[ Mystery-Man @ 21.03.2010. 10:35 ] @
Moja drugarica je prosle godine konkurisala za posao u jednoj renomiranoj firmi za posao u marketingu. Nije prosla. Ali pre neki dan sazna "neverovatnu" istinu.
Prijem u tu komapaniju se odvijao u nekoliko krugova. U prvom je sledio test i razgovor sa osobom iz njihovog HR. Tek kada prodjes tu procenu razgovaras i sa nekima iz marketinga. Taj "strucnjak/strucnakinja" procenjuje da li se ti kao osoba uklapas u njihov zamisljeni profil savrsenog radnika. Radi se klasicni psiholoski test u kome te profilisu kakva si osoba, i ako to prodjes, tada ides na konkretni razgovor za taj posao.
Kao model, meni ovo licno zvuci o.k., mada je mozda logicnije proveriti prvo da li ta osoba zadovoljava znanja potrebna za posao a zatim raditi profil licnosti, ali ako oni tako zele onda o.k.
Ono sto je pre par dana saznala moja drugarica (koja tada nije prosla taj prvi krug a danas, na srecu, radi svoj posao u jednoj takodje odlicnoj firmi) iz pouzdanih izvora (koliko ti izvori mogu biti pouzdani ) je da je taj procenjivac/procenjivacica (inace neki vajni menadzer/menadzerka) nema diplomu psihologa, cak stavise ima zavrsenu samo srednju skolu(doduse drustvenog smera).
Moje pitanje je cisto pravno (ne i moralno ). Da li neko ko nema odgovarajucu strucnu spremu, sa naglaskom na strucnu, sme i moze da daje psiholoske testove i da na osnovu njih donosi nekakve zakljucke ? Da li to smeju da rade oni koji nisu psiholozi ? Da li se to kosi sa nekim radnim zakonom ili sl. ? Da nije eticki definitivno nije ali ako nije ni protivzakonito onda i nema neke vajde od citavog ovog mog te(k)sta

[Ovu poruku je menjao Mystery-Man dana 21.03.2010. u 12:07 GMT+1]
[ ventura @ 21.03.2010. 10:44 ] @
Pa neće ta osoba iz HR-a da leči nekoga i prepisuje lekove, pa da treba biti psiholog... Uostalom, ti testovi su čisto da se vidi ko je kakva osoba, i njih može napraviti i protumačiti svaka tetkica u firmi...

U suštini te marketing/PR firme mogu da zakeraju iz razloga što njihov posao može da radi i kultura bakterija, toliko umnog napora je potrebno, pa kad je tako, što onda ne bi odabrali sve sisate ribe i sa plavim očima, bar da je lepo gledati u njih kad im je svejedno...
[ Nabukodonosor @ 21.03.2010. 12:57 ] @
Mudro zboris ventura.

Citat:
Moje pitanje je cisto pravno (ne i moralno ). Da li neko ko nema odgovarajucu strucnu spremu, sa naglaskom na strucnu, sme i moze da daje psiholoske testove i da na osnovu njih donosi nekakve zakljucke ?

Zasto ne bi smeo?! Evo ja npr. sam vlasnik te firme, i ja kao vlasnik, ako meni tako najvise odgovara, cu da posaljem da taj deo posla radi onaj za koga ja mislim da je dobar za to. Nikakav zakon meni ne moze to da uskrati. To je moja stvar ko ce u mojoj firmi da radi odredjeni profil posla.
[ stephon @ 21.03.2010. 14:09 ] @
Citat:
Nabukodonosor: Nikakav zakon meni ne moze to da uskrati.

Nemoj to dvaput da kažeš
[ Ivan Dimkovic @ 21.03.2010. 14:12 ] @
Sto kaze Ventura, za te poslove "PR-a", "marketinga" i sl... na svaki oglas dodje na stotine kandidata.

U takvom stanju stvari, nije ni cudo sto su napravili kojekakve testove i sl... kad im se jednostavno moze.

Nema tu niceg nelegalnog - svako moze da analizira "psiholoske testove" - ono sto nije legalno je davanje medicinske dijagnoze ili terapije, bez skole.

[ combuster @ 21.03.2010. 14:14 ] @
Hahaha, odes na razgovor za posao i tetkica ti da dijagnozu da si schizo :)
[ anakin14 @ 22.03.2010. 01:54 ] @
Citat:

Moje pitanje je cisto pravno (ne i moralno ). Da li neko ko nema odgovarajucu strucnu spremu, sa naglaskom na strucnu, sme i moze da daje psiholoske testove i da na osnovu njih donosi nekakve zakljucke ? Da li to smeju da rade oni koji nisu psiholozi ? Da li se to kosi sa nekim radnim zakonom ili sl. ? Da nije eticki definitivno nije ali ako nije ni protivzakonito onda i nema neke vajde od citavog ovog mog te(k)sta


a zasto nije eticki??? kakve to veze ima sa etikom
[ Mystery-Man @ 22.03.2010. 11:21 ] @
Citat:
anakin14: a zasto nije eticki??? kakve to veze ima sa etikom


Pa ako psiholosku procenu kandidata na osnovu psiholoskih testova vrsi neko ko za to nema kvalifikacije onda to definitivno nije eticki. Nisu to testovi iz novina vec testovi za prijem kandidata. Ne mogu ja da dajem nekom dijagnozu zato sto sam pasionirani ljubitelj Dr Housa a nisam doktor...mislim, u stvari mogu . Samo da pojasnim.Kada govorim o etici mislim na poslovnu etiku. Inace ta firma nije marketinska vec ima i sektor marketinga a za sva radna mesta potrebno je proci isti dril...kao sto rekoh, prvo procena licnosti pa onda dolazi znanje... (samo mi nije jasno kako je taj procenitelj dobio taj posao...ko je njega/nju i kako procenio? )
[ jablan @ 22.03.2010. 14:42 ] @
Citat:
Mystery-Man: (samo mi nije jasno kako je taj procenitelj dobio taj posao...ko je njega/nju i kako procenio?:) )

Pa ne znam što bi tebe to interesovalo ako je u pitanju privatna firma. I etika nema nikakve veze sa time, nije to dobrotvorna ustanova.
[ Ivan Dimkovic @ 22.03.2010. 14:45 ] @
Citat:
Mystery-Man
Pa ako psiholosku procenu kandidata na osnovu psiholoskih testova vrsi neko ko za to nema kvalifikacije onda to definitivno nije eticki


Nema nikakve potrebe da ta osoba bude Dr. psihologije - ona je dobila listu "poena" tj. vrednovanja svakog odgovora, i to je verovatno sastavio neki psiholog.

I to je to - ti odgovoris, ta osoba upotrebi sablon - i to je to.

Nikakvog problema sa "etikom" tu nema - osoba tebi ne daje nikakvu dijagnozu niti pokusava da se predstavi kao lekar.

Citat:

(samo mi nije jasno kako je taj procenitelj dobio taj posao...ko je njega/nju i kako procenio? )


A zasto je to uopste bitno? Mislim, privatna firma... ako ti je neka osoba nadredjena to je to... moze da bude i poslednji kreten jer ne postoji zabrana postavljanja kretena u firmama. Stavise, cesto ces se u zivotu susretati sa takvim situacijama, ali kako firma nije tvoja - ti sa tim nemas bas puno toga.
[ Mystery-Man @ 22.03.2010. 15:21 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: A zasto je to uopste bitno? Mislim, privatna firma... ako ti je neka osoba nadredjena to je to... moze da bude i poslednji kreten jer ne postoji zabrana postavljanja kretena u firmama. Stavise, cesto ces se u zivotu susretati sa takvim situacijama, ali kako firma nije tvoja - ti sa tim nemas bas puno toga.


Ma nije poenta ovog mog posta bila da li je to eticki ili nije eticki nego da li po zakonu mogu psiholoska testiranja da sprovode(tacnije procenjuju ocenjuju itd) oni koji nisu psiholozi. To je privatna firma i mogu da rade sta hoce, mislim, sta nas briga tu se potpuno slazemo...njihova posla... Kao sto ne znam, u bilo kojoj firmi (privatnoj ili drzavnoj) na mestu "protivpozarnog" (osobe zaduzene za bezbodnost i zastitu na radu) ne moze da bude neko ko nije stekao nekakve licence...jer je to po zakonu kaznjivo (mislim da je u pitanju Zakon o bezbednosti i zdravlja na radu).
[ Ivan Dimkovic @ 22.03.2010. 15:27 ] @
Ama bre ne sprovode oni nikakva "psiholoska istrazivanja" vec imaju neki upitnik koji je eventualno baziran na nekoj psiholoskoj teoriji.

To ne zabranjuje ni jedan zakon - to je njihov sistem bodovanja, i sve dok on ne sadrzi elemente diskriminacije zabranjene zakonom oni imaju pravo da ga koriste.
[ anakin14 @ 25.03.2010. 00:35 ] @
u mojoj firmi mogu da dam test kakav ocu za kandidada. ne moze meni zakon da se mesa u moj izbor.