatace vas ko slonove u kikirikiju............

pratite iskustva uspesnik, tamo "neki" sportisti koliko je poznato ne placaju porez srbiji nego malti, gde su oslobodjeni placanja poreza. eto ideje za razmisljanje.

toliko o srbiji, placanju poreza i o tome da nas drzavljanin ne sme da ima racun u stranoj banci, ma daaajjjte molim Vas.....
[ ljubisal @ 27.02.2010. 18:23 ] @
Citat:
zoksula: Dosta sam proveo vremana analizirajuci taj slucaj i zakljucak je da sigurno nisu prekrsili zakon za engleski sajt a za srpski mozda i jesu ali im on nije doneo vise od 100 000E za 3 godine.
Da npr ovde si ispustio da uvidis ili kazes da njih niko ne tereti za utaju poreza. I kao sto sam rekao postoji dosta zemalja u svetu porez zemalja kao argentina i urugvaj u kojima se ne placa porez za adsense.

Ja nisam analizirao taj slučaj, ali imam utisak da je dosta odjeknuo u srpskoj zajednici koja zarađuje putem interneta.

Nemoj pogrešno da me razumeš u vezi sa plaćanjem poreza u Srbiji. Ja lično mislim da je poreski sistem naopako postavljen u odnosu na ono što političari kažu - po pitanju podstreka razvoja malih preduzeća, novog zapošljavanja, izvoza, razvoja tržišta usluga, informacionog razvoja. Ništa od gore navedenog ovaj poreski sistem ne podržava posebno, već je za sve isti.

Posmatrano i na mikro nivou - šta dobijem za onaj porez koji plaćam - poreski sistem je postavljen nesrazmerno i nepravedno. Jer se dobije malo toga u odnosu na iznos poreza koji se uplaćuje, a siromašni uplaćuju nesrazmerno i nepravedno više u odnosu na bogate (i firme i pojedince).

Što se tiče utaje poreza, mislim da će ih i za to na kraju optužiti, ali verovatno nisu imali dovoljno dokaza unapred.

Uglavnom, mislim da je korisno da znaš onaj deo poreskog sistema u Srbiji koji se tiče tvog posla. A i po tvojim daljim postovima, vidim da ne okrećeš glavu već tražiš alternativna rešnja. No taj deo ja ne poznajem, ali imaš i o tome na ovom forumu.
[ zoksula @ 27.02.2010. 18:40 ] @
Pa da ne vidim sto bi npr Novak Djokovic placao 0% poreza a ja placao preko 20%. Zapravo tih 20% i nije problem - problem je u eventualnim dodatnim troskovima kji mogu da mi izmisle.

@nnn hvala zalink -javi ako otvoris nesto kako ide ako otvoris nalog preko njih.


[ iizuzetan @ 28.02.2010. 13:08 ] @
Adsense je prihod i zato se mora placati porez. Po zakonu kazna za neplacanje poreza ide od prekrsajne do krivicne. Granica koja odredjuje da li ces biti kaznjen prekrsajno ili krivicno je utaja poreza od oko 100 000 dinara. Ako te i uhvate za utaju ispod 100 000 dinara prvo te opomenu pa tek posle ako i tad ne platis kaznete ali prekrsajno , odnosno novcano a kazna je oko cifre koliko si utajio.

Sad da napravimo racunicu. Da bi utajio porez od 100 000 dinara a ako je porez 20% to znaci da ti MESECNI prihod treba biti veci od 500 000 dinara !!!!

Znaci ako ti je mesecni prihod veci od 500 000 dinara od adsense ali i zajedno sa svim ostalim prihodima koje imas preko racune na tvoje ime onda moj je savet da obavezno kontaktirate pravnika koji je strucan za poresku politiku i da mu platite da vam resi sve poreske stvari jer sa tim se ne treba saliti.

Ako vam je ukupni mesecni prihod od adsense plus svi ostali prihodi manji od 500 000 dinara mesecno onda mozete nakriviti kapu.

Normalno ako je ipak oko 500 000 vas mesecni prihod onda morate paltiti onaj godisnji porez na extra profit a ako je vas godisnji prihod ukupni od adsense a i od svega ostalog ispod granice za ekstra prfit onda slobodno mozete nakriviti kapu.

To ne vazi samo za adsense nego za bilo koji drugi poso vezan za fizicka lica, na primer rad na gradjevini kao radnik, berba sumskih plodova, moleraj, vodoinstalterstvo kao fizicko lice itd itd, ukoliko im poslodavci ili gazde kod kojih rade placaju prkeo racuna.

[Ovu poruku je menjao iizuzetan dana 28.02.2010. u 15:22 GMT+1]
[ zoksula @ 28.02.2010. 16:01 ] @
A kako je ako imam npr vise od granice za placanje extraprofita - npr ako imam 3 000 000 din godisnje - onda bi porez bio manji od 40% odnosno 1 200 000 din godisnje - sto je manje od 100 000 din mesecno.

Onda bi verovatno reko da je za sada negde 3 000 000 ili cak i vise sigurna granica jer onda nisam iznad tih 100 000.

A npr ako se desi da nekoga uhvate - kolika se kazna placa - mislis UKUPNO u visini poreza ili moras da platis i kaznu+porez sto je negde 2x vise nego porez?
[ iizuzetan @ 28.02.2010. 17:09 ] @
Citat:
zoksula: A kako je ako imam npr vise od granice za placanje extraprofita - npr ako imam 3 000 000 din godisnje - onda bi porez bio manji od 40% odnosno 1 200 000 din godisnje - sto je manje od 100 000 din mesecno.

Onda bi verovatno reko da je za sada negde 3 000 000 ili cak i vise sigurna granica jer onda nisam iznad tih 100 000.

A npr ako se desi da nekoga uhvate - kolika se kazna placa - mislis UKUPNO u visini poreza ili moras da platis i kaznu+porez sto je negde 2x vise nego porez?


To sto sam pisao oko 100 000 din mesesno utaje poreza (mada tacnu cifru ne znam, treba proveriti, ali sigurno nije manja od 100 000 din) odnosi se na granicu da li cete goniti prekrsajno ili krivicno i nema veze sa ekstra profitom.

Treba izracunati da li trebas platiti ekstra profit. Licno ne znam sad tacan iznos prihoda na godisnjem nivou koji kaci ekstra profit ali cinimise da je 3 prosecne plate X 12. Znaci nema veze da lisi samo jednim cekom preso tu magicnu granicu u toku godine ili si imao 50 ceka u toku jedne godine ciji zbir premasuje magicnu brojku. E sad ako premasujes moj ti je savet da se ne igras sa tim vec da platis jer od marta ide novi zakon koji malte ne one koji se krivicno gone za utaju poreza se tretiraju kao i organizovani kriminal jer podrivaju drzavni sistem. To drugim recima znaci da se moze desiti da ti i retroaktivno za sve godine u kojima postoji trag tvojih bankovnih racuna kazne. Medjutim najgora stvar je ta sto od marta mogu da ti i plene pokretnu i nepokretnu imovinu po osnovu krivicne presude za utaju poreza.

Znaci sve u svemu nemoj da se igras sa tim i kontaktiraj nekog pravnika strucnjaka da ti plati sve te poreze. Medjutim ako vec zaradjujes toliko onda razmotri mogucnost da otvoris jos neki adsense nalog na ime nekih tvojih drugara ili devojaka pa da rasteretis tvoj racun i da dodjes ispod nivoa ekstraprofita.

Ja ne znam sve tacno u detalje i u vezi brojke ali i u vezi kaznene politike pa zato obavezno kontaktiraj nekog strucnjaka iz oblasti poreza da ti sve do detalja napravi plan i program, odnosno da vidite koje varijante su najbolje i najjeftinije za tebe, a koje su legalne naravno.

Medjutim gotovo sam siguran da svako ko je ispod nivoa ekstraprofita ako ga detektuju nece ga goniti krivicno vec samo prekrsajno.

Koliko se secam prihod mesecni od oko 6000 se i ne oporezuje, odnosno svaki prihod se umanjuje za oko 6000 dinara maesecno pa tek se ostatak oporezuje. Neka me ispravi neko ako gresim.

[Ovu poruku je menjao iizuzetan dana 28.02.2010. u 18:27 GMT+1]
[ zoksula @ 28.02.2010. 18:35 ] @
Znam kako se racuna taj porez tacno za extraprofit.
Pa da sada je recimo oko 1.5 milion. I npr ako neko zaradjuje 2 miliona onda je porez jos samo dodatnih 10% na 2 mil - 1.5 mil=0.5 mil a to je 50 000 samo + 16% za 1.5 milion= 240 000 - znaci ukupno oko 300 000 din godisnje za porez. To je manje od 30 000 mesecno - znaci daleko manje nego 100 000 sto po tvojim racunicama ispada 100% sigurno zar ne?

Da li mozda znas za madjarsku - da li je sigurnije da otvorim offshore bank account tamo pa da onda svakog meseca idem i unovcavam adsense cekove?
Ne znam da li imaju ona tax witholding od 15% i da li imaju saradnju sa nason vladom u oblasti tih poreza?[ iva_s @ 02.03.2010. 16:05 ] @
Citat:
ljubisal: Ne prima dve penzija, ali mu se računa kao da na jednom mestu ima veću platu za taj iznos.


Da li to znači da se nezapošljeno lice onda vodi kao zapošljeno za taj mesec (za koji ima uplatu za penzioni fond)? Samim tim teče neki radni staž?
[ Abstract_Dream @ 02.03.2010. 19:39 ] @
Citat:
Računica (bez doprinosa) bi izgledala ovako:
Dobio si 1000 USD.
Normirani troškovi su 200 USD.
Osnovica za porez je 800 USD.
Stopa poreza je 20%.
Iznos poreza je 160 USD.
Neto prihod je 840 USD.

Međutim, ovako ostvaren prihod ulazi u osnovicu za tzv. godišnji porez na dohodak građana (naveden u prvom postu ove teme), koji se plaća ako pređeš određenu granicu. To mu dođe kao dodatni porez ako si zaradio preko 3-strukog ili preko 6-strukog iznosa prosečne bruto zarade u Srbiji. Taj dodatni porez je 10 % za iznos preko 3.strukog + 15 % za inos preko 6-strukog iznosa prosečne bruto zarade u Srbiji.


Nije mi jasno ovo na kraju u vezi godisnjeg poreza.... Koliko iznosti ta prosecna bruto zarada u Srbiji? Jel to znaci da na kraju godine trebam da saberem sve neto prihode koje sam imao u toku godine (u ovom primeru 840 USD) i onda vidim da li ta suma prelazi prosecnu bruto zaradu? U stvari ako je osoba zaposljena u nekoj firmi, onda jel treba da u ovo sabiranje ukljuci i svoje regularne neto prihode koje prima u toj firmi?

Na ovom formularu: http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/obrasci/PP_OPO.pdf vidim da postoje stavke "Doprinos za PIO" i "Doprinos za zdravstveno osiguranje" (dole pri kraju). Jel to znaci da i njih placamo isto tada kad i porez, na istom formularu? Kako se obracunavaju ti doprinosi u ovom slucaju?

i da li se sve ovo navedeno moze jednako primeniti ako lice dobija wire transfer iz inostranstva? Ja mislim da vazi isto, al reko da pitam....

Hvala unapred, ova tema dosta pomaze.

[Ovu poruku je menjao Abstract_Dream dana 02.03.2010. u 23:06 GMT+1]
[ zoksula @ 02.03.2010. 23:51 ] @
Citat:
Abstract_Dream: Nije mi jasno ovo na kraju u vezi godisnjeg poreza.... Koliko iznosti ta prosecna bruto zarada u Srbiji? Jel to znaci da na kraju godine trebam da saberem sve neto prihode koje sam imao u toku godine (u ovom primeru 840 USD) i onda vidim da li ta suma prelazi prosecnu bruto zaradu? U stvari ako je osoba zaposljena u nekoj firmi, onda jel treba da u ovo sabiranje ukljuci i svoje regularne neto prihode koje prima u toj firmi?

Na ovom formularu: http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/obrasci/PP_OPO.pdf vidim da postoje stavke "Doprinos za PIO" i "Doprinos za zdravstveno osiguranje" (dole pri kraju). Jel to znaci da i njih placamo isto tada kad i porez, na istom formularu? Kako se obracunavaju ti doprinosi u ovom slucaju?

i da li se sve ovo navedeno moze jednako primeniti ako lice dobija wire transfer iz inostranstva? Ja mislim da vazi isto, al reko da pitam....

Hvala unapred, ova tema dosta pomaze.

[Ovu poruku je menjao Abstract_Dream dana 02.03.2010. u 23:06 GMT+1]


Da treba da prelazi 3 mesecne plate*12 za godinu dana da bi se racunao extra profit od 10% (ali samo za iznos za koliko tvoja zarada prelaze granicu extra profita).
Dakle ako je granica za extraprofit 1.5 mil a ti ima 2.0 mil placas 10% za razliku (2.0 - 1.5) + mormalan porez za ceo iznos sto je jedva 20% ukupno.

Wire transfer se koliko znam lakse prati nego cekovi tako da nije mnogo pouzdan sto se tice izbegavanja poreza ali je jasno da je nije bitno generalno da li je wire ili cek - jedino je bitno da li si u stalnom radnom odnosu kod njih sa potpisanim ugovorom ili ne.

(to vec pise na temi - hvala ljubisal za info)

Znaci u prvom slucaju (bez ugovora) ide bez zdravstvenog. i slicnih gluposti 16%.
Sa ugoborom je negde oko 73% + za extraprofit ako ga imas - tj ko da radis u srbiji.

Jos jednom hvala ljubisal
[ Abstract_Dream @ 03.03.2010. 07:24 ] @
Citat:
zoksula: Da treba da prelazi 3 mesecne plate*12 za godinu dana da bi se racunao extra profit od 10% (ali samo za iznos za koliko tvoja zarada prelaze granicu extra profita).
Dakle ako je granica za extraprofit 1.5 mil a ti ima 2.0 mil placas 10% za razliku (2.0 - 1.5) + mormalan porez za ceo iznos sto je jedva 20% ukupno.


A na sta mislis kad kazes ovo "+ mormalan porez za ceo iznos sto je jedva 20% ukupno" ?

Citat:
Wire transfer se koliko znam lakse prati nego cekovi tako da nije mnogo pouzdan sto se tice izbegavanja poreza ali je jasno da je nije bitno generalno da li je wire ili cek - jedino je bitno da li si u stalnom radnom odnosu kod njih sa potpisanim ugovorom ili ne.

(to vec pise na temi - hvala ljubisal za info)

Znaci u prvom slucaju (bez ugovora) ide bez zdravstvenog. i slicnih gluposti 16%.
Sa ugoborom je negde oko 73% + za extraprofit ako ga imas - tj ko da radis u srbiji.

Jos jednom hvala ljubisal


Kod koga da li sam u stalnom radnom odnosu? Vidi, ako je lice u Srbiji u stalnom radnom odnosu (placaju mu PIO i zdravstveno), a u slobodno vreme radi freelance za firmu iz inostranstva i svaki mesec prima wire od njih (i nema nikakav ugovor sa njima), da li u tom slucaju treba da placa PIO i zdravstveno svaki put kada placa porez na prihod od ove firme iz inostranstva? i kako se to obracunava? Daj ako moze na ovom primeru od 1000e da vidimo koliko bi trebalo da se platio PIO i zdravstveno?

[Ovu poruku je menjao Abstract_Dream dana 03.03.2010. u 09:28 GMT+1]
[ aleckes @ 03.03.2010. 08:57 ] @
Citat:
iizuzetan: Znaci sve u svemu nemoj da se igras sa tim i kontaktiraj nekog pravnika strucnjaka da ti plati sve te poreze. Medjutim ako vec zaradjujes toliko onda razmotri mogucnost da otvoris jos neki adsense nalog na ime nekih tvojih drugara ili devojaka pa da rasteretis tvoj racun i da dodjes ispod nivoa ekstraprofita.

Ja ne znam sve tacno u detalje i u vezi brojke ali i u vezi kaznene politike pa zato obavezno kontaktiraj nekog strucnjaka iz oblasti poreza da ti sve do detalja napravi plan i program, odnosno da vidite koje varijante su najbolje i najjeftinije za tebe, a koje su legalne naravno.


Problem je kako pronaći takvog. Ovi sa mena.rs sajta više ne rade savetovanje (verovanto su dovoljno porasli da im se ne isplati da se time bave) a par knjigovođa s kojima sam pričao su radili isto što sam mogao i sam - otvori Privredni savetnik pa pokušaj da pronađeš gde se uklapa tvoj slučaj.

Može ili ovde ili na PM neka preporuka za čoveka/firmu koji se razumeju u problematiku?

Konkretno moj slučaj je prodaja aplikacija na iPhone App Storeu, kao fizičko lice. Ja tu izvozim gotov proizvod (softver) i prodajem krajnjim korisnicima preko Appleove prodavnice. Pitanja su:

- Da li tu imam oslobađanje od poreza, pošto sam izvoznik? (Da li to oslobađanje se važi samo za firme ili i za pojedince)
- Kada stigne uplata banka me pita da li je to zarada ili honorar (prijavljivao kao ovo drugo) - jesam ispravno prijavio (da mi se ne pojavi policija da kaže da sam lažno predstavljao uplate)?
- Kako se ovo tretira u svetlu plaćanja poreza u tih predviđenih 15 dana od prijema uplate, plaćanja doprinosa i slično (već sam u radnom odnosu nevezano za ove uplate i firma plaća sve dažbine)?

Jedno posredno povezano pitanje: kako se, pri obračunu godišnjeg ekstra poreza određuje ko može da bude izdržavano lice? Samo članovi najuže porodice (deca, žena) ili može i recimo sestra/brat (rođeni ili preko nekog kolena); je l' se to određuje prema rodbinskoj vezi ili prema adresi stanovanja ili nešto treće?

[ zoksula @ 03.03.2010. 14:03 ] @
Citat:
Abstract_Dream: Kod koga da li sam u stalnom radnom odnosu? Vidi, ako je lice u Srbiji u stalnom radnom odnosu (placaju mu PIO i zdravstveno), a u slobodno vreme radi freelance za firmu iz inostranstva i svaki mesec prima wire od njih (i nema nikakav ugovor sa njima), da li u tom slucaju treba da placa PIO i zdravstveno svaki put kada placa porez na prihod od ove firme iz inostranstva? i kako se to obracunava? Daj ako moze na ovom primeru od 1000e da vidimo koliko bi trebalo da se platio PIO i zdravstveno?


Ne znam kao se obracunava ali za freelancing sigurno ne treba jer nije stalan posao niti imas ugovor.


Citat:
Abstract_Dream
A na sta mislis kad kazes ovo "+ mormalan porez za ceo iznos sto je jedva 20% ukupno" ?


Znaci ukupan porez je 2 mil - zakonski odbitak za troskove koji je 20% = znaci osnovica je 1.6 mil i na nju se racuna porez od 20% i to je 320 000.
Za extraprofot maksimalno ide 10% poreza na 500 000 a to je 50 000. Ukupno je 370 000 na 2 000 000 sto je manje od 20%.
[ zoksula @ 03.03.2010. 14:05 ] @
Citat:
aleckes:
Problem je kako pronaći takvog. Ovi sa mena.rs sajta više ne rade savetovanje (verovanto su dovoljno porasli da im se ne isplati da se time bave) a par knjigovođa s kojima sam pričao su radili isto što sam mogao i sam - otvori Privredni savetnik pa pokušaj da pronađeš gde se uklapa tvoj slučaj.


Jednom mom poznaniku je knjigoovodja rekao da ne treba da se plaxca porez posto stize na evizini racun i posto je iz inostranstva.

On to verovatno shvata adsense kao izvoz.
[ Thetaworld @ 03.03.2010. 14:33 ] @
Citat:
Ne znam kao se obracunava ali za freelancing sigurno ne treba jer nije stalan posao niti imas ugovor.


Citat:
Jednom mom poznaniku je knjigoovodja rekao da ne treba da se plaxca porez posto stize na evizini racun i posto je iz inostranstva.


Znači, ne mora se imati stalan posao niti se mora imati ugovor, pa se može iskasirati € 10,000,000 bez poreza? Smiješno.

A, što knjigovođa kaže, pa to neće pomoći kad ti fašistička inspekcija počne diktirati šta trebaš da platiš i šta ne.

U Srbiji postoji zakon o dohodku, tamo lijepo piše, porez se plaća na "ostale prihode", a prijava i oporezivanje se moraju predati poreznoj ustanovi u roku od 15 dana od počinjanja primanja prihoda, inače moguće su kazne od 5,000 do 50,000 dinara plus kazne za neplaćene poreze.

Sad se može ovde pričati previše, razglabati, ali zakon ostaje nepromjenjiv.

Stvarno mislim da se na javnom forumu ne bi ni trebalo pričati o ličnim prihodima, mnogi će se pronaći u nezgodnoj situaciji. Porezni inspektori koriste Internet.

Citat:
Nemaš ugovor
-- ovde postoji neki nesporazum, jer ugovor ne mora da bude u pisanom obliku, dovoljno je pristati na biznis, ugovor je sklopljen, pogledaj zakon o obligacionim odnosima. Kad klikneš na PRISTAJEM, praviš ugovor, pristaješ na uslove, imaš prava i obaveze po tom ugovoru.

To što neko radi kao freelancer, ne znači da ne treba plaćati porez.

I onda još da dodam: naravno da sam protiv plaćanja poreza, svako treba da napravi za sebe takvu poslovnu situaciju da ne mora da plaća poreze, da može da zaštiti imovinu, život i poslovanje.
[ aleckes @ 03.03.2010. 14:33 ] @
Citat:
aleckes:
Jedno posredno povezano pitanje: kako se, pri obračunu godišnjeg ekstra poreza određuje ko može da bude izdržavano lice? Samo članovi najuže porodice (deca, žena) ili može i recimo sestra/brat (rođeni ili preko nekog kolena); je l' se to određuje prema rodbinskoj vezi ili prema adresi stanovanja ili nešto treće?


Nađoh ovo u zakonu o Porezu na dohodak:

Izdržavani članovi porodice
Član 10. Izdržavanim članovima porodice, u smislu ovog zakona, smatraju se
sledeća lica koja obveznik izdržava: 1) maloletna deca, odnosno usvojenici; 2) deca, odnosno usvojenici na redovnom školovanju ili za vreme
nezaposlenosti, ako sa obveznikom žive u domaćinstvu; 3) unuci, ako ih roditelji ne izdržavaju i ako žive u domaćinstvu sa
obveznikom; 4) bračni drug;
5) roditelji, odnosno usvojioci. Članom porodice, u smislu ovog zakona, smatraju se bračni drug,
roditelji, deca, usvojenik i usvojilac obveznika. Domaćinstvom, u smislu ovog zakona, smatra se zajednica života,
privređivanja i trošenja ostvarenih prihoda.

Toliko o tome :)
[ Ivan Dimkovic @ 03.03.2010. 14:40 ] @
Citat:
zoskula
Jednom mom poznaniku je knjigoovodja rekao da ne treba da se plaxca porez posto stize na evizini racun i posto je iz inostranstva.


Taj knjigovodja mora da ima neku svadju sa tim covekom, posto mu zeli prilicno zlo ;-)

Svi prihodi, osim nekih specificnih slucajeva (socijalnih!) se oporezuju u Srbiji. Postoje neoporezive sume za poklone i sl, ali svako ko se bavi iole ozbiljnijim poslom od koga zivi sigurno zaradjuje vise od minimuma za oporezivanje.

Ne postoji nikakav legalan nacin da se fizicko lice rezident Srbije oslobodi od placanja poreza na profit a da ostane fizicko lice rezident Srbije i taj profit prima na svoje ime direktno. I tu se racuna SAV profit, bez ikakve razlike da li je u pitanju devizna doznaka ili nesto deseto.

Postoje specificne klase prihoda na koje se racuna drugacija stopa poreza - kao npr. profit od kamata, dividendi, prodaje nekretnina itd... i za te povoljnosti, opet, treba pitati knjigovodju. Postoje mogucnosti i da se neki prihodi i gubitci sumiraju, pa da se plati manji porez - opet, pitati knjigovodju.

Sto se legalnog smanjivanja ili izbegavanja poreza tice, ono sto moze da se uradi je formiranje pravnih lica na takav nacin da se taj porez umanji ili eliminise, i tome sluze specijalisti kao jedan od ucesnik ovih tema - Thetaworld. Inace, kako smanjiti porez nije bas tema o kojoj treba javno razgovarati kao potrazivac usluge, jer poresko i te kako zna da koristi internet. Nema tu nicega nelegalnog, ali nije pametno odavati previse detalja o sebi koji nisu potrebni da se odaju.
[ zoksula @ 03.03.2010. 14:42 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Taj knjigovodja mora da ima neku svadju sa tim covekom, posto mu zeli prilicno zlo ;-)


Ma covek samo nema pojma.

Sto zoves Thetaworld specijalista - da li si ikada poslovao sa njim i da li znas da je on pouzdan.Da li znas clanove foruma koji su koristili njegove usluge uspesno. Licno kao sto sam rekao u posebnoj temi ja ne cenim firme/pojedince koje traze uplatu unapred. To ne znaci da su u svakom slucaju nepostene - ali velikim brojevima slucaja to znaci.

Pogotovo kada postoje firme kao npr https://escrow.com/support/faq/index.asp?sid=2&qid=14 gde su svi zasticeni.

Ovde cak nema ni reputacionih poena - nisam video pozitivan review ali sam video negativan review. Naravno taj negativan review moze da bude od osobe koja pokusava da unisti bussines Thetaworld -u ali je mozda i iskren.


Thetaworld no offense - siguran sam da bi i ti tako postupao kada bi trebao dati nekom koga ne poznajes eventualnih 1500$ za firmu ne koristeci poznate service kao npr https://escrow.com/support/faq/index.asp?sid=2&qid=14 .

[Ovu poruku je menjao zoksula dana 03.03.2010. u 15:54 GMT+1]
[ Thetaworld @ 03.03.2010. 15:06 ] @
Slažem sa sa Ivanom, tu vidim jedine razumne informacije po tom pitanju. Očevidno je pročitao zakon.

Dok mnogi samo diskutuju i misle da će informacije takve vrste dobiti od drugih istomišljenika. A, zakon čuči i ne mijenja se.

Zakon postoji, isti je za sve. Što je taj zakon takav, ja se ne slažem, stvarno mislim da je rigorozan. Jer u EU ne moraš da prijavljuješ svoje "ostale prihode" u roku od 15 dana, to je smiješno. Izvještaj se radi jednom godišnje, a ne kao u Srbiji, da država ima za pravo da te kontroliše kad zaželi. To je jednostavno previše.

Zoksula, o čemu pričaš? Mi smo Internet firma od 2002. godine i naše usluge se izvršavaju onda kada je narudžba stigla, a klijent dobiva fakturu koju treba da plati. Ako je ne plati rizikuje potraživanje, a mi sigurno odlučujemo sami o tome da li se usluga odmah izvršava ili se čeka na stvarnu uplatu. Sve zavisi od situacije i poznavanja klijenta. Samo mi najmanje radimo sa Srbijom. Pokušavaš da skreneš temu na "Thetaworld", ovde se radi ipak o nečem drugom.

I nije mi cilj da ovde promovišem, niti da prodajem usluge, već da naučim ljude i uputim ih u bolji put.

U Srbiji ima štošta da se još poboljša i promijeni.

Mislim da je nepravedno da se nove države nastale iz Jugoslavije toliko razlikuju po pitanju poreza. Slovenija je mila majka za sve druge države, Srbija je odlična za registrovanje preduzeća, nema skupe notare, sistem je urađen poprilično dobro. Porezni zakoni u Srbiji su ipak previše strogi.

Recimo kapitalni dobici se nisu oporezivali u Hrvatskoj sve do prije harača prije nekih mjeseci. To je značilo da je bilo moguće primiti milione iz dividendi, recimo iz dividendi offshore firmi, UK firmi, italijanskih, američkih, pa da se ne plate porezi. U Bosni je situacija slična, tamo se to još nije promijenilo, dividende i kapitalni dobici su bez poreza. To naravno koriste političari sa svojim offshore firmama na Kipru i isto tako u Srbiji. Jeste, Srbija može da bude offshore za nekoga u Bosni.

U svim EU državama i SAD imaš određenu zastarjelost za porezne prekršaje. Recimo u SAD, moraš čuvati 3 godine dokumente poslovanja, nakon toga ne moraš više, niti te može nego za to ganjati.

Da vidimo kako je to u Srbiji:

ZAKON O POREZU NA DOHODAK
JEMSTVO, POVRAĆAJ POREZA I ZASTARELOST
Član 162.
Ako poreski dužnik umre pre nego što se utvrdi visina obaveze, utvrđivanje
obaveze izvršiće se naslednicima
.
Naplata utvrđene obaveze izvršiće se od naslednika najviše do visine vrednosti
nasleđene imovine.

Zastarelost
Član 164.
- prestao da važi -

Može li biti smiješnije? Sad će neko reći u Srbiji nema fašizma. Pa, čitaj zakone.
[ zoksula @ 03.03.2010. 16:22 ] @
Citat:
Thetaworld
Zoksula, o čemu pričaš? Mi smo Internet firma od 2002. godine i naše usluge se izvršavaju onda kada je narudžba stigla, a klijent dobiva fakturu koju treba da plati. Ako je ne plati rizikuje potraživanje, a mi sigurno odlučujemo sami o tome da li se usluga odmah izvršava ili se čeka na stvarnu uplatu. Sve zavisi od situacije i poznavanja klijenta. Samo mi najmanje radimo sa Srbijom. Pokušavaš da skreneš temu na "Thetaworld", ovde se radi ipak o nečem drugom.

I nije mi cilj da ovde promovišem, niti da prodajem usluge, već da naučim ljude i uputim ih u bolji put.Ne ne pokusavam da skrenem temu ni na sta to je odgovor ne prethodni post .. u kome se pominje da Ivan Dimkovic misli da je Vasa firma preporucena a ja pitam zbog cega. Jer se niko nije javio ( za sada) ko je reko da je orvorio firmu preko vas.

Ti ovde pises uglavnom da steknes reputaciju ali sigurno neces odati sve informacije i time ugroziri poslovanje svoje firme.

Nemam nista protiv tebe ti si clan foruma sa nekom reputacijom ali ipak koristis dosta manipulativnih stvari za sta zaista nema potrebe.[ Thetaworld @ 03.03.2010. 16:42 ] @
Ipak mislim da idemo sa teme. Ako nemaš osobnog interesa niti potrebe za takvim uslugama, ne vidim zašto praznine u životu ispunjavaš izmišljanjima?

Radim na Internetu već dugo vremena, jedan sam od onih koji su živjeli od Interneta i prije ove diskusije. Od 1995 sam već počeo graditi Internet web stranice, pišem mnogo, učim ljude, pomažem drugima da prave marketing, recimo pišem ovakve članke za TEL domen korisnike: http://www.teldomaintel.com/te...hain-marketing-tel-domain.html i vjerovatno radi originalnog sadržaja, koji ima dobre temelje, ljudi spomenu našu firmu ili usluge.

Greška je što misliš da pišem da steknem reputaciju. Pišem jer želim da se ljudi upoznaju sa nekim činjenicama i da se ne uvuku eventualno u iste greške kao neki drugi klijenti. Imamo uvida u stvarna dešavanja u Srbiji po izvještajima koji nam stižu, onda se ista stvar pojavi na forumu i sigurno je da želim da upozorim da ljudi ne idu u duboke vode, ako ne znaju da plivaju.

Svjestan sam da će od nekih 30-tak osoba, samo jedna osoba biti u stanju da iskoristi savjete i radi toga sam zadovoljan. Informišem 100 osoba i znam da će tri pismene i pametne osobe doći do riješenja, ostali će razmišljati o tome.
[ zoksula @ 03.03.2010. 16:58 ] @
U redu slazem se.Rasprave nemaju mnogo smisla u ovom slucaju.

Koje je onda resenje za maksimalo smanjivoanje adsense poreza koristeci offshore.
[ Thetaworld @ 03.03.2010. 17:23 ] @
Najbolje je riješenje misliti na zaštitu imovine, života i poslovanja, voditi se po tome, shvatiti da bilo kakva uplata u Srbiji vodi ka rizicima, pa koristiti jednostavno usluge u inostranstvu i zaboraviti na Srbiju. U Srbiji imati miran, pristojan, povučen život. A, kad dođe do većeg ulaganja, onda pažljivo i po zakon uvesti taj novac tako da se može koristiti bez oporezivanja.

Kad se radi na Internetu, stvarno nema potrebe po mom mišljenju da se neko izlaže takvim rizicima. Hrvatska i Erste Banka nisu daleko, svako može otići preko granice, unovčiti čekove i koristiti kartice.

Još bolje: napraviti adresu u Hrvatskoj gdje će čekovi da stižu, recimo kod nekog advokata ili prijatelja, koji ih onda samo unovči kod banke. Treba paziti na granici da se kartica ne pokaže cariniku, jer Vas mogu naravno kazniti radi računa u inostranstvu.

Mora se shvatiti situacija, živite u fašizmu, mnogi nisu toga svjesni, ali usporedite zakone Njemačke kada je tokom trećeg rajha bilo zabranjeno imati račun u inostranstvu i današnje zakone 21. vijeka u Srbiji koji zabranjuju građanima da imaju račun u inostranstvu. Kad se shvati gdje živite, biće sasvim jasno da niste dužni da patite pod dešavanjima vremena, jer je to vrijeme kratko, nalazite se u Srbiji, OK, mnoge stvari nisu kako treba, ali ne morate dopuštati da Vam svako jaše za vratom.

Jednostavno?
[ Abstract_Dream @ 03.03.2010. 17:36 ] @
Meni je potpuno van pameti da covek iz Srbije ne sme da ima bankovni racun u inostranstvu... Po toj logici svi koji imaju MoneyBookers i PayPal account krse zakon jer imaju pare na tim nalozima, a oni se nalaze u inostranstvu?
[ zoksula @ 03.03.2010. 18:01 ] @
Ja ovako nesto zovem koristan post.

Samo me zanima sto se tice saradnje izmedju zemalja u smislu tih poreza. Npr mozda ta erste banka posalje podatke o mojim transakcijama srpskoj poreskoj.
Znam da je tako nesto moguce ako zemlje imaju saradnju.

Mozda je npr madjarska citybank bolja po tim pitanjima?

Ili je mozda neka offshore zemlja kao kipar bolja za otvaranje tih bankovnih racuna samo sto je daleko.

Jer offshore kompanija preporucljivo resenje sa obzirom da cekovi stizu na ime fizickog lica a ne kompanije.

Npr lepo resenje za karticu je da slucajno izgori ako je carina pogleda.
[ zoksula @ 03.03.2010. 18:02 ] @
Citat:
Abstract_Dream: Meni je potpuno van pameti da covek iz Srbije ne sme da ima bankovni racun u inostranstvu... Po toj logici svi koji imaju MoneyBookers i PayPal account krse zakon jer imaju pare na tim nalozima, a oni se nalaze u inostranstvu?


Iz mog iskustva sve sto je profitabilno u srbiji je zakonom zabranjeno - i samo odredjena grupa ljudi to sme da koristi.
[ Ivan Dimkovic @ 03.03.2010. 18:18 ] @
Polako, ljudi aman :)

Jeste, apsolutno je besmisleno da ljudi u 21vom veku u jednoj demokratskoj evropskoj zemlji ne mogu da imaju racune u inostranstvu. Takodje je besmisleno da ljudi ne mogu da salju paket u inostranstvo potpisujuci carinsku deklaraciju u svim postama kao u svakoj normalnoj zemlji, vec moraju da idu u carinsku postu da neki carink "to vidi" kao da su svi lopovi i sumnjivi... nenormalno je i jos milion drugih stvari... ali ono sto je nenormalno u normalnom svetu, u Srbiji je normalno :-)

Ali umesto nerviranja i kukanja, stvari se mogu resiti - i na legalan nacin (imati firmu napolju) ili na druge nacine koji su opisani gore, koji nisu nuzno legalni ali su izgledi za probleme ravni nuli ako se taj novac ne trosi u Srbiji.

Dakle, resenje postoji. I to ne jedno, nego vise njih :)
[ S A J A @ 03.03.2010. 18:26 ] @
Citat:
Abstract_Dream: Vidi, ako je lice u Srbiji u stalnom radnom odnosu (placaju mu PIO i zdravstveno), a u slobodno vreme radi freelance za firmu iz inostranstva i svaki mesec prima wire od njih (i nema nikakav ugovor sa njima), da li u tom slucaju treba da placa PIO i zdravstveno svaki put kada placa porez na prihod od ove firme iz inostranstva? i kako se to obracunava? Daj ako moze na ovom primeru od 1000e da vidimo koliko bi trebalo da se platio PIO i zdravstveno?


Porez definitivno treba da se plaća na sve prihode iz inostranstva i to ti je 16% od tog primljenog iznosa. Što se tiče socijalnih doprinosa oni su obavezni u slučaju da se radi o naknadi za izvršen rad. Ukoliko freelancuješ, to ipak znači da vršiš određeni rad i po tom osnovu dobijaš novac pa si i obavezan da plaćaš socijalne doprinose. Međutim, ako imaš prihode na osnovu hostovane reklame na svom sajtu, u tom slučaju bi možda mogao da izbegneš plaćanje doprinosa jer nisi vršio nikakav rad. Dakle doprinosi se plaćaju ako imaš prihode na osnovu izvršenog rada. Doprinosi su PIO, koji je 22% i Zdravstveno osiguranje koje je 12.3%. Ukoliko si već zaposlen na drugom poslu preko koga ti poslodavac plaća PIO i Zdravstveno, onda za freelancing ne moraš da plaćaš Zdravstveno a PIO mora. Jes da zvuči malo nelogično ali PIO se plaća po svakom prihodu. Možeš da radiš 10 poslova i moraš da plaćaš 10 puta PIO. Konkretno, ako ti povremeno obaviš koji posao interneta i dobiješ novac, mislim da bi bilo ok da samo platiš porez od 16% bez doprinosa, međutim ako ti redovno dolaze prihodi na račun na osnovu freelancinga onda bih preporučio i plaćanje doprinosa. Ne znam da li će ti neko praviti problem zbog doprinosa ali je ovako ipak "zakonskije". Prednost je što će ti ići penzioni staž a i bićeš zdravstveno osiguran.

Citat:
aleckes: - Da li tu imam oslobađanje od poreza, pošto sam izvoznik? (Da li to oslobađanje se važi samo za firme ili i za pojedince)


Na koje oslobođenje misliš? Ako misliš na PDV, definitivno nemaš oslobođenje jer nisi PDV obveznik.

Citat:
aleckes: - Kada stigne uplata banka me pita da li je to zarada ili honorar (prijavljivao kao ovo drugo) - jesam ispravno prijavio (da mi se ne pojavi policija da kaže da sam lažno predstavljao uplate)?


Hm, koja je razlika između honorara i zarade, to mu dođe jedno te isto. Pretpostavljam da se pod zaradom smatra naknada za rad koji je redovan a honorar je kad ti neko plati za neku "ne redovnu" uslugu. Za ovo prvo treba da se plaćaju doprinosi a za ovo drugo ne treba ali u oba slučaja treba platiti porez od 16%.


Sve što sam napisao je po zakonima koji važe u Srbiji. Varijante LLC i offshoring ne poznajem pa ne mogu da pričam u vezi toga i da li je bolje ili nije od plaćanja poreza (i eventualno doprinosa) u Srbiji.

[ Thetaworld @ 03.03.2010. 18:49 ] @
Samo da još jednom napomenem, ovakve rubrike su na udaru upravo tih inspekcija.

Citibank je dobra banka za svakoga ko želi nakon par mjeseci da dobije bankarski račun u S.A.D. -- jer ko je Citibank klijent, ima pravo da zatraži račun kod Citibank u S.A.D., uslov je da na računu, nakon par mjeseci, bude stalno US $25,000 inače, ako to nije tako, bili bi veliki mjesečni troškovi za održavanje, vjerujem oko US $50 mjesečno. Osoba mora da ima boravak izvan S.A.D. u blizini Citibanke, ali stvari se daju srediti i ako osoba nije u blizini i ako ima pravi pristup za otvaranje računa.

Onda se Adsense može direktno slati na S.A.D. račun, to traje jedan dan.
[ zoksula @ 03.03.2010. 19:52 ] @
Citat:
Thetaworld: Samo da još jednom napomenem, ovakve rubrike su na udaru upravo tih inspekcija.

Citibank je dobra banka za svakoga ko želi nakon par mjeseci da dobije bankarski račun u S.A.D. -- jer ko je Citibank klijent, ima pravo da zatraži račun kod Citibank u S.A.D., uslov je da na računu, nakon par mjeseci, bude stalno US $25,000 inače, ako to nije tako, bili bi veliki mjesečni troškovi za održavanje, vjerujem oko US $50 mjesečno. Osoba mora da ima boravak izvan S.A.D. u blizini Citibanke, ali stvari se daju srediti i ako osoba nije u blizini i ako ima pravi pristup za otvaranje računa.

Onda se Adsense može direktno slati na S.A.D. račun, to traje jedan dan.


A npr kada bi poredili Madjarsku (citybank npr),Hrvatsku (Erste npr), i npr neku banku u austriji - koja je od njih najsigurnija u client privacy?

Mislim da za adsense ne odgovara us racun (koji je ionako lako dobiti preko payoneera samo mi ne treba) jer su prihodi iz USA pa bih korisnik morao da plati njihov porez.

Inace poreznicima je zabranjeno da citaju moje postove - inace sledi kazna do 250 000 udaraca varjacom i do 5 godina u nigeriji.

[ Ivan Dimkovic @ 03.03.2010. 20:05 ] @
Zaboravi na "Client Privacy" u Hrvatskoj/Madjarskoj/Austriji - u svim tim zemljama banke vrlo rado daju podatke o klijentima ako sud trazi.

Ako zelis veci nivo tajnosti za to ces morati da otvoris racun u nekoj od zemalja koje imaju jake zakone o bankarskoj privatnosti, ILI da otvoris preduzece koje je odvojeno pravno lice od tebe.
[ zoksula @ 03.03.2010. 20:33 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Zaboravi na "Client Privacy" u Hrvatskoj/Madjarskoj/Austriji - u svim tim zemljama banke vrlo rado daju podatke o klijentima ako sud trazi.

Ako zelis veci nivo tajnosti za to ces morati da otvoris racun u nekoj od zemalja koje imaju jake zakone o bankarskoj privatnosti, ILI da otvoris preduzece koje je odvojeno pravno lice od tebe.


Dobro ali npr ako otvorim preduzece - koje je pravno odvojeno od mene npr u panami - otvorim bankarski racun u madjarskoj na ime preduzeca i onda unovcavam svoj cek (cek na moje ime) na tom racunu onda formalno moram da platim porez na taj cek jer je moj prihod koji sam poklonio kompaniji. Dakle adsense account mora da se vodi na preduzece (tj bussines adsense account) - i da stizu cekovi na ime preduzeca jel tako?

Koje drzave (sto blize nama) imaju Client Privacy a da je sto blize ... pretpostavljam da je najblizi Kipar ali navedi mi jos neki primer .. mozda ima nesto sto je jos blize?
[ Thetaworld @ 03.03.2010. 20:42 ] @
Citat:
zoksula: A npr kada bi poredili Madjarsku (citybank npr),Hrvatsku (Erste npr), i npr neku banku u austriji - koja je od njih najsigurnija u client privacy?
Mislim da za adsense ne odgovara us racun (koji je ionako lako dobiti preko payoneera samo mi ne treba) jer su prihodi iz USA pa bih korisnik morao da plati njihov porez.


Najsigurnije je u Austriji. Ne treba ništa pitati po bankama, prva pošta, banka se zove PSK BANK,
http://www.pskbank.at/psk/home/nav.html otvori se običan račun, najlakše, nema mnogo pitanja, treba samo pasoš. OK, Internet bankarstvo je na njemačkom. Ali, sve funkcioniše bez problema. Kartica, MasterCard, plaćanje na Internetu bez problema, za mnoge će biti uživancija.

Austrija ima bankarsku tajnu.

A, svaka država po sudskim nalozima može da digne bankarsku tajnu. U tome i jeste poenta, dok god je neko kriminalac, OK, sud može dignuti tajnu. Dok nisi kriminalac po zakonima Austrije, nikome se tvoji podaci neće poslati dalje. Pogotov ne u Srbiju, to bi bilo smiješno.

Austrijska bankarska tajna je bolja od švicarske, to je mjesto za bankarstvo, ali nije za male ljude. Bilo koja će banka pitati previše pitanja, zato i kažem, obratite se toj banci, prva pošta, otvori se račun, hvala, doviđenja, kasnije keširate čekove.

Za ovo:

Citat:
Ako si ti kao suvlasnik LLC-a zaduzio firmu kod banke - i da si pokupio sav prihod pred bankrot iako si znao da imas obaveze prema banki ako te banka tuzi sud moze ukinuti ogranicenu odgovornost i smatrati te odgovornim i svojom licnom imovinom.
-- jeste, moguće je, ali samo u određenim slučajevima i ne u svim državama. Znači nema šanse u nekim državama, dok u drugim ima. Drugo, mora se stvarno tako raditi kao da LLC nije pravno lice, recimo ne pišu se odluke, ne prave pismeni ugovori i slično. Samo onda se može dignuti ograničena odgovornost, naravno u kriminalnim stvarima firma nije nikada odgovorna, samo onaj koji čini kriminal.

Citat:
Sa korporacijom je stvar drugacija - tu je odvojenost prilicno jaka i jedini nacin da neko ko je shareholder odgovara licno je ako je bas doslo do neke teske zloupotrebe. U svim ostalim slucajevima, odgovornost shareholdera je samo do visine njegovog ulaganja u firmu.


Slično je i kod LLC firme kojom upravlja menadžer. Ali opet da ponovim recimo u Wyomingu nije bilo slučajeva ukidanja odgovornosti radi dugova. Isto se može uraditi u svim državama, ako su dokumenti napravljeni kako treba. Ali, ako se ne postupa ispravno sa dokumentima, dolazi do problema naravno.

Citat:
Pošto pravno lice može (namerno ili nenamerno) da prouzrokuje štetu drugim pravnim i fizičkim licima, kakva je odgovornost onoga ko upravlja tim pravnim licem


U inostranstvu: pravno lice teško da može da učini kriminal, kriminalci su pojedinci, fizička lica, ne može papir da ubije, ukrade i slično. Za to se ne kažnjavaju pravna lica i tu nema ograničene odgovornosti. Ali recimo, ide li kamiondžija autoputem i sve radi kako treba sa svoje strane, ali ipak pregazi nekoga, za štetu će odgovarati pravno lice, ali za kriminal ili neke prekršaje može on odgovarati lično. Samo šteta ide iz imovine pravnog lica. Direktorova imovina ili imovina vlasnika ne dolazi u obzir. Kako bi to bilo smiješno? Pošalješ radnika u ime firme, pregazi mačku, vlasnik treba da plaća € 10,000 za nanesenu duševnu bol i slično. Ne ide.

Citat:
Konkretno pitanje je, ako ja upravljam nekim pravnim licem (kao direktor) i napravim dugove prema bankama, poveriocima i radnicima, zatim svu imovinu potrošim (na razne načine) i time dovodem firmu u stanje da ne može da vrati dugove, jesam ja za nešto odgovoran ili nisam?


U stvarnosti si odgovoran, ali u zakonu možeš i te kako da se izvučeš. Rekao sam hiljade takvih firmi svaki dan se zatvara.

Citat:
Ali jedno je sigurno - ako postujes zakone zemlje u kojoj ti je registrovana firma, i ako vodis primerno racunovodstvo i postujes generalne preporuke za dobro racunovodstvo tj. raspolaganje novcem firme, nemas nikakav rizik da odgovaras licnom imovinom jer te kompletno stiti zakon o ogranicenoj odgovornosti.


[ Thetaworld @ 03.03.2010. 21:24 ] @
Citat:
Dobro ali npr ako otvorim preduzece - koje je pravno odvojeno od mene npr u panami - otvorim bankarski racun u madjarskoj na ime preduzeca i onda unovcavam svoj cek (cek na moje ime) na tom racunu onda formalno moram da platim porez na taj cek jer je moj prihod koji sam poklonio kompaniji.


U Srbiji inače postoji vjerovanje da porez ima neke veze sa bankarskim računom. Neistina. Nije bitno gdje je račun, formalno po zakonu imaš obaveze kada primiš neku lovu, imaš rigorozne kazne i tako dalje. Samo da napomenem, da stavljanje novca na račun ili primanje Adsense čeka, ne znači da je to suma na koju se plaća porez. Sve zavisi od troškova, situacija i tako dalje.

Ali, nećeš moći unovčiti novac sa čeka na svoje ime na bankarski račun na ime neke firme. Moraćeš da promijeniš Adsense nalog na ime firme, pa da primaš čekove i onda da unovčavaš. U tom slučaju, nisi još ti zaradio novac, zaradila je firma. Sve do isplate, ali i ta isplata može biti pozajmica, a ne dohodak.

[ zoksula @ 03.03.2010. 21:42 ] @
Citat:
Thetaworld:
Ali, nećeš moći unovčiti novac sa čeka na svoje ime na bankarski račun na ime neke firme. Moraćeš da promijeniš Adsense nalog na ime firme, pa da primaš čekove i onda da unovčavaš. U tom slučaju, nisi još ti zaradio novac, zaradila je firma. Sve do isplate, ali i ta isplata može biti pozajmica, a ne dohodak.


Zapravo te je super taktika za otvaranje neogranicenog broja adsense naloga bezkoriscenja prijatelje i rodbine.Samo preko firme. Ali verujem da bi mozda imali neke probleme sa firmamam na npr sajselima ali da ne bi pravili proboleme (naravno mislim na adsense team) za npr racun na kipru gde bi porez trebalo trebalo da bude 10% sto je i dalje ok.

Jos me samo zanima da li npr u austriji i PSK BANK (koju preporucujes kao jedinu dobru ili se varam) imaju tax withholding - http://en.wikipedia.org/wiki/Withholding_tax . To ne bi trebali da imaju jer srbija jos nije u EU zar ne>
[ Ivan Dimkovic @ 03.03.2010. 22:02 ] @
Tax witholding bi trebao da kaci samo rezidente EU.

Takodje, tax witholding se odnosi samo na prihod od kamata od stednje.

http://en.wikipedia.org/wiki/European_Union_withholding_tax

Citat:

The EU withholding tax is not levied on any other forms of income such as employment income, trading profits, commercial activities, royalties, annuities and similar income. Also, the EU withholding tax does not apply to dividends from shares, nor to capital gains and other profits realised on investments. All these types of income and profits are described as being "out of scope".


Svi ostali prihodi ne spadaju u kategoriju na koju se odnosi tax witholding.
[ zoksula @ 03.03.2010. 23:36 ] @
fino kamatu dobiju popovi za narodne kuhinje na kosovu ko donaciju
[ PetarNov @ 04.03.2010. 00:36 ] @
Ono sto mi je jako komicno je to sto ima mali milion ljudi koji primaju novac iz inostranstva, ne placa porez, a na forumima diskutuje o tome da li isti treba da plate ili ne, iako je potpuno jasno da treba. Pokusao sam da na jednom drugom forumu podstaknem diskusiju o tome kako konkretno delovati, ali se sve opet svelo na teoretisanje u krug. Dakle, da probam ovde.

C/p mojih postova sa tog foruma:

Pozdrav.

Ono sto mene zanima je, sta sad da radimo ja i mnogi drugi koji smo znali samo za 10% preko tih famoznih 1 500 000 dinara?

Ocigledno, ne mozemo da ocekujemo da nikada necemo doci na lager. Licno, bavim se E-poslovanjem od 2007me i ovo je prvi put da sam probio limit. Nisam placao taj porez od 20% jer nisam znao za njega.

I sta sad da radim? Da odem u poresku da prijavim godisnji porez? Jasno je da ce mi nakaciti 20% za ovu godinu ali sta je sa prethodnim godinama?

Da li ce mi uopste dati priliku da platim za ovu godinu ili odmah moram u zatvor?

Sta raditi??


__________________________________________________________________________________________________________________________________

Ono sto je najgore od svega je akumulacija sredstava i prekrsaji koje smo, sto svesno sto nesvesno, cinili.

Konkretno, svaki put kada nismo platili 20% od zarate, izvrsili smo utaju poreza. Uprava poreza kaznjava utaju poreza fizickog lica, izmedju ostalog, naplacivanjem 2-5 puta nivoa utajenog poreza.

Ako racunamo sa najpovoljnijom stopom poreza(16%), znaci da bi, u najboljem slucaju, trebalo da platimo kaznu od 32% ukupnog novca koji smo zaradili a, u najgorem, 80%.

E sad, poznato je da Poreska funkcionise po dosta fleksibilnom rezimu, tako da verujem da je moguce izbeci pokretanje postupka i platiti samo zaostali porez ukoliko se prijavimo sami.

Generalno, smatram da je zakon prilicno jasan i da se cela diskusija koja se vodi svodi na poricanje ocigledne istine - porez je trebalo da se plati, a, po zakonu, neznanje ne opravdava krivice.

Sve u svemu smatram da bi, umesto da trazimo rupe o zakonu i pljujemo drzavu, trebalo da diskutujemo o tome koji je najbezbolniji nacin da izmirimo svoje zaostale obaveze.

Edit:

http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/p...zNaDohodak.pdf (Clan 168)

Zapravo, kazna je od dvostrukog do desetostrukog iznosa poreza. Znaci, mogu da nam uzmu 160% onoga sto smo zaradili, ali samo ako izbegnemo placanje poreza. Pretpostavljam da to znaci da cemo platiti samo kaznu, ukoliko se prijavimo sami.

P.S. I ne bih se previse uzdao u advokate i knjigovodje. Pricao sam sa 5-6 istih, cak i sa jednim covekom iz Poreske, i svako prica svoju pricu, mislim da je bolje ne ostaviti nadleznim organima da stvari tumace kako zele.

________________________________________________________________________________________________________________________________

Posto sam potpuno siguran da i na ovom foruma ima onih koju su zaradjivali na Internetu a da nisu placali porez, zanima me da li neko od onih koji se bolje razumeju u materiju moze da objasni kako da resimo svoj polozaj.
[ zoksula @ 04.03.2010. 00:55 ] @
Kakav zatvor u obzir dolazi samo novcana kazna jer nisi utajio ne znam 1 000 000E vec nesto sitno - 200-300 000 sto je verovatno beznacajno.

A ako nemas pare i imovinu ne mogu da ti naplate novcanu kaznu.

A koliko znam oko 2007 se pricalo da je to bio izvoz - a zapravo i jeste izvoz pa se tada nije placao porez nikakav.
[ zoksula @ 04.03.2010. 01:15 ] @
Mada najverovatnije ce da bude kao i za legalizaciju kuca. Za nekoliko godina ce se javiti i omoguciti pocetak placanja poreza bez ikakavih retroaktivnih troskova i bez ikakvih kazni.Do tada ce najverovatnije biti sve lepo i fino kao i do sada.

Mada naravno nije vreme za cekanje vec za preduzimanje akcija kao sto je objasnjeno gore.
[ PetarNov @ 04.03.2010. 01:19 ] @
Član 154.

(1) Ko u nameri da on ili ko drugi izbegne potpuno ili delimično plaćanje poreza, doprinosa socijalnog osiguranja ili drugih dažbina koje predstavljaju javni prihod daje lažne podatke o svojim zakonito stečenim prihodima, o predmetima ili drugim činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje ovakvih obaveza ili ko u istoj nameri u slučaju obavezne prijave ne prijavi zakonito stečeni prihod odnosno predmete ili druge činjenice koje su od uticaja na utvrđivanje ovakvih obaveza, a iznos obaveze čije se plaćanje izbegava prelazi četrdeset hiljada dinara, kazniće se zatvorom do tri godine i novčanom kaznom.

(2) Ako je iznos obaveze iz stava 1. ovog člana čije se plaćanje izbegava veći od šesto hiljada dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do deset godina i novčanom kaznom.
+ Vidi:
čl. 5. Zakona - 24/84-1233.
čl. 5. Zakona - 51/87-2421.
čl. 24. Zakona - 42/89-1401.
čl. 5. Zakona - 21/90-888.
čl. 6. Zakona - 49/92-1664.
čl. 5. Zakona - 23/93-817.
čl. 5. Zakona - 67/93-3110.
čl. 88. Zakona - 47/94-1465.
čl. 5. Zakona - 44/98-1062.
čl. 40. Zakona - 10/2002-1.

Naravno da je vreme za preduzimanje akcija, ali kakvih akcija?

Ako se, prilikom prijave, moze zavrsiti u zatvoru zbog zaostalih poreza, mozda je najbolje sedeti kuci i nadati se najboljem, koliko god to jadno zvucalo.

Mada, kontam da bi dobrovoljno prijavljivanje neplacenog poreza jasno pokazalo da namere nije bilo.
[ zoksula @ 04.03.2010. 01:33 ] @
Dobro ali je to ko je u nameri za izbegavanje poreza. Sta je sa onima koji se prave ludi da nisu znali .. sto uvek mozemo ...

Najverovatnije ce da bude kao i za legalizaciju kuca. Za nekoliko godina ce se javiti i omoguciti pocetak placanja poreza bez ikakavih retroaktivnih troskova i bez ikakvih kazni.Do tada ce najverovatnije biti sve lepo i fino kao i do sada. Jer bi po tome previse ljudi otislo u zatvor.

Kod mene je veci problem jer pored svog adsensa imam jos 1 tudja ... tako da ne prelazim godisnju granicu .. mada je ne bih prelazio ni sa jednim kako mi je krenulo.

@Ako se, prilikom prijave, moze zavrsiti u zatvoru zbog zaostalih poreza, mozda je najbolje sedeti kuci i nadati se najboljem, koliko god to jadno zvucalo.
Pa da - ali neke akcije u vidi deponovanja zarade na racune u nekim stranim zemljama - ili otvaranje offshore firme pa onda otvaranje adsense accounta na nju.

Mozda neko ima bolje odgovore na to.

Da li treba zaboraviti dosadasnje poreze ili ih platiti.
[ PetarNov @ 04.03.2010. 01:37 ] @
@
Pa da - ali neke akcije u vidi deponovanja zarade na racune u nekim stranim zemljama - ili otvaranje offshore firme pa onda otvaranje adsense accounta na nju.

Meni je to potpuno jasno, ali to je upravo problem sa diskusijama koje se vode na ovu temu na vecini foruma: svi pisu o tome sta da se radi kako se porezi ne bi placali ubuduce, ali niko se ne bavi neplacenim porezima od ranije.

I jos jedno, direktno, pitanje: prilikom placanja prethodnih poreza, da li je moguce, kao u zapadnim zemljama, odraditi to na rate; jer pretpostavljam da ima dosta onih kojima se nakupilo tokom godina.
[ zoksula @ 04.03.2010. 02:43 ] @
Citat:
PetarNov:
I jos jedno, direktno, pitanje: prilikom placanja prethodnih poreza, da li je moguce, kao u zapadnim zemljama, odraditi to na rate; jer pretpostavljam da ima dosta onih kojima se nakupilo tokom godina.


Jasno je meni za stare poreze - al mislim da niko nema niti hoce to da plati.A mozda ranije ni nisu trebali da se placaju dok nije postojao nacrt zakona za to. jer se valjda racunalo ko izvoz.Uostalom valjda taj porez nekada istice posle 2-3 godine.

Sta hoces da kazes da su u stranim zemljama zaostali porezi mogli da se placaju na rate?
Sto znaci da nije bilo zatvora zbog zaostalih poreza. Daj mi link za onaj zakon koji si naveo za iznad 40 000 din. Jel to 40 000 ukupno ili 40 000 mesecno ili godisnje? Posto sam cuo da je sitna kazna za utaju ispod 100 000 mesecno ... a ako ne predjes extraprofit da te skoro sigurno niko nece dirati a i ako te bira trazice samo da platis porez.

Mada vidis - ima mnogo drugih koji nikada nece morati da placaju taj porez kao npt privatni casovi,izdaja stanova i skoro sve sto nema veze sa bankom. Tu transakcije nikako ne mogu da se dokazu a jesu ilegalne.

[ PetarNov @ 04.03.2010. 02:51 ] @
U Engleskoj, kada neko ima poresko zaduzenje koje ne moze odmah da izmiri, se pravi plan otplate, uglavnom se skida odredjeni procenat od mesecne plate ako je duznik stalno zaposlen.

Link za zakon:

http://www.mtaki.hu/docs/cd2/Szerbia/Krivicni_zakonRS_2002_1.htm

A sto se tice nagomilavanja poreza... Pa cak i da zastareva posle 2-3 godine(a skoro sam siguran da ne), to je opet katastrofa, evo, neka je neko zaradio 2 000 000 (nije presao granicu za ekstraprofit) za 2 godine i nije placao porez, to je 320 000 neplacenog "osnovnog poreza".

A sad zamisli za nekog ko je prelazio ekstra profit a nije placao 2-3-4 godine, kakvih sam siguran da ima.
[ zoksula @ 04.03.2010. 03:15 ] @
Ovde kazu ovako:

Citat:

Pravo na utvrđivanje i naplatu svih poreza zastareva u roku od 3 godine od dana kad je trebalo utvrditi porez.
Apsolutna zastarelost svih poreza (u slučaju kad poreski obveznik nije podneo poresku prijavu za utvrđivanje poreza) nastupa za 5 godina od gorepomenutog momenta. (čl.114. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji).


Znaci 5 godina.

Resenje - seli se u panamu ako sisas extraprofit
[ zoksula @ 04.03.2010. 06:51 ] @
Pricao sam sa freelanceromiz indije. Oni moraju da placaju porez i to 30% mislim za ispod $100 000 godisnje.

A izgleda da mi treba da pratimo sam porez.

Pitao sam je da li dobija neko obavestenje o placanju poreza zajedno sa iznosom sto je nmormalno da se dobije - pa cu napisati ovde kada odgovori.
[ Abstract_Dream @ 04.03.2010. 07:05 ] @
Bilo bi dobro da se napravi sistem kad god nekom stignu neke pare preko banke ili slicno, da sistem automatski skine procenat za porez.
[ zoksula @ 04.03.2010. 07:15 ] @
Pa da i da se otpise porez od pre zbog ne obavestavanja. Mada bi meni obavestenje koliko i zasto da platim bilo dosta. Zvanicnio sa pecatom mada se u ovoj zemlji ponekada i to ne postuje.
[ Slobodan Miskovic @ 04.03.2010. 07:19 ] @
Nepoznavanje zakona nije nikakav alibi sa njegovo krsenje.
[ zoksula @ 04.03.2010. 07:25 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Nepoznavanje zakona nije nikakav alibi sa njegovo krsenje.


To je 100 puta receno ovde. Rekoh da u indiji obavestavaju ljude o iznosu zasto sta kako.Taj komentar nema veze sa mojim postom ako je treba uopste da ima veze.

Ako oces nesto da pomogles reci kako se uracunava retroakvivni porez.
[ Thetaworld @ 04.03.2010. 09:18 ] @
Citat:
Abstract_Dream: Bilo bi dobro da se napravi sistem kad god nekom stignu neke pare preko banke ili slicno, da sistem automatski skine procenat za porez.


Taj sistem je već dizajniran od strane osoba koje su stručnjaci u ekonomiji. Takvim sistemom bi državala zarađivala, ne bi bilo potrebe da se plaćaju jahači vratova u državnim službama, ne bi bilo inspekcija, ne bi bilo zatvora, država bi čak imala više novca nego sada. A, porez bi bio mnogo mnogo manji, zasnovan na transakcijama, u iznosu od samo 0.3%.

Sistem je razvijen od strane profesora ekonomije Edgar L. Feige i zove se Automatski porez na transakcije ili plaćanja.

Sve o tom sistemu se može naći samo na engleskom jeziku ovde: http://www.apttax.com/

Za promjenu Srbije u takav jedan sistem, hmm, trebalo bi još par stotina godina. Nije u interesu mnogih da imaju sistem gdje ne može da se krade, gdje je svaka transakcija uvedena u knjigovodstvo i gdje se sve radi automatski.
[ Thetaworld @ 04.03.2010. 09:37 ] @
Citat:
zoksula: Jasno je meni za stare poreze - al mislim da niko nema niti hoce to da plati.A mozda ranije ni nisu trebali da se placaju dok nije postojao nacrt zakona za to. jer se valjda racunalo ko izvoz.Uostalom valjda taj porez nekada istice posle 2-3 godine.

Sta hoces da kazes da su u stranim zemljama zaostali porezi mogli da se placaju na rate?


Naravno, u inostranstvu se ne ide u zatvor radi neplaćanja poreza, niti bi se za neplaćanje pravile nemoguće kazne, već se uračunavaju kamate. Neko nije platio € 10,000 poreza, pa mu treba još staviti kaznu do desetostrukog iznosa, kako je to u Srbiji, član 168, zakona o dohodku:

Citat:
Novčanom kaznom od dvostrukog do desetostrukog iznosa poreskog duga, a najmanje
5.000 dinara, kazniće se za prekršaj obveznik fizičko lice koje prekršajnom radnjom iz
stava 1. ovog člana izbegne plaćanje poreza.


Znači, imaš € 10,000 eura neplaćenog poreza, pa te mogu kazniti sa € 100,000 eura. Fašizam.

Ali, hajde da pogledamo šta je u stvarnosti. U stvarnosti se ti zakoni u Srbiji ne upotrebljavaju, to je sve napisano samo da vladajuća klasa može da izbaci konkurenciju sa tržišta. Srbija je po pitanju naplate i izvršavanu svojih poreza vjerovatno na nekom zadnjem mjestu u svijetu.

U Srbiji možeš da naplatiš sve i svašta i da ne platiš poreze, pa to je svakome jasno, od uličnog prodavača cigareta do mafijaša i prodavac droge. Samo pošteni ljudi pate pod tim zakonima. Policija ne radi ništa protiv kriminala, plata im je premala da ulaze u tolike rizike. Gdje će onda neki porezni službenik da se nađe da pravi inspekcije tamo nekom mafijašu, nema šanse.

Prema tome, ko nije platio porez za svoj, u odnosu na mafijaške zarade, bijedni Adsense, neka lijepo ćuti, po mogućnosti naplaćuje čekove u inostranstvu, Hrvatska, Mađarska i Rumunija stvarno nisu daleko, pa neka se nosi sa tim sistemom. Pošteni ljudi ne shvataju da mafijaši spavaju mirno, da se protiv korupcije skoro pa ništa i ne čini i da su zakoni u Srbiji jednaki za sve, ali nikako sprovodljivi za sve.

Opustite se, ništa ne znači što je neko napravio €10,000 na Adsense, godišnje, svaka čast, samo nastavi i dalje, ali obezbjedi da ne ulaziš u rizike, tako što koristiš račun u inostranstvu.

Odakle uopšte ideja da se svaki zakon treba poštovati? To nije moguće i ne trebaš smirivati svoju savjest tako što ćeš češljati zakone i tražiti da nisi nešto pogriješio, pa, ako jesam, hoću onda po zakonu. Zakone su pisali polu-pismeni tobože ekonomisti, koji ne znaju da grade budućnost svojih građana. Očekivati da su zakoni lijepo napisani i da bude uživanje raditi po zakonu je smiješno, barem u Srbiji.

Treba se voditi računa da čovjek bude pošten, pošten prema sebi, prema drugima, da se vodite principima da drugima ne oštetite njihovu imovinu, da čuvate svoju imovinu i da jednostavno branite i svoju i tuđu slobodu.

A, to što piše u zakonu da ne smiješ imati bankarski račun u inostranstvu, ma to je jedna vašarska budala pisala, prepisujući iz zakona trećeg rajha Njemačke.

Ako imaš račun u inostranstvu, tamo je to sasvim dozvoljeno, očevidno nisi nikoga pregazio, nikome ništa skrivio, nisi nikoga prevario, apsolutno pošten građanin treba da se kažnjava rigorozno radi računa u inostranstvu.

Upravo neko i treba da otvori račun u inostranstvu i onda treba da ga drži polu praznim, tj. sa legalno stečenim i oporezovanim novcem sa tog stranog računa, treba da se hvali i da pokaže da ima račun, pa onda u slučaju neke kazne, da lijepo ode na ustavni sud i obori taj vrlo vrlo neustavan zakon. To država Srbija nema pravo da zabranjuje nikome.

Ko živi u jednoj državi, poreze mora da plaća, osim ako i tu ima nešto neustavno. Recimo to sa paušalnim troškovima, pod uslovom da ne smiješ više troškova prikazati, to bi bilo neustavno, nefer, ne bi prošlo na ustavnom sudu, niti na sudu za ljudska prava. Svako mora biti tretiran isto, ne može biti neka firma ili preduzetnik tretirana bolje, jer može da prikaže troškove, od nekoga ko povremeno primi Adsense novac i ko ne bi mogao da prikaže troškove. A, troškova naravno da ima. Moguće i preko 20%.

Ne vodite se "poštivanjem" zakona, ako je zakon sam nepošten. Vodite se zdravim ljudskim razumom, jer ko je pošten, taj nikome ne pravi štetu.

A, što sa strane, neznajući, krište 100 nekih tamo zakona, to ne znači da ste kriminalci, već možda da su zakoni nesprovodljivi i napisani bez ikakve razumne osnove.
[ zoksula @ 04.03.2010. 09:56 ] @
Ja sa 100% slazem sa ovim.

Samo se pitam kolika je kazna ako nekog uhvate sa racunom u hrvatskoj?

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 04.03.2010. u 11:21 GMT+1]
[ Thetaworld @ 04.03.2010. 10:27 ] @
Samo mala grupa ljudi pod određenim uslovima može imati devize u inostranstvu. Uslovi su opisani ovde:
http://www.nbs.rs/export/inter...ev/ds_rezidenti_devize_ino.pdf

Tu ne piše ništa o kaznama, kazne su u drugom dokumentu.

Kaznene odredbe pišu u Zakonu o deviznom poslovanju. Za pravna lica tu ima 75 rekordnih kaznenih odredbi, za preduzetnike ima samo 41 kaznena odredba, a za fizička lica koja nisu registrovana kao preduzetnik samo 20 + 15 kaznenih odredbi. Među ostalom tu piše:

Novčanom kaznom od 500 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj
rezident – fizičko lice :

10) ako drži devize na računu kod banke u inostranstvu suprotno
propisu Narodne banke Srbije (član 27. stav 2);

13) ako platni promet sa inostranstvom u devizama i dinarima
ne obavlja preko banke (član 32. stav 1) <-- misli se domaće banke

18) ako plaćanje, naplaćivanje, uplate i isplate u efektivnom
stranom novcu vrši suprotno propisu Narodne banke Srbije
(član 34. stav 6);

19) ako devize i efektivni strani novac kupuje i prodaje izvan
deviznog tržišta (član 38. stav 1); (misli se domaćeg tržišta)

Član 63.
Novčanom kaznom od 500 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj
nerezident – fizičko lice :

13) ako plaćanje, naplaćivanje, uplate i isplate u efektivnom
stranom novcu vrši suprotno propisu Narodne banke Srbije
(član 34. stav 6);

Član 64.
Za prekršaj iz čl. 59. do 63. ovog zakona, pored novčane kazne,
izreći će se i zaštitna mera oduzimanja predmeta koji su upotrebljeni ili su
bili namenjeni za izvršenje prekršaja ili su nastali izvršenjem prekršaja.
Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, može se izvršiti
delimično oduzimanje predmeta koji su upotrebljeni ili su bili namenjeni za
izvršenje prekršaja ili su nastali izvršenjem prekršaja, ako pobude ili
druge okolnosti pod kojima je prekršaj izvršen ukazuju da nije opravdano da se
predmet oduzme u celini.

Član 65.
Postupak po prekršajima iz ovog zakona ne može se pokrenuti
kad proteknu tri godine od dana kada je prekršaj učinjen.

Prema tome 3 godine je zastarjelost.

Po pitanju toga da li se devize kod Moneybookers smiju držati ili kod Paypala, ako ćemo po zakonu, devize je potrebno u kratkom roku uvesti u državu, a prekršaj za tu obavezu se isto tako kažnjava, po gornjim odredbama.

Samo kazniće se samo pošten čovjek koji SAM POKAŽE da ima Moneybookers nalog ili koji pokaže da ima Paypal nalog, ili ako država ima dokaze protiv tebe.

Mi smo prije govorili da postoji razlika i da Moneybookers niti Paypal niti finansijske institucije nisu banka, ali zakon je previše strog, devizna inspekcija se neće sa tim složiti, prema tome najbolje biti miran po tom pitanju, ne govoriti nikom i nikada ne slati novac na svoj domaći račun i biće sve u redu.

Treba pisati peticije i obratiti se političarima da se ti zakoni promijene, konačno, samim pisanjem pisama, neko će doći i do političara koji ima račun u inostranstvu, pa će taj konačno nešto i uraditi da se zakon promjeni.

Samo na žalost, takvo djelovanje, tj. svijest naroda u Srbiji ne postoji, dnevno se koristi u EU i SAD, ali u Srbiji narod je toliko bio pod represijama, da ne znaju da mogu da promjene situaciju.

[ gradic @ 04.03.2010. 10:33 ] @
Znacenje >>biti posten<< u nasoj zemlji na zalost jos uvek u vecini slucaja znaci biti budala.
E sad, dali smo svi mi (koji zaradjujemo preko neta) neposteni zato sto nismo ko fizicka lica koja ostvaruju prihod u inostranstvu do sad placali nikakve gore pomenute
poreze (koji uopste nisu mali a ni stimulativni da bi neko nastavio i dalje da novac unosi u svoju zemlju).
Tesko je to reci,ali teoretski bi se vodlili kao da jesmo,ali kad se uzmu u obzir cinjenice da su gotovo svi (ili velika vecina) od nas nezaposleni ,visoko skolovani,da su nasim porodicama mozda to i jedni prihodi koje imaju i da su u krajnjem slucaju male snase da ikad i dobijemo neki posao u zemlju u kojoj imaju prednost ne najbolji nego oni po raznim politickim,
ortackim ,lopovskim i svi drugim poznatim i nepoznatim vezama onda to bas i nije tako crno belo kao sto bi izgledalo u prvi mah.

Zato ako nasoj drzavi nije stalo da ovakav vid zarade ,stimulise,olaksa,smanji poreze i u svakom slucaju pomogne i nama i sebi, onda bi mi kolektivno to trebali traziti od neke druge drzave koja nazalost nece biti nasa ali bi se bolje odnosila prema nama nego nasa zemlja.


[Ovu poruku je menjao gradic dana 04.03.2010. u 11:49 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao gradic dana 04.03.2010. u 11:50 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao gradic dana 04.03.2010. u 11:52 GMT+1]
[ Thetaworld @ 04.03.2010. 10:54 ] @
Citat:
gradic: Zato drzavi ako nije stalo da ovakav vid zarade (stimulise,olaksa,smanji poreze i u svakom slucaju pomogne i nama i sebi) onda bi mi kolektivno to trebali traziti od neke druge drzave koja nazalost nece biti nasa ali bi se bolje odnosila prema nama nego nasa zemlja.


Upravo tako.

Voljeti svoju zemlju, to je nešto najljepše na svijetu. Samo se treba napraviti razlika: voliti svoju zemlju kao fizički prostor na kome sunarodnici žive i gdje žive ljudi koje volim, gdje žive moji sunarodnici, gdje se osjećam kod kuće, gdje mi je tradicija i vjera, to je lijepo i to se treba održavati. To je onaj pravi, lijepi, istinski osjećaj patriotizma.

Ali, ne treba miješati pojmove, jer u toj zemlji ima svašta nešto. Ne znači ako voliš svoju zemlju, da treba da voliš i mafijaše u njoj. To su različiti pojmovi. Isto tako, voljeti Srbiju, ne znači voljeti Srbiju, pravno lice, državu, koje gleda na svakom koraku kako da me saplete.

U tom posmatranju treba odvojiti pojam zemlje i države u smislu teritorije i životnog prostora sa mnogim mogućnostima od onih koji su napisali represivne zakone, a isto od onih koji državu prezadužuju, bogate sebe, a teret ostavljaju budućim generacijama da plaćaju u vidu poreza.

Ali, opet, bez obzira, svako je stanovnik svijeta, ne treba biti ni ograničen. Kad je bila Jugoslavija, svako u Srbiji je imao prostora do mora. Sada su ljudi dobili ograničen pogled na život, dosta godina nisu izlazili ni preko granice, neki nisu mogli otići ni po čokoladu u Austriju.

Treba biti i otvoren i gledati otvoreno na mogućnosti. Ko radi na Internetu biće mu to sasvim jasno. Svijet je tvoj, isto kao i nekoga drugog. Koristi taj svijet i ne trebaš da misliš da radiš nešto pogrešno zato što kupuješ jeftinije u inostranstvu, zato što možda tamo imaš bolje usluge ili slobodu poslovanja.

Granice su samo virtualne, granice su jedno slaganje da te granice postoje, to granice su dogovor između ljudi.

Zato ne treba žaliti, trebaju se koristiti usluge u drugim državama. To je bezčujna promjena koja će da dovede do toga da se takvi nerazumni zakoni jednostavno ukinu.

U nekim državama imaš velike poreze, mnogo kapitala se čuva onda na stranim računima. To je stručnjacima ekonomije jasno, pa onda stručnjaci savjetuju političare, političari ukinu poreze, izazovu veliki boom po pitanju uspjeha privrede u državi. To se desilo u Irskoj, sa velike stope poreza, došli su na vrlo nisku u Evropi, tamo nekih 12% ako se dobro sjećam, nakon toga je došlo poboljšanje privrede, Keltski tigar se zove.

Da su porezi razumni, ni ljudi ne bi ovde diskutovali o tome. Da su zakoni kako treba, ko bi se žalio?

Da još dodam na to: U Srbiji na žalost, stranci imaju više prava nego rezidenti, recimo stranac otvori račun u Srbiji i prima i šalje novac, može da primi novca koliko želi, nema veze sa Srbijom, pa neće ni platiti porez. Stranac može da otvori podružnicu firme u Srbiji, može da ima račun u inostranstvu, nema veze, slobodno je.

Neko u Srbiji otvori domaću firmu i ne može tek tako dobiti račun u inostranstvu. Treba da se moli narodnoj banci. Zar to ima smisla?

[ wux @ 04.03.2010. 21:26 ] @
Lepo se vi nakukaste, jeste država rupčaga, ali razmislite da li je pravedno da neko drugi finansira penzije vašim roditeljima, vrtiće vašoj deci, vaše lekarske preglede i sve ostalo...
[ zoksula @ 04.03.2010. 21:39 ] @
Sami sebi finansiraju penzije.

Vrtici se placaju.

Neke usluge u medicini se placaju ali su svejedno jako lose.Lekari imaju prosecni iq 90.Niti su ljudi uopste (najvecim delom)

Naplacuje se putarina

Kada predjes na crveno iako ne ometas saobracaj to se naplacuje

[ Thetaworld @ 04.03.2010. 22:04 ] @
Citat:
wux: Lepo se vi nakukaste, jeste državržaua rupčaga, ali razmislite da li je pravedno da neko drugi finansira penzije vašim roditeljima, vrtiće vašoj deci, vaše lekarske preglede i sve ostalo...


E, to, zoksula, upravo tako. Sve se plaća i to skupo, a malo dobiva nazad.

Svaki radnik tokom života plaća za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Samo socijalno ugrožena klasa mora da živi na račun nekih fondova.

Morate shvatiti da kada država Srbija ne bi imala dugova, da bi porezi bili mnogo mnogo manji. Država nije ništa drugo nego kompanija, sa nešto većim pravima i mogućnostima. Ako kompanija ima loše menadžere, šta rade vlasnici? Šutnu ih napolje, stave dobre menadžere.

Kod države su akcionari narod, ali taj narod je toliko zaposlen represijom da ne shvata da može da postavi prave menadžere, a onda i ti trenutni menadžeri, uplašeni skidanjem sa pozicije, naravno čine sve da ostanu na toj poziciji, na štetu cijelih budućih generacija.

Zato ti ne plaćaš sada nikakav novac za društveno dobro, već plaćaš dugove nastale pogrešnim djelovanjem političara u prošlosti i u sadašnjosti. Samo dok se dugovi plate, proći će i naše vrijeme i vrijeme naše djece.

[ zoksula @ 04.03.2010. 22:56 ] @
Citat:
bobrock1: Ne, skoro u celom svetu je pay as go sistem (1.stub) - međugeneracijska solidarnost, sadašnja generacija plaća za prethodne. Kad se pojača štancanje evra i dolara u narednim godinama pokazaće se zašto je to dobro. 2. i 3. stub se u krizama mogu potpuno i nepovratno obezvrediti.

Vrtići se subvencionišu od poreza, bili bi skuplji.

Za lekare ću preskočiti. Važno da si ti dobar čovek.

Putarina se naplaćuje samo na auto putu.

Crveno je crveno. Crveno važi čak i za kola hitne pomoći, ne mogu da se ponašaju ko da je zeleno.

Poreze treba smanjiti, jer 55% teško da će neko plaćati ako ne mora.

Temu treba pročistiti.[Ovu poruku je menjao bobrock1 dana 04.03.2010. u 23:24 GMT+1]


Skuplji . jel mogu da budu skuplji?
Svi svi lekari dobri ali im 50% pacijenata umire
Da na auto putu samo - ali toliko papreno ko nigde drugne u svetu.
Kazna sluza za sprecavanje ometanja saobracaja - a ja sam dovoljno strucan da procenim da li ometam saobrqacaj ili ne.

[ zoksula @ 04.03.2010. 23:26 ] @
Najverovatnije ollaksanje za vecite studente ---


Cuo sam da studenti ne placaju porez do extraprofita:
Citat:
Inace, bio sam danas do Poreske i onda do zene koja je ranije radila u Poreskoj, a sada je na nekoj drugoj funkciji, i i jedni i drugi su mi rekli da treba samo ovaj porez od 10% za ekstra dobit, zbog toga sto se u mom konkretnom slucaju(student) ti prilivi tretiraju kao pokloni.
[ PetarNov @ 05.03.2010. 04:38 ] @
To je moj post, ali nisi ga lepo razumeo. Iskopiracu post koji sam napisao nakon tog posta:

___________________________________________________________________________________________________________________________________


Inace, pitanje koje si postavio na drugoj temi me navodi na misljenje da si potpuno pogresno shvatio moj post: studenti ne da nisu oslobodjeni placanja ikakvih dazbina, nego moraju da placaju i porez na stipendije, ako su one ispod 8000 dinara mesecno, sto je granica do koje su oslobodjeni.

Ono sto sam ja rekao je da se moji prilivi mogu tretirati kao pokloni, posto sam student, kljucna rec: mogu. Ali ne moraju.

To vam je isto kao i sa sudijama: sve zavisi kakva ce vam osoba obracunavati porez u Poreskoj, posebno posto je priroda priliva iz inostranstva toliko podlozna slobodnoj interpretaciji. Generalno, ova zena koja je meni obracunavala porez je bila spremna da zavede kao poklon bez ikakvih dodatnih dokaza, posto sam student. Mogla je da mi trazi dokaz sa MB-a da je posiljalac fizicko lice, sto bih opet bio u stanju da dostavim. Ali sa druge strane, neko ko zaradjuje preko Ad Sense-a, npr, ne moze dokazati da mu je posiljalac fizicko lice i onda cela ideja sa prijavljivanjem kao poklona moze biti rizicna. Zavisi od slucaja do slucaja.


___________________________________________________________________________________________________________________________________

Sad da dopunim ono sto sam napisao: ja sam se prijavio da bi se sredio problem mog dosadasnjeg neplacenog zaduzenja. Pitao sam i da li je moguce da me naknadno gone nakon sto mi porez bude ovako obracunat, i rekli su da ne, jer ako je priliv jednom racunat kao poklon, ostace racunat kao poklon. U buduce apsolutno planiram da placam pun porez, jer stvarno ne mogu da razmisljam o tome ko ce i kako to interpretirati u buducnosti. Verovatno sam idiot zbog toga, jer ne postoji ni saglasnost unutar samih nadleznih organa oko tog poreza, ali eto, paranoican sam po prirodi i volim da mirno spavam.

Generalno, postovi na ovom i slicnim forumima, koliko god tehnicki ispravni bili(sto je nacin razmisljanja koji pozdravljam), su u poprilicnom raskorakom sa nacinom na koji funkcionise nas pravno/birokratski sistem. Skoro svi, ukljucujuci i ljude iz Poreske, su maltene poceli da mi se smeju kad sam pomenuo ideju placanja celog zaostalog poreza. Divlja drzava, divlje resavanje zaduzenja.

Inace, daleko sam od vecitog studenta, samo sam rano krenuo da zaradjujem ;)
[ zoksula @ 05.03.2010. 05:38 ] @
Citat:
PetarNov: Inace, pitanje koje si postavio na drugoj temi me navodi na misljenje da si potpuno pogresno shvatio moj post: studenti ne da nisu oslobodjeni placanja ikakvih dazbina, nego moraju da placaju i porez na stipendije, ako su one ispod 8000 dinara mesecno, sto je granica do koje su oslobodjeni.

Ono sto sam ja rekao je da se moji prilivi mogu tretirati kao pokloni, posto sam student, kljucna rec: mogu. Ali ne moraju.

To vam je isto kao i sa sudijama: sve zavisi kakva ce vam osoba obracunavati porez u Poreskoj, posebno posto je priroda priliva iz inostranstva toliko podlozna slobodnoj interpretaciji. Generalno, ova zena koja je meni obracunavala porez je bila spremna da zavede kao poklon bez ikakvih dodatnih dokaza, posto sam student. Mogla je da mi trazi dokaz sa MB-a da je posiljalac fizicko lice, sto bih opet bio u stanju da dostavim. Ali sa druge strane, neko ko zaradjuje preko Ad Sense-a, npr, ne moze dokazati da mu je posiljalac fizicko lice i onda cela ideja sa prijavljivanjem kao poklona moze biti rizicna. Zavisi od slucaja do slucaja.


Nije iz tvog posta ali mi ostavi link da procitam taj tvoj post.

Ne ne postoje porezi na stipendije i tako to.Bar ih ja nisam placao niti iko drugi a to je bilo veome veoma javno. To nije iz tvog posta nego od nekoga ko je imao licnog iskustva sa tim.Tj on je pitao u poreskoj i oni su mu rekli (2-3 razliciite osobe) da posto je student da se to racuna kao poklon/stipendija i da nema potrebe da se placa porez na to. Samo na extraprofit.

Mislim da je to u stilu studentskih zadruga koje imaju mnogo manji porez (tj mozda ga i nemaju) nego drugi ljudi koji nalaze posao preko istih. Mislim da drugim ljudima uzimaju.

Naravno to sve ne mora nista da znaci .. posto se poreske sluzbe preterano ne razumeju i svoj posao.
[ PetarNov @ 05.03.2010. 06:26 ] @
Aman, jeste moj post, ja sam RadoslavN na tom drugom forumu

Porezi na stipendije postoje 100%, u zakonu pise da su stipendije oslobodjene oporezivanja, ali samo do odredjene sume, koja je nesto ispod 8000 dinara mesecno.

http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/pdf/PorezNaDohodak.pdf

(clan 9, stav 12 - sad tek vidim da sam sa nesvesnom utajom poreza poceo jos kao maloletni srednjoskolac )

A to da li se poreske sluzbe razumeju u posao ili ne...

Cekaj, da li sugerises da treba nekome da se zalim na odluku Poreske i da trazim da platim veci porez?
[ wux @ 05.03.2010. 08:06 ] @
@zoksula
Dobro, da pojednostavim:
zašto bi se na sve druge legalne prihode plaćao porez, samo na tvoje ne? Zašto bi svi drugi, uključujući i nekog jadnika koji ima platu 20.000 i izdržava troje dece, plaćali porez, a ti ne? A koristiš bar nešto od toga što se finansira iz poreza koji svi drugi plaćaju - jeste loše, ali da li je pošteno očekivati da to prvi neko drugi sredi, a tek onda ćeš ti da plaćaš porez.
Internet jeste "virtualni" medij, ali prihodi su vrlo konkretni, kao i bilo čiji drugi.
[ Thetaworld @ 05.03.2010. 10:13 ] @
Citat:
wux: @zoksula
Dobro, da pojednostavim:
zašto bi se na sve druge legalne prihode plaćao porez, samo na tvoje ne? Zašto bi svi drugi, uključujući i nekog jadnika koji ima platu 20.000 i izdržava troje dece, plaćali porez, a ti ne? A koristiš bar nešto od toga što se finansira iz poreza koji svi drugi plaćaju - jeste loše, ali da li je pošteno očekivati da to prvi neko drugi sredi, a tek onda ćeš ti da plaćaš porez.
Internet jeste "virtualni" medij, ali prihodi su vrlo konkretni, kao i bilo čiji drugi.


Zato što je porez silom ozakonjena pljačka, krađa gdje se ama BAŠ NIŠTA ne daje zauzvrat. Sad nemoj da počneš sa penzijama, ulicama i školama, pročitaj malo okolo, jedna država trebala bi da ima dovoljno dobar menadžment da može iz nekretnina i njenih poslova da pruži i ulice i škole i sve što je građanima potrebno, recimo policiju.

U komunizmu je bilo da je sav narod jedno tijelo, pa tako, imaš li nešto više nego ostali, ako si vredniji nego ostali, dođi da te očerupamo, da podijelimo tvoju imovinu ravnopravno. To je kriminal na državnom nivou. Koliko ljudi ima u Srbiji da još nisu dobili nazad svoje kuće od države otete u komunizmu.

Zašto bi neko plaćao poreze koje su političari stvorili zaduživanjem i nenormalnim upravljanjem sa tim novcem? Tu se ne zna ni ko pije ni ko plaća.

Od tamo nekih jadnika, država naravno ima najviše prihoda, sve je to jasno, a tamo neki bogati nađu načina da ne plate poreze.

Tu ne govorimo o nezakonitom neplaćanju, već o zakonitom.

Političari u svakoj takvoj represivnoj zemlji, nađu načina da zaštite svoje prijatelje, sebe i porodicu, kad je potrebno da se ne plate porezi. A mali ljudi plaćaju, od njih se puni budžet.

Ali, ne može se poštenom čovjeku, koji je na pošen način izbjegao poreze, kačiti takva jedna opaska, ako svi plaćaju zašto ne bi i ti.

Pa, zar mora da se radi što svi rade. Ko je pametniji, taj nađe mogućnosti.
[ zoksula @ 05.03.2010. 16:05 ] @
Citat:
PetarNov: Aman, jeste moj post, ja sam RadoslavN na tom drugom forumu

Porezi na stipendije postoje 100%, u zakonu pise da su stipendije oslobodjene oporezivanja, ali samo do odredjene sume, koja je nesto ispod 8000 dinara mesecno.

http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/pdf/PorezNaDohodak.pdf

(clan 9, stav 12 - sad tek vidim da sam sa nesvesnom utajom poreza poceo jos kao maloletni srednjoskolac )

A to da li se poreske sluzbe razumeju u posao ili ne...

Cekaj, da li sugerises da treba nekome da se zalim na odluku Poreske i da trazim da platim veci porez?Ok .... pa sto si stavio da su ti rekli da ne placas porez zato sto si student i nisi pomenuo ni o kakvim ogranicenjima kao tih 8000 za koje sam i ja znao.
[ zoksula @ 05.03.2010. 16:23 ] @
Citat:
Thetaworld: Zato što je porez silom ozakonjena pljačka, krađa gdje se ama BAŠ NIŠTA ne daje zauzvrat. Sad nemoj da počneš sa penzijama, ulicama i školama, pročitaj malo okolo, jedna država trebala bi da ima dovoljno dobar menadžment da može iz nekretnina i njenih poslova da pruži i ulice i škole i sve što je građanima potrebno, recimo policiju.

U komunizmu je bilo da je sav narod jedno tijelo, pa tako, imaš li nešto više nego ostali, ako si vredniji nego ostali, dođi da te očerupamo, da podijelimo tvoju imovinu ravnopravno. To je kriminal na državnom nivou. Koliko ljudi ima u Srbiji da još nisu dobili nazad svoje kuće od države otete u komunizmu.

Zašto bi neko plaćao poreze koje su političari stvorili zaduživanjem i nenormalnim upravljanjem sa tim novcem? Tu se ne zna ni ko pije ni ko plaća.

Od tamo nekih jadnika, država naravno ima najviše prihoda, sve je to jasno, a tamo neki bogati nađu načina da ne plate poreze.

Tu ne govorimo o nezakonitom neplaćanju, već o zakonitom.

Političari u svakoj takvoj represivnoj zemlji, nađu načina da zaštite svoje prijatelje, sebe i porodicu, kad je potrebno da se ne plate porezi. A mali ljudi plaćaju, od njih se puni budžet.

Ali, ne može se poštenom čovjeku, koji je na pošen način izbjegao poreze, kačiti takva jedna opaska, ako svi plaćaju zašto ne bi i ti.

Pa, zar mora da se radi što svi rade. Ko je pametniji, taj nađe mogućnosti.


Slazem se PDV je sasvim dovoljan.Ukupan cilj poreza zatim igara na srecu raznih kazni (npr za zaobracaj) ,naplacivanje parkinga i jos puno stvari - sto konacno tera gradjane da uzimaju kredite od banaka (sto je krajni stadijum) i sto efektivno smanjuje plate na minimum za prezivljavanje.

Al generalno za affiliate i adsense cekove to nije bas toliko lako zato sto si reko da mora da account na ime firme a ako je firma negde offshore npr na kipru ili panami onda je najverovatnije da google nece imati problema sa tim. Ali za bahame,sajsele i tako to ne verujem da bi dopustili firme. To je legalno resenje koje je prilicno tesko.

Usput ako npr imam prijatelja koji isto zaradjuje na adsensu i (kada zakon dozvoli) otvorim nalog u onoj banci koju si preporucio - da li npr ako on mene ovlasti na svoj racun da onda ja mogu da odnesem i svoje i njegove cekove i stavim na respoektivno moj i njegov racun.[Ovu poruku je menjao zoksula dana 05.03.2010. u 19:32 GMT+1]
[ wux @ 05.03.2010. 17:11 ] @
Bože, kako svi postanu anarhisti kada njih treba oporezovati.
Pustite priče o pravednoj i nepravednoj državi. Zakon mora biti jednak za sve - ako plaćaju svi drugi, treba da plaćate i vi, kada sve druge oslobode poreza, onda treba i vas. Ništa lično, stvar je principa.
To što smo mi navikli na buvljačko-švercerski princip poslovanja, ne znači da je tako ispravno.
[ zoksula @ 05.03.2010. 18:31 ] @
Citat:
wux: Bože, kako svi postanu anarhisti kada njih treba oporezovati.
Pustite priče o pravednoj i nepravednoj državi. Zakon mora biti jednak za sve - ako plaćaju svi drugi, treba da plaćate i vi, kada sve druge oslobode poreza, onda treba i vas. Ništa lično, stvar je principa.
To što smo mi navikli na buvljačko-švercerski princip poslovanja, ne znači da je tako ispravno.


A sto onda npr Novak Djokovic ne placa porez. U monaku je ako si rezident porez 0. Da bi bio rezident treba dosta para.
Ni poznati biznismeni koji imaju offshore kompanije.
Svi biznismeni.

A oni kupe najveci kapital.
To je po tebi jednak zakon za sve.

[ S A J A @ 05.03.2010. 19:08 ] @
Njegova zarada ide u Monako i (ne)plaća porez prema njihovim zakonima. Svako ima pravo da ode u zemlju u kojoj mu je poslovanje povoljnije (naravno ako može).

[ zoksula @ 05.03.2010. 19:25 ] @
Da naravno.
Ovo sam napisao zbog ovih moralista koji tvrde da svako treba da placa porez.
[ wux @ 05.03.2010. 20:59 ] @
Ja nisam moralista, nego plaćam porez, pa očekujem da to rade i svi ostali. Ne tražim od drugih ništa više od onog što ja radim. Ko je rezident u Monaku, neka tamo ne plaća, baš me briga...
[ zoksula @ 05.03.2010. 21:02 ] @
Citat:
wux: Ja nisam moralista, nego plaćam porez, pa očekujem da to rade i svi ostali. Ne tražim od drugih ništa više od onog što ja radim. Ko je rezident u Monaku, neka tamo ne plaća, baš me briga...


Pa onda oces da mi svi placamo porez a da ne nadjemo resenja ko npr novak djokovic npr.

Na sta placas porez?
[ zoksula @ 05.03.2010. 21:03 ] @
Skoro niko ne placa porez.

Posto je nejasno sta i kako - na drugom forumu ima tema u kojoj bi trebali da dobiju odgovore od poreske sluzbe. Tako da postavljate pitanja tamo ako hocete zvanicne odgovore:
http://www.devprotalk.com/t849...ijske-policije-tuzilastva.html
[ wux @ 05.03.2010. 21:13 ] @
Citat:
zoksula:
Na sta placas porez?


Plaćam poreze i doprinose na platu (dakle, na prihode), na stan, na automobil (ne vozim auto sa bosanskim tablama)...
[ zoksula @ 05.03.2010. 21:21 ] @
Citat:
wux: Plaćam poreze i doprinose na platu (dakle, na prihode), na stan, na automobil (ne vozim auto sa bosanskim tablama)...


u firmi ili samostalno?
[ zoksula @ 05.03.2010. 21:47 ] @
Da usput nesto ne mogu da nadjem kazne koje se naplacuju za neplacanje poreza. Zna li neko url?
[ PetarNov @ 06.03.2010. 00:17 ] @
Imas ovde: http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/pdf/PorezNaDohodak.pdf

Za fizicko lice je 5 do 50 000 dinara, a ako porez nije prijavljen sa namerom da se izvrsi utaja(sta god to znacilo), mogu da naplate 2 do 10 puta visinu utajenog poreza.

U praksi, ovo se uglavnom primenjuje na pravna lica - ocigledno, kad oni ne placaju porez, to rade vrlo svesno.

Za fizicka lica, rekli su mi, u praksi se prvo urucuje poziv, pa, ako se ne plati odmah, ide kamata.

Inace, ova zena mi danas rece da je moj postupak za svaku pohvalu, jer sam jedan od retkih na nivou grada koji su sami podneli zahtev za izracunavanje poreza na dodatni prihod.

Pa vi vidite koja je to divljina.
[ zoksula @ 06.03.2010. 00:47 ] @
Ovo je zakon:

Član 168.
*

Novčanom kaznom od 500 do 10.000 dinara, kazniće se za prekršaj
obveznik fizičko lice ako:

1) ne podnese poresku prijavu u propisanom roku, ili je ne podnese
nadležnom poreskom organu ili u prijavi ne navede tačne podatke od kojih
zavisi visina poreza (čl. 91, 92, 95, 96. i 9;

2) ne obračuna i ne uplati porez na zarade i druge prihode na koje
se porez plaća po odbitku ili ako nadležnom poreskom organu ne dostavi
potvrdu da je porez obračunao i uplatio isplatilac prihoda (član 107);
3) ne izvrši uplatu poreza ili ne izvrši uplatu u propisanom
roku (član 112. i član 11;
4) ometa i onemogućava popis i procenu stvari (član 136. stav 4);
5) ne sačuva popisane stvari u nepromenjenom stanju ili ne postupi
po zabrani raspolaganja popisanim stvarima koje su mu ostavljene na čuvanje
(član 138. stav 1. tačka 7), član 141. stav 2. i član 143. stav 2);
6) ne postupi po nalogu iz rešenja o prinudnoj naplati na
novčanom ili drugom potraživanju poreskog dužnika čiji je on dužnik (čl. 148.
i 150).
Novčanom kaznom od dvostrukog do desetostrukog iznosa poreskog
duga, a najmanje 1.000 dinara, kazniće se za prekršaj obveznik fizičko lice koje
prekršajnom radnjom iz stava 1. ovog člana izbegne plaćanje poreza.


.............................................................................................................................


To bi trebalo da znaci da se za sve stavove (1,2,3 ... ) naplacuje 500 do 10.000 dinara i + dvostrukom do desetostrukog iznosa poreskog duga za prekršajnu radnju iz stava 1.

Znaci po ovom zakonu je kazna aproksimativno 2-10 iznosa dugovanog poreza bez obzira da li je namerno ili jok. Zato sto lice koje ne podnese poresku prijavu svakako izbegava placanje poreza. (nenametno ili nemarno sto je od toga nije bitno)
[ Thetaworld @ 06.03.2010. 00:55 ] @
@petarnov

Citat:
Inace, ova zena mi danas rece da je moj postupak za svaku pohvalu, jer sam jedan od retkih na nivou grada koji su sami podneli zahtev za izracunavanje poreza na dodatni prihod.


I ti se ne stidiš da se sa tim hvališ? :-)
[ PetarNov @ 06.03.2010. 01:25 ] @
Daleko od toga da se hvalim, samo navodim sta mi je rekla da bi ljudi stekli uvid u situaciju i kolika je to anarhija u sustini.
[ zoksula @ 06.03.2010. 02:17 ] @
Citat:
PetarNov: Daleko od toga da se hvalim, samo navodim sta mi je rekla da bi ljudi stekli uvid u situaciju i kolika je to anarhija u sustini.


Tj da znamo koliko ljudi zapravo placa porez u beogradu - niko znaci. Evo dokaza Dimkovicu da vecina ljudi ne placa porez.
Pretpostavljam da je beograd u pitanju.

Ipak su firme te koje placaju poreza srbiji i radnici u njima.
[ zoksula @ 06.03.2010. 02:21 ] @
Citat:
Thetaworld: @petarnov
I ti se ne stidiš da se sa tim hvališ? :-)


Zapravo korisna informacija. Pokazuje da skoro niko ne placa porez.
[ zoksula @ 06.03.2010. 02:28 ] @
Citat:
PetarNov: Naravno da je vreme za preduzimanje akcija, ali kakvih akcija? Ako se, prilikom prijave, moze zavrsiti u zatvoru zbog zaostalih poreza, mozda je najbolje sedeti kuci i nadati se najboljem, koliko god to jadno zvucalo. Mada, kontam da bi dobrovoljno prijavljivanje neplacenog poreza jasno pokazalo da namere nije bilo.

Inace, ova zena mi danas rece da je moj postupak za svaku pohvalu, jer sam jedan od retkih na nivou grada koji su sami podneli zahtev za izracunavanje poreza na dodatni prihod.


Cek reci mi sta si uradio tacno ako nije problem jer to sve nas zanima a ja imam nekoliko mladjih prijatelja studenata koji su u istoj situaciji.Dakle ti si se pre 2 dana pitao sta da uradis i da li da platis taj porez i onda si pretpostavljam danas otisao u poresku sluzbu i zavrsio poso. Da li si platio samo porez na extraprofit ili su ti naplatili i onih normalnih 16%.

Sta je bilo sa prohodnim godinama kada nisi prelazio extraprofit.Takodje nista nisu naplatili pretpostavljam?

I pretpostavljam da je to u bg-u u poreskoj sluzbi nekoj.Da li mora da se placa porez u poreskoj sluzbi u mestu u kome si prijavljen ili npr moze bilo gde?
U tom slucaju bih cenio tacan info gde i ko.

[ PetarNov @ 06.03.2010. 02:54 ] @
Nisam iz Beograda, ali sam pricao i sa jednim visokim zvanicnikom Poreske odatle. On mi je savetovao da ne prijavljujem nista, jer oni apsolutno nemaju instrumente da vide kome i koliko stize preko tekucih racuna. Ocigledno, ovo ne vazi za racune na koje lezu stotine hiljada EUR godisnje, oni na kraju ipak budu detektovani. U prilog ovome, znam vise osoba koje su probijale limit vec godinama(iz Beograda i Novog Sada), koje niko nije zvao. Neki od tih poreza su vec zastareli.

Na zalost, porez se mora pratiti u mestu gde vam je prijavljeno prebivaliste.

U najkracim crtama, platio sam samo porez na ekstra profit, nista za prethodne godine, i nikakvih 16%. Ima neki stariji post koji govori o tome da se wire transferi trenutno generalno zavode kao da vam je tetka/teca/ujak poslao pare iz inostranstva, i pretpostavljam da je to razlog zasto nisam platio ovih 16%. Neko je pominjao to da se ne placa porez na izvoz usluga, mozda je u tome stvar? Takodje, postoji stariji post sa ES-a clana koji je kontaktirao Ministarstvo, i kome je receno da se placa samo ekstraprofit. Ali postoji i post clana koji je otisao u Poresku i kome su rekli da pre ekstraprofita mora da plati 16% na prilive kojima je ostvaren ekstra profit. Luda kuca...

U mom slucaju, inspektorki Poreske sam natenane objasnio, kad me je pitala cime se bavim, sta i kako ja radim(zaradjujem preko Interneta), i ona mi je ovako obracunala porez... Nikakva veza/poznanstvo.

Inace, na kraju svodjenja racuna sam sa njom imao sledeci razgovor:

Ja: Znaci, ovo je sve sto treba da platim?
Ona: Da, razgovarala sam i sa nacelnicom, i ovo je u redu.
Ja: Dakle, sledeci put treba da placam porez sledece godine u ovo vreme, ako opet probijem limit?
Ona: Da, tako je.

I sad vi meni recite ko je ovde lud. Po ovome sto se pise po forumima, kontam da bi trebalo da se prijavim da platim jos tih 16%, ali ne ispadam li prevelika budala ako sam vec platio nesto sto maltene niko ne placa i jos trazim da platim jos? Uostalom, da li se neko ikad svadjao sa Poreskom upravkom, tvrdeci da treba da plati vise nego sto je platio? :D

A cela ta prica oko utaje mi je sve manje i manje jasna. Dva preduzetnika su mi rekla da Poreska sama zove kad neko ima neplacene obaveze, zena iz Poreske mi je potvrdila da skoro niko ne placa porez pre nego sto bude pozvan. Ajde objasnite vi meni kako to funkcionise, ako oni vas moraju da zovu da platite Porez, zar to nije utaja u startu?

Takodje, koliko god nepoznavanje zakona ne stitilo od posledica, cinjenica je da je iluzorno ocekivati da ljudi znaju ovakve stvari samo na osnovu toga sto je to istaknuto na odredjenim sajtovima. Kako je moguce da nam nikad niko u banci nije rekao za to ili da Poreska nikad nije sama reagovala? Znam bar 10ak ljudi koji se bave zaradjivanjem preko Interneta, svi su znali za porez na ekstra dohodak, ali bukvalno niko nije imao pojma o porezu na svaki pojedinacni prihod, i svi su sokirani. Na forumima se vode diskusije, knjigovodje daju oprecne informacije, ljudi iz Poreske daju oprecne informacije, itd... Sve u svemu, situacija je vise nego tuzna.

Sa druge strane, takodje mi je zanimljiv slucaj linkovan ranije u temi, sa covekom optuzenim za dvostruku utaju poreza. Ovde je prilicno ocigledno da njegovi prilivi ne mogu biti pokloni, s obzirom na visinu, tako da je normalno da je oporezivan. Ali ono sto meni nije jasno, s obzirom na informaciju da te prvo zovu da platis, je kako je moguce da je njemu instant pisana tuzba za utaju? Po svemu sto sam cuo, neko bi ga obavestio unapred.

Dodje mi da na kraju prodam bubreg u Albaniji, platim im 16% od prodaje bubrega, a onda uplatim ostatak sume na ime Poreza, samo da vise ne moram da razmisljam o ovome.
[ zoksula @ 06.03.2010. 03:53 ] @
Citat:
PetarNov: Nisam iz Beograda, ali sam pricao i sa jednim visokim zvanicnikom Poreske odatle. On mi je savetovao da ne prijavljujem nista, jer oni apsolutno nemaju instrumente da vide kome i koliko stize preko tekucih racuna. Ocigledno, ovo ne vazi za racune na koje lezu stotine hiljada EUR godisnje, oni na kraju ipak budu detektovani. U prilog ovome, znam vise osoba koje su probijale limit vec godinama(iz Beograda i Novog Sada), koje niko nije zvao. Neki od tih poreza su vec zastareli.

Na zalost, porez se mora pratiti u mestu gde vam je prijavljeno prebivaliste.

U najkracim crtama, platio sam samo porez na ekstra profit, nista za prethodne godine, i nikakvih 16%. Ima neki stariji post koji govori o tome da se wire transferi trenutno generalno zavode kao da vam je tetka/teca/ujak poslao pare iz inostranstva, i pretpostavljam da je to razlog zasto nisam platio ovih 16%. Neko je pominjao to da se ne placa porez na izvoz usluga, mozda je u tome stvar? Takodje, postoji stariji post sa ES-a clana koji je kontaktirao Ministarstvo, i kome je receno da se placa samo ekstraprofit. Ali postoji i post clana koji je otisao u Poresku i kome su rekli da pre ekstraprofita mora da plati 16% na prilive kojima je ostvaren ekstra profit. Luda kuca...

U mom slucaju, inspektorki Poreske sam natenane objasnio, kad me je pitala cime se bavim, sta i kako ja radim(zaradjujem preko Interneta), i ona mi je ovako obracunala porez... Nikakva veza/poznanstvo.

Inace, na kraju svodjenja racuna sam sa njom imao sledeci razgovor:

Ja: Znaci, ovo je sve sto treba da platim?
Ona: Da, razgovarala sam i sa nacelnicom, i ovo je u redu.
Ja: Dakle, sledeci put treba da placam porez sledece godine u ovo vreme, ako opet probijem limit?
Ona: Da, tako je.


Cek posle toga dobijes naravno neku overenu potvrdu da si platio porez za celu proslu godinu jel tako?
Jel bilo bitno sto si student?

Pretpostavljam da ako moze za wire da moze i za adsense.

Npr meni je bilo cudno zato sto ove ljude iz kragujevca hapsili zbog poreza tako da porez i mozda ne treba da se placa.


[ PetarNov @ 06.03.2010. 04:00 ] @
Aman, ta cela ideja o neplacanju poreza je nastala iz paranoje internet zaradjivaca po pitanju istog.

U saopstenju MUP-a lepo pise da su uhapseni zbog organizovanja igara na srecu(kasnije promenjeno u posredovanje, sto je ono sto su zapravo radili, i nije dozvoljeno) i pranja novca(jer su orocavali novac zaradjen krivicnim delom).

Po njihovim postovima na ES-u je jasno da nisu placali ni godisnji porez za ekstra profit, tako da ce im verovatno i to prikaciti, ali to nije ono zbog cega su uhapseni.

A to da li je imalo veze sto sam student - nisam siguran, ali mislim da nije, jer znam za ljude kojima su naplacivali samo ekstraprofit, a da nisu studenti. Opet, pretpostavljam da sve zavisi od toga kako inspektor koji vam zapadne tumaci vase prilive. Tj, ne pretpostavljam nego sam siguran.
[ zoksula @ 06.03.2010. 04:03 ] @
Citat:
PetarNov: Aman, ta cela ideja o neplacanju poreza je nastala iz paranoje internet zaradjivaca po pitanju istog.

U saopstenju MUP-a lepo pise da su uhapseni zbog organizovanja igara na srecu(kasnije promenjeno u posredovanje, sto je ono sto su zapravo radili, i nije dozvoljeno) i pranja novca(jer su orocavali novac zaradjen krivicnim delom).

Po njihovim postovima na ES-u je jasno da nisu placali ni godisnji porez za ekstra profit, tako da ce im verovatno i to prikaciti, ali to nije ono zbog cega su uhapseni.

A to da li je imalo veze sto sam student - nisam siguran, ali mislim da nije, jer znam za ljude kojima su naplacivali samo ekstraprofit, a da nisu studenti. Opet, pretpostavljam da sve zavisi od toga kako inspektor koji vam zapadne tumaci vase prilive. Tj, ne pretpostavljam nego sam siguran.


Pa zbog toliko neuredjenosti mi deluje bolje da lepo otvorim racun u hrvatskoj - i tamo primam pare. Jer ako je u pitanju previse para neki inspektor moze da bude zavistan npr.

Da i ja mislim da nikako ne bi mogli da ih hapse zbog poreza.

[ PetarNov @ 06.03.2010. 04:11 ] @
Ponavljam opet, mi mozemo da nagadjamo sta su oni sve radili u zivotu, tj koje su sve zakone krsili, da li su prelazili ulicu na pogresnom mestu, da li su izbegavali porez, da li su silovali nekoga, ali je to sve irelevantno. Crno na belo pise da su oni uhapseni zbog:


Slobode su lišeni ĐORĐE ĐOKIĆ (1975) i DUŠAN JAGLIČIĆ (1975), obojica iz Kragujevca, zbog postojanja osnova sumnje da su u saizvršilaštvu izvršili krivična dela neovlašćeno organizovanje igara na sreću i pranje novca. (ovo je zvanicno saopstenje sa sajta MUP-a)

Znaci, ne pominje se nikakav porez.

MUP se jeste propisno obrukao ovom stavkom o organizovanju igara na srecu, ali su potpuno jasno napisali u saopstenju zbog kolih krivicnih dela su doticni liseni slobode, i utaja poreza nije jedno od njih.
[ zoksula @ 06.03.2010. 04:42 ] @
Citat:
PetarNov: Ponavljam opet, mi mozemo da nagadjamo sta su oni sve radili u zivotu, tj koje su sve zakone krsili, da li su prelazili ulicu na pogresnom mestu, da li su izbegavali porez, da li su silovali nekoga, ali je to sve irelevantno. Crno na belo pise da su oni uhapseni zbog:


Slobode su lišeni ĐORĐE ĐOKIĆ (1975) i DUŠAN JAGLIČIĆ (1975), obojica iz Kragujevca, zbog postojanja osnova sumnje da su u saizvršilaštvu izvršili krivična dela neovlašćeno organizovanje igara na sreću i pranje novca. (ovo je zvanicno saopstenje sa sajta MUP-a)

Znaci, ne pominje se nikakav porez.

MUP se jeste propisno obrukao ovom stavkom o organizovanju igara na srecu, ali su potpuno jasno napisali u saopstenju zbog kolih krivicnih dela su doticni liseni slobode, i utaja poreza nije jedno od njih.


Ma to je jasno.
[ ||NeX|| @ 06.03.2010. 06:54 ] @
Ja sam potpuni legalista, ali na balkanu prijavljivati zaradu od online marketinga je za mene budalaština. Sve dok oni ne donesu regulacije i zakone koje mi olakšavaju poslovanje, neću im uplatiti ni centa.
[ S A J A @ 06.03.2010. 10:03 ] @
Citat:
PetarNov
A cela ta prica oko utaje mi je sve manje i manje jasna. Dva preduzetnika su mi rekla da Poreska sama zove kad neko ima neplacene obaveze, zena iz Poreske mi je potvrdila da skoro niko ne placa porez pre nego sto bude pozvan. Ajde objasnite vi meni kako to funkcionise, ako oni vas moraju da zovu da platite Porez, zar to nije utaja u startu?

Takodje, koliko god nepoznavanje zakona ne stitilo od posledica, cinjenica je da je iluzorno ocekivati da ljudi znaju ovakve stvari samo na osnovu toga sto je to istaknuto na odredjenim sajtovima. Kako je moguce da nam nikad niko u banci nije rekao za to ili da Poreska nikad nije sama reagovala? Znam bar 10ak ljudi koji se bave zaradjivanjem preko Interneta, svi su znali za porez na ekstra dohodak, ali bukvalno niko nije imao pojma o porezu na svaki pojedinacni prihod, i svi su sokirani. Na forumima se vode diskusije, knjigovodje daju oprecne informacije, ljudi iz Poreske daju oprecne informacije, itd... Sve u svemu, situacija je vise nego tuzna.


Tih 16% predstavlja porez na zaradu. Uglavnom se porez na zaradu tretira u okviru isplate plate i kao takav plaća od strane firme koja isplaćuje platu. Sa stanovišta velike i trome poreske politike, pojava interneta i drugih savremenih tehnologija učinila je da pitanje poreskih obaveza ne bude tako jasno. Naime, ako si ti zaposlen, radiš neki posao i za to si plaćen, država ti uzima deo te zarade na ime poreza. Ista stvar ti je i sa internetom. Ti odradiš neki posao preko interneta, neko tamo ti to plati, ti dobiješ te pare ali država hoće svoj deo. Da zaobiđemo sad filozofske priče da li je plaćanje poreza u redu i gde zapravo odlaze te pare i da se držimo tehničkih detalja. Dakle, po meni je oporezivanje zarade preko interneta potpuno normalno ukoliko se oporezuje i "klasična" zarada. Jedini problem koji tu nastaje što internet zarada nije toliko očigledna i opipljiva pa ju je teško otkriti. Danjašnja poreska uprava je toliko velika i organizaciono zastarela i da nema resurse (i znanja) da prati takav vid "virtuelne" zarade. Tu dolazimo do problema o kome se ovde priča. U zakonu piše da se porez plaća na zarade od ovoga, zarade od onoga ali pitanje zarade preko interneta nije konkretno definisano. Definiše se jedino pod stavkom "ostali prihodi". Dakle zakonsko utemeljenje za naplatu poreza po osnovu tog vida zarade postoji i po meni je i ispravno da postoji i to samo u kontekstu gorepomenute obaveze da ako svi "analogno" zaposleni moraju da plaćaju porez od svoje zarade, zašto ne bi i "virtuelno" zaposleni. Verujem da će se sa informatičkim i organizacionim razvojem Ministarstva finansija i Poreske uprave, u nekoj budućnosti, u zakonu preciznije definisati uslovi i način naplate poreza od zarade preko interneta a do tada ostaje da to spada pod "ostale prihode". A drugi problem što poreska uprava to ne prati niti ima resurse da prati dovodi do toga da 95% ljudi koji imaju takvu zaradu uopšte i ne zna za postojanje takve obaveze, niti ih neko juri jer i ovi drugi koji teba da naplaćuju porez (čitaj Poreska Uprava) ne zna da ovi zarađuju (a i teško razumeju koncept takve zarade) i time čine poreski prekršaj. Sa druge strane imamo 5% (procente pišem napamet) internet "zaposlenih" koji plaćaju porez na svoje prihode i, sasvim opravdano, se osećaju magarcima znajući za ovih 95%. Dakle, zakoni u Srbiji nisu problem niti su ikada bili. Problem je što se oni ne primenjuju kako treba. I sad koji je odgovor na pitanje da li treba plaćati porez na osnovu internet zarade? Nema odgovora. Po slovu zakona treba. A da li će te neko juriti i kontrolisati da li si platio ili nisi? Najverovatnije neće jer ni oni sami ne znaju za tebe i tvoje neplaćanje. Ti si previše mali i nebitan za njih a oni imaju svojih probelam kojima su opterećeni. Prema tome, ova priča može da se otegne u nedogled pošto nema jasnog odgovora. Svako neka odluči za sebe.

A sad malo tehničkih detalja. Fizička lica plaćaju porez po rešenju poreske uprave. Dakle, fizičko lice ne treba da ode i da plati porez samostalno već mora da dobije rešenje da ga plati. Tu piše koliko treba da plati i na koji račun treba da plati. Dakle, bez rešenja poreske uprave nema ni plaćanja poreza. Sa te strane niko ne može da vas tereti da niste platili porez jer taj porez niste ni trebali da platite ako nema rešenja. Međutim, ovde se ne radi konkretno o plaćanju poreza koliko o neprijavljivanju prihoda. Zakon je naveo da svako lice koje ostvari neku zaradu mora da prijavi taj prihod i onda na osnovu te prijave poreska uprava pravi rešenje za plaćanje poreza. To znači da ovde glavni problem ne predstavlja neplaćanje poreza već neprijavljivanje prihoda (a samim tim indirektno i neplaćanje poreza). Naj naj najpoštenija varijanta jeste da se posle svake zarade preko interneta pojavite u poreskoj upravi sa poreskom prijavom gde piše da ste ostvarili neku zaradu preko interneta i onda sačekate rešenje za plaćanje (ili ne plaćanje) poreza. Nemojte ovo da shvatite kao moje pozivanje na plaćanje poreza, ne bi posle ove poruke da čitam čaršave poruka kako podržavam "fašističke" zakone i slično. Ja nikoga ne nagovaram, samo dajem informacije, svako neka odluči šta mu je činiti.

Za razliku od fizičkih lica koja porez plaćaju na osnovu rešenja, firme moraju same da se sete da obračunaju i plate porez. Njima ne dolazi nikakvo rešenje da treba da plate, može samo da im dođe kazna ako ne plate. Takođe fizička lica na kraju godine mogu da budu obveznici plaćanja takozvanog godišnjeg poreza na dohodak građana ukoliko ukupno zarade preko trostruke prosečne godišnje bruto zarade (to je konstanta koju svake godine objavljuje ministarstvo finansija na osnovu proračuna republičnog zavoda za statistiku). Termin koji koristite "porez na ekstra profit" nije ispravan, to se zove godišnji porez na dohodak građana.
[ Thetaworld @ 06.03.2010. 10:46 ] @
Naravno je da poreske ustanove ne rade kako treba i to je tako dobro, ali kad se radi o zakonu, to je jasno da poreski obaveznik ima obavezu da sam prijavi prihode.

Citat:
zarade od ovoga, zarade od onoga ali pitanje zarade preko interneta nije konkretno definisano. Definiše se jedino pod stavkom "ostali prihodi". Dakle zakonsko utemeljenje za naplatu poreza po osnovu tog vida zarade postoji i po meni je i ispravno da postoji i to samo u kontekstu gorepomenute obaveze da ako svi "analogno" zaposleni moraju da plaćaju porez od svoje zarade, zašto ne bi i "virtuelno" zaposleni.


Ne mora biti definisano, jer zakon ne može da definiše sve moguće načine zarade. Internet zarada se ne razlikuje od neke druge, dohodak je dohodak, zakon je po tom pitanju jasan.

A, dalje, kad se kaže ostali prihodi, u to sigurno ne spada regularna zarada na Internetu, već samo povremena, jer bilo ko što obavlja regularnu poslovnu djelatnost, bez obzira što ima i prihode preko Interneta, dužan je da prijavi tu poslovnu djelatnost bilo kao preduzetnik ili kao neko pravno lice.

Citat:
Dakle, zakoni u Srbiji nisu problem niti su ikada bili.


Jesam li u pozorištu? Srbija nikada do sada nije imala dobre zakone, jedino dobro vrijeme je bilo vrijeme bez zakon i možda će biti bolje u budućnosti, ali zakoni su definitivno glavni problem u Srbiji. Zakoni i pisci tih zakona.

Citat:
Problem je što se oni ne primenjuju kako treba.


To je naravno problem u Srbiji i u drugim sličnim državama. Zakoni će se sigurno primjenjivati kako treba, kada neko počne da pravi istinsku zaradu preko Interneta, neka konkurencija domaćoj mafiji. Vidjećeš kako se onda zakoni brzinom primjenjuju, ljudi privode i kako im se nakače kojekakva djela i prekršaji.

Citat:

I sad koji je odgovor na pitanje da li treba plaćati porez na osnovu internet zarade? Nema odgovora. Po slovu zakona treba. A da li će te neko juriti i kontrolisati da li si platio ili nisi? Najverovatnije neće jer ni oni sami ne znaju za tebe i tvoje neplaćanje. Ti si previše mali i nebitan za njih a oni imaju svojih probelam kojima su opterećeni. Prema tome, ova priča može da se otegne u nedogled pošto nema jasnog odgovora. Svako neka odluči za sebe.


Apsolutno se slažem. Poreska ustanova je na nivou pušaonice, jer se tamo cigarete ne gase, pa dok god se vodi računa o primanjima, da ta primanja dolaze na nevidljiv način, nema rizika o amaterskih inspekcija. Ali, nikad se ne zna šta budućnost dolazi, jedna transakcija na računu može za 6 mjeseci da znači nešto nekom novom poreskom inspektoru koji će onda zakinuti nekoga po osnovu nekog zakona, jer njima je svejedno što se na forumima priča da poreska ustanova ne radi kako treba, oni zakinu onoga koga žele i kada žele, pa će biti teško u tom trenutku odbraniti se.

Citat:
A sad malo tehničkih detalja. Fizička lica plaćaju porez po rešenju poreske uprave. Dakle, fizičko lice ne treba da ode i da plati porez samostalno već mora da dobije rešenje da ga plati. Tu piše koliko treba da plati i na koji račun treba da plati. Dakle, bez rešenja poreske uprave nema ni plaćanja poreza. Sa te strane niko ne može da vas tereti da niste platili porez jer taj porez niste ni trebali da platite ako nema rešenja.


To je obična nebuloza, za ostale prihode to ne vrijedi, porez je potrebno prijaviti i nakon prijave u platiti.

U zakonu o dohodku lijepo piše da je građanin dužan sam da podnese poresku prijavu, pa kako bi to lijepo bilo da poreska ustanova treba prvo da ti napiše pismo da bi ti platio porez. Član 95, zakona o dohodku, onda kada započne ili ostvari prihode, u roku od 15 dana, obveznik je dužan da podnese poresku prijavu. A riješenje ćeš definitivno dobiti, kad predaš poresku prijavu, dobivaš i riješenje, ako je takva procedura.

Mala je vjerovatnoća, igrati na takvu kartu da riješenje neće nikada stići.

Jedna formula za zakonito neplaćanje poreza je korištenje svih zakonitih metoda koje umanjuju porez po bilo kojem osnovu,

[ zoksula @ 07.03.2010. 11:43 ] @
BUGARSKI OLIGARSI SKLONILI 200 MILIONA EVRA U INOSTRANSTVO

SOFIJA – Bugarski oligarsi sklonili su u poslednjih nekoliko godina gotovo 200 miliona evra u inostrane banke.

Direktor bugarske Uprave prihoda Krasimir Stefanov izjavio je da se je do tih podataka došlo posle razgovora sa nemačkim kolegama u Berlinu, od kojiih su traženi podaci o računima bugarskih državljana u bankama u Lihtenštajnu i Švajcarskoj.

Nemačka vlada je tokom 2008. godine obezbedila disk sa računima nemačkih državljana u lihtejnštajnskoj LGT Bank, a prošle sedmice i drugi disk sa računima u švajcarskoj banci.

Prema bugarskom zakonodavstvu, obavezno je popunjavanje deklaracije o prihodima, ukoliko se utvrde razlike zaprećeno je zatvorskom kaznom do osam godina.

Tokom poslednjih meseci bugarska Uprava prihoda pokrenula je široku akciju prijavljivanja poreza na dohodak, a na na meti su i pevači i fudbaleri.Nisam znao da ovi iz Lihtenštajna smeju da odaju privatne podatke klijenata iz banaka.
[ Ivan Dimkovic @ 07.03.2010. 12:49 ] @
Pa ne smeju na papiru - ali ljudi su potkupljivi znas :)

Isto vazi i za Svajcarsku. Iako je totalno suludo koristiti dokaze do kojih se doslo uz pomoc krivicnog dela - ocigledno funkcionise, bar u Nemackoj :(

Ovo samo pokazuje da ljudi sve manje mogu da racunaju na tajnost individualnih racuna. Daleko je pametnije od samog starta formirati odgovarajucu pravnu strukturu koja se ne bazira na tajnosti vec na potpunoj legalnosti. A to je isto tako moguce, samo je potrebno da se to strucno uradi - tj. nije jednostavno kao otici autom u Svajcarsku i otvoriti licni racun, ali nije ni mnogo vise komplikovano.
[ zoksula @ 07.03.2010. 13:00 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:Daleko je pametnije od samog starta formirati odgovarajucu pravnu strukturu koja se ne bazira na tajnosti vec na potpunoj legalnosti.


Dobro a ta pravna struktura jedino moze da bude offshore kompanija npr na Kipru ko sto rade nasi poznati biznismeni. Ili si mislio na nesto drugo?

Ja ne znam nista drugo.
[ Ivan Dimkovic @ 07.03.2010. 13:11 ] @
Ne mora da bude na Kipru, moze da bude na gomili drugih mesta. Ne mora da bude nuzno ni DOO vec moze biti i neka druga pravna forma.

Poenta je da to >ne bude< tvoj licni racun, vec da uz pomoc pravnih lica ti sebe odvojis od tog novca sa stanovista poreskih vlasti u tvojoj zemlji - kada to uradis, oni vise nemaju nikakva prava da potrazuju neki porez na ime profita koji vise nece biti na tvoje ime, vec na ime nekog pravnog lica.

Uz pomoc pazljivog odabira zemalja i pravnih struktura, poreske obaveze se mogu drasticno smanjiti - i, sto je najvaznije, to je savrseno legalno, za razliku od sakrivanja licnih racuna - gde pre ili kasnije moze da dodje do problema ako neki radnik banke pozeli ranu penziju.
[ zoksula @ 07.03.2010. 14:34 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ne mora da bude na Kipru, moze da bude na gomili drugih mesta. Ne mora da bude nuzno ni DOO vec moze biti i neka druga pravna forma.

Poenta je da to >ne bude< tvoj licni racun, vec da uz pomoc pravnih lica ti sebe odvojis od tog novca sa stanovista poreskih vlasti u tvojoj zemlji - kada to uradis, oni vise nemaju nikakva prava da potrazuju neki porez na ime profita koji vise nece biti na tvoje ime, vec na ime nekog pravnog lica.

Uz pomoc pazljivog odabira zemalja i pravnih struktura, poreske obaveze se mogu drasticno smanjiti - i, sto je najvaznije, to je savrseno legalno, za razliku od sakrivanja licnih racuna - gde pre ili kasnije moze da dodje do problema ako neki radnik banke pozeli ranu penziju.


A da li imas neki primer za dobru zemlju. Posto nikada nisam otvarao firmu a pretpostavljam da se ti u to razumes ajd da postavim 4-5 pitanja.

1) Sta je pravno lice? - pretpostavljam firma.
2) Ja npr mogu da budem direktor firme i onda uzimam prihode npr za topli obrok troskove prevoza i tako to.
3) Koju zemlju preporucujes a da bude najbliza srbiji (zbog unovcavanja cekova svakog meseca)
4) Pretpostavljam da mi treba takodje neki poslovni prostor/rupa
5) Kako generalno ide registrovanje firme npr u panami i da li to moze da bude u stilu - da imam neko ime firme - da sam ja direktor i da placam samo neku rupu od poslovnog prostora i nista vise?
[ zoksula @ 07.03.2010. 14:40 ] @
Citat:
Thetaworld: Jedna formula za zakonito neplaćanje poreza je korištenje svih zakonitih metoda koje umanjuju porez po bilo kojem osnovu.


Da ali koje su metode osim offshore firmi. Metode koje mogu da se primene u zemlji srbiji.
[ zoksula @ 07.03.2010. 14:45 ] @
@Saja
To znači da ovde glavni problem ne predstavlja neplaćanje poreza već neprijavljivanje prihoda (a samim tim indirektno i neplaćanje poreza). Naj naj najpoštenija varijanta jeste da se posle svake zarade preko interneta pojavite u poreskoj upravi sa poreskom prijavom gde piše da ste ostvarili neku zaradu preko interneta i onda sačekate rešenje za plaćanje (ili ne plaćanje) poreza.


Jel postoji neka fruga opcija osim licnog prihavljivanja - tj odlaska u poresku svakih 10-15 dana kada dobijes neki prihod.Faks - direktna uplata poreza na njihov ziroracun ili tako nesto?
[ Ivan Dimkovic @ 07.03.2010. 14:51 ] @
Citat:

A da li imas neki primer za dobru zemlju. Posto nikada nisam otvarao firmu a pretpostavljam da se ti u to razumes ajd da postavim 4-5 pitanja.

1) Sta je pravno lice? - pretpostavljam firma.


Moze biti korporacija, drustvo sa ogranicenom odgovornoscu a moze biti i nekakav fond / "trust" i sl...

Citat:

2) Ja npr mogu da budem direktor firme i onda uzimam prihode npr za topli obrok troskove prevoza i tako to.

3) Koju zemlju preporucujes a da bude najbliza srbiji (zbog unovcavanja cekova svakog meseca)


To moze biti Svajcarska, Kipar, itd...

Citat:

4) Pretpostavljam da mi treba takodje neki poslovni prostor/rupa


Za mnoge zemlje - ne. Nekada je dovoljno samo da imas registrovanog agenta. Neke zemlje zahtevaju i domaceg direktora. Ali poslovni prostor mozes da izbegnes u vecini slucajeva.

Citat:

5) Kako generalno ide registrovanje firme npr u panami i da li to moze da bude u stilu - da imam neko ime firme - da sam ja direktor i da placam samo neku rupu od poslovnog prostora i nista vise?


Obicno se to uvek radi preko posrednika koji je ekspert za tu zemlju. Oni obicno nude sve neophodne stvari.

Alternativa je da odes i sve uradis sam, ali za off-shore lokacije tipa razna ostrva, Panama itd.. je daleko pametnije to uraditi preko pouzdanog eksperta koji zna svu domacu regulativu.
[ zoksula @ 07.03.2010. 15:25 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Obicno se to uvek radi preko posrednika koji je ekspert za tu zemlju. Oni obicno nude sve neophodne stvari.

Alternativa je da odes i sve uradis sam, ali za off-shore lokacije tipa razna ostrva, Panama itd.. je daleko pametnije to uraditi preko pouzdanog eksperta koji zna svu domacu regulativu.

Pa to je problem. Ne znam nekoga ko je pouzdan - tj oni obicno traze dosta novca i to pre obavljenog posla a i ne verujem da obicno brinu o klijentima i o zakonskim regulativama koliko bih ja brinuo o svom licnom biznisu.

Koliko znam - u svajcarskoj je problem sto su porezi dosta veliki bar za bankovne racune - mislim preko 20%. Znam da je pre 2 godine bilo 10% na inostrane prilive na kipru ali ne znam kakva je situacija sada tamo.

Citat:
Ivan Dimkovic: Nekada je dovoljno samo da imas registrovanog agenta..

Agent je kao neki advokat ili tako to ko racunovidja kod nas na ciju adresu stize posta firme i tako to?
Pretpostavlajm da ako na njegovu adresu stizu cekovi to mora da bude pouzdana osoba.
sa tim sto jedino moze da ih uplati na racun firme a ne moze da ih podigne - tipa samo ja mogu daih podignem. To valjda moze da se sredi tako zar ne?

[ Thetaworld @ 07.03.2010. 15:32 ] @
@zoksula, porez se ne plaća na prilive na računu. Tvoje informacije su netačne.

U svim modernim zemljama porez se plaća na dohodak, ne na bankarski račun. Priliv na račun ne znači da je to osnovica za oporezivanje.
[ zoksula @ 07.03.2010. 15:38 ] @
Citat:
Thetaworld: @zoksula, porez se ne plaća na prilive na računu. Tvoje informacije su netačne.

U svim modernim zemljama porez se plaća na dohodak, ne na bankarski račun. Priliv na račun ne znači da je to osnovica za oporezivanje.


Mozda nisam lepo srocio ali bar je delimicno tacno posto je izvor veoma pouzdan ... ne znam na sta se tacno odnosi ali ima nekih 10% ili ih je bar bilo 2008.

Dakle mislis da ako ima firmu na kipru (novac stize iz stranih izvora) i ako onda uzmes neke pare sa bankovnog npr za topli obrok ne placas nikakav porez?
A ako uzmes pare za sebe ko platu onda im platis 10% zar ne?

Kako se to pravda - samo napises toli obrok kada podizes novac u banci i to je to?

Ili se placa godisnji porez na dohodak firme sto je ekvivalentno?


[ Thetaworld @ 07.03.2010. 16:14 ] @
Citat:
zoksula: Dakle mislis da ako ima firmu na kipru (novac stize iz stranih izvora) i ako onda uzmes neke pare sa bankovnog npr za topli obrok ne placas nikakav porez? A ako uzmes pare za sebe ko platu onda im platis 10% zar ne? Kako se to pravda - samo napises toli obrok kada podizes novac u banci i to je to? Ili se placa godisnji porez na dohodak firme sto je ekvivalentno?


Prvo i osnovno, izvan Srbije nema nerazumne strogoće sve u svrhu države, očekuje se da svako radi po zakonu. Nema fašizma, nema problema sa inspektorima, poslovanje je slobodno, Kipar je pun Rusa i svih mogućih biznismena. Lijepo je mjesto za odmor, iako dosta daleko, ali nije problem za one koji vole da putuju. Imaš kako grčki tako i turski Kipar, a u oba prostora imaš offshore banke, tj. banke koje čuvaju bankarsku tajnu, mnoge daju kredite poznatim klijentima i imaš mnoge usluge i povlastice koje u Srbiji nemaš.

Iskreno, mi nikome ne preporučujemo da račun offshore firme drži unutar evropske zajednice, ali neki jednostavno zahtijevaju. Inače, Kipar je prije imao kompletno offshore firme, sa kojima se nije trebao plaćati porez, a samo radi pritiska, tj. da ne budu svrstani na crnu listu, podigli su porez na 10% za preduzeća. To je samo formalno podignuto, samo da se ne može reći da je Kipar porezni raj, iako situacija ostaje sasvim ista, Kipar jeste porezni raj, nije se ništa značajno promijenilo.

Kad imaš račun, praktično bilo gdje izvan ex-YU, banka ti ništa ne uslovljava. Recimo možeš da dižeš novac, stavljaš novac, primaš, šalješ, radiš sve transakcije, ali banka ti ne uslovljava na koji način i po kojem osnovu. Niti se banka miješa u tvoje knjigovodstvo niti se porez plaća na bankarski račun. Banka je dužna da zna kome se novac šalje, od koga se prima, u koju svrhu, ali to je u svrhu sprečavanja pranja novca. Kod većih transakcija banka će da pita preduzeće da pokaže fakturu ili ugovor za usluge.

Radi nekih pojedinaca, kriminalaca, banke su u Kipru poprilično stroge po pitanju održavanja računa. Npr. pitaće vlasnika računa da pokaže fakturu ili ugovor kao osnovu plaćanja čak i u slučajevima kada su to manje sume ili kada to stvarno nije uobičajeno u drugim državama.

Recimo u Švicarskoj, primate € 100,000 na račun, pa to je uobičajena stvar, banka ne mora ništa da te pita. Jedna banka u Švicarskoj mi kaže, da ako je firma evropska, ne pitaju ništa do € 200,000. Dok neka druga amaterska banka osnovana u Švicarskoj, ali koju vode Italijani, pita za svaku sitnicu, čak i onu fakturu od € 50.

Treba gledati da se bankama ne odaju poslovni kontakti jer to banke iskorištavaju. Mnogi ne shvataju da je banka samo jedno preduzeće koje pruža usluge, koje ima i te kako koristi od uvida u poslovne transakcije.

Uprkos tome, bankama nije bitno kome se šalje novac, od koma se prima, dok god mogu da ustanove da je transakcija zakonita, tj. da ne dolazi iz droga, bijelog roblja i sličnih kriminalnih djela.

Po pitanju korištenja novca na računu: jeste, sasvim slobodno podižeš novac i sasvim slobodno stvaraš svrhu korištenja novca. Nisi dužan da objašnjavaš banci, neće ti ništa pitati ako podižeš gotovinu. Nikome ne plaćaš 10% zato što dižeš novac za bilo kakvu platu.

Opet ponavljam, porez se ne plaća na bankarsi račun, već na dohodak ili dobit koja se utvrđuje knjigovodstvom.

Tokom godine imaš kao nerezident sve mogućnosti da smanjiš knjigovodstveni dohodak na NULU, ili ostaviš na € 100 dobiti, pa platiš porez 10% i možeš reći da uredno plaćaš poreze.

U praksi: novac podižeš proizvoljno, koristiš kako želiš, plaćaš šta želiš, kupuješ, primaš, radiš sasvim slobodno. Poslovanje izvan Srbije je ipak sasvim nešto drugo. Neće ti banka u Italiji zabraniti obaviti neku transakciju bilo kome, primiti od bilo koga ili te pitati da za podizanje gotovine "pravdaš" -- jer to banci ne pravdaš ništa. Banke u drugim zemljama samo žele da znaju da novac nije iz kriminala, to je sve. Ali, te ne zadržavaju u bilo kakvim transakcijama.

U Srbiji, imaš svoju firmu DOO, zatreba ti novac za osnovne stvari, sad ti trebaš da pišeš i pravdaš zašto podižeš novac. To je za plakanje.

U drugim zemljama knjigovodstvo igra glavnu ulogu, možeš obraditi transakcije na kraju godine i samo svrstaš transakcije tamo gdje spadaju i gledaš da se knjigovodstvo svede na nulu. Bankarski račun jeste jedan faktor. Ali nisi obavezan da primaš novac na bankarski račun, smiješ u gotovini, smiješ da primaš sve vrste vrijednosti na način kako poželiš. Veće gotovinske transakcije se u nekim zemljama moraju prijaviti, ali to te ne sprečava da primiš gotovinu.

Možeš da imaš 2 firme, koje imaju zadnji dan knjigovodstva u godini u različito vrijeme, pa jednostavno u svrhu usluga, ili ulaganja, prebaciš svu dobit drugoj firmi, kod prve ne platiš porez zakonito, kod druge nisi dužan u to vrijeme da predaješ knjigovodstvo, sačekaš, pa prebaciš ovoj prvoj kasnije.

Smiješ da pozajmiš novac, kome god, da primaš pozajmica, od bilo koga i tako dalje. Smiješ recimo da napraviš ugovor sa sobom, da u svrhu očuvanja zaštitnog znaka i registrovanja zaštitnog znaka, primaš sumu od € 10,000 i to je sasvim korektno, niko te neće radi biznisa maltretirati. Ta se transakcija mogla uraditi upravo zadnjeg dana knjigovodstva, tako nemaš ni tih € 10,000, jer si svu dobit potrošio i nemaš poreza jer nemaš više osnovice na kojoj bi porez izračunao.

[ zoksula @ 07.03.2010. 20:57 ] @
hvala.

A u svrhu npt primanja cekova i tako to u knjigovodstu imam samo transakcije - stigo cek na toliko i toliko ... koliko vec puta stize i onda npr uzeo sam toliko i teliko za tu i ti svrhu.
[ Ivan Dimkovic @ 07.03.2010. 21:18 ] @
Da.

U zavisnosti od zemlje gde ti je firma, postoje i specificna pravila za vodjenje knjiga. U svakoj od tih zemalja postoje rashodi koji su oslobodjeni od poreza (ako naravno, postoji porez uopste ;-) - na kraju, placas porez na oporezivi deo koji ostane kada se od ukupnih prihoda odbiju stvari koje su oslobodjene poreza.

Recimo, primera radi - ako u Nemackoj imas GmbH (sto je grubo receno ekvivalent DOO-a u Srbiji), i uzmes automobil na lizing - deo tih troskova odbijas od poreske osnovice. Zato se lizing ovde isplati firmama (za razliku od fizickih lica, gde ne postoje olaksice).

Doduse, ovaj primer ti vise ne vredi puno zato sto u Srbiji ne mozes da vozis auto sa stranim tablama ako si rezident Srbije. Ali objasnjava poentu.
[ zoksula @ 07.03.2010. 21:22 ] @
Nije bas neko uzivanje biti rezident srbije.
[ Ivan Dimkovic @ 07.03.2010. 21:42 ] @
Nije... imas vece obaveze a manja prava nego ne-rezidenti :)))

Ali sta da se radi, ako nemas opciju da budes rezident neke druge zemlje, sledeca dobra opcija ti je formiranje strane firme uz pomoc koje ces umanjiti poresko opterecenje.
[ zoksula @ 07.03.2010. 21:54 ] @
Mada zapravo za te adsense cekove i ostale mozda i nije isplativo otvarati offshore firmu - jer porez od 16% nije previse veliki - sto kazes u odnosu na druge zemlje. Isplativo je za direktne devizne prilive ... jer onda nema potpisivanja cekova a pretpostavljam da i ne pitaju odakle novac ako pise ime firme koja salje
npe ebay inc ili tako nesto.
[ zoksula @ 07.03.2010. 21:58 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic
Ali sta da se radi, ako nemas opciju da budes rezident neke druge zemlje, sledeca dobra opcija ti je formiranje strane firme uz pomoc koje ces umanjiti poresko opterecenje.


za to se treba malo potruditi osim za panamu verovatno.
[ Dexic @ 07.03.2010. 23:08 ] @
Citat:
Njegova zarada ide u Monako i (ne)plaća porez prema njihovim zakonima. Svako ima pravo da ode u zemlju u kojoj mu je poslovanje povoljnije (naravno ako može).

Nazalost po nasem zakonu ako on ima nase drzavljanstvo on je i dalje ovde duzan poreza, cak i da zivi vani. Samo se menja osnovica za godisnji porez.

Citat:
Isplativo je za direktne devizne prilive ... jer onda nema potpisivanja cekova a pretpostavljam da i ne pitaju odakle novac ako pise ime firme koja salje
npe ebay inc ili tako nesto.

Traze potpisivanje izjava i za najsitnije prilive. Jedina "olaksica" je ako dobijas redovno od iste firme ili ces dobiti skoro (sta god im to znacilo) od iste firme, mozes odmah da to pomenes na izjavi da ne dolazis sledeci put.
[ Ivan Dimkovic @ 07.03.2010. 23:15 ] @
@Dexic,

Poslednji put kada sam gledao zakone Srbije koji regulisu pitanja poreza, a to je bilo pre oko 2 godine stvari stoje ovako:

- Svi rezidenti Srbije (drzavljani ili ne) placaju porez na profit napravljen na teritoriji Srbije
- Gradjani Srbije koji nisu njeni rezidenti ne placaju porez na profit napravljen van teritorije Srbije
- Gradjani Srbije koji nisu njeni rezidenti placaju porez na profit napravljen NA teritoriji Srbije

Dakle, ako imas drzavljanstvo Srbije ali nisi rezident Srbije - ne placas porez za bilo sta sto je zaradjeno van teritorije Srbije.

Osim ako se nesto nije promenilo u poslednje 2 godine, u sta sumnjam.
[ zoksula @ 07.03.2010. 23:19 ] @
Citat:
Dexic: Traze potpisivanje izjava i za najsitnije prilive. Jedina "olaksica" je ako dobijas redovno od iste firme ili ces dobiti skoro (sta god im to znacilo) od iste firme, mozes odmah da to pomenes na izjavi da ne dolazis sledeci put.


Gde to?
Na kipru?
[ zoksula @ 07.03.2010. 23:20 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: @Dexic,

Poslednji put kada sam gledao zakone Srbije koji regulisu pitanja poreza, a to je bilo pre oko 2 godine stvari stoje ovako:

- Svi rezidenti Srbije (drzavljani ili ne) placaju porez na profit napravljen na teritoriji Srbije
- Gradjani Srbije koji nisu njeni rezidenti ne placaju porez na profit napravljen van teritorije Srbije
- Gradjani Srbije koji nisu njeni rezidenti placaju porez na profit napravljen NA teritoriji Srbije

Dakle, ako imas drzavljanstvo Srbije ali nisi rezident Srbije - ne placas porez za bilo sta sto je zaradjeno van teritorije Srbije.

Osim ako se nesto nije promenilo u poslednje 2 godine, u sta sumnjam.


Da on nije rezident - a rezident je ako ima drzavljanstvo i boravi vise od pola godine u srbiji.
[ Ivan Dimkovic @ 07.03.2010. 23:24 ] @
Yep.

Rezident za poreska pitanja je obicno lice koje boravi vise od 180 dana u zemlji, i/ili ima stalnu dozvolu boravka.

Sto se Srbije tice, nisam siguran da li je to dovoljno ako si drzavljanin Srbije i planiras da odes - ili je neophodno da se odjavis ako planiras da zivis negde drugde. Najpametnije je odjaviti se zvanicno cisto da ne bi bilo problema kasnije u utvrdjivanju da >nisi< rezident Srbije.
[ zoksula @ 07.03.2010. 23:33 ] @
Pa generalno da ... ali on oce da igra dejvis kup za srbiju.

Inace bi monako bila najbolja sportska drzava.
[ Dexic @ 08.03.2010. 10:54 ] @
@Ivan,
iz zakona o porezu na dohodak:
Citat:
Obveznik poreza na dohodak građana je rezident Republike Srbije (u
daljem tekstu: rezident), za dohodak ostvaren na teritoriji Republike Srbije
(u daljem tekstu: Republika) i u drugoj državi.

Znaci nije bitno da li i u drugoj drzavi ostvari prihod.

Takodje:
Citat:
Rezident Republike, u smislu ovog zakona, jeste fizičko lice koje:
1) na teritoriji Republike ima prebivalište ili centar poslovnih i
životnih interesa;

E sad ako je odjavljen to je druga stvar, onda ga nista ne hvata ocigledno.
[ Dexic @ 08.03.2010. 13:25 ] @
Citat:
zoksula: Gde to?
Na kipru?

Kod nas.
[ Dexic @ 08.03.2010. 15:17 ] @
@PetarNov, a kako su tebi obracunali porez i na koju sumu otprilike? Mislim kako se popuni osnova "stipdendija iz inostranstva" :D
[ Ivan Dimkovic @ 08.03.2010. 17:43 ] @
@Dexic,

Pa nema nista sporno u tome sto si naveo - odnosi se na >rezidenta< Srbije.

Ako ne zivis vise u Srbiji vec imas boravak negde drugde tj. negde drugde boravis vise od 180 dana godisnje - nisi vise rezident Srbije. Samo je najpametnije i odjaviti se za svaki slucaj cisto da ne bi morao da dokazujes da nisi boravio u Srbiji vise od 180 dana.
[ zoksula @ 08.03.2010. 17:55 ] @
a sta je 2)?
[ zoksula @ 08.03.2010. 17:57 ] @
Citat:
Dexic: Kod nas.


Da pa vec svi znamo da kod nas maksimalno otezavaju posao.Cilj je sto vise izgubljenog vremena.
[ zoksula @ 08.03.2010. 18:24 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Ako ne zivis vise u Srbiji vec imas boravak negde drugde tj. negde drugde boravis vise od 180 dana godisnje - nisi vise rezident Srbije. Samo je najpametnije i odjaviti se za svaki slucaj cisto da ne bi morao da dokazujes da nisi boravio u Srbiji vise od 180 dana.


Zar to dokazivanje nije veoma jednostavno - svi ulasci i izlasci iz zemlje pisu u pasosu ... pa se samo sabere i oduzme?
[ Dexic @ 08.03.2010. 19:13 ] @
Citat:
zoksula: Zar to dokazivanje nije veoma jednostavno - svi ulasci i izlasci iz zemlje pisu u pasosu ... pa se samo sabere i oduzme?


U Srbiji nista nije logicno ;)

Nije dovoljno samo biti 180 dana van Srbije.
[ Ivan Dimkovic @ 08.03.2010. 19:14 ] @
Upravo.

Sa Srbijom uvek treba biti oprezan... i raditi sve "po propisi"... cak i ako ne treba, cuti - odjavis se za svaki slucaj, da ne bi posle bilo "jao".
[ Dexic @ 11.03.2010. 14:18 ] @
Odjednom se svi ucutali :D
[ zoksula @ 12.03.2010. 01:49 ] @
Kako je u drugim zemljama?
Uglavnom niko ne placa.

http://board.mypersianforum.com/showthread.php?t=45044&page=2

Citat:

There is income tax here.
But government is not too troubled to organize any system of cash flow disclosure with other countries.
They just living with hope that some day you'll voluntary come to tax police, waste your day or two fulfilling tons of declarations and pay Innocent simplicity.

Same here in Macedonia – Europe. There is an income tax. No one pay taxes here. Only the bank takes commission from earnings.Citat:

yes....just if we the amount of anual adsense income exceed the anual earning for which a specific percent of income has to be given...Citat:
I am not paying adsense tax because our law does'nt have concrete structure regarding online earners.

[ Dexic @ 12.03.2010. 10:29 ] @
To je iz 2008. covece ;)
Jedno je sta treba, drugo sta se radi, a trece kako najbolje proci...
[ zoksula @ 12.03.2010. 17:52 ] @
iz 2008 - jbg nisam naso nista bolje.

Bar sam mislio da u makedoniji ne placaju poreze.
[ zoksula @ 13.03.2010. 08:48 ] @
Siguran sam da ovde ima dosta ljudi koji imaju agencije firme u srbiji.

Koliko se to isplati u odnosu na to da covek placa porez kao fizicko lice?

Pretpostavljam da porez na dohodak firme (dakle bez ikakve - odnosno zanemarljive - isplate plata - sav novac ostaje u firmi/agenciji i sve ide kao trosak firme) nije preterano veliki?

I koliki su ti porezi i koja je najjeftinija varijanta za npr 2000E mesecno npr?
[ S A J A @ 13.03.2010. 09:35 ] @
Za prihode od 2000e mesečno ja bih registrovao preduzeće (d.o.o.). Sam određuješ koliko ćeš da plaćaš doprinose, priznaju ti se troškovi u poslovanju, na kraju godine platiš 10% na dobit, ta dobit posle ostaje vlasništvo firme ali možeš da je podigneš uz oporezivanje od oko 16%, deo podigneš a deo ostavljaš i firmi i investiraš u širenje posla. I tako u krug.
[ zoksula @ 13.03.2010. 10:44 ] @
Pretpostavljam da ti doprinosi ne mogu da budu 0?
Koji je minimum.

I da li je trivijalno izvesti nesto - tipa da ti firma placa stanovanje i npr topli obrok - zatim redovne godisenje odmore i tako to u iznosu od npr 1000E mesecno.Znaci da prakticno uzimas 1000E iz firme i da ih trosis na stanovanje hranu i slicne stvari a to se vodi na troskove firme.

Da li onda licne cekove - koji su na tvoje ime mozes da unovcavas na firmino ime - jer su produkt rada firme ili tako nesto?

[ S A J A @ 13.03.2010. 12:29 ] @
Ja te stvarno ne razumem, pričaš o zaradi o 2000e mesečno a onda pitaš da li doprinosi mogu da budu nula? Čemu tolika pohlepa? Ne mogu. Moraš po zakonu da plaćaš i poreze i doprinose. Minimalni iznos za doprinose je oko 50e mesečno. Meni deluje kao da je to sasvim u redu s obzirom da zaradiš 2000e! Sa druge strane ti doprinosi ti omogućavaju zdravstvenu zaštitu i ide ti penzioni staž. Firma može da ima raznih troškova koji se priznaju kao poslovni. Troskova imas raznih, kao sto je zakup poslovnog prostora, kupovina osnovnih sredstava (računara, softwarea, telefona, kancelarijskog materijala), plaćanje telefonskih računa, interneta, rentanje licnog automobila za potebe firme, benzin, održavanje kola, službena putovanja itd...
[ Dexic @ 13.03.2010. 13:42 ] @
Doprinosi i porez su ~10000 minimum. (osnovica 16000 din.) Na manje od toga ne mozes da isplacujes. Niti mozes ostatak tek tako da isplatis kao platu ;)
Vecinu stvari mozes da deklarises kao trosak, uz gotovinske racune, ali za cekove ne znam.

Za 2000e mesecno, najbolje je otvoriti pausalnu firmu, posto promet ne prelazi 30000e godisnje (3m dinara). Tu se placa nekih 150000 godisnje (zavisi gde je istaknuta firma ali nije velika razlika, i placa se mesecno). Nema troskova... znaci dok imas promet <30000e/god. mozes ovako.
Ali ponavljam, tu nema trosaka.


@SAJA, kakve crne penzije u ovoj zemlji ;) Nema tu pohlepe, ova zemlja ti nikako ne pomaze da radis posao koji unosi devize u zemlju a ne kosta je nista maltene (kompove bi ionako imali).

Treba naci (legalan) nacin da se plati sto manje poreza, svaka druga diskusija... dzabe.


Samo se pitam kako je Petar prijavio godisnji, tj. gde je stavio tu "zaradu" i kako je zaveo...
[ zoksula @ 13.03.2010. 20:50 ] @
Citat:
S A J A: Ja te stvarno ne razumem, pričaš o zaradi o 2000e mesečno a onda pitaš da li doprinosi mogu da budu nula? Čemu tolika pohlepa? Ne mogu. Moraš po zakonu da plaćaš i poreze i doprinose. Minimalni iznos za doprinose je oko 50e mesečno. Meni deluje kao da je to sasvim u redu s obzirom da zaradiš 2000e! Sa druge strane ti doprinosi ti omogućavaju zdravstvenu zaštitu i ide ti penzioni staž. Firma može da ima raznih troškova koji se priznaju kao poslovni. Troskova imas raznih, kao sto je zakup poslovnog prostora, kupovina osnovnih sredstava (računara, softwarea, telefona, kancelarijskog materijala), plaćanje telefonskih računa, interneta, rentanje licnog automobila za potebe firme, benzin, održavanje kola, službena putovanja itd...


Pa da mozda bi i bila pohlepa da je tih 2000E za jednu osobu ali mislio sam na firmu sa vise osoba (3) - tako da je 2000E prilicno bedno kada se podeli na 3 zar ne?
A i kada si rekao da je 10% taj porez na dobit i 16% ako podignes pare - da li mislis npr da ako u toku jedne meseca podignes sve pare onda placas 16% poreza
(tj 320E) ili placas 16%+10% (znaci 520E).


[ zoksula @ 13.03.2010. 21:02 ] @
Citat:
Dexic: Doprinosi i porez su ~10000 minimum. (osnovica 16000 din.) Na manje od toga ne mozes da isplacujes. Niti mozes ostatak tek tako da isplatis kao platu ;)
Vecinu stvari mozes da deklarises kao trosak, uz gotovinske racune, ali za cekove ne znam.

Da znaci nekom isplacujem platu od 100E - i na to placam doprinose dodatnih 73E.
Nije lose to deklarisanje troskova za vecinu stvari ali mi nekada i treba gotovina pa me zanima koliko ja placam poreza ako hocu da podignem gotoinu kao vlasnik firme. Ako je netacno z 16% tj ako jedino mogu da isplacujem sebi vecu platu to onda nije isplativo osim za nekoga ko je bas iskusan u tim prijavama troskova tako da sve ispadne trosak firme ukljucujuci jogurt iz maxija.


Citat:
Dexic:
Za 2000e mesecno, najbolje je otvoriti pausalnu firmu, posto promet ne prelazi 30000e godisnje (3m dinara). Tu se placa nekih 150000 godisnje (zavisi gde je istaknuta firma ali nije velika razlika, i placa se mesecno). Nema troskova... znaci dok imas promet <30000e/god. mozes ovako.
Ali ponavljam, tu nema trosaka.

Jel to fiksnih 150 000 (tj 5% od prometa u najboljem slucaju) i da li zavisi od zarade (5% od zarade)?
Cini mi se da i tu moras da imas bar jednog prijavljenog radnika ali to nije problema ako u svakom trenutku mogu da uzmem para koliko zelim sa racuna.

I ako znas sta se desava ako slucajno premasis 30 000E ?
[ S A J A @ 13.03.2010. 21:53 ] @
Citat:
zoksula: Pa da mozda bi i bila pohlepa da je tih 2000E za jednu osobu ali mislio sam na firmu sa vise osoba (3) - tako da je 2000E prilicno bedno kada se podeli na 3 zar ne? A i kada si rekao da je 10% taj porez na dobit i 16% ako podignes pare - da li mislis npr da ako u toku jedne meseca podignes sve pare onda placas 16% poreza
(tj 320E) ili placas 16%+10% (znaci 520E).


Prvo što bi trebalo jeste da što više svojih troškova prebaciš na firmu pa ćeš tako imati manju dobit. Dobit se plaća samo na kraju godine i to je 10% a podizanje je 16%. Prednost preduzeća je što ona mogu da se šire. Evo kako bi to otprilike izgledalo: Ti radiš i na ostvarenu godišnju dobit plaćaš porez od 10%. Podižeš za sebe samo onoliko koliko moraš, to se oporezuje sa 16%. Ostalo (kad se malo nakupi) ulažeš u razvijanje posla: zapošljavaš radnike, krećeš da radiš ozbiljnije projekte, praviš sopstveni proizvod, baviš se all-in-on rešenjima za firme, kreneš da radiš hardver, otvoriš školu računara i servis, posle škole otvoriš i računarski fakultet i tako dalje ... Dakle, poenta preduzeća je njegovo širenje. Firmu bi gradio godinama i ostala bi u nasledstvo tvojoj deci. Međutim, ako te to ne zanima i jedina poenta ti je da dođeš do para, kako mi se i čini, onda se lepo registruj kao preduzetnik paušalac.
[ zoksula @ 13.03.2010. 22:52 ] @
Citat:
S A J A: Prvo što bi trebalo jeste da što više svojih troškova prebaciš na firmu pa ćeš tako imati manju dobit. Dobit se plaća samo na kraju godine i to je 10% a podizanje je 16%. Prednost preduzeća je što ona mogu da se šire. Evo kako bi to otprilike izgledalo: Ti radiš i na ostvarenu godišnju dobit plaćaš porez od 10%. Podižeš za sebe samo onoliko koliko moraš, to se oporezuje sa 16%. Ostalo (kad se malo nakupi) ulažeš u razvijanje posla: zapošljavaš radnike, krećeš da radiš ozbiljnije projekte, praviš sopstveni proizvod, baviš se all-in-on rešenjima za firme, kreneš da radiš hardver, otvoriš školu računara i servis, posle škole otvoriš i računarski fakultet i tako dalje ... Dakle, poenta preduzeća je njegovo širenje. Firmu bi gradio godinama i ostala bi u nasledstvo tvojoj deci. Međutim, ako te to ne zanima i jedina poenta ti je da dođeš do para, kako mi se i čini, onda se lepo registruj kao preduzetnik paušalac.


Odlicno ...raduje me sto je porez samo tih 16% cak i ako podignem SVE. Ali pretpostavljam da ima jos nekih zezalica osim npr jedne plate - i placanje poreza i doprinosa za to.

Ima par problema u vezi doo.
0) Npr imam travel site i moram za njega da slikam neke slike u peru-u. I sada avionska karta kosta npr 1000E a spada u trosak firme. Kako ja onda tacno kupujem tu kartu - posto pretpostavljam da vecina avio kompanija i hotela naparvo naplacuje u gotovini. Kod nas u zemlji je moguce da ide sa racuna preduzeca na racun avio kompanije(tj predstavnistva) .. ali ako treba da platim hotel u npr peru-u onda moram da uzmem neke pare iz banke.Tj da li je moguce da uzmem neke pare iz banke i da onda to pravdam na osnovu racuna koji sam dobio u hotelu i u avio kompaniji.
naravno slicna stvar za foto opremu sociva i tako to?
1) Da li mogu cekove na svoje ime ubacujem na preduzece.
2) Da li mi treba onih 500E kao neki pocetni kapital.
3) Moram da vodim knjige troskove i slicne zezalice.Da li to mora da radi neki diplomirani racunovodja ili ja sam mogu da zavrsim neki kurs za to za par meseci (posto sigurno nije previse slozeno).
4) Nestabilnost internet zarade - adsense. Slicno kao i nasi zakoni za fizicka lica oni banuju bez razloga. Tako da me zanima koliko kosta restartovanje firme - tj da ugasim jednu firmu kada ima probleme (tj eventualni ban koji je iskreno sasvim slucajne prirode) i da otvorim drugu.


Ima par problema u vezi pausalnih takodje.
1) Nepredvidljivost poreza - tj da li to dodje negde oko 10% (ili manje) od prihoda na osnovu onoga sto si prijavio kao projektovanu zaradu za datu godinu - i sledecih godina da li je to isto negde reda velicine 10% od zarade ostvarene prethodne godine.
pr. Prijavim 500 000 prve godine - i placam porez od 5 000 din mesecno tj 60 000 godisnje. I ako zaradim 2 500 000 te godine onda mi se sledece godine porez povecava na 5x vise tj negde reda velicine oko 25 000 mesecno ili 300 000 godisnje (maksimalno)
2) Racun u banci glasi na moje pausalno preduzece je na moje ime ili na ime preduzeca - ili je to isto - tj preduzece svakako ima moje ime?
[ Dexic @ 14.03.2010. 13:27 ] @
Citat:
zoksula: Jel to fiksnih 150 000 (tj 5% od prometa u najboljem slucaju) i da li zavisi od zarade (5% od zarade)?

Fixno 150,000 (otprilike).

Citat:
Cini mi se da i tu moras da imas bar jednog prijavljenog radnika ali to nije problema ako u svakom trenutku mogu da uzmem para koliko zelim sa racuna.

Ti si radnik u tom slucaju, tj. tebi sve to ide kao doprinosi i porez. Za sledecu godinu ti drugacije obracunavaju porez, na osnovu zarade iz ove godine, ali to ne znam tacno kako ide.

Citat:
I ako znas sta se desava ako slucajno premasis 30 000E ?

Pocinjes da vodis knjige kao obicna firma.
[ Dexic @ 14.03.2010. 13:42 ] @
Sto se tice podizanja, koliko sam ja razumeo racunovodju, placa se 10+19% ako podizes (znaci 19% kad podignes i 10% na kraju godine ako ne opravdas kao troskove). Komplikovano je podici novac pa onda pravdati troskove :(
Najbolje je da imas svoj licni novac koji mozes da iskoristis za placanje i onda na osnovu tih racuna mozes da podignes novac.
A naravno najlaksa opcija je - business kreditna. U Intesi ima MC za Small Business za 2500 godisnje, ili ako si clan PKB besplatna MC. Samo prilazes racune posle ali koristis ovako novac sa racuna firme bez problema. (jos proveravam koji tip racuna se prihvata posto cesto za karte nemam odakle da dobijem fiskalni, hoteli ne daju svi fiskalne itd.)

Ako ides u PERU, mozes da uzmes dnevnice (ali ima razlike koliko mozes ako imas placen hotel, tj. prilozis racun iz hotela a koliko bez). Dnevnice nisu dovoljno da pokrijes realne troskove, ako ne stedis.. npr. za UK 80GBP nije nesto kad nije placen hotel.
Svaka aviokompanija prihvata kreditne kao i skoro svi hoteli (sem ako ne odes u Zimbabve i slicno). Po meni je to najbolja opcija. (uz to mozes i da uzmes smanjene dnevnice, koje NE MORAS da pravdas)

Za cekove ne znam.
500e je minimalni kapital za doo. Ali kao preduzetnik mozes potpuno isto da funkcionises ako vodis knjige. Pausalci se razlikuju jer mogu do 30000e da imaju promet, ne mogu da pravdaju troskove, nemaju knjige i podizu novac po zelji.

Za knjige se ne zezaj... previse je tu posla, iako nije tezak, ipak mozes da pogresis lako ako nemas iskustva i posle te mrcvari poreska zbog sitnica i imas problema. Knjigovodje su uglavnom <100e, i ako nemas previse racuna i manevracija (legalnih) imas i za 50e, sve zavisi u kom si gradu doduse.

Zatvaranje kosta nesto, sitno cini mi se.. ali dobit ti se tu moze obiti o glavu ako imas dosta na racunu (i doo i preduzetnik-ne-pausalac). Nije zabranjeno da otvaras opet firmu, ali ako je doo onda cekas opet. Nisam siguran za preduzetnicku kako ide.
[ zoksula @ 15.03.2010. 02:06 ] @
hvala.

Onda je mislim pausalna extra resenje (pod uslovom da su porezi tih 5-10%)

Jos me zanima:

1) Da li je bank account vezan za pausalnu firmu na moje ime ili na ime firme ili je to isto?
2) Da li mogu da unovcavam cekove na moje ime?
3) Da li mogu da ovlastim osobe koje primaju adsense prihode za mene(rodjake) na taj racun i na taj nacin ih osobodim obaveza placanja poreza - tako sto ga sam platim - pausalno?
[ Dexic @ 15.03.2010. 08:40 ] @
Citat:
zoksula: hvala.

Onda je mislim pausalna extra resenje (pod uslovom da su porezi tih 5-10%)

Za prvu godinu je sigurno fixan tih ~150.000 (znaci nije % od zarade, nego fixno ako ne predjes 3m). Ali i na dalje, ako ostanes pausalac, je manji nego preko doo-a ili ne-pausalac preduzetnika.

Citat:
1) Da li je bank account vezan za pausalnu firmu na moje ime ili na ime firme ili je to isto?

Trebalo bi da imas racun pravnog lica, ali time raspolazes kako zelis (isto kao da je racun fizickog lica)

Citat:
3) Da li mogu da ovlastim osobe koje primaju adsense prihode za mene(rodjake) na taj racun i na taj nacin ih osobodim obaveza placanja poreza - tako sto ga sam platim - pausalno?

Ako njihova zarada od AdSense-a dolazi na tvoje ime (nigde se oni ne pominju u transerima/cekovima), mozes. Ako se pominje njihovo ime, mogu samo clanovi porodice. Ali pazi da se tada sav taj prihod vodi pod istim pausalcem, da ne predjes 3m.


Cekovi ti u slucaju pausalca nista ne znace, tj. nemas sta da pravdas kao troskove. A novac sa racuna "firme" mozes odmah da prebacis na svoj licni racun i koristis za cekove.
[ zoksula @ 15.03.2010. 11:48 ] @
Citat:
DexicAko njihova zarada od AdSense-a dolazi na tvoje ime (nigde se oni ne pominju u transerima/cekovima), mozes. Ako se pominje njihovo ime, mogu samo clanovi porodice. Ali pazi da se tada sav taj prihod vodi pod istim pausalcem, da ne predjes 3m.


Jesi li siguran da ne mogu druga lica osim clanova porodice - ako cek glasi na njihovo ime? Pominje se njihovo ime na ceku.
Jer sam tako planirao da prosirim posao malo - a da oni ne moraju da placaju nikakakv porez nego sve ja i da bude tih oko 5%. (tj promet skoro 3 000 000)
[ Dexic @ 15.03.2010. 14:49 ] @
Siguran sam da ne mozes da unovcis cek na tudje ime.
Bolje proveri sa nekim ko je radio to. Mislim da ce cek morati da bude na ime FIRME.
[ S A J A @ 15.03.2010. 19:52 ] @
Citat:
Dexic: Za prvu godinu je sigurno fixan tih ~150.000 (znaci nije % od zarade, nego fixno ako ne predjes 3m). Ali i na dalje, ako ostanes pausalac, je manji nego preko doo-a ili ne-pausalac preduzetnika.


Ako se registruješ kao paušalac za prvu godinu ćeš plaćati paušalno porez i doprinose po prosečnoj zaradi. Međutim, raspitaj se šta će se desiti na kraju godine kad ovi iz poreske uprave vide da si zaradio 2.5 miliona, nemoj da te dočeka neprijatno iznenađenje u vidu toga da moraš da platiš razliku poreza i doprinosa a i paušalno rešenje za sledeću godinu koje je znatno veće nego ovo prvo. Zašto kažem da se raspitaš, jer nigde u zakonu ne piše šta se dešava druge godine paušala i kako se u njoj zarezuje paušal. Samo piše kako se obračunava paušal za prvu godinu.
[ zoksula @ 16.03.2010. 04:04 ] @
Citat:
S A J A: Ako se registruješ kao paušalac za prvu godinu ćeš plaćati paušalno porez i doprinose po prosečnoj zaradi. Međutim, raspitaj se šta će se desiti na kraju godine kad ovi iz poreske uprave vide da si zaradio 2.5 miliona, nemoj da te dočeka neprijatno iznenađenje u vidu toga da moraš da platiš razliku poreza i doprinosa a i paušalno rešenje za sledeću godinu koje je znatno veće nego ovo prvo. Zašto kažem da se raspitaš, jer nigde u zakonu ne piše šta se dešava druge godine paušala i kako se u njoj zarezuje paušal. Samo piše kako se obračunava paušal za prvu godinu.


Pa da svakako cu se raspitati. Mada mi za sada kipar isgleda kao mnogo resenje od nasih cudnih firmi sa nedorecenim zakonima - ako su u pitanju neke vece pare.

Zato sto tako radi svako ko ima neki vecu prihod (btw ja ne spadam u te osobe)
[ Dexic @ 17.03.2010. 21:19 ] @
Posto su neki ovde pominjali stavke na koje se placa samo porez a ne i doprinose, sta je potrebno (i da li je?) da bi se ti prilivi tako okaratkerisali? (da li je dovoljna izjava od posiljaoca?)
[ zoksula @ 17.03.2010. 21:33 ] @
Citat:
Dexic: Posto su neki ovde pominjali stavke na koje se placa samo porez a ne i doprinose, sta je potrebno (i da li je?) da bi se ti prilivi tako okaratkerisali? (da li je dovoljna izjava od posiljaoca?)


Al ne vidim kako bi iko mogo da dobije izjavu bilo kakavog tipa od google-a za adsense - a i niko nije lud -za amazon npr za epn ili adsense se zna kako radi. Sve pise na sajtu.
[ zoksula @ 17.03.2010. 21:34 ] @
Mada naravno imamo i primere gde su iz poreske rekli da ne treba nista da se plati do extraprihoda.
[ Dexic @ 17.03.2010. 23:33 ] @
Pitanje je vezano generalno za prilive iz inostranstva ne samo AdSense.
Posto postoji razlika da je nesto trosak, IP, autorska prava ili zarada preko ugovora o delu (posto nema drugi nacin da se deklarise).
Razlika je u placanju doprinosa ;)
[ zoksula @ 20.03.2010. 10:04 ] @
Citat:
DexicZa prvu godinu je sigurno fixan tih ~150.000 (znaci nije % od zarade, nego fixno ako ne predjes 3m). Ali i na dalje, ako ostanes pausalac, je manji nego preko doo-a ili ne-pausalac preduzetnika.


Da raspitao sam se dodatno za to. 150 000. Ali su mi rekli da je pausalna metoda nesigurna jer porez moze ogrovan (iz poreske ljudi).
[ zoksula @ 20.03.2010. 10:05 ] @
Citat:
Dexic: Pitanje je vezano generalno za prilive iz inostranstva ne samo AdSense.
Posto postoji razlika da je nesto trosak, IP, autorska prava ili zarada preko ugovora o delu (posto nema drugi nacin da se deklarise).
Razlika je u placanju doprinosa ;)


Taj sistem je onda uzasno glup jer ima situacija a nema nacina da se pravno definise.
[ zoksula @ 20.03.2010. 10:09 ] @
Citat:
S A J A: Ako se registruješ kao paušalac za prvu godinu ćeš plaćati paušalno porez i doprinose po prosečnoj zaradi. Međutim, raspitaj se šta će se desiti na kraju godine kad ovi iz poreske uprave vide da si zaradio 2.5 miliona, nemoj da te dočeka neprijatno iznenađenje u vidu toga da moraš da platiš razliku poreza i doprinosa a i paušalno rešenje za sledeću godinu koje je znatno veće nego ovo prvo.


Mislim da to ne mogu da urade.Jer je pausalni porez pausalan - i to znaci da se placa pre zarade.

Ali svakako mogu da nekoga oderu u drugoj godini - npr da utrostruce porez ili tako nesto. Ne znam da li je regularno resenje u tom slucaju o ovoj nelogicnoj drbiji da mozes da zatvoris firmu u tom slucaju.

Mada se taj rizik i makljanje sa tim svakako ne isplati.
[ Dexic @ 20.03.2010. 11:42 ] @
Pogledaj sam zakon za pausalce (ima sa sajtu poreske uprave).
Koliko sam razumeo polazi se od prosecne plate u mestu gde je registrovana firma.
Pa onda sledeci elementi menjaju po %:
- mesto
- opremljenost
- broj zaposlenih (+10% po zaposlenom)
- konkurentnost
- lokal
- starost i stanje preduzetnika
- ostale okolnosti
- visina prihoda u slicnim delatnostima
Od svega toga najvise moze da utice "ostale okolnosti" (300% ako imas reputaciju - znaci unisti je :D)

Sad je problem jedino koliko je prosek za nasu delatnost...
ali svejedno ako ne ides na pausalno, bice pitanje kako pravdati troskove sa neta.
[ zoksula @ 20.03.2010. 12:46 ] @
Ti sajtovi su uzasno neuredni ... a najgore sto su manje vise i ti zakoni ko svajcarski sir.
U normalnim situacijama se zakoni prave radi naroda - a ovde se prave radi drzave.[ zoksula @ 20.03.2010. 12:51 ] @
Citat:
Dexic: Pogledaj sam zakon za pausalce (ima sa sajtu poreske uprave).
Koliko sam razumeo polazi se od prosecne plate u mestu gde je registrovana firma.
Pa onda sledeci elementi menjaju po %:
- mesto
- opremljenost
- broj zaposlenih (+10% po zaposlenom)
- konkurentnost
- lokal
- starost i stanje preduzetnika
- ostale okolnosti
- visina prihoda u slicnim delatnostima
Od svega toga najvise moze da utice "ostale okolnosti" (300% ako imas reputaciju - znaci unisti je :D)

Sad je problem jedino koliko je prosek za nasu delatnost...
ali svejedno ako ne ides na pausalno, bice pitanje kako pravdati troskove sa neta.


Pa prosek je $0 :) (ne znam da li jei tvoja delatnost adsense - moja nije ja sam samo rekreativac :))

Zajednicko za sve te tacke - tj elemente je da su nejasni i jako podlozni slobodnoj iracionalnoj proceni.Naravno nema nacina da se covek od toga zastiti.

A koliko je kao zvanicno maksimalno - jedno 50% zar ne?
Ima dosta ljudi koji placaju mnogo manje sa ledjima -al znaci bez jakih ledja kada te oderu onda te oderu.

[ zoksula @ 20.03.2010. 12:58 ] @
Naravno doo preduzece je verovatno malo konkretnije ali nije konkuretno sa fizickim licem (pogotovo za zaradu manju od extraprofita) osim ako brdo stvari mozes da stavis ko troskove.

Tj da tih 30% za dizanje spustis na nekih razumnih 15%.Ali naravno minimum za doo je negde isto oko 150 000 godisnje koliko sam saznao iz manje vise pouzdanih izvora - tako da je isplativo samo za ogrovne profite.

Npr ako je prihod 20 000E godisnje sto je neki luksuz onda je ok da imas doo. - npr porez je tih 1500E/20 000E=7.5% + npr 12.5% za firmu sto je zapravo solidno.


Steta sto je to samo teorijski i da nema sansi da nema zackoljica kao sto ima za te pausalne - tj da mogu da ti uzmu para koliko oce.
.
.
.
[ Dexic @ 20.03.2010. 14:22 ] @
Cak i da ti udare +50% zar ti to smeta? 150000 naspram 225000 din na 3m din?
Naravno zavisice najvise koliko se poreski inspektor razume u to sto radis ;)
Ali ti imas pravo da zatvoris firmu ako ti se ne svidja - otvoris, urade procenu, slozis se ili ne, i onda radis ili zatvaras.


Nigde ne vidim mogucnost, niti mi je iko pomenuo mogucnost da ti PRVE godine dignu porez ako zaradis primetno vise od planiranog.
[ zoksula @ 21.03.2010. 00:42 ] @
Ma ne smeta mi + 50%. smeta mi ako je porez 50% od prihoda.
[ zoksula @ 28.03.2010. 05:13 ] @
Za sada se nista nije promenilo sto se tice formalizma unovcavanja ceka - i dalje ne mora da se stavlja svrha zbog koga dobijas cek.